Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ
  • [03] ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: ΜΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΑΝ. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΡΑΣ
  • [07] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
  • [08] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ
  • [09] ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ H ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [11] 67 ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ"
  • [12] 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [13] ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ
  • [14] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: Η ΜΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [16] ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [18] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΙ Τ/Κ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [19] ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
  • [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [21] ΣΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΪΜΠΛΕΝΤΟΝ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [22] ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΑΛ
  • [24] ΗΠΑ: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ
  • [25] ΚΟΙΝΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 7.000 ΕΥΡΩ
  • [26] KAΘΕ ΧΡΟΝΟ 2.500 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [27] 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] Η ΤΑΙΝΙΑ "CCTV" ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
  • [30] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
  • [31] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
  • [32] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ.

    Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την αντίθεση της ΕΝΑΕ στις αλλαγές που προωθούνται και τάχθηκε κατά της αφαίρεσης της σχετικής αρμοδιότητας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. "Με τις δυνατότητες ελέγχων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας, δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους. Η δυσκολία του καταναλωτή δεν έγκειται στο ότι δεν τον εξυπηρετούν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Το πρόβλημα του καταναλώτη είναι η ακρίβεια, είναι οι τιμές των προϊόντων και η χαμηλή αγοραστική του δύναμη" είπε η κ. Γεννηματά.

    Παράλληλα τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να δεχτεί την ουσιαστική αφαίρεση μιας αρμοδιότητας που ιδίως από το 1997, χειρίζεται με υπευθυνότητα και σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. "Εμείς, γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα, ποιες είναι οι ανάγκες των περιοχών μας, νοιαζόμαστε πραγματικά για την ανάπτυξη των νομών μας και νομίζω ότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια" πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Πειραιά και Α Αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ Γιάννης Μίχας επισήμανε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις αλλαγές, και πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχει προαναγγείλλει η ΓΣΕΒΕΕ για την επόμενη εβδομάδα.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Στρασβούργο, 23 Ιουνίου 2005 (14:00 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «κρίση στην πολιτική της ηγεσία» και πρέπει να αλλάξει προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μιλώντας την Πέμπτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) από τη χώρα του.

    Σκιαγραφώντας τους στόχους και τα σχέδια της εξάμηνης βρετανικής Προεδρίας, ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, εάν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Και για να το κάνει αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων.

    «Μόνο με την αλλαγή θα μπορέσει η Ευρώπη να επανακτήσει τη δύναμη, τη συνοχή και το ιδεολογικό της πλέγμα» και συνεπώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Προειδοποίησε δε ότι τυχόν αποτυχία εκσυγχρονισμού της Ε.Ε. και επαναπροσέγγισης των πολιτών της, ενδέχεται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που υποθάλπουν την ξενοφοβία και τον εξτρεμισμό.

    «Δεν είναι τώρα η στιγμή να κατηγορήσουμε όσους θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη, προδίδοντάς τηνΤα ιδανικά επιβιώνουν μέσα από την αλλαγή και πεθαίνουν μέσα από την αδράνεια, όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Αρνήθηκε δε κατηγορηματικά ότι επέδειξε απροθυμία κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Βρυξελλών προκειμένου να συζητήσει τα φλέγοντα ζητήματα του προϋπολογισμού της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Σύνοδος σε «ναυάγιο» ή ότι ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσα σε μια μέρα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα είναι πολύ αργά, εάν η Ε.Ε. περιμένει έως το 2014 προκειμένου να προβεί σε αλλαγές σε ό,τι αφορά την κατανομή του προϋπολογισμού της, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, αφού σε αυτόν πηγαίνει το 40% αυτού.

    Ο κ. Μπλερ υποστήριξε, επίσης, ότι υπάρχει μια λαθεμένη προσέγγιση της συζήτησης που γίνεται για το μέλλον της ευρωπαϊκής «οικογένειας», αφού, όπως είπε, αυτή παρουσιάζεται ως μια «μάχη» μεταξύ μιας Ευρώπης της ελεύθερης αγοράς και μιας Ευρώπης της κοινωνίας των πολιτών.

    Μια «κοινωνική Ευρώπη» είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να είναι και λειτουργική, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και νεωτερισμών.

    Χαρακτήρισε εαυτόν «παθιασμένο υποστηρικτή της Ευρώπης», έναν χαρακτηρισμό που οι μισοί Ευρωβουλευτές χειροκρότησαν και οι άλλοι μισοί αποδοκίμασαν, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

    Σχολιάζοντας δε το πρόσφατο «όχι» Ολλανδών και Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα, είπε ότι αντικατοπτρίζει τη βαθιά δυσαρέσκειά τους από την Ε.Ε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, σημείωσε ότι η ομοφωνία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί η «παράλυση» της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι οποίες κατέληξαν σε «ναυάγιο», ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι η Ένωση βρίσκεται σε μια αποφασιστική, όπως τόνισε, στιγμή της πορείας της.

    Η Προεδρία της Ε.Ε. θα είναι ένα τεστ για τον ιστορικό πραγματισμό της Βρετανίας, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη της ηγεσίας της Ένωσης από το Λονδίνο.

    [03] ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (10:28 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα (5.30), σε ηλικία 80 ετών, ο μεγάλος ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

    Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

    Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.

    Εμφανίστηκε στα γράμματα από το περιοδικό Πειραϊκά Γράμματα (1942) και το φοιτητικό περιοδικό Ξεκίνημα (1944). Του τελευταίου περιοδικού διετέλεσε και αρχισυντάκτης, από το τεύχος 1 (15 Φεβρ. 1944) μέχρι και το 11-12 (1 και 15 Οκτ. 1944).

    Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε και πυκνή παρουσία στην εφημερίδα "Αυγή", με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά. Εξέδωσε το περιοδικό "Κριτική" (Θεσσαλονίκη, 1959-1961), υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των Δεκαοκτώ κειμένων (1970), των "Νέων Κειμένων" και του περιοδικού "Η Συνέχεια" (1973).

    Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά. Ακόμα, ποιήματά του μελοποίησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Αγγελική Ιονάτου και ο Μιχάλης Γρηγορίου.

    [04] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Η Ελλάδα υποστηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πιστεύει, ότι με προσεκτικό σχεδιασμό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Όπως ανέφερε, από την ενημέρωση που έκανε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε φανερό, ότι όλες οι πλευρές έχουν ενδιαφέρον και γνήσια θέληση να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, αν και η απόσταση μεταξύ των θέσεων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων από άποψη ουσίας φαίνεται να έχει διευρυνθεί.

