Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα - Κύπρος
  • [04] Προϋπολογισμός
  • [05] Εργα - Πλημμύρες
  • [06] Λαθρομετανάστες
  • [07] Φροντιστήρια
  • [08] Ελλάδα - Αφγανιστάν
  • [09] Δηλώσεις Ναϊλς - Αντιδράσεις
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Ολυμπιάδα 2004 - Αγγελοπούλου
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/11/2001

    Οι πληροφορίες για δυσαρέσκεια της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, το κύμα λαθρομεταναστών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τέλος στις μετεγγραφές φοιτητών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι πρέπει να κάνουν 400.000 εργοδότες, επιχειρήσεις και Οργανισμοί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προαγωγές στο Δημόσιο με νέα κριτήρια.

    Η ΑΥΓΗ: Η κοινωνία της Ζακύνθου αγκάλιασε τους πρόσφυγες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζει η Γιάννα με παραίτηση. Μετωπική σύγκρουση με τον Βενιζέλο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι Αμερικανοί πιέζουν να είμαστε (πλήρως) μαζί τους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σημίτης: Σε παρακαλώ Γιάννα, μείνε.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί και συντάξεις το 2002.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηρωϊκή έξοδο επεχείρησε, χθες, η Γιάννα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μπουλντόζα στα τρωκτικά. Νέα επαναστατική και καινοτόμος πρόταση του Μιλτ. Εβερτ στη Β. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στις μετεγγραφές των φοιτητών.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιός καλύπτει την "17Νοέμβρη".Σαφής η δήλωσις του κ. Τόμας Νάϊλς.

    Espresso: "Μαχαίρια στη σχέση μου με τον Τζελίλη". Μετά τον θρίαμβο του Γιώργου ήρθε η έκρηξη της Μιρέλας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παγκόσμιες ρήξεις λόγω υπερπληθυσμού. ΟΗΕ: Σε εκρηκτικό σημείο η διαφορά πλουσίων και φτωχών χωρών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψαλίδι" 100 δις στις δαπάνες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οχι Ευθυμίου στον εκβιασμό φροντιστών για τα 65 δις. Σε ανοιχτό πόλεμο.

    ΝΙΚΗ: Γιάννα μαινόμενη. Αιφνίδια χθεσινο-βραδινύ συνάντηση με Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σήμερα. Οχι στον άδικο πόλεμο.

    Traffic News: Βρωμάει η υπόθεση Ευαγγελά-του.

    Η ΧΩΡΑ: Γιατί κρύβουν τη λίστα των Γερμανών για τη 17Ν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το μισό καλάθι της Ευρώπης μπορεί να γεμίσει ο Ελληνας καταναλωτής!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αχτύπητος ο Παπα-γεωργόπουλος.

    [03] Ελλάδα - Κύπρος

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "την επαναβεβαίωση της πολιτικής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος που συνδέει τις δύο χώρες, ότι δηλαδή "η επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίθεση κατά της Ελλάδας", εξέφρασε κατηγορηματικά χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Σωκράτη Χάσικο".

    [04] Προϋπολογισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "μεγάλες περικοπές των καταναλωτικών δαπανών το 2002 αποφάσισε χθες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα σε περίοδο επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας και διεθνούς ύφεσης".

    [05] Εργα - Πλημμύρες

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "με καθυστέρηση αρκετών ημερών έλαβε χθες την στήριξη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου, ο κ. Κ. Λαλιώτης. Αφορμή δόθηκε από την "κόντρα" που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τη ΝΔ για τα δημόσια έργα".

    [06] Λαθρομετανάστες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "αστυνομικοί και λιμενικοί σηκώνουν ψηλά τα χέρια στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά του κύματος λαθρομεταναστών που αναμένεται, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, να πλήξει την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές ασφαλείας στη γειτονική χώρα αναμένουν αν περάσουν μέχρι το Δεκέμβριο και με κάθε μέσο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας 200.000 λαθρομετανάστες από Ασία και Αφρική".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "ενώ η κυβέρνηση τώρα κρύβεται πίσω από τις αόριστες δηλώσεις ότι θα εξετάσει τυχόν αίτηση για πολιτικό άσυλο, στη Ζάκυνθο η τοπική κοινωνία, με την καθοριστική συμβολή του ιατρικού κόσμου, πέτυχε την πρώτη της νίκη στον μακρύ αγώνα για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Αργά χθες το απόγευμα και οι τελευταίοι από τους 74 πρόσφυγες (τόσοι καταμετρήθηκαν τελικώς) είχαν μεταφερθεί από το πειρατικό μότορσιπ στη στεριά για φιλοξενία. Συγκινητική υπήρξε η κινητοποίηση των Ζακυνθινών".

    Σύμφωνα με την Traffic News, "στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν εκτός απροόπτου για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι 1.200 Κούρδοι λαθρομετανάστες που βρίσκονται από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στη Ζάκυνθο".

    [07] Φροντιστήρια

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πόλεμο με τους φροντιστές, οι οποίοι διεκδικούν 65 δις δρχ από τα κοινοτικά χρήματα για την ενισχυτική διδασκαλία, άνοιξε χθες ο υπουργός Παιδείας, δηλώνοντας αποφασισμένος να προασπίσει τη Δημόσια Εκπαίδευση. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια σταματούν οι μετεγγραφές από το εξωτερικό, ενώ μελετά ευνοϊκότερα κριτήρια για τις μετεγγραφές εσωτερικού".

