Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ''
  • [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • [03] ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [04] ΚΡΥΟ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ "ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ"
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΗ
  • [10] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
  • [11] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [12] ΣΒΒΕ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 2ΕΤΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ
  • [13] ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ
  • [14] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [17] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡ. ΜΠΟΥΣΕΚ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΓΔΜ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ENTONO ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [20] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [21] Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [22] Γ. ΓΑΖΗΣ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [23] ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
  • [24] Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η ΣΑΠΑΡΕΦΣΚΑ ΜVP ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.085 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [26] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ
  • [27] ΣΧΕΔΙΟ ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [28] ΠΟΥΤΙΝ: ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ
  • [29] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  • [30] H. KORE-EDA: ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
  • [31] TO 45o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟ
  • [32] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [33] Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [34] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ NADIA WEINBERG

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ''

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (16:26 UTC+2)

          Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διευκρίνισε σήμερα ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για την προμήθεια των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων TPQ-37, δεν έχει καμία σχέση με το έγγραφο που αφορά στη σύμβαση για τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TΟR-Μ1.

         Συγκεκριμένα, ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αφού αναρωτήθηκε πού έχουν σχέση το ένα έγγραφο με το άλλο, πρόσθεσε πως στο έγγραφο που αναφέρει σήμερα η «Ελευθεροτυπία» για τα TPQ-37, ο κ. Τσοχατζόπουλος αγνόησε την αρνητική γνωμοδότηση της στρατιωτικής ηγεσίας για την προμήθεια των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων και προχώρησε αυθαίρετα στην κατάρτιση μιας σύμβασης.

       «Στο ένα έγγραφο ο κ. Τσοχατζόπουλος σημειώνει με τα γράμματά του, υπάρχει ιδιόγραφη σημείωσή του, στο περιθώριο: «Όπως η αρχική απόφαση». Αυτό σημαίνει ότι διαγράφει με μια μονοκονδυλιά την εισήγηση του συγκεκριμένου εγγράφου. Αγνοεί ό,τι έχει αποφασίσει η τεχνική γνωμοδότηση και προχωρεί αυθαίρετα στην κατάρτιση μιας σύμβασης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

        Για δε το άλλο έγγραφο που αφορά στους TOR-M1, o κ. Αντώναρος ανέφερε ότι εξουσιοδοτούσε για να προχωρήσει η κατάρτιση μιας σύμβασης καθ' όλα νόμιμης και για να γίνει διαπραγμάτευση για καλύτερους όρους αλλά δεν προχώρησε ποτέ σ΄ αυτήν τη σύμβαση, διότι η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί να υπάρξει νόμιμη εγγύηση, κάτι που δεν υπήρξε στην αρχική σύμβαση.

        «Μην τα βάζουμε όλα σε ένα σακί. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο» είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

        Πρόσθεσε πως και τα δυο έγγραφα έχουν πολιτική αξία, ενώ σε ερώτηση σχετική με τη διάγνωση του Εισαγγελέα Αθανασίου, ο οποίος δέχεται ως νόμιμη εγγύηση την τραπεζική είπε πως ο κάθε εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας μπορεί να καταλήγει σε ερμηνείες που κρίνει ορθές.  

         «Όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία, η εγγύηση πρέπει να είναι νόμιμη. Η ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει δύο μορφές νόμιμης εγγύησης: Την κρατική και την τραπεζική» είπε ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε: «στην αρχική σύμβαση δεν υπήρχε καμία νόμιμη εγγύηση. Αυτό ισχύει και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καμιάς απολύτως αμφισβήτησης».  

       ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΛΕΣΣΑ

      Σε ερώτηση για το τι είδους σχέση επαγγελματική έχει ο κ. Φλέσσας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και αν η εταιρία "Civitas" που ανήκει στον κ. Φλέσσα εμπορεύεται πυραύλους «Πάτριοτ» ο κ. Αντώναρος απάντησε: «εδώ και πολλά χρόνια είναι συνήθης πρακτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να ζητείται η γνώμη επικοινωνιολόγων. Αυτό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά στην Ελλάδα από πολλές κυβερνήσεις. Ο κ. Φλέσσας χρησιμοποιείται ως πρόσωπο με την ιδιότητα του επικοινωνιολόγου από το υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας. Δεν έχω γνώση, αν η συγκεκριμένη εταιρεία «Civitas» έχει σχέση με το υπουργείο. Υπεύθυνος επικοινωνίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ο αντιπλοίαρχος κ. Γκίκας».

      Β. Κουτσούμπα

    [02] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή 11 βουλευτίνες της ΝΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας.

    Στο σχέδιο νόμου, το οποίο όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει σε ότι αφορά την κακοποίηση γυναικών, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

    - Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, το μέλος της οικογένειας που κακοποιείται καταφεύγει στον Εισαγγελέα και αφού αποδειχθεί σωματική, ή ψυχολογική βία με ιατροδικαστική έκθεση διατάσσεται η άμεση απομάκρυνση του υπαίτιου από την οικία μέχρι να καθοριστεί από το αρμόδιο δικαστήριο το θέμα της μετοίκησης ή της επιμέλειας των παιδιών.

    - Θα δίδεται αμέσως μηνιαία αποζημίωση από την Πολιτεία στον αναίτιο για σωματική βλάβη ή ηθική ικανοποίηση έως ότου ρυθμιστεί το θέμα της διατροφής ή της επαγγελματικής αποκατάστασής του.

    Όπως υποστηρίζεται από τις 11 βουλευτίνες που υπογράφουν την πρόταση νόμου έτσι θα υποστηριχθούν δράσεις όπως:

    - Η υποχρεωτική απομάκρυνση του υπαίτιου άνδρα από την οικία.

    - Η δυνατότητα παρακολούθησης οργανωμένου προγράμματος συνεδριών και από τους δύο συζύγους και

    - Η οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.

    Νατάσα Θωμά

    [03] ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 25 Νοεμβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ενθαρρύνονται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας για την τελευταία, κατέθεσαν, χθες, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας- μεταξύ αυτών ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης και η υποστηρίκτρια των ελληνικών θέσεων Κάρολιν Μαλόνι- στο σώμα.

    Στο σχέδιο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Κογκρέσου και αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, ενώ υπονομεύει τις ίδιες τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

    Επισημαίνεται δε ότι η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό και εμπορικό εταίρο της ΠΓΔΜ, ενώ καλούνται οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να τιμήσουν την συμφωνία του 1995 για μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία.

    Ζητείται, επίσης, από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επανέλθει στην από μακρού χρησιμοποιούμενη ονομασία ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα και εκφράζεται η υποστήριξη του Κογκρέσου προς τις προσπάθειες του ΟΗΕ.

    [04] ΚΡΥΟ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (09:27 UTC+2)

    Νέα επιδείνωση παρουσιάζει από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία έπεσε ακόμα περισσότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

    Στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης επικρατεί ηλιοφάνεια, αλλά το κρύο είναι τσουχτερό λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ. Από το λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε ο απόπλους των σκαφών στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, ενώ κανονικά διεξάγονταν μέχρι τις 9 το πρωϊ τα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα και Αλεξανδρούπολη προς και από Θάσο και Σαμοθράκη, αντίστοιχα.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην πόλη της Φλώρινας (ο δείκτης του θερμομέτρου έδειξε 6 βαθμούς), ενώ 4 είχε η Κοζάνη, -3 η Καστοριά και 1 οι Σέρρες. Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί ηλιοφάνεια με κρύο και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 2 έως 6 βαθμούς.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Βιέννη θα επισκεφθεί το διάστημα 2-3 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, στο πλαίσιο των επαφών και διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

    Όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Μολυβιάτης θα βρίσκεται στη Ρώμη το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο.

    Την επομένη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα επισκεφθεί το Βερολίνο και τη Βιέννη.

    [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ "ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ"

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η πρωτοβουλία «Γυναίκες ενάντια στην κακοποίηση».