    Ερωτηθείς σχετικά με την αναβάθμιση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, τόνισε η ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων είναι αντίθετη με οποιαδήποτε έννοια διεθνούς νομιμότητας και επομένως ενέργειες οιουδήποτε είδους για την αναβάθμιση ή την ενίσχυση τους αντιστρατεύονται και υποσκάπτουν τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του προβλήματος καθώς διαμορφώνουν και ενισχύουν ένα κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας στο νησί.

    [05] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: ΜΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ανακοινώθηκε ότι «οι προγραμματισμένες για αύριο (Παρασκευή) 24 Ιουνίου, εξετάσεις ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    »Ωστόσο, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, των οποίων η έκταση δεν μπορεί να προσδιορισθεί, η έναρξη των πρωινών εξετάσεων θα καθυστερήσει κατά μισή ώρα, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση όλων των υποψηφίων και να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα.

    »Έτσι η μετάδοση των θεμάτων θα γίνει στις 08.00 π.μ. αντί της 07.30 π.μ. και η προσέλευση των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 07.30 π.μ. αντί της 07.00 π.μ.», καταλήγει η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΑΝ. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΡΑΣ

    Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την έκθεση του Αυστριακού ευρωβουλευτή, Ότμαρ Κάρας, για την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών της Ε.Ε , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είχαμε καταψηφίσει την έκθεση Κάρας για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και την είχαμε καταψηφίσει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο κ. Κάρας δεν είχε καταλάβει ότι το Συμβούλιο είχε μόλις χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεύτερον, διότι οι απόψεις Κάρας επιτείνουν το φαύλο κύκλο τής ύφεσης.

    »Ευτυχώς το Συμβούλιο κατάλαβε ότι η πρόταση Κάρας διαιωνίζει την ύφεση και την απέρριψε. Οπότε ο κ. Κάρας επανέφερε την πρότασή του κι εμείς, για μια ακόμα φορά, την απορρίπτουμε. Μέχρι να καταλάβει ο κ. Κάρας ότι άλλο είναι η δημοσιονομική πειθαρχία (στην οποία όλοι συμφωνούμε) κι άλλο πράγμα η ασφυξία των δημοσίων οικονομικών στην οποία οδηγούν οι προτάσεις του», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

    [07] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τέλος στην ανάγνωση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα σε ναούς της Αρχιεπισκοπής, με απόφαση του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, ο οποίος έκρινε ότι ο στόχος για τον οποίο εισήχθη πιλοτικά το πρόγραμμα δεν έχει επιτευχθεί, καθώς οι νέοι δεν έχουν προσέλθει κατά την ώρα των Αναγνωσμάτων, οι δε μεγαλύτεροι στην ηλικία, δεν έχουν ανάγκη ερμηνείας αυτών.

    Σε σχετικό εγκύκλιο σημείωμα, που απευθύνει προς τους εφημέριους των Ιερών Ναών και Παρεκκλησίων της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Χριστόδουλος σημειώνει: «Η αρχική πρωτοβουλία υπήρξε καρπός της ανάγκης διευκόλυνσης του εκκλησιάσματος. Η κατάργηση αυτής είναι προϊόν του σεβασμού τον οποίο οφείλουμε προς τον λαό μας».

    [08] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει με ικανοποίηση την επιτυχή ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    «Ο λιβανικός λαός με ωριμότητα κατέδειξε την αποφασιστικότητά του να στηρίξει με δημοκρατικές διαδικασίες την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τις επιλογές εκείνες που οδηγούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της ενότητας και της δημοκρατίας στη φίλη αυτή χώρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός τόσο διμερώς, όσο και μέσω της διαδικασίας της Βαρκελώνης και της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας στις προσπάθειες της νέας λιβανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

    «Επίσης η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες δολοφονίες που σημειώθηκαν στο Λίβανο, καθώς και τις εκρήξεις βομβών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας», υπογράμμισε.

    Τέλος, τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της αποφάσεως 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαία και επιτακτική, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγμάτωση των προσδοκιών του λιβανικού λαού.

    [09] ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:57 UTC+2)

    "Δεν προκαλείται καμία πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου από τις προτεινόμενες διατάξεις για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών", τονίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη ρύθμιση που αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Μεταξύ άλλων στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι υποχρεώσεις καταβολής κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αναληφθεί με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του νόμου 3029/2002 , δηλαδή του νόμου Ρέππα.

    Σε ό,τι αφορά την καταβολή των επικουρικών συντάξεων εν γένει και των πρόσθετων συνταξιοδοτικών παροχών, μέσω του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και του Ε.Τ.Α.Τ., και στα λειτουργικά έξοδα του νέου φορέα, η προκαλούμενη δαπάνη σε βάρος αυτών, αντισταθμίζεται από τις αντισταθμίζεται από:

    - Τις εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.),

    -Την περιουσία και τις προσόδους αυτής των καταργούμενων φορέων που περιέρχεται στο Ε.Τ.Α.Τ.,

    - Την πρόσθετη εισφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων, το ύψος της οποίας, μετά από οικονομική μελέτη, θα καθορισθεί με νόμο (Ε.Τ.Ε.Α.Μ. - Ε.Τ.Α.Τ.),

    -Τον τυχόν πρόσθετο πόρο που θα ορισθεί από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ως αντάλλαγμα των πιστωτικών ιδρυμάτων για τις υπηρεσίες διαχείρισης που θα παρέχει το Ε.Τ.Α.Τ.,

    - Τη στελέχωση του νέου φορέα με προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων, η μισθοδοσία του οποίου θα βαρύνει τα ιδρύματα αυτά.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ H ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 23 Ιουνίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά τερμάτισαν για Τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, ενώ τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν και στην υψηλή τεχνολογία.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,30%, έφθασε στην περιοχή των 5.114,4 μονάδων, ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού τρέχοντας με ρυθμό 0,25%, διαμορφώθηκε στις 4.240,18 μονάδες και ο Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 0,17%, τερμάτισε στις 4.627,48 μονάδες.

    Σημαντικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της British Telecom, η οποία και ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,9%. Η βρετανική εταιρία τηλεπικοινωνιών συμφώνησε να ανοίξει το δίκτυό της στους ανταγωνιστές της και ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις στις τιμές χονδρικής, προκειμένου να έχει λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

    Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας με τη γερμανική Infineon Technologies να κλείνει με κέρδη 2,32%. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η παραπάνω εταιρεία επεξεργάζεται τα σχέδια για τη δημόσια προσφορά της μονάδας μικροεπεξεργαστών μνήμης.

