Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΙΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [03] THN TΡΙΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  • [04] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
  • [05] AΡXIZEI ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΤΟ 58ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
  • [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • [08] ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΙΒΩΤΟ ΑΓΑΠΗΣ"
  • [09] EΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [10] THN KAΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [11] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
  • [12] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΠΕ ΚΑΙ ΣΕΒΕ
  • [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ Χ.Α. - ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ
  • [14] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ "METALLON 2004"
  • [15] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004 ΓΙΑ ΤΗΝ CENTRIC MULTIMEDIA
  • [16] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ -
  • [17] ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
  • [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
  • [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΓΕΤΗ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Κ. ΑΝΑΝ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [21] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΙ Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
  • [22] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [23] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
  • [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
  • [25] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [26] ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΑΟΥΙ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΙ ΜΠΡΑΧΙΜΙ - ΜΠΡΕΜΕΡ
  • [27] ΔΩΔΕΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [29] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [30] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [31] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚ ΣΤΗ ΛΟΖΑΝΝΗ
  • [32] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΤΗΣ ΟΛ.ΠΑΠΑΠΑΣΑΛΗ
  • [34] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [35] 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (12:58 UTC+2)

    Τον απόλυτο σεβασμό στον Πατριαρχικό Τόμο και όλες τις διατάξεις της Πατριαρχικής Πράξης, που εισηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, αποφάσισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της στη Μονή Πετράκη.

    Ο κ.Χριστόδουλος υπέβαλε την συγκεκριμένη πρόταση αναλογιζόμενος όπως χαρακτηριστικά είπε τον κίνδυνο διάσπασης της Ιεραρχίας και πρόκλησης γενικής κοινωνικής αναστάτωσης.

    Ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβε η «δικαίως ανησυχούσα», όπως είπε, για τις διαστάσεις που λάμβανε η υπόθεση και τις πιθανές συνέπειές της, κυβέρνηση δια της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γιαννάκου. «Η κ.Γιαννάκου κατέβαλε προσπάθεια εξεύρεσης μίας διαδικασίας απεμπλοκής των δύο Εκκλησιών από το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί», είπε ο κ. Χριστόδουλος.

    «Την πρωτοβουλία αυτή, σημείωσε, χαιρετίσαμε με δήλωσή μας ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρηνικής και συναινετικής επίλυσης του ζητήματος». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, διευκρίνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από την κ.Γιαννάκου να εισηγηθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση, την ευθύνη για την οποία αποφάσισε ο ίδιος να αναλάβει αναλογιζόμενος «τις συνέπειες μιας παρατεταμένης εκκρεμότητας για το θέμα και χάριν της ειρήνευσης», επισημαίνοντας όμως ότι η μόνη αρμόδια κάθε φορά να αποφασίζει για τέτοια σοβαρά ζητήματα που δεσμεύουν την Εκκλησία είναι η Ι.Σ.Ι. προς την οποία και έθεσε το ζήτημα.

    Τέλος ο κ.Χριστόδουλος είπε ότι δεν θεωρεί την αποδοχή του Τόμου και της Πράξης συρρίκνωση της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, «την οποία ουδέποτε θα ανεχθούμε».

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΙΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Aθήνα, 28 Μαϊου 2004 (00:31 UTC+2)

    Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και άνοιγμα της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την ΜRB και την «Metron Analysis».

    Σύμφωνα με την MRB, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 7,8%, ενώ στην έρευνα της «Μetron Analysis», η διαφορά ανέρχεται στο 7,5%.

    Στη δημοσκόπηση της MRB, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 41,5% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, με 33,7%, το ΚΚΕ, με 6,7%, ο Συνασπισμός με 3,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 2,1% και το ΔΗΚΚΙ με 0,9%.

    Στην έρευνα της «Metron Analysis», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,8%, το ΠΑΣΟΚ 33,3%, το ΚΚΕ 7%, ο Συνασπισμός 3,8% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 2,2%.

    Η ανεργία, η οικονομία, η ακρίβεια, η υγεία και η παιδεία αξιολογούνται και στις δύο έρευνες ως τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

    Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενισχύει το κοινωνικό προφίλ του και θεωρείται πιο ειλικρινής ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται με ενισχυμένο το διεθνές προφίλ του.

    Το 50,6% στην έρευνα της MRB θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το 35,2% προτιμά τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Στη μέτρηση της «Metron Analysis» ο Κώστας Καραμανλής επιλέγεται ως καταλληλότερος από το 46,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 36,1%.

    Στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζεται ενίσχυση της αισιοδοξίας για την οικονομία και την διεθνή πορεία της χώρας και η πλειοψηφία θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με την MRB το 47% θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία ικανότερη για την διακυβέρνηση της χώρας, ενώ το 32,8% προκρίνει το ΠΑΣΟΚ.

    Ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, στην έρευνα της «Metron Analysis», δηλώνει το 42,4% και το 18,5% εκφράζει ικανοποίηση για την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Πάνω από 60 ποσοστιαίες μονάδες είναι και στις δύο δημοσκοπήσεις η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, στο ερώτημα ποιος θεωρείται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές.

    Σύμφωνα με την «Metron Analysis» για τις ευρωεκλογές ενδιαφέρεται 6 στους 10 ψηφοφόρους. Το 92,6% δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

    Στην ίδια έρευνα, το 59,9% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ σημαντικούς για τη χώρα. Αρκετά σημαντικούς τους θεωρεί το 25,7%, λίγο σημαντικούς το 6,7% και καθόλου 6,7%.

    Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (83,2%) οι ερωτηθέντες απαντούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι επιτυχημένοι. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 8,2%.

    Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό δείγμα, με τη μέθοδο της κάλπης και στο διάστημα από 13 έως 24 Μαΐου.

    [03] THN TΡΙΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

    Aθήνα, 28 Μαϊου 2004 (15:57 UTC+2)

    Για το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών συζήτησαν σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας. Στη συνάντηση αυτή υπήρξε συμφωνία για τη διεξαγωγή μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού για δικομματικό παιχνίδι και αποκλεισμό τους από το διάλογο, η ΝΔ προτείνει να γίνει μία ή και δύο ελεύθερες συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Βούγιας από την πλευρά του έκανε λόγο για πλήρη υπαναχώρηση της ΝΔ στην αποδοχή της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για μια χωριστή συζήτηση με τον Κώστα Καραμανλή, επιπλέον της συζήτησης όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Ρουσόπουλος καλεί τους εκπροσώπους των κομμάτων σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να γίνει συζήτηση για ανοιχτό διάλογο με όλα τα κόμματα και χωρίς αποκλεισμούς.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ρουσόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

    «Η Νέα Δημοκρατία επιδίωκε και επιδιώκει έναν ανοιχτό ελεύθερο διάλογο, διάλογο ουσίας και όχι εντυπώσεων. Ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Ακούσαμε τους προβληματισμούς σήμερα, τόσο του ΚΚΕ όσο και του Συνασπισμού, οι οποίοι κατήγγειλαν δικομματικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παίζει δικομματικό παιχνίδι.

    Έτσι λοιπόν, σεβόμενοι όλα τα κόμματα προτείναμε σήμερα να γίνει μία ή και δύο, αν χρειαστεί συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Συζητήσεις ελεύθερες με πρόσβαση των κομμάτων σε αυτόν το διάλογο.

    Θέλω να υπενθυμίσω ότι προεκλογικά, όταν ο ελληνικός λαός εκαλείτο να κρίνει ποιος από τους δύο πολιτικούς ηγέτες των μεγάλων κομμάτων θα εκλεγεί πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε το διάλογο, τον οποίο ζητά σήμερα. Δεν δέχτηκε δηλαδή να συζητήσουν ο κ. Καραμανλής με τον κ. Παπανδρέου μαζί.

    Σήμερα αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όλα τα κόμματα λοιπόν ισοτίμως μπορούν να μετέχουν σε αυτόν το διάλογο σε συζήτηση, ξαναλέω, ελεύθερη, θέση την οποία είχαμε εκφράσει και προεκλογικά στις εθνικές εκλογές και επαναλαμβάνουμε και τώρα.

