Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [02] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ WALL STREET
  • [03] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΣΑΜΟ - ΕΥΒΟΙΑ
  • [04] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [05] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 7ου ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο
  • [06] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π.
  • [07] 8η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΗ 34ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [09] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [10] ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,54% ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ Χ.Α
  • [11] ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [12] ΙΣΧΥΡΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [13] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΩΣ ΚΑΙ 15% ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο ΟΟΣΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Ο.Ν
  • [15] Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ/ODIHR ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΚΟΒΑΤΣ: Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ: 15 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ
  • [19] ΤΡΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ 2017 ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
  • [21] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΤΟΥ ΓΟΥΪΜΠΛΕΤΟΝ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [22] ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2008 ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
  • [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ
  • [24] ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 4.200 ΚΙΛΩΝ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [26] ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [27] ΙΡΑΝ: ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [28] Η ΙΝΔΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ
  • [29] ΙΝΔΙΑ: 29 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΜΠΙΧΑΡ
  • [30] ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 8 Μ.Μ. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ
  • [31] ΤΟ Β.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (09:32 UTC+2)

    Μετ' εμποδίων γίνονται σήμερα, Παρασκευή, οι συναλλαγές του κοινού με το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, κ.α) και τον ιδιωτικό τομέα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας στην Αθήνα από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και τετράωρη στη Θεσσαλονίκη από τις 10:30 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι.

    Η ΓΣΕΕ αντιδρά στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και τις εργασιακές σχέσεις. Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας θα δημιουργηθούν προβλήματα στα αεροδρόμια όλης της χώρας, καθώς έχει τροποποιηθεί το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποιούν μία πτήση ανά προορισμό.

    Στον ΟΣΕ εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τον προαστιακό και το τραμ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ στα λεωφορεία θα γίνουν στάσεις εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τράβηξαν χειρόφρενο από τις 5 έως τις 8 το πρωί, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι γιατροί έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, διάστημα κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Την ίδια ώρα στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

    Σε ένδειξη συμπαράστασης στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, οι δημοσιογράφοι στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ΕΣΗΕΜ-Θ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

    Κλειστά επίσης θα παραμείνουν σήμερα τα εμπορικά λιμάνια καθώς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενεργάτες. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ έχουν προγραμματίσει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως την 1η Ιουλίου.

    Λόγω της γενικής απεργίας από το υπουργείο Παιδείας παρατάθηκε η ώρα έναρξης της εξέτασης του ειδικού μαθήματος των γερμανικών κατά μισή ώρα. Οι υποψήφιοι προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα στις 7:30 το πρωί αντί για τις 7.

    Στην Αθήνα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα και μισή ώρα νωρίτερα θα γίνει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 το πρωί απεργοί θα συγκεντρωθούν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ στις 10 το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    [02] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 24 Ιουνίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Πτωτικά κινούνταν στην έναρξη της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες τιμών στην Wall Street, αφού ενώ οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν τον Μαϊο σημαντική άνοδο στις ΗΠΑ, γεγονός που προσφέρει στήριξη στην αγορά της Νέας Υόρκης, ωστόσο η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, φαίνεται να προβληματίζει και τους επενδυτές.

    Στις 5.10 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones υποχωρώντας σε ποσοστό 0,28%, διαμορφωνόταν στις 10.392 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνοντας ελαφρά πτώση κατά 0,08%, έφθανε στις 2.068 μονάδες.

    Όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν τον Μάιο τη μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου έτους. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί στις τοποθετήσεις τους, καθώς το πετρέλαιο αγγίζει το ψυχολογικής σημασίας φράγμα των 60 δολαρίων το βαρέλι.

    Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 5,5%, έπειτα από ανάκαμψη 1,4% τον Απρίλιο, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι αναλυτές έκαναν λόγο για ενίσχυσή τους σε ποσοστό 1,5%. Σημειώνεται ότι η εκτίναξη των μεγεθών οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες παραγγελίες που δέχθηκε η Boeing, καθώς εάν εξαιρεθεί η κατηγορία εξοπλισμού μεταφορών, τότε οι παραγγελίες εμφανίζουν μείωση 0,2%.

    Στις μετοχές που πρωταγωνιστούν, η Alcoa υποχωρεί, ύστερα από την ανακοίνωση πως προτίθεται να απολύσει το 5% του δυναμικού της, στο πλαίσιο ευρύτατης αναδιάρθρωσης, ενώ πιέσεις ασκούνται στην IBM, η οποία παρότι ανακοίνωσε 13.000 απολύσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δημιούργησε 14.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ινδία.

    [03] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΣΑΜΟ - ΕΥΒΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (09:32 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Σάμο και τη Νότια Εύβοια και οι οποίες αναστάτωσαν τους κατοίκους. Οι επιστήμονες ωστόσο θα παρακολουθήσουν το φαινόμενο τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

    Συγκεκριμένα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:47 το πρωί στη Νότια Εύβοια. Επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή νοτίως του Αλιβερίου, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και η δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα.

