Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ: ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ
  • [02] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΦΩΣ
  • [03] ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
  • [04] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΤΣΕΣΜΕ
  • [06] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
  • [08] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [09] ΚΙΡΓΙΣΙΑ: ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΙΕΦ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS
  • [10] ΤΟ 56,52% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΕΙΠΑΝ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [11] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ"
  • [12] "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ 2005" ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ
  • [13] ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ
  • [14] "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [15] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ: ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ

    Λονδίνο, 10 Ιουλίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Εξονυχιστικές είναι οι έρευνες στη Βρετανία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα. Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους στο αεροδρόμιο του Χίθροου, λίγο πριν αναχωρήσουν για το εξωτερικό. "Τα άτομα αυτά κρατούνται, όμως, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι συλλήψεις αυτές συνδέονται με τις επιθέσεις", δήλωσε ο Μπράιαν Πάτρικ, νούμερο τρία στην ιεραρχία της Σκότλαντ Γιαρντ.

    Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη Βρετανία είναι το γεγονός ότι η αστυνομία εκκένωσε το βράδυ του Σαββάτου μια ολόκληρη συνοικία στο Μπέρμιγχαμ και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη μιας ύποπτης αποσκευής που βρισκόταν σε λεωφορείο.

    Την ίδια ώρα, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο άρχισε να έχει παρενέργειες εις βάρος μουσουλμάνων. Το βράδυ του Σαββάτου, άγνωστοι έκαψαν μουσουλμανικό τέμενος στο Μπίρκενχεντ της βορειοδυτικής Βρετανίας, ενώ βανδαλισμοί σημειώθηκαν σε τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Οι δράστες έσπασαν παράθυρα και πόρτες και έγραψαν το μήνυμα «Λονδίνο, αναπαύσου εν ειρήνη».

    [02] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΦΩΣ

    Σεράγεβο, 10 Ιουλίου 2005 (11:41 UTC+2)

    Την αποκάλυψη ακόμη ενός νέου ομαδικού τάφου με θύματα των αιματηρών γεγονότων στη Σρεμπρένιτσα, στην περιοχή Ποτοτσάρι, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο η βοσνιακή κυβέρνηση.

    Ο τάφος, μήκους 18 μέτρων, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ στην περιοχή και φέρεται να περιέχει τις σορούς μεγάλου αριθμού ατόμων. Οι διαδικασίες εκταφής έχουν ήδη αρχίσει εδώ και μερικά 24ωρα και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 30 πτώματα.

    Ο νέος αυτός ομαδικός τάφος εντοπίστηκε σε τοποθεσία μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Κέντρο Μνήμης του Ποτοτσάρι, όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, ειδική τελετή για τα δέκα χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Οι σοροί 610 ατόμων, που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής θα ταφούν στο συγκεκριμένο κέντρο, όπου ήδη έχουν ενταφιαστεί 1.327 θύματα της Σρεμπρένιτσα.

    Έως σήμερα έχουν βρεθεί 16.500 πτώματα σε περισσότερους από 300 ομαδικούς τάφους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για θύματα του πολέμου της περιόδου 1992-'95.

    [03] ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2005 (13:39 UTC+2)

    Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης αλλά και τη στρατηγική του αρμόδιου Υπουργείου για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κτηνοτροφικά προϊόντα, μελισσοκομία) και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας τους, έτσι ώστε να διατίθενται με καλύτερες προοπτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά, παρουσίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων που πραγματοποίησε το περασμένο διήμερο στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, στη Νομαρχία Χανίων, ο κ. Κοντός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έδωσαν το «παρών» για τις πρωτοβουλίες αυτές της κυβέρνησης και ανακοίνωσε τα εξής:

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Ο ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», αρμόδιος οργανισμός για την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πραγματοποιήσει για το έτος 2005 τουλάχιστον έντεκα (11) εκπαιδευτικά προγράμματα (7 Νέων Αγροτών, 2 για γυναίκες αγρότισσες σε θέματα αγροτουρισμού, 1 για αυτοαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα σε θέματα πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων και 1 εκπαίδευση μελισσοκόμων).

    Για το έτος 2006 τουλάχιστον οκτώ (8) εκπαιδευτικά προγράμματα (4 Νέων Αγροτών, 2 για γυναίκες αγρότισσες σε θέματα αγροτουρισμού, 1 για αυτοαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα σε θέματα πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων και 1 εκπαίδευση μελισσοκόμων).

    Με ενέργειες του Υπουργείου και της Νέας Διοίκησης ΟΓΕΕΚΑ επιτεύχθηκε η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με αντίστοιχη μείωση της ιδίας συμμετοχής των αγροτών από 50% στο 25%, δηλαδή στο ήμισυ από ότι ίσχυε μέχρι το τέλος του 2004, σε όλα τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθούν τα προγράμματα κατάρτισης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ/ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ

    Κατά το έτος 2004 υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ 1.128 δηλώσεις ζημιάς και έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο νομό Ρεθύμνου ύψους 388.459 Ευρώ για την φυτική παραγωγή και 790.303 Ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο.

    Για ζημιές που σημειώθηκαν μέσα στο 2005 υποβλήθηκαν 307 δηλώσεις ζημιάς για μικροζημιές τοπικού χαρακτήρα από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις Μαρτίου-Μαΐου κυρίως σε καλλιέργειες αμπελοειδών.

    Το έργο των εκτιμήσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ καταβάλλεται μέσω δήλωσης εκτροφής. Η προθεσμία υποβολής δήλωσης εκτροφής έληξε στις 15 Μαΐου και παρατάθηκε σιωπηρά μέχρι το τέλος του 2005, έτσι ώστε η παράταση να καλύπτει όσους και όσους υπέστησαν ζημιές από 1/6/2005 μέχρι 10/7/2005.

