Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [02] ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
  • [03] 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ
  • [04] ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ "ΦΑΤΟΥΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [05] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [06] ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΧΑΜΕΝΕΪ
  • [07] ΕΠΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [08] "ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ , ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ" ΣΤΟ ΜΜΣΤ

  • [01] Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2005 (06:20 UTC+2)

    Εν μέσω αντιδράσεων αρχίζει αύριο στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε τροπολογία ούτε αλλαγές, το νομοσχέδιο είναι πολύ καλά μελετημένο και προϊόν διαλόγου, δήλωσε στο ραδιοσταθμό Flash ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, που συμφώνησε και με την εκλογική προειδοποίηση του γραμματέα της ΝΔ. Ο υφυπουργός Απασχόλησης άφησε αιχμές και κατά της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι η συνομοσπονδία ασχολείται μόνο με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους, ενώ η κυβέρνηση φροντίζει για το λαό και το έθνος.

    Παρεμβαίνοντας μέσω του Flash ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση Γιακουμάτου αναβίωση του διαχωρισμού των πολιτών σε εθνικόφρονες και όσους είναι εναντίον της χώρας. Ο κ. Πολυζωγόπουλος προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως.

    [02] ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2005 (17:31 UTC+2)

    Τη νέα δομή Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Με τη νέα δομή, οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται πιο αποτελεσματικές και πιο ευέλικτες, αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα άμεσης αντίδρασης ενώ ενισχύεται η διακλαδικότητα και μειώνεται το λειτουργικό κόστος.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τη νέα δομή:

    -Διατηρείται το ΓΕΕΘΑ ως μοναδικό διακλαδικό Στρατηγείο σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο

    -Όλα τα έως σήμερα Διακλαδικά Στρατηγεία μετατρέπονται σε επιχειρησιακές Διοικήσεις με ανάλογη αναδιοργάνωση και

    -Συγκροτείται αναπτυσσόμενος διακλαδικός σχηματισμός άμεσης αντίδρασης επιπέδου Ταξιαρχίας, σε τακτικό επίπεδο, υπαγόμενος απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

    [03] 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Με 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου, ημέρα όπου αναμένεται ότι θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα εργασιακά απαντά η ΓΣΕΕ στο σχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του κόστους των υπερωριών.

    Αυτό συζητήθηκε κατά τη σημερινή μαζική σύσκεψη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας με συνδικαλιστικά στελέχη των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα και αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα το απόγευμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και κυριάρχησαν οι προτάσεις για αντιπαράθεση ενώ αρκετή συζήτηση έγινε για την προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καταργηθεί στην πράξη το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα είναι αντίθετη σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου και ότι διατηρώντας τις θέσεις της θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ.

    Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της ΟΚΕ Νίκο Αναλυτή για τις θέσεις της συνομοσπονδίας για το επίμαχο σχέδιο νόμου.

    Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ Πολυζωγόπουλο και Πουπάκη γίνεται λόγος για "μορφή ακραίας ευελιξίας σε βάρος των εργαζομένων" και υπογραμμίζεται ότι η διευθέτηση που επιχειρείται θα αποτελέσει "ισχυρό αντικίνητρο για νέες προσλήψεις έστω και μερικής απασχόλησης ή εποχικού, προσωρινού χαρακτήρα".

    Οι συνδικαλιστές επικεντρώνουν την κριτική τους στην επιχειρούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στην επί διαιτησία από κρατικό υπάλληλο ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση σε συνθήκες πολλών χρόνων πίσω όταν οι συλλογικές διαφορές ρυθμίζονταν από το κράτος με υποχρεωτική διαιτησία.

    Σημειώνουν επίσης ότι η επιχειρούμενη διευθέτηση δεν παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη για την πλευρά των εργαζομένων όπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ όπου επιβλήθηκε η διευθέτηση.

    Ιδιαίτερα σκληρή είναι η θέση των συνδικαλιστών και για το ζήτημα των υπερωριών όπου κάνουν λόγο για "ελληνική πατέντα της υπερεργασίας".

    Σημειώνουν ότι στις πρώτες οχτώ κρίσιμες ώρες υπερωρίας (δηλαδή από τις 40 έως τις 48 ώρες) μειώνεται η προσαύξηση της αμοιβής από 50% σε 25% και ταυτόχρονα επεκτείνεται το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να τις απαιτεί από τον εργαζόμενο χωρίς διατυπώσεις.

    Με τις θέσεις αυτές γίνεται καθαρό ότι τα συνδικάτα δεν έχουν άλλα περιθώρια από το να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση απαιτώντας ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση.

    Η απεργία της ερχόμενης Τρίτης όπως σημείωναν όλοι οι ομιλητές θα είναι η απαρχή και όχι το τέλος της αντίδρασης των συνδικάτων.

    [04] ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ "ΦΑΤΟΥΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 19 Ιουλίου 2005 (06:25 UTC+2)

    Πεντακόσιοι μουσουλμάνοι λόγιοι και κληρικοί από όλη τη Βρετανία υπέγραψαν θρησκευτικό διάταγμα - «φάτουα» - καταδικάζοντας την τρομοκρατία.

    Το διάταγμα γράφει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο σκότωσαν και τραυμάτισαν «αθώους ανθρώπους».

    Για αυτό τον λόγο πρόκειται για πράξεις «που απαγορεύονται ρητά από το Ισλάμ».

    Η φάτουα συμπληρώνει ότι αυτοί που διέπραξαν αυτές τις «πράξεις βαρβαρότητας» είναι «εγκληματίες» και «όχι μάρτυρες».

    Το διάταγμα χρησιμοποιεί «σκληρή» γλώσσα, είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αυτοί που το υπογράφουν θεωρούνται ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βρετανία.

