Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
  • [02] ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΤΡΕΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [05] ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ
  • [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 5 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [07] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • [08] "ΧΙΟΝΙΣΕ" ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [09] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΔΗΚΚΙ
  • [10] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ
  • [11] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [12] ΤΡΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΥΠΟΥ BLACK HAWK ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [13] ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [14] ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
  • [15] ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [16] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ
  • [17] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΜΗ
  • [18] ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [20] ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΛΑΡΙΣΑ
  • [21] ΣΤΟΥΣ 13 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ
  • [22] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ
  • [23] ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΗ ΣΠΟΓΓΩΔΗ
  • [24] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ
  • [25] ΕΚΡΗΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (10:30 UTC+2)

    Απάντηση στην κριτική που του ασκείται για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Δέχομαι την κριτική, αλλά όχι το αυτομαστίγωμα και τη μοιρολατρία», τόνισε στη ΝΕΤ και επισήμανε ότι δεν ζητεί την υπομονή, αλλά την ενεργό στήριξη των στελεχών του κόμματος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια.

    Σημείωσε ότι ανανέωση σημαίνει απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του Κινήματος, χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα», υπογράμμισε και τόνισε ότι κάθε νέο πρόσωπο φέρνει τις δικές του απόψεις και αντιλήψεις,

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος μπορούν να ανταποκριθούν στα μηνύματα των καιρών.

    «Τον νέο όρο που ακούω 'αποπασοκοποίηση' δεν τον καταλαβαίνω. Θέλετε να πείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μόνο τα ιστορικά στελέχη του; Ε, λοιπόν είναι και τα παλιά του στελέχη και τα νέα. Εμείς θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», επισήμανε.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική της χαλαρής ψήφου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές της 13ης Ιουνίου αφορούν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε την καθημερινή μας ζωή.

    [02] ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (14:38 UTC+2)

    Τον Τύμβο του Μαραθώνα και τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες ανακατασκευής του Μουσείου και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων θα έχουν ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουλίου.

    Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή ξεκίνησε από τον Τύμβο των 192 Αθηναίων που σκοτώθηκαν στη μάχη του Μαραθώνα και στη συνέχεια επισκέφθηκε το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο (2.700 π.Χ.), το οποίο οι ανασκαφές άρχισαν την δεκαετία του 1950.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μουσείο το οποίο είναι υπό ανακατασκευή και στο οποίο υπάρχουν ευρήματα και εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και τον 4ο μ.Χ. αιώνα καθώς και ειδικές αναφορές ακόμη και για το σπήλαιο του Πανός.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε δίπλα στο μουσείο τρεις μεσοελλαδικούς τύμβους (1.800 π.Χ.), όπου και εκεί γίνονται εργασίες για να τοποθετηθεί στέγαστρο. Το μουσείο και οι μεσοελλαδικοί τύμβοι θα είναι έτοιμα μέχρι τις 20 Ιουλίου. Επίσης, επισκέφθηκε το χώρο όπου υπάρχει το τρόπαιο της νίκης του Μιλτιάδη στη μάχη κατά των Περσών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο Μαραθώνας θα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι «οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται απλώς μια πολύ πλούσια κληρονομιά, αλλά επενδύει στον πολιτισμό ως βασική προτεραιότητα».

    [03] ΤΡΕΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (09:14 UTC+2)

    Τρεις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 4 έως 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ζημιές ή θύματα.

    Η πρώτη δόνηση μεγέθους 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:23, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Η δεύτερη δόνησε σημειώθηκε στις 00:35, ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 18 χιλιομέτρων, ενώ η τρίτη δόνηση, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:44, με εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων.

    [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (10:38 UTC+2)

    Εκκληση για εφαρμογή αυστηρότερης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος απευθύνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και ζητεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν ότι το κάπνισμα εκτός από τους θανάτους και τις αρρώστιες συμβάλλει στη φτώχεια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στη δημοσιότητα κάθε 6,5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος λόγω της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος.

