Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Προσλήψεις
  • [04] Παιδεία
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Υπουργικά συστήματα
  • [07] Διαμαρτυρίες αγροτών
  • [08] Ελληνικός δορυφόρος
  • [09] Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • [10] Νέα Δημοκρατία
  • [11] Χρηματιστήριο
  • [12] Ατυπη πνευμονία
  • [13] Ελληνοτουρκικά
  • [14] Καταναλωτικά δάνεια
  • [15] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ
  • [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] Ευρώ-Δολάριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/2003

    Η άτυπη πνευμονία, οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κυβέρνηση και τους στόχους της, το Κυπριακό και οι πληροφορίες για συμφωνία Κουρή-Αθανασούλη, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Πώς θα καλυφθούν 5.000 θέσεις από ανέργους. Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):5.000 προσλήψεις στην Υγεία. Από 19 Μαΐου-6 Ιουνίου οι αιτήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Πολιτική συμφωνία Κουρή - Αθανασούλη. Με το που έφτασαν τα σκάνδαλα στην αυλή του Μαξίμου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Τα ιδιωτικά ΑΕΙ της ΝΔ πανικοβάλλουν την κυβέρνηση. ''Ζορό'' της ανύπαρκτης ''δωρεάν Παιδείας'' ο Π. Ευθυμίου ξιφουλκεί κατά του ''γαλάζιου'' προγράμματος.

    Η ΑΥΓΗ: Ετοιμάζονται αποπομπές για να κρύψουν τις ...πομπές!Σκηνικό προεκλογικής αντιπαράθεσης από κυβέρνηση και ΝΔ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Πως άρπαξαν 30 δις από μια ''φούσκα'' στο Χρηματιστήριο. Αυτοί έστησαν το κόλπο με τις ''Αθηναϊκές Συμμετοχές''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Το SARS απειλεί τους Ολυμπιακούς. Συναγερμός στην κυβέρνηση και στην ΟΕ ''Αθήνα 2004''. Τι θα γίνει με τις αθλητικές αποστολές από την Ασία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μονιμοποιούνται όλοι οι συμβασιούχοι με δικαστική απόφαση - βόμβα.

    ΕΘΝΟΣ:4.764 νέες προσλήψεις σε νοσοκομεία-πρόνοια. Οι θέσεις ανά περιφέρεια-φορέα-ειδικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ο Κ. Σημίτης τρέχει μόνος του κι έρχεται...δεύτερος! Ο προεδρεύων της ΕΕ Ελληνας Πρωθυπουργός, δηλώνει ότι οι Ελληνες ασχολούνται μόνον με τα ...δευτερεύοντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απειλεί με διαγραφές ο πρωθυπουργός τους ''άτακτους'' του Κινήματος. Ενώ ο Γερ. Αρσένης ζητά αυτοκάθαρση του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Προσλήψεις 22.147 εποχικοί και 3.659 μόνιμοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Εκρήξεις στη δίκη της 17Ν. Οργή του προέδρου για το άρθρο της ''Μοντ Ντιπλοματίκ''.

    ΕΣΤΙΑ:Το γερμανικό εκλογικό σύστημα. Προσκρούει ευθέως στο ελληνικό Σύνταγμα.

    Espresso: Μυστήριο με το γάμο της Αθηνάς. Πώς αντιδρούν ο Ρουσέλ και η οικογένεια του Αλβάρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Κλείνουν όπως όπως την πληγή του ALTER. Προς συμφωνία Κουρής-Αθανασούλης με την ευλογία της κυβέρνησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ:''Φρένο'' στα σενάρια. Κ. Σημίτης: ''Στην Ελλάδα κυριαρχούν τα δευτερεύοντα''.

    ΤΑ ΝΕΑ:Η πνευμονία χτύπησε και την Ελλάδα. Υποπτο κρούσμα στο Σισμανόγλειο.

    ΝΙΚΗ:Επιστροφή στην Ευρώπη. Αλλοθι η προεδρία για τον πρωθυπουργό. Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούλιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Την ίδια αγανάκτηση μοιραζόμαστε...Με τις εργάτριες της ''Σίσσερ Πάλκο'' συναντήθηκε χτες η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Traffic News:Δημοσιογράφος πουλούσε Ρωσίδας. Εκαναν χρυσές δουλειές με νεαρές κοπέλες, τις οποίες εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα.

    Η ΧΩΡΑ:Τα βρήκαν Κουρής και Αθανασούλης. Με κυβερνητική παρέμβαση κουκουλώνεται η μεγάλη κόντρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Επιχείρηση ''καθαρά χέρια''. Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Σήμα Σημίτη κατά...αλαζόνων. Εμμένει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Επανεξελέγη θριαμβευτικά με 86,2% ο πρύτανης Γεώργιος Τσιότρας.

