Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ
  • [02] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ
  • [04] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [07] ΝΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ

  • [01] ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ

    Κάιρο, 23 Ιουλίου 2005 (12:21 UTC+2)

    Μία ομάδα, που συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 85 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήσαν ξένοι υπήκοοι.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και τις επίσημες ανακοινώσεις, στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι Αιγύπτιοι.

    Μέχρι στιγμής το ιταλικό ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει έναν νεκρό Ιταλό, το βρετανικό οκτώ βρετανούς τραυματίες, ενώ το ισπανικό ΥΠΕΞ άλλους τρεις τραυματίες.

    To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε οτι δεν υπάρχουν Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από τις βομβιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες καταδικάζονται απερίφραστα.

    Σε ανακοίνωση αναφέρεται οτι η πρεσβεία μας και το γενικό προξενείο στο Κάιρο παρακολουθούν τις εξελίξεις των γεγονότων. Ενημερώνονται συνεχώς για την τύχη Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται για τουρισμό στην περιοχή και φθάνουν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τους 100.

    Ο Πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. A. Nazif, επιστολή με την οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις βομβιστικές επιθέσεις καθώς τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων ανθρώπων.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκε φωτιά, ενώ στο θέρετρο δημιουργήθηκε πανικός μεταξύ των κατοίκων και των τουριστών.

    Συγκλονισμένοι τουρίστες περιέγραψαν σκηνές μαζικού πανικού και υστερίας καθώς ένα πλήθος τουριστών και κατοίκων έτρεχε να σωθεί και οι εκρήξεις σημειώνονταν η μία μετά την άλλη, με σορούς να βρίσκονται σωριασμένες στους δρόμους.

    Σύμφωνα με διασώστη, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονταν πολλοί Αιγύπτιοι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα καφέ στην παλιά αγορά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, 17 από τις σορούς έχουν υποστεί καθολικά εγκαύματα που καθιστά αδύνατη την οπτική αναγνώρισή τους.

    Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων ήταν δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Γκαζάλα και το Μόβενπικ, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι μια έκρηξη βόμβας σημειώθηκε και σε πιάτσα ταξί.

    Ιατρός στο Διεθνές Νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ δήλωσε νωρίτερα ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Αλ Άντλι τόνισε σήμερα πως οι δράστες των επιθέσεων είναι πιθανόν να διατηρούσαν δεσμούς με εκείνους που είχαν πραγματοποιήσει τα τρομοκρατικά πλήγματα στην Τάμπα, επίσης στο Σινά, τον περασμένο Οκτώβριο, από τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άνθρωποι.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «απάνθρωπες πράξεις» και πρότεινε στην Αίγυπτο τη συνδρομή του, στα πλαίσια όσων προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει από το 1979.

    «Παρακολουθούμε από στενή απόσταση τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο και το ΥΠΕΞ μας, για τον λόγο αυτό, έχει συστήσει μία ομάδα διαχείρισης της κρίσης», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άβι Πάζνερ.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη σήμερα στο σημείο των βομβιστικών επιθέσεων στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 75 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πάνω από 100.

    Ο Μουμπάρακ, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει το Σαρμ Ελ Σέιχ σχεδόν μόνιμη κατοικία του, μετέβη στο ξενοδοχείο Γαζάλα Γκάρντενς, το οποίο κατεστράφη από την επίθεση που πραγματοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας, οδηγώντας αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

    [02] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χαμηλώνει ο πήχυς. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2005 θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι νέες τιμές στα ακίνητα. Ο πρώτος κατάλογος της Εφορίας για 40 περιοχές. Αποκαλυπτικό: Αυξήσεις έως και 225% στις αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το Περιουσιολόγιο βάζει στο αρχείο το Ε9. 22 εκατ. ακίνητα κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναστολή λειτουργίας σε όσους δεν πληρώνουν. Η φοροδιαφυγή απειλεί τον Προϋπολογισμό, υποστηρίζει η κυβέρνηση".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Που θα φτάσει η Σοφοκλέους. Φάκελος Χρηματιστήριο μέρες του '99, αλλά μόνο για λίγους.

    [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ

    Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2005 (13:30 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γνωσθεί να υπάρχουν Κύπριοι τουρίστες στα θύματα των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ και πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν άνω των 200 Κυπρίων τουριστών.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι από τη στιγμή που εγνώσθη το τρομοκρατικό κτύπημα άρχισε να λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών η Ομάδα Κρίσεων και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και άλλοι λειτουργοί «ξέρουν πως να δράσουν» και σημείωσε πως έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα αριθμοί τηλεφώνων με τα οποία Κύπριοι που ανησυχούν για δικά τους άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [04] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2005 (13:08 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είναι φανερό πως την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί εντάσεις και παρεξηγήσεις» στις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι «δεν είναι τραγικές» εντούτοις, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτές «επιδέχονται βελτίωσης».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον κ. Μπλερ θα συζητήσουν το Κυπριακό, θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ

    Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2005 (12:13 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ εκφράζοντας τη λύπη του για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.

    "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όταν το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας κτυπά τη φίλη χώρα Αίγυπτο εκφράζω την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου όπως και τα συλλυπητήριά μου και βαθιά συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημειώνει ότι με βαθιά αγανάκτηση πληροφορήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο θέρετρο Σιάρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο που προκάλεσε πολλά αθώα θύματα.

    "Παρακαλώ δεχθείτε Εξοχότατε τη διαβεβαίωση για το ύψιστο ενδιαφέρον μου", καταλήγει το μήνυμα προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2005 (12:05 UTC+2)

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γιέιτ απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Ο κ. Ιακώβου εκφράζει στο μήνυμά του την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς την φίλη χώρα Αίγυπτο, καθώς και τα συλλυπητήρια και τη βαθιά συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    ''Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όταν το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας κτυπά τη φίλη χώρα Αίγυπτο εκφράζω την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου όπως και τα συλλυπητήριά μου και βαθιά συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων'', καταλήγει το μήνυμα.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [07] ΝΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΥΣΗ

    Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2005 (11:48 UTC+2)

    Πρόταση για πρόσκληση του προέδρου Παπαδόπουλου στις ΗΠΑ υπέβαλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προς τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζερ, με τον οποίο συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπου Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσο Μητσόπουλο ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Μπράιζερ να αρχίσει σειρά επαφών στην Κύπρο και την περιοχή για να δημιουργήσει καλύτερη εικόνα των θέσεων των δύο πλευρών και για να υποβοηθήσει τη διαδικασία επανέναρξης του δικοινοτικού διαλόγου.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, σημείωσε ότι θα ήταν υποβοηθητικός και ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος θα υποδήλωνε και τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μια συνολική, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών των Ε/Κ και σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγονται κινήσεις που προκαλούν τη δικαιολογημένη δυσφορία των Ε/Κ και στην ουσία βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς και απομακρύνουν την προοπτική επανένωσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 23 July 2005 - 18:13:23 UTC