Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008
  • [02] ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [03] ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β. ΠΑΠΠΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [07] ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [09] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [10] ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ
  • [11] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [12] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
  • [14] ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
  • [15] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [16] Ο ΡΕΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΙ Ο ΠΕΥΚΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [18] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΥΝΟΜΙΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ
  • [19] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [20] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [21] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [23] ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [24] ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟ ΑΙΜΑ
  • [25] ΤΟ ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
  • [26] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ 70% ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ
  • [28] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΝΕΟΙ, ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
  • [29] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [30] Χ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ
  • [31] "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
  • [32] Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ 45ου Φ.Κ.Θ. ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΖΑΧΑΡΙΑ
  • [33] Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ Φ.Κ.Θ.

  • [01] ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών, δήλωσε ότι από το τέλος του 2005 θα υπάρξει σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας, αρχικά κατά ένα μήνα με στόχο στο τέλος του 2008 η στρατιωτική θητεία να είναι έξι μήνες.

    Η συνάντηση έγινε με τις νεολαίες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Απο τη συνάντηση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    "Σοβαρή και χρήσιμη" χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως θέματα θητείας, συνθηκών διαβίωσης και άλλων δικαιωμάτων των στρατεύσιμων.

    Οπως επισήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος οι πολιτικές νεολαίες θα στείλουν τις εισηγήσεις τους επι αυτών των θεμάτων στο υπουργείο και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

    Επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε οτι εξετάστηκε και το θέμα της περαιτέρω μείωσης της θητείας για ειδικές κατηγορίες στρατεύσιμων όπως οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Εκ μέρους των εκπροσώπων των πολιτικών νεολαιών την σαφή αντίθεσή τους με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ και της νεολαίας του Συνασπισμού, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ κατ αρχήν εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την επιφύλαξη οτι για το μέτρο αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το υπουργείο Παιδείας, ειδικά για τους νέους που έχουν περάσει σε πανεπιστημιακές σχολές.

    Επίσης τέθηκε το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης για το οποίο η θέση της ΟΝΝΕΔ είναι υπέρ της εναλλακτικής θητείας, της ρύθμισης των εκκρεμών περιπτώσεων και του παραπάνω χρόνου θητείας όχι όμως και διπλάσιου. Στο ίδιο θέμα η άποψη της νεολαίας του Συνασπισμού είναι η ισόχρονη θητεία.

    Εκ μέρους τόσο των εκπροσώπων της ΚΝΕ όσο και της νεολαίας του ΣΥΝ τέθηκε και το θέμα του να μήν συμμετέχουν Ελληνες στρατιώτες σε ειρηνευτικές δυνάμεις εκτός Ελλάδος ενώ απο την πλευρά της ΟΝΝΕΔ ζητήθηκε ο συνυπολογισμός του χρόνου θητείας ως προϋπηρεσίας για το ΑΣΕΠ και τα χρονοεπιδόματα, θέμα στο οποίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος απάντησε οτι υπάρχει μεγάλη αντίδραση εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων.

    [02] ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 26 Νοεμβρίου 2004 (09:59 UTC+2)

    Η πτήση στα ύψη της ισοτιμίας του ευρώ συνεχίζεται και σήμερα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1999, όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έκανε την εμφάνισή του στις αγορές, η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος ξεπέρασε σήμερα το πρωί τα 1,33 δολάρια.

    Συγκεκριμένα, στο Τόκιο αλλά και στις υπόλοιπες αγορές συναλλάγματος της Ασίας, το ευρώ διαπραγματευόταν προς 1,3295 δολάρια, πλην όμως, με το που άνοιξε η αγορά του Λονδίνου το κοινό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 1,3316 δολάρια.

    Σύμφωνα με traders που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές, αιτία για τη νέα πτήση στα ύψη της ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες βράδυ για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.

    [03] ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ραμάλα, 26 Νοεμβρίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Τον τάφο του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, επισκέφτηκε το πρωί στη Ραμάλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης συναντήθηκε με την Παλαιστινιακή ηγεσία, τον Πρόεδρο της PLO Μαχμούντ Αμπάς, τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Κορέι και τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Σάατ.

    Αμέσως μετά τις συναντήσεις του με την Παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα ο κ.Παπανδρέου δήλωσε: «Ηταν χρέος μου να έρθω εδώ, στον τάφο του Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα, όπου πέρασε τα τελευταία του χρόνια απομονωμένος, αλλά με τη συμπαράσταση τόσων πολλών, και όχι μόνο Παλαιστινίων».

    «Εγώ είχα την ευκαιρία να τον επισκεφθώ εδώ στη Ραμάλα, στα ερείπια του αρχηγείου του, και τότε, με μια πρωτοβουλία που είχαμε πάρει εγώ με τον Ισμαήλ Τζεμ, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, βεβαίως, και ως προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας σημαντικής πρωτοβουλίας, για να μεταφέρουμε το μήνυμα των Ευρωπαίων για τις προσπάθειες που κάναμε για την ειρήνη στην περιοχή. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί με τη νέα ηγεσία των Παλαιστινίων, με τις εκλογές τις οποίες θα πραγματοποιήσουν».

    «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Μαχμούντ Αμπάς, που επελέγη και εξελέγη ως ο υποψήφιος της Φατάχ για τις προεδρικές εκλογές. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τις ειρηνευτικές διαδικασίες και να φθάσουν σε ένα αίσιο τέλος. Πάντως, εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, θα στηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία, και είμαι σίγουρος ότι αυτό εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού».

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγραψε στο βιβλίο των συλλυπητηρίων που έχει ανοίξει για τον Αραφάτ τα ακόλουθα: «Στον πατέρα όλων των Παλαιστινίων, σε έναν φίλο του Ελληνικού λαού, σε έναν φίλο του πατέρα μου και δικό μου, λέω αντίο. Είθε το όνειρό του, μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Παλαιστίνης σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή, να γίνει πραγματικότητα».

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας.

    Στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της κοινότητας, Χ. Κατσιμπρή, ο πρωθυπουργός, τόνισε:

    «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε στην ιστορική και τόσο σημαντική για τον Ελληνισμό πόλη σας. Την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την πόλη των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας, την πόλη των σπουδαίων ευεργετών του Γένους, την πόλη του Καβάφη. Την Αλεξάνδρεια.

    »Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η πρώτη μου επίσκεψη, ως πρωθυπουργού, στην Αίγυπτο, αρχίζει από την πόλη αυτή. Μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες και που, πριν δύο περίπου αιώνες, αναγεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην συμβολή των Ελλήνων. Ελλήνων, που ήλθαν από κάθε γωνιά της χώρας μας και που δημιούργησαν εδώ μία νέα Ελλάδα, σε πολλούς τομείς πιο προηγμένη και ευημερούσα από την ίδια την πατρίδα μας, που γνώρισε πολέμους και περιπέτειες.

    »Στην Αλεξάνδρεια του 19ου και του 20ου αιώνα οι Έλληνες μεγαλούργησαν σε όλους τους τομείς: εμπόριο, τέχνες, γράμματα, επιστήμες. Πάνω απ' όλα, όμως, ξεχώρισαν γιατί ούτε μια στιγμή δεν λησμόνησαν την πατρίδα. Ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα περιβάλλεται από προτομές μεγάλων ευεργετών και δωρητών, όχι μόνο της εδώ Κοινότητας, αλλά και όλης της Ελλάδας: Αβέρωφ, Μπενάκης, Χωρέμης, Δέλτα, Τοσίτσας, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα, που κάθε Έλληνας γνωρίζει και θυμάται με ευγνωμοσύνη. Όπως ευγνωμοσύνη νιώθει η χώρα μας για τη φιλοξενία και τη βοήθεια που δέχθηκε το έθνος από τους Αιγυπτίους αδελφούς μας και ιδιαίτερα από τους Αλεξανδρινούς, κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

    »Γνωρίζω καλά ότι η κατάσταση πλέον δεν είναι η ίδια. Δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου έχει μειωθεί αισθητά. Έχω επίσης γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε όσοι παραμένετε εδώ. Και τα θέματα αυτά θα τα συζητήσω αύριο και μεθαύριο στο Κάιρο, σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, με τους οποίους θα αναζητήσουμε λύσεις, μέσα στο πλαίσιο των εγκάρδιων διμερών δεσμών μας.

    »Παράλληλα, η κυβέρνησή μου θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την ρεαλιστική και ορθολογική ενίσχυση της εδώ συνέχισης της ελληνικής παρουσίας. Θέλω να επισημάνω το ρόλο των Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στο Κάιρο, ρόλος ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί με την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την τόνωση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

    »Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ο Ελληνισμός ζωντανός και ακμαίος στην Αίγυπτο και θα βοηθήσει την ομογένεια να εξακολουθήσει να δίνει το «παρών» σε αυτή την κοντινή και φιλική γωνιά της Μεσογείου.