    διαδηλωτές, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    Αιτήματα τους ήταν η δημιουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη και η ψήφιση νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν αναμμένους πυρσούς και πανό με τα αιτήματα τους. Αντιπροσωπεία εξέθεσε τα αιτήματα των διαδηλωτών στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα.

    [07] ΑΥΡΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Αύριο κρίνεται το αίτημα της χώρας μας να γίνει συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού, που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται το προσεχές Σάββατο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στη Σύνοδο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας έχει 49 τακτικά μέλη, 2 συνδεδεμένα και 5 παρατηρητές.

    Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι επιλογή της χώρας μας να ενταχθούμε και να ταχθούμε υπέρ της διατήρησης του ευρωπαϊκού γλωσσικού πλούτου και κατά της μονογλωσσίας που ενδεχομένως θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα και την ελληνική γλώσσα.

    Το σύνθημα του Οργανισμού της Γαλλοφωνίας για μια Ευρώπη των λαών, των γλωσσών και των πολιτισμών, εκφράζει και την ελληνική πλευρά, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού αναμένεται να εξετάσει ένα 10ετές στρατηγικό πλαίσιο που θα καθορίσει τις κατευθύνσεις του Οργανισμού για την επόμενη 10ετία. «Είναι επιλογή της Ελλάδας να μη λείπει από αυτόν τον σχεδιασμό» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    «Ο αριθμός και η ποικιλία των κρατών που συμμετέχουν στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για μια πιο πολυδιάστατη ελληνική εξωτερική πολιτική ειδικά ενόψει της ανάληψης από τη χώρα μας θέσης μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    «Καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ούτε ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα. Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής του Γραφείου Ενημέρωσης του Υπουργείου ορίστηκε ο Aντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Στέφανος Γκίκας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΕΘΑ, με αφορμή σχόλιο εφημερίδας ότι ιδιωτική εταιρεία ή ιδιώτης αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχει συμβατική σχέση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ούτε με τον κ. Φλέσσα, ούτε με την εταιρεία CIVITAS, της οποίας είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

    «Ο κ. Φλέσσας ως πρόσωπο και με την ιδιότητα του σύμβουλου επικοινωνίας συνεισφέρει τις απόψεις του σε ομάδα εργασίας που ασχολείται με τη βελτίωση των μηχανισμών επικοινωνίας θεμάτων που κατά καιρούς απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις (ατυχήματα, προκλήσεις, κρίσεις, επιμόρφωση κλπ). Είναι άλλωστε συνήθης πρακτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να επιζητείται η γνώμη των ειδικών. Ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική ή την εκπροσώπηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΕΘΑ.

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    «Ποιο ήταν το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, της αντιπροσωπείας που είχε επικεφαλής τον πρώην εισαγγελέα κ. Ζορμπά», ερωτούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Αναλυτικότερα, οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

    «Σε απάντηση ερώτησης μας που υποβλήθηκε στις 23 Ιουνίου 2004, σχετικά με την επίσκεψη του πρώην εισαγγελέα κ. Ζορμπά και σήμερα διευθυντή της ΓΓΟΣΑΕ στη Ρωσία, απαντήσατε ότι πραγματοποιήθηκε αποστολή στην Αγία Πετρούπολη - Μόσχα, με επικεφαλής τον ίδιο και με σκοπό τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις και στα εγκαίνια του 3ου ΑΙΙ "ΖυΒΡ", μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Άμυνας της Ρωσίας κ. Ντμιτριέφ και του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Κρατικής Εταιρείας Αμυντικού Υλικού 'ΈΟ5ΟΒΟΚΟΝΕΧΡΟΒΤ".

    »Επειδή μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ούτε ο σκοπός της παραπάνω επίσκεψης στα εγκαίνια του 3ου ΑLL. "ΖUΒR", θα πρέπει να μας δώσετε επαρκείς και λεπτομερείς διευκρινήσεις για την επίσκεψη αυτή και για το ρόλο ενός εκάστου των μελών της αντιπροσωπείας, η οποία κόστισε στον ελληνικό λαό περί τα 5.000 ευρώ, μόνο για τα προσωπικά έξοδα των μελών, στα οποία βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνονται τα υψηλού κόστους αεροπορικά εισιτήρια».

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν τον υπουργό Άμυνας:

    «Ποιο ήταν το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στην Αγία Πετρούπολη - Μόσχα της πολυπληθούς αντιπροσωπείας που είχε επικεφαλής τον πρώην εισαγγελέα κ. Ζορμπά, ποιες οι επιδιώξεις και ποια τα τελικά αποτελέσματα ;

    »Με ποιους Ρώσους αξιωματούχους συναντήθηκε ο κ. Ζορμπάς εκτός από τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Ντμιτριέφ και το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας "ΡΟ5ΟΒΟΚΟΝΕΧΡΟΡΓΓ», ενώ ζητούν να τους κατατεθούν όλες οι σχετικές διαταγές που εκδόθηκαν από το ΥΠΕΘΑ και τη ΓΓΟΣΑΕ για το σκοπό του ταξιδιού και οι οδηγίες για ένα έκαστο των μελών της αντιπροσωπείας, καθώς επίσης και οι σχετικές Εκθέσεις - Πρακτικά που συντάχθηκαν από την ελληνική και ρωσική αντιπροσωπεία και υποβλήθηκαν στην πολιτική ηγεσία, για την ενημέρωση της, καθώς και οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνέχεια από αυτή.

    [10] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση στη συνέχεια των μέτρων που έχει λάβει για τους αγρότες, ανακοινώνει σήμερα την εξασφάλιση ενός πρόσθετου ποσού για τα Κοινοτικά Προγράμματα του Γ' ΚΠΣ για την Αγροτική Ανάπτυξη, ύψους 360.000.000, και την ένταξη στο Πρόγραμμα 3 νέων μέτρων για τον αγροτικό πληθυσμό», δήλωσε - μεταξύ άλλων- σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    «Πρέπει να τονίσω ότι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης είναι η επίσπευση της καταβολής των επιδοτήσεων που φέτος όπως θα αποδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι πολύ περισσότερες από πέρσι στην ίδια χρονική περίοδο.

    »Θα πρέπει να σας πω, ότι αξιοποιούμε κάθε εθνική δυνατότητα, όπως τη δανειακή διευκόλυνση από την Αγροτική Τράπεζα για να εισπράξουν οι παραγωγοί μας τις περισσότερες επιδοτήσεις τους πολύ πριν από τις εορτές. Αυτό θα είναι πρωτόγνωρο και δεν έχει κανένα προηγούμενο», τόνισε ο κ. Μπασιάκος και πρόσθεσε:

    «Όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για την ασκηθείσα το τελευταίο 9μηνο αγροτική πολιτική, θα πρέπει να αναλογιστούν και να απολογηθούν, γιατί από οποιαδήποτε θέση, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε ως κυβέρνηση, ενέκριναν τους κανονισμούς που στο σύνολό τους εφαρμόζονται σήμερα. Είμαστε αναγκασμένοι να τους εφαρμόσουμε. Το σύνολο των κοινοτικών κανονισμών έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις του περασμένου Απριλίου για τα τρία μεσογειακά προϊόντα, το βαμβάκι, το καπνό και το ελαιόλαδο, θα ισχύσουν από το 2006.

