Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ιδιωτικοποιήσεις
  • [04] Σύνοδος G8
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Ασφαλιστικό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΧΑΑ - Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/2001

    Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών οργανισμών και εταιριών, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, το ασφαλιστικό και η σύνοδος κορυφής G8 στη Γένοβα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ξεπούλημα λόγω διάλυσης. Προσφορές! ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταμιευτήριο, Τράπεζες όλα πωλούνται!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Για κακούργημα διώκεται ο Λαμπράκης! Ο εισαγγελέας κ. Γεράκης τόλμησε...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δεν πωλείται η κυβέρνηση! Μην ανησυχείτε, ο Γιάννος το ξεκαθάρισε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εποχικοί με 5ετείς συμβάσεις. Αποκλειστικό: Το νέο σύστημα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Οι αστυνομίες των "15" κατά των διαδηλωτών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυτοί ρίχνουν τη Σοφοκλέους. Ο Γιάννος αποκαλύπτει τους υπονομευτές του Χρηματιστηρίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Ι. Παπαντωνίου άνοιξε τον δεύτερο φάκελό του. Πώς εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός τις εξελίξεις της Οικονομίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τρόμος για ομαδική αυτοκτονία. Περίεργη αδελφότητα στη Λάρισα περιμένει τη συντέλεια του κόσμου.

    ΕΘΝΟΣ: Εφοδος για 2,5 τρις. από ιδιωτικοποιήσεις. Το πρόγραμμα των επόμενων 18 μηνών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντίμετρα σε … βαθμό κακουργήματος!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εδειξε τους ενόχους της συμφοράς στο Χρηματιστήριο. Οι κυβερνώντες "δεν δικαιούνται δια να ομιλούν" μετά το "ξέσπασμα του Παν. Αλεξάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9 μυστικά για να αναγνωρίσετε χρόνια εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορολογική ελάφρυνση … του κλίματος. Επισπεύδονται για Σεπτέμβριο οι εξαγγελίες μέτρων.

    Espresso: Στο εδώλιο ο γυναικολόγος που νάρκωσε και βίασε έγκυο. Ασκήθηκε ποινική δίωξη.

    ΕΣΤΙΑ: Θράσος Παπαντωνίου. Οι νέες αιτιάσεις για την Σοφοκλέους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεύτερος γύρος ιδιωτικοποιήσεων. Με την ελπίδα να καμφθεί η δυσπιστία της αγοράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιδιωτικοποιήσεις 2,5 τρις. ζητά ο Γιάννος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο Παπαντωνίου για το Χρηματιστήριο: Αλλοι φταίνε … εξαγγέλλει όμως και 12 ιδιωτικοποιήσεις.

    ΝΙΚΗ: "Νέα αλλαγή" με μεγάλη Κεντροαριστερά. Πολιτική πλατφόρμα από τον Ακη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φουλάρουν οι αντιλαϊκές μηχανές της κυβέρνησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γύρισε σφίγγα ο Σημίτης. Λένε όμως πως έχει άσσους στο μανίκι!

    Η ΧΩΡΑ: Φεύγει με εισιτήριο από το ... Travel Plan. Εξαλλος ο Λαμπράκης κατά του Σημίτη μετά τη δίωξή του για κατά συρροήν κακουργήματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: Sorry,δώσαμε λάθος στοιχεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέα κύματα μεταναστών. Κατά χιλιάδες περνούν τα σύνορα της χώρας.

