Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [02] ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΞΙΩΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΔΕ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΙΝΟΥΚ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 33 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [06] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΔΑ 2004 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ' ΚΠΣ
  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ Σ.Α.
  • [11] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΤΟ 96% ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ
  • [12] ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ
  • [13] ΤτΕ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΧΙΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥ
  • [15] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 8 ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ 20,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
  • [16] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ Σ.Α. Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  • [18] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
  • [19] ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
  • [20] ΟΦΕΛΗ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ "ΒΛΕΠΕΙ" ΜΕΛΕΤΗ
  • [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΑ
  • [22] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ
  • [23] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΠΕ ΣΤΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [25] ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Η ΑΕΚ
  • [26] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • [27] Ο ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΒΜ
  • [28] ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΝΙ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [31] "Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  • [32] ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ "ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΜΕΡΜΟΥΡ"
  • [33] ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"
  • [34] ΤΟ 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΠΑΝΟΕΒΡΑΪΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [35] Ο RICHARD GALLIANO ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ PIAZZOLLA

  • [01] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών εσωτερικού εξήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, σε ελεύθερο ποσοστό θα μπορούν να μετεγγράφονται οι φοιτητές μόνο των πολυτέκνων οικογενειών αλλά και των οικογενειών θυμάτων τρομοκρατίας. Στην κατηγορία των πολυτέκνων εντάσσονται και οι οικογένειες με τρία παιδιά. Αντίθετα, δεν θα μπορούν πλέον να μετεγγράφονται ελεύθερα οι αθλητές που μετείχαν σε Εθνικές ομάδες, όπως ίσχυε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

    Η κ.Γιαννάκου εξήγγειλε σκληρά μέτρα τιμωρίας για τους φοιτητές που πιάνονται να προσκομίζουν πλαστά ή ψευδή στοιχεία και όπως τόνισε αυτοί θα διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών και δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σε σχολή ελληνικού πανεπιστημίου.

    Επίσης, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα μετεγγραφής σε σχολές που δεν είναι του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει εθιμικό δίκαιο για μετεγγραφές παιδιών του ακαδημαϊκού και διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    «Απαλλάσσονται οι πρυτανικές αρχές από ευθύνη για την ρύθμιση μετεγγραφών. Μετεγγραφές ελεύθερες θα ισχύουν για τις εξής κατηγορίες: για τις πολυμελείς οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά, για παιδιά των θυμάτων της τρομοκρατίας. Δεν γίνονται μετεγγραφές πια για λόγους υγείας ή κοινωνικούς λόγους», υποστήριξε χαρακτηριστικά η κ.Γιαννάκου.

    [02] ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004 (21:30 UTC+2)

    Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή το ζήτημα γύρω από τα εξοπλιστικά.

    Απαντώντας στην κριτική του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, ο κ. Ρουσόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

    «Ο σεβασμός της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και των νόμων για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σύνθημα. Πρέπει όλοι και πρώτοι οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, να το αποδεικνύουν στην πράξη. Όταν η Δικαιοσύνη ζητά από την Βουλή των Ελλήνων να διερευνήσει μια υπόθεση, η Βουλή πρώτη πρέπει να δώσει το παράδειγμα πως κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και όλοι πρέπει να τους σέβονται. Τα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων χρησιμοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ ως επιχείρηση αποπροσανατολισμού».

    [03] Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΞΙΩΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (13:24 UTC+2)

    Τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες που πάλεψαν για διακρίσεις και μετάλλια κατά τη διάρκεια των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεξιώθηκε το μεσημέρι στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στη δεξίωση παρέστησαν επίσης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    Ο κ.Στεφανόπουλος συνεχάρη προσωπικά όλους τους αθλητές, τις αθλήτριες και τους προπονητές. Έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για όλες τις επιτυχίες τους, ενώ θέλησε να μάθει περισσότερα πράγματα για τα αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους Παραολυμπιονίκες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα με θύματα εφτά μαθητές:

    «Δεν είναι η νίκη που κάνατε στους αγώνες η σημαντικότερη. Δεν είναι ότι πήρατε μετάλλια ή συμμετείχατε με επιτυχία. Η νίκη σας είναι ότι κατορθώσατε να κάνετε γνωστό ευρύτερα τον κόσμο στον οποίο ανήκετε. Έναν κόσμο τον οποίο όλοι τον έβλεπαν με συμπάθεια, όμως σήμερα τον βλέπουν με θαυμασμό, με αναγνώριση, με αντίληψη των υποχρεώσεων και με μεγαλύτερη κατανόηση από ότι πρώτα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας. Γιατί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες κατά την ταπεινή μου γνώμη προσήλκυσαν το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από ότι νόμιζα εγώ ο ανόητος αρχικώς».

    «Είχαν το ίδιο ενδιαφέρον, το ίδιο κύρος, το ίδιο αποτέλεσμα από απόψεως Ολυμπιακής και αθλητικής αναγνωρίσεως με τους άλλους αγώνες του 2004. Βεβαίως η λάμψη τους σκιάστηκε από το τραγικότατο γεγονός της απώλειας των εφτά μαθητών, την οποία και εσείς αισθανθήκατε με τα ίδια βαρύτατα και βαθύτατα αισθήματα. Αλλά η επιτυχία είναι αναμφισβήτητη. Και η δική σας και των άλλων. Και είμαι βέβαιος ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συντηρήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας που ανέδειξε την Ελλάδα, ανέδειξε τους αθλητές της, ανέδειξε τις αθλητικές οργανώσεις και όλους όσους συμμετείχαν στη συνολική προσπάθεια».

    «Είναι λοιπόν ο έπαινος που σας αξίζει και σας αρμόζει διπλός. Και για τη συμμετοχή σας και για τη γενικότερη παρουσίαση των ανθρώπων με σωματικές ανάγκες, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι πλέον θα γίνουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Σας εύχομαι πάντα να έχετε αυτές τις επιτυχίες, εύχομαι πάντα στον τόπο μας να έχει ανάλογες αναγνωρίσεις όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων και σας ευχαριστώ μία ακόμη φορά για την προσφορά σας», κατέληξε στο μήνυμα του ο κ.Στεφανόπουλος.

    Ο αρχηγός της Παραολυμπιακής αποστολής, Γιώργος Φουντουλάκης, έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο στον κ.Στεφανόπουλο από την πλευρά του δήλωσε: «Εκ μέρους της Εθνικής αποστολής θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη σημερινή υποδοχή που κάνατε για να μας τιμήσετε. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι οι αθλητές βάλανε στόχο και στο Πεκίνο το 2008 θα αυξήσουμε περισσότερο και τα μετάλλια και τις διακρίσεις μας».

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΔΕ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την πτώση του Σινούκ, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πέτρο.