    »Σε σχέση με τη διαμόρφωση του εισοδήματος για πολλά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, οι Κοινοτικές εισροές θα είναι πολύ μεγαλύτερες φέτος ακόμα και από πέρσι. Η τιμή παραγωγού είναι γνωστό ότι διαμορφώνεται με βάση την παραγωγή, τα αποθέματα που υπάρχουν και τις εισαγωγές. Είναι, όμως, γνωστό ότι μία κακή πολιτική του παρελθόντος οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών και σε διαμόρφωση υψηλών αποθεμάτων που δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα κατά τη φετινή κρίση. Οι τιμές είναι χαμηλές στις περισσότερες χώρες που παράγουν ομοειδή με τα δικά μας προϊόντα, ώστε να υπάρχει κίνητρο για την εισαγωγή στη χώρα μας φθηνών ξένων προϊόντων. Παρ' όλα αυτά εντείνονται οι έλεγχοι, οι οποίοι έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

    »Εάν οποιαδήποτε παράταξη κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε εθνικές ενισχύσεις που οδηγούν σε υψηλούς καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτικής μας δυνατότητα τώρα που συζητούμε κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, ας το δηλώσουν. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση πιεζόμενη από άκριτες και λαϊκίστικες φωνές να ενδώσει σε αιτήματα τέτοια και να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας για τα αγροτικά προϊόντα, για την τύχη του Έλληνα αγρότη», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    [11] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Τα θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέτασαν κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Σπ. Παπαδόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Δημ. Βρεττάκο και τον Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας Σπ. Ευσταθόπουλο.

    Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, εστιάσθηκε κυρίως στην πορεία της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο αυτής και οι οποίοι στηρίζονται στο βασικό τρίπτυχο: οικονομική μεγέθυνση - κοινωνική συνοχή - βιώσιμη ανάπτυξη, υπό το φως των συμπερασμάτων που περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, γνωστής και ως «Επιτροπής Κοκ».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση και τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα που την χαρακτήρισε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, τόνισε την ανάγκη παράλληλα με την δημοσιονομική εξυγίανση, να διαμορφωθούν πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και βελτιώνουν την ποιότητα στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή.

    Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής, οι οποίοι είναι «κατ' αρχάς, η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στην απλότητα, την σταθερότητα, την διαφάνεια και τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, στη συνέχεια ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προβλέπει οικονομική ανάπτυξη παντού και για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή σύγκλιση, και, τέλος, η καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και την λειτουργία νέων επιχειρήσεων με κατεύθυνση την απλοποίηση και την διαφάνεια του πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου και την μείωση του κόστους λειτουργίας».

    Σε σχέση με τη διεθνή οικονομική κατάσταση, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόβλεψης και έγκαιρης προετοιμασίας αντιμετώπισης εξωγενών παραγόντων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως το συνεχιζόμενο, ασυνήθιστα υψηλό, επίπεδο τιμών του πετρελαίου διεθνώς και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου Η.Π.Α.

    Στο Συμβούλιο, επίσης, υιοθετήθηκε ομόφωνα κείμενο συμπερασμάτων για την ενίσχυση του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Ο κ. Σιούφας, τόνισε ότι χρειάζεται να αναληφθούν δράσεις σε πτυχές της βιομηχανικής πολιτικής που μπορούν να δώσουν ουσιαστική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να προσανατολισθούν περισσότερο τα διαρθρωτικά ταμεία στις ανάγκες του παραγωγικού αυτού τομέα, μέσω της δυνατότητας που παρέχει το αποθεματικό ευελιξίας.

    Τέλος, ο κ. Σιούφας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της πολιτικής στήριξης της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας μας να φιλοξενήσει την Ευρω-μεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας του 2006.

    [12] ΣΒΒΕ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 2ΕΤΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ερχόμενη διετία αποτελεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ικανοποιεί σημαντικά αιτήματα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Ωστόσο, όσον αφορά το νομό Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται για ακόμη μία φορά η εξομοίωση του με εκείνον της Αττικής, παρά τη διαφορετική οικονομική πραγματικότητα της περιοχής και τις επανειλημμένες ενστάσεις των παραγωγικών φορέων.

    Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία του νόμου περιλαμβάνονται η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων και της σύνδεσης της απασχόλησης με τις επιχορηγήσεις, η μείωση της ίδιας συμμετοχής σε 25% και η εξάντληση των δυνατοτήτων που θέτουν οι περιορισμοί του Περιφερειακού Χάρτη ενισχύσεων, που εγκρίθηκαν το 1998 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυνατότητα επιχορηγήσεων έως 55% για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

    Σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση κινούνται επίσης οι τροποποιήσεις των διατάξεων εφαρμογής, όπως η συντόμευση των διαδικασιών έγκρισης, η δυνατότητα υποβολής επενδύσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η διεύρυνση των επιλέξιμων δαπανών, καθώς και η δυνατότητα πληρωμής προκαταβολών.

    Ο ΣΒΒΕ επισημαίνει επίσης ότι για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας παρέχονται τα υψηλότερα κίνητρα της τελευταίας επταετίας και αναμένεται να αναστραφεί η επενδυτική άπνοια στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Η δυνατότητα επιχορήγησης έως 55%, κατά κύριο λόγο στις υποβαθμισμένες περιοχές της Θράκης, της Ηπείρου, καθώς και στους νομούς που έχουν ΑΕΠ μικρότερο του 65% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει τη σαφή περιφερειακή διάσταση του Νόμου. Δημιουργεί προβληματισμό η διάσπαση της μεθοριακής ζώνης των 20 χιλιομέτρων ως προς τα κίνητρα, καθώς δεν είναι διαφορετικά τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί.

    "Ευελπιστώντας ότι το επενδυτικό κλίμα θα αναστραφεί, διότι πράγματι τα κίνητρα που παρέχονται είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των επιλέξιμων κατηγοριών επενδύσεων και των κλάδων που εντάσσονται στο νέο Νόμο, θα αναμένετο παράλληλα μια ουσιαστική αύξηση των σχετικών κονδυλίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, οι Βορειοελλαδίτες βιομήχανοι επισημαίνουν ότι, αν ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και το αναπτυξιακό αποτέλεσμα των επενδύσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα πρέπει με σαφήνεια να καθοριστεί μέσω του Νόμου ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις του δευτερογενούς τομέα και της περιφέρειας, μέσω της εκ των προτέρων κατανομής των σχετικών κονδυλίων κατά περιφέρεια.

    Ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να προωθείται και από τις άλλες πλην επιχορηγήσεων μορφές κινήτρων, κυρίως όσον αφορά τις ειδικές επενδύσεις (κατηγορία 4), όπως αφορολόγητα αποθεματικά, ενίσχυση του κόστους απασχόλησης. Έτσι προτείνεται το ποσοστό των αφορολόγητων αποθεματικών στη Δ' Ζώνη να είναι σημαντικά πιο αυξημένο από τις άλλες ζώνες.

    Τέλος, η συμπερίληψη στο Νόμο των ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει να έχει μια σαφή περιφερειακή διάσταση, που θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω της ποσόστωσης των κονδυλίων, που αφορούν σε επενδύσεις στο Νομό Αττικής.

    Ειδικότερα, η οριζόντια εφαρμογή (όμοιο ποσοστό ενίσχυσης για όλη τη χώρα), κυρίως των ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων, και σε μικρότερο βαθμό των ειδικών επενδύσεων, θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στη στρέβλωση του περιφερειακού χαρακτήρα του Νόμου, αν δεν προβλεφθούν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για την ενίσχυση ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων του Νομού Αττικής.

    Η εμπειρία από την εφαρμογή αντίστοιχων κινήτρων, όπως προβλέπονταν από τα άρθρα 23 Α και 23 Β, κατέδειξε ότι το 70% των συγκεκριμένων κονδυλίων που διαχειρίστηκε κατά την περίοδο εκείνη το Υπουργείο Ανάπτυξης, κατέληξαν σε επιχειρήσεις του Νομού Αττικής.

    Το πρακτικό αποτέλεσμα της παραπάνω εφαρμογής του Νόμου ήταν να δημιουργηθούν εξαιρετικά άνισες ανταγωνιστικές πιέσεις στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας που τόλμησαν να επενδύσουν σε παραμεθόριες περιοχές και να υποστούν το σχετικό λειτουργικό κόστος.

