Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ατυπη πνευμονία
  • [04] Ελληνικός δορυφόρος
  • [05] ΣΕΒ-Οικονομία
  • [06] ΝΔ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Επενδύσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2003

    Οι παρεμβάσεις χθες στο συνέδριο του ΣΕΒ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και οι ελληνικές αντιδράσεις καθώς και η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):16.572 θέσεις σε υπουργεία, οργανισμούς. Μόνιμο και εποχικό προσωπικό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σύγκλιση ούτε σε μισό αιώνα! Δυσοίωνες προβλέψεις του Κ. Καραμανλή για την οικονομική πολιτική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Συντάξεις κάτω από 400 ευρώ. Αποκαλυπτικά στοιχεία για το 53% των ασφαλισμένων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΙΧ χωρίς μετρητά. Οδηγός προσφορών από 24 αντιπροσωπίες αυτοκινήτων.

    Η ΑΥΓΗ:Κοινωνικό έγκλημα στη Σίσσερ-Πάλκο. Σήμερα κρίσιμη συνάντηση των εργαζομένων με Χριστοδουλάκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Τρένα θανάτου. Σκάνδαλο στον ΟΣΕ. Εχουν φάει δεκάδες δισεκατομμύρια οι κλεφτοεργολάβοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ξορκίζουν τη διαφθορά κυβέρνηση, ΝΔ και βιομήχανοι. Με καταγγελίες και δεσμεύσεις στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Πώς οι άνεργοι θα στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Μπείτε τώρα στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ.

    ΕΘΝΟΣ:Ο λευκός εφιάλτης ξεκληρίζει οικογένειες. Αυτοκτόνησε ο πατέρας που έκανε χρήση ηρωίνης μαζί με τον γιο του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι ανασχηματισμοί δεν αναγγέλλονται, δηλώνει σιβυλλικά ο Κώστας Σημίτης, αλλά ...είτε αλλάξει το υπουργικό σχήμα είτε όχι...

    Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ετσι θα κυβερνήσουμε τους πρώτους έξι μήνες. Ο Καραμανλής παρουσίασε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το πρόγραμμα της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Καραμανλής: Ετσι θα κυβερνήσω. Οικονομία:12 βασικά μέτρα για τους 6 πρώτους μήνες στην εξουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Αλλάξτε νοοτροπία, μεθόδους. Σημίτης: Αυστηρή γλώσσα με τακτ στους βιομήχανους.

    ΕΣΤΙΑ:Παιδεία ζητεί ο ΣΕΒ. Αμεση σύνδεση με την οικονομία.

    Espresso:Καταστράφηκε ο Περατικός.Ανθρώπινο ράκος ο εφοπλιστής. Η δολοφονία του γιου του από τη 17Ν ήταν η αρχή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιχειρηματίες κατά διαφθοράς. Για πρώτη φορά ο ΣΕΒ αναδεικνύει το πρόβλημα και ζητεί μέτρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Αντεπίθεση υπό την ηγεσία Σημίτη. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

    ΤΑ ΝΕΑ:Με φοβίζει πιο πολύ από το AIDS.Η καθηγήτρια Ελ. Γιαμαρέλλου για τον SARS.

    ΝΙΚΗ: ''Εγώ θα αποφασίσω''. Μήνυμα Σημίτη προς όλες τις κατευθύνσεις. Ευθύνες στον ΣΕΒ για την ανεργία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Δικομματικός συναγωνισμός παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο.

    Traffic News: Εκαψε με αλοιφή του ΣΕΞ το ...μόριο του. Πήγε σε γιατρό και του αφαίρεσαν τα γεννητικά όργανα. Πρωτοφανές περιστατικό έφτασε στα δικαστήρια.

    Η ΧΩΡΑ:Συντάξεις. Μόνο το 6% των συνταξιούχων παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ το 53% λιγότερα από 400.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Η ...κόλαση της διπλανής πόρτας. ''Γολγοθάς'' για χιλιάδες ναρκομανείς και τις οικογένειές τους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Καραμανλής: Ετσι θα κυβερνήσω. Οι άξονες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Χιλιάδες μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Εβδομάδα αγωνίας για την εκπαιδευτική κοινότητα.

    [03] Ατυπη πνευμονία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των νεότερων εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη η 23χρονη αεροσυνοδός από τη Νότια Αφρική που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο, καθώς εμφάνισε συμπτώματα του συνδρόμου SARS. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, η κλινική κατάσταση της γυναίκας είναι καλή''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''οι υπερβολές στην αντιμετώπιση του περιστατικού με την αεροσυνοδό, εκτός από την ανετοιμότητα του κράτους, υπογράμμισαν και επιζήμια ανευθυνότητα. Οι χειρισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί υπερβολικός θόρυβος, δυσανάλογος προς τη σημασία του συμβάντος''.

