Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΟΧΤΩ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
  • [03] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΥΑΣΙ-ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ
  • [04] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [05] ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΡ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ
  • [07] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
  • [09] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΝ
  • [10] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΜΑΣ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ INERNET ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙA ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [14] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [15] ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
  • [16] ΕΒΕΛ:ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [17] ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] Ν.ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ:Η Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ
  • [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 44ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
  • [22] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ 22-20
  • [24] Ι. ΣΟΥΜ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  • [25] "ΦΑΝΤΑΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΛΕΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ
  • [26] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο ΓΙΑΡΝΟ ΤΡΟΥΛΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ
  • [27] ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [29] ΙΡΑΚ: ΠΡΟΩΘΟΥΝ "ΑΣΥΛΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ
  • [30] SCRIPTA: ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (17:10 UTC+2)

    Χωρίς εκπλήξεις και με ποσοστό ανανέωσης που ανέρχεται περίπου στο 50% είναι το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, σήμερα, ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, θα συναντηθεί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές αύριο το πρωί, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης.

    Επικεφαλής ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ακολουθούν στις εκλόγιμες: Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης, Ρόδη Κράτσα, Ιωάννης Γκλαβάκης, Μαρία Κασσιώτου - Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαστάμκος και Νίκος Βακάλης.

    Στις υπόλοιπες θέσεις είναι οι εξής: ο δημοσιογράφος Μανώλης Μαυρομμάτης, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Μανώλης Αγγελάκας, η Μαρία Διαμαντοπούλου, ο Σωτήρης Σορόγκας, η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Γεώργιος Μυλωνάς, η Μαρία Σωτηρίου, ο Νικόλαος Σπυριδωνάκος, η Μαρία Συρεγγέλα, ο συνθέτης Κώστας Τουρνάς, η Αθανασία Χαλιλοπούλου, η Εβελίνα Φελικίδου και Κώστας Πουπάκης.

    Ακολουθεί το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:

    1. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

    Διδάκτωρ Νομικής με ειδίκευση σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Δικαίου, Παιδείας και Άμυνας. Έχει μακρά και πολύπλευρη κοινοβουλευτική και κυβερνητική εμπειρία Έχει διατελέσει ανάμεσα στα άλλα Υπουργός Εμπορίου, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Άμυνας. Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

    2. Αντώνης Σαμαράς

    Σπούδασε στο Amherst College (Οικονομικά) και στο Πανεπιστήμιο του Harvard (ΜΒΑ Διοίκηση Επιχειρήσεων). Από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών. Από το 1993 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης.

    3. Αντώνης Τρακατέλλης

    Ο κ. Αντώνης Τρακατέλλης είναι καθηγητής της Ιατρικής. Δυο φορές πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νυν ευρωβουλευτής. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ήταν επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και έχει αναπτύξει μεγάλη κοινωνική προσφορά.

    4. Γιώργος Δημητρακόπουλος

    Διεθνολόγος, δημοσιογράφος. Απόφοιτος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο, τη Διπλωματική Ιστορία και τις Διεθνείς Σχέσεις. Νυν ευρωβουλευτής. Έχει διατελέσει Β΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο και μιλά Αγγλικά Γαλλικά και Ισπανικά.

    5. Κωνσταντίνος Χατζιδάκης

    Είναι ευρωβουλευτής από το 1994. Τα τελευταία πέντε χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα ίδια θέματα. Ως Ευρωβουλευτής έχει διατελέσει επίσης μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Γεωργίας και Απασχόλησης. Πριν από την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Είναι δικηγόρος Αθηνών.

    6. Ρόδη Κράτσα

    Κοινωνιολόγος, με μακρά ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά θέματα. Κυρίως με θέματα νεολαίας, θέματα που αφορούν τα παιδιά. Υπήρξε αντιπρόεδρος του βραβείου «Γυναίκες της Ευρώπης» και είναι και σήμερα ευρωβουλευτής. Ιδρύτρια Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». Έχει τιμηθεί για την Ευρωπαϊκή δράση της από Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οργανώσεις και με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

    7. Γιάννης Γκλαβάκης

    Είναι γεωπόνος και κατ' επάγγελμα αγρότης. Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και μέχρι σήμερα είναι μέλος της. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (μη Πανεπιστημιακός). Επίσης ήταν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Πέλλας. Έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με επιχειρήσεις και φορείς στις βαλκανικές χώρες.

    8. Μαρία Κασσιώτου Παναγιωτοπούλου

    Είναι κάτοχος δύο πτυχίων Ελληνικής και Γαλλικής φιλολογίας και βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Είναι μητέρα 9 παιδιών και μιλά άπταιστα 5 γλώσσες. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με τον Αργυρούν Σταυρόν του Τάγματος της Τιμής.

    9. Γεώργιος Παπαστάμκος

    Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής του τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, κάτοχος της Ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και βουλευτής του Ν. Ημαθίας. 'Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο και διδακτική και ερευνητική δράση.

    10. Νίκος Βακάλης

    Εκπαιδευτικός Απόφοιτος Φυσικού Τμήματος Α.Π.Θ.. Ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Βακάλης», του College of Advance Education., της εκπαιδευτικής μονάδας e-Master και του Business Training Centre. Συγγραφέας αρκετών επιστημονικών βιβλίων. Νυν Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Θεσσαλονίκης.

    11. Μανώλης Μαυρομμάτης

    Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ρώμης, μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση και με το Διεθνές Βραβείο «Αμπντί Ιπεχτσί».

    12. Μαργαρίτης Σχοινάς

    Δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Κοινοτικό Δίκαιο στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ του Βελγίου και Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική του London School of Economics. Εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπηρέτησε σε καίριες θέσεις της Κομισιόν στους τομείς Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Ενέργειας και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    13. Μανώλης Αγγελάκας

    Πτυχιούχος Φαρμακευτικής και Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών. Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Πολιτικών Μελετών και Επιμόρφωσης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και είναι μέλος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμετολογίας.

    14. Μαρία Διαμαντοπούλου

    Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία ως εκπρόσωπος της R.I. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για μακρόχρονη εθελοντική προσφορά, το βραβείο της Rehabilitation International, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Ευποιίας.