    [11] 67 ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ"

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Συνολικά 54 δρομολόγια από την Αθήνα, τρία από τη Ρόδο και 10 από τη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει αύριο με προσωπικό ασφαλείας η εταιρία Ολυμπιακές Αερογραμμές, ως αποτέλεσμα της 24ωρης απεργία της ΓΣΕΕ στην οποία συμμετέχει και η ΟΣΠΑ.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, η σημερινή

    αιφνίδια απόφαση των συμβασιούχων ιπταμένων συνοδών και φροντιστών να αρνηθούν την παροχή υπηρεσίας στις προγραμματισμένες πτήσεις, είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του πτητικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αερογραμμών και την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, για την οποία η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει για μια ακόμη φορά τη βαθιά της λύπη.

    Αναλυτικότερα, επί συνόλου 117 προγραμματισμένων για σήμερα δρομολογίων προβλέπεται να ματαιωθούν μέχρι τη λήξη της ημέρας 72 δρομολόγια, κυρίως εσωτερικού. Τα περισσότερα από τα δρομολόγια εσωτερικού που ματαιώνονται αφορούσαν προορισμούς προς τα νησιωτικά και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπου προσγειώνονται τα μικρά αεροσκάφη της εταιρίας.

    [12] 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Δάνεια ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, θα εγκρίνει φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην Ελλάδα, όπως ο Μαλιακός, η δυτική Εγνατία και το Μετρό της Θεσσαλονίκης Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Φιλίπ Μέισταντ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όπου τέθηκε επί τάπητος η σχέση μεταξύ των ελληνικών αρχών και χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    Όπως επισήμανε ο κ. Maystadt η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται ήδη πάρα πολύ στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι "είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι θέλουμε να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στο μέλλον. Συνεπώς, οι δράσεις μας πηγαίνουν καλά".

    Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την ελληνική οικονομία, ο κ. Μεισταντ υπογράμμισε, "όπως γνωρίζετε, η ελληνική Οικονομία εξαρτάται πολύ από τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν, η Ευρώπη έχει ένα πρόβλημα ανάπτυξης. Η ανάπτυξη, γενικά, είναι χαμηλή. Και, φυσικά, οι μικρότερες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες, εξαρτώνται πάρα πολύ από τη γενικότερη κατάσταση".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αποτελεί τον χρηματοδοτικό βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε ότι ήδη η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί πολλά και σημαντικά προγράμματα υποδομών και έργα στην Ελλάδα.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισήμανε ότι με τον κ. Μέισταντ συζητήθηκε και η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, όπου ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπως διευκρίνισε θα είναι σημαντικός. "Γνωρίζετε ότι με αυτό το πλαίσιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες, προχωρά η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα έργα υποδομών, στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα, θα βοηθήσει οπωσδήποτε αυτήν την προσπάθεια", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πόσα δάνεια θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόνισε ότι "τα έργα είναι αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Είναι τα μεγάλα δημόσια έργα, οι αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια και διάφορα άλλα. Για τις συμπράξεις, θα χρησιμοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την τεχνογνωσία που έχει, προκειμένου να γίνει πολύ γρήγορα η εφαρμογή του καινούργιου νόμου. Όπως ξέρετε, ο νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Αυτό που επίσης συζητήθηκε είναι να διοργανωθεί, την επόμενη χρονιά, στην Ελλάδα, το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με θέμα το οποίο θα είναι σχετικό με την ευρύτερη περιοχή και με την στρατηγική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη".

    [13] ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ 4ΜΗΝΟ

    Aθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Διευρύνθηκε σημαντικά σε ποσοστό 49% το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας μας στο πρώτο τετράμηνο του 2005 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκε στο ποσό των 5,431 δισ.ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αυξημένη δαπάνη που έχουν καταβάλει οι Ελληνες πλοιοκτήτες για αγορές ποντοπόρων πλοίων, καθώς και τις αυξημένες πληρωμές που κατέβαλε η χώρα μας στο παραπάνω διάστημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (συμμετοχή της Ελλάδας στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

    Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), θετική εικόνα εμφανίζει το εμπορικό ισοζύγιο, από το οποίο, αν αφαιρεθούν οι επιδράσεις από την άνοδο της τιμής των καυσίμων, καθώς και οι πληρωμές για πλοία, εμφανίζει μικρή μείωση κατά 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αναλυτικά το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 12,6% φθάνοντας τα 9,073 δισ.ευρώ.

    Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η επιβάρυνση προέρχεται κυρίως από τις αγοραπωλησίες πλοίων, καθώς οι καθαρές πληρωμές για το σκοπό αυτό ανήλθαν σε 335 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν σημειωθεί καθαρές εισπράξεις ύψους 225 εκατ. ευρώ. Ετσι το 50% περίπου της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος (δηλαδή 560 εκατ.ευρώ) οφείλεται στις πληρωμές για πλοία.

    Περιορισμένη κατά 101 εκατ.ευρώ ήταν η αύξηση του πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών, η οποία αντανακλά την αύξηση των εισπράξεων, κατά 260 εκατ.ευρώ, από την ναυτιλία, ενώ ενισχυμένα σε ποσοστό 10%, καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο διάστημα τα έσοδα από τον Τουρισμό.

    Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση, κατά 16,4%, του τουριστικού συναλλάγματος που διέρρευσε στο εξωτερικό, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οσον αφορά στο έλλειμμα του Ισοζυγίου Εισοδημάτων, καταγράφεται αύξηση κατά 143 εκατ.ευρώ, η οποία οφείλεται στις αυξημένες καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

    Σχετικά με τη μείωση του πλεονάσματος του Ισοζυγίου των Μεταβιβάσεων κατά 25%, οφείλεται κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στη σημαντική ενίσχυση - κατά 77,2% - που παρουσίασαν οι μεταβιβάσεις της Γενικής Κυβέρνησης προς την ΕΕ, υπερκαλύπτοντας έτσι τις εισπράξεις της χώρας από την ΕΕ, οι οποίες ανέκαμψαν ελαφρά κατά 10 εκατ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 2,998 δισ.ευρώ.

    Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 55 εκατ.ευρώ στο σκέλος των ξένων άμεσων επενδύσεων, έναντι καθαρής εισροής ύψους 486 εκατ.ευρώ που είχε εμφανιστεί στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 5,7 δισ. ευρώ, η οποία αποτυπώνει κατά κύριο λόγο την μεγάλη εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων (12,02 δισ.ευρώ) για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφεται καθαρή εκροή 749 εκατ.ευρώ, η οποία αντανακλά την σημαντική εκροή κεφαλαίων κατοίκων ύψους 11,8 δισ.ευρώ για καταθέσεις και ρέπος στο εξωτερικό.