    Κατά τη χρονική περίοδο Δεκεμβρίου 2001 - Ιανουαρίου 2002 (πρόγραμμα FROGY) έχουν σημειωθεί ζημιές σε ελιές και γεωργικές κατασκευές.

    Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς που έχουν προχωρήσει σε αποκατάσταση των ζημιών τους και έχουν καταβληθεί ενισχύσεις ύψους 2.329.536

    Όσον αφορά τις ζημιές που σημειώθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2002-Μαρτίου 2003, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα RAGBY, έχουν κοινοποιηθεί όλα τα πορίσματα και οι ενισχύσεις στους δικαιούχους θα καταβληθούν αμέσως μετά τη διαπίστωση των αποκαταστάσεων των ζημιών.

    Νέα προγράμματα (FAR και FROST) υπεβλήθησαν στην Ε.Ε. και αφορούν ζημιές που σημειώθηκαν τον χειμώνα 2003-2004.

    Σημειώθηκαν μικρής έντασης ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Βρισκόμαστε στο στάδιο κοινοποίησης πορισμάτων.

    ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Στον Νομό Ρεθύμνου από 16/10/2004 έως 29/6/2005 κατεβλήθησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδοτήσεις συνολικού ποσού 72.056.682 Ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο από 16/10/2003 μέχρι 29/6/2004 είχαν καταβληθεί 62.244.125 Ευρώ.

    ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μέχρι το 2003 είχαν ενταχθεί στο Νομό 26 παραγωγοί με 1.200 στρ.

    Το 2004 εντάχθηκαν 70 παραγωγοί με 4.000 στρ.

    Για το 2005 ήδη υπογράφηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις και σε λίγες ημέρες προκηρύσσεται το πρόγραμμα και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    Μέχρι το 2003 είχαμε μόνο στο Νομό 3 συμβάσεις για 4.800 στρ. και 19 Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου.

    Για το 2005 ήδη υποβλήθηκαν 43 νέες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 3.000 μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

    Εγκρίθηκε ποσό 500.000 στην Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και επέκταση της μονάδας σακχαρόπηξης φρούτων.

    Η ανασύσταση - αναδιάρθρωση και επέκταση της καλλιέργειας στον Νομό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Σχεδίου Βελτίωσης και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση των προωθούμενων ειδών και ποικιλιών.

    Θεωρείται σκόπιμη η ενίσχυση και στήριξη της κιτροκαλλιέργειας, η οποία μπορεί να αποδώσει στους παραγωγούς ικανοποιητικό γεωργικό ετήσιο εισόδημα με δεδομένο ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση του προϊόντος στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

    ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

    1. Η Νομαρχία υπέβαλε πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για 830 στρ. με προβλεπόμενη ενίσχυση 400.000 .

    2. Ολοκληρώθηκε ο Διοικητικός και επιτόπιος έλεγχος για την τακτοποίηση των φυτεμένων αθέμιτων αμπελουργικών εκτάσεων 1.200 στρ.

    3. Χορηγήθηκαν νέα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων σε 540 στρ.

    ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ

    Οι κλιματολογικές συνθήκες του Νομού προσφέρονται για την ανάπτυξη της ανθοκομίας και των καλλωπιστικών φυτών. Είναι ανάγκη να εξετάσουμε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθειά μας όσο αφορά την εύρεση αγορών που είναι μοχλός για την ανάπτυξη της ανθοκομίας.

    Για το Υπουργείο η βελτίωση της κατάστασης στη διακίνηση και εμπορία των ανθοκομικών ειδών είναι ένας από τους βασικότερους στόχους. Για το σκοπό αυτό στο μέτρο 2.1 έχουμε εντάξει δράσεις για την ίδρυση νέων ανθαγορών, κέντρα διανομής κ.λ.π.

    ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

    Εγκρίθηκε στο Μέτρο 4.3 προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης ελαιόλαδου στην εσωτερική και διεθνή αγορά προϋπολογισμού 3.522.000 Ευρώ.

    ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

    Υπάρχει ήδη στο Νομό οριστική έγκριση ένταξης για δύο επενδυτικά Σχέδια που αφορούν εκσυγχρονισμό μονάδας παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών προϋπολογισμού 727.000

    ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ

    Σύντομα από την Περιφέρεια θα γίνει η κατανομή στους Δήμους Χρημάτων για την υλοποίηση έργων ύψους 600.000 που αφορούν έργα βελτίωσης αξιοποίησης και διαχείρισης βοσκοτόπων.

    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Εφαρμόζεται πρόγραμμα μετεγκατάστασης Κτηνοτροφι-κών μονάδων και πρόγραμμα βελτίωσης εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων με δαπάνη για όλη την Κρήτη 38 εκατομμύρια .

    Εγκρίθηκε το έργο Εκσυγχρονισμού Μονάδας Σφαγείου - τεμαχισμού κρέατος και παραγωγής Κρεατοσκευασμάτων ποσού 6.500.000 στην ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ.

    ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

    Ρυθμίζεται το πρόβλημα των παλαιών πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που δεν έχουν πολεοδομική άδεια, δεν είναι δυνατή η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν μπορούν σήμερα να ηλεκτροδοτηθούν. Για τις εν λόγω εγκαταστάσεις προωθείται νομοθετική διάταξη που θα τις εξαιρεί της κατεδάφισης με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς όρους που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

    Χρηματοδοτήθηκαν οι Μελισσοκόμοι με 22.000 για την αγορά νέων κυψελών και με 15.000 για την αγορά φαρμάκων για την καταπολέμηση της Βαρόα.

    ΕΛΟΓ

    Ενισχύεται το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων με την πρόσληψη Επιστημονικού Διευθυντού , 1 εργαστηριακού υπαλλήλου και 2 δειγματοληπτών.

    ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

    Ενισχύεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία με 5 νέους μόνιμους Κτηνιάτρους και επίκειται η κατανομή για άλλους 2 μόνιμους κτηνιάτρους.

