Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ
  • [02] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
  • [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [07] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2004 ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [08] ΣΤΕΝΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ,
  • [09] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
  • [10] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 58ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [11] ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [12] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
  • [13] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [14] ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Γ.ΒΑΛΗΝΑΚΗ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [19] ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΝΤ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
  • [20] ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ - ΣΚΙΑΘΙΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ Γ.ΛΑΠΠΑΣ - Ν.ΒΕΤΟΥΛΑΣ
  • [22] ΑΥΡΙΟ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [25] 7 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
  • [26] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΙΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
  • [27] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [28] ΟΙ "ΣΚΟΡΠΙΟΝΣ" ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [29] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [30] Ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ
  • [31] Ο Λ.ΠΑΒΑΡΟΤΙ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 29 Μαϊου 2004 (14:52 UTC+2)

    Το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πολλαπλές φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Το σχετικό ανακοινωθέν εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το πρωί ένοπλοι με στολές παραλλαγής- επιτέθηκαν σε τρία συγκροτήματα γραφείων και κατοικιών εργαζομένων σε εταιρίες πετρελαιοειδών στην ανατολική πόλη Αλ Χόμπαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και διπλωματικές πηγές τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    Επίσης οι ένοπλοι απήγαγαν μεγάλο αριθμό ομήρων, μεταξύ των οποίων και πέντε Λιβανέζοι. Πάντως, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρεσβευτής του Λιβάνου στην πόλη Ριάντ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε Λιβανέζοι που συνελήφθησαν το πρωί ως όμηροι.

    Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δεν απαντούν στα τηλέφωνα για να σχολιάσουν την είδηση.

    [02] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Ουάσιγκτον, 29 Μαϊου 2004 (18:52 UTC+2)

    Συμφωνία για τη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων επιβατών, οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέγραψαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την υποχρέωση της παροχής αυτών των δεδομένων θα έχουν οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα δίνουν πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ, όπως οι αριθμοί πιστωτικών κρατών και τηλεφώνου των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, ο ιρλανδός πρεσβευτής Νόελ Φάχι, εκ μέρους της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ και ο πρεσβευτής της ΕΕ Γκίντερ Μπέργκχαρτ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η συμφωνία, η οποία σχετίζεται με πακέτο μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί προληπτικά ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, έχει ισχύ τρεισήμισι ετών και θα τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής της.

    Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε πως θα διευκολύνει την παγκόσμια ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκράτες και εγκληματίες σε διεθνείς πτήσεις.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (12:47 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, έδωσε -κάτι για το οποίο είχε υποσχεθεί και προεκλογικά- ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στην Ιερά Μονή Δαφνίου.

    Ο Πρωθυπουργός επιθεώρησε τις εργασίες αναστήλωσης της Μονής που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1999, τα χαρακτήρισε ως δύσκολη, λεπτή και ευαίσθητη δουλειά, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα για την ολοκλήρωσή τους.

    «Επισκεφθήκαμε σήμερα την Ιερά Μονή Δαφνίου, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να δούμε από κοντά την πορεία των εργασιών αναστήλωσης του Ναού, μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του 1999.

     Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ως Κυβέρνηση και ειδικότερα ως Υπουργείο Πολιτισμού, «έχουμε τάξει τον Πολιτισμό στις πρώτες μας προτεραιότητες» διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται όχι μόνο επειδή είναι ευθύνη όλων μας έναντι της πολύ πλούσιας, της τεράστιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά και διότι όπως επισήμανε - πρέπει να εμπεδωθεί, να γίνει κτήμα όλων, ότι ο Πολιτισμός είναι καίριο μέσο για την προβολή και την ανάπτυξη της χώρας.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (11:13 UTC+2)

    Την πλήρη ευθύνη για την επιλογή των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο, αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο την εντολή ανανέωσης, ενώ δεσμεύεται ότι το συνέδριο του κόμματος θα είναι «δημοκρατικό και ανοιχτό, χωρίς υπόγεια ρεύματα και μηχανισμούς».

    Ο κ.Παπανδρέου σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές αναφέρει ότι η σύνθεση του ψηφοδελτίου ξάφνιασε ορισμένους και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Φαντάζομαι ότι πολλοί, όταν εκλέχθηκα, περίμεναν από εμένα να δώσω όλες τις υποσχέσεις περί ανανέωσης στον ελληνικό λαό και μετά, όταν έφθανε η στιγμή των αποφάσεων, να μην τις τηρήσω. Ή έστω να τις τηρήσω εν μέρει. Λοιπόν, έκαναν λάθος. Έδωσα την υπόσχεση να ανανεώσω το κίνημα και θα το κάνω», υπογραμμίζει ο κ.Παπανδρέου απαντώντας σε όσα στελέχη τον επικρίνουν.

    Σε ερώτηση αν στο λεγόμενο «νέο ΠΑΣΟΚ» δεν θα έχουν θέση τα γνωστά στελέχη του κόμματος ο κ.Παπανδρέου αναφέρει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει «παλιό» και «νέο» ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι το αναμενόμενο εξαιτίας των επιλογών που έκανε με τους υποψήφιους. «Δεν δίστασα ούτε όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω την προεδρεία, δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Όταν όλα τα στοιχεία μιλούσαν για ήττα. Και ενώ ήξερα ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι η εξαγγελία μας για αλλαγή και ανανέωση του Κινήματος ήταν αληθινή», αναφέρει.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τονίζει ότι μετά το ευρωψηφοδέλτιο το επόμενο βήμα θα είναι το συνέδριο του κόμματος, υπογραμμίζει ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να προτείνει ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στο διάλογο και στη συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για «διγλωσσία» στα οικονομικά και στο κυπριακό και για διαφωνίες μεταξύ υπουργών.

    [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (09:20 UTC+2)

    Κορυφώνεται σήμερα το μεσημέρι, με το κλείσιμο των καταστημάτων, η έξοδος των κατοίκων αστικών κέντρων στην ύπαιθρο, ενόψει του τριημέρου το Αγίου Πνεύματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της τροχαίας η έξοδος αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με βροχοπτώσεις.

