Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ 2 ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
  • [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
  • [03] ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΟ
  • [04] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ
  • [05] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
  • [06] ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΥΤΣΙΝΙ
  • [07] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [08] "Η ΝΟΡΑ" ΤΟΥ ΙΨΕΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Δ.ΣΚΥΔΡΑΣ
  • [09] TO ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΕΝΙΑ ΔΑΚΡΥΑ

  • [01] ΣΕ 2 ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2005 (12:49 UTC+2)

    Σε δύο άξονες, που αφορούν στον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και στην ενίσχυση των εσόδων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής , ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία, στηρίζεται η κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας

    "Πρέπει να καταστήσουμε σαφή τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η φιλόδοξη προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών και αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε υψίστης σημασίας το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% στο τέλος του 2006 και παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίσπευση της υλοποίησης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος υπενθύμισε ότι έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ότι ο νέος επενδυτικός νόμος εφαρμόζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ότι προωθείται νέο σχέδιο νόμου που αφορά στις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υενθύμισε ότι υλοποιείται μία νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και ότι εξακολουθεί να είναι μία απο τις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

    Εμφαση, εξάλλου, έδωσε ο ίδιος στο θέμα της διοίκησης στο δημόσιο.Οπως τόνισε, προετοιμάζεται, είπε, η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης της διοίκησης στο δημόσιο.Το σύστημα της διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών.

    ΑΚΙΝΗΤΑ

    Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται ο εξορθολογισμός της φορολογίας στα ακίνητα και ότι ολοκληρώνει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο, όπως αποκάλυψε ο κ. Αλογοσκούφης. Η εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας για τις νέες οικοδομές θα ισχύσει απο το επόμενο έτος και η φορολογία των ακινήτων απλουστεύεται.

    Επίσης ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόνισε ότι αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο και ότι με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών ενισχύθηκε το τραπεζικό σύστημα και καθίσταται πιο ανταγωνιστικό.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατέληξε λέγοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Εχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών ωφελειών που θα έχει για την οικονομία μας η επίτευξη των στόχων αυτής της στρατηγικής".

    [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, με αφορμή τα πρόσφατα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

    Οι κύριοι Καραμανλής και Βουλγαράκης ανέλυσαν διεξοδικά τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο υπουργός ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Βουλγαράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έκανα μια αναλυτική ενημέρωση στον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες και, στη συνέχεια, στη Μ.Βρετανία, όπου συνάντησα τον ομόλογό μου. Αναλύσαμε διεξοδικά τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο υπουργών και κατ' ιδίαν, όσον αφορά τις προτεραιότητες και την ατζέντα της Βρετανικής Προεδρίας.

    Επίσης του έκανα μια ενημέρωση για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μ.Βρετανία, με βάση την ενημέρωση την οποία και εγώ δέχθηκα από τον ομόλογό μου. Συζητήσαμε επίσης όλες τις προτάσεις, οι οποίες γίνονται σε επίπεδο Ε.Ε και τις εισηγήσεις οι οποίες έχουν ακουστεί από τα διάφορα μέρη. Αυτά θα εξεταστούν, με πολύ νηφάλια προσέγγιση από εμάς, και θα παρθούν κάποιες αποφάσεις.

    Επίσης, όπως ξέρετε, υπάρχει μια μεγάλη πρωτοβουλία για να περιοριστεί η οπλοχρησία στην Κρήτη. Την Πέμπτη, στα Ανώγεια, γίνεται μια μεγάλη εκδήλωση. Το θεωρούμε σημαντικό γεγονός, γιατί σχετίζεται με κάτι το οποίο ταλαιπωρεί το νησί, εδώ και πολλά χρόνια. Και γι' αυτό το ζήτημα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρωθυπουργό".

