Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ AIRBUS ΤΩΝ Ο.Α.
  • [03] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ
  • [04] ΠΥΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [05] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΜΙΑΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ
  • [07] ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.-Θ.
  • [08] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΙΡΚΗΣ
  • [09] ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ
  • [10] ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΣΔΜΗΥΠ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠ.ΑΝ.
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
  • [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [13] ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [14] ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΡΑΕ
  • [15] ΔΥΟ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΔΑΔ
  • [16] ΟΜΗΡΟΥ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [17] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΚΑΙ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [19] ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [20] ΤΑ 20 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [21] ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΕΑ
  • [23] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ Τ. ΑΝΤΑΜΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ
  • [24] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
  • [25] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
  • [26] Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΤΑΛΙΔΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ CNN
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ-ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [30] 5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΒOYΡΛΟΥΜΗ
  • [32] ΣΧΟΛΙΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
  • [33] ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ"
  • [34] ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ"

  • [01] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (14:40 UTC+2)

    Τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την οδική ασφάλεια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με δήλωσή του σήμερα το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων ο κ.Καραμανλής είπε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο συγκρότησης τροχαίας εθνικών οδών.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Η τραγωδία συγκλόνισε όλους τους Έλληνες. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και τους οικείους τους. Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα. Μία μικρή πόλη χάνεται στην άσφαλτο. Για κάθε πολιτισμένη χώρα η οδική ασφάλεια είναι ουσιώδης συνιστώσα της ποιότητας ζωής. Είναι ασφαλώς και πάνω από όλα υπόθεση του κράτους. Είναι όμως και ζήτημα κοινωνικού πολιτισμού και νοοτροπίας. Είναι ζήτημα παιδείας που αφορά όλους τους Έλληνες μαζί και τον καθένα μας ξεχωριστά. Οι πρόχειρες παρεμβάσεις, τα αποσπασματικά μέτρα είναι ατελέσφορα. Προχωρούμε στην εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων».

    «Πρώτον ήδη επιβάλαμε νέους ρυθμούς για την ταχεία ολοκλήρωση όλων των έργων, ώστε το δυνατόν συντομότερα το εθνικό οδικό δίκτυο να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Δεύτερον αποφασίσαμε την αυστηρότερη αστυνόμευση του οδικού δικτύου. Κυρίως μάλιστα των σημείων που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής επικινδυνότητας».

    «Τρίτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέλαβε να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο συγκρότησης τροχαίας εθνικών οδών».

    «Τέταρτον τοποθετούνται κάμερες στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας για το συνεχή έλεγχο της κυκλοφορίας και τον άμεσο εντοπισμό των παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

    «Πέμπτον αναθεωρείται το σύστημα ελέγχου των διπλωμάτων οδήγησης βαρέων οχημάτων. Ήδη έχουμε κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες ελέγχου τέτοιων οχημάτων».

    «Έκτον γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τους παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ειδικά για τα βαρέα οχήματα οι κυρώσεις θα αφορούν όταν αυτό επιβάλλεται- όχι μόνο τους οδηγούς τους αλλά και τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτά ανήκουν».

    «Η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Η δραστική μείωση των ατυχημάτων είναι χρέος μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    [02] ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ AIRBUS ΤΩΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Με ασφάλεια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας το Airbus 340 των Ολυμπιακών Αερογραμμών που ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, μετά από προειδοποίηση για βόμβα.

    Όπως ανακοίνωσαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 7 το απόγευμα, στο ιρλανδικό αεροδρόμιο.

    [03] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Να παραγγείλει κάθε νόμιμη ανακριτική ενέργεια για την εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτίων του χθεσινού πολύνεκρου τροχαίου ατυχήματος στο πέταλο του Μαλιακού Κόλπου, καθώς και τον εντοπισμό των υπαιτίων, ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ταχεία ολοκλήρωση της προδικασίας και ανάλογα με την έκβασή της, την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    «Σε κάθε περίπτωση θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και θα καταλογιστούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου» δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας.

    [04] ΠΥΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    "Πυρά" κατά της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του, με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις τυχόν επιπτώσεις της απογραφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ενώ της καταλόγισε και προσπάθεια απαξίωσης της οικονομίας, γεγονός που, όπως τόνισε, υπονομεύει τους πολίτες και τις επενδύσεις.

    "Η κυβέρνηση δεν βρήκε ούτε μαύρη τρύπα, ούτε βρήκε ψεύτικα στοιχεία. Αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει διεθνώς, το έχει δημιουργήσει από δικές της λαθεμένες τακτικές και πολιτικές, με τις αλχημείες και την καταστροφική λογιστική που ακολούθησε και με τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους τελευταίους επτά μήνες, όπου έχει αποτύχει και στα έσοδα και στον τρόπο που χειρίστηκε τα έξοδα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, καθώς θέλει, όπως είπε, με την απογραφή να κρύψει τις ευθύνες της.

    Αναφερόμενος στο θέμα των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως "το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα" και πρόσθεσε πως μόλις το κόμμα μελετήσει τις σχετικές δικογραφίες θα διατυπώσει την ακριβή του θέση.

    Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, στο οποίο έχασαν τη ζωή του επτά μαθητές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες σε τοπικούς και κοινωνικούς παράγοντες, αλλά και στους οδηγούς των εθνικών οδών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους :

    «Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχαμε συνάντηση για να συζητήσουμε τα θέματα της οικονομίας. Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομία, και τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία απογραφή με αδιαφάνεια, χωρίς τη συνδρομή θεσμών, όπως η Κεντρική Τράπεζα, και χωρίς να δώσει καν τα στοιχεία.