    Από νωρίς το πρωί η τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός για να ρυθμίζει την κυκλοφορία και συνιστά στους οδηγούς να τηρούν αυστηρά τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας, να φορούν τις ζώνες ασφαλείας και τα κράνη οι μοτοσικλετιστές, για να μην υπάρξουν θύματα στην άσφαλτο.

    Αυξημένη είναι επίσης, η κίνηση και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας καθώς αρκετοί κάτοικοι από την Αθήνα θα ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου για το τριήμερο, ενώ από τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ θα αυξηθούν τα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Πολλοί Θεσσαλονικείς θα περάσουν το εορταστικό τριήμερο σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας με την ελπίδα ότι θα συνδυάσουν την έξοδο με το πρώτο μπάνιο του φετινού καλοκαιριού στη θάλασσα.

    Με στόχο τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων σε συγκεκριμένα τμήματα των εθνικών οδών. Ειδικότερα για την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:

    Σήμερα από τις 16:00 - 21:00 στο ρεύμα εξόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χλμ αυτής και στο ρεύμα εξόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης Καβάλας, από το 11ο χλμ αυτής μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα

    στο νομό Σερρών και τη Δευτέρα (31-5-2004), ώρες 15.00 - 22.00, στα ρεύματα εισόδου των ανωτέρω αναφερόμενων τμημάτων των ιδίων Εθνικών Οδών.

    Η απαγόρευση αφορά όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου με εξαίρεση τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, των εταιρειών διανομής τύπου και αυτά που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας.Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, για το ρεύμα εξόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Καβάλας και μόνο για το τμήμα της από διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (20:26 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην 44η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ως υπουργός Εξωτερικών για την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που βρήκε πρόσφορο έδαφος σε πολλά κράτη.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ όταν η Σοφία Σακοράφα, που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Παλαιστίνη πήγε να συναντήσει τον κ. Αραφάτ, απέστειλε επιστολή στην οποία ζητούσε μεταξύ άλλων της υποστήριξη του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    «Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης μου μετέφερε εδώ στην Αθήνα, ότι έχει δώσει εντολή, εν πάση περιπτώσει, έχει κάνει μια ευχή ο κ. Αραφάτ, πραγματικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν σεβαστοί απ' όλους σε όλο τον κόσμο και να γίνουν στο πνεύμα της εκεχειρίας και της ειρήνης. Νομίζω, είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τον Αραβικό κόσμο, διότι βεβαίως ο Πρόεδρος Αραφάτ έχει ένα ιδιαίτερο κύρος στον κόσμο αυτό», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Επίσης ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι ήδη ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέλαβαν πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μια εκεχειρία μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των διαφόρων εμπολέμων στο Ιράκ, για να καταστεί πιο εύκολη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά τροφίμων.

    «Εάν το καταφέρουμε αυτό, νομίζω κι αυτό θα είναι συμβολικά ένα πολύ σημαντικό γεγονός πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους Ιρακινούς. Ουσιαστικό γεγονός για τους Ιρακινούς, αλλά και συμβολικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ολυμπιακή Εκεχειρία», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    [07] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2004 ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 29 Μαϊου 2004 (20:14 UTC+2)

    Στη μεγάλη έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το «Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο», αναφέρθηκε, μιλώντας στο 58ο Εθνικό Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του «Αλεξάνδρειου Ιδρύματος», που δημιούργησε η Παμμακεδονική Ένωση των ΗΠΑ στο Λιτόχωρο Πιερίας.

    Ο κ. Παντερμαλής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ομαλής λειτουργίας του ιδρύματος, σημειώνοντας ότι προκειμένου να ξεπεραστούν τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν, γίνεται μία προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία του ιδρύματος με πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Μπορούμε να δώσουμε μέσα από το ίδρυμα γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας και περιβάλλοντος και με τον τρόπο αυτό να προβάλουμε τη Μακεδονία», είπε ο κ. Παντερμαλής. Και αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας με το ΑΠΘ, που επιτεύχθηκε και με βάση την οποία θα έρχονται ξένοι φοιτητές για μία σειρά μαθημάτων αρχαιολογίας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από το φετινό καλοκαίρι, οπότε θα έρθουν 2 γκρουπ φοιτητών. Τη μία εβδομάδα θα μετάσχουν σε ανασκαφή στο Δίον, αποκτώντας μία επαφή με τις αρχαιότητες στη Μακεδονία. Στη συνέχεια για άλλη μία εβδομάδα θα μεταβούν σε Πέλλα, Βεργίνα, Αιανή κλπ, ενώ στο τέλος θα δώσουν εξετάσεις για να λάβουν πιστοποιητικό για τα πανεπιστήμιά τους.

    Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο καθηγητής κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στην μεγάλη έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο «Ολύμπικ Τάουερ», στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Αλέξανδρος βασιλεύς Μακεδόνων» και στην οποία θα εκτεθούν σημαντικά ευρήματα για την αρχαία Μακεδονία και τους Μακεδόνες. Και μεταξύ αυτών στοιχεία για το πώς έβλεπαν οι Μακεδόνες τον Αλέξανδρο, πως κατασκευάζονταν τα πορτρέτα του Μακεδόνα βασιλιά, η πολεμική αρετή των μακεδόνων, τα νέα όπλα που είχαν κατασκευάσει. Καθώς επίσης πήλινα εδώλια για τις γυναίκες της Μακεδονίας, κοσμήματα κ.α.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνέδρων και τις προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας της Μακεδονίας, ο κ. Παντερμαλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στο θέμα αυτό, βαδίζει με γνώμονα όχι μόνο την ιστορική αλήθεια, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα. «Σκάβουμε τόσα χρόνια στη Μακεδονία και όλες οι επιγραφές που βρίσκουμε είναι μόνο ελληνικές, ενώ δεν υπήρξε ούτε μία σλαβική. Εάν βρίσκαμε, δεν θα την κρύβαμε. Τι να κάνουμε; Να κατασκευάσουμε μία τέτοια επιγραφή μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε κάποιους;», αναρωτήθηκε ο κ. Παντερμαλής.