    15. Σωτήρης Σόρογκας

    Ζωγράφος. Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών. Πρώην καθηγητής του ΕΜΠ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε του Σαν Πάολο και σε πολλές άλλες εκθέσεις. Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αρθρογραφεί συχνά σε περιοδικά και εφημερίδες για θέματα τέχνης.

    16. Φεβρωνία Πατριανάκου

    Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και Νομάρχης Κυκλάδων κατά το 1990- 1992.

    17. Γεώργιος Μυλωνάς

    Σκηνοθέτης και συγγραφέας. Μέλος της Εταιρείας Ελληνικών Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Σκηνοθετών- Συγγραφέων και επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος των ΟΚΕ Πολιτιστικών Φορέων, Εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Τομέα Πολιτισμού.

    18. Μαρία Σωτηρίου

    Πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αμφιλοχίας Διευθυντικό στέλεχος στην Εμπορική τράπεζα. Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου αθλητικού σωματείου γυναικών η «Καλλιπάτειρα». Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στη ΓΣΕΕ στην ΟΤΟΕ έχει διατελέσει Γραμματέας στην ΕΚΟ Τραπεζοϋπαλλήλων της Ν.Δ.

    19. Νίκος Σπυριδωνάκος

    Πολιτικός μηχανικός, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Έχει δραστηριοποιηθεί στη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Είναι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ από το Ε΄ Συνέδριό της.

    20. Μαρία Συρεγγέλα

    Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ από το 1998, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ από το 2001. Εκλεγμένη αντιπρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΥΕΡΡ) και εκπρόσωπος του ΥΕΡΡ στο Φόρουμ για την νοτιοανατολική Ευρώπη.

    21. Κώστας Τουρνάς

    Συνθέτης, τραγουδιστής. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικών της Νέας Δημοκρατίας. Έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας για περισσότερα από δώδεκα χρόνια και μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ερμηνευτών. Είναι Πρόεδρος του Διαχειριστικού Οργανισμού Συγγενικών Δικαιωμάτων των Ερμηνευτών-Τραγουδιστών «ΕΡΑΤΩ».

    22. Αθανασία Χαλιλοπούλου

    Πτυχιούχος στο Τομέα Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών με σπουδές Κοινωνικής Πολιτικής για τους αθίγγανους. Μέλος της ευρωπαϊκής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Παιδείας POM (Τσιγγάνων). Έχει διατελέσει ειδικός συντονιστής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (CENTRE DE RECHERCHES TSIGANES) Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας του Κέντρου Αλληλεγγύης Γυναικών POM και του Σωματείου Αστέγων και Απόρων Ελλήνων Τσιγγάνων. Ερευνήτρια του Συμβουλευτικού Κέντρου για τη Μόρφωση και Επαγγελματική Κατάρτιση τω Τσιγγάνων στο Λονδίνο.

    23. Εβελίνα Φελικίδου

    Παιδίατρος. Πτυχιούχος της παιδιατρικής ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ με μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα family doctor. Πτυχιούχος Μουσικής Σχολής Πιάνου. Συνεργάτης της Γραμματείας Παλιννοστούντων της Νέας Δημοκρατίας.

    24. Κώστας Πουπάκης

    Υπάλληλος ΟΤΕ. Απόφοιτος Τηλεπικοινωνιακής Σχολής του ΟΤΕ και Επιχειρησιακής Οικονομίας του ευρωπαϊκού Κολλεγίου Οικονομικών και Διοίκησης. Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα. Έχει διατελέσει μέλος της Διοίκησης και του Προεδρείου της ΓΣΕΕ, μέλος Διοίκησης ομοσπονδίας ΟΤΕ και μέλος προεδρείου σωματείων του ΟΤΕ. Είναι μέλος της Κ.Ε της Νέας Δημοκρατίας και του Πολιτικού Συνδικαλιστικού γραφείου της. Έχει επίσης διατελέσει περιφερειάρχης της ΝΔ στην Κρήτη και ειδικός γραμματέας της ΕΚΟ - Υπαλλήλων ΟΤΕ.

    [02] ΟΧΤΩ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (16:09 UTC+2)

    Με προβάδισμα και μεγάλη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και ευρεία αποδοχή του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Αυτό δείχνει το Bαρόμετρο της VPRC για την «Κ» και τον ΣKAΪ 100,3.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,5% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ 33,5%, το ΚΚΕ 7%, ο Συνασπισμός 4%, ο ΛΑΟΣ 3% και το ΔΗΚΚΙ 0,5%.

    Η συσπείρωσή της ΝΔ προσεγγίζει σήμερα το 94%, ενώ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 88%. Το ΚΚΕ εμφανίζει τη μεγαλύτερη εκλογική δυναμική, ο ΣΥΝ υπερβαίνει κατά μια μονάδα τη βουλευτική του επίδοση, όπως και ο ΛΑΟΣ.

    Εντυπωσιακή είναι η υπεροχή του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 52% των απαντήσεων, έναντι 30% του κ. Παπανδρέου.

    Στη δημοσκόπηση καταγράφεται, επίσης, ισχυρή τάση δικομματισμού, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται και το ποσοστό των αναποφάσιστων: Στο ερώτημα «εάν έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου», μόλις το 59% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ενώ αρνητικά τοποθετείται ακόμη το 40%.

    [03] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΥΑΣΙ-ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ

    Παρίσι, 23 Μαϊου 2004 (10:30 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 10 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση μέρους της στέγης στην πτέρυγα αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ, κοντά στο Παρίσι.

    Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερ, οι αρχές του αεροδρομίου δεν έχουν επιβεβαιώσει τους θανάτους, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο σοβαροί είναι οι τραυματισμοί, ούτε τι προκάλεσε το ατύχημα.

    [04] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Άμστερνταμ, 22 Μαϊου 2004 (08:13 UTC+2)

    Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ συνεδριάζουν σήμερα στο Άμστερνταμ με βασικό θέμα συζήτησης, την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά τα δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπους δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αποδέσμευση ποσοτήτων από τα στρατηγικά της αποθέματα, ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ επιρρίπτουν ευθύνες στις χώρες που δε συμμετέχουν στο διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ.

