Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΣΕΕ
  • [02] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [03] ΜΝΗΜΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [04] AMEΣΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 3 ΔΙΣ. ΜΕ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΤΑ
  • [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 0,43% ΣΤΙΣ 8/7 Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [06] ΣΤΗΝ INTRALOT Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [07] Η "ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ" ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΕΣ
  • [09] "ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου 2005 ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και το κόστος των υπερωριών.

    "Η σημερινή συνάντηση μπορεί να εξελιχθεί σε διάλογο αν η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά την έξοδό του από το γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου. Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, "συνολική ατζέντα, συζήτηση όχι μόνο πάνω στα αιτήματα των εργοδοτών και κυρίως όχι υπό την απειλή μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης".

    Μάλιστα, ο κ. Πολυζωγόπουλος απηύθυνε και την προειδοποίηση ότι "εάν η κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της επιβολής, θα μας βρει αντίθετους και στο πεδίο εφαρμογής της όποιας νομοθετικής ρύθμισης θα βρει αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων".

    Σχετικά με το θέμα των υπερωριών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με τους εργοδότες στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού, όπως υποψιάζονται οι συνδικαλιστές, οι εργοδότες έχουν δεχθεί υποσχέσεις από την κυβερνητική πλευρά για ευνοϊκότερη ρύθμιση.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ, όπως υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος θα στείλει σήμερα κιόλας επιστολή προς τους εργοδότες, που θα τους καλεί σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις υπερωρίες.

    Αναφορικά με τη διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Γιαννίτση), το οποίο δεν έχουν αξιοποιήσει οι εργοδότες, γιατί περιλαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι «εάν η κυβέρνηση ικανοποιήσει τις ορέξεις των εργοδοτών και ανοίξει το δρόμο για κατάργηση του 8ώρου, τα συνδικάτα θα προσφύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για συνέχεια του κοινωνικού διαλόγου που άρχισε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης από τις 10 Φεβρουαρίου και χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Ωστόσο, επισήμανε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το διάλογο επ' απειρο, αφήνοντας έτσι καθαρό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η κυβέρνηση έθεσε στη ΓΣΕΕ συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης του νόμου Γιαννίτση και την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών, δηλώνοντας ότι οι σημερινές ρυθμίσεις οδηγούν σε υψηλό κόστος, αλλά και σε φαινόμενα μαύρης εργασίας ή απλήρωτων υπερωριών, σε μεγάλη κλίμακα.

    Ερωτήματα τέθηκαν επίσης και σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως το εάν πρέπει να θεσμοθετηθεί, σε ποια βάση θα πρέπει να υπολογίζεται (ετήσια ή εξάμηνο ή τετράμηνο κλπ.) και ακόμα το πως πρέπει να αποφασίζεται(συλλογική συμφωνία, ατομική συμφωνία ή διευθυντικό δικαίωμα κλπ.).

    Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του οχταώρου και πρόσθεσε ότι "όποιος υποστηρίζει ανάλογες θέσεις διακινεί το φόβο". Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει ισχύ νόμου, ακόμα και αν δεν έχει για την ώρα κυρωθεί με την υπογραφή του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    [02] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 11 Ιουλίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, Ίαν Μπλερ, προέβλεψε ότι δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση τριψήφιος ο αριθμός των νεκρών από τις τέσσερις φονικές επιθέσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο (μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί επίσημα 52 νεκροί).

    Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι έγιναν τρεις αναγνωρίσεις θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Μόνον ένα ονοματεπώνυμο θύματος έχει, ωστόσο, ανακοινωθεί. Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ ήταν κατηγορηματικός ότι κανένα ονοματεπώνυμο θύματος δεν θα ανακοινώνεται επίσημα, πριν να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι οικείοι του, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε εξάλλου το αποτέλεσμα των επιθέσεων "ως αποτρόπαια σφαγή".

