Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΛΕΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
  • [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ TOR- M1
  • [03] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [04] MHNYMA XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ Ζ. ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ 32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  • [11] ΚΟΝΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΗΜΑΝΣΗ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
  • [12] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [13] ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ
  • [14] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΤΗΣ
  • [15] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ
  • [16] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΖΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 68,2% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [19] Η ΕΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ "ΟΝΟΜΑΤΟΣ"
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [21] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ Ο Κ. ΓΚΑΤΖΙΑΣ
  • [22] ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΡΕΑΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [24] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 28-22 ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [25] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [26] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΡΑΚ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [27] Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [28] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [29] ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ
  • [30] ΒΙΚΤΟΡ ΕΡΙΘΕ: ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [31] ΟΙ SOLONDZ, SPIELMANN ΚΑΙ VEROW ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΦΚΘ
  • [32] Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΜΠΟΛΣΟΪ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] 4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ BULKAN FUND
  • [34] ΤΟ 45ο ΦΚΘ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟ

  • [01] ΟΡΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΛΕΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Ορθή θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απογραφή για τα ελλείμματα της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία «VPRC», για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι σωστά έγινε η δημοσιονομική απογραφή, ενώ μόνο το 23% θεωρεί πως ήταν λάθος.

    Την επιλογή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικροτεί το 49% των πολιτών, έναντι 35% που την χαρακτηρίζει λανθασμένη και ζημιογόνα για την εικόνα της χώρας. 'Εξι στους δέκα (60%) πιστεύει ότι δεν ήταν πραγματικά τα στοιχεία για τα ελλείμματα που παρουσίαζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ένας στους πέντε (19%) εκτιμά ότι ήταν τα σωστά.

    Το 69% (7 στους 10) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παρουσίαση μη πραγματικών στοιχείων έβλαψε τη χώρα, ενώ το 14% μάλλον την ωφέλησε. Μόλις το 6% πιστεύει ότι δεν ήταν μεν πραγματικά τα στοιχεία που δίνονταν, αλλά καλά κάναμε και δεν τα δίναμε στην ΕΕ.

    Βάσει της έρευνας, η σχετική πλειοψηφία - ποσοστό 44% - εκτιμά πως, μετά τη δημοσιοποίηση της απογραφής, η κυβέρνηση είναι μάλλον υποχρεωμένη να ακολουθήσει σφιχτή οικονομική πολιτική, το 34% εκφράζει αντίθετη γνώμη, ενώ το υπόλοιπο 22% δεν παίρνει θέση. Χαρακτηριστικό των απαντήσεων στο ερώτημα αυτό (αν δηλαδή θα υπάρχουν επιπτώσεις) είναι πως συγκλίνουν σε μεγάλο ποσοστό οι απόψεις των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων ((51% της Ν.Δ. και το 48% του ΠΑΣΟΚ)).

    [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ TOR- M1

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Σε θέματα που αφορούν στη συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων ΤΟR- M1, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή σχετικά σημερινά δημοσιεύματα.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παροχή κρατικής εγγυήσεως ώστε να υπογραφεί η τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης. Διευκρινίζει δε ότι ως κρατική εγγύηση ζητήθηκε η υπογραφή άλλης διακρατικής σύμβασης και όχι η αποδοχή απλής επιστολής αξιωματούχου της ρωσικής κυβέρνησης, όπως είχε δεχτεί προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμη γνωστοποιεί ότι η ρωσική πλευρά δεν δέχτηκε την παροχή κρατικής εγγύησης μέσω άλλης διακρατικής σύμβασης και στη συνέχεια η ελληνική πλευρά ζήτησε την παροχή τραπεζικής εγγυητικής επιστολής. Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται καθώς η ρωσική πλευρά δεν παρείχε νόμιμη εγγύηση.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου:

    "Επί του θέματος της Συμβάσεως των TOR-M1, με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζονται τα παρακάτω:

        · Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων-συζητήσεων προκειμένου η κατ΄ αρχήν εγκριθείσα 4η Τροποποίηση της Συμβάσεως Α.Ω να υπογραφεί και να υπέχει θέση συμβάσεως ζητήθηκε από την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία η παροχή κρατικής εγγυήσεως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

        Κρατική εγγύηση νοείται η υπογραφή άλλης διακρατικής συμβάσεως και όχι η αποδοχή ως εγγυήσεως απλής επιστολής αξιωματούχου της κυβερνήσεως της αντισυμβαλλομένης εταιρείας, όπως είχε αποδεχθεί προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ.

        Η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία αρνήθηκε την παροχή κρατικής εγγυήσεως σύμφωνα με τα ανωτέρω και ως εκ τούτου η επιτροπή η οποία είχε συσταθεί προκειμένου να διαπραγματευθεί - συζητήσει την 4η Τροποποίηση προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, ζήτησε την παροχή τραπεζικής εγγυητικής επιστολής.

        · Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ της 21 Ιουλίου 2004 αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων το αντικείμενο της οποίας έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο νομίμου συμβάσεως μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της Ρωσικής εταιρείας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλήξει σε σύμβαση λόγω μη παροχής νομίμου εγγυήσεως. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπαυσε να ισχύει η συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

        · Ουδεμία «εναρμόνιση» με το εισαγγελικό πόρισμα υπήρξε δεδομένου ότι η όλη διαπραγμάτευση έλαβε χώρα πολύ πριν την αποστολή του εισαγγελικού εγγράφου προς την Βουλή των Ελλήνων και ήδη είχε προκύψει η άρνηση της αντισυμβαλλομένης εταιρείας για παροχή νομίμου εγγυήσεως".

    [03] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Άγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2004 (14:59 UTC+2)

    Τον κίνδυνο να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία αναμένει να λάβει στις 17 Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν συνεχιστεί το πρόβλημα με την Ελληνοκυπριακή πλευρά και συνεχίσει η Τουρκία να αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές στην Άγκυρα, στο ξενοδοχείο Σέρατον, σύμφωνα με το αγγλόφωνο δελτίο επισκόπησης τουρκικού Τύπου ΝΤΑ.

    Ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου άσκησε κριτική για τη στάση της τουρκικής διπλωματίας η οποία θεωρεί ότι και μόνο η υποστήριξη της Γερμανίας είναι αρκετή για να εισχωρήσει στην ΕΕ.

    Ο Σουλτς που συναντάται σήμερα με τον Tούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, είπε επίσης, ότι η Άγκυρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα και να προχωρήσει.

    Πιέσεις όμως, φαίνεται πως ασκεί και η αμερικάνικη πλευρά, η οποία σύστησε στην Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τις 17 Δεκεμβρίου ή να δείξει ότι έχει την πρόθεση να το κάνει, για να αυξήσει τις πιθανότητες να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΕΕ.

