Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ 8 ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [02] ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
  • [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [05] ΓΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
  • [06] Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ AEGEAN MOTORWAY GROUP ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
  • [07] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΔΟΕ
  • [08] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ
  • [09] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ
  • [10] ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
  • [11] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2009
  • [12] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΝ- ΙΡΑΚ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΧΑΤΑΜΙ- ΤΖΑΦΑΡΙ
  • [13] ΙΡΑΚ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [14] ΡΥΘΜΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΒΑ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
  • [15] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΖΙΛ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ
  • [16] "CANTO GENERAL" ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] ΝΕΟ ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ 8 ΝΕΚΡΟΥΣ

    Βαγδάτη, 17 Ιουλίου 2005 (14:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον οχτώ νεκρούς άφησε πίσω του το νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων που έπληξε σήμερα, Κυριακή, το Ιράκ, λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου, σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 90 ατόμων.

    Τα περισσότερα από τα θύματα των τεσσάρων επιθέσεων της Κυριακής ήταν αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τρεις μέλη μιας επίλεκτης μονάδας. Αρκετοί ήταν οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολίτες.

    Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που έβλεπαν το φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες άτομα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να πετάξουν στην κυριολεξία τα παιδιά τους από τα παράθυρα των φλεγόμενων σπιτιών τους, σε μια προσπάθεια να τα σώσουν.

    [02] ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κουσάντασι, 17 Ιουλίου 2005 (09:48 UTC+2)

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε μικρό τουριστικό λεωφορείο στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Κουσάντασι, στη δυτική Τουρκία.

    Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία μία Βρετανίδα και μία Ιρλανδέζα. Επίσης, τραυματίστηκαν άλλοι 14 άνθρωποι. Οι αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια βρίσκονται Κούρδοι αντάρτες, ενώ πιθανόν να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας από 17χρονη καμικάζι.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

    [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2005 (09:40 UTC+2)

    Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα έχει προγραμματίσει για την Τρίτη, 19 Ιουλίου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

    Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την Τρίτη, στις 7:30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Κάνιγγος.

    [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2005 (10:19 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο, Δευτέρα, οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 27 Αυγούστου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη είναι:

    -Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι

    -Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

    Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και των Τομέων Εμπορίου των κατά τόπους νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα διενεργούν ελέγχους στα καταστήματα, κατά το χρονικό διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των εκπτώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    [05] ΓΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους κυβερνήτες μικρών σκαφών που πλέουν στον Θερμαϊκό και Τορωναίο κόλπο να κατευθυνθούν σε ασφαλές μέρος, καθώς αναμένεται καταιγίδα, εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

    Η καταιγίδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται να επηρεάσει τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο Θεσσαλονίκης.

    [06] Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ AEGEAN MOTORWAY GROUP ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΣ- ΚΛΕΙΔΙ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2005 (16:01 UTC+2)

    Η κοινοπραξία AEGEAN MOTORWAY GROUP αναδείχθηκε την Παρασκευή προσωρινός ανάδοχος του έργου Μαλιακός- Κλειδί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

    Για την εξέλιξη αυτή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι το έργο Μαλιακός- Κλειδί είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, αφού αφορά στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, τον ΠΑΘΕ, που ο κυκλοφοριακός του φόρτος είναι μεγαλύτερος από το φόρτο του υπόλοιπου οδικού δικτύου της χώρας. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο κύριος εθνικός δρόμος της Ελλάδας δεν έχει αποκτήσει στο σύνολό του τις προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητοδρόμου, όπως στις άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά τα τμήματα του Πέταλου του Μαλιακού, των Τεμπών και του Πλαταμώνα μέχρι τη Σκοτίνα, έχουν απαράδεκτες κυκλοφοριακές προδιαγραφές. Συνέπειες, δυστυχώς, πέραν των άλλων, τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες απώλειες» σημείωσε ο υπουργός.

    Οι δυο όμιλοι που υπέβαλαν προσφορές είναι:

    α) όμιλος AEGEAN MOTORWAY GROUP. Στον όμιλο συμμετέχουν οι εταιρείες Bilfinger Berger (34,5%), Hochtief Projectentwicklung GMBH (34,5%), Lamda development AE (10%), ΑΕΓΕΚ Α.Ε. (9%), ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (7%) και Ευκλείδης Α.Ε. (5%).