    [03] Προσλήψεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''η αναμενόμενη το καλοκαίρι διαμόρφωση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο του 3% ενθαρρύνει την κυβέρνηση να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο-μέσα στην πλατιά προεκλογική περίοδο - διορισμούς 15.000 ατόμων σε μόνιμες θέσεις (στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Υγείας) και προσλήψεις άλλων 30.000 ανέργων σε θέσεις μερικής απασχόλησης (κοινωνικά προγράμματα)''.

    [04] Παιδεία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''καθώς χιλιάδες μαθητές και υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον εξεταστικό μαραθώνιο που πλησιάζει έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή σχέδια αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έτσι ώστε ''να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση του νησιού'' ζητά με έκθεσή του που ψηφίστηκε χθες αργά το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι ''συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καθώς με χθεσινή συνέντευξή του στο τουρκικό CNN μίλησε και πάλι για δυο Εθνη, επικρίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα έντονα τη στάση του ειδικού συμβούλου του γγ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''στην πολιτική σκακιέρα της Κύπρου ο Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία. Το καθεστώς προσφέρει υποτροφίες σε όσους Ελληνοκυπρίους προτιμήσουν τα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους, τους καλεί να προσφύγουν στα τουρκοκυπριακά δικαστήρια για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους, πιέζει για την άρση του εμπάργκο και ζητεί νέο σχέδιο για λύση του Κυπριακού''.

    [06] Υπουργικά συστήματα

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ''είναι απορίας άξιον ότι κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την καθιέρωση εκλογικού συστήματος γερμανικού τύπου όταν αυτό προσκρούη ευθέως στο ελληνικό Σύνταγμα''.

    [07] Διαμαρτυρίες αγροτών

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''εκατοντάδες αγρότες απ΄όλη τη χώρα που διαμαρτύρονται για την πολιτική της ΕΕ στα αγροτικά θέματα αναμένεται να υποδεχθούν τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και τους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών που καταφθάνουν στην Κέρκυρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [08] Ελληνικός δορυφόρος

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι '' για λίγες ώρες αναβλήθηκε η ''εκτόξευση'' Ελλάδας και Κύπρου στη νέα διαστημική τηλεπικοινωνιακή εποχή, πιθανότατα λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που δεν κρίθηκαν κατάλληλες. Ο δορυφόρος Hellas Sat αναμένεται να εκτοξευτεί το επόμενο 24ωρο από το ακρωτήριο Κανάβεράλ, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέα εποχής στον πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό τομέα, θέτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο στις διαστημικές χώρες της ΕΕ''.

    [09] Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "προφανώς με υπόδειξη του Μαξίμου πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες ανέλαβαν πρωτοβουλία για "να τα βρουν" ο εκδότης της "Αυριανής" Γ. Κουρής και ο επιχειρηματίας Αθ. Αθανασούλης ώστε να κουκουλωθούν όσα έφερε στο φως η μεγάλη κόντρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Κουρής και ο γιος του φέρονται να παίρνουν το 42,5% των μετοχών και το μάνατζμεντ του καναλιού ALTER και οι σύζυγοι των μεγαλομετόχων της Altec κ. Αθανασούλη και Βαλσαμίδη που είχαν την πλειοψηφία θα περιοριστούν σε μικρότερο μερίδιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "η επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ του Γιώργου Κουρή και του Θανάση Αθανασούλη έληξε χθες βράδυ αιφνιδίως με πλήρη επικράτηση του εκδότη της "Αυριανής" στον έλεγχο του οποίου ουσιαστικώς περνά ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER".

    [10] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι "με ανοίγματα στην κοινωνία και σε πολίτες από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα φαίνεται να απαντά η ΝΔ, στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δελεάσει την Αριστερά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και, μάλιστα, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών για αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Η ηγεσία της ΝΔ θα είναι ευτυχής ακόμα και αν οι αριστερές ψήφοι παραμείνουν στην Αριστερά και δεν υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων προς την πλευρά της Ρηγίλλης".

    [11] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήταν η υπόθεση των "Αθηναϊκών Συμμετοχών" (πρώην Δημητριάδης και νυν Ευρωσυμμετοχές), τόσο ως προς το πλήθος των ανθρώπων που κατηγορήθηκαν όσο και ως προς τα χρήματα που παίχτηκαν, κερδήθηκαν και χάθηκαν".