    Από την άλλη πλευρά, διπλωματικοί τουρκικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι "η Αγκυρα έκανε ό,τι μπορούσε και το έδειξε με το δημοψήφισμα του Απριλίου, όπου η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είπε "ναι" στην επανένωση της Κύπρου ενώ οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν". Παρ' όλα αυτά,επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η τουρκοκυπριακή πλευρά μέχρι στιγμής δεν είδε να υλοποιούνται οι υποσχέσεις που δόθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ ότι θα βγουν από την απομόνωση των 30 χρόνων, ενώ και η έγκριση για την οικονομική βοήθεια των 259 εκατομμυρίων ευρώ που τους είχαν επίσης υποσχεθεί, εκκρεμεί.

    [04] MHNYMA XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Τη θέση της Εκκλησίας για την αξιοπρέπεια και ορθή θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος σε μήνυμά του για τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.

    «Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις προσπάθειες κρατών, λαών, επιστημόνων, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων καθώς και των Εκκλησιών για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Σε αυτή την προσπάθεια ενώνουμε και εμείς τη δική μας φωνή», σημειώνει ο κ. Χριστόδουλος.

    Παράλληλα αναφέρεται στους αγώνες της Εκκλησίας κατά της βίας και ειδικότερα κατά της σωματικής, ηθικής και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών. Μάλιστα τονίζει ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει ήδη προχωρήσει και στην πρακτική αντιμετώπιση των συνεπειών της βίας εναντίον των γυναικών με την ίδρυση και λειτουργία ξενώνα για τη φιλοξενία και συμπαράσταση προς τις γυναίκες αυτές. Επίσης ανεγείρεται ήδη και δεύτερος ξενώνας λόγω του μεγάλου αριθμού των καταπιεζομένων λόγω της βίας γυναικών που καταφεύγουν στην προστασία της Εκκλησίας.

    «Κάθε βία κατά των γυναικών είναι υποτονία του ανθρωπισμού μας. Κάθε βία κατά των γυναικών οπουδήποτε και σε οιανδήποτε είναι κατολίσθηση του πολιτισμού μας. Κάθε βία κατά των γυναικών είναι αντιχριστιανική συμπεριφορά» τονίζει και προσθέτει ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλλει πάντοτε την τιμή που πρέπει στη γυναίκα ως θείο δημιούργημα και το σώμα της ως ιερό και σεβαστό που καταξιώνεται αγιασμού και χάριτος".

    «Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο Θεός να ευλογήσει τις καλές αυτές προσπάθειες ώστε να εξαλειφθεί η κάθε είδους βία κατά της γυναίκας όπου γης», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ για την ΠΓΔΜ, καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Γιορντάνοφσκι, καθώς και με τους βουλευτές Γκεσόφσκι και Ρούστεμι.

    Ο κ. Παπαστάμκος, ως Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ -ΠΓΔΜ, εξέφρασε, καταρχήν, στους συνομιλητές του τη στήριξη για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους και αναγνώρισε το θετικό μήνυμα της έκβασης του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου, ως μια εξέλιξη που διασφαλίζει την ενότητα ενός πολυπολιτισμικού κράτους. Επισήμανε, ωστόσο, πως πολλές προκλήσεις θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπισθούν σχετικά με κρίσιμες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε πως η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αδράξει την ιστορική ευκαιρία προσέγγισης με την ΕΕ, επιδεικνύοντας συνέπεια και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας - Πλαίσιο και της ευρωπαϊκής "ατζέντας" προσαρμογής. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πλήρης ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα συμβάλει στην περαιτέρω πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο κ. Παπαστάμκος δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό στόχο η αλλαγή σελίδας και η μετάβαση από το ταραχώδες παρελθόν στην περιοχή σε μια νέα εποχή σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται την εθνική ταυτότητα κάθε κράτους μέλους, προϋποθέτει όμως την υπέρβαση εθνικών στερεοτύπων και ιστορικο-πολιτισμικών δουλειών μέσω διαλόγου και συναίνεσης, καθώς, επίσης, ευρεία αντίληψη και διασυνοριακή συνεργασία, ανέφερε ο κ. Παπαστάμκος. Σ' αυτό το κλίμα διαλόγου και σχέσεων καλής γειτονίας θα πρέπει να επιλυθεί και η διαφορά του ονόματος, ώστε οι κατά τα λοιπά καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο, υπογράμμισε στους συνομιλητές του ο κ. Παπαστάμκος με την ιδιότητα του Έλληνα ευρωβουλευτή.

    Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε ότι η μετάβαση των σχέσεων μιας τρίτης ευρωπαϊκής χώρας σε ανώτερα και σταθερότερα επίπεδα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο μάλιστα η πλήρης ένταξη σ΄ αυτήν, προϋποθέτει τη συγκατάθεση όλων των κρατών-μελών.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ Ζ. ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ 32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Στο 32ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ μίλησε η Πρόεδρος της Δ.Ε Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής της ΝΔ, Ζέττα Μακρή.

    Η κ. Μακρή εκπροσωπώντας τη ΝΔ μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Τα φαινόμενα παθογένειας της κρατικής λειτουργίας είναι γνωστά σε όλους μας:

    · Το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα και η κρατική υπερδιόγκωση.

    · Η χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα την κακή εξυπηρέτηση και την ταλαιπωρία των πολιτών.

    · Η κακή οργάνωση και ο συγκεντρωτισμός των δημόσιων υπηρεσιών.

    · Η απουσία εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τις κρατικές υπηρεσίες και τις δημόσιες λειτουργίες.

    · Η σχεδόν παντελής έλλειψη αξιολόγησης, η αναξιοκρατία, η απουσία ελέγχου και κυρώσεων και η διαφθορά που υπονομεύουν το κύρος του κράτους και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης.

    »Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, η ΝΔ προχωρά με αποφασιστικότητα και συνέπεια στην επανίδρυση του κράτους. Επιδιώκουμε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη. Ένα κράτος μικρότερο στην οικονομία αλλά καλύτερο και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες που παρέχει στον πολίτη. Ένα κράτος που αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισότιμα. Ένα κράτος δημοκρατικό, σύγχρονο και αποδοτικό που κοστολογεί τις δράσεις του έτσι ώστε να επιβαρύνει το λιγότερο δυνατό την κοινωνία και την οικονομία. Ένα κράτος αποκεντρωμένο που στηρίζει ενεργά την περιφερειακή ανάπτυξη. Ένα κράτος δικαίου που σέβεται τους κανόνες που θέτει. Ένα κράτος που στηρίζεται στην οικονομική διαφάνεια και καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Ένα κράτος κοινωνικής ευθύνης», κατέληξε η κ. Μακρή.

    [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    «Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Ματαίως αναζητά σωσίβιο στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στην οποία και σήμερα επιδίδεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης,

    «Για το ΠΑΣΟΚ ισχύει ένα και μόνον: Θέλουμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και η αλήθεια κάθε μέρα αποκαλύπτεται. Κατά τα λοιπά, παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μιλώντας στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Χαλκίδας μίλησε για «ένα νέο ξεκίνημα», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Στο 'νέο ξεκίνημα' που σχεδιάζει για το κόμμα του ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να έχει πάντα κατά νου ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται με τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Με την αλήθεια, που σκόπιμα και απερίφραστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαστρέφει».