    [08] ΣΤΕΝΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΣΥΖΗΤΑ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 29 Μαϊου 2004 (20:13 UTC+2)

    Με ομιλίες συνέδρων, την ανάγνωση των εκθέσεων των κυβερνητών της Παμμακεδονικής στις Πολιτείες των ΗΠΑ και την παρουσίαση από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή της έκθεσης για την μεγάλη έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ωνάσειο ίδρυμα, συνεχίστηκαν και το Σάββατο, στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Crowne Plaza», στην περιοχή του αεροδρομίου Laguardia, οι εργασίες του 58ου τακτικού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.

    Το συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την παρουσίαση αναφορών επιτροπών του συνεδρίου και την εκλογή νέων Κυβερνητών και του Υπάτου Συμβουλίου της Παμμακεδονικής, ενώ θα κλείσει με την ορκωμοσία του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διοργάνωση χορού.

    Το κύριο θέμα, στο οποίο επικεντρώνουν τις ομιλίες τους οι περισσότεροι εκ των συνέδρων, είναι η προσπάθεια πιο ενεργού συμμετοχής των ομογενών Μακεδόνων νέων στις οργανώσεις μέλη της Παμμακεδονικής. Ενώ υπογραμμίσθηκε ότι όλοι οι απόδημοι στις ΗΠΑ, θα πρέπει να βρίσκονται στους δρόμους όταν η Ολυμπιακή Φλόγα θα διέλθει από τις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου υπάρχει πολύς Ελληνισμός. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας, στις 19 Ιουνίου και αφού προηγουμένως έχει διανύσει μία διαδρομή, περνώντας διαδοχικά από το Λος Άντζελες, το Σεντ Λιούϊς και την Ατλάντα, πόλεις που έχουν διοργανώσει τους αγώνες στο παρελθόν. Επόμενος σταθμός της Φλόγας θα είναι το Μόντρεαλ του Καναδά, που φιλοξένησε τους αγώνες του 1976.

    Παρουσιάζοντας την έκθεσή του ο Κυβερνήτης της Άνω Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Νίκος Κουσμανίδης, προέβλεψε ότι αυτός ο χρόνος θα σηματοδοτήσει την λύση του προβλήματος με το όνομα των Σκοπίων. Και πρότεινε να αναζητηθεί δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Ελλάδος για μία πιο στενή συνεργασία με την μητέρα πατρίδα. «Θα πρέπει να κατανοηθεί από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα είναι ο καταλύτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και ότι προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στον ευρύτερο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Κουσμανίδης για να προσθέσει: «Η συζήτηση γύρω από το όνομα δεν πρέπει να είναι με συνθήματα και πατριωτικούς λόγους κενούς περιεχομένου. Θα πρέπει να μιλάμε με συνθήματα και πατριωτικούς λόγους κενού περιεχομένου. Θα πρέπει να μιλάμε για πραγματικότητες διαμορφωμένες από τα δεδομένα στην περιοχή. Ας τις δούμε εκ του σύνεγγυς και ας διαμορφώσουμε μια πολιτική με βάση αυτή την επίγνωση, έτσι ώστε να μεγαλοποιήσουμε το αποτέλεσμα, κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ελλάδος».

    Εκθέσεις πεπραγμένων, παρουσίασαν επίσης ο Κυβερνήτης της Νέας Αγγλίας κ. Τσιτσόπουλος, ο Κυβερνήτης των Πολιτειών Ντιτρόϊτ και Οχάϊο, Χρήστος Παπαδήμας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες να μπουν βιβλία για την Ελλάδα και την Ελληνική Μακεδονία στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς και για τη δημιουργία προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    Ο γιατρός Αντώνης Παπαδόπουλος, κυβερνήτης των Μακεδονικών συλλόγων στις Πολιτείες Ιλινόϊς και Ινδιάνα, στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί επικοινωνία με τα διάφορα αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα και πρότεινε η Παμμακεδονική να έρθει σε επαφή με τα Think Thanks, προκειμένου να εισακουστούν οι ελληνικές απόψεις για τη Μακεδονία και την ιστορία της.

    Στους πέντε Μακεδονικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ιλινόϊς), αναφέρθηκε ο γιατρός Τάκης Κωνσταντινίδης, ένας από τους οποίους είναι ο σύλλογος «Θεσσαλονίκη» στην Καλιφόρνια, με πρόεδρο τον γιατρό Νίκο Σιμόπουλο. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόνο 20 μέλη, είναι πολύ δραστήριος.

    [09] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (19:27 UTC+2)

    Το ΠαΣοΚ είναι σε μία πορεία ανασυγκρότησης σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές, «μια πορεία όπου ερχόμαστε και θα ερχόμαστε συχνά και μόνιμα κοντά στον κόσμο, γιατί θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις και θέλουμε να καλέσουμε να συμμετέχουν και να συμμετέχουν δυνατά όλες οι κοινωνικές τάξεις», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό Καρδαμάς της Ηλείας, όπου είχε συνάντηση με αγρότες.

    Ο κ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι το ΠαΣοΚ είναι κοντά στον αγροτικό κόσμο και θα δώσει «μεγάλο αγώνα, ώστε να υπάρξει μια νέα προοπτική αναπτυξιακή και ένα νέο όραμα αναπτυξιακό για την αγροτιά και για τη γεωργία στην ύπαιθρο». Θα στηρίξουμε, είπε, τον αγροτικό κόσμο και βεβαίως και τη νέα γενιά αγροτών, που θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία σε μια προσπάθεια εναλλακτικών μορφών και βιολογικών μορφών ανάπτυξης στην γεωργία.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από την Κυβέρνηση της πρότασης του ΠαΣοΚ για μια τηλεοπτική «μονομαχία» του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τις ευρωεκλογές, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον Έλληνα πολίτη να δει τις απόψεις των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, όπως και όλων των κομμάτων βεβαίως, αλλά ειδικότερα των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει και να μάθει και για την Ευρώπη, να μάθει δυο πράγματα για την Ευρώπη».

