Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δηλώσεις Σουφλιά
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι δηλώσεις του Γ. Σουφλιά, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι κρύβει η κίνηση Σουφλιά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος στα σενάρια Σουφλιά με αιφνίδια δήλωσή του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λαμπράκης προς Κόκκαλη: Εγώ είμαι το αφεντικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το κρυφό πρόγραμμα Σημίτη. Τι μας περιμένει αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλήγμα στη ΝΔ προκαλεί η απόφαση Σουφλιά να μην πολιτευτεί στις εκλογές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολοι θέλουν εκλογές. Οι κάλπες ετοιμάζονται- πιθανώς για τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιόνι του Σημίτη ο Σουφλιάς. Δήλωσε αποχή απο τις εκλογές ενισχύοντας έμμεσα το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο σόκ στη ΝΔ μετά το Ελσίνκι και τα Γκάλοπ, ο Σουφλιάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ένας την ίδρυσε ο άλλος την... ξεπάτωσε. Χθές και ο Γ. Σουφλιάς "άδειασε" οριστικά τον νύν αρχηγό της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σουφλιάς: Γιατί δεν γυρίζω. Η ΝΔ έχει μεταλλαχθεί σε άλλο κόμμα το οποίο δεν εκφράζει την πολιτική και το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σοφοκλέους και κυβέρνηση σε θανάσιμο εναγκαλισμό. Ο Σημίτης φοβάται την πτώση και εκβιάζει την άνοδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διπλό σόκ για Καραμανλή. Μετά τα πλήγματα απο Ράλλη, Μητσοτάκη, Αβραμόπουλο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 3 τολμηρά μέτρα για τη στήριξη της Σοφοκλέους. Ριζοσπαστικές προτάσεις Σάλλα που υιοθετεί απολύτως η "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Ο Καραμανλής χάνει τον Τύπο. Ενδεικτική απουσία απο το Προεδρικό Μέγαρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψυχρολουσία για Καραμανλή το ξέσπασμα Σουφλιά. Χειρότερη μέρα Νο2 για τη ΝΔ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "... Κάλλιο να βόσκω πρόβατα" με τέτοιον αρχηγό καιροσκόπο και τυχοδιώκτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μειώνεται η θητεία κατά έναν ως δύο μήνες απο την Ανοιξη του 2000.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μείωση θητείας. Επανέρχεται με χθεσινές δηλώσεις του ο Ακης Τσοχατζόπουλος απο τη Θεσσαλονίκη.

    [2] Δηλώσεις Σουφλιά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "διπλό χτύπημα για τον Κ. Καραμανλή χθές. Ενώ καλούσε σε πανστρατιά τα εκτός ΝΔ στελέχη, εισέπραττε ένα κατηγορηματικό "όχι" απο τον Γ. Σουφλιά, ο οποίος τον κατηγορεί οτι μετάλλαξε το κόμμα, και μια ηχηρή εκτίμηση του Στ. Μάνου οτι η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές... πλουσιοπάροχα! "