    [03] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "υπό την πίεση της γενικευμένης δυσπιστίας των αγορών γι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έσπευσε χθες να αναγγείλει τη διεύρυνση των μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ελπίζοντας να μεταβάλει το κλίμα και να περιορίσει τις πολιτικές αβεβαιότητες στη διαδρομή προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "στην αλλαγή του σκηνικού στην αγορά και την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δίμηνο στοχεύει η κυβέρνηση. Στο πρώτο "κύμα" των ιδιωτικοποιήσεων προστίθεται νέο. Συνολικά τα έσοδα του Δημοσίου θα φθάσουν τα 2,5 τρις με τις 12 νέες αποκρατικοποιήσεις που ανακοίνωσε χθες ο Γιάννος Παπαντωνίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "με βασική φιλοσοφία την εμβάθυνση των αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχουν γίνει μέσω της διάθεσης νέων πακέτων μετοχών και κυρίως τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, ανοίγει ο νέος κύκλος των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "πρόγραμμα 12 αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα μεγαλύτερα του 1 τρις δρχ το 2002 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Το πρόγραμμα των νέων αποκρατικοποιήσεων, που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ήδη εισηγμένες ΔΕΚΟ είτε μέσω της διάθεσης μετοχών στο ΧΑΑ είτε με τη μεταβίβαση πακέτων σε στρατηγικούς εταίρους, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "το ύστατο αλλά και ταυτόχρονα καμένο πλέον χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων επιχείρησε να παίξει χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά, αλλά και να διασωθεί ο ίδιος από τις επιθέσεις που δέχεται για την πολιτική του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "ταχύ γύρο δώδεκα ακόμη αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προβάλλοντας εμφατικά ως επιφανές κίνητρο την εισροή στα ταμεία του Δημοσίου ποσού άνω του 1 τρις δρχ".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "και θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η χθεσινή αναγγελία ιδιωτικοποιήσεων από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ... Και αισιόδοξη -έως και ανακουφιστική - η πρόβλεψη για τη συγ-κέντρωση - μέχρι τέλους του χρόνου - περίπου ενάμισι τρις δρχ που θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους".

