Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Γ.
  • [03] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [04] Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
  • [05] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [06] ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ TOYΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [07] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [08] A. ΛΕΟΥΔΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ
  • [10] Ε.Κ.:ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ
  • [11] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.-ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑΑ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
  • [13] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [14] ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΕΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ
  • [16] ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [17] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ VMRO
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] ΟΙ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΟΝΙΝ ΥΠΕΡ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ-ΓΡΑΝΙΤΣΑ
  • [21] "ΜΕΤΑΞΥ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ" Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΥ
  • [22] ΣΤΟ Β' ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο ΠΑΟ
  • [23] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΠΟΡΤΟ
  • [25] ΕΝΤΕΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ
  • [26] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [28] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [29] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [30] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
  • [32] ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΦΟ "ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"
  • [33] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΞΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [34] "ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΑΓΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΚΘ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (14:41 UTC+2)

    Την εκλογική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου παρουσίασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του κόμματος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, και παραβρέθηκαν υπουργοί και υφυπουργοί και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ..

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς και σημείωσε πως χρειάζεται πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση και προϋπόθεση γι αυτό είναι ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με αυξημένη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε έχει το όραμα για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2010 και ο Κώστας Καραμανλής έχει το όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα μέχρι το 2010.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τη διακήρυξη που περιλαμβάνει τις θέσεις της Ν.Δ. για την προοπτική της Ε.Ε., τη θέση και την πορεία της Ελλάδας, τους στόχους για την ανάπτυξη της χώρας, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ασκησε κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι χάθηκε χρόνος.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή έχει εξής:

    "Στις 13 Ιουνίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, οι πολίτες 25 κρατών, προσέρχονται μαζί στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους σ' ένα κοινό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 450 εκατομμυρίων πολιτών είναι, ήδη, πραγματικότητα. Mε βήματα, ενδεχομένως αργά, αλλά σταθερά, η μεγαλύτερη δημοκρατική ένωση κρατών και λαών, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο, ολοένα προς το καλύτερο τη ζωή μας. Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται πιο ισχυρό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Ως το μόνο άμεσα αιρετό όργανο της ΕΕ αποτελεί θεματοφύλακα των δικαιωμάτων, και μέσο έκφρασης κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταφέρεται στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων η φωνή των πολιτών της Ευρώπης, η φωνή του Έλληνα πολίτη. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η εκλογή των αντιπροσώπων μας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπόθεση που αφορά άμεσα κάθε πολίτη. Οι εκλογές της 13ης Ιουνίου έχουν ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό χαρακτήρα. Και αυτό πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένο. Αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Αφορούν όμως και κάθε έναν από εμάς. Αφορούν άμεσα την καθημερινότητα μας.

    Η Ν.Δ. ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η Ν.Δ. έχει δικαίωμα και υποχρέωση να επαναλαμβάνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι είναι το κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ελληνικό κόμμα. Είναι ο πολιτικός οργανισμός που πάλεψε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και επένδυσε σ' αυτόν. Υπήρξε (και παραμένει) με συνέπεια και υπευθυνότητα, η αυθεντική και πρωτοπόρα ευρωπαϊκή δύναμη στην Ελλάδα. Η στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει τη Χώρα μας στην ΕΕ καταγράφεται ήδη στην Ελληνική ιστορία ως το πλέον σημαντικό γεγονός της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζουν την ορθότητα της στρατηγικής που ακολούθησε με γενναιότητα, για την εποχή εκείνη, η Παράταξή μας.

    Τον ίδιο δρόμο επιλέγουν σήμερα και οι γείτονές μας. Γνωρίζουμε όλοι το ζήλο που δείχνουν και τους διπλωματικούς αγώνες που διεξάγουν για να προσχωρήσουν στη ευρωπαϊκή οικογένεια ή να διευρύνουν τη συνεργασία τους με την Ένωση. Αυτό και μόνο θα επαρκούσε για να καταδείξει το μέγεθος της επιτυχίας για την Ελλάδα. Οι αποδείξεις, ωστόσο, βρίσκονται στο κάθε βήμα μας: Στα έργα που γίνονται, τις επιδοτήσεις του αγροτικού κόσμου, τα επιχειρησιακά προγράμματα ανάπτυξης, τα κοινωνικά ταμεία, την ισότιμη συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων. Η Ε.Ε. είναι σήμερα η βάση για την πραγματοποίηση του νέου ελληνικού οράματος. Και στη βάση αυτή η Ν.Δ. αγωνίζεται με συνέπεια, κοινωνική ευθύνη και διορατικότητα. Μέσα από τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Παράταξή μας έχει την ικανότητα να προωθεί, με περισσότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, τα ελληνικά δίκαια, τα ελληνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Το ΕΛΚ αναπτύσσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και τη χάραξη των νέων στόχων της ΕΕ. Αγωνίστηκε (και συνεχίζει να αγωνίζεται) για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που να θέτει σταθερά και ακλόνητα θεμέλια στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αγωνίστηκε (και αγωνίζεται) για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο ανοιχτή, πιο κοντά στους πολίτες της. Καταβάλλει προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας Ένωσης με ομοσπονδιακή προοπτική, που θα σέβεται τα κράτη-μέλη, και την πολιτική τους ταυτότητα. Επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Μάχεται για τη δημιουργία θεσμών που να εγγυούνται την ασφάλεια του πολίτη. Προωθεί την κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο να συνδυάσει την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

    Οι λαοί των κρατών-μελών επιβραβεύουν τις θέσεις μας και μας δίνουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Οι περισσότερες κυβερνήσεις στις 24 άλλες χώρες της Ένωσης συγκροτούνται από πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο δικό μας πολιτικό φορέα, το ΕΛΚ. Η ομάδα των ευρωβουλευτών μας ανέπτυξε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. συνέβαλαν, με ρεαλιστικές και ολοκληρωμένες προτάσεις, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών, που φέρνει η Νέα Εποχή. Με τη συνολική δραστηριότητά τους, με τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις τους, ανέδειξαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για τη Χώρα μας, όσο και για την ευρωπαϊκή πορεία. Η νέα ομάδα, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου, έχει ακόμη πιο μεγάλες υποχρεώσεις. Έχει να διαδραματίσει ακόμη ενεργότερο ρόλο. Έχουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου και χρειαζόμαστε ακόμη πιο ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ Σ' ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

    Με την τελευταία διεύρυνση (τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ) η έκταση της Ένωσης απλώνεται προς τα φυσικά σύνορα της Ηπείρου μας. Η είσοδος των δέκα νέων χωρών διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό: Πιο σύνθετο, πιο ανταγωνιστικό, αλλά και πιο ελπιδοφόρο. Για μας τους Έλληνες, η διεύρυνση της 1ης Μαΐου έχει βέβαια και μια ιδιαίτερη σημασία, επειδή στα νέα μέλη της Ένωσης περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Σίγουρα όμως η εξέλιξη αυτή, (η διεύρυνση της Ένωσης) είναι μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, το όραμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών δημιουργεί μια νέα δυναμική, σ' ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επηρεάζει θετικά την πρόοδο, την ανάπτυξη, το μέλλον της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Εξίσου φανερό είναι ότι η ΕΕ διεκδικεί καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου. Διεκδικεί ταυτόχρονα ενεργότερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, πρωταγωνιστώντας στις σύγχρονες προκλήσεις για ασφάλεια και ευημερία, για ανάπτυξη και στενότερη συνεργασία. Υιοθετεί νέες πολιτικές και σχεδιάζει ανανεωμένους θεσμούς.

    Την ίδια ωστόσο στιγμή, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών-μελών σε θέματα μείζονος σημασίας, (όπως κατέδειξε πρόσφατα και ο πόλεμος στο Ιράκ) γεννούν σοβαρά ερωτηματικά στους πολίτες της, για την ικανότητά της να εκφραστεί με μία φωνή. Η αίσθηση μιας μεγάλης απόστασης ανάμεσα στην Οικονομική και την Πολιτική ενοποίηση είναι διάχυτη στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ωστόσο: Το κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης βρίσκεται σήμερα μπροστά σ' ένα ''βήμα σταθμό'': Το βήμα που πραγματοποιείται με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων συμπεριλήφθηκε ήδη ως αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου Συντάγματος. Υπολείπονται πολλά ακόμη. Σίγουρα, όμως, οι προσδοκίες μπορεί να είναι μεγάλες, εφόσον επικρατήσει το πνεύμα της περαιτέρω εμβάθυνσης των θεσμών, της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης και της έγκαιρης προετοιμασίας για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να συνεχιστεί αρμονικά η οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Σ' αυτή την προσπάθεια, η Ν.Δ. θα είναι ανυποχώρητη. Είναι προσπάθεια που αφορά, τόσο την πορεία της Ένωσης, όσο και τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των πολιτών.

    Ιδιαίτερα αυξημένη σημασία αποδίδουμε στις πολιτικές που ρυθμίζουν τα ζητήματα της καθημερινότητας. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόκειται να εξοπλιστεί με ακόμη περισσότερους κανόνες, για την προστασία του καταναλωτή, για την πολιτική αναβάθμισης του περιβάλλοντος, για τους νέους, τις γυναίκες, τους άνεργους, την τρίτη ηλικία και άλλες ευπαθείς ομάδες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες:

    - Θέλουμε μια Ευρώπη που οικοδομείται σταθερά στις κοινές αρχές και τις πανανθρώπινες αξίες: Τις αρχές και τις αξίες της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αλληλεγγύης, του χριστιανικού ανθρωπισμού.

    - Θέλουμε μία Ευρώπη με ισχυρές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο, που να σέβεται όμως και να προωθεί την εθνική πολυμορφία.

    - Θέλουμε μία Ευρώπη πολιτικά ισχυρή.

    - Εργαζόμαστε για την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των εθνικών κοινοβουλίων.

    - Επιθυμούμε την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όμως, θα συγκροτείται από ισότιμους Επιτρόπους, από όλα τα κράτη μέλη.

    - Θέλουμε μια ομόσπονδη Ευρώπη, που θέτει τον πολίτη και τις ανάγκες του στο κέντρο κάθε πολιτικής δράσης. Πιστεύουμε στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξή της. Στηρίζουμε τις ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφάνεια και την ισορροπία των ευρωπαϊκών θεσμών, που διασφαλίζουν την αρχή της ισοτιμίας όλων των μελών.