    Η κυβέρνηση ούτε μαύρη τρύπα βρήκε, ούτε ψεύτικα στοιχεία, και η εικόνα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς, έχει δημιουργηθεί από δικές της λαθεμένες τακτικές και πολιτικές, με αλχημείες και καταστροφική λογιστική που ακολούθησε, και βεβαίως με τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους τελευταίους 7 μήνες. Έχει αποτύχει και στα έσοδα, και στον τρόπο που χειρίστηκε τα έξοδα του προϋπολογισμού.

    Έχει τεράστιες ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση, διότι έχει απολέσει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας, έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας μας σε ό,τι αφορά την οικονομική της δυνατότητα, έχει τροφοδοτήσει την απαξίωση, με οδυνηρές συνέπειες για τον Έλληνα πολίτη, για τις επενδύσεις, για τις φορολογίες και είναι αποκλειστικά δική της η ευθύνη.

    Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το κύρος της χώρας μας. Συζητήσαμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε και παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μιλήσουμε στο διεθνή Τύπο για να βελτιώσουμε ακριβώς την εικόνα της χώρας μας. Βρισκόμαστε στην παράδοξη θέση, εμείς ως αντιπολίτευση να παλεύουμε για το κύρος της χώρας μας, της Ελλάδας, και η Νέα Δημοκρατία να αυτό-δυσφημίζει όπως έχω ξανατονίσει την Ελλάδα, να δημιουργεί με τις κινήσεις της συνεχώς μια κακή εικόνα. Για να μπορέσουμε και πάλι να ενισχύσουμε το κεφάλαιο της αξιοπιστίας μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε για το σήμερα και το μέλλον, αυτή καταστροφολογεί και υπογράφει μεγάλα γραμμάτια για το μέλλον του ελληνικού λαού.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσετε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

    Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να επαναλάβω κάτι που έχω τονίσει και παλαιότερα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να κυβερνήσει. Έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί καν να συντονιστεί, και δεν έχει πολιτική. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συντονίζεται όταν θέλει να σηκώσει τη σημαία της σκανδαλολογίας.

    Και φαίνεται, ότι αυτή τη σημαία τη σηκώνει και πάλι για να διαμορφώσει ένα πολιτικό κλίμα, και βεβαίως για να προετοιμάσει τις όποιες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Εμείς είμαστε έτοιμοι. Εμείς είμαστε έτοιμοι ως παράταξη που θα παλέψει και θα υπερασπιστεί τη διαφάνεια, θα υπερασπιστεί την αλήθεια, θα υπερασπιστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παιχνίδι της ομηρίας και το παιχνίδι της σπίλωσης ευρύτερα του πολιτικού κόσμου, αλλά ούτε και της παράταξής μας. Είμαστε μία παράταξη που αντιμετωπίζει με ευθύνη τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ζητήσετε τελικώς να υπάρξει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή κύριε Πρόεδρε;

    Γ. Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ έχω πει και παλαιότερα, εμείς δεν φοβόμαστε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Εμείς υπηρετούμε τη διαφάνεια και τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Για την ακριβή μας στάση, θα σας ενημερώσουμε την κατάλληλη ώρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούμε πολλές κατηγορίες μετά το τραγικό δυστύχημα για καθυστερήσεις στα έργα. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις;

    Γ.A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα ήθελα να μπω σε μία τέτοια συζήτηση μία ημέρα μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα που όλοι μας θρηνούμε. Το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ και να υποστηρίξω να ξεπερασθούν είναι ότι όλοι οι λόγοι που είχανε δημιουργήσει την καθυστέρηση στην κατασκευή αυτού του νέου δρόμου και που είχανε σχέση και με κοινωνικούς παράγοντες και με τοπικούς παράγοντες. Θα πρέπει όλοι πια να κατανοήσουμε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία. Πόροι υπάρχουνε. Και βεβαίως όλοι μας πρέπει να δούμε επιτέλους την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας μας στην συμπεριφορά μας ως οδηγοί σε αυτούς τους δρόμους.

    Σας ευχαριστώ».

    [05] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (09:53 UTC+2)

    Πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι αναρριχήθηκε η τιμή του αμερικανικού αργού, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 71 σεντς και έφτασε στα 50,35 δολ., ήτοι στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 21 ετών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα άνοδος είναι απόρροια των επιθέσεων των ανταρτών στη Νιγηρία, οι οποίοι απειλούν να βάλουν φρένο στην παραγωγή πετρελαίου στο δέλτα του Νίγηρα.

    Η αβεβαιότητα για την πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την προμήθεια της αγοράς ενόψει του χειμώνα και κλονίζει τα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια, εντείνοντας τους φόβους για αρνητικές επιρροές στην οικονομική ευρωστία και τα εταιρικά αποτελέσματα._

    [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΜΙΑΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο οδηγός της νταλίκας που εμπλέκεται στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε, χθες, στο πέταλο του Μαλιακού, όπως επίσης και η συνιδιοκτήτρια της νταλίκας και αντιπρόεδρος της εταιρίας «Τζαμοτεχνική», στην οποία ανήκε το μοιραίο όχημα, ενώ σοβαρές παρατυπίες φαίνεται να προκύπτουν και για τον οδηγό του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Τρικάλων.

    Ο εισαγγελέας Λαμίας, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν, σήμερα το απόγευμα, ο οδηγός της νταλίκας, Αντώνης Παρδαλάκης, η συνιδιοκτήτρια της νταλίκας, Μαρία Σαρτζετάκη και ο οδηγός του λεωφορείου, Δημήτρης Πεσλής, τούς απήγγειλε διώξεις για μία κακουργηματική πράξη, δύο πλημμεληματικές, τέσσερα πταίσματα, αλλά και για παραβάσεις του ΚΟΚ.

    Και οι τρεις προσήχθησαν με χειροπέδες στα χέρια στις 6.30 το απόγευμα στον Εισαγγελέα Λαμίας ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται στο γραφείο του ανακριτή προκειμένου να γίνει ο επιμερισμός των κατηγοριών.