    Ειδικότερα, 3,5 εκατ. θάνατοι καταγράφονται ετησίως στον κόσμο, που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού, ενώ εκτιμάται ότι 10 χιλιάδες άτομα χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στον πλανήτη εξαιτίας του καπνίσματος.

    Το 84% του συνολικού πληθυσμού των καπνιστών ζει στις υπό ανάπτυξη χώρες, όπου οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος είναι ανύπαρκτες.

    Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τη χώρα μας, καθώς οι Ελληνες κατέχουν τα πρωτεία στο κάπνισμα στην Ευρώπη. Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ειδικοί γιατροί, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, καθημερινοί καπνιστές είναι και οι 15χρονοι σε ποσοστό 14%, ενώ το 4% των 11χρονων έχουν δοκιμάσει τσιγάρο.

    [05] ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ

    Πειραιάς, 31 Μαϊου 2004 (20:58 UTC+2)

    Δυο άνθρωποι ανασύρθηκαν σήμερα νεκροί από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

    Συγκεκριμένα, νεκρός ανασύρθηκε ένας 55χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Λεπίδα της Λέρου και ένας 48χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μαλίων του Ηρακλείου Κρήτης.

    Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν για νεκροψία-νεκροτομή, ενώ προανακρίσεις διενεργούν η αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

    [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 5 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    Πέντε λαθρομετανάστες συνέλαβαν χθες το μεσημέρι άνδρες τις Λιμενικής Αρχής Θεσσαλονίκης.

    Οι λαθρομετανάστες που στερούνται τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, συνελήφθησαν εντός του χώρου του λιμανιού και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ο οποίος τους όρισε τακτική δικάσιμο.

    [07] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2004 (20:52 UTC+2)

    Στο πλευρό των συμβασιούχων που προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για τις 3 Ιουνίου με αίτημα τη μονιμοποίησή τους, βρίσκεται η Αντικαπιταλιστική Συμμαχία, η οποία θα λάβει μέρος στα συλλαλητήρια, που θα πραγματοποιηθούν τη συγκεκριμένη μέρα.

    Όπως τονίζει η Αντικαπιταλιστική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της, «το ζήτημα των συμβασιούχων αποτελεί αιχμή για το εργατικό κίνημα και είναι αναγκαιότητα η απεργιακή κλιμάκωση σε όλους τους κλάδους για κοινό μέτωπο μονίμων και συμβασιούχων, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά».

    [08] "ΧΙΟΝΙΣΕ" ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2004 (20:48 UTC+2)

    Πίσω από ένα γιγάντιο, τεχνητό βουνό από ατσάλι και χιόνι, κρύφτηκε σήμερα ο Λευκός Πύργος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Nokia Totally Board, που διεξάγεται από τις 11 το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

    Οι θεατές του φεστιβάλ που έδωσαν βροντερό "παρών" είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξτρίμ σπορτς (σκέιτμπορντ, ινλάιν σκέιτινγκ), να ακούσουν μουσική από τα συγκροτήματα Rasmus, Matisse, Mikro και να απολαύσουν διάσημους Ευρωπαίους DJs και VJs. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 11 το βράδυ.

    [09] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (20:36 UTC+2)

    Παράσταση στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, για να ζητήσει την άρση των "τεχνικών και προσχηματικών κωλυμάτων" για την κάθοδο στις ευρωεκλογές θα κάνει, αύριο, στις 10.30 το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ. Εξάλλου, μετά από μια ώρα θα κάνει παράσταση, για τους ίδιους λόγους, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    Στο αίτημα του ΔΗΚΚΙ έχουν συμπαρασταθεί το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ, ο Μανόλης Γλέζος και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής.

    [10] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (15:54 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο, στην κεντρική αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου ο νέος κύκλος συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ).