    - Θέλουμε μία Ευρώπη με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που συμβάλλει στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Που μιλά με μία φωνή, ώστε να επηρεάζει ενεργητικά τις παγκόσμιες εξελίξεις. Που δεν ορθώνει νέα τείχη, αλλά κτίζει καινούριες γέφυρες στον Κόσμο. Που ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις δημοκρατικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις των γειτόνων της. Που ικανοποιεί τους πολίτες της, εμπνέει τους γείτονές της και αποτελεί υπόδειγμα για τις τρίτες χώρες.

    - Θέλουμε μια Ευρώπη ασφαλή για όλους. Να είναι εντελώς αδιανόητες, σε όλη την έκτασή της, η βία και η απειλή χρήσης βίας. Να μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της από κάθε είδους επιβουλές. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν σε έναν τόπο σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης.

    - Θέλουμε μία Ευρώπη που κινείται με τόλμη και διορατικότητα προς την κατεύθυνση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Αγωνιζόμαστε για τη δυναμική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να δημιουργεί συνεχώς νέες, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Να υπάρχει ταχύτερη ανάπτυξη και πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    - Θέλουμε μία Ευρώπη για όλους τους πολίτες. Μια Ευρώπη που δίνει έμφαση στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της. Που εγγυάται την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους. Που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Που προχωρά με σεβασμό στον άνθρωπο.

    ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πολλές από τις ευκαιρίες που μας έδωσαν οι πολιτικές της ΕΕ. Χάθηκε χρόνος. Χάθηκαν τεράστιοι κοινοτικοί πόροι. Δεν υπήρξε σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Δεν υπήρξε μακρόπνοη ολοκληρωμένη στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών. Δεν υποστηρίχθηκαν άλλες δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία, η βιοτεχνία η μεταποίηση και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

    Οι επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν ήταν ικανοποιητικές. Από το Β΄ΚΠΣ χάθηκαν οριστικά περίπου 550 εκ. ευρώ. Η απορρόφηση πόρων από το Γ΄ΚΠΣ, τα τέσσερα πρώτα χρόνια (2000-2003), είναι αποθαρρυντική (μόλις το 22,5%). Η υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων δεν έγινε με διαφάνεια και ορθολογισμό. Οι κακοτεχνίες στα δημόσια έργα ανάγκαζαν συχνά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει, να πιέζει για διορθώσεις, να αποφασίζει την παύση χρηματοδοτήσεων, ή την επιστροφή σημαντικών ποσών. Οι πικρές εμπειρίες από τις παραβιάσεις των κοινοτικών κανόνων και τις αποτυχίες στην υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι πολλές. Ιδίως μάλιστα σ' ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία του καταναλωτή. Παρά την κοινοτική αρωγή, η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας σημειώνει συνεχή υποχώρηση τα τελευταία χρόνια. Η Χώρα μας είναι ουραγός ανάμεσα στα ''15'' παλαιότερα μέλη, αλλά και σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με πολλά από τα κράτη που μόλις τώρα εντάχθηκαν. Το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Είμαστε στο τέλος του πίνακα των ''15'' όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα. Έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες. Σ' αυτή την πραγματικότητα, σ' αυτές τις αρνητικές τάσεις, είναι απόφασή μας να βάλουμε οριστικό τέλος. Να αλλάξουμε τα πράγματα. Ξεκινήσαμε με όραμα, με πρόγραμμα και σχέδιο. Προχωρούμε με σιγουριά, αποφασιστικότητα, αισιοδοξία.

    ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

    Γνώμονας της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Είμαστε κοντά στον πολίτη. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολλών βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο του προσανατολισμού και του έργου μας. Επιδιώκουμε, με συγκροτημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, την πραγματική σύγκλιση της Χώρας μας. Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν. Να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ζωή για τον Έλληνα πολίτη. Έχουμε σαφείς επιδιώξεις:

    1ον: Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η κοινοτική συνδρομή να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της Περιφέρειας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Να υπάρξει σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών, που εμφανίζουν ακόμη καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξή των περιφερειών αυτών από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2007-2013). Επιδιώκουμε παράλληλα μία ιδιαίτερη μεταχείριση για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές της Χώρας μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητάς τους.

    2ον: Αγωνιζόμαστε για έναν ελκυστικό αγροτικό τομέα. Με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επιδιώξαμε την ενίσχυση των νέων αγροτών και την αύξηση των δαπανών για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Διαπραγματευτήκαμε και κερδίσαμε τη μάχη για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, τα προϊόντα μας. Σχεδιάζουμε νέες πρωτοβουλίες, για να μπορέσει ο αγρότης να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Nα εκσυγχρονίσει την παραγωγή του και να κάνει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα του. Υλοποιούμε ήδη ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ικανό να αλλάξει τα δεδομένα στη Γεωργία, να τονώσει την ελληνική ύπαιθρο, να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών.

    3ον: Θέτουμε ως πρώτη κοινωνική προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους του Γ΄ ΚΠΣ για την κατάρτιση και την απασχόληση. Επενδύουμε στην εκπαίδευση, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες. Δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Στοχεύουμε να αλλάξουμε ρυθμούς. Να αναπτύξουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την προσαρμογή μας στις απαιτήσεις και τα πρότυπα που θέτει η ΕΕ.

    4ον: Μαζί με την Ένωση στον αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών. Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης, της είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση.

    - Επιδιώκουμε, πρώτ' απ' όλα, την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    - Επιμένουμε στη συγκρότηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    - Υποστηρίζουμε την ιδέα ότι ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών πρέπει να καθορίζεται από τα κράτη μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    - Παίρνουμε αποφασιστική θέση στον αγώνα για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    5ον: Εφαρμόζουμε άμεσα την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Κινούμαστε με γνώμονα την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.

    - Επιδιώκουμε την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

    - Ενθαρρύνουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    - Επιλέγουμε μέσα μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον.

    6ον: Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή. Οι καταδίκες της Χώρας μας μετά από υγειονομικούς ελέγχους της ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζονται. Σκοπεύουμε αυτή την κατάσταση να την αλλάξουμε. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του καταναλωτή στην ποιότητα των τροφίμων. Να ενισχύσουμε τα υγειονομικά πρότυπα και τους ελέγχους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Να δώσουμε στον καταναλωτή μία ευρύτερη επιλογή ποιοτικών προϊόντων, σε χαμηλότερες τιμές.

    7ον: Ανταγωνιστική Οικονομία στη νέα μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Η διεύρυνση της ΕΕ με την προσχώρηση 10 νέων μελών είναι ευκαιρία, αλλά και πρόκληση. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, έχει επίπτωση στη διάθεση των κοινοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια. Όμως! Το άνοιγμα καινούργιων αγορών (με 75 εκατ. νέους καταναλωτές) δημιουργεί νέες μεγαλύτερες δυνατότητες. Εναπόκειται σ' εμάς να αξιοποιήσουμε δυναμικά το πλεονέκτημα αυτό, επενδύοντας σε προνομιακούς για μας τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές. Προωθούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική με έμφαση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ενισχύουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη νέα επιχειρηματικότητα, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

    8ον: Αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη των πολιτών. Είμαστε στην εποχή της μετάβασης σε κοινωνίες πολλαπλών ευκαιριών. Πιστεύουμε στη δημιουργία μιας αμεσότερης, διαρκούς και αμφίδρομης σχέσης του πολίτη με τα όργανα της Ένωσης. Θέλουμε μια ΕΕ πιο προσιτή, πιο κατανοητή στον πολίτη.

    9ον: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

    - Επιμένουμε στη συμπερίληψη της "ρήτρας αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής" στο νέο Σύνταγμα.

    - Στηρίζουμε τη θέσπιση της ενισχυμένης συνεργασίας και στον τομέα της Άμυνας (τη δημιουργία δηλαδή μιας "αμυντικής ευρωζώνης") από τα κράτη μέλη της Ένωσης, που το επιθυμούν.

    10ον: Θέλουμε η ΕΕ να είναι μοχλός για την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, έτσι ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησής της να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, έτσι ώστε, επωφελούμενη η ίδια από την ευρωπαϊκή προοπτική, να προωθήσει όλες τις αλλαγές που απαιτούνται στο εσωτερικό της και να συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

    11ον: Πρωταγωνιστούμε στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις της Ένωσης με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Επιδιώκουμε στενή συνεργασία με όλους τους γείτονές μας: σύσφιξη των οικονομικών, των εμπορικών, των διπλωματικών, των πολιτιστικών, των διακυβερνητικών σχέσεών μας. Πρωταγωνιστούμε στην αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές μας και συμβάλλουμε στη συνολική βελτίωση του τοπίου γύρω από τα σύνορά της.

    ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Είμαστε η Παράταξη που δημιουργεί ανοιχτούς δρόμους για όλους τους Έλληνες. Είμαστε η Παράταξη που πιστεύει στη συνεργασία, σε μια Ελλάδα των πολιτών, σε μια Ευρώπη των πολιτών. Διεκδικούμε μια Ευρώπη που να εκφράζεται με μια φωνή προς τα έξω. Διεκδικούμε μια Ευρώπη ιδανικό πεδίο νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και προνομιακό χώρο διεθνών επενδύσεων. Αυτή η Ευρώπη υπόσχεται πολλά στους πολίτες της. Είναι μια Ευρώπη με νέες θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη ικανή να προστατεύει όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. Μια Ευρώπη των πολιτισμών, των ανοιχτών οριζόντων, των πολλαπλών ευκαιριών. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με προοπτική την Ελλάδα του 2010. Σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα. Έναν τόπο στην καρδιά της Ευρώπης, σε μια Ευρώπη για όλους. Έναν τόπο σε μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Έναν τόπο στην πρωτοπορία της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Οραματιζόμαστε μια ισχυρή και ακμάζουσα Χώρα, σε μια ασφαλή και ανταγωνιστική μα, πάνω απ' όλα, ανθρώπινη ΕΕ. Εφαρμόζουμε πολιτικές που οδηγούν στην πραγματική σύγκλιση, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τους νέους.