    [14] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: Η ΜΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Χάγη, 23 Ιουνίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Η μη σύλληψη και έκδοση του πρώην αρχηγού των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και του πρώην αρχηγού του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγού Ράτκου Μλάντιτς, «υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό» την ουσία του ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε την Πέμπτη η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε.

    «Το γεγονός ότι ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς εξακολουθούν να μην έχουν προσαχθεί στη Χάγη υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο του δικαστηρίου και την ολοκλήρωση της αποστολής του» τόνισε η Κάρλα ντελ Πόντε, επισημαίνοντας ότι το κατηγορητήριο εναντίον των δυο βασικών καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκκρεμεί από το 1995.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Άγκυρα, 23 Ιουνίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Την ανάγκη να δώσει προσοχή αλλά και να παραδειγματιστεί από τις επιδόσεις της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, τονίζει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Referans", Εσέρ Καράκας, ο οποίος καλεί τους κυβερνώντες στην Άγκυρα να ενδιαφερθούν για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, τώρα μάλιστα που η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

    Αφού επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία «τρέχει» με ποσοστό 4%, το οποίο χαρακτηρίζει «εύλογο» για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας, επικροτεί τις δημόσιες επενδύσεις στη χώρα μας και επισημαίνει ότι το τουρκικό κατά κεφαλήν εισόδημα αντιστοιχεί μόλις στο 1/5 του ελληνικού, ο Τούρκος αρθρογράφος της "Referans" σημειώνει: «Οι δικοί μας εθνοπατριώτες προτιμούν να σιωπούν όταν πρέπει να εξηγήσουν πώς δημιουργήθηκε η διαφορά αυτή και πώς μπορεί να εξαλειφθεί. Εάν υφίσταται η έννοια του εθνικού πατριωτισμού, τότε αυτή το πολύ πολύ να παραπέμπει στο στόχο του να καταστούν περισσότερο ευημερούντες και περισσότερο ελεύθεροι οι πολίτες μιας χώρας. Δυσκολεύομαι πολύ να κατανοήσω τι είδους πράγμα είναι ένας εθνικός πατριωτισμός, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται γι' αυτά».

    [16] ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

    Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Κύπρο, επαναβεβαιώθηκε η προηγούμενη απόφαση του σώματος για έναρξη της συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα.

    Η συζήτηση θα συνεχισθεί την επόμενη ημέρα σε ολοήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας και ακολούθως θα τεθεί σε ψηφοφορία προς έγκριση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2005 (19:05 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στις περιοχές Κάτω Πύργου, Καϊμακλίου και Δένειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για αναπτυξιακά προγράμματα (UNDP).

    ''Η ομάδα Mine Action εργάζεται στη νεκρή ζώνη από το Νοέμβριο 2004. Σε στενή συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, το πρόγραμμα λειτούργησε σε πέντε περιοχές, έχουν απομακρύνει νάρκες σε περιοχές πέραν των 270.000 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο και έχουν καταστρέψει 1.821 νάρκες'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΙ Τ/Κ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2005 (19:04 UTC+2)

    Η Επιτροπή Άμυνας της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων καταγγέλλει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ε.Ε., την κατάφωρη παραβίαση κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και αποφάσεων των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων της ΚΕΠΠΑ για την άσκηση έρευνας και διάσωσης που διενήργησαν οι κατοχικές δυνάμεις και η Τουρκία μεταξύ 21 και 23 Ιουνίου στη βόρεια πλευρά της Κύπρου.

    Η παραβίαση θα καταγγελθεί και στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από την κεκλεισμένη των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, η οποία όπως ανέφερε ενημερώθηκε σήμερα από εκπροσώπους του Υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ότι στη θαλάσσια περιοχή στην βόρεια πλευρά της Κύπρου, δηλαδή των κατεχομένων περιοχών της Κυπρου, από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου διεξήχθη άσκηση έρευνας και διάσωσης δυνάμεων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Τον Νίκο Ζαφειρόπουλο απέκτησε την Πέμπτη ο Λεβαδειακός. Ο πρώην παίκτης του Απόλλωνα Καλαμαριάς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για δύο χρόνια. Το νέο απόκτημα του Λεβαδειακού γεννήθηκε στις 8/1/1974 και φέτος αγωνίστηκε σε 23 παιχνίδια.

    Η απόκτησή του αποτελεί προσωπική επιλογή του Τάκη Λεμονή.

    [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εκλογή του Προέδρου της Ε.Ο.Ε. Μίνωα Κυριακού, ως Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), επικοινώνησε μαζί του, για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο του.

    Ο κ. Ορφανός αναχωρεί, αύριο το πρωί, με προορισμό την Αλμερία της Ισπανίας, προκειμένου: να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Υπουργών Νεότητας και Αθλητισμού των χωρών της Μεσογείου, να υπογράψει με τον ομόλογό του της Ισπανίας, πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να παραβρεθεί στους Μεσογειακούς Αγώνες και να συμπαρασταθεί στους Έλληνες αθλητές.

    Στο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    1) Αθλητικές ανταλλαγές, το πρόγραμμα των οποίων θα καθοριστεί σε συνεργασία μεταξύ των αθλητικών Ομοσπονδιών, των δύο χωρών.

    2) Η προώθηση των αθλητικών σχέσεών τους, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

    3) Η κοινή γραμμή, ύστερα από συνεργασία, ενώπιον των Διεθνών Θεσμικών Οργάνων και Οργανισμών, όπως:

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, o WADA και οι Διεθνείς Συνδιασκέψεις Αθλητισμού.

    4) Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, που θα υπογραφεί, εκφράζουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ένα Διεθνές Αθλητικό γεγονός, «καθαρής συνείδησης».

    5) Να εργαστούν για τη διατύπωση και υποστήριξη των προτάσεων, που αφορούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία και οι οποίες θα υποβληθούν στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    6) Δια της ανταλλαγής στελεχών του Αθλητισμού, εμπειρογνωμόνων, προπονητών κλπ, να προχωρήσουν στη μεταβίβαση γνώσης και εμπειρίας στον τομέα του Αθλητισμού.

    7) Επίσης, να υπάρχει συνεργασία στις δράσεις που αναπτύσσονται μέσα στους αθλητικούς πολυμερείς οργανισμούς, κυρίως, όσον αφορά:

    Τον αγώνα ενάντια στον ντόπινγκ, τη βία στα γήπεδα, την άθληση για όλους, τον Αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρίες, τη θέση που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες στον Αθλητισμό και την ανάπτυξη του Σχολικού Αθλητισμού.

