Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Κρίση στη ΝΔ
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Εκλογές
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η κρίση στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις Σουφλιά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εμφύλιος χρηματιστών. Οι επενδυτές πληρώνουν την επίθεση των ΑΧΕ κατά των ΕΛΔΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απαγωγές επωνύμων. Συνεργασία κακοποιών και αστυνομικών αποκάλυψαν οι Αδιάφθοροι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκθεση εφιάλτης για την Ελλάδα. Στα χέρια των Τούρκων στρατηγών με υπογραφή Τζέμ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ολοταχώς κάτω απο τις 5.000. Οι πάντες προβλέπουν συνέχεια της πτώσης ακόμη και αν ανέβει ο δείκτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόστιμο - μαμούθ για τα πτυχία. 45 δις καλείται να πληρώσει η Ελλάδα γιατί δεν αναγνωρίζει διπλώματα χωρών της ΕΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Φτωχότεροι οι αγρότες σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUORSTAT.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να παρέμβει ο Σημίτης για να σταματήσει η επικίνδυνη κατρακύλα του Χρηματιστηρίου. Σε απόγνωση εκατομμύρια μικρομέτοχοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εντολές Σημίτη για το Χρηματιστήριο. Η "αδικαιολόγητη πτώση" ανησυχεί την κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη! Σόκ στην κυβέρνηση απο το ΚΡΑΧ στη Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: Κλίμα ήττας στη Ν. Δημοκρατία. Σε αδιέξοδο ο Καραμανλής απογοητευμένοι οι βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Δεξιά ξαναγεννιέται στην "Εθνική Συμμαχία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διευθυντήριο στη Νέα Δημοκρατία προτείνει ο κ. Μιχάλης Λιάπης, βουλευτής και εξάδελφος του προέδρου, κ. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά του διαγωνισμού για τις προσλήψεις στις τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσέκ απ στη Σοφοκλέους. Μετρούν την αντοχή της, καθώς πέφτει, πέφτει...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στήνουν στον τοίχο τον Καραμανλή, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ επιχειρεί να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα.

    ΕΣΤΙΑ: Ο επόμενος μετά τον Σουφλιά. Η ΝΔ διώχνει τα στελέχη της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε παιχνίδι ποντικού και γάτας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Με το δίλημμα αν οι εκλογές "πρέπει" να γίνουν Μάρτιο ή νωρίτερα...

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΔ: Ζητούνται πρόσωπα για διεύρυνση. Μετά το "χαστούκι" απο το Γιώργο Σουφλιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εγκλωβισμένοι στη Σοφοκλέους 400.000 μικροεπενδυτές. Με ζημιές 40-50% απο τον Αύγουστο.