    Γνωρίζουμε ότι για να φτάσουμε εκεί, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Υιοθετούμε μια Νέα Επιθετική Οικονομική Πολιτική. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Προχωρούμε στην επανίδρυση του κράτους. Προωθούμε τις πολιτικές που απαιτούνται για να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας. Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε για την Ελλάδα. Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε για τους Έλληνες. Πιστεύουμε πως στο δρόμο μας για το αύριο υπάρχει μια νέα, καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης".

    [02] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (10:58 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Αύριο το μεσημέρι θα συναντηθούν στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας οι οποίοι θα συζητήσουν για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέϊτ.

    Την Τρίτη 2 Ιουνίου θα συναντηθούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων οι οποίοι θα συζητήσουν για την τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    [03] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (18:35 UTC+2)

    Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε το μεσημέρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η πορεία των Ολυμπιακών έργων .

    Ενταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης επέκρινε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του Γιώργου Σουφλιά στην οποία είχε εκφράσει προβληματισμό για το αν έπρεπε η χώρα μας να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    «Δεν μπορώ να καταλάβω πως λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκφράσατε ενστάσεις για το αν έπρεπε να αναλάβουμε τους Αγώνες», τόνισε ο κ. Λιάνης.

    «Είμαι προβληματισμένος για το αν έπρεπε να τους αναλάβουμε. Παρόλα αυτά οι Αγώνες θα πετύχουν και δουλεύω για αυτό. Σας φερθήκαμε με το γάντι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση. Τα πρώτα χρόνια πέρασαν έτσι. Το έλεγε και η ΔΟΕ με τις κόκκινες κάρτες», απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    «Ετέθη μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι φρασεολογία αυτή υπουργού 65 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μας φερθήκατε με το γάντι μόνο που αυτό το γάντι ήταν του μποξ και μας χτυπούσατε κάτω από τη μέση», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Φούρας.

    «Αν θέλετε να δώσετε άλλη διάσταση σε αυτά που είπα κάντε το. Αντιπολίτευση είστε. Με γεια σας με χαρά σας», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γιώργος Σουφλιάς και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά διαβεβαίωσαν ότι όλα τα έργα θα είναι έτοιμα εγκαίρως.

    «Δεν είναι στην αντίληψη μας να μηδενίσουμε το έργο που έχει γίνει. Δεν μπορούμε όμως να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά», ανέφερε η κ. Πετραλιά.

    Η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσίασε την πρόοδο των δράσεων της Οργανωτικής Επιτροπής, κάνοντας ειδική αναφορά στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

    «Είναι αφελής η άποψη ότι θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες επηρεασμού των ΜΜΕ, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Τα ΜΜΕ θα διατηρούν πάντοτε την κριτική τους ματιά. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας», σημείωσε.

    Ελλειμμα στην επικοινωνιακή πολιτική της χώρας στο εξωτερικό, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων εντόπισε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εστία έντασης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αποτέλεσαν και τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Η «κόντρα» του κ. Σουφλιά και του κ. Λιάνη συνεχίστηκε και μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωση του «Αυτό που είπα είναι ότι ήμουν ένας από αυτούς που ήταν προβληματισμένοι εάν έπρεπε να πάρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και εξήγησα ότι αυτός ο προβληματισμός μου ήταν για δημοσιονομικούς λόγους. Ταυτόχρονα όμως, δήλωσα ότι εύχομαι και πιστεύω ότι ο προβληματισμός αυτός θα διασκεδαστεί. Δεύτερον , πιστεύω ακράδαντα ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν κατά άριστο τρόπο. Τρίτον, ότι όλοι -ένας εξ αυτών είμαι και εγώ- δουλεύουμε νυχθημερόν για να επιτύχουν οι Αγώνες», σημείωσε

    «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Λυπάμαι διότι κάποιοι της αντιπολιτεύσεως θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Πρέπει να τους πω το εξής: ότι όταν έχουμε μπροστά μας έναν εθνικό στόχο, είναι τραγικό λάθος να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα ενός υπουργού. Αυτά που σας είπα, είναι αυτά που δήλωσα και στην Επιτροπή της Βουλής και είναι γραμμένα στα πρακτικά. Είχα το δικαίωμα να έχω τον προβληματισμό μου, όπως τον είχαν και κόμματα αλλά και διάφοροι άλλοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί.», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς

    «Δεν μπορεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, περίπου 79 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας να διατυπώνει δημοσίως την άποψη ότι έχει ο ίδιος επιφυλάξεις σοβαρές για το αν έπρεπε η Ελλάδα να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λιάνης

    [04] Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (11:16 UTC+2)

    «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος εν αγάπη Χριστού και σταθερό πόθο ενότητας μετά της εν Κωνσταντινουπόλει μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας διακηρύσσει το σεβασμό και την τήρηση του Πατριαρχικού τόμου του 1850 και όλων των διατάξεων της Πατριαρχικής και Συνοδικής πράξης του 1928».

    Τα παραπάνω αποτελούν την τελική πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, την υπερψήφιση της οποίας θα ζητήσει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τους Ιεράρχες κατά την αυριανή συνεδρίαση στην Μονή Πετράκη, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Πρόκειται για μία δήλωση με ιδιαίτερη βαρύτητα η διατύπωση της οποίας δεν έχει κανένα αμφιλεγόμενο σημείο, για την αποδοχή ή απόρριψη της οποίας εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο και η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, που θα προηγηθεί και η οποία μπορεί να επηρεάσει το κλίμα στην Ιεραρχία.

    [05] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (20:58 UTC+2)

    Στο τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα τεχνικών έργων που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ποτέ ο δήμος και δίνει έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Εκτίμησε ότι τα έργα θα συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει η πρωτεύουσα, πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική.

    «Κάνουμε ένα αγώνα ταχύτητας, ένα «σπριντ» διάρκειας ενάμιση χρόνου, για να προλάβουμε να καλύψουμε παραλείψεις 10ετιών και μάλιστα σε μία περίοδο που μόνο για την Ολυμπιάδα, υλοποιούνται ταυτόχρονα άλλες 10 παράλληλες δράσεις», σημείωσε.

    Όπως επισήμανε, έχουν ασφαλτοστρωθεί 250 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2004 θα έχουν κατασκευαστεί 250.000 τετραγωνικά μέτρα νέων πεζοδρομίων, σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου, που θα είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία.

    Παράλληλα, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα αντικαθίσταται ο παλαιός φωτισμός με νέες πιο σύγχρονες και αισθητικά πιο όμορφες εγκαταστάσεις και τοποθετούνται νέες λάμπες σε πολλά σημεία που δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον ρυθμό υλοποίησης των έργων πρασίνου και πρόσθεσε ότι ικανοποιητικά προχωράει και η ανάπλαση του Λυκαβηττού.

    Εξέφρασε την ανησυχία της για τα έργα στην Ομόνοια, τονίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν περιθώριο καθυστέρησης και πρέπει να γίνουν οι επιφανειακές παρεμβάσεις.

    Τόνισε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Δήμος Αθηναίων θα ζητήσει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαμόρφωση των χώρων εντός της Αθήνας.

    Η κ. Μ πακογιάννη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για τα αδέσποτα, κόστους 1,7 εκ. ευρώ το οποίο υλοποιεί ο δήμος. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Κτηνιάτρων και με 4 κτηνιατρικές κλινικές, στις οποίες τα αδέσποτα μαζεύονται, στειρώνονται, τοποθετείται ένα microchip και επιστρέφουν στο χώρο που βρίσκονταν.

    [06] ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ TOYΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (19:02 UTC+2)

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μονιμοποίηση των εκτάκτων συμβασιούχων.

    Ο κ Παυλόπουλος επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την μη διευθέτηση του θέματος επί τόσα χρόνια. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της ρύθμισής του με προεδρικό διάταγμα τονίζοντας ότι είναι η ασφαλέστερη οδός ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η διάταξη ώστε να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός συμβασιούχων.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι όχι μόνο η κυβέρνηση δεν λύνει το θέμα αλλά αντίθετα το μεταθέτει χρονικά, με το προεδρικό διάταγμα το οποίο παραπέμπει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητάς του.

    "Πρόκειται για πολιτικό εμπαιγμό από τον οποίο αποκομίσατε πολιτικά οφέλη και είναι η πρώτη αρχή του ξηλώματος των προεκλογικών σας υποσχέσεων" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι απέναντι σε αυτό πρόβλημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε και παραλείψεις και λάθη γιατί θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει.

    Πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο υποστήριξαν ότι η ΝΔ θα έπρεπε να λύσει το πρόβλημα άμεσα με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι όχι μόνο δίνεται λύση στο πρόβλημα αλλά υλοποιείται και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι θα μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Αναφερόμενος μάλιστα ο κ Παυλόπουλος στο υπόμνημα που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της συνταγματικής θεμελίωσης του προεδρικού διατάγματος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει αν στηρίζει την κίνησή του αυτή.

    "Ξεκαθαρίστε εσείς ποία είναι η θέση σας στο πρόβλημα και συνεννοηθείτε μεταξύ σας και πέστε μας μετά με ποία από τις δύο απόψεις είστε" σημείωσε ο κ Παυλόπουλος.

    Οι απόψεις του κ Βενιζέλου είναι νομικές αλλά υπάρχουν και άλλες νομικές απόψεις" απάντησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Νατάσα Θωμά

    [07] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (18:57 UTC+2)

    «Παγκοσμιοποίηση: Οι προκλήσεις για τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις» ήταν το θέμα, που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του 25ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Δημοσιογραφίας, που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 30 του μηνός στην Αθήνα.

    Η παγκοσμιοποίηση και κυρίως η εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί ένα «αφιλόξενο» περιβάλλον, τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για το δημόσιο συμφέρον για ενημέρωση.

    «Το μοντέλο της αμερικανικής εμπορικής τηλεόρασης κυριαρχεί πλέον όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου», είπε ο Τζόν Νίκολς από την εφημερίδα «The Nation» της Νέας Υόρκης. «Ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος καλύπτεται από τις «ειδήσεις» και τα κουτσομπολιά των λαμπερών ανθρώπων του θεάματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για την κάλυψη γεγονότων όπως είναι αυτά από τα πεδία πολεμικών συγκρούσεων ή και άλλες σημαντικές ειδήσεις που αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού», είπε ο κ. Νίκολς.