    Την πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης θα κηρύξουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι οποίοι θα αναπτύξουν, σε ομιλίες τους, την εθνική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Για το ίδιο θέμα θα μιλήσει και ο υπουργός Τουρισμού κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το «παρών» στην πρώτη αυτή συνεδρίαση θα δώσουν μεταξύ άλλων και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ εισηγητής θα είναι ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Σπύρος Παπαδόπουλος.

    Στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση και θα ληφθούν αποφάσεις για τα ακόλουθα:

    - Μελέτη-υλοποίηση μέτρου: Αξιολόγηση επιπτώσεων νομοθετικού έργου στην εθνική ανταγωνιστικότητα (Impact Assessment).

    - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

    - Ανταγωνιστικότητα και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

    - Επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.

    - Δημόσιος τομέα και ανταγωνιστικότητα.

    - Λειτουργίες αγορών και ανταγωνιστικότητα.

    - Ανταγωνιστικότητα και τουρισμός.

    - Προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Οι προτάσεις που θα υποβληθούν για ενημέρωση και συζήτηση είναι οι ακόλουθες:

    - Ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας.

    - Δημιουργία Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

    - Μελέτη-Ανάλυση συνθηκών λειτουργίας επιχειρήσεων στη Χώρα μας (εξέταση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, κ.λπ.).

    - Προκήρυξη Ειδικού Διαγωνισμού Εκθέσεων, με συγκεκριμένα Βραβεία στους μαθητές της Γ' Λυκείου όλης της Χώρας, με θέμα άμιλλα και ανταγωνιστικότητα.

    - Προκήρυξη Ειδικών Βραβείων για τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για εργασίες με θέμα την εθνική ανταγωνιστικότητα.

    - Κατάρτιση γενικού στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου, για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

    - Δέσμη μέτρων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης.

    [11] ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 31 Μαϊου 2004 (19:42 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς «υπάρχει και στις δύο πλευρές η πολιτική βούληση» διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ευχήθηκε να μεταφερθούν πλέον σε θετική γραμμή όλα τα αρνητικά του παρελθόντος μεταξύ των δυο χωρών.

    «Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Διότι, αν υπάρχει αμοιβαία καλή πρόθεση, αυτό γίνεται. Υπάρχει και στις δύο πλευρές η πολιτική βούληση που δείχνει αυτή την καλή πρόθεση. Εύχομαι οι σχέσεις μας αυτές να μεταφέρουν πλέον σε θετική γραμμή όλα τα αρνητικά του παρελθόντος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο του σημερινού 57ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων "WAN".

    Ο κ.Ερντογάν είπε πως από τότε που ανήλθε το ΑΚΡ στην εξουσία, στην Τουρκία, ανέπτυξε τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες με ταχείς ρυθμούς και πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε δε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε και οι σχέσεις με την Ελλάδα να οδηγηθούν σε μία πολύ περισσότερο ευρύτερη πλατφόρμα.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε πως Τουρκία και Ελλάδα κατήργησαν τη διπλή φορολόγηση, ότι αύξησαν από 2 σε 11 τους αεροδιάδρομους, ότι έχουν συνάψει συμφωνία φυσικού αερίου, ότι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κοινά βήματα στον τομέα του τουρισμού και ότι σημειώνονται θετικές εξελίξεις και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    [12] ΤΡΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΥΠΟΥ BLACK HAWK ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 31 Μαϊου 2004 (19:05 UTC+2)

    Τρία ελικόπτερα τύπου Black Hawk UH-60 έστειλε η Τουρκία στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν καθήκοντα στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας (ISAF).

    Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Milliyet, η ειρηνευτική δύναμη «Μαύροι Ιέρακες» που εστάλη στην Καμπούλ με μεταγωγικό τύπου Antonov, θα ασκήσει καθήκοντα στις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης. Το προσωπικό των ελικοπτέρων αποτελείται από 56 άτομα, εκ των οποίων οι 12 πιλότοι και οι 16 τεχνικοί.