    Επίσης κατανεμήθηκε εποχιακό προσωπικό από ένα χειριστή Η/Υ και έναν εργάτη και αναμένεται και άλλη κατανομή εντός του Σεπτεμβρίου.

    Επίσης από 4/7/2005 έχει μεταβιβαστεί πίστωση οδοιπορικών και ημερησίας αποζημίωσης προσωπικού που ασχολείται με την εξυγίανση κτηνοτροφίας, ύψους 7.000 .

    Γ΄ Κ.Π.Σ. -ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Κατά την 1η πρόσκληση έχουν ενταχθεί 17 μικρά δημόσια έργα προϋπολογισμού 3.892.478,00 Ευρώ και έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 2.246.793,36 Ευρώ το δε ποσό πληρωμών ανέρχεται σε 1.715.482,71 Ευρώ.

    Κατά τη 2η πρόσκληση έχουν ενταχθεί 10 μικρά δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.330.147,00 Ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι εντάξεις έγιναν από την κυβέρνησή μας.

    Στα προγράμματα του Μέτρου που αφορούν στις υπηρεσίες για την Αγροτική Οικονομία και τον Αγροτικό πληθυσμό - την αγροτική μας κληρονομιά - και τις γεωργικές υποδομές εντάχθηκαν 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.451.000 .

    Για ό,τι αφορά τα ιδιωτικά έργα έχει πραγματοποιηθεί μία προκήρυξη στα πλαίσια της οποίας έχουν υπαχθεί έως σήμερα 65 μικρά επενδυτικά σχέδια συνολικής δημόσιας δαπάνης 7.065.025 και έχουν καταβληθεί 589.759 .

    Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση της ΕΑΣ Ρεθύμνου από το πρόγραμμα LEADER+ στον τεμαχισμό τυριού σε μερίδες και τυποποίησης ύψους 240.000 Ευρώ.

    Υπεβλήθη από την ΕΑΣ Ρεθύμνου στο Μέτρο 2.1 μελέτη εκσυγχρονισμού του εργοστασίου λαδιού και του εργοστασίου γάλακτος.

    ΑΛΙΕΙΑ

    Εντάχθηκε στο Γ΄ Κ.Π.Σ. και θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο αλιευτικό καταφύγιο της Χώρας στη Θέση Πλακιάς.

    Σε ό,τι αφορά στα θέματα που αφορούν στο νομό Ρεθύμνου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισής τους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ/ΕΛΓΑ

    Κατά το 2004 υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ 5.372 δηλώσεις ζημιάς στη φυτική παραγωγή (σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς και λαχανικών). Στο νομό Χανίων για τις ζημιές του 2004 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2.438.368 Ευρώ για φυτική παραγωγή και 471.396 Ευρώ για ζωικό κεφάλαιο.

    Για ζημιές που σημειώθηκαν μέσα στο 2005 από χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2005 προκλήθηκαν ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Υποβλήθηκαν περίπου 3.600 δηλώσεις ζημιάς και καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 843.912 Ευρώ. Οι εκκρεμότητες αφορούν μικροζημιές, από ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις Απριλίου-Μαΐου.

    Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ καταβάλλεται μέσω δήλωσης εκτροφής. Η προθεσμία υποβολής δήλωσης εκτροφής έληξε στις 15 Μαΐου και παρατάθηκε σιωπηρά μέχρι τέλος του Μαΐου.

    Κατά τη χρονική περίοδο Δεκεμβρίου 2001 - Ιανουαρίου 2002 (πρόγραμμα FROGY) έχουν σημειωθεί ζημιές σε ελιές και γεωργικές κατασκευές.

    Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς που έχουν προχωρήσει σε αποκατάσταση των ζημιών τους και έχουν καταβληθεί ενισχύσεις ύψους 13.302.609 .

    Όσον αφορά τις ζημιές που σημειώθηκαν την περίοδο Μάρτιος 2002- Μάρτιος 2003 (ζημιές μικρής έκτασης σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ενισχύσεων RAGBY.

    Έχουν κοινοποιηθεί τα πορίσματα στους δικαιούχους. Εκκρεμούν οι ενστάσεις. Σύντομα θα καταβληθούν ενισχύσεις στις περιπτώσεις που έχει γίνει αποκατάσταση των ζημιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

    Το πρόγραμμα FAR (ζημιές Μαρτίου 2003 - Φεβρουαρίου 2004) ενεκρίθη από την Ε.Ε. και αφορά ζημιές σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο. Στάδιο κοινοποίησης πορισμάτων.

    Το πρόγραμμα FROST (παγετός από 12 έως 28/2/2004)υπεβλήθη στην Ε.Ε. και αφορά ζημιές που σημειώθηκαν σε ελιές, εσπεριδοειδή και θερμοκήπια. Αναμένεται η έγκρισή του για το φυτικό κεφάλαιο.

    Κοινοποιούνται τα πορίσματα που αφορούν ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, που έχει ήδη εγκριθεί.

    Για τις ζημιές από πυρκαγιές, που σημειώθηκαν στο νομό το 2002 και το 2003 στους Δήμους Μουσούρων, Γεωργιούπολης, Κεραμείων, Θερίσων κ.λ.π. (λόγω μικρότερου ποσοστού στο σύνολο του νομού από το απαιτούμενο προς ένταξη) γίνεται προσπάθεια ένταξής τους σε ξεχωριστό πρόγραμμα ενισχύσεων, που θα αφορά μόνον ζημιές από πυρκαγιές.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Στο πλαίσιο του Ε.Π. Α.Α.-Α.Υ. που στοχεύει στην κτιριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού εξοπλισμού έχει εγκριθεί δαπάνη 450.000 Ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται και ανατίθεται η μελέτη για την κτιριακή του αναβάθμιση.

    Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση με τον τριπλασιασμό των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την διετία 2005-2006 οπότε για το έτος 2005 εξασφαλίστηκαν έξι (6) εκπαιδευτικά προγράμματα (3 Νέων Αγροτών, 1 για γυναίκες αγρότισσες σε αγροτουρισμό, 1 για αυτοαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα σε θέματα πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων και 1 εκπαίδευση μελισσοκόμων).

    Για το έτος 2006 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τουλάχιστον έξι (6) εκπαιδευτικά προγράμματα (2 Νέων Αγροτών, 1 για γυναίκες αγρότισσες σε αγροτουρισμό, 2 για αυτοαπασχολούμενους σε πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα και 1 εκπαίδευση μελισσοκόμων).

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

    1. Από 16/10/2004 μέχρι τις 29/6/2005 κατεβλήθησαν 47.208.819 ενώ την αντίστοιχη περίοδο 16/10/2003 μέχρι 29/6/2004 είχαν δοθεί 44.026.029 .

    2. Κατεβλήθησαν για το 2004 σε 2.918 δικαιούχους καθεστώτος πριμοδότησης Αιγοπρόβειου Κρέατος 7.202.266 έναντι 7.082.562 για 3.131 δικαιούχους για το έτος 2003

    3. Για το ελαιόλαδο που αφορά περίοδο του 2003/2004 κατεβλήθη ως προκαταβολή ήδη σε 26.524 παραγωγούς το ποσό των 35.022.547 ενώ δικαιώθηκαν από ενστάσεις 451 παραγωγοί που εισέπραξαν 802.303

    4. Για το μέλι κατεβλήθη το ποσό των 175.604 .

    ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μέχρι το έτος 2003 είχαν υπογραφεί 72 συμβάσεις με 2.700 στρ.

    Το 2004 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 31 δικαιούχοι με 1.900 στρ.

    Για το 2005 ήδη υπογράφηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις και σε λίγες ημέρες προκηρύσσεται το πρόγραμμα και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης.

    ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    Μέχρι το 2004 είχαν υπογραφεί 15 συμβάσεις για 11.417 στρ. και 569 Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου.

    Το 2005 υπεβλήθησαν 46 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 2.407 Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου.

    ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

    Εγκρίθηκαν προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης ελαιόλαδου στην εσωτερική και διεθνή αγορά προϋπολογισμού 3.522.000 Ευρώ.

    ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ - AVOCADO

    Υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα για αύξηση της χυμοποίησης πορτοκαλιών κατά 3.200 τόνους για τη μεγαλύτερη απορρόφηση του προϊόντος στην περιοχή.

    Στον τομέα των εσπεριδοειδών προτάθηκε ήδη σχέδιο για την ανασύσταση - αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών που αφορά την ποικιλιακή αναδιάρθρωση 10.000 στρεμμάτων.

    Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για την καλλιέργεια avocado στο Νομό που εκτιμάται ότι θα καλύψει 5.000 στρ.

    Η χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων θα υλοποιηθεί μέσα από το Μέτρο 1.1 (σχέδια βελτίωσης) και 6.5 από τον ΕΛΓΑ.

    Επίσης το έντονο ενδιαφέρον της περιοχής για την επέκταση της καλλιέργειας της μηλιάς εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί και εξετάζονται οι τρόποι για υλοποίησή της.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

    Στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ. εγκρίθηκαν πέντε (5) επενδυτικά Σχέδια για τον εκσυγχρονισμό οινοποιείων συνολικού ύψους 1.550.000 .

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ

    Οι κλιματολογικές συνθήκες του Νομού προσφέρονται για την ανάπτυξη της ανθοκομίας και των καλλωπιστικών φυτών. Είναι ανάγκη να εξετάσουμε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί .

    Για το Υπουργείο μας η βελτίωση της κατάστασης στην διακίνηση και εμπορία των ανθοκομικών ειδών είναι ένας από τους βασικότερους στόχους. Για το σκοπό αυτό στο μέτρο 2.1 έχουμε εντάξει δράσεις για την ίδρυση νέων ανθαγορών, κέντρα διανομής κ.λ.π.

    Εκτιμάται ότι με τον εκσυγχρονισμό των ανθαγορών και τη βελτίωση ου συστήματος εμπορίας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τα αναπτυξιακά προγράμματα ο κλάδος της ανθοκομίας στο Νομό θα μπει ξανά σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης.

    ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

    Από το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του Αμπελουργικού τομέα κατανεμήθηκαν για το 2004/2005 από το πρόγραμμα 837 στρέμματα και δόθηκε οικονομική ενίσχυση ποσού 413.532 . Χορηγούνται δικαιώματα φύτευσης από το αποθεματικό 707 στρεμμάτων.

    ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ

    Σύντομα από την Περιφέρεια θα γίνει η κατανομή στους Δήμους χρημάτων για την υλοποίηση έργων ύψους 587.000 για έργα βελτίωσης αξιοποίησης και διαχείριση βοσκοτόπων.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας εφαρμόζουμε πρόγραμμα μετεγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και βελτίωσης εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων στα πλαίσια των ΠΕΠ με εγκεκριμένη ήδη Δημόσια Δαπάνη από το Γ΄ Κ.Π.Σ. 38,5 εκατομ.

    Ρυθμίζεται το πρόβλημα των παλαιών πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που δεν έχουν πολεοδομική άδεια, δεν είναι δυνατή η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν μπορούν σήμερα να ηλεκτροδοτηθούν. Για τις εν λόγω εγκαταστάσεις προωθείται νομοθετική διάταξη που θα τις εξαιρεί της κατεδάφισης με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς όρους που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

    ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

    Στο Νομό Χανίων εφαρμόζεται πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης της φυλής προβάτων Σφακίων, η υλοποίηση του οποίου γίνεται στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 958.800 μέχρι το έτος 2008 με τη συμμετοχή 80 κτηνοτρόφων.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

    1. Στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ έχει εγκριθεί ήδη έργο για τον Εκσυγχρονισμό Σφαγείου του Δήμου Κανδάνου ποσού 299.000 .