    Σε παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Νίκος Μεγγρέλης τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής δουλειάς και την αλληλεγγύη μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο του Τύπου και των δημοσιογράφων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις στα νέα προβλήματα που διαμορφώνονται από τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης, λύσεις που να είναι ουσιαστικές, τολμηρές αλλά και ρεαλιστικές», είπε ο κ. Μεγγρέλης.

    «Οι μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ ανήκουν πλέον σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι εξυπηρετούν πολλαπλά συμφέροντα και όχι αμιγώς την ενημέρωση» επεσήμανε η Λίντα Φόλεϊ, πρόεδρος της Συντεχνίας Εφημερίδων ΗΠΑ. «Οι όμιλοι αυτοί έχουν τεράστια δύναμη και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στην αντιμετώπισή τους. Αυτό που κυρίως απαιτείται είναι η αλληλεγγύη μεταξύ δημοσιογράφων και κοινωνίας, προκειμένου να προστατεύσουμε πραγματικά το δικαίωμα στην ενημέρωση», είπε η κ. Φόλεϊ.

    Στο ζήτημα του καθεστώτος ιδιοκτησίας των ΜΜΕ αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας της Ιταλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Πάολο Σερβέντι Λόγκι, που τόνισε ότι ο γιγαντισμός των επιχειρήσεων ΜΜΕ δεν αφήνει πλέον χώρο επιβίωσης για τις μικρές αμιγώς ενημερωτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η πραγματική δημοσιογραφική δουλειά είναι όλο και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα όπως είπε, οι δημοσιογραφικές ενώσεις να γίνονται όλο και πιο αδύναμες.

    Μια άλλη διάσταση της παγκοσμιοποίησης τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ Νοτίου Αφρικής, Τουανία Γκουμανί:«Η παγκοσμιοποίηση» είπε, «έχει διαφορετικό νόημα από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Άλλα προβλήματα ανακύπτουν στις ΗΠΑ και άλλα στην Αφρική. Προκειμένου να αποκτήσουμε κοινή πλατφόρμα διεκδικήσεων, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας. Είναι διαφορετικές οι μορφές αλληλεγγύης που πρέπει να αναπτυχθούν στις διάφορες χώρες. Ο στόχος όμως των παρεμβάσεων είναι εμφανής: Πρέπει η ενημέρωση να γίνεται όλο και πιο δυσχερής, -στόχος είναι τελικά ή ίδια η ενημέρωση», είπε.

    [08] A. ΛΕΟΥΔΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ

    Γρεβενά, 27 Μαϊου 2004 (18:55 UTC+2)

    «Θα δώσω πολλά στον Νομό γιατί είναι αδικημένος» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, σε δηλώσεις του στην Νομαρχία Γρεβενών, παρουσία του Νομάρχη Γρεβενών Δημήτρη Ρίγκου και της Δημοτικής Αρχής.

    Ο Νομάρχης ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την αποπεράτωση του κτιρίου του Διοικητηρίου και την άμεση παράδοσή του. Αναφέρθηκε εξάλλου στα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν στο Νομό: αυτά του αρδευτικού δικτύου και τα έργα αναδασμού, ενώ τόνισε πως άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων που δεν επαρκούν. Τέλος ο Νομάρχης Γρεβενών ζήτησε την δέσμευση του Γενικού Γραμματέα για την κατασκευή των φυλακών.

    "Είναι άμεση προτεραιότητα να συμφωνηθούν τα ώριμα έργα και να προχωρήσουν άμεσα» είπε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας και δεσμεύτηκε ότι θα συνδεθεί οδικά ο Νομός Γρεβενών με την Ήπειρο, θα γίνουν έργα για τη βελτίωση του οδικού άξονα Δοτσικού-Κουρούνας και δρομολογείται η πραγματοποίηση της μελέτης του οδικού άξονα Γρεβενών Δεσκάτης.

    Τέλος ο κ. Λεούδης ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η σύσκεψη της Διαχειριστικής Αρχής με την Νομαρχία για τον προγραμματισμό των έργων για το Γ' & Δ' ΚΠΣ, ενώ τόνισε πως διάθεση της περιφέρειας είναι να προταχθούν τα έργα Πολιτισμού και αθλητισμού στο Νομό.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε στην συνέχεια τη Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στα Γρεβενά ενώ μετείχε και σε σύσκεψη με την ΤΕΔΚ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών. Στη σύσκεψη αυτή τέθηκε το θέμα της μεταφοράς του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων από την θέση Δοξαρά σε άλλη θέση.

    Ο κ. Λεούδης ανακοίνωσε την μεταφορά του σταθμού σε άλλη θέση, με έξοδα που θα προέλθουν από χρηματοδότηση που θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το Γ' ΚΠΣ και την Περιφέρεια. Εξάλλου συμφωνήθηκε η άμεση συνεργασία της ΤΕΔΚ και της ΑΝΓΡΕ για την ωρίμανση μεγάλων έργων στον Νομό προκειμένου να ενταχθούν στο Γ΄ΚΠΣ.

    O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας επισκέφθηκε ακόμη το Εμπορικό Επιμελητήριο Γρεβενών, το νέο Νοσοκομείο Γρεβενών και το Δημαρχείο της Δεσκάτης ενώ το μεσημέρι είχε συνάντηση με το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Γρεβενών και μίλησε για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους του Νομού.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στο Νομό Γρεβενών συναντήθηκε με πολίτες και φορείς του Νομού στο κτίριο της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (18:41 UTC+2)

    Την αμέριστη συμπαράστασή του στο Μητροπολίτη Πειραιώς, Καλλίνικο, εξέφρασε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις εργασίες του Επιμελητήριου των Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόλις πληροφορήθηκε την σφράγιση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας.

    "Ο σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας δεν υπήρξε ποτέ ούτε εμπορικός ούτε επιχειρηματικός" είπε ο κ. Μίχας και πρόσθεσε πως μέσω αυτού η Εκκλησία του Πειραιά συμπαραστεκόταν καθημερινά στον πιστό λαό της περιοχής. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της επαναλειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού.

    [10] Ε.Κ.:ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΕΛΔΕ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (19:39 UTC+2)

    Σειρά κανονιστικών αποφάσεων, για λόγους προσαρμογής προς τον ν. 3152/2003 και στρογγυλοποίησης των ποσών, ενέκρινε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ειδικότερα, βάσει των συγκεκριμένων αποφάσεων:

    -Το ελάχιστο ύψος μετοχικού κεφαλαίου χρηματιστηριακής εταιρίας ορίστηκε στις 600.000 ευρώ.

    -Ο αριθμός των χρηματιστηριακών εκπροσώπων είναι ελεύθερος ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ΑΧΕ.

    -Το ελάχιστο ύψος των ιδίων κεφαλαίων που απαιτούνται για να καταθέσει μια εταιρία αίτηση εισαγωγής για την Κύρια αγορά του ΧΑ, είναι 12.000.000 ευρώ.

    -Το ελάχιστο ύψος της καθαρής λογιστικής περιουσίας που απαιτείται προκειμένου μια εταιρία να καταθέσει αίτηση διαπραγμάτευσης των ομολογιών της στο ΧΑ, είναι 3.000.000 ευρώ.

    -Το ελάχιστο ύψος ομολογιακού δανείου προκειμένου να εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο ΧΑ, ορίζεται σε 200.000 ευρώ.

    Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε τη λειτουργία των ΑΕΛΔΕ Star Finance, Κέρδος, Πανελλαδική, Ανοδική και ΑΜP, επειδή διαπιστώθηκαν επανειλημμένες παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που καθιστούσαν τη λειτουργία τους επικίνδυνη για την αγορά και τα συμφέροντα των επενδυτών.

    Επίσης, επέβαλε πρόστιμα στις εταιρίες ΑΕΛΔΕ Καστοριάς και ΑΣΠΙΣ Βορείου Ελλάδος για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας

    Τέλος, αποφάσισε την έγκριση διορισμού χρηματιστηριακού εκπροσώπου στην Value Capital ΑΧΕΠΕΥ, την επιβολή προστίμου στην εταιρία CAPITAL AXEΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΑΧΕΠΕΥ.

    [11] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.-ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (19:12 UTC+2)

    Αύξηση για τρίτο κατά σειρά μήνα παρουσίασε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (99,7 μονάδες), παραμένοντας σε επίπεδα ανώτερα της ΕΕ-15(97,2). Η αύξηση οφείλεται σε άνοδο του αντίστοιχου δείκτη στη βιομηχανία και στη μικρή βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Αντίθετα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου.

    Ειδικότερα, οι εξελίξεις στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις Μηνιαίες Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που διεξήχθησαν τον Απρίλιο ήταν οι ακόλουθες:

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

    Τον Απρίλιο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην Βιομηχανία αυξήθηκε στις 110,3 μονάδες έναντι 108,7 μονάδων τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί από τον Δεκέμβριο του 2003. Η αύξηση του δείκτη ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της διαφαινόμενης ρευστοποίησης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων καθώς δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες μεταβολές στις ήδη θετικές εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών και προβλέψεις για την παραγωγή βραχυπρόθεσμα.

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις κατασκευές μειώνεται στις116,8 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 118 μονάδων τον Μάρτιο επηρεαζόμενος αποκλειστικά από δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών. Ο δείκτης ενδέχεται να ανακάμψει στο μέλλον καθώς το γενικότερο κλίμα του κλάδου χαρακτηρίζεται θετικό

    ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

    Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο μειώθηκε στις 118,3 μονάδες, ως αποτέλεσμα των μετριοπαθέστερων εκτιμήσεων και προβλέψεων για τα επίπεδα των πωλήσεων. Συγκρατημένες είναι επίσης και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές και τον αριθμό των απασχολούμενων καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει σταθερότητα στα ίδια επίπεδα.

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ

    Το Απρίλιο η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες ήταν σημαντική, καθώς αυξήθηκε στις 100,5 μονάδες έναντι 96,2 μονάδων τον Μάρτιο. Η τάση του δείκτη επηρεάστηκε θετικά από την εκτίμηση των επιχειρήσεων για την κατάσταση της δραστηριότητα κατά το τελευταίο τρίμηνο ενώ ευνοϊκή αλλά μικρότερης έντασης ήταν η συμβολή των εκτιμήσεων και προβλέψεων για τα επίπεδα της ζήτησης.