    [04] Ελληνικός δορυφόρος

    Σύμφωνα με την ESPRESSO,''ο ''Big Fat Greek Sat'' , ο ελληνικός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε χθες στο Διάστημα, γράφει Ιστορία! Οι αλλαγές που θα φέρει στη χώρα μας θα είναι συναρπαστικές και τα αποτελέσματά τους θα τα δούμε πολύ σύντομα! Το γεγονός ότι το Hellas Sat είναι ο πλέον σύγχρονος δορυφόρος και έχει το ''αβαντάζ'' της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων, τον κάνει περιζήτητο στο διαστημικό χάρτη όλου του πλανήτη''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι ''με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε τελικά χθες τα ξημερώματα η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού και κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλοριδας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σχεδιαστής του δορυφόρου είναι ένας Ελληνας, ο Γιάννης Καράς, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρίας Λόκχιντ που ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό , την κατασκευή και την εκτόξευση του Hellas Sat''.

    [05] ΣΕΒ-Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''στο κλίμα φθοράς των τελευταίων ημερών η συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ανέδειξε χθες τη διαπλοκή την αδιαφάνεια και τη διαφθορά ως τα μεγάλα αμαρτήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής και τους κυρίαρχους ανασταλτικούς παράγοντες προόδου της χώρας''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''νέα πολιτική παρέμβαση άσκησαν χθες οι βιομήχανοι. Στην ετήσια ΓΣ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος ζήτησε να συνεχιστεί η λιτότητα και να μην υπάρξει προεκλογική χαλάρωση μιλώντας μάλιστα για τυχόν ''λαϊκισμούς''. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και διαβεβαίωσε οτι δεν θα αποστεί από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, αν και μίλησε για την αποφυγή δογματισμών στην απορύθμιση της εργασίας. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ως ο άνθρωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''αποκαλύπτεται τώρα ότι ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για το 2003 να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 100,2% του ΑΕΠ έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Και το χειρότερο είναι ότι με τις ταχυδακτυλουργίες της ''δημιουργικής λογιστικής'' τους έχουν ξοδέψει έσοδα του μέλλοντος και έχουν μεταθέσει βάρη του παρόντος σε επόμενους προϋπολογισμούς''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''το συμπέρασμα είναι αμείλικτο: Η σύνδεσις της παιδείας με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, προϋποθέτει αλλαγή Κυβερνήσεως. Με κυβέρνηση Σημίτη ο κ. Κυριακόπουλος θα είναι υποχρεωμένος να επαναλαμβάνη τα ίδια και κατά τα επόμενα χρόνια''.

    [06] ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας ανέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ που αφορούν τη διαφανή δημοσιονομική πολιτική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανίδρυση του κράτους και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,''η ΝΔ εντείνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα ζητήματα της οικονομίας και χθες ο Κ. Καραμανλής περιέγραψε τις προτεραιότητες του κόμματός του με έμφαση στην ανάγκη για την επανίδρυση του κράτους, στις αποκρατικοποιήσεις , στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''σε συνεχείς συλλήψεις Ελληνοκυπρίων προβαίνει το καθεστώς Ντενκτάς στα κατεχόμενα. Προχθές συνελήφθησαν για ασήμαντες αφορμές εννέα Ελληνοκύπριοι που επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα χωριά τους. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε προβεί σε έντονες παραστάσεις προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη νέα τακτική του κατοχικού καθεστώτος το οποίο με τις συλλήψεις επιδιώκει να παρουσιάσει τις διάφορες δομές του ψευδοκράτους''.