    »Είμαι βέβαιος ότι το επιθυμούν και οι Αρχές της Αιγύπτου, που αναγνωρίζουν τη συνεισφορά σας στην πρόοδο της χώρας. Ήδη εξετάζεται περαιτέρω αμοιβαία χορήγηση υπηκοοτήτων από Ελλάδα και Αίγυπτο. Θα υπάρξει ειδική πολιτική από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο για τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας, όσο και για την προστασία και την αξιοποίηση της περιουσίας της. Η παρουσία σας εδώ είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: Είστε η πρώτη γραμμή στήριξης της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, του δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια νέα περίοδο άνθησης και δημιουργίας, με επέκταση της παρουσίας και του έργου του σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

    »Νωρίτερα σήμερα είχα την τιμή να συναντηθώ με τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, χάρη στην έμπνευση και το όραμα του οποίου είμαι βέβαιος ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία παραμένοντας φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική.

    »Η πολιτεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το σημαντικό του έργο.

    »Και πάλι σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή και σας συγχαίρω για το έργο αιώνων που επιτελέσατε και εξακολουθείτε να διαφυλάττετε ως κόρην οφθαλμού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    «Υπάρχουν δηλώσεις Αλογοσκούφη εσωτερικού και δηλώσεις Αλογοσκούφη εξωτερικού και επειδή χτες είδαμε τον κ. Αλογοσκούφη να έχει ένα προωθημένο βήμα με δηλώσεις εντός της αιθούσης και δηλώσεις εκτός της αιθούσης για το πώς μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και για το τι γίνεται με τα ελλείμματα, θα παρακαλούσαμε να σταθεροποιήσουν την άποψή τους, να σοβαρευτούν και να αντιληφθούν την ζημιά που έχουν κάνει στην ελληνική οικονομία με όλες αυτές τις τραγελαφικές καταστάσεις», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Επίσης, ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Ραμάλα, στη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στο επίδομα θέρμανσης.

    Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

    «Η επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Ραμάλα ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Έχουν διανεμηθεί οι σχετικές δηλώσεις. Ήταν μια επίσκεψη απότισης φόρου τιμής στον Αραφάτ, αλλά ταυτόχρονα και διερεύνησης των σημερινών δυνατοτήτων και των προοπτικών για την ειρήνη στην περιοχή. Διαπιστώσεις και συμπεράσματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα τα μεταφέρει στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες που ξεκινούν σήμερα το βράδυ τις διήμερες εργασίες τους στη Μαδρίτη, όπου όπως γνωρίζετε μεταβαίνει ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Οι εργασίες στη Μαδρίτη θα ολοκληρωθούν αύριο και ο πρόεδρος θα επιστρέψει αύριο το βράδυ στην Αθήνα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε:

    «Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μια αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, να εκδώσει η ίδια το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής πριν από την λήξη των εργασιών της.

    Δικαίως, αλλά ματαίως, η κυβέρνηση αναζητεί ένα σωσίβιο. Η διαδικασία της Εξεταστικής οδηγείται σε ναυάγιο, σε ό,τι αφορά τους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Η θέση η δική μας είναι απ' την αρχή μία και μόνη. Θέλουμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και η αλήθεια κάθε μέρα αποκαλύπτεται και στην Εξεταστική Επιτροπή και με τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα του Τύπου. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά και στα σημερινά δημοσιεύματα και της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

    Βλέπετε όλοι και βλέπουμε όλοι, τις διαδοχικές αλλαγές θέσης απ' την πλευρά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα «ΤΟR», στην αρχή επρόκειτο για «άχρηστα οπλικά συστήματα», αυτό κατέπεσε με τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα. Στη συνέχεια και σε κάποια φάση ήταν «πανάκριβα». Αυτό επίσης κατέπεσε απ' τα ίδια τα έγγραφα.

    Στη συνέχεια είχαμε το θέμα της εγγύησης, το εάν σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει η σύμβαση εάν δεν υπήρχε τραπεζική εγγύηση αλλά κρατική. Γνωρίζετε όλη την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί απ' την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης. Τώρα βλέπετε ότι έχουμε μία νέα επιχειρηματολογία για το ισοδύναμο της τραπεζικής εγγύησης και της κρατικής, αλλά αρχίζει η συζήτηση για τον τύπο της εγγύησης.

    Η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται ότι διαβάζουν διαδοχικά τα άρθρα του νόμου. Όταν θα διαβάσει ολόκληρη την ελληνική νομοθεσία η οποία διέπει τις συγκεκριμένες συμβάσεις, θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει και όλα τα υπόλοιπα που υποστηρίζουμε απ' την αρχή.

    Στο μεταξύ, είδα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Σπηλιωτόπουλος, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη για να ασχοληθεί, ημέρα Παρασκευή, με το θέμα της στρατιωτικής θητείας, τι θα γίνει με τη στρατιωτική θητεία απ' το τέλος του 2005 έως το τέλος του 2008! Δεν γνωρίζω εάν το έκανε σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου του, ότι «το Υπουργείο λειτουργεί κανονικά». Δεν γνωρίζω επίσης αν η ανακοίνωση απαντούσε στο ότι είναι ικανοί να το κλείσουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ εντάσσω και αυτή τη σημερινή κίνηση στη γενική γραμμή της ΝΔ που είναι αντιπερισπασμός, αποπροσανατολισμός, εξαπάτηση.

    Και τέλος, σε τίποτα δεν εξυπηρετούν την κυβέρνηση οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να απαντήσει σ' αυτά τα θέματα. Ας απαντά επί της ουσίας», τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    Σχετικά με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισήμανε:

    «Υπήρξαν διάφορες δηλώσεις παλιά απ' την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επανέρχονται στο γνωστό τροπάριο τη συνέχεια της απογραφής, για τα υπέρογκα ελλείμματα, τα κρυφά ελλείμματα και όλα αυτά.

    Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι αναφορές του Ελεγκτικού Συνεδρίου γίνονται διαχρονικά γιατί αφορούν ένα πρόβλημα επίσης διαχρονικό, πολλών ετών, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει βρει συστηματικά το δρόμο της επίλυσης του και στον προηγούμενο προϋπολογισμό και στους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Αλλά με την ίδια μέθοδο και με την ίδια ακριβώς λογική περιέχεται και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε φέτος για το 2005 η Νέα Δημοκρατία.

    Και επειδή γνωρίζαμε τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη για τις οποίες είχα πει ότι υπάρχουν δηλώσεις Αλογοσκούφη εσωτερικού και δηλώσεις Αλογοσκούφη εξωτερικού και επειδή χτες είδαμε τον κ. Αλογοσκούφη να έχει ένα προωθημένο βήμα με δηλώσεις εντός της αιθούσης και δηλώσεις εκτός της αιθούσης για το πώς μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και για το τι γίνεται με τα ελλείμματα, θα παρακαλούσαμε να σταθεροποιήσουν την άποψη τους, να σοβαρευτούν και να αντιληφθούν τη ζημιά που έχουν κάνει στην ελληνική οικονομία με όλες αυτές τις τραγελαφικές καταστάσεις.

    Δεν κερδίζουν τίποτα συνεχίζοντας στη γραμμή «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Μιλά ήδη για τους ίδιους η εννιάμηνη δική τους δημοσιονομική διαχείριση».

    Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε:

    «Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα μια επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του Συντονιστή του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου, του κ. Παπουτσή, για το επίδομα θέρμανσης, τις τιμές του πετρελαίου και τις προτάσεις μας για όλα αυτά.

    Βεβαίως στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα δεν έχει πάει για να απαντήσει ο ίδιος. Σήμερα είχε την αναχώρηση του το μεσημέρι για την Αίγυπτο στις 14.30 η ώρα. Η απάντηση στη Βουλή απαιτούσε 3 λεπτά. Εν πάση περιπτώσει, τον εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος περιέγραψε το πώς η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα. Και στην ουσία, απέναντι σε προηγούμενες δηλώσεις του Υφυπουργού του και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, δεν πήρε καμία θέση, αλλά απλά και σ' αυτό 'παρακολουθούν τις εξελίξεις'.

    Υπενθυμίζω λοιπόν, επιπροσθέτως των όσων συζητήθηκαν στη Βουλή όπου υπάρχει πολύ μικρός χρόνος, ότι ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης το φθινόπωρο του 2000 ως αρμόδιος τομεάρχης ζητούσε τότε επίδομα θέρμανσης 100.000 δρχ. και έκανε κριτική στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης», είπε ο κ. Αθανασάκης και συμπλήρωσε:

    «Διαβάζω τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη. "Η Νέα Δημοκρατία έχει από μηνός προτείνει να χορηγηθεί άμεσα στις κατηγορίες αυτές των πολιτών επίδομα της τάξης των 100.000 δρχ. υπό τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης και όχι ως φοροαπαλλαγή στο τέλος της άνοιξης όπως φαίνεται ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης".