    Ο εισαγγελέας Λαμίας άσκησε δίωξη για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι και απήγγειλε παράλληλα τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και σωματικών βλαβών από αμέλεια, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

    Οι διώξεις που αφορούν στις πταισματικές παραβάσεις αφορούν στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, στην υπερφόρτωση, στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα και την απουσία κάρτας ταχογράφου για τον οδηγό του λεωφορείου.

    [07] ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.-Θ.

    Αλεξανδρούπολη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Στη γενική συνέλευση της Ένωσης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), που πραγματοποιήθηκε στο Στάβαγκερ της Νορβηγίας συμμετείχε ο Γ.Γ. της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Μιχ. Αγγελόπουλος ως πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

    Στην ομιλία του ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα αρμονικής ανάπτυξης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας πως η συνοχή, η συνεργασία, η σύγκληση και η ανταγωνιστικότητα, έχουν άμεση σχέση με την αρμοδιότητα των Κοινοτικών και των εθνικών οργάνων με συνεκτικό στοιχείο το έδαφος. Στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής περιφερειακής βάσης που θα βασιστεί και στα αυξημένα κονδύλια.

    Ακόμη υποστήριξε ότι η εξάλειψη οικονομικο-κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί θεμέλιο για την πολιτική, θεσμική και λειτουργική συνοχή της Ευρώπης. Χωρίς οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επίσης υπογράμμισε ότι τα 13,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, που προορίζονται για την εδαφική συνοχή είναι ένα ικανό ποσό στο οποίο μπορούν να βασιστούν ευρωπαϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες παράλληλα με την ευρωπαϊκή σύμπραξη διασυνοριακής συνεργασίας που αποτελεί το νέο πολιτικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Στη γενική συνέλευση παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Ένωσης, ενώ συζητήθηκαν θέματα όπως «Ενέργεια και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη», «Η ναυτιλιακή διάσταση της Ευρώπης».

    Τέλος έγινε και η εκλογή του Πολιτικού Γραφείου της CRPM καθώς και η επανεκλογή του προέδρου C. Martini. Για το Πολιτικό Γραφείο εξελέγησαν ο κ. Αγγελόπουλος και οι Γ.Γ. των περιφερειών Κρήτης Σεραφείμ Τσιόκας και Βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης.

    Όλγα Ορφανίδου

    [08] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΙΡΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ένα πολύ σοβαρό θέμα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, ύστερα από την αποκάλυψη ότι άγνωστοι γκρέμισαν τους τοίχους της αποθήκης στην οποία φυλάσσονταν τοξικά απόβλητα στα παλιά Μεταλλεία της Κίρκης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

    Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε η Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κλαπεί καμιά από τις επικίνδυνες ουσίες (κυάνιο), οι οποίες είχαν σφραγιστεί στην αποθήκη των Μεταλλείων τον Σεπτέμβριο του 2001 ύστερα από παρέμβαση της Εισαγγελέως.

    Το κυάνιο που είναι αποθηκευμένο σε 60 περίπου βαρέλια στην Κίρκη πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό σε σημείο που να μην υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ήδη από την Νομαρχία Έβρου έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί τρόπος για την μεταφορά των βαρελιών αλλά και να διευκρινιστεί το κόστος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ποσό που χρειάζεται για να μεταφερθούν τα βαρέλια με το θανατηφόρο κυάνιο με ασφάλεια στο εξωτερικό είναι δέκα χιλιάδες ευρώ.

    Ο Νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης προτείνει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την περιοχή των Μεταλλείων ώστε να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Εξάλλου σε μελέτη του Υφηγητή Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου Κυριάκου Αρίκα και της Επιστημονικής του Ομάδας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα Μεταλλεία της Κίρκης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, περιγράφεται η επικινδυνότητα της κατάστασης και τονίζεται ότι η κύρια πηγή τοξικών μετάλλων και άκρως επικίνδυνων χημικών αντιδραστηρίων, όπως κυανιούχο νάτριο και θειούχο που απειλούν την υγεία ανθρώπων και ζώων, βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου εμπλουτισμού των θειούχων μεταλλικών ορυκτών, 3χλμ. ανατολικά της Κίρκης, δίπλα στον Μικρό ποταμό «Ειρήνη», που εκρέει ύστερα από 23 χλμ. στο Θρακικό πέλαγος, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

    Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι στα πατώματα του παλαιού Μεταλλείου, υπάρχουν διασκορπισμένα υπολείμματα κυανιδίων καθώς και σε κατεστραμμένα βαρέλια που υπάρχουν και έξω από το εργοστάσιο.

    Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στη διάρκεια συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Όλγα Ορφανίδου

    [09] ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Την επίσπευση της ανακριτικής διαδικασίας για τις συνθήκες του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος στο πέταλο του Μαλιακού ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εισαγγελέα Λαμίας, ο κ. Λινός του ζήτησε να επισπεύσει την όλη ανακριτική διαδικασία και να έχει ο ίδιος την εποπτεία των προανακριτικών ερευνών που διεξάγει η τροχαία.

    Ζήτησε, επίσης, να έχει ο ίδιος συνεχή ενημέρωση επί της πορείας της ανάκρισης που διεξάγεται.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, είχε ζητήσει από τον κ. Λινό να παραγγείλει κάθε νόμιμη ανακριτική ενέργεια για την εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτίων του πολύνεκρου τροχαίου.

    Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ταχεία ολοκλήρωση της προδικασίας και ανάλογα με την έκβασή της, την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    [10] ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΣΔΜΗΥΠ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠ.ΑΝ.

