Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2005
  • [02] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ: ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
  • [03] Ο Β. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ
  • [05] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ Τ/Κ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΑΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [07] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΥΡΙΑΝΗ
  • [08] ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ
  • [09] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΡΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ ΤΣΙΡΚΟΥ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [11] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ
  • [13] KΕΡΔΗ 0,99% EΦΕΡΕ ΣΤΟ Χ.Α. Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
  • [14] ΑΝ. ΛΙΑΣΚΟΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [15] ΤΙΜΕ EUROPE: Η ΕΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
  • [17] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΕ, ΟΑΣΕ ΚΑΙ
  • [18] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΤΣΙΑΜΠΙ
  • [19] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [20] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [21] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ
  • [22] Γ.ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ: ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΗ
  • [23] 1.450 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΗΡΕ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΠΑΟΚ
  • [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [25] 50 ΧΡΟΝΙΑ CERN
  • [26] ΛΙΒΥΗ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [27] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
  • [28] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΙΤΑΛΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [29] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
  • [30] ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [31] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ
  • [32] Η ΟΠΕΡΑ "ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΜΕΡΜΟΥΡ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΤΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2005

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό, θα κυμανθεί η αύξηση των μισθών και των συντάξεων τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμ0ού του 2005, που παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νέου Προϋπολογισμού θα είναι η περιστολή των δαπανών του Δημοσίου και όχι η αύξηση της φορολογίας όπως γινόταν ως τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό.

    Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα συζητηθεί και σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, "θα τους πείσουμε ότι θα γίνουν οι προσαρμογές. Το κλίμα θα είναι δύσκολο, όπως είναι σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά μέσω των στοιχείων του ρεαλιστικού προϋπολογισμού θα πείσουμε τους εταίρους μας".

    Ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2005 είναι ουσιαστικά "τμήμα" ενός τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας. Με τον Προϋπολογισμό του 2005 τίθενται τέσσερις στόχοι:

    -Πρώτον, η μείωση του ελλείμματος από το 112% του ΑΕΠ που διαμορφώνεται το 2004, στο 109,5% του ΑΕΠ το 2005.

    -Δεύτερον, στη μείωση του δημοσίου χρέους

    -Τρίτον, στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων κοινωνικών ομάδων και

    -Τέταρτον, στην ενίσχυση των τομέων πρώτης κυβερνητικής προτεραιότητας.

    Ο Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 3.363 εκατ. ευρώ και ρυθμό μεταβολής των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων) στο 4,8% από το 11,5% που ήταν το 2004. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού 2005, η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία θα αποβλέπει στη μείωση του φορολογικού βάρους των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση των επενδύσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

    Το ύψος των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα φθάσει τα 8.050 εκατ. ευρώ, έναντι των 9.600 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 λόγω και των υψηλών δαπανών που απαιτήθηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από τις δαπάνες των 8.050 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ 2005, τα 5.150 εκατ. ευρώ αφορούν την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα 2.900 εκατ. ευρώ τα έργα που χρηματοδοτούνται μόνο από εθνικούς πόρους.

    [02] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ: ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

    Λαμία, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (09:12 UTC+2)

    O εισαγγελέας Λαμίας άσκησε ποινικές διώξεις για ένα κακούργημα, δύο πλημμελήματα, τέσσερα πταίσματα και για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εναντίον του οδηγού και της συνιδιοκτήτριας της νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο στο Πέταλο του Μαλιακού αλλά και του οδηγού του μοιραίου λεωφορείου.

    Στους τρεις προσαχθέντες ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι, ενώ τους απήγγειλε και τις κατηγορίες ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

    Σε ό,τι αφορά τις πταισματικές παραβάσεις, οι διώξεις αφορούν την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την υπερφόρτωση, την είσοδο στο αντίθετο ρεύμα και την απουσία κάρτας ταχογράφου για τον οδηγό του λεωφορείου.

    Ο οδηγός της νταλίκας, Αντώνης Παρδαλάκης, η αντιπρόεδρος της εταιρίας στην οποία ανήκει το φορτηγό, Μαρία Σαρτζετάκη και ο οδηγός του λεωφορείου, Δημήτρης Πεσλής κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας και την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του οδηγού του λεωφορείου Δημήτρη Πεσλή η κράτησή του επιβλήθηκε για λόγους λαϊκού αισθήματος αφού όπως σημείωσε δεν βρέθηκαν στοιχεία που να του προσδιορίζουν κατηγορία.

    Το ίδιο υποστήριξε και ο συνήγορος της ιδιοκτήτριας εταιρείας που είχε το φορτηγό και της Μαρίας Σαρτζετάκη ενώ ο συνήγορος του οδηγού της νταλίκας αρκέστηκε να αναφερθεί στη διαδικασία τονίζοντας ότι δεν έχει μελετήσει τη δικογραφία στο σύνολό της και εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το συμβάν.

    Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Γιάννης Παπαδάκης, η κα Σαρτζετάκη είχε υποσχεθεί πριμ σε όποιον από τους τρεις οδηγούς της εταιρείας της έφθανε πρώτος στη Θεσσαλονίκη.

    Να διαταχθεί άμεσα κάθε νόμιμη ανακριτική ενέργεια για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό.

    [03] Ο Β. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (16:13 UTC+2)

    Το θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις στρατιωτικές προμήθειες, αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας πρωτοβουλίας της ανεξάρτητης δικαιοσύνης που διερεύνησε το θέμα παραπέμποντας στη Βουλή το πόρισμά της. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής δεν πρέπει να συνδέεται με το θέμα της προεδρικής διαδοχής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα του Χρηματιστηρίου, απάντησε ότι η κάθε περίπτωση θα κριθεί ξεχωριστά.

    Σε ότι αφορά το συναινετικό κλίμα που απαιτείται για τη διαδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι το Σύνταγμα ευνοεί τη συναινετική λύση υπενθυμίζοντας πως ανάλογη εφαρμογή υπήρξε στο παρελθόν. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή το ενδεχόμενο εκλογών.

    «Η Ν.Δ. δεν δημιουργεί κάποιο προεκλογικό κλίμα, η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, είναι όμως πάντα έτοιμη να εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε: «βλέπετε να ζητά κάποιος εκλογές;»

    Β. Κουτσούμπα

    [04] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

    «Η Ν.Δ. είχε και έχει σημαία της τη σκανδαλολογία. Με πολύ συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό καλλιέργησε ως αντιπολίτευση και συντηρεί ως κυβέρνηση ένα νοσηρό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία, ότι η Ν.Δ. μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, θα επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «απέναντι στις μεθοδεύσεις της Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Επιτροπής του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα».

    Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η επιτροπή αυτή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της σύντομα, «προκειμένου να καταστεί γνωστή η αλήθεια στον ελληνικό λαό και κανείς να μην μπορεί να οδηγήσει την πολιτική ζωή σε ομηρία», ενώ επισήμανε πως «εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τις επιλεκτικές διαρροές από την πλευρά δικαστικών λειτουργών, πριν καν γνωστοποιηθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά έγγραφα, καθώς και για την διατύπωση στα έγγραφα αυτά αξιολογικών κρίσεων έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».   