    Η μόνη λύση για την αποφυγή τέτοιων οξύμωρων καταστάσεων είναι, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, η συμπερίληψη διάταξης στο Νόμο (και όχι ο καθορισμός με Υπουργική απόφαση, καθώς ο Νόμος θα έχει ισχύ δύο ετών, διάστημα κρίσιμο για την περιφερειακή σύγκλιση) που θα προσδιορίζει με σαφήνεια μια μέγιστη ποσόστωση έως Χ% (π.χ. 15%) στα σχετικά κονδύλια που θα αφορούν επενδύσεις επιχειρήσεων του Νομού Αττικής.

    "Η τροποποίηση αυτή δε θα έχει μόνο ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, αλλά θα υποστηρίξει και τη διακηρυγμένη πολιτική της Κυβέρνησης για έμπρακτη στροφή της πολιτικής της στα θέματα της Περιφερειακής σύγκλισης που αντανακλάται με σαφήνεια στις λοιπές διατάξεις του Νόμου", σημειώνει η διοίκηση του Συνδέσμου.

    ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ

    Για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας παρέχονται τα υψηλότερα κίνητρα της τελευταίας 7ετίας και αναμένεται να αναστραφεί η επενδυτική άπνοια στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Η δυνατότητα επιχορήγησης έως 55%, κατά κύριο λόγο στις υποβαθμισμένες περιοχές της Θράκης, της Ηπείρου, καθώς και στους νομούς που έχουν ΑΕΠ μικρότερο του 65% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει τη σαφή περιφερειακή διάσταση του Νόμου. Δημιουργεί προβληματισμό η διάσπαση της μεθοριακής ζώνης των 20 χιλιομέτρων ως προς τα κίνητρα, καθώς δεν είναι διαφορετικά τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί.

    Όσον αφορά το Νομό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι μολονότι δεν προβλέπεται η αλλαγή ζώνης λόγω των περιορισμών που θέτει ο Περιφερειακός Χάρτης ενισχύσεων παρουσιάζονται ορισμένες δυνατότητες για την πραγματοποίηση επενδύσεων από υφιστάμενες επιχειρήσεις με επιχορήγηση έως 35% για ειδικά επενδυτικά σχέδια στους τομείς:

    -παραγωγής νέων ή καινοτόμων προϊόντων,

    -αναβάθμισης της ποιότητας,

    -προστασίας περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής τεχνολογίας,

    -εξοικονόμησης ενέργειας,

    -αποθηκευτικοί χώροι logistics,

    -ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων άνω των 3 εκατ. .

    Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Β' Ζώνη Θεσσαλονίκης, εκτός από την ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου περιλαμβάνει επιπρόσθετα τις χαρακτηρισμένες ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΑ με αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης από 15% σε 18%.

    [13] ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΛΙΑΠΗΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Τον Πύργο Ηλείας θα επισκεφτεί αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, προκειμένου να εγκαινιάσει τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ και το ταχυδρομείο της πόλης, αλλά και να συναντηθεί με τους επικεφαλής της ΝΟΔΕ του νομού.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, στις 6 το απόγευμα, ο κ.Λιάπης θα εγκαινιάσει τον νέο σταθμό των ΚΤΕΛ και αμέσως μετά θα επισκεφτεί τη ΝΟΔΕ Ηλείας. Τέλος, στις 7 το βράδυ θα ξεκινήσει η τελετή εγκαινίων του νέου ταχυδρομείου στον Πύργο.

    [14] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Κατακόρυφη άνοδο σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), παίρνοντας ώθηση από το θετικό άλμα που πραγματοποίησαν οι τίτλοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και συνεπεία της ενθαρρυντικής πορείας των κλάδων της περιφέρειας.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,37% και αναρριχήθηκε στο επίπεδο των 2.635,43 μονάδων, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.581,70 και 2.635,49 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υποτονικός, αν και ελαφρά ενισχυμένος σε σύγκριση με χτες, ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, που έφθασε στο ποσό των 151,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 18.336.608,84 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν δύο της εταιρίας Cosmote, το ένα ύψους 3.335.000,00 ευρώ, στα 13,34 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 3.320.000,00 ευρώ, στα 13,28 ευρώ.

    Θετικό ήταν και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 225 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 73 πτωτικών και 118 αμετάβλητων. Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών ΑΛΥΣΙΔΑ (11,96%), ΡΟΚΑΣ (10,60%) και της ΒΙΟΣΩΛ (9,68%). Στον αντίποδα, πιέσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των EURODRIP (17,76%), DOMUS (17,71%) και της ΕΤΜΑ (10,71%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, τρέχοντας με ρυθμό της τάξης του +2,57%, συνεπεία των μεγάλων κερδών για τις τράπεζες (+3,07%), αλλά και τις τηλεπικοινωνίες (+3,08%).

    Η άνοδος των τηλεπικοινωνιών είναι αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις μετοχές των FORTHNET (4,38%), COSMOTE (4,10%) και του ΟΤΕ (2,34%).

    Η ανάκαμψη των τραπεζών αντανακλάται στα μεγάλα κέρδη των μετοχών EFG (4,81%), ΑΤΤΙΚΗΣ (3,92%), ALPHA BANK (3,72%), ΕΓΝΑΤΙΑ (3,15%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (2,78%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (2,04%), ΕΤΕ (1,48%) και της ΤτΕ (1,16%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε κατά 2,34%, έναντι κερδών 1,42% για τον Mid 40 της μέσης και 1,20% για τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Θετικό πρόσημο είχαν με τη λήξη των συναλλαγών όλοι οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με μπροστάρη τους τις κατασκευές που έτρεξαν με ανοδικό ρυθμό της τάξης του 2,43%, απόρροια των ισχυρών τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΑΚΤΩΡ και ΕΡΓΑΣ (+4,17% αμφότερες), ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗΣ (+3,33%) και ΑΘΗΝΑΣ (+3,16%). Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε και ο δείκτης των ασφαλειών (2,13%).

    Άνοδο υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (1,95%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (1,84%), της πληροφορικής (1,75%), των βασικών μετάλλων (1,53%), των τροφίμων και ποτών (1,47%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,42%), του χονδρικού εμπορίου (1,37%), των συμμετοχών (1,34%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,24%), του λιανικού εμπορίου (1,10%) και των βιομηχανιών (1,08%).

    Κατά 0,88% ενισχύθηκε ο κλάδος των επενδύσεων και ακολούθησαν οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,81%), των διυλιστηρίων (0,53%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,49%) και της παράλληλης αγοράς (0,28%).

    [15] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΝΑΣΤΑΣΕ

    Βουκουρέστι, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ενώ απομένουν μόνον τρεις ημέρες από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου στη Ρουμανία, δημοσκόπηση του ινστιτούτου IRSOP που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνει την κεντροαριστερή Ενωση των κομμάτων PSD και PUR να προηγείται της κεντροδεξιάς συμμαχίας των κομμάτων PNL και PD κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, και για τις προεδρικές εκλογές, ο Αντριαν Ναστάσε του Τράιαν Μπασέσκου κατά 12 μονάδες.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-20 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.539 ατόμων και έχει περιθώριο λάθους 2.5%.

    Αναλυτικότερα, η Ένωση PSD+PUR φαίνεται να εξασφαλίζει την προτίμηση του 39% των ψηφοφόρων, η συμμαχία PNL-PD το 33% και το κόμμα Μεγάλη Ρουμανία 14%.

    Στις προεδρικές εκλογές προηγείται ο Αντριαν Ναστάσε με 42% και ακολουθούν ο Τράιαν Μπασέσκου με 30%, ο Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ του κόμματος Μεγάλη Ρουμανία με 13%.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Βουκουρέστι, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας, τρεις μόνον ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Ο πρόεδρος της χώρας Ιον Ιλιέσκου, που διεκδικεί μία θέση στη Γερουσία κατηγορείται σήμερα από τον Τύπο ότι προσπάθησε να «δωροδοκήσει» ψηφοφόρους, καθώς μέλη της ομάδας συνεργατών του προσέφεραν χρήματα σε συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι ο κ. Ιλιέσκου συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με ομάδα συνταξιούχων χθες το απόγευμα και στο τέλος της συνάντησης τους προσέφερε συσκευασίες καφέ, γλυκά και 4 ευρώ στον καθένα. Σήμερα ο Τύπος γράφει ότι είναι μία νέα στρατηγική του Ιλιέσκου για να κερδίσει ψήφους και να γίνει πιο δημοφιλής.