    [03] ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΟ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2005 (17:49 UTC+2)

    Την πρωτοβουλία της ΕΚΟ να υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εξοπλισμού μονάδων εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία των οδικών αξόνων επιβράβευσαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

    Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σιούφας, η ΕΚΟ θα προβεί στην αγορά και την εγκατάσταση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού για δυο κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για πολυτραυματίες στο γενικό νοσοκομείο Λαμίας. Η συγκεκριμένη δαπάνη ανέρχεται σε 150.00 ευρώ, ενώ για το 2006 και 2007 θα γίνουν ανάλογες προσφορές από την ΕΚΟ για αντίστοιχο εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Κορίνθου και της Κατερίνης.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα σώσει ζωές, τόνισε ο κ. Σιούφας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν και άλλοι μιμητές αυτής στον επιχειρηματικό κόσμο. Εκτίμησε δε ότι και πάλι δημιουργείται ένα κίνημα νέων εθνικών ευεργετών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που αφορά τις δωρεές και πρόσθεσε ότι πολλές δωρεές έχουν σκαλώσει στο υπουργείο οικονομικών.

    Πέραν του υποχρεωτικού ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει μια δωρεά, πρέπει να πληρώσει και φορολογία που πολλές φορές φτάνει και το 20%, ανάφερε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία τα οποία επιλέχθηκαν, δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού είναι πάνω στους οδικούς άξονες όπου πρέπει να υπάρχουν νοσοκομεία σύγχρονα και όσο το δυνατόν καλύτερα εξοπλισμένα.

    [04] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

    Σόφια, 18 Ιουλίου 2005 (17:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ανέθεσε τη Δευτέρα, διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, η υποψηφιότητα του οποίου για το πρωθυπουργικό αξίωμα, προτάθηκε από την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, τον «Συνασπισμό για τη Βουλγαρία».

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας, εντός επτά ημερών μετά από την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ο υποψήφιος για πρωθυπουργός, πρέπει να παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Εάν δεν το καταφέρει, ο κρατικός ηγέτης αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της δεύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας.

    [05] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Τη διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» σε όλους τους αθλητικούς παράγοντες προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Μόντρεαλ, όπου παρέστη στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου,

    Ο κ. Ορφανός διευκρίνισε ότι οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Α.Α.Ε., θα αναλαμβάνουν τη στήριξη των πράξεών τους, με τις προσωπικές περιουσίες τους και πρόσθεσε πως αυτό θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών.

    Στο Μόντρεαλ, ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, με τον οποίο συζήτησε θέματα Ολυμπισμού.

    [06] ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΥΤΣΙΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Με ψήφους 5-0, η ΕΕΟΔΕΠ δέχεται εν μέρει τη προσφυγή του Αρμάντο Φουτσίνι και κατοχυρώνει στον ποδοσφαιριστή 2567 ευρώ. Ωστόσο δε δέχεται την αίτηση λύσης της συνεργασίας των δυο πλευρών, με αποτέλεσμα ο παίκτης -πλέον- να είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΕΟΔΕΠ ο δικηγόρος του Φουτσίνι κ. Κυρκούδης τόνισε πως η απόφαση δικαιώνει τον ΠΑΟΚ. Από την άλλη σε δηλώσεις που έκανε ο μάνατζερ του Φουτσίνι, κ. Μιτζιβίρης έκανε γνωστό ότι θα κάνουν έφεση στη δευτεροβάθμια επιτροπή, ενώ αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ θέλει τον παίκτη οφείλει να καταθέσει νέα προσφορά και τότε μόνο να καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν.

    [07] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Χανιά, 18 Ιουλίου 2005 (13:28 UTC+2)

    Διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου με αφορμή τα 80 γενέθλια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Το συνέδριο, που φέρει τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης. Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός», θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, καλλιτεχνών και πολιτικών απ' όλο τον κόσμο που έζησαν μαζί με το Μίκη, γνωρίζουν καλά το έργο και τη δράση του και οι οποίοι θα καταθέσουν τη γνώση και τις εμπειρίες τους για τον συνθέτη.