    [05] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ Τ/Κ

    Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Πολιτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών της 11ης Οκτωβρίου, επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες αναφορικά με τον χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των 25 κρατών μελών, γεγονός που υποχρέωσε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμφωνήσει.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή επιχείρησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης να εμποδίσει τη λήψη απόφασης, δεδομένου ότι υπαναχώρησε αρχικά σε σχέση με όλες τις αλλαγές που είχε αποδεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να αποφευχθεί ο διαχωρισμός του χρηματοδοτικού κανονισμού από τον δεύτερο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Οταν, όμως, διαπίστωσε ότι είχε ξεπεραστεί από τα γεγονότα και μη θέλοντας να επωμισθεί το πολιτικό κόστος μια διαφωνίας, υποχρεώθηκε να επανέλθει στα συμφωνηθέντα της προηγούμενης εβδομάδας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΑΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Την αναγκαιότητα εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και μίας ευρύτερης σφαιρικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας τονίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τακτικό μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, σε σχετική ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αφού επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως το 2010 τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης κατά 50% του αριθμού των οδικών ατυχημάτων ενώ οι οδικές μεταφορές καλύπτουν το 44% των μεταφορών εμπορευμάτων και το 79% των μεταφορών των επιβατών. Με μία σειρά οδηγιών (1992/06ΕΚ, 1992/0024ΕΚ, 2002/07ΕΚ και 2002/85ΕΚ) υιοθετούνται διατάξεις περιορισμού της ταχύτητας σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων αλλά και ο καθορισμός μέγιστων επιτρεπόμενων βαρών στις μεταφορές (βαρέα οχήματα)», η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά εάν σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέo αυστηρότερο και πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, με δεδομένο ότι σε ορισμένα κράτη - μέλη εξακολουθούν να υφίστανται υψηλοί δείκτες οδικών ατυχημάτων σε αυτήν την κατηγορία οχημάτων.

    Ζητά, επίσης, να ενημερωθεί για την εφαρμογή της υπάρχουσας κοινοτικής νομοθεσίας από τα κράτη - μέλη.

    Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, η κα Κράτσα τονίζει ότι «τα μέτρα για τη μείωση των ατυχημάτων πρέπει να αφορούν την ποιότητα του οδικού δικτύου αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλους τους τομείς όπως π.χ. η ταχύτητα και το βάρος των φορτίων».

    [07] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΥΡΙΑΝΗ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα η αυριανή και ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη Ναυτιλιακή Ασφάλεια.

    Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, απέστειλε μήνυμα προς τους Ελληνες ναυτικούς και συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Ευθύμιο Μητρόπουλο, στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων τη σημασία της επίτευξης ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον Ναυτιλίας και προσθέτει πως «η Ελλάδα, ως παραδοσιακό και πρωτοπόρο στη Ναυτιλία έθνος, θεωρεί ότι η νέα έννοια της Ναυτιλιακής Ασφάλειας θα δράσει ως προστασία κατά της πραγματικής και υφιστάμενης απειλής της τρομοκρατίας».

    «Είμαι πεπεισμένος», τονίζει ο υπουργός, «ότι η διεθνής Ναυτιλιακή κοινότητα, αναγνωρίζοντας ότι μια αποτελεσματική κουλτούρα σφαιρικής ασφάλειας απαιτεί αφοσιωμένους ανθρώπους, θα αυξήσει τις προσπάθειές της να επιτύχει μέσω του ΙΜΟ, του αρμόδιου διεθνούς οργάνου, τους κοινούς στόχους για τη μέγιστη προστασία των πολύτιμων αγαθών μας, της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και των πλοίων».

    [08] ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται σε δίκη για απάτη, κατηγορούμενος ότι απέσπασε χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει στην εγγραφή οικονομολόγου σε

    πανεπιστήμιο της Σερβίας.

    Όπως αναφέρεται σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο δικηγόρος διαβεβαίωσε τον πατέρα της 34χρονης οικονομολόγου ότι θα μεσολαβούσε για να παρακολουθήσει δι΄ αλληλογραφίας μεταπτυχιακά μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Νις της

    Σερβίας. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα το Νοέμβριο του 2001 ο δικηγόρος φέρεται ότι του απέσπασε 5 εκ. δραχμές περίπου, αλλά, όπως διαπίστωσε αργότερα η κόρη του δεν είχε εγγραφεί ποτέ στο ξένο πανεπιστήμιο.

    [09] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΡΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ ΤΣΙΡΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Καταγγελίες ότι άγνωστος συγκεντρώνει αδέσποτα σκυλιά και τα παραδίδει για βορά σε άγρια λιοντάρια και τίγρεις τσίρκου στη Θεσσαλονίκη, ερευνούν οι δικαστικές αρχές.

    Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ιδιώτης ένα άγνωστο άτομο συγκεντρώνει τις τελευταίες ημέρες με αυτοκίνητο αδέσποτα σκυλιά από περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ο ιδιώτης υποστηρίζει ότι από πληροφορίες που συγκέντρωσε τα άτυχα ζώα οδηγούνται στη συνέχεια στις προσωρινές εγκαταστάσεις του τσίρκου, στη Νέα Ευκαρπία, όπου γίνονται βορά.

    Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Α. Δημόπουλος, με αφορμή την παραπάνω καταγγελία, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έδωσε εντολή στην ασφάλεια

    Θεσσαλονίκης να ερευνήσει την υπόθεση. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας θα ληφθούν καταθέσεις από τους εκπροσώπους του τσίρκου και θα ερευνηθούν οι εγκαταστάσεις του.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Στη σημαντική συμβολή της ανταγωνιστικότητας στην επίτευξη του στόχου της δυναμικής, διατηρήσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, της προόδου της χώρας και της ευημερίας των πολιτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας, το απόγευμα, στην εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του London Business School, με θέμα «Ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Επιχειρήσεων».

    Τονίζοντας την ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Σιούφας υπενθύμισε ότι την ανακήρυξη του 2005 ως έτους ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των πολιτικών και των μέτρων που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

    Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των ακολουθούμενων πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομίας είναι να «πάψει η Ελλάδα να είναι ουραγός και να γίνει οδηγός» και να δημιουργηθεί ένα κράτος αρωγός και όχι χειραγωγός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η αξιοποίηση της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και η κεφαλαιοποίηση της ανάπτυξης σε όρους ανταγωνιστικότητας.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση, απέναντι στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει- βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εξορθολογισμός του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, οριοθέτηση και αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο, διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- προωθεί μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία αναλυτικά είναι:

    - Το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

    - Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νέο φορολογικό σύστημα,

    - Η διευκόλυνση και η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας του Ελληνα,

    - Η κήρυξη του 2005 ως Ετους Ανταγωνιστικότητας

    - Η θεσμοθέτηση και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης,

    - Η διεύρυνση των ορίων και η επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΠΑΝ, με νέες ενισχύσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με ποιοτικά κριτήρια και έμφαση στις μικρομεσαίες,

    - Ο έλεγχος των νόμων για την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα,

    - Η ενίσχυση και η δικτύωση των δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων,

    - Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων,

    - Η ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας,

    - Η τροποποίηση του Νόμου περί Β.Ε.ΠΕ.

    - Η ενίσχυση των επενδύσεων για την Ερευνα.

    Ο κ. Σιούφας επισήμανε, επίσης, ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους, αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, των πολιτικών και των πολιτών.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σιούφα:

    "Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας στη συνάντηση αυτή. Είναι ιδιαίτερη, η χαρά μου που έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι σ' ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο. Ιδίως μάλιστα όταν το αντικείμενο της συζήτησής μας βρίσκεται στο επίκεντρο κοινών ενδιαφερόντων και κοινών στόχων. Επιλέξατε να θέσετε σε ανοικτό διάλογο την «ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Και αυτό είναι, πρώτ' απ' όλα, ένα σημαντικό μήνυμα. Επιλέξαμε και αποφασίσαμε να ανακηρύξουμε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας. Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας κατέθεσα την πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης για την ανακήρυξη του 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας για όλο το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό δείχνει τις προτεραιότητες της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής. Μετά από εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή μας αυτή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη (και μάλιστα από την πρώτη στιγμή της Νέας Διακυβέρνησης) προχωρούμε με σχέδιο και πρόγραμμα στις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές και τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, των ελληνικών επιχειρήσεων, της Οικονομίας μας, γενικότερα.

    · Διανύουμε μια Νέα Εποχή, που χαρακτηρίζεται από την έκρηξη της γνώσης, την επανάσταση της τεχνολογίας, την ταχύτητα των εξελίξεων, την εξασθένηση των συνόρων. Είμαστε στην Εποχή της Νέας Οικονομίας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται και οι προκλήσεις πληθαίνουν. Όμως! Γι' αυτούς που θέλουν να επιτύχουν και εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά- οι προκλήσεις μπορεί να γίνονται ευκαιρίες. Και αυτός είναι τώρα ο στόχος μας: Να κάνουμε την πρόκληση, ευκαιρία. Να βγούμε δυνατά στη Νέα Εποχή. Να κατακτήσουμε το μέλλον. Επιδιώκουμε, για το σκοπό αυτό, τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, την ενίσχυση της συνεργασίας ιδιωτικού Τομέα και Δημόσιας Διοίκησης. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα και επιδιώκουμε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αποβλέπουμε στη δυναμική, τη διατηρήσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, την πρόοδο της Χώρας μας, την ευημερία όλων των πολιτών.