    Ο κ. Ιλιέσκου αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει ότι η συνάντηση δεν ήταν προεκλογική. Στην συνάντηση οι συνταξιούχοι παραπονέθηκαν στον Ιλιέσκου για τις χαμηλές συντάξεις και για τις ακριβές τιμές των φαρμάκων και σύμφωνα με τον Τύπο υπήρξε μία μικρή ένταση όταν μια γυναίκα πέταξε στον Ιλιέσκου το απόκομμα της σύνταξης της για να του δείξει ότι λαμβάνει μόνον 30 ευρώ και είναι αδύνατον να ζήσει αξιοπρεπώς με αυτό το ποσό.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Αγκυρα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Διέψευσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που κάνουν λόγο για ένταση στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον, με αφορμή το Ιράκ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν προχωρήσει σε προφορικό διάβημα με αφορμή τις αντιρρήσεις για την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, που φέρεται να εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, κατά τη διάρκεια μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    «Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, πριν από μερικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ και (ειδικότερα) στη Φαλούτζα, σε φιλικό ύφος» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡ. ΜΠΟΥΣΕΚ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΓΔΜ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σκόπια, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ και η Κροατία θα είναι έτοιμες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν την Τουρκία, εξέφρασε ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Ν.Α. Ευρώπη, Ερχαρντ Μπούσεκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, που επικαλούνται τηλεγράφημα του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων.

    Ο κ.Μπούσεκ επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ συγκριτικά με την Κροατία καθυστερεί στην ενταξιακή προετοιμασία, ενώ η Αλβανία δεν έχει πρόβλημα εκτός των αργών ρυθμών ανάπτυξης.

    Επίσης, παρατήρησε ότι οι χώρες των Βαλκανίων πληθυσμιακά αποτελούν μόνο το 1/4 του μεγέθους της Τουρκίας, ενώ επισήμανε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ανταγωνιστική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπούσεκ ένα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ΕΕ με την ένταξη των βαλκανικών χωρών θα είναι η πληθώρα των κοινοτικών επιτρόπων και κατά την άποψή του πρέπει να καταργηθεί το ισχύον "ένας επίτροπος ανά χώρα".

    Καταλήγοντας ο κ.Μπούσεκ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να ξεχάσει όσα υποσχέθηκε για τη σταθερότητα των χωρών της Βαλκανικής.

    [19] ENTONO ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Σε έντονο διάβημα προς την Ιρλανδία, προέβη το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, για δηλώσεις του πρεσβευτή της στην Κύπρο, Τζον Σουίφτ, υπέρ απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα.

    Το Δουβλίνο διαβεβαίωσε τη Λευκωσία ότι οι απόψεις Σουίφτ δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης. Ωστόσο, και ο πρεσβευτής του Λουξεμβούργου φέρεται να δήλωσε ότι προτεραιότητα της χώρας του που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο, είναι το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    [20] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Σε πολύ καλό κλίμα, όπως όλες οι επαφές του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, με προέδρους και γενικά εκπροσώπους των αθλητικών Ομοσπονδιών, έγινε και η σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν τόσο ο υφυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Κ.Ο.Ε.

    «Η συνομιλία μας ήταν εποικοδομητική. Συζητήσαμε με κάθε λεπτομέρεια την πορεία του ελληνικού Αθλητισμού, στο κομμάτι που ο κ. Διαθεσόπουλος και γενικά η Κ.Ο.Ε. υπηρετεί τα αθλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, τις ανάγκες, που συνεχώς αυξάνονται και τους νέους στόχους.

    »Βρήκαμε έναν τρόπο ανοικτής και καλής επικοινωνίας, με αυτόν θα προχωρήσουμε. Ευελπιστούμε ότι θα λιγοστέψουν τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε η κολύμβηση, το πόλο, οι καταδύσεις και η συγχρονισμένη κολύμβηση, να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, που καταξιώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Ορφανός.

    Από την πλευρά του, ο κ. Διαθεσόπουλος τόνισε τα εξής:

    «Η συνομιλία με τον κ. Ορφανό έγινε σε πολύ καλό κλίμα, θα μπορούσα να πω, ήταν φιλική. Στα όσα αναφερθήκαμε υπήρξε μεγάλη κατανόηση.

    »Ο κ. Υφυπουργός, στο μήκος των δυνατοτήτων του, έδειξε ότι θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο την Κ.Ο.Ε., στα θέματα που συζητήσαμε.

    »Η αλήθεια είναι ότι, ύστερα από τις μεγάλες επιτυχίες που είχαμε, αυξήθηκαν οι ανάγκες μας και ο σημαντικός αθλητικός χώρος μας χρειάζεται βοήθεια.

    »Πιστεύω ότι στην πορεία που χαράξαμε σήμερα, θα βρούμε λύσεις σε πολλά ζητήματα που μας απασχολούν.

    »Ευχαριστώ τον κ. Ορφανό και εκ μέρους των συναδέλφων μου μελών του Δ.Σ. της Κ.Ο.Ε. και πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση είναι η αρχή για μια πολύ καλύτερη και γενικότερη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Διαθεσόπουλος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε κάποια πρόταση για την ανάληψη μεγάλης διοργάνωσης;

    ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόταση όχι. Απλά ενημέρωσα τον κ. Υφυπουργό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, και συγκεκριμένα για το πού βρίσκεται η πορεία για την ανάθεση της διοργάνωσης, σε μια υποψήφια πόλη, κάτι που θα αποφασιστεί στο συνέδριο της FINA, που θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο στο Μόντρεαλ, οπότε θα συνεδριάσει και η εκτελεστική επιτροπή της.

    Σχετικά με το θέμα αυτό θα κάνουμε και μια γραπτή ενημέρωση του Υφυπουργού για όλα όσα συζητήθηκαν στις 18 Νοεμβρίου στη Λοζάννη, σε συνάντηση των υποψηφίων πόλεων, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της FINA.

    Στον Υφυπουργό θα πρέπει να δοθεί η πραγματική διάσταση και από την άποψη των υποδομών, αλλά και η οικονομική, το τι σημαίνουν αυτοί οι αγώνες σαν κέρδος ή σαν χάσιμο.

    Σε μια επόμενη συνάντησή μας με τον κ. Ορφανό και αφού θα του έχουμε στείλει την γραπτή ενημέρωση, θα δούμε αν συμφέρει γενικότερα τον ελληνικό Αθλητισμό, την πατρίδα μας να αναλάβουμε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση (αγώνες: κολύμβηση, πόλο, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση και long distance).

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ορφανός είπε:

    «Να προσθέσω μία λεπτομέρεια. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι η ορθολογική προσέγγιση του θέματος. Θα δούμε λεπτομερώς τι ακριβώς σημαίνει αυτή η διοργάνωση για την Ελλάδα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από κοινού βέβαια, αφού δούμε όλες τις λεπτομέρειες».

    [21] Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Κάθε χρόνο, η εφημερίδα European Voice, η οποία εκδίδεται στις Βρυξέλλες και ανήκει στο Economist Group, απονέμει βραβεία σε ειδική τελετή στους «Ευρωπαίους της Χρονιάς», τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε όλο τον κόσμο, σε δέκα θεματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, στη δημοσιογραφία, στη διοίκηση επιχειρήσεων, στη διπλωματία, στην πολιτική, καθώς και στην ευρωπαϊκή προσωπικότητα που ξεχώρισε μέσα στο 2004.

    Η European Voice βραβεύει τους νικητές της κάθε θεματικής κατηγορίας, οι οποίοι επιλέγονται μετά από ανοικτή ψηφοφορία μεταξύ των αναγνωστών της εφημερίδας, αλλά και των επισκεπτών της ιστοσελίδας της, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου.

