Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συντάξεις
  • [04] Επιτόκια
  • [05] Ολυμπιάδα
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Τραπεζικά δάνεια
  • [08] Λαλιώτης - ΝΔ - Λιβεριανή εταιρία
  • [09] Λαθρομετανάστες
  • [10] Δηλώσεις Ναϊλς
  • [11] Σύσκεψη Λονδίνου - Αντιδράσεις
  • [12] Πλημμύρες
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/11/2001

    Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του πρώην Αμερικανού πρεσβευτή κ. Νάϊλς, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα και το νέο κύμα λαθρομεταναστών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στέγη με νέα ελκυστικά επιτόκια. Στο 3,5% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μείωση συντάξεων για νέους ασφαλισμένους. Που οδηγούν τα ελλείμματα των Ταμείων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομαδικές αγωγές για τις καταστροφές κατά ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΥΔΑΠ και δημάρχων.

    Η ΑΥΓΗ: Στη Ζάκυνθο μετράμε την ανθρωπιά μας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκαλούν τον λαό οι Βουλευτές. "Χτύπησε" η διακομματική συντεχνία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θρίλερ με τη "λίστα Μίλερ". Ο πρεσβευτής, ο υπουργός και η "17Ν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αντεπίθεση με φτηνά στεγαστικά.

    ΕΘΝΟΣ: Κατέβασαν τα νυστέρια στο Ωνάσειο. Αποκλειστικό: Λευκή απεργία από τους χειρουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πομπός Γιάννας κατά "παρασίτων" και φημολογιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ναυάγησε η Εθνική Αμυνα. Η νεολαία γύρισε την πλάτη στο προσκλητήριο για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα νέα σενάρια για όρια ηλικίας και αποδοχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ζωές εν τάφω. Κατά κύματα οι μετανάστες. Σημίτης: Το θέμα στην ΕΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Το θράσος περισσεύει. Αυτή είναι η Ελλάδα των κκ Σημίτη-Λαλιώτη.

    Espresso: Ποιός χαρίζει 400 δις στην Ελλάδα. Απίστευτη δωρεά. Για να φτιαχτούν Γηροκομείο, Κέντρο Αποτοξίνωσης,2.000 σπίτια για τους σεισμοπαθείς της Αθήνας,10.000 σπίτια στην Κρήτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα ακίνητα στην κορυφή επενδυτικής ζητήσεως...Μετά την απαξίωση τόκων-μετοχών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καμιά αλλαγή για τα πανωτόκια. Γ. Φλωρίδης: Δεν αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξωφρενικές δηλώσεις πρώην πρέσβη των ΗΠΑ για 17Ν. Προσπαθεί να εμπλέξει και την κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Εθνική μικροψυχία. Σημίτης-Καραμανλής "παίζουν" με το "2004".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απάνθρωπη "επαναπροώθη-ση" προσφύγων και μεταναστών.

    Traffic News: Φυτίλι η Τζούλια στην έκρηξη του TEMPO. Στην κόψη του ξυραφιού Ευαγγελάτος-Στεφανίδου.

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις. Ποιοί προλαβαίνουν και πως μπορούν να βγουν μέχρι το 2006.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1.000 ψυχές στα αζήτητα! Αδιέξοδο με το πλοίο των λαθρομεταναστών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μείωση θητείας στους 12 μήνες στο στρατό σταδιακά μέχρι το 2003.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Είναι γνωστά τα ονόματα των τρομοκρατών στην Ελλάδα αλλά περιέργως δεν ανακοινώνονται.

    [03] Συντάξεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "αγωνιώδεις προσπάθειες μετακύλησης του βάρους επίλυσης του Ασφαλιστικού από τον κρατικό κορβανά στις πλάτες των εργαζομένων καταβάλλουν η κυβέρνηση και οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές. Αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το ακανθώδες θέμα της ενίσχυ-σης της χρηματοδότησής του συστήματος από το κράτος, προτάσσουν την ενδεδειγμένη λύση, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων".

    [04] Επιτόκια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "σε κατακόρυφη πτώση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια οδηγεί ο έντονος ανταγωνισμός των τραπεζών, ιδίως μετά την απόφαση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank. Παράλληλα, οι τράπεζες σπεύδουν να καθιερώσουν διευκο-λύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων και να καταστήσουν ελκυστικότερα τα νέα προϊόντα τους, τα οποία ενδιαφέρουν το μεγάλο καταναλωτικό κοινό".