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "ξεκαθάρισε χθές την προσωπική του στάση ο Γιώργος Σουφλιάς τερματίζοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών. Με δήλωσή του ο πρώην υπουργός αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε οτι δεν θα επιστρέψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ούτε θα πολιτευθεί στις εκλογές του Μαρτίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "στο κενό έπεσε οριστικά το "άνοιγμα" του κ. Καραμανλή προς τα αποστασιοποιημένα στελέχη της παράταξης αφού χθές ο Θεσσαλός πολιτικός Γιώργος Σουφλιάς έκλεισε με "πάταγο" την πόρτα στη Ρηγίλλης όπως επίσης οι Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Ν. Κάκκαλος και λίγο πιο πριν ο Δ. Αβραμόπουλος".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "νέο ισχυρό σόκ δέχθηκε χθές η ΝΔ μετά το Ελσίνκι και τις δημοσκοπήσεις. Ο Γ. Σουφλιάς με μια αιφνιδιαστική κίνηση ανακοίνωσε οτι δεν επιστρέφει στη ΝΔ και δεν θα πολιτευτεί στις εκλογές. Ο πρώην υπουργός και συνυποψήφιος του Κ. Καραμανλή για την ηγεσία της ΝΔ ασκεί επίσης οξύτατη κριτική στον αρχηγό της. Δημιουργεί, τονίζει, άλλο κόμμα ιδιοκτησιακής αντίληψης, που δεν εκφράζει την φιλελεύθερη παράταξη".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "τρείς ριζοσπαστικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής και αναμφισβήτητης αποτελεσματικότητα για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος καταθέσει σήμερα μέσω της "Ε" ο πρόεδορς του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας. Συγκεκριμέν, προτείνει προς την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος να επανέλθει το καθεστώς των εγγυητικών επιστολών για τις δημόσιες εγγραφές, να απελευθερωούν τα δάνεια για μετοχές και να εξαιρεθεί απο τα πιστωτικά όρια η χρηματοδότηση για αγορά μετοχών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "σταθεροποίηση των τιμών των μετοχών στα σημειρνά επίπεδα, ως έσχατο όριο διόρθωσης των τιμών, και αφετηρία ανόδου του Γενικού Δείκτη ως τις 6.500 μονάδες μέσα στο επόμενο τρίμηνο, είναι αυτό που πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές απο τη Σοφοκλέους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "στα πρόθυρα της απόγνωσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές της Σοφοκλέους, που καταγράφουν πολύ μεγάλες ζημιές απο τη βίαιη υποχώρηση των τιμών. Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο τρέμει την... οργή που προέρχεται απο το "κόμμα" των εγκλωβισμένων στη Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "τεχνητό κλίμα ανόδου του Χρηματιστηρίου καλλιεργεί η κυβέρνηση με ωμές παρεμβάσεις μέσω των κρατικών χαρτοφυλακίων, αλλά και με διαρροές σχεδίων "στήριξης" της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση κομματικής πελατείας απο τις τάξεις των επενδυτών, ωστόσο η προσπάθεια χειραγώγησης της Σοφοκλέους πλήττει τα πραγματικά συμφέροντα των μετόχων και δημιουργεί της προϋποθέσεις για νέους εγκλωβισμούς στο μέλλον".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε μια στιγμή που ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου, παραδέχεται μετά τη δήλωσή του της Παρασκευής οτι το Ελσίνκι "άνοιξε την πόρτα της ευκαιρία κι όχι του παραδείσου" στα ελληνοτουρκικά, πως δεν αποκλείεται η Αγκυρα να επανέλθει στις μονομερείς διεκδικήσεις της για τις βραχονησίδες (συνέντευξή του στο Στ. Λυγερό στη χθεσινή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ") ο Μπ. Ετσεβίτ τον επιβεβαιώνει εντάσσοντας στις καθημερινές μετά Ελσίνκι αναφορές του στα προβλήματα του Αιγαίου εκείνο των "νησιών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "τρόπους για να βοηθηθεί περισσότερο η τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ και να ενταχθεί στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου αναμένεται να συζητήσει το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "τις απαράδεκτες και μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας επί των νησιών του Αιγαίου θέτει εκ νέου, ανοικτά και απροσχημάτιστα, ο Τούρκος πρωυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, περίπου μια εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, αποδεικνύοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως ούτε η Τουρκία έγινε ξαφνικά "αρνάκι" ούτε και το κείμενο των συμπερασμάτων, στο οποίο συναίνεσε ο Κ. Σημίτης ήταν χωρίς "παγίδες" για την Ελλάδα".

    Η ΕΣΤΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "προσυπογράφοντας το κείμενο του Ελσίνκι για μια ακόμη φορά επαναλάβαμε το σφάλμα να αποδεχόμαστε όρους χωρίς να έχουμε προσυμφωνήσει για την έννοιά τους. Ετσι ώστε μια ακι την αυτή έννοια κατά τον ίδιο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε εμείς και οι Τούρκοι. Αλλά και οι εταίροι μας και οι απόντες, αλλά τα πάντα κινούντες, Αμερικανοί".

    [5] Εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "η διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς κυβέρνηση και ΝΔ θέλουν την καθεμία για τους δικούς της λόγους να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, αρκεί η ευθύνη στα μάτια της κοινής γνώμης να βαρύνει τον αντίπαλο. Ο κ. Κ. Σημίτης πιστεύει οτι οι συνθήκες ευνοούν το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον συζητούνται και εναλλακτικά σενάρια με εκλογές ακόμη νωρίτερα, στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο κ. Κ. Καραμανλής θεωρεί οτι αν η ΝΔ αλλάξει τώρα στάση, αυτό θα ισοδυναμεί με ομολογία ήττας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "αν - όπως όλα δείχνουν- οι εκλογές διεξαχθούν τέλη Μαρτίου τότε... η χώρα θα έχει διανύσει -ήδη- προεκλογική περίοδο έξι μηννών. Ενώ αν πάλι -όπως μπορεί να συμβεί- οι εκλογές διεξαχθούν μερικούς μήνες αργότερα, είτε τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο, τότε η χώρα θα έχει διανύσει μια - ακόμη μακρύτερη- προεκλογική περίοδο ενός έτους. Πώς η περίοδος αυτή θα είναι όχι μόνο μακριά αλλά -ιδίως - άσκοπα μακρά, καθώς οι εκλογές θα έχουν ως πρόσχημα και όχι ως ουσιώδη λόγο την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας... Είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν τρέφει αμφιβολία, καθώς όλοι άριστα γνωρίζουν - και συμφωνούν! - πως... υπάρχει Πρόεδρος που θα μπορούσε άνετα-και με συντριπτική πλειοψηφία- να αναδειχθεί απο τη σημερινή Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "προεκλογικά δώρα" όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και "θεσμικού" θα ανακοινώσει η κυβέρνηση όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Ηδη τρείς κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν το σαββατοκύριακο τη λήψη κάποιων μέτρων που εντάσσονται στο προεκλογικό παιχνίδι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) σημειώνει οτι "τον έντονο προεκλογικό χαρακτήρα του νέου προϋπολογισμού δεν κατάφερε να κρύψει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την ομιλία του στη Βουλή, αφού έκανε πέντε τουλάχιστον αναφορές στην "αναδιανομή του εισοδήματος" και τη "δίκαιη κατανομή" προς όφελος των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεως και σε παροχές προς τους αγρότες".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 20 December 1999 - 9:26:31 UTC