    Στη συνέχεια το πόρισμα της ΕΔΕ θα παραδοθεί στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος εντός 24ωρου προκειμένου να συμπεριλάβει σε αυτό τις δικές του παρατηρήσεις, ώστε να δοθεί μετά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

    Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», από το πόρισμα προκύπτουν ευθύνες για τους χειριστές της πολεμικής αεροπορίας του ραντάρ στο Χορτιάτη, καθώς φαίνεται ότι με την εσφαλμένη τους εκτίμηση πως το ελικόπτερο είχε προσγειωθεί, καθυστέρησε η κινητοποίηση του μηχανισμού.

    Επίσης μερίδιο της ευθύνης έχει και το προσωπικό της ταξιαρχίας της αεροπορίας στρατού, διότι δεν ανέλαβε ενέργειες όταν ενημερώθηκε από το κλιμάκιο που βρισκόταν στις Καρυές- ότι το ελικόπτερο δεν μπορούσε να εντοπιστεί.

    Ευθύνες εντοπίζονται και στο προσωπικό του 4ου τάγματος ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού, όπου ανήκε το μοιραίο Σινούκ, διότι δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για την κινητοποίηση του μηχανισμού.

    Το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά μόνο τις στρατιωτικές υπηρεσίες.

    [05] ΣΤΟΥΣ 33 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (13:40 UTC+2)

    Περισσότεροι από 33 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο αμερικάνικη στρατιωτική φάλαγγα που σημειώθηκε στη νότια Βαγδάτη, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

    Η πρώτη έκρηξη έγινε πιθανώς από παγιδευμένο αυτοκίνητο και η δεύτερη ακολούθησε πολύ σύντομα, την ώρα που οι αμερικάνοι στρατιώτες έσπευσαν στην περιοχή να παράσχουν βοήθεια στα θύματα της πρώτης έκρηξης.

    Αστυνομικός που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης είπε ότι μπορούσε να διακρίνει τις σωρούς τουλάχιστον 33 ατόμων και ότι οι τραυματίες είναι περίπου 50. Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε αν τα θύματα είναι Ιρακινοί ή Αμερικάνοι στρατιώτες. Ο αμερικάνικος στρατός πάντως δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά.

    Νωρίτερα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη δυτική Βαγδάτη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ιρακινοί αστυνομικοί και ένας αμερικάνος στρατιώτης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές 60 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 15 παιδιά και 10 γυναίκες.

    [06] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (21:04 UTC+2)

    Πορεία ενάντια στον πόλεμο πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων και από τη "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο". Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολέμων και της αμερικανικής κυβέρνησης διέσχισαν τις οδούς Αγίας Σοφίας - Τσιμισκή - Μητροπόλεως και κατέληξαν στη Λέσχη αξιωματικών και στον Λευκό Πύργο.

    Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη φυλάκιση του ναύτη Γιώργου Μοναστηριώτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες κάθειρξη γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ, το 2003 και φώναζαν συνθήματα για την απελευθέρωση του.

    [07] ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΔΑ 2004 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    «Η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι η σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την απασχόληση. Το πλαίσιο αυτής της πολιτικής αποτυπώνεται στο ΕΣΔΑ 2004 και επικαιροποιείται συνεχώς με τα νέα μέτρα (φορολογικά, αναπτυξιακά, μέτρα επιδότησης των εισφορών κλπ) που νομοθετούμε και εφαρμόζουμε». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας το πρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης από την κυβέρνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ) 2004.

    Συνοψίζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ 2004, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε:

    «Ο βασικός προσανατολισμός της Ελληνικής στρατηγικής απασχόλησης είναι η ενίσχυση της ζήτησης διαφόρων μορφών και ειδικοτήτων εργασίας, με στόχο η ανάπτυξη να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ικανές να απορροφήσουν την ανεργία.

    Γι' αυτό εφαρμόζουμε πολιτικές που κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:

    Να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των εργαζομένων και ταυτόχρονα την μέγιστη δυνατή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής βάσης των επιχειρήσεων.

    Οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας απεικονίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ 2004), που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τους ακόλουθους άξονες:

    Βασική φιλοσοφία της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ότι το θέμα της απασχόλησης είναι κυρίως πρόβλημα ζήτησης και δευτερευόντως πρόβλημα προσφοράς.

    Κατά συνέπεια, πρώτος και διαρκής στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Για να το πετύχουμε αυτό:

    Α. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (νέος φορολογικός νόμος, νέος αναπτυξιακός νόμος, μείωση γραφειοκρατίας, επιδοτούμενα προγράμματα για τη ΜΜΕ κλπ)

    Β. Μετατροπή του επιδόματος της ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Στροφή του κέντρου βάρους της πολιτικής από παθητικές (επιδοματικές) σε ενεργητικές πολιτικές.

    Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πίστεψε ποτέ στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, γι' αυτό και όταν υποχρεώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις εφαρμόσει ψήφισε και δημοσίευσε τον σχετικό νόμο (3227/2004), μόλις 26 μέρες πριν τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 (ο νόμος δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2004 με ΦΕΚ αρ.31), ουσιαστικά με τη διάλυση της Βουλής!..

    Γ. Αναδιοργανώνουμε τον ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε περιέλθει, επί ΠΑΣΟΚ, σε τέλμα, καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες είναι οι κενές θέσεις εργασίας.

    Θεσπίζονται ισχυρά κίνητρα, που θα δεσμεύουν στην πράξη τις επιχειρήσεις για να στέλνουν και στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ και την αγγελία για την αναζήτηση εργαζομένου προς πρόσληψη

    Δ. Ανασυγκροτούμε και ενισχύουμε με νέο προσωπικό τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), τα οποία μετεξελίσσονται στο βασικό εργαλείο δουλειάς για:

    -Ανεύρεση θέσεων απασχόλησης στον άνεργο

    -Εφαρμογή εξατομικευμένης παρέμβασης και καταγραφή των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας

    -Συγκέντρωση όλων των στοιχείων που απαιτούνται για να καταρτίζονται σωστά οι άνεργοι και να αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, τις οποίες ζητούν οι επιχειρήσεις".

    [08] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πάντοτε κοντά στην Κύπρο, αλληλέγγυη στους μεγάλους στόχους, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι είναι με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [09] Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ' ΚΠΣ

    Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εισηγητής για τον Κανονισμό Πλαίσιο του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξη (ΚΠΣ).

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ορίστηκε εισηγητής της Ευρωβουλής για τον Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ).

    Ο Κανονισμός αυτός χαράσσει το γενικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύσει για τη λειτουργία των Ταμείων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατανομή των κονδυλίων στους τρεις νέους "Στόχους" που έχουν καθοριστεί για το Δ' ΚΠΣ, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ευρωπαϊκών περιφερειών για την κοινοτική χρηματοδότηση, το ποσοστό συγχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες για τα νέα προγράμματα καθώς και τον τρόπο διαχείρισής τους.

    Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο για τον Κανονισμό, αφού μέσω αυτού θα προσδιοριστεί το ποσοστό της χρηματοδότησης για κάθε κράτος μέλος για την περίοδο 2007-2013.

    Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση των νομοθετικών ρυθμίσεων, αφού οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν το 2005 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ECOFIN δεν μπορούν να ισχύσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωβουλής.

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και στο Κυπριακό θα επικεντρωθούν οι ελληνικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες, εφόσον η χώρα μας -εκτός απροόπτου- εκλεγεί ως ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2005-2006.

    Η καταγραφή και επεξεργασία αυτών των προτεραιοτήτων συζητήθηκε σε σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ε. Στυλιανίδη και Π. Σκανδαλάκη, του ΓΓ του υπουργείου, πρέσβη Γ. Γεννηματά και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Στη σύσκεψη, αφού κατεγράφησαν και εξετάσθηκαν στην ουσία τους, τα βασικά θεσμικά, διαδικαστικά και πολιτικά θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διετία της προβλεπόμενης ελληνικής συμμετοχής σε αυτό, έγινε επεξεργασία των ελληνικών προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών.

    Αυτές, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται να επικεντρωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και στο Κυπριακό. Πρόσθετες περιοχές και τομείς ελληνικών προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών θα ανακοινωθούν μετά την 15η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη η διαδικασία της εκλογής.

    Ως προς την κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών του Υπουργείου των Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, η διπλωματική και οι λοιπές υπηρεσίες του Υπ. Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβουν ένα πρόσθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Αυτό δε, όχι μόνον στην περίπτωση ελληνικής εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, επιπλέον, επειδή η χώρα μας θα αναλάβει από 1ης Νοεμβρίου την προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), καθώς και, από τον Απρίλιο του 2005, την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, όπως αυτή συνηθίζεται να ονομάζεται.

    [11] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΤΟ 96% ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Σε διευκρινίσεις σχετικά με την πορεία καταβολής των επιδοτήσεων στους ελαιοπαραγωγούς του 2002-2003, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Όπως τόνισε, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετώπισε, λόγω λαθών και παραλείψεων της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέλαβε πρωτοβουλίες, με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), για την άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των απλήρωτων ελαιοπαραγωγών καθώς επίσης και των ελαιοπαραγωγών που δεν είχαν λάβει ολόκληρη την προκαταβολή και υπέβαλαν ενστάσεις.

    Μέχρι την 10η Μαρτίου του 2004, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπασιάκος, το συνολικό ποσό που είχε καταβληθεί ανερχόταν σε 506.413.378 , υπολειπόμενο μόνο κατά 907.872 του ποσού των 507.321.254 που μπορούσε να καταβληθεί ως προκαταβολή.

    Μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που ανέλαβε καθήκοντα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές σε 109.929 ελαιοπαραγωγούς, εκ των οποίων 20.408 δικαιούχοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά.

    Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει καταβληθεί ενίσχυση σε 9.371 παραγωγούς (οργανωμένους, μεμονωμένους και επιτραπέζιας ελιάς) με συνολική αξία 5.101.061 .

    Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε εκδίκαση των ενστάσεων των ελαιοπαραγωγών, μία εργασία που απαιτεί έμπειρο ελεγκτικό προσωπικό και πολλές ανθρωποώρες απασχόλησής του, δικαιώνοντας:

    · Στην πρώτη εκδίκαση 12.635 παραγωγούς για 8.490 τ. ελαιόλαδο αξίας 9.401.189

    · Στη δεύτερη εκδίκαση 18.490 παραγωγούς για 7.067 τ. ελαιόλαδο αξίας 7.824.936

    · Στη τρίτη εκδίκαση 17.550 παραγωγούς για 10.452 τ. ελαιόλαδο αξίας 11.572.687

    · Στην τέταρτη εκδίκαση 16.503 παραγωγούς για 13.462 τ. ελαιόλαδο αξίας 14.905.233

    · Στην πέμπτη εκδίκαση, που ανακοινώνεται σήμερα, 24.343 παραγωγούς για 18.360 τ. ελαιόλαδο αξίας 20.328.192 .

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο, ο αριθμός των δικαιωθέντων παραγωγών φθάνει τους 89.521 επί συνόλου 93.215 ενιστάμενων, δηλαδή ποσοστό 96%.

    Οι παραγωγοί πληρώθηκαν με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ. Διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την εκδίκαση των ενστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη του τα κριτήρια που θεσπίσθηκαν με υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διερευνά εάν κατά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων κάποιοι ελαιοπαραγωγοί αδικήθηκαν τους οποίους και δικαιώνει:

    -εάν κάποιοι ελαιοπαραγωγοί είχαν περικοπή σε ποσοστό 40% λόγω μη τήρησης περισσότερων του ενός κριτηρίων και δικαιώνονται για μερικά από αυτά τότε η δικαίωσή τους προσδιορίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 40%.

    Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μπασιάκος, θα αποδοθεί άμεσα η προσδιορισθείσα εκκαθάριση 0,0763 /κιλό (26 δρχ/κιλό) για τους μεμονωμένους παραγωγούς και 0,0668 /κιλό (23 δρχ/κιλό) για τους συνεταιρισμένους ελαιοπαραγωγούς.

    Καταλήγοντας επισήμανε, "είναι αυτονόητο ότι προχωρεί ομαλά η διαδικασία καταβολής από τις 16/10/04 της προκαταβολής των 400 δρχ./κιλό περιόδου του 2003-2004 που θα αφορά υποβληθείσες καταστάσεις των ομάδων παραγωγών, που είναι ταυτοποιημένοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελαιοκομικού Μητρώου".

    [12] ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία καθορίστηκαν τα συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 1673/2004 για τις εμπορικές προδιαγραφές των ακτινιδίων, έλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου.

    Συγκεκριμένα με την απόφαση καθορίζονται:

    -Ως ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την περίοδο 2004-2005 και της μετέπειτα συσκευασίας του προϊόντος η 15η Οκτωβρίου 2004.

    -Οι διαδικασίες στις οποίες θα προβαίνει ο παραγωγός για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, καθώς και το στάδιο ωρίμανσης που πρέπει απαραιτήτως να φτάσει ο καρπός για να αρχίσει η συγκομιδή.

    -Οι υποχρεώσεις του συσκευαστή - εμπόρου για τις περιπτώσεις που θα αποθηκεύσει ή θα διαθέσει στην εμπορία ακτινίδια τόσο στην εγχώρια όσο και στην ενδοκοινοτική αγορά ή στις αποστολές-παραλαβές προς και από τρίτες χώρες.

    Στο μεταξύ, στην ίδια απόφαση καθορίζεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, οι οποίες θα επιβάλλονται στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται οποιαδήποτε παράβαση της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας στη διακίνηση του προϊόντος, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της ποιότητάς του.

