Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [02] ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  • [03] "ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [04] 400 ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΤΑΚ
  • [05] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΕΚΡΗΞΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

  • [01] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Λονδίνο, 22 Ιουλίου 2005 (09:11 UTC+2)

    Η βρετανική αστυνομία αναζητά ως και τέσσερις βομβιστές που χτύπησαν στο μετρό και σε λεωφορείο του Λονδίνου χθες το μεσημέρι, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Ιουλίου που στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους.

    Ειδικοί της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ερευνούν τα τρία βαγόνια και το διώροφο λεωφορείο και εξετάζουν τα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών ελπίζοντας πως θα βρουν αποτυπώματα ή άλλα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες τονίζουν το ότι από θαύμα γλίτωσαν όλοι εκείνοι που βρίσκονταν στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς την ώρα των επιθέσεων. "Η τυχερή μας μέρα" είναι ο τίτλος της Ντέιλι Μίρορ που επισημαίνει επίσης στην πρώτη της σελίδα: "Τέσσερις βόμβες, τρία τρένα, ένα λεωφορείο, κανένας νεκρός".

    Όμως η ανησυχία παραμένει αφού οι δράστες έχουν διαφύγει και ακόμα τους αναζητούν οι αστυνομικές αρχές. "Τέσσερις καμικάζι ελεύθεροι", είναι ο τίτλος της Σαν.

    "Είχαν τον ίδιο σχεδιασμό και τον ίδιο σκοπό", υπογραμμίζει η Γκάρντιαν.

    Οι ειδικοί για θέματα ασφάλειας δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν γιατί οι μηχανισμοί δεν εξερράγησαν.

    "Ίσως δεν ήταν κατασκευασμένοι σωστά, ίσως τα εκρηκτικά να ήταν παλιά, ή ακόμα μπορεί να έγινε λάθος χειρισμός", τόνισε ο Τζιν Λουνβίτζακ, αμερικανός ειδικός σε θέματα εκρηκτικών.

    Από την πλευρά του,ο καθηγητής Χανς Μίχελς από το Imperial College του Λονδίνου τόνισε στους Τάιμς πως είναι "εξαιρετικά περίεργο" το γεγονός ότι και οι τέσσερις μηχανισμοί δεν εξερράγησαν. "Μπορεί ο σκοπός τους αυτή τη φορά να μην ήταν να σκοτώσουν, αλλά να προκαλέσουν χάος", είπε χαρακτηριστικά.

    [02] ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

    Βόλος, 22 Ιουλίου 2005 (13:45 UTC+2)

    Βαριές ποινές επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Βόλου στους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους για την υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος των Τεμπών, που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2003 και στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 21 μαθητές και μαθήτριες από το Μακροχώρι Ημαθίας.

    Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε 19 χρόνια κάθειρξης στον οδηγό της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα και 18 χρόνια στον ιδιοκτήτη της νταλίκας και υπεύθυνο του τμήματος φόρτωσης και μεταφοράς της εταιρίας «Ακρίτας ΑΕ» Φώτη Καβελίδη. Επίσης, επέβαλε 14 χρόνια κάθειρξης στον συνδιοκτήτη της νταλίκας Αναστάσιο Καμέα, 13 χρόνια στον γενικό διευθυντή της εταιρίας «Ακρίτας ΑΕ» Πολυχρόνη Δαδαβούνη και 13 χρόνια στον διευθυντή του εργοστασίου Δημήτρη Χαμπούρη.

    Για τον αποθηκάριο του εργοστασίου της εταιρίας, Μωυσή Αλεξάκη, το δικαστήριο έκρινε ότι οι ευθύνες του είναι σε βαθμό πλημμελήματος και η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι 4 χρόνων και 8 μηνών. Για τους κατηγορούμενους υπάρχει και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, τέσσερα χρόνια το ανώτατο και δύο το ελάχιστο.

    Επίσης, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πρόεδρο της «Ακρίτας ΑΕ», Αθανάσιο Σαράντη, αλλά και την τότε διευθύνουσα σύμβουλο, Λουκία Σαράντη, και νυν αντιπρόεδρο της εταιρίας.

    Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημαρχείου του Βόλου -πριν την έναρξη της δίκης- όταν οι γονείς των θυμάτων θέλησαν να αναρτήσουν το πανό με τις φωτογραφίες των 21 παιδιών που χάθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα. Η αστυνομία, που έλαβε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση.