    [21] ΣΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΪΜΠΛΕΝΤΟΝ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Οι καλές εμφανίσεις συνεχίστηκαν για την Λένα Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον. Η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια προκρίθηκε στους «32» του απλού, καθώς σε αγώνα για τον β΄ γύρο του τουρνουά κέρδισε την Αμερικανίδα Λόρα Γκράνβιλ με 6-2, 6-0. Στη συνέχεια η Λένα Δανιηλίδου θα αντιμετωπίσει την Ιταλίδα Φλάβια Πενέτα, που επικράτησε την Γκιζέλα Ντούλκο από την Αργεντινή με 6-4, 6-2. Σημειώνεται ότι η Πενέτα είναι Νο 34 στην παγκόσμια κατάταξη.

    [22] ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Ο Αγγελος Χαριστέας έδωσε συνέντευξη στο FIFAworldcup.com, και αναφέρθηκε στο κύπελλο συνομοσπονδιών, στην πίεση που αισθάνονται οι παίκτες της εθνικής και στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

    «Περνάμε μια δύσκολη περίοδο και δεν έχουμε καταφέρει να εφαρμόσουμε τη συνήθη μας επιθετική τακτική. Πριν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών δώσαμε δυο πολύ δύσκολους αγώνες με αντιπάλους την Τουρκία και την Ουκρανία και δεν ήρθαμε στη Γερμανία σε καλή φόρμα. Στο πρώτο κιόλας παιχνίδι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη Βραζιλία, πράγμα πολύ δύσκολο. Χάσαμε 3-0 και μετά δεν είχαμε καλή απόδοση και στον αγώνα με την Ιαπωνία», τόνισε ο διεθνής άσος και συνέχισε: «Προφανώς, όταν ανακηρυχθείς Πρωταθλητής Ευρώπης αυξάνονται οι προσδοκίες. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο δε μπορείς να παίζεις συνεχώς στο υψηλότερο επίπεδο. Από δω και μπρος θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και, πάνω απ΄ όλα, να πιστεύουμε πάντα ότι θα πάμε καλύτερα στο επόμενο παιχνίδι».

    Οσον αφορά τους αντιπάλους σας; Προσπαθούν περισσότερο τώρα απ΄ ότι πριν; Οπως και να το κάνεις, παίζουν απέναντι στους Πρωταθλητές Ευρώπης.

    Ας το θέσουμε κάπως έτσι: όταν παίζεις με τη Βραζιλία δεν υπάρχει διαφορά, είναι πάντοτε το φαβορί. Με την Ιαπωνία δεν κάναμε καλή εμφάνιση. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με την απόδοσή μας.

    Κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα έσπευσαν να κάνουν σκληρή κριτική στον Οτο Ρεχάγκελ μετά την ήττα από την Ιαπωνία. Σε ποιο βαθμό είναι υπεύθυνος για τις κακές εμφανίσεις;

    Ετσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Αν η ομάδα νικά, είναι όλοι ήρωες. Αν χάσεις, υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στον Τύπο. Για να είμαι ειλικρινής, δε με ενδιαφέρει τι γράφεται και λέγεται. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ελληνική ομάδα ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν για να φτάσει στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Πιστεύεις ότι υπάρχει μια δυνατή ομάδα νέων παικτών οι οποίοι θα αντικαταστήσουν παίκτες-κλειδιά που πρωταγωνίστησαν στο EURO 2004;

    Δε μπορεί να βρεθούν αντικαταστάτες για 15 άτομα μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε νέους παίκτες μαζί μας, τον Αμανατίδη, τον Ταυλαρίδη, τον Βύντρα, τον Γκέκα και τον Κυργιάκο. Ο προπονητής μας σκοπεύει να τους συμπεριλάβει στα πλάνα του και για τους προκριματικούς. Είναι ζωτικής σημασίας να φτάσουμε στην επιτυχία με αυτή την ομάδα.

    Η Ελλάδα δεν έχει σκοράρει στα τελευταία παιχνίδια. Το γεγονός ότι είσαι συνήθως ο μόνος επιθετικός στην αρχική ενδεκάδα δυσκολεύει το έργο σας; Θα ήταν καλύτερα για σένα να παίζεις με ένα καλό συνεργάτη;

    Η ομάδα μας δεν παίζει πολύ επιθετικά, δεν είμαστε Βραζιλία. Σίγουρα για έναν επιθετικό είναι πολύ πιο δύσκολο να σκοράρει αν δεν έχει ένα συνεργάτη. Παρόλ΄ αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατακτήσαμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίζοντας το ίδιο ποδόσφαιρο.

    Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 είναι ακόμα δυνατή αλλά εξαιρετικά δύσκολη. Πως βλέπεις τα πράγματα;

    Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό. Η Τουρκία έχει επίσης δύσκολους αγώνες μπροστά της. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Περίμενες ποτέ μια τόσο δυνατή εθνική ομάδα Ουκρανίας;

    Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι και τόσο δυνατή. Εχω παρακολουθήσει όλους τους αγώνες τους στην τηλεόραση και πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετικά τυχεροί. Στο ποδόσφαιρο πρέπει και να παίζεις καλά και να είσαι τυχερός. Η Ουκρανία τα συνδυάζει και τα δύο.

    Ηταν καλή η απόφασή σου να φύγεις από τη Βέρντερ και να πας στον Αγιαξ την περασμένη σεζόν;

    Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις μου τον περασμένο ενάμισι μήνα και προσβλέπω στην έναρξη της επόμενης σεζόν. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρνω να σκοράρω συχνά.

    Οσον αφορά την ατμόσφαιρα, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών έμοιαζε με αγώνα της Μπουντεσλίγκα;

    Οχι, είναι πολύ διαφορετικό. Το να εισπράττεις την υποστήριξη 30.000 Ελλήνων στο Βαλντστάντιον της Φρανκφούρτης είναι κάτι το μοναδικό. Το να βλέπεις τους οπαδούς της Βραζιλίας να επευφημούν την ομάδα τους είναι απλά καταπληκτικό. Στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών βλέπεις όλα τα χρώματα. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ είναι ο κατάλληλος για το σήμερα και για το αύριο της ελληνικής εθνικής ομάδας;

    Ασχέτως της εμφάνισής μας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, δε μπορώ να φανταστώ την ομάδα της Ελλάδας χωρίς τον Οτο, και ούτε και η ομάδα μπορεί.