    [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Κατερίνη, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Περιοδεία στην Κατερίνη πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης συζήτησε με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και τόνισε μεταξύ άλλων τη θετική κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο αναπτυξιακός νόμος για την ελληνική περιφέρεια και για τις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ πραγματοποίησε τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ και μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη σταθερά στην έως πρόσφατα ξεχασμένη Ελλάδα. Οι στόχοι μας είναι: ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή στην περιφέρεια. Δική μας στρατηγική είναι η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στόχος μας είναι η συλλογική και ατομική πρόοδος, η πορεία στο αύριο με όραμα, ρεαλισμό και μεθοδικότητα».

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της για την επιτάχυνση των πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες, ανέλαβε πολιτική πρωτοβουλία για την έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων ελαιολάδου», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Αναφερόμενος στην έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στην παραγωγή ελαιολάδου ελαιοκομικής περιόδου 2003-04, ο κ. Μπασιάκος δήλωσε τα εξής:

    «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραδώσει στην Ένωση Ομάδων Παραγωγών (ΕΟΠ) Ελαιουργική και τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) Λακωνίας και Μεσσηνίας αρχεία για 364.447 ελαιοπαραγωγούς, για τους οποίους έχει γίνει ταυτοποίηση με τα στοιχεία του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού Τομέα (ΣΓΠ-ΕΤ), στις 2-10-2004, 26-10-2004 και 10-11-2004, προκειμένου οι Ομάδες Παραγωγών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑ) των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να υποβάλουν φακέλους πληρωμής για την προκαταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου ελαιοκομικής περιόδου 2003-2004.

    »Μέχρι τις 24-11-2004 είχαν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ φάκελοι προκαταβολής μόνο για 116.362 ελαιοπαραγωγούς, για τους οποίους άμεσα εκδόθηκαν εντολές πληρωμής, δηλαδή υπήρχε δυνατότητα να έχουν πληρωθεί ακόμα 248.085 δικαιούχοι σε όλη τη χώρα αν είχαν υποβληθεί φάκελοι πληρωμής από ομάδες παραγωγών (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), Ένωση Ομάδων Παραγωγών (Ελαιουργική) και Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οι φάκελοι αυτοί αναμένονται προς υποβολή.

    »Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πολιτική απόφαση και προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, ξεπέρασε λόγω ειδικών συνθηκών το πρόβλημα της ταυτοποίησης των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών με τα στοιχεία του ΣΓΠ-ΕΤ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα κοινοτικώς προβλεπόμενα, προϋπόθεση για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων στην παραγωγή ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2003-04 είναι η αξιοποίηση των δεδομένων του ελαιοκομικού μητρώου, ενώ διαφορετικά θα χρειαζόταν πολύμηνη διαδικασία και καθυστέρηση.

    »Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιώντας την εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέστειλε στις 22-11-2004 τα αντίστοιχα αρχεία για τους υπόλοιπους 100.790 ελαιοπαραγωγούς που είχαν υποβάλει αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης ελαιολάδου για την περίοδο 2003-2004 και δεν είχαν ταυτοποιηθεί με τα στοιχεία του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού τομέα (ΣΓΠ-ΕΤ), στις ΕΟΠ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ώστε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑ) των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να υποβάλουν φακέλους πληρωμής για την προκαταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου ελαιοκομικής περιόδου 2003-2004 (400 δρχ./κιλό)».

    Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι οι μόνοι πλέον αρμόδιοι να επισπεύσουν τις διαδικασίες υποβολής των φακέλων προκαταβολής για την άμεση πληρωμή των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, δεδομένου ότι όποιος φάκελος με πλήρη δικαιολογητικά υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα εκκαθαρίζεται εντός δύο ημερών και ταυτόχρονα θα πιστώνονται οι ατομικοί λογαριασμοί των ελαιοπαραγωγών προς είσπραξη των δικαιούμενων ενισχύσεων».

    [11] ΚΟΝΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΗΜΑΝΣΗ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Το αργότερο πριν από το τέλος του 2005 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σήμανση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, όπως υπενθύμισε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλεξάνδρος Κοντός, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι υποχρεωτική.

    Μάλιστα, όσοι κτηνοτρόφοι δεν συμμορφωθούν με τη διαδικασία θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Κοντός. Ενδεικτικά ανέφερε τον αποκλεισμό τους από πάσης φύσεως πριμοδοτήσεις και προγράμματα, την επιβολή προστίμων, καθώς και την απαγόρευση μετακινήσεων και σφαγή ζώων από την εκμετάλλευση.

    Με αφορμή αιτιάσεις κτηνοτρόφων του Νομού Αργολίδας, ο κ. Κοντός κάλεσε εκ νέου τους κτηνοτρόφους να παραλάβουν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Νομού τους, εφόσον αυτό δεν έχει γίνει, και να ευρίσκεται στην εκμετάλλευση το μητρώο εκμετάλλευσης, συμπληρωμένο με τα στοιχεία του παραγωγού και της εκμετάλλευσης.

    Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παραλάβουν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Νομού τους, εφόσον αυτό δεν έχει γίνει, την έγκριση για την αγορά των ενωτίων τύπου 1 και τύπου 2 και να τα προμηθευτούν άμεσα, ώστε να τα έχουν στην εκμετάλλευσή τους. Οι κτηνοτρόφοι, επιπροσθέτως, πρέπει να συνεργαστούν με τα συνεργεία υλοποίησης του προγράμματος Σήμανσης και Καταγραφής αιγοπροβάτων που εφαρμόζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Κατ' εξαίρεση και για τη διευκόλυνση της εμπορίας των αμνοεριφίων, είτε προορίζονται για σφαγή, είτε για πώληση ζωντανά, είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό τουλάχιστον για αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, να φέρουν σήμανση αναγνώρισης που προβλέπεται από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Αυτό, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, γίνεται για να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή και για να μην χαρακτηρίζονται εισαγόμενα από τρίτες χώρες ως ελληνικά.

    [12] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Αγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο η διαδικασία της κατάθεσης προσφορών για την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ανακοινώθηκε από την Τουρκική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου BOTAS, που μετέχει σε αυτή τη διαδικασία από κοινού με τη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

    Ο αγωγός συνολικού μήκους περίπου 285 χιλιομέτρων θα συνδέει τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκίας και Ελλάδος από την περιοχή του Καρατσαμπέ μέχρι την Κομοτηνή. Το τμήμα του αγωγού επί του τουρκικού εδάφους είναι περίπου 200 χιλιόμετρα, θα έχει αφετηρία την περιοχή του Καρατσαμπέ, θα διασχίζει μικρή απόσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά και θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή των Κήπων, όπου θα ενώνεται με το τμήμα του αγωγού επί του ελληνικού εδάφους μήκους 85 χιλιομέτρων, το οποίο θα καταλήγει στην Κομοτηνή.