    Η φάτουα θα διαβασθεί στα μουσουλμανικά τεμένη της Βρετανίας τη Παρασκευή.

    Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσουλμανικού Φόρουμ, Γκουλ Μοχάμεντ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό διάταγμα που δείχνει ότι η μουσουλμανική κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εξτρεμισμού στους κόλπους της.

    Ο αριθμός των θυμάτων των επιθέσεων στο Λονδίνο ανέβηκε στους 56.

    [05] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

    Βερολίνο, 19 Ιουλίου 2005 (10:16 UTC+2)

    Σε μία πρωτοφανή για ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παραβιάζει το γερμανικό σύνταγμα. Κατόπιν αυτού, η Γερμανία δεν μπορεί να προχωρεί σε έκδοση Γερμανών πολιτών για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε χώρα της ΕΕ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή του Μαμούν Νταρκαζανλί, Γερμανού συριακής καταγωγής, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για άμεσες διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αλλά και για συμμετοχή στις επιθέσεις της Μαδρίτης. Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο Νταρκαζανλί συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές. Επόμενο βήμα ήταν η έκδοσή του στις ισπανικές αρχές. Τον περασμένο χρόνο ο Νταρκαζανλί προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία έκδοσής του έως ότου το δικαστήριο εξετάσει την προσφυγή.

    Η απόφαση των Γερμανών δικαστών τον δικαιώνει και ο Νταρκαζανλί αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος. Στο εξής και εάν προηγουμένως δεν υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας στη χώρα, η Γερμανία δεν θα προχωρά σε έκδοση Γερμανών πολιτών που κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων στο εξωτερικό.

    Το γερμανικό σύνταγμα προφυλάσσει τους Γερμανούς πολίτες από έκδοσή τους στο εξωτερικό. Όταν η Γερμανία ενσωμάτωσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στη νομοθεσία της, δεν προχώρησε παράλληλα στην εναρμόνισή του με το σύνταγμα. Στο γερμανικό σύνταγμα προβλέπεται επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να καταδικάζεται για κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο. Στην υπόθεση του Νταρκαζανλί υπήρχε περίπτωση να δικάζονταν στην Ισπανία για πράξεις που στη Γερμανία δεν είναι καν αξιόποινες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση περιμένοντας την έκδοσή τους σε χώρες της ΕΕ για εγκλήματα που έχουν διαπράξει εκεί, πρέπει να αφεθούν, βάσει της απόφασης, ελεύθεροι.

    [06] ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΧΑΜΕΝΕΪ

    Τεχεράνη, 19 Ιουλίου 2005 (09:33 UTC+2)

    O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιμπραχήμ Αλ Τζααφάρι, ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ βλάπτει τη χώρα.

    Ο κ. Αλ Τζααφαρι συναντήθηκε με το Αγιατολάχ Χαμενεΐ τη Δευτέρα στην ιερή πόλη του Ιράν, Μασχάντ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μεταδίδει ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε στον κ. Τζααφάρι ότι υποστηρίζει την νέα Ιρακινή κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι πολλές μουσουλμανικές χώρες «δεν εγκρίνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

    Ο Ιμπραχήμ αλ Τζααφαρι ολοκληρώνει τριήμερη ιστορικής σημασίας επίσκεψη στο Ιράν, στα πλαίσια προσπαθειών για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών.

    [07] ΕΠΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Γάζα, 19 Ιουλίου 2005 (08:58 UTC+2)

    Επτά Παλαιστίνιοι τραυματίες σήμερα τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ μελών της Χαμάς και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    [08] "ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ , ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ" ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Μια διεθνής έκθεση με τίτλο «Η Χειρονομία, μια εικαστική βιβλιοθήκη σε εξέλιξη» (The Gesture, a Visual library in Progress) , θα φιλοξενήσει από τις 22 Ιουλίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2005 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει έργα δράσεις - performances, διερευνά την έννοια της χειρονομίας μέσω της εικαστικής τέχνης από το 1960 μέχρι σήμερα, προσεγγίζοντας την μέσα από πολλαπλούς τομείς. Από την κοινωνική χειρονομία μέχρι το μυστικισμό και από το συγκεκριμένο πλαίσιο της καλλιτεχνικής performance μέχρι τις εναλλακτικές δράσεις που δεν άγονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής πρακτικής αλλά αγγίζουν και άλλους τομείς.

    Στιγμές ορόσημα της διεθνούς εικαστικής σκηνής όπως τα έργα Leap into the Void του Yves Klein, Shoot του Chris Burden, Stamping in the Studio του Bruce Nauman, Following Piece του Vito Acconci, Body Tracks της Ana Mendieta Splitting του Gordon Matta Clark και άλλα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταυτόχρονα με έργα νεοτέρων καλλιτεχνών όπως των Mona Hatoum, Sophie Calle, Τζένη Μαρκέτου, John Bock, Jeremy Deller, Valie Export, Elke Krystufek, Uri Tzaig, Piotr Uklanski, Αλέξανδρου Γεωργίου, Χριστίνας Δημητριάδη , Stalker group, κ. ά.

    Τα έργα θα παρουσιάζονται με την μορφή μιας εικαστικής βιβλιοθήκης σε εξέλιξη. Ένα αρχείο που θα περιλαμβάνει φιλμ, βίντεο και φωτογραφικά τεκμήρια ιστορικών και σύγχρονων δράσεων από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Σκοπός της έκθεσης δεν είναι να απαριθμήσει τις δράσεις των καλλιτεχνών μέσα στα χρόνια αλλά να ερευνήσει το γεγονός ότι οι συσχετισμοί μεταξύ των πολλαπλών δράσεων, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου, αποτελούν μια διαρκή προσπάθεια επιβίωσης μέσα στον κόσμο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 July 2005 - 18:13:40 UTC