    [13] ΤτΕ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Με γοργούς συνεχίστηκε και τον Ιούλιο ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών

    από τις τράπεζες, κυρίως για την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών ή την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

    Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, στο τέλος Ιουλίου τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 37,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003, ενώ ειδικά στα προσωπικά δάνεια, εμφανίζεται ενίσχυση της τάξης του 67,8%.

    Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Ιουλίου 2004 ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 16%. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έφθασαν στο ποσό των 46,17 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,2% και στα στεγαστικά, εμφανίζεται άνοδος της τάξης του 22,9%, ενώ τα υπόλοιπα στις τράπεζες διαμορφώνονταν σε 29,82 δισ. ευρώ.

    Στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες τα υπόλοιπα ανέρχονταν σε 14,98 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. ευρώ προέρχονται από πιστωτικές κάρτες (άνοδος 22,8%) και τα 5,5 δισ. ευρώ από προσωπικά δάνεια (αύξηση 67,8%).

    Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική πιστωτική επέκταση τον Ιούλιο, εμφάνισε μικρή επιβράδυνση και ο ρυθμός ανόδου διαμορφώθηκε στο 9,6% σε ετήσια βάση από 10,9% που ήταν τον Ιούνιο.

    Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις τράπεζες έφθαναν στο τέλος Ιουλίου στο ποσό των 12,24 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 12,6%, έναντι 11,4% τον Ιούνιο. Αυξημένες κατά 16,1%, από 12,9% τον Ιούνιο, ήταν οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου και ανέρχονταν σε 70,19 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, οι τοποθετήσεις στα repos εμφανίστηκαν μειωμένες σε ποσοστό της τάξης του 29,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο πέρυσι και περιορίστηκαν στο ποσό των 8,9 δισ. ευρώ.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΧΙΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη δυνατότητα ανίχνευσης κρεατάλευρων στα ιχθυάλευρα, που αποτέλεσε και βασικό λόγο απαγόρευσης της χρήσης τους ανάλυσαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Θωμάς Αληφακιώτης και Χρήστος Αυγουλάς, στους υφυπουργούς Αλιείας της Χιλής, Φελίππε Σαντοβάλ και του Περού, Αλεχάντρο Χιμένεθ.

    Στη συνέχεια οι δύο υφυπουργοί ζήτησαν την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για άρση της απαγόρευσης χρήσης των ιχθυάλευρων στα μηρυκαστικά (επιτρέπεται η χρήση τους στους χοίρους, την πτηνοτροφία κ.α.).

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντός δήλωσε μεταξύ άλλων: "είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους υφυπουργούς Αλιείας της Χιλής και του Περού, που έθεσαν το θέμα της άρσης της απαγόρευσης χρήσης των ιχθυαλεύρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μηρυκαστικά. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τη στάση της όταν το θέμα έρθει υπό συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Εμείς θέσαμε με τη σειρά μας το μείζον θέμα της ΕΧΡΟ 2008, καθώς και το θέμα της αντισταθμιστικής εισφοράς στο λάδι που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Κοντός, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ονομασίας «Ελιές Καλαμών» που για την Ελλάδα είναι όρος ονομασίας προέλευσης και πρόσθεσε ότι "πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσουν όλη τους την επιρροή στις κυβερνήσεις τους για να υποστηρίξουν τα αιτήματά μας".

    [15] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 8 ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ 20,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Αποφάσεις με τις οποίες επιχορηγούνται οκτώ Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.), με το συνολικό ποσό των 20,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες πληρωμές δικαιούχων προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Οι οδηγίες του ΥΠ.ΑΝ προς τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης είναι η άμεση εκταμίευση των επιχορηγήσεων.

    Το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης αφορούν την υποστήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης για την αξιολόγηση των προτάσεων των υποψήφιων επενδυτών, την υπογραφή συμβάσεων με τους τελικούς αποδέκτες (επιχειρήσεις), την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την πιστοποίηση των χρηματοδοτούμενων έργων και ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας του Προγράμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι στους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των επιχειρήσεων (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ειδικότερα, επιχορήγηση τυγχάνουν, με βάση τις αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Σιούφας οι εξής:

    - Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρία (ΕΛΑΝΕΤ) χρηματοδοτείται με το ποσό των 4.047.096 ευρώ

    -Διαχειριστική 'Έργων Στήριξης ΜΜΕ Οικονομική Συμβουλευτική Ανατολική Μακεδονίας-Θράκης με το ποσό των 1.005.398 ευρώ

    -Διαχειριστική ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου Ηπείρου, Ιονίων Νήσων ύψους 1.550.049 ευρώ

    -Αναπτυξιακή Εταιρία Διαχειρίσεων ΕυρωπΑϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΑΕΔΕΠ) με το ποσό των 1.687.395 ευρώ

    -Κέντρο Επιχειρηματικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης- Αναπτυξιακή Ενωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ) με το ποσό των 4.290.984ευρώ

    -Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας με το ποσό των3,410.438 ευρώ

    -Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με το ποσό των 4.238.000 ευρώ

    -Εταιρία Στήριξης και Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων Κρήτης με το ποσό των 485.822 ευρώ.

    [16] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ Σ.Α. Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, αρχίζοντας στα μέσα Δεκεμβρίου 2004, με ταυτόχρονη μείωση της στρατιωτικής της δύναμης και διατήρηση του ίδιου επιπέδου εφαρμογής της αποστολής, με πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων.

    Στο προσχέδιο της έκθεσης για την αναθεώρηση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι δεν βλέπει ακόμη βάση για επανέναρξη των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο ενόσω εξακολουθεί να υφίσταται αδιέξοδο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή πατρογονικών εδαφών μας, είναι μια σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα, που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τη διαγράφει ή να την αγνοεί, γράφει στο μήνυμα του με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Την άμεση σύγκληση Μείζονος Συνόδου είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν οι Κύπριοι Ιεράρχες αποτεινόμενοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της αποχώρησης του από καιρού ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και να προχωρήσει η διαδικασία των αρχιεπισκοπικών εκλογών, έτσι ώστε με την έναρξη του νέου έτους να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να έχει το νέο της Αρχιεπίσκοπο.

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Πάφου και Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Χρυσόστομος, αποφάσισε σήμερα να συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να επιχειρήσει τη ομόφωνη έγκριση κανονισμών για τερματισμό της ενεργού θητείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος εξαιτίας ασθενείάς του αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του προκαθημένου της Εκκλησίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας θα προτείνει στην Κροατία τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή επεισοδίων, πρόταση που ήδη βρήκε θετική ανταπόκριση στη συνάντηση των πρέσβεων των χωρών - μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ιβο Βάιγκλ.

    Ο κ. Βάιγκλ επανέλαβε ότι η Λιουμπλιάνα δεν αποκλείει τη διεθνή επιδιαιτησία για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων ως τελευταία επιλογή και δυνατότητα προσθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και συλλέγει τα απαραίτητα έγγραφα.