    Στη 01:45 τα ξημερώματα είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καρλοβασίου. Και στις δύο περιπτώσεις από τις αστυνομικές αρχές δεν ανακοινώθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

    «Προφανώς υπάρχει μία δραστηριότητα στην περιοχή μετά και το σεισμό της περασμένης εβδομάδας που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Παρ' όλα αυτά όμως δεν ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια. Δεν υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε κάποια περιοχή του ελληνικού χώρου, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά», δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.

    [04] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2005 (16:25 UTC+2)

    Στον «πυρετό» των αυριανών βουλευτικών εκλογών (Παρασκευή 25 Ιουνίου) ζουν οι Βούλγαροι πολίτες, που καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των 22 πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών που μετέχουν στη διαδικασία, τη νέα ηγεσία της χώρας.

    Από σήμερα έως και τις 8 το βράδυ του Σαββάτου απαγορεύεται η δημοσίευση κάθε είδους εκλογικής έρευνας και δημοσκόπησης, όπως επίσης και η κατανάλωση αλκοόλ στα μπαρ και στα εστιατόρια της βουλγαρικής επικράτειας, προκειμένου να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες με «καθαρό μυαλό» και «νηφάλια κρίση». Από τον κανόνα εξαιρούνται οι οικογενειακές συναθροίσεις, όπως στην περίπτωση των γάμων.

    Οι περίπου 6,7 εκατ. ψηφοφόροι- εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. είναι γυναίκες- θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα περισσότερα από 11.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

    Η γηραιότερη ψηφοφόρος στη Βουλγαρία είναι μια γιαγιά 108 χρόνων, η Βεσελίνα, που ζει στο χωριό Στεζέροβο της βόρειας Βουλγαρίας, ενώ περίπου 18.000 Βούλγαροι θα γιορτάσουν τα γενέθλιά τους το Σάββατοψηφίζοντας.

    ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 6 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

    Προκειμένου να ψηφίσουν οι Βούλγαροι που διαβιούν στο εξωτερικό θα πρέπει να προσέλθουν στα προξενεία και στις πρεσβείες, όπου έχουν στηθεί κάλπες, με νόμιμο και ισχύον διαβατήριο. Σε περίπτωση που η ισχύς του διαβατηρίου τους έχει λήξει, θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφη βεβαίωση από την αρμόδια προξενική αρχή ότι έχουν υποβάλλει αίτηση για την ανανέωσή του.

    Οι Βούλγαροι, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι βρίσκονται για διακοπές ή δουλειές στη βουλγαρική επικράτεια την ημέρα των εκλογών, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο μόνιμης διαμονής τους στη Βουλγαρία.

    Σημειώνεται ότι οι Βούλγαροι του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, αλλά όχι υπέρ κάποιου ανεξάρτητου υποψηφίου.

    ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση κάθε είδους εκλογικών «παροχών»- για παράδειγμα λουλούδια, τραγούδια κλπ- προς προσέλκυση ψηφοφόρων, την ημέρα της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης απόφασης, θα επιβληθούν πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 50 έως και 2.000 λέβα, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει διαπιστωμένα εσκεμμένη παραβίαση, το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στα 5.000 λέβα.

    Δικαίωμα στη διενέργεια exit poll έχουν συνολικά 14 εταιρείες και συγκεκριμένα οι: Sova-5, Gallup, Alpha Research, National Centre for Research of Public Opinion, Afis, MBMD, ESTAT, ASS-M, Vitosha Research, Noema, Market Links, Skala, Mediana και Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και Ανάλυσης.

    Τόσο τα κρατικά όσο και τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα των exit- polls.

    [05] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 7ου ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών του 7ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Μακεδονίας - Θράκης, που διεξάγεται στην Ξάνθη, κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των Φαρμακοποιών στον τομέα της Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση. «Η προστασία της υγείας αποτελεί πρώτιστη πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Η πολιτεία οφείλει να εγγυάται και να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Έχει την υποχρέωση να διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα που στηρίζουν μία ολοκληρωμένη πολιτική υγείας, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις αρχές της ηθικής και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.Σ' αυτή την προσπάθεια για τη δημόσια υγεία χρειαζόμαστε τη συμβολή, συμβουλή και συνεργασία σας και του πολίτη - καταναλωτή, αλλά και του επιστήμονα - επαγγελματία φαρμακοποιού», τόνισε, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε: «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και νομίζω ότι σ' αυτό δεν χρειάζεται καμία επιπλέον επιχειρηματολογία, καθόσον όλοι είμαστε σύμφωνοι». «Ενας βασικός πυλώνας στην προσπάθεια, για τη συνεχή καταγραφή της δραστικότητας και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, του οποίου ο πρόεδρος, ο κ. Βαγιωνάς, κατέχει το αντικείμενο πολύ καλά, όντας και ο ίδιος φαρμακοποιός και 30 χρόνια συνδικαλιστής. Ο Ε.Ο.Φ. πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται και να παρακολουθεί αδιάλειπτα όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα αυτό και να συνεχίζει να ανταποκρίνεται και στο μέλλον επιτυχημένα στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που δημιουργούνται, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε.