    Επίσης θέλω να θυμίσω ότι προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις στη διακομματική επιτροπή, αποφάσεις που πήρε εν πολλοίς μόνο του είχε αποκλείσει τα μικρότερα κόμματα σε ένα μεγάλο ποσοστό από τη διαφήμισή τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αρκεί να πω ότι τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς στο ραδιόφωνο, για παράδειγμα, είχαν μόνο 16 δευτερόλεπτα την ημέρα για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διακομματική επιτροπή που συνεκλήθη πριν από λίγες ημέρες πρότεινε ο χρόνος των τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ των κομμάτων να μοιραστεί ισόποσα στο 50% μεταξύ όλων των κομμάτων και στο υπόλοιπο 50% κατ αναλογίαν, θέσεις οι οποίες συνάδουν με τη δημοκρατία μας. Με τη δημοκρατία επίσης δεν συνάδουν πρόσκαιρες εντυπώσεις σαν αυτές που προσπαθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει.

    Μιλάμε για ένα ή δύο debate. Αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη. Έχω καλέσει όλα τα κόμματα να συζητήσουμε στη μία και μισή το μεσημέρι αν το επιθυμούν. Επαναλαμβάνω : ανοιχτός διάλογος, ισότιμος διάλογος με όλα τα κόμματα χωρίς αποκλεισμούς των κομμάτων της αριστεράς.

    Οι επικεφαλής όπως ξέρετε δεν υπόκεινται σε καμία δέσμευση για να παρουσιαστούν όσες φορές θέλουν όπως και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές. Άρα λοιπόν τέτοιου είδους συζητήσεις μπορούν ελεύθερα να γίνονται στις τηλεοράσεις και γίνονται ήδη στις τηλεοράσεις. Κατά συνέπεια νόημα έχει ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών".

    Aπό την πλευρά του ο κ. Βούγιας δήλωσε τα εξής:

    «Εμείς πήγαμε με τις θέσεις και τις προτάσεις μας για έναν ανοιχτό ελεύθερο διάλογο. Διαπιστώσαμε όμως πως υπήρξε μια πλήρης υπαναχώρηση της Νέας Δημοκρατίας στην αποδοχή της ανοιχτής πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για μια χωριστή συζήτηση επιπλέον της συζήτησης όλων των πολιτικών αρχηγών, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κατόπιν τούτου εμείς θα θέλαμε να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Επιμένουμε στη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης η οποία μπορεί να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα και να αυξήσει το ενδιαφέρον των ελλήνων πολιτών.

    Δεν υπήρξε συζήτηση για την ουσία της συζήτησης. Εμείς βεβαίως δεχόμαστε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα γίνει ένα τέτοιο debate, συμφωνούμε απολύτως με όρους ανοιχτούς και ελεύθερους, χωρίς περιορισμούς στη θεματολογία».

    [04] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (18:25 UTC+2)

    Είναι νωρίς για να πω αν θα υπάρξει ένα άλλο σχέδιο Ανάν δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας στο ερώτημα αν το «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα της 24 Απριλίου θα ληφθεί υπόψη στην περίπτωση νέου σχεδίου Ανάν, τόνισε ότι σέβεται τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι προσπαθεί να τις καταλάβει. «Είναι πρώιμο να πω αν θα υπάρξει άλλο σχέδιο Ανάν» πρόσθεσε ο κ ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο σχολιάζοντας το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα είπε ότι αυτοί είχαν να κάνουν μία επιλογή και την έκαναν και ότι τώρα πρέπει γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτής της επιλογής γιατί αυτό θα έχει άμεση σχέση με το αν θα επιβιώσει οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι στο δημοψήφισμα τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης και είπαν ότι δεν θέλουν πια διχασμό. «Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Δεν ζητούν πλέον αναγνώριση αλλά επανένωση» τόνισε ο κ ντε Σότο. Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί να πει ποιος φταίει και γιατί δε δούλεψε το σχέδιο Ανάν.

    Στο ερώτημα αν θα υπάρξει άλλη προσπάθεια για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο ο κ Αλβάρο ντε Σότο απάντησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και 25 χρόνια υποστηρίζει τη δημιουργία ενός διζωνικού δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση θα δείξει αν αυτό είναι η επιθυμητή λύση.

    Στην ερώτηση ποια θα είναι τα πρώτα βήματα μετά το δημοψήφισμα απάντησε: «Να καθίσουμε, να ηρεμίσουμε και να σκεφτούμε και μετά να το συζητήσουμε. Σε αυτό συμφωνούν όλοι». Ο κ ντε Σότο τόνισε ακόμη ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν ότι έχουν διάθεση για την επανένωση του νησιού, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες και ότι αυτό γίνεται μέσα στην ΕΕ.

    Στο ερώτημα αν η παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί αγκάθι για την επίλυση του Κυπριακού απάντησε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει αφήσει τα πράγματα στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Σερντάρ Ντενκτάς και ότι μπορεί να προσπάθησε να επιβάλει την άποψή του στον τουρκοκυπριακό λαό αλλά οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν ότι δεν συμφωνούν με την πολιτική του καθώς το 65% ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο «Ανάν».

    Ο κ ντε Σότο επισήμανε ότι με το σχέδιο Ανάν καμία πλευρά, ούτε η ελληνοκυπριακή ούτε η τουρκοκυπριακή, έπαιρνε όλα όσα ζητούσε γιατί το σχέδιο ήταν ένας συμβιβασμός. «Αν περιμένετε λίγες ημέρες θα δείτε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ τι άλλαξε και τι βελτιώθηκε» πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν προχωρούν. Ο κ ντε Σότο υπογράμμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει λόγο να ζητήσει αλλαγή του σχεδίου Ανάν γιατί το έχει αποδεχτεί και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι πρέπει το σχέδιο να αναθεωρηθεί και να αξιολογηθεί πριν να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα. «Για μένα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε όχι. Δόθηκαν πολλές εξηγήσεις μέχρι τώρα. Θα ήθελα να ήξερα όμως αν υπάρχει ένας μόνο λόγος ή αν είναι συνδυασμός πολλών. Μακάρι να ήξερα» πρόσθεσε ο κ ντε Σότο.

    Ανέφερε ακόμη ότι είναι απογοητευτικό το ότι τα πράγματα δεν έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα τόνισε ότι δεν θεωρεί πως ήταν χάσιμο χρόνου οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο καιρό.

    Στην ερώτηση αν η στάση των Ραούφ Ντενκτάς και Τάσσου Παπαδόπουλου απέναντι στο σχέδιο Ανάν αποτέλεσε έκπληξη απάντησε: «Ο κ Ντενκτάς είχε πει τη γνώμη του για το σχέδιο Ανάν εδώ και καιρό. Μέχρι τις 7 Απριλίου πιστεύαμε ότι ο κ Παπαδόπουλος θα συμφωνούσε. Εμείς δεν συμφωνούμε με την ανάλυση που έκανε ο κ Παπαδόπουλος».

    Σχολιάζοντας τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες το μέλλον της παρουσίας των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι αβέβαιο δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκθεση και θα ζητήσει να παραμείνουν οι δυνάμεις άλλους έξι μήνες. «Τους προσεχείς μήνες ο ΟΗΕ θα εξετάσει πως λειτουργεί η δύναμή του στην Κύπρο αλλά η τελική απόφαση θα δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας» πρόσθεσε ο κ ντε Σότο

    Α.Φ.

    [05] AΡXIZEI ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΤΟ 58ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 27 Μαϊου 2004 (09:33 UTC+2)

    Αρχίζουν την Παρασκευή και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 30 Μαϊου στη Νέα Υόρκη, οι εργασίες του 58ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. της Παρασκευής 28 Μαϊου στο κτίριο του «Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών», (149-14 14τη Αvenue, Whitestone, NY 11357), ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαϊου, σε αίθουσα του

    ξενοδοχείου «Crowne Plaza», στην περιοχή του αεροδρομίου La Guardia της Νέας Υόρκης.

    Στα γραφεία της Παμμακεδονικής, εξακολουθούν να καταφθάνουν θερμά χαιρετιστήρια μηνύματα από προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδος, ενώ σημειώνεται ότι από τους πρώτους απέστειλαν μηνύματα χαιρετίζοντας το 58ο συνέδριο της Παμμακεδονικής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

    Απευθυνόμενος στα μέλη και τους συμπαραστάτες της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, θεωρεί ότι το έργο τους «αποτελεί ανεκτίμητη προσφορά προς όλο τον Ελληνισμό», καθώς «στα 58 χρόνια πορείας της Παμμακεδονικής Ένωσης, όλοι εσείς, οργανώσατε και δραστηριοποιήσατε τους απόδημους Μακεδόνες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και προσωπικής τους ευθύνης. Προβάλλατε

    δυναμικά τα εθνικά μας θέματα, διατηρήσατε την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και τις παραδόσεις των ιδιαίτερων πατρίδων σας. Κρατήσατε άσβεστη την ορθόδοξη πίστη και τα ιδεώδη του έθνους, αλλά και της ελληνικής καταγωγής σας. Κληροδοτήσατε στους νεότερους τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά της Μητέρας Ελλάδας που πηγάζουν από τη μακραίωνη ιστορική πορεία του Έθνους. Γίνατε άξιοι πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος στη χώρα, η οποία σας υποδέχθηκε. Με σύνεση διαχειριστήκατε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και καταφέρατε μετά από προγραμματισμό και άκοπη προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη για την Ελλάδα και στις επόμενες γενιές».