    β) όμιλος ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. Στον όμιλο συμμετέχουν οι εταιρείες Ελληνική Τεχνοδομική - ΤΕΒ Α.Ε. (40%), J & P - Άβαξ Α.Ε. (32,5%) και VINCI S.A. (27,5%).

    Η διαδικασία ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου βασίστηκε σε μία σειρά κριτηρίων, τα οποία με φθίνουσα βαρύτητα είναι: α) η ελάχιστη χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου στην περίοδο μελετών-κατασκευών, β) οι μέγιστες πληρωμές προς το Ελληνικό Δημόσιο μετά το πέρας της περιόδου μελετών - κατασκευών και γ) το επίπεδο της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, μετά την επίτευξη του οποίου ενεργοποιείται η προσαύξηση των πληρωμών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

    Με βάση τα παραπάνω, από τις προσφορές των διαγωνιζομένων προέκυψε ότι:

    α) Η καθαρά παρούσα αξία χρηματοδοτικής συμβολής στην περίοδο μελετών - κατασκευών του προσωρινού αναδόχου ομίλου AEGEAN MOTORWAY GROUP θα είναι 172.826.802 Ευρώ, έναντι 99.930.000 που προσέφερε ο όμιλος ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

    β) Η καθαρά παρούσα αξία πληρωμών προς το Ελληνικό Δημόσιο μετά το πέρας της περιόδου μελετών - κατασκευών του προσωρινού αναδόχου ομίλου AEGEAN MOTORWAY GROUP θα είναι 609.906.922 Ευρώ, έναντι 269.730.000 που προσέφερε ο όμιλος ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ.

    Το έργο περιλαμβάνει:

    α) Την κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου Τέμπη - Σκοτίνα, συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα περιλαμβάνει τρεις σήραγγες 2 κλάδων μήκους 11,5 χιλιομέτρων ανά κλάδο και 23 συνολικά, οι οποίες θα κατασκευαστούν στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα. Θα περιλαμβάνει επίσης τρεις μεγάλες γέφυρες (μήκους 700, 200 και 500 μέτρων) και πέντε ανισόπεδους κόμβους (στη Ραψάνη, τον Πλαταμώνα και τρεις στο τμήμα Κατερίνη - Κλειδί).

    β) Συμπληρωματικές εργασίες σε υφιστάμενα τμήματα, μήκους 203,5 χιλιομέτρων, από τις Ράχες στο Μαλιακό μέχρι το Κλειδί, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να προσφέρει στους οδηγούς εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου.

    γ) Ανάπτυξη Κέντρων Λειτουργίας και Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων και υποχρέωση της παραχωρησιούχου να διαθέσει κτίρια στέγασης της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας και το σχετικό εξοπλισμό.

    Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 30 χρόνια. Ο χρόνος κατασκευής ορίζεται στα 4,5 χρόνια, με ενδιάμεσες αποκλειστικές προθεσμίες για την υφιστάμενη Εθνική Οδό.

    [07] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΔΟΕ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2005 (13:35 UTC+2)

    Με αναβαθμισμένη δομή, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ξεκινά αύριο, Δευτέρα, η λειτουργία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, που θα αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ.

    Η Υπηρεσία θα αποτελείται από 1.500 εξειδικευμένα στελέχη, που θα εστιάσουν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στον έλεγχο μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και στις παράνομες συναλλαγές μέσω Internet. Τις περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα αναλάβει εξειδικευμένο τμήμα, με αποστολή την αποκωδικοποίηση συστημάτων πληροφορικής.

    Στόχος της νέας αυτής υπηρεσίας είναι η σύσταση ενός αποτελεσματικού, διαφανούς και αξιόπιστου μηχανισμού, που θα σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη. Προκειμένου, μάλιστα, να καταστεί εφικτή η υλοποίηση αυτού του στόχου, δημιουργείται τμήμα εσωτερικού ελέγχου και επανελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της Υπηρεσίας.

    [08] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2005 (12:20 UTC+2)

    Συμβουλές προς τους καταναλωτές με την ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων δίνει ο γενικός γραμματέας καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος εφιστά την προσοχή και υπενθυμίζει:

    1.Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2.Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3.Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του (οι δικαιολογίες του τύπου «είναι προσφορά», «αλλαγές δεν γίνονται», δεν είναι νόμιμες). Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά και έχει λάβει γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κ.λ.π).