    Μιλώντας για τη συμβολή των φαρμακοποιών, ο υπουργός τη χαρακτήρισε σημαντική και καθοριστική για τον τομέα Υγείας της χώρας αλλά και για την εξέλιξη του επιστημονικού κλάδου. «Οι δικές σας υπηρεσίες, η σύνθετη και επίπονη εργασία σας, μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες και το κράτος να βαδίσουν μπροστά, και με όραμα και στρατηγική να φτάσουμε στους επιδιωκόμενους κοινούς στόχους. Γνωρίζουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλαμβάνετε καθημερινά έναν ιδιαίτερα σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο. Ο φαρμακοποιός πολλές φορές γίνεται κοινωνικός λειτουργός και προστάτης της υγείας των πολιτών. Πολλές φορές τα φαρμακεία σας παίζουν και το ρόλο και του κέντρου υγείας. Αναγνωρίζουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε, και στεκόμαστε, από την πλευρά μας, με κατανόηση και θετική διάθεση συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    [06] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Το νέο νομοσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2005 όλων των αδειών παραμονής, που έχουν λήξει, ενώ οι μετανάστες, που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα, θα μπορούν να πάρουν 12μηνη προσωρινή άδεια διαμονής, με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο εργασίας, από την τελευταία είσοδό τους στη χώρα. Επίσης, από 1η Ιανουαρίου του 2006, απλοποιείται η διαδικασία νομιμοποίησης καθώς ενοποιείται η άδεια παραμονής και εργασίας, ενώ "παγώνουν" και οι απελάσεις.

    Οι αλλοδαποί, οι άδειες των οποίων έληξαν μετά τις 30/6/2004, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας εργασίας από τη δημοσίευση του νέου νόμου και μέχρι τις 31/10/2005, ενώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υποχρεούνται να εκδώσουν την άδεια δύο μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, δηλαδή έως το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας πρέπει να κατατεθούν στους Δήμους από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο του 2005. Οι εν λόγω μετανάστες θα πρέπει να αποδείξουν, μέσω του διαβατηρίου τους, ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα τουλάχιστον χρόνο, ενώ η άδεια αυτή ισχύει και ως άδεια εργασίας και έχει ισχύ για ένα χρόνο. Μετά τη λήξη το διαστήματος αυτού, η ανανέωση της άδειας θα γίνεται με βάση τους λόγους που προβλέπονται στον νέο νόμο.

    [07] 8η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

    Πειραιάς, 24 Ιουνίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Την τάση για τον περιορισμό της επαγγελματικής αλιείας στη Μεσόγειο, που αφήνει υπόνοια στους αλιείς, ότι ενδεχομένως να υποκρύπτονται συμφέροντα άσχετα με τις εξαγγελίες περί δήθεν προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, κατέκρινε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Δημ. Ταουλτζής, κατά την διάρκεια της 8ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Π.Ε.Π.Μ.Α. που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος στον Πειραιά στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης για την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.

    Τη Συνέλευση παρακολούθησαν τα μέλη της Π.Ε.Π.Μ.Α. από όλα τα λιμάνια της χώρας.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ενημέρωση των μελών για την κατάσταση της ελληνικής αλιείας στο εσωτερικό της χώρας και τις διαφαινόμενες αρνητικές αλλαγές που μεθοδεύονται με την τροποποίηση του κανονισμού για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική στην Μεσόγειο.

    Έγινε ενημέρωση για την συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας σε μια σειρά από συνέδρια για το αναθεωρημένο σχέδιο του Μεσογειακού Κανονισμού για τις «συμβιβαστικές» προτάσεις της Ισπανίδας ευρωβουλευτού, Carmen Fraga.

    Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Μ.Α. τόνισε επίσης το γεγονός πως το τελικό κείμενο του Μεσογειακού κανονισμού που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, ειδικά για τα θέματα της μέσης αλιείας, ήταν σχεδόν το ίδιο με αυτό που κατέθεσε η Κομισιόν σαν προκαταρκτικό, πριν μια διετία περίπου. Αυτό από τους αλιείς θεωρήθηκε σαν απόδειξη των υποψιών τους, πως δηλαδή τα work-shops που οργανώθηκαν από την Κομισιόν, ήταν για το θεαθήναι.

    Στη συνέχεια ενημερώθηκαν τα μέλη της Π.Ε.Π.Μ.Α. για όλες τις συνεδριάσεις των ανώτατων Ευρωπαϊκών οργανώσεων των επαγγελματιών αλιέων στις οποίες μέλος είναι η Π.Ε.Π.Μ.Α., δηλαδή EUROPECHE & MEDISAMAK.

    Επισημάνθηκε το γεγονός, ότι η Π.Ε.Π.Μ.Α. έγινε τακτικό μέλος της ACFA δηλαδή του συμβουλευτικού οργάνου για τις αλιευτικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά για την θαλάσσια αλιεία, στην ιστορία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

    Επίσης, έγινε αναφορά στις δράσεις της Π.Ε.Π.Μ.Α. που είχαν σαν σκοπό:

    α) την αντιμετώπιση της πολιτικής για περιοριστικά μέτρα αλιείας σε σειρά κόλπων.

    β) την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την αλλαγή του ασφαλιστικού στον αλιευτικό τομέα.

    Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και ενημέρωσαν τα μέλη της Π.Ε.Π.Μ.Α. με αναλυτική εισήγησή τους σχετικά με την εθνική αλιευτική πολιτική και τα τεχνικά μέτρα που προβλέπει η τροποποίηση του Μεσογειακού Κανονισμού ο Α. Καλλιανιώτης από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών και ο Κ. Παπακωνσταντίνου από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας.