    O ελληνοτουρκικός αγωγός πρόκειται να αποτελέσει τον βασικό σύνδεσμο του ευρύτερου «Διακασπιακού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου» μέσω του οποίου θα μεταφέρονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας και Μέσης Ανατολής προς την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

    [13] ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, αναχώρησε την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων - Προϋπολογισμού (ECOFIN- Προϋπολογισμού).

    Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

    · Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού Ε.Ε. 2003.

    · Σχέδιο Προϋπολογισμού 2005 - Β΄ Ανάγνωση του Συμβουλίου.

    · Πρόταση για αναθεώρηση Δημοσιονομικών Προοπτικών 2000-2006.

    Κύριο ενδιαφέρον και προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της Ε.Ε για το έτος 2005 είναι η εξασφάλιση της επάρκειας των πιστώσεων στη γεωργία και τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Π. Δούκας θα έχει διαδοχικές επαφές με τους κ.κ. Philippe de Buck - Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Βιομηχάνων της Ε.Ε, Guy Ryder - Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ελεύθερου Εμπορίου, Pervenche Beres - Πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Joaquin Almunia - αρμόδιο Eπίτροπο για την Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και Graham Meadows - Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής, προκειμένου να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις.

    [14] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Κατατέθηκαν σήμερα Τετάρτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ οι οικονομικές και τεχνικές προσφορές των ομίλων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την κατασκευή με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου «Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης».

    Στη διαδικασία συμμετείχαν και κατέθεσαν οικονομική και τεχνική προσφορά πέντε από τους έξι ομίλους που είχαν προεπιλεγεί :

        · Ο όμιλος «Σήραγγα Θερμαϊκού», που αποτελείται από τις Vinci SA, Vinci Cοnstruction Grands Projects SA, J&P- Αβαξ ΑΕ, ΕΤΕΘ Α.Ε., Cofiroute S.A.

        · Ο όμιλος «Ποσειδών», που αποτελείται από τις Hochtief Projektentwicklung Gmbh, Hochtief Construction AG, Dragados Concesiones de Infraestructuras SA, Dragodos Obras y Proyectos SA, Ballast Nedam BV, Αθήνα ΑΕ.

        · Ο όμιλος «Trans Port Thessaloniki» που αποτελείται από τις Strabag AG, Bilfinger Berger AG, ΑΕΓΕΚ ATE.

        · Ο όμιλος «Θερμαϊκή Οδός» που συγκροτείται από τις Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε., Ακτωρ ΑΤΕ, Boskalis International BV, Archirodon Group NV, Θεμελιοδομή Α.Ε.

        · Ο όμιλος των Bouygues TP-ASF- ΑΛΤΕ- Volker Stevin, που αποτελείται από τις Buygues Travaux Publics ASF, ΑΛΤΕ ΑΤΕ, Volker Stevin, Construction Europe BV, Projektententwicklung Gmb.

    Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα ξεκινήσει άμεσα.

    [15] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βουκουρέστι, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Η συμμαχία Φιλελεύθερων - Δημοκρατικών από τον χώρο της αντιπολίτευσης ζήτησε σήμερα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να συμμετάσχει στην καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία στις 28 Νοεμβρίου, καθώς εκφράζει φόβους για νοθεία.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τράιαν Μπασέσκου, αντίπαλος του υποψηφίου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντριαν Ναστάσε δήλωσε σήμερα ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να κάνει νοθεία στις εκλογές. Ο κ. Μπασέσκου τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα προσπαθήσει να κάνει νοθεία και γι αυτό η συμμαχία Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών θα ζητήσει από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να συμμετάσχει στην καταμέτρηση των ψήφων.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών έχουν εγκλωβιστεί στο οδικό δίκτυο της κεντρικής Ρουμανίας, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, χιονόπτωση και παγετός στους δρόμους που πλήττουν τη χώρα.

    Πολλοί οδηγοί έχουν «κολλήσει» στον εθνικό αυτοκινητόδρομο DN1 και διαμαρτύρονται ότι οι αρχές δεν έχουν μεριμνήσει σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω των χιονοπτώσεων και αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα οχήματα τους. Από την άλλη πλευρά η αστυνομία αναφέρει ότι το λάθος είναι των οδηγών που δεν φρόντισαν να βάλουν αλυσίδες στα οχήματα τους. Σημειώνεται ότι τα μηχανήματα εκκαθάρισης του χιονιού ξεκίνησαν να καθαρίζουν τους δρόμους το πρωί.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΖΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Σε συνθήκες φτώχειας ζει το ένα στα πέντε παιδιά στην ΠΓΔΜ, ενώ το 22% των οικογενειών στη γειτονική χώρα ζει με μόλις 1,7 δολάρια την ημέρα. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Ετήσια Εκθεση της UNICEF για τη χώρα.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κονδύλι για την Υγεία στη γείτονα αντιστοιχεί στο μόλις 5% του ΑΕΠ, ενώ για την Παιδεία στο 3,7%.

    Πολλά παιδιά στην ΠΓΔΜ δεν έχουν τη δυνατότητα- σύμφωνα πάντα με τη UNICEF- να πάνε σε προσχολικά ιδρύματα, ενώ το 2% δεν τελειώνει ούτε καν το δημοτικό σχολείο.

    Παρά δε το γεγονός ότι η θνησιμότητα των νεογέννητων έχει μειωθεί, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θανάτου μεταξύ των εφήβων.

    [18] ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 68,2% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Νοεμβρίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Διεφθαρμένη θεωρεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η πλειοψηφία των πολιτών της γειτονικής χώρας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Αλληλεγγύης, Δημοκρατίας και Κοινωνίας των Πολιτών, που δημοσιεύεται στο σύνολο σχεδόν του σημερινού σκοπιανού Τύπου.

    Η έρευνα διενεργήθηκε πριν από τρεις ημέρες (21/11), με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και δείγμα 1.110 ατόμων.

    Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη, το 68,2% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, το 11,2% όχι, το 15,8% αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ το 8% απάντησε δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

    Σε ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος αρχηγός της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) και επομένως ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Χάρι Κόστοφ στην πρωθυπουργία, το 32,4% δήλωσε πως προτιμά τον Τίτο Πέτκοφσκι, το 10,6% τον Βλάντο Μπούτσκοφσκι, το 7,5% τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα, το 3,5% τον Νίκολα Πόποφσκι και το 0,7% την Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλη έρευνα, που έγινε μόνο μεταξύ μελών και οπαδών των Σοσιαλδημοκρατών, το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμήσεων συγκεντρώνει ο Βλάντο Μπούτσκοφσκι με 34,1%, ακολουθεί ο Πέτκοφσκι με 28,5% και η Σεκερίνσκα 17,1%.

    Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, με ποσοστό 8,9%. Ακολουθούν ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι με 7,9%, ο Τίτο Πέτκοφσκι 6,7%, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 6,3% και ο πρόεδρος του DPA, Αρμπέν Τζαφέρι με 6,1%.