    [04] Σύνοδος G8

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "εν κρυπτώ οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης αποφάσισαν την προηγούμενη Παρασκευή - και οι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν προχθές - πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, με πρόσχημα τις εκδηλώσεις βίας που παρατηρούνται στις διεθνείς συναντήσεις των G8 και της Συνόδου Κορυφής. Οι "15" στην ουσία αποφάσισαν να συμπαρατάξουν τις πανίσχυρες αστυνομίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών - μελών εναντίον των διαδηλωτών".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "μπροστά σε ένα γιγαντιαίο πλήθος 200.000 διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, θα βρεθούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Γένοβας, οι οποίες φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, αποκλείοντας ολόκληρες περιοχές της πόλης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "το χρονικό μιας προαναγγελθείσης σύγκρουσης ξετυλίγεται τις τελευταίες ημέρες στη Γένοβα, καθώς τα επόμενα 24ωρα η παραθαλάσσια ιταλική πόλη αναμένεται να μετατραπεί σε πεδίο μάχης με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της G8".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "σε κατάσταση πολιορκίας έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση τη Γένοβα, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής έχουν, ήδη , πάρει θέσεις, έλεγχοι διενεργούνται παντού και σιδερόφρακτα διαχωριστικά, ύψους 4 μέτρων, κλείνουν όλους τους δρόμους, που οδηγούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μαζί με το λιμάνι".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "κόσμος και κοσμάκης συρρέει στη Γένοβα, η οποία δεν είναι και τόσο κλειστή πόλη, αφού καλοδέχεται τις οργανωμένες ομάδες διαδηλωτών, είναι όμως επιφυλακτική έως αρνητική για τους μεμονω-μένους επισκέπτες αγνώστων προθέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "μεθαύριο στη Γένοβα δεν πρόκειται να συνέλθει μια απλή διεθνής διάσκεψη για να πάρει μέτρα ή να λύσει κάποιο πρόβλημα από όσα ταλαιπωρούν τον κόσμο για να προωθήσει τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την εμπέδωση των ελευθεριών και να ελαχιστοποιήσει τις ανισότητες μεταξύ λαών και ατόμων. Η συνάντηση των 7 πλουσιοτέρων του κόσμου που έγιναν 8 με την προσθήκη της "ισχυρής" Ρωσίας ουσιαστικά στοχεύει στο αντίθετο, στην εγκαθίδρυση μιας παγκοσμιο-ποιημένης οικονομικής αυθαιρεσίας, η οποία αναπόφευκτα θα διευρύνει το ήδη εμφανές έλλειμμα δημοκρατίας".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η Espresso αναφέρει ότι "με απελπισμένες κινήσεις επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και κυρίως την ανεξέλεγκτη κατρακύλα της πορείας του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου, η οποία έχει επιβαρύνει δραματικά το ήδη άσχημο κλίμα για την κυβέρνηση".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ανάσα" πήρε χθες η χρηματιστηριακή αγορά η οποία έκλεισε με άνοδο, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν μέχρι τα επίπεδα των 2.280 μονάδων μεταβλήθηκαν σε αγορές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "οι παραινέσεις του υπουργού Εθνικής ΟΙκονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με τη στάση ορισμένων απέναντι στο ελληνικό χρηματι-στήριο και η έκκληση που απηύθυνε προς όλους συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ να παρουσιάζουν την εικόνα της οικονομίας όπως πραγματικά είναι, βοήθησαν το ελληνικό χρηματιστήριο να σηκώσει λίγο κεφάλι και να ανακόψει την ανεξέλεγκτη πτώση".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "στη δίνη της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, της ακυβερνησίας και του κακού πολιτικού κλίματος εξακολουθεί να βρίσκεται η Σοφοκλέους παρά τη χθεσινή άνοδο που δεν μπορεί να αναιρέσει την κακή πορεία του ΧΑΑ αλλά και το γεγονός ότι μόνο στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχασε 12,8%".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "όταν το Χρηματιστήριο είναι ψηλά, ο κ. Παπαντωνίου το χαρακτηρίζει "καθρέφτη" της οικονομίας. Και όταν είναι χαμηλά υποστηρίζει ότι πρέπει να "επανα-συνδεθή" με την πραγματική οικονομία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στο ΧΑΑ έχουν όνομα και επίθετο. Βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα. Αυτό το ομολογούν πλέον όλοι. Ακόμα και οι εκλεκτοί της κυβέρνησης που βρίσκονται στις πλέον καίριες θέσεις της χρηματιστηριακής αγοράς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "δειλά χαμόγελα χθες στη Σοφοκλέους με άνοδο 1,38% που προήλθε όχι τόσο από το αγοραστικό ενδιαφέρον όσο από τον περιορισμό ρευστοποιήσεων στα βαριά χαρτιά. Ζητούμενο η περαιτέρω καλή πορεία του ΧΑΑ κάτι που απασχόλησε χθες τη συνάντηση του προέδρου κ. Αλεξάκη με τους χρηματιστές οι οποίοι κατέθεσαν 12 προτάσεις - κλειδιά".

    [06] Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ακυρώνεται μέρα με την ημέρα ο πολυδιαφημισμένος κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού καθώς οι κυβερνητικοί Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας παρά τις πολλαπλές συναντήσεις που είχαν με τους ειδικούς επιστήμονες της ΓΣΕΕ του ΣΕΒ και της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης δυσκολεύονται να κάνουν συνθέσεις τις προτάσεις των δύο διαφορετικών μελετών (Αγγλική του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ)".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ του ΣΕΒ και την ΑΝανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση για την ΑΡιστερά είχε χθες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλι-στικού συστήματος. Η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθεια να τοποθετηθούν και οι δύο μελέτες στην ίδια βάση ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός παρονομαστής ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος στον επερχόμενο διάλογο για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δώδεκα προτάσεις για το ΧΑΑ!".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο τοπικό στην οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η οικονομία πάει καλά αλλά το ΧΑΑ δεν το βλέπει!".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τώρα τρέχουν για τις ιδιωτικοποιήσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Δίωξη κατά Λαμπράκη θολώνει το πολιτικό τοπίο".

    [08] ΧΑΑ - Οικονομία

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "να σταματήσει η βάναυση δυσφήμηση της ελληνικής οικονομίας ζήτησε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να "επανα-συνδεθεί το Χρηματιστήριο με τις οικονομικές εξελίξεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 18 July 2001 - 14:28:28 UTC