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Με τη διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΠΣΔΜΗΥΠ), συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση του ΠΣΔΜΗΥΠ που αντιπροσωπεύει 10.000 επιστήμονες μηχανικούς του κλάδου, συζητήθηκαν η στρατηγική και οι δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

    Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΠΣΔΜΗΥΠ, Μ. Γιαμπουράς, ο γενικός γραμματέας, Γ. Βέργαδος, ο ταμίας, Γ. Λιάκος, το μέλος, Δ. Μπογιατζής και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ποιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, Δ. Σταματάκη,

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Με μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα στενής και συστηματικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, που αφορούν τον επιστημονικό τους κλάδο και ευρύτατα το κοινωνικό σύνολο, όπως προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, αξιοποίηση πόρων, διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, παιδεία, επικίνδυνα προϊόντα, υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

    Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Μιχάλης Χάλαρης, ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Κοΐνης, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Δημόπουλος και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ποιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, Δ. Σταματάκη,

    [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα παρουσιάσει αύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στις 12.00 το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου. Η συνέντευξη θα γίνει στην αίθουσα 305 Β του Υπουργείου Οικονομίας.

    [13] ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Βερολίνο, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Η υπόθεση των παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας συμπαρασύρει και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο. Ο κ. Παπαδήμος σε δηλώσεις του είχε ισχυριστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε δημοσιεύσει όλα τα στοιχεία στις εκθέσεις της.

    Οι Βρυξέλλες ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή απορρίπτει τους ισχυρισμούς Παπαδήμου. Είναι σωστό αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες υπολόγιζαν με δύο διαφορετικούς τρόπους τις αμυντικές δαπάνες. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι εκτός εκείνων της μεθοδολογίας για τους οποίους διορθώσαμε προς τα πάνω τα στοιχεία για το έλλειμμα.

    Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δώσει στοιχεία για ένα τμήμα των αμυντικών δαπανών και των κοινωνικών παροχών. Συνεχίζοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δηλώσεις Παπαδήμου ερμηνεύονται από τις Βρυξέλλες ως μια προσπάθεια αποποίησης των προσωπικών ευθυνών, διότι τότε ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Στις εκθέσεις της η Τράπεζα υπολόγιζε το έλλειμμα με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Από το 1998 και μετά το βασικό κριτήριο σύγκλισης, αυτό του ελλείμματος, ήταν συνεχώς κάτω από το όριο του 3%, αντίθετα δηλαδή με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Παπαδήμος. Το έλλειμμα ωστόσο ήταν πολύ υψηλότερο. όταν υπολογιζόταν με βάση τον επίσημο ταμειακό έλεγχο. Επίσης στις υποσημειώσεις των εκθέσεων της Τράπεζας υποδεικνύεται συνεχώς οι διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Eurostat και Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ύψος του ελλείμματος", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [14] ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΡΑΕ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία τοποθετούνται στο συμβούλιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) οι κ.κ. Πρόδρομος Ευθύμογλου και Νίκος Μαυρομάτης, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Η πρόταση για την τοποθέτηση των δύο νέων μελών έγινε από επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκο Στεφάνου, η οποία αξιολόγησε 14 υποψηφιότητες, που υπεβλήθησαν για τις δύο αυτές κενές θέσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να διαδραματίζει ακόμη ισχυρότερο ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της Χώρας.

    Η νέα διακυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια στη χώρα, τη διασφάλιση χαμηλών τιμών για τους καταναλωτές και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    [15] ΔΥΟ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΔΑΔ

    Βουκουρέστι, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Δύο Ρουμάνοι δημοσιογράφοι δικαιώθηκαν σήμερα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι η ρουμανική πολιτεία παραβίασε στην περίπτωση τους το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και γι αυτό πρέπει να τους αποζημιώσει.

    Οι δημοσιογράφοι Νταν Κορνέλιου Σάμπου και Κάλιν Νταν Πίρκαλαμπ, που εργάζονταν στην τοπική εφημερίδα «Ziua de Nord-Vest" κατηγορήθηκαν το 1997 για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή έγραψαν ότι ήταν παράνομη η απόκτηση γης από την μητέρα του προέδρου. Στον Σάμπου το δικαστήριο επέβαλε δεκάμηνη ποινή φυλάκισης, ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της κράτησης του και στον Πιρκαλαμπ επιβλήθηκε πρόστιμο, το οποίο κλήθηκε τελικά να πληρώσει η εφημερίδα. Τελικά ο Σάμπου φυλακίστηκε το 1998 και του δόθηκε χάρη από τον πρόεδρο το 1999.

    [16] ΟΜΗΡΟΥ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λάρνακα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συνεχιστούν οι προσπάθειες και να αναληφθούν στο επόμενο στάδιο πρωτοβουλίες ώστε να οδηγηθούμε στη λύση το συντομότερο δυνατό.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας για να παραβρεθεί στο ετήσιο συνέδριό του, είπε ότι στη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, εξέθεσε τις απόψεις της ε/κ πλευράς γύρω από τις εξελίξεις και τις προοπτικές που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Ομήρου παράλληλα είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Στρο «τους λόγους για τους οποίους ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο Ανάν, αλλά δεν απέρριψε την λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως ισχυρίζονται κακόπιστοι τρίτοι», και να εξηγήσει «συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες κατά κοινή εκτίμηση υπήρξαν ετεροβαρείς, άδικες και δεν ικανοποιούσαν τα δίκαια αιτήματα της πλευράς μας και δεν αντιμετώπιζαν τους δικαιολογημένους φόβους και τις ανησυχίες των Ελλήνων της Κύπρου».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΚΑΙ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μαθητών που έχασαν χθες τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στο Ασπρονέρι θα τηρήσουν αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της Κύπρου ενώ με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οι σημαίες στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κυματίζουν μεσίστιες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Κόσοβο Πόλιε, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών στο Κοσσυφοπέδιο και την επιστροφή των προσφύγων στην επαρχία έθεσε ως βασικούς στόχους της διεθνούς κοινότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέρ Σολάνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Ο κ. Σολάνα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, είχε την ευκαιρία να βρεθεί μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου στο χωριό Μπρέσιε, κοντά στο Κόσοβο Πόλιε και να συνομιλήσει μαζί τους για τη ζωή στην επαρχία.