    Καταλύτης στην κατεύθυνση αυτή (και μάλιστα με οριζόντιο χαρακτήρα) είναι η ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι το κλειδί της Νέας Οικονομίας. Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Όλοι γνωρίζουμε (είναι γεγονός, κοινά παραδεκτό) ότι τα προηγούμενα χρόνια, δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνταν από

    - τη γεωγραφική θέση της Χώρας μας,

    - τη συμμετοχή μας στα όργανα της Ε.Ε.,

    - την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.

    Σήμερα δεν έχουμε περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Δεν υπάρχει χρόνος για φιλολογικές συζητήσεις, για το πώς πρέπει να σταθούμε απέναντι σε προβλήματα και προκλήσεις, που άλλες χώρες τα έχουν ήδη αντιμετωπίσει επιτυχώς. Είναι ανάγκη (και είναι απόφασή μας) να μην αδρανήσουμε άλλο. Είναι αδιανόητο η Χώρα μας να κατρακυλά κάθε χρόνο στην κατάταξη των ανταγωνιστικών χωρών. Είναι αδιανόητο να μην εκμεταλλευόμαστε τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας. Ιδίως μάλιστα:

    - το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό,

    - την κλίση του Έλληνα προς την επιχειρηματικότητα,

    - τη γεωγραφική θέση,

    - την «περιφερειακή διαφορετικότητα» της Ελλάδος,

    - το ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανάπτυξης,

    - σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός,

    Θέλω, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω τη χρησιμότητα των αποτελεσμάτων της μελέτης που παρουσιάζεται σήμερα για το σκοπό αυτό. Όπως επίσης και την ανάγκη υιοθέτησης νέων προτεραιοτήτων: Με στόχο να αναστρέψουμε την τάση και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας. Με στόχο να πάψει η Ελλάδα, να είναι ουραγός και να γίνει οδηγός. Ανατρέχοντας στις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, όλοι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η ένταξη της Χώρας μας στην ΟΝΕ δεν λειτούργησε, όπως αναμενόταν και όπως έπρεπε.

    - Η Χώρα βρέθηκε δυστυχώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία, με αποτέλεσμα να παραμένει, όχι μόνον ουραγός των «15» αλλά και πιο πίσω από χώρες που μόλις πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ε.Ε.

    - Οι διαφορές σ' ό,τι αφορά το μέσο μισθό του Έλληνα εργαζόμενου με το μέσο ευρωπαϊκό μισθό επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των πολιτών, στην παραγωγικότητά τους και, τελικά, στην ανταγωνιστικότητά της Χώρας.

    - Επιβαρυντικά λειτουργεί και η διαφορά του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό, γεγονός που συνιστά ύπουλο εχθρό για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού σε πολλές περιπτώσεις- υπερκαλύπτει την ασφάλεια που προσφέρει η σταθερότητα των επιτοκίων.

    - Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στην Πατρίδα μας ένα οικονομικό παράδοξο: Οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι σχετικά υψηλοί, αλλά την ίδια στιγμή η Χώρα να χάνει θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας να έχει ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της και δεν κεφαλαιοποίησε την ανάπτυξη σε όρους ανταγωνιστικότητας. Αντιθέτως μάλιστα! Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία διεθνών οργανισμών αλλά και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης - Διαχείρισης για την κατάταξη της Ελλάδος στους πίνακες ανταγωνιστικότητας. Υπενθυμίζω ότι:

    · Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum-WEF) για το 2003, στον πίνακα της σχετικής κατάταξης 102 χωρών, η Ελλάδα κατέχει:

    - την 35η θέση όσον αφορά το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας-Ανάπτυξης,

    - την 39η θέση όσον αφορά το Δείκτη Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας,

    - την 33η θέση όσον αφορά το δείκτη που αναφέρεται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, και

    - την 40η θέση όσον αφορά στην ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    · Στην έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης - Διαχείρισης (International Institute for Management Development -ΙIMD) η Ελλάδα, μεταξύ 60 οικονομιών, κατέχει την 44η θέση σε όρους συνολικής ανταγωνιστικότητας καταγράφοντας πτώση 10 θέσεων από το 2000.

    Είναι συνεπώς εμφανές ότι έχουμε υστερήσει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Εξίσου βέβαιο όμως, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά και μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια και συνεχίζουμε με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς. Στόχος μας είναι

    - να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα,

    - να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν,

    - να φέρουμε μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα,

    - να δημιουργήσουμε νέες αγορές,

    - να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

    Παρόλο ότι και η μελέτη που παρουσιάζεται ρίχνει το βάρος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στις ίδιες τις επιχειρήσεις, αυτό (για μας) δεν σημαίνει εφησυχασμό σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Αντιθέτως μάλιστα. Όπως παρουσιάζεται και στη μελέτη, το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Σίγουρα όμως (και δεν αντιλέγει κανείς σ' αυτό) η ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Εξίσου κρίσιμη, όμως, είναι η λειτουργία του κράτους, το περιβάλλον που διαμορφώνεται με ευθύνη της Πολιτείας, το κλίμα που αναπτύσσεται, από τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Στη Νέα Διακυβέρνηση δίνουμε βαρύτητα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη Νέα Εποχή. Ιδίως μάλιστα σε κατευθύνσεις όπως

    - η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο,

    - η καλλιέργεια υψηλών γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού,

    - η έμφαση στην καινοτομία,

    - οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

    - η ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφόρηση,

    - η ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση,

    - η βελτίωση των υποδομών,

    - η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

    Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να δημιουργήσουμε περιβάλλον, φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Να κινηθούμε με όραμα, με πρόγραμμα και σχέδιο. Και αυτό κάνουμε!

    Η Ελλάδα (και γενικότερα η Ευρώπη) έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ένα συνεχώς εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Υποχρεούμαστε να αντιπαραθέσουμε στις απειλές της αποβιομηχάνισης, αλλά και στην εξωτερική προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων χαμηλού κόστους, τις δικές μας αποτελεσματικές απαντήσεις. Και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Οι απαντήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό αποκλείεται. Οι δικές μας αποτελεσματικές απαντήσεις σημαίνουν καινούργιους δρόμους στο μέλλον. Έχουν στόχο

    - την ενίσχυση της παραγωγικότητας,

    - την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών,

    - την επανάσταση ποιότητας.

    Άμεσες προκλήσεις για τη Νέα Διακυβέρνηση είναι:

    - η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

    - η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων,

    - η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων,

    - ο εξορθολογισμός του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους,

    - η οριοθέτηση και η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Χώρας σε περιφερειακό επίπεδο,

    - η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης,

    - η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Απέναντι στις προκλήσεις αυτές, προωθούμε συγκροτημένο πλαίσιο, συγκεκριμένων μέτρων. Ανάμεσα, στ' άλλα, άμεση προτεραιότητα για μας έχουν:

    1. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

    Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός απλούστερου και πιο φιλικού κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου, που

    - να οδηγεί στη μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης των επιχειρήσεων,

    - να θέτει φραγμό στα φαινόμενα διαφθοράς.

    - να διευκολύνει τους πολίτες-επιχειρηματίες,

    - να αποτελεί ουσιώδες βήμα στην πορεία επανίδρυσης του κράτους,

    - να διαμορφώνει μια νέα σχέση του κράτους, με τον πολίτη.

    Ήδη, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την τροποποίηση μιας σειράς νόμων που αφορούν στη διαδικασία αδειοδότησης, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και προετοιμάζεται η πρότασή μας για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    2. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νέο φορολογικό σύστημα.

    - Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για μια ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη.