    [03] "ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2005 (08:55 UTC+2)

    Η βομβιστική απόπειρα στο Λονδίνο, έχει αναστατώσει και την κοινότητα των μουσουλμάνων της Αθήνας, η οποία μέσω των εκπροσώπων της ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν φονταμενταλιστές μουτζαχεντίν στους κόλπους της. Ο ιμάμης του υπόγειου τζαμιού στην οδό Κολοκοτρώνη στο Πειραιά δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, ότι οι Έλληνες δεν διατρέχουν κίνδυνο από τους μουσουλμάνους. Όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμα και αν έρθουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας, θα ειδοποιήσει ο ίδιος άμεσα τις αρχές.

    Οι μουσουλμάνοι της Αθήνας προσπαθούν να κατανοήσουν τι οδηγεί τους καμικάζι στην αιματηρή δράση τους. Υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να είναι η θρησκεία τους, καθώς το δόγμα της είναι -όπως λένε οι ίδιοι- η ειρήνη. Ακόμα και αν φθάνουν στη κατάσταση της υποβολής και αυτοτραυματίζονται, όπως έκαναν κάποιοι σιήτες το χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας, είναι δύσκολο -λένε οι μουσουλμάνοι- για τους πιστούς του Ισλάμ να πληγώσουν τους Έλληνες. Θυμίζουν μάλιστα την ηρεμία των Ολυμπιακών Αγώνων του περασμένου Αυγούστου.

    Στην προσευχή της Παρασκευής, της πιο ιερής ημέρας της εβδομάδας για το Ισλάμ, οι μουσουλμάνοι της Αθήνας θα προσευχηθούν ξανά στον Αλλάχ. Θα ζητήσουν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο η ειρήνη και η αγάπη.

    [04] 400 ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΤΑΚ

    Άγκυρα, 22 Ιουλίου 2005 (10:15 UTC+2)

    Παρακλάδι του ΡΚΚ είναι η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), η οποία διαθέτει 400 καμικάζι έτοιμους για επιθέσεις αυτοκτονίας και έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Τσεσμέ και το Κουσάντασι της Τουρκίας, δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ». Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακίρ το ΤΑΚ δημιουργήθηκε από 600 άτομα που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για βομβιστικές ενέργειες σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ. Το ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ Μουράτ Καράγιλάν ισχυρίζεται ότι το ΤΑΚ δεν έχει σχέση με το ΡΚΚ και ότι θα πραγματοποιήσει επιθέσεις με στόχο τουριστικές περιοχές της Τουρκίας.

    Ωστόσο ο Μουράτ Μπερκ που συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στην κατάθεσή ανέφερε ότι ανήκε σε μια 25μελή ομάδα που θα δρούσε στην Τουρκία , ότι εκπαιδεύτηκε για ένα δίμηνο για βομβιστικές ενέργειες και ότι ο Καράγιλαν εξασφαλίζοντάς του πλαστή ταυτότητα στο όνομα «Χατζή Αχμέτ Κορκμάζ» και δίνοντάς του 5.000 δολάρια τον έστειλε στη Συρία προκειμένου να οργανώσει επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας. Ο Μπερκ ανέφερε ότι στο όρος Καντίλ υπάρχουν 400 καμικάζι έτοιμοι για επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [05] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2005 (11:31 UTC+2)

    Στο θετικό πρόσημο βρίσκεται από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), ο οποίος στις 11.10 το πρωί κέρδιζε σε ποσοστό 0,36% και διαμορφωνόταν στις 3.255,03 μονάδες.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανερχόταν στο ποσό των 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χ.Α, οι 70 βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά, έναντι 46 πτωτικών και 273 αμετάβλητων.

    Ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης σημείωνε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, σε ποσοστό 0,65% και ακολουθούσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (+-0,37%), ενώ τη μικρότερη ενίσχυση παρουσίαζε ο Small Cap 80 της μικρής (+0,11%).

    Θετικό πρόσημο έφεραν την ίδια ώρα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να τρέχει με γοργό ρυθμό, της τάξης του 0,72%, ενώ ο δε δεύτερος ακολουθούσε ήπια ανοδική πορεία κατά 0,20%.

    Τοποθετήσεις παρατηρούνταν στους κλάδους των ασφαλειών (+1,41%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+1,15%), του χονδρικού εμπορίου (+0,91%) και των βασικών μετάλλων (+0,88%), ενώ ρευστοποιήσεις εκδηλώνονταν στους δείκτες των διυλιστηρίων (-0,57%), των επενδύσεων (-0,54%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-0,50%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,43%) και των τροφίμων και ποτών (-0,08%).

    [06] ΕΚΡΗΞΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

    Μαδρίτη, 22 Ιουλίου 2005 (10:41 UTC+2)

    Έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κατασκευαστική εταιρία στην Γκερνίκα στη Χώρα των Βάσκων με συνέπεια να προκληθούν μόνο σοβαρές ζημιές, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 July 2005 - 18:13:35 UTC