    Στα ξενοδοχεία εστιατόρια για τρίτο κατά σειρά μήνα το κλίμα παρουσιάζει ουσιώδη βελτίωση καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση της ζήτησης. Πάντως, η ανεπάρκεια της ζήτησης εξακολουθεί να θεωρείται από τις επιχειρήσεις του κλάδου ως ο κύριος παράγων που δημιουργεί προσκόμματα στη δραστηριότητά τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατυπώνουν την εκτίμηση αυτή, μειώνεται τον Απρίλιο στο 55% έναντι ποσοστού άνω του 60% που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Τέλος, βελτιωμένες είναι και οι προοπτικές για την απασχόληση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί. Η αισθητή βελτίωση που παρατηρείται στον κλάδο έναντι των αρχών του έτους, συνδέεται βεβαίως και με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ΕΕ-ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη αυξήθηκε για τέταρτο κατά σειρά μήνα και διαμορφώθηκε στις 97,2 μονάδες στην ΕΕ-15 και στις 96,6 μονάδες στην Ευρωζώνη, δηλαδή σε επίπεδα ανώτερα του μακροχρόνιου μέσου όρου. Ευνοϊκή ήταν η συμβολή των επιμέρους δεικτών προσδοκιών στην βιομηχανία, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε για δεύτερο κατά σειρά μήνα αμετάβλητος.

    Αναλυτικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά μία μονάδα στην ΕΕ-15 και κατά δύο μονάδες στην Ευρωζώνη. Η ουσιαστική βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα της ζήτησης αποτέλεσε την βασική παράμετρο ανόδου του δείκτη.

    Ο δείκτης προσδοκιών στους Καταναλωτές παρέμεινε στα επίπεδα του Μαρτίου καθώς η θετική συμβολή από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για την χρηματοοικονομική κατάσταση και τη δυνατότητα αποταμίευσης αντισταθμίστηκε από τις μετριοπαθείς προβλέψεις για την γενικότερη οικονομική κατάσταση.

    Ο δείκτης προσδοκιών στις Κατασκευές αυξήθηκε τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Η άνοδος του δείκτη ήταν απόρροια των αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα επίπεδα της ζήτησης ενώ παράλληλα καταγράφεται οριακή ενίσχυση των προβλέψεων για τα επίπεδα απασχόλησης.

    Ο δείκτης προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο αυξήθηκε για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Οι ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση των επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να διατηρήσει την δυναμική της βραχυχρόνια, οδήγησε σε αισιόδοξες προβλέψεις για τα επίπεδα απασχόλησης.

    Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά μία μονάδα ως αποτέλεσμα της ισχυροποίησης των προοπτικών βελτίωσης της ζήτησης βραχυπρόθεσμα.

    Σε επίπεδο χωρών αύξηση του δείκτη καταγράφεται στο Βέλγιο, την Δανία, την Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία ενώ μικρότερης έντασης ήταν η άνοδος στις υπόλοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Φιλανδίας και της Μ. Βρετανίας που παρουσιάζεται μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑΑ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (18:42 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη εγκαινιάζεται στην κεντρική αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου ο νέος κύκλος συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ). Την πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης θα κηρύξουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι οποίοι θα αναπτύξουν, σε ομιλίες τους, την εθνική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

    Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιάννης Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Αθανάσιος Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δημήτρης Βρεττάκος, ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Σπύρος Ευσταθόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει διαδικαστικά θέματα (έγκριση της ημερήσιας διάταξης και των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης) και τον προγραμματισμό έργων για το 2004 (νέος ρόλος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας) με εισηγητή το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Σπύρο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση και θα ληφθούν αποφάσεις επί των ακόλουθων θεμάτων και προτεραιοτήτων:

    1. Οργανωτικά και λειτουργικά θέματα ΕΣΑΑ.

    2. Διατύπωση προτάσεων και μέτρων πολιτικής, με βάση την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2003.

    3. Προετοιμασία Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2004.

    4. Συντονισμός θεμάτων ίδρυσης και λειτουργίας Ινστιτούτου Ανταγωνιστικότητας.

    5. Συζήτηση Λήψη αποφάσεων για τα ακόλουθα :

    - Μελέτη υλοποίηση μέτρου: Αξιολόγηση επιπτώσεων νομοθετικού έργου στην εθνική ανταγωνιστικότητα (Impact Assessment).

    - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

    - Ανταγωνιστικότητα και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

    - Επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.

    - Δημόσιος τομέας και ανταγωνιστικότητα.

    - Λειτουργίες αγορών και ανταγωνιστικότητα

    - Ανταγωνιστικότητα και τουρισμός.

    - Προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Οι προτάσεις που θα υποβληθούν για ενημέρωση και συζήτηση είναι οι ακόλουθες:

    1. Ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας.

    2. Δημιουργία Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

    3. Μελέτη Ανάλυση συνθηκών λειτουργίας επιχειρήσεων στη χώρα μας (εξέταση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, κλπ).

    4. Προκήρυξη Ειδικού Διαγωνισμού Εκθέσεων, με συγκεκριμένα Βραβεία στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου όλης της χώρας, με θέμα άμιλλα και ανταγωνιστικότητα.

    5. Προκήρυξη Ειδικών Βραβείων για τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για εργασίες με θέμα την εθνική ανταγωνιστικότητα.

    6. Κατάρτιση γενικού στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου, για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

    7. Δέσμη μέτρων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης.

    8. Προϋπολογισμός ΕΣΑΑ.

    Η πρώτη αυτή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης θα κλείσει με τον χρονικό προγραμματισμό δραστηριοτήτων και συζητήσεων, όπως είναι η δημόσια παρουσίαση της Έκθεσης για την Επιχειρηματικότητα τον Σεπτέμβριο 2004, οι προτάσεις για δράσεις και μέτρα πολιτικής για την αξιοποίηση της Έκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα του 2003, η δημόσια παρουσίαση της Έκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα του 2004 το Δεκέμβριο 2004 και ο διάλογος για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τον τουρισμό.

    Η νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας έχει ως ακολούθως:

    -Σιούφας Δημήτρης:Υπουργός Ανάπτυξης

    -Αλογοσκούφης Γιώργος:Υπουργός Οικονομίας

    -Αβραμόπουλος Δημήτρης:Υπουργός Τουρισμού

    -Σαλαγκούδης Γιώργος:Υφυπουργός Ανάπτυξης

    -Παπαθανασίου Ιωάννης:Υφυπουργός Ανάπτυξης

    -Λιάσκος Αναστάσιος:Υφυπουργός Τουρισμού

    -Στεφάνου Νίκος:Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης

    -Βρεττάκος Δημήτριος:Γενικός Γραμματέας Εμπορίου

    -Τσουκαλάς Ιωάννης:Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

    -Σκορδάς Θανάσης:Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή

    -Ευσταθόπουλος Σπύρος:Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας

    -Παπαδόπουλος Σπύρος:Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

    -Παπασπύρος Σπύρος:Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

    -Πλαλής Ευγένιος:Πρόεδρος ΣΕΒΕ

    -Κυριακόπουλος Οδυσσέας:Πρόεδρος ΣΕΒ

    -Φωκάς Γεράσιμος: Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

    -Πολυζωγόπουλος Χρήστος:Πρόεδρος ΓΣΕΕ

    -Βυζάντιος Σπύρος:Πρόεδρος ΣΕΠΕ

    -Συμεωνίδης Δημήτρης: Πρόεδρος ΣΒΒΕ

    -Σακελλαρίδη Χριστίνα: Πρόεδρος ΠΣΕ

    -Αρμενάκης Δημήτρης: Πρόεδρος ΕΣΕΕ

    -Ασημακόπουλος Δημήτρης: Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

    -Καραμίχας Τζανέτος: Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ

    -Κασιμάτης Γιώργος:Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

    -Γ. Βερνίκος:Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ

    -Γεώργιος Δρακόπουλος:Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

    -Κουκολόπουλος Πάρης: Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ

    -Τζήκας Αναστάσιος:Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ

    -Μπουζάκης Κων/νος Διονύσιος: Πρόεδρος Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας

    -Ζησιμόπουλος Σπύρος:Πρόεδρος Επιτροπή Ανταγωνισμού

    -Γεννηματά Φώφη:Πρόεδρος ΕΝΑΕ

    -Κωστόπουλος Ιωάννης:Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

    -Βάμβουκας Γιώργος:Προεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    -Αρανίτου Βάλια:Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    -Ρυλμόν Πέτρος-Λινάρδος:Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    -Τορτοπίδης Αντώνης:Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    -Χρήστος Ιωάννου:Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    -Μάρω Αράπη:Συνεργάτης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    -Κτενίδης Παναγιώτης:Σύμβουλος ΥΠΑΝ

    -Αράπογλου Ευστράτιος- Γεώργιος:Διοικητής Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

    -Αναστασόπουλος Γεώργιος:Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

    -Μήτσιος Ηλίας:Στέλεχος ΓΣΕΒΕΕ

    -Πελαγίδης Θεόδωρος:Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

    -Χαραλαμπόπουλος Γεώργιος

    -Πατσουράτης Βασίλης:Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    -Μπαλτάς Νικόλαος:Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    -Καρύδης Γεώργιος:Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    -Νικολόπουλος Ανδρέας:Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    -Συγγελάκης Γεώργιος:Γενικός Διευθυντής ΚΕΕΜ

    [13] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2004 (18:25 UTC+2)

    Νέα πρόσωπα εισήλθαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, μετά από τις χθεσινές εκλογές. Οι πέντε από τους δεκαεννέα συμβούλους που εξέλεξαν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας-μέλη του ΣΕΒΕ, εκλέγονται για πρώτη φορά (ποσοστό ανανέωσης 26%).

    Το νέο Δ.Σ. του ΣΕΒΕ, για τα επόμενα δύο χρόνια θα απαρτίζεται από τους εξής:

    -ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: ΒΙΤΟΥΜΙΝΑ Α.Ε. (ΔΟΜΙΚΑ)

    -ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΔΕΩΝ: ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (ΧΗΜΙΚΑ)

    -ΓΙΑΛΑΜΑΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: ΟΚΤΑΒΙΤ Α.Ε. (ΕΞΑΡΤ/ΤΑ Η/Υ, ΥΠΗΡΕΣ.)