    Φαίνεται ότι η γενική κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί μετά την Πορτογαλία. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

    Μετά από μια μεγάλη επιτυχία δεν μπορεί να περιμένεις ότι όλα θα γίνουν καλύτερα ως εκ θαύματος. Η νοοτροπία και η οργάνωση για παράδειγμα δεν αλλάζουν μέσα σε μια χρονιά. Αυτά είναι μόνιμα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν έχει γίνει καλή εκμετάλλευση του τομέα του μάρκετινγκ. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση. Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Ελπίζω ότι σε δέκα χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο θα λειτουργεί όπως στη Γερμανία.

    Η νίκη στο EURO 2004 είναι ακόμη μια γλυκιά ανάμνηση ή έχει γίνει σχεδόν εφιάλτης;

    Ετσι ήταν πάντα το ποδόσφαιρο. Οταν μια τόσο μεγάλη επιτυχία προκαλεί τόση πίεση πρέπει να είσαι δυνατός και να το αποδεικνύεις. Είναι η μόνη δυνατή λύση.

    Ποιοί είναι τώρα οι στόχοι σου;

    Θα ΄θελα πολύ να κερδίσω το πρωτάθλημα με τον Αγιαξ και να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

    [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Παρελθόν για την τεχνική ηγεσία της Τουρκίας αποτελεί από το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουνίου ο Ερσούν Γιανάλ. Στον κ. Γιανάλ είχε καταλογιστεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις μέτριες εμφανίσεις της εθνικής Τουρκίας, παρ΄ όλο που η ομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του 2ου προκριματικού ομίλου και διατηρεί αρκετές ελπίδες για πρόκριση στο Μουντιάλ 2006.

    Η τουρκική ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συναινετικό διαζύγιο: Χωρίσαμε τους δρόμους μας με τον Ερσούν Γιανάλ. Η απόφαση πάρθηκε με φιλικό τρόπο.

    Ο Ερσούν Γιανάλ, που είχε υπογράψει για τέσσερα χρόνια τον Απρίλη του 2004, είχε δεχθεί τον τελευταίο καιρό έντονη κριτική από τον Τύπο της χώρας του τόσο για την απόφασή του να αφήσει εκτός ομάδας τον Χακάν Σουκούρ όσο και για το 0-0 στο πρόσφατο αγώνα με την εθνική μας στην Κωνσταντινούπολη.

    [24] ΗΠΑ: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ

    Ουάσινγκτον, 23 Ιουνίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Το πρώην ανώτερο μέλος της οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ενγκαρντ Ρέι Κίλεν, καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο της Φιλαδέλφειας, για την οργάνωση, τον Ιούνιο του 1964, των δολοφονιών τριών πολιτών που αγωνίζονταν για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 80χρονος Κίλεν τιμωρήθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή για τη συμμετοχή του στο έγκλημα αυτό που αποτέλεσε και το θέμα της γνωστής ταινίας "Ο Μισισιπής φλέγεται" που γυρίστηκε το 1988.

    Ο Κίλεν οργάνωσε την απαγωγή, τον ξυλοδαρμό και τη θανάτωση των τριών νεαρών γιατί υποστήριξαν την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και μαύρων πολιτών του Μισισιπή, του Αντριου Γκούντμαν, του Τζέιμς Τσάνι και του Μάικλ Σβέρνερ.

    [25] ΚΟΙΝΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 7.000 ΕΥΡΩ

    Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του συστήματος για τα προσωπικά έξοδα των ευρωβουλευτών και όρισε κοινό μηνιαίο μισθό για τα μέλη του τα 7.000 ευρώ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με 403 ψήφους υπέρ έναντι 89 κατά και 92 αποχές υπέρ της καταβολής των εξόδων ταξιδιών βάσει αποδείξεων. Βάσει της νέας ρύθμισης αχρηστεύεται επίσης προηγούμενη που προέβλεπε ότι οι ευρωβουλευτές παίρνουν τον ίδιο μισθό με αυτόν των βουλευτών των κοινοβουλίων στις χώρες τους.

    Για να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση, θα πρέπει να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ. Το νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί από το νέο νομοθετικό σώμα, το 2009.

    Ο.Κ.

    [26] KAΘΕ ΧΡΟΝΟ 2.500 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βερολίνο, 23 Ιουνίου 2005 (10:44 UTC+2)

    Περίπου 2500 υποθέσεις απάτης απασχολούν κάθε χρόνο την ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Αυστριακού ευρωβουλευτή Χέρμπερτ Μπες που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από αυτές μόνο 30 αναλογούν στην Ελλάδα.

    «Οι απατεώνες βρίσκονται παντού» επισημαίνει ο εισηγητής, μιλώντας στη «Ντόϊτσε Βέλλε». Ενώ όμως όλες οι χώρες-μέλη είναι υποχρεωμένες, με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε., να δίνουν ακριβή στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να απαντούν χωρίς καθυστέρηση σε κάθε ερώτημα ή αίτημα διερεύνησης, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Επιπλέον υπάρχουν δυσεξήγητες διαφορές και αυξομειώσεις στοιχείων στην στατιστική καταγραφή των τελευταίων ετών. Μήπως τελικά το πρόβλημα ξεκινάει από τις ανακριβείς στατιστικές ;

    «Αυτό είναι αλήθεια» επισημαίνει ο Χέρμπερτ Μπες. «Σε όλες τις εκθέσεις μας για την προστασία των Ευρωπαίων φορολογουμένων αντιμετωπίζουμε πάντοτε το ίδιο πρόβλημα : Μήπως οι χώρες-μέλη που καταγράφουν επισήμως λιγότερες υποθέσεις απάτης στην πραγματικότητα είναι πιο επιρρεπείς στην απάτη από εκείνες τις χώρες που μας ενημερώνουν για περισσότερες υποθέσεις ; Μπορεί δηλαδή κάποιες χώρες να ελέγχουν περισσότερο και να προστατεύουν περισσότερο τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, τη στιγμή που άλλες χώρες απλώς αποφεύγουν το πρόβλημα...»

    Η αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης είναι ότι στην αγροτική πολιτική, άλλοτε προπύργιο της διαφθοράς, καταγράφονται όλο και λιγότερες υποθέσεις απάτης.

