Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ
  • [02] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] Υ.ΕΘ.Α.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ
  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ"
  • [06] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [07] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • [08] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29/7 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 2.7.1 ΕΠ.ΑΝ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ
  • [09] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [10] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ INTERSONIC & GUARDIAN ΤRUST ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [12] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΕΒΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ & ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [13] Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [14] Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΘΥΣΕ ΚΑΙ
  • [15] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ
  • [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΞΗΓΑΓΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΠΛΑ ΑΞΙΑΣ 60 ΕΚΑΤ.$
  • [18] Ο Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: KONTA ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΥΚΑΟΥΣΚΑΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [22] «IΝDEPENDENT ON SUNDAY»: ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NA ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ
  • [23] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [24] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [25] ΗΠΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 41 ΧΡΟΝΙΑ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  • [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 40 ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ
  • [29] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ G. GIL ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ
  • [30] Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ 70
  • [31] "Η ΩΡΑΙΑ ΤΑΪΛΑΝΔΗ" ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [32] ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ

  • [01] ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (13:02 UTC+2)

    Τετράωρη στάση εργασίας (10.30π.μ.-2.30μ.μ.) την Παρασκευή κήρυξε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της απόφασης της ΑΔΕΔΥ. Καλεί τους υπαλλήλους του δημοσίου να πάρουν μέρος στην επαργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο την ίδια μέρα, στις 10.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΚΘ.

    [02] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2005 (13:18 UTC+2)

    Η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η αναζήτηση λύσης προκειμένου να βγει η χώρα από το τέλμα της βίας βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 80 χώρες. Το συνέδριο διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και οι ΗΠΑ.

    Χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, παρότρυνε τους δωρητές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την παροχή βοήθειας προς τη χώρα του.

    Τόνισε δε ότι πρωτίστης σημασίας για το μέλλον του Ιράκ είναι η εδραίωση της ασφάλειας στη χώρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και γι' αυτό ζήτησε τη συμβολή όλης της διεθνούς κοινότητας.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία της διαδικασίας ανοικοδόμησης του Ιράκ. Κάλεσε δε όλες τις χώρες να ενώσουν δυνάμεις προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των Ιρακινών.

    Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., Χαβιέρ Σολάνα.

    «Ανυπομονούμε να ακούσουμε τη νέα ηγεσία του Ιράκ να περιγράφει το όραμά της για ένα ελεύθερο μέλλον για τη χώρα της» είπε χαρακτηριστικά η Κοντολίζα Ράις και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση σε τρία βασικά μέτωπα και συγκεκριμένα στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, στην οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας και στην ενίσχυση της ασφάλειας με την εδραίωση της έννομης τάξης.

    [03] Υ.ΕΘ.Α.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, άρχισε σήμερα η ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην πρώτη σχετική συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν από τον Υ.ΕΘ.Α. οι εξελίξεις όσον αφορά στα θέματα των αεροσκαφών Mirage 2000-5 και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M-1. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου η ενημέρωση να συνεχισθεί και πάνω σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Σχετικά με το πρόγραμμα των Mirage 2000-5, επισημάνθηκε ότι την 15-06-05, σε επίσκεψη του Γάλλου πρέσβη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας έγινε μνεία της σύμβασης των αεροσκαφών, κατά την οποία κατέστη σαφές ότι τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 πρέπει να παραληφθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση και σε περίπτωση που παραληφθούν πριν την απαλοιφή όλων των προβλημάτων, απαιτείται να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις, πέραν των υπαρχουσών, οι οποίες εφόσον απαιτηθεί θα καλύψουν την προμήθεια και ενσωμάτωση νέου συστήματος αυτοπροστασίας, εξασφαλίζοντας έτσι τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Π.Α. και το οικονομικό συμφέρον του Δημοσίου.

    Αναφορικά με το πρόγραμμα των TOR M1, από τη συζήτηση καταδείχθηκε η ορθότητα της θέσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιμείνει στην απαίτηση για κάλυψη των συμβάσεων με τραπεζικές εγγυήσεις. Καταλυτική ήταν η επισήμανση ότι όσες συμβάσεις με ρωσικές εταιρίες καλύπτονταν από τραπεζικές εγγυήσεις (αντιαρματικά Cornet, αερόστρωμνα Zubr, αντιαεροπορικά Osa) εξελίχθηκαν ομαλά, ενώ στην περίπτωση των TOR Μ1 για τους οποίους η εγγύηση ήταν κρατική, σημειώθηκαν όλα τα προβλήματα.

    Ο Υ.ΕΘ.Α. τόνισε ιδιαίτερα ότι η εθνική άμυνα και ασφάλεια δεν στηρίζεται μόνο στους εξοπλισμούς, αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας και τους διπλωματικούς της χειρισμούς. Και υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και το γεγονός αυτό αποτελεί πρόσθετο παράγοντα ασφάλειας για τη χώρα.

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έγγραφο με το οποίο γνωστοποιούνται οι θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά» και ιδιαίτερα για τις προϋποθέσεις άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

    Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο κ. Παπαληγούρας και προς τον αρμόδιο Επίτροπο, καθώς και προς τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφού έλαβε υπόψη και τις προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων επισημαίνει τον ιδιαίτερο ρόλο του δικηγόρου στη χώρα μας ως ελεύθερου επαγγελματία και δημόσιου λειτουργού, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν στην περίπτωση να εφαρμοσθούν στο δικηγορικό λειτούργημα, οι κοινοί κανόνες ανταγωνιστικότητας, όπως προτείνεται με την απόφαση της Λισαβόνας.

    O κ. Παπαληγούρας υπογραμμίζει ότι το δικηγορικό επάγγελμα είναι μεν κατ' εξοχήν ελεύθερο επάγγελμα, έχει όμως παράλληλα και το χαρακτήρα δημοσίου λειτουργήματος συνδεδεμένου με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

    Επιπλέον, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στο δικηγορικό λειτούργημα οι κοινοί κανόνες της «εμπορικής» ανταγωνιστικότητας με όρους και κριτήρια καθαρά οικονομικά. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πτώση της ποιότητας των παρεχομένων προς τον πολίτη νομικών υπηρεσιών, και άρα στην υποβάθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

    Τέλος, τονίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε μη δικηγόρους προερχόμενους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να παρέχουν «νομικές υπηρεσίες», οι οποίες σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία παρέχονται μόνο από δικηγόρους μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ"

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (21:07 UTC+2)

    «Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάντα μας εμπνέει, με τους αγώνες που έκανε για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία. Αυτές οι ιδέες είναι πάντα επίκαιρες, και πάντα φωτίζουν το δρόμο και τη σκέψη του ΠΑΣΟΚ, και τη δική μου, βεβαίως. Είναι μια μέρα λύπης, αλλά και μια μέρα που όλοι εδώ, οι παλιοί φίλοι του πατέρα μου, βρισκόμαστε, τα λέμε, ανθρώπινα, ζεστά, και αυτή είναι μια ωραία στιγμή, παρά τη στεναχώρια και τη λύπη που έχουμε, γιατί δεν είναι κοντά μας ο Ανδρέας».

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την τέλεση του μνημόσυνου για τα εννέα χρόνια από το θάνατο του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου.

    [06] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σχετικά με την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα των εργαζομένων, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    «1. Οι εργατοϋπάλληλοι, γενικά η λαϊκή οικογένεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο πακέτο αντιδραστικών μέτρων που η ΝΔ εξαπολύει, και το οποίο αφορά όλες τις πλευρές της ζωής τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση που περιβάλλεται από προσχήματα, παραπλανητικά τρομοκρατικά διλήμματα, ψεύτικες υποσχέσεις. Προωθούνται εξειδικευμένες πολιτικές σε βάρος και των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων στην πόλη και πιο ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ιδιαίτερα πλήγματα δέχονται η νεολαία, οι νεώτερες ηλικίες και οι γυναίκες. Χειροτερεύουν οι συνθήκες δουλειάς και ζωής σε όλη τη χώρα, γενικότερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

    »Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων γίνεται ακόμη πιο ορατή η ύπαρξη των δύο δρόμων ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας: Αυτού που βρισκόμαστε, που υπηρετεί την πλουτοκρατία, τον ιμπεριαλισμό. Και του άλλου, ο οποίος ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: Της φιλολαϊκής ανάπτυξης που προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας - λαϊκής οικονομίας. Άλλος δρόμος, δήθεν ενδιάμεσος, δεν υπάρχει.

    »Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τώρα από της ΝΔ, ένα στόχο υπηρετούν: τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, τη γιγάντωση των μονοπωλίων. Τη μετατροπή της εργατικής δύναμης σε ακόμα πιο φθηνό εμπόρευμα. Την εμπέδωση κλίματος ιδεολογικής τρομοκρατίας, με την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος, για να είναι συνεχώς ανοικτός ο δρόμος σε διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα.

    »Στην ένταση της εκμετάλλευσης αποσκοπεί: Η 'διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου'. Ο διαχωρισμός του χρόνου εργασίας σε 'ενεργό' και 'ανενεργό'.Οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προς όφελος των γιγαντιαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Η πολιτική των λεγόμενων αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η πολιτική στην Παιδεία, ιδιαίτερα με τις αποφάσεις της συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στο Μπέργκεν, με τη θεσμοθέτηση της «δια βίου μάθησης» και της «αξιολόγησης», αλλά και με τη δυνατότητα να ιδρύει η πλουτοκρατία εκπαιδευτικά ιδρύματα, που συνοδεύεται από τη συνεχή υποβάθμιση της γνώσης και της κριτικής σκέψης. Δεν υπάρχει πλευρά, πτυχή της καθημερινής ζωής, που να μη πλήττεται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Στο πλαίσιό τους προωθείται και ο τέταρτος πυλώνας του Μάαστριχτ, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, με αιχμή του δόρατος τη μεταφορά εργαζομένων από χώρα σε χώρα, με μισθούς και δικαιώματα σύμφωνα με τη χώρα προέλευσης.

