Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση – ΔΕΘ - Οικονομία
  • [04] Σημίτης - Πάγκαλος
  • [05] Γένοβα
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ανταγωνιστικότητα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/2001

    Η συνάντηση Πάγκαλου - Σημίτη, οι προσλήψεις στο δημόσιο, δημοσιονομικά και πορεία της οικονομίας και ο απόηχος της συνόδου G8 στη Γένοβα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι περιλαμβάνει το νέο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υπάλληλοι επί θητεία. Τέλος στις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δεν έπεισε τον Πάγκαλο ο Σημίτης. "Εσπασε ο πάγος" στη συνάντηση αλλά ...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βάσεις ανά δέσμη και σχολή.

    Η ΑΥΓΗ: Η σφαίρα έγινε μπούμερανγκ για τους G8.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.345 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Μια προς μία όλες οι θέσεις εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Σημίτης διαβουλεύεται, σκέπτεται και θα αποφασίσει. Χθεσινός επισκέπτης ο κ. Πάγκαλος, αύριο η κυρία Βάσω Παπανδρέου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά δάνεια για επαγγελματική στέγη.

    ΕΘΝΟΣ: Λήγουν οι προθεσμίες για 3.898 προσλήψεις σε υπουργεία, ΕΣΥ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προστατέψτε την ελευθερία της αρχαιότερης Εκκλησίας!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ατακτη υποχώρηση. Ο κίνδυνος της ήττας και της πτώσης ενώνει το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3.514 προσλήψεις μονίμων μέσα στο καλοκαίρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 300-500 δις για μη έχοντες. Με ποιά πακέτα μέτρων πάει στη ΔΕΘ ο Σημίτης.

    Espresso: "Ο Μπάρκουλης μου έκλεψε το αυτοκίνητο". Τι απαντάει ο ηθοποιός.

    ΕΣΤΙΑ: Σχεδιάζουν πτώση Καραμανλή! Σενάρια απελπισίας απεργάζεται το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικά αίτια καθηλώνουν την ελληνική οικονομία ...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεκαήμερο προσπαθειών από τον πρωθυπουργό ... Συνεχείς συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λίστα από ΕΥΠ με ονόματα Ελλήνων διαδηλωτών στους Ιταλούς. Και όμως τα έδωσαν ...

    ΝΙΚΗ: Η οργή έγινε (;) στοργή. Θέσεις και υποσχέσεις μοιράζει ο Σημίτης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να βγει η πάλη των λαών στο προσκήνιο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Παν..καλο το κλίμα. "Πάμε σαν άλλοτε".

    Η ΧΩΡΑ: Μυστήριο για την Alpha Bank. "Περίεργες" κινήσεις Κωστόπουλου και παιχνίδι στη Σοφοκλέους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βγήκαν τα μαχαίρια για τα φροντιστήρια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 3.730 νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο θρίαμβος της Δημοκρατίας, τότε το αίσχος της παραδημο-κρατίας, τώρα.

    [03] Κυβέρνηση – ΔΕΘ - Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με ισχυρό κοινωνικό πακέτο, εξοπλίζεται ο Κ. Σημίτης για τη ΔΕΘ. Παπαντωνίου και Δρυς έχουν ήδη βρει 300 δις (ψάχνουν 500 δις) για τους "μη έχοντες". Προτεραιότητα στην ενίσχυ-ση των χαμηλοσυνταξιούχων, αγροτών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ανέργων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "τα πολιτικά μειονεκτήματα που εξουδετερώνουν τις υφιστά-μενες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνονται εμπεριστατωμένα και από διεθνή πλέον όργανα. Στις ετήσιες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και του ελβετικού ινστιτούτου διαχειρι-στικής ανάπτυξης IMD επισημαίνεται όντως ότι η Ελλάς βελτίωσε μεν τη θέση της στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας των οικονομικών κατά το 2000 και το 2001 η πρόοδός της όμως αναστέλλεται από το τεράστιο έλλειμμα σε μηχανισμούς θεσμούς και πολιτικές, τις αγκυ-λώσεις της δημόσιας διοίκησης και την καθυ-στέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "κατευθύνσεις για "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς το 2002, με αυξήσεις μισθών που δεν θα ξεπερνούν το 3% και συγκράτηση των αυξήσεων των τιμολογίων στο όριο 2% που είναι και ο στόχος για τη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις ΔΕΚΟ που μένουν υπό τον έλεγχό του".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της από πλευράς συνολικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας την τελευ-ταία τριετία (1998-2000) καταλαμβάνοντας την 34η θέση από την 44η το '98 αλλά τη νύφη την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, καθώς όπως απο-κάλυψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγό-πουλος, στη χθεσινή εκδήλωση για το θέμα αυτό η αγοραστική δύναμη των αμοιβών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη στην Ευρώπη".