    -ΓΙΑΧΑΝΑΤΖΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε. (ΤΡΟΦΙΜΑ)

    -ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: COMPUCOΝ Α.Ε. SOFTWARE

    -ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε. (ΠΟΤΑ)

    -ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: ΚΛΕΜΑΝ ΑΒΕΕ (ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΝΕΛΚ.)

    -ΚΟΤΣΑΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ: Χ. ΚΟΤΣΑΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ (ΕΠΕΞΕΡΓ. ΜΕΤΑΛΛΩΝ)

    -ΛΙΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: ΑCQUA-TECH EΠΕ (ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ)

    -ΜΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: ΖΕΥΣ Α.Ε. (ΝΩΠΑ)

    -ΜΑΡΚΟΥΙΖΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΖΑΝΑΕ Α.Ε. (ΤΡΟΦΙΜΑ)

    -ΜΠΙΡΔΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: ΕΚΟ-ΕΛΔΑ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ)

    -ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε. (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ)

    -ΠΑΛΑΤΙΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: PALAPLAST (ΠΛΑΣΤΙΚΑ)

    -ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: BEOPETROL HELLAS LTD (KΑΥΣΙΜΑ)

    -ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: ΑGELΙΝΑ A.E. (ΕΝΔΥΣΗ)

    -ΠΛΑΛΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ: ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. (ΕΝΔΥΣΗ)

    -ΦΛΩΡΟΚΑΠΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ: DEMO Α.Ε. (ΕΝΔΥΣΗ)

    -ΧΑΤΖΗΚΟΣΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Β. ΧΑΤΖΗΚΟΣΜΑΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε. (ΠΛΑΣΤΙΚΑ)

    Το 21% των μελών του νέου Δ.Σ ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, το 16% στον κλάδο της ένδυσης, και το 11% στον κλάδο των μηχανημάτων.

    Το νέο Δ.Σ. θα συνέλθει στις επόμενες δώδεκα μέρες, σύμφωνα με το καταστατικό και θα εκλέξει τον πρόεδρο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΕΒΕ.

    Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι Μεσιτίδου Αναστασία, Μουστακούδης Βασίλειος και Πρόιος Μάρκος.

    [14] ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (17:01 UTC+2)

    Τη δημιουργία τριών νέων συνοριακών σταθμών στους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Κομοτηνής, που θα συνδέσουν την Ελλάδα με την Βουλγαρία και θα διευκολύνουν την διακίνηση τουριστών και εμπορευμάτων, ανακοίνωσαν, σήμερα, στην Σόφια, οι υφυπουργοί Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος και Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Αναλυτικότερα, στη διάρκεια των εργασιών του 1ου Ελληνοβουλγαρικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που οργάνωσε το Ελληνο-Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ.Λιάσκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών τουριστικών σχέσεων, γεγονός στο οποίο θα βοηθήσει και η ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2007.

    "Υπάρχουν δυνατότητες για κοινά τουριστικά προγράμματα των δύο χωρών," υπογράμμισε ο κ..Λιάσκος, "σε τομείς όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, όπου ο μεγάλος αριθμός σημαντικών μοναστηριών στην Β. Ελλάδα και στην Βουλγαρία δίνουν την δυνατότητα στους φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Συνδέσμους Τουριστικών Πρακτόρων των δύο χωρών) να δημιουργήσουν ελκυστικά πακέτα και να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό τουριστών".

    Ο υφυπουργός Τουρισμού παρουσίασε ακόμη στοιχεία για την πορεία του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, διευκρινίζοντας ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2003 επισκέφθηκαν την Βουλγαρία 232.000 Ελληνες τουρίστες, ενώ ολόκληρο το 2002 ήρθαν στην Ελλάδα 500.000 Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι προτιμούν τον περιηγητικό τουρισμό και για το λόγο αυτό το 55% από αυτούς ήρθαν εκτός περιόδου αιχμής.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιάσκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες σημειώνοντας πως θα φέρουν την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην επικαιρότητα, ενώ στάθηκε και στα μεγάλα έργα υποδομής που ολοκληρώνονται στην Ελλάδα, όπως τα έργα στην Αθήνα, η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, η Εγνατία οδός κά, τα οποία-όπως είπε-αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη

    Τέλος, ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που δίνει η Ελληνική κυβέρνηση στον τουριστικό τομέα (με την ίδρυση υπουργείου Τουρισμού), καθώς τα 14 εκατ. ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα άφησαν συνάλλαγμα 10 δις ευρώ, ενώ προσέφεραν εργασία στο 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

    Στο συνέδριο μετείχαν ακόμη ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για τον Τουρισμό, D. Hadginikolov, ο Ελληνας πρέσβης στη Σόφια κ. Μαντζουράνης, οι πρόεδροι του Ελληνο-Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Π. Κουτσίκου και του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, B. Bojinov, καθώς και μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Βουλγάρων επιχειρηματιών._

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΕΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    Αγκυρα, 27 Μαϊου 2004 (20:57 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει καμιά παραχώρηση από «τα νομικά και ζωτικής σημασίας συμφέροντά της στο Αιγαίο» δήλωσε, σήμερα, ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας του σε συμπόσιο που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Στρατιωτικής Ιστορίας και Στρατηγικών Σπουδών του Γενικού Επιτελείου με θέμα «Περιοχές Κρίσης από την Οπτική της Τουρκίας, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., και οι Επιπτώσεις τους στην Ασφάλεια της Τουρκίας», ο στρατηγός Μπασμπούγκ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά παραχώρηση σε ό,τι αφορά στα νομικά και ζωτικής σημασίας συμφέροντά μας στο Αιγαίο αναφορικά με τη χρήση των διεθνών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».

    «Η βιώσιμη ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μετά από την εξεύρεση μιας δίκαιης και αποδεκτής λύσης σε όλα τα προβλήματα. Όπως όλες οι υποψήφιες χώρες έτσι και η Τουρκία έπρεπε να αποδεχθεί την επίλυση της διένεξης του Αιγαίου με την Ελλάδα ή να την παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο. Σύμφωνα με την "ατζέντα 2000" και τις αποφάσεις του Ελσίνκι, η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τα ίδια κείμενα αναφέρουν ότι αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξη (στην ΕΕ)» πρόσθεσε ο Τούρκος στρατηγός.

    [16] ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 27 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    Νέα καθυστέρηση σημειώνεται στη δίκη του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η φάση της δίκης που αφορά στην υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για νέα αναβολή στην επανέναρξη της δίκης ελήφθη λόγω τόσο της συνεχιζόμενης κακής κατάστασης της υγείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όσο και λόγων που αφορούν σε ορισμένους από τους μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας.

    Τονίζεται, μάλιστα, ότι ο καρδιολόγος του Μιλόσεβιτς ήταν αυτός που συνέστησε στους δικαστές να δοθεί στον κατηγορούμενο «μια αναρρωτική χρονική περίοδος».

    [17] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ VMRO

    Σκόπια, 27 Μαϊου 2004 (20:54 UTC+2)

    Τη διεύρυνση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, από 12 σε 18 μέλη, ακριβώς δηλαδή όσα ζητούσε ο πρόεδρος Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασής της η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE.

    Ταυτόχρονα, οχτώ βουλευτές και μέλη της Επιτροπής, που υποστηρίζουν την (εσωκομματική) παράταξη του επίτιμου προέδρου του κόμματος, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, παραιτήθηκαν.

    Όπως μετέδωσαν τα σκοπιανά ΜΜΕ, η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει κρίσιμη. Προς το παρόν, εκτιμούν, η παράταξη του Γκεοργκίεφσκι φαίνεται πως ηττήθηκε. Ο ίδιος ο Γκεοργκίεφσκι, με επιστολή του, απαρνείται τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του κόμματος.

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 27 Μαϊου 2004 (20:50 UTC+2)

    Τη θέση ότι η ΠΓΔΜ ακολουθεί τον σωστό δρόμο και θα πρέπει να είναι υπερήφανη για όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μιλώντας νωρίς το απόγευμα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας. Δεσμεύτηκε δε ότι η ΠΓΔΜ θα έχει και στο μέλλον τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, αλλά και προσωπικά τη δική του ως επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Η διήμερη επίσκεψη του Σέφερ στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε το μεσημέρι, όταν στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Μετά από τις συνομιλίες που είχαν οι δυο άνδρες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα προσκληθεί στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στον επόμενο γύρο της διεύρυνσης.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα στον τομέα της Αμυνας. «Ηρθα στα Σκόπια ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής (του ΝΑΤΟ) της Κωνσταντινούπολης για να πληροφορηθώ άμεσα τόσο εδώ όσο και στο Ζάγκρεμπ και στα Τίρανα για τη σημερινή κατάσταση και τις προετοιμασίες (της ΠΓΔΜ, της Κροατίας και της Αλβανίας) για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι στην Κωνσταντινούπολη, οι χώρες που υπέγραψαν τον Χάρτη της Αδριατικής θα λάβουν ξεκάθαρο σήμα προώθησης και ενθάρρυνσης» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    [19] ΟΙ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΟΝΙΝ ΥΠΕΡ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2004 (19:01 UTC+2)

    Η Ρουμανία και η Μολδαβία θα προσπαθήσουν να αναθερμάνουν τις μεταξύ τους σχέσεις αποφάσισαν σήμερα οι πρόεδροι τους Ιον Ιλιέσκου και Βλαντίμιρ Βορόνιν αντίστοιχα. Οι κκ Ιλιέσκου και Βορόνιν συναντήθηκαν στο περιθώριο της διήμερης διάσκεψης αρχηγών κρατών της Κεντρικής Ευρώπης που ξεκίνησε σήμερα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μαμάια της Ρουμανίας.

    Σύμφωνα με την σύμβουλο του Ιλιέσκου, Κορίνα Κρέτου, ο Ρουμάνος πρόεδρος είπε στον Βορόνιν ότι το Βουκουρέστι δεν μπορεί να κατανοήσει την εκστρατεία κατά της Ρουμανίας που γίνεται από διάφορα ΜΜΕ και Μολδαβούς αξιωματούχους. Από την άλλη πλευρά ο Βορόνιν είπε ότι δεν υφίσταται καμία εκστρατεία αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες μεμονωμένες προκλητικές ενέργειες, που δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτές. Οι κκ Ιλιέσκου και Βορόνιν συμφώνησαν στην έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ρουμανία και Μολδαβία.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ-ΓΡΑΝΙΤΣΑ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (17:59 UTC+2)

    Για τo γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας συζήτησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός με τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα.