    «Εμείς καλέσαμε και συζητήσαμε με τη Νέα Δημοκρατία να κάνουμε πολλές μορφές συζητήσεων και ελεύθερες συζητήσεις και με τον κ. Καραμανλή οι δυο μας. Το αρνήθηκαν. Ας πάμε, έστω, στους τέσσερις, αλλά θα ήταν καλύτερο να έχουμε πιο ανοιχτή συζήτηση», είπε.

    [10] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 58ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 29 Μαϊου 2004 (17:52 UTC+2)

    Mε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του θεοφιλέστατου Επισκόπου Απαμείας Βικέντιου, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και αγωνιστικό κλίμα, άρχισαν στο κτίριο του «Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών», στο Whitestone της Νέας Υόρκης, οι εργασίες του 58ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

    Συγχαίροντας τους εκπροσώπους των απόδημων Μακεδόνων που ζουν στις ΗΠΑ, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Αικατερίνη Μπούρα, σημείωσε ότι η Παμμακεδονική Ένωση, με τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις της, έχει ήδη δημιουργήσει παράδοση και έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο δραστήριες ομογενειακές οργανώσεις. Και πρόσθεσε: «Από το 1947 η Παμμακεδονική Ένωση, πιστά προσηλωμένη στις αξίες του Ελληνισμού, εργάζεται με υπευθυνότητα για τη διατήρηση και διάδοση της γλώσσας, των παραδόσεων και της ιστορίας του τόπου μας και συσπειρώνει τους Έλληνες της Μακεδονίας γύρω από τα μεγάλα εθνικά μας θέματα».

    Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ., Ανέστης Αγγελής, βαθιά συγκινημένος για την επικοινωνία του με τους απόδημους Μακεδόνες της Αμερικής, σημείωσε : «Είναι πολύ σημαντικό οι ακρίτες του απανταχού Ελληνισμού, να μάχονται με ένα τρόπο δικό τους, ξεχωριστό, για τα δίκαια του Ελληνισμού. Παρακολουθούμε τους σκληρούς αγώνες σας και ξέρουμε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχίζεται, καθώς ο Ελληνισμός όταν υφίστατο πιέσεις, πάντα αντιστεκόταν και πάντα κυριαρχούσε. Κυριαρχούσε στις ψυχές, κυριαρχούσε στο πνεύμα, κυριαρχεί στις καρδιές όλων». Ενώ καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα 100 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα σημείωσε την ανάγκη να ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τα δίκαια της Μακεδονίας, τα δίκαια του Ελληνισμού. «Ανάμεσά μας είναι η μορφή του Αριστοτέλη, ανάμεσά μας είναι οι Θεοί του Ολύμπου, το Βυζάντιο, ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Κώττας, η μορφή του Καραβαγγέλη, ο ανώνυμος αγωνιστής, είστε εσείς», κατέληξε. Παρατηρώντας: Να είστε σίγουροι ότι η δικαίωση έρχεται. Γιατί το πνεύμα του Ελληνισμού, είναι συνδεδεμένο με την υπέρτατη έννοια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, Δήμαρχος Κουφαλίων, Γιάννης Τσουκνιδάς, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που του δόθηκε η δυνατότητα να μετάσχει στο συνέδριο της Παμμακεδονικής, συνεχάρη την ηγεσία και τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής για τους υπέροχους αγώνες τους, σημειώνοντας: «Εγώ, δήμαρχος μίας μικρής πόλης της Μακεδονίας, συμμερίζομαι απόλυτα τους αγώνες σας και είμαι συγκινημένος, καθώς θυμάμαι όλα όσα προσφέρατε για το μεγάλο εθνικό μας θέμα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Και πρώτα απ΄ όλα από εσάς, καθώς τονώνετε και το δικό μας ηθικό».

    Η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, αποτελείται από τον Γενικό της Γραμματέα, Δήμαρχο Κουφαλίων, Γιάννη Τσουκνιδά και τον δημοτικό σύμβουλο Κορώνειας, Βασίλη Σιώπη, ενώ το Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Σωτήρης Πρώϊος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα προς το 58ο Εθνικό Συνέδριο της οργάνωσης, υπογράμμισε ότι η Παμμακεδονική, συνεχίζει σταθερά στις αξίες που έθεσαν οι ιδρυτές της το 1947. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για το θέμα του ονόματος. Για τους Μακεδόνες του εξωτερικού, το θέμα αυτό δεν θεωρείται λήξαν, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι θέμα τιμής, αξιοπρέπειας, κληρονομιάς και φυσικά η ίδια η ταυτότητά μας», δήλωσε ο κ. Πρώϊος και πρόσθεσε:

    «Στα 58 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή της, η Παμμακεδονική διήνυσε μια μακρά και ένδοξη πορεία, την οποία πρέπει να τη συνεχίσουμε και να τη διευρύνουμε. Αλλά κυρίως, να φέρουμε νέο αίμα στις οργανώσεις μας, να φέρουμε δίπλα μας τη νεολαία της ομογένειας. Να βρούμε τρόπους προσέγγισης των Μακεδονόπουλων της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, να βαδίσουμε πλάϊ πλάϊ, να σεβαστούμε τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Η μετανάστευση έχει τελειώσει, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Για να διατηρηθεί η δύναμη και η δραστηριότητα των συλλόγων μας, πρέπει να καταβάλουμε συστηματική προσπάθεια για την εγγραφή νέων μελών»