    [04] Σημίτης - Πάγκαλος

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "περασμένα ξεχασμένα; Αγνωστο. Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι κύριοι Κ. Σημίτης και Θ. Πάγκαλος δεν μίλησαν καθόλου για το παρελθόν. Δεν είπαν ούτε μια λέξη γι αυτούς τους εννέα μήνες που μεσολά-βησαν από τον Νοέμβριο του 2000".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "δεν φαίνεται να έπεισε χθες ο Κ. Σημίτης τον Θ. Πάγκαλο ότι επιδιώκει Συνέδριο σύνθεσης απόψεων και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία ουσιαστική δέσμευση του πρώην υπουργού ότι θα συνταχθεί με όλες τις επιλογές του εκσυγχρονιστικού μπλοκ τον ερχόμενο Οκτώβριο".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "τη δεδομένη στήριξή του προς την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στο συνέδριο επανέλαβε ο κ. Θ. Πάγκαλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συναντήσεως με τον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέση υποψηφιότητα για τη θέση του Γραμματέως του ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "ο πάγος στις σχέσεις του Κώστα Σημίτη με τον Θόδωρο Πάγκαλο φαινομενικά έλιωσε μετά και τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών είναι, ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον ο πρώην υπουργός έχει λησμονήσει τον τρόπο αποπομπής του από την κυβέρνηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "σε πολιτικό παζάρι εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του πρωθ-υπουργού Κώστα Σημίτη με το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος καθώς στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τηρηθούν ώστε οι μέχρι τώρα διαταραγμένες σχέσεις τους να οδηγηθούν σε δρόμο εξομάλυνσης και αμοιβαίας συνεργασίας εν όψει του επικείμενου συνεδρίου".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "σωσίβιο στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητά ο πρωθυπουργός μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να κατεβαίνει πολύ σύντομα από το τρένο της εξουσίας. Υπουργικό θώκο φαίνεται ότι έταξε και στον Θ. Πάγκαλο με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο "πάγος" στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Θόδωρο Πάγκαλος έσπασε οριστικά μετά τη χθεσινή κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ... Ο κ. Κώστας Σημίτης ζήτησε από το "κακό παιδί" του ΠΑΣΟΚ να ... "βάλει πλάτη" ώστε να πάνε όλα κατ΄ ευχήν στο συνέδριο του Οκτωβρίου με αντάλλαγμα ένα ... καλό υπουργείο στον Ανα-σχηματισμό που θα ακολουθήσει".

    [05] Γένοβα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "παρά τη λήξη της συνόδου του G8 στη Γένοβα, έντονες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις των ομάδων των Ελλήνων δια-δηλωτών, αλλά και αυτών που κατάφεραν να φτάσουν μόνο μέχρι την Ανκόνα, στο στό-χαστρο των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και η στάση που τήρησε με την επιλογή της να μην αποδοκιμάσει τα ιταλικά μέτρα καταστολής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ένας νεκρός, 500 τραυματίες και 126 συλλήψεις είναι ο τελικός απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ της ιταλικής αστυνομίας και των διαδηλωτών, που σημάδεψαν τη Σύνοδο της G8 στη Γένοβα. Η μεσαιωνική πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "η σφαίρα του καραμπινιέρου που έπληξε θανάσιμα στο μέτωπο τον 23χρονο Κάρλο Τζουλιάνι πέτυχε και έναν άλλο στόχο, εκείνου του ίδιου του θεσμού της συνόδου G8. Στην Ιταλία ήδη η αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή με διαδηλώσεις ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σαγιόλα. από την πλευρά τους οι βρετανικές και γαλλικές εφημερίδες ήσαν κατηγορηματικές: οι g8 δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης με δεδομένα τα φτωχά αποτελέσματά τους - κάτι που φαίνεται και από το ανακοινωθέν - ευχολόγιο που εκδόθηκε στη Γένοβα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "πλήρη κάλυψη στη βίαιη καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στη Γένοβα πρόσφερε η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με τους "8" και την ΕΕ δικαιολογεί την επίδειξη κρατικής βίας από την ιταλική κυβέρνηση ρίχνοντας ευθύνες στους διαδηλωτές".