    [19] ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Αγκυρα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Σκοτώθηκε Τούρκος ένοπλος αντάρτης» και τον υπέρτιτλο «Επιχείρηση στην Τσετσενία», προβάλλει ανακοίνωση του Εκπροσώπου των Ρωσικών Ομοσπονδιακών Δυνάμεων του Βορείου Καυκάσου, Chabalkin, σχετικά με επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Τσετσενία, τονίζοντας ότι προχθές τη νύχτα, ομάδα ενόπλων ανταρτών, τουλάχιστον 10μελής, πολιορκήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο χωριό Serjenyurt, της περιοχής Chali, και κατά τη σύγκρουση που ακολούθησε σκοτώθηκαν πέντε αντάρτες, ενώ διέφυγαν οι υπόλοιποι.

    Ο κ. Chabalkin δήλωσε ακόμη ότι σε έναν εκ των δολοφονηθέντων αναβρέθηκε τουρκική ταυτότητα στο όνομα Χασάν Ουμάτς και πρόσθεσε: «Έχουμε μαγνητοφωνήσει τις συνδιαλέξεις μελών της ομάδας που χρησιμοποίησαν ασύρματο και εξ αυτών γίνεται αντιληπτό ότι η ομάδα απαρτίζονταν και από άλλους Τούρκους».

    Το δημοσίευμα συνοδεύεται και από την ανευρεθείσα ταυτότητα, από την οποία προκύπτει ότι ο Ουμάτς είχε γεννηθεί στη Μαλάτεια, τον Μάρτιο του 1980.

    [20] ΤΑ 20 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά είκοσι συνολικά μετάλλια κατέκτησε η εθνική μας ομάδα που πήρε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι Ελληνες πρωταθλητές τα πήγαν περίφημα στην κολύμβηση και στο στίβο, αφού μόνο σε αυτά τα αγωνίσματα πήραν όλα τα μετάλλια. Πρωταγωνιστής των επιτυχιών ήταν ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος κατέκτησε δύο χρυσά και ένα αργυρό στην κολύμβηση, ενώ τρία ασημένια κατέκτησε η Ανθή Καραγιάννη στον στίβο.

    Ειδικότερα, στην κολύμβηση χρυσά μετάλλια πήραν στα 100μ πεταλούδα ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κατηγορία S13), στα 100μ ύπτιο ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κατηγορία S13) και στα 50μ ύπτιο ο Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1).

    Τα ασημένια μετάλλια πήραν στην κολύμβηση και στα 50μ ελεύθερο ο Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1), στα 50μ ελεύθερο ο Κωνσταντίνος Φύκας (κατηγορία S8), στα 50μ ελεύθερο ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κατηγορία S13), στα 100μ ελεύθερο ο Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1), στα 100μ ελεύθερο ο Κωνσταντίνος Φύκας (κατηγορία S8), στα 50μ ύπτιο ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κατηγορία S1), στα 50μ ελεύθερο η Μαρία Καλπακίδου (κατηγορία S2), στα 50μ ύπτιο η Μαρία Καλπακίδου (κατηγορία S2), στο στίβο και στη σφαιροβολία ο Γιώργος Καραμηνάς (κατηγορία F52), στη δισκοβολία ο Ευθύμιος Καλαράς (κατηγορία F53), στα 100μ η Ανθή Καραγιάννη (κατηγορία T13), στα 400μ η Ανθή Καραγιάννη (κατηγορία Τ13) και στο μήκος η Ανθή Καραγιάννη (κατηγορία (Τ13).

    Τέλος τα χάλκινα μετάλλια και στην κολύμβηση κέρδισαν στα 100μ ελεύθερο ο Γιάννης Κωστάκης (κατηγορία S3), στα 50μ ύπτιο ο Γιώργος Καπελλάκης (κατηγορία S2), στο στίβο στη σφαιροβολία ο Χρήστος Αγγουράκης (κατηγορία F53), στα 100μ η Παρασκευή Καντζά (κατηγορία Τ11).

    [21] ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Δεν κατάφερε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου 5Χ5 να κατακτήσει ένα μετάλλιο και κατετάγη τέταρτη στους παραολυμπιακούς αγώνες. Ηττήθηκε από την Ισπανία με 2-0 στον μικρό τελικό, παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

    Η εθνική μας από νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ, χάρη σε τέρμα που σημείωσε στο 5' ο Ροσάντο. Η εθνική μας προσπάθησε να απαντήσει στο 12', αλλά το σουτ του Χατζηαποστολίδη βγήκε άουτ. Οι Ισπανοί ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 38΄ και πάλι με τον Ροσάντο. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Γκλοκ (Βραζιλία)

    ΕΛΛΑΔΑ: Κατσάμπαλης, Ζαχαρός, Τοκατλίδης, Αμπατζής, Χατζηαποστολίδης. Επαιξαν και οι Τριανταφύλλου, Παπανικολάου, Ασλάνογλου.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Λάργκο, Γκαρίντο, Μαρτίν, Ροσάντο, Λόπεθ. Αγωνίστηκαν και οι Αγκουιλάρ, Γκουαντράντο, Αλβάρεθ.

    [22] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Γενική συνέλευση με βασικό θέμα τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, προκήρυξε η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Αυτή προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή (17:00), στο ξενοδοχείο «Εσπέρια Πάλλας» και σε περίπτωση μη απαρτίας, θα διεξαχθεί την επομένη.