    »Οι ταξικές επιλογές της ΝΔ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα και στη μακράς διάρκειας προεκλογική περίοδο είχε αποκαλύψει τι θα φέρει η ΝΔ, τι θα προσθέσει στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα αυτά είχαν συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Χρειάζεται λοιπόν να βγάλουν συμπεράσματα τα λαϊκά στρώματα που είχαν την προσδοκία ότι η ΝΔ ίσως αποδειχθεί μικρότερο κακό σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ή ότι εκδικούνται την πολιτική του ΠΑΣΟΚ δίνοντας ψήφο στη ΝΔ.

    »Επί πλέον το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων είχε αναγγελθεί στις συνόδους και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες έχουν συμφωνήσει διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ τις αποσιώπησε και υποβάθμισε ο ΣΥΝ. Δικαιώνεται το ΚΚΕ, που με σταθερότητα αποκάλυψε και εναντιώθηκε εμπράκτως σε αυτές, ειδικότερα στη 'στρατηγική της Λισσαβόνας'.

    2. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να προβληματισθούν: Ενώ υπάρχει κάθε δυνατότητα να απολαμβάνουν καλύτερη ζωή από υλική και πνευματική άποψη, αυτή υπονομεύεται και ακυρώνεται από την κυριαρχία των δυνάμεων που υπηρετούν την πλουτοκρατία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και γενικότερα.

    »Η ζωή που θέλουν να ζήσουν οι εργαζόμενοι, τα δικαιώματα που τους ανήκουν, δεν εξασφαλίζονται επιλέγοντας κάθε φορά ποιο κόμμα, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, θα τους παραπλανά.

    »Ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ διεξάγεται μια φραστική σύγκρουση, η οποία στην πραγματικότητα έχει ως ουσία της τον ανταγωνισμό για το ποια πλευρά είναι περισσότερο ικανή και τολμηρή να πάρει μέτρα κατά των εργαζομένων, υπέρ των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Και τα δύο κόμματα αναζητούν και επεξεργάζονται μεθόδους και επιχειρήματα παραπλάνησης των εργαζομένων. Εμπαίζουν και τα δύο τον λαό αναγορεύοντας σε 'ρήξεις' και 'τομές', 'εκσυγχρονισμούς' και 'μεταρρυθμίσεις' τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που ισχυροποιούν τη δύναμη των μονοπωλίων, αφαιρούν κατακτήσεις, προσθέτουν νέα δεινά. Έχουν την ίδια στρατηγική, απλώς αλλάζουν ρόλους.

    »Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους που ψηφίζουν τα δύο αυτά κόμματα, που επηρεάζονται απ΄ αυτά, να τα εγκαταλείψουν.

    »Η επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αυτά τα μέτρα πρέπει να συναντήσουν τη δυναμική αντίσταση από το λαϊκό κίνημα. Αν κυριαρχήσει πνεύμα ηττοπάθειας, τότε θα ακολουθήσουν νέα, ακόμα χειρότερα πακέτα μέτρων, που θα επιφέρουν πρωτοφανή για τα τελευταία 30 χρόνια επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, στο βιοτικό τους επίπεδο, στο δικαίωμα για δουλειά, αλλά και στα δημοκρατικά δικαιώματα.

    »Όσο πιο γρήγορα τα λαϊκά στρώματα απεγκλωβιστούν από τις διάφορες παγίδες των δύο κομμάτων, όσο πιο αποφασιστικά αποβάλλουν τη μοιρολατρία, όσο πιο γρήγορα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, τόσο περισσότερο θα καταφέρουν να αποτρέψουν μέτρα σε βάρος τους. Τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να αντεπιτεθούν. Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της υπολογίζουν το λαό μόνο όταν τον φοβηθούν.

    »Οι εργαζόμενοι πρέπει στο σύνολό τους να απορρίψουν τη λογική και την πολιτική της 'ανταγωνιστικότητας' και της 'αύξησης της παραγωγικότητας', τον αποπροσανατολισμό της 'σύγκλισης' και την ταξική επιλογή της 'αξιολόγησης'. Να απορρίψουν τις αυταπάτες που καλλιεργούνται για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Προορίζεται και αυτό για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως και τα προηγούμενα, καθώς και για την εξαγορά συνειδήσεων. Η ανεργία δεν μειώθηκε, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων δεν βελτιώθηκε, παρότι τα κονδύλια εισέρευσαν άφθονα. Αποδείχθηκε ότι δόθηκαν, προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Περιβάλλον, στις μεταφορές και αλλού, την ίδια ώρα που μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες και παροχές, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν πολύ υψηλές, με βάση τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από την λογική του μονόδρομου της ΕΕ, της συμμόρφωσης με το ΝΑΤΟ, στο όνομα της δήθεν εξασφάλισης της προστασίας της χώρας με τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες.

    »Από εκεί και πέρα είναι σε θέση το λαϊκό κίνημα με πρωτοπορία τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν να διαμορφώσει πρόγραμμα δράσης και συνολική στρατηγική που θα το φέρει σε πολύ καλύτερη θέση, δίνοντας ταυτόχρονα προοπτική. Θα διασφαλίσει αποτελεσματικότητα στον αγώνα. Θα φέρει πιο κοντά την κοινή δράση των λαϊκών κινημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    »3. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τα αποτελέσματα υπέρ του «ΟΧΙ» στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Το «ΟΧΙ» δεν στρέφεται μόνο κατά του «ευρωσυντάγματος», αλλά και κατά της πολιτικής της ΕΕ. Τα αποτελέσματα εκφράζουν τη δυνατότητα και τη δυναμική να περάσουν οι λαοί της Ευρώπης στην αντεπίθεση. Η γενικότερη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση απέναντι στο «ευρωσύνταγμα» δείχνει ότι αυτό έχει ήδη χρεοκοπήσει. Η άρνηση κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα, για τα οποία είχαν δεσμευθεί, δείχνει το φόβο και τον πανικό τους. Αποκαλύπτεται πιο καθαρά πώς η διεύρυνση της ΕΕ δεν έγινε γιατί ήθελαν οι λαοί, αλλά οι κυβερνήσεις, οι αστικές τάξεις των νέων χωρών.

    »Οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχ και υποστηρίζουν την ΕΕ ως μονόδρομο επιχειρούν να καπηλευτούν το ΟΧΙ των λαών, να παρεμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και το δυναμισμό που περικλείουν τα δημοψηφίσματα προβάλλοντας το επικίνδυνο και παραπλανητικό σύνθημα 'για ένα άλλο Σύνταγμα'.

    »Αυτό που σήμερα επιβάλλεται είναι να ενισχυθεί η αντιπαράθεση συνολικά με τις επιλογές της ΕΕ, η απειθαρχία στις αποφάσεις της. Ό,τι δυσκολεύει την Ε.Ε. συμφέρει τους λαούς.

    »Η Κ.Ε. του ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι ότι πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα και στην Ελλάδα. Αυτό είναι και αίτημα της πλειοψηφίας του λαού. Το ΚΚΕ δίνει στο δημοψήφισμα περιεχόμενο υπέρ του ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα, ΟΧΙ στην ΕΕ και τις αποφάσεις της.

    »Οι δυσκολίες και τα φαινόμενα κρίσης που διαπερνούν την ΕΕ και που εκδηλώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, αποτελούν πηγή αισιοδοξίας, στο βαθμό που αξιοποιούνται από το λαϊκό κίνημα. Επιδίωξη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι η παρέμβαση για την όξυνση της κρίσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, γυρνώντας την πλάτη στην κινδυνολογία που σκοπίμως καλλιεργούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν. Από την κρίση κινδυνεύει και ανησυχεί η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, που διαγκωνίζονται ποιο είναι περισσότερο ικανό να εφαρμόζει τις επιλογές της ΕΕ.

    »Η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη. Η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κοινωνικό φιλολαϊκό περιεχόμενο, γιατί είναι συμμαχία και δομή του κεφαλαίου. Η άποψη για τη δήθεν «Κοινωνική Ευρώπη» αποσυνδέει την πολιτική από την οικονομία. Απορρίπτει ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις αποτελούν φυσική ανάγκη του κεφαλαίου. Στοχεύει στη δημιουργία του λεγόμενου «αντινεοφιλελεύθερου μετώπου», για τη διαχείριση του ιμπεριαλισμού. Οι σκοποί αυτής της πολιτικής γραμμής φάνηκαν στην Ιταλία, όπου τα κομμουνιστικά κόμματα βρίσκονται και πάλι σε πορεία συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία.

    »4. Η ΝΔ πραγματοποιεί αντιλαϊκό έργο. Κυβερνά με βάση το πρόγραμμά της και με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας και τους δικούς της εξίσου αντιλαϊκούς.

    »Η αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ δεν πρόκειται να βάλει κανένα φρένο στην πολιτική της. Αντίθετα, της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει πιο γοργά. Η κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, αποσκοπεί να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων. Η προβολή των λαϊκών προβλημάτων, τα οποία οξύνθηκαν εξ αιτίας και της δικής του πολιτικής ως κυβέρνηση, η διγλωσσία που επιμελημένα χρησιμοποιεί, είναι στάχτη στα μάτια του λαού, είναι πρόκληση και καπηλεία.

    »Είναι παραπλανητικά τα επιχειρήματα σχετικά με το «μικρό ή μεγάλο κράτος» ή με το δήθεν «μονοκομματικό», που τα εμφανίζουν ως αιτία των προβλημάτων, ενώ αφορούν σε ανάγκες προσαρμογής του στις λειτουργίες του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα αποτελούν πρόσχημα για λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η σύμπραξη του δημόσιου με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Εξίσου παραπλανητική είναι η πολιτική θέση ότι είναι δυνατό σε συνθήκες απελευθέρωσης των αγορών να υπάρχει παράλληλα και να προκόβει υπέρ των εργαζομένων ο δημόσιος τομέας.