    Στη συνέχεια έγινε λεπτομερής αναφορά, από εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει τοποθετήσει τις δορυφορικές συσκευές παρακολούθησης στίγματος σκαφών (VMS) σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί ή θα παρουσιασθούν με την λειτουργία τους.

    Τέλος, διενεργήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΗ 34ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Πειραιάς, 24 Ιουνίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Πειραιά συνελήφθη στον προβλήτα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, ένας 34χρονος, γιατί μετά από έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του συνολικά ναρκωτικές ουσίες 6,8 γραμμαρίων.

    Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα στο γραφείο και στην οικία του 34χρονου, όπου βρέθηκαν συνολικά ναρκωτικές ουσίες 10,4 γραμμαρίων.

    Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [09] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 24 Ιουνίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σάμου, μεταξύ δύο δικύκλων. Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν οι οδηγοί των δικύκλων και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σάμου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

    Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου διενεργείται προανάκριση.

    [10] ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,54% ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 1,54% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τερμάτισε κινούμενος στην περιοχή των 3.038,62 μονάδων, έναντι 3.086,09 μονάδων της περασμένης Παρασκευής. Πάντως, από τις αρχή του 2005 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην Σοφοκλέους, εμφανίζει άνοδο της τάξης του 9,06%.

    Το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν οι πιέσεις στις τράπεζες, ενώ το χρηματιστηριακό σκηνικό επηρεάστηκε και από την απεργία των τραπεζών με αποτέλεσμα την εκ νέου συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων.

    Επιπλέον, μετά από μια σημαντική περίοδο ηρεμίας των ξένων αγορών, η επιστροφή των φόβων για την ανατιμητική κίνηση του πετρελαίου, αλλά και της αύξησης του ευρώ, επηρέασαν αρνητικά την πορεία των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών σε Ευρώπη και Αμερική, με αποτέλεσμα την συγκράτηση της ανοδικής αντίδρασης που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στο ΧΑ. Ωστόσο τα έως τώρα αποτελέσματα τριμήνου (από περίπου 90 εισηγμένες εταιρίες) έχουν καταστείλει τους φόβους που είχαν εκφραστεί για την υιοθέτηση και εφαρμογή των ΔΛΠ.

    Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδος ανήλθε στα 655,85 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 163,962 εκατ. ευρώ, έναντι 182,754 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

    [11] ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 24 Ιουνίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Πολιτική συμφωνία στην οδηγία για τα υπόγεια ύδατα επιτεύχθηκε, αλλά και σε αυτήν που αφορά τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Κοινότητα (INSPIRE) στο συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο και από ελληνικής πλευράς συμμετείχε επικεφαλής της αντιπροσωπείας ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης.

    Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Καλογιάννης κατέθεσε στο Συμβούλιο "τη Χάρτα των Αθηνών" που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 22.06.2005 και αποτελεί την εισαγωγή στην εγκριθείσα από την Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Ο.Η.Ε (MAP/UNEP) «Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο».

    Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου επετεύχθη πολιτική συμφωνία στην «οδηγία για τα υπόγεια ύδατα», η οποία προβλέπει την αξιολόγηση της «καλής χημικής κατάστασης» των υπόγειων υδάτων μέσω κοινοτικών «ποιοτικών προτύπων για τα υπόγεια ύδατα» για τη νιτρορύπανση, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα βιοκτόνα

    Επετεύχθη επίσης πολιτική συμφωνία «στην οδηγία για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Κοινότητα (INSPIRE)», η οποία διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία και λειτουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρώπη, με σκοπό τη χάραξη, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των κοινοτικών πολιτικών, σε όλα τα επίπεδα, και την παροχή πληροφοριών του δημοσίου τομέα.

    Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος υιοθέτησε Συμπεράσματα για την «Κοινοτική Στρατηγική για τον υδράργυρο» καθώς και για τη «διάλυση των πλοίων», ενώ με ενισχυμένη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια των εργασιών του απορρίφθηκαν οκτώ προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάργηση ισάριθμων εθνικών μέτρων απαγόρευσης εμπορίας για πέντε διαφορετικά Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα, σε 5 διαφορετικά Κ-Μ.

    Μεταξύ των προτάσεων που απορρίφθηκαν ήταν και απόφαση σχετικά με την απαγόρευση της γενετικά τροποποιημένης ανοιξιάτικης ελαιοκράμβης, με κωδικό Topas 19/2, που αφορούσε την Ελλάδα. Κατόπιν αυτής της απόφασης του Συμβουλίου συνεχίζει να ισχύει η ελληνική απαγόρευση εμπορίας του ανωτέρω προϊόντος.

    Επί πρότασης απόφασης σχετικά με τη διάθεση στην αγορά του Γ.Τ. προϊόντος αραβοσίτου, με τον κωδικό ΜΟΝ 863, το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να υιοθετήσει απόφαση, οπότε η Ε. Επιτροπή θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για έγκριση διάθεσης στην αγορά του προϊόντος αυτού.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου διεξήχθη συζήτηση σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα χημικά (REACH). Επίσης η Προεδρία παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών επί του Κανονισμού LIFE +, του οποίου η εξέταση θα συνεχισθεί κατά το επόμενο εξάμηνο, επί προεδρίας Ηνωμένου Βασιλείου.

    [12] ΙΣΧΥΡΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 24 Ιουνίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Σε αρνητική τροχιά τέθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου κοντά στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και εν μέσω αποθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων.Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν κινηθεί ανοδικά ανερχόμενοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου υποχωρώντας σε ποσοστό 0,69% διαμορφώθηκε στις 5.079 μονάδες, ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού σημειώνοντας κάμψη κατά 0,95%, έφθασε στις 4.199,87 μονάδες και ο Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,32%, διολίσθησε στην ζώνη των 4.566,48 μονάδων.

    Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στον κλάδο των χημικών με τις μετοχές της βρετανικής Imperial Chemical Industries και της γερμανικής BASF να υποχωρούν κατά 4% και 2,3% αντίστοιχα.

    Αισθητή πτώση κατά 3% σημείωσε και η μετοχή της γερμανικής εταιρίας ημιαγωγών Infineon Technologies στον απόηχο των αποθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής Micron Technology.

    Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν επίσης και οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών. Η μετοχή της British Airways υποχώρησε κατά 1,16%. Η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα ανεβάσει τις προσαυξήσεις κατά 50% αυτό το μήνα, προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος του κόστους από τις τιμές-ρεκόρ των καυσίμων.

    [13] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΩΣ ΚΑΙ 15% ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο ΟΟΣΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Στα 406,6 δισ. δολάρια περιορίστηκαν οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στις 31 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), από 458,8 δισ. δολάρια το 2003, ενώ οι εκροές αυξήθηκαν από τα 592,8 στα 667,8 δισ. δολάρια. Για φέτος οι αναλυτές του οργανισμού, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης μεταξύ 10% και 15%.

    Για την Ελλάδα, η εικόνα καταγράφεται ικανοποιητική, καθώς μπορεί μεν να σημειώθηκαν εκροές 600 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2003 ήταν μηδενικές, οι εισροές όμως διπλασιάστηκαν από τα 700 εκατ. δολάρια δολάρια στα 1,4 δισ. δολάρια.

    Σε επίπεδο-ρεκόρ έφθασαν το 2004 οι εκροές επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, εξέλιξη που αποτυπώθηκε στη σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων και επιβεβαιώνει το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

    Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, από τις 25 μεγαλύτερες διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις που έγιναν το 2004, στις πέντε η εξαγοράστρια επιχείρηση ήταν αμερικανική. Συνολικά την χρονιά που πέρασε τα επενδυτικά κεφάλαια που αποδήμησαν πέρυσι από τις ΗΠΑ έφθασαν στα 252 δισ. δολάρια από 140,6 δισ. δολάρια που ήταν το 2003. Οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, πάντως, αυξήθηκαν στις ΗΠΑ από τα 67,1 στα 106,8 δισ. δολάρια.

    Μεγάλη πτώση εμφάνισε πέρυσι η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Γερμανία και στη Γαλλία, που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει δε ότι η Κίνα, που δεν μετέχει στον Οργανισμό, εξακολουθεί να προσελκύει τεράστια επενδυτικά ποσά. Οι εισροές στην ηπειρωτική Κίνα - εξαιρουμένου δηλαδή του Χονγκ Κονγκ - έφθασαν πέρυσι στα 55 δισ. δολάρια από 47 δισ. δολάρια που ήταν το 2003.

    Τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, με συνολικές εισροές 50 δισ. δολαρίων εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των ελκυστικοτέρων προορισμών για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων κατεγράφη το 2004 στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (18 δισ. δολάρια στη Βραζιλία, 8 δισ. δολάρια στη Χιλή και 4 δισ. στην Αργεντινή), στην Ινδία (έφθασαν στα 5,4 δισ. δολάρια από 4,3 δισ. που ήταν το 2003) και στη Ρωσία (ο ΟΟΣΑ δεν παρέχει στοιχεία).

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Ο.Ν

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Το παράρτημα του Οίκου Ναύτου Σύρου θα επισκεφθούν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου του 2005 ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Ο.Ν, Αθανάσιος Βαρίνος και ο Διευθυντής Προστασίας και Παροχών του Ο.Ν, Παναγιώτης Καρυώτης.

    Κατά την επίσκεψη τους στη Σύρο θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Επίσης ο κ. Βαρίνος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου θα παραστεί και θα μιλήσει στη Γενική τους Συνέλευση.

    [15] Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ/ODIHR ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τίρανα, 24 Ιουνίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Την ανησυχία τους για τα προβλήματα που αφορούν τους εκλογικούς καταλόγους, την όξυνση του προεκλογικού κλίματος αλλά και τις καταγγελίες για παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, από διάφορα κόμματα, αποτυπώνει η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ/ODIHR στη δεύτερη και τελευταία έκθεσή της πριν τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου, στην Αλβανία.

    Η έκθεση εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στο φαινόμενο της προώθησης ονομάτων υποψηφίων βουλευτών ενός κόμματος στη λίστα επικρατείας άλλου κόμματος. Ως παράδειγμα η έκθεση αναφέρει ότι στη λίστα επικρατείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπάρχουν 30 μέλη του Δημοκρατικού κόμματος.