    «Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Ορφανό. Του κάναμε γνωστό ότι έχουμε συμφωνήσει με την κατασκευαστική εταιρία να μας παραδώσει ένα έτοιμο γήπεδο, εκμεταλλευόμενη τα έσοδα που θα υπάρχουν απ' αυτό, για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο προσδιορίζεται από τύπους και του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τύπους που ισχύουν στην αγορά και είναι ανάλογοι με τα έσοδα. Από τον υφυπουργό ζητήσαμε να μας εξασφαλίσει τη συμμετοχή που πρέπει να έχει το ερασιτεχνικό σωματείο στο μεγάλο έργο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γρανίτσας.

    Στη συνάντηση, που είχε γίνει, πριν το Πάσχα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ είχαν δώσει στον Υφυπουργό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα κατασκευής του γηπέδου. Αυτό θα μελετηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως και οι σημερινές προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της ΑΕΚ και κατόπιν θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

    Επίσης τον υφυπουργό Αθλητισμού επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Φιλίππου Ένωσης Θανάσης Μαργαρίτης μαζί με το Στέλιο Σφακιανάκη.

    Συζήτησαν θέματα του Ιπποδρόμου, που σχετίζονται με τη λειτουργία του, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την εν συνεχεία λειτουργία του.Στόχος είναι να αποκτήσει ο Ιππόδρομος μια καλύτερη εικόνα στην κοινωνία. Εντός των ημερών θα αναλάβει η νέα διοίκηση του ΟΔΙΕ.

    Σχετικά με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού γίνεται γνωστό ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Ορφανός με τον πρόεδρό της Κώστα Παπαλάκη συμφώνησαν ότι, η ύπαρξη αναπληρωματικών μπορεί να καλύψει το κενό των παραιτηθέντων μελών.

    Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη σύννομη λειτουργία της ΕΕΑ και δεν χρειάζεται να ορίσει ο κ. Ορφανός αντικαταστάτες των τριών παραιτηθέντων.

    [21] "ΜΕΤΑΞΥ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ" Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΥ Γ. ΑΡΚΟΥΛΗ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (14:44 UTC+2)

    «Μεταξύ τιμής και ντροπής» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Αρκουλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο γνωστός αθλητικογράφος επιχειρεί να ξετυλίξει τις μαγικές εικόνες από την υπερπροσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού στην πορεία τους μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», το 1971, το πάθος των υποστηρικτών «για την κούπα» κ.ά.

    Στα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, το χρονικό, οι μέρες και οι νύχτες του Λονδίνου, η ζωή σήμερα των πρωταγωνιστών, του προπονητή Φέρενς Πούσκας και των ηρώων του. Όλα αυτά συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

    [22] ΣΤΟ Β' ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο ΠΑΟ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (13:16 UTC+2)

    Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, από τα τέσσερα, του Τσάμπιονς Λιγκ θα μετάσχει φέτος η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού μετά τη χθεσινή κατάκτηση του τροπαίου από την Πόρτο.

    Η κλήρωση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στις 26 Αυγούστου στο Μόντε Κάρλο και ο Παναθηναϊκός θα έχει στον όμιλο του μία ομάδα από κάθε γκρουπ. Πάντως, οι πρωταθλητές είναι ψηλά στη βαθμολογία της UEFA και αποφεύγουν αρκετούς δυνατούς αντιπάλους.

    [23] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2004 (09:38 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των Ανδρών, ενόψει της τελικής φάσης του Euro 2004. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναχωρεί αύριο στις 11:50 το πρωί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Πολωνία προκειμένου να δώσει φιλικό παιχνίδι.

    Οι διεθνείς του Οτο Ρεχάγκελ θα αναμετρηθούν το Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στο στάδιο «Πογκόν» της πόλης Τσέσιμ με την ομάδα της Πολωνίας και ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

    Την αποστολή θα ακολουθήσει κανονικά και ο στρατιώτης Βασίλης Λάκης, ο οποίος ξέχασε να εξασφαλίσει άδεια από τη μονάδα που υπηρετεί. Οι έλληνες διεθνείς δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της Εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. «Δεν πάμε για τουρισμό. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους πάντες υπερήφανους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γκούμας.

    [24] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΠΟΡΤΟ

    Γκελζενκίρχεν, 27 Μαϊου 2004 (00:19 UTC+2)

    Την κορυφή της Ευρώπης κατέκτησε η Πόρτο, η οποία νίκησε δίκαια τη Μονακό στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με σκορ 3-0.

    Τα γκολ του αγώνα που έγινε στο "ΑουφΣάλκε Αρίνα" του Γκελζενκίρχεν, πέτυχαν οι Κάρλος Αλμπέρτο (39'), Ντέκο (71') και Αλενίτσεφ (75').

    Σημειώνεται ότι η Πόρτο είχε κατακτήσει το τρόπαιο και το 1987. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Δανός Κιμ Μίλτον Νίλσεν, που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Κάρλος Αλμπέρτο, Νούνο Βαλέντε και Ζόρζε Κόστα

    ΜΟΝΑΚΟ: (Ντιντιέ Ντεσάμπ) Ρόμα, Ιμπάρα, Ροντρίγκεζ, Ζιβέ (72' Σκιλάσι), Εβρά, Μπερνάρντι, Ζήκος, Σισέ (64' Νοντά), Ροτέν, Ζιουλί, Μοριέντες

    ΠΟΡΤΟ: (Ζοζέ Μουρίνιο) Βίτορ Μπαϊα, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Κόστα, Καρβάλιο, Νούνο Βαλέντε, Κοστίνια, Μανίσε, Μέντες, Ντέκο (85' Πέδρο Εμανουέλ), Ντερλέι (80' ΜακΚάρθι), Κάρλος Αλμπέρτο (60' Αλενίτσεφ)

    [25] ΕΝΤΕΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ

    Λονδίνο, 27 Μαϊου 2004 (20:13 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το αμερικανικό αίτημα έκδοσης του εξτρεμιστή ισλαμιστή κληρικού, Αμπού Χάμζα αλ-Μάσρι, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την έκδοσή του από την Βρετανία, με κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

    Ο κ. Άσκροφτ είπε ότι ο Αμπού Χάμζα κατηγορείται ότι προσπάθησε να οργανώσει κέντρα για την εκπαίδευση τρομοκρατών στην αμερικανική πολιτεία του ΄Ορεγκον, και για συνεργία στη σύλληψη ομήρων στην Υεμένη, από την οποία τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι αν ο Αμπού Χάμζα κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

    Το απόγευμα ο εξτρεμιστής ισλαμιστής κληρικός παρουσιάστηκε ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου του Μπέλμας.

    Εναντίον του απαγγέλθηκαν 11 κατηγορίες για τρομοκρατία.

    Μακρόχρονη δίκη

    Ο Αμπού Χάμζα αλ-Μάσρι συνελήφθη στο Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ο 47χρονος κληρικός συνελήφθη στο σπίτι του, στο δυτικό Λονδίνο.

    Ο κ. Χάμζα κήρυττε στο τζαμί του Φίσμπουρι Παρκ, στο βόρειο Λονδίνο, μέχρι το 2003, οπότε του απαγορεύτηκε η διδασκαλία.

    Από τότε συνεχίζει τα εξτρεμιστικά ισλαμικά κηρύγματά του έξω από το τζαμί.

    Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έκαναν έρευνα στο σπίτι του βάσει του Νόμου Απελάσεων του 2003.

    Οι αμερικανικές αρχές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν στοιχεία κατά του Αμπού Χάμζα και η δίκη του αναμένεται να είναι μακρόχρονη.

    Ο Αμπού Χάμζα έχει αρχίσει δικαστικό αγώνα για να μην χάσει τη βρετανική του υπηκοότητα.

    Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αφαιρέσει από τον Αιγυπτιακής καταγωγής κληρικό την βρετανική υπηκοότητα, την οποία απέκτησε μέσω γάμου το 1981.

    Η δικηγόρος του υποστηρίζει ότι αν του αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα θα πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων, καθώς θα μείνει χωρίς κράτος

    [26] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 27 Μαϊου 2004 (20:08 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους κατά ριζοσπαστών σιιτών στην ιερή πόλη Νατζάφ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο αμερικανικός στρατός θα παραδώσει σταδιακά τις αρμοδιότητες για την ασφάλεια της πόλης στην ιρακινή αστυνομία, πρόσθεσε ο Νταν Σίνορ, εκπρόσωπος της Προσωρινής Αρχής της Συμμαχίας (CPA) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    "Μέχρι την παράδοση οι συμμαχικές δυνάμεις θα αναστείλουν τις επιχειρήσεις, όμως θα συνεχίσουν να εγγυώνται την ασφάλεια διεξάγοντας περιπολίες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, οι συμμαχικές δυνάμεις θα διατηρήσουν το υπάρχον δικαίωμα στην αυτοάμυνα", κατέληξε ο ίδιος.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 27 Μαϊου 2004 (18:08 UTC+2)

    Στο Λονδίνο συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες ο ακραίος ισλαμιστής κληρικός Αμπού Χάμζα αλ-Μάσρι, την έκδοση του οποίου έχουν ζητήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι ο 47χρονος άνδρας συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες στο σπίτι του, στο δυτικό Λονδίνο.

    Ο Αμπού Χάμζα θα προσαχθεί σήμερα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Μπέλμαρς.

    Ο κ. Χάμζα ήταν ο τακτικός ισλαμιστής κληρικός που κήρυττε στο τζαμί του Φίσμπουρι Παρκ, στο βόρειο Λονδίνο, μέχρι το 2003, οπότε του απαγορεύτηκε η διδασκαλία.

    Από τότε συνεχίζει τα εξτρεμιστικά ισλαμικά κηρύγματά του έξω από το τζαμί.

    Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έκαναν έρευνα στο σπίτι του βάσει του Νόμου Απελάσεων του 2003.