    [05] Ολυμπιάδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με ένα βροντερό ΟΧΙ απάντησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή για ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής ως προς την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "τα σύννεφα της έντασης συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας που φτάνει σήμερα στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας. Για τη δημιουργία αυτού του "περιβάλλοντος" φρόντισαν τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις τους, Τούρκοι αξιωματούχοι και αυτού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου".

    Σύμφωνα με την Espresso, "συνομιλίες στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα ευρωπαϊκά θέματα και τις διμερείς σχέσεις θα έχουν σήμερα και αύριο ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Θεωρείται βέβαιο ότι από τουρκικής πλευράς θα τεθεί και πάλι θέμα διακοπής της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, που λειτουργεί με τη φροντίδα της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε χθες το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση συζητήθηκα εκτός από το Κυπριακό και το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. ντε Σότο τόνισε ότι θα πρέπει να επανεκκινηθεί ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο οποίος έχει διακοπεί με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "είναι εθνικά απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη η υποτο-νικότητα με την οποία αντιδρά η κυβέρνησης Σημίτη στις θρασύτατες τοποθετήσεις της Αγκύρας, όπως αυτές καταγράφονται σε σειρά δηλώσεων ανωτάτων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "παρά τον προφανή σκοπό της επίσκεψης Τζέμ για τη διατήρηση του κλίματος συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην Αθήνα εκφράζονται επιφυλάξεις για την πολιτική σκοπιμότητα που οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να παραβλέπει θέματα αρχών, όπως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, χάριν του καλού κλίματος".

    [07] Τραπεζικά δάνεια

    H Traffic News υποστηρίζει ότι "τα μαλλιά της κεφαλής τους...χρωστάνε οι Ελληνες πολίτες στις τράπεζες, καθώς ούτε ένα ούτε δύο αλλά ... 6 τρις δρχ είναι το υπόλοιπο στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, τα χρήματα δηλαδή που χρωστούν οι δανειολήπτες στις τράπεζες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες χορηγήσεων τον Αύγουστο".

    [08] Λαλιώτης - ΝΔ - Λιβεριανή εταιρία

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "την έντονη αντιπαράθεση Κ. Λαλιώτη - ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί το θέμα της λιβεριανής εταιρίας, αλλά και τα δημόσια έργα. Χθες ο Κώστας Λαλιώτης δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει τα στοιχεία που έχει για το θέμα της λιβεριανής εταιρίας Mayo Investment Corporation στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "εμφύλιος έχει ξεσπάσει στη ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις για τη Λιβεριανή οφ σόρ. Ο Μιλτιάδης Εβερτ άδειασε στην κυριολεξία τόσο τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ όσο και τον εκπρόσωπο του κόμματος Θεόδωρου Ρουσσόπουλο και σε δηλώσεις του τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η λιβεριανή οφ Σορ δεν ανήκει στο κόμμα της ΝΔ διευκρινίζοντας παράλληλα ότι από τους οικονομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν δεν προκύπτει εισροή χρημάτων από το συγκεκριμένο λογαριασμό".

    [09] Λαθρομετανάστες

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "στη χώρα τους αναμένεται να επαναπροωθηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Χρήστο Πρωτόπαπα, οι εκατοντάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν ανοιχτά της Ζακύνθου με το μοτορσιπ "Brelner". Στο μεταξύ, οι περισ-σότεροι από τους λαθρομετανάστες εξακολού-θησαν και χθες να βρίσκονται πάνω στο πλοίο, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος να μείνουν ούτε επαρκής δύναμη για τη φρούρησή τους".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "τη "χρυσή τομή" ανάμεσα στην ευαισθησία που επιβάλλει η θέα αφυδατωμένων, εξαντλημένων παιδιών και στον ρεαλισμό, ο οποίος θέτει τα δικά του απαράβατα όρια στη δυνατότητα υποδοχής λαθρομεταναστών, αναζήτησε χθες η ΕΛΛΑΣ, αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο "κύμα" δυστυχίας που έφθασε ποτέ στις μεσογειακές ακτές. Η συγκινητική πάνδημη κινητοποίηση των κατοίκων και φορέων της Ζακύνθου, όχι μόνον εξασφάλισε στους 1.200 εξαθλιωμένους επιβάτες του σαπιοκάραβου "Μπρέλνερ" τροφή, περίθαλψη και προσωρινό καταφύγιο, αλλά και διέλυσε κάθε υποψία ότι ο ελληνικός λαός έχει αναπτύξει "αντισώματα" ρατσισμού απέναντι στη διεθνή επιδημία της παράνομης μετανάστευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η Ελλάδα ως χώρα που η θέση της την κάνει χώρα υποδοχής των απελπισμένων όπως και η Ιταλία έχει τεράστιο πρόβλημα με τους πρόσφυγες, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Σωστά, λοιπόν , η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί την κοινοτική αλληλεγγύη και να θέσει το θέμα δια του πρωθυπουργού στην ΕΕ. Το προσφυγικό πρόβλημα δεν έχει μόνον ηθική και ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και πολιτική. Η μη αντιμετώπισή του από τη διεθνή κοινότητα των πλουσίων υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, που δεν θα διασφαλιστεί με βόμβες αλλά με τροφή και βοήθεια στους πεινασμένους".