    [13] ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σόφια, 31 Μαϊου 2004 (18:26 UTC+2)

    Ασφαλέστερος καθίσταται ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» μετά από τη σημερινή υπογραφή συμβολαίου κατασκευής ειδικής αποθήκης, όπου θα διαφυλάσσονται τα επεξεργασμένα καύσιμα του σταθμού.

    Το σχέδιο χρηματοδοτεί με πενήντα εκατομμύρια ευρώ περίπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης από ειδικό ταμείο, το οποίο αντισταθμίζει το πρόωρο κλείσιμο του τρίτου και του τέταρτου αντιδραστήρων του «Κοζλοντούι» στο 2006, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τα πυρηνικά απόβλητα του «Κοζλοντούι», που μέχρι σήμερα τα έστελνε η Βουλγαρία στη Ρωσία για επεξεργασία, θα χωρούν πλέον στη νέα αποθήκη, την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει κοινοπραξία γερμανικών επιχειρήσεων.

    [14] ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Σεράγεβο, 31 Μαϊου 2004 (16:06 UTC+2)

    Δεκαοκτώ άτομα τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Σεράγεβο, όταν μεθυσμένος νεαρός ενεργοποίησε χειροβομβίδα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης 21 ετών ενεργοποίησε τη χειροβομβίδα μετά από καυγά με φίλους του σε κέντρο όπου διασκέδαζαν άτομα με προβλήματα ακοής στο κέντρο της πόλης και διέφυγε. Αργότερα συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας.

    [15] ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Μπάνια Λούκα, 31 Μαϊου 2004 (15:58 UTC+2)

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε ταξίδεψε σήμερα στη Μπάνια Λούκα, όπου θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για το θέμα της συνεργασίας των αρχών με το δικαστήριο.

    Η κ. Ντελ Πόντε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Τσάβιτς, τον αντιπρόεδρο Ιβαν Τομλιένοβιτς, τον πρωθυπουργό Ντράγκαν Μικέρεβιτς, τον πρόεδρο της Βουλής Ντράγκαν Κάλινιτς και υπουργούς.

    Αύριο η κ. Ντελ Πόντε θα μεταβεί στο Σεράγεβο, όπου εκτός από τις συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ενώσεων θυμάτων πολέμου και εκπρόσωπους της διεθνούς κοινότητας.

    [16] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (20:20 UTC+2)

    Δύσκολο έργο θα έχει η εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών στον αγώνα ρεβάνς του προσεχούς Σαββάτου στη Ζυρίχη, κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελβετίας, για την τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η εθνική μας ομάδα καλείται να υπερασπιστεί τη νίκη με δυο γκολ διαφορά (25-23), που σημείωσε χθες στην Αθήνα.

    Πάντως, οι διεθνείς μας εμφανίζονται αποφασισμένοι να παλέψουν για την πρόκριση στην ελβετική πρωτεύουσα.

    Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του νεαρού Αλέξη Αλβανού: "Πετύχαμε μία δύσκολη νίκη. Προσπαθήσαμε να "καθαρίσουμε" την πρόκριση αλλά δεν τα καταφέραμε. Η ομάδα όμως έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι μπορεί να σταθεί καλά και στους εκτός έδρας αγώνες. Θα πάμε στη Ζυρίχη να παλέψουμε για την πρόκριση".

    [17] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΜΗ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (19:46 UTC+2)

    Μέχρι την τελευταία στιγμή φέρεται ο Ότο Ρεχάγκελ αποφασισμένος να περιμένει να δει την πορεία του τραυματισμού του Ντέμη Νικολαϊδη, προκειμένου να αποφασίσει αν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που θα μεταβεί στην Πορτογαλία για το ΕURO 2004.