    [03] ΜΝΗΜΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Ποτοτσάρι, 11 Ιουλίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Με διάχυτη τη συγκίνηση στην ατμόσφαιρα τελέστηκε η επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, στο Ποτοτσάρι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, σήμερα Δευτέρα, που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη σφαγή 8.000 και πλέον μουσουλμάνων της Βοσνίας.

    Ο θρήνος των συγγενών, πολλοί από τους οποίους έθαψαν μόλις σήμερα, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, ό,τι απέμεινε από τις σορούς των οικείων τους, η παραδοχή Δυτικών αξιωματούχων ότι η διεθνής κοινότητα δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τα θλιβερά γεγονότα και να προστατεύσει τους πολίτες της Σρεμπρένιτσα, αλλά και οι δηλώσεις καταδίκης της σφαγής κυριάρχησαν στις ομιλίες των παρισταμένων.

    Τη θλίψη του ιδίου αλλά και του πρωθυπουργού της Βρετανίας για το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, το έγκλημα της Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε ενώπιον μιας αδιάφορης διεθνούς κοινότητας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ενώ ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) χαρακτήρισε- στο μήνυμά του για τη σημερινή θλιβερή επέτειο- τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα ως «τις πλέον σκοτεινές ώρες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

    Η τραγωδία της Σρεμπρένιτσα θα στοιχειώνει για πάντα την ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρκ Μπράουν, ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Κόφι Ανάν για τη σημερινή επέτειο.

    Για τη χειρότερη «γενοκτονία» στην ιστορία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, ενώ ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Θίοντορ Μερόν, τόνισε την ανάγκη άμεσης προσαγωγής των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον της δικαιοσύνης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, ο οποίος σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι κατά της θανατικής ποινής, θεωρεί πως "αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζουν".

    Το «παρών» στην επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα έδωσε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μουσουλμάνων της Βοσνίας αλλά και ακραίων Σέρβων εθνικιστών. Ο κ. Τάντιτς κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα θύματα που έχει ανεγερθεί στο Ποτοτσάρι, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει πως η παρουσία του στις εκδηλώσεις αποτελεί απόδειξη της στάσης του Βελιγραδίου απέναντι στους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου.

    [04] AMEΣΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 3 ΔΙΣ. ΜΕ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2005 (12:04 UTC+2)

    Χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, ύψους 3 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, καταρχήν στα 12 εθνικά λιμάνια, πρόκειται να υπογραφεί -ενδεχομένως αύριο- με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, μετά τη συνεργασία που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως σημείωσε ο κ.Κεφαλογιάννης, θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει ώστε τα λιμάνια να είναι αντάξια των πυλών εισόδου που πρέπει να έχει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

    "Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αξιοποίηση αυτού του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου θα βοηθήσει, όχι μόνο στην ανάπτυξη των λιμανιών, αλλά και στη χρηματοδότηση πλοίων της άγονης γραμμής. Επίκειται λοιπόν η υπογραφή, αύριο. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Θα προγραμματίσουμε τα έργα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αποδώσουν για τη νησιωτική Ελλάδα και την ελληνική οικονομία", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ποια λιμάνια θα συμπεριλάβει το πρόγραμμα, ο υπουργός δήλωσε ότι "μιλάμε για τα δώδεκα εθνικά λιμάνια και όλα τα λιμάνια της χώρας, τα οποία μπορούν, μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να χρηματοδοτηθούν απ΄ αυτό το πρόγραμμα". _

    [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 0,43% ΣΤΙΣ 8/7 Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Ελαφρά αυξημένη, συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, σε ποσοστό 0,43%, καταγράφηκε στις 8 Ιουλίου 2005, η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια και διαμορφώθηκε στα 0,925 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,921 ευρώ ανά λίτρο την 1η Ιουλίου 2005.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 26,54%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 90,35%. Η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σχετική σημειρινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 20,6% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [06] ΣΤΗΝ INTRALOT Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Τον έλεγχο της Totolotek, εταιρία διαχείρισης και λειτουργίας αθλητικού προκαθορισμένου στοιχήματος στην Πολωνία, έναντι τιμήματος ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, απέκτησε η εισηγμένη εταιρία Ιntralot, μέσω των θυγατρικών της εταιριών Pollot και Intralot International.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Intralot, το τίμημα της εξαγοράς θα πληρωθεί τμηματικά, εντός τριών ετών, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2005 η εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών 10,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 350.000 ευρώ. Η εταιρία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης καθώς η πολωνική αγορά, με περίπου 40 εκατ. πληθυσμό και χαμηλή κατά κεφαλήν δαπάνη σε παιχνίδια στοιχημάτων, έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης.