    Η δήλωση αυτή είναι 18 Οκτωβρίου του 2000. Το επίδομα τότε δόθηκε όπως θυμάστε. Το πετρέλαιο τότε ήταν στην τάξη των 28 30 δολαρίων, δεν ήταν στην τάξη των 45 55.

    Και έχουμε ξαναπεί ότι από την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου η Κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει για το 2004 περίπου 150 εκ. ευρώ πρόσθετα και μη προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό. Άρα το σχετικό κονδύλι υπάρχει.

    Και για να έχουμε πλήρη τη θέση της Νέας Δημοκρατίας τότε, σε αντίστιξη με τη σημερινή θέση της Νέας Δημοκρατίας, θα σας παρακαλέσω -είπε ο κ. Αθανασάκης- να δούμε μαζί το σχετικό βίντεο με τις τότε (20.9.2000) δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη, ο οποίος σήμερα μεν είναι Υπουργός της Δημόσιας Τάξης, αλλά τότε ήταν υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

    (Προβολή βίντεο με δηλώσεις κ. Βουλγαράκη)

    Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:

    "Η ενεργειακή κρίση, που έχει ξεσπάσει τελευταία, αποδεικνύει, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας. Αδιέξοδα τα οποία είχαν συμπυκνωθεί στις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τη διάσταση ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική σύγκλιση.

    Η Κυβέρνηση είχε θυσιάσει, στο βωμό της επίτευξης των ονομαστικών κριτηρίων, την άσκοπη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε δύο συνεχείς χρονιές. Και σήμερα παρουσιάζεται αδύναμη να παρέμβει στην τιμή των καυσίμων.

    Είναι, όμως, σαφές ότι το κόστος δεν μπορεί να το επωμισθούν οι κοινωνικά ανίσχυροι. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες.

    Πρέπει, κατ" αρχήν, ν" αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Έχει ευθύνες γι" αυτό. Και οφείλει να το διεκδικήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις ίδιες ευθύνες έχει και για το ΦΠΑ.

    Πρέπει, επίσης, να συμπεριλάβει οπωσδήποτε στις αποφάσεις της και ένα έκτακτο βοήθημα στους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, γεωγραφικά κριτήρια κ.α.).

    Ο φόρος στα καύσιμα για αγροτική χρήση πρέπει, επίσης, να μειωθεί.

    Είναι δραματική η ανάγκη. Σε λίγο όλα αυτά θα έρθουν οπωσδήποτε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, στη δημοσιότητα.

    Είναι, λοιπόν, σαφές ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα τώρα, πριν το χειμώνα, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της".

    Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά τότε από τη σημερινή Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά δήλωνε ως Αντιπολίτευση και αυτά διεκδικούσε και σας θυμίζω ότι αυτά που διεκδίκησε τότε η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση ήταν όλα δρομολογημένα και υλοποιήθηκαν.

    Αυτά από την πλευρά μου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση. Είδαμε το βίντεο τώρα και μας θυμίζει άλλες εποχές. Ετοιμαζόσαστε για εκλογές;

    Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τι σχέση έχει αυτό; Την απάντησή μας τη γνωρίζετε. Εάν ο τόπος οδηγηθεί σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την απόλυτη ευθύνη θα την έχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάρει πρωτοβουλίες το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

    Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά την προεδρολογία και την ονοματολογία, γνωρίζετε ότι έχουμε παρουσιάσει τη θέση μας με πληρότητα και εγκαίρως και δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σήμερα γι' αυτό το θέμα.

    Ευχαριστώ.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β. ΠΑΠΠΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Πολύγυρος, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ και γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος, Βασίλης Πάππας.

    Ο κ. Πάππας θα παρακολουθήσει τις εκλογές των αιρετών μελών των Τοπικών Οργανώσεων της ΝΔ στη Νέα Υόρκη και θα ιδρύσει δύο νέες Τοπικές Οργανώσεις του κόμματος στο Μανχάταν και στη Βοστόνη. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία και θα μεταφέρει χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στους Ελληνες ομογενείς.

    Ο κ. Πάππας θα επισκεφθεί τον πρώην αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο στην οικία του, τον επίσκοπο και τον δήμαρχο Βοστόνης.

    [07] ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Tα πλοία που φέρουν την Ελληνική Σημαία μπορούν για πρώτη φορά από τις 28 Σεπτεμβρίου 2004 να εντάσσονται στο σύστημα QUALSHIP 21 και να απολαμβάνουν τα ειδικά προνόμια που τους παρέχονται (π.χ. μειωμένες επιθεωρήσεις PSC, εφοδιασμός με ειδικό πιστοποιητικό κ.λ.π.).

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τονίζεται ότι αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται ήδη στις λευκές λίστες όλων των υπαρχόντων MOUs, αναδεικνύει την Ελληνική Σημαία ως ιδιαίτερα ποιοτική.

    Από τις αρχές του 2001 η Αμερικανική Ακτοφυλακή εφαρμόζει ένα σύστημα αξιολόγησης ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία με ξένη σημαία που καταπλέουν στους Αμερικανικούς λιμένες με την ονομασία QUALSHIP 21. Το εν λόγω σύστημα αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια για την εξάλειψη της ναυτιλίας μειωμένων επιπέδων ασφαλείας και ταυτόχρονα την παροχή ανταμοιβών σε πλοία με αποδεδειγμένα υψηλά επίπεδα ασφαλείας.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο είχε σήμερα στην Αλεξάνδρεια ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα τελέστηκε σύντομη ακολουθία και στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και ο πατριάρχης Θεόδωρος συνομίλησαν και αντάλλαξαν δώρα.

    Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή χαρισματικό ηγέτη και τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο δίνει κουράγιο στο Πατριαρχείο.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο και ευχήθηκε στον Πατριάρχη καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή που πρόσφατα ανέλαβε. Ανέφερε ακόμη πως γνωρίζει το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική και τόνισε ότι διαδίδει τις αξίες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. «Θα μας βρείτε πάντα συμπαραστάτες στην αποστολή αυτή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η συνέχιση της προσπάθειας αυτής.

    [09] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει άμεσα το διακηρυγμένο ενδιαφέρον της για τη νησιωτική Ελλάδα και να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα δημιουργούν αισθήματα ασφάλειας, προοπτικής, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους πολίτες, απευθύνει με σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Η ΕΣΕΕ συμμερίζεται τις ανησυχίες, τις αντιδράσεις και την συμμετοχή του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του πληθυσμού των νησιών του Αιγαίου για την κακή συγκοινωνιακή διασύνδεσή τους με τα κεντρικά λιμάνια της χώρας.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "η έλλειψη επί σειρά ετών μιας αποτελεσματικής νησιώτικης πολιτικής είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αιγαιοπελαγίτικης Ελλάδος.

    Η δημιουργία του υπουργείου Αιγαίου μπορεί να συνοδεύτηκε με πολλές ευχές και να δημιούργησε πολλές προσδοκίες, αλλά δεν στηρίχθηκε ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά ώστε να παράξει αποτελέσματα ορατά για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των νησιών. Εμφανίζεται ως σχήμα οξύμωρο από την μία η πολιτεία να λαμβάνει αποφάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις και αναπτυξιακές ενισχύσεις για τα νησιά του Αρχιπελάγους και, από την άλλη, να υπονομεύεται από ένα πλήρως απορυθμισμένο σύστημα συγκοινωνιακής τους υποστήριξης".

    [10] ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Την αντίθεσή της στην καλλιέργεια της μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας και 21 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων ελαιοπαραγωγικών περιοχών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πιέζει τα κράτη μέλη που αρνούνται την καλλιέργεια αυτή να την αποδεχθούν.

    Το συγκεκριμένο προϊόν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα νοθείας και δυσφήμισης του ελαιολάδου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από την ΕΕ να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα και να ενισχύσει τα προϊόντα που διασφαλίζουν την υγεία του καταναλωτή, που είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιοτικών προδιαγραφών.

    [11] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), γυρίζοντας την πλάτη στην πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξημένες τοποθετήσεις κυρίως στις τηλεπικοινωνίες.

    Μάλιστα, καθοριστικό ρόλο στην τελική εικόνα, που παρουσίασε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι πιέσεις που καταγράφηκαν σε τίτλους οι οποίοι συγκροτούν κλαδικούς δείκτες της περιφέρειας ήταν σχετικά ήπιες.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους έκοψε το νήμα των συναλλαγών με κέρδη της τάξης του 0,44% και διαμορφώθηκε στις 2.647,06 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.654,74 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.629,46 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Πάντως, ισχνός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, που έφθασε στο ποσό των 135,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19.001.736,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της MOTOR OIL, ύψους 2.972.108,40 ευρώ, στα 9,64 ευρώ.