    - Επιδιώκουμε την ανάπτυξη που δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη που μοιράζει τους καρπούς της σε όλη τη Χώρα.

    - Θεσπίζουμε κίνητρα για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον της μεταβιομηχανικής οικονομίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα των συνόρων, τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τις αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών.

    3. Η διευκόλυνση και η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα.

    Με ειδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα από τα βασικά προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων που είναι η χρηματοδότησή τους. Μέσω του ΕΠΑΝ έχει ήδη δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), του οποίου επιταχύνουμε τη λειτουργία. Παράλληλα σχεδιάζουμε την ίδρυση του Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας (ΚΕΣΥΤ), το οποίο θα υποστηρίζει τη χρηματοδότηση κυρίως καινοτόμων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων έντασης τεχνολογίας.

    4. Κηρύσσουμε το 2005 Έτος Ανταγωνιστικότητας, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της αντίληψης για την ανταγωνιστικότητα. Δίνουμε έμφαση στη σημασία της για όλους τους πολίτες. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυσή της τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    5. Η θεσμοθέτηση και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.

    Αναβαθμίζουμε τη συμβολή του στη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθιστώντας το Συμβούλιο αυτό βασικό γνωμοδοτικό όργανο και σύμβουλο της Κυβέρνησης σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Στη σύνθεσή του, πέρα από τους συναρμόδιους υπουργούς πρόκειται να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Χώρας.

    6. Η διεύρυνση των ορίων και η επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΠΑΝ, με νέες ενισχύσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με ποιοτικά κριτήρια και έμφαση στις μικρομεσαίες.

    Πέρα από την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΠΑΝ, (που ήδη έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται, με την επίλυση πολλών χρονιζόντων προβλημάτων), προτεραιότητα για μας αποτελεί η «επιθετική» δημοσιότητα του προγράμματος η απλοποίηση των διαδικασιών, και η διαφάνεια στη διαχείριση.

    7. Ο έλεγχος των νόμων για την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα.

    Διαμορφώνουμε ένα απλό, σαφές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία όλης της Ελληνικής Οικονομίας. Ως πρώτο βήμα πρόκειται να δώσουμε έμφαση στην αξιολόγηση και τον έλεγχο κάθε νόμου ως προς τις επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    8. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Τόσο η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα επιθετική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα κινείται προς τα εμπρός με στόχο να διαδραματίσει καθοδηγητικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία των κρατών των Βαλκανίων. Ενισχύουμε τις συνεργασίες των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

    9. Η ενίσχυση και η δικτύωση των δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων

    Αναδιοργανώνουμε τις υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών και Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) με στρατηγικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιχειρηματία και τον καλύτερο συντονισμό της λειτουργίας τους. Θέσαμε σε λειτουργία το ΚΕΔΥ (Κεντρικής Δομής Υποστήριξης), το συντονιστικό όργανο των ΚΕΤΑ και θεσμοθετούμε τη λειτουργία των ΚΥΕ. Θέλουμε να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Θέλουμε να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε πολίτη και να συμβάλλουν στην εμπέδωση μιας νέας σχέσης, μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.

    10. Η ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας.

    Προχωρούμε στην ίδρυση της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, θέλοντας να καταστήσουμε την επιχειρηματικότητα θετική επιλογή για τους νέους και να ενισχύσουμε τους επιχειρηματίες με τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια γύρω από τις νέες εξελίξεις.

    11. Η τροποποίηση του Νόμου περί Β.Ε.ΠΕ.

    Μεριμνούμε για την ορθότερη ανάπτυξη των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, την ίδρυση Περιοχών και Πάρκων σε σημεία της Χώρας με πραγματική ζήτηση, όπου οι επιχειρηματίες θα βρίσκουν ουσιαστική υποστήριξη. Για το σκοπό αυτό προχωρούμε στην τροποποίηση του Νόμου 2545 του 1997.

    12. Η ενίσχυση των επενδύσεων για την Έρευνα.

    Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της, να ρίξει το βάρος της παραγωγής της σε καινοτόμα προϊόντα, να κινηθεί με αυτοπεποίθηση σε τομείς δραστηριότητας υψηλής έντασης γνώσης και υψηλής τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Υπογραμμίζω πάντως ότι δεν ξεχνάμε, ούτε την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα, ούτε την παραδοσιακή βιομηχανία.

    · Βεβαίως, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας (όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην υπό εξέταση μελέτη) δεν είναι υπόθεση μόνον του κράτους. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουμε όλοι: Οι παραγωγικοί φορείς της Χώρας, οι πολιτικοί και οι πολίτες.

    Πρέπει και τα τραπεζικά ιδρύματα να λειτουργήσουν περισσότερο ανταγωνιστικά, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα. Απαιτείται παράλληλα να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την τεχνολογία. Απαιτείται και η ανάπτυξη επικερδών συνεργιών με τον ακαδημαϊκό χώρο. Απαιτείται να γίνει κοινή συνείδηση ότι το στοίχημα του μέλλοντος μπορούμε να το κερδίσουμε όλοι μαζί.

    · Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία, για την επέκταση των αγορών, την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Με βάση τη Στρατηγική της Λισσαβόνας και τη στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διακηρύχθηκε στο Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, θέτουμε ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, των ελληνικών επιχειρήσεων, της ελληνικής οικονομίας.

    Εργαζόμαστε συστηματικά για

    - τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού κλίματος.

    - την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα.

    - την ενίσχυση της Ελληνικής Περιφέρειας.

    - τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    - την ισόρροπη ανάπτυξη και η ευημερία όλων των πολιτών.

    - την εξωστρέφεια της οικονομίας και την ανταγωνιστική παρουσία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας σε διεθνές επίπεδο.

    Η Νέα Εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη της Χώρας και την ευημερία των πολιτών. Για το σκοπό αυτό είμαστε σε διαρκή δημόσια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

    · Αλλάζουμε διαδικασίες που έχουν παραμείνει αμετάβλητες τα τελευταία 50 χρόνια.

    · Αλλάζουμε πολιτικές.

    · Αλλάζουμε πρακτικές.

    · Αλλάζουμε τα πράγματα γύρω μας.

    · Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη συνεννόηση, τη συνέπεια και τη συνέχεια.

    Προχωρούμε όλοι μαζί. Με βήματα σιγουριάς και σταθερότητας. Με αισιοδοξία και εθνική αυτοπεποίθηση."

    [11] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Την τέταρτη θέση στη λίστα των κυριότερων ξένων επενδυτών στη Σερβία μοιράζονται η Ελλάδα και η Γαλλία, με μερίδιο 7% έκαστη, ενώ προηγούνται οι ΗΠΑ (36%), η Ρωσία (16%) και η Ελβετία (11%), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη η Ντράγκαν Τζούριτσα, στέλεχος του Γραφείου Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας της γειτονικής χώρας (SIEPA).

    Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2004 η αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία έφτασε στα 15,5 εκατ. δολ, έναντι 12,5 εκατ. στο σύνολο του 2002 και 62,3 εκατ. καθόλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Στη δεκάδα των κορυφαίων επενδύσεων στη Σερβία βάσει του επενδεδυμένου κεφαλαίου- περιλαμβάνεται και η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, με 35 εκατ. δολ. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η καπνοβιομηχανία Philip Morris με επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολ. και ακολουθεί η ρωσική Lukoil, η οποία επένδυσε στη βιομηχανία υγρών καυσίμων 200 εκατ. ευρώ.

    Οσον αφορά στο διμερές εμπόριο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 99,5 εκατ. δολ. και οι εισαγωγές από Σερβία σε 26,9 εκατ. δολ, όπως γνωστοποίησε η κ.Τζούριτσα, κατά την ομιλία της σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με το Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογιών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα (UNIDO/ITPO).

    22 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Οι επιχειρηματίες που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κ.Τζούριτσα, για το νέο νόμο ιδιωτικοποίησης στη χώρα της που βασίζεται στην «ειλικρίνεια και τη διαφάνεια», αλλά και για 22 συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις στους τομείς τροφίμων- ποτών, ξυλείας, φαρμακευτικών προϊόντων, χημικών και πλαστικών, ενέργειας και ηλεκτρικού εξοπλισμού.

