Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καταναλωτικά δάνεια
  • [3] Τράπεζα Εργασίας
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, το θρίλερ με την Τράπεζα Εργασίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα καταναλωτικά δάνεια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Πάρτε λεφτά απο τις ΔΕΚΟ για κακές υπηρεσίες

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Καταγγελίες δυο καθηγητών για Ερυθρό Σταυρό

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κατάσκοποι μέσα στην κυβέρνηση. Το παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μειώνονται χρέη δανείων 1,9 τρισ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πράσινο φως στον Λάτση. Επίσημα απο την Τράπεζα Εργασίας.

    Η ΑΥΓΗ: Βήμα-βήμα ο διάλογος με την Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεπούλησε τους μετόχους της Εργασίας η διοίκηση της Τράπεζας

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οποιος θέλει και όσο θέλει συνάλλαγμα. Αίρονται οι περιορισμοί

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κίνδυνος για εθνική συρρίκνωση.

    ΕΘΝΟΣ: Δάνεια - Παγίδες. Το υπουργείο Ανάπτυξης τώρα ανησυχεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τίποτε δεν πέφτει η "κυβέρνηση" της νύχτας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αιχμάλωτοι Ελληνες στρατιώτες στο Ουρόσεβατς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 3.101 νέες θέσεις μονίμων - εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπάζωμα μαμούθ στον Αγιο Κοσμά απο Επιτροπή "2004".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανατροπή στη μάχη για την Εργασίας.

    ΕΣΤΙΑ: Υποχρεωτικά σε φοροτεχνικούς με τα νέα έντυπα της Εφορίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαπλεκόμενα και πολυαρχία υπονομεύουν την Ολυμπιάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πρόληψη και όχι καταστολή ζήτησαν Καραμανλής και Τσοβόλας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με 4 συνταγές η τοκογλυφία σε δάνεια και κάρτες.

    ΝΙΚΗ: Με διερεύνηση προθέσεων. Αρχισε ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτωπο παιδείας ενάντια στις επικίνδυνες αναδιαρθρώσεις

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 3.500 ανεξέλεγκτες "βόμβες" υγραερίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο "ράφι" τα εθνικά θέματα.

    [2] Καταναλωτικά δάνεια

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Αιχμάλωτα είναι τα νοικοκυριά σε δάνεια - παγίδες, αοτέλεσμα του ξέφρενου ανταγωνισμού ορισμένων τραπεζών. Τα χρέη απο τα καταναλωτικά δάνεια έφτασαν ήδη το 1,1 τρισ. Το πρόβλημα διαπιστώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και ζητεί με επιστολή του την παρέμβαση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την προστασία των καταναλωτών".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "σε ύψη - ρεκόρ οδηγείται η υπερχρέωση των νοικοκυριών με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και τα προβλήματα με την καταναλωτική πίστη. Ηδη, απο το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνονται διαπιστώσεις για 4 συνταγές που οδηγούν ουσιαστικά σε τοκογλυφία με τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε δάνεια και κάρτες. Ειδικότερα αναφέρονται έλλειψη ενημέρωσης, διαφημίσεις παραπλανητικού τύπου, "ψιλά γράμματα" στα συμβόλαια, ασαφή κριτήρια σύγκρισης των δανείων".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "η ρύθμιση με χαμηλότερα επιτόκια μεγάλων δανείων σε επιχειρηματίες, βιομηχάνους και μεγαλοεπενδυτές, οφειλέτες κυρίως κρατικών τραπεζών ειναι το ένα μόνο σκέλος της δημόσιας επίθεσης - πίεσης που τις τελευταίες ημέρες ασκεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Πρόκειται για ποσά που ανέρχονται σε 2 και πλέον τρισ δρχ και τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το 1,1 τρισ δρχ των καταναλωτικών δανείων που είναι ο δεύτερος (αλλά και ορατός) στόχος των απόψεων του κ. Παπαντωνίου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "έλλειμμα ενημέρωσης για την αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων, παραπλανητικές διαφημίσεις και απόκρυψη των πραγματικών επιβαρύνσεων διαπιστώνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις συμβάσεις που υπογράφουν οι καταναλωτές με τις Τράπεζες. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης ζητά τη συνέχιση του διαλόγου με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με σκοπό την εξάλειψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές απο τις τράπεζες οταν παίρνουν καταναλωτικά ή άλλα δάνεια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται οτι "τεράστιο πρόβλημα με την υπερχρέωση τους στις τράπεζες λόγω καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που πρέπει να αποπληρώσουν αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Το πρόβλημα επεσήμανε με χθεσινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ο οποίος ομως έδειξε οτι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμία απολύτως παρέμβαση στην κατεύθυνση του θεσμικού πλαισίου".