    «Στόχος του συνεδρίου δεν είναι ο εξωραϊσμός της εικόνας Μίκη αλλά η αναζήτηση του προσώπου του με τις φωτοσκιάσεις και τις αδυναμίες του , που το κάνουν ανθρώπινο και γι αυτό πιο θαυμαστό. Είναι ένα συνέδριο αποτίμησης και απολογισμού αλλά και ταυτόχρονα είναι μια γιορτή , καθώς θα συναντηθούν άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο που τον γνωρίζουν χρόνια, τον μελετούν ή ερμηνεύουν έργα του» επισημαίνει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης

    Το συνέδριο θα πλαισιωθεί και από μία λαϊκή γιορτή - συναυλία με τίτλο «Ελάτε να γιορτάσουμε τον Μίκη» με μουσική και τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Χανίων, στις 31 Ιουλίου, στις 21.00, από την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και σολίστ τους Γιώργο Νταλάρα , Νένα Βενετσάνου , Σόνια Θεοδωρίδου, Δημήτρη Μπάση και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εξάλλου στις 29 Ιουλίου το βράδυ, ημέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, οι χωριανοί του θα τον τιμήσουν με ένα κρητικό γλέντι, στην πλατεία του Γαλατά Χανίων, από όπου κατάγεται, υπό τη διοργάνωση του δήμου Νέας Κυδωνίας.

    [08] "Η ΝΟΡΑ" ΤΟΥ ΙΨΕΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Δ.ΣΚΥΔΡΑΣ

    Σκύδρα, 18 Ιουλίου 2005 (13:21 UTC+2)

    Την παράσταση «Το κουκλόσπιτο ή Νόρα» του Ιψεν θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του δήμου Σκύδρας την Κυριακή, 31 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ στο ανοιχτό θέατρο του λόφου Μαυροβουνίου.

    Πρόκειται για ένα κλασικό και ιδιαίτερα διαχρονικό έργο όπου μία γυναίκα, η Νόρα, που ζει μέσα στο ψέμα ενός συμβατικού γάμου, ξεχωρίζει ως προς τη δύναμη του ηθικού συναισθήματος, που την ωθεί τελικά να καταγγείλει τον ασυμβίβαστο γάμο της. Έναν θεσμό που οι άλλες γυναίκες συντηρούν κινούμενες από υπολογισμό, συμφέρον και δειλία ή ίδια καταφέρνει να «φωνάξει» και εν τέλει να πράξει την αντίδραση της.

    [09] TO ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΕΝΙΑ ΔΑΚΡΥΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2005 (11:43 UTC+2)

    Eνα παραμυθένιο θέαμα συνθέτουν τα «κοραλλένια διαμερίσματα» , «ο θάλαμος των κοραλλιών», «ο ανθόκηπος», «ο διάδρομος των καταρρακτών", «ο κρυφός θησαυρός", "ο ενδιάμεσος διάδρομος","ο παράλληλος δρόμος" και πολλά άλλα που θα συναντήσει όποιος επισκεφτεί το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου Κιλκίς. . Εκατομμύρια χρόνια τώρα το σπήλαιο «δακρύζει» και καθώς οι σταγόνες ρέουν από την οροφή του εξατμίζονται ή πέφτουν στο δάπεδο. Κι αυτά τα «δάκρυα» του σπηλαίου μεταμορφώνονται αργά σε σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σε τοίχους κοραλλένιους και σχήματα ονειρικά