    Σχετικά ισορροπημένο ήταν και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλο του ΧΑ, με τις 115 από αυτές να τερματίζουν κινούμενες σε θετικό πεδίο, έναντι 144 που ακολούθησαν πτωτική πορεία και 157 αμετάβλητων.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΟPΤΙΜΑ (8,89%), FITCO (7,94%), ZAMPA (7,92%) και ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (7,695). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των DOMUS (17,72%), Πετζετάκις (11,88%) και της Eurodrip (10,80%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Με εξαίρεση τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, που υποχώρησε σε ποσοστό 0,46%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που εκδηλώθηκαν σε κλάδους που τον απαρτίζουν, οι υπόλοιποι 3 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης τερμάτισαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο. Μπροστάρης αναδείχθηκε και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (0,36%), ενώ ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140 (0,30%) και ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (0,30%).

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με το μεν πρώτο να καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,64% και το δε δεύτερο να εμφανίζει οριακή κάμψη κατά 0,03%.

    Η άνοδος των τηλεπικοινωνιών είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στη μετοχή του ΟΤΕ (+1,96%), την οποία και «σαμπόταραν» οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στους τίτλους των Forthnet (-3,82%), COSMOTE (-1,02%) και της ΛΑΝ ΝΕΤ (-0,99%).

    Η πτώση στις τράπεζες, οφείλεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (1,41%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,02%), ΑΤΕ (0,95%) και της Alpha Bank (0,75%), ενώ τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των EFG (+1,01%) και της ΓΕΝΙΚΗΣ (0,54%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν με τη λήξη της συνεδρίασης οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους εννέα από αυτούς να τερματίζουν κινούμενοι σε αρνητικό πεδίο. Επικεφαλής των πτωτικών τέθηκε εκείνος της κλωστοϋφαντουργίας (-1,07%), καθώς δέχτηκαν έντονες πιέσεις οι μετοχές των εταιριών ΚΑΡΑΤΖΗ (6,72%) και των Κλωστηρίων Ναούσης (3,19%).

    Κατά 0,76% υποχώρησε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,53%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,48%), των ασφαλειών (0,46%), της παράλληλης αγοράς (0,35%), των τροφίμων και ποτών (0,23%), των επενδύσεων (0,14%) και του λιανικού εμπορίου (0,10%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο κλάδος των διυλιστηρίων (+2,47%), «αντλώντας δύναμη» από τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των MOTOR OIL (2,70%) και των ΕΛΠΕ (2,37%).

    Κατά 0,83% ενισχύθηκε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, κατά 0,74% των βιομηχανιών, κατά 0,35% των ειδών-λύσεων πληροφορικής, κατά 0,27% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,18% των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, κατά 0,16% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και κατά 0,12% εκείνοι των συμμετοχών και των κατασκευαστικών.

    [12] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί την Κυριακή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Σαλαγκούδης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Δευτέρα, ενώ μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος είναι:

    -Πρόταση Οδηγίας για την ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και τις επενδύσεις υποδομής,

    -Πρόταση Οδηγίας για την Ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες,

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου, οι υπουργοί Ενέργειας θα τοποθετηθούν και επί των θεμάτων που αφορούν:

    -Εξέλιξη των τιμών πετρελαίου και οι συνέπειές τους στην οικονομική ανάπτυξη γενικά και σε βιομηχανικούς τομείς ,όπως ο τομέας των μεταφορών,

    -Ανάγκη και τρόποι λήψης συντονισμένων μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων των τιμών πετρελαίου στον τομέα των μεταφορών, έχοντας κατά νου ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συντονιστούν κατάλληλα με άλλους σχηματισμούς του Συμβουλίου,

    -Ενδεχόμενη ανάγκη να ενταθούν οι πολιτικές ενεργειακής απόδοσης.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Ικανοποιημένοι με το νέο αναπτυξιακό νόμο φαίνονται οι βιομήχανοι, αφού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), δηλώνει ότι ανταποκρίνεται επαρκώς στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που υπάρχουν.

    Με αφορμή την προώθηση του νέου νομοσχεδίου, οι βιομήχανοι σημειώνουν, πάντως, ότι η όποια εφαρμοζόμενη πολιτική επιχορηγήσεων δεν είναι από μόνη της ικανή από μόνη της να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, πολλώ δε μάλλον άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό.

    Ως θετικά στοιχεία του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι:

    - Εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν την περιφέρεια ενώ παρέχει ίσες ευκαιρίες στις ήδη λειτουργούσες μονάδες όχι μόνον για κάλυψη των αναγκών επέκτασής τους αλλά και ως προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

    -Διευρύνει το φάσμα των επιλέξιμων επενδύσεων ανταποκρινόμενος στην εμφανιζόμενη τα τελευταία χρόνια ζήτηση νέων προϊόντων και ιδιαίτερα υπηρεσιών.

    -Ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, την περιβαλλοντική συμβατότητα, την ποιότητα και την καινοτομικότητα των επιχειρήσεων καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες αρχικών επενδύσεων έντασης εργασίας.

    -Προβλέπει ρυθμίσεις για βελτίωση της αντικειμενικότητας και της ταχύτητας διεκπεραίωσης των διαδικασιών ένταξης, ελέγχου και ολοκλήρωσης καθώς και για τη ροή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων.

    Πάντως, ο ΣΕΒ σημειώνει επίσης ότι είναι νωπές οι περιπτώσεις επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες προσκρούοντας σε διαδικαστικά εμπόδια άσχετα προς τα εκάστοτε παρεχόμενα οικονομικά κίνητρα δεν υλοποιήθηκαν τελικά. Προβάλλει δε ως τις πλέον σημαντικές αιτίες αυτής της κατάστασης:

    -Την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και προσδιορισμού χρήσεων γης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας,

    -Τη δομή του θεσμικού και διαδικαστικού πλαισίου για ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων,

    -Την παραμένουσα εκκρεμότητα ως προς την απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

    -Τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας.

    Καταλήγοντας ο ΣΕΒ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι είναι "επιτακτική ανάγκη η άρση αυτών των αδυναμιών, έτσι ώστε, σαν χώρα, να αποκτήσουμε ένα πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής με τα ζητούμενα χαρακτηριστικά σαφήνειας, ταχύτητας και διαφάνειας, τα οποία ισχυροί και δυναμικοί επενδυτές, ανεξαρτήτως προέλευσης, προτάσσουν έναντι των άμεσων κρατικών ενισχύσεων".

    [14] ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    Βερολίνο, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στη γηραιά ήπειρο την "ιστορική ευκαιρία να οικοδομήσει μια γέφυρα προς τον ισλαμικό κόσμο", δήλωσε από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Με την ένταξη της Τουρκίας, "η Ευρώπη έχει την ιστορική ευκαιρία να οικοδομήσει μια γέφυρα προς τον ισλαμικό κόσμο. Ο στόχος δεν είναι η περιχαράκωση σε πολιτισμούς που ορίζονται από τη θρησκεία, αλλά η διαφορετικότητα", διευκρίνισε σε ομιλία του σε διάσκεψη στο Βερολίνο για τον πολιτισμό στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

    "Μια δημοκρατική Τουρκία που δεσμεύεται να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες θα ήταν μια σαφής απόδειξη ότι δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην ισλαμική πίστη και σε μια σύγχρονη και φωτισμένη κοινωνία", πρόσθεσε.

    [15] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σκόπια, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Ο ηγέτης της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Βλάντο Μπούτσκοφσκι, που έλαβε από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης της χώρας δήλωσε ότι σε μία εβδομάδα θα έχει έτοιμη τη νέα κυβέρνηση και το αργότερο σε 20 ημέρες θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, πρέπει το αργότερο σε 20 ημέρες να σχηματίσει την κυβέρνηση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας στην υπό παραίτηση κυβέρνηση του Χάρι Κόστοβ, ανέφερε ότι στην νέα κυβέρνηση, το υπουργείο αυτό θα παραμείνει στο SDSM.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί, θα λάβει υπόψη τις σοβαρές καταγγελίες του Χάρι Κόστοφ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για διαφθορά και νεποτισμό στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, και είχε καταγγείλει το κόμμα του Αλί Αχμέτι ότι εκμεταλλεύεται την θέση του στην κυβέρνηση για την προώθηση των αλβανικών εθνικών συμφερόντων και αδιαφορεί για όλα τα άλλα θέματα.

    [16] Ο ΡΕΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Τις διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, χαιρέτισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια.

    Ο κ. Ρεν κάλεσε τις αρχές της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στην χώρα και στην μεταρρύθμιση του εσωτερικού δικαίου, μετέδωσε το ΜΙΑ.

    Ο κ. Ρεν συναντήθηκε στα Σκόπια με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στον οποίο ανέφερε ότι η ΕΕ πιστεύει πως η νέα κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στη χώρα.