    Το νέο Δ.Σ. με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων σωματείων της Ομοσπονδίας, θα αυξηθεί κατά 6 μέλη και από 11μελές θα γίνει 17μελές. Επίσης, θα οριστούν 7 αναπληρωματικά μέλη, 3 τακτικά μέλη εξελεγκτικής επιτροπής και 1 αναπληρωματικό για την ίδια επιτροπή.

    Υποψηφιότητα για τις 17 θέσεις των τακτικών μελών του Δ.Σ. έχουν θέσει 18 φίλαθλοι, ενώ για τις 7 αναπληρωματικές θέσεις υπάρχουν ισάριθμοι υποψήφιοι. Εξάλλου, υπάρχουν 3 υποψήφιοι για τις ισάριθμες θέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής και 1 για τη μοναδική θέση του αναπληρωματικού μέλους.

    Υποψήφιοι είναι όλα τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. Νέες υποψηφιότητες αποτελούν οι Κιούφης Παναγιώτης, Κοκκίνου Αναστασία, Λογοθέτης Γιώργος, Μάκρας Κωνσταντίνος, Μεσσήνης Δημοσθένης, Παπαγεωργίου Γιώργος, Πλακαντωνάκης Σταύρος και Χατζηϊλιάδης Γιώργος.

    Επίσης στη γενική συνέλευση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, ο διοικητικός και

    οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ. και η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2005. Στις αρχαιρεσίες έχουν δικαίωμα ψήφου 68 σωματεία.

    [23] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ Τ. ΑΝΤΑΜΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Η απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, να θέσει υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου την προσπάθεια του Καναδού Παρολυμπιονίκη Τζεφ Άνταμς, ν' ανέβει στο υψηλότερο σημείο της Ακρόπολης με αμαξίδιο, έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες Έλληνες και Καναδούς που συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ιστορικού μνημείου να ζήσουν έντονες στιγμές συγκίνησης.

    Η απάντηση που έδωσε ο Καναδός, με αναπηρίες αθλητής, ήταν εντυπωσιακή. Ξεκίνησε από εκεί που αρχίζει το παραδοσιακό μονοπάτι για να φθάσει μέχρι το χώρο της Ακρόπολης, όπου υψώνεται η Ελληνική Σημαία. Ο Τζεφ Άνταμς κάλυψε τη διαδρομή σε 16 λεπτά.

    Κι ενώ όλοι εκείνοι που ανέβηκαν, χωρίς σωματικά προβλήματα έφτασαν πάνω κάθιδροι, ο Καναδός Παρολυμπιονίκης, αν και ανέβηκε τα σκαλοπάτια με το αμαξίδιο, ήταν απόλυτα ακμαίος και χαμογελαστός για το επίτευγμα του.

    Έκανε όλη τη διαδρομή καταχειροκροτούμενος και στο τέλος βέβαια, γνώρισε, δικαίως, την αναγνώριση της προσπάθειας του με έντονες επευφημίες.

    Ο κ. Γ. Ορφανός, που παρακολούθησε τον αθλητή στη διαδρομή του, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε: « Η μοναδική αυτή προσπάθεια ανάβασης στην Ακρόπολη, το κορυφαίο σύμβολο του Ελληνικού, αλλά και του Παγκόσμιου Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 12ων Παρολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναδεικνύει τη μοναδική δύναμη, αλλά και την αποφασιστικότητα των ατόμων με αναπηρίες, να αντιμετωπίζουν μέσω του Αθλητισμού, κάθε δυσκολία της ζωής.

    Το Υφυπουργείο Αθλητισμού υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι χάρη στη δύναμη της θέλησης τους, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα τους, γίνονται πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλους.

    Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για τους συνανθρώπους μας με τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες στον Αθλητισμό και στη ζωή».

    [24] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας (ΕΟΙ) θα διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο υπερπήδησης εμποδίων, Athens CSIO-W 2004, από 7 έως και 10 Οκτωβρίου 2004.

    Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά το μεγάλο αθλητικό γεγονός της Υπερπήδησης Εμποδίων.

    Πάνω από 16 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή, εκ των οποίων οι 12 με πλήρεις ομάδες (4 ή 5 ιππείς), ενώ οι 4 θα λάβουν μέρος με ατομικές συμμετοχές. Η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, είναι μερικές από τις χώρες, που θα πάρουν μέρος. Από ελληνικής πλευράς 18 περίπου ιππείς και αμαζόνες θα λάβουν μέρος στο Athens CSIO-W 2004 προσπαθώντας πάντα για τη διάκριση.

    Οι αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου θα διεξαχθούν στο ιπποδρόμιο της υπερπήδησης εμποδίων με χόρτο για πρώτη φορά. Τα αγωνίσματα στο σύνολό τους είναι 10, ενώ τα σημαντικότερα, όπως το κύπελλο Εθνών, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου και το Grand Prix την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2004. Επίσης το πρόγραμμα του παγκοσμίου κυπέλλου θα περιλαμβάνει και δύο Εθνικές Κατηγορίες «Κύπελλο Μαρκόπουλου», στις οποίες θα λάβουν μέρος Έλληνες αθλητές.

    [25] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «ταρακούνησε» πριν από λίγο την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σακραμέντο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [26] Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΤΑΛΙΔΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ρώμη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πληροφορία της απελευθέρωσης των δύο εθελοντριών, που μετέδωσε το απόγευμα ο τηλεοπτικός σταθμός "Αλ-Τζαζίρα".

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε "Επιτέλους μετά από τόσες ημέρες αγωνίας, φθάσαμε σε ένα αίσιο τέλος. Οι δύο κοπέλες Σιμόνα Τορέτα και Σιμόνα Πάρι είναι ελεύθερες και απόψε θα έλθουν στη Ρώμη".

    Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, καθώς στην αρχή έκανε διαπραγματεύσεις με διάφορες οργανώσεις που δεν απέφεραν αποτελέσματα.