    «Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής παρατηρούνται όλο και λιγότερα προβλήματα, προφανώς εδώ έχουν βελτιωθεί οι σχετικοί έλεγχοι» επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής. «Από την άλλη πλευρά έχουμε όλο και περισσότερες υποθέσεις σε προγράμματα διαρθρωτικής πολιτικής. Στο μέλλον ίσως πρέπει να διατυπώνουμε με πιο απλό τρόπο τις προϋποθέσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επίσης θα πρέπει να έχουμε λιγότερα και πιο αποτελεσματικά στάδια ελέγχων... Γιατί ειδικά στα διαρθρωτικά ταμεία τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δεν είναι η απάτη, αλλά η λανθασμένη ερμηνεία προϋποθέσεων και νομικών διατάξεων».

    Γνώστης της αγροτικής πολιτικής στην Ευρώπη είναι και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Γκλαβάκης, που παρακολούθησε τη σύνταξη της έκθεσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle δίνει τη δική του άποψη για την απάτη στα γεωργικά ταμεία και προειδοποιεί :

    «Τώρα έχουμε και πάρα πολλές τεχνικές δυνατότητες για να ελέγξουμε την απάτη. Αναφέρομαι φυσικά στους δορυφόρους. Μπορούμε πλέον, με τις φωτογραφίες που μας στέλνουν, να διαπιστώσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια, αν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν όντως οι σπαρμένες καλλιέργειες που οι δικαιούχοι διατείνονται ότι υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι σωστό να γίνεται αυτό και μάλιστα στη χώρα μας είναι δυσάρεστο που έχουμε να επιστρέψουμε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, οφειλές προηγουμένων ετών, διότι κάναμε κάποιες ατασθαλίες».

    Στην έκθεση του Χέρμπερτ Μπες συνεργάστηκε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή. Υποστηρίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της εξειδικευμένης υπηρεσίας OLAF για την καταπολέμηση της απάτης και της οικονομικής κακοδιαχείρισης στην Ε.Ε. Επισημαίνει όμως ότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, η απάτη είναι και θέμα ορισμού:

    «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς την απάτη από την παρατυπία. Είναι ένα θέμα που χρησιμοποιείται πολλές φορές για λόγους επικοινωνιακούς. Η παρατυπία τί είναι; Μπορεί σε μία πράξη ή κάποια πληρωμή να μην είναι καλά συμπληρωμένο ένα χαρτί. Η απάτη είναι όμως εσκεμμένη κίνηση ή διαδικασία για να κλαπεί δημόσιο χρήμα και με συγκεκριμένη οικονομική ζημιά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και όσον αφορά τον ανταγωνισμό στα πλαίσια της Ε.Ε. Διότι για ένα χρονικό διάστημα αυτός, ο οποίος μπαίνει στη λειτουργία της απάτης λειτουργεί, όπως καταλαβαίνετε, πολύ πιο ταχύρρυθμα απ΄ ότι εκείνος που πηγαίνει με κανονικές διαδικασίες...»

    Το παλιό στερεότυπο, ιδιαίτερα δημοφιλές στη δεκαετία του ΄80, έλεγε ότι οι Νοτιοευρωπαίοι ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς στον πειρασμό της διαφθοράς. Πάντως στη θρυλική υπόθεση «Ιταλμπούρο» με πρωταγωνιστή την ιταλική μαφία, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1999 και έχει προκαλέσει ζημιά 100 εκ. ευρώ στην Ε.Ε., εμπλέκονται και πολλές βορειοευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επισημαίνει ο Αυστριακός εισηγητής Χέρμπερτ Μπες:

    «΄Ολα άρχισαν από μία έρευνα των ιταλικών αρχών σε υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος. Διαπιστώθηκε πλαστογραφία σε εξαγωγές βουτύρου με εκμετάλλευση πόρων από κοινοτικά κονδύλια. Εδώ εμπλέκονται επιχειρήσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πιθανότατα από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, γεγονός που δυσκολεύει και τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ελπίζουμε να πάρουμε σύντομα τις απαραίτητες πληροφορίες, γι αυτό έχουμε ήδη θέσει στην Κομισιόν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2005»

    «Η μπαλάντζα έχει αντιστραφεί» υποστηρίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή. «Οι μεγάλες απάτες και σε μεγάλα έργα - που είναι και το πιο σημαντικό - γίνονται στις βόρειες και όχι στις νότιες χώρες. Ακόμη και στην έκθεσή του ο Αυστριακός εισηγητής αναφέρει ότι οι μικρές χώρες κατακρίνονται κυρίως για τις παρατυπίες που λέγαμε προηγουμένως. Για παράδειγμα ένας παραγωγός ή μία μικρομεσαία επιχείρηση που έχει πάρει μία κοινοτική επιδότηση, αλλά δεν έχει συμπληρώσει ή δεν έχει καταθέσει σωστά τα χαρτιά την ημέρα που έγινε η προκήρυξη ή την ημέρα που έπρεπε να πάρει τα χρήματα....»

    Προφανώς υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον αφελή ή αμελή που δεν έχει συμπληρώσει σωστά τα δικαιολογητικά του και στον εκ προθέσεως απατεώνα. Πάντως η νέα κοινοτική υπηρεσία OLAF επισημαίνει καταχρήσεις και κακοδιαχείριση ακόμη και στην πόρτα της Κομισιόν.

    Οι υποψίες στρέφονται στην πρόσφατη ανακαίνιση του θρυλικού Berlaymont, του «στρατηγείου» της Ευρωπαικής Επιτροπής στην πλατεία Schuman των Βρυξελλών. Η OLAF εκτιμά ότι οι συνεχείς υπερβάσεις κόστους έχουν προκαλέσει ζημιά ύψους 180 εκ. ευρώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αναλυτική ενημέρωση από την Κομισιόν για την ανάθεση του έργου.

    «Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για το θέμα αυτο» λέει με επιφύλαξη ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Μπες. «Είναι ένα τεράστιο κτίριο και βλέπουμε πολλές φορές τί συμβαίνει με αντίστοιχα μεγάλα έργα σε πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα όταν αυτά προβλέπουν και υπόγειες κατασκευές ή άλλα στοιχεία που οδηγούν σε υπέρβαση κόστους. Αυτή είναι και η περίπτωση του Berlaymont και γι αυτό εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχουν διοικητικές ή και πολιτικές ευθύνες γι αυτήν την υπέρβαση».