    Επιπλέον, η απόκτηση ενός δυναμικού δικτύου πρακτορείων στη χώρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διείσδυσης στην πολωνική αγορά στοιχημάτων. Σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία του ομίλου Intralot, η Totolotek αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολωνική αγορά αθλητικού στοιχήματος και άλλων τυχερών παιχνιδιών.

    Στη σχετική σημερινή ανακοίνωση της εισηγμένης αναφέρεται επίσης ότι στην απελευθερωμένη πολωνική αγορά στοιχημάτων μεγέθους περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως δραστηριοποιούνται τρεις εταιρίες στοιχημάτων, οι οποίες μοιράζονται περίπου ίσα μερίδια αγοράς (περίπου 33% η καθεμία). Η Totolotek διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 400 πρακτορείων, εκ των οποίων τα μισά ανήκουν στην εταιρία και τα υπόλοιπα διαχειρίζονται από πράκτορες.

    [07] Η "ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ" ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2005 (11:24 UTC+2)

    Από την Αλεξανδρούπολη θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη 12 Ιουλίου, η περιοδεία στις μεγάλες πόλεις και τα φεστιβάλ της Ελλάδας του Κρατικού Μπαλέτου Οδησσού με την παράσταση «Ωραία Κοιμωμένη», σε μουσική Τσαϊκόφσκι και χορογραφίες του Marius Petipa, με τη συμμετοχή 31 χορευτών.

    Η «Ωραία Κοιμωμένη», γράφτηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Tchaikovsky.Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία- μια ιστορία αθωότητας που αγγίζει τα όρια του κινδύνου, που εντέλει όμως σώζεται από την αγάπη.

    Το μπαλέτο της Ωραίας Κοιμωμένης μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αουρόρα εκτυλίσσεται και ζωντανεύει μέσα από ένα αψεγάδιαστο χορό, την ακαταμάχητη μουσική του Tchaikovsky, τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό.

    Συντελεστές :

    Μουσική: Tchaikovsky

    Λιμπρέτο: E.M. Petipa, E.A. Chevolosky

    Χορογραφία: Μορίς Πετιπά

    Προσαρμογή: B.H. Troshenko

    Βασισμένο στο παραμύθι του Σαρλ Περρό.

    ΤΟ ΕΡΓΟ

    1η Πράξη

    Σύμφωνα με το παραμύθι του Σαρλ Περρό, η Αουρόρα είναι μια νεογέννητη πριγκίπισσα την οποία έχουν έρθει να ράνουν με ευχές οι νεράϊδες. Όλα αρχίζουν, όμως, από την παράλειψη του βασιλιά Φλορεστάν, πατέρα της Αουρόρα να καλέσει την νεράϊδα Καραμπός, η οποία εμφανίζεται ακάλεστη και καταριέται την μικρή πριγκίπισσα σε αιώνιο ύπνο όταν θα τρυπηθεί για πρώτη φορά με βελόνα. Η νεράϊδα Πασχαλιά, νονά της Αουρόρα, τροποποιεί την κατάρα ώστε κάποια μέρα ένας πρίγκιπας να μπορέσει να ξυπνήσει την πριγκίπισσα με ένα φιλί.

    Είναι τα εικοστά γενέθλια της Αουρόρα. Τέσσερις πρίγκιπες είναι υποψήφιοι για το χέρι της πριγκίπισσας. Στο απόγειο της γιορτής μια γριούλα, που δεν είναι άλλη από την κακιά νεράϊδα Καραμπός, χαρίζει στην Αουρόρα ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στα οποία υπάρχει μια βελόνα. Η Αουρόρα τρυπιέται και βυθίζει όλο το βασίλειο σε αιώνιο ύπνο.