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνισμός, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, αλλά και η εθνική προσπάθεια για την ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, σημειώνοντας ότι η ίδια καθολική αποδοχή και υποστήριξη της προσπάθειας διεκδίκησης της ΕΧΡΟ, θα υπάρξει και από την

    Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής.

    Και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης καταλήγει στο μήνυμά του ως εξής: «Δεν αμφιβάλλει πλέον κανείς, η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει και έξω από τα στενά της σύνορα. Πρωταγωνιστές λοιπόν στο σπουδαίο αυτό έργο που επιτελείτε σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στο 58ο συνέδριό σας και εύχομαι σε όλους και προσωπικά στον καθένα, να συνεχίσετε την πετυχημένη πορεία σας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και των δραστηριοτήτων σας».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παν. Σκανδαλάκης

    Στο μήνυμά του προς το 58ο Εθνικό Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης αναφέρει με έμφαση: «Γνωρίζω πολύ καλά με πόσο πάθος και ενθουσιασμό, υπερασπίζεται η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής τα συμφέροντα της Πατρίδας μας και διατηρεί αναλλοίωτη την Εθνική συνείδηση και την πολιτιστική μας ταυτότητα.

    Γνωρίζω, πολύ καλά, πόσο ζωντανή υπάρχει μέσα στις σκέψεις σας, στην καρδιά σας και στους οραματισμούς σας η Ελλάδα. Τα γνωρίζω καλά όλα αυτά, γι' αυτό και θεωρώ πως με το δυναμισμό σας, το σφρίγος και την φρεσκάδα σας, είστε άριστοι πρεσβευτές της Ελλάδας αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.

    Πιστεύω λοιπόν, πως το 58ο Εθνικό σας Συνέδριο, θα αποτελέσει ένα ακόμα δυνατό κρίκο στην αλυσίδα της μεγάλης προσφοράς της Παμμακεδονικής και θα ληφθούν εποικοδομητικές και καρποφόρες αποφάσεις για το μέλλον της Ενώσεως και του Ελληνισμού».

    Συνεχίζοντας ο κ. Σκανδαλάκης αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η άρτια διοργάνωση των οποίων είναι εθνική υπόθεση και προσθέτει: «Είμαι βέβαιος πως μέχρι την τελευταία στιγμή η Παμμακεδονική θα συνεχίσει να προσφέρει με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέθλια γη, είχε σαν

    αποτέλεσμα τους αυθεντικότερους, καλλίτερους και λαμπρότερους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής»

    Και το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτη Σκανδαλάκη, καταλήγει ως εξής: «Εκφράζοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες και το έργο σας, εύχομαι να συνεχίσετε με υγεία και δύναμη, με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία το πατριωτικό σας έργο και το συνέδριο αυτό να είναι γόνιμο και δημιουργικό.

    Καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

    O Noμάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής κ. Σωτήρη Πρώϊο αναφέρει: «Σας ευχαριστώ τόσο εσάς, όσο και τα εξέχοντα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής για την πρόσκληση και την τιμή να συμμετάσχω στις εργασίες του 58ου Εθνικού σας Συνεδρίου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι υποχρεώσεις μου στο νομό Θεσσαλονίκης, ενόψει της διεκδίκησης της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, της ετοιμασίας της πόλης και της Ολυμπιάδας, δεν μου επιτρέπουν να βρεθώ δίπλα σας, όπως άλλωστε θα έπρεπε και κυρίως θα ήθελα. Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας ευχαριστήσω για την εκτίμηση που δείχνετε στο πρόσωπό μου και κυρίως, μέσω εμού, στους Θεσσαλονικείς και Μακεδόνες.

    Εύχομαι οι εργασίες του συνεδρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα, να αναδείξουν εκείνες τις δυνάμεις του ελληνισμού που μάχονται "όπου κι αν βρίσκονται" για τη διάδοση της ελληνικής ιστορίας και των ελληνικών παραδόσεων και ιδεωδών.

    Σας στέλνω του θερμούς χαιρετισμούς μου και σας παρακαλώ να τους μεταφέρετε σε όλους τους Έλληνες και τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης.

    Ακόμη, θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας, ώστε να συνδράμω με όλες τις δυνάμεις μου, στη μητέρα πατρίδα, στους κοινούς μας στόχους».

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος

    Σε χαιρετιστήριο μήνυμά του προς το 58ο Εθνικό Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σημειώνει ότι είχε την ευκαιρία πριν από ενάμισι μήνα να γνωρίσει από κοντά το έργο και να ζήσει τον παλμό των Μακεδόνων στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια και προσθέτει: Διαπίστωσα ότι

    στην Αμερική η Ελληνική καρδιά χτυπά δυνατά, υπερήφανα, ασυμβίβαστα.Ειδικά όταν δοκιμάζονται εθνικά ζητήματα αλλά και όταν τίθενται θέματα ενότητας αλλά και ανάπτυξης του Ελληνισμού.

    Οι Θεσσαλονικείς, αισθανόμαστε ότι οφείλουμε πολλά στα απόδημα αδέλφια μας, που στήριξαν τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και συμπαρίστανται στις μεγάλες προκλήσεις που συνδέονται με το μέλλον της πόλης μας. Από την άλλη, γνωρίζουμε καλά ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε αυτό που τα απόδημα αδέλφια μας έχουν σίγουρα κατακτήσει σε κάποια χώρα της υφηλίου, να το αξιοποιήσουμε στην πράξη και να αποκτήσουμε το συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα, που εξασφαλίζει η συνεργασία της Θεσσαλονίκης με την πολυτάλαντη ομογένεια, σε μια παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία.

    Από τις 28 έως τις 30 Μαϊου 2004 τα βλέμματα όλων των Μακεδόνων είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη. Οι νέες δοκιμασίες στα εθνικά θέματα, οι νέες αναπτυξιακές προκλήσεις αλλά και μία παγκόσμια κοινότητα που, πληγωμένη από την τρομοκρατία, αναζητά τα σύγχρονα σημεία ισορροπίας, ειρήνης και ασφάλειας, καθιστούν επιβεβλημένη την ενεργοποίηση των όπου γης συμπατριωτών μας. Η Ελληνοορθόδοξη παρουσία, αυτό το παγκόσμιο σήμα

    κατατεθέν, αυτή η εγγύηση αξιοπιστίας και ανθρωπισμού, πρέπει να δώσει τα σύγχρονα πολιτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά διαπιστευτήριά της, σε μια παγκόσμια κοινότητα που αναζητά μέσα από τα συντρίμμια της τρομοκρατίας, των πολέμων, της αδικίας και του πόνου, τους σύγχρονους δρόμους της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

    Και το μήνυμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης καταλήγει: «Η συσπείρωση, η οργάνωση και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Μακεδονικού Ελληνισμού της Αμερικής, με έμφαση στην ενεργοποίηση των τοπικών εκφραστών του, αποτελούν προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη βάση της ανάπτυξης αμφίδρομων διαύλων στήριξης και δημιουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, το 58ο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, εύχομαι να φέρει τους απόδημους Μακεδόνες ακόμη πιο κοντά, ακόμη πιο μπροστά στις διεκδικήσεις, ακόμη πιο δημιουργικά στη συνεργασία, ακόμη πιο δημιουργικά στη συνεργασία, ακόμη πιο δυναμικά στους εθνικούς και συλλογικούς στόχους όλων των Μακεδόνων».

    [06] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (21:02 UTC+2)

    Στην Κρακοβία της Πολωνίας θα μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βασίλειος Μιχαλολιάκος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνεται εκεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας εναντίον της Διασποράς των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (PSI).

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία εξαγγέλθηκε στην Κρακοβία τον Μάιο του 2003 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε συνάντηση που συμμετείχαν 11 συνολικά χώρες.