    ΄Ενας από τους πιο ανθηρούς κλάδους απάτης και παραοικονομίας στην Ε.Ε. ήταν το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Με πρωτοβουλία της Κομισιόν και μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις η Ευρώπη των 25 κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική «Φίλιπ Μόρις» για αποζημίωση 1,2 δις ευρώ. Εκκρεμούν και άλλες παρεμφερείς αγωγές εναντίον μεγάλων καπνοβιομηχανιών, με υπόθεση εργασίας που ακούγεται απίστευτη, αλλά είναι αληθινή, υποστηρίζει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής:

    «Είχαμε την υποψία ότι και οι ίδιες οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες βγάζουν ειδικές παρτίδες για τη μαύρη αγορά και φυσικά δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε αυτήν την κατάσταση», επισημαίνει ο Χέρμπερτ Μπες στο μικρόφωνο της Deutsche Welle. «Από κει και πέρα υπάρχει βεβαίως κι ένα άλλο πρόβλημα: Σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε., όταν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να γεμίσει τα ταμεία του, καταφεύγει στο ίδιο γνωστό, ξεπερασμένο μέτρο, δηλαδή στην αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα... Αυτό ισοδυναμεί με πρόσκληση προς το οργανωμένο έγκλημα, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή θέλουμε λιγότερο κράτος και μειώνουμε το προσωπικό στα τελωνεία ...»

    [27] 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 23 Ιουνίου 2005 (09:05 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, και πενήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός εκρήξεων τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων στο κέντρο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, λιγότερο από 24 ώρες μετά τις επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα που προκάλεσαν το θάνατο 18 ανθρώπων.

    [28] Η ΤΑΙΝΙΑ "CCTV" ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Η ταινία του Βασίλη Κατσίκη «CCTV» θα προβληθεί αύριο, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που διεξάγεται στο 4ο Πάρκο Παραλίας, στο ύψος της Σχολής Τυφλών.

    H ταινία CCTV καταγράφει το «ταξίδι» μιας μικρής, χαλασμένης, βιντεοκάμερας που γυρίζει από χέρι σε χέρι και καταγράφει όποτε αυτή θέλει, τις ζωές αυτών που την κρατάνε.

    Προβλήθηκε στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας 2004 (Νύχτες Πρεμιέρας) και στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το Βραβείο καλύτερης της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κιν/φου).

    Η ανταπόκριση του κοινού σε όλες τις προβολές ήταν αποθεωτική.

    Συντελεστές :

    Σενάριο - Σκηνοθεσία - Φωτογραφία: Βασίλης Κατσίκης

    Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου

    Μουσική: Κλείτος Κυριακίδης

    Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος

    Παραγωγή: CL Productions - Βασίλης Κατσίκης

    Ηθοποιοί: Clara Crivellaro, Carlos Quintana Perez Oscar Maes, Λευτέρης Θερμός, Δήμητρα Παξινού, Ολυμπία Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Webber, Κατερίνα Παυλίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέτρος Μόραλης, Μαρία Βαϊνδερλή, Μαρία Παρασκευοπούλου.

    [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του μεγάλου μας σύγχρονου ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη. Πολυτάλαντος και πολυπράγμων, με βαθιά καλλιέργεια και ανοικτούς ορίζοντες σκέψης, συνέβαλε καθοριστικά στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας», τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    «Θα τον θυμόμαστε για το ήθος του, την ενάρετη πορεία του και το δημιουργικό του πνεύμα. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του, η σημαντική κληρονομιά για εμάς και τις γενιές που έρχονται. Θα ζει για πάντα μέσα από τους στίχους του, που έγιναν κτήμα κάθε Ελληνα», πρόσθεσε.

    [30] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη:

    "Ο Μανώλης Αναγνωστάκης δημιούργησε τη δική του ασυμβίβαστη και μοναδική πορεία. Λιτός, κριτικός και πρωτοπόρος, αγωνιστής σ' ολόκληρη τη ζωή του, μας αφήνει ένα μεγάλο έργο με καθολική αναγνώριση.

    Με σεμνότητα και σπάνιο ήθος πορεύτηκε σε δύσκολες εποχές διδάσκοντας με την παρουσία και το έργο του γενιές Ελλήνων.

    Με ανοιχτό πνεύμα και πάντα ανήσυχη σκέψη δεν δίσταζε να ανοίγει νέους δρόμους, να αναζητά νέες ιδέες, να χαράζει τα δικά του φωτεινά μονοπάτια, μένοντας σταθερός στις αρχές και τις αξίες του. Ακόμα και η σιωπή του ήταν μια μεγάλη κραυγή ελευθερίας.

    Τίμησε την Ελλάδα με την παρουσία και τη διαδρομή του. Θα τον τιμούμε πάντα"

    [31] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο Γιώργος Ιορδανίδης, πρωτεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

    Ο Γιώργος Ιορδανίδης ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Αίγυπτο, εδραίωσε το θέατρο του απόδημου ελληνισμού. Γεννημένος το 1921, στην Μικρά Ασία, πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1927, σε ηλικία 6 ετών. Μετά από μια πλούσια θεατρική και κινηματογραφική καριέρα στην Αίγυπτο, ήρθε στην Ελλάδα το 1961 και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε βασικό διοικητικό στέλεχος του ΚΘΒΕ, με πρόεδρο τον Γιώργο Θεοτοκά και γενικό διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό και υπηρέτησε από την θέση του γραμματέα το θέατρο με αγάπη και αφοσίωση για 25 ολόκληρα χρόνια. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ και καθηγητής ιστορίας θεάτρου και υποκριτικής. Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων, το 1960, με τον Χρυσό Σταυρό Αποστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ως σκηνοθέτης ανέβασε πολλά έργα του κλασικού, σύγχρονου και νεοελληνικού δραματολογίου και έπαιξε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους.

    Πρόσφατα εκδόθηκε με πρόλογο του Μίνου Βολανάκη, της Άννας Συνοδινού και πολλών άλλων το βιβλίο του « Θεατρική Διαδρομή» με πλούσιο υλικό από την καλλιτεχνική του πορεία. Η διοίκηση και το προσωπικό του ΚΘΒΕ εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    [32] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε για τον θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη την ακόλουθη δήλωση:

    «Η φωνή του Μανώλη Αναγνωστάκη θα μας λείψει όσο και η σιωπή του των τελευταίων χρόνων. Για όσους τον γνώρισαν προσωπικά και για εκείνους που ακολούθησαν τους δρόμους που άνοιξε με το έργο του η απώλειά του θα είναι αξεπέραστη.

    Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του ανθρώπους και τη βεβαιότητα ότι ο χρόνος θα αποκαλύπτει διαρκώς τη δύναμη της ποίησής του που, σύμφωνα με μια δική του φράση, είναι 'απόδειξη, όχι επίδειξη'.»


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 June 2005 - 18:14:08 UTC