Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Χρηματιστήριο - Οικονομία
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Σύνοδος G8 - Γένοβα
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ιδιωτικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2001

    Η πορεία των δημοσιονομικών, οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, η σύνοδος G8 στη Γένοβα, οι προσλήψεις στο δημόσιο και τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φοροκυνηγιτό σε 200.000 επιχειρήσεις. Οι "Ράμπο" του ΣΔΟΕ εφορμούν μέσα στο καλοκαίρι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ολεθρος στο Χρηματιστήριο. -4,48% κάτω και χθες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σε ύπνο βαθύ το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ η οικονομία καταποντίζεται.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οδηγός για όλες τις παροχές ΙΚΑ. Πώς θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας.

    Η ΑΥΓΗ: Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Γένοβα: Αρχίζει σήμερα το "κοινωνικό φόρουμ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.011 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Λεηλασία στη Σοφοκλέους. Στόχος τα χαρτιά των μικρομετόχων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Για το γιο μου, ρε γαμώτο! Η εκδίκηση του πατέρα.

    ΕΘΝΟΣ: Λίμιτ-απ αγωνίας για την οικονομία. Η Σοφοκλέους "φωνάζει" για επείγοντα μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι επιβήτορες όλων των πολιτικών καταστάσεων ετοιμάζουν "αγχόνη" για τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργούνται τα μισά δικαιολογητικά. Χτύπημα στη γραφειοκρατία εν μέσω ... ακυβερνησίας και παραλυσίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αιτήσεις - εξπρές για 6.219 θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψυχίατρο ψάχνουν στο ΧΑΑ. Σηκώνουν τα χέρια όλοι, μετά και το χθεσινό -4,48%.

    Espresso: Στην Ελλάδα ο δραπέτης της εταιρίας δολοφόνων.

    ΕΣΤΙΑ: Ευθύνες για το "κραχ". Αψυχολόγητες ενέργειες Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενεση 1,5 τρις στην οικονομία. Τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων χρησιμοποιεί ως αντίδοτο στην κρίση του ΧΑΑ η κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αισιοδοξούν για την οικονομία. Δίωρη συνάντηση Γ. Παπαντωνίου - Λ. Παπαδήμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πάρτε μέτρα φωνάζουν όλοι για το Χρηματιστήριο. Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

    ΝΙΚΗ: Το "σχέδιο Λαμπράκη". Προ-ετοιμάζουν τον Π. Ευθυμίου για ... πρωθυπουργό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχείρηση ευρώ - τρομοκρατίας των λαών.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο κόσμος ρωτά: Ακούει κανείς; Σημίτης, υπουργοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Γιάννος φεύγει πρώτος μέσα σε ερείπια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS για τον καύσωνα. Στους 38β υπό σκιά αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στη Μίκρα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ευκαιρία για 3.063. Κάθε Τρίτη ένθετο για την αγορά εργασίας.

    [03] Χρηματιστήριο - Οικονομία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "στα ύψη έφθασε η αγωνία για την πορεία της οικονομίας, μετά τη νέα "βουτιά" της Σοφοκλέους. Η αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου προκαλεί ανησυχία στην αγορά, ενώ κορυφαία στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό επίσπευση των μέτρων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "Σοφοκλέους τραγωδία χθες, με νέα κατάρρευση - αρνητικό ρεκόρ, χωρίς φρένο, αφού ο γενικός δείκτης γκρεμίστηκε στις 2.314,08 μονάδες, καταγράφοντας πτώση - μαμούθ της τάξεως του 4,48% στα προ τριετίας επίπεδα του Αυγούστου του 1998, αγγίζοντας τα όρια του κραχ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "δραματική πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο στη χθεσινή συνεδρίασή του με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 2.314,08 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,48%. Τους λόγους της πτώσης της χρηματαγοράς θα αναζητήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΧΑΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους 90 χρηματιστηριακών εταιριών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "εδώ και 22 μήνες το Χρηματιστήριο ακολουθεί μια καθοδική πορεία με ελάχιστα διαστήματα μικρής ανάρρωσης που κάνει ακόμα πιο επώδυνη την κατάρρευση. Αυτό που συμβαίνει λέγεται "κραχ" μόνο που δεν έχει τα κλασικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή την αιφνίδια και απότομη κατάρρευση. Το ΧΑΑ καταρρέει μέρα με τη μέρα και έφθασε πλέον να ανήκει στην αρμοδιότητα ψυχιάτρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι" μπλοκ άουτ στο Χρηματιστήριο και γενικότερα στην Οικονομία δημιουργεί η κρίση στην κυβέρνηση. Το συμπέρασμα αυτό καταθέτουν στελέχη όλων των πλευρών ζητώντας άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το γενικότερο κραχ στην ελληνική οικονομία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "οι ευθύνες για το νέο "κραχ" στη Σοφοκλέους-που χθες έπεσε 4,5%- είναι βαρύτατες. Ολοι γνωρίζουν ότι κυρία αιτία της πτώσεως είναι η παράτασις της αβεβαιότητος και της ακυβερνησίας μέχρι το Συνέδριο".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε ορατό κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκεται η οικονομία, μετά τη νέα μεγάλη πτώση στο ΓΔΤ του ΧΑΑ η οποία έρχεται ως συνέχεια μιας φθοράς της Σοφοκλέους που συνεχίζεται για ενάμιση χρόνο περίπου".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2002 θα εξετάσει αύριο το οικονομικό επιτελείο, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον ΥΠΕΘΟ Γιάννο Παπαντωνίου την ίδια ώρα που η μεγάλη υστέρηση των φετινών κρατικών εσόδων και ο πληθωρισμός προκαλούν "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "υπερέβη και τα όρια της τραγωδίας το ναυάγιο της Σοφοκλέους. Το ΧΑΑ βρίσκεται στα όρια του κραχ και χθες δέχθηκε ακόμα ένα βίαιο πλήγμα με πτώση 4,48% στις 2.314 μονάδες επίπεδο που στέλνει το ΓΔΤ πίσω στο Φεβρουάριο του 1998".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "υπό την πίεση της χρηματιστηριακής κατάρρευσης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί την οδό της εξόδου από την κρίση και μεταφέρει τις ελπίδες για αντιστροφή των τάσεων στα έσοδα της αποκρατικοποίησης και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης για τα δημόσια οικονομικά".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "δριμύτατη κριτική, ίσως την οξύτερη σ΄ αυτή την περίοδο για την προσυνεδριακή ενδοσκόπηση την οποία διάγει το κυβερνών κόμμα εξαπέλυσε από τις Γούρνες Ηρακλείου ο Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη εξαπλώνεται η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η πορεία προς το Συνέδριο έγινε αντικείμενο συζητήσεων ακόμα και στη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός".