    Σημείωσε ότι την ενδεχόμενη απόφαση για διεθνή επιδιαιτησία θα λάβει η νέα Βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Οκτωβρίου με ευρεία συναίνεση.

    Η διμερής συμφωνία θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων με την Κροατία, ιδιαίτερα των συνοριακών διαφορών, είπε προσθέτοντας ότι η Σλοβενία παρουσίασε την πρότασή της στη χθεσινή συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι η πρόταση εκτιμήθηκε θετικά και ότι αναμένει τη θετική αντίδραση της κροατικής πλευράς.

    Ο κ. Βάιγκλ δήλωσε ότι η Σλοβενία ήρθε σε επαφή με δύο κορυφαίους αξιωματούχους με εμπειρία στην Ε.Ε., οι οποίοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην επίλυση των συνοριακών διαφορών, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες διευκρινίζοντας ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την Κροατία.

    [20] ΟΦΕΛΗ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ "ΒΛΕΠΕΙ" ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αγκυρα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) συνεπάγεται οφέλη- οικονομικά και πολιτικά- και για τις δυο πλευρές, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μελέτη της που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μόλις ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), η μελέτη αναφέρει ότι «σε γενικές γραμμές, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ωφεληθούν από την ένταξη της Τουρκίας, αν και λίγο», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι τα οφέλη για την τουρκική πλευρά από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντικά.

    «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι μια πρόκληση τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία. Εάν γίνει σωστή διαχείριση αυτής (της πρόκλησης), θα προσφερθούν σημαντικές ευκαιρίες και για τις δυο πλευρές» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μελέτη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης.

    [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΑ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Αναβλήθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), που επρόκειτο να εξετάσει τη συγχώνευση των ΠΑΕ, Καβάλας και Ποσειδώνα Νέων Πόρων.

    Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι για την προσεχή Πέμπτη 7 Οκτωβρίου και αντικείμενό της θα είναι τα πιστοποιητικά συμμετοχής των, ΚΑΕ και ΤΑΚ στα Πρωταθλήματα Μπάσκετ Α1 και Α2 κατηγορίας.

    [22] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του πολυμελή αντιπροσωπεία (29 άτομα) από τη Μόσχα και την περιφέρεια της Ρωσικής Πρωτεύουσας, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, Δημοτικούς άρχοντες και Τεχνικούς.

    Σκοπός της επίσκεψής τους στη χώρα μας, η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού για την Ολυμπιακή Προετοιμασία και τη δομή του Ελληνικού Αθλητισμού, καθώς και η επίσκεψη σε Ολυμπιακές Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

    Η αποστολή τους συνδέεται με την υποψηφιότητα της Μόσχας για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, μετά τη συνάντηση, είπε τα εξής:

    «Δεχθήκαμε τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας της Μόσχας, αρμόδιο για θέματα αρχιτεκτονικής και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπούν τα 8 εκατομμύρια κατοίκων της περιφέρειας της Μόσχας.

    Βασικός στόχος ήταν να συζητήσουμε για την Ολυμπιακή προετοιμασία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και γενικά τα έργα που έγιναν, καθώς η Μόσχα είναι υποψήφια να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

    Μεταξύ αυτών ήταν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι ελληνικής καταγωγής, όπως ο Σεμπάστιαν Τεκτονίδης και ο Αχιλλέας Παρασκευόπουλος κι αυτό ήταν ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης.

    Όλοι δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι απ' αυτό που παρουσίασε η Ελλάδα, τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά στους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς Αγώνες.

    Μας υπενθύμισαν ότι μας κέρδισαν στο EURO 2004, αλλά όπως είπαν, θα ήταν κι αυτοί ευτυχισμένοι, αν είχαν χάσει από την Ελλάδα, αλλά είχαν κατακτήσει το EURO.

    Γενικά ήταν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση και συμφωνήσαμε σε επόμενη φάση, να τους ενημερώσουμε λεπτομερώς για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προσέγγισε τους αγώνες».

    Ο επικεφαλής της αποστολής, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Μόσχας Alexander Kurennoj είπε στον κ. Ορφανό:

    «Οι Έλληνες πέτυχαν. Προσπάθησαν και έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους, με αποτέλεσμα να εντυπωσιάσουν με την οργάνωση και των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παρολυμπιακών.

    Κύριε Υφυπουργέ σας ευχαριστούμε θερμά και προσδοκούμε σε μία πολύ καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσετε πολύ».

    [23] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΠΕ ΣΤΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Το Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, η υψηλότερη διάκριση του διεθνούς Παραολυμπιακού Κινήματος, απονεμήθηκε σήμερα στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, από τον Πρόεδρο της ΔΠΕ Φιλ Κρέϊβεν.

    Απευθυνόμενος στην κ.Αγγελοπούλου ο πρόεδρος της ΔΠΕ υπογράμμισε τα εξής: «Απονέμοντάς σας το Χρυσό Μετάλλιο εκ μέρους του Διεθνούς Παραολυμπιακού Κινήματος θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την καταπληκτική δουλειά που επιτελέσατε και τους μοναδικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που οργανώσατε. Σας ευχαριστούμε για τα πάντα".

    Η κ.Αγγελοπούλου από την πλευρά της ανέφερε: "Όλη αυτή η προσπάθεια ήταν μια μοναδική εμπειρία. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, γιατί η συνεργασία μας απέφερε καρπούς και ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους. Θέλω να προσθέσω ότι αυτοί οι Αγώνες άφησαν στη χώρα μας μια μεγάλη κληρονομιά, μας έκαναν όλους να κατανοήσουμε την προσπάθεια των αθλητών".

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Χωρίς αγώνα η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς το Περιστέρι δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο μεταξύ τους αγώνας που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή αναβάλλεται και η Ενωση πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Η ΚΑΕ ΑΕΚ ενημερώθηκε γι αυτή την εξέλιξη από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης μέσω ανακοίνωσης: «Σας ενημερώνουμε ότι ο αγώνας του Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ Περιστερίου ματαιώνεται, λόγω αδυναμίας του Γ.Σ. Περιστερίου».

    Πλέον η Ενωση περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, που θα αναδειχτεί από το ζευγάρι Ολυμπιακού Παναθηναϊκού.

    [25] ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Η ΑΕΚ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Απορρίφθηκε από το Εφετείο και η δεύτερη αίτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για υπαγωγή στο άρθρο 44, με συνέπεια να μπαίνει σε νέες περιπέτειες η ιστορική ομάδα.

    Το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης αναφέρει ότι στα έγγραφα που κατατέθηκαν δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες υπογραφές της Netmed και της Enic. Επίσης, αυτό που μέτρησε ήταν το χρονικό σημείο της επίτευξης συμφωνίας της ΠΑΕ με το 60% των πιστωτών της και το γεγονός της μη συναίνεσης όλων των παικτών της ομάδας στη μείωση των αποδοχών που τους προτάθηκε.