    Και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, καταλήγοντας παρατήρησε: «Θέλω να πω ότι οι ομογενείς της Αμερικής, που κατάγονται από τη Μακεδονία, με το φλογερό πατριωτισμό και την αγάπη που τους διακρίνει, συμβάλλουν ενεργά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η μητέρα πατρίδα να αντιμετωπίσει τα διάφορα εξωτερικά της προβλήματα. Και η βαριά κληρονομιά των 58 συνεδρίων, που κουβαλάει η Παμμακεδονική, αποδεικνύει την οργάνωση, τον προγραμματισμό και τη σωστή δουλειά που γίνεται, αλλά και καταδεικνύει ότι η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά των ομογενών μας, δεν πρέπει να απουσιάζει από τις δράσεις της Παμμακεδονικής. Καταλήγοντας, αγαπητοί σύνεδροι, πρέπει να σημειώσουμε ότι εμείς οι έλληνες, εμείς οι Μακεδόνες, μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα εάν παραμείνουμε ενωμένοι, όπως μέχρι τώρα και βαδίζουμε στην ίδια κοινή γραμμή. Εάν εργαστούμε και το επόμενο διάστημα σκληρά και αδιαπραγμάτευτα για τον πολιτισμό μας, για τη διατήρηση της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων μας. Και στον ωραίο αυτό αγώνα, η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, θα είναι πάντα πρωτοπόρα».

    Οι εργασίες συνεχίστηκαν το Σάββατο 29 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 30 Μαϊου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Crowne Plaza», στην περιοχή του αεροδρομίου La Guardia της Νέας Υόρκης.

    [11] ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (11:25 UTC+2)

    «Λουκέτο» στην Ολυμπιακή Αεροπορία προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή» που αναφέρει ότι η απόφαση είναι οριστική με δεδομένο ότι η εταιρία δεν μπορεί να ανακάμψει και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της εταιρίας είτε να μεταχθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, είτε να αποχωρήσουν με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

    Τα ιδιόκτητα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τα κτίρια αναμένεται να πωληθούν, όπως και τα μερίδια της ολυμπιακής σε εταιρίες καυσίμων, όπου συμμετέχει, ενώ δρομολογείται η άμεση πώληση των θυγατρικών της ή το «πάντρεμα» κάποιων εξ΄αυτών με την «Olympic Airlines».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα η κυβέρνηση αποφάσισε και την είσοδο του Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας (Ελευθέριος Βενιζέλος) στο χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

    [12] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (10:21 UTC+2)

    Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης.

    Με απόφαση του νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης.

    [13] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (09:34 UTC+2)

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για την Τρίτη, 1 Ιουνίου, η ΟΤΟΕ και οι τράπεζες σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστές για τους πολίτες.

    Η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για αυξήσεις από 25 έως και 35 ευρώ, ανάλογα με τα κλιμάκια στα οποία ανήκει ο κάθε εργαζόμενος. Σημειώνεται πως η ΟΤΟΕ διεκδικεί αυξήσεις της τάξης του 10%.

    [14] ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λονδίνο, 28 Μαϊου 2004 (21:15 UTC+2)

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων ο ισχνός όγκος των συναλλαγών, ενόψει της αργίας του τριημέρου.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,51% και διαμορφώθηκε στις 4.430,70 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,27% υποχώρησε στις 3.902,72 μονάδες, ενώ στις 3.652,03 μονάδες συρρικνώθηκε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,74%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 1,21% διαμορφώθηκε στις 2.412,31 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε οριακή πτώση 0,05%, στις 20.570,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI μειωμένος κατά 1,38% έκλεισε στις 5.627,10 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με πτώση 0,36% υποχώρησε στις 336,95 μονάδες.

    Περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Νέα Υόρκη, όπου η αγορά δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από δύο εκθέσεις η μία εκ των οποίων έδειξε απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η δεύτερη ανώτερη των προσδοκιών επιχειρηματική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες.

    Στις 21.10, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,22% και διαμορφωνόταν στις 10.182,99 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 1.984,98 μονάδες, οριακά ενισχυμένος κατά 0,02% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 υποχωρούσε στις 1.119,93 μονάδες, μειωμένος κατά 0,12%.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2004 (10:45 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα και υπάρχει τουρκικός κατοχικός στρατός, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί την Εθνική Φρουρά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, διετύπωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας, Κούλης Μαυρονικόλας. Πρόσθεσε ότι παρ' όλες τις συζητήσεις και τα δημοψηφίσματα, ο τουρκικός κατοχικός στρατός δεν έχει μειωθεί καθόλου, αντίθετα η αναβάθμισή του είναι συνεχής.

    Αναφερόμενος κ. Μαυρονικόλας στη στάση των συναδέλφων του Ευρωπαίων Υπουργών Αμυνας για τη συνεχή αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων, ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει δημιουργήσει διάφορους κραδασμούς και προβλήματα στο επίπεδο της Ε.Ε. και πως η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκεί, αποσκοπεί στο να απορροφηθούν οι κραδασμοί αυτοί και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου στρατοπέδου ''Δημητράκη Χριστοδούλου'', στο Φρέναρος, ο κ.Μαυρονικόλας δήλωσε πως «γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την αναβάθμιση τόσο των εγκαταστάσεων, όσο και των οπλικών συστημάτων της ΕΦ» και πως «αυτή η προσπάθεια επιτελείται για μακρό χρονικό διάστημα, με την συμβολή και της σημερινής διακυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Γ.ΒΑΛΗΝΑΚΗ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2004 (10:42 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε χθες στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαληνάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που ολοκληρώθηκε χθες στην Γκουανταλαχάρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών χωρών και χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΛΑΚ).

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΛΑΚ, ο Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συνοδεύει στο ταξίδι αυτό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είχε χθες διμερή συνάντηση με τον Μεξικανό Υπουργό Εξωτερικών Λουίς Ερνέστο Ντερμπέζ.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ιακώβου ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη μεξικανική φιλοξενία και διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής και έκανε μια ανασκόπηση του ιστορικού της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και της οικονομικής της ανάπτυξης.