    [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΙ Ο ΠΕΥΚΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Λευκωσία, 26 Νοεμβρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Καθήκοντα υπουργού Υγείας θα εκτελεί, μέχρι το διορισμό νέου υπουργού, ο Πρώτος Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Δεύτερος Αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [18] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΥΝΟΜΙΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 26 Νοεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι Τζόναθαν Σίλι δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με την ένταση στη Ρουμανία δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Ο κ. Σίλι αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία δημοσιοποιήθηκαν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ηγεσίας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που αμαυρώνουν την εικόνα του. Σύμφωνα λοιπόν με τον ρουμανικό τύπο διέρρευσαν έγγραφα με αυτές τις συνομιλίες, στις οποίες περιγράφονται στρατηγικές υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και χειραγώγησης των ΜΜΕ για να εκμηδενιστούν οι επιθέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να εκλείψουν παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Evenimentul zilei, Adevarul και ZIUA σε μία από τις συνομιλίες με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2003 ο πρόεδρος της Γερουσίας Βάλερ Ντορνεάνου παραπονιέται ότι οι εφημερίδες καταφέρονται κατά του κυβερνώντος κόμματος παρά την βοήθεια που έχουν δεχθεί από αυτό για να αναπτυχθούν. Σε μία άλλη συνομιλία στις 2 Δεκεμβρίου 2003 ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε εκφράζει την δυσαρέσκειά του γιατί ο κρατικός σταθμός TVR δεν καλύπτει τις κυβερνητικές δραστηριότητες παρόλο που υπάρχουν όπως φέρεται να λέει οκτώ δημοσιογράφοι γι αυτή τη δουλειά.

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αρνήθηκε αμέσως τις κατηγορίες που του προσάπτουν τα ΜΜΕ και τόνισε ότι πρόκειται για «πολιτική φάρσα» της αντιπολίτευσης και «βρόμικη προεκλογική εκστρατεία».

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της ΠΑΕ Γιάννινα, ύψους 100.000 ευρώ, υπέρ των ποδοσφαιριστών για εξόφληση οφειλών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις.

    Το παραπάνω γεγονός δεν έχει επιπτώσεις στην ομάδα των Ιωαννίνων, η οποία ως γνωστόν αγωνίζεται φέτος στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής ως ΤΑΠ.

    [20] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του υφυπουργούΑθλητισμού Γιώργου Ορφανού, ορίστηκαν τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου, του άρθρου 52, Ν. 2725/99. Έργο του Ελεγκτικού Συμβουλίου είναι η διενέργεια λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου, κάθε άλλου στοιχείου, που αποτελεί αντικείμενο του Νόμου ή των καταστατικών των: Αθλητικών Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, καθώς και κάθε επιχορηγούμενου, από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού, φορέα.

    Αποτελείται από 11 μέλη, μόνιμους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 7 της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και 4 του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρόεδρος είναι ο Θωμάς Μεντεσίδης και μέλη οι: Δέσποινα Κούτσαρη, Ανδρέας Μαλάτος, Ιωάννης Παγάνης, Γεωργία Κουτρελάκου, Μαρία Θεοχάρη, Χριστοπούλου Σταματίνα (ΓΓΑ), Πέτρος Παγιούλας, Ουρανία Σαχίνη, Αντιόπη Παλαίστη και Ευγενία Κατσιγιάννη (ΥΠ. Οικονομικών).

    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και εκτάκτως, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο, από τον υφυπουργό Αθλητισμού.

    Το Ελεγκτικό Συμβούλιο στεγάζεται στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, η οποία του παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε προσωπικό.

    Ήδη έχει δοθεί εντολή για ελέγχους.

    [21] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, ορίστηκαν τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου, του άρθρου 52, Ν. 2725/99.

    Αποτελείται από 11 μέλη, μόνιμους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 7 της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και 4 του Υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρόεδρος είναι ο κ. Θωμάς Μεντεσίδης και μέλη οι: Δέσποινα Κούτσαρη, Ανδρέας Μαλάτος, Ιωάννης Παγάνης, Γεωργία Κουτρελάκου, Μαρία Θεοχάρη, Χριστοπούλου Σταματίνα (ΓΓΑ), Πέτρος Παγιούλας, Ουρανία Σαχίνη, Αντιόπη Παλαίστη και Ευγενία Κατσιγιάννη (ΥΠ. Οικονομικών).

    Έργο του Ελεγκτικού Συμβουλίου είναι η διενέργεια λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου, κάθε άλλου στοιχείου, που αποτελεί αντικείμενο του Νόμου ή των καταστατικών των: Αθλητικών Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, καθώς και κάθε επιχορηγούμενου, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, φορέα.

    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και εκτάκτως, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

    Το Ελεγκτικό Συμβούλιο στεγάζεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία του παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε προσωπικό.

    Ήδη έχει δοθεί εντολή για ελέγχους.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 26 Νοεμβρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Αύριο Σάββατο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, θα επισκεφθεί το Βόλο, όπου θα συναντηθεί με το Νομάρχη και τους Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας στις 9:30 π.μ. και τους αθλητικούς παράγοντες της περιοχής (10:30 π.μ.).

    Οι δύο παραπάνω συναντήσεις θα γίνουν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας, προκειμένου να συζητηθούν αθλητικά θέματα του Νομού.

    Στις 11:00 π.μ., ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα εγκαινιάσει το Κλειστό Γυμναστήριο στην Αγριά Βόλου.

    Στις 12:30 το μεσημέρι, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής (Σποράδων 8 και Δημητριάδος).

    Τέλος θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Βόλου, όπου θα έχει συνομιλία με το Δήμαρχο Κυριάκο Μήτρου.

    Τον Υφυπουργό θα συνοδεύει ο σύμβουλός του Γιώργος Ραμπότας.

    [23] ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Το Βόλο θα επισκεφθεί αύριο (Σάββατο) ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, όπου θα συναντηθεί με το Νομάρχη και τους Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας (9:30 π.μ.) και αθλητικούς παράγοντες της περιοχής (10:30 π.μ.).

    Οι δύο παραπάνω συναντήσεις θα γίνουν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας, προκειμένου να συζητηθούν αθλητικά θέματα του Νομού.

    Στις 11:00 π.μ., ο κ. Ορφανός θα εγκαινιάσει το κλειστό γυμναστήριο στην Αγριά Βόλου, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Τον υφυπουργό Αθλητισμού θα συνοδεύει ο σύμβουλός του, Γιώργος Ραμπότας.

    [24] ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟ ΑΙΜΑ

    Κίεβο, 26 Νοεμβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα πως "δεν θέλει την εξουσία με τίμημα το αίμα", μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    "Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη για μένα. Δεν θέλω την εξουσία αν πρόκειται να χυθεί αίμα", είπε μιλώντας σε 50.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

    [25] ΤΟ ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

    Νέο Δελχί, 26 Νοεμβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ούταρ Πραντές αποφάσισε να επιτρέψει και πάλι τις νυχτερινές επισκέψεις τουριστών στο Ταζ Μαχάλ, το αιώνιο σύμβολο του έρωτα, που φέτος γιορτάζει τα 350 χρόνια του.

    Όπως μετέδωσε το BBC, την απόφαση έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του κρατιδίου, όπου βρίσκεται το μνημείο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Ταζ Μαχάλ έκλεινε τις βραδινές ώρες, για λόγους ασφαλείας.

    Tο Ταζ Μαχάλ χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζενάν στη μνήμη της γυναίκας του Αρτζουμάντ Μπάνου (γνωστότερη ως Μουμτάζ Μαχάλ). Είχαν παντρευτεί το 1612 και απέκτησαν 14 παιδιά.

    Οι εργασίες άρχισαν το 1630 και ολοκληρώθηκαν το 1654. Χρειάστηκε το έργο 22.000 τεχνιτών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και διακοσμητών από όλο τον κόσμο. Ο τάφος της Μουμτάζ βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου.

    [26] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ 70% ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβιβ, 26 Νοεμβρίου 2004 (15:39 UTC+2)

    Τα επεισόδια βίας εκ μέρους των Παλαιστινίων έχουν μειωθεί εντυπωσιακά μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, παρατήρησε ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες η μείωση αυτή έφτασε το 70%.

    "Υπάρχει ηρεμία. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλήσουμε για μία θεμελιώδη αλλαγή της κατάστασης", είπε ο αξιωματούχος του οποίου δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα.

    Στο μεταξύ στους κόλπους της Φατάχ, οργάνωσης του Αραφάτ, δημιουργήθηκε κρίση μετά τη δήλωση του έγκλειστου στις ισραηλινές φυλακές Παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής στις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Σήμερα επισκέφτηκε τον 45χρονο Μπαργούτι στη φυλακή Μπιρσέμπα του νοτίου Ισραήλ ο Παλαιστίνιος υπουργός Καντούρα Φάρες, μέλος της Φατάχ, για να τον πείσει να μην αναμετρηθεί στην προεδρική εκλογή με τον επίσημο υποψήφιο και ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.