    [19] Η ΕΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ "ΟΝΟΜΑΤΟΣ"

    Σκόπια, 24 Νοεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παραμένει αλληλέγγυα με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ φέρεται να έλαβε κατά τις πρόσφατες διπλωματικές της επαφές στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Ιλίνκα Μίτρεβα, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου.

    Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Dnevnik, σε ανταπόκρισή της από τη βελγική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια των εκεί επαφών της επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας φέρεται να τονίστηκε από ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους ότι τα μέλη της ΕΕ κατανοούν μεν το νόμιμο δικαίωμα- όπως αναφέρει το δημοσίευμα- και την επιθυμία της ΠΓΔΜ να αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα, όμως παραμένουν αλληλέγγυα με την Ελλάδα.

    Από την πλευρά της, η Ιλίνκα Μίτρεβα διαβίβασε τις θέσεις της χώρας της για τη χρήση του συνταγματικού της ονόματος και κάλεσε τους συνομιλητές της να κατανοήσουν το κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να χρησιμοποιεί την ονομασία που η ίδια επιθυμεί.

    Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με τη Dnevnik, φέρεται να δήλωσε ότι παρ' όλο που στις διμερείς επαφές με τα Σκόπια, αξιωματούχοι της ΕΕ χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «Μακεδονία», η ΕΕ εμμένει στη θέση ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και να γίνει αποδεκτή η λύση που θα δοθεί στις συνομιλίες αυτές.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με την Utrinski Vesnik, η εκπρόσωπος Τύπου του Ολλανδού ΥΠΕΞ, Στέλλα Ρόνερ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου, δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του ονόματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς για να αποκλείσει κανείς κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, θα συναντηθεί αύριο, στις 11:00 π.μ., με τον Πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Δημήτρη Διαθεσόπουλο.

    Θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν αθλήματα της Ομοσπονδίας.

    [21] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ Ο Κ. ΓΚΑΤΖΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Μετά από πολύχρονη προσφορά στον ΣΕΓΑΣ ο Κώστας Γατζίας αποφάσισε ότι έφθασε η ώρα να πει αντίο. Κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής που διεξήχθη στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, παρουσία όλων των στελεχών του, του προέδρου Βασίλη Σεβαστή, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του νέου τεχνικού Επιτελείου με τους Κώστα Σπανίδη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, όλων των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας που του απένειμαν μάλιστα και τιμητική πλακέτα, καθώς και των διαπιστευμένων εκπροσώπων του Τύπου στον ΣΕΓΑΣ, ο κ Γατζίας ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή του να αποχωρήσει, παραδίνοντας την σκυτάλη σε νεότερους συναδέλφους του.

    «Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 25 χρόνων στις τάξεις της αρχαιότερης Ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ, είτε ως ομοσπονδιακός προπονητής, είτε ως εθνικός προπονητής και τεχνικός διευθυντής Αγώνων, αποχωρώ με το αίσθημα της ευθύνης και της ειλικρινούς προσφοράς, δίπλα σε άξιους συνεργάτες. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό και να είμαι σωστός και δίκαιος με όλους τους αθλητές, τις αθλήτριες, τους συναδέλφους μου προπονητές και τους εκάστοτε διοικούντες του ΣΕΓΑΣ», τόνισε ο κ. Γκατζίας και συνέχισε: «Αποχωρώ έμπλεος από ευτυχία και χαρά, ότι όλα όσα κάναμε με τους συναδέλφους μας, οδήγησαν τον Στίβο στις καλύτερες λεωφόρους επιτυχιών κι αφήνουμε στους άξιους συνεχιστές μας, την μαγιά εκείνη που θα οδηγήσει σε άλλες, νέες και καλύτερες επιτυχίες.

    Προσωπικά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου, από αθλητές, που ήταν πάντα οι πρωταγωνιστές και θα είναι στην συνέχεια, σε προπονητές, που έχουν αναγάγει σε βίωμα την προσφορά τους στον κλασσικό αθλητισμό, μέχρι τους διοικούντες της Ομοσπονδίας, που μου πρόσφεραν την αμέριστη συμπαράστασή τους, όλα αυτά τα 25 χρόνια ζωής μου μέσα στις τάξεις της.

    Οφείλω να ευχαριστήσω τους ηγέτες του ΣΕΓΑΣ με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια και κλείνω την ευδόκιμη αυτή πορεία μου στον χώρο του κλασσικού αθλητισμού, με τον Βασίλη Σεβαστή ως πρόεδρο, με τον οποίο συνεργάστηκα κι ως προπονητής, κι ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και τώρα ως τεχνικός διευθυντής Αγώνων, που με εμπιστεύθηκε και πιστεύω πως τα έβγαλα πέρα μια χαρά, όπως κι ο ίδιος επιθυμούσε.

    Ευχαριστώ όλο το Δ.Σ. για την συμπαράσταση στο δύσκολο έργο μου, τους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου, που ήταν πάντα κοντά μου αρωγοί σε κάθε βήμα, με την έμπειρη ματιά τους και την καλόπιστη κριτική τους. Θα είμαι πάντα κοντά σας, ως φίλαθλος, αν και απόμαχος τώρα.

    Τέλος ευχαριστώ την οικογένειά μου η οποία στάθηκε στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς την συμπαράσταση της οποίας δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου στον Κλασικό Αθλητισμό».

    [22] ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Στο παρελθόν ανήκει ήδη το παιχνίδι με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τους παίκτες του Ολυμπιακού, καθώς υπάρχει μπροστά η επιστροφή στις εσωτερικές υποχρεώσεις με την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο πλαίσιο της οποίας οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τον Ιωνικό. Η προετοιμασία για το παιχνίδι της Κυριακής ξεκίνησε σήμερα με την προπόνηση που έγινε στις 12:00 στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Στην προπόνηση δεν πήρε μέρος ο Ριβάλντο που έχει μια μικρή θλάση στα πλευρά. Ο Βραζιλιάνος άσος ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας. Αντίθετα κανονικά και χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα προπονήθηκαν με την ομάδα ο Μαυρογενίδης και ο Ντακόλ, ενώ ο Φιλιππάκος έκανε ατομική προπόνηση. Αύριο Πέμπτη οι ερυθρόλευκοι θα προπονηθούν επίσης στις 12:00.

    Στο μεταξύ, σε διεθνές φιλικό παιχνίδι που διοργανώνεται από την Μπαρτσελόνα και τον οργανισμό καταπολέμησης του AIDS, κλήθηκε να συμμετάσχει ο Ριβάλντο. Το παιχνίδι θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη με αντιπάλους την  Μπαρτσελόνα και την μικτή αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΡΕΑΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Η Ρεάλ Μαδρίτης θα βρεθεί αύριο βράδυ (21.40) και πάλι στο δρόμο του Ολυμπιακού ύστερα από δυο χρόνια. Η «Βασίλισσα» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι ο αντίπαλος των «ερυθρόλευκων» στην τέταρτη αγωνιστική της Ευρωλίγκα και η αποστολή των παικτών του Γιόνας Καζλάουκσας κάθε άλλο παρά εύκολη αναμένεται να είναι.

    Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη στην Ισπανία με όλους τους παίκτες στις επάλξεις. Ο Λιθουανός τεχνικός που τις τελευταίες μέρες δούλεψε με τους παίκτες του πάνω στο παιχνίδι της Ρεάλ, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως πρέπει να αγωνιστεί η ομάδα του τόνισε: «Έχω δει και τα τρία παιχνίδια της Ρεάλ στην Ευρωλίγκα και το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα. Αυτό άλλωστε φαίνεται κι από την πορεία της στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Είναι μια ομάδα με πολλές λύσεις σ' όλες τις θέσεις, που παίζει γρήγορο μπάσκετ και έχει συνεχή κίνηση σε άμυνα και επίθεση», τόνισε ο Γιόνας Καζλάουσκας και πρόσθεσε: «Όταν μάλιστα ο Μπούλοκ και ο Ερέρος είναι σε καλή μέρα έξω από τη γραμμή του τριπόντου, τότε μπορούν να σκοτώσουν εύκολα κάθε αντίπαλο».

    Την ίδια άποψη έχει και ο Ίβαν Ζορόσκι: «Αυτά τα παιχνίδια τα κερδίζεις με υπομονή. Πρέπει να προσπαθήσουμε παρά πολύ στην άμυνα και να έχουμε καθαρό μυαλό στην επίθεση. Να παίξουμε όπως με την Τσιμπόνα κι ακόμα καλύτερα».

    Ο Σέρβος πλέι μέικερ ωστόσο, γνωρίζει ότι η Ρεάλ διανύει περίοδο τρομερής φόρμας. «Είναι πολύ καλή ομάδα, με πολλούς και έμπειρους παίκτες που είναι σίγουρα καλύτεροι απ' αυτούς της Λάρισας. Άρα; Πρέπει να μεταμορφωθούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ παίζει πολύ έξυπνα στην επίθεση και πολύ σκληρά στην άμυνα. Είναι δηλαδή μια ομάδα του Μάλκοβιτς. Έχουν ξεκινήσει πολύ καλά τη χρονιά και το 10-0 στο Ισπανικό πρωτάθλημα λέει πολλά. Έχουν πολλούς παίκτες στην περιφέρεια, αλλά δεν αρκεί να παίξουμε μόνο εκεί καλή άμυνα, αφού έχουν και ποιοτικούς ψηλούς. Αν φύγουμε νικητές πάντως από τη Μαδρίτη θα ανασάνουμε πολύ ψυχολογικά, γιατί οι δυο τελευταίες ήττες μας έχουν πειράξει πολύ. Μέσα στο παιχνίδι κάνουμε κάποια λάθη σε λεπτομέρειες που ίσως να φαίνονται ασήμαντες, αλλά τελικά μας κάνουν να χάσουμε το παιχνίδι. Το λέω καιρό ότι η ομάδα χρειάζεται ένα μικρό βήμα για να μπει στο δρόμο της», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σέρβος πλέι μέϊκερ.

    [24] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 28-22 ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Μουντιάλ πέτυχε το μεσημέρι η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των γυναικών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Μετά από πολύ καλή αγωνιστική εμφάνιση κέρδισε με 28-22 (13-11) την Ιταλία. Αύριο η εθνική μας ομάδα έχει ρεπό, ενώ την Παρασκευή (12:00) θα αντιμετωπίσει τη Βουλγαρία.

    Τα τέρματα της σημερινής αναμέτρησης πέτυχαν οι Ψαθά 2, Ποιμενίδου 1, Σκουτέλα 2, Σούσα 3, Δωροθέου 2, Βέμη 1, Φωτιάδου 3, Σκάρα 1, Γιούπη 4, Στράτου 2, ενώ ακόμη αγωνίστηκαν Βυζέλη, Καρτάλη και Σπέρτου. Για την Ιταλία σκόραραν οι Ντιφάτσιο 6, Ολιβιέρι 2, Ντελτσίνοβα 1, Σκαμπέρι 3, Αβαλόνε 3 και Αμνισένκο 7, ενώ χρόνο συμμετοχής είχαν οι Σούρα, Μονακό, Λατζιλότα, Μοντέρο, Μοράλε και Πετσίκο.

    [25] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Κίεβο, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κατευθύνονταν απόψε προς την έδρα της εκλογικής επιτροπής στο Κίεβο, η οποία ανακοίνωσε επίσημα τη νίκη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Πλατεία Ανεξαρτησίας που είναι κατειλημμένη από την Δευτέρα από δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιούστσενκο, συμμετείχαν στην πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως "Γιούστσενκο" και "ντροπή στην επιτροπή", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [26] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΡΑΚ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Τρίπολη, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ έφτασε το απόγευμα στην Τρίπολη για επίσημη επίσκεψη 24 ωρών στη Λιβύη, την πρώτη που πραγματοποιεί πρόεδρος της Γαλλίας στη χώρα αυτή αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ιταλία, το 1951.

    Ο κ. Σιράκ που έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ματούγκα, θα έχει συνομιλίες εντός της ημέρας με τον λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται στη σύντομη επίσκεψή του στη Λιβύη από 15 σημαντικούς γάλλους επιχειρηματίες που επιζητούν να επενδύσουν στη Λιβύη στον ενεργειακό και σε άλλους τομείς.

    [27] Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Κίεβο, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός και εις εκ των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς αλλά και αμφιλεγόμενος νικητής των εκλογών της Κυριακής, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος εφόσον η νομιμότητα των αποτελεσμάτων δεν έχει αποδειχθεί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    "Δεν θα αποδεχτώ τα αποτελέσματα των εκλογών αφού η αλήθεια και η νομιμότητά τους δεν έχουν αποδειχτεί με όλους τους κανόνες που προβλέπει ο νόμος", τόνισε ο κ. Γιανούκοβιτς.

    Η ουκρανική αντιπολίτευση απέκλεισε κάθε πιθανότητα να διαπραγματευτεί με την εξουσία και πρότεινε να οργανωθεί ένας δεύτερος γύρος εκλογών ενώ απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση, η κινητοποίηση των πολιτών θα συνεχιστεί.

    [28] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ

    Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αναθεώρηση των θεμελιωδών αρχών του Συμφώνου Σταθερότητας όπως ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεν θεωρούμε ότι συμβάλλει στην αξιοπιστία του Συμφώνου μία θεμελιώδης αναθεώρησή του», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπαρόζο υπενθύμισε ότι «το ευρωπαϊκό Σύνταγμα που υπεγράφη στη Ρώμη» τον περασμένο μήνα επαναβεβαιώνει την ισχύ του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο σεβασμός των βασικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εγγράφονται στο Σύνταγμα», είπε.