    Στην κατηγορία της ευρωπαϊκής προσωπικότητας της χρονιάς για το 2004, υποψήφιοι είναι: Η Πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας.Οτο Ρέχαγκελ, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο ευρωβουλευτής Πολ Βαν Μπούιτεντ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Νικ. Γουίτνεϊ.

    [22] Γ. ΓΑΖΗΣ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών έχει ξεκινήσει και οι πυγμάχοι βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους, ενόψει της συμμετοχής τους στην κορυφαία εγχώρια διοργάνωση.

    Ο Γιώργος Γαζής είναι ένα από τα λογικά φαβορί για να κατακτήσει και φέτος τον τίτλο στα 75κ. Ο αθλητής του Εθνικού Κοζάνης βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ελπίζει ότι θα ανέβει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πρώτο σκαλί του βάθρου: «Η προετοιμασία μου πηγαίνει πολύ καλά. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχω τραυματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να με πάνε πίσω. Νοιώθω πολύ δυνατός και ελπίζω ότι θα αποδειχθεί αυτό και κατά την διάρκεια των αγώνων» τόνισε ο πρωταθλητής του Εθνικού Κοζάνης, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα και τυπικά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

    Ο Γιώργος Γαζής εξέφρασε την ευχή για την διεξαγωγή ενός πετυχημένου πρωταθλήματος: «Αυτό πάντως που εύχομαι είναι να διεξαχθεί ένα δυνατό πρωτάθλημα, να κερδίσει ο καλύτερος σε κάθε κατηγορία και πάνω από όλα οι διαιτησίες να είναι σωστές, ώστε να μην ακουστεί κανένα παράπονο ή διαμαρτυρία» κατέληξε ο πρωταθλητής μας.

    [23] ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΜΕΝΤ, για τον Παρασκευά Μουρατίδη αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Αυτό αναφέρει ο ίδιος λίγες ώρες μετά την απόφασή του να συνεργαστεί με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    «Αναλαμβάνω την ομάδα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Μετά την ήττα από τον Πανελλήνιο τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον στόχο μας», τόνισε ο κ. Μουρατίδης και συνέχισε: «Πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην ομάδα. Φυσικά ακόμη δεν την γνωρίζω, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνουμε καθοριστικές αλλαγές. Χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση».

    Ο κ. Μουρατίδης επισήμανε ότι ο προκάτοχός του ήταν καλός προπονητής και έκανε σωστά τη δουλειά του. «Δυστυχώς στον επαγγελματισμό δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδίσω το στοίχημα».

    [24] Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η ΣΑΠΑΡΕΦΣΚΑ ΜVP ΤΗΣ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Η Φίφη Σαπαρέφσκα αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 4ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ γυναικών, αφού στον αγώνα Μαρκόπουλο - Πανελλήνιος 3-2 κέρδισε 14 πόντους, με 8/10 επιθέσεις, 4 άσους, 9 άμυνες, 2 μπλοκ, ενώ είχε και 75% στην υποδοχή.

    «Χαίρομαι πολύ που αναδείχθηκα πολυτιμότερη παίκτρια. Είναι σημαντικό για εμένα ενόψει των επόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας μου», δήλωσε η Φίφη Σαπαρέφσκα και συνέχισε: «Πάμε καλά, αλλά θέλουμε χρόνο για να δέσουμε και να βελτιωθούμε ως ομάδα».

    Η Φίφη Σαπαρέφσκα γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1970. Έχει ύψος 1.80μ. και αγωνίζεται ως κεντρική. Έχει αγωνιστεί στις ομάδες του Αγίου Σώστη, του Παναθηναϊκού, των Βριλησσίων και τώρα του Μαρκόπουλου. Είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα γυναικών, ενώ έχει παίξει και μπιτς βόλεϊ.

    [25] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.085 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 25 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ενας ιρακινός αξιωματούχος ανακοίνωσε, σήμερα, ότι "περισσότεροι από 2.085 άνθρωποι" έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Φαλούτζα και άλλοι 1.600 αιχμαλωτίστηκαν, ανάμεσά τους συνελήφθη -στην κοντινή Μοσούλη- στέλεχος της οργάνωσης του ιρακινού Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο Αμπού Σάιντ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής ασφάλειας της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, Κάσεμ Ντάουντ, σε πολλές περιπτώσεις οι σοροί των νεκρών από τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν και έτσι ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί πόσοι από τους νεκρούς είναι ένοπλοι αντάρτες και πόσοι ακριβώς οι νεκροί άμαχοι.

    [26] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

    Κίεβο, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας απαγόρευσε σήμερα τη δημοσίευση των αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, μετά από προσφυγή της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    "Μέχρι να ολοκληρώσουμε την εξέταση της προσφυγής της αντιπολίτευσης, τα αποτελέσματα δεν θα δημοσιευτούν και δεν θα επικυρωθούν εφόσον εμείς δεν θα έχουμε αποφανθεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Λιάνα Σλιαποσνίκοβα.

    [27] ΣΧΕΔΙΟ ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Βαρσοβία, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Ο Πολωνός πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος έχει προσκληθεί στο Κίεβο για να παίξει μεσολαβητικό ρόλο πρότεινε σήμερα ένα "σχέδιο τριών σημείων" για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές, το οποίο προβλέπει την επαλήθευση των αμφιλεγόμενων αποτελεσμάτων των εκλογών, τη μη προσφυγή στη βία και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ εξουσίας και αντιπολίτευσης.

    "Επαλήθευση των αποτελεσμάτων σε όλα τα εκλογικά τμήματα στα οποία σημειώθηκε νοθεία", "εγγυήσεις από τις δύο πλευρές ότι απαρνούνται τη χρήση ισχύος και τη βία" και "συνάντηση στρογγυλής τραπέζης των κύριων πολιτικών δυνάμεων για να συζητήσουν για το μέλλον της Ουκρανίας", είναι το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κβασνιέφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [28] ΠΟΥΤΙΝ: ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Χάγη, 25 Νοεμβρίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα από τη Χάγη, στη σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας, πως είναι θέμα των ουκρανικών δικαστηρίων να επιλύσουν οποιοδήποτε θέμα προέκυψε από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Η άποψή μου και η άποψη, όπως πιστεύω, των συναδέλφων μου είναι ότι όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις εκλογές στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομοθεσίας της χώρας", τόνισε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο Πούτιν υπογράμμισε πως "τα αποτελέσματα των εκλογών είναι διαφανή" και συμπλήρωσε πως ήδη συνεχάρη τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς ως νικητή των εκλογών.

    [29] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

    Χάγη, 25 Νοεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα έχει δεσμευτεί να διαγράψει το 90% του ιρακινού χρέους, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Στο πλαίσιο που αποδεχτήκαμε στη Λέσχη του Παρισιού αποφασίσαμε να διαγράψουμε το χρέος του Ιράκ προς τη Ρωσία", τόνισε ο Πούτιν από τη Χάγη, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας.

    Στη Λέσχη του Παρισιού είχε αποφασισθεί η διαγραφή του 80% του ιρακινού χρέους.

    Το Ιράκ οφείλει σήμερα στο εξωτερικό 180 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 42 δισεκατομμύρια οφείλονται σε χώρες-μέλη της Λέσχης του Παρισιού.

    [30] H. KORE-EDA: ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Μία από τις σημαντικές μορφές του σύγχρονου ιαπωνικού κινηματογράφου, τον Hirokazu Kore eda, παρουσίασε σήμερα το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της αναδρομής στο έργο του από το τμήμα των «Νέων Οριζόντων», το οποίο είχε προβάλλει την πρώτη του ταινία Maborosi, που στη συνέχεια γνώρισε επιτυχία σε διεθνή Φεστιβάλ.