    2. Στα πλαίσια επίσης του Γ΄ Κ.Π.Σ. έχει εγκριθεί 1 έργο στον τομέα γάλακτος προϋπολογισμού 540.000 .

    ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

    Ενισχύθηκαν οι μελισσοκομικοί φορείς του Νομού με 65.749 για την καταπολέμηση της Βαρόας και με 67.755 για την αγορά νέων κυψελών.

    Οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί ενισχύθηκαν με 15.000 για την κάλυψη διαφόρων αναγκών τους.

    Πραγματοποιήθηκε 1 (μία) ταχύρρυθμη Εκπαίδευση Μελισσοκόμων και προγραμματίζονται και άλλες εκπαιδεύσεις.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

    Ενισχύεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία με 4 νέους μόνιμους κτηνιάτρους και επίκειται η έγκριση άλλων 3 κτηνιάτρων.

    Επίσης κατανέμεται εποχιακό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του Νομού με την πρόσληψη ενός κτηνιάτρου, ενός χειριστή Η/Υ, ενός εργάτη και ενός οδηγού.

    Επίσης από 4/7/2005 έχει μεταβιβαστεί πίστωση οδοιπορικών και ημερήσιες αποζημίωσης προσωπικού που ασχολείται με την εξυγίανση της κτηνοτροφίας, ύψους 6.000 .

    Γ΄ Κ.Π.Σ. -ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας πρόκειται για αποκατάσταση βλάβης. Είμαστε ήδη σε διαδικασίες προκήρυξης - ανάθεσης από ανάδοχο μελετητή.

    Για τις απαλλοτριώσεις Ομαλού θα γίνει η περιβαλλοντική μελέτη με χρηματοδότηση 50.000 .

    Στο αίτημα για ολοκλήρωση των φραγμάτων Παπαδιανών Ταυρωνίτη, Σεμπρενιώτη Ταυρωνίτη και Ρουματιανού Ταυρωνίτη έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η Τεχνική Μελέτη και χορηγείται το ποσό των150.000 .

    Ο.Π.Α.Α.Χ. Κατά τη 2η πρόσκληση έχει ξεκινήσει διαδικασία δημοπράτησης για 18 μικρά δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.564.083 .

    Για τα ιδιωτικά έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα μία προκήρυξη στα πλαίσια της οποίας έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα 25 μικρά επενδυτικά σχέδια δημόσιας δαπάνης 2.412.788 και έχουν ήδη καταβληθεί 292.569 .

    ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

    Ο μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων στα Χανιά, περίπου 2.800 στρ. είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το εισόδημα του παραγωγού δυναμικής καλλιέργειας, η οποία μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της επέκτασης και της βελτίωσης των μεθόδων παραγωγής.

    [04] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Με τη συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης , Πάνου Παναγιωτόπολου με τη ΓΣΕΕ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές σχέσεις.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Συνομοσπονδία αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή της με τον κ. Παναγιωτόπουλο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «κανένας διάλογος δεν έχει προοπτική και ωφέλεια αν χρησιμοποιείται προσχηματικά ενώ υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις» και προσθέτει πως «οι θέσεις και οι απόψεις της ΓΣΕΕ για όλο το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες και καταγράφηκαν στην από 5-7-05 επιστολή μας στον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας».

    Στο μεταξύ, την Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συνδικαλιστικό Συντονιστικό Συμβούλιο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με θέμα, «Συντονισμός δράσης των οργανώσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ».

    [05] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΤΣΕΣΜΕ

    Άγκυρα, 10 Ιουλίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Δυο ξένοι τουρίστες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των τραυματιών της έκρηξης που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Τσεσμέ της Σμύρνης.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μεταξύ των 20 τραυματιών βρίσκεται ο 63χρονος Βρετανός τουρίστας Τζον Γουίλομπι και ο 44χρονος Ρώσος, επίσης τουρίστας, Αλεξάντερ Ντανίλουκ.

    Οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα και το όνομα του ατόμου που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ντοκούζ Εϊλούλ. Πρόκειται για τον Αλί Τσελικλί, η κατάσταση του οποίου κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή.

    [06] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τίρανα, 10 Ιουλίου 2005 (14:39 UTC+2)

    Το ποσό του ενός εκατ. λεκ (περίπου 8.166 Ευρώ) προσφέρει η αλβανική αστυνομία σε όσους παράσχουν έγκυρες πληροφορίες για την τύχη του επικεφαλής της οργάνωσης Χας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, Μπεχάρ Καστράτι, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την περασμένη Πέμπτη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε την Κυριακή η εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας, Ελντίρα Τεφερίτσι.

    Μετά τη δήλωση εξαφάνισης του Καστράτι από τους συγγενείς του, οι αστυνομικές δυνάμεις των περιοχών Κούκες και Χας πραγματοποιούν συντονισμένες έρευνες για τον εντοπισμό του.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2005 (18:02 UTC+2)

    Το υπό κατασκευή ολυμπιακό συγκρότημα του Πεκίνου επισκέφθηκε την Κυριακή η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα.

    Η κ. Πετραλιά ξεναγήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008 Li Binghua, στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Σταδίου έκτασης 200.000 τ.μ. και χωρητικότητας 90.000 ατόμων, όπου θα διοργανωθούν οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    Παράλληλα ο κ. Binghua παρουσίασε στην αν. Υπουργό Πολιτισμού την ολοκληρωμένη μακέτα του κέντρου κολύμβησης, στο οποίο θα διεξαχθούν 4 αγωνίσματα του υγρού στίβου.

    Το βασικό ολυμπιακό συγκρότημα του Πεκίνου, εκτός από το ολυμπιακό στάδιο και το κέντρο κολύμβησης περιλαμβάνει επίσης το ολυμπιακό χωριό, το διεθνές ραδιοτηλεοπτικό κέντρο και το βασικό κέντρο τύπου, καθώς και το συνεδριακό κέντρο.

    Σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι «η ολυμπιακή σύμπραξη Ελλάδας-Κίνας είναι μία σημαντική γέφυρα ανάμεσα σε δύο μεγάλους πολιτισμούς» και επεσήμανε ότι «η Κίνα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 με γοργούς και εντατικούς ρυθμούς».

    «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στην ολυμπιακή προετοιμασία και στον ολυμπιακό πολιτισμό της Κίνας, την εμπειρία και την τεχνογνωσία της» τόνισε η κ. Πετραλιά και πρόσθεσε ότι «Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται σε ένα δρόμο στενής συνεργασίας».

    Από την πλευρά του ο κ. Binghua ευχαρίστησε την κ. Πετραλιά για την παρουσία της στο Πεκίνο και την συνεχάρη για «τους αξέχαστους και πολύ επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η Αθήνα».

    [08] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2005 (17:30 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στην Πράγα η κλήρωση της Ευρωλίγκας του μπάσκετ. Οι 24 ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους των οκτώ, ενώ την πρόκριση στην επόμενη φάση θα πάρουν οι πέντε πρώτοι των τριών ομίλων και ο καλύτερους έκτος (σύνολο 16).

    Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη την Ούλκερ, στο πλαίσιο του Γ΄ ομίλου, στο παιχνίδι με το οποίο θα ανοίξει η «αυλαία» της διοργάνωσης.

    Η ΑΕΚ ξεκινά τις υποχρεώσεις της στον Α΄ όμιλο υποδεχόμενη την πρωταθλήτρια Γαλλίας Στρασμπούρ, ενώ ο Ολυμπιακός έχει την πλέον δύσκολη αποστολή στην πρεμιέρα, καθώς στο πλαίσιο του Β΄ ομίλου θα παίξει στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Α΄ Όμιλος

    Ταού Κεράμικα (Ισπανία)

    Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία)

    ΑΕΚ

    Κλιμάμιο Μπολόνια (Ιταλία)

    Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

    Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)

    Μπάμπεργκ (Γερμανία)

    Στρασμπούρ (Γαλλία)

    1η ημέρα (2-3/11/05) - 8η ημέρα (21-22/12/05)

    Ολίμπια Λιουμπλιάνα-Ζαλγκίρις Κάουνας

    Ταού Κεράμικα-Κλιμάμιο Μπολόνια

    ΑΕΚ-Στρασμπούρ

    Μπενετόν Τρεβίζο-Μπάμπεργκ

    2η ημέρα (9-10/11/05) - 9η ημέρα (4-5/1/06)

    Μπάμπεργκ-Ολίμπια Λιουμπλιάνα

    Στρασμπούρ-Μπενετόν Τρεβίζο

    Κλιμάμιο Μπολόνια-ΑΕΚ

    Ζαλγκίρις Κάουνας-Ταού Κεράμικα

    3η ημέρα (16-17/11/05) - 10η ημέρα (11-12/1/06)

    Ολίμπια Λιουμπλιάνα-Ταού Κεράμικα

    ΑΕΚ-Ζαλγκίρις-Κάουνας

    Μπενετόν Τρεβίζο-Κλιμάμιο Μπολόνια

    Μπάμπεργκ-Στρασμπούρ

    4η ημέρα (23-24/11/05) - 11η ημέρα (18-19/1/06)

    Στρασμπούρ-Ολίμπια Λιουμπλιάνα

    Κλιμάμιο Μπολόνια-Μπάμπεργκ

    Ζαλγκίρις Κάουνας-Μπενετόν Τρεβίζο

    Ταού Κεράμικα-ΑΕΚ

    5η ημέρα (30/11-1/12/05) - 12η ημέρα (25-26/1/06)

    Ολίμπια Λιουμπλιάνα-ΑΕΚ

    Μπενετόν Τρεβίζο-Ταού Κεράμικα

    Μπάμπεργκ-Ζαλγκίρις Κάουνας

    Στρασμπούρ-Κλιμάμιο Μπολόνια

    6η ημέρα (7-8/12/05) - 13η ημέρα (1-2/2/06)

    Ολίμπια Λιουμπλιάνα-Κλιμάμιο Μπολόνια

    Ζαλγκίρις Κάουνας-Στρασμπούρ

    Ταού Κεράμικα-Μπάμπεργκ

    ΑΕΚ-Μπενετόν Τρεβίζο

    7η ημέρα (14-15/11/05) - 14η ημέρα (8-9/2/06)

    Μπενετόν Τρεβίζο-Ολίμπια Λιουμπλιάνα

    Μπάμπεργκ-ΑΕΚ

    Στρασμπούρ-Ταού Κεράμικα

    Κλιμάμιο Μπολόνια-Ζαλγκίρις Κάουνας

    Β΄ Ομιλος

    Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Εφές Πίλσεν (Τουρκία)

    Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    Προκόμ Τρεφλ (Πολωνία)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία)

    1η ημέρα (2-3/11/05) - 8η ημέρα (21-22/12/05)

    Μακάμπι Τελ Αβίβ-Προκόμ Τρεφλ

    Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-Λιέτουβος Ρίτας

    Αρμάνι Μιλάνο-Εφές Πίλσεν

    Μπαρτσελόνα-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    2η ημέρα (9-10/11/05) - 9η ημέρα (4-5/1/06)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ

    Εφές Πίλσεν-Μπαρτσελόνα

    Λιέτουβος Ρίτας-Αρμάνι Μιλάνο

    Προκόμ Τρεφλ-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ

    3η ημέρα (16-17/11/05) - 10η ημέρα (11-12/1/06)

    Μακάμπι Τελ Αβίβ-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ

    Αρμάνι Μιλάνο-Προκόμ Τρεφλ

    Μπαρτσελόνα-Λιέτουβος Ρίτας

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Εφές Πίλσεν

    4η ημέρα (23-24/11/05) - 11η ημέρα (18-19/1/06)