    »Το καπιταλιστικό κράτος, όποιο κι αν είναι το μέγεθος και η σύνθεσή του, κερδισμένος θα είναι ο βιομήχανος, ο τραπεζίτης, ο μεγαλέμπορος, ο εφοπλιστής. Το αστικό κράτος, είτε κατακλύζεται από στελέχη του ενός είτε του άλλου κυβερνητικού κόμματος, βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Η πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων εντάσσεται στον αγώνα κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Το δίλημμα για τους εργαζόμενους δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στην κρατική ή τη μη κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία, αλλά στο να γίνει λαϊκή περιουσία ο πλούτος που εκείνοι παράγουν.

    »5. Η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας , η οργάνωση, η ενότητα, η κοινή δράση των ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπάρχουν στην κοινωνία, η κοινή δράση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ορισμένες διαφορές, είναι ένα πρώτο βήμα για να δοθεί μια πρώτη απάντηση. Αφετηρία δράσης για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα φέρουν στην ημερήσια διάταξη την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

    »Είναι και αναγκαίο και ρεαλιστικό να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο κοινωνικό επίπεδο προς όφελος των δυνάμεων που παλεύουν αδιάλλακτα τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Να αλλάξει παντού: Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, της μεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ, της νεολαίας, που οι πλειοψηφίες των ΔΣ έχουν βάλει πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική.

    »Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων πρέπει να ξεκινήσει τώρα, μαζικά και αποφασιστικά, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) συμμετέχουν στο μπλοκ που παίρνει αντιλαϊκές αποφάσεις. Δίχως τη δική τους συμβολή δεν θα ήταν εύκολο στο κεφάλαιο να ισοπεδώνει δικαιώματα, να επιβάλλει τοπικούς φόρους, τη μερική απασχόληση και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, παίζοντας με τον πόνο και τα προβλήματα των ανέργων. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ από κοινού με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις είναι επιτακτική ανάγκη, βήμα ουσιαστικής αντίστασης, βήμα υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των γυναικών, των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην πόλη και στην ύπαιθρο.

    »Είναι ρεαλιστικό και επείγον, εφ όσον βεβαίως οι εργαζόμενοι αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες, τώρα που έχουν περισσότερη πείρα, να μαζικοποιήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Να ενισχύσουν τον πόλο των ταξικών δυνάμεων. Να συσπειρωθούν και στις άλλες μαζικές οργανώσεις με βάση τα προβλήματά τους και τα ιδιαίτερα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν. Να προχωρήσουν σε κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους κατά κλάδο, κατά τομέα. Να επεκτείνεται και να στερεώνεται η κοινή δράση και στον τόπο κατοικίας.

    »Επιβάλλεται να ενισχυθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα των ΕΒΕ, της μικρομεσαίας αγροτιάς, που παλεύει να φέρει στο επίκεντρο τα προβλήματα της νεολαίας, των νεώτερων γενεών, των γυναικών.

    »Ενότητα ναι. Συσπείρωση ναι. Συμμαχία. Είναι όροι για να δυναμώσει το κίνημα και να μπουν νέες δυνάμεις στις γραμμές του. Η συμμαχία και η κοινή δράση προϋποθέτουν και συμφωνία και ύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Όμως η διαφορετικότητα των απόψεων δεν μπορεί να αφορά σε κεντρικά και κρίσιμα ζητήματα. Αυτό θα αφόπλιζε το λαό από τη δυνατότητα να αποσπά νίκες.

    »Η ενότητα του εργατικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των ΕΒΕ και της μικρομεσαίας αγροτιάς, όλων των κινημάτων που διεκδικούν λύσεις για τα λαϊκά προβλήματα, της νεολαίας, των γυναικών, των κατηγοριών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, των μεταναστών, για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική πολιτική του πολέμου και των επεμβάσεων, είναι σήμερα ακόμα περισσότερο επιτακτική. Ενότητα με συστηματική διαπάλη προς την κυρίαρχη πολιτική, την ταξική δικομματική πολιτική. Σε εναντίωση με κάθε δύναμη, ανεξάρτητα από συνθήματα και ταμπέλες που χρησιμοποιεί, ενώ συναινεί στα συμφέροντα των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

    »6. Για κοινωνική συμμαχία κάνουν λόγο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η θέση τους ισοδυναμεί με πρόσκληση στο λαό να μη διεκδικεί λύσεις, να διαπραγματεύεται πόσα θα χάσει και όχι πόσα θα κερδίσει. Αυτή η συμμαχία υπηρετεί την πλουτοκρατία, μετατρέπει το λαό σε παθητικό θεατή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

    »Η πρόσκληση του ΣΥΝ για «αντινεοφιλεύθερη» ενότητα και για «ενότητα της αριστεράς» είναι πρόταση αφοπλισμού της δυναμικής της λαϊκής παρέμβασης. Στοχεύει στον εξωραϊσμό της ΕΕ, με τις απατηλές απόψεις για την «Κοινωνική Ευρώπη». Η σπονδυλική στήλη της, εκτός από το στοιχείο του ελιγμού και της παραπλάνησης που έχει, δεν συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική. Δεν εξασφαλίζει ούτε καν ουσιαστική πίεση, γιατί δε θίγει τα κεκτημένα των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, στο κύριο και βασικό πεδίο: στην οικονομία. Οι αυταπάτες σήμερα, ότι με κάποια φτιασιδώματα διορθώνεται η κατάσταση, είναι βούτυρο στο ψωμί της πλουτοκρατίας, των κομμάτων που την υπηρετούν. Είναι παγίδα για να ξαναέλθει στο προσκήνιο η δήθεν λύση της 'κεντροαριστεράς'.

    »7. Το ΚΚΕ τα τελευταία 10 χρόνια έχει προβάλλει συνεκτική, συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Έχει επεξεργασθεί συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων πάλης και αιτημάτων που το εκσυγχρονίζει με βάση τις εξελίξεις. Έχει αναδείξει την προοπτική και τη διέξοδο προς τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτά συνιστούν το πλαίσιο συσπείρωσης και συμμαχίας στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που προτείνει το ΚΚΕ, πλαίσιο που δοκιμάζεται στη δράση, στους κοινωνικούς αγώνες.

    »Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ αναφέρονται τόσο στα γενικά, όσο και στα ειδικά και τοπικά προβλήματα των εργαζομένων, του λαού γενικότερα. Έχουν ως αφετηρία τα δικαιώματα στη δουλειά και στη μόρφωση. Στην υγεία, στις δημοκρατικές ελευθερίες, στον ελεύθερο χρόνο. Στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Στη διεθνιστική πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των οικονομικών και πολιτικών επεμβάσεων. Στο δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει και να διεκδικεί το δικό του δρόμο ανάπτυξης σε ριζική εναντίωση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, υπέρ της λαϊκής εξουσίας-οικονομίας.

    »8. Το ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες που αναπτύσσονται σήμερα θέτει ως πρώτο αίτημα την εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους, με ελεύθερο χρόνο, με δικαιώματα και με μισθούς - μεροκάματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Είναι απαράδεκτη και υπέρ του κεφαλαίου η άποψη ότι τα «ρετιρέ» πρέπει να εξομοιωθούν με τα «υπόγεια» του ιδιωτικού τομέα. Η εξίσωση πρέπει να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η λεγόμενη μη αντοχή της οικονομίας αποσκοπεί να συγκαλύψει ότι η οικονομία δεν είναι «εθνική», αλλά είναι ταξική.

    »Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμότητα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ως ένα μέτρο άμυνας από τον εκβιασμό της απόλυσης και την τρομοκρατία, την εντάσσει στον αγώνα για σταθερή δουλειά για όλους, στον αγώνα κατά της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατά της προσωρινής εργασίας που στόχο έχει την διαχείριση της ανεργίας.

    »Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στον ΟΤΕ, με τη μέθοδο της δήθεν «εθελουσίας εξόδου» και με την προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων, θα οδηγήσουν σε συνθήκες ακόμη πιο άγριας εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης, σε εκτίναξη των ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού ταμείου (ΤΑΠ- ΟΤΕ). Η επαίσχυντη συμφωνία για τον ΟΤΕ, που υπέγραψαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, αποτελεί την αρχή όμοιων εξελίξεων και στις άλλες ΔΕΚΟ, αποδείχνει πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ, όταν λέει, επί τόσα χρόνια, 'ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες'.

    »Με τις θεωρίες των «ρετιρέ» και των «υπογείων», των «μόνιμων και των μη μόνιμων», επιδιώκουν το διαχωρισμό των εργαζομένων και τη συγκάλυψη της αιτίας των προβλημάτων όλων, που είναι η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο, η απομύζηση της απλήρωτης εργασίας.

    »Είναι υποκριτικός και προκλητικός ο ισχυρισμός ότι αυτά τα μέτρα επιβάλλονται, για να διασφαλιστούν οι επόμενες γενιές. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Για τις ερχόμενες γενιές τα μέτρα αυτά αποτελούν προανάκρουσμα του μέλλοντος που τους επιφυλάσσει η αστική τάξη και τα κόμματά της, εδώ και σε όλη την ΕΕ. Το «μπλοκ» του κεφαλαίου (συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες και οπορτουνισμός) υπηρετούν την πολιτική που θέλει εργατικό δυναμικό φθηνό, εξαθλιωμένο, δίχως δικαιώματα, μέσα στο άγχος, στην ανασφάλεια και στην αμορφωσιά, που η συνταξιοδότησή του θα συμπίπτει με το τέλος της ζωής.

    »Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να σκεφθούν πολύ σοβαρά, για το αν πρέπει να γίνει χρήση της λεγόμενης «εθελουσίας» εξόδου. Πάνω απ' όλα μπαίνει υπό κρίση το συμφέρον της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, σε μια περίοδο που, με μοχλό τον ΟΤΕ, επιταχύνεται η αντεργατική πολιτική. Στο κέντρο της προσοχής πρέπει να είναι το συμφέρον των νέων εργαζομένων και των ερχόμενων γενεών, για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. Το συμφέρον των παιδιών μας.