    Η Espresso σημειώνει ότι "αντίποινα στη "βαρβαρότητα της Γένοβας" φοβούνται οι επιτελείς των ιταλικών αρχών και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους! Το δυναμικό παρών των Ελλήνων στη μεγάλη διαδήλωση κατά των ισχυρών του πλανήτη, η επικριτική στάση των ΜΜΕ της χώρας μας αλλά και οι συνεχείς εμπρηστικές ενέργειες στην Αθήνα "τρόμαξαν" τους Ιταλούς, που φοβούνται "παρέμβαση" της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Νοέμβρη".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "τα όσα έγιναν στη Γένοβα έκαναν πολλούς απ’ αυτούς που δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία ή ακόμη και δεν γνώριζαν στη συνάντηση των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χω-ρών, να ασχοληθούν κυρίως να ακούσουν και να διαβάσουν προκειμένου να ενημερωθούν".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "μείζον θέμα δημιουργεί η εμπλοκή στην υπόθεση της Γένοβας ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας - και πρωτίστως της ΕΥΠ - που έστειλαν στην Ιταλία λίστα με Ελληνες διαδηλωτές. Η λίστα περιελάμ-βανε συλλήβδην πρόσωπα, κινήσεις, φορείς κλπ που επρόκειτο να μεταβούν στη γειτονική χώρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνέπειες της παγκοσμιο-ποίησης".

    [06] Προσλήψεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "με την πρόσληψη 3.345 ατόμων ενισχύεται ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέα. Πρόκειται για 3.166 θέσεις νομίμου προσωπικού, 89 θέσεις αορίστου χρόνου και 90 θέσεις ορισμένου χρόνου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "την απασχόληση 8.119 ανέργων από τις δημοτικές επιχειρήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και τις μονάδες "Βοήθειας στο σπίτι" προβλέπουν δύο νέα προγράμματα των υπουργείων Εσωτε-ρικών, Εργασίας και Υγείας - Πρόνοιας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "δύο στοιχεία σημαδεύουν τη διαδικασία των προσλήψεων αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο είναι ότι στενεύουν οι προθεσμίες για τη μεγάλη "δέσμη" του καλοκαιριού. Το δεύτερο ότι έκαναν την εμφάνισή τους ειδικές θέσεις υψηλών προ-διαγραφών. Αυτή την εβδομάδα "τρέχουν" οι προθεσμίες για 3.898 θέσεις στο Δημόσιο όπου τον τόνο δίνουν τα νοσοκομεία και το υπουργείο Δικαιοσύνης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "σε συστηματικό ροκάνισμα του νόμου Πεπονή επιδίδεται η κυβέρνηση επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σήμερα στο δημόσιο τομέα. Την ώρα που οι πιέσεις από τους ψηφοφόρους έχουν καταστεί ασφυκτικές και η κομματική νομενκλατούρα ακόμη αδυνατεί να χωνέψει ότι έχασε ένα από τα πιο ακριβά της προνόμια, την άκρατη ρουσφετολογία, η υπουργός Εσωτερι-κών Βάσων Παπανδρέου επέλεξε την περίοδο της θερινής ραστώνης για να δημιουργήσει δύο κατηγορίες υπαλλήλων στο Δημόσιο.

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ποντάρουν στο happy end. Η Alpha Bank σέρνει τον χορό στο ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Περάσαμε Ιταλία και Πορτογαλία σε ανταγωνιστικότητα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Alpha Bank κρατάει "ζεστά" τα σενάρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Alpha-κέρδη και χθες στη Σοφοκλέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο ρυθμό των DEALS θα κινηθεί η Σοφοκλέους".

    [08] Ανταγωνιστικότητα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "το World Economic Forum κατατάσσει την Ελλάδα 34η διεθνώς με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα (από 44η το 1998) και το International Institute for Management Development στην 30η θέση (από την 40η το 1996). Πρόκειται για στοιχεία, που δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο (άρα, δεν μπορεί να τίθεται θέμα αλλαγής κατεύθυνσης, παρά μόνο ως δημαγωγία...), αλλά απαιτείται να ανεβάσουμε ταχύτητα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 July 2001 - 17:58:44 UTC