    Όπως εξήγησε η ομιλήτρια, στη Σερβία υπάρχουν πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις, που στερούνται κεφαλαίων κίνησης και αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα φορολογικά κίνητρα, όπως το χαμηλότερο ποσοστό φορολόγησης (10%) στα εταιρικά κέρδη, η δεκαετής διάρκεια φοροαπαλλαγής για επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, που δημιουργούν περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας, αλλά και οι φοροελαφρύνσεις για προσλήψεις νέων εργαζομένων.

    Η oμιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στους τομείς που έχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στη βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών, βαρέων μηχανημάτων, την κλωστοϋφαντουργία,

    Πριν από τις κυρώσεις του ΟΗΕ, η Σερβία είχε την ικανότητα και την υποδομή να παράγει περίπου 250.000 οχήματα ετησίως. Σήμερα υπάρχουν στον τομέα αυτό περίπου 160 επιχειρήσεις με ένα αναπτυγμένο δίκτυο των τοπικών προμηθευτών, με 30.600 υπαλλήλους (πλέον του 50% αυτών έχουν μεγάλη εξειδίκευση), ενώ η μέση καθαρή μηνιαία αμοιβή ήταν πέρσι περίπου 110 ευρώ.

    Στη βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τηλεφωνικές συσκευές, μπαταρίες, λευκές συσκευές κλπ) δραστηριοποιούνται 1.320 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες είναι μικρές ιδιόκτητες επιχειρήσεις (90%). Ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός σε αυτό τον τομέα ήταν πέρσι πάνω από 226 ευρώ.

    Στη βιομηχανία μηχανημάτων (μηχανήματα μεταλλουργίας γεωργικά μηχανήματα κλπ) δραστηριοποιούνται περίπου 382 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 75% είναι σε χέρια ιδιωτών και απασχολούσαν πέρσι 25.540 εργαζόμενους.

    Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, το 75% των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της ΕΕ, ενώ στη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιούνται 3.269 επιχειρήσεις με περισσότερους 154.000 υπάλληλοι οι οποίοι πέρσι αμείβονταν με περίπου 150 ευρώ.

    ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

    ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ

    Πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες βιομηχανίες παρουσιάζει ο τομέας της βιομηχανίας ξύλου. Κατά την εισηγήτρια, το εκπαιδευμένο και σχετικά φτηνό εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να γίνει σημαντικός παράγοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

    Τέλος, περισσότερες από 280 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία δέρματος και την παραγωγή υποδημάτων και γνωρίζουν καλά την αγορά της περιοχής. Το τοπικό εργατικό δυναμικό μπορεί να θεωρηθεί ως κύριος παράγοντας για τις πιθανές επενδύσεις στη βιομηχανία υποδημάτων στη Σερβία, ενώ οι αμοιβές στη βιομηχανία υποδημάτων υπολογίζονται σε περίπου 50 έως 60 σεντς την ώρα, η οποία είναι πολύ ανταγωνιστική, σύμφωνα πάντα με την κ.Τζούριτσα.

    ΑΛ.Γ

    [12] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα παραλαμβάνουν βαμβάκι τα εκκοκκιστήρια, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη της εκκοκιστικής περιόδου 2004-2005, μετά από διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    'Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Μπασιάκος, οι παραγωγοί θα παραδώσουν σύσπορο βαμβάκι, με βάση τις εκτάσεις που δήλωσαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2004 και οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές κατά τη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων.

    "Η ηρτημένη παραγωγή (απόδοση ζώνης) με την οποία θα γίνουν οι παραδόσεις, καθορίζεται με βάση το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας κάθε κοινότητας, με προσαρμογή στη φετινή εξέλιξη της παραγωγής και στις ζημίες που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Στις ανωτέρω ρυθμίσεις έχουν συμφωνήσει όλοι οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

    Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε επίσης ότι στόχος της πολιτικής του υπουργείου για τη διαχείριση βάμβακος 2004 είναι "αφενός να αποτραπούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα, με βάση τα όσα προβλέπονται στον ζημιογόνο για το προϊόν, ισχύοντα από το 2000, με έγκριση της τότε Κυβέρνησης, κοινοτικό κανονισμό, ως προς τον καθορισμό του ύψους της παραγωγής και αφετέρου να διασφαλισθούν οι κατά το δυνατό μέγιστες κοινοτικές εισροές, επ΄ ωφελεία των εισοδημάτων των βαμβακοπαραγωγών".

    [13] KΕΡΔΗ 0,99% EΦΕΡΕ ΣΤΟ Χ.Α. Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

    Αθηνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Μέχρι την Αθήνα έφτασε ο ούριος άνεμος που έπνευσε σήμερα Τετάρτη στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας, χάρη και στην ενεργοποίηση των ισχυρών "παικτών" της αγοράς.

    Άνοδο άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν αρκετοί επιμέρους δείκτες, με τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και με τις μετοχές της Cosmote και της Eurobank να ξεχωρίζουν.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,99% και διαμορφώθηκε στις 2.360,71 μονάδες, σε αρκετή απόσταστη από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του (τις 2.340,68). Ο τζίρος έφτασε στα 128,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 24,2 εκατ. αντιστοιχούσαν σε πακέτα των ΟΠΑΠ, Eurobank, Eθνική, ΔΕΗ και 3Ε. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 158 έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα, οι 96 υποχώρησαν και οι 149 παρέμειναν στάσιμες.

    Κέρδη κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 1,06% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι ανόδου 0,78% και 0,43% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ποσοστό 0,99% κέρδισε ο FTSE/ASE-140.

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση εκείνους του λιανεμπορίου (-0,48%) και της κλωστοϋφαντουργίας (-0,06%). Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (1,47%) και των τραπεζών (1,44%) και ακολούθησαν κατά σειρά εκείνοι των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (1,42%), των κατασκευών (1,19%), των βασικών μετάλλων (1,11%), των εταιριών επενδύσεων (1,07%), των ασφαλειών (1,02%) και των συμμετοχών (0,99%).

    Στον τραπεζικό κλάδο, επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές της EFG EUROBANK-ERGASIAS (2,34%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ (1,23%), ενώ κέρδη κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι της ALPHA BANK (0,57%), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (0,78%), της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,06%) και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ (0,51%).

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ρεσιτάλ επιδόσεων έδωσε η COSMOTE, που ενισχύθηκε κατά 3,07%, ενώ άνοδο σημείωναν επίσης ο ΟΤΕ (0,36%) και η FORTHNET (2,04%). Αντίθετα, πτώση σε ποσοστό 3,51% υποχώρησε ο τίτλος της ΛΑΝ-ΝΕΤ, έχοντας απωλέσει τα σημαντικά κέρδη που είχε καταγράψει το πρωί._

    [14] ΑΝ. ΛΙΑΣΚΟΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Tη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν προωθεί αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός, Αναστάσιος Λιάσκος, στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Μεταξία Σεκουλέα και τον γενικό γραμματέα, Θάνο Βασιλόπουλο.

    Στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, ο κ.Λιάσκος διευκρίνισε ότι "αρμόδιο για το θέμα του ωραρίου είναι το υπουργείο Απασχόλησης και ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ουδεμία σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει".

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επιστολή που εστάλη από τις υπηρεσίες του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις "αφορούσε αποκλειστικά στον προσδιορισμό των τουριστικών περιοχών της χώρας, με βάση τα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης"._

    [15] ΤΙΜΕ EUROPE: Η ΕΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Οι περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας που έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα στη Ρουμανία προβληματίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 6 Οκτωβρίου, γράφει το περιοδικό Time Europe.

    Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει ότι οι Βρυξέλες ανησυχούν για τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας ενώ μέχρι τώρα επικρατούσε προβληματισμός σχετικά με τα δικαιώματα των εγκαταλελειμμένων παιδιών και τις υιοθεσίες.

    Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών και των δημοσιογράφων σε δύο μεγάλες εφημερίδες, Evenimentul Zilei και Romania Libera. Οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική των εφημερίδων και περιορίζουν τις πολιτικές στήλες, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

    Τίρανα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Την παρέμβαση του αλβανικού κράτους προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας κατά των θρησκευτικών συμβόλων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό ζήτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων Κόχα Γιον και Κοριέρι.

    Όπως αναφέρουν οι δυο αλβανικές εφημερίδες, με αφορμή τη βία που ασκήθηκε σε βάρος ομάδας ορθόδοξων νέων σε κάμπινγκ κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Τσούκα των Αγίων Σαράντα, καθώς και τη ληστεία που έγινε στην εκκλησία του χωριού Βουλιαράτι, στην Ανω Δρόπολη Αργυροκάστρου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ζήτησε από το αλβανικό κράτος να παρέμβει για να σταματήσει η βία σε βάρος των θρησκευτικών συμβόλων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομάδα αγνώστων μπήκε στο κάμπινγκ των ορθόδοξων νέων στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, έκλεψε αντικείμενα, ενώ έδεσε και απείλησε τον φρουρό, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να υψώνονται σταυροί και να κατασκευάζονται εκκλησίες ή άλλοι ορθόδοξοι χώροι.

    Για τα επεισόδια αυτά ρωτήθηκε, σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος, αφού καταδίκασε τα θλιβερά αυτά γεγονότα, που απέδωσε στη δράση ακραίων φανατικών στοιχείων, υπενθύμισε ότι η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων περιλαμβάνεται στους όρους αιρεσιμότητας της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την ΕΕ.

    «Καταδικάζουμε αυτά τα θλιβερά γεγονότα, που τα προκάλεσαν με τη δράση τους ακραία φανατικά στοιχεία. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων περιλαμβάνεται στους όρους αιρεσιμότητας της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ενωμένη Ευρώπη. Γενικότερα η προστασία αυτή αποτελεί στοιχείο που αφορά άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

    [17] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΕ, ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Την κοινή θέση ότι το δημοψήφισμα για τη νέα διοικητική οργάνωση της ΠΓΔΜ θα καθυστερήσει ούτως ή άλλως την πορεία ένταξης της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στη γειτονική χώρα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Οι τρεις εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας επανέλαβαν, επίσης, ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η αποκέντρωση της εξουσίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Οχρίδας.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Σίνα Τόμσον, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου ενδέχεται να σημάνει την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, καθώς ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όλα τα σχέδια της ΕΕ για την ΠΓΔΜ θα «παγώσουν» για τουλάχιστον έξι μήνες.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η καθυστέρηση εξαιτίας του δημοψηφίσματος θα στοιχίσει στην ΠΓΔΜ την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στην επόμενη διάσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιεί σε τρία χρόνια, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα.

    Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι δημιουργείται η εντύπωση πως οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών στην ΠΓΔΜ έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία κατά του δημοψηφίσματος και προσπαθούν να εκφοβίσουν τον λαό, οι τρεις εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ υπογράμμισαν ότι υποχρέωσή τους είναι να παρουσιάζουν τις θέσεις των Βρυξελλών και να υποδεικνύουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το δημοψήφισμα.

    [18] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΤΣΙΑΜΠΙ

    Βουκουρέστι, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου καταδίκασε την τρομοκρατία σε συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να συμπράξει για την καταπολέμηση του φαινομένου.

    Ο κ. Ιλιέσκου χαιρέτησε την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων ομήρων στο Ιράκ και τόνισε ότι η τακτική των απαγωγών και των δολοφονιών αποδεικνύει την τρομοκρατική απειλή στον πλανήτη και τον "πόλεμο" κατά των πολιτισμών.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος τόνισε ακόμη την πολύ καλή συνεργασία Βουκουρεστίου-Ρώμης στον αμυντικό τομέα.

    Από την άλλη πλευρά ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και να αυξηθούν οι ιταλικές επενδύσεις στη ρουμανική αγορά.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Λονδίνο, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Στη μεγάλη εμφάνιση του Ολυμπιακού και τη κακή απόδοση της Λίβερπουλ αναφέρονται τα ξένα μέσα μετά τη νίκη των «ερυθρολεύκων» με 1-0 επί των «κόκκινων» του αγγλικού λιμανιού.

    Η βρετανική SUN επιχείρησε μία σύγκριση παραμένοντας στο κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: «Ο Μπενίτεθ έφτασε στην Αθήνα με σκοπό την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, αλλά έφυγε αφήνοντας εντυπώσεις που φέρνουν στη μνήμη την Πόλα Ράντκλιφ» (τη βρετανίδα μαραθωνοδρόμο που εγκατέλειψε λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό).

    Ο Independent στάθηκε στην απόδοση του βραζιλιάνου άσου Ριβάλντο: «O Ριβάλντο ενορχήστρωσε την ήττα της Λίβερπουλ. Ο Ριβάλντο γύρισε πίσω τον χρόνο και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του νίκη στο Α' όμιλο. Οι τέσσερις φορές πρωταθλητές Ευρώπης δεν απείλησαν την εστία των γηπεδούχων».

    Από την πλευρά του το BBC σημειώνει: «Η Λίβερπουλ υπέστη την πρώτη της ήττα κόντρα σε ελληνική ομάδα. Οι «κόκκινοι» έπαιξαν μόνο στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Βραζιλιάνος Ριβάλντο απέδειξε πως μπορεί να προσφέρει μαγικές στιγμές».

    Η ιταλική Gazzetta dello Sport γράφει: «Λιοντάρια στο Ανφιλντ, πρόβατα εκτός έδρας. Η Λίβερπουλ επιβεβαίωσε στην Αθήνα το μόνιμο πρόβλημά της μακριά από την Αγγλία και ηττήθηκε δίκαια από τον Ολυμπιακό με 1-0».

    Το επίσημο site της UEFA αναφέρει: «Ο Ολυμπιακός πέρασε στην κορυφή του 1ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς ένα γκολ του Στολτίδη ήταν αρκετό για να ανατρέψει τα σχέδια της Λίβερπουλ. Ηταν η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού επί αγγλικού συλλόγου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και μια πανάξια νίκη με τον σταρ Ριβάλντο στη μεσαία γραμμή. Από δικό του φάουλ προήλθε η κεφαλιά του Στολτίδη που κατέληξε στα δίχτυα».

    [20] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Εικοσιένα Παραολυμπιονίκες και τους συνοδούς τους θα υποδεχτεί την Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο νομάρχης, με την ενέργειά του αυτή, θέλει να επισημάνει την ανάγκη να μην ξεχαστούν όχι μόνο οι μεγάλες στιγμές και οι συγκινήσεις που μας προσέφεραν οι αθλητές και οι αθλήτριες των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τα σημαντικά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην καθημερινότητά τους.

    [21] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Όπως ανακοινώθηκε από την «Αθήνα 2004», οι κάτοχοι εισιτηρίων για την Τελετή Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι μετά την ματαίωση του Καλλιτεχνικού Προγράμματος ΔΕΝ παρακολούθησαν την Τελετή Λήξης και επιθυμούν την επιστροφή των χρημάτων τους, μπορούν να εισπράξουν το αντίτιμο των εισιτηρίων τους από οποιοδήποτε από τα 110 επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Alpha Bank από την Δευτέρα 4/10/04 έως και την Παρασκευή 15/10/04. Η είσπραξη θα γίνεται με την προσκόμιση και παράδοση στην Τράπεζα των εισιτηρίων, τα οποία θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν κοπεί (δηλ. το εισιτήριο θα πρέπει να αποτελείται από το στέλεχος ΚΑΙ το απόκομμα ενωμένα).

    Όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια από το Internet ή από καταστήματα της Τράπεζας και ΔΕΝ έχουν ακόμα τυπώσει τα εισιτήριά τους, θα εισπράξουν τα χρήματά τους από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Θα πρέπει για τούτο να απευθύνονται στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εισιτηρίων (800-11-2004-2) και να παίρνουν τις κατάλληλες οδηγίες.