    4.Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα-«κράχτες».

    5.Ζητάμε πάντοτε απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6.Η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κ.λ.π.) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (08:00 - 22:00).

    Οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι συνεχείς και εντατικοί όπως επίσης θα είναι αυστηρότατες οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους εμπόρους παρατηρηθούν αθέμιτες πρακτικές (απόκρυψη εμπορευμάτων, διάθεση ειδών β' διαλογής ή ελαττωματικών, πλασματική έκπτωση, άρνηση αντικατάστασης, κ.λ.π.)

    [09] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΣΤΑΝΙΣΕΦ

    Σόφια, 17 Ιουλίου 2005 (16:19 UTC+2)

    Ο Σεργκέι Στανίσεφ προτάθηκε, όπως αναμενόταν, από τους Σοσιαλιστές για το πρωθυπουργικό αξίωμα στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, την υποψηφιότητα Στανίσεφ φέρεται να έχει εγκρίνει τόσο το Εθνικό Κίνημα Συμεών Β' όσο και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, γεγονός που σημαίνει πως- εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν- οδεύουμε προς το σχηματισμό μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Βουλγαρία.

    Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρουμέν Πέτκοφ, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), του Εθνικού Κινήματος «Συμεών Β'» (NSDV) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), Σεργκέι Στανίσεφ, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και Αχμέτ Ντογκάν αντίστοιχα, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μελλοντική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Βουλγαρία και για τη δομή του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο το Σοσιαλιστικό Κόμμα φιλοδοξεί να διαχειρίζεται τα μισά χαρτοφυλάκια, για τα οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του NSDV αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του πολιτικού συμβουλίου της συμμαχικής κυβέρνησης.

    Αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Στανίσεφ, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιάσει σε διάστημα επτά ημερών την τελική του πρόταση για το νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου.

    [10] ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ

    Μαδρίτη, 17 Ιουλίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Ένα ακόμη άλμα πιο κοντά στα 5 μέτρα έκανε το Σάββατο η παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ Έλενα Ισινμπάγεβα, η οποία με 4.95μ. έσπασε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα, στη Μαδρίτη.

    Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ μέσα στον Ιούλιο. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια είχε «πετάξει» πάνω από τα 4.93μ. στις 5 Ιουλίου, στη Λοζάννη.

    [11] ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ 2009

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2005 (17:14 UTC+2)

    Τα κολακευτικά σχόλια που απέσπασε η ελληνική πρόταση για την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος υγρού στίβου του 2009 από τον πρόεδρο της FINA, Μουσταφά Λαρφαουΐ, ο οποίος τη χαρακτήρισε "τέλεια και πλήρη", δεν στάθηκαν αρκετά για τη χώρα μας, για να πάρει και την ευθύνη της ανάληψης. Μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδωσε το χρίσμα της διοργανώτριας στη Ρώμη.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ελληνικής υποψηφιότητας, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σστίασε ιδιαιτέρως στην ασφάλεια και τα οικονομικά εχέγγυα που δημιουργεί η παρουσία ενός οργανισμού του μεγέθους της ΟΠΑΠ Α.Ε., στην κτηθείσα εμπειρία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τους εθελοντές, την ελληνική φιλοξενία, τη μεγάλη υποδομή, τις ευκολίες, τις υπερσύγχρονες μεταφορές, και διαβεβαίωσε ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη».

    Στη διάρκεια της παρουσίασης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλωλν μηνύματα του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και της Δημάρχου της Αθήνας, Ντόρας Μπακογιάννη.

    [12] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΝ- ΙΡΑΚ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΧΑΤΑΜΙ- ΤΖΑΦΑΡΙ

    Τεχεράνη, 17 Ιουλίου 2005 (18:41 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι η Τεχεράνη θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο γειτονικό Ιράκ, ανέλαβε ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, στη συνάντηση που είχε σήμερα, Κυριακή, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι.