    [29] ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

    Νέα Υόρκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Το Αζερμπαϊτζάν παρότρυνε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να παρέμβει στην μακρόχρονη αντιπαράθεσή του με τη γειτονική Αρμενία σχετικά με τον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ δήλωσε πως η κυβέρνησή του αποφάσισε να φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση διότι η Αρμενία ακολουθεί μία «πολιτική παράνομου εποικισμού», πλημμυρίζοντας τη διαφιλονικούμενη περιοχή με Αρμένιους, στοχεύοντας να προσαρτήσει την περιοχή. Κάλεσε τη Συνέλευση να υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο θα επιβεβαιώνει την «διαρκή υποστήριξή της» στην εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και το δικαίωμα των αζέρων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους στον θύλακο.

    [30] ΒΙΚΤΟΡ ΕΡΙΘΕ: ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Τη σχέση του με τις έννοιες του χρόνου, της λεπτομέρειας και του λυρισμού και το ρόλο τους στα κινηματογραφικά του έργα, ανέπτυξε ο Ισπανός σκηνοθέτης, Βίκτορ Ερίθε, ο οποίος φιλοξενείται στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με την παρουσίαση αναδρομή στο σύνολο του έργου του.

    Ο Ερίθε θεωρείται από τους σημαντικότερους δημιουργούς του νέου ευρωπαϊκού σινεμά, αν και δεν έχει παρουσιάσει πλούσιο κινηματογραφικό, αφού μέσα σε σαράντα χρόνια πορείας, έχει ολοκληρώσει δύο μικρού μήκους επεισόδια σε σπονδυλωτά έργα και τρεις ταινίες μεγάλου μήκους.

    Παρουσιάζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον Ισπανό δημιουργό, ο διευθυντής του ΦΚΘ, Μιχάλης Δημόπουλος, τον χαρακτήρισε ως έναν σύγχρονο μύθο του ευρωπαϊκού σινεμά, ενώ αναφέρθηκε και στην τελευταία του ταινία «Ten minutes older» την οποία συν-σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων με τον Βιμ Βέντερς και προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών.

    Ο Ισπανός σκηνοθέτης, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει στην έννοια του χρόνου στις ταινίες του. «Ο χρόνος είναι ίσως η ουσία του σινεμά. Η ροή του χρόνου μπορεί να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τον κινηματογράφο» είπε και αναφέρθηκε στη νέα του ταινία «Ten minutes older», όπου κάθε ένας από τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν, έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για να εκφράσουν αυτό που βλέπουν ως χρόνο.

    Αναφερόμενος στον μικρό αριθμό ταινιών που έχει δημιουργήσει σχολίασε ότι έχει προετοιμάσει πολλές άλλες ταινίες, που όμως δεν έφτασαν στο στάδιο παραγωγής.

    «Αυτό έχει σχέση με τις συνθήκες στη βιομηχανία του κινηματογράφου και έχω περάσει μεγάλες δοκιμασίες. Όλα αυτά, όμως, αποτελούν μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας που έχω αποκτήσει. Με τις ταινίες μου είχα μια σχέση αγωνίας. Σε κάθε μία δούλευα σαν να ήταν η τελευταία που θα σκηνοθετούσα» είπε.

    Ο κ.Ερίθε μίλησε και για την εμμονή του στις λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι κάνει τη διαφορά. «Όπως το μέτρο και ο ρυθμός, είναι απαραίτητα στοιχεία της ποίησης έτσι και στις ταινίες η λεπτομέρεια είναι αναγκαία για να καταλάβουμε τη μουσική και το ρυθμό που θέλω να περάσω μέσα από τις εικόνες μου» είπε.

    Γενικότερα για τον κινηματογράφο εξήγησε ότι αποτελεί μία γλώσσα της τέχνης, που όμως εμφανίστηκε μετά από όλες τις υπόλοιπες. «Το μεγαλείο του σινεμά είναι ότι αποτελεί μία τέχνη για τον απλό κόσμο, κάτι σαν το θέατρο του φτωχού» είπε, ενώ για τους πρωτοπόρους του σινεμά ότι «ήταν μεγάλοι καλλιτέχνες χωρίς να έχουν συναίσθηση ότι είναι καλλιτέχνες».

    Ο Ερίθε σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 1968 και έγινε γνωστός το 1973 με το «Πνεύμα του Μελισσιού». Το Φεστιβάλ προβάλει για πρώτη φορά μία πλήρη αναδρομή στο έργο του, ενώ έχει εκδόσει μία μονογραφία. Οι ταινίες που προβάλλονται είναι:

    1. Ο ΝΟΤΟΣ (1982)

    2. ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ (1968)

    3. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ (1973)

    4. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ (1992)

    5. ΣTA ΙΧΝΗ ΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (1998)

    Ο Ερίθε θα παραδώσει αύριο στις 10.30 ένα masterclass, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

    Ε.Ρ.

    [31] ΟΙ SOLONDZ, SPIELMANN ΚΑΙ VEROW ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΦΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Ως την πιο «θλιβερή κωμωδία» που έχει κάνει μέχρι σήμερα χαρακτήρισε τη νέα του ταινία «Palindromes» που παρουσιάζει στο τμήμα των Νέων Οριζόντων του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ο 45χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης της Τοντ Σόλοντζ.

    Η ταινία πραγματεύεται το θέμα των αμβλώσεων μέσα από την ιστορία ενός κοριτσιού, που ζει σε δύο διαφορετικές οικογένειες, η καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης, την πρωταγωνίστρια ερμηνεύουν 10 διαφορετικοί ηθοποιοί. «Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω διαφορετικούς ανθρώπους για να τονίσω την πανανθρώπινη εμπειρία, να δείξω τις μεταμορφώσεις και να δημιουργηθεί το συγκινησιακό αντίκτυπο» είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έτσι κερδίζουμε περισσότερα από ότι εάν χρησιμοποιούσα έναν ηθοποιό».

    Ταινία με έντονη ηθική και πολιτική φόρτιση, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, δεν έχει στόχο να αλλάξει τη στάση του κοινού ή να το μεταπείσει, πάνω στο επίμαχο θέμα και όπως δήλωσε, δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα επηρεάσει ένα κοινό με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. «Ακόμη κι εγώ έχω της προκαταλήψεις μου» είπε, «θεωρώ ότι όσοι κάνουν τις αμβλώσεις είναι σαν τους ήρωες, λειτουργούν σαν πυροσβέστες αστυνομικοί. Αυτοί που δεν είναι υπέρμαχοι πρέπει να σεβαστούν αυτούς των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο».

    Για τον τρόπο με τον οποίο ένας σκηνοθέτης μπορεί να «χειριστεί» μίας 12χρονη πρωταγωνίστρια, δήλωσε ότι γίνεται με την φαντασία. «Με τον τρόπο αυτό ανατρέχει κανείς στη μνήμη του. Βέβαια όσο μεγαλώνει, τόσο απομακρύνεται από αυτή».