    [05] ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΡ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Κάνες, 23 Μαϊου 2004 (14:13 UTC+2)

    Με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών τιμήθηκε το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Αμερικανού κινηματογραφιστή Μάικλ Μουρ Φαρενάιτ 9/11 (Fahrenheit 9/11) που στρέφεται κατά του προέδρου Μπους και της πολιτικής του, μετέδωσε το BBC.

    Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που τιμάται με το ανώτατο αυτό βραβείο από το 1956, από την εποχή δηλ. του Κόσμου της Σιωπής (The Silent World) του Ζακ Κουστό.

    Την περασμένη Δευτέρα που προβλήθηκε η ταινία, το κοινό χειροκροτούσε τον Μουρ επί 15 ολόκληρα λεπτά.

    Ο ίδιος δεν έκρυψε την συγκίνησή του όταν έλαβε το βραβείο: «τί κάνατε; Με συγκλόνισε αυτό που κάνατε.»

    Κι όπως τόνισε, θέλει να προβληθεί το ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ, να το δει, όπως είπε, ο αμερικανικός λαός πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Το Φαρενάιτ 9/11 αναφέρεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ και υποστηρίζει πως υπάρχουν διασυνδέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Μπους και επιφανείς οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης και της οικογενείας του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Ο Μάικλ Μουρ σατιρίζει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον οποίο κατηγορεί ότι έκλεψε τις εκλογές του 2000, ότι είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ότι μίλησε για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων για να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Μουρ είχε προσελκύσει νωρίτερα τα φώτα της δημοσιότητας όταν η κινηματογραφική εταιρία Ντίσνεϊ (Disney) εμπόδισε τη διανομή του μέσω της θυγατρικής της Μιραμάξ (Miramax).

    H κριτική, πάντως, έχει μιλήσει πολύ θετικά για την τελευταία αυτή δουλειά του Μάικλ Μουρ: την επαίνεσε η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), το περιοδικό Τάιμ (Time) και μία σημαντική μερίδα του βρετανικού Τύπου.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (20:00 UTC+2)

    Ως «άνοιγμα του δρόμου στη νέα γενιά» χαρακτήρισε την πλήρη ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι τα άτομα που το συγκροτούν αποτελούν τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, εκτός από την ανανέωση, διασφαλίζει και τη συνέχεια.

    Το άνοιγμα του δρόμου στη νέα γενιά είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και πίστης ότι μπορεί να γίνει η νέα δύναμη στην Ελλάδα και να παίξει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα και να εκφράσει την κοινωνική Ευρώπη, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι «ομάδα μάχης, ανανέωσης και συνέχειας», η οποία «θα παλέψει για μια Ευρώπη με ισχυρή φωνή στη διεθνή σκηνή, την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη του περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο, τη δημοκρατική Ευρώπη των πολλών πολιτισμών».

    Τα κριτήρια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποίησαν όσοι ψήφισαν στην ιστοσελίδα του Κινήματος. Όπως δηλαδή εξήγησε, ήταν η απαίτηση για ανενώση, το όραμα για την Ευρώπη, η εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών και όλων των κοινωνικών τάξεων και η συλλογική λειτουργία της Ομάδας, τα μέλη της οποίας έχουν ικανότητες και εμπειρία για τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα.

    [07] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2004 (19:53 UTC+2)

    Οι επιπτώσεις που είχαν στο Κοσσυφοπέδιο τα γεγονότα του Μαρτίου του 2004 με

    τις δολοφονίες Σέρβων και το κάψιμο εκκλησιών και άλλων μνημείων, εξετάστηκαν στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια και το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού

    Επιμελητηρίου και στον πρόλογο του ο πρόεδρος της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα

    Βαλκάνια Νίκος Ευθυμιάδης τόνισε ότι στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τη λήξη του πολέμου υπάρχουν ανοιχτές πληγές στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν επιτεύχθηκε η λύση για ένα πολυεθνικό και σταθερό καθεστώς, έχει δημιουργηθεί μια ψευδαίσθηση ευημερίας, αλλά όταν φτάσει στο τέλος της η επιχείρηση ανασυγκρότησης, τότε η ευημερία δεν θα είναι ψευδαίσθηση.

    Ο πρέσβης της Σερβίας-Μαυροβουνίου στην Ελλάδα Ντούσαν Μπατάκοβιτς κατήγγειλε τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης των Αλβανών σε βάρος των Σέρβων και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περίπου 250.000 Σέρβοι και μέλη μη αλβανικών

    πληθυσμών εκτοπίστηκαν από το Κοσσυφοπέδιο από το 1999 μέχρι σήμερα. Την ίδια

    περίοδο κάηκαν ή καταστράφηκαν 50.000 σπίτια, 150 ορθόδοξες εκκλησίες, σκοτώθηκαν 1.300 Σέρβοι και μη αλβανοί και αγνοούνται 1.100. Για τα παραπάνω εγκλήματα ελάχιστοι δράστες συνελήφθησαν ή οδηγήθηκαν σε δίκες.

    Ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ είπε ότι τα επεισόδια

    του Μαρτίου οδήγησαν σε μια ακραία οπισθοδρόμηση. Ασφαλώς χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί λύση, αλλά πρέπει να υπάρξει προσέγγιση σε λύσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν έδωσε περισσότερες ευθύνες στην προσωρινή κυβέρνηση, οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ήταν υψηλές, αλλά δεν ήταν αρκετά τα μέσα για να επιτευχθούν.

    Ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη Ρίχαρντ Ζινκ επισήμανε ότι σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην Ευρώπη και πρέπει να διοικείται με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Ο πολιτικός αναλυτής και εκδότης του περιοδικού "Forum" από τη FYROM Σάσο

    Ορντανοσκι κατηγόρησε τους Αλβανούς ότι απομονώνουν τους Σέρβους, αντί να τους κάνουν συνεταίρους, και φαίνεται ότι θέλουν ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο χωρίς τους Σέρβους. Τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας σερβικού Πανεπιστημίου στη Μητρόβιτσα κι έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία αλβανικού Πανεπιστημίου στο Τέτοβο της FYROM.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2004 (19:37 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση, στο American College of Thessaloniki, τμήμα του Κολλεγίου Ανατόλια.

