Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [3] Πορεία ελληνικής οικονομίας
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Φρένο Ματθία σε προσλήψεις-μονιμοποιήσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Στεφανόπουλος: Ανώριμοι οι πολιτικοί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξάφνιασε ο Ακης μετά τη συνάντηση με Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με βαθμό 12 εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δικαστικό μπλόκο στις προσλήψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλαγές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Θράκη αλά Κόσοβο. Τούρκοι προκαλούν επί ελληνικού εδάφους.

    ΕΘΝΟΣ: Συνταγή - Αντίδοτο στις διοξίνες απο καθηγητή Πανεπιστημίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διάλογος με Αιγαιοπελαγίτικο βάθος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απειλούν με επέμβαση στη Δυτ. Θράκη οι Τούρκοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Τι αλλάζει για όσους γεννήθηκαν μετά το '50

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 500 δισ. για διανομή. Πονοκέφαλος οι ελαφρύνσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διάλογος στα τυφλά ξεκινά σήμερα στην Αγκυρα.

    ΕΣΤΙΑ: Προκλήσεις εν όψει διαλόγου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συνέντευξη Παπαντωνίου: Επίθεση στις Τράπεζες για τα επιτόκια

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φλωρίδης: Σούπερ δήμος η Θεσσαλονίκη.

    [2] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "Με επιφυλακτικότητα και απο τις δυο πλευρές αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Είναι η πρώτη φορά μετά απο δεκαετίες, που δρομολογείται μια τέτοια διαδικασία. Η Αθήνα αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη με ψυχραιμία και συνείδηση του γεγονότος οτι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μια δύσκολη υπόθεση με μακροπρόθεσμους στόχους, ενω είναι δυνατόν να υπάρξουν παλινωδίες και ανατροπές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "το πρώτο δειλό και όχι ελπιδοφόρο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου γίνεται σήμερα στην Αγκυρα, όπου υπηρεσιακοί παράγοντες των δυο υπουργείων Εξωτερικών θα συζητήσουν θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Τουρισμού, Εμπορίου, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικής Συνεργασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "ενώ στην Αθήνα συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσει εξοπλισμούς και ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην Αγκυρα οι πρέσβεις Σκοπελίτης και Γεροκωστόπουλος εγκαινιάζουν σήμερα ένα νέο κύκλο ελλαδοτουρκικού διαλόγου. Η Αθήνα πιστεύει - καθώς φαίνεται - στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, που είχε προτείνει, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λίγο μετά απο την κρίση των Ιμίων ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "μια σειρά απο περιστατικά που εσημειώθησαν τις τελευταίες ημέρες, διεμόρφωσε βαρύ κλίμα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, την στιγμή που μια νέα φάσις συνομιλιών πρόκειται να αρχίση. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Αρκεί να υπενθυμίσωμε οτι η προηγούμενη προσπάθεια διαλόγου, η οποία μάλιστα υπεστηρίζετο απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβαρύνονταν απο τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθή εξ αιτίας των επεισοδίων στα Ιμια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "παρότι βρίσκοναι σε εξέλιξη οι "βήμα προς βήμα" προκλήσεις της Τουρκίας, αρχίζει σήμερα η νέα προσπάθεια "επαναπροσέγγισης"Αθηνών - Αγκυρας κατ' αρχήν σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπό την υψηλή και πιεστική επιτήρηση της αμερικανικής διπλωματίας. Οι καλές προθέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν φαινονται πειστικές, για να αποτρέψουν τους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της γείτονος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "υπό το φως ή ορθότερα υπό το σκότος σειράς τελευταίας προκλητικότατων και ιταμών προκλήσεων της Τουρκίας ή των εν Ελλάδι κατευθυνομένων πιονιών της, εκκινεί σήμερα στην Αγκυρα ή ούτως ή άλλως καταδικασμένη να αποφέρει και να επικυρώσει δυσμενέστατες εξελίξεις για την Πατρίδα μας, διαδικασία "διαλόγου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του υπογραμμίζει οτι "η εμπειρία απο το πρόσφατο παρελθόν καθε άλλο παρά εγγυάται οτι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, που αρχίζει σήμερα έχει κάποιες πιθανότητες να οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτό επειδή η ελληνική θέση είναι κρυστάλλινη, διαυγής και συνοπτικά διατυπωμένη στη γνωστή ρήση οτι "δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα". Το μπαλάκι είναι στα χέρια των ανθρώπων της Αγκυρας και απο αυτούς εξαρταται η επιτυχία ή αποτυχία της με αμερικανική πρωτοβουλία συζήτησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "υπό το κάτος των διαρκών προκλήσεων της Αγκυρας και της ευθείας αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η ελλάδα - και υπο τις πιέσεις των Αμερικανών - σύρεται κυριολεκτικά σε ένα νέο κύκλο διαλόγου με την Τουρκία που ξεκινάει σήμερα στην Αγκυρα σε επίπεδο πολιτικών διαυθυντών των δυο υπουργείων Εξωτερικών, ο οποίος ωστόσο συναντάει τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης οσο και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο".