    Ο Τοντ Σολοντζ έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό με το «Ευτυχία» από το 1998. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Καλωσήρθατε στο κουκλόσπιτο», βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων του Σάντανς, του Τορόντο και του Βερολίνου. Η «Ευτυχία» έλαβε το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών το 1998, και ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου. Το Palindromes ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

    GOTZ SPIELMANN ΚΑΙ TODD VEROW

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι δυο σκηνοθέτες, τα έργα των οποίων αναφέρονται στον έρωτα και την σεξουαλικότητα κάθε μορφής, υποστήριξαν ότι επιλέγουν να δείχνουν τη δυστυχία των πρωταγωνιστών τους για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον. «Οταν προβάλλεται μία ευτυχισμένη κατάσταση, δεν υπάρχει το δραματικό ενδιαφέρον της μετάβασης από τη δυστυχία στην ευτυχία» είπε ο Αμερικανός Verow. «Οι συγκρούσεις προκαλούν το ενδιαφέρον όχι μόνο στην τέχνη, αλλά και στη ζωή. Μέσα από αυτές προσπαθώ να προσεγγίσω την βαθύτερη πραγματικότητα της ζωής» συμπλήρωσε το Spielmann.

    Σεξ και πορνογραφία

    Κληθείς να σχολιάσει τις σκηνές σεξ στις ταινίες του κι αν αυτές κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν από κάποιους ως πορνογραφικές, ο κ. Spielmann δήλωσε ότι οι σκηνές σεξ είναι ωραίες και συμπλήρωσε ότι ο όρος πορνογραφία είναι απλουστευμένος. «Είναι η κατάλληλη εποχή να πούμε ιστορίες για το σεξ, επειδή πλέον το κοινό δεν σοκάρεται. Οι θεατές έχουν εξοικειωθεί, οπότε μπορούμε να διεισδύσουμε σε βαθύτερα υπαρξιακά ζητήματα», επισήμανε ο κ. Spielmann.

    Από την πλευρά του, ο Todd Verow υποστήριξε ότι πολλά μπορούν να ειπωθούν μέσω του σεξ, καθώς αυτό δεν σοκάρει πλέον. Αναφερόμενος στην ταινία του «Anonymous», τόνισε ότι δεν είναι πορνογραφική, αλλά μία ιστορία για τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου. «Είναι στενόμυαλο να χαρακτηρίζεται η ταινία ως πορνογραφική. Δεν έχω στόχο να ενοχλήσω τον κόσμο. Προσπαθώ να κάνω κάτι αληθινό. Το σοκ της αληθινής ζωής είναι πιο σημαντικό», εξήγησε.

    Ο Μπους και οι ομοφυλόφιλοι

    Για την πρόσφατη νίκη του Τζορτζ Μπους στις αμερικανικές εκλογές, ο Todd Verow δήλωσε ότι «δεν επρόκειτο για νίκη της αρρενωπής και σέξι γενιάς, γιατί ο Μπους ήταν cheer-leader και ο αντίπαλός του Τζον Κέρι έπαιζε ποδόσφαιρο. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά μέσα και νόθευσαν τις εκλογές. Είμαι εξοργισμένος. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Αμερική. Η κατάσταση είναι ζοφερή. Είναι δύσκολο να είσαι Αμερικανός στην Αμερική σήμερα».

    Όσο για τους γάμους μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ο Todd Verow τάχθηκε υπέρ τους, υποστηρίζοντας ότι όλοι έχουν το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως φύλου.

    [32] Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΜΠΟΛΣΟΪ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Αξέχαστες βραδιές κλασικού χορού υπόσχεται να χαρίσει στο κοινό με τις εμφανίσεις της η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι στις 4, 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2004, (9μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες σχολές χορού του κόσμου, η οποία συνδέεται με την ιστορία του μεγαλύτερου λυρικού θεάτρου της Μόσχας, του Θεάτρου Μπολσόι (Μεγάλο Θέατρο) και πρόκειται να ερμηνεύσει μία ανθολογία αποσπασμάτων από δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

    Η ανθολογία χορσγραφιών που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει αποσπάσματα από δημοφιλή έργα όπως: Καρυοθραύστης, Λίμνη των Κύκνων, Μπαγιαντέρα κ.α. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στο κοινό να αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διάσημου ρωσικού training, τα οποία παραμένουν ευδιάκριτα ακόμη και στη σημερινή εποχή που το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης τείνει να εξαφανίσει τις εθνικές σχολές στο μπαλέτο.

    [33] 4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ BULKAN FUND

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Οι εργασίες του δεύτερου Balkan Fund, του εργαστηρίου ανάπτυξης σεναρίων από βαλκανικές χώρες, που θέσπισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν σήμερα στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς.

    Παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι καταθέτουν τις προτάσεις τους oι οποίες εξετάζονται και οι τέσσερις που προκρίνονται, χρηματοδοτούνται.

    Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Φεστιβάλ στο Balkan Fund. «Είναι ένα σημαντικό γεγονός», είπε, "το οποίο φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση της διοργάνωσης ετησίως του ειδικού τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Θέλουμε να έχουμε όλο και περισσότερες καλές ταινίες από τα Βαλκάνια. Το Φεστιβάλ παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος επισημαίνοντας την πρόθεση του Φεστιβάλ να παίξει πιο ενεργό ρόλο, ενθαρρύνοντας παραγωγές και βοηθώντας στην προώθησή τους στο εξωτερικό. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επόμενο Balkan Fund.

    Η πενταμελής κριτική επιτροπή θα εξετάσει δώδεκα σενάρια, από τα οποία τα τέσσερα θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 10.000 ευρώ, έκαστο. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου σε ειδική εκδήλωση στην Αποθήκη Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέσσερα περσινά βραβευμένα σχέδια ταινιών του Balkan Fund έχουν πλέον ολοκληρώσει το στάδιο της ανάπτυξης και οι ταινίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής.

    [34] ΤΟ 45ο ΦΚΘ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Τιμητική εκδήλωση για τον Αλέξη Δαμιανό διοργανώνει σήμερα στις 19.30, στην αίθουσα "Τώνια Μαρκετάκη", στην Αποθήκη Δ' το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας "Λίγη Φωτιά", μια παραγωγή της Ελένης Κοσυφίδου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά, ο οποίος ήταν ο πρώτος βοηθός σκηνοθέτη στα γυρίσματα του "Ηνιοχου". Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για όλους τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά τον Αλέξη Δαμιανό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "Ηνιοχου" που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Ενα ντοκιμαντέρ από όπου αναδύονται οι αξίες και οι δυσκολίες του μεγάλου Ελληνα δημιουργού που σφράγισε το ελληνικό σινεμά. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας "Ευδοκία".

    Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν η σύζυγος του σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού και μοντέρ Αρτεμις Καπασακάλη, ο Γιώργος Κουτούζης, που πρωταγωνίστησε στην ταινία, και η ηθοποιός Ελένη Ροδά, η "φωνή" της Ευδοκίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 November 2004 - 19:14:16 UTC