    [27] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

    Κίεβο, 26 Νοεμβρίου 2004 (15:23 UTC+2)

    Οι δύο υποψήφιοι στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές θα έχουν σήμερα συζητήσεις με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Πολωνίας και άλλους μεσολαβητές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρούμε μια λύση που να μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές", τόνισε η Ολένα Χρομνίτσκα στους δημοσιογράφους. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής Μπόρις Γκριζλόφ.

    [28] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΝΕΟΙ, ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

    Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2004 (13:49 UTC+2)

    Νέο κανονισμό, σχετικά με τη μεταφορά των ζώων, ο οποίος βελτιώνει το επίπεδο διαβίωσής τους και αναβαθμίζει ριζικά τους μηχανισμούς επιβολής των κανόνων για τη μεταφορά των ζώων στην Ευρώπη, ενέκρινε το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ύστερα από πρόταση της Κομισιόν.

    Ο συγκεκριμένος κανονισμός καθορίζει σαφώς ποιος φέρει την ευθύνη και για ποιο πράγμα κατά τη συνολική διαδρομή των ζώων και εισάγει νέα, αποτελεσματικότερα μέσα για την τήρησή του, όπως η διενέργεια ελέγχων μέσω ενός δορυφορικού συστήματος πλοήγησης από το 2007.

    Επίσης, εισάγει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις διαδρομές διάρκειας άνω των 8 ωρών, όπως η ουσιαστική αναβάθμιση των προδιαγραφών των οχημάτων. Άλλωστε, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, περίπου το 10% των μεταφορών ζώων στην Ευρώπη (17,5 εκατ.) συνίσταται σε μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

    Ο κανονισμός αναγνωρίζει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο στρες στα ζώα προκαλείται κατά τη φόρτωση και την εκφόρτωση και, κατά συνέπεια, περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων που προκύπτουν πριν και μετά από τη μεταφορά, για παράδειγμα στα σφαγεία ή στα λιμάνια.

    Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

    Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε σχετικά με το νέο κανονισμό: «Οι νέοι αυτοί κανόνες μεταφοράς των ζώων θα βελτιώσουν σημαντικά τη διαβίωσή τους. Φιλοδοξία μου ήταν να μειωθούν και άλλο η διάρκεια ταξιδιού και η πυκνότητα των ζώων κατά τη μεταφορά, αλλά οι διαφωνίες των κρατών μελών σχετικά με τα θέματα αυτά παραμένουν έντονες.

    »Χαιρετίζω την έγκριση των νέων κανόνων, που θα επιτρέψουν την επιβολή υψηλότερων προτύπων για τη σωστή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά. Κύριοι στόχοι μου είναι να ελαχιστοποιηθεί το στρες που υφίστανται τα ζώα και να εξασφαλιστεί ότι φτάνουν στον προορισμό τους το ταχύτερο δυνατό. Ο κανονισμός θα προσδιορίζει επίσης τις ευθύνες καθενός, ανά πάσα στιγμή, και αυτό θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην ορθή εφαρμογή των κανόνων».

    Η Επιτροπή πρότεινε να αναθεωρηθούν οι κανόνες μεταφοράς των ζώων στις 16 Ιουλίου 2003. Καθώς δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη για την αναθεώρηση της διάρκειας ταξιδιού και της πυκνότητας των ζώων στα φορτηγά, η Επιτροπή συμφώνησε οι διατάξεις για τα δύο αυτά θέματα να αναθεωρηθούν υπό το πρίσμα των πορισμάτων εφαρμογής, που θα συντάξουν τα κράτη μέλη.

    Ο συμβιβασμός αυτός επέτρεψε την έγκριση των καλύτερων μηχανισμών εφαρμογής των κανόνων μεταφοράς των ζώων. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ το 2007.

    ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

    (1) Τα νεαρά και τα θηλυκά ζώα σε κύηση δεν πρέπει να ταξιδεύουν

    Σήμερα:

    Απαγόρευση ταξιδιού για τα νεογέννητα ζώα των οποίων ο ομφαλός δεν έχει επουλωθεί πλήρως. Δεν υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για κάθε είδος.

    Στο μέλλον:

    Απαγόρευση μεταφοράς νεαρών ζώων, σε απόσταση πάνω από 100 χλμ. [χοίροι ηλικίας κάτω των 3 εβδομάδων / αμνοί ηλικίας κάτω της μίας εβδομάδας / μόσχοι ηλικίας κάτω των 10 ημερών / ίπποι ηλικίας κάτω των 4 μηνών (μόνο για μεγάλες αποστάσεις)].

    Απαγόρευση της μεταφοράς για εμπορικούς σκοπούς σκύλων και γάτων ηλικίας κάτω των 8 εβδομάδων (εκτός και αν συνοδεύονται από τη μητέρα τους).

    Απαγόρευση μεταφοράς θηλυκών ζώων μία εβδομάδα μετά και πριν από τον τοκετό (10% της εκτιμώμενης διάρκειας της κυοφορίας).

    (2) Βελτιωμένος εξοπλισμός για βελτιωμένες συνθήκες

    Σήμερα μεγάλες διαδρομές:

    Χωρίσματα εντός του θαλάμου, πρόσβαση στα ζώα.

    Στο μέλλον μεγάλες διαδρομές:

    Εντοπισμός των μετακινήσεων των οχημάτων με τη βοήθεια ενός υποχρεωτικού συστήματος πλοήγησης για τα νέα φορτηγά από το 2007 και για όλα τα φορτηγά από το 2009.

    Υποχρεωτική προέγκριση και καταχώρηση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα φορτηγά και τα εμπορευματοκιβώτια οδικών / θαλάσσιων μεταφορών καθώς και για τα θαλάσσια πλοία.

    Μηχανικό σύστημα αερισμού.

    Σύστημα παρακολούθησης της θερμοκρασίας και καταχώρησης των στοιχείων με σύστημα συναγερμού για τον οδηγό.

    Μηχανισμός παροχής νερού και δεξαμενές ύδατος.

    Καλύτερες συνθήκες στα θαλάσσια πλοία (π.χ. κλίση των κεκλιμένων επιφανειών, εξοπλισμός για την παροχή νερού, σύστημα έγκρισης).

    (3) Καλύτεροι όροι για τους ίππους

    Σήμερα:

    Καθορισμός ελάχιστων ορίων των διατιθέμενων χώρων.

    Στο μέλλον:

    Ατομικά ιπποφορβεία / κιβώτια για μεγάλες διαδρομές.

    Απαγόρευση μεταφοράς μη δαμασμένων ίππων για μεγάλες διαδρομές.

    Ελάχιστο μέγεθος της ομάδας μη δαμασμένων ίππων για μεταφορά μικρότερη των 8 ωρών.

    (4) Ποιες βελτιώσεις γίνονται για τις τοπικές μεταφορές;

    Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι μεταφορές που υπερβαίνουν τις 8 ώρες (σήμερα και στο μέλλον). Οι κανόνες που εγκρίθηκαν πρόσφατα αφορούν κυρίως στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο, οι ακόλουθες βελτιώσεις ισχύουν για όλες τις διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών διάρκειας μικρότερης των 8 ωρών:

    Ικανότητα προς μεταφορά.

    Κατάρτιση για τους οδηγούς και τους συνοδούς.

    Καλύτεροι κανόνες φόρτωσης, εκφόρτωσης και μεταχείρισης των ζώων: σήμερα εφαρμόζονται ελάχιστοι κανόνες κατά τις εργασίες αυτές. Στο μέλλον απαγορεύεται ρητά η κακομεταχείριση των ζώων (όπως το να χτυπάει ή να κλωτσάει κάποιος τα ζώα).

    Οι νέες διατάξεις όμως επιβάλλουν το σχεδιασμό και τη χρήση κατάλληλης υποδομής φόρτωσης-εκφόρτωσης στα αγροκτήματα, τις αγορές και τα σφαγεία.

    Περιορισμένη παρέκκλιση για τις μεταφορές κάτω των 65 χλμ.: Σήμερα οι μεταφορές αυτές εξαιρούνται πλήρως από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Στο μέλλον οι μεταφορές κάτω των 65 χλμ. θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη γενική αρχή του κανονισμού και τα κράτη μέλη οφείλουν να επιθεωρούν και τις μεταφορές αυτές.

    (5) Κανονισμός αντί οδηγίας - καλύτερο εργαλείο εκτέλεσης

    Σήμερα:

    Οδηγία (υπάρχει κάποια δυνατότητα εθνικής ερμηνείας).

    Στο μέλλον:

    Κανονισμός (εξασφάλιση εναρμόνισης σε όλα τα κράτη μέλη).

    (6) Κατάρτιση οδηγών και συνοδών

    Σήμερα:

    Γενικές υποχρεώσεις.