    [3] Πορεία ελληνικής οικονομίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου "κλείνει" τις γενιές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού αυτή την εβδομάδα, μέσα στον Αυγουστο - και εν όψει της ομιλίας Σημίτη στη ΔΕΘ - αναμένεται να γενικευθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του στενού οικονομικού επιτελείου και θιασωτών μιας πιο απλόχερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Μήλον της Εριδος, η διανομή του πλεονάσματος των 500 δισ. δραχμών που δημιουργεί ο φετινός προϋπολογισμός".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "την κατάργηση των πέντε απο τα έντεκα έντυπα που συμπληρώνει ο φορολογούμενος για να προσδιοριστεί ο φόρος εισοδήματος και την αναμόρφωση των υπολοίπων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο έντυπο Ε1, που είναι το βασικό έντυπο της δήλωσης είναι αισθητά απλουστευμένο έναντι του παλαιού. Η δήλωση του 2000 θα αποσταλεί σε 4.500.000 φορολογούμενους αλλά και - για πρώτη φορά - σε 600.000 αγρότες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "σε δόσεις" θα μειωθούν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συντελεστές φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και μη, ώστε το κόστος στον προϋπολογισμό να είναι συμβατό με τις αντοχές του. Η μείωση αναμένεται να φθάσει εως και τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά θα ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια το 2000 και το 2001".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας καταρρίπτουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής και η πρόσβαση στα πενεπιστήμια γίνεται εφικτή με μέσο όρο βαθμολογίας 12, ενω για τα ΤΕΙ αρκεί το 8. Αυτά βέβαια ισχύουν για τις πλέον χαμηλόβαθμες σχολές, αλλά η πτώση είναι σχεδόν καθολική τουλάχιστον στα τμήματα της Α', της Β' και της Δ' δέσμης, ενω στη Γ' δέσμη αναμένονται αυξομειώσεις ανά σχολή. Είναι χαρακτηριστικό πάντως οτι ακόμη και για την Ιατρική Αθήνας ο "πήχυς" πέφτει κάτω απο το 18".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς για την επιτυχία ή την αποτυχία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ρίχνει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην Κυριακάτικη Καθημερινή, επισήμανε οτι απο την απόδοση και τη φιλοτριμία των εκπαιδευτικών εξαρταται η απόδοση των μαθητών, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο τις τεράστιες διαφορές επιδόσεων που υπήρξαν ακόμη και μεταξύ τάξεων των ίδιων σχολείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επσημαίνει οτι "η αποτυχία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παίρνει διαστάσεις κοινωνικού δράματος. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα τεκμηριώνουν την καταπίεση των μαθητών και γονέων απο ένα ασύνδοτο κερδοσκοπικό σύστημα που φοράει τη μάσκα της δωρεάν Παιδείας, χωρίς πλέον να ξεγελάει κανέναν".

    [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Επίθεση στις Τράπεζες για τα υψηλά επιτόκια εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Ο υπουργός χαρακτήρισε το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων υψηλό που αντανακλά "μονοπωλιακές καταστάσεις, οι οποίες συνδέονται με το παρελθόν του τραπεζικού συστήματος". Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου μιλά για "υπερβολική χρέωση" των πελατών των Τραπεζών και για απροθυμία και διστακτικοτητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στα παλαιά δάνεια. Πάντως, προέβλεψε μείωση των επιτοκίων το φθινόπωρο"

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 July 1999 - 10:03:28 UTC