    [08] Ελλάδα - Αφγανιστάν

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι δεν αρκεί η συμπάθεια των χωρών του συνασπισμού κατά της τρομο-κρατίας, αλλά θέλει να δει και δράση από την πλευρά τους. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εφαρμόζουν το νέο δόγμα και η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για ενεργό συμμετοχή. Ζητούν "να υπάρξει σύντομα το επόμενο βήμα και να είναι στον στρατιωτικό τομέα". Ηδη γίνονται διαβου-λεύσεις για τη φύση του επόμενου βήματος, αλλά αυτές δεν αφορούν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο έδαφος του Αφγανι-στάν, κάτι που απέκλεισε άλλωστε ο υπουργος Εθνικής Αμύνης κ. Ι. Παπαντωνίου".

    [09] Δηλώσεις Ναϊλς - Αντιδράσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "αμερικανών υποδείξεων συνέχεια...Σε αυτό το "κλίμα" ήταν οι προχτεσινές δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ. Νάϊλς που έγιναν στην τηλεοπτική εκπομπή "Φάκελοι" του Α. Παπαχελά στο ΜΕΓΚΑ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η Κυβέρνησις Σημίτης αντί να ζητήση εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νάϊλς, είπε - δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου - ότι είναι "ανάξιες σχολιασμού". Επιτείνοντας έτσι τα μεγάλα ερωτηματικά για το μυστήριο της "17Νοέμβρη".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Νάϊλς με τις αποκαλύψεις του για τη "17Ν" και τις λίστες που είχε δώσει το 1995 με ονόματα τρομοκρατών. Πανικόβλητη η κυβέρνηση, τον αποκάλεσε "συνταξιούχο" και αρνείται να δώσει απαντήσεις για τη λίστα των Γερμανών και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η τοποθέτηση Νάϊλς είναι τοποθέτηση την οποία θα ήθελαν να κάνουν τώρα οι Αμερικανοί και ειδικότερα η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αλλά δεν την κάνει επίσημα, για να μην φτάσουν τα πράγματα σε επίπεδο ανοιχτής σύγκρουσης με την Αθήνα".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "συνεπείς στη λογική να "συζητάμε τα θέματα που μας ενώνουν" , που οδήγησε στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ, κατά τις συνομιλίες τους επιχειρούν να υπερβούν τη δύσκολη στενωπό που διέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω κυρίως του Κυπριακού".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "συμφωνία επί τριών νέων Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι κκ Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ αν και η στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό καθίσταται ανελαστικότερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα ΜΟΕ αφορούν: τη συνεργασία για τη μόνιμη περιβαλλοντική προστασία του Εβρου, στην ανταλλαγή απόψεων και στο επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ελλάδος και Τουρκίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση θεμάτων διεθνούς ενδιαφέροντος, και τέλος πρόσκληση και άλλων αξιωματικών εκατέρωθεν πέραν των στρατιωτικών ακολούθων αμύνης, κατά τη διεξαγωγή εθνικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη χθεσινή άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην Αθήνα. Ηταν το πρώτο συμβολικό μήνυμα της Αγκυρας προς την - πάντα ανεκτική - ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που ο Ισμαήλ Τζεμ γευμάτιζε με τον Γ. Παπανδρέου δύο τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεψυχούσαν στα "λευκά κελιά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "τα σύννεφα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που πύκνωσαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωμα-τούχων για το Κυπριακό δεν πρόκειται να διαλυθούν μετά την επίσκεψη εργασίας που ξεκίνησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ χθες στην Αθήνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει επιδεινωθεί αρκετά από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το Κυπριακό, ωστόσο αυτό ουδόλως σκιάζει τη φιλία του Γιώργου Παπανδρέου με τον φίλο Ισμαήλ όπως ήταν η προσφώνηση με την οποία ο Ελληνας υπουργος Εξωτερικών υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον Τούρκο ομόλογό του".

    [11] Ολυμπιάδα 2004 - Αγγελοπούλου

    Η Espresso σημειώνει ότι "κρίση ξέσπασε ξαφνικά χθες το βράδυ στις σχέσεις της προέδρου του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου και της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κ. Αγγελοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του οργανισμού στον πρωθυπουργό, οργισμένη από την επιστολή Σημίτη προς τον Ντένις Οσβαλντ με την οποία του ανακοίνωσε ότι στις επαφές του με τους υπεύθυνου του "Αθήνα 2004" θα συμμετέχει και ο υπουργος Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "στην επαναδια-τύπωση του εκβιαστικού διλήμματος: "εγώ ή αυτός "προχώρησε χθες κατά την αιφνίδια συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, η Γιάννα Αγγελοπούλου κατηγορώντας ευθέως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγο πριν αναχωρήσει από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, ότι έχει ... "ξεσαλώσει". Ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργάτες της , επιχειρούσαν να συντηρήσουν "το κλίμα μετωπικής σύγκρουσης" και το ενδεχόμενο παραιτήσεώς της."

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "νέοι ισχυροί τριγμοί σημειώνονται στην υπόθεση της Ολυμπιάδας, μετά από την έκρηξη της προέδρου του "Αθήνα 2004", που διαβλέποντας επιχείρηση υποβάθμισης του ρόλου της από την κυβέρνηση ζήτησε χτες το βράδυ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναθεώρηση προς τα κάτω ... Σε όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2002".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κι όμως, η κρίση βελτίωσε 2,7% την παραγωγικότητα!".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δραματικές προβλέψεις για τις αεροπορικές. Επιβίωση για 7 από τις 40 το καλό σενάριο για Ευρώπη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελληνοβρετανική κοινή αγορά με ισχυρά χαρτιά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εθνική, Alpha, ΟΤΕ στο ευρωπαϊκό "καλάθι" της MSCI".

    [13] Προϋπολογισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "ισορροπώντας σε αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2002 η κυβέρνηση θα καταβάλει αγωνιώδη προσπάθεια να επιτύχει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που να ξεπερνά τη μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 8 November 2001 - 17:18:33 UTC