Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία
  • [04] Λαλιώτης - ΝΔ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Πλημμύρες
  • [08] Κυβέρνηση
  • [09] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/2001

    Οι καταστροφές από τις πλημμύρες του τελευταίου 48ωρου, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η αντιπαράθεση Λαλιώτη-ΝΔ για τον λογαριασμό λιβεριανής εταιρείας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Τεστ Παπ" για τον καρκίνο του πνεύμονα. Λαμπρή ιατρική ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΜΑΛΑΚΑσα όλη η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ! Χάος και κυκλοφοριακή κόλαση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θράσος. Μας έπνιξαν και ζητάνε τα ρέστα. Βούλιαξε στη λάσπη του ο Λαλιώτης.

    Η ΑΥΓΗ: Κακότεχνη αντιδικία πάνω στις πλημμύρες. Κυβέρνηση και ΝΔ αλληλοκατη-γορούνται για το ναυάγιο της Μαλακάσας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές για το μαύρο ταμείο της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτική θύελλα θα προκαλέσει η αποκάλυψη νέων στοιχείων από την κίνηση του τροφοδότη λογαριασμού.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κίνδυνος μεγάλων πλημμυρών στην επόμενη νεροποντή. Πρόσκαιρη θεωρείται η αναμενόμενη σήμερα βελτίωση του καιρού.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εργα για τα... μπάζα. Πνίγηκε η Ελλάδα με την πρώτη βροχή. Λίμνες η Εθνική Οδός, η Παραλιακή και μεγάλες οδικές αρτηρίες.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλή εγγύηση για τις συντάξεις. Δέσμευση Ρέππα στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αυτογκόλ για την ΓΣΕΕ στο Ασφαλιστικό. Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος με συνέντευξή του έστρωσε το χαλί στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λωποδύτες στα δημόσια έργα. Βούλιαξε στα λασπόνερα της κυβερνητικής αξιοπιστίας η Αθήνα και ολόκληρη η χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στη λάσπη πνίγηκε η προπαγάνδα. Κακοκαιρία: Τα έργα Λαλιώτη δεν πέρασαν το τεστ της βροχής. Ερευνα από τη Δικαιοσύνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αφιέρωμα: Ανατομία στον τρομοπόλεμο.

    ΕΣΤΙΑ: Οι πλημμύρες του 1981. Ποτάμια και τότε οι αθηναϊκοί δρόμοι.

    Espresso: Βγάζουν τα μάτια τους στον Big Brother για 50.000.000! Δίκη στην Ευελπίδων χθες για να σταματήσει ο "Μεγάλος Αδελφός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μήνυμα ύφεσης από τα κέντρα της οικονομίας. Με πτώση επιτοκίων αντιδρούν οι τράπεζες, υποδαυλίζοντας νέες προσδοκίες στις αγορές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναπροσαρμογή του προϋπολο-γισμού. Τα νέα δεδομένα απαίτησαν πιο "μετριοπαθείς" προβλέψεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα μούσκεψαν Κράτος, Δήμοι και Οργανισμοί. Πρωτοφανής ασυνεννοησία "αρμοδίων".

    ΝΙΚΗ: Τώρα διαφάνεια παντού. Λιβερία, Μαλακάσα πνίγουν το δημόσιο βίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξανά αρχίζει η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλάτη βάζει ο Χρ. Πολυ-ζωγόπουλος.

    Traffic news: Ζάχος Χατζηφωτίου: Δεν είναι εγώ ο Ζάχος της Βάσως.

    Η ΧΩΡΑ: Τα λασπόνερα πνίγουν τον Λαλιώτη. Μπάζουν από παντού τα πολυδιαφημισμένα έργα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5ετείς σπουδές στα ΑΕΙ. Για διπλώματα "προχωρημένων σπουδών" επιπέδου μάστερ, στους φοιτητές.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 16.748 προσλήψεις. Ολες οι νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιτέλους ας απαντήσεις η Ελλάδα όπως πρέπει στον Ετζεβίτ.

    [03] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2002, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και τα συνολικά δεδομένα, η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πρόβλεψης για χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2001 και το 2002".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να αισιοδοξεί, προσβλέποντας στις μέγα-συγχωνεύσεις και στις πιο φιλελεύθερες επιλογές του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, αλλά η οικονομική ύφεση φαίνεται να έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα των περισσοτέρων χωρών και απειλεί και τη δική μας".

    [04] Λαλιώτης - ΝΔ

    Η Traffic news εκτιμά ότι "σε ειδικό λογαριασμό της ΝΔ οπως αποκαλύπτει ο Κώστας Λαλιώτης, κατατέθηκαν 600.000 δολάρια στις 7 Ιουνίου του 1989 στην Εθνική Τράπεζα Κολωνακίου από τη λιβεριανή εταιρεία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "επικίνδυνος κλυδωνισμούς στη Νέα Δημοκρατία και ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να προκαλέσουν νέα στοιχεία που πρόκειται να έρθουν να δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας και αφορούν την κίνηση του τροφοδότη λογαριασμού της λιβεριανής ΟΦ ΣΟΡ στην τράπεζα του Λονδίνου".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "τη νομοθεσία που διέπει τη διακίνηση "μαύρου χρήματος" θα επικαλεστεί η κυβέρνηση προκειμένου να χυθεί φως στο περιεχόμενο του τροφοδότη λογαριασμού της λιβεριανής Μέγιο Ινβέστμεντς Κορπορέισον, που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη χρηματοδότηση της ΝΔ".

    [05] Ασφαλιστικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "σε νέα φάση περνάει η επίθεση της κυβέρνησης κατά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Σε αυτή της την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος σε δηλώσεις του επαναφέρει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων και υιοθετεί πλαίσιο υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τα όργανα άρχισαν στη ΓΣΕΕ πριν καν ξεκινήσει ο πολυαναμενόμενος κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Αφορμή η συνέντευξη του Χρήστου Πολυζωγόπουλου στην "Ελευθερο-τυπία" με την οποία ο πρόεδρος της Συνομο-σπονδίας εκφράζει τις απόψεις του για τον τρόπο επίλυσης του ασφαλιστικού προ-βλήματος στην Ελλάδα. Η αντίδραση των υπολοίπων παρατάξεων της ΓΣΕΕ στα λεγόμενα του προέδρου ήταν άμεση και συντονισμένη".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "στο προσκήνιο επανέρχεται αυτή την εβδομάδα το Κυπριακό, αφού σήμερα και αύριο επισκέπτονται αντίστοιχα τη χώρα μας ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην Αθήνα, η κυβέρνηση της Αγκυρας συνεχίζει την προκλητική επιχείρηση δημιουργίας κλίματος εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία. Μετά τις δηλώσεις Ετσεβίτ και Τζεμ για "προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ", ήρθε χθες η προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Σουκρούτ Γκιουρέλ, με επανάληψη των ανυπόστατων αιτιάσεων για δήθεν "στρατόπεδα τρομοκρατών στην Ελλάδα".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει όμως συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ελληνοτουρκικών επαφών που τον τελευταίο καιρό έχουν βελτιώσει πολύ το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας, περιλαμβάνει όμως και μια επιπλέον δραστηριότητα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "με την αναγκαία ψυχραιμία" αξιολογεί η Αθήνα τις νέες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ τονίζοντας ότι λόγω της συχνής επανάληψής τους δεν προκαλούν έκπληξη, αποδεικνύουν ωστόσο το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό".

    [07] Πλημμύρες

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "ημιτελή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (εξαιτίας των ανεπαρκών, κατά τους δημάρχους, κονδυλίων του ΥΠΕΧΩΔΕ), φραγμένα από σκουπίδια φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων (εξαιτίας της αμέλειας των δήμων), οικοδομήσεις επί ρεμάτων (περίπου 80 τον αριθμό τα μπαζωμένα), αποψίλωση δασών πέριξ της Αθήνας (εξαιτίας των πυρκαϊών)-ιδού οι λόγοι για τους οποίους η Αττική έγινε.... Βενετία (εξαιρετικά επικίνδυνη όμως και διόλου ρομαντική) τα προηγούμενα 24ωρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει "η Ελλάς, έτος 2001. Η χώρα που υπερηφανεύεται ότι έγινε μέλος της ΟΝΕ βούλιαξε στη λάσπη με την πρώτη νεροποντή. Εθνικές οδικές αρτηρίες, το πολυδιαφημιζόμενο αεροδρόμιο των Σπάτων, σχολεία και κατοικίες πλημμύρισαν. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης άφαντος. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου κρύφτηκε πίσω από τον υφυπουργό Τσακλίδη και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης συνέχισε με θράσος να απαριθμεί δικαιολογίες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "πνίγηκε η Ελλάδα με την πρώτη βροχή. Λίμνες η εθνική οδός, η παραλιακή και μεγάλες οδικές αρτηρίες. Επενέβη εισαγγελέας για τις κακοτεχνίες. Εκθετες κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τρεις νεκροί, από θαύμα γλίτωσαν μαθητές όταν έπεσε οροφή σχολείου. Με κουβάδες βγάζουν τα νερά σε Μετρό και Σπάτα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φετεινού χειμώνα έφερε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο την αναλγησία της κρατικής μηχανής".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "επί υπουργίας του έγιναν όλα τα έργα που τώρα πλημμυρίζουν. Και στην Μαλακάσα και στην Κηφισού. Εργα χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη αποχετεύσεως ομβρίων. Κατασκευαστικές πατέντες παγ-κόσμιας πρωτοτυπίας λόγω πασοκικής και ειδι-κώτερα λαλιωτικής ανοχής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "γέμισε η χώρα με άθλια έργα. Κάποιοι έγιναν ή γίνονται πάμπλουτοι. Μεγάλα τρωκτικά που δραστηριοποιούνται στα δημόσια έργα λυμαίνονται τον τόπο. Ολοι αυτοί υπέγραψαν το "έχειν καλώς" για τα έργα της συμφοράς και έδωσαν πρωτόκολλα πληρωμής. Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου όλοι αυτοί (μηχανικοί, διευθυντές των υπηρεσιών των δημοσίων έργων κλπ) θα είχαν πάει φυλακή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι τα βασικά έργα υποδομής δεν γίνονται για να πλουτίζουν οι εργολάβοι και όσοι τους εξυπηρετούν αλλά για να καλυφθούν βασικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες. Τα χρήματα που πηγαίνουν στα βασικά έργα υποδομής δεν είναι ευκαιρία για μερικές ακόμη διαπλεκόμενες, κομματικές και κυβερνητικές "αρπαχτές" αλλά το βασικό όπλο της Ελλάδας για την εξασφάλιση της πραγματικής σύγκλισης".

    [08] Κυβέρνηση

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "όλα πάνω του" τα παίρνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που το επόμενο διάστημα αναπτύσσει έντονη κινητικότητα, με σημείο αιχμής την άμεση αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις αμέσως επόμενες ημέρες αναδεικνύουν τον πρωθυπουργό ως τον "πολιορκητικό κριό" και το "μεγάλο όπλο" του κυβερνώντος κόμματος, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει νικηφόρα προοπτική εν όψει των εκλογών του 2004".

    [09] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στις 10 το πρωί, επρόκειτο να συναποφασίσουν ποιός από τους τρεις αρχηγούς θα καταλάβει τη θέση του ανώτατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να συζητήσουν θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σε βάρος του ασφαλιστικού οι αναβολές. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυ-ζωγόπουλος επισημαίνει".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μίνι ράλι στα διεθνή χρημα-τιστήρια. Στροφή των επενδυτών στην αγορά μετοχών πυροδοτεί η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στον αστερισμό των συγχωνεύσεων. "Πυρετός" στη Σοφοκλέους από πραγματικές αλλά και ..φανταστικές φήμες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέο επενδυτικό εργαλείο με μειωμένους κινδύνους. Προσφέρει το ΧΑΑ με μορφή αμοιβαίου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Προσδοκίες και φήμες απογειώνουν τη Σοφοκλέους. Εκρηκτική άνοδος με μεγάλο τζίρο".  

    [11] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "η στροφή των επενδυτών στις κεφαλαιαγορές προκαλεί άνοδο των τιμών των μετοχών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσέφεραν χθες εντυπωσιακά κέρδη". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 6 November 2001 - 16:52:58 UTC