    Πλέον η μόνη προοπτική που μένει για την ΑΕΚ είναι η υπαγωγή στη ρύθμιση που προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος. Αυτό, όμως, ήταν που ακριβώς ήθελαν οι διοικούντες της ΑΕΚ, γιατί με το συγκεκριμένο νόμο θα πρέπει, έστω και σε δόσεις, να καταβληθεί το ποσό στο ακέραιο, ενώ μέσω του άρθρου 44 τα χρέη μειώνονταν δραστικά.

    Αντίδραση εκ μέρους της επίσημης ΑΕΚ δεν υπήρξε, παρ όλα αυτά ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ντέμης Νικολαΐδης πρόκειται να δώσει εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου την Παρασκευή.

    Η εξέλιξη αυτή στην ΑΕΚ, τείνει να αφήσει στο περιθώριο το γεγονός ότι η Ένωση αντιμετωπίζει στις 21:30 της Πέμπτης, στο γήπεδο της Ριζούπολης, τη σλοβενική Γκόριτσα, στη ρεβάνς του 1-1 της Σλοβενίας.

    Η πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση, στους ομίλους του κυπέλλου UEFA, αναμένεται να δώσει μια οικονομική ανάσα στον ταλαιπωρημένο σύλλογο, αλλά, όπως φαίνεται, τα υπάρχοντα προβλήματα, μάλλον θέλουν παραπάνω ανάσες από τους ομίλους του UEFA.

    [26] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Την ανάγκη να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά από τις αναπτυσσόμενες κοινωνίες, οι οποίες έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους, η γήρανση των κοινωνιών τους μέσα στον επόμενο αιώνα, τονίζει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο μήνυμά του για την αυριανή Διεθνή Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία.

    Αφού επισημαίνει ότι τον επόμενο αιώνα, οι πληθυσμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες θα γεράσουν πολύ πιο γρήγορα και σημειώνει ότι οι χώρες αυτές έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους για να αντισταθούν στη γήρανση των κοινωνιών τους, ο κ. Ανάν υπογραμμίζει ότι η πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα είναι να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι χώρες δεν θα βιώσουν τη γήρανση των κοινωνιών τους ως ένα φορτίο, αλλά ως μια προστιθέμενη αξία και ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη, μέσω μιας δραστήριας τρίτης ηλικίας.

    Η πρόκληση είναι, τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Ανάν, να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να χτίσουν μια κοινωνία φιλική σε όλες τις ηλικίες.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του ΓΓ του ΟΗΕ για την αυριανή Διεθνή Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία:

    «Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία- «Η Τρίτη Ηλικία σε μια Κοινωνία όλων των Ηλικιών»- επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο που οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν στις οικογένειες, τις κοινότητες και τις κοινωνίες τους.

    Σε αυτήν τη δέκατη επέτειο του Διεθνούς Ετους της Οικογένειας, επιβεβαιώνεται ακόμη ότι η νεολαία του σήμερα, η πολυπληθέστερη νεολαία που υπήρξε ποτέ, θα είναι οι ηλικιωμένοι του 2050, η μεγαλύτερη ομάδα ηλικιωμένων που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

    Σε πολλά μέρη του κόσμου, τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι παραμένουν αποκλεισμένοι από την ουσιαστική συμμετοχή στις κοινωνίες τους, ενώ αγνοείται η τεράστια συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας τους. Τα ηλικιωμένα άτομα δεινοπαθούν, εξαιτίας των ξεπερασμένων στερεοτύπων, που τους εμφανίζουν ως άτομα ευπαθή, ως άτομα που χρειάζονται φροντίδα.

    Αυτό που αγνοείται είναι ότι πολλά ηλικιωμένα άτομα, όχι μόνο δεν χρειάζονται φροντίδα, αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν φροντίδα σε άλλους, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες που φροντίζουν τα εγγόνια τους όταν οι γονείς βρίσκονται στην εργασία τους.

    Σε μερικά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτό που ήταν μια προσωρινή κατάσταση, έχει γίνει μόνιμη. Οι γονείς είναι μονίμως απόντες είτε γιατί έχουν μεταναστεύσει σε αναζήτηση εργασίας ή ακόμη γιατί έχουν αποβιώσει από AIDS ή άλλες ασθένειες.

    Τον επόμενο αιώνα, οι πληθυσμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες θα γεράσουν πολύ πιο γρήγορα. Αυτές οι χώρες έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους για να αντισταθούν στη γήρανση των κοινωνιών τους.

    Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι χώρες δεν θα βιώσουν τη γήρανση των κοινωνιών τους ως ένα φορτίο, αλλά ως μια προστιθέμενη αξία, ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη, μέσω μιας δραστήριας τρίτης ηλικίας. Με άλλα λόγια, η πρόκληση είναι να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να κτίσουν μια κοινωνία φιλική σε όλες τις ηλικίες.

    Η δεύτερη Παγκόσμια Συνέλευση για τη Γήρανση, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στη Μαδρίτη, ήταν μια κρίσιμη καμπή για τον τρόπο σκέψης μας. Η Συνέλευση αναγνώρισε τη Γήρανση ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο και υποστήριξε τη συμπερίληψή της στη διεθνή ημερήσια διάταξη για τη διεθνή ανάπτυξη.

    Μεταξύ των πολλών συστάσεών του, το Σχέδιο Δράσης της Μαδρίτης ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους ώστε να εξασφαλιστεί η ηλικιακή δικαιοσύνη και να προωθηθεί η ιδέα της αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, ως βασικά στοιχεία της κοινωνικής ανάπτυξης.

    Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα οικοδομήσουμε μια πραγματική κοινωνία για όλες τις ηλικίες. Αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας αφιερώσουμε ξανά τους εαυτούς μας σε αυτή την αποστολή».

    [27] Ο ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΒΜ

    Ουάσιγκτον, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Ένας υπερυπολογιστής που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης ήδη κατέρριψε ανεπίσημα το ρεκόρ ταχύτητας, προκύπτει από δοκιμές της εταιρίας. Όταν ολοκληρωθεί, ο Blue Gene/L θα είναι δέκα φορές ισχυρότερος από τον Προσομειωτή Γης της NEC, ο οποίος διατηρούσε την πρωτιά εδώ και τρία χρόνια.

    To ημιτελές σύστημα της IBM πέτυχε σταθερή ταχύτητα 36,01teraflops (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) στο στάνταρτ τεστ για υπερυπολογιστές, γνωστό ως τεστ Λίνπακ. Συγκριτικά, ο Προσομειωτής Γης, που επεξεργάζεται μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, μπορεί να λειτουργεί σε σταθερή ταχύτητα 35.86tflops.