    Έχοντας γυρίσει άλλες τρεις ταινίες, επιστρέφει στους Νέους Ορίζοντες, για να παρουσιάσει το σύνολο της δουλειάς του. «Πρώτη φόρα ήρθαμε σε επαφή με το έργο του το 1995», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νέων Οριζόντων, Δημήτρης Εϊπίδης, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του Kore-Eda στη Θεσσαλονίκη σε μια φάση της καριέρας του που έχει αποκτήσει φήμη «και είναι από τους σημαντικότερους Ασιάτες σκηνοθέτες στο διεθνές στερέωμα». Η τελευταία του ταινία «Κανείς Δεν Ξέρει» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το δωδεκάχρονο πρωταγωνιστή του, Yagira Yuya.

    Ο Kore eda μίλησε για τη νέα του ταινία «Κανείς δεν ξέρει», μια πραγματική ιστορία που συνέβη πριν 16 χρόνια στο Τόκιο, τεσσάρων παιδιών, τα οποία εγκατάλειψε η μητέρα τους, αλλά που κατάφεραν να επιβιώσουν μόνα τους επί έναν ολόκληρο χρόνο. «Δεν ήθελα απλά να αντιγράψω τα γεγονότα. Όταν αποφάσισα να κάνω την ταινία αυτό που ήθελα πάνω απ' όλα ήταν να μην παρουσιάσω τα παιδιά ως κακόμοιρα και αξιολύπητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν δυνατά, ιδιαίτερα έξυπνα και ικανά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία. Το αντίθετο, μάλιστα. Ήταν ευάλωτα και αδύνατα» είπε.

    Η εμπειρία συνεργασίας με παιδιά ηθοποιούς αποδείχτηκε ιδιαίτερη για τον σκηνοθέτη, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. «Κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και στον ένα χρόνο των γυρισμάτων είχαμε και καβγάδες και αντιζηλίες. Ως εμπειρία, όμως, ήταν καλή για όλους. Τα παιδιά είχαν καλές και κακές στιγμές, δέθηκαν μεταξύ τους, έγιναν αδέλφια», τόνισε ο Kore-Eda.

    Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρούσα και η ηθοποίος που έπαιξε το ρόλο της μητέρας των τεσσάρων παιδιών, η Yu. «Τη μητέρα θα τη χαρακτήριζα ως μια γυναίκα πλημμυρισμένη από αγάπη και λάθη», είπε η νεαρή πρωταγωνίστρια. Το Κανείς Δεν Ξέρει είναι η πρώτη της ταινία και στην Ιαπωνία είναι γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο και τραγουδίστρια. Ο Kore-Eda την επέλεξε επειδή είδε ότι μπορούσε να ερμηνεύσει το ρόλο μιας γυναίκας που αγαπάει τρελά τα παιδιά της, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη τους.

    «Αυτό που θέλω μέσα από τις ταινίες μου δεν είναι να δημιουργώ ήρωες ή αντι-ήρωες. Προσπαθώ να δω τους ανθρώπους όπως είναι. Σέβομαι τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει ούτε μαύρο, ούτε άσπρο. Ο κόσμος μου είναι γκρι, μια μίξη πραγμάτων», σχολίασε ο Kore-Eda. Μιλώντας ειδικά για το στιλ που κινηματογραφεί είπε ότι «σ' όλες τις ταινίες μου θέλω την οπτική του ντοκιμαντέρ, αλλά βασικά δημιουργώ ταινίες μυθοπλασίας. Το ντοκιμαντέρ μπαίνει στον τρόπο που χειρίζομαι την κάμερα, θέλοντας έτσι να δώσω ένα στοιχείο πραγματικότητας».

    Ε.Ρ.

    [31] TO 45o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Τιμητική εκδήλωση για μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, τον σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό, πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» της Αποθήκης Δ' του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρόντες ήταν η σύζυγός του, Άρτεμις Καπασακάλη, ο Γιώργος Κουτούζης, ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στη θρυλική ταινία «Ευδοκία» και η ηθοποιός Ελένη Ροδά, η «φωνή» της Ευδοκίας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την προβολή της ταινίας «Ευδοκία», στο πλαίσιο του αφιερώματος που ετοίμασε το Φεστιβάλ για τον Αλέξη Δαμιανό, αλλά και την λύπη του για το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω κούρασης.

    Από την πλευρά του, ο πρώτος και βασικός συνεργάτης του Αλέξη Δαμιανού στην ταινία «Ευδοκία», Λάκης Παπαστάθης, μιλώντας για την ταινία και τον σκηνοθέτη, είπε ότι εδώ και 35 χρόνια αναρωτιέται γιατί το τελευταίο πλάνο της ταινίας, όπου οι πρωταγωνιστές φεύγουν πάνω σε ένα τρίκυκλο, είναι ασπρόμαυρο κι όχι έγχρωμο, όπως το υπόλοιπο φιλμ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι ο λόγος που έγινε αυτό δεν ήταν τεχνικός. Ό,τι έγινε, έγινε για λόγους αφηγηματικούς και πνευματικούς, όχι για τεχνικούς. Η διαφορά αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα στην αληθινή ζωή. Οι ήρωες στο τέλος της ταινίας, μπαίνουν τελετουργικά με ένα τρίκυκλο στην αληθινή ζωή», τόνισε ο κ. Παπαστάθης.

    Αναφερόμενος στην Ευδοκία, την πρωταγωνίστρια της ταινίας, ο κ. Παπαστάθης επισήμανε ότι ερμηνεύεται από δύο γυναίκες: η πρώτη είναι η Μαρία Βασιλείου, που έδωσε μορφή, αίσθημα και κίνηση στον χαρακτήρα και η δεύτερη είναι η Ελένη Ροδά, που έδωσε τη φωνή της στην ηρωίδα.

    Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας «Λίγη Φωτιά», διάρκειας 17 λεπτών, μία παραγωγή της Ελένης Κοσυφίδου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος βοηθός σκηνοθέτη στα γυρίσματα της ταινίας «Ηνίοχος». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για όλους τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά τον Αλέξη Δαμιανό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Ηνίοχου», που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Ευδοκία», που αποτελεί μια μοναδική στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου, όπου μια απλή ιστορία μετατρέπεται σε αρχαία τραγωδία.

    Ε.Ρ.

    [32] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Νοεμβρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Με την ταινία "Είναι ο θεός μάγειρας" ανοίγει αύριο στην Αλεξανδρούπολη η αυλαία των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι Περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια με την συνεργασία της ΝΑ Εβρου, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Κινηματογραφικής λέσχης της πόλης (Κ.Λ.Α).

    Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι ''Promised Land'', "Η σκόνη που πέφτει'', "Αδεια ποδηλάτου'' (θεατρική παράσταση), "Αλεμάγια''. Οι Περιφερειακές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

    Ο.Ο.

    [33] Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Μια καλή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά χαρακτήρισε τη φετινή για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ο πρόεδρός της, Διαγόρας Χρονόπουλος, σε ότι αφορά την παραγωγή ελληνικών ταινιών και την παρουσία τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το ΕΚΚ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με 19 ταινίες, ο κ.Χρονόπουλος υποστήριξε ότι το Κέντρο κατάφερε να πετύχει έναν από τους στόχους του, αφού οι φετινές παραγωγές χαρακτηρίζονται από το εύρος και την ποικιλία τους και προέρχονται τόσο από καταξιωμένους όσο και από νέους σκηνοθέτες. «Ενας από τους στόχους του ΕΚΚ είναι αυτός ακριβώς, να βοηθά νέους δημιουργούς και παράλληλα να εξασφαλίζει την παρουσία των ήδη αναγνωρισμένων» είπε χαρακτηριστικά. Τα δύο τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκαν για ταινίες μεγάλου μήκους 11 νέοι σκηνοθέτες.

    Μέσα στο 2004 ολοκληρώθηκαν 19 μεγάλου μήκους ταινίες, 8 ντοκιμαντέρ και 13 μικρού μήκους. Στο τελευταίο στάδιο post production βρίσκονεται τέσσερις μεγάλου μήκους, έξι ντοκιμαντέρ, και έξι μικρού μήκους. Δύο μεγάλου μήκους, ένα ντοκιμαντέρ, μία μικρού μήκους και δύο κινουμένων σχεδίων, έχουν αρχίσει ήδη γυρίσματα, ενώ 18 μεγάλου μήκους, 9 ντοκιμαντέρ και 16 μικρού μήκους έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο της προ-παραγωγής.