    [08] Κυβέρνηση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με "πυροτεχνήματα" επιχειρεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να βελτιώσει το εσωτερικό μέτωπο. Αν και ο ανασχηματισμός, πλην απροόπτου, θα δρομολογηθεί μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας, στο τέλος Ιουνίου, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δράσει "πυροσβεστικά" σε δύο κατ' αρχήν μέτωπα: στο εσωκομματικό και το ευρύτερο πολιτικό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός. Στις επαφές αυτές ο Κ. Σημίτης θα θελήσει να διερευνήσει τις προθέσεις των στελεχών του ενόψει των περίφημων "πρωτοβουλιών" που ανακοίνωσε οτι θα λάβει για να εξέλθει το ΠΑΣΟΚ από την παρούσα κρίση της σκανδαλολογίας, μετά το πέρας της Ευρωπροεδρίας. Πάντως, οπως έλεγαν χτες στενοί συνεργάτες του, αφ' ενός ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού θα δοθεί με τον αυριανό "πρωινό καφέ" στο Μαξίμου, αφ' ετέρου πρόσθεταν οτι καλό είναι οι αναμένοντες τις "πρωτοβουλίες", τόσο εντός όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ να κρατούν "μικρό καλάθι".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη, μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να εξαγγείλει ο ίδιος πρωτοβουλία για θεσμοθέτηση ενός αυστηρότερου πόθεν έσχες, όπως, άλλωστε, άφησε να φανεί και από το χθεσινό του μήνυμα προς το Συνέδριο του ΣΕΒ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι αιχμή της "αντεπίθεσης" θα είναι "κυρίως να μην αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εισερχόμεθα σε προεκλογική περίοδο και για λόγους εντυπώσεων πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ οτι θα πρέπει να σηκώσουν τους τόνους".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "αποφασισμένος να ηγηθεί της αντεπίθεσης της κυβέρνησης που θα την οδηγήσει μέχρι την εκλογική αναμέτρηση εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός. Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών -επειδή ο ίδιος απουσίαζε στη Μάλτα, στο πλαίσιο της περιοδεία του στις πρωτεύουσες των νέων χωρών-μελών της ΕΕ- ο κ. Σημίτης χρησιμοποίησε πρώτο πρόσωπο για να δείξει οτι δεσμεύεται προσωπικά, ενώ απάντησε και σε όσους μιλούν για διαφθορά και αδιαφάνεια".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιχείρησε χθες να στείλει σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις οτι ο ίδιος διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων και δεν πρόκειται οι αποφάσεις του να ετεροπροσδιοριστούν. Προκειμένου μάλιστα να στείλει το μήνυμα αυτό και προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Σημίτης επέλεξε ως βήμα την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, για να τονίσει στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οτι τις προτεραιότητες της χώρας τις καθορίζει ο ίδιος και όχι "οι διαμάχες μεταξύ επιχειρηματιών".

    [09] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει οτι "έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι στρατηγοί της Αγκυρας κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο με απρόβλεπτες συνέπειες. Η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, δεν φαίνεται να μπορεί να ελέγξει το στρατιωτικό κατεστημένο που δείχνει να επιδιώκει θερμό επεισόδιο".

    Η Traffic news προσθέτει οτι "έντονη και με διάρκεια φαίνεται να είναι αυτή τη φορά η προκλητική στάση της γειτονικής Τουρκίας, αφού με μπαράζ παραβιάσεων η τουρκική πολεμική αεροπορία, προχωράει σε μια καινούργια τακτική ...παραβιάσεων, η οποία ήδη έχει καταγγελθεί τόσο στον ICAO, όσο και στο ΝΑΤΟ".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν οτι "την υιοθέτηση μιας νέας πρακτικής της Αθήνας έναντι της Αγκυρας σήμανε η άνευ προηγουμένου προχθεσινή πρόκληση της Αγκυρας στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου υπέβαλε χθες προς τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο κ. Φερχόιγκεν υπόμνημα με όλα τα στοιχεία της τουρκικής πρόκλησης - τα ίδια είχε διαβιβάσει νωρίτερα το ΓΕΕΘΑ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ με εντολή του κ. Γιάννου Παπαντωνίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''απέφυγε χθες προφασιζόμενος οτι ...''αναχωρεί το αεροπλάνο του'', ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ισχυρός άνδρας της Τουρκίας στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, όταν συναντήθηκε ''τετ α τετ'' με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλο''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''ομαδικά πυρά από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ακόμα και από βουλευτές και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα''.

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Κρίνεται η σύγκλιση... Εκδηλη η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Εξι ειδικά πριμ για επενδύσεις. Σχέδιο για νέο ωράριο εργασίας στα καταστήματα".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Επτά μέτρα για μεγάλες επενδύσεις. Τον Ιούνιο στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Διάσταση απόψεων και στους προβληματισμούς. Κυβέρνηση-αντιπολίτευση-βιομηχανία στο βήμα του ΣΕΒ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Η αγορά αποδοκίμασε τις επικείμενες μετοχοποιήσεις. Ενώ μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση διαμόρφωσαν την τάση".

    [11] Επενδύσεις

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις, αύξηση των επιχορηγήσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των επιχειρήσεων με εξαγωγικές επιδόσεις και δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο και θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 15 May 2003 - 15:13:21 UTC