Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τράπεζα Εργασίας
  • [3] Μεταναστευτική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, η μεταναστευτική πολιτική, η πώληση της Τράπεζας Εργασίας και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Τράπεζα μαμούθ. Πρός τον Λάτση η Εργασίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ανοίγουν βρόμικοι λογαριασμοί σε Θεσσαλονίκη

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πρόσβαλε τη Σερβία ο Σημίτης. Προσκύνησε τους Αμερικανούς.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Καλπάζει η αγορά των ΙΧ. Εφθασαν τα 4 εκατ. τα επιβατικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν τα δωρεάν βιβλία απο τους μαθητές των Λυκείων.

    Η ΑΥΓΗ: Δεύτερη ευκαιρία για τους μετανάστες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολυμπιακό καπέλο 700% στα οικόπεδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγκαταλείπουν τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καραμανλής: Ετσι θα φτιάξω την αστυνομία.

    ΕΘΝΟΣ: Αύξηση εως 25% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλε να πεις και το "δι'ευχών" για τον Πάπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαλύσανε το Κρατικό Νίκαιας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιθαγένεια σε λαθρομετανάστες για να μαζέψουν ψήφους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενας στους 3 Ελληνες λαδώνει το Δημόσιο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Και ιθαγένεια στους οικονομικούς μετανάστες.

    ΕΣΤΙΑ: Μετοχοποίησις και των ακινήτων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Εργασίας στον κ. Λάτση, μέγα ερώτημα η Εμπορική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νικητής η Eurobank. Παραιτήθηκε η τράπεζα Πειραιώς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ καπέλων στα δάνεια για αγορά ΙΧ.

    ΝΙΚΗ: Επιχείρηση "κόσκινο". Στο Υπουργικό Συμβούλιο θέμα μεταναστών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστικό μπλόκο στην πολιτική της διάλυσης της Ζώνης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φοροφυγάς 1 στους 4 στη Β. Ελλάδα σύμφωνα με το ΣΔΟΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αναδιοργάνωση της αστυνομίας ζητά η αντιπολίτευση

    [2] Τράπεζα Εργασίας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "Η πρώτη φάση αναδιαμόρφωσης του τραπεζικού τοπίου φαίνεται τώρα να ολοκληρώνεται, μετά τη χθεσινή παραίτηση του ομίλου της Πειραιώς απο τη διεκδίκηση της Εργασίας. Κατά τα φαινόμενα ο όμιλος της Eurobank της οικογένειας Λάτση κερδίσει έστω και "ματωμένος" τη μάχη της Τράπεζας Εργασίας και ολα δείχνουν οτι θα αποτελέσει τον τρίτο ισχυρό πόλο, μαζί με την Εθνική και την Πίστεως, στη μετά ΟΝΕ εποχή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "αγκαλιά" με εισαγγελική έρευνα, βρίσκεται η Διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας, η οποία κατά περίεργο τρόπο άλλαξε... γραμμή πλεύσης και απο εκεί που υποστήριζε οτι η προσφορά του Ομίλου Πειραιώς ήταν συμφέρουσα για τους μετόχους της Τρ. Εργασίας ανακοίνωσε προχθές οτι πρέπει να προτιμηθεί η προσφορά Λάτση!