    [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (20:59 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Νομό Μεσσηνίας πραγματοποιεί το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στις 12.00 το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τη νομαρχία Μεσσηνίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων.

    Το απόγευμα ο υπουργός θα εγκαινιάσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δημόυ Αριστομένη, ενώ το βράδυ θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελιά στη Νεοελληνική Χαρακτική» στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη.

    [08] ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΙΒΩΤΟ ΑΓΑΠΗΣ"

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (19:31 UTC+2)

    Τα εγκαίνια του νέου προγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης με την επωνυμία «Κιβωτός Αγάπης» τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό διανέμει καθημερινά τρόφιμα σε αστέγους και απόρους, τα οποία προέρχονται από προσφορές πολιτών σε ιερούς ναούς αλλά και από τη μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη». Το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά από τις 12 Νοεμβρίου.

    [09] EΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Kαβάλα, 28 Μαϊου 2004 (19:30 UTC+2)

    Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ πρόκειται να διατεθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων στο αγρόκτημα του δήμου Ελευθερών, έπειτα από σχετική συνεννόηση του β΄ βοηθού Νομάρχη Καβάλας, κ. Μπαλίκα, υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας και του οικείου δήμου.

    Ειδικότερα, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ηλεκτροδότηση τριών γεωτρήσεων στις περιοχές Κένταλακ Ελαιοχωρίου, Ρογκιά Μυρτοφύτου και Πλατανάκι Ελαιοχωρίου, η ηλεκτροδότηση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Ρογκιά Μυρτοφύτου, η αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου (κατασκευή τεχνικών, ιρλανδικών διαβάσεων, αμμοχαλικόστρωσης κλπ) και η αποκατάσταση του στραγγιστικού δικτύου.

    [10] THN KAΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Kαστοριά, 28 Μαϊου 2004 (19:28 UTC+2)

    «Η Δυτική Μακεδονία είναι μια οικογένεια, ένας ενιαίος γεωγραφικός χώρος, τα θέματα του οποίου πρέπει να τα βλέπουμε με περιφερειακή λογική και στα πλαίσια αυτά θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα όπως θέματα αθλητισμού-πολιτισμού και τουρισμού». Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης στη Νομαρχία Καστοριάς, παρουσία του Νομάρχη Καστοριάς και της Δημοτικής Αρχής.

    Ο Γενικός Γραμματέας ανήγγειλε και τη δημιουργία ενός Διεθνούς Αεροδρομίου στο κέντρο της περιφέρειας με σκοπό την εξυπηρέτηση και των τεσσάρων Νομών, ενώ δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού το τμήμα δηλαδή Κρυσταλλοπηγής-Σιάτιστας, έργο εθνικής όπως το χαρακτήρισε σημασίας με χρηματοδότηση από το 3ο ΠΕΠ.

    Ο κ. Λεούδης μίλησε και για τα μεγάλα έργα που θα γίνουν στον Νομό με χρηματοδότηση μέσω INTERREG, ενώ τόνισε πως κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή του νέου κτιρίου του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, ενταγμένο κι αυτό στο 3ο ΠΕΠ. Παράλληλα αναφέρθηκε στη μεταφορά του Κέντρου Βαρέων Όπλων (ΚΕΒΟΠ) από το Χαϊδάρι  στην Καστοριά και την επανασύσταση της ταξιαρχίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας επισκέφθηκε ακόμη τη Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην Καστοριά ενώ είχε σύσκεψη με τους Δημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων του Ν. Καστοριάς στα γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ. με αντικείμενο τις υποδομές και τη χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων Ε.Π.Τ.Α. και Αθλητικού Ε.Π.Τ.Α.

    Το πρόγραμμα του κ. Λεούδη περιλάμβανε ακόμη επισκέψεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο Καστοριάς όπου εξήγγειλε την ίδρυση Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας Δ. Μακεδονίας, στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, το Δ. Κορεστείων και το Δ.Δ. Μελά. Ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο νομό Καστοριάς με συνάντηση που είχε με πολίτες και φορείς του Νομού.

    [11] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (20:22 UTC+2)

    Τον Ιούνιο αρχίζει ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης για τα έργα των δημόσιων υποδομών, που καλούνται να υλοποιήσουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι δήμοι και οι κοινότητες, οι οποίες έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), που εκτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η συνολική δημόσια δαπάνη που θα διατεθεί για τα ΟΠΑΑΧ ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσουν δημόσιες υποδομές που περιλαμβάνουν:

    -υποδομές στον αγροτικό τομέα

    -παρεμβάσεις ανάπλασης των οικισμών και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, οδικά έργα βελτίωσης της πρόσβασης στους οικισμούς

    -έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων

    -ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών, προγράμματα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της απασχόλησης.

    Τον Ιούνιο αρχίζει και ο πρώτος κύκλος προκήρυξης για προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών).

    Η συνολική προκήρυξη αφορά σε:

    -έργα διαχείρισης υδατικού δυναμικού στη γεωργία και έργα βελτίωσης όξινων εδαφών

    -παρεμβάσεις ανάπλασης οικισμών

    -δημιουργία εποχιακών βρεφονηπιακών σταθμών

    -δράσεις για την προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη του γεωργικού και αγροτικού περιβάλλοντος

    -κατασκευή και βελτίωση αγροτικών δρόμων,

    -κατασκευή χώρων λειτουργιών υγείας-πρόνοιας-επιμόρφωσης

    -συστήματα βιολογικών καθαρισμών για οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων

    -βελτίωση και επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης

    -ενδοδημοτική οδοποιία

    -αποκατάσταση χώρων παλαιών «χωματερών»

    -κατασκευή νέων δημοτικών οδών, δαδημοτικών οδών και επαρχιακής οδοποιίας και βελτίωση δημοτικών οδών, δαδημοτικών οδών και επαρχιακής οδοποιίας

    -προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών.

    Η συνολική δημόσια δαπάνη της δεύτερης προκήρυξης ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Στόχος των ολοκληρωμένων Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου είναι η άρση της απομόνωσης του ορεινού χώρου, η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η στήριξη της ανάπτυξης στις περιοχές παρέμβασης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας.

    «Είχα δεσμευτεί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου στην Περιφέρεια ότι μια από τις προτεραιότητες θα είναι και η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, της απομόνωσης των μειονεκτικών περιοχών και η ανάπτυξη του κρίσιμου για την περιοχή μας αγροτικού χώρου. Στο πλαίσιο της προτεραιότητας αυτής ανοίγουμε μέσα στον Ιούνιο τη δεύτερη προκήρυξη ενισχύοντας συγκεκριμένες περιοχές με 20 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις και έργα αναγκαία για τους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες», προσέθεσε.

    Τα ΟΠΑΑΧ εφαρμόζονται σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες είναι:

    1. Περιοχή ορεινού όγκου Χολομώντα Ομβριανού

    Νομός Θεσσαλονίκης: Δήμος Καλλινδοίων, Δ.Δ. Περιστεράς, Λιβαδίου και Αγ. Αντωνίου του Δήμου Βασιλικών και Δ.Δ. Αρδαμερίου του Δήμου Κορώνειας.

    Νομός Χαλκιδικής: Δήμος Αρναίας, Δήμος Ζερβοχωρίων, Δήμος Ανθεμούντα, τα Δ. Δ. Σανών, Παλαιοκάστρου, Αγ. Προδρόμου, Ταξιάρχη και Βραστάμων του Δήμου Πολυγύρου, το Δ.Δ. Μ. Παναγιάς του Δήμου Παναγιάς, το Δ.Δ. Σταγείρων και την ορεινή περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Στρατονικίου του Δήμου Σταγείρων.

    2. Περιοχή ορεινών όγκων Κερδυλλίων Κρουσσίων

    Νομός Θεσσαλονίκης: Δήμος Λαχανά, Δήμος Σοχού, Δήμος Βερτίσκου και Δήμος Αρέθουσας. Νομός Κιλκίς: Δήμος Κρουσσών

    3. Περιοχή όρους Ανατολικού Βερμίου

    Νομός Ημαθίας: Δήμος Νάουσας (πλην της πόλης Νάουσας), τα Δ.Δ. Κ. Βερμίου, Κουμαριάς, Γεωργιανών, Καστανέας, Τριποτάμου, Ράχης και Ασωμάτων του Δήμου Βέροιας, το Δ.Δ. Φυτείας του Δήμου Δοβρά.