    »Στην ίδια κατεύθυνση και λογική κινούνται οι επιλογές απέναντι στους τραπεζοϋπαλλήλους. Η κυβέρνηση μειώνει τις εισφορές των τραπεζιτών χαρίζοντάς τους 5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ισοπεδώνει και καταργεί δικαιώματα για τους ασφαλισμένους μετά το 1.1.93 και τους νεοασφαλιζόμενους από 1.1.2005. Μειώνει δραματικά τις συντάξεις μέχρι και 20%, αυξάνει τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση μέχρι και 7 χρόνια για τους άνδρες και ακόμα περισσότερο στις γυναίκες. Τα κυβερνητικά μέτρα, που κινούνται στο έδαφος του νόμου Ρέππα δηλαδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τελικά πλήττουν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς οδηγούν στη χρεοκοπία του ΙΚΑ, καθώς πλήττουν τις νεώτερες ηλικίες, άρα συνολικά τη λαϊκή οικογένεια.

    »Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λεγόμενη «κοινωνική αλληλεγγύη» αποσκοπεί στη στήριξη της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Εκφράζει την πολιτική που μοιράζει ψίχουλα στα πιο εξαθλιωμένα θύματα της εκμετάλλευσης, για να αποσοβήσει εκρηκτικές αντιδράσεις. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων όλων των εργατών και εργατριών, όλων των ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

    »Αποτελεί πρόκληση η θεωρία του λεγόμενου «εργατικού κόστους». Η εργατική παραγωγική δύναμη είναι η πηγή του πλούτου, σε αντίθεση με τον παρασιτισμό των μονοπωλίων. Η κλοπή του ιδρώτα της εργατικής τάξης είναι πολλαπλή (στην παραγωγή, με τη φορολογία - άμεση και έμμεση, με τις ασφαλιστικές εισφορές, με τα πανάκριβα έξοδα για την παιδεία, την υγεία, τα τοκογλυφικά δάνεια κ.ά.). Δεν έχουν καμιά υποχρέωση οι εργαζόμενοι να πληρώσουν. Τα ελλείμματα υπάρχουν, επειδή τα δημιούργησαν η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί διαχειριστές της.

    »Μια σειρά συνδικαλιστικοί αγώνες που αναπτύσσονται υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν στην εκτόνωση, σπέρνοντας και την απογοήτευση, αν δεν αποκτήσουν περισσότερο πολιτικό βάθος, αν περιορίζονται στο πλαίσιο ενός κλάδου, αν τα αιτήματα που προβάλλονται έχουν χαρακτήρα άμυνας, στο όνομα του δήθεν «ρεαλισμού». Οι δυνατότητες να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο ταξικό πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων μεσαίων στρωμάτων, συνυπάρχουν με τις προσπάθειες εγκλωβισμού της αγανάκτησης, με την καλλιέργεια της ηττοπάθειας και με τη λογική του «εφικτού».

    »9. Αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη η πρόσφατη κυβερνητική ελληνοαμερικανική συμφωνία. Επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που συναίνεσε, μπαίνει πιο βαθιά στους γενικότερους σχεδιασμούς που στρέφονται κατά των Βαλκανικών λαών και των λαών της Μ. Ανατολής, με βάση το στόχο 'εκδημοκρατισμού της'!

    »Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρονται πολεμικά μέσα από τα πλοία του εμπορικού στόλου, καθώς και η δράση της στην περιοχή ως «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι έχει ταχθεί και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, μόνο ανησυχία προκαλούν.

    »Από την άλλη, και η στάση της στο «σχέδιο Ανάν» δείχνει ότι ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις ΗΠΑ.

    »Η Κ.Ε. του ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, ιδιαίτερα τις δυνάμεις που αγωνίζονται κατά του ιμπεριαλισμού και των σχεδιασμών του, κατά της πολιτικής των ΗΠΑ, να σταθούν αλληλέγγυοι στους λαούς των χωρών που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Στο πλευρό των λαών της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας. Να εντείνουν τη δράση τους για τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού και του κυπριακού λαού. Να συνεχίσουν πιο δυναμικά την πάλη τους για να φύγουν τα αμερικανικά και τα άλλα συμμαχικά τους στρατεύματα από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και όπου αλλού οι ιμπεριαλιστές και με ελληνική συμμετοχή ασκούν κατοχικό ρόλο.

    »10. Το ΚΚΕ θα απαντήσει στην ολομέτωπη επίθεση. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στην προσπάθεια για την ενότητα της εργατικής τάξης, την άνοδο της ταξικής πάλης, τη λαϊκή συμμαχία. Μια πρώτη απάντηση είναι η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» στις 27 Ιουνίου.

    »Θα απαντήσει με ένταση της δράσης του για το συντονισμό της πάλης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, την κοινή δράση με αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεθνώς, την κοινή δράση στις διεθνείς οργανώσεις και κινήματα που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική πολιτική.

    »Το ΚΚΕ θα απαντήσει επίσης με τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας, των νέων ζευγαριών, που θα θέσει σε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων το επόμενο διάστημα ως το φθινόπωρο, οπότε θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κομματική συνδιάσκεψη με το θέμα αυτό.

    »Το ΚΚΕ ανοίγει μια νέα σελίδα στη δράση του για τα προβλήματα των νέων, παίρνοντας υπόψη τις πιεστικές ανάγκες της νεολαίας αλλά και τα προβλήματα που η σημερινή νεολαία θα ζήσει αύριο. Για το ποια θα είναι η ζωή της επόμενης γενιάς των νέων ανθρώπων», καταλήγει η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    [07] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλός, ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει υποχρεωτικό Ατομικό Δελτίο Υγείας (Α.Δ.Υ.) όλων των μαθητών, το οποίο θα τηρείται στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ευθύνη των Διευθυντών τους.

    Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Καλός το Α.Δ.Υ. :

    1) Έχει προληπτικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στην προστασία της ζωής των μαθητών και αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξής τους στη συμμετοχή τους στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες (Ολυμπιακή Παιδεία κ.λ.π.).

    2) Συμπληρώνεται με τη φροντίδα γονέων και κηδεμόνων, από ιατρούς των οικείων Κέντρων Υγείας ή Περιφερειακών Γενικών Νοσοκομείων ή των Ασφαλιστικών φορέων των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των μαθητών.

    3) Περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία μαθητή, ημερομηνία ιατρικής εξέτασης και ιατρικό πόρισμα.

    4) Έχει ισχύ 2 σχολικών ετών για το Δημοτικό Σχολείο και 3 σχολικών ετών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, και αποτελεί αναγκαίο συνοδευτικό της ατομικής καρτέλας του μαθητή. Για το Νηπιαγωγείο το Α.Δ.Υ. ισχύει για όλο το χρονικό διάστημα φοίτησης σε αυτό.

    5) Κατατίθεται στην οικεία σχολική μονάδα, κατά την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο, στις Α΄, Γ΄ και Ε΄ τάξεις του Δημοτικού, στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου και στην Α΄ τάξη του Ενιαίου ή του Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Με τη λήξη ισχύος του και σε περίπτωση μετεγγραφής, το Α.Δ.Υ. επιστρέφεται στον κηδεμόνα.

    6) Για τους ανασφάλιστους Έλληνες και αλλοδαπούς, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, παραπέμπει το μαθητή στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο για δωρεάν συμπλήρωση του Α.Δ.Υ. (με σύμφωνη γνώμη του γονέα).

    Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε επίσης, ότι τα Α.Δ.Υ. με βάση την υπουργική απόφαση, είναι απόρρητα έγγραφα, μη ανακοινώσιμα, διέπονται από τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και φυλάσσονται εντός της σχολικής μονάδας, με δυνατότητα πρόσβασης μόνον του Διευθυντή της. Η αδικαιολόγητη παράβαση του απορρήτου των Α.Δ.Υ., συνιστά ποινικό αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος και παράβασης υποχρέωσης εχεμύθειας.

    Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του οικείου Α.Δ.Υ. προκύπτουν σοβαροί λόγοι υγείας που αποκλείουν συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή άλλη δραστηριότητα ο διευθυντής, στις αρχές του σχολικού έτους, συγκροτεί τριμελή Επιτροπή με μέλη τον ίδιο, ως Πρόεδρο, τον αρμόδιο εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής και τον υπεύθυνο του οικείου Τμήματος του σχολείου, ως μέλη. Η Επιτροπή αποφαίνεται για απαλλαγή ή μη του μαθητή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή για αποχή του από συγκεκριμένες σχολικές δραστηριότητες. Η παραπάνω τριμελής Επιτροπή συγκαλείται από τον Διευθυντή και όταν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προκύψουν ανάλογα θέματα.

    Η παράλειψη κατάθεσης του Α.Δ.Υ. συνεπάγεται τον αποκλεισμό των μαθητών από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και από άλλες σχετικές σχολικές δραστηριότητες.

    [08] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29/7 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 2.7.1 ΕΠ.ΑΝ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουλίου του 2005 έχουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του Δ' κύκλου του προγράμματος "Ενίσχυση Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων", το οποίο εντάσσεται στη Δράση 2.7.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα και είναι συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) 187.194.540 ευρώ.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως τονίστηκε στη διάρκεια σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης για τα προγράμματα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το Ε.Π.ΑΝ, που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 65% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 35% από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Τη διαχείριση του προγράμματος για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχει ο ΕΦΔ ΚΕΠΑ-ΑΜΕΜ, ενώ σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του θα διατεθεί σε ποσοστό 50% κεντρικά και το υπόλοιπο περιφερειακά. Στην περιφερειακή κατανομή, όπως τονίστηκε από τον υπεύθυνο της δράσης 2.7.1 ΚΕΠΑ, Γιάννη Τσιτσόπουλο, οι περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα λάβουν το 22%.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των γενικών και ειδικών χαρακτηριστικών του προγράμματος από στελέχη του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΕΦΔ ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ), τονίστηκε ότι σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, η τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών τους, η προώθηση της καινοτομίας, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους, η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

    Επισημάνθηκε δε στη διάρκεια της εκδήλωσης ότι ο ανώτατος συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός κάθε επένδυσης ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και ο κατώτατος σε 25.500 ευρώ. Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει :

    1.Έως 45% για τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    2.Εως 55% (απαιτείται η προσκόμιση κατάλληλου δικαιολογητικού από Δημόσια Αρχή) για τις εξής περιπτώσεις:

    -Ζώνη πλάτους 20 χλμ. κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, η οποία περιλαμβάνει και όλες τις κοινότητες που εμπίπτουν εν μέρει στη ζώνη αυτή.