    Η λήξη της προθεσμίας για δήλωση των ρόστερ λήγει στις 2 Ιουνίου και ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν θέλει καν να σκέπτεται το ενδεχόμενο να μην έχει τον πρώην επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης στην διάθεση του.

    Η μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Νικολαΐδης έδειξε ότι έχει υποστεί τράβηγμα στο γαστροκνήμιο και αιμάτωμα στην γάμπα, κάτι που θα τον αφήσει εκτός προπονήσεων για 7 με 10 μέρες.

    Πάντως, σε περίπτωση που το ιατρικό τιμ της ομάδας ανάψει «κόκκινο» για τον Ντεμίνιο, ο Γερμανός προπονητής προσανατολίζεται ως αντικαταστάτη του σε έναν εκ των Γιάννη Αμανατίδη, Ανέστη Αγρίτη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες ελπίδες, έπειτα κι από την εξαιρετικη αγωνιστική παρουσία που είχε με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (σ.σ. ο νεαρός θα αγωνίζεται την επόμενη περίοδο στην Καϊζερσλάουτερν).

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προετοιμασία της εθνικής μας για τον φιλικό αγώνα της Πέμπτης με αντίπαλο το Λίχτενσταϊν. Μετά από μια εξαντλητική για τους περισσότερους αγωνιστική περίοδο, αποφασίστηκε να μειωθεί η ένταση των προπονήσεων και να γίνουν μονές αντί για διπλές, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη η αποστολή θα αναχωρήσει για το Λιχτενστάιν και μετά το φιλικό παιχνίδι της Πέμπτης θα επιστρέψει στην Ελβετία για να συνεχίσει την προετοιμασία μέχρι τις 6 Ιουνίου, όταν και θα μεταβεί στην Πορτογαλία.

    [18] ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

    Ηράκλειο, 31 Μαϊου 2004 (19:20 UTC+2)

    Δεν λένε να κοπάσουν τα πανηγύρια στις τάξεις του Εργοτέλη για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά την επικράτηση της ομάδας με 1-0 επί του Ακράτητου στον αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στο γήπεδο της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.

    Είναι η πρώτη φορά που το σωματείου του Ηρακλείου ανεβαίνει στην Α' Εθνική, ενώ πρόκειται για «άθλο» το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερις αγωνιστικές περιόδους πανηγυρίζει ισάριθμες ανόδους.

    Η ομάδα του "Μαρτινέγκο" σφράγισε το εισιτήριο για την πρώτη τη τάξει εθνική κατηγορία χάρη σε ένα γκολ του Ζαν Μαρί Σιλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης και ενώ όλα έδειχναν ότι οι δυο ομάδες θα οδηγούνταν στην παράταση.

    Ο Εργοτέλης γίνεται η δεύτερη ομάδα της Κρήτης που θα συμμετέχει στην Α' Εθνική μετά τον ΟΦΗ.

    Αντίθετα, η απογοήτευση στον Ακράτητο για τον υποβιβασμό της ομάδας είναι μεγάλη. Το συγκρότημα των Άνω Λιοσίων επιστρέφει στη δεύτερη κατηγορία έπειτα από τρία χρόνια στην Α' Εθνική.

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2004 (19:06 UTC+2)

    «Αγκαλιά» με το πρωτάθλημα βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, έπειτα από το νικηφόρο πέρασμά της από το κλειστό του Αγίου Θωμά. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιβλήθηκε του Αμαρουσίου με 84-75 στον δεύτερο αγώνα στη σειρά των πλέι οφ της Α1 και χρειάζεται μόλις μια νίκη για να κάνει το 3-0 και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, το έκτο της την τελευταία επταετία.

    Στις τρεις πρώτες περιόδους του δεύτερου τελικού, το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στην πρωτοπορία. Όλα αυτά μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο, όταν οι "πράσινοι" με σοβαρότητα στην άμυνα και την επίθεση "καθάρισαν" το ματς. Φάση "κλειδί" της αναμέτρησης απεδείχθη το δύσκολο τρίποντο του Λάκοβιτς 20'' πριν τη λήξη της αναμέτρησης, με το οποίο οι "πράσινοι" πήραν κεφάλι στο σκορ με πέντε πόντους (80-75).