    Στο μέλλον:

    Υποχρέωση κατοχής πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας.

    Έκδοση του πιστοποιητικού ύστερα από ανεξάρτητη εξέταση.

    Ειδικό βιογραφικό σημείωμα για την απόκτηση του πιστοποιητικού.

    Οι οργανισμοί κατάρτισης πρέπει να είναι εγκεκριμένοι από τις αρχές.

    (7) Ποιος είναι υπεύθυνος;

    Σήμερα:

    Μεταφορείς και μεταφορικές εταιρείες.

    Στο μέλλον:

    Οι προαναφερόμενοι, αλλά και οι έμποροι και οι οδηγοί, καθώς και οι «φύλακες» (το προσωπικό των κέντρων συγκέντρωσης, των αγορών και των σφαγείων, καθώς και κτηνοτρόφοι).

    (8) Εξασφάλιση καλύτερης εφαρμογής

    Σήμερα:

    Η εφαρμογή εξασφαλίζεται μέσω του σχεδίου δρομολογίου (τα σχέδια δρομολογίου είναι υποχρεωτικά σε περίπτωση διέλευσης των συνόρων και αν το ταξίδι υπερβαίνει τις 8 ώρες).

    Στο μέλλον:

    Εξασφάλιση της εφαρμογής με τη σύνταξη ημερολογίου ταξιδιού, για το οποίο απαιτούνται οι υπογραφές όλων των εμπλεκόμενων μερών, και λεπτομερούς έκθεσης στο τέλος της μεταφοράς.

    Υποχρεωτική χρήση συστήματος πλοήγησης για τον εντοπισμό των οχημάτων από την 1/1/2007 για τα νέα οχήματα και από την 1/1/2009 για τα υπόλοιπα.

    Ορισμός υπευθύνου για ολόκληρη τη μεταφορά.

    (9) Αύξηση της ατομικής ευθύνης σε περίπτωση παράβασης

    Σήμερα:

    Αναστολή / απόσυρση της έγκρισης του μεταφορέα, κ.λπ.

    Στο μέλλον:

    Πρόσθετοι έλεγχοι σε περίπτωση παράβασης.

    Επίσης, αναστολή / απόσυρση του πιστοποιητικού κατάρτισης του οδηγού και της έγκρισης του μεταφορικού μέσου.

    Απαγόρευση της διαμετακόμισης μέσω κράτους μέλους.

    Επιβάλλονται υποχρεώσεις για την κατάρτιση του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την καλή διαβίωση των ζώων.

    (10) Έγκριση: βελτιωμένα πρότυπα για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης

    Σήμερα:

    Άδεια μέσω εγγραφής του μεταφορέα σε μητρώο.

    Στο μέλλον:

    Ενισχυμένοι κανόνες εγγραφής σε μητρώο, εναρμονισμένο μορφότυπο εγγραφής (Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων).

    Προδιαγραφές σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το μεταφορέα.

    Υποχρέωση για τους μεταφορείς να έχουν μαζί τους αντίγραφο της άδειας.

    Πενταετής διάρκεια ισχύος της έγκρισης των οχημάτων για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (8 ώρες) και για τα πλοία (τα πλοία πρέπει επίσης να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό).

    Υποχρεωτική εγκεκριμένη κατάρτιση για τους οδηγούς και τους συνοδούς.

    (11) Νέες ευθύνες στις ενδιάμεσες στάσεις (κέντρα συγκέντρωσης, αγορές κ.λπ.)

    Σήμερα:

    Δεν υπάρχουν ευθύνες για τις αγορές / τα κέντρα συγκέντρωσης / τα λιμάνια.

    Στο μέλλον:

    Σαφής ευθύνη για τον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων σωστής μεταχείρισης των ζώων από τον «φύλακα» (νεοεισαχθείς όρος). Οι υπεύθυνοι των κέντρων συγκέντρωσης πρέπει να εξασφαλίζουν την κατάρτιση του προσωπικού.

    (12) Ενέργειες μετά το ταξίδι: σημαντικό μέρος της εκτέλεσης

    Σήμερα:

    Ελέγχεται το σχέδιο δρομολογίου (μόνο αν το ταξίδι υπερβαίνει τις 8 ώρες, σε περίπτωση διέλευσης συνόρων).

    Περιορισμένη πληροφόρηση.

    Στο μέλλον:

    Εκτενές ημερολόγιο ταξιδιού για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων/8 ωρών (π.χ. υποχρέωση πραγματοποίησης ελέγχων στον τόπο προορισμού και αναφορά της κατάστασης των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ζώων που έφθασαν νεκρά ή σε κακή κατάσταση).

    (13) Ο χρόνος ταξιδιού παραμένει αμετάβλητος:

    Σήμερα - μεγάλες αποστάσεις:

    Πολύ νεαρά ζώα (δεν έχουν ακόμα απογαλακτιστεί): 9 ώρες ταξίδι + 1 ώρα ανάπαυσης (πότισμα) + 9 ώρες ταξίδι.

    Χοίροι: 24 ώρες (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μόνιμη πρόσβαση σε νερό).

    Ίπποι: 24 ώρες με πότισμα κάθε 8 ώρες.

    Βοοειδή και αιγοπρόβατα: 14 ώρες ταξίδι +1 ώρα ανάπαυσης (πότισμα) + 14 ώρες ταξίδι.

    Τα παραπάνω διαστήματα μεταφοράς μπορούν να επαναληφθούν, εάν τα ζώα εκφορτώνονται, τους χορηγείται νερό και τροφή και αναπαύονται επί τουλάχιστον 24 ώρες σε ένα εγκεκριμένο σημείο ελέγχου.

    [29] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Με την τελετή απονομής των βραβείων και την προβολή της ταινίας λήξης, θα πέσει την Κυριακή 28 Νοεμβρίου η αυλαία του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον, στις 20.30.

    Το Φεστιβάλ θα απονείμει και φέτος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, εφτά βραβεία καλύτερης ταινίας, κριτικής επιτροπής, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' ανδρικής ερμηνείας, Α' γυναικείας ερμηνείας, και καλύτερης καλλιτεχνικής επίτευξης, καθώς επίσης τέσσερα παράλληλα βραβεία (FIPRSECI, κοινού, ΠΕΚΚ, ΕΤΕΚΤ).

    Συγκεκριμένα, η επταμελής κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Μiklos Jancso, θα απονείμει τα εξής βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού:

    * Χρυσός Αλέξανδρος Καλύτερης Ταινίας - Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 37.000

    * Αργυρός Αλέξανδρος - Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Το δεύτερο μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 22.000

    Επίσης βραβεύονται με Χρυσό Αλέξανδρο οι εξής κατηγορίες: Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α' Ανδρική Ερμηνεία, Α' Γυναικεία Ερμηνεία, Καλύτερη Καλλιτεχνική Επίτευξη.

    Οι άνθρωποι του κινηματογράφου - κριτικοί και παράγοντες - αλλά και το κινηματογραφόφιλο κοινό θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία, που είναι τα εξής:

    * Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRSECI). H πενταμελής επιτροπή θα απονείμει από ένα βραβείο για τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος και ένα βραβείο για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI έχει επίσης το δικαίωμα να απονείμει και μια μνεία σε ταινία του προγράμματος.

    * Βραβείο Κοινού JAMESON. Απονέμεται σε μια ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και σε μια του Ελληνικού Φεστιβάλ, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της προβολή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Το Βραβείο Κοινού συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000.

    * Βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Απονέμεται σε μια ταινία του Ελληνικού Φεστιβάλ.

    * Ειδικό βραβείο τεχνικής - καλλιτεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ (Ενωση Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου Τηλεόρασης) για ελληνική παραγωγή.

    ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

    Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας λήξης του Φεστιβάλ, «House Of Flying Daggers» (Ιπτάμενα στιλέτα), του Κινέζου σκηνοθέτη, Ζιάνγκ Γιμού.

    Η υπόθεση

    Ο Τζιν, φύλακας του αυτοκράτορα, κρύβει την αληθινή του ταυτότητα για να πλησιάσει την Μέι, μία όμορφη γυναίκα που πιστεύει πως υποκινεί την επανάσταση κατά της Δυναστείας των Τανγκ. Καθώς οι δυο τους ταξιδεύουν στα βάθη της Κίνας, ο αρχικός σκοπός του Τζιν θολώνει και οι δύο αντίπαλοι σιγά σιγά ερωτεύονται. Περνώντας από παραμυθένια τοπία, ο Τζιν και η Μέι έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δοκιμασιών και επιδίδονται με εντυπωσιακή βιρτουοζιτέ σε απαιτητικές μάχες - μία πανδαισία χρωμάτων, υπερσύγχρονων εφέ, λυρισμού και πολεμικής τέχνης.