    -Όλα τα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (απογραφή 1991)

    -Β.Ε.Π.Ε. της διοικητικής περιφέρειας Ηπείρου

    -Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

    -Νησιά περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

    -Νήσος Θάσος

    -Νομός Δωδεκανήσου (εκτός από μια περιοχή στην πόλη της Ρόδου, που προσδιορίζεται από το πολεοδομικό σχέδιο)

    3.Έως 50% για την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

    Ερωτηθείς ο κ. Τσιτσόπουλος για το εάν καταγράφεται αυξημένο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υποβληθούν τουλάχιστον 400 προτάσεις, δεδομένου όπως διευκρίνισε ότι τα ποσοστά επιχορήγησης είναι πολύ υψηλά, κάτι που δεν γινότανε στους προηγούμενους κύκλους. "Μιλάμε για τη δυνατότητα κατασκευής κτιριακών δαπανών που δεν υπήρχαν στους προηγούμενους κύκλους", υπογράμμισε ο κ. Τσιτσόπουλος αναφέροντας δε ότι είναι καλή περίοδος για επένδυση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τρέχει ο αναπτυξιακός νόμος.

    Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος τόνισε ότι ο τέταρτος κύκλος του συγκεκριμένου προγράμματος δίνει πολύ υψηλή επιδότηση, που φθάνει στο 45%, εν αντιθέσει με τον αναπτυξιακό νόμο που τη χωρίζει σε δύο ζώνες.

    Αναφερόμενος στις προηγούμενες τρεις προκηρύξεις, ο κ. Τσιτσόπουλος ανέφερε ότι αφορούν σε 508 έργα, αξίας 103 εκατ. ευρώ περίπου που υλοποιούνται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος,για την Κ.Μακεδονία θα υποβάλλονται στον ΕΦΔ ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, Τ.Θ. 60068 Τ.Κ. 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-480000), και για την Δ.Μακεδονία στην ΑΝ.ΚΟ. A.E. (Φον Καραγιάννη 1-3, TK 50100 Κοζάνη, τηλ. 24610-24022).

    Ε.Α

    [09] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Aθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να παρέχει αμέριστη στήριξη στη Συντονιστική Μονάδα και σε όλες τις δραστηριότητες της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καλογιάννης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στη 10η Σύνοδο της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνεται στην Αθήνα

    Η 10η αυτή Σύνοδος, τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Καλογιάννης, αποτελεί σταθμό στην πορεία της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αφού σήμερα στην Αθήνα οριστικοποιείται, μετά από εργασίες ετών, το κείμενο της Μεσογειακής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

    Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το συγκεκριμένο κείμενο θα αποτελεί τη βάση, τον οδηγό και την πηγή έμπνευσης στα επόμενα χρόνια για τις δράσεις που θα αναληφθούν σε περιφερειακό Μεσογειακό επίπεδο για την προστασία της Μεσογείου, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής.

    Η προστασία του περιβάλλοντος, όπως εξήγησε, είναι σήμερα ενταγμένη στην ευρύτερη έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αποτελεί τον έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της μαζί με την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη. "Η ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τις σημερινές γενιές όσο και για τις επόμενες, δεν νοείται σήμερα χωρίς την ταυτόχρονη και συντονισμένη προσπάθεια στους τρεις αυτούς βασικούς πυλώνες", υπογράμμισε.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι το κυριότερο επίτευγμα της Μεσογειακής Επιτροπής, είναι η ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη σύνταξη της Μεσογειακής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας ότι το έργο αυτό ολοκληρώνεται σήμερα εδώ στην Αθήνα. Αποτελεί επίσης ιδιαίτερη τιμή για μας, η υιοθέτηση της διακήρυξης που φέρει τον τίτλο «Χάρτα των Αθηνών» και η οποία θα συνοδεύει εφεξής το κείμενο της Στρατηγικής.

    "Η Ελλάδα ως φιλοξενούσα χώρα της Συντονιστικής Μονάδας του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης, έχει αυξημένο ρόλο και ευθύνη στο πλαίσιο του Οργανισμού. Η Ελλάδα μετέχει ενεργά σε όλες τις επί μέρους δραστηριότητες τόσο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης όσο και της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη", κατέληξε.

    [10] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 22 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Νέο ρεκόρ τριετίας κατέγραψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση και εν μέσω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές των κλάδων του λιανικού εμπορίου και των τραπεζών, εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων.

    Αναλυτικότερα, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,3% και σκαρφάλωσε στο επίπεδο των 5.099,3 μονάδων, ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού τρέχοντας με ρυθμό 0,2%, διαμορφώθηκε στις 4.229,6 μονάδες και ο Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 0,3%, έφθασε στη ζώνη των 4.619,6 μονάδων.

    Στο μεταξύ, στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν επίσης η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, αλλά και η άνοδος που παρουσιάζει η αγορά της Wall Street στην Νέα Υόρκη.

    Η μετοχή της βελγικής εταιρίας λιανικής Delhaize σημείωσε κατακόρυφη άνοδο της τάξης του 3,33%. Η JPMorgan ξεκίνησε την κάλυψη της παραπάνω μετοχής με σύσταση για «αγορά» θέτοντας τιμή στόχο τα 52 ευρώ. Η μετοχή της Dixons, της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρίας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών, σημείωσε άνοδο 2,74%. Από τον κλάδο των τραπεζών ξεχώρισαν οι βρετανικές Barclays και HSBC, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1,84% και 1,08% αντίστοιχα.

    [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ INTERSONIC & GUARDIAN ΤRUST ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 32.000 ευρώ, σε δύο εταιρίες και συγκεκριμένα στις Intersonic και Guardian Trust, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην εταιρία Ιntersonic Advanced Technologies ABEE, καθώς δεν παρείχε έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό σχετικά με συμφωνητικό παραγγελειοδοχικής αντιπροσώπευσης μεταξύ της 100% θυγατρικής της ΟΜΡ και της CD-DVD HELLAS AE.

    Επίσης, αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 12.000 ευρώ στην Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΕΒΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ & ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Την ανησυχία του για την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ και των τραπεζοϋπαλλήλων εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), επισημαίνοντας την έντονη δυσφορία του και αγανάκτηση των επιχειρήσεων-μελών του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι η μη ομαλή ροή εφοδιασμού της αγοράς πλήττει άμεσα και καίρια τον επιχειρηματικό κόσμο (χρήστες των υπηρεσιών του λιμανιού του Πειραιά), ενώ οι επιπτώσεις από τις απεργίες θέτουν γενικότερα σε σοβαρή δοκιμασία το σταθεροποιητικό - αναπτυξιακό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    "Η αδυναμία παραλαβής πρώτων υλών, η ασυνέπεια στις εξαγωγές, η εμφάνιση ελλείψεων στην αγορά, ο άμεσος κίνδυνος αλλοίωσης των ευπαθών προϊόντων, η καθυστερημένη άφιξη και κατά συνέπεια μη έγκαιρη διάθεση των εποχικών ειδών, το ενδεχόμενο επιβολής επίναυλου και αύξησης των τιμών των προϊόντων και ως εκ τούτου η τροφοδότηση του πληθωρισμού είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα της αγοράς και των μονάδων παραγωγής και διακίνησης αγαθών", επισημαίνει το ΕΒΕΠ.

    Το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών του πρώτου λιμανιού της χώρας, ενέχει τον κίνδυνο οι ναυτιλιακές εταιρίες να προβούν σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την εξυπηρέτηση των φορτίων τους, με όποιες συνέπειες αυτό θα επιφέρει στην οικονομία.

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΠ καλεί την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζομένους να επιδείξουν σύνεση και διαλλακτικότητα, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση. "Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ως ιερό το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, όταν αυτό ασκείται σε χρόνο και με τρόπο, ώστε να μη θέτει υπό καθεστώς ομηρίας και αδράνειας το λαό και τον επιχειρηματικό κόσμο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [13] Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 22 Ιουνίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου χαιρέτισε την απόφαση της βουλής της Σλοβακίας να επικυρώσει την Τρίτη την Συνθήκη Ενταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επικυρώνει τη Συνθήκη, η οποία υπεγράφη στο Λουξεμβούργο και προβλέπει ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [14] Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΘΥΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΙΚΡΟΖΗΜΙΕΣ

    Βουκουρέστι, 22 Ιουνίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Μόνικα Μακοβέι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός περιστατικού, αφού κατηγορείται από μία εφημερίδα ότι μέθυσε και προκάλεσε μικροζημιές στο περιθώριο ενός σεμιναρίου, σε τουριστικό θέρετρο το Σαββατοκύριακο.

    Η κα Μακοβέι αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι βρισκόταν σε δείπνο με δικηγόρους και ήπιε κρασί αλλά δεν μέθυσε. Τόνισε ότι «δεν μέθυσε και δεν έσπασε κανένα ποτήρι» και κατηγορεί την εφημερίδα «Evenimentul zilei» για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός της και της προσωπικότητάς της.

    Σημειώνεται ότι στην βουλή καταψηφίστηκε την Τετάρτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που είχε στόχο τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Μακοβέι στη Δικαιοσύνη με σκοπό την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ το 2007.