    Κορυφαίοι από πλευράς των νικητών ήταν οι Λάκοβοιτς (18π), ΜακΝτόναλντ (13π) και Αλβέρτης (10π), ενώ από τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη ξεχώρισαν οι Βασίλης Σπανούλης και Μπλάκνεϊ, που πέτυχαν από 18 πόντους.

    Το επόμενο ραντεβού των δύο φιναλίστ είναι την επόμενη Τετάρτη, στο κλειστό των Πατησίων.

    "Δίκαιη η νίκη"

    Ο προπονητής του Παπαθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς στις δηλώσεις του δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα. "Για τελικός ήταν πολύ καλό παιχνίδι. Μετά το ματς στα Πατήσια προετοιμαστήκαμε με δεδομένο ότι το Μαρούσι θα αντιδράσει διαφορετικά απ' ότι στο πρώτο παιχνίδι. Αναμφίβολα έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι και εμείς παίξαμε καλά και θεωρώ ότι αξίζαμε τη νίκη αφού σε γενικές γραμμές ήμασταν καλύτεροι από το Μαρούσι", παρατήρησε ο "Ζοτς".

    Από την πλευρά του, ο τεχνικός του Αμαρουσίου, Παναγιώτης Γιαννάκης, στάθηκε στη νευρικότητα των παικτών του και αυτό, όπως είπε, φάνηκε και από τα ποσοστά της ομάδας του στα δίποντα και στα τρίποντα.

    "Σε κάποιες φάσεις ήμασταν βιαστικοί και στην άμυνα όμως παρόλο αυτά εγώ θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έδειξαν ότι μπορούν να φτάσουν ψηλά" είπε ο "δράκος" ενώ απένειμε τα εύσημα στον Παναθηναϊκό: "Αξίζουν συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, ήταν καλύτερος και έφτασε δίκαια στη νίκη".

    [20] ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2004 (18:40 UTC+2)

    Στο πόδι βρίσκεται από χθες η Λάρισα. Η πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας πανηγυρίζει την άνοδο της στη Β' Εθνική μετά τη νίκη της επί του Ποντιακού Ν. Σ. με 5-1 στο κατάμεστο από 15.000 κόσμο γήπεδο "Αλκαζάρ", στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής.

    Με αυτή τη νίκη η ομάδα του θεσσαλικού κάμπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία, ενώ πρωταθλήτρια στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδείχθηκε η Καστοριά, που κέρδισε με 5-0 το Λεωνίδιο. Αγώνα μπαράζ για την άνοδο θα δώσει ο τρίτος Ηλυσιακός με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

    Τα αποτελέσματα της 38ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής:

    Ηλυσιακός-Ατσαλένιος 2-1

    Λάρισα-Ποντιακός Ν. Σ. 5-1

    Καστοριά-Λεωνίδιο 5-0

    Αγροτικός Αστέρας-Καβάλα 1-1

    Βέροια-Μαρκό 2-1

    Κιλκισιακός-Αγιος Δημήτριος 1-1

    Θρασύβουλος-Λύκοι 3-2

    Ρόδος-Δόξα Δράμας 4-1

    Αχαρναϊκός-Βύζας 1-0

    Χαλκίδα-Θύελλα Πατρών 0-0

    Η τελική βαθμολογία

    1. Καστοριά 74

    2. Λάρισα. 71

    3. Ηλυσιακός 70

    4. Θρασύβουλος 67

    5. Αγρ. Αστέρας 60

    6. Ατσαλένιος 54

    7. Αχαρναϊκός 53

    8. Βέροια 51

    9. Ρόδος 50

    10. Δόξα Δράμας 50

    11. Μαρκό 49

    12. Αγ. Δημήτριος 46

    13. Χαλκίδα 46

    14. Λύκοι 43

    15. Βύζας Μεγάρων 43

    16. Θύελλα Π. 43

    17. Καβάλα 42

    18. Λεωνίδιο 31

    19. Νέα Σάντα 27

    20. Κιλκισιακός 23

    [21] ΣΤΟΥΣ 13 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

    Καράτσι, 31 Μαϊου 2004 (20:18 UTC+2)