    Εφές Πίλσεν-Μακάμπι Τελ Αβίβ

    Λιέτουβος Ρίτας-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Προκόμ Τρεφλ-Μπαρτσελόνα

    Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-Αρμάνι Μιλάνο

    5η ημέρα (30/11-1/12/05) - 12η ημέρα (25-26/1/06)

    Μακάμπι Τελ Αβίβ-Αρμάνι Μιλάνο

    Μπαρτσελόνα-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Προκόμ Τρεφλ

    Εφές Πίλσεν-Λιέτουβος Ρίτας

    6η ημέρα (7-8/12/05) - 13η ημέρα (1-2/2/06)

    Μακάμπι Τελ Αβίβ-Λιέτουβος Ρίτας

    Προκόμ Τρεφλ-Εφές Πίλσεν

    Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αρμάνι Μιλάνο-Μπαρτσελόνα

    7η ημέρα (14-15/11/05) - 14η ημέρα (8-9/2/06)

    Μπαρτσελόνα-Μακάμπι Τελ Αβίβ

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Αρμάνι Μιλάνο

    Εφές Πίλσεν-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ

    Λιέτουβος Ρίτας-Προκόμ Τρεφλ

    Γ΄ Ομιλος

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

    Ούλκερ (Τουρκία)

    Μοντεπάσκι Σιένα (Ιταλία)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία)

    Ορτέζ (Γαλλία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    1η ημέρα (2-3/11/05) - 8η ημέρα (21-22/12/05)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου-Ορτέζ

    Ρεάλ Μαδρίτης-Ουνικάχα Μάλαγα

    Ούλκερ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (31/10/2005)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μοντεπάσκι Σιένα

    2η ημέρα (9-10/11/05) - 9η ημέρα (4-5/1/06)

    Μοντεπάσκι Σιένα-Παρτιζάν Βελιγραδίου

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    Ουνικάχα Μάλαγα-Ούλκερ

    Ορτέζ-Ρεάλ Μαδρίτης

    3η ημέρα (16-17/11/05) - 10η ημέρα (11-12/1/06)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου-Ρεάλ Μαδρίτης

    Ούλκερ-Ορτέζ

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ουνικάχα Μάλαγα

    Μοντεπάσκι Σιένα-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

    4η ημέρα (23-24/11/05) - 11η ημέρα (18-19/1/06)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Παρτιζάν Βελιγραδίου

    Ουνικάχα Μάλαγα-Μοντεπάσκι Σιένα

    Ορτέζ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    Ρεάλ Μαδρίτης-Ούλκερ

    5η ημέρα (30/11-1/12/05) - 12η ημέρα (25-26/1/06)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου-Ούλκερ

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ρεάλ Μαδρίτης

    Μοντεπάσκι Σιένα-Ορτέζ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Ουνικάχα Μάλαγα

    6η ημέρα (7-8/12/05) - 13η ημέρα (1-2/2/06)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου-Ουνικάχα Μάλαγα

    Ορτέζ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

    Ρεάλ Μαδρίτης Μοντεπάσκι Σιένα

    Ούλκερ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    7η ημέρα (14-15/11/05) - 14η ημέρα (8-9/2/06)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παρτιζάν Βελιγραδίου

    Μοντεπάσκι Σιένα-Ούλκερ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Ρεάλ Μαδρίτης

    Ουνικάχα Μάλαγα-Ορτέζ

    [09] ΚΙΡΓΙΣΙΑ: ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΙΕΦ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS

    Μπισκέκ, 10 Ιουλίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Το 88% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Κιργισίας φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο εκτελών χρέη προέδρου, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, σύμφωνα με τα exit polls τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για την ψηφοφορία της Κυριακής.

    Ο Ακμπαράλι Αϊτικέγεφ- σύμφωνα πάντα με τα exit polls- φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 4,6% και να περιορίζεται στη δεύτερη θέση.

    Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Δευτέρα.

    [10] ΤΟ 56,52% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΕΙΠΑΝ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Λουξεμβούργο, 10 Ιουλίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Σε ποσοστό 56,52% οι πολίτες του Λουξεμβούργου είπαν «ναι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ένα αποτέλεσμα που έγινε αποδεκτό με «μεγάλη ικανοποίηση» από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

    Περίπου 230.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής στο Λουξεμβούργο, όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, καθώς αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους στο δρόμο για μια πιο δυνατή Ευρώπη στην παγκόσμια (πολιτική) σκηνή».

    [11] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ"

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, «Νύχτα Μουσείων».

    Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι ακολούθως συναυλίες:

    - Το Μουσείο Μπενάκη (Οδός Πειραιώς 138). Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ερμηνεύει έργα του Μάνου Χατζιδάκι: Το Χαμόγελο της Τζοκόντας έργο 22 για ορχήστρα και 7 τραγούδια από τη Ρωμαϊκή Αγορά με το Βασίλη Γισδάκη (τραγούδι).

    - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα (Πλαταιέων 114, Βρανάς Μαραθώνος). Το Σύνολο Νυκτών και Εγχόρδων Αθηνών ερμηνεύει έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σκαλκώτα, Μπραμς.

    - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Ρεσιτάλ πιάνου για 4 χέρια. Θα ακουστούν έργα Μότσαρτ και Σούμπερτ.

    Και στα τρία μουσεία συνέρευσε πλήθος κόσμου ο οποίος επισκέφθηκε τα μουσεία και τις εκθέσεις και παρακολούθησε εν συνεχεία τις μουσικές εκδηλώσεις.

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, «σκοπός μας είναι να φέρουμε τον κάθε Έλληνα πολίτη κοντά στα μουσεία μας».