    Η αντιπολίτευση συνέχισε στο ίδιο ύφος με την εφημερίδα, μοιράζοντας φυλλάδια στη βουλή με το σύνθημα «Συνέχισε να περπατάς Μόνικα» παραπέμποντας στο σύνθημα του ουίσκι Τζόνι Γουόκερ.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν προβληματίζει μόνο την κοινή γνώμη των χωρών που απέρριψαν το ευρωπαϊκό Σύνταγμα (Γαλλία, Ολλανδία), αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον προβληματισμό αυτό αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ε.Ε. μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας της περιόδου 2007-2013. Ένα από τα θέματα προβληματισμού που αναπτύχθηκε από πολλούς επιτρόπου, ήταν και οι μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ

    Βερολίνο, 22 Ιουνίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας αποφάσισε να απονείμει το φετινό βραβείο ειρήνης στον Τούρκο συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, ο Ορχάν Παμούκ καταγράφει τις ιστορικές επιρροές της Δύσης στην Ανατολή και της Ανατολής στη Δύση καλύτερα από κάθε άλλον συγγραφέα.

    Ο Τούρκος συγγραφέας θα λάβει το βραβείο στις 23 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, την τελευταία δηλαδή μέρα της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

    Το συγκεκριμένο βραβείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά που δίδονται στη Γερμανία από το 1950. Απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν αφιερώσει το έργο τους στην προώθηση της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών και των λαών.

    [17] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΞΗΓΑΓΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΠΛΑ ΑΞΙΑΣ 60 ΕΚΑΤ.$

    Σόφια, 22 Ιουνίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Από τις αρχές του πολέμου στο Ιράκ, η Βαγδάτη εισήγαγε από τη Βουλγαρία όπλα αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Εξάγεται τουλάχιστον το 90% της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας στη Βουλγαρία. Μια από τις κυρίαρχες επιχειρήσεις, η «Αρσενάλ», στην Κεντρική Βουλγαρία, εξάγει κάθε χρόνο όπλα και πυρομαχικά αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μονίτορ» της Σόφιας, η Ινδία είναι η χώρα που αγοράζει τις μεγαλύτερες ποσότητες όπλων βουλγαρικής κατασκευής.

    Κ.Κ.

    [18] Ο Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, μίλησε για τον Ότο Ρεχάγκελ και την πορεία της εθνικής στο κύπελλο συνομοσπονδίας. "Προσωπικά είμαι άνθρωπος που ρισκάρω. Με ρώτησε μια ξένη δημοσιογράφος αν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ρίσκο και της απάντησα όχι. Ο Οτο Ρερχάγκελ θα φύγει όταν αποφασίσει ότι δεν μπορεί άλλο, γιατί εμείς θέλουμε να τον κρατήσουμε στην εθνική ομάδα όσο ο ίδιος το επιθυμεί. Σε δύο, σε τρία, σε πέντε χρόνια μακάρι να είναι μαζί μας. Αυτή είναι η πρόθεση.

    Πιστεύω ότι θα σταματήσει την προπονητική του καριέρα στην Εθνική Ελλάδος. Αν το αποφασίσει αυτό το 2006 και δεν μείνει μαζί μας για το 2008 είπα ότι θα συζητήσω με τον Ότο Ρεχάγκελ να μου προτείνει ο ίδιος τι πρέπει να κάνω. Γιατί θεωρώ ότι η σοφία και το γενικότερο δέσιμό του με εμάς επιβάλει σε εμένα να συζητήσω με έναν άνθρωπο που έχουμε αμοιβαία εκτίμηση, η οποία ξεπερνάει τα όρια προπονητή με παράγοντα. Την στήριξη ο Ότο Ρεχάγκελ την είχε από τότε που όλοι φώναζαν και έβριζαν: «διώξτε τον τουρίστα». Εμείς σταματήσαμε εκεί και είπαμε κομμένες οι συζητήσεις. Ο Ότο Ρεχάγκελ θα είναι τα επόμενα χρόνια προπονητής".

    Ο κ. Γκαγκάτσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση που δεν περάσει η εθνική ομάδα στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. "Εγώ ο ίδιος έκανα ήδη πρόταση στον Ότο Ρεχάγκελ. Πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα της πρόκρισης ή όχι. Εγώ θέλω, η ομοσπονδία θέλει να μείνει ο Ότο Ρεχάγκελ στην ομάδα όσο μπορεί να μείνει ο ίδιος. Όσο δηλαδή του επιτρέπουν οι βιολογικές του δυνάμεις. Θέλω να προκριθεί η εθνική στο Μουντιάλ. Το επιθυμώ διακαώς και φαντάζομαι το επιθυμεί όλη η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες.

    Περισσότερο το επιθυμούν οι παίκτες, περισσότερο από όλους ο προπονητής, η διοίκηση της ομοσπονδίας. Ανεξάρτητα αν προκριθούμε ή όχι η θέση μας θα είναι ο Ότο Ρεχάγκελ να παραμείνει προπονητής της Εθνικής ομάδας και για τα επόμενα 3 χρόνια.

    Δεν θα είναι αποτυχία αν δεν προκριθούμε στο μουντιάλ εάν ληφθεί υπόψη ότι η ομάδα μετά το Euro είναι ακόμη στο παιχνίδι της πρόκρισης. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος ο Ρεχάγκελ, θα αισθανθεί ότι έχει αποτύχει. Τα πάντα σε μια πρόκριση περνάνε μέσα από αγώνες, αντιξοότητες οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν.

    Εκείνο που πείραξε τους διεθνείς μας δεν ήταν η ήττα από την Ιαπωνία, αλλά η ήττα από την Ουκρανία. Δεν τους πείραξε γιατί μειώθηκαν οι ελπίδες πρόκρισης, αλλά ήταν το ότι πίστευαν και πιστεύουν ότι και καλύτερη σαν ομάδα είναι και ευκαιρίες έκαναν και όλα όσα έπρεπε να γίνουν έγιναν. Αυτό τους πείραξε".

    Οσο για την εικόνα της εθνικής στο κύπελλο συνομοσπονδιών ο κ. Γκαγκάτσης επισήμανε: "Αυτά τα παιδιά δυο χρόνια παίζουνε συνέχεια, χωρίς να κάνουν διακοπές. Μοιραίο και φυσιολογικό πέραν από την κούραση που είναι φυσιολογική να υπάρχει και να είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς όλοι οι ποδοσφαιριστές μας. Δεν γίναμε ξαφνικά Βραζιλία, να έχουμε 100 παίκτες από πίσω για να βάζει ο Ότο Ρεχάγκελ και να καλύπτει. Κάθε απώλεια είναι σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ότο Ρεχάγκελ έχει προχωρήσει σε προσκλήσεις νέων παιδιών αλλά θα κρίνει ο ίδιος πότε θα είναι αυτοί έτοιμοι για να τους βάλει.

    Ο Ότο ξέρει περισσότερα από όλους εμάς και το έχει αποδείξει. Αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο είναι ότι είχε τον Κώστα Κατσουράνη ενάμιση χρόνο, στην προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είτε στον πάγκο, είτε εκτός 18άδας. Έκρινε ότι ήρθε η στιγμή να τον βάλει, όταν παίξαμε το φιλικό με την Ελβετία στο Ηράκλειο. Από τότε ο Κατσουράνης είναι αναντικατάστατο στέλεχος της ενδεκάδας. Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που πρέπει να προσαρμοστούν οι παίκτες στην ομάδα. Ήρθε τώρα ο Φάνης Γκέκας με το Λουκά Βύντρα και τον Στάθη Ταυλαρίδη. Για να παίξουν όλοι αυτοί και να κερδίσουν με το σπαθί τους τη θέση, όπως λέει ο Ότο, χρειάζεται και ένα χρονικό διάστημα για να μπουν στο κλίμα, στις απαιτήσεις του αγώνα, του ίδιου του προπονητή. Έτσι κρίνει ο ίδιος και πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση.

    Δεν έχω κανένα παράπονο και θα ήμουν ο πιο άδικος άνθρωπος στον κόσμο, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πώς να έχω, όταν μας ανέβασε στην κορυφή της Ευρώπης. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς στα όνειρά του.

    Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως και όλοι στην ομοσπονδία, στον Ότο Ρεχάγκελ. Το Confederation Cup είναι ένα μάθημα σε όλους μας για το τι σημαίνει να αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοί μας την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είναι ένα τουρνουά, στο οποίο ήρθαμε να αποκτήσουμε εμπειρίες. Θα φύγουμε όλοι σοφότεροι, έστω και αν δεν έχουμε κάνει το επιθυμητό".

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: KONTA ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΥΚΑΟΥΣΚΑΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Μόνο λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Εουρέλιους Ζουκάουσκας στον Ολυμπιακό. Ο 32χρονος Λιθουανός διεθνής σέντερ που φέτος αγωνίστηκε στην τουρκική Ούλκερ μάλλον θα φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού, αφού αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να βάλει την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

    Σημειώνεται ότι ο Ζουκάουσκας είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σέντερ. Εχει κατακτήσει σε επίπεδο εθνικής ομάδας (με τη Λιθουανία) το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας (2003), το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) και το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες Καλής Θέλησης το 1998. Σε συλλογικό επίπεδο μετρά δύο πρωταθλήματα Λιθουανίας (97-98 και 98-99), ένα Κύπελλο Σαπόρτα (1998), έναν τίτλο Ευρωλίγκα (1999) και έναν τίτλο της ΝΕΒL (1999) με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Πέρυσι η ομάδα του Ούνιξ Καζάν τερμάτισε πρώτη στη FEL (2004), ενώ εφέτος (2005), αναδείχτηκε Κυπελλούχος Τουρκίας με την Ούλκερ, αλλά απώλεσε τον τίτλο του πρωταθλητή από την Εφές Πίλσεν.

    [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων του ανακαινισμένου Δημοτικού Σταδίου Σερρών και κήρυξε την έναρξη των αγώνων του μίτινγκ Στίβου «Σέρρες 2005».

    "Η Πολιτεία έκανε το χρέος της. Βοήθησε στην ανακατασκευή του Σταδίου (ταρτάν, χλοοτάπητας στο γήπεδο, προβολείς κτλ) και εύχεται, πρώτον να έχουμε αύξηση των αθλουμένων στους αγωνιστικούς χώρους και να ακολουθήσουν τα ρεκόρ. Βασικός μας στόχος, είναι η αύξηση της αθλούμενης νεολαίας", τόνισε ο κ. Ορφανός.