    4. Περιοχή ορεινού όγκου Δυτικού Παγγαίου

    Νομός Σερρών: Δήμος Κορμίστας, Δήμος Πρώτης, Δήμος Ροδολίβους και Δ.Δ. Παλαιοκώμης, Μεσολακιάς και Αμφίπολης του Δήμου Αμφίπολης.

    5. Περιοχή Βόρρα- Βεγορίτιδας

    Νομός Πέλλας: Δήμος Βεγορίτιδας, Δήμος Αριδαίας και τα Δ.Δ. Σωτήρα, Καρυδιά, Νησί, Βρυτά, και Αγρα του Δήμου Έδεσσας.

    [12] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΠΕ ΚΑΙ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (20:14 UTC+2)

    Συντονισμένη δράση για τη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των εξαγωγών τους προτίθενται να αναλάβουν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

    Στο πλαίσιο επίσκεψης του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΕ Παναγιώτη Δρόσου στα γραφεία του Συνδέσμου αποφασίστηκε να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες νέα συνάντηση εργασίας, ανάμεσα στους δύο φορείς. Τον κ.Δρόσο θα συνοδεύουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού, με σκοπό τον καθορισμό τομέων στον οποίο θα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του κάθε φορέα στο πλαίσιο ανάπτυξης της μεταξύ τους στενής συνεργασίας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒΕ για την απόφαση αναβάθμισης του γραφείου του ΟΠΕ στη Θεσσαλονίκη, με αρτιότερη ροή της πληροφόρησης και με συγκεκριμένη στοχοθέτηση.

    [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ Χ.Α. - ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (17:04 UTC+2)

    Δυναμική πορεία είχε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και γυρίζοντας την πλάτη στην πτωτική τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών, τερμάτισε καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,71%, και κατακτώντας το επίπεδο των 2.400 μονάδων, διαμορφώθηκε στις 2.423,72 μονάδες.

    Ώθηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά έδωσαν οι εντολές αγορών για τα βαριά χαρτιά, αλλά και επιλεγμένων δεικτών της περιφέρειας, ενώ προς το τέλος των συναλλαγών, ο βασικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, επιτάχυνε τον ρυθμό του.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης για τον δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.423,72 μονάδων και συνάντησε το ναδίρ του στην περιοχή των 2.389,41 μονάδων, η ενίσχυση του τζίρου, το ισορροπημένο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και οι πιέσεις που δέχθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, παρά τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η διοίκησή του για τα μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ενισχυμένος εμφανίστηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 272,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 58.145.866,86 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν, ξεχωρίζει αυτό της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ύψους 15.052.500,00 ευρώ, στα 22,30 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α., οι 202 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 94 πτωτικών και 89 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (+17,34%), ALTEC (+12%), CROWN HELLAS (+11,21%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (+11,16%), ΒΙΟΤΕΡ (+10,28%), ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (+10%) και του Αγροτικού Οίκου Σπύρου (+10%), ενώ στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στους τίτλους των ΜΙΝΕΡΒΑ (7,85%) και της ΒΙΟΣΩΛ (7,14%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Της ανόδου ηγούνταν και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,11% και λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα στον τραπεζικό κλάδο (+2,73%), αλλά και τα κέρδη των τηλεπικοινωνιών (+1,98%).

    Τα κέρδη στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, είναι απόρροια της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (+7,76%), ΟΤΕ (+3,26%), που αντιστάθμισαν μάλιστα τις πιέσεις που δέχθηκε ο τίτλος της Cosmote (-2,94%).

    Η ενίσχυση στον τραπεζικό κλάδο, οφείλεται στην άνοδο που παρουσίασαν οι μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (+3,90%), EFG (+3,75%), ETE (+3,61%) ΑΣΠΙΣ (+2,86%), και της Alpha Bank (+2,68%), που αντιστάθμισαν και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στην Εμπορική (-1,72%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης-ενισχύθηκε κατά 1,86%, έναντι κερδών 1,21% για τον Small Cap 80 της μικρής και 0,34% για τον Mid 40 της μέσης.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού σε πτωτική τροχιά τερμάτισαν οι έξι από αυτούς.

    Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών (-1,26%), απόρροια των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-4,35%), ΕΒΡΟΦ (-2,385), ΚΡΙ-ΚΡΙ (-1,02%) και της Chipita (-1,26%).

    Κατά 0,42% υποχώρησε ο κλάδος των ασφαλειών και ακολούθησαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων και των διυλιστηρίων (0,30% αντίστοιχα), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,25%), και των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,11%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο κατά 2,23% σημείωσε ο δείκτης των επενδύσεων, αντανακλώντας τα κέρδη του στις μετοχές των εταιριών ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (+4,55%) και της ΠΡΟΟΔΟΣ (+4,07%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+1,80% αντίστοιχα), των κατασκευαστικών (+1,57%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1,33%) και των βιομηχανιών (+1,24%).

    Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν οι κλάδοι των συμμετοχών (+0,61%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,54%), της παράλληλης αγοράς (+0,42%), του χονδρικού εμπορίου (+0,24%) και της πληροφορικής (+0,09%).

    E.A.

    [14] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ "METALLON 2004"

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (16:05 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας ΄Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής, Ι.Α.Τσουκαλάς θα τελέσει τα εγκαίνια της 3ης Διεθνούς Εκθεσης Πρώτων Υλών, Μηχανημάτων Επεξεργασίας Μετάλλου Εργαλείων και Αυτοματισμών "METALLON 2004".

    Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 7.30 το βράδυ στην είσοδο του Περιπτέρου 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    [15] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004 ΓΙΑ ΤΗΝ CENTRIC MULTIMEDIA

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (16:04 UTC+2)

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2004 τα οικονομικά μεγέθη της Centric Multimedia, με τον κύκλο εργασιών της να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 22,27% και τα κέρδη της να εμφανίζουν μεγέθυνση κατά 38,1%.

    Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 2,685 εκατ. ευρώ, έναντι 2,196 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν σε 118.735 ευρώ από 85.980 ευρώ.

    Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης κερδών σε σχέση με το ρυθμό βελτίωσης του κύκλου εργασιών οφείλεται, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρίας, στη συγκράτηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας και εξόδων λειτουργίας διάθεσης στα επίπεδα του περυσινού τριμήνου, καθώς και στη μείωση των αποσβέσεων. Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση, ότι η αυξημένη κερδοφορία επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εφάρμοσε επιθετική πολιτική τιμών, προκειμένου να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της.

    Στις 31 Μαρτίου του 2004 τα ίδια κεφάλαια της Centric Multimedia ανέρχονταν 6,622 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων σε 5,68 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης ξένων προς ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 0,86. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την ισχυρή χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    [16] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 28 Μαϊου 2004 (20:40 UTC+2)

    Την ανησυχία του για πιθανή καθυστέρηση της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ λόγω «κόπωσης» από την διεύρυνση φέτος με την είσοδο 10 χωρών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ στην σύνοδο των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που διεξήχθη χθες και σήμερα στο θέρετρο Μαμάια της Ρουμανίας.

    Ο κ. Παρβάνοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία ελπίζουν να ενταχθούν κανονικά στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007 όπως έχει προγραμματισθεί. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου με τη σειρά του ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν τις ενταξειακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2004 για να πετύχουν την ένταξη το 2007. Οι κ.κ. Παρβάνοφ και Ιλιέσκου εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η Κροατία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007.

    Ο κ. Ιλιέσκου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου τόνισε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απέδειξαν ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη που τους συνδέει και την κοινή θέση που έχουν για το μέλλον της Ευρώπης.

    Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ ενθάρρυναν τα υποψήφια για ένταξη κράτη να συνεχίσουν την προσπάθεια τους και σε συνάντηση με επιχειρηματίες συμφωνήθηκε η ενίσχυση των επενδύσεων σε αυτά.

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αυστρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Γερμανίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Μολδαβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ρουμανίας και ΠΓΔΜ.

    Η επόμενη σύνοδος των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης θα λάβει χώρα το 2005 στην Κροατία.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 28 Μαϊου 2004 (20:31 UTC+2)

    Ο γενικός εισαγγελέας της Ρουμανίας Ιλίε Μπότος παραδέχθηκε σήμερα ότι έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα της Δευτέρας, όπου ένα φορτηγό, που μετέφερε δεξαμενή με νιτρικό αμμώνιο γλίστρησε στην άσφαλτο, έπιασε φωτιά και εξερράγη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι και 13 να τραυματιστούν. Το δυστύχημα συνέβη στο χωριό Μιχαϊλέστι, 120 χλμ ανατολικά του Βουκουρεστίου.