    Η ομιλία, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ακαδημαϊκής Εδρας Michael S.Dukakis στη Δημόσια Διοίκηση και Υπηρεσία, θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στο υπαίθριο αμφιθέατρο- μπροστά από τη Βιβλιοθήκη Bissell- του ACT.

    [09] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΝ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (19:21 UTC+2)

    Την ανάγκη για διάλογο εφ' όλης της ύλης και ειδικότερα για την πορεία της ΕΕ και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ενωση, ανάμεσα στους επικεφαλής των κομμάτων και τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων, τονίζει ο ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ευρωψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά στα ευρωψηφοδέλτια των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, ο ΣΥΝ παρατηρεί μεταξύ άλλων: "Με την εξάντληση της σχετικής εκ του νόμου προθεσμίας και χωρίς να υπάρξει διαδικασία απόφασης ή έστω διαμόρφωσης γνώμης οιουδήποτε αρμοδίου συλλογικού οργάνου, παρά μόνο η προσωπική επιλογή του προέδρου, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έδωσαν στη δημοσιότητα τα ευρωψηφοδέλτιά τους. Η μεθοδολογία αυτή, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στον αντίποδα όσων είχαν ακουστεί προσφάτων περί συμμετοχικής δημοκρατίας και πολιτικού πολιτισμού, όπως βεβαίως και οι απόψεις των κομμάτων και τα προτεινόμενα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, τίθενται στην κρίση και την επιλογή του ελληνικού λαού στις εκλογές της 13ης Ιουνίου".

    Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο ΣΥΝ τονίζει ότι "είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν συζητήσεις εφ' όλης της ύλης και ειδικότερα για την πορεία της Ε.Ε. και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. ανάμεσα στους επικεφαλής των κομμάτων και τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων" και σημειώνει "ότι η καθυστέρηση για τη διοργάνωση αυτών των συζητήσεων μόνο ως πρόσχημα μπορεί να εκληφθεί για όσους δεν θέλουν να πραγματοποιηθούν".

    Υπογραμμίζει δε ότι "αύριο κιόλας πρέπει οι σχετικές ρυθμίσεις για τις τηλεοπτικές συζητήσεις να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε στο λίγο χρόνο που απομένει να μην υπάρχει περιθώριο για αντεκκλήσεις και αντιπαραθέσεις διαδικαστικού χαρακτήρα".

    [10] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΜΑΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (18:08 UTC+2)

    Απάντηση σε όλους όσοι επικρίνουν τα ανοίγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρώπη, άσκησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο κήρυγμά του στο Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, τονίζοντας τις οικουμενικές διαστάσεις της ελλαδικής εκκλησίας.

    «Δεν θα κλειστούμε στο καβούκι μας. Αυτή είναι η επιταγή των καιρών σήμερα. Όσοι μας επικρίνουν θέλουν να περιορίσουν την Εκκλησίας μας στα στενά όρια της Ελλάδος», τόνισε ο κύριος Χριστόδουλος, προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε Οικουμενικές διαστάσεις, και αυτές τις διαστάσεις πρέπει να τις υπηρετήσουμε» .

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, επίσης, με συγκίνηση στην «αρπαγή της μοναστηριακής περιουσίας κατά την περίοδο της βαυαροκρατίας» και έκανε πολλές αναφορές στον στρατηγό Μακρυγιάννη, τονίζοντας ότι εκείνα τα χρόνια στο Σύνταγμα το πρώτο άρθρο αφορούσε στη θρησκεία . Σήμερα, είπε, είναι το τρίτο αλλά δεν πειράζει διότι η θρησκεία βρίσκεται στην καρδιά μας.

    Με αφορμή την παραβολή του καλού σπορέως, ο κ.Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναγνωρίζεται το έργο που έχουν κάνει όσοι προϋπήρξαν ημών, ενώ μίλησε και για αγνωμοσύνη, για κακότητα και συκοφαντία που όπως είπε , είναι φρούτα που ευδοκιμούν εν αφθονία στην εποχή μας.

    Σημειώνεται ότι αύριο συνέρχεται στο Φανάρι, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να συζητήσει το προτεινόμενο σχέδιο επίλυσης της κρίσης που έχει προκύψει με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (18:01 UTC+2)

    Η πολιτική τιμών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης, αύριο, υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή βιομηχάνων, εμπόρων, εστιατόρων και καταναλωτικών οργανώσεων.

    Ήδη, σε ελέγχους και καταγραφή τιμών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και σε όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχωρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Οι τιμές θα συγκριθούν με εκείνες των ίδιων υπηρεσιών και προϊόντων την περίοδο της Ολυμπιάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επηρεάζεται ο ανταγωνισμός και γίνεται εκμετάλλευση των τουριστών.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ INERNET ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2004 (09:55 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα την ασφαλή χρήση του Internet από τα παιδιά, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, με τη συμμετοχή επιστημόνων από το εξωτερικό και με αφορμή τη δημιουργία και διάθεση παιδαγωγικών εργαλείων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Educaunet, στόχος του οποίου είναι η εκπαίδευση, με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 9,30 το πρωί, θα παρουσιαστούν διαδικασίες οι οποίες διαπαιδαγωγούν νέους από 8 έως και 18 ετών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα το διαδίκτυο. Μέσω των εργαλείων αυτών, τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τις ενδεχόμενες απειλές και να τις χειριστούν με το σωστό τρόπο.

    Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το εγχείρημα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του "Ασφαλούς Ιντερνετ".

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙA ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (09:24 UTC+2)

    Ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τις εφαρμογές του ελληνικού δορυφόρου στη δημόσια διοίκηση, διοργανώνει αύριο το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το οποίο διαθέτει δύο αναμεταδότες του HELLAS SAT, ικανούς να στηρίξουν άμεσα σημαντικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει αύριο στις 9.30, στο αμφιθέατρο του υπουργείου, με χαιρετισμό του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη. Στη διάρκεια των εργασιών της θα παρουσιαστούν οι τομείς του Δημοσίου, που μπορεί να καλύψει με εφαρμογές και υπηρεσίες το δορυφορικό σύστημα.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι αεροναυτικές εφαρμογές, εθνική ασφάλεια και πολιτική άμυνα, εκπαίδευση, αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών, εμπορική ναυτιλία και αλιεία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έκτακτες στρατιωτικές εφαρμογές, υπηρεσίες υγείας, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, υποστήριξη και προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Η χρήση των υπηρεσιών του ελληνικού δορυφόρου παρέχεται για τους δημόσιους φορείς δωρέαν. Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης.