    [22] Γ.ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ: ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (14:09 UTC+2)

    Για τη νέα αγωνιστική σεζόν στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας αλλά και για το ανακαινισμένο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης μίλησε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Αρης, Γιάννης Δαμιανίδης.

    Ο κ.Δαμιανίδης υποστήριξε πως το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο θα είναι η βάση του νέου Αρη για τα επόμενα χρόνια: «Είναι ένα ξεχωριστό γήπεδο που το γνωρίζουν όλοι επί σειρά ετών, που εξυπηρετεί τους πάντες, που είναι στο κέντρο της πόλης, που δεν υπάρχει τέτοιο γήπεδο στη Θεσσαλονίκη».

    Μάλιστα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να κάνουν ελεύθερα κριτική στην ομάδα μπάσκετ: «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κριτική. Θα κάνουμε λάθη, δεν είμαστε αλάνθαστοι. Ωστόσο τα όποια λάθη δεν γίνονται από άγνοια, ούτε από πρόθεση. Αγαπάμε τον Άρη, δεν θέλουμε να κερδίσουμε τίποτα από τον Άρη», κατέληξε.

    [23] 1.450 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΗΡΕ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Με τη συμπαράσταση των φιλάθλων του θα αγωνιστεί την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας ο Ηρακλής, στο ντέρμπι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η ΠΑΕ Ηρακλής θα παραλάβει τελικά 1.450 εισιτήρια για το παιχνίδι κόντρα στον Δικέφαλο, ύστερα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το πρωί στις Θύρες όπου θα φιλοξενηθούν οι κυανόλευκοι φίλαθλοι.

    Ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο Σέρχιο Μαρκαριάν άρχισε να καταστρώνει τα πλάνα του και ο αντίπαλος έχει μπει στο μικροσκόπιο. Ο Ουρουγουανός τεχνικός προβληματίζεται από την απουσία του Μπαρκ Σεγκιρί, ο οποίος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τραυματισμό.

    [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Τελ Αβίβ, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Το Ισραήλ θα λάβει "όλα τα αναγκαία μέτρα" για να τεθεί τέλος στις ρίψεις παλαιστινιακών πυραύλων, δήλωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος μετά από το θάνατο δύο παιδιών που σκοτώθηκαν από παλαιστινιακό πύραυλο τύπου Κάσαμ που έπεσε σήμερα σε ισραηλινή περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε απάντηση της παλαιστινιακής επίθεσης, ένα ισραηλινό ελικόπτερο έριξε σήμερα δύο πυραύλους σε παλαιστινιακούς στόχους στην Ζαμπαλίγια της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο πολίτες, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές.

    [25] 50 ΧΡΟΝΙΑ CERN

    Γενεύη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο που βοήθησε να κατανοήσουμε τη στοιχειώδη φύση της ύλης και εφηύρε το κυριότερο πρωτόκολλο επικοινωνίας του Διαδικτύου, τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web - www), έκλεισε τα 50 χρόνια του, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) έχει την έδρα του στη Γενεύη της Ελβετίας και είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου για έρευνες σε υποατομικά σωματίδια.

    Μεταξύ άλλων, διαθέτει και ένα τεράστιο υπόγειο επιταχυντή όπου η ύλη άτομα και υποατομικά σωματίδια- επιταχύνεται σε υψηλότατες ταχύτητες προτού υποβληθεί σε ποικίλες συγκρούσεις.

    Οι εορτασμοί της Τετάρτης σηματοδοτούνται από ένα κύκλο φωτός, μήκους 27 χιλιομέτρων.

    Οι προβολείς θα περιγράψουν με αυτόν τον τρόπο την περιφέρεια του νέου κυκλικού σωματιδιακού επιταχυντή του CERN (Large Hadron Collider), ένα νέο επιστημονικό εργαλείο που επιτρέπει πειράματα στα οποία φωτόνια και άλλα υποατομικά σωματίδια θα συγκρούονται όντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενεργείας.

    Επί του παρόντος, το λεγόμενο Πρότυπο Μοντέλο των σωματιδίων και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται μεταξύ τους, μας δίνει απλώς μια περιορισμένη ματιά στην πραγματική φύση της λεγόμενης «φυσιολογικής ύλης» και των δυνάμεων που την διέπουν.

    Για παράδειγμα, μετρήσεις σε αστέρια που εκρήγνυνται έτη φωτός μακριά από την Γη έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ο κόσμος κυριαρχείται από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» και «σκοτεινή ενέργεια».

    Και πιθανότατα θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να εξηγηθούν πλήρως αυτά τα περίεργα φαινόμενα.

    Διαδίκτυο

    Το CERN υποστηρίζεται από 20 ευρωπαϊκά κράτη μέλη αλλά λειτουργεί με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλον τον κόσμο.

    Δημιουργήθηκε το 1954 με στόχο να προσελκύσει πίσω στην Ευρώπη τους ευρωπαίους επιστήμονες που είχαν καταφύγει στη Βόρεια Αμερική την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παράλληλα να κρατήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκείνους τους επιστήμονες που σχεδίαζαν καριέρα στην φυσική.

    Σήμερα, εργάζονται σε αυτό 9.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 6.550 είναι επιστήμονες.

    Τρεις επιστήμονες του CERN Κάρλο Ρουμπία και Σιμόν βαν ντερ Μέερ το 1984 και Τζορτζ Τσάρπακ το 1992- έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες τους στο εργαστήριο.

    Αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν ίσως το CERN κυρίως λόγω της δημιουργίας του Παγκόσμιου Ιστού.

    Ο Παγκόσμιος Ιστός έγινε δυνατός μέσω ενός προγράμματος υπερκειμένου που δημιούργησε ο Τιμ Μπέρνερς-Λι πριν 20 χρόνια.

    Το πρόγραμμα είχε στόχο να κάνει ευκολότερη την οργάνωση, σύνδεση και πρόσβαση σε πληροφορίες στο Ίντερνετ.

    Στόχος του Μπέρνερς-Λι ήταν προσφέρει στους επιστήμονες του CERN ένα φιλικό εργαλείο που θα τους επέτρεπε να μοιράζονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους στο εργαστήριο.

    Το εργαστήριο της Γενεύης βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας του Πλέγματος (Grid). ενός «Υπερ-Διαδικτύου» που θα επιτρέπει στους φυσικούς να χειριστούν το πλήθος δεδομένων που θα προκύψουν από τον νέο κυκλικό σωματιδιακό επιταχυντή του CERN.

    [26] ΛΙΒΥΗ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Τρίπολη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Η Λιβύη κατέβαλε την πρώτη δόση, 15 εκατ. δολ., των αποζημιώσεων στα θύματα της επίθεσης το 1986 στη ντισκοτέκ του Βερολίνου «Λα Μπελ». ανακοινώθηκε από έναν από τους συνηγόρους των θυμάτων.

    Συνολικά θα αποζημιωθούν 168, κυρίως Γερμανοί, και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης φθάνει τα 35 εκατομμύρια δολάρια.

    Διακόσιοι εξήντα ήταν οι τραυματίες από την επίθεση, ενώ τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

    [27] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Το "SpaceshipOne" το πρώτο διαστημόπλοιο με πιλότο που έχει κατασκευαστεί από ιδιωτική εταιρία, πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την δεύτερη πτήση του σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη γη, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι για το εγχείρημα αυτό.

    Αυτή η επιτυχία δίνει στον κατασκευαστή του Μπάρτ Ρούταν, 61 ετών, επικεφαλής της εταιρίας "Scaled Composites", μια πολύ καλή ελπίδα να εξασφαλίσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια που προσφέρονται από το ίδρυμα Ansari X Prize για την ενθάρρυνση του τουρισμού στο διάστημα.

    Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με επιτυχία μια άλλη πτήση στις 4 Οκτωβρίου.

    [28] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΙΤΑΛΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ρώμη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Η Ιταλία και το Πακιστάν εναντιώνονται στην αύξηση του αριθμού των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ, αναφέρθηκε σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στη Ρώμη.

    Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ συμμερίζονται την ίδια άποψη, "ότι η λειτουργία του Συμβουλίου Ασφάλειας πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά όχι και ο αριθμός των μονίμων μελών του", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [29] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Τα μέλη που απαρτίζουν τις Επιτροπές Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε, σήμερα, το υπουργείο Πολιτισμού.