    [12] "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ 2005" ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ

    Χανιά, 10 Ιουλίου 2005 (10:40 UTC+2)

    Τα "Καλλικράτεια 2005" διοργανώνει την Κυριακή 24 Ιουλίου ο Δήμος Σφακίων στον Καλλικράτη Σφακίων. Τα "Καλλικράτεια" διοργανώθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι τον ίδιομήνα με μεγάλη επιτυχία, έχοντας ως επίκεντρο την γιορτή της Σφακιανής πίτας, και πλαισιωμένα από παράλληλες δράσεις. Το γεγονός της περυσινής επιτυχίας, (σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την κατανάλωση των πιτών οι επισκέπτες ήταν πάνω από 2000), επέτρεψε την καθιέρωσή τους σε ετήσιο θεσμό, που ήταν και ο κύριος στόχος της διοργάνωσής των. Οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι αναβαθμισμένες τόσο διοργανωτικά όσο και θεματικά, με

    βασικό άξονα πάντα την γιορτή της Σφακιανής πίτας.

    [13] ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2005 (10:35 UTC+2)

    Με ανανεωμένη διάθεση για δεύτερη χρονιά επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο οι «Γιορτές των Νερών» (H2O Festival), που φιλοδοξούν να «τραβήξουν» τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό. Πιστές στον περιβαλλοντικό και οικολογικό προσανατολισμό τους διοργανώνονται 21-24 Ιουλίου από την Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Αιανής στο πλατανόδασος του Ρυμνίου εκεί όπου ο Αλιάκμονας εκβάλλει στην λίμνη Πολυφύτου, σε ένα μαγευτικό τοπίο μοναδικής γαλήνης και ηρεμίας.

    Αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση απόδρασης στη φύση, οι "Γιορτές των Νερών" αποφεύγουν τους πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς. Δεν επιδιώκουν την "εμπορικότητα" αλλά να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου, αναδεικνύοντας πανέμορφες άγνωστες γωνιές της χώρας μας. Το συναυλιακό πρόγραμμα και περιλαμβάνει τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελένη Βιτάλη καθώς και μια σειρά από LIVE PARTY με τους One Drop σε reggae μουσική και την κίτρινη πόλη σε Rock. Αλλά οι Γιορτές των Νερών δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Περιλαμβάνουν ένα σύνολο πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων που καλύπτει τον χρόνο, τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις των επισκεπτών και επιπλέον αποτελούν μία πρόταση εναλλακτικών διακοπών. Στόχος της διοργάνωσης είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, όπου παιδιά και μεγάλοι συμμετέχουν από κοινού σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο και παιδικές παραστάσεις, θέατρο δρόμου, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, εικαστικές παρεμβάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α

    [14] "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2005 (09:54 UTC+2)

    Ένα από τα κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, παρουσιάζεται 12-14 Ιουλίου στo Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης από το Σύγχρονο Θέατρο .

    Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ.Χ. Μύρης ενώ ο Γιώργος Κιμούλης «κοιτάει» για πρώτη φορά το κλασικό αυτό έργο ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής. Το ρόλο της Ιοκάστης ερμηνεύει η η Νόνικα Γαληνέα το ρόλο του Κρέοντα ο Τάσος Χαλκιάς ενώ κορυφαίος του χορού είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Συμπαραστάτης τους είναι Goran Bragovic. Τη μετάφραση και τους στίχους των χορικών έχει αναλάβει η Λίνα Νικολακοπούλου.Τα σκηνικά είναι του Pawel Dobrzycki, τα κοστούμια της Emma Ryott, οι φωτισμοί του Jean Kalman, , οι χορογραφίες της Jane Gibson και το μακιγιάζ του Άγγελου Μεντή.

    Το έργο πραγματεύεται τη τραγική ιστορία του Οιδίποδα, βασιλιά των Θηβών, του ανθρώπου που προσπάθησε να βρει από ποιους γεννήθηκε και ποιος ήταν, και όταν το ανακάλυψε τυφλώθηκε. Η τραγωδία του Σοφοκλή καταδεικνύει μια τρομερή επιβεβαίωση της υποδεέστερης θέσης του ανθρώπου μέσα στον σύμπαν και συγχρόνως μια τραγική θεώρηση της νίκης του μέσα στην ήττα.

    [15] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2005 (09:34 UTC+2)

    Tετραήμερο εκδηλώσεων συνάντησης των διαφορετικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών των μεταναστών που ζουν δίπλα μας διοργανώνει από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου (9.00) στη Μονή Λαζαριστών η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή καλλιτεχνών και δημιουργών από τους κόλπους των μεταναστών και των προσφύγων και η γνωριμία μαζί τους προκειμένου να αρθούν οι προκαταλήψεις και να γίνει αποδεκτή η κουλτούρας και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των άλλων..

    Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των κοινωνικών ομάδων αναφοράς με μουσική και χορό. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα συγκροτήματα Europont και Lavanda από τις κοινότητες των Παλιννοστούντων, ο Tonin Tershana και το μουσικό του σχήμα από τις κοινότητες των Αλβανών μεταναστών και το συγκρότημα «Φωνές των Λαών» από τις κοινότητες των Προσφύγων. Οι παραπάνω θα πλαισιωθούν από το μουσικό σχήμα του Γιάννη Σιδέρη με Ηπεριώτικη μουσική και τραγούδια, το μουσικό σχήμα «Ιάσων» με τη συμμετοχή του Τραπεζούντιου λυράρη Adem Ekici, το χορευτικό συγκρότημα Ακρίτες του Πόντου και τα Χάλκινα πνευστά της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα. Παράλληλα θα υπάρχουν περίπτερα με καλλιτεχνικά προϊόντα, πάγκοι φορέων και οργανισμών προς ενημέρωση του κοινού για ζητήματα προσφύγων και μεταναστών, ενώ θα γίνουν και εκθέσεις έργων μεταναστών και προσφύγων καλλιτεχνών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 July 2005 - 18:13:51 UTC