     Τους δεκατρείς έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε σιιτικό τέμενος στο Καράτσι του Πακιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών των τριών νοσοκομείων της πόλης.

    Οι γιατροί κάνουν έκκληση για αίμα, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

    [22] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

    Καράτσι, 31 Μαϊου 2004 (18:50 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε, σήμερα, έξω από σιιτικό τέμενος στο Καράτσι του Πακιστάν.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος τοποθέτησε τη βόμβα που προκάλεσε το νέο αιματοκύλισμα στο Πακιστάν.

    [23] ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΗ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ

    Τόκιο, 31 Μαϊου 2004 (16:23 UTC+2)

    Νέα δεδομένα στον τομέα της γενετικής φέρνει η δημιουργία μιας αγελάδας που έχει ανοσία στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ιαπωνική ζυθοποιία η Kirin Brewery Co και μια αμερικανική ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να χρησιμοποιήσουν την αγελάδα για να αναπτύξουν νέα φάρμακα για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C, η πνευμονία και οι ρευματισμοί. Αντισώματα για φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να παραχθούν και από αγελάδες που δεν έχουν ανοσία στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, ωστόσο οι δύο εταιρείες φοβούνται, ότι μια τέτοια προσπάθεια θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι προς το παρόν η Kirin δεν σχεδιάζει την παραγωγή μοσχαριών από αγελάδες που έχουν ανοσία σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    [24] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Ιερουσαλήμ, 31 Μαϊου 2004 (13:30 UTC+2)

    Αναβλήθηκε για τις 8 Ιουνίου η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση θα ακολουθούσε ψηφοφορία, αλλά σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοσταθμό ο Σαρόν ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής αναβολή παρουσίασης του σχεδίου.

    «Η ομιλία και η ψηφοφορία που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα ύστερα από αίτημα 40 βουλευτών, αναβλήθηκε για την Τρίτη, 8 Ιουνίου, αλλά οι δυο προτάσεις μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση παραμένουν στην ημερήσια διάταξη και θα ακολουθήσει ψηφοφορία», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κνεσέτ.

    Οπως μετέδωσε το BBC, ήδη από την Κυριακή ο Σαρόν ανέβαλε επ' αόριστον την ψηφοφορία επί των προτάσεων για διάλυση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας, όταν έγινε σαφής η απόρριψή τους από την πλειοψηφία των υπουργών του που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινή γνώμη που στην μεγάλη της πλειοψηφία στηρίζει το σχέδιο Σαρόν.

    Ωστόσο, ακόμα και το κόμμα του πρωθυπουργού, Λικούντ, απέρριψε το σχέδιο.

    [25] ΕΚΡΗΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ

    Βαγδάτη, 31 Μαϊου 2004 (13:26 UTC+2)

    Τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν, όταν αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο της Βαγδάτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την αστυνομία.

    Δημοσιογράφοι του Ρόιτερ που έφθασαν στο σημείο της έκρηξης ανέφεραν ότι είδαν δυο αυτοκίνητα να φλέγονται. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον έξι ασθενοφόρα έφθασαν στην περιοχή.

    Αμερικανός στρατιώτης δήλωσε τα αυτοκίνητο ήταν παγιδευμένο, ενώ ορισμένοι Ιρακινοί, αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν ότι επρόκειτο για επίθεση με ρουκέτα ή βλήμα όλμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 May 2004 - 18:13:38 UTC