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚΚ για τη συμμετοχή των ελληνικών ταινιών σε αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Φέτος η Ελλάδα εμφανίζεται σε 100 φεστιβάλ ανά τον κόσμο με 40 ταινίες «γεγονός ευχάριστο, αλλά και σπάνιο» όπως είπε ο κ.Χρονόπουλος. Σπάνια, όμως, χαρακτήρισε και την παραγωγή ταινιών, στο πλαίσιο του προγράμματος των «Οριζόντων», που χρηματοδοτεί και ελέγχει πλήρως το ΕΚΚ, και φέτος αριθμούν τις εννιά. «Από αυτές πέντε με έξι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτή είναι μία σπάνια αναλογία» είπε.

    Στα αρνητικά της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται η αδρανοποίηση του See Cinema Network, στο οποίο συμμετέχουν 11 κράτη της Ν.Α. Ευρώπης, για την χρηματοδότηση κάθε χρόνο τεσσάρων ταινιών που θα πραγματοποιηθούν με συμπαραγωγή, εξαιτίας της «οικονομικής δυσπραγίας». Ετσι αναβάλλεται η γενική συνέλευση του Δικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και μετατίθενται οι κρίσεις για τις χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, αναβάλλεται η Εβδομάδα Βαλκανικού Κινηματογράφου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αυτό το μήνα.

    Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Στο διεθνή χώρο, ο ελληνικός κινηματογράφος διεκδικεί φέτος ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και εμπορική παρουσία. Ηδη έξι ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ, από τη φετινή παραγωγή έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως του Βερολίνου, της Βενετίας, του Μόντρεαλ, του Τορόντο κ.α., ενώ συνολικά 40 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους συμμετέχουν σε 100 διεθνή φεστιβάλ, στα επίσημα προγράμματά τους.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ηδη πέντε ταινίες έχουν εξασφαλίσει διανομή σε αίθουσες του εξωτερικού (Το λιβάδι που δακρύζει, Πολίτικη κουζίνα, Νύφες, Hardcore, Οξυγόνο και Ένα τραγούδι δε φτάνει). «Εχει ανοίξει μία πόρτα στον καλλιτεχνικό και εμπορικό τομέα. Η ελληνική ταινία κυκλοφορεί πολύ στο εξωτερικό, έχει αποκτήσει διαβατήριο και ένα ενδιαφέρον πρόσωπο στο διεθνή χώρο. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κατακτήσει ένα μέσο επίπεδο και λίγο υψηλότερο στην Ευρώπη» δήλωσε η υπεύθυνη της Hellas Film, Βούλα Γεωργακάκου.

    Όπως ανέφερε, από το σύνολο των ελληνικών ταινιών που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δέκα έχουν βρει ήδη διανομή στις ελληνικές αίθουσες και αναμένεται ανάλογη τύχη για άλλες πέντε.

    Στο χώρο της τηλεόρασης η ΕΡΤ έχει παρουσιάσει μέσα στη χρονιά περίπου 30 ταινίες, ενώ η τηλεόραση της Βουλής έχει εξασφαλίσει την προβολή 50.

    Σε ότι αφορά την ΕΡΤ, ο κ.Χρονόπουλος ανέφερε ότι η νέα προγραμματική σύμβαση (για παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ), προβλέπει την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης με 600.000 ευρώ για τις ταινίες του προγράμματος «Τεκμήριο» και 900.000 ευρώ για το «Νέο Βλέμμα».

    Στο χώρο του DVD ελληνικές εταιρίες διανομής έχουν ήδη προχωρήσει στην κυκλοφορία πακέτων ταινιών ελλήνων σκηνοθετών όπως ο Κακογιάννης, ο Παναγιωτόπουλος, Βούλγαρης, Τσιώλης, Ψαρράς.

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θετικά αποτελέσματα για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο απέφεραν οι προσπάθειες του δικτύου EFAD (των διευθυντών των Ευρωπαϊκών Κέντρων Κινηματογράφου), στο οποίο συμμετέχει και το ΕΚΚ, καθώς πέτυχε να γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της ισχύος των κανόνων οικονομικής στήριξης των παραγωγών των ευρωπαϊκών χωρών για μία ακόμη πενταετία.

    «Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία, που θα επιτρέψει την επιβίωση του ευρωπαϊκού σινεμά, σε αντιπαράθεση με την παγκοσμιοποίηση του αμερικανικού κινηματογράφου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΚ, Δημήτρης Σοφιανόπουλος.

    Ο κ.Σοφιανόπουλος παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία (2001) για τις δαπάνες χωρών της Ευρώπης στην παραγωγή ταινιών. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα διέθεσε μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ, η Αυστρία 9, το Βέλγιο 28, το Λουξεμβούργο 17, η Γαλλία 432 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν σημαίνει ότι όλες οι παραγωγές ήταν αριστουργήματα. Είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση για να βγαίνουν και καλές ταινίες» είπε.

    Ο κ.Χρονόπουλος πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Γαλλία, τα τελευταία δύο χρόνια παρήχθησαν 200 ταινίες, εκ των οποίων οι 80 δεν παίζονται πουθενά. Στη Γερμανία επίσης από τις 100 παραγωγές, οι 45 έμειναν στα συρτάρια. «Σε μας σπάνια θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αν από τους Ορίζοντες βγαίνουν 4 καλές ταινίες το χρόνο είναι κάτι πολύ θετικό, και φέτος ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος» είπε, συγκρίνοντας τις αναλογίες.

    ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Ο προϋπολογισμός του ΕΚΚ για το 2004 αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 προέρχονται από τον κανονισμό επιστροφής φόρου και τα 5,5 από τον ειδικό λογαριασμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΚ, από την επιστροφή φόρου, το Κέντρο έχει λάβει λίγο περισσότερα από τα 3 εκατομμύρια, ενώ από τον ειδικό λογαριασμό, μόλις τις 500.000. «Εχουμε τη διαβεβαίωση του κ.Τατούλη ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού προς το ΕΚΚ» είπε ο κ.Χρονόπουλος.

    Στο μεταξύ τα έσοδα από τις εισπράξεις μέχρι στιγμής αναλογούν σε 650.000 ευρώ, και αναμένεται να φτάσουν τις 800.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Στα έξοδα περιλαμβάνονται τα λειτουργικά (12%), της Hellas Film (20%) και της παραγωγής ταινιών.

    ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΚ

    Το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης αναμένεται τον Ιανουάριο του 2005, με στόχο να ψηφιοποιηθεί και αρχειοθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του ΕΚΚ. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ θα έχει διάρκεια 27 μηνών.

    Ε.Ρ.

    [34] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ NADIA WEINBERG

    Αλεξανδρούπολη, 25 Νοεμβρίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Η διάσημη σολίστ Nadia Weinberg θα δώσει συναυλία στις 18 Δεκεμβρίου στις 8μμ στην αίθουσα του κινηματοθέατρου "Αλέξανδρος" στην Ορεστιάδα. Τη συναυλία διοργανώνει ο Δήμος Ορεστιάδας και η Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας.

    Τη συναυλία της θα συνοδεύσει η ορχήστρα "Σολίστ της Αθήνας" σε ένα πρόγραμμα με τίτλο "Χριστούγεννα από ολο τον κόσμο", με γνωστές και αγαπημένες μελωδίες ύμνους και κάλαντα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά καθώς και ερμηνείες του Ελληνικού πενταγράμμου.

    Η Nadia Weinberg έχει ερμηνεύσει περισσότερες από 296 συναυλίες στα μεγαλύτερα μουσικά θέατρα του κόσμου καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποσπώντας πάντα λαμπρές κριτικές.

    Ο.Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 25 November 2004 - 19:14:01 UTC