    Ο κ. Ιακώβου εξήγησε ότι προτεραιότητες της πολιτικής τους ήσαν η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκ των οποίων ο ένας στόχος επετεύχθη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντερμπέζ ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου για την παραδοσιακή φιλία και για την πρόθεση της Κύπρου να υποστηρίξει τις μεξικανικές απόψεις στο πλαίσιο της ΕΕ, παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού εξέφρασε την επιθυμία για ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου - Μεξικού, διαμέσου της οποίας -όπως είπε- μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2004 (10:37 UTC+2)

    Οι διπλωματικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς στην Ισλαμική Διάσκεψη και στα Ηνωμένα Έθνη για προώθηση των θέσεών τους στο Κυπριακό και αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και οι παρασκηνιακές κινήσεις Αμερικανών, Βρετανών και άλλων ξένων πολιτικών κέντρων για παράκαμψη και υπονόμευση του προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησής του, η πρόθεση Τ/Κ επιχειρηματία να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για την περιουσία του και οι πληροφορίες για άνοιγμα του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τον προεκλογικό αγώνα ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου, για τα προβλήματα και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, για τη μικρή μείωση των τιμών των καυσίμων μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα και για τις προσπάθειες που προγραμματίζονται από κυβέρνηση και το συγκυβερνών ΑΚΕΛ προς βελτίωση των δημόσιων οικονομικών με παράλληλη στήριξη των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Διπλωματικό μονότερμα από Τουρκία'', ότι οι κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς, αποδίδουν συνεχώς καρπούς, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η χθεσινή επίσκεψη στα κατεχόμενα του Γενικού Γραμματέα της Ισλαμικής Διάσκεψης Αμπντούλ Ουαχέντ Μπελκεζίζ, καθώς και η έντονη δραστηριοποίηση του τουρκικού παράγοντα στα Ηνωμένα Έθνη. Σε άλλο θέμα γράφει για τις εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου του κατακλυσμού και για το κοινό πρόγραμμα εορτασμού που θα πραγματοποιήσουν στην παραλία της Αμμοχώστου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Παραπέμπουν στο Προεδρικό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΔΗΣΥ, σε χθεσινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για ''οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού'', ενώ, μετά την απόφαση του μέχρι πρότινος Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του Γιαννάκη Μάτση και του Συναγερμού για την Ευρώπη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο κόμμα. Σε δηλώσεις χθες ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Τάσος Μητσόπουλος είπε ότι ο κ. Συλλούρης, με την ενέργειά του αυτή, έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος. Άλλη είδηση είναι η μείωση στις τιμές πετρελαίου και βενζίνης από τις εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο, μετά το αίτημα του κ. Λιλλήκα για μείωση της τιμής πετρελαίου κίνησης κατά δύο σεντ ανά λίτρο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ανοίγει το λιμάνι της Αμμοχώστου'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη πάρει την πολιτική απόφαση για το άνοιγμα του λιμανιού και εξαγωγές τ/κ προϊόντων στην ΕΕ. Προσθέτει ότι ''η πιστοποίηση των προϊόντων θα γίνεται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ενώ τους αναγκαίους τελωνιακούς ελέγχους θα μπορούν να ασκούν οι δημοτικές αρχές''. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με το Χάρβαρτ και γράφει ότι αν και η κυβέρνηση επαγγέλλεται πολιτική λιτότητας, την ίδια ώρα βάζει στην οικονομία φέσι 17 εκατομμυρίων λιρών για την ίδρυση Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Πέφτει τσεκούρι στις δημόσιες δαπάνες'' γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ξεκίνησε εκστρατεία για αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Προσθέτει ότι δεν θα διατίθεται ούτε ένα σεντ χωρίς αιτιολογημένη κοστολόγηση και αναφέρει ότι κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ''εξοικονόμησε'' 15 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος εξετάζει τη συμμετοχή της στα συγκροτήματα μάχης του Ευρωστρατού. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας συμμετείχε στη συνάντηση Υπουργών Αμυνας της ΕΕ κατά την οποία αποφασίστηκε ο σχεδιασμός συγκροτημάτων μάχης του Ευρωστρατού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Κτύπημα κάτω από τη μέση'' γράφει ότι λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Αμερικανοί άρχισαν την υλοποίηση των μέτρων αναβάθμισης των Τ/Κ, ενώ σε πιο προχωρημένες κινήσεις προβαίνει η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολές στον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσιγκτον να προβεί σε διάβημα για την απόφαση των Αμερικανών να αυξήσουν το χρονικό όριο βίζας που δίδεται σε κατόχους διαβατηρίων του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην πρόθεση του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όποιο και εάν είναι αυτό.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εντείνετε τον έλεγχο'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ χαιρέτισε χθες την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει για μείωση των τιμών των καυσίμων καλώντας την ταυτόχρονα να εντείνει τους ελέγχους των τιμών όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά και τα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης και να πάρει εκείνα τα φιλολαϊκά μέτρα που θα κριθούν σκόπιμα, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη εξέφρασε την ελπίδα ότι η ε/κ πλευρά θα επανεξετάσει το σχέδιο Ανάν και θα αλλάξει άποψη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τη δημιουργία και άλλου σχεδίου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τουρκοκύπριος μηνύει την κυβέρνηση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Τ/Κ επιχειρηματίας Αχμέτ Νετζατί Οζκάν ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου δικαστική διαδικασία εναντίον της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήμευση (απαλλοτρίωση) του ξενοδοχείου του και κτηματικής περιουσίας, τα έτη 1964 - 1974, στον κατεχόμενο σήμερα Άγιο Επίκτητο, πλησίον της Κυρήνειας. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση με την εργοδοσία που έχει τοποθετήσει κινηματογραφικές μηχανές παρακολούθησης και καταγραφής των εισερχομένων και εξερχομένων του Ιδρύματος.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' δημοσιεύει στη θέση του κύριου θέματός της τεχνικά κατασκευασμένη φωτογραφία του Προέδρου Παπαδόπουλου ενδεδυμένου αρχιερατική στολή και γράφει πάνω στη φωτογραφία με μεγάλα γράμματα ''Πραξικόπημα''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έμμισθος της ελλαδικής Πρεσβείας στο Λονδίνο ''παρακινεί σε πολιτικό πραξικόπημα'' και ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, σε συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις και ηγέτες σε Ελλάδα και Κύπρο, ''οργανώνουν συστηματικά συνωμοσία υπονόμευσης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, με στόχο τον πραξικοπηματικό εξαναγκασμό του σε παραίτηση''. Αλλού γράφει για προσπάθειες των βρετανικών διπλωματικών υπηρεσιών να παρακάμψουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να εγκαθιδρύσουν απευθείας εμπορικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [18] ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2004 (21:56 UTC+2)