    Επίσης, ο κ. Ορφανός είπε ότι θα δοθεί ακόμη ποσόν 1.500.000 ευρώ για έργα, περαιτέρω βελτίωσης του Σταδίου (ανακατασκευή και αναβάθμιση των αποδυτηρίων και των λοιπών χώρων κάτω από τις κερκίδες), αλλά και των 5 δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, που βρίσκονται στο Πάρκο «Ομόνοια», και στα οποία προετοιμάζονται οι περισσότερες ομάδες του νομού.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, πραγματοποιήθηκε, η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής Δημήτρη Χούλη, παρουσία των μελών της διοίκησης του Σταδίου (Θανάσης Μήλιος (Πρόεδρος), Νίκος Ποντίκης και Νίκος Ζλατάνος, μέλη του Δ.Σ.).

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, ενημέρωσε τον κ. Ορφανό για τα σχέδια της εταιρίας σχετικά με τις εμπορικές χρήσεις, που θέλει να δημιουργήσει στο Καυταντζόγλειο, αλλά και τη διαμόρφωση των θέσεων VIPS και δημοσιογράφων.

    "Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε με τον κ. Χούλη μία συζήτηση, στο υφυπουργείο, και τότε ανανεώσαμε το ραντεβού μας, εδώ στο Καυταντζόγλειο, ώστε να είναι παρόντες, αφενός η διοίκηση του Σταδίου και αφετέρου το τμήμα μάρκετινγκ της ΠΑΕ Ηρακλής", τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: "Ο Ηρακλής είναι η ομάδα, που έχει την έδρα της στο Καυταντζόγλειο. Όσον αφορά το σχεδιασμό που έχει κάνει για τις εμπορικές χρήσεις, πρέπει να τηρήσουμε τους Νόμους, θέση που έγινε αποδεκτή και από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα".

    Από την πλευρά του ο κ. Χούλης επισήμανε: "Το ενδιαφέρον του Υφυπουργού είναι μεγάλο, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ορφανό, που τήρησε την υπόσχεση που μας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Έπρεπε να συναντηθούμε για να ορίσουμε ποιες είναι οι προθέσεις της ΠΑΕ Ηρακλής, για τη χρήση του Καυταντζογλείου. Πάντα βέβαια, σύμφωνα με το Νόμο και το κοινό συμφέρον του Ηρακλή και του Σταδίου.

    Έχουμε ήδη ετοιμάσει κάποιες προτάσεις για εμπορικούς χώρους, αλλά και για τις θέσεις των VIPS και των δημοσιογράφων".

    [22] «IΝDEPENDENT ON SUNDAY»: ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NA ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Ο διαπρεπής Άγγλος αθλητικογράφος της «Independent on Sunday» Άλαν Χάμπαρντ, τιμημένος με το βραβείο του καλύτερου αρθρογράφου της χρονιάς, σχολιάζει όσα είδε στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη διεθνή συνάντηση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

    Τα σχόλιά του είναι εξαιρετικά θετικά, τόσο για την ελληνική πρωτοβουλία

    -του Υφυπουργείου Αθλητισμού- όσο και για τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Ο άγγλος δημοσιογράφος αναρωτιέται μάλιστα, αν έφτασε η ώρα, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, να παραδειγματιστεί από την Ελλάδα.

    Σε μια βδομάδα, κατά την οποία υπήρξαμε μάρτυρες ποδοσφαιριστών και πρώην ποδοσφαιριστών, που συμπεριφέρθηκαν άσχημα -κατηγορίες για βιασμό, θάνατος από επικίνδυνη οδήγηση και παρενόχληση σε ανήλικο- μπορεί κανείς να ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι ένα έθνος είναι αποφασισμένο να βελτιώσει την εικόνα του ποδοσφαίρου του.

    Οι Έλληνες έχουν μια λέξη, ή καλύτερα δύο λέξεις. Παίξε μπάλα. Αυτό ήταν το θέμα τουρνουά Νέων που παρακολουθήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Προηγήθηκε αξιοσημείωτο σεμινάριο, στο οποίο μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Περισσότεροι από χίλιοι νέοι, ηλικίας από 10 ως 16 χρονών, διδάχτηκαν για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, στην πρώτη εκδήλωση του είδους της, με σκοπό τη διεθνή ανάπτυξη νέων ποδοσφαιριστών.

    Προπονητές, από την Ίντερ και τη Μπάγερ του Λεβερκούζεν, προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος, μαζί με τους προπονητές των Ελληνικών σωματείων και πρώην διεθνείς άσσους της μπάλας. Απονεμήθηκαν έπαθλα σε κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Ελληνικού πρωταθλήματος, όχι τόσο για τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες, αλλά γιατί θεωρήθηκαν παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν. Θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιον, σαν και αυτούς, στην Αγγλία.

    [23] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ ολοκλήρωσε το απόγευμα τις εργασίες της υιοθετώντας μια τελική διακήρυξη σθεναρής υποστήριξης προς τις ιρακινές αρχές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στη μεταβατική περίοδο στο Ιράκ", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν κατά τη διάσκεψη, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΟΗΕ είναι "αποφασισμένος να απαντήσει στις προσδοκίες του ιρακινού λαού".

    Στη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ στις Βρυξέλλες συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι περισσοτέρων από 80 χώρες, με στόχο να διαβεβαιώσουν τις αρχές της Βαγδάτης για την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    [24] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Τελ Αβίβ, 22 Ιουνίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Ενα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπέλυσε δύο πυραύλους κατά στόχου που δεν έχει διευκρινιστεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η επίθεση είχε στόχο την περιοχή Μπέιτ Λάχια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν υπάρχουν θύματα.

    Ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιντεόν Εζρα επιβεβαίωσε την επίθεση λέγοντας ότι ο στρατός επιχείρησε να πλήξει ένα μέλος του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος ισλαμική Τζιχάντ.

    [25] ΗΠΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 41 ΧΡΟΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουνίου 2005 (14:28 UTC+2)

    Στην πολιτεία Μισισιπή των Ηνωμένων Πολιτειών ένας 80χρονος ιεροκήρυκας καταδικάσθηκε για τη δολοφονία πριν από 41 χρόνια τριών ακτιβιστών για τα δικαιώματα των μαύρων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Ο Έντγκαρ Ρέι Κίλεν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, καθώς είχε στρατολογήσει σπείρα της Κου Κουξ Κλαν που έστησε ενέδρα, πυροβόλησε και σκότωσε τους τρεις ακτιβιστές σε επαρχιακό δρόμο της αμερικανικής πολιτείας.

    Η υπόθεση, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από την ταινία του Χόλιγουντ «ο Μισισιπής φλέγεται», είχε εξοργίσει την Αμερική εκείνη την εποχή και είχε δώσει νέα ορμή στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων.

    Η καταδικαστική απόφαση ικανοποίησε τις οικογένειες των θυμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από το έγκλημα.

    [26] ΙΡΑΚ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΣ ΟΜΗΡΟΣ

    Βαγδάτη, 22 Ιουνίου 2005 (13:39 UTC+2)

    Μετά από περίπου οχτώ μήνες ομηρίας στο Ιράκ ο Φιλιππινέζος Ρομπέρτο Ταρονγκόι αφέθηκε την Τετάρτη ελεύθερος.

    Ο Ταρονγκόι, ο οποίος εργαζόταν ως λογιστής για μια εταιρεία τροφοδοσίας του ιρακινού στρατού στο Ιράκ, έπεσε θύμα απαγωγής την 1η Νοεμβρίου, στη Βαγδάτη.

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, ανακοίνωσε ότι ο Ταρονγκόι βρίσκεται πλέον μαζί με Φιλιππινέζους διπλωμάτες στην ιρακινή πρωτεύουσα και σύντομα θα επιστρέψει στη Μανίλα.

    Σημειώνεται ότι η Γκλόρια Αρόγιο είχε δώσει εντολή για την αποχώρηση των στρατευμάτων της χώρας της από το Ιράκ τον Ιούλιο του 2004, μετά την απαγωγή ακόμη ενός Φιλιππινέζου, του οδηγού νταλίκας Άνγκελο ντε λα Κρουζ, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

    Σημειώνεται ότι μαζί με τον Ταρονγκόι κρατούνταν ο Αμερικανός Ρόι Χάλουμς, ένας Νεπαλέζος και τρεις Ιρακινοί. Όλοι, πλην του Χάλουμς, έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

    [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: 40 ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Καμπούλ, 22 Ιουνίου 2005 (13:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον 40 μαχητές κι ένας Αφγανός αστυνομικός σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι περίπολος από Αμερικανούς και Αφγανούς στρατιώτες δέχθηκε επίθεση από αντάρτες σε περιοχή της επαρχίας Ζαμπούλ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 40 μαχητών κι ενός Αφγανού αστυνομικού. Στις συγκρούσεις, που διήρκεσαν περίπου 11 ώρες, τραυματίστηκαν, επίσης, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες.

    Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, με τις αμερικανικές δυνάμεις να επιρρίπτουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στους Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους.

    [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (14:11 UTC+2)

    Ευρωπαϊκή Συνάντηση Καλλιτεχνικής Εκφρασης Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει ο δήμος Συκεών από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και την Ιταλία.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στο κλειστό δημοτικό θέατρο Συκεών με ώρα έναρξης στις 20.00, και ελεύθερη είσοδο, με την υποστήριξη της γγ Νέας Γενιάς.

    Συγκεκριμένα, την Τρίτη 28 Ιουνίου θα παρουσιαστεί από την υπηρεσία ΑμεΑ του δήμου Συκεών το έργο "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" και από τον Σύνδεσμο Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Αναπηρία της Κύπρου "Απόστολος Λουκάς" η παράσταση "Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος".

    Την επομένη, η ομάδα The butterfly Company θα παρουσιάσει το έργο Declarations of peace, ενώ την Πέμπτη ομάδα από τη Δανία θα παρουσιάσει το έργο Karavana showcabaret.