    Ο κ. Μπότος είπε ότι έπρεπε οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με την έρευνα να είναι πιο προσεκτικοί στη συλλογή στοιχείων από τον τόπο του δυστυχήματος αλλά αντίθετα άφησαν μεγάλο τμήμα της περιοχής ανεξερεύνητο, όπου οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν κομμάτια από ρούχα και παπούτσια των θυμάτων. Επίσης οι δημοσιογράφοι βρήκαν την κάμερα οπερατέρ του ιδιωτικού καναλιού Antena 1 που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια του να καλύψει το δυστύχημα. Σημαντικά στοιχεία καταστράφηκαν όταν οι εργάτες της υπηρεσίας οδοποιίας άρχισαν να επισκευάζουν τον δρόμο ενώ ακόμη δεν βρέθηκε η σορός πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του καθώς προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά στο φλεγόμενο φορτηγό. Ο κ. Μπότος τόνισε ότι στην περιοχή του δυστυχήματος δεν έπρεπε να πλησιάσουν άλλοι άνθρωποι παρά μόνο οι ειδικοί.

    Ο Μπότος επέστρεψε εσπευσμένα από την Ολλανδία την Πέμπτη το βράδυ και ανέλαβε επικεφαλής των ερευνών για το δυστύχημα. Ο ρουμανικός τύπος ανέφερε χθες λάθη και παραλείψεις των αρχών.Ομάδα από τον σταθμό Antena 1, που έχασε έναν κάμεραμαν και έναν ρεπόρτερ στην έκρηξη ανακάλυψαν μία βιντεοκάμερα με μία κασέτα στην οποία σώζονται πλάνα τα οποία αποδεικνύουν ότι έγιναν τρομερά λάθη από τις αρχές, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Το κυριότερο από όλα είναι ότι δεν διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων μετά την πτώση του φορτηγού παρά το γεγονός ότι το φορτίο του ήταν επικίνδυνο και τελικά προκλήθηκε έκρηξη. Η κασέτα δείχνει ότι τα αυτοκίνητα περνούσαν κανονικά δίπλα από το φορτηγό και μάλιστα συγκεντρώθηκαν και ντόπιοι για να δουν τι γίνεται. Η συνέχεια είναι τραγική καθώς ακολουθεί η έκρηξη παρασέρνοντας στο θάνατο αθώους ανθρώπους.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2004 (19:59 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, Κιργισία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν δεν θα προχωρήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης η οποία πραγματοποιείται στα μέσα Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, διατύπωσε η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελένη Θεοχάρους, η οποία περιόδευσε στην περιοχή ως ειδική απεσταλμένη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η κα. Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της από τις 7 έως τις 19 Μαΐου επέδωσε επιστολές του προέδρου Παπαδόπουλου στους ομολόγους του της Κιργισίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, ενώ ενημέρωσε αξιωματούχους των κρατών αυτών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό μετά και το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΓΕΤΗ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Κ. ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2004 (19:57 UTC+2)

    Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τις πρόνοιες της ασφάλειας και της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να επαναληφθεί το δημοψήφισμα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, ζητεί με επιστολή που απέστειλε προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κόμματος "Ενωμένη Κύπρος" Ιζέτ Ιζτζιάν.

    Στην επιστολή του ο κ.Ιζτζιάν αναφέρει ότι το «όχι» της πλειοψηφίας των ελληνοκυπρίων δεν πρέπει να καταδικάσει τις προσπάθειες για λύση και επανένωση, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι ο Κ. Ανάν στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα αφήσει ανοικτό το παράθυρο διαλόγου για λύση υπό την αιγίδα του Οργανισμού.

    Το περιεχόμενο της επιστολής του, αποκάλυψε ο ίδιος ο κ.Ιζτζιάν σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος με αντίστοιχη του ΚΣ ΕΔΕΚ υπό τον Πρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Μαϊου 2004 (18:56 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι συνελήφθη στο Βελιγράδι ο Ντράγκαν Νταραβέλσκι, πρώην διευθυντής των σκοπιανών τελωνείων, ο οποίος καταζητούνταν από την Ιντερπόλ.

    Ο Νταραβέλσκι είναι στέλεχος του VMRO-DPMNE και φίλος του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και κατηγορείται για κατάχρηση 2,5 δις ευρώ, για λαθρεμπόριο τσιγάρων, ποτών και πετρελαίου.

    Η έκδοση του στην ΠΓΔΜ θα καθυστερήσει καθώς οι σερβικές αρχές θα τον ανακρίνουν για να εξακριβώσουν τις τυχόν διασυνδέσεις του με σέρβους εγκληματίες.

    [21] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΙ Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (19:35 UTC+2)

    Κοντά στους παίκτες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος.

    Ο Υφυπουργός στο αεροδρόμιο, μίλησε στους παίκτες και τους έδωσε, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, από μια εικόνα της Παναγίας και τους ανήγγειλε: «Θα είμαστε μαζί σας και στην Πορτογαλία, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε αρκετά».

    Επίσης, ο υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι τις προσπάθειες των παιδιών, δεν τις συνοδεύουν μόνο οι ευχές, αλλά και η παρουσία μας. Πρόκειται για μια ομάδα, που την έχουμε πιστέψει, την έχουμε αγαπήσει και την χειροκροτήσαμε. Πιστεύω ότι θα μας κάνει υπερήφανους».

    [22] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (14:47 UTC+2)

    Μέτρα για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα συζήτησαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αθήνα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Οι κύριοι Βουλγαράκης και Ορφανός αποφάσισαν να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την ΕΠΑΕ και όλες τις ΠΑΕ από την επόμενη εβδομάδα, ενώ στη συζήτηση θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

    Στη συνέχεια θα υποβληθεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα ψηφιστεί από το θερινό τμήμα της Βουλής, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ από το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου.

    [23] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    Πάτρα, 28 Μαϊου 2004 (14:39 UTC+2)

    Στην Πάτρα θα διεξαχθεί από 1 έως 5 Ιουνίου το 8ο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Τάε Κβο Ντο.

    Οι αγώνες, στους οποίους συμμετοχή έχουν δηλώσει 45 χώρες με 400 άτομα απ' όλο τον κόσμο (300 αθλητές και αθλήτριες του Τάε Κβο Ντο και 100 προπονητές και συνοδοί των αποστολών) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το παρών θα δώσει και ο Ολυμπιονίκης, Μιχάλης Μουρούτσος αλλά και αρκετοί υποψήφιοι για διακρίσεις αθλητές.

    [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (14:27 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε την Παρασκευή η ολοκληρωμένη Συλλογή των αναμνηστικών Ολυμπιακών Νομισμάτων «Αθήνα 2004». Πρόκειται για ένα παγκόσμιο συλλεκτικό αλλά και ιστορικό γεγονός καθώς η σειρά των 18 Ολυμπιακών νομισμάτων (6 χρυσά και 12 αργυρά) συμπληρώνεται με τη σειρά των 6 νομισμάτων (2 χρυσά και 4 αργυρά) της Λαμπαδηδρομίας «Αθήνα 2004».

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Γιάννης Σπανουδάκης αναφέρθηκε στη θεματολογία των νομισμάτων, επισημαίνοντας ότι «προβάλλουν τους Αγώνες που θα αναδείξουν και το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδος δεμένο με την ιστορία της χώρας μας, δεμένο με την εποχή που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την παράδοση που διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας». Τόνισε επίσης ότι παρουσιάζουν «τους δεσμούς του πολιτισμού και του αθλητισμού μαζί με τους θεσμούς που αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα και άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Η σειρά της Λαμπαδηδρομίας «Αθήνα 2004» (2 χρυσά και 4 αργυρά) έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σε λίγα 24ωρα αρχίζει το διεθνές ταξίδι της Φλόγας στον κόσμο. Τα 2 χρυσά αναφέρονται στην Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και στην μεταφορά της στο Ολυμπιακό Στάδιο για την Τελετή Έναρξης στις 13 Αυγούστου. Τα αργυρά νομίσματα αποδίδουν την πραγματική διάσταση της πρώτης διεθνούς Λαμπαδηδρομίας «Αθήνα 2004» καθώς η Φλόγα που άναψε στην Ολυμπία θα μεταφερθεί για πρώτη φορά σε όλες τις ηπείρους.