    Αναθεώρηση της πολιτικής της σε σχέση με τις θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, «σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο εύκολη για τους Τ/Κ η μετάβαση από την Κύπρο στις ΗΠΑ, οι κάτοχοι διαβατηρίων της 'ΤΔΒΚ' δικαιούνται τώρα να αιτηθούν βίζα που να είναι έγκυρη για μέχρι και δύο χρόνια». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «αυτή η νέα πολιτική τίθεται σε άμεση ισχύ».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ επισήμανε ότι η άποψη της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η όποια βοήθεια και ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν πρέπει να προάγει χωριστικές τάσεις.

    «Για το θέμα της αναθεώρησης πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων του κατοχικού καθεστώτος, δόθηκαν αμέσως οδηγίες στον πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον να διερευνήσει το θέμα και ως αποτέλεσμα διαπιστώθηκε ότι ο τύπος της θεώρησης θα παραμείνει ο ίδιος, θα υπάρχει όμως επέκταση του χρόνου ισχύος των θεωρήσεων, δηλαδή υπό την μορφή πολλαπλής θεώρησης», είπε.

    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να αποκτήσουν σε 24 ώρες κυπριακά διαβατήρια που είναι τώρα ευρωπαϊκά, και να έχουν όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις, προσέθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτάται κανείς αν τα μέτρα αυτά προάγουν το στόχο της επανένωσης του κράτους και του λαού στην Κύπρο, ένα στόχο που επίσημα υιοθετούν όλοι και οι ΗΠΑ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΝΤ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (15:46 UTC+2)

    Σε μαγνητική τομογραφία υποβλήθηκε σήμερα ο Ντέμης Νικολαίδης και από ότι φαίνεται το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει στο γαστροκνήμιο είναι σοβαρότερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

    Ο διεθνής επιθετικός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που βρίσκεται στην Πολωνία- σταματά κάθε αγωνιστική δραστηριότητα τουλάχιστον έως τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα γίνουν νέες εξετάσεις. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε την ύπαρξη οιδήματος και το ιατρικό τιμ ελπίζει πως τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του.

    [20] ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ - ΣΚΙΑΘΙΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (15:02 UTC+2)

    Την 5η θέση κατέλαβαν οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης στον τελικό του διπλού σκίφ ελαφρών βαρών στον 2ο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου κωπηλασίας που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Oλυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Μονάχου.

    Οι έλληνες κωπηλάτες έδειξαν πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς στην Αθήνα βρέθηκαν τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.

    [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ Γ.ΛΑΠΠΑΣ - Ν.ΒΕΤΟΥΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (11:42 UTC+2)

    Μετά από πέντε χρόνια κοινής πορείας χωρίζουν οι δρόμοι του Άρη με τον Γιάννη Λάππα. Ο μέχρι τώρα αρχηγός των κιτρίνων αποτελεί παρελθόν από την ομάδα μπάσκετ, όπως έγινε γνωστό στον εκπρόσωπο του παίκτη από τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Γιάννη Δαμιανίδη.

    Επίσης, διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε και στην περίπτωση του Νίκου Βετούλα και πιθανότατα και αυτός θα αποτελέσει παρελθόν. Η διοίκηση ζήτησε από τον καλαθοσφαιριστή να περιμένει λίγες μέρες, όμως η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον εκπρόσωπο του.

    [22] ΑΥΡΙΟ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (10:23 UTC+2)

    Μαρούσι Παναθηναϊκός, πράξη δεύτερη. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν και πάλι αύριο, στις 9 το βράδυ, στο κλειστό γήπεδο του Αγίου Θωμά, στην Αθήνα, στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι πράσινοι έχουν ήδη προβάδισμα καθώς επικράτησαν άνετα στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους, επομένως το Μαρούσι θα επιδιώξει αύριο να πάρει το ροζ φύλλο και να ισοφαρίσει τους αγώνες σε 1-1.

    Ο Παναθηναϊκός από την άλλη θέλει να κάνει το 2-0, που θα τον φέρει μια «ανάσα» από την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

    [23] ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (09:59 UTC+2)

    Νίκη πάση θυσία για να σφραγίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2005 που θα γίνει στην Τυνησία θέλει την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, η Εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αναμετρηθεί με την Ελβετία στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο των Ιλισίων και ο κόσμος αναμένεται να δώσει βροντερό παρών για να βοηθήσει την ομάδα.

    «Η Ελβετία είναι μία πολύ δύσκολος αντίπαλος. Ξέρουμε τι θα συναντήσουμε, καθώς είναι μια από τις καλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού χάντμπολ. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο πολυπόθητο σημείο να πανηγυρίσουμε μια σπουδαία επιτυχία για το άθλημα», υποστήριξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ουλφ Σέφερτ.

    [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Βαγδάτη, 29 Μαϊου 2004 (21:02 UTC+2)

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν σήμερα για τους υπουργούς της νέας ιρακινής κυβέρνησης που θα αναλάβει καθήκοντα στις 30 Ιουνίου.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, υπουργός Πετρελαίου θα διοριστεί ο τεχνοκράτης Θαμίρ Γκαντμπάν, υπουργός Αμυνας ο Κούρδος πολιτικός Χοσιγιάρ Ζεμπάρι και υπουργός Εξωτερικών ένας ακόμη Κούρδος, ο Μπαράμ Σαλίχ. Υπουργός Οικονομικών θα διοριστεί ο σιίτης Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Επικρατέστερος για να αναλάβει πρόεδρος του Ιράκ είναι ο Αντνάν Πατσάτσι, υπουργός Εξωτερικών της χώρας πριν αναλάβει την εξουσία ο Σαντάμ. Όμως οι κούρδοι και ορισμένοι σιίτες του Κυβερνητικού Συμβουλίου έχουν αντιρρήσεις για την επιλογή του Πατσάτσι και προτείνουν τον σημερινό πρόεδρο του συμβουλίου, Γάζι Γιαουάρ.