    Ο μεγάλος Zανγκ Γιμού επιστρέφει για ακόμη ένα μαγικό ταξίδι στην Κίνα των Δυναστειών, των πολεμικών τεχνών, της τιμής και της δράσης, ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά τον εαυτό του και υπογράφοντας την πιο εντυπωσιακή ταινία που έχει προσφέρει ο ασιατικός κινηματογράφος μετά τον Ηρωα. Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό του τελευταίου Φεστιβάλ των Κανών.

    Ε.Ρ.

    [30] Χ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2004 (14:10 UTC+2)

    Η κρατική τηλεόραση θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο, όχι μόνο ως παραγωγός και χρηματοδότης, αλλά επίσης προβάλλοντας ειδικές εκπομπές και ταινίες και εκπαιδεύοντας το κοινό να τις αγαπήσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Η ΕΡΤ συμμετέχει στο Φεστιβάλ, ως χορηγός, με δέκα ταινίες και τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, συμπαραγωγές με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    «Η ΕΡΤ παράγει πολιτισμό και προς αυτή την κατεύθυνση η συμπαραγωγή ταινιών είναι σημαντική. Μπορεί να προβάλει περισσότερο ελληνικό σινεμά και να εκπαιδεύσει το κοινό να τον αγαπήσει» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ένας από τους στόχους της επόμενης περιόδου είναι να προβάλει τις ελληνικές παραγωγές και μέσα από ειδικές εκπομπές.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, υποστήριξε ότι πολιτική της κρατικής τηλεόρασης είναι η ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και η συστηματικότερη εκπαίδευση στον τομέα της κινηματογραφίας. «Υπάρχει ήδη μία πανεπιστημιακή σχολή κινηματογράφου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΡΤ θα σταθεί αρωγός σε περίπτωση που το κράτος θελήσει να δημιουργήσει μία σχολή και στην Αθήνα» είπε.

    Ο κ. Παναγόπουλος διαβεβαίωσε εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή σε ότι αφορά το πρόγραμμα 1,5%, βάση του οποίου χρηματοδοτείται η εγχώρια κινηματογραφία. «Στόχος είναι με την χρηματοδότηση να συνεχιστεί η ποιότητα και αυτό δεν θα αλλάξει. Αν χρηματοδοτηθούν και ταινίες που θα πάνε καλά και εμπορικά, αυτό θα είναι θετικό» δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ σε θέματα κινηματογράφου, Μάνος Ζαχαρίας, ανέφερε ότι και φέτος η ΕΡΤ συμμετείχε σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών (1,5%, Νέο Βλέμμα, Τεκμήριο και Μικροφίλμ, στο πλαίσιο της οργανωμένης πολιτικής για το ελληνικό σινεμά. «Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέες δραστηριότητες στην ΕΡΤ, που είναι ο δεύτερος πιο σημαντικό παραγωγός κινηματογράφου στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν διατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση 3 εκατομμύρια ευρώ.

    «Η ΕΡΤ θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της συμμετοχής της Ελλάδας στο χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής» είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης κ.Σπυρόπουλος.

    [31] "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

    Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2004 (12:58 UTC+2)

    Τη γερμανική έκδοση της «Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», έργο του κορυφαίου ιστορικού J.G.Droysen, παρουσιάζει τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η Alpha Bank.

    Το έργο «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είχε αρχικά κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα. Ο νέος τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο γερμανικό κείμενο, μαζί με όλες τις υποσημειώσεις, τα σχέδια, τους χάρτες και το σχολιασμό της ελληνικής έκδοσης.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί Ήρκος και Στάντης Ρ. Αποστολίδης καθώς και ο Επιμελητής της γερμανικής έκδοσης καθηγητής Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Armin Hohlweg, ο οποίος θα αναφερθεί και στη γερμανική Ιστοριογραφία του 19ου αιώνα και στη θέση του Droysen στο επιστημονικό στερέωμα της εποχής του.

    [32] Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ 45ου Φ.Κ.Θ. ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΖΑΧΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2004 (11:37 UTC+2)

    Τιμητική εκδήλωση για τον σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, έναν σκηνοθέτη παθιασμένο με την Ελλάδα, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, του οποίου, όμως, το έργο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, καθώς πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στην Σοβιετική Ένωση.

    Ο Μάνος Ζαχαρίας τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με τον Χρυσό Αλέξανδρο, από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, μιλώντας για τον Μάνο Ζαχαρία, τόνισε ότι είναι ο άνθρωπος που έθεσε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτός ο θεσμικός του ρόλος ίσως μάλιστα να είναι η αιτία που κράτησε στη σιωπή το έργο του. «Είναι ο Έλληνας κινηματογραφιστής της διασποράς. Δούλεψε πολύ στην ξενιτιά, αλλά πάντα στις ταινίες του κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα. Με την τιμητική αυτή εκδήλωση, το Φεστιβάλ κάνει ένα πρώτο βήμα για να σπάσουν η σιωπή και η άγνοια που καλύπτουν το έργο του Μάνου Ζαχαρία», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

    Στη συνέχεια ο Φώτος Λαμπρινός τόνισε ότι γνωρίζει τον Μάνο Ζαχαρία 40 χρόνια και πρόσθεσε ότι η βράβευσή του από το Φεστιβάλ και στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ αποτελεί περίεργη συγκυρία. Όπως εξήγησε, «τόσο ο Παύλος Ζάννας, όσο και ο Μάνος Ζαχαρίας ήταν οι δύο άνθρωποι που άλλαξαν ριζικά το τοπίο στον ελληνικό κινηματογράφο», και πρόσθεσε πως παραμένουν αναντικατάστατοι.

    Ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος δήλωσε ότι το Φεστιβάλ, με την τιμητική αυτή εκδήλωση, καταθέτει ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλου χρέους. Ενός χρέους που δεν είναι μόνο του Φεστιβάλ, αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο του Μάνου Ζαχαρία, τον χαρακτήρισε γνήσιο Έλληνα, αλλά και αληθινό πολίτη του κόσμου. «Οι σκηνοθέτες τιμούν τον Μάνο Ζαχαρία γιατί δουλεύουν μέσα και χάρη στο πλαίσιο που έφτιαξε ο Μάνος, οι κριτικοί του κινηματογράφου γιατί αντιμετωπίζουν έναν δημιουργό με στόχο και ποιότητα και οι θεατές, γιατί ο Μάνος δεν τους ξεγέλασε ποτέ. Δεν τους πρόσφερε φούμαρα, αλλά καλλιτεχνήματα. Δεν προσέφερε εφησυχασμό και τεμπελιά, αλλά έργα που κεντρίζουν τη σκέψη και τη συνείδηση», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι κινηματογράφος χωρίς ιδεολογία δεν γίνεται και ο Μάνος Ζαχαρίας ήταν ιδεολόγος. «Όμως η ιδεολογία είναι αληθινά ενεργή όταν συνταιριάζει την προσωπική ηθική και την αντικειμενική δράση. Ο Μάνος έχει ηθική και πράξη», δήλωσε ο κ. Μπακογιαννόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο Μάνος Ζαχαρίας, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την τιμή που του έκανε και πρόσθεσε ότι είναι μια αναγνώριση για ό,τι προσπάθησε να κάνει. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό - άτυχο. Τυχερό γιατί γεννήθηκα σε μια εποχή όπου διαδραματίστηκαν συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία μου έδωσαν τροφή για όλη μου τη ζωή. Από την άλλη, είμαι άτυχος, γιατί τα καλύτερα δημιουργικά μου χρόνια βρέθηκα μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκα και που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μένα. Μου έλειψε πολύ», δήλωσε ο Μάνος Ζαχαρίας.

    Οπως πρόσθεσε, οι σκηνοθέτες είναι φθαρτά πρόσωπα, που φθείρονται μαζί με τις ταινίες τους και πρόσθεσε ότι «δίνουμε έναν αγώνα με το χρόνο. Παρακολουθούμε τη ροή των ανθρώπινων συναισθημάτων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Εγώ προσπάθησα να ξεπεράσω το χρόνο, πράγμα δύσκολο. Δεν ξέρω εάν τελικά τα κατάφερα». Μετά τις σύντομες ομιλίες, έγινε η προβολή της ταινίας του Μάνου Ζαχαρία «Ένας από το Εκτελεστικό»(1968).

    [33] Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ Φ.Κ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2004 (11:27 UTC+2)

    Η νέα ταίνια του Κώστα Γιάνναρη "Ομηρος" είναι η "ταινία έκπληξη" που θα προβληθεί σήμερα στις 00.30 στην αίθουσα "Τώνια Μαρκετάκη", στο λιμάνι, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο Κώστας Γιάνναρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1976, όπου έκανε Οικονομικές και Ιστορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Keele (1983) και Birmingham(1985). Η φιλμογραφία του ξεκινά από το 1984, ενώ οι δύο τελευταίες του ταινίες είναι «Από την άκρη της πόλης» (1998), που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας του ΥΠΠΟ, και ο «Δεκαπενταύγουστος» (2001).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 November 2004 - 19:17:34 UTC