    [25] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (13:18 UTC+2)

    Για την Πολωνία αναχώρησε το μεσημέρι η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών προκειμένου να δώσει αύριο Σάββατο, στις 8 το βράδυ, φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, λίγες μέρες πριν από την τελική φάση του Euro 2004.

    Οι Ελληνες διεθνείς θα αναμετρηθούν στο στάδιο «Πογκόν» της πόλης Τσέσιμ με την Πολωνία και ο Οτο Ρεχάγκελ θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Ακολουθεί ένα ακόμη φιλικό στην Ελβετία και στη συνέχεια η Εθνική ομάδα θα πετάξει για την Πορτογαλία, εκεί όπου στις 12 Ιουνίου ξεκινάει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    Οι ποδοσφαιριστές εμφανίζονται αισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία της ομάδας στη διοργάνωση του Euro. «Είναι το πιο σημαντικό ταξίδι της Εθνικής. Θέλουμε να κάνουμε όλους τους Ελληνες υπερήφανους και να αποδείξουμε ότι δίκαια φτάσαμε ως εδώ. Από τη στιγμή που κατακτήσαμε την πρώτη θέση στον όμιλο θα πρέπει να αποδείξουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν πάμε μόνο για μια καλή εμφάνιση, αλλά για μια νίκη, μια πρόκριση», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Βασίλης Τσάρτας, πριν την αναχώρηση της αποστολής.

    Ο Αντώνης Νικοπολίδης από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση στην Πορτογαλία. Θα κάνω τα πάντα για να είμαι έτοιμος». Ωστόσο ο διεθνής πορτιέρο αρνήθηκε να μιλήσει για τον Ολυμπιακό και τη συμφωνία του με το σύλλογο του Πειραιά.

    Την Εθνική ομάδα αποχαιρέτισε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος χάρισε στα μέλη από μια εικόνα της Παναγίας. «Η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα σας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [26] ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΑΟΥΙ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΙ ΜΠΡΑΧΙΜΙ - ΜΠΡΕΜΕΡ

    Βαγδάτη, 28 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Λαχντάρ Μπραχίμι και ο αμερικανός πολιτικός διοικητής της χώρας Πολ Μπρέμερ αποδέχθηκαν την επιλογή από το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του σιίτη Ιγιάντ Αλάουϊ για τη θέση του πρωθυπουργού της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μπραχίμι Άχμαντ Φάουζι και μέλος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου.

    "Ο Μπραχίμι χαιρετίζει την απόφαση για το διορισμό του κ. Αλάουϊ", δήλωσε ο Φάουζι, προσθέτοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ θα συναντηθεί με τον Αλάουϊ σύντομα για να συζητήσουν σχετικά με τους υποψηφίους για την προεδρία, την αντιπροεδρία και το υπουργικό συμβούλιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Την επιλογή του Αλάουϊ για την πρωθυπουργία αποδέχθηκε και ο αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ο Μαχμούντ Οθμάν, μέλος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου.

    [27] ΔΩΔΕΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 28 Μαϊου 2004 (20:50 UTC+2)

    Ο σεισμός που έπληξε σήμερα το βόρειο Ιράν είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 80 να τραυματιστούν στην περιοχή Νουρ στην περιφέρεια της Κασπίας Θάλασσας, όπως μεταδόθηκε στην Τεχεράνη από την κρατική τηλεόραση. Η κατάσταση των περισσότερων τραυματιών δεν είναι σοβαρή και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 28 Μαϊου 2004 (20:32 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ και για να διευρύνουν τη συνεργασία της Ρωσίας με τον ισλαμικό κόσμο.

    "Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Αίγυπτο ως έναν από τους στενούς της συνεργάτες, κυρίως στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής", δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά την υποδοχή του Αιγύπτιου προέδρου στο Κρεμλίνο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η επίτευξη μιας μόνιμης και συνολικής ειρήνης είναι ένα από τα βασικότερα θέματα της ατζέντας των δύο προέδρων.

    [29] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλες, 28 Μαϊου 2004 (20:28 UTC+2)

    Τέσσερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) -Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία- συμφώνησαν σήμερα να συνεργάζονται σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης και εν γένει διασυνοριακά, προσκαλώντας και όποιο άλλο κράτος μέλος επιθυμεί να προσχωρήσει μελλοντικά στην αρχική συμφωνία να το πράξει.

    Η αρχική συμφωνία υπογράφηκε σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των ανωτέρω κρατών, στις Βρυξέλες, ενώ η ΕΕ αυτή καθ'εαυτή είναι ιδρυτικό μέλος στην ίδια συμφωνία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Απώτερος στόχος είναι να υπογραφεί μία συνθήκη, που θα ρυθμίσει λεπτομερέστερα τη συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης και διασυνοριακά εν γένει.

    [30] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 28 Μαϊου 2004 (18:47 UTC+2)

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην περιοχή Νουρ, στην Κασπία, από το σεισμό που σημειώθηκε στο βόρειο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου της Νουρ, δέκα τραυματίες νοσηλεύονται στη Νουρ και δέκα στο νοσοκομείο του Μπαλαντέχ, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 5,5 ως 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [31] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚ ΣΤΗ ΛΟΖΑΝΝΗ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2004 (15:13 UTC+2)

    Μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο πλαίσιο της διοργάνωσης "Helleniades 2004", διοργανώνουν στη Λοζάννη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ταινιοθήκη της Ελβετίας, από 1-31 Μαϊου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Λοζάννης "Εστία" και του συλλόγου "Amities Greco-Suisses".

    Οι "Helleniades 2004" είναι μία σειρά ελληνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και με σκοπό την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Περιλαμβάνουν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, διαλέξεις, μουσική και χορό.

    Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη της Ελβετίας μια αναδρομή στον πρόσφατο ελληνικό κινηματογράφο. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

    Ολα είναι δρόμος, του Παντελή Βούλγαρη, Η φωτογραφία, του Νίκου Παπατάκη, Μιρουπαφσίμ, των Γ. Κόρρα και Χ. Βούπουρα, Τέλος εποχής, του Αντώνη Κόκκινου, Με μία κραυγή, της Βασιλικής Ηλιοπούλου, Μη μου άπτου, του Δημήτρη Γιατζουζάκη, Η σφαγή του Κόκορα, του Ανδρέα Πάντζη, Αυτή τη νύχτα μένει του Νίκου Παπαγιωτόπουλου, Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων, του Δ. Αβδελιώδη, Το μόνος της ζωής του ταξειδιον, του Λάκη Παπαστάθη, Μπραζιλέρο, του Σωτήρη Γκορίτσα, Η τιμή της Αγάπης, της Τόνιας Μαρκετάκη, Πέπερμιντ, του Κώστα Κάπακα, Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου, της Π. Παναγιωτοπούλου, Από την άκρη της πόλης, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

    [32] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (14:22 UTC+2)

    Με μουσική, θέατρο και εικαστικά υποδέχεται και το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Πυλαίας, ο οποίος διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του "Καλλιτεχνικού Ιουνίου". Οι εκδηλώσεις που αρχίζουν την Τρίτη 1η Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα, θα φιλοξενηθούν στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου "Πέτρινο Σχολείο".

    Την αυλαία του φετινού "Καλλιτεχνικού Ιούνη" ανοίγει η Χορωδία του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας. Την Τετάρτη 2 Ιουνίου το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τη θεατρική παράσταση "Πλούτος" του Αριστοφάνη που θα παρουσιάσουν τα παιδιά του 5ου δημοτικού σχολείου στις 7.30 το βράδυ.

    ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ

    Στις 4 Ιουνίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει χορευτικές παραστάσεις με μπαλέτο, break dance και latin. Στις 6 Ιουνίου τη σκυτάλη θα πάρει η θεατρική ομάδα του 1ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας που θα παρουσιάσει την παράσταση "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα" του Γιάννη Ξανθούλη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Ν. Κουκουμάκα (8.30 μμ).

    Στις 7 του μήνα το 1ο δημοτικό θα παρουσιάσει τις παραστάσεις "Ολυμπιακή Παιδεία" και "Αρες μάρες κουκουνάρες" που επιμελήθηκαν οι Α. Πεταχτή και Σ. Σιδηρόπουλος (8.30 μ.μ.). Στις 8 Ιουνίου το 5ο νηπιαγωγείο Πυλαίας θα ανεβάσει την παράσταση "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη (8.30 μμ) και στις 9 του μήνα θα εμφανιστεί το 2ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας που θα παρουσιάσει το έργο του Σαίξπηρ "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" (9.00 μμ).