    [12] Ατυπη πνευμονία

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "τα ξημερώματα ο ιός της πνευμονίας χτύπησε και τη χώρα μας. Νεαρή γυναίκα διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας εμφανίζει τα κλινικά συμπτώματα ύποπτου κρούσματος για οξύ αναπνευστικό σύνδρομο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι "η ασιατική πνευμονία απειλεί τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Το μεγάλο ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα για να αποφύγει η χώρα μας προβλήματα με τη διακίνηση μελών της ολυμπιακής οικογένειας που προέρχονται από ασιατικές χώρες και χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία".

    [13] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso σημειώνει οτι "αερομαχίες που κόβουν την ανάσα έγιναν χθες στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να σπάνε όλα τα μέχρι τώρα ρεκόρ προκλήσεων προσπαθώντας να κάνουν... σουρωτήρι το αρχιπέλαγος! Τα γεράκια της Αγκυρας παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά ενός θερμού επεισοδίου. Συνολικά 15 σχηματισμοί από 35 αεροσκάφη F-16, μεταξύ των οποίων και δύο φωτογραφικά RF-4 (Fantoms), ξεπερνώντας κάθε όριο θρασύτητας, πραγματοποίησαν 15 παραβάσεις και 75 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

    [14] Καταναλωτικά δάνεια

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τον Ιούνιο απελευθερώνεται η καταναλωτική πίστη, αφού το όριο των 3.000 ευρώ καταργείται στα προσωπικά δάνεια. Ο δανεισμός θα γίνεται πλέον με βάση τις δυνατότητες του καταναλωτή να αποπληρώσει το δάνειο και το τι θα δείχνει το point system, για το αν είναι καλοπληρωτής των δανείων του".

    [15] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε το θέμα της πιθανότητας ανάληψης πρωτοβουλιών (όπως η επίσπευση του ανασχηματισμού), ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιμένοντας στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε με τη δήλωσή του την Πρωτομαγιά, παρά το γεγονός οτι πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι φωνές μέσα στο κυβερνών κόμμα που ζητούν άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για αντιστροφή του δυσμενούς πολιτικού κλίματος".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει οτι "προειδοποίηση και προς το εσωτερικό του κόμματός του να σταματήσει η ανασχηματολογία και η εσωστρέφεια απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιμένοντας κόντρα στις πιέσεις, οτι ανασχηματισμός θα γίνει τον Ιούλιο, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Λαλιώτης άφησε να εννοηθεί οτι πλέον πρέπει και... μέσα να πάει η κυβέρνηση καλά".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "αποδιοπομπαίους τράγους αναζητεί ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης αξιοπιστίας που πλήττει την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Στόχος του είναι να περιορίσει τα πλήγματα στο πολιτικό της γόητρο και να περισώσει την κυβερνητική πολιτική, που με τη διαπλοκή και το δεξιό περιεχόμενό της αποτελεί την αιτία της σοβούσας κρίσης".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει οτι "το νόμο της "κομματικής σιωπής" επιχειρεί να επιβάλει το Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη εκφράζουν τη δυσφορία τους και μιλούν ανοιχτά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "όλα κατατείνουν στο πως το ΠΑΣΟΚ θα πλασαριστεί ως ο "κυρίαρχος του παιχνιδιού" και η "ρεαλιστική" διέξοδος στην κρίση που το ίδιο και η πολιτική του δημιούργησαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "η πρόσφατη "εμπλοκή" κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών σε χρηματιστηριακά παιχνίδια -και όχι μόνον- θέτει εκτός των μείζονων πολιτικών ζητημάτων και το θέμα της απονομής της Δικαιοσύνης".

    [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Βαθαίνει η κρίση στην αγορά. Με την πτώση της κατανάλωσης και των περιθωρίων κέρδους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Σε 80 δόσεις ρυθμίζονται τα χρέη στο ΤΕΒΕ. Εως τέλος Αυγούστου οι αιτήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Η Ευρώπη πληρώνει... το "ιπτάμενο" ευρώ. Οι αναλυτές βλέπουν μέσα στην εβδομάδα το 1,20 ως προς το δολάριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Εξι αβεβαιότητες σκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές. Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για την ανάπτυξη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Αλμα του ΑΕΠ πάνω από 4% το α' τρίμηνο. Κρατάει γερά η οικονομική ανάπτυξη".

    [17] Ευρώ-Δολάριο

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Υψηλές πτήσεις εξίσου... υψηλής επικινδυνότητας δοκιμάζει το ευρώ, το οποίο εξακοντίστηκε χθες πάνω από τα 1,16 δολάρια. Η ισοτιμία του ευρώ καταγράφει πλέον καθημερινά ρεκόρ τετραετίας αγγίζοντας το ιστορικό του ζενίθ, τα 1,17 δολάρια, που ήταν και το επίπεδο εισαγωγής του στις αγορές τον Ιανουάριο του 1999".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 May 2003 - 19:35:45 UTC