Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μεσανατολικό - Πρωτοβουλία
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ιός - Κρούσματα
  • [06] Δήλωση Φλωράκη - Αντιδράσεις
  • [07] Ολυμπιακά ακίνητα
  • [08] ΓΣΕΕ - ασφαλιστικό
  • [09] Οικονομία
  • [10] Συνάντηση Μπακογιάννη - Αβραμόπουλου
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] ΕΕ - Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/04/2002

    Η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων από τις ιώσεις των τελευταίων ημερών, η δήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη για νίκη της ΝΔ στις εκλογές, οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, η απόφαση της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό και η κοινή πρωτοβουλία Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ για το Μεσανατολικό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ολες οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. από φέτος τα πρώτα ευνοϊκά μέτρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 3 θάνατοι και 9 νέα κρούσματα. Ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προβλέπει... ένα εκατομμύριο νεκρούς στην Ευρώπη από μυστηριώδη ιό.

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ: Καθησυχάζουν παρά τα νέα κρούσματα... Οι αντιφάσεις της κυβέρνησης για την επιδημία προκαλούν σύγχυση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλαλούμ με τον ιό. Διαφωνούν οι επιστήμονες-Τρία διαφορετικά πορίσματα.

    Η ΑΥΓΗ: Ομόφωνο ''όχι'' της ΓΣΕΕ για το ασφα-λιστικό. Αναδιπλώθηκε και ο Πολυζωγόπουλος, που υποστήριζε το σχέδιο Χριστοδουλάκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσκύνησε τους Καραμανλήδες ο Φλωράκης. Ξαναζωντάνεψε το βρώμικο '89.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Απαιτούν ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Πέντε αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 500.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης.

    ΕΘΝΟΣ: Ποντάρουν στον καιρό για υποχώρηση της επιδημίας. Οι ειδικοί μιλούν για ύφεση παρά τα 7 νέα κρούσματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απολειφάδια του Ενβέρ Χότζα πάνε για αντάρτικο στην ''Τσαμουριά''. Αλβανοί πολιτικοί και ένοπλοι στα Σκόπια μας ανάβουν φωτιές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θύελλα στη Βουλή. Ξεση-κώθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της αδιαφάνειας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η τελική ρύθμιση για τους μισθούς. Ενοπλες Δυνάμεις-ΕΛΑΣ: Τι προ-βλέπει η τροπολογία για τους αξιωματικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 8 καθηγητές ρίχνουν τον πυρετό. Αδικαιολόγητος ο πανικός, μόνον 8 υπό παρακολούθηση.

    ΕΣΤΙΑ: Θαυμαστής του Ζοσπέν. Δήλωσις Σημίτη προς Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    Espresso: Ο Ζώνας με το γιό του ''έστησαν'' την απαγωγή. Ομολογία σοκ από τον Χριστόφορο Λασηθιωτάκη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνθήκες κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. ''Βαρώνοι'' και ''μαρκήσιοι'' απεργά-ζονται σενάρια ανατροπής Σημίτη μετά τις νομαρχιακές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επικίνδυνος ο ιός του... πανικού. 7 νέα κρούσματα-Καθησυχάζουν οι επιστήμονες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγνώστου ιού μύρια έπονται... Σύγχυση, υπερβολές και νέα κρούσματα.

    ΝΙΚΗ: ''Φρένο'' στον πανικό. Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες παρά τα 7 νέα κρούσματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Την Πρωτομαγιά ταξική απάν-τηση.

    Traffic news: Αγωνία και τρόμος. Κρύβουν πολλά...Αγνωστος ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό-φονιά.

    Η ΧΩΡΑ: Εκρυβαν τον ιό στα συρτάρια. Αλλα 7 κρούσματα, Ουρές στα νοσοκομεία. Επιφυλακή στο Στρατό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο ιός ''χτύπησε'' στη Θεσσα-λονίκη. 6 κρούσματα που εκδηλώθηκαν μέσα στο 2002 αναφέρθηκαν μόλις χτες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 3 κρούσματα του ιού φονιά στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τα νοσοκομεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιογενής ...πανικός στη χώρα. Κρούσμα και στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Μεσανατολικό - Πρωτοβουλία