    Οι δύο κοπέλες παραδόθηκαν σε εκπρόσωπο του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού.

    [27] ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Κατάρ, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Οι δύο Ιταλίδες όμηροι στο Ιράκ αφέθηκαν σήμερα ελεύθερες και είναι υπό την προστασία των ιταλικών αρχών στη Βαγδάτη μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Οι δύο Ιταλίδες, Σιμόνα Πάρι και Σιμόνα Τορέτα, που εργάζονταν για ανθρωπιστική οργάνωση απήχθησαν στις 7 Σεπτεμβρίου μαζί με δύο Ιρακινούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα στη Βαγδάτη.

    [28] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ CNN

    Τελ Αβιβ, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια Ισραηλινού αραβικής καταγωγής, ο οποίος αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από τους ένοπλους εξτρεμιστές, που τον είχαν απαγάγει στη Γάζα. Ο Ριγιάντ Αλί εργαζόταν ως τηλεοπτικός παραγωγός στο CNN.

    Την είδηση επιβεβαίωσε ο πατέρας του ομήρου, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Λίγο νωρίτερα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει πως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εντοπίσει τα ίχνη των απαγωγέων στη Γάζα και πως η απελευθέρωση του ήταν θέμα χρόνου.

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ-ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έχει επισκιαστεί από την κρίση των ομήρων στο Ιράκ.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των ανησυχιών της ιταλικής κυβέρνησης για την τύχη των δύο Ιταλίδων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ από τις 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σιμόνα Τορέτα και η Σιμόνα Πάρι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθερες αυτή την εβδομάδα αφού καταβλήθηκαν λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Για τη συνάντησή τους, που διήρκεσε 90 λεπτά, δεν έκανε δηλώσεις ούτε ο Μπερλουσκόνι ούτε ο Αμπντάλα.

    [30] 5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Ορεστιάδα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (Δ.Ε.Π.Α) σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδας υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της ΝΑ Ροδόπης Έβρου και της ΤΕΔΚ Έβρου.

    Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου, ενώ τιμήθηκαν οι ηθοποιοί Γιάννης Βόγλης και Θύμιος Καρακατσάνης, καλλιτεχνικά πρόσωπα που ξεχώρισαν στο χρόνο για το ήθος, την προσφορά και τη συνέπειά τους στο χώρο της 7ης τέχνης. Ιδιαίτερα συγκινητική δε, ήταν η προβολή video-αφιερώματος με σημαντικές στιγμές της θεατρικής και κινηματογραφικής πορείας της μεγάλης ηθοποιού Ρένας Βλαχοπούλου.

    Σχετικά με το διαγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης, το Α΄ βραβείο καλύτερης παράστασης, απέσπασε η θεατρική Ομάδα του Δήμου Σκύδρας για το έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Λόρκα. Το ίδιο έργο κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Α΄ και Β΄ γυναικείου ρόλου καθώς και το βραβείο κοινού.

    Το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης απονεμήθηκε στην θεατρική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας για το έργο «Το φιντανάκι» του Παντελή Χορν. Στην ίδια ομάδα απονεμήθηκε το βραβείο Α΄ και Β΄ ανδρικού ρόλου καθώς και το ειδικό βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

    Το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης απονεμήθηκε στο Κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας» για το έργο «Εκάβη» του Ευριπίδη το οποίο απέσπασε και το βραβείο Σκηνικών και Μουσικής.

    Τέλος ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου Καβάλας απέσπασε το βραβείο κουστουμιών με το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου.

    Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές και αναμνηστικές πλακέτες στα μέλη της κριτικής επιτροπής Μαρία Αλιφέρη (ηθοποιός), Στέφανο Νταλάση (σκηνοθέτης ηθοποιός), Εύα Μουστάκα (ηθοποιός), Αντώνη Παπαϊωάννου (σεναριογράφος), Στέλιο Παύλου (σκηνοθέτης ηθοποιός), Αχιλλέα Ψαλτόπουλο (ηθοποιόςσκηνοθέτης) και Μάνο Παναγόπουλο (εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών).

    Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΟ Ουρανία Μαυρίδου μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την όλη διοργάνωση του φεστιβάλ είπε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο το θεατρόφιλο κοινό που συνέρευσε αθρόα στην κινηματογραφική αίθουσα καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας πως μπορεί να αναγνωρίζει τις οργανωμένες προσπάθειες της ΔΕΠΑΟ ως θεματοφύλακα του πολιτισμού στην περιοχή μας, συνδράμοντας τα μέγιστα στην πολιτιστική και πολιτισμική αναβάθμιση του τόπου μας και τη διάδοσή του σε όλη την Ελλάδα».

    Όλγα Ορφανίδου

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΒOYΡΛΟΥΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Μεγάλη έκθεση Ανδρέα Βουρλούμη, με τίτλο «Η καθημερινή ζωή ενός ζωγράφου», οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Πολιτιστικό του Κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 108).

    Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 14 Οκτωβρίου 2004, περιλαμβάνει έργα σε χαρτί, κατά κανόνα μικρών διαστάσεων από τα λυτά φύλλα και τα σημειωματάρια του ζωγράφου, καμωμένα με τα πιο «ευτελή», τα πιο πρόχειρα και καθημερινά υλικά της ζωγραφικής τέχνης: ακουαρέλες, γκουάς, τέμπερες, παστέλ, σχέδια με μολύβι, σχέδια με μελάνι ή με μπικ.