    Για το πρόβλημα των εκλογικών καταλόγων, η έκθεση αναφέρει ότι ήταν αδύνατη η επαφή με το 18% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων, που όταν αναζητήθηκαν στους τόπους διαμονής τους για εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητάς τους, ήταν αδύνατο να βρεθούν.

    Στο μεταξύ, η όξυνση του προεκλογικού κλίματος, που επισημαίνεται και στην έκθεση των παρατηρητών, φαίνεται πως ανησύχησε και τον πρόεδρο της Αλβανίας, Άλφρεντ Μοϊσίου, ο οποίος δήλωσε πως τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί, μπορεί να είναι μεμονωμένα, αλλά δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [16] ΚΟΒΑΤΣ: Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 24 Ιουνίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης, Λάζλο Κόβατς δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προβλήματα στην διεύρυνση της ΕΕ, η οποία πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Ρουμανία και την Βουλγαρία, με την συνθήκη ένταξης. Ο κ. Κόβατς προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Μιχάι-Ράζβαν Ουνγκουρεάνου.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να είναι στον σωστό δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει.

    Από την πλευρά του ο Ουνγκουρεάνου τόνισε ότι οι ρουμάνοι συνοριοφύλακες χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι με τον κ. Κόβατς συζήτησαν κυρίως τις προοπτικές της ρουμανικής οικονομίας για το 2006.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη συνάντηση της Παρασκευής στο ΧΑΚ, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το διαφορετικό πρόσημο που παρουσίασαν τελικά οι δύο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.195,98 μονάδες. Αντίθετα οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,54 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 235.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,07% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 401,3 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ: 15 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Μπάνια Λούκα, 24 Ιουνίου 2005 (18:17 UTC+2)

    Δεκαπέντε άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα, το 1991, συνέλαβαν την Παρασκευή άνδρες της σερβοβοσνιακής αστυνομίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Beta, επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Βάσει των ίδιων πληροφοριών, μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην και νυν στελέχη της σερβοβοσνιακής αστυνομίας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις.

    [19] ΤΡΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ 2017 ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 24 Ιουνίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών, την πενταετία από το 2012 έως το 2017, σχεδιάζει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Οκτάι Τσακίρογλου.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οργανισμών του τουρκικού Δημοσίου για τους λογαριασμούς του συγκεκριμένου Ιδρύματος, την περίοδο 1999-20003, ο κ. Τσακίρογλου, αφού σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια θα είναι μακροπρόθεσμα η φθηνότερη ενέργεια, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού το 2012 και άλλων δύο το 2014 και το 2017.

    [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Η πόρτα «άνοιξε» για μικρό χρονικό διάστημα για τις ομάδες της ΑΕΚ και του Αρη για την υπαγωγή τους στο άρθρο 44, αλλά τώρα κλείνει. Στο ευεργετικό άρθρο 44 δε θα μπορέσουν πλέον να υπαχθούν άλλες ΠΑΕ μετά τη ρύθμιση που κατέθεσε ο Γιώργος Ορφανός. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός κατέθεσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων αθλητισμού» στη Βουλή και μια από τις διατάξεις του περιελάμβανε την εφεξής κατάργηση του αριθμού 44. Ωστόσο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές διατάξεις που αφορούν τα εισιτήρια και τον τρόπο που πρέπει να εκδίδονται και να διανέμονται.

    Αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού "το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που αφορούν, τα ονομαστικά εισιτήρια, τα ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας των αθλητικών χώρων, την απαγόρευση χορήγησης ομαδικών εισιτηρίων (σύνδεσμοι, κατάργηση «θυρών»), την εφεξής κατάργηση του Αρ.44 (δεν επηρεάζονται όσες αιτήσεις για υπαγωγή στο αρ.44 είναι εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου), αλλά και διάταξη που δίνει το δικαίωμα στο ΤΑΠ Γιάννινα να παραμείνει στην Γ' Εθνική.

    Το παραπάνω νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου και στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση στο Α' Θερινό Τμήμα, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν από την 5η Ιουλίου''.

    Αναλυτικά, οι διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

    ΑΡΘΡΟ 1

    ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί τον Υφυπουργό Αθλητισμού, να εκδώσει υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων. Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται, η έκδοση κάρτας φιλάθλου, η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων, καθώς και συστήματος κεντρικής διαχείρισης εισιτηρίων, που θα συνεργάζεται μέσω της κάρτας φιλάθλου, με την κεντρική βάση δεδομένων.

    Με την ίδια απόφαση μπορεί να ορίζεται ότι η μέριμνα και ο καθορισμός των σχετικών διαδικασιών για την τοποθέτηση του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος, ανήκει στη ΓΓΑ, σε χρέωση των κατά τις κείμενες διατάξεις υπόχρεων (ΑΑΕ, ΤΑΑ).

    Παρ. 2. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ

    Στις αθλητικές εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή των αγώνων Πρωταθλημάτων, καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου μετέχουν ΑΑΕ ή ΤΑΑ, (Α΄, Β΄, Γ΄ Εθνική και Α1, Α2 μπάσκετ) τοποθετούνται ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας των χώρων και των προσώπων που βρίσκονται σε αυτούς.