    Πάντως οι δοκιμές που πραγματοποίησε η IBM θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές ώστε ο Blue Gene/L να συμπεριληφθεί το Νοέμβριο στην επίσημη λίστα των ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου. Το λεγόμενο Top500 δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

    To πειραματικό σύστημα που έχει δοκιμαστεί βρίσκεται στο Ρόσεστερ της Μινεσότα και περιλαμβάνει 16.250 από τους 130.000 επεξεργαστές του ολοκληρωμένου υπερυπολογιστή.

    [28] ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΝΙ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ρώμη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει επηρεάσει τις ζωές μας, αλλά και τον κινηματογράφο υποστηρίζει ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι, η νέα ταινία του οποίου «La tigre et la neve» γυρίζεται με φόντο την κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

    Η ταινία αναφέρεται στον έρωτα ενός ποιητή για μια γυναίκα, που όμως δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Και όλα αυτά, ενώ αρχίζει η επίθεση στο Ιράκ.

    Αναφερόμενος στην ταινία, ο Μπενίνι υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνδέει μια παραγωγή του με ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία. «Η διήγηση μιας τραγωδίας, όπως αυτή του Ιράκ ή ο ναζισμός. Η ζωή είναι ωραία είναι τελικά το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Σε στιγμές που αγγίζουν την ύπαρξή μας με τον πιο δυνατό τρόπο, τελικά ανοίγουμε τα φτερά μας.»

    Ο Ιταλός σκηνοθέτης εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων ομήρων, ενώ σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ ξεκαθάρισε ότι κανένα μακελειό δεν δικαιολογεί ένα άλλο μακελειό.

    Τα γυρίσματα της ταινίας γίνονται στη Ρώμη, ενώ αργότερα το συνεργείο θα ταξιδέψει στην Τυνησία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σκηνικό που θα θυμίζει το Ιράκ.

    [29] ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Κριτική άσκησε το Βατικανό στην αγγλο-αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, καταδικάζοντας παράλληλα την τρομοκρατία, στη διάρκεια της πρώτης παρέμβασης ενός εκ των αντιπροσώπων του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    «Η θέση της Αγίας Εδρας, αναφορικά με την στρατιωτική επέμβαση (στο Ιράκ) είναι γνωστή. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει ότι αυτή δεν οδήγησε σε έναν κόσμο πιο ασφαλή, ούτε στο Ιράκ, ούτε αλλού», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τζιοβάνι Λαγιόλο, «υπουργός Εξωτερικών» του Πάπα.

    Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση αντιπροσώπου της Αγίας Έδρας, που κατέχει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ, μετά το δικαίωμα που απέκτησε το Βατικανό από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να εκφράζει τις θέσεις του στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

    Όσον αφορά την τρομοκρατία, ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε: «Κανένα κράτος δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι προστατευμένο».

    [30] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αμστερνταμ, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Απειλή για βόμβα ανάγκασε αεροσκάφος της British Airways που εκτελούσε την πτήση 983 Βερολίνο-Λονδίνο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σχίπολ του Αμστερνταμ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας στην Ολλανδία και πρόσθεσε πως "όλοι οι επιβάτες είναι σώοι και ασφαλείς".

    [31] "Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Τον συλλογικό τόμο «Η Μετανάστευση στον Κινηματογράφο» θα παρουσιάσουν στις 11 αύριο το πρωί, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρέσβης επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Ε.Ι.Ε. Βασίλης Παναγιωτόπουλος και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Στην εκδήλωση έχει κληθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Πρόκειται για μια έκδοση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών (εκδόσεις Παπαζήση), που εξετάζει το πρόβλημα της μετανάστευσης, μέσα από την κινηματογραφική εικόνα και τον τρόπο που το κατέγραψε ο φακός μεγάλων δημιουργών, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

    [32] ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ "ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΜΕΡΜΟΥΡ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο με την όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Λουτσία ντι Λάμμερμουρ». Η παράσταση που σκηνοθετεί η ιέρεια του σύγχρονου λυρικού θεάτρου Ρενάτα Σκότο (ερμήνευσε παλιότερα και η ίδια το ρόλο της Λουτσία ), κάνει την πρεμιέρα της την Παρασκευή στο ΜΜΘ ενώ θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη παραστάσεις στις 3, 6 και 9 Οκτωβρίου.

    Η πλοκή εκτυλίσσεται σε ένα κάστρο της Σκωτίας κατά τα τέλη του 17ου αι. Ο λόρδος Ενρίκο Αστον ανυπομονεί να παντρευτεί η αδελφή του Λουτσία τον Αρτούρο Μπάκλοου. Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον Εντγκάρντο Ρέηβενσγουντ, θανάσιμο εχθρό του αδελφού της, Ενρίκο... Πρόκειται για μια δραματική όπερα σε δύο μέρη («Η Αναχώρηση» και «Το Γαμήλιο Συμβόλαιο») γραμμένη στα ιταλικά (το λιμπρέτο είναι του Σαλβατόρε Καμμαράνο και βασίζεται στη ρομαντική νουβέλα «η Μνηστή του Λάμμερμουρ (1819)» του Σερ Γουώλτερ Σκοτ).

    Αντιπροσωπευτικο έργο της ιταλικής όπερας του 19ου αιώνα

    Έργο της ώριμης περιόδου του πολυγραφότατου Ιταλού συνθέτη Γκ.Ντονιτσέτι η «Λουτσία» (γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1835 όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 38 ετών και είναι η 55η όπερα που έγραψε) θεωρείται ένα αντιπροσωπευτικά έργα του μπελκάντο και της ιταλικής όπερας του 19ου αιώνα .

    Τον ομώνυμο ρόλο της Λουτσία ερμηνεύει στην παράσταση του Μεγάρου ΜΘ η ρουμανικής καταγωγής Ελβετίδα σοπράνο Ελενα Μόζουκ. Τους ρόλους του λόρδου Ενρίκο (αδελφού της Λουτσία) ερμηνεύει ο ιταλός βαρύτονος Ρομπέρτο Σερβίλε , του Εντγκάρντο ο τενόρος Τζιοακίνο Λι Βίνι , ο τενόρος Δημήτρης Ναλμπάντης (λοχαγός Νορμάνο) κ.α

    Τα σκηνικά είναι της Κάθριν Κέγκλερ , τα κουστούμια του Ουίλιαμ Ορλάντι και οι φωτισμοί του Ρομπέρτο Μάνκα. Συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Τα εισιτήρια στοιχίζουν 75, 60 , 45, 30 και 12 ευρώ (φοιτητικό).

    [33] ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (14:41 UTC+2)

    Δύο νεοελληνικά έργα και ένα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου θα ανεβάσει κατά τη φετινή θεατρική περίοδο 2004-05 το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12), το οποίο θα φιλοξενήσει επίσης έργα άλλων καλλιτεχνικών ομάδων, σεμινάρια και λογοτεχνικές βραδιές.