    [14] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (09:17 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΣΗΜΕΡΑ

    ANEK A.E.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 23/05/2004, ημέρα Κυριακή και ώρα 09:00, στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, οδός Μ. Μπότσαρη 1, Χανιά, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 31/12/2003, εταιρικών και ενοποιημένων, μαζί με τις εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Έγκριση για τη διάθεση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2003, σύμφωνα με τον Ισολογισμό. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2003. 4. Έγκριση αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2003 και προέγκριση από 1.1.2004 μέχρι 30.6.2005. 5. Έγκριση αμοιβής Προεδρεύοντος Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου για τη χρήση 2003 και προέγκριση από 1.1.2004 μέχρι 30.6.2005. 6. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τον έλεγχο της χρήσεως 2004 και καθορισμός της αμοιβής των. 7. Λήψη απόφασης για την αναπροσαρμογή της αξίας των πάγιων (Ν. 2065/92), καθόσον δεν επαρκεί για την αναπροσαρμογή της ονομαστικής τιμής της μετοχής ή τη διανομή μετοχών. 8. Έγκριση συμμετοχής μελών Δ.Σ. της Εταιρείας καθώς και στελεχών της, στο Δ.Σ. και στα όργανα διοίκησης εταιρειών που επιδιώκουν συναφείς με την Εταιρεία σκοπούς. 9. Έγκριση για αγορά από την Εταιρεία ιδίων μετοχών της με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής τους, καθορισμός των βασικών όρων και σχετική εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο. 10. Διάφορα θέματα - Ανακοινώσεις.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 24/5

    Α.Ε.Τ. ΤΙΤΑΝ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 24/05/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, στην Αθήνα (οδός Βασιλέως Γεωργίου 1, Είσοδος από την οδό Πανεπιστημίου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Εγκριση των εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών επί των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρίας και Ενοποιημένων για τη χρήση 2003. 2. Εγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων (Εταιρίας και Ενοποιημένων) για τη χρήση 2003 και διάθεση κερδών. 3. Εγκριση αμοιβών ή αποζημιώσεων των μελών του Δ.Σ. της χρήσης 2003. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης κατά τη χρήση 2003. 5. Επικύρωση εκλογής συμβούλου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 23 και 24 του Καταστατικού της Εταιρίας και καθορισμός ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. 7. Εκλογή Ελεγκτών, Τακτικών και Αναπληρωματικών, για τον έλεγχο των Ετήσιων και Eξαμηνιαίων Οικονομικών Καταστάσεων (Εταιρίας και Eνοποιημένων) για τη χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής τους. 8. Καταχώριση στο άρθρο 5 του Καταστατικού της Εταιρίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό Ευρώ 228.960, ίσου με την ονομαστική αξία 95.400 νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών που χορηγήθηκαν σε ανώτερα στελέχη της Εταιρίας με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών τα έτη 2002 και 2003, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γ.Σ. της 5/7/2000 και 19/6/2002 και του Δ.Σ. της 17/12/2002 και 18/12/2003. 9. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό Ευρώ 67.146.259,20 με κεφαλαιοποίηση ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού του άρθρου 20 του Ν. 1892/1990 και αύξηση της ονομαστικής αξίας όλων των μετοχών από Ευρώ 2,40 σε Ευρώ 4,00 ανά μετοχή. 10. Μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από Ευρώ 4,00 σε Ευρώ 2,00 και διπλασιασμός του αριθμού των μετοχών της Εταιρίας από 41.966.412 σε 83.932.824 μετοχές. (Κάθε μέτοχος μίας κοινής μετοχής θα παραλάβει δωρεάν μία νέα κοινή μετοχή και κάθε μέτοχος μίας προνομιούχου μετοχής χωρίς ψήφο θα παραλάβει δωρεάν μία νέα προνομιούχο μετοχή χωρίς ψήφο). 11. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας περί κεφαλαίου συνεπεία των ανωτέρω αυξήσεων και του διπλασιασμού του αριθμού των μετοχών. 12. Απόκτηση ιδίων μετοχών, κοινών και προνομιούχων, μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 και επόμενα του Κ.Ν. 2190/1920. 13. Εγκριση κατάρτισης σύμβασης με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920. 14. Τροποποίηση και αναδιατύπωση των άρθρων του Καταστατικού, 2 περί σκοπού, 12 και 20 περί Γενικής Συνέλευσης και 27, 28 και 29 περί Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας. 15. Εγκριση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε ανώτερα στελέχη της Εταιρίας, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών, με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 24/5