    [29] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ G. GIL ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (14:02 UTC+2)

    Δύο συναυλίες, στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουλίου (θέατρο Γης) και στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου (Θέατρο Λυκαβηττού) θα πραγματοποιήσει ο διάσημος συνθέτης και υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας, Γκιλμπέρτο Γκιλ, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

    Οι εξωτικοί ρυθμοί, ρέγκε, ροκ και σπάμπα, οι γνωστές δικές του επιτυχίες και αγαπημένα διασκευασμένα κομμάτια, συνεπαίρνουν το ελληνικό κοινό, που υποδέχτηκε τον καλλιτέχνη πέρσι στο Ηρώδειο.

    Ο Γκιλ είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος και πρεσβευτής της βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής και γνήσιος εκφραστής του τροπικαλίσμο (μουσικό ρεύμα της Βραζιλίας του οποίου είναι συνδημιουργός μαζί με τον Καετάνο Βελόζο).

    [30] Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ 70 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (13:55 UTC+2)

    Με δύο νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "Ευριπίδεια" και την πρώτη Συνάντηση Νεανικών Μουσικών Σχημάτων από το νομό Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζεται φέτος το πρόγραμμα "Στην περιφέρεια για τον Πολιτισμό" που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Τα Ευριπίδεια, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αρέθουσα του νομού Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του μεγάλου τραγικού ποιητή, αναβαθμίζονται και συμπεριλαμβάνονται φέτος με τρεις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και διαλέξεις, στο πρόγραμμα πολιτισμού της νομαρχίας. Συγκεκριμένα, οι "Φόνισσες" του Ευριπίδη, από το θέατρο Οραμα του Κώστα Πρέκα πρόκειται να παρουσιαστούν στις 26, 28 και 30 Αυγούστου στους δήμους Αρέθουσας, Αμπελοκήπων και Πυλαίας, αντίστοιχα, ενώ την Πέμπτη 25 Αυγούστου θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα "Ο Ευριπίδης και η εποχή του" στο δημοτικό θέατρο Αμπελοκήπων, στις 21.00.

    Η Συνάντηση των Νεανικών Μουσικών Σχημάτων θα ξεκινήσει με την αυριανή μεγάλη συναυλία (Πέμπτη 23 Ιουνίου) στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6.00 μ.μ. με τη συμμετοχή όλων των συγκροτημάτων που θα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο - σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως στα Κουφάλια, την Ασπροβάλτα, Επανομή, Διαβατά, Σταυρό, Μηχανιώνα, Λαγκαδά, Χαλκηδόνα, δήμο Θερμαϊκού, Αγιο Αθανάσιο, Αμπελόκηποι, Πυλαία, Ακροπόταμο, Δρυμό. Συνολικά, παίρνουν μέρος 15 σχήματα.

    Σε ότι αφορά την "Περιφέρεια για τον πολιτισμό" θα πραγματοποιηθούν περίπου 70 εκδηλώσεις, σε ισάριθμους δήμους, κοινότητες και δημοτικά διαμερίσματα του νομού - από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο - οι οποίες περιλαμβάνουν έντεχνη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, γιορτές και αναβιώσεις εθίμων.

    Οπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο προϋπολογισμός των φετινών εκδηλώσεων αντιστοιχεί σε 150-200.000 ευρώ. "Πέρσι είχαμε πει πως φιλοδοξία μας είναι να πάμε παντού. Χρόνο με το χρόνο να απλωνόμαστε, ώσπου να φτάσουμε σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες του νομού μας. Και φέτος πάμε παντού. Με σεβασμό στην κάθε περιοχή και με τη συνεργασία της Τ.Α. και τοπικών Πολιτιστικών Φορέων, επιλέξαμε σχήματα που μπορούν να συνδυάσουν και να προσφέρουν την ποιότητα και ψυχαγωγία" είπε.

    [31] "Η ΩΡΑΙΑ ΤΑΪΛΑΝΔΗ" ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (11:08 UTC+2)

    Το έργο της φετινής θεατρικής παραγωγής "Η ωραία Ταϊλάνδη" θα ανεβάσει το ΚΘΒΕ στο Πανόραμα, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ., στο δημοτικό αμφιθέατρο (εντός λυκείου Πανοράματος).

    Πριν την έναρξη της παράστασης, ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και το δημοτικό συμβούλιο θα τιμήσουν το ΚΘΒΕ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Νικήτα Τσακίρογλου για την σημαντική προσφορά τους στο χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού.

    [32] ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Για 5η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην όχθη της λίμνης Κερκίνη, από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, το Οικολογικό Φεστιβάλ «Παρ' όχθην Κερκίνης».

    Είναι μια γιορτή της φύσης που περιλαμβάνει αθλητικές, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές παραστάσεις, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, καθώς και οικολογικές δράσεις, περιβαλλοντική ενημέρωση, ημερίδες αγροτο-οικολογικού περιεχομένου.

    Περίπτερα θα στεγάζουν Οικολογικές Οργανώσεις, φορείς προώθησης προϊόντων βιοκαλλιέργειας και αγροτουρισμού.

    Στόχοι του Φεστιβάλ είναι η προστασία και προβολή του υγρότοπου και του φυσικού κάλλους της λίμνης Κερκίνης και της γύρω περιοχής, η περιβαλλοντική ενημέρωση με σκοπό τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης στο πλατύ κοινό.

    Η περιοχή της λίμνης Κερκίνης είναι μία μοναδική φυσική σύνθεση ορέων και υγρού στοιχείου, όπου απαντώνται σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας. Είναι ένας από τους 11 υγροβιοτόπους της Ελλάδας που προστατεύονται από την συνθήκη Ramsar.

    Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 21.30.

    Το πρόγραμμα στηρίζεται στη δισκογραφία του και σε επιλογές "εκτός προγράμματος" από το ευρύτερο ελληνικό ρεπερτόριο. Η ενορχήστρωση του προγράμματος ανήκει στον Χριστόφορο Κροκίδη. Τον Δ. Μπάση θα συνοδεύει μία εξαμελής ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών καθώς και η Ειρήνη Χαρίδου. (τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ).

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005

    20.30 Τελετή Έναρξης, Χαιρετισμοί, Παρουσίαση προγράμματος φεστιβάλ

    21.00 Λίμνη Κερκίνης Ιστορία και ρόλος του υγρότοπου

    21.20 Προβολή Video wall

    21.40 Προβολή του πρώτου μέρους της τριλογίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το Λιβάδι που δακρύζει»

    Παρασκευή 1 Ιουλίου 2005

    9.30-10.30 Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις (καθαριότητα ακτών λίμνης κ.λ.π.)

    10.30 Παρατήρηση με τηλεσκόπιο από επιλεγμένες θέσεις

    11.00 Περιήγηση με λεωφορείο του Δήμου στα αξιοθέατα της περιοχής (επίσκεψη στον Πλατανεώνα Α. Ποροϊων, στο Νερόμυλο Πλατανακίων, στο Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιάς Καστανούσας κ.λ.π.)

    18.00-20.00 Αγώνες Ποδοσφαίρου 5χ5 (ημιτελικοί) Μικτές ομάδες του Δήμου Κερκίνης. Στο γήπεδο 5χ5 του Δ. Δ. Κερκίνης

    21.45 Χορευτικά

    Φολκλορικό συγκρότημα από την MARSALA της Σικελίας

    Εκπολιτιστικός σύλλογος Κουμαριάς

    Πολιτιστικός σύλλογος Μοναστηρακίου «Η Άνοιξη»

    Δήμου της Petric Βουλγαρίας

    Σάββατο 2 Ιουλίου 2005

    9.00 Γύρος Δήμου Κερκίνης με τζιπ 4χ4. Αφετηρία Προμαχώνας (Big) τερματισμός Λιμανάκι Κερκίνης

    11.00 Παρατήρηση με τηλεσκόπιο από επιλεγμένες θέσεις

    11.45 Αγώνας κανό. Χώρος διεξαγωγής το Λιμανάκι του Δ. Δ. Κερκίνης

    18.00 Τελικός Ποδοσφαίρου 5χ5. Στο γήπεδο 5χ5 του Δ. Δ. Κερκίνης

    21.30 Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση στο λιμανάκι Κερκίνης.

    Κυριακή 3 Ιουλίου 2005

    9.30 Ποδηλατικός γύρος της λίμνης. Αφετηρία πλατεία Δ. Δ. Κερκίνης και Τερματισμός Λιμανάκι Κερκίνης

    10.00 Παρατήρηση με τηλεσκόπιο από επιλεγμένες θέσεις

    12.30 Ημερίδα (Χώρος διεξαγωγής Ημερίδας: Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης) με θέματα:

    - Επιπτώσεις στο οικοσύστημα από τις Γεωργικές δραστηριότητες. Εισηγητής: Δημήτρης Παπαδήμος, υπεύθυνος τομέα υδατικών και εδαφικών πόρων Ε.Κ.Β.Υ

    - Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης. Προστασία και ανάπτυξη, αντικρουόμενες δράσεις Εισηγήτρια: Μαρία Κατσακιώρη, υπεύθυνη τομέα ενημέρωσης και εκπαίδευσης Ε.Κ.Β.Υ.

    - Πρόγραμμα GEOCOMPASS Πρόγραμμα διαδικτυακής προώθησης Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Εισηγήτρια: Γιάγκα Χριστίνα, εκπρόσωπος του Δήμου Κερκίνης στο GEOCOMPASS.

    18.00 Αγώνας δρόμου. Αφετηρία Δ. Δ. Ροδόπολης τερματισμός Λιμανάκι Κερκίνης.

    21.00 Απονομή μεταλλίων Τελετή λήξης

    Καθημερινά

    - Θα γίνεται ενημέρωση από Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, τον φορέα διαχείρησης του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης, το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων.

    - Θα λειτουργούν εκθέσεις, φωτογραφίας και βιβλίου.

    - Περίπτερα θα στεγάζουν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς προώθησης προϊόντων βιοκαλλιέργιας και αγροτουρισμού.

    - Ζωγραφική για όλα τα παιδιά που το επιθυμούν σε καραβόπανο (1,80χ5,00μ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 June 2005 - 18:13:53 UTC