    Το ένταλμα έκδοσης πιστεύεται ότι σχετίζεται με κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Οι αμερικανικές αρχές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν στοιχεία κατά του Αμπού Χάμζα και η δίκη του αναμένεται να είναι μακρόχρονη.

    Ο Αμπού Χάμζα έχει αρχίσει δικαστικό αγώνα για να μην χάσει τη βρετανική του υπηκοότητα.

    Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αφαιρέσει από τον Αιγυπτιακής καταγωγής κληρικό την βρετανική υπηκοότητα, την οποία απέκτησε μέσω γάμου το 1981.

    Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι αν του αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα θα πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων, καθώς θα μείνει χωρίς κράτος.

    [28] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 27 Μαϊου 2004 (17:58 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα προτείνει την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την εκκένωση μόνο τριών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν ο κρατικός και ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.

    Ο Σαρόν κατέληξε σε αυτή την συμβιβαστική λύση ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με τους κυριότερους υπουργούς του που υποστηρίζουν ότι το σχέδιό του για εκκένωση όλης της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας στους κόλπους της κυβέρνησης.

    [29] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 27 Μαϊου 2004 (16:13 UTC+2)

    Ενα από τα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία, σε ανακοίνωση που φιλοξενείται σε επτά ισλαμιστικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, υποστηρίζει την ανάγκη διεξαγωγής ανταρτοπολέμου στις πόλεις του βασιλείου, το οποίο γίνεται συχνά στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η ανακοίνωση, στην αραβική γλώσσα, η οποία αποδίδεται στον Αμπντουλαζίζ αλ Μούρκιν, απαριθμεί τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι ισλαμιστές για να στεφθεί με επιτυχία η βίαιη εκστρατεία τους κατά της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία.

    [30] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 27 Μαϊου 2004 (14:43 UTC+2)

    Βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, υπό τον τίτλο «Φωνές από την Ελλάδα», διοργανώνει στο Λονδίνο το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Βρετανία, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν στο Borders Bookshop, στο Charing Cross, και είναι οι εξής:

    Πέμπτη, 27 Μαΐου

    Ο ποιητής Δημήτρης Λυάκος διαβάζει αποσπάσματα από το έργο του "Poena Damni. Ο πρώτος θάνατος" από τις εκδόσεις Πανός - Σιγαρέττα. Η τριλογία του, Poena Damni, έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά.

    Τετάρτη, 2 Ιουνίου

    Η συγγραφέας Sofka Zinovieff παρουσιάζει το βιβλίο της "Eurydice Street».

    Πέμπτη, 17 Ιουνίου

    Ο επιμελητής David Connolly παρουσιάζει τον πιο πρόσφατο τίτλο της σειράς "Dedalus European Fantasy Series", με τίτλο "The Dedalus Book of Greek Fantasy". Για την ανθολογία διηγημάτων φαντασίας Ελλήνων συγγραφέων θα μιλήσουν επίσης ο Αρης Μαραγκόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου "Το γονίδιο της αμφιβολίας", το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Dedalus.

    [31] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2004 (14:42 UTC+2)

    Από τη «Θεογονία στην άλωση της Τραπεζούντας» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης την Παρασκευή το βράδυ στο Θέατρο Κήπου.

    Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποπειράται να καταγράψει την ιστορία του Πόντου από την Ησιόδεια Θεογονία μέχρι την άλωση της Τραπεζούντας σε κείμενα.

    [32] ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΦΟ "ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2004 (14:05 UTC+2)

    Από αύριο θα ξεκινήσουν οι προβολές στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Πανόραμα Τσάνταλη», εγκαινιάζοντας την έκτη χρονιά λειτουργίας του, με επιτυχίες του χειμώνα και της άνοιξης.

    Το "Σινέ Πανόραμα" ίδρυσε το 1999 ο Δήμος Πανοράματος και στα πέντε χρόνια λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου, περισσότερα από 32.000 άτομα παρακολούθησαν τις προβολές του. Διαθέτει 230 θέσεις, στερεοφωνικό σύστημα ανάγνωσης και μετάδοσης του ήχου (DOLBY SURROUND) ειδική τέντα με την οποία, σε περίπτωση βροχής, προφυλάσσονται 100 θέσεις και άνετο χώρο στάθμευσης. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 7 ευρώ και 5 ευρώ για τα παιδιά μέχρι 12 ετών.

    Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών προβολών έχει ως εξής:

    Ημερομηνίες Ταινίες Ωρες προβολής

    28-30/5 MASTER AND COMMANDER- 21.30

    THE FAR SIDE OF THE WORLD

    Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου

    31/5-2/6 21 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ 21.30

    21 Grams

    3-6/6 ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ... 21.30

    Love Actually...

    7-9/6 ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ 21.00 - 23.00

    Taking Lives

    10-13/6 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 21.00 - 23.00

    14-16/6 IN AMERICA

    17-20/6 ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 21.30

    Something's Gotta Give

    21-22/6 ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ 21.00 - 23.00

    Mona Lisa Smile

    23/6 Εκδήλωση Διεθνούς Αμνηστίας: 21.30

    "Ακήρυχτος πόλεμος"

    24-27/6 GOODBYE LENIN! 21.00 - 23.00

    28-30/6 ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΙΓΜΑ 21.00 - 23.00

    The Human Stain

    1-4/7 ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 21.00 - 23.00

    Lost In Translation

    5-7/7 Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ 21.30

    The Last Samurai

    8-14/7 ΤΡΟΙΑ 21.30

    Troy

    15-18/7 ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ 21.00 - 23.00

    Intolerable Cruelty

    19-21/7 ΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ 21.30

    Runaway Jury

    22-25/7 Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 21.30

    The Day After Tomorrow

    26-28/7 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ COLD MOUNTAIN 21.30

    Cold Mountain

    29/7-1/8 ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ 21.30

    Mystic River

    2-4/8 ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 21.00 - 23.00

    50 First Dates

    5-8/8 SPIDER MAN 2 21.30

    9-11/8 ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ 21.00 - 23.00

    Along Came Poly

    12-15/8 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ 21.00 - 23.00

    The Butterfly Effect

    16-18/8 Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ 3:

    Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ 21.30

    The Lord Of The Rings 3:

    The Return Of The King

    19-22/8 Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ 21.00 - 23.00

    Les Invasion Barbares

    23-25/8 ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΟΜΙΧΛΗ 21.30

    House Of Sand And Fog

    26-29/8 ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΜΟ (κιν. σχέδια) 21.00

    Finding Nemo

    ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ 22.30

    Out Of Time

    30/8-1/9 ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ 21.00 - 23.00

    Once Upon A Time In Mexico

    2-5/9 ΣΕΒΑΧ: Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ

    ΘΑΛΑΣΣΩΝ (κιν. σχέδια) 21.00

    Sinbad: The Legend Of The Seven Seas

    ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 22.30

    Secret Window

    [33] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΞΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2004 (13:46 UTC+2)

    Η πρεμιέρα του πεζογραφήματος του Γιώργου Σεφέρη "Εξι νύχτες στην Ακρόπολη", σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Εφης Θεοδώρου, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 21.00 στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

    Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη από τις τρεις θερινές του παραγωγές, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου.

    «Ο χώρος που επιλέξαμε για την παρουσίαση της παράστασης είναι μοναδικός, αποτελεί τη ρωγμή ενός άλλου χρόνου, αναδεικνύει μια άλλη εποχή της πόλης» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Βίκτωρ Αρδίττης.

    Το κείμενο «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» (γράφτηκε για πρώτη φορά το 1926-28 και ολοκληρώθηκε το 1954) είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο πεζογράφημα του ποιητή Γιώργου Σεφέρη το οποίο εκδόθηκε με επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη το 1974, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή.

    Σύμφωνα με τον κ.Αρδίττη, το ανέβασμά του είναι επίκαιρο εξαιτίας της συζήτησης που γίνεται τελευταία γύρω από τον Σεφέρη, μετά τη δημοσίευση της βιογραφίας του από τον Μπίτον.

    Η σκηνοθέτης, Εφη Θεοδώρου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ημερολογιακό μυθιστόρημα, το οποίο κινείται ανάμεσα στην ερμηνεία και την αφήγηση, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μεταφορά του στη σκηνή. Ωστόσο, διαθέτει θεατρικό υλικό και δραματική πλοκή.

    Ο Σεφέρης έγραψε το «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη» σε μία μεταφυσική προοπτική, όπου είναι παρόντα τα θέματα που απασχολούν το σύνολο του ποιητικού του έργου το θέμα του νόστου, του θανάτου, της ανάστασης.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Μια παρέα επτά νέων επισκέπτεται στα χρόνια 1926-1928, για έξι νύχτες την Ακρόπολη με πανσέληνο, αναζητώντας κάτω από το φως του φεγγαριού, τρόπο επικοινωνίας. Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο νεαρός επίδοξος ποιητής Στράτης - alter ego του ίδιου του Σεφέρη - ο οποίος μέσα από τον ερωτικό δεσμό του με δύο γυναίκες τη Σαλώμη και στη συνέχεια τη Λάλα κατακτά την υπαρξιακή, ερωτική και ποιητική του ολοκλήρωση.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Διασκευή - σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

    Σκηνικά κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης - Σωτήρης Στέλιος

    Μουσική: Νίκος Πλάτανος

    Κίνηση: Αμάλια Μπέννετ

    Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης

    Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου

    Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννος Περλέγκας, Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Σκουλά.

    [34] "ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΑΓΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2004 (13:16 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο «Γελώντας Αγρια» του Christopher Durang, ανεβάζει από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 14 Ιουνίου, κάθε Κυριακή και Δευτέρα, στις 9.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η θεατρική του ομάδα «Ερμα Λωτου», σε σκηνοθεσία της Ζωής Λύρα.

    Πολλά καυτά ερωτήματα συνθέτουν το θέμα του έργου, μέσα από ένα κείμενο που ταξιδεύει το κοινό του στον παρανοϊκό κόσμο της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από μια διαδρομή γεμάτη καυστικότητα και μαύρο χιούμορ.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

    Σκηνοθεσία: Λύρα Ζωή

    ερμηνεύουν: Γιακουμίδης Γιάννης, Παπαδοπούλου Μπέτυ, Λύρα Ζωή

    Σκηνικά-κοστούμια : Παρασκευόπουλος Ανδρέας

    μουσική επιμέλεια -φωτογραφία: Κωνσταντινίδης Γιώργος


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 May 2004 - 18:14:42 UTC