    Τα μέλη των Επιτροπών έχουν ως εξής:

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    α) Γιώργος Μπαμπινιώτης, Πρύτανης στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Γλωσσολογίας), ως Πρόεδρος

    β) Ελένη Μαρμαρινού, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρος

    γ) Ζάχος Σιαφλέκης, Καθηγητής του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

    δ) Νίκος Μπακουνάκης, Κριτικός

    ε) Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικός

    στ) Κώστας Βούλγαρης, Κριτικός - Συγγραφέας

    ζ) Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Ποιήτρια

    η) Τάκης Θεοδωρόπουλος, Συγγραφέας - Μεταφραστής

    θ) Τηλέμαχος Αλαβέρας, Πεζογράφος

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

    α) Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Καθηγητής Ιστορικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόεδρος

    β) Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρος

    γ) Άρης Μαραγκόπουλος, Συγγραφέας - Μεταφραστής

    δ) Αργυρώ Μαντόγλου, Κριτικός Βιβλίου

    ε) Ιουλία Τσακίρη, Μεταφράστρια - Εκδότρια

    στ) Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστημίου

    ζ) Κώστας Κουτσουρέλης, Μεταφραστής - ΕΚΕΜΕΛ

    η) Μαρία Κακαβούλια, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου

    θ) Σταύρος Δεληγιώργης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    α) Ευγένιος Τριβιζάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ρέντινγκ, ως Πρόεδρος

    β) Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως Αντιπρόεδρος

    γ) Ανδρέας Καρακίτσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

    δ) Ελένη Σαραντίτη, Κριτικός Βιβλίου

    ε) Μαρίζα Ντεκάστρο, Κριτικός Βιβλίου

    στ) Πέτρος Ζαμπέλης, Εικονογράφος - Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Εταιρείας για την Εικονογράφηση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «ΑΙΣΩΠΟΣ»

    ζ) Γιώργος Γκολφίνος, Εικονογράφος - Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

    η) Ιωάννα Φωκά, Συγγραφέας

    θ) Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας

    [30] ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Ρεσιτάλ πιάνου με την πιανίστα σοροπτιμίστρια Graziella Provedel διοργανώνουν ο Δήμος Νεάπολης, το Δημοτικό Ωδείο και ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος «Μακεδονία», τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης.

    Η Graziella Provedel έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ρεσιτάλ που θα δώσει στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης θα παρουσιάσει έργα των Mozart, Schumann. Grieg, Ravel, Debussy, Tcaikowsky, Liszt.

    [31] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

    Εδεσσα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Σεμινάριο θεατρικής παιδείας διοργανώνει η ΝΕΛΕ, σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Εκπαίδευσης ενηλίκων, από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, στην Αριδαία.

    Το σεμινάριο καλούνται να παρακολουθήσουν μέλη και συντονιστές θεατρικών ομάδων, εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με το θέατρο και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το αντικείμενο.

    [32] Η ΟΠΕΡΑ "ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΜΕΡΜΟΥΡ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Την όπερα του Γκαετάνο Ντονιτζέττι «Λουτσία ντι Λάμμερμουρ (Lucia di Lammermour)» θα παρουσιάσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε τέσσερις παραστάσεις στις 1,3,6 και 9 Οκτωβρίου (ώρα 20.00), σε σκηνοθεσία της Ρενάτα Σκόττο και μουσική διεύθυνση Φραντσέσκο Μαρία Κολόμπο.

    Η Λουτσία ντι Λάμμερμουρ αποτελεί αντιπροσωπευτικό έργο του μπελκάντο και της ιταλικής όπερας του 19ου αιώνα και σηματοδοτεί το μεταβατικό στάδιο από τον κόσμο του Ροσσίνι και του Μπελλίνι σε εκείνον του Βέρντι. Είναι η 55η όπερα του Ντονιτζέτι, την οποία έγραψε το 1835 στη Νάπολη και πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου στο Τεάτρο Σαν Κάρλο.

    Πρόκειται για μια δραματική όπερα σε δύο μέρη («Η Αναχώρηση» - La Partenza και «Το Γαμήλιο Συμβόλαιο» - Il Contratto Nuziale) γραμμένη στα ιταλικά, η οποία αιωρείται ανάμεσα στη λογική και την τρέλα. Το λιμπρέττο είναι του Σαλβατόρε Καμμαράνο και βασίζεται στη ρομαντική νουβέλα «η Μνηστή του Λάμμερμουρ (1819)» του Σερ Γουώλτερ Σκοτ, της οποίας η πλοκή επηρέασε κι άλλους λιμπρετίστες της εποχής του.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Η πλοκή εκτυλίσσεται σε ένα κάστρο της Σκωτίας κατά τα τέλη του 17ου αι. Ο λόρδος Ενρίκο Άστον ανυπομονεί να παντρευτεί η αδελφή του Λουτσία τον Αρτούρο Μπάκλοου. Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον Εντγκάρντο Ρέηβενσγουντ, θανάσιμο εχθρό του αδελφού της, Ενρίκο. Ο Ενρίκο πληροφορείται από τον Νορμάννο, λοχαγό της φρουράς του, την ερωτική σχέση της αδελφής του και αποφασίζει να τον εκδικηθεί πλαστογραφώντας ένα γράμμα του Εντγκάρντο όπου εμφανίζεται ως άπιστος.

    Η Λουτσία καθώς ενημερώθηκε για το έγγραφο και πιστεύοντας στα λόγια του αδελφού της ότι ο αγαπημένος της εμπλέκεται σε συνωμοσία εναντίον τους, υποχωρεί στον γάμο της με τον Αρτούρο και υπογράφει το γαμήλιο συμβόλαιο. Ο Ενρίκο πληροφορούμενος το γεγονός, καταφθάνει στην τελετή και καθώς βλέπει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Λουτσία, πιστεύει πως τον πρόδωσε και αποχωρεί, κατηγορώντας την βίαια. Στη συνέχεια ενώ οι προσκεκλημένοι γιορτάζουν, διακόπτει ο Ραϊμόντο, ιερέας και δάσκαλος της Λουτσία και ανακοινώνει ότι η νύφη παραφρόνησε και σκότωσε με μαχαίρι το σύζυγό της. Ακολουθεί η ονομαζόμενη «Σκηνή της Τρέλας», όπου εμφανίζεται η Λουτσία, κρατώντας στο χέρι το αιματοβαμμένο όπλο του φόνου και παραληρώντας φαντάζεται ότι ο αγαπημένος της Εντγκάρντο την οδηγεί στο ιερό του γάμου. Καθώς το τραγούδι τελειώνει, σωριάζεται λιπόθυμη. Ο Εντγκάρντο μαθαίνει αργότερα το θάνατό της και αυτοκτονεί.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Στον ομώνυμο ρόλο εμφανίζεται η ρουμανικής καταγωγής διεθνούς φήμης σοπράνο Elena Mosuc, ενώ στους υπόλοιπους ρόλους οι: Gioacchino Li Vigni (Edgardo), Roberto Servile (Enrico), Μαρία Βλαχοπούλου (Alisa), Δημήτρη Καβράκο (Raimondo), Δημήτρη Ναλμπάντη (Normanno) και Γιάννη Οικονόμου (Arturo). Τα σκηνικά είναι της Kathrin Kegler, τα κουστούμια του William Orlandi και οι φωτισμοί του Roberto Manca. Συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Η Ρενάτα Σκόττο, έχει σφραγίσει το ρόλο της Λουτσία με τις αξέχαστες ερμηνείες της και πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο συγκεκριμένο έργο.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 30, 45, 60, 75 και 12 (μαθητικά- φοιτητικά).

    [33] ΤΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (12:48 UTC+2)

    Με 25 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Τουρκία ξεκινά την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, το 7ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στη Σάμο.

    Το φεστιβάλ διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών και το Πνευματικό Ιδρυμα «Νικόλαος Δημητρίου», ενώ οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Δόρυσσα».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 September 2004 - 18:13:53 UTC