    Η Espresso τονίζει ότι" σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται πλέον ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Κώστα Σημίτη. Οσο οδεύουμε προς το συνέδριο, τόσο η εκρηκτική σχέση των δύο ανδρών - που πέρασε από πολλές φάσεις, από την ήττα Τσοχατζόπουλου στην ΚΟ και στο συνέδριο του 1996 μοιάζει με εύφλεκτο μείγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "αρκεί η ενότητα; Αρκεί το "όλοι μαζί" για το ΠΑΣΟΚ; Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με μια νέα του παρέμβαση, την οποία οι συνεργάτες του αξιολογούν ως "την πλέον σημαντική μέχρι σήμερα για το συνέδριο" πιστεύει ότι "για να είμαστε μαζί, πρέπει να συμφωνήσουμε στο προοδευτικό περιεχόμενο πολιτικών, που θα αποτελέσουν την εγγύηση της πορείας μας".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "στο ρυθμό του 6ου συνεδρίου του Οκτωβρίου μπαίνει το ΠΑΣΟΚ και χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της ΚΕ που θα συμμετέχουν στην επιτροπή για τις πολιτικές θέσεις και στην επιτροπή για το καταστατικό. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η επιτροπή για τις πολιτικές θέσεις".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "ενός κακού (γκάλοπ) μύρια έπονται. Τις δημοσκοπήσεις ακολούθησε η προσωρινή (;) κρίση στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου με τον Τύπο και ήρθε χθες η νέα μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου και το κλίμα επιδεινώθηκε. Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της αδιατάρακτα παρά το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού διεύρυνε την κρίση στο γενικότερο πολιτικό, επιχειρηματικό και επικοινωνιακό πεδίο".

    [05] Σύνοδος G8 - Γένοβα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "με μια τεράστια και εντεινόμενη επιχείρηση τρομοκράτησης προσπαθούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των χωρών -μελών της και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί τους να εκφοβίσουν τους λαούς της Ευρώπης καθώς πλησιάζουν οι μέρες της συνόδου των "Οκτώ" στη Γένοβα και των αντίστοιχων μεγάλων λαϊκών εκδηλώσεων".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διαδήλωση των τελευταίων χρόνων θα γίνει μεθαύριο στη Γένοβα όπου συνεδριάζει το Διευθυντήριο του πλανήτη, οι εκπρόσωποι των επτά πιο πλούσιων χωρών μαζί με τη Ρωσία. Οι διαδηλωτές όμως διαθέτουν κι άλλη δύναμη. Οπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα και πάντως μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών βλέπουν θετικά τις αντιδράσεις στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "σε συναγερμό βρίσκονται οι ιταλικές μεθοριακές αρχές τις τελευταίες ημέρες λόγω των επικείμενων λαϊκών αντιδράσεων στη Γένοβα. Οι αστυνομικοί ελέγχουν εξονυχιστικώς όλους

    τους επισκέπτες. Σε ένα μόνο σημείο εισόδου προς την Ιταλία, η ουρά έφθανε χθες τα 20 χιλιόμετρα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "παγιδευμένα δέματα που έσκασαν στα χέρια αστυνομικών μπορεί να σημαίνουν την έναρξη του πολέμου της Γένοβα, ενώ ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η "μάχη των σιδηροδρόμων". Σε αντίποινα για τον αποκλεισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Γένοβας οι πλέον θερμόαιμοι εχθροί της παγκοσμιοποίησης απειλούν να σταματήσουν τα τρένα σε ολόκληρη την Ιταλία".

    [06] Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πράσινο φως για την πρόσληψη 4.605 μόνιμων υπαλλήλων διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δόθηκε από την κυβέρνηση με αποφάσεις της αρμόδιας τριμελούς διυπουργικής επιτροπής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "με την πρόσληψη 3.011 ατόμων πρόκειται να ενισχύσει η κυβέρνηση το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για 2.488 θέσεις μονίμου προσωπικού, 132 θέσεις αορίστου χρόνου και 391 θέσεις ορισμένου χρόνου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αισχύλου η Σοφοκλέους! Δραματικές διαστάσεις στην απαξίωση του ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νταμπλ, με ΕΤΒΑ και Σκαραμαγκά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιτέλους δεν υπάρχει κάποιος να παραιτηθεί;"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το σαράκι του ΧΑΑ απειλεί την πραγματική οικονομία".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πραγματικό κραχ. Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση".

    [08] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "τρεις προσφυγές για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από Ναυπηγεία Ελευσίνας, HDW-Ferostaal και τη γαλλική CMN. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς και την ΑΤΕ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 July 2001 - 17:59:30 UTC