    UNIBRAIN Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 24/05/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στην έδρα της Εταιρείας, στο Δήμο Παιανίας Αττικής και στο Β' Κτιριακό Συγκρότημα της ανώνυμης εταιρείας INTRACOM (19,5 χλμ. Λεωφόρου Μαρκοπούλου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας της (13ης) εταιρικής χρήσεως 1.1.2003 - 31.12.2003, μετά από υποβολή, ακρόαση και έγκριση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή επ' αυτών. 2. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας χρήσης 1.1.2003 - 31.12.2003 μετά της θυγατρικής της «Unibrain Inc.», μετά από υποβολή, ακρόαση και έγκριση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή επ' αυτών. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και τη σύνταξη των ετησίων οικονομικών καταστάσεων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 1.1.2003 - 31.12.2003. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ορκωτού ελεγκτή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 1.1.2004 - 31.12.2004. 5. Έγκριση των καταβληθέντων, προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αμοιβών, κατά τη διάρκεια της υπολόγου χρήσεως, και προέγκριση των καταβληθησομένων προς τα μέλη του Δ.Σ. αμοιβών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης. 6. Επικύρωση των αποφάσεων και ενεργειών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. 7. Επικύρωση της εκλογής νέου μέλους του Διοικητικού Σύμβουλίου της εταιρείας σε αντικατάσταση παραιτηθέντος και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.Ορισμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών σύμφωνα με το Ν.3016/2002. 8. Έγκριση μερικής τροποποίησης της χρήσης και διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων, από την αύξηση κεφαλαίου, που διενεργήθηκε με δημόσια εγγραφή και ιδιωτική τοποθέτηση, σύμφωνα με την από 28.2.2001 απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και παροχή εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος διάθεσης αυτών. 9. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 24/05/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Νέο Φάληρο, οδός Εθνάρχου Μακαρίου και Δημητρίου Φαληρέως 2, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Εγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για τη χρήση 2003 ενοποιημένων και απλών. 2. Απαλλαγή από την ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών για τα πεπραγμένα της χρήσης 2003. 3. Εκλογή ελεγκτών, τακτικού και αναπληρωματικού, για τον έλεγχο της εταιρίας κατά τη χρήση 2004 και ορισμός της αμοιβής τους. 4. Εγκριση εκλογής νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 5. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Εγκριση αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατ' άρθρο 24 κ.ν. 2190/20 για τις χρήσεις 2003 και 2004. 7. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΤΡΙΤΗ 25/4

    ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρείας, στον Δήμο Αγ.Αθανασίου (Δημοτικό Διαμέρισμα Ν. Αγχιάλου), του Νομού Θεσσαλονίκης (15ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Βεροίας), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 2003 (από 01.01.2003 έως 31.12.2003) μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών (Ορκωτού Ελεγκτού). 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από πάσης φύσεως ευθύνης αποζημιώσεως, αναφορικά με τα πεπραγμένα, την διαχείριση και τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2003. 3. Εγκριση αμοιβής ορκωτού ελεγκτού για την χρήση 2003. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ορκωτού ελεγκτού για την χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής του. 5. Ανακοίνωση καταλόγου κατ' άρθρο 16 §11 κ.ν.2190/1920, αναφορικά με την αγορά ιδίων μετοχών της Εταιρείας.

    ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Η/Υ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:30, στο ξενοδοχείο N.J.V. ATHENS PLAZA, αίθουσα PACIFIC, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων μετά του Προσαρτήματος και των επ' αυτών εκθέσεων του Διοικ. Συμβουλίου και των ελεγκτων για την 14η εταιρική χρήση (01.01.2003 - 31.12.2003). 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις Οικονομικές Καταστάσεις και την εν γένει διαχείρηση της εταιρείας κατά την 14η Εταιρική Χρήση (01.01.2003 - 31.12.2003). 3. Έγκριση διάθεσης των κερδών της χρήσεως 2003. 4. Εκλογή ελεγκτών για τον έλεγχο της χρήσεως 2004. 5. Έγκριση Αμοιβών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Διαφοροποίηση και χρονική απόκλιση της χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων. 7. Λοιπά θέματα - ανακοινώσεις.

    NEXUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ

    Α' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, οδός Ξενοφώντος 14, 1ος όροφος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας για κάλυψη ζημιών με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. Τροποποίηση του άρθρου 5 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρίας.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 26/5

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/05/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στην Αίγλη του Ζαππείου, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων μετά των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή επί των ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως από 1.1.2003 έως 31.12.2003 της εταιρείας NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε. καθώς και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης από 1.1.2003 έως 31.12.2003 του ομίλου εταιρειών NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε. μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2003. 3. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ελεγκτή του Σ.Ο.Ε.Λ. για τη χρήση 2004 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Παροχή άδειας στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, για τη συμμετοχή τους στη Διοίκηση και άλλων εταιρειών με τον αυτό ή παρεμφερή σκοπό. 5. Έγκριση καταβληθεισών αμοιβών και δαπανών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και προέγκριση καταβληθεισομένων αμοιβών και δαπανών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Έγκριση διανομής μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση 2003 και αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 7. Έγκριση του συμψηφισμού του υπολοίπου 50% της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ της αξίας κτήσης και εισφερθέντων κεφαλαίων κατά τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2001 και 2002, με: (α) το αποθεματικό "διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο" (β) φορολογηθέντα έκτακτα αποθεματικά (γ) υπόλοιπο κερδών εις νέο (δ) με κέρδη της παρούσας χρήσης και (ε) αφορολόγητα αποθεματικά, όπως εμφανίζονται στον πίνακα συμψηφισμού, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 3091/24.12.2002. 8. Έγκριση της αναπροσαρμογής των παγίων στοιχείων βάσει του άρθρου 28 του Ν. 3091/24.12.2002 και του συμψηφισμού της διαφοράς που προέκυψε από την αποτίμηση των συμμετοχών και χρεογράφων βάσει του Κ.Ν. 2190/1920. 9. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 10. Ορισμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 11. Ενημέρωση για την αγορά και πώληση ιδίων μετοχών. 12. Έγκριση αγοράς ιδίων μετοχών. 13. Έκδοση ομολογιακού δανείου. 14. Διάφορες ανακοινώσεις.

    PROFILE Α.Ε.Β.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/05/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:30, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, Λεωφ. Συγγρού 199 (Δήμος Ν. Σμύρνης), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και Έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της 8ης εταιρικής χρήσεως (1.1.2003 -31.12.2003) και των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή και Έγκριση των Ενοποιημένων ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της περιόδου 1.1.2003-31.12.2003 και των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης από 1.1.2003 μέχρι 31.12.2003. 4. Έγκριση απόφασης Δ.Σ. περί διάθεσης αποτελεσμάτων χρήσεως 1.1- 31.12.2003, διανομής μερίσματος και παροχή προς το Διοικητικό Συμβούλιο των αναγκαίων εξουσιοδοτήσεων. 5. Έγκριση καταβληθεισών αμοιβών προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη χρήση 2003 και καθορισμός νέων αμοιβών και μισθών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 1.1.2004-31.12.2004. 6. Εκλογή ελεγκτών για τη χρήση 1.1.-31.1.2004 από το μητρώο Ορκωτών Ελεγκτών και καθορισμός αμοιβής τους. 7. Παροχή εγκρίσεως- άδειας προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Διευθυντές της Εταιρείας για τη διενέργεια πράξεων που υπάγονται σε κάποιον από τους επιδιωκόμενους από την εταιρεία σκοπούς για λογαριασμό τρίτων, κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920. 8. Εγκριση-επικύρωση συμβάσεων μεταξύ της Εταιρείας και προσώπων του άρθρου 23α κ.ν.2190/1920. 9. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και με συνακόλουθη παράλληλη αύξηση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών. 10. Τροποποίηση του άρθρου 5 περί μετοχικού κεφαλαίου του Καταστατικού της εταιρείας. 11. Έγκριση απόκλισης από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, στο μέρος που αφορά στην χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο και επικύρωση του νέου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. 12. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και καθορισμός ιδιοτήτων των μελών αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3016/2002. 13. Παροχή εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης να υπογράψουν και επικυρώσουν το Πρακτικό της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. 14. Λοιπά θέματα - Ανακοινώσεις.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/5

    ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:30, στα γραφεία της εταιρίας, στην Κηφιασιά, οδός Πηγών 33, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών επί των Ετησίων και επί των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων για την χρήση 2003. 2. Έγκριση των Ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων για την χρήση 2003 και απόφαση για την διάθεση των κερδών της χρήσης αυτής και την καταβολή μερίσματος. 3. Απαλλαγή των Μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την χρήση 2003. 4. Επικύρωση εκλογής από το Δ.Σ. νέου μέλους σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 5. Εκλογή νέου Δ.Σ. και καθορισμός ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών Μελών του Δ.Σ. 6. Έγκριση αμοιβών των Μελών του Δ.Σ. για το έτος 2003 και προέγκριση αυτών για το έτος 2004. 7. Έγκριση αποζημιώσεως Μέλους Δ.Σ. ασκούντος καθήκοντα Επόπτου του Εσωτερικού Ελεγκτή. 8. Παροχή εξουσίας προς το Δ.Σ. για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου καθώς, και για τον καθορισμό των όρων αυτού. 9. Μετατροπή των μετοχών της εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές. 10. Τροποποίηση του άρθρου 10 του καταστατικού. 11. Τροποποίηση για συμπλήρωση του άρθρου 4 του καταστατικού ως προς τον σκοπό της εταιρίας. 12. Λήψη αποφάσεως για την ίδρυση τριών (3) θυγατρικών Ναυτικών εταιριών, με κεφάλαια της εταιρίας μέχρι του ποσού που έχει προαναγγελθεί με το από Δεκεμβρίου 2003 εγκεκριμένο Ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, προς υλοποίηση του προγράμματος αγοράς από αυτές των τριών δεξαμενοπλοίων ΜΑΙΣΤΡΟΣ, ΓΑΡΜΠΗΣ, ΓΡΕΓΟΣ, προς εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών της εταιρίας. 13. Παροχή ειδικής εγκρίσεως προς το Δ.Σ. για την σύναψη συμβάσεων χρονοναύλωσης με τις τρεις (3) ιδρυθησόμενες Ναυτικές Εταιρίες για την χρονοναύλωση των τριών δεξαμενοπλοίων ΜΑΙΣΤΡΟΣ, ΓΑΡΜΠΗΣ, ΓΡΕΓΟΣ. 14. Παροχή ειδικής εγκρίσεως προς το Δ.Σ. για την σύναψη συμβάσεων εκμισθώσεως χώρων από την εταιρία προς την θυγατρική της εταιρία ΕΛΙΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και παροχής υπηρεσιών μεταξύ των δύο εταιριών. 15. Παροχή ειδικής εγκρίσεως προς το Δ.Σ. για την σύναψη συμβάσεως παροχής Νομικών υπηρεσιών με μέλος του Δ.Σ. 16. Εκλογή Τακτικού και Αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τις Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής τους. 17. Διάφορες ανακοινώσεις και λοιπά θέματα.

    ΟΛΠ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας (αίθουσα εκδηλώσεων Μεγάρου Διοίκησης ΟΛΠ), στον Πειραιά, Ακτή Μιαούλη 10, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της 4ης εταιρικής χρήσης από 1/1/2003 μέχρι 31/12/2003, που συνοδεύονται από: α) την Έκθεση Διαχείρισης του Δ.Σ. και την ετήσια Κατάσταση Ταμιακών Ροών, καθώς και από β) την Έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των Μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 4ης εταιρικής χρήσης. 3. Έγκριση διάθεσης ετήσιων κερδών και διανομής μερίσματος για την εταιρική χρήση από 1/1/2003 μέχρι 31/12/2003. 4. Εκλογή Ελεγκτών, Τακτικών και Αναπληρωματικών, της εταιρικής χρήσης από 1/1/2004 μέχρι 31/12/2004 και καθορισμός της αμοιβής τους. 5. Ανάκληση των Μελών του Δ.Σ. που είχαν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας. 6.Εκλογή Μελών Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ισχύοντος τροποποιημένου Καταστατικού της Εταιρείας και ορισμός των ανεξάρτητων Μελών του Δ.Σ. 7. Προέγκριση συμβάσεων, αμοιβών και αποζημιώσεων σύμφωνα με τα άρθρα 23α και 24 του Κ.Ν.2190/1920 όπως ισχύει. 8. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στο κατάστημα της εταιρικής έδρας (ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Κιλκίς), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και Έγκριση του Ισολογισμού εταιρικής χρήσεως 2003, μετά των εκθέσεων Δ.Σ. και Ελεγκτών, καθώς και των οικονομικών καταστάσεων και διαθέσεως ετησίων κερδών. Υποβολή και έγκριση του Ενοποιημένου Ισολογισμού χρήσεως 2003 και της ενοποιημένης καταστάσεως λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, μετά των εκθέσεων Δ.Σ. και Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή μελών του Δ.Σ. και Ελεγκτών από ευθύνη αποζημιώσεως πεπραγμένων χρήσεως 2003. 3. Έγκριση αμοιβών και αποζημιώσεων των μελών του Δ.Σ. για τη χρήση 2003 και προέγκριση για την χρήση 2004. 4. Τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού. 5. Έγκριση διανομής μερίσματος από κέρδη χρήσεως 2003. 6. Εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού ελεγκτού για τη χρήση 2004.

    ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε

    Α/ Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών μετοχών της εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στην έδρα της Εταιρίας, στον Πειραιά Αττικής, οδός Αθηνών 39, 1ος όροφος, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή της Έκθεσης του Δ.Σ. και του Ελεγκτή για τον Ισολογισμό της χρήσης 1/1/2003 - 31/12/2003. 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 1/1/2003 - 31/12/2003. 3. Υποβολή της Έκθεσης του Δ.Σ. και του Ελεγκτή για τον ενοποιημένο Ισολογισμό της χρήσης 1/1/2003 - 31/12/2003. 4. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 1/1/2003 - 31/12/2003. 5. Λήψη απόφασης περί μη διανομής κερδών. 6. Απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών για τις πράξεις Διοικήσεως και Ελέγχου της χρήσης από 1/1/2003 - 31/12/2003. 7. Εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού Ελεγκτή για τη χρήση 1/1/2004 - 31/12/2004 για τον έλεγχο των ετήσιων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και καθορισμός αμοιβής τους. 8. Έγκριση αμοιβών Μελών Δ.Σ. κατά τη χρήση 2003 και προέγκριση αμοιβών Μελών Δ.Σ. για τη χρήση 2004. 9. Ανακοίνωση στοιχείων για αγορά ιδίων μετοχών. 10. Έγκριση Πίνακα Αντληθέντων κεφαλαίων και αλλαγή σκοπού διάθεσης αυτών. 11. Μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών της με σκοπό την εξυγίανση της εταιρίας και μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Εταιρίας λόγω της παραπάνω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου. 12. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 13. Μετατροπή των μετοχών της Εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές. 14. Τροποποίηση των άρθρων 4 και 5 του Καταστατικού της Εταιρίας λόγω των παραπάνω (υπό 11,12 και 13) μειώσεως του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών, αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικοποίησης των μετοχών. 15. Λοιπά θέματα - ανακοινώσεις - εγκρίσεις.

    Β/ Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:30, στην έδρα της Εταιρίας, στον Πειραιά Αττικής, οδός Αθηνών 39, 1ος όροφος, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών της με σκοπό την εξυγίανση της εταιρίας και μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Εταιρίας λόγω της παραπάνω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου. 2. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 3. Μετατροπή των μετοχών της Εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές. 4. Τροποποίηση των άρθρων 4 και 5 του Καταστατικού της Εταιρίας λόγω των παραπάνω (υπό 1,2 και 3) μειώσεως του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών, αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικοποίησης των μετοχών. 5. Λοιπά θέματα - ανακοινώσεις - εγκρίσεις.

    COMPUCON Α.Β.Ε.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στο 14o χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Οικονομικών καταστάσεων και του Ισολογισμού της 10ης εταιρικής χρήσεως (01/01/2003 έως 31/12/2003) και της σχετικής ανάλυσης του λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσεως. 2. Υποβολή των εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών επί του Ισολογισμού της 10ης εταιρικής χρήσης (01/01/2003 έως 31/12/2003). 3. Απαλλαγή των Μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη επί του Ισολογισμού και της εν γένει διαχειρίσεως της χρήσης από 01/01/2003 μέχρι 31/12/2003. 4. Έγκριση διάθεσης κερδών χρήσης 2003. 5. Εκλογή Ελεγκτών, Τακτικών και Αναπληρωματικών για την εταιρική χρήση από 01/01/2004 μέχρι 31/12/2004 και καθορισμός της αμοιβής τους. 6. Λήψη απόφασης για έκδοση Κοινού μη Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων του παραπάνω Ομολογιακού Δανείου. 7. Λήψη απόφασης για την αλλαγή του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων από την Κεφαλαιαγορά και τροποποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της εταιρίας. 8. Διάφορες ανακοινώσεις.

    A.S. COMPANY Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στα γραφεία της έδρας της, επί του 2ου χλμ. Παλαιάς Συμμαχικής Οδού, διασταύρωση προς Παλαιόκαστρο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2003 και των λοιπών ετήσιων εκθέσεων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Έγκριση διανομής των κερδών της χρήσης 2003. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της χρήσης 2003. 4. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτή, τακτικού και αναπληρωματικού για τη χρήση 2004 και έγκριση της αμοιβής των. 5. Έγκριση των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. 6. Απολογισμός και έγκριση επενδυτικού πλάνου της εταιρίας και εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για τη διενέργεια νέων επενδύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 7. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 28/05/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρίας, επί της οδού Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου (8ος όροφος), στην Αθήνα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: 1. Τροποποίηση διατάξεων του Καταστατικού της Τράπεζας - Κωδικοποίηση.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 31/5

    ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, επί των οδών Θηβαϊδος 15 και Κορνηλίου, στη Νέα Κηφισιά, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού και των λοιπών Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσεως που έκλεισε 31/12/2003 καθώς και των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή. 2. Έγκριση διάθεσης των αποτελεσμάτων της χρήσεως που έκλεισε στις 31/12/2003. 3. Υποβολή προς έγκριση του Ενοποιημένου Ισολογισμού και των λοιπών Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσεως 31/12/2003 καθώς και των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τη χρήση 2003. 5. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για την χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής τους. 6. Έγκριση των καταβληθέντων αμοιβών και λοιπών παροχών σε μέλη του Δ.Σ. για την εταιρική χρήση που έκλεισε στις 31/12/2003 και παροχή αδείας για μελλοντικές αναπροσαρμογές. 7. Διάφορες ανακοινώσεις και λοιπά θέματα

    [15] ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 23 Μαϊου 2004 (10:53 UTC+2)

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει ''με αποτροπιασμό τη νέα προκλητική πράξη του ψευδοκράτους'' να μετατρέψει σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια.

    Σε γραπτή του διαμαρτυρία, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας αναφέρει ότι ''η αναισχυντία του καθεστώτος Ντενκτάς δεν έχει όρια'' και απαιτεί ''σεβασμό προς όλα τα ιερά μνημεία''.

    ''Η αναισχυντία του καθεστώτος Ντενