Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ερευνα για Παιδεία
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Λίστα ΕΥΠ για Γένοβα
  • [06] Δημοσιονομικά
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/07/2001

    Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου, η πορεία των δημοσιονομικών, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για λίστες Ελλήνων στη Γένοβα και η έρευνα για ανισότητες στην Παιδεία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απελπισμένη Ελλάδα ...! Κράτος, τράπεζες, τοκογλύφοι οδήγησαν σε αυτοκτονία και άλλον, πατέρα 4 παιδιών!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η ΕΥΠ μίλησε καταδότης το INTERNET(!) Απίστευτη ανακοίνωση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιά Λύκεια ανοίγουν τις πόρτες για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τα 40 καλύτερα σε όλη τη χώρα.

    Η ΑΥΓΗ: Εξηγήσεις για τις λίστες τώρα στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμος θέσεων στο ΠΑΣΟΚ. Ολα τα πρακτικά από την επίμαχη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι συνδικαλιστές αλλάζουν το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ. Μήλον της έριδος στις διεργασίες ενόψει του Συνεδρίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ζωντανός νεκρός ο Λιαντίνης! Ξεδιαλύνεται το απίστευτο μυστήριο της εξαφάνισης.

    ΕΘΝΟΣ: Ρύθμιση - ανάσα από την Εφορία. Πρόσκληση σε 800.000 οφειλέτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το δικό τους "Ζεϊμπέκικο" χορεύουν, τώρα, Ακης και Γιωργάκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρημαδιό η οικονομία. Οδυνηρές διαπιστώσεις Καραμανλή μετά τη συνάντηση με Λ. Παπαδήμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για το λαβύρινθο των συντάξεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα άνω - κάτω των Λυκείων. Αποκαλυπτική έρευνα για τις ανισότητες στην Παιδεία.

    Espresso: Χώρισε από τη φίλη του και ... την έβγαλε γυμνή στο Ιντερνετ για να την εκδικηθεί!

    ΕΣΤΙΑ: Προωθείται ανασημιτισμός. "Αναπαλαίωσις" ο ανασχηματισμός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η λαϊκή απαισιοδοξία βρόχος στην κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διαβεβαιώσεις για φοροελαφρύνσιες. Θα αρχίσουν από το 2003.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με υπεκφυγές και λίστες στο ... Ιντερνετ ψάχνει άλλοθι η ΕΥΠ. Πως έγινε η συνεργασία ελληνικών και ιταλικών υπηρεσιών.

    ΝΙΚΗ: Ξεκαθάρισε τις θέσεις σου. Αυστηρή προειδοποίηση Ακη προς Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάθε φέτος και χειρότερα για τους εργαζόμενους.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: ΝΔ: Αθωώνει τον Μπερλουσκόνι. Και κατηγορεί την Ελλάδα για χαφιεδισμό!

    Η ΧΩΡΑ: Πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στο Δρομοκαϊτειο!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 20.000 προσλήψεις παγώνουν το 2001.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φτωχότερα τα ελληνικά νοικοκυριά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη νίκη για την ανθρωπότητα αν τηρηθούν οι αποφάσεις της Διάσκεψης της Βόννης.

    [03] Ερευνα για Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τα "μεγάλα" Λύκεια των αστικών κέντρων και τα ιδιωτικά σχολεία παίρνουν "άριστα" ως προς την απόδοση των μαθητών τους. Αντιθέτως χαμηλή απόδοση εμφανίζουν τα Λύκεια της περιφέρειας, της νησιωτικής Ελλάδας και των υποβαθμισμένων περιοχών. Τις ανισότητες αποκαλύπτει έρευνα του Γ. Πανάρετου, καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων καλύπτουν κατά κύριο λόγο τις θέσεις των σχολών πρώτης ζήτησης, παρά το γεγονός ότι τα δημόσια σχολεία αποτελούν το 95,47% του συνολικού αριθμού των λυκείων της χώρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τα "καλύτερα" λύκεια της χώρας βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις...περιοχές της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενώ τα "χειρότερα" εντοπίζονται στα μικρά σχολεία και δη σε εκείνα της νησιωτικής Ελλάδας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε το τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Ι. Πανάρετο, για την αξιολόγηση των λυκείων της χώρας με βάση τις βαθμολογίες των μαθητών τους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αλλά και πολυπληθών δημοσίων λυκείων εισήλθαν πέρυσι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η στατιστική αποδεικνύει ότι τα παιδιά των μικρών σχολείων και των νησιωτικών περιοχών έμειναν εκτός νυμφώνος".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "εν μέσω έντονων εσωκομματικών διεργασιών και ζυμώσεων τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από την κορυφή της κομματικής πυραμίδας έως το επίπεδο των ανώτερων στελεχών, προχωρούν σε αναγνωριστικές κινήσεις και προγραμματίζουν κινήσεις αιφνιδιασμού προκειμένου να ελέγξουν το κλίμα του επικείμενου συνεδρίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "καθοριστικής σημασίας για την επανασυγκρότηση του "εκσυγχρονιστικού" μπλοκ, ενόψει συνεδρίου, αποτελεί η σημερινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με την πρώτη τη τάξει υπουργό Β. Παπανδρέου, προκειμένου να συνεχίζουν τη συζήτησή τους γι τις πολιτικές εξελίξεις που άφησαν στη μέση στο προηγούμενο ραντεβού τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "παράλληλα με τις επαφές που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με στόχο την επανασυσπείρωση του "εκσυγχρονιστικού " μπλοκ, κινητικότητα εμφανίζεται και στο "μπλοκ" των δελφίνων του κυβερνώντος κόμματος".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η σημερινή συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη (στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου) αποτελεί ένα δεύτερο κρίσιμο τεστ, μετά την προχθεσινή συνάντηση Σημίτη - Πάγκαλου, για το κλίμα μέσα στο οποίο θα πορευτεί το κυβερνών κόμμα προς το συνέδριο του Οκτωβρίου".