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "Παραιτήθηκε χθές η Τράπεζα Πειραιώς απο τη διεκδίκηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Με ανακοίνωσή της, διατηρεί την δημόσια ανταγωνιστική προσφορά της μόνο "για την τιμή των όπλων", διότι έτσι επιβάλλεται απο τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το ισχύον νομικό πλαίσιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι "Ενα νέο οικονομικό μεγαθήριο στον τραπεζικό κλάδο δημιουργεί, με ταχύτατες και εντυπωσιακές κινήσεις ο Ομιλος Λάτση, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, μετά τα χθεσινά δεδομένα θα ενσωματώσει πολύ σύντομα στη δύναμή του και την Τράπεζα Εργασίας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "Αποχωρεί παραμένοντας ο Ομιλος Τράπεζας Πειραιώς, απο τον αγώνα για τη διεκδίκηση του 50,1% της Τράπεζας Εργασίας. Με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση και μετά απο έκτακτη συνεδρίαση του Δ. Σ. η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς με συμβολικό τρόπο, αφήνει να εννοηθεί οτι δεν θα προχωρήσει σε νέα βελτίωση της προσφοράς της, μετά μάλιστα απο την προχθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Εργασίας να στηρίξει την προσφορά Λάτση, ενώ προδιαγράφει αμέσως οτι δεν θα συνεχίσει με νέα αντιπροσφορά τη διεκδίκηση της Εργασίας.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει πως "Με την πλήρη επικράτηση του Ομίλου Λάτση και στις στρατηγικές του κινήσεις και στους τελικούς όρους, κλείνει η διαδικασία για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας. Χθές, ο όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς ανακοίνωσε οτι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την απόκτηση της Ergobank και παραμένει στην τελευταία δημόσια προσφορά του "μόνο διότι δεσμεύεται απο τις αποφάσεις του Χρηματιστηρίου".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "Η αιφνίδια εξέλιξη στη μάχη για την Τράπεζα Εργασίας υπέρ του κ. Λάτση συνδέεται με την υπόγεια διαμάχη που μαίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποχώρησε, υπο την πίεση ισχυρής ομάδας του κόμματος, που υποστήριξε οτι θα ήταν λάθος να τεθεί εκτός μάχης ο μεγαλοεπιχειρηματίας. Προς εξευμενισμό της αντίπαλης επιχειρηματικής και μη ομάδας ο κ. Σημίτης έδωσε τον έλεγχο των μεγάλων έργων της Ολυμπιάδας (τα μεγάλα φιλέτα, οπως τα λένε) με το διορισμό των συγκεκριμένων προσώπων στο νέο προεδρείο.

    [3] Μεταναστευτική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "μια νέα πολιτική για τους μετανάστες συζητά σήμερα το Υπουργικό συμβούλιο, θέτοντας στο τραπέζι ακόμη και την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη και λειτουργικότερη ενσωμάτωσή τους. Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου αναμένεται να εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο εισόδου και μετακίνησης των μεταναστών εντός της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "σε επικίνδυνους για τα εθνικά μας συμφέροντα, δρόμους βαδίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περί "μεταναστευτικής πολιτικής", που συζητά σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα χορηγηθεί "ιθαγένεια" στους "νομιμοποιημένους" λαθρομετανάστες με προφανή στόχο να συγκεντρώσει ψήφους για τις εκλογές".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "στο υπουργικό συμβούλιο "εισβάλλουν" σήμερα τα προβλήματα και οι προτεινόμενες λύσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, που απασχολεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση μετά την απαγωγή δυο λεωφορείων απο Αλβανούς. Μετά τις "σκούπες" λοιπόν η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα συνολικά ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί με την ολοκλήρωση του σχετικού πλαισίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "την είσοδο περιορισμένου αριθμού οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, με συγκεκριμένο χρόνο παραμονής τους, ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες της οικονομίας, εισηγείται στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο η Βάσω Παπανδρέου. Θα κατευθύνονται απο τις αρχές προς τον τόπο εργασίας τους, αλλά α μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "μέτρα για την αποτροπή του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος στη χλωρα μας με παράλληλη δημιουργία προϋποθέσεων ένταξης των μεταναστών - μόνιμης ή προσωρινής - στην ελληνική κοινωνία, θα προτείνει η Βάσω Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται οτι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα προσωρινό μεταναστευτικό ρεύμα με διαμόρφωση συγκεκριμένων κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση".