    Παρ. 3. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

    Απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε συνδέσμους φιλάθλων για λογαριασμό των μελών τους.

    Από τη ψήφιση του Νόμου, τα μέλη των συνδέσμων θα προμηθεύονται, τα ειδικώς για αυτά εκδιδόμενα εισιτήρια, ατομικά και με τη διαδικασία που θα τα προμηθεύονται και οι λοιποί μη οργανωμένοι φίλαθλοι.

    Ακόμη απαγορεύεται ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων, που να προορίζονται αποκλειστικά για τις θέσεις των μελών των συνδέσμων φιλάθλων.

    ΑΡΘΡΟ 2

    Παρ. 1. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, συνίσταται Επιτροπή ελέγχου της οικονομικής βιωσιμότητας των ΑΑΕ και ΤΑΑ, η οποία θα προτείνει και τη λήψη μέτρων για την εξυγίανση.

    Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να περατώσει το έργο της εντός εξαμήνου.

    Παρ. 3. Από τη δημοσίευση του Νόμου, οι διατάξεις των άρθρων 44, 45, 46 και 46Α, δε θα εφαρμόζονται για τις ΑΑΕ. Στην ανωτέρω απαγόρευση, δεν περιλαμβάνονται οι αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων.

    ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΞΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

    Στα ίδια κεφάλαια των ΑΑΕ θα συνυπολογίζεται, κατ' εξαίρεση, η αξία των αθλητών ανά χρήση και εντός 3 μηνών από τη λήξη της, από πενταμελή επιτροπή της οποίας η θητεία θα είναι διετής.

    Για τον προσδιορισμό της πλασματικής αξίας των αθλητών, θα λαμβάνονται υπόψη: τα ποσά που αναγράφονται στο συμβόλαιο που καταβλήθηκαν στον αθλητή και στην ομάδα από την οποία προήλθε, η διάρκεια του συμβολαίου, η ηλικία του αθλητή, ο αριθμός συμμετοχών σε επίσημους αγώνες της ομάδας, αλλά και σε αγώνες των εθνικών ομάδων (ανδρών, ελπίδων, νέων), η πειθαρχική του κατάσταση και οι αποδοχές του την τελευταία διετία.

    Οι ανερχόμενες από την Δ΄ στη Γ΄ εθνική κατηγορία, ποδοσφαιρικές ομάδες, για την αγωνιστική περίοδο 2004-05 και εφεξής, μπορούν να γίνουν ΠΑΕ ή να επιλέξουν την δημιουργία Τμήματος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΤΑΠ), τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

    Οι ΠΑΕ που δικαιούνται συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, δύνανται με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία να αποφασίσουν τη λύση τους και να αντικατασταθούν από ΤΑΠ, τα οποία υποκαθιστούν τις αντίστοιχες ΠΑΕ μόνο στα αγωνιστικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Αποφάσεις αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων που λήφθηκαν με βάση την μέχρι τώρα ισχύουσα διάταξη, που ανέφερε ότι τα ΤΑΠ υποκαθιστούν γενικά τις ΠΑΕ σε δικαιώματα και υποχρεώσεις, θεωρούνται ανίσχυρες και δεν έχουν έννομο αποτέλεσμα.

    Οι δε πίνακες της τελικής βαθμολογίας των ομάδων των οικείων πρωταθλημάτων, περιόδου 2004-05, αναπροσαρμόζονται με βάση τα δεδομένα της ανωτέρω διάταξης. Η διάταξη αυτή αφορά και το ΤΑΠ Γιάννινα, που βέβαια με τα νέα δεδομένα, παραμένει στη Γ΄ Εθνική.

    Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης ισχύει ανάλογα και για τις ΚΑΕ, που με τις ίδιες διαδικασίες μετατράπηκαν σε ΤΑΚ (Α2 κατηγορία).

    [21] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΤΟΥ ΓΟΥΪΜΠΛΕΤΟΝ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Δεν κατάφερε να συνεχίσει την πορεία της στον β΄ γύρο στο διπλό του Γουίμπλεντον η Λένα Δανιηλίδου. Η Νικόλ Πρατ (Αυστραλία) και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ως δίδυμο δεν κατάφεραν να προκριθούν στις «16» του διπλού, καθώς ηττήθηκαν από τις Ανα Ιβάνοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο)/Τίνα Κρίζαν (Σλοβενία) με 2-0 σετ (6-3, 6-1).

    [22] ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2008 ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Μέχρι και τον Ιούνιο του 2008 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα παραμείνει στον πάγκο του ΠΑΟ. Στο πλευρό του κ. Ομπράντοβιτς θα παραμείνει ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρης Ιτούδης.

    [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Παρελθόν για την ΑΕΚ αποτελεί από το μεσημέρι της Παρασκευής ο Φώτης Κατσικάρης. Ο Ελληνας προπονητής υπέβαλλε την παραίτησή του παρά τη δεδομένη επιθυμία της διοίκησης να παραμείνει. Όλα αυτά έγιναν μετά την συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Δημήτρη Φιλίππου. Ο τελευταίος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του νεαρού τεχνικού, ο οποίος φέτος οδήγησε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος την Ένωση.

    Πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές και με τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Λευτέρη Κακιούση και Μπάνε Πρέλεβιτς.