    [05] Λίστα ΕΥΠ για Γένοβα

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "δεν περίμενε ασφαλώς κανείς ότι η ΕΥΠ θα επιβεβαίωνε τις χθεσινές αποκαλύψεις των ΝΕΩΝ για τη Γένοβα ... Αλλά και ποιός να φανταστεί πως θα εξέδιδε ανακοίνωση διάψευσης, υποστηρίζοντας ότι ... οι ιταλικές αρχές ασφαλείας είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν ονόματα των Ελλήνων διαδηλωτών από το Ιντερνέτ".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "με εντολή Μαξίμου δόθηκαν λίστες "ύποπτων" διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές όπως αποκάλυψε η ΧΩΡΑ από την πρώτη στιγμή που οι καραμπινιέροι απαγόρευσαν την είσοδο 150 Ελλήνων πολιτών στο ιταλικό έδαφος, οι οποίοι σκόπευαν να διαδηλώσουν κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σάλο έχουν προκαλέσει στη χώρα οι βάσιμες υποψίες τις οποίες ενίσχυσε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στην Ιταλία λίστες ελλήνων διαδηλωτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα ενώ σκληρή υπήρξε η αντιπαρά-θεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "την απόσειση των ευθυνών της για την ενεργό συμμετοχή της στην καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στη Γένοβα επιχειρεί ανεπιτυχώς η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, διαψεύδοντας την παράδοση λιστών ενώ την ίδια στιγμή υπεραμύνεται των ευρω-κατασταλτικών μηχανισμών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "στην ελληνική Βουλή έφτασε χθες το ..ντόμινο των πρόσφατων γεγονότων στη Γένοβα ύστερα από τη διάρρευση στον Τύπο πληροφοριών που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει δώσει στις ιταλικές αρχές λίστες με τα ονόματα των Ελλήνων διαδηλωτών".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "τις υποψίες και τις ενδείξεις ότι οι ελληνικές αρχές τελικώς έδωσαν καταλόγους "υπόπτων" στις ιταλικές αρχές ενισχύονται από το χθεσινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ. Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα "κυβερνητική πηγή" που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για λίστα. Αμεση υπήρξε η αντίδραση της αντιπολίτευσης, που δεν πείθεται από τη στερεότυπη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρείχε πληροφορίες στις ιταλικές αρχές για τους Ελληνες που ήθελαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "η Βουλή καλείται τώρα να διερευνήσει τη βασιμότητα των πληροφοριών για ύπαρξη λίστας από πλευράς Ελληνικών Αρχών για Ελληνες διαδηλωτές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Γένοβα. Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης αποδεχόμενος αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου να υπάρξει άμεσος κοινοβουλευτικός έλεγχος και ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής".

    [06] Δημοσιονομικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι αριθμοί ευημερούν, κατά τον κ Γ. Παπαντωνίου αλλά οι άνθρωποι πάσχουν, σύμφωνα με τα εμπεριστατωμένα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της ICAP. Η προ 40ετίας ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου αναβιώνει στις ημέρες μας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε διελκυστίνδα ευρίσκεται η οικονομική ηγεσία της κυβερνήσεως σχετικά με τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2002. από τη μια πιέζεται στο να προχωρήση από το προσεχές έτος και όχι από το 2003 (όπως επιθυμεί χθες ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου) σε φορολογικές ελαφρύνσεις και από την άλλη να διατηρήση την δημοσιονομική σταθερότητα".

    Ο ΛΟΓΟ προσθέτει, "εμμένει στο αρχικό της χρονοδιάγραμμα για τις φοροελαφρύνσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων η κυβέρνηση: Θα αρχίσουν από το 2003, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά από σύσκεψη για τον προϋπολογισμό που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η Espresso εκτιμά ότι "με "μονομαχία" βγαλμένη από τα θρυλικά γουέστερν - σπαγγέτι έμοιαζε η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκδηλώθηκε χθες με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "άγρια κόντρα μεταξύ ΝΔ - υπουργείου Εθν. Οικονομίας για την ... πλαστογράφηση των οικονομικών δεικ-τών ξέσπασε ξαφνικά χθες και συνεχίστηκε με σκληρές δηλώσεις των εκπροσώπων Τύπου της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "έσπευσε να καλύψει τα ερείπια της ελληνικής οικονομίας ο Γιάννος, επιδεικνύοντας περισσότερη αλαζονεία και αμετροέπεια, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι ζει ξεκομμένος στη δική του εικονική πραγμα-τικότητα, όπως διεφάνη από τη συνάντηση του Κ. Καραμανλής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμο".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σύγκρουση για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καταργείται το 10λεπτό στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Διασταύρωσαν πάλι τα "ξίφη" για την οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οικονομική επιδείνωση βλέπουν τα νοικοκυριά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο ΧΑΑ προσβλέπουν 4 στις 10 οικογένειες για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους".

    [08] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "επτά άμεσες και ριζικές αλλαγές προωθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να θωρακίσει τη Σοφοκλέους σε μια χρονική περίοδο που η αγορά σταδιακά αρχίζει να ανακάμπτει και, προφανώς, να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσοτέρων επενδυτών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 25 July 2001 - 15:27:18 UTC