    Ο Ανδρέας Βουρλούμης δε σταμάτησε ούτε στιγμή να ζωγραφίζει σε όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής του, αποτυπώνοντας, με όλα τα μέσα της τέχνης του, εικόνες της καθημερινής ζωής: τα σπίτια όπου έζησε (στην οδό Τσακάλωφ και στην οδό Υψηλάντου), τις συνοικίες και τους δρόμους όπου περπάτησε, το εργαστήρι του στο Παγκράτι, τον Υμηττό, τον Λυκαβητό, τον τρούλο του Αγίου Διονυσίου, τα οικεία πρόσωπα, τους περαστικούς διαβάτες, τα τοπία της αγαπημένης του Αίγινας. Όλα αυτά ζωγραφισμένα ξανά και ξανά, με κάθε περίσταση, σε άλλα χρόνια και σε διαφορετικές ηλικίες, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, με διαφορετικό φως και από διαφορετικές γωνίες, αλλά με το ίδιο πάντα αίσθημα, βαθύ, διακριτικό και γενναιόδωρο.

    Τον καθημερινό του χώρο λοιπόν, εκεί όπου ο Ανδρέας Βουρλούμης, ζωγράφος Αθηναίος κατά τη δική του δήλωση («πάντα αισθανόμουν ότι η ζωγραφική μου είναι δεμένη με την Αθήνα»), παρατηρεί και αυτοπαρατηρείται, τον μεταφέρει όχι μόνο στο «επίσημο» έργο, τα λάδια και τις μεγαλύτερες, ολοκληρωμένες ακουαρέλες, αλλά και στο ανεπίσημο, το αφανές: στα αναρίθμητα μέχρι στιγμής μικρά και ευτελή σημειωματάρια (τα μπλοκάκια που αγοράζουμε στο περίπτερο), μόνιμο εξάρτημα, όπως φαίνεται, του καθ' ημέραν βίου του. Σιγά σιγά, με χρόνο και με κόπο αφανή, με ένα ζωγραφικό αίσθημα που διαρκώς βαθαίνει και αρτιώνεται χωρίς να ακκίζεται ή να σκηνοθετεί τα θέματά του, οι εικόνες της καθημερινής ζωής προσαρτώνται στη ζωγραφική, ώσπου στο τέλος η ζωγραφική γίνεται τρόπος ζωής. Με τα χρόνια σχηματίζεται ένα ιδεατό σύνολο από σημειωματάρια και σημειώσεις ζωγραφικής, πρόχειρα σχεδιάσματα, προσχέδια και ιδέες (που άλλες μεταγράφτηκαν σε λάδια και άλλες, οι περισσότερες ίσως, όχι). Ο όγκος αυτού του «ανεπίσημου» έργου, η εμμονή και η επιμονή με την οποία το άσκησε ο Ανδρέας Βουρλούμης, μας προειδοποιούν επαρκώς ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πάρεργο αλλά με έργο καθεαυτό, έργο με ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής, αφού μέσα σ' αυτό σχηματίστηκε με τα χρόνια ένας πλήρης ζωγράφος.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.

    [32] ΣΧΟΛΙΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (16:32 UTC+2)

    «Η Ακρόπολη, το διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πεδίο προβολής συντεχνιακών και συνδικαλιστικών ζητημάτων. Όπως ακριβώς και η Δημοκρατία δεν γνωρίζει από αδιέξοδα, έτσι ακριβώς και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης οφείλει να παραμένει ανοικτός προς τον κάθε πολίτη που επιθυμεί να τον επισκεφθεί». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, σχολιάζοντας την κατάληψη του χώρου της Ακρόπολης από συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού.

    «Καλό είναι σε αυτή τη χώρα να προστατεύουμε οι ίδιοι τα σύμβολα - μνημεία και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να υπερκαλύπτει ή να ακυρώνει τις αξίες και τις αρχές που μας κληροδότησαν οι προγενέστεροι μας» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.

    [33] ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Δεν υπάρχει καμία απόφαση τόσο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) όσο και του υπουργείου Πολιτισμού που να υπαγορεύει την κατάργηση του προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» επισημαίνεται σε γραπτή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το μέλλον και την τύχη του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το ΔΣ του Φεστιβάλ επισημαίνει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εκφράζουν αιτήματα για τoν εκπαιδευτικό ρόλο και επιστημονική αναθεώρηση του προγράμματος.

    «Εχοντας διοργανώσει το πρόγραμμα για πέντε συναπτά έτη και γνωρίζοντας καλά τους μηχανισμούς ενός τέτοιου εγχειρήματος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη της 45ης διοργάνωσης (19-28 Νοεμβρίου 2004), θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θέτοντας επί τάπητος όλες τις νέες προτάσεις και συνεκτιμώντας τες με την εμπειρία του παρελθόντος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    [34] ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το μέλλον και την τύχη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Σινεμά;», το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τονίζει σε ανακοίνωσή του:

    «Τόσο από την πλευρά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει καμία απόφαση που να υπαγορεύει την κατάργηση του προγράμματος «Πάμε Σινεμά;». Ολα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ωστόσο, εκφράζουν αιτήματα για τoν εκπαιδευτικό ρόλο και επιστημονική αναθεώρηση του προγράμματος.

    Εχοντας διοργανώσει το πρόγραμμα για πέντε συναπτά έτη και γνωρίζοντας καλά τους μηχανισμούς ενός τέτοιου εγχειρήματος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη της 45ης διοργάνωσης (19-28 Νοεμβρίου 2004), θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θέτοντας επί τάπητος όλες τις νέες προτάσεις και συνεκτιμώντας τις με την εμπειρία του παρελθόντος.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει τη βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια θα συμπράξουν η πολιτική ηγεσία και οι δεκάδες άνθρωποι από το χώρο της παιδείας και του κινηματογράφου, εκπαιδευτικοί και σκηνοθέτες, που μπορούν να συμβάλουν στη θεμελίωση της εξαιρετικής αυτής και τόσο χρήσιμης πρωτοβουλίας».

    Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Αγγελόπουλος και ο Διευθυντής, Μιχάλης Δημόπουλος


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 September 2004 - 18:13:54 UTC