    [3] Τράπεζα Εργασίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "τον όμιλο Λάτση επέλεξε τελικά η Τράπεζα Εργασίας και προέτρεψε τους 55.000 μετόχους της να αποφασίσουν την πλέον "συμφέρουσα λύση". Ετσι το "κλειδί" του τέλους του θρίλερ της πώλησης της Εργασίας βρίσκεται στα χέρια των μετόχων της, ενω πληροφορίες αναφέρουν οτι στον Ομιλο Λάτση χρειάζεται μόλις το 5% για να ελέγξει την τράπεζα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "πωλήθηκε το 50,1% της Τράπεζας εργασίας στον όμιλο Λάτση, έπειτα απο απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας εργασίας το οποίο συνιστά στους μετόχους του την αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς του ομίλου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "ξεπούλημα "εν ψυχρώ" των μετόχων της Τράπεζας Εργασίας χαρακτηρίζεται η κίνηση των κορυφαίων διοικούντων της συγκεκριμένης Τράπεζας οι οποίοι τρείς μέρες πριν λήξει η προθεσμία βελτίωσης της προσφοράς των ενδιαφερομένων ομίλων... έκριναν οτι η προσφορά Λάτση είναι συμφερότερη και προτρέπουν τους μετόχους (με χθεσινοβραδυνή τους ανακοίνωση) να στραφούν προς αυτήν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "αλλεπάλληλες δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν χθες στη μαχη για την Εργασίας. Ενω οι μέτοχοι της Πειραιώς αποφάσισαν τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ολων των εποχών, η διοίκηση της Εργασίας ανακοίνωσε οτι συμφώνησε με τον όμιλο Λάτση και στηρίζει τώρα την πρότασή του. Η απόφαση αυτή προκαλεί ερωτηματικά ως προς το χρόνο που εκδηλώθηκε αλλά και ως προς τον αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων. Χθες το πρωί παρενέβη πάλι στη διαδικασία η διοίκηση του ΧΑΑ ζητώντας απο την Πειραιως να μη διεκδικήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50,1%.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "αλλάζει το σκηνικό στη διεκδίκηση της Εργασίας μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να υποστηρίξει την προσφορά Λάτση. Με τον τρόπο αυτό ο Ομιλος Λάτση αποκτά σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα της διεκδίκησης καθώς πλέον το 20,5% των μετοχών της Εργασίας που διαθέτει προσαυξάνεται απο τις μετοχές που διαθέτουν μέτοχοι οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της διοίκησης της Εργασίας οι οποίοι συνολικά θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 15% του μετοχικού κεφαλαίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "σημαντικό προβάδισμα φαίνεται να έχει πάρει ο όμιλος Λάτση σε ότι αφορά την εξαγορά της Τράπεζας Εργασίας. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της πολυπόθητης Τράπεζας θεωρεί την προσφορά του Ομίλου Λάτση την πλέον συμφέρουσα. επίσης προτείνονται ενδεχόμενοι τρόποι εξαγοράς αλλά και συγχώνευσης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "την πρόταση της Eurobank αξιολογεί ως πλέον συμφέρουσα το διοικητικό συμβούλιο της Τραπέζης Εργασίας, το οποίο σημειωτέν μόλις προ μηνός προέκρινε τη διαδικασία συγχωνεύσεως με την Τράπεζα Πειραιώς".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "για μια ακόμη χρονιά οι μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι υποψήφιοι που είχαν κατοχυρώσει μαθήματα τις προηγούενες χρονιές. Ο λόγος για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις γενικές εξετάσεις 1999 που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία απο βαθμολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα ειναι αρκετά χαμηλές γεγονός που οδηγεί σε καθοδική πορεία των βάσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "πληθαίνουν τα φαινόμενα της κατάργησης ή συγχώνευσης και σύμπτυξης Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα ως συνέπεια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα της "μεταρρύθμισης". Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί η ανακοίνωση - καταγγελία της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και τα σχετικά στοιχεία που αναφέρει ενω ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα".