    Η Espresso αναφέρει ότι ''πόντους'' για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή προσπαθούν να πετύχουν κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τους Γιάσερ Αραφάτ, Σιμόν Πέρες και Αριέλ Σαρόν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Η κοινή αποστολή υπουργών δύο γειτονικών χωρών που στο παρελθόν βρέθηκαν στα πρόθυρα της θερμής αναμέτρησης έχει, εκτός του ''σημειολογικού'' χαρακτήρα -που επισημαίνεται ιδιαίτερα- στόχο την ενίσχυση της εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια τερματι-σμού μιας πρωτοφανούς βαρβαρότητας επιδρο-μής κατά των Παλαιστινίων''.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''η ανάληψη της πρωτοβουλίας από κοινού με τον κ. Ι. Τζεμ κατά τον κ. Παπανδρέου, αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι οι εκπρόσωποι δυο χωρών ''που έχουν ξεκινήσει μια διαφορετική διαδικασία και μια νέα προσέγγιση'' υποδεικνύουν πως υπάρχουν λύσεις εφόσον ''τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που προκρίνεται στη Μέση Ανατολή''.

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι ''σκληρή επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κοινή πρωτοβουλία με τον Ισμαήλ Τζεμ εξαπέλυσαν πολλά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου κατά τη χθεσινοβραδυνή τρίωρης διάρκειας συνεδρίαση του οργάνου. Τα στελέχη αυτά, απόντος του κ. Σημίτη, επιτέθηκαν στον κ. Παπανδρέου για την ειρηνευτική πρωτοβουλία του με βαρείς χαρακτηρισμούς. Τον κατηγόρησαν ακόμη ότι κάνει εξωτερική πολιτική με γνώμονα τις προσωπικές του δημόσιες σχέσεις''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι ''σαφή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δίνοντας απάντηση τόσο στο κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η ΝΔ, ότι, δηλαδή, επανέρχεται στην εξουσία, όσο και στο κλίμα ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι ''έντονος προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για την κυβέρνηση το μήνυμα των γαλλικών εκλογών και η παταγώδης αποτυχία των σοσιαλιστών επικράτησε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ''η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα απασχόλησε και τη χθεσινο-βραδυνή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι ''ως καταλύτης, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ήλθε να επιδράσει στην εγχώρια πολιτική συγκυρία και να διαμορφώσει συνθήκες πρόωρης κρίσης στο κυβερνών κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε ήδη τεθεί σε διαδικασία αναζήτησης μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ''βράζει'' τώρα στην κυριολεξία και οι μηχανισμοί του κινούνται συστηματικά πλέον προς την κατεύθυνση δημιουργίας περιβάλλοντος και προϋποθέσεων για αλλαγή ηγεσίας''.

    [05] Ιός - Κρούσματα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ''κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού δεν υπάρχει από τις ιώσεις των τελευταίων ημερών, συμφωνούν 8 καθηγητές που μιλούν στην ''Ε''. Επιδημία δεν υπάρχει. Ο αριθμός των περιστατικών είναι ο συνήθης, αλλά έχουμε ιώσεις και τον Απρίλιο. Επισημαίνουν ακόμη ότι σπανίως οδηγούν σε μυοκαρδίτιδες, οι ιώσεις και ότι απ' αυτές δεν κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά. από τα καταγραφέντα ως τώρα περιστατικά, 7 έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο, 14 πρόκειται να βγουν, Ενώ θα παραμείνουν 8 για διερεύνηση''.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ''ψυχραιμία και αποφυγή του πανικού, τον οποίο χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητο συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες και ο υπουργός Υγείας για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται για επιδημία, σημειώνοντας πως περιστατικά επιπλοκών από ιώσεις υπήρχαν και κατά την περυσινή περίοδο''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ''η διαφωνία των επιστημόνων, που δίνουν 3 διαφορετικά πορίσματα, δημιουργεί τραγικό αλαλούμ γύρω από τον επικίνδυνο ιό. Παράλληλα αποκα-λύπτεται ότι οι αρμόδιοι κρύβονται από την ΠΟΥ την ώρα που εντοπίζονται 7 νέα κρούσματα''.

    Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υπογραμμίζει ότι ''παρά τα οκτώ νέα κρούσματα της γρίπης και τα άλλα δύο που ερευνώνται στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί καθησυχάζουν την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει ύφεση του φαινομένου''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''δεν εδίστασε η Κυβέρνησις, με την ''δέσμη'' των αλλοπρο-σάλλων μέτρων που εξήγγειλε όχι μόνον να κλείση όλα τα, κάθε βαθμίδος, εκπαιδευτήρια, αλλά στην κυριολεξία πανικόβαλε τους πολίτες, οι οποίοι κατέκλυσαν χθες τα νοσοκομεία ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα, συναχάκι''.