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Στις αρχές Νοέμβρη θα παρουσιαστεί το έργο του θεσσαλονικιού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη «Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών» σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, σκηνικά και κοστούμια Ευαγγελίας Κιρκινέ, βοηθό σκηνοθέτη το Θωμά Βελισσάρη και τεχνική υποστήριξη Αθανασίας Πέτσα. Θα παίξουν οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου και Νίκος Ορτετζάτος.

    Το έργο αποτελεί μια θεματική και υποκριτική συνέχεια της περσινής παράστασης του θεάτρου «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι». Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας σχεδόν μια τελετουργική προσέγγιση των ανθρωπίνων σχέσεων, φτάνει τους ήρωες του σε ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια της αρρώστιας και της διαστροφής.

    Ο Δημήτρης Δημητριάδης, βραβευμένος με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2003, είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες συγγραφείς και διανοούμενους. Ζει και εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και είναι η πρώτη φορά που έργο του ανεβαίνει από θέατρο της πόλης. Στόχος του θεάτρου «Ακτίς Αελίου» είναι η συνολική παρουσίαση του έργου του και στην κατεύθυνση αυτή θα οργανώσει, παράλληλα με την παράσταση, λογοτεχνικά βραδινά αφιερωμένα στο έργο του.

    ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΒΡΟΧΗ

    Η δεύτερη παραγωγή θα ανεβεί τον Ιανουάριο του 2005 και πρόκειται για τους μονολόγους της Ματίνας Μόσχοβη «Όλες τις Κυριακές με βροχή» και «Κατά πρόσωπο», έναν ανδρικό και ένα γυναικείο, που θα ενωθούν σε μια ενιαία παράσταση και θα αντιμετωπιστούν σκηνοθετικά ως ένα, ενιαίο έργο. Η σκηνοθεσία είναι της Θεανώς Αμοιρίδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ευαγγελίας Κιρκινέ οι φωτισμοί του Μάκη Μαριάδη και η τεχνική υποστήριξη της Αθανασίας Πέτσα. Θα παίξουν οι ηθοποιοί Θωμάς Βελισσάρης και Ιωάννα Κατσαρού.

    Η Ματίνα Μόσχοβη είναι μια νέα συγγραφέας, που έχοντας την εμπειρία της ηθοποιού συνδυάζει την ποιητικότητα με μια φυσική σχεδόν, θεατρική σχέση με το λόγο και είναι η πρώτη φορά που έργο της ανεβαίνει στην Ελλάδα.

    ΜΑΚΜΠΕΘ

    Η τελευταία παραγωγή της φετινής θεατρικής περιόδου θα είναι ο «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, σκηνικά και κοστούμια Ευαγγελίας Κιρκινέ, φωτισμούς Μάκη Μαριάδη και τεχνική υποστήριξη Αθανασίας Πέτσα. Θα πάρουν μέρος οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θωμάς Βελισσάρης, Θεανώ Αμοιρίδου, Ιωάννα Κατσαρού, Νίκος Ορτετζάτος και Γιώργος Παπαδημητρίου, ενώ θα επιλεγούν μετά από ακρόαση τρεις ακόμη ηθοποιοί.

    Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα θα αναμετρηθεί μ' ένα κλασικό κείμενο τέτοιου μεγέθους, διαγράφοντας την αρχή ενός νέου κύκλου σ' ένα ρεπερτόριο μεγαλύτερων απαιτήσεων. Δομικό στοιχείο της παράστασης, η νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη που μέσα από τη διαφορετική της προσέγγιση οδηγεί τη σκηνοθετική γραμμή και δίνει άλλες διαστάσεις στο ποιητικό έργο του Σαίξπηρ. Η σκηνοθεσία θα προσπαθήσει να υπηρετήσει το πνεύμα του σαιξπηρικού λόγου, δίνοντας όμως μια ανανεωτική ερμηνεία που πηγάζει πάντα μέσα από τις ανάγκες έκφρασης της ομάδας, τις προοπτικές και τους εγγύτερους στόχους της.

    ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Από την 1η έως τις 10 Οκτωβρίου στο θέατρο «Ακτίς Αελίου» θα φιλοξενηθεί η παράσταση «Πριάπειο γαρίδων ή η υπόθεση Σταϊνέλ» του Κριστιάν Συμεών από την καλλιτεχνική ομάδα «Σχεδιάγραμμα».

    Επιπλέον κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα διοργανωθούν σεμινάρια με καταξιωμένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανθρώπους του θεάτρου στο πλαίσιο της προσπάθειας του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» να προωθήσει τη θεατρική έρευνα και να φέρει σε επαφή τις θεατρικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης με τις νέες ιδέες και τα ρεύματα της σύγχρονης θεατρικής αναζήτησης.

    Τέλος, θα καθιερωθούν οι λογοτεχνικές βραδιές, ξεκινώντας από αυτές που θα είναι αφιερωμένες στο Δημήτρη Δημητριάδη (θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις Τετάρτες) και στην Ματίνα Μόσχοβη (θα ολοκληρωθούν σε δύο Τετάρτες). Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετέχουν συγγραφείς και άλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι της πόλης και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

    [34] ΤΟ 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΠΑΝΟΕΒΡΑΪΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    "Η κοινωνική και πολιτισμική ζωή στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα ισπανοεβραϊκά κείμενα" είναι το θέμα του 3ου διεθνούς συνεδρίου Ισπανοεβραϊκής Γλώσσας που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου).

    Το συνέδριο θα ξεκινήσει το πρωί της 17ης Οκτωβρίου με θέματα την Ισπανοεβραϊκή Γλώσσα, την Παράδοση και την Ποίηση (πρωινή συνεδρία, 9.30) και την Προφορική Παράδοση (απογευματινή συνεδρία, 18.00), ενώ την επόμενη μέρα του συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα θέματα: Δημοσιευμένα και Αδημοσίευτα Κείμενα (πρωινή συνεδρία, 9.30) και Λαϊκά Τραγούδια (απογευματινή, 18.00).

    Το συνέδριο θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, ενώ θα μιλήσουν καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    [35] Ο RICHARD GALLIANO ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ PIAZZOLLA

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 (12:35 UTC+2)

    Εργα του Astor Piazzolla θα παρουσιάσει ο διάσημος Γάλλος ακορντεονίστας, συνθέτης και διασκευαστής, Richard Galliano, σε μία μουσική βραδιά, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειο (ώρα 21.00), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων.

    Η εκδήλωση με τίτλο «Από την τζαζ στον Piazzolla» γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ενώ ο 54χρονος καλλιτέχνης επιλέγει από το τεράστιο ρεπερτόριο του Astor Piazzolla τα κομμάτια εκείνα που τον αγγίζουν συναισθηματικά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 September 2004 - 18:14:07 UTC