    [5] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "σε καλό κλιμα άρχισε σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις ο ελληνοτουρκικός διάλογος χθες στην Αγκυρα για τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού και ειδικότερα για την επίτευξη διμερών συμφωνιών σε πρακτικά ζητήματα. Η Αθήνα πάντως παραμένει επιφυλακτική θεωρώντας τα πάντα ρευστά".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ο περιβόητος ελληνοτουρκικός διάλογος ξεκίνησε τελικά χθες στην Αγκυρα και συνεχίζεται σήμερα σε καλό κλίμα οπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών με "ανώδυνα" ομως θέματα: στην πρώτη φάση των συνομιλιών δεν περιλαμβάνονται τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία μεταφέρονται για αργότερα, υπο την προϋπόθεση οτι οι μέχρι εκείνη τη στιγμή επαφές θα έχουν δημιουργήσει την κατάλληλη εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "μετά την πολυετή αποχή από κάθε μορφής απευθείας συνομιλιών άρχισε χθες σε υπηρεσιακό επίπεδο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η πρώτη φάση ενός διερευνητικού διαλόγου επι μη κρισίμων ζητημάτων πιθανής συνεργασίας των δύο χωρών. Και τούτο διχως να υπάρξει προσπάθεια εισαγωγής των θεμάτων τριβής που αφορούν στο Αιγαίο και σε κυριαρχικά δικαιώματα".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "στη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου καλών γειτονικών σχέσεων αποσκοπεί η κυβέρνηση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο που ξεκίνησε χθες και που αναφέρεται σε ζητήματα συνεργασίας όμορων χωρών. Κατά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, "ο διάλογος αυτος θα είναι μακροχρόνιος δεν θα πρέπει να τεθεί υπό την ομηρεία προκλήσεων και αναφέρεται σε θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με μια οποιαδήποτε γειτονική χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ως προίόν ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων (αποκλειστικά προς την ελληνική πλευρά) κατέγραψαν τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως άλλωστε και η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", τον ελληνοτουρκικό διάλογο που άρχισε χθες στην Αγκυρα σε επίπεδο ανώτερων διπλωματών χωρίς να σημειωθούν "παρατράγουδα" αφού τα προς συζήτηση θέματα ήταν μάλλον ανώδυνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "ο ελληνοτουρκικός διάλογος άρχισε χθες στην Αγκυρα με τη συζήτηση θεμάτων που δεν αφορούν τα καυτά και χρόνια προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών. Η κυβέρνηση εξέφρασε χθες επιφυλάξεις για την πορεία του διαλόγου αυτού αφού όπως φαίνεται και απο τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς αναμένεται να δημιουργηθούν τα πρώτα εμπόδια στις συζητήσεις για θέματα τρομοκρατίας".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "σε κλίμα αβεβαιότητας άρχισε χθες στην Αγκυρα ο ελληνοτουρκικός διάλογος για δευτερεύοντα ζητήματα σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η κυβέρνηση δια των Γ. Παπανδρέου και Δ. Ρέππα φαίνεται να θεωρεί πλέον οτι η διαδικασία επαναπροσέγγισης είναι δύσκολη, επίπονη και.... μακροχρόνια".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο Λάτσης κόβει το "νήμα" μετά τη χθεσινή απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας Εργασίας υπέρ της προσφοράς Eurobank".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτός ταμπλό η μετοχή της Νηματεμπορικής. Ελέγχονται οι συναλλαγές μετοχών Ιντερσάτ, Εργάς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Γύρισαν την πλάτη στην πρόταση Σάλλα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ψήφισε επίσημα Λάτση η Τράπεζα Εργασίας".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Την προσφορά Λάτση προκρίνει η διοίκηση της Τρ. Εργασίας".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 July 1999 - 10:07:13 UTC