    Εκπρόσωπος του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου δήλωσε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο Πολ Μπρέμερ (ΗΠΑ) και ο Λαχντάρ Μπραχιμί (ΟΗΕ) συμφώνησαν στα ονόματα, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιο ότι πρόσωπα θα δεχτούν τα νέα τους καθήκοντα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα δεχτούν.

    Την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι ο σιίτης Ιγιάντ Αλάουι θα είναι ο πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Μπους.

    [25] 7 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

    Σιγκαπούρη, 29 Μαϊου 2004 (13:46 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκαν εφτά άτομα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πορτογαλικό δεξαμενόπλοιο στα ναυπηγεία Κέπελ της Σιγκαπούρης. Οι νεκροί είναι μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Almu Daina και η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί.

    Διεξάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά και στοίχισε τη ζωή σε εφτά ανθρώπους.

    [26] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΙΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

    Βαγδάτη, 29 Μαϊου 2004 (13:25 UTC+2)

    Συγκρούσεις, ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και αμερικανικές μονάδες σημειώνονται και σήμερα στα νότια της Βαγδάτης, για δεύτερη ημέρα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

    Οι οπαδοί του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, οι οποίοι είχαν συνταχθεί γύρω από ένα τέμενος στην Κούφα, αντάλλαξαν πυρά με τον αμερικανικό στρατό που βρίσκεται στη γέφυρα της πόλης.

    [27] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2004 (14:48 UTC+2)

    Τραγούδια και μελωδίες που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο και το θέατρο θα μεταφέρουν σήμερα και αύριο επί σκηνής γνωστοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Ρέμος- σε δύο παραστάσεις, στο Ηρώδειο.

    Η παράσταση θα αποτελείται από μουσική, λόγο και εικόνα, καθώς θα προβάλλονται σκηνές από ταινίες, ενώ θα ζωντανέψουν επί σκηνής αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις.

    Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Αντώνης Ρέμος αλλά και οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης, Κάκια Ιγερινού, Ρένια Λουιζίδου, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννης Φέρτης, Ταξιάρχης Χάνος

    [28] ΟΙ "ΣΚΟΡΠΙΟΝΣ" ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (11:23 UTC+2)

    Δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δώσει αύριο και τη Δευτέρα, αντίστοιχα, το θρυλικό συγκρότημα «Σκόρπιονς». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα κομμάτια του νέου άλμπουμ «Unbreakable» αλλά και τις γνωστότερες επιτυχίες της καριέρας του.

    Μετά από 35 χρόνια μουσικής διαδρομής, το δημοφιλέστερο συγκρότημα της Γερμανίας θα εμφανιστεί μπροστά στο κοινό του και υπόσχεται εντυπωσιακό οπτικοακουστικό γεγονός.

    [29] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (11:13 UTC+2)

    Σε σημαντικά φεστιβάλ ταξιδεύουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι ελληνικές ταινίες. Στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Troia της Πορτογαλίας (4-13/6) και του Karlovy Vary (2-10/7) ταξιδεύει η ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Ένα τραγούδι δε φτάνει».

    Στα φεστιβάλ της Σαγκάης (5-13/6) και της Βαλένθια (15-24/7) θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ «Γαμήλια Νάρκη», ενώ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μόσχας (18-27/6) θα προβληθεί η ταινία του Αντώνη Παπαδόπουλου «Βαρέα Ανθυγιεινά».

    Στο διεθνές φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης (23-29/6) θα ταξιδέψει η ταινία της Πένυς Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί, Ο Μπαμπάς μου». Η ίδια ταινία θα προβληθεί επίσης στην 6η εκδήλωση «Patrimoine des Cinemas d' Europe» που θα γίνει στο Στρασβούργο από τις 23 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου.

    Τέλος η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αυτή η Νύχτα Μένει» θα ταξιδέψει στο 12ο Φεστιβάλ της Πίζας στην Ιταλία και θα τιμηθεί η πρωταγωνίστρια Αθηνά Μαξίμου.

    Ακόμη, στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Αγίας Πετρούπολης (15-22/6) θα προβληθούν οι ταινίες «Το εκκρεμές» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Skipper Straad» της Ειρήνης Βαχλιώτη και «Τι κολυμπάει και γελάει» της Μανουέλας Φραγκιαδάκη.

    [30] Ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ

    Τρίπολη, 29 Μαϊου 2004 (10:00 UTC+2)

    Μια ειδική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους θα παρουσιάσει σήμερα, στις 8:30 το βράδυ, στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά ο τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παλαιολόγεια 2004» που διοργανώνει ο δήμος Μυστρά.

    [31] Ο Λ.ΠΑΒΑΡΟΤΙ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2004 (09:36 UTC+2)

    Μια μοναδική συναυλία θα δώσει το επόμενο Σάββατο, 5 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο «Θέατρο Γης» στη Θεσσαλονίκη ο κορυφαίος τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας διεθνούς περιοδείας «PAVAROTTI: Farewell World Tour».

    Το δίωρο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει άριες και καντάτες, καθώς και τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του Παβαρότι «Ti adoro». Μαζί με τον ιταλό τενόρο θα ανέβουν στη σκηνή η σοπράνο Σιμόνα Τοντάρα και ο μαέστρος πιανίστας Λεόνε Ματζιέρα, ενώ θα τους συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

    Τη συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ο Σύλλογος φίλων των καρκινοπαθών παιδιών "Στοργή». Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα εκδοτήρια της Αριστοτέλους. Ο Λουτσιάνο Παβαρότι θα φτάσει στην πόλη την Τετάρτη, 2 Ιουνίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 29 May 2004 - 18:13:51 UTC