    2η πράξη

    Περνούν εκατό χρόνια. Μια μέρα που ο πρίγκιπας Ντεζιρέ κυνηγά στο δάσος, έχοντας απομακρυνθεί από τους αυλικούς του, συναντάει τη νεράϊδα Πασχαλιά. Ξαφνικά εμφανίζεται και ταυτόχρονα χάνεται η μορφή της πριγκίπισσας Αουρόρα. Ο πρίγκιπας Ντεζιρέ αναγνωρίζει αυτή που τόσο συχνά έβλεπε στα όνειρά του. Ο Ντεζιρέ παρακαλά την καλή νεράιδα να του δείξει το δρόμο για να βρει την Αουρόρα. Η νεράιδα ικανοποιεί την θέληση του.

    Το φιλί του Ντεζιρέ καταστρέφει τα κακιά ξόρκια. Με το ξύπνημα της Αουρόρα, ξυπνάει όλο το βασίλειο. Ο βασιλιάς ενώνει τα χέρια της Αουρόρα και του Ντεζιρέ, ενώ οι καλές νεράιδες και οι ήρωες των μαγικών παραμυθιών τους χαιρετάνε.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

    Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

    Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2005 ΛΑΡΙΣΑ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

    Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

    Σάββατο, 16 Ιουλίου 2005 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

    Κυριακή, 17 Ιουλίου 2005 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΡΒΕΙΑΣ

    Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2005 ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

    Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΝΑΓΕΝΝ.ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑΣ

    Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 ΧΑΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

    Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 ΧΑΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

    Σάββατο, 23 Ι Ιουλίου 2005 ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Κυριακή, 24 Ιουλίου 2005 ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ

    Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005 ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    Τρίτη, 26 Ιουλίου 2005 ΒΟΛΟΣ ΔΗΜ.ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

    Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 ΔΡΑΜΑ ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ

    Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Σάββατο, 30 Ιουλίου 2005 ΞΑΝΘΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Κυριακή, 31 Ιουλίου 2005 ΓΡΕΒΕΝΑ

    Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2005 ΚΙΛΚΙΣ ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ

    Τρίτη, 2 Αυγούστου 2005 ΕΔΕΣΣΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑΣ

    Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2005 ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ - ΣΙΒΗΡΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2005 ΑΘΗΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

    Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2005 ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑ

    Σάββατο, 6 Αυγούστου 2005 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

    Κυριακή, 7 Αυγούστου 2005 ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

    Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2005 ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΟΝΤΖΟΥ

    Τρίτη, 9 Αυγούστου 2005 ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜ.ΘΕΑΤΡΟ

    Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2005 ΑΣΤΡΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΣ

    Σάββατο, 13 Αυγούστου 2005 ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ ΘΕΑΤΡΟ ΞΑΛΑΦΤΟ

    Κυριακή, 14 Αυγούστου 2005 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

    Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2005 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΕΞΑΜΙΛΙΑ

    Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005 ΠΑΤΡΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ - ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

    Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2005 ΛΑΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Σάββατο, 20 Αυγούστου 2005 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΔΙΟΝ

    Κυριακή, 21 Αυγούστου 2005 ΚΟΖΑΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΣΣΑΝΕΙΑ-ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2005 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2005 (11:07 UTC+2)

    Ένα τετραήμερο συνάντησης των διαφορετικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών των μεταναστών που ζουν δίπλα μας, με τον τίτλο «Γνωρίζουμε τον διπλανό μας», διοργανώνει από αύριο Τρίτη 12 έως και την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στη Μονή Λαζαριστών, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις επιχειρούν να προβάλουν καλλιτέχνες και δημιουργούς από τους κόλπους των μεταναστών και των προσφύγων με σκοπό τη γνωριμία μαζί τους, γεγονός που συμβάλλει στην άρση των προκαταλήψεων και στην αποδοχή της κουλτούρας και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των άλλων, των διαφορετικών.

    Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με μουσική και χορό. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα συγκροτήματα Europont και Lavanda από τις κοινότητες των Παλιννοστούντων, ο Tonin Tershana και το μουσικό του σχήμα από τις κοινότητες των Αλβανών μεταναστών και το συγκρότημα «Φωνές των Λαών» από τις κοινότητες των Προσφύγων.

    Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από το μουσικό σχήμα του Γιάννη Σιδέρη με Ηπεριώτικη μουσική και τραγούδια, το μουσικό σχήμα «Ιάσων» με τη συμμετοχή του Τραπεζούντιου λυράρη Adem Ekici, το χορευτικό συγκρότημα Ακρίτες του Πόντου και τα Χάλκινα πνευστά της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα.

    Παράλληλα θα υπάρχουν περίπτερα με καλλιτεχνικά προϊόντα, πάγκοι φορέων και οργανισμών προς ενημέρωση του κοινού για ζητήματα Προσφύγων και Μεταναστών, ενώ θα γίνουν και εκθέσεις έργων μεταναστών και προσφύγων καλλιτεχνών.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

    - Τρίτη 12 Ιουλίου

    21:00 Ηπειρώτικη μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα του Ηλία Σιδέρη και χορός από τους συλλόγους Βλάχων και Σαρακασταναίων της Β.Δ. Θεσσαλονίκης.

    22:30 Ποντιακή μουσική και τραγούδια από το μουσικό σχήμα «ΙΑΣΩΝ» με τη συμμετοχή και του Τραπεζούντιου λυράρη Adem Ekici και χορός από το σύλλογο ΑΚΡΙΤΕΣ του ΠΟΝΤΟΥ

    - Τετάρτη 13 Ιουλίου

    21:00 Το συγκρότημα Παλιννοστούντων LAVANDA με ελληνικά, ρώσικα, ποντιακά κ.α.

    - 22:30 Hip Hop μουσική με ποντιακό, ρώσικο και ελληνικό στίχο από τους EUROPONT, νεανικό συγκρότημα Παλιννοστούντων

    - Πέμπτη 14 Ιουλίου

    21:00 Αφγανική, Ιρανική και Αφρικανική μουσική από το συγκρότημα «ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ», από το Διαπολιτισμικό Μουσικό Εργαστήρι του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης

    22:30 Αλβανική μουσική με τον TONIN TERSHANA και το συγκρότημά του

    - Παρασκευή 15 Ιουλίου

    21:30 Χάλκινα της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα

    [09] "ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2005 (10:55 UTC+2)

    Το έργο του Γιώργου Θεοτοκά "Το κάστρο της Ωριάς" ανεβάζει για δύο παραστάσεις, σήμερα και αύριο, το Θέατρο "Εξω από τα τείχη" του δήμου Αγίου Παύλου, στο θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, στις 9.15 μ.μ., στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, που διοργανώνει ο δήμος.

    Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Σεϊμένη, τα κοστούμια από το Θεάτρο Σοφούλη, η μουσική του Νίκου Γεωργάκη, το τραγούδι της Δήμητρας Χατζίκου. Παίζουν οι: Τόνια Αδριανάκη στο ρόλο της Κυρα Μαρούς, η Φωτεινή Τοπουζλή στο ρόλο της παραμάνας, ο Κώστας Καβακιώτης ως Αβδουσαλάμ και ο Γιάννης Περδίκης ως Τσαούσης.

    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Η ωριά, δηλαδή η ωραία, αποκλεισμένη στο άπαρτο κάστρο που έκτισε ο πατέρας της, είναι απελπιστικά διαθέσιμη για νέες γνωριμίες. Η παραμάνα της διώχνει όλους τους επισκέπτες με κάθε τρόπο και λύσσα κακιά.

    Ο έρωτας όμως σκαρφίζεται χίλιους τρόπους για να πάρει και αυτό το κάστρο. Είναι μία κωμωδία που απευθύνεται σε όλους και δίνει απαντήσει σε όλα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 July 2005 - 18:13:49 UTC