    [10] Δηλώσεις Ναϊλς

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "εντύπωση προκάλεσαν χθες οι εξωφρενικές δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάϊλς, ο οποίος μιλώντας στο MEGA υποστήριξε ότι τη 17Ν απαρτίζουν "εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινωνίας", ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί η ύπαρξη διασύνδεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης με παλαιότερα κυβερνητικά στελέχη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "αποκαλυπτικές δηλώσεις του Τ. Νάϊλς περιμένουν απάντηση. Κατά τον κ. Νάϊλς ο βασικός ύποπτος για τη "17Ν" είναι παλαιό κυβερνητικό στέλεχος, τα δε μέλη της "17Ν" άνθρωποι του συστήματος εξουσίας. Ολα αυτά δε, έχουν τεθεί υπόψη του κ. Σημίτη ο οποίος και συμφώνησε".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ως γνώστες μελών της "17Ν" εμφανίζονται για μια ακόμη φορά Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως προκύπτει και από τα όσα υποστήριξε χθες στο MEGA ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάϊλς. Μάλιστα ο τελευταίος υποστήριξε ότι έχει παραχωρήσει λίστες υπόπτων στην ελληνική κυβέρνηση και δεν έχει γίνει περαιτέρω έρευνα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σειρά στοιχεία για την εμπλοκή δέκα τουλάχιστον ατόμων στην οργάνωση "17Ν" εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ οι Ελληνας αξιωματικοί με τη συνεργασία των βρετανικών και των αμερικανικών αρχών ολοκληρώνουν κύκλος έρευνας για τις δραστηριότητες του ΕΛΑ, "της 1ης Μάη" και των Επαναστατικών Πυρήνων, για τους οποίους υπήρχε σειρά πληροφοριών την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια εκ των περιπτώσεων οι υποψίες στρέφονται σε γνωστό πρόσωπο με πολιτική δράση, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή δύο τουλάχιστον κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου".

    [11] Σύσκεψη Λονδίνου - Αντιδράσεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "σε από κοινού διαμαρτυρία θα προβούν οι χώρες της ΕΕ που αποκλείστηκαν από το "πολεμικό δείπνο" το οποίο παρέθεσε στην Ντάουνιγκ Στρίτ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τονι Μπλέρ το βράδυ της Κυριακής προκαλώντας ισχυρή θεσμική δόνηση στην καρδιά της ΕΕ. Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης".

    [12] Πλημμύρες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "στον εισαγγελέα θα σταλούν τα πορίσματα των επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι με εντολή της υπουργού Β. Παπανδρέου ερευνούν τα αίτια των καταστροφών που προκλήθηκαν στην περιοχή της Μαλακάσας, στην Αττική Οδό, στη Λεωφόρο Μαραθώνα αλλά και στο νέο διεθνές αεροδρόμιο και στο Μετρό".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "με απελπισία και αγανάκτηση οι κάτοικοι στις πλημμυροπαθείς περιοχές μετρούν τις πληγές τους, καθώς οι αρμόδιοι φορείς αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η σκυτάλη στην Ευρώπη. Μισή μονάδα τα επιτόκια η FED.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανάπτυξη 4,1% στην Ελλάδα 1,5% στην ΕΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεν γίνεται ανάπτυξη με ελλείμματα και υπερχρέη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκτίναξη των ασφαλίστρων έως 30% για τις επιχειρήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "ΤΟΠ επιλογή ο ΟΤΕ. SSSB: "Είναι η καλύτερη μετοχή στην Ευρώπη...".

     

    [14] Οικονομία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "στη δημοσιο-νομική πειθαρχία, την αναπτυξιακή ένταση, αλλά και τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στοχεύει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 8 November 2001 - 8:20:57 UTC