    Στις 10 Ιουνίου το κοινό θα απολαύσει στην αγγλική γλώσσα την παράσταση "Η μελωδία της ευτυχίας" το έργο των Ρότζερς - Χάμερσταϊν. Στις 12 του μήνα (9.00 μ.μ.) οι χορωδίες των δήμων Μουδανιών, Λιτοχώρου, του ΚΑΠΗ και του δήμου Πυλαίας θα ενώσουν τις φωνές τους σε μία μοναδική μουσική συνάντηση. Στις 14 Ιουνίου, σειρά έχει το Χοροθέατρο "Εσαεί εν ροή" του δήμου Πανοράματος που θα εμφανιστεί στις 9.00 το βράδυ, και στις 15 ακολουθεί μουσική παράσταση με το Ελληνικό Χοροθέατρο "Dino Fanara". Στις 16 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η μουσική εκδήλωση "Η μουσική, μέσον θεραπείας και μάθησης στην παγκόσμια γλωσσική επικοινωνία".

    Στις 17 Ιουνίου, τα παιδιά του 1ου γυμνασίου Πυλαίας θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ, στις 8.30 μ.μ. Στις 20 του μήνα η θεατρική ομάδα του δήμου Πυλαίας (παιδικό τμήμα) θα ανεβάσει στις 9.00 το βράδυ την παράσταση "Το όνειρο του σκιάχτρου" σε σκηνοθεσία Κ. Χαλκιά και Ο. Αλεξανδροπούλου.

    Στις 22 Ιουνίου η θεατρική ομάδα του δήμου θα παρουσιάσει την παράσταση "Spellboud: Τζων Κερ, Cop out" και στις 23 του μήνα ακολουθεί θέατρο από το νηπιακό κολλέγιο "Χιονάτη". Στις 26 και 27 του μήνα εμφανίζεται και πάλι η θεατρική ομάδα του δήμου Πυλαίας με τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη. Η αυλία των θεατρικών παραστάσεων θα κλείσει με τη θεατρική ομάδα των εφήβων που θα παρουσιάσουν "Ο υπηρέτης των δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι.

    ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

    Από την 1η έως τις 5 Ιουνίου, στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής και είδη λαϊκής τέχνης. Από τις 7-23 Ιουνίου θα παρουσιαστούν πολλές εκθέσεις Αγιογραφίας και ζωγραφικής.

    Στις 10 και 11 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα δοθούν και σκακιστικοί αγώνες στο υπαίθριο του Πέτρινου Σχολείου.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΤΗΣ ΟΛ.ΠΑΠΑΠΑΣΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (10:24 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής της Ολγας Παπαπασαλη, υπό τον τίτλο "Κέλυφος 2004" θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 23 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης "Konstantinow - Salon de l' esprit".

    Τα έργα της έκθεσης αποτελούν μία μορφή ανάγλυφης ζωγραφικής, το ίδιο στερεής, όμως, με τα ψηφιδωτά των βυζαντινών εικόνων, παρέχοντας μία άλλη αντίληψη του ψηφιδωτού. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί δύο τρόπους: την προβαφή των θραυσματικών ψηφίδων με χρωματισμούς έντονους και την προετοιμασία υποστρώματος και στη συνέχεια επιζωγράφηση των στερεωμένων με κόλλες ωοκελύφων.

    Επιπλέον, θα εκτεθούν πίνακες με αποξηραμένα φυτά και άνθη και άλλα ετερόκλητα υλικά, καθώς και θεματογραφία εκφρασμένη ιμπρεσιονιστικά, ρομαντικά και φοβικά σε συνδυαστικές χρωματικές συνθέσεις.

    [34] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (10:12 UTC+2)

    Εντεχνες, λαϊκές και παραδοσιακές μουσικές βραδιές στις γειτονιές της πόλης διοργανώνει από τις 2 έως τις 25 Ιουνίου η αντιδημαρχία πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των "Ανοιξιάτικων - καλοκαιρινών εκδηλώσεων".

    Στις συνολικά εννέα συναυλίες θα συμμετάσχουν οι: Παν. Καραδημήτρης, Ελσα Μουρατίδου, Νάνα Ντινοπούλου με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, ο Γιώργος Καλαϊτζής και Γιάννης Τσάμης με παραδοσιακά δημοτικά, το μουσικό συγκρότημα Country Mile με τους Χρήστο Παπαποστόλου, Ολγα Τσαρούχη, B. Whitcombe με τραγούδια μπλουζ, ροκ και country.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    2/6 - Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά: συναυλία με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια

    4/6 - Πύργος Τριγωνίου (Γ' Δημ. Διαμέρισμα): συναυλία με παραδοσιακά δημοτικά και έντεχνα τραγούδια

    7/6 - Πλατεία Γαλοπούλου (Β' Δημ. Διαμέρισμα): συναυλία με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια

    9/6 - Κήπου του Πασά στα Κάστρα (Γ' Δημ. Διαμέρισμα): συναυλία με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια

    16/6 - Πλατεία Τσιαπάνου (Δ' Δημ. Διαμ.): συναυλία με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια

    18/6 - Πλατεία Ναυαρίνου: συναυλία με τραγούδια μπλουζ, ροκ και country

    21/6 - Πάρκο Νέας Ελβετίας: συναυλία με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια

    23/6 - Ωδείο Αρχαίας Αγοράς: συναυλία με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και έντεχνα

    25/6 - Πλατεία Ροτόντα: συναυλία με τραγούδια μπλουζ, ροκ και country.

    Η ώρα έναρξης όλων των συναυλιών θα είναι στις 9.00 μ.μ.

    [35] 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2004 (09:58 UTC+2)

    Δύο νέοι θεσμοί πλαισιώνουν φέτος το Φεστιβάλ του δήμου Αγίου Παύλου, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το Forest Festival, στις αρχές Σεπτεμβρίου, και τη συνάντηση χορευτικών σχημάτων παραδοσιακών χορών, στα τέλη του ίδιου μήνα.

    Πέρα από τους γνωστούς χώρους, εκδηλώσεις θα γίνουν και στην περιοχή Ατλαντίδα, μέσα στο Σέιχ Σου δίπλα από το Θέατρο Δάσους , χωρητικότητας περίπου 5.000 θεατών. Φιλοδοξία των διοργανωτών του Φεστιβάλ δήμου Αγίου Παύλου είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει έναν καινούριο εναλλακτικό χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, που θα είναι προσιτός σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

    Από τις αρχές Ιουνίου, στο Θέατρο Δάσους θα φιλοξενηθούν συναυλίες με γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτα, χορευτικές εκδηλώσεις κ.α.

    Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την στήριξη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Τετάρτη 2 Ιουνίου

    Συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν Γ. Αγγελάκας , Μ. Φρίτζηλα.

    Παρασκευή 4 Ιουνίου

    Συναυλία αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο. Συμμετέχουν Μ. Δημητριάδη, Μ. Ανδρουλιδάκης σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕΘ. Στο Πάρκο των Κήπων του Πασά.

    Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Ιουνίου

    Κλασικός χορός (Δον Κιχώτης και Μπολερό) από το αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Μόσχας με την συμμετοχή κορυφαίων σολίστ των Μπολσόι.

    Δευτέρα 14 Ιουνίου

    Συναυλία-αφιέρωμα στην Μαριώ με την συμμετοχή της Μελίνας Κανά και του Πασχάλη Τερζή.

    28,29,30 Ιουνίου

    Παράσταση «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με πρωταγωνίστρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

    Πέμπτη 1 Ιουλίου

    Συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα.

    Παρασκευή 2 Ιουλίου

    Συναυλία αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι με τον Βασίλη Λέκα

    Σάββατο 3 Ιουλίου

    Συνάντηση χορευτικών ΚΑΠΗ Νομού Θεσσαλονίκης..

    Ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων 9.00 μ.μ.

    1,2,3 Σεπτεμβρίου στην Ατλαντίδα

    1st forest rock festival.

    24-26 Σεπτεμβρίου

    Συνάντηση χορευτικών παραδοσιακών χορών.

    Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Δάσους, εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά. Στις γειτονιές του Αγίου Παύλου θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά άλλες εκδηλώσεις μικρότερου βεληνεκούς (παραστάσεις καραγκιόζη, λαϊκά σχήματα, παραδοσιακοί χοροί).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 May 2004 - 18:15:21 UTC