    [06] Δήλωση Φλωράκη - Αντιδράσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στο έσχατο σημείο πολιτικής παρακμής έχει κατρακυλήσει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Για τρίτη φορά στη μεταδικτατορική Ελλάδα παίζει το ρόλο του νεροκουβαλητή της συντηρητικής παράταξης. Ούτε λίγο - ούτε πολύ συντάχθηκε χθες το βράδυ με τον Κώστα Καραμανλή δηλώνοντας ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "παρέμβαση με βαρύνουσα πολιτική σημασία, έκανε χθες το βράδυ ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, Χαρίλαος Φλωράκης, ανοίγοντας διάπλατα τους διαύλους επικοινωνίας με τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Ερωτηθείς για τον Κώστα Καραμανλή δήλωσε ότι θα τα πουν μόλις ο πρόεδρος της ΝΔ γίνει πρωθυπουργός και αμέσως μετά είπε πως είναι βέβαιος 100% για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "βέβαιος για την εκλογική επικράτηση της ΝΔ και για το ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας εμφανίσθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ κ. Χ. Φλωράκης!".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "τεράστιας πολιτικής σημασίας είναι η δήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη, σύμφωνα με την οποία ο Καραμανλής θα είναι ο επόμενος πρωθ-υπουργός της χώρας. Δείχνει ότι ο χρόνος και τα γενναία πολιτικά ανοίγματα των Μητσοτάκη, Καραμανλή γκρέμισαν τα απομεινάρια των τειχών του εμφυλίου πολέμου".

    [07] Ολυμπιακά ακίνητα

    Η TRAFFIC NEWS τονίζει ότι "στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ξανά το ζήτημα της υπό σύσταση κρατικής εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Από το βήμα της Βουλής, ο Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν στην εταιρία τα έργα που δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς".

    [08] ΓΣΕΕ - ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "έντονες αντι-παλότητες μεταξύ συνδικαλιστών σημειώθηκαν χθες στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, καθώς η κυβερνητική 'ΠΑΣΚΕ' εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος σε αντίθεση βέβαια με τις άλλες παρατάξεις που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα απεργιακή κινητοποίηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "τέλος στις όποιες αυταπάτες υπήρχαν ακόμα σε ορισμένους έθεσαν χτες οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με την επί της ουσίας συμφωνία τους για επιστροφή στην απάτη του 'κοινωνικού διαλόγου'. Θετικότατα έκριναν τα κυβερνητικά μέτρα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Διευκρι-νίσεις στα επιμέρους ζήτησαν οι της ΔΑΚΕ και θεατρινίστικα αποχώρησαν από το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, δίνοντας άνεση στην πλειοψηφία των κυβερνητικών συνδικαλιστών, να αποφασίσουν την επιστροφή στον 'κοινωνικό διάλογο' και να απορρίψουν κάθε πρόταση για αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων".

    [09] Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "σκληρά μέτρα ζητεί η ΕΕ να ληφθούν στην Ελλάδα, ώστε η αγορά εργασίας να καταστεί 'ευέλικτη', με χαλάρωση της προστασίας της απασχόλησης και αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων απολύσεων - το μήνυμα των Βρυξελλών σχετίζεται με τις βασικές επιδιώξεις της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής (αύξηση παραγωγικότητας, διατήρηση ανάπτυξης), τις οποίες πρέπει να ακολου-θήσουν και οι '15'".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "οι εξελίξεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και τα 'αγκάθια' στην εκτέλεση του προϋπολογισμού απασχό-λησαν χθες τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη".

    [10] Συνάντηση Μπακογιάννη - Αβραμόπουλου

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΚΕΠ με την υποψήφια δήμαρχο της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, δείχνει την πρόθεση του πρώτου για στήριξή της στις επικείμενες εκλογές".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ρητό χρονοδιάγραμμα! από την ΕΕ για την ελληνική κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "49 μετοχές αλλάζουν θέση στους Δείκτες. Ποιές εισηγμένες ευνοούνται από την ανασύνθεση των δεικτών του Χρηματιστηρίου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πικρές" διαπιστώσεις στο αντίο Παπαδήμου. Η τελευταία έκθεση προβλέπει ανάπτυξη 3% και πληθωρισμό 3,5%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τελεσίγραφο της ΕΕ για το ασφαλιστικό. Μέχρι το τέλος του χρόνου η μεταρρύθμιση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Επιταχυνόμενη ανάπτυξη με λοκομοτίβα τις κατασκευές. Τι προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα".

    [12] ΕΕ - Ασφαλιστικό

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Προθεσμία" μέχρι το τέλος του χρόνου, να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστι-κού, βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να περιορισθούν οι δημόσιες δαπάνες, να επιταχυνθεί η μείωση του χρέους, να απελευθερωθούν οι αγορές και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 April 2002 - 15:48:01 UTC