    [4] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "με ελάχιστη ροή πληροφόρησης και με επαναλαμβανόμενο περί "θετικού κλίματος" το μοτίβο εκ μέρους της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε χθες στην Αγκυρα το πρώτο ημίχρονο του πρώτου κυριολεκτικά "προκριματικού ματς" του διαλόγου των μικτών ελληνοτουρκικών επιτροπών. Η διαδικασία που επαναλαμβάνεται αύριο επι των λεγομένων "δευτερευόντων" ή "χαμηλής πολιτικής" ζητημάτων των διμερούς ενδιαφέροντος είναι αλήθεια οτι δεν έχει επιτυχία ως τώρα να σκορπίσει ενθουσιασμό στην Αθήνα που εξακολουθεί να ειναι επιφυλακτική έναντι όσων τυχόν θα επακολουθήσουν".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "με επιφυλακτικά βήματα, σε ήρεμο πάντως κλίμα, προχωρεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάτνηση στην αγκυρα και οι δυο αντιπροσωπείες μεταφέρονται σήμερα στην αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν αύριο επι διήμερον τη συζήτηση στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι "το κεφάλαιο της τρομοκρατίας που θα συζητηθεί την Πάμπτη στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες της Αθήνας, αλλά και η συνέχεια που μπορεί - ή δεν μπορεί - να έχει ο διάλογος Αθήνας - Αγκυρας είναι τα δύο θέματα που απασχολούν το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της Αγκυρας".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "με αισιοδοξία έβλεπαν χθες διπλωματικές πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έπειτα απο τις συνομιλίες των δυο πρώτων ημερών μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων διπλωματών. Βεβαιως ουδείς ανέμενε θεαματικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις κινήθηκαν στο προδιαγεγραμμένα πλαίσιο: θεματικοί τους άξονες ήσαν η οργάνωση της συνεργασίας σε θέματα εμπορίου και τουρισμού, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος".

    [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "σε άτακτη οπισθοχώρηση υποχρεώθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης, ο οποίος αφού προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του περί υποκόσμου στο χώρο της παιδείας, έκανε πίσω λίγο αργότερα, λέγοντας οτι οταν μιλάει για υπόκομσο δεν αναφέρεται στον κόσμο της Παιδείας. Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο υπουργός Παιδείας απέσυρε - όπως ήταν ήδη γνωστό ύστερα απο τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευηρίων - τις διατάξεις 7 και 8 του άρθρου 6 που ρύθμιζε θέματα των ιδιωτικών σχολείων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "γκάφα ολκής διέπραξε χθες ο υπουργός παιδείας Γ. Αρσένης αποκαλώντας "υπόκοσμο" όσους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας. Αν και επιχείρησε στη συνέχεια να το "μαζέψει" η φράση του αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο συγκρούσεων με τους εκπαιδευτικούς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "το φαινόμενο της κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείων παίρνει έκταση σε όλη τη χώρα, καθώς έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονιών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων στα Ενιαία Λύκεια, τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια και τα δημόσια ΙΕΚ προοιωνίζεται διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται την κατάργηση - και τύποις - της δωρεάν παιδείας. Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, ενω οι εργαζόμενοι του Οργανισμού εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "προ των καθολικών αντιδράσεων που εσημειώθησαν τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης απέσυρε τη διάταξη δια της οποίας θα καθίστατο υποχρεωτικό για τα ιδιωτικά σχολεία να προσλαμβάνουν το προσωπικό τους απο τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η Πειραιώς απέσυρε την προσφορά της. Κλείνει το σίριαλ της Εργασίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διεθνές ενδιαφέρον για την Εμπορική Τράπεζα. Αυξήθηκαν 40% τα κέρδη της Εθνικής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Πειραιώς φεύγει, η Eurobank έρχεται".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σούπερ ομόλογα ΙΚΑ για τα ληξιπρόθεσμα. Εκδίδονται τίτλοι έναντι απαιτήσεων 1,5 τρισ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πόλεμος συμφερόντων με "θύμα" τη χρηματιστηριακή αγορά. Νέα επιχείρηση "χειραγώγησης" των εξελίξεων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 July 1999 - 8:47:17 UTC