    Τεχεράνη και Βαγδάτη θέλουν να επουλώσουν τις πληγές του οχταετούς μεταξύ τους πολέμου της δεκαετίας του '80 και να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την υλοποίηση αυτού του στόχου εντάσσεται και η επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, η πρώτη μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, στο Ιράκ, το 2003. Η τελευταία, μάλιστα, φορά που ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος επισκέφθηκε το Ιράν ήταν το 1991, λίγο μετά την έναρξη του Πολέμου στον Κόλπο, όταν μετέβη στην Τεχεράνη ο αντιπρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου του Ιράκ και δεύτερος στην ιεραρχία της ιρακινής ηγεσίας, Ιζάτ Ιμπραχίμ.

    Καλωσορίζοντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψη Τζαφάρι ως ένα σημείο- κλειδί στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και τόνισε πως «η ασφάλεια και η σταθερότητα των δυο χωρών είναι αλληλένδετες».

    «Η Τεχεράνη θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ» διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ο κ. Χαταμί, τον οποίο θα διαδεχθεί στην προεδρία του Ιράν ο «συντηρητικός» Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    «Σήμερα, απαιτείται διπλή και κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που ενδέχεται να εξαπλωθεί στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζαφάρι, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο της εξουσίας Σαντάμ, λέγοντας ότι ο τέως Ιρακινός ηγέτης δεν υπήρξε ποτέ αληθινός εκπρόσωπος του ιρακινού έθνους.

    [13] ΙΡΑΚ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 17 Ιουλίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Το ειδικό δικαστήριο του Ιράκ που θα εξετάσει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, τις πρώτες επίσημες κατηγορίες κατά του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η δολοφονία σιιτών μουσουλμάνων στο χωριό Ντουζάιλ, βόρεις της Βαγδάτης, το 1982, μετά από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τη Βαγδάτη, αυτή δεν είναι η πιο σοβαρή από τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αλλά αυτή για την οποία η έρευνα έχει προχωρήσει περισσότερο.

    Στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η ακριβής ημερομηνία έναρξης της δίκης.

    [14] ΡΥΘΜΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΒΑ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2005 (12:11 UTC+2)

    Ξέφρενοι κουβανέζικοι ρυθμοί θα πλημμυρίσουν το βράδυ του Σαββάτου, 23 Ιουλίου, το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα όπου θα φιλοξενηθεί το πρόγραμμα «Cubanos Grammys Special Project 2005».

    Πρόκειται για μία εξαιρετική ομάδα αποτελούμενη από Κουβανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με βραβείο Γκράμι στην κατηγορία λάτιν μουσική.

    [15] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΖΙΛ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2005 (11:42 UTC+2)

    Στους ρυθμούς της βραζιλιάνικης μουσικής προσκαλεί το κοινό ο τραγουδοποιός και υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας, Ζιλμπέρτο Ζιλ, στις 19 Ιουλίου στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης και στις 20 του μηνός στο Θέατρο Λυκαβηττού.

    Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα μετά την περυσινή εμφάνιση του στο Ηρώδειο για να ταξιδέψει το κοινό σε εξωτικούς ρυθμούς ρέγγε, ροκ και σάμπα μέσα από δικές του επιτυχίες και διασκευές σε κομμάτια άλλων συνθετών.

    [16] "CANTO GENERAL" ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2005 (10:02 UTC+2)

    Το «Canto General», ένα από τα πλέον δυναμικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, επέλεξε η Εθνική Λυρική Σκηνή για να γιορτάσει τα 80 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη, παρουσιάζοντας το σε μορφή μπαλέτου.

    Χορογραφημένο από τον Ρέι Μπάρα, το «Canto General» θα παρουσιαστεί στις 21 και 22 Ιουλίου στο Ηρώδειο, φιλοδοξώντας να αγγίξει τις καρδιές των πολυάριθμων φίλων της μουσικής του Θεοδωράκη. Η σύλληψη του λιμπρέτου είναι του Βασίλη Νικολαίδη, ο οποίος βασισμένος στο ποίημα του Πάμπλο Νερούδα, δραματοποίησε τις εικόνες του έχοντας κεντρικό θέμα τον ίδιο τον ποιητή.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, χορογραφία Ρέυ Μπάρα, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Σοφία Μιχαηλίδου, Πέτρος Πανδής και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Λυρικής, ενώ συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 July 2005 - 18:13:39 UTC