    «Μετά από επτά χρόνια παραμονής μου στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας αποφάσισα να τελειώσω την συνεργασία μου με την ΑΕΚ, γιατί μετά από τη συνάντησή μου με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Φιλίππου, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της ομάδας για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

    Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της, η ΚΑΕ ΑΕΚ ευχαρίστησε τον Φώτη Κατσικάρη για την προσφορά του στην ομάδα.

    [24] ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ του Βερολίνου. Οι δύο εθνικές ομάδες γυναικών πήραν την 9η θέση, σημειώνοντας εντυπωσιακές νίκες.

    Για την Βάσω Καραντάσιου αυτή είναι η δεύτερη φορά που παίρνει την 9η θέση σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς το 2001 στο Κλάγκενφουρτ, είχε σημειώσει ανάλογη επιτυχία με την Έφη Σφυρή. Οι δυο τους ήταν 13ες το 1999 στο Παγκόσμιο της Μασσαλίας και 17ες το 2003 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί, είχαν πάρει μέρος και η Θάλεια Κουτρουμανίδου με την Βίκυ Αρβανίτη και είχαν καταταγεί επίσης 9ες. Η διοργάνωση του Βερολίνου αποτελεί πλέον παρελθόν για τα ελληνικά δίδυμα και οι αθλήτριες προσπαθούν να βρουν εισιτήρια για να επιστρέψουν την Παρασκευή στην Ελλάδα και να ξεκουραστούν.

    Την Τρίτη το πρωί, οι Ελληνίδες αθλήτριες θα αναχωρήσουν για το Στάβανγκερ της Νορβηγίας, όπου θα φιλοξενηθεί το επόμενο τουρνουά του παγκοσμίου σιρκουί.

    [25] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 4.200 ΚΙΛΩΝ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Λισσαβόνα, 24 Ιουνίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Η πορτογαλική αστυνομία εντόπισε και κατέσχεσε 4.200 κιλά κοκαΐνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αρχές του 2005, μετέδωσε το Ρόυτερς. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε αποθήκη στην περιοχή του Αλμεϊρίμ, 110 χιλιόμετρα ανατολικά της Λισσαβόνας. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, δύο Πορτογάλους και δύο Κολομβιανούς.

    Ο.Κ.

    [26] ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 24 Ιουνίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν και τέσσερις αγνοούνται μετά από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Φαλούτζα, στα δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Οι δύο Πεζοναύτες, του 2ου Εκστρατευτικού Σώματος, σκοτώθηκαν όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το όχημά τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Μπράιαν Γουίτμαν, άλλοι 13 πεζοναύτες τραυματίστηκαν ενώ τέσσερις στρατιώτες, που θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στο όχημα, αγνοούνται.

    Ο.Κ.

    [27] ΙΡΑΝ: ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τεχεράνη, 24 Ιουνίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκαν παρατυπίες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται στο Ιράν και ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής της εκλογικής διαδικασίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεχθήκαμε πολλές αναφορές για επεμβάσεις και παράνομες μηχανορραφίες σε εκλογικά τμήματα από άτομα, τα οποία δεν είχαν κανένα λόγο να βρίσκονται εκεί", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής της διαδικασίας σε ορισμένα τμήματα".

    Ο.Κ.

    [28] Η ΙΝΔΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 24 Ιουνίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Η Ινδία ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια εισόδου στον υπουργό Πληροφοριών του Πακιστάν, που κάποτε είχε παραχωρήσει άσυλο σε αυτονομιστές του Κασμίρ, για να επισκεφθεί το Κασμίρ, μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο Σεΐχης Ρασίντ Αχμεντ είχε ζητήσει να του επιτραπεί να μεταβεί στη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, με λεωφορείο, την άλλη εβδομάδα.

    Ο.Κ.

    [29] ΙΝΔΙΑ: 29 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΜΠΙΧΑΡ

    Νέο Δελχί, 24 Ιουνίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μαοϊστές αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση στο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας, μετέδωσε το Ρόυτερς. Toυλάχιστον εκατό μαοϊστές αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και σε δύο τράπεζες την Πέμπτη, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους αντάρτες.

    Ο.Κ.

    [30] ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 8 Μ.Μ. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο της θέσπισης από το ΥΠ.ΠΟ. διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων της χώρας, αποφάσισε να καθορίσει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και των Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους στις θέσεις Σίγρι και Πλάκα Λέσβου από τις 8:30 π.μ. έως τις 8 μ.μ., κατά τη θερινή περίοδο 2005.

    [31] ΤΟ Β.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επαναφορά του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

    «Ο βιοτεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ., Σωτήριος Μαγόπουλος, «έχει αποδείξει πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις θεσμούς και πρωτοβουλίες που ταυτίζονται με την πόλη και την ιστορία της, βοηθώντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη και την ανάδειξή της. Αναμφίβολα το Φεστιβάλ αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό και οι ανακοινώσεις που έγιναν από την ΔΕΘ Α.Ε. και την ΕΡΤ Α.Ε. σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα και θέτουν τις βάσεις για μία επιτυχή πορεία του θεσμού. Στην πορεία αυτή το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα αποτελεί συνοδοιπόρο, συνεργάτη και αρωγό», κατέληξε ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 June 2005 - 18:15:07 UTC