    Πρόκειται για ένα από τα 17 σημαντικότερα σπήλαια του ελλαδικού και διεθνούς χώρου, ειδικά σε ότι αφορά τους σχηματισμούς κοραλλιογενούς μορφής που παρουσιάζει ενώ η έκταση του ξεπερνά τα 1000 τ.μ. και εκτείνεται σε δυο ορόφους. Το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου διαθέτει ένα σύστημα διακλαδώσεων (σχισμών), σε παράλληλες και κάθετες κατευθύνσεις δημιουργώντας πλατείς ή στενούς δαιδαλώδεις διαδρόμους, με ψηλές οροφές, σε εκατοντάδες μέτρα μήκος και υπέροχα σταλακτικά στολίσματα .Στο δεύτερο όροφο, που διανοίγεται σε 6 μέτρα ψηλότερα από το κύριο σπήλαιο, με διαφορετική διάνοιξη κοιλωμάτων οι διαδοχικοί και ευρύχωροι θάλαμοί του έχουν διάκοσμο μοναδικό στο είδος του. Ο σταλακτιτικός ή σταλαγμιτικός διάκοσμος του σπηλαίου σχηματίζει μερικές φορές φόρμες που μοιάζουν με πρόσωπα, ζώα, φυτά ή άλλα αντικείμενα. Τότε η φαντασία δίνει διάφορες ονομασίες όπως ο "Ερωδιός" ή ο "Βούδας Οι ευρύχωροι θάλαμοι του είναι έξι, ενώ στους τοίχους τις οροφές και τα δάπεδα του υπάρχει κάλυμμα με σταλακτιτικά στολίσματα και με μοναδικά στο είδος τους πέτρινα κοράλλια. Τα κοράλλια, οι λιθωματικές αυτές δημιουργίες είναι αποτέλεσμα του τινάγματος και σκορπίσματος της σταγόνας του νερού καθώς πέφτει στο έδαφος. Δημιουργούνται σε κοιλώματα βράχων εκεί όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρος.

    Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 κατά την εκτέλεση της λατομικής εργασίας Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφηση του από την τότε πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε.) Άννα Πετροχείλου, ενώ οι εργασίες αξιοποίησης του άρχισαν το 1977 με την επίβλεψη της ιδίας και κράτησαν έξι χρόνια. Σύμφωνα με την κ. Πετροχείλου το σπήλαιο δημιουργήθηκε από ασβεστολιθικά πετρώματα, που πιέστηκαν και διαβρώθηκαν από νερά τα οποία εισχώρησαν σε πιο χαμηλά επίπεδα μέσα από τις σχισμές. Έτσι διανοίχτηκαν οι θάλαμοι και τα νερά διέφυγαν σε χαμηλότερα σημεία.

    Το Σπήλαιο του Κιλκίς παρουσιάζει μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον καθώς βρέθηκαν πάνω από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων πολύ καλά διατηρημένα. Η μελέτη αυτών των οστών από την διδάκτορα Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά έδειξε την παρουσία της στικτής ύαινας η οποία εμφανίστηκε στην Ελλάδα περίπου πριν 15.000 χρόνια., της αλεπούς , της μεγαλόσωμης νυφίτσας), του άγριου βοδιού, του μικρόσωμου άγριου άλογου, του μεγαλόσωμου αλόγου, του γιγαντιαίου ελαφιού και του κόκκινου ελαφιού. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία απολιθωμένων δοντιών και οστών που ανήκουν σε μικροθηλαστικά (τρωκτικά). Η ηλικία της πανίδας τοποθετείται στο Ανώτερο Πλειοστόκαινο (10.000-100.000 χρόνια πριν από σήμερα). Το παλαιοπεριβάλλον ήταν λειβαδικό με θάμνους και το παλαιοκλίμα μάλλον θερμό.Οι ύαινες κατοικούσαν στη σπηλιά, ενώ τα φυτοφάγα ζώα είτε βρέθηκαν τυχαία είτε αποτελούσαν την κύρια τροφή των σαρκοφάγων ζώων.

    Το σπήλαιο λόγω των ιαματικών πηγών που διαθέτει είναι ιδανικό για μια νέα μορφή θεραπείας, σπηλαιοθεραπεία. Η σπηλαιοθεραπεία μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση:

    · σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα) με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα παιδιά,

    · στη θεραπεία δερματολογικών ασθενειών που προέρχονται από μόλυνση αλλεργικής μορφής,

    · στη σταθεροποίηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης οργανισμών με χρόνιες παθήσεις,

    · στη γενική αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισμού, ιδιαίτερα όταν είναι εκτεθειμένος σε ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων και των βιομηχανικών περιοχών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 July 2005 - 18:13:44 UTC