    ΝΙΚΗ: "ΜΑΤ" για το ΠΑΣΟΚ η κίνηση Σουφλιά. Τέλος η "συσπείρωση" για τη Νέα Δημοκρατία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενισχύουμε το ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο του Λαϊκού Μετώπου.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μετά τον Σουφλιά. Νέα... χαστούκια απο Σαμαρά, Αβραμόπουλο και λοιπές δυνάμεις...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1 στα 4 ΙΧ ρυπαίνει. Ερευνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τα οχήματα που κυκλοφορούν.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χρυσές δουλειές. Η χριστουγεννιάτικη αγορά υπερθερμαίνεται.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανεπαρκής αισιοδοξία. Η κυβέρνηση κερδίζει σε... εντυπώσεις, αλλά χάνει σε αξιοπιστία.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "περίπου 400.000 μικροεπενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χρηματιστήριο, έχοντας απώλειες 40-50% των αρχικών επενδύσεών τους. Πρόκειται για τους μικροεπενδυτές κυρίως, που επένδυσαν την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου εκινείτο πάνω απο τις 6.000 μονάδες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "συνεχίζεται ο κατήφορος του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους και είναι θέμα χρόνου η πτώση κάτω απο το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό, που θα αναστρέψει το κλίμα πανικού. Χαρακτηριστικό της δυσοίωνης ατμόσφαιρας είναι οτι ακόμη και τα κυβερνητικά "παπαγαλάκια" που μόλις προ δύο εβδομάδων προέβλεπαν εντυπωσιακή άνοδο και κέρδη, απευθύνουν εκκλήσεις, για να ληφθούν μέτρα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "η ΝΔ δεν είναι η μόνη που έχει προβλήματα. Εχει και η κυβέρνηση-διαφορετικού όμως τύπου- και το μεγαλύτερο απο αυτά είναι η έντονα καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κ. Σημίτης αναγκάστηκε χθές να επικοινωνήσει επανειλημμένως με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου και άλλους παράγοντες της οικονομικής πολιτικής, ζητώτας αφενός να πάρουν μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "ούτε ένα "σωσίβιο" δεν έριξαν χθές στα ταραγμένα νερά της Σοφοκλέους οι θεσμικοί, αφήνοντας την αγορά να βυθίζεται σαν ακυβέρνητο καράβι και "βρεγμένους" μέχρι το κόκκαλο τους μικροεπενδυτές. Οι ισχυροί δοκιμάζουν τις αντοχές της Σοφοκλέους, για να διαπιστώσουν ποιά είναι τα κατώτατα επίπεδα στα οποία μπορεί να φτάσει, ώστε, εκεί, να αγοράσουν φτηνότερα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ευκαιρίες αγορών κρύβονται στην παρούσα φάση στη Σοφοκλέους, εκτιμούν χρηματιστές και στελέχη εταιριών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθεί η πτώση αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις απο μικροεπενδυτές υπο το καθεστώς πανικού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ανήκει πλέον η πρωτοβουλία για να γλιτώσουν οι περιουσίες του κοσμάκη απο τους αδηφάγους κερδοσκόπους, οι οποίοι μετέτρεψαν την πάλαι ποτέ ανθηρή Σοφοκλέους, απο μοχλό ανάπτυξης και καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας σε κοινή... πυραμίδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "σε μείζον κυβερνητικό πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις εξελίσσεται η συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου και ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να καθησυχάσει τον κόσμο αναφερόμενος στο θέμα, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "περισσότερες απο 600 μονάδες έχασε ο Γενικός Δείκτης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ χθές υποχώρησε κάτω απο το σημείο των 5.100 μονάδων. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών κατέγραψε απώλειες, ενώ 82 τίτλοι βρέθηκαν στο limit down. "

    [3] Κρίση στη ΝΔ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η απόφαση του Γ. Σουφλιά να απορρίψει το προσκλητήριο πανστρατιάς του Κ. Καραμανλή θεωρείται πλήγμα για τη ΝΔ, αφού έγινε σε κρίσιμη περίοδο και όταν η Ρηγίλλης άρχιζε να μιλά για την ανάγκη πανστρατιάς. Η ηγεσία προσπαθεί να εμφανισθεί ψύχραιμη, όμως κατήφεια και προβληματισμός επικρατεί στα στελέχη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ένα "πλούσιο" παρασκήνιο φαίνεται οτι κρύβεται πίσω απο την κίνηση Σουφλιά, να "αρνηθεί" την πρόσκληση Καραμανλή να επιστρέψει στο κόμμα του οποίου την ηγεσία διεκδίκησε το 1997. Πηγές της Ρηγίλλης, υποστηρίζουν οτι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επιχειρήσει να "πλησιάσει" τον κ. Σουφλιά χωρίς αποτέλεσμα όμως. Ωστόσο με τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας, ανεξάρτητος βουλευτής του νομού Λαρίσης κ. Γιώργος Σουφλιάς, "έβαλε ταφόπλακα" στα σχέδια της ηγεσίας της ΝΔ για "ουσιαστική διεύρυνση" του κόμματος εν όψει των βουλευτικών εκλογών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "η "βόμβα Σουφλιά" είχε πολλές κεφαλές κι έχει εκραγεί μόνον η μία. Η αίσθηση οτι θα ακολουθήσουν και άλλες εκρήξεις είναι διάχυτη πλέον στη Ρηγίλλης, όπου φοβούνται κυρίως οτι στο εξής οι αντιδράσεις θα στρέφονται ευθέως κατά της ηγετικής ομάδας και του ίδιου του προέδρου και μάλιστα με αιχμή θέματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής του κόμματος".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο αρχηγός της ΝΔ μετά την ηχηρή άρνηση που εισέπραξε απο τον Γ. Σουφλιά. Η προδήλως αρνητική εξέλιξη στο εγχείρημα της νικηφόρας "πανστρατιάς" που δειλά ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής και η απροθυμία του Δ. Αβραμόπουλου να ανταποκριθεί δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας λίγο πριν απο τις εκλογές που ο ίδιος φαίνεται να επιζητεί".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "αιφνιδιασμός, παγωμάρα, σύγχυση και στη συνέχεια προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Σουφλιά για την μη κάθοδό του στις εκλογές του Μαρτίου, και, κυρίως, η σκληρή κριτική που άσκησε στην ηγεσία της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για ιδιοκτησιακή αντίληψη στο κόμμα".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "τη νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε κεμαλική έκδοση σχεδιάζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μακράν των προσπαθειών προσέγγισης στις οποίες επιδίδεται η ελληνική πλευρά όλο αυτό το διάστημα. Μετά το χαρακτηρισμό της γείτονος χώρας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ο Ισμαήλ Τζέμ και δύο συνεργάτες του παρουσίασαν στο εξουσιστικό κατεστημένο της Αγκυρας τους σχεδιασμούς του μέχρι το 2020, στο πλαίσιο της... "Οθωμανικής κληρονομίας" που έχουν διακηρύξει οι στρατηγοί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "απαθής εξακολουθεί να παραμένει η κυβέρνηση Σημίτη στην απαράδεκτη μεθόδευση του ΟΗΕ, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζεται ως κρατική οντότητα το ψευδοκράτος του Ντενκτάς μέσω του παραρτήματος που συνοδεύει το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "νέα τακτική εθνικών υποχωρήσεων στο Αιγαίο εγκαινίασε χθές η ελληνική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν αναχαίτισε τουρκικά αεροσκάφη που μπήκαν στο FIR Αθηνών και παραβίασαν το εθνικό εναέριο χώρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "τις "αμυδρές" ελπίδες τους για νέα δυναμική στο Κυπριακό μετά το Ελσίνκι και τον Α' κύκλο εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Ν. Υόρκης εκφράζουν Αθήνα και Λευκωσία, χωρίς μεγάλη βεβαιότητα όμως οτι αυτή η νέα δυναμική και δή προς το θετικότερο είναι μονόδρομος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "την κατηγορηματική διαβεβαίωση οτι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις απο το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, έδωσε χθές ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εν όψει του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, στις 27 Ιανουαρίου, στη Γενεύη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου είχαν χθές στην Αθήνα ευρεία ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Παπανδρέου υπεγράμμισε οτι με τις αποφάσεις του Ελσίνκι δημιουργείται ένα νέο κλίμα αλλά και προοπτικές για την δυνατότητα εξευρέσεως λύσεως του Κυπριακού. Και επεσήμανε οτι "προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήση επίσης και η βελτίωσις του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει οτι "απόλυτο συντονισμό στις κινήσεις τους αναζητούν Αθήνα και Λευκωσία καθώς το Κυπριακό αρχίζει να τοποθετείται, απο την Ουάσιγκτον σε νέα βάση όπως φάνηκε απο τον τελευταίο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Υόρκη. Χτές στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στον επόμενο γύρο των συζητήσεων στις 17 Γενάρη στη Γενεύη".

    [5] Εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στο αιώνιο παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα παραπέμπει η πολιτική σκηνή των τελευταίων ημερών. Η ΝΔ προσπαθεί να ξεπεράσει το σόκ της οριστικής απομάκρυνσης του Γ. Σουφλιά, κόβει εξ αντικειμένου τις γέφυρες με τον Στ. Μάνο και κατά τα φαινόμενα αποκλείει την ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή πλέον πειρασμούς "υπέρ επίσπευσης" των εκλογών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "εφικτή θεωρεί ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ μια συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας μάλιστα οτι "μπορεί να υπάρξει αναβολή των εκλογών του Μαρτίου και διενέργεια το Μάϊο ή τον Ιούνιο".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Που θα σταματήσει; Δοκιμάζονται οι αντοχές του επενδυτικού κοινού απο τις συνεχείς πτώσεις του Χρηματιστηρίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα θεσμικών αναμένουν οι επενδυτές. Χρυσή εφεδρεία το 25% των καταθέσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επικίνδυνη τροπή. Σοφοκλέους: ελεύθερη πτώση-τεράστιες οι ζημιές των μικρομετόχων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Περιφέρεια και ΕΛΔΕ πιέζουν το δείκτη. Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα και την αναμενόμενη αύξηση ρευστότητας".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κυβερνητική παρέμβαση για τη "σωτηρία" της αγοράς. Πρώτος στόχος η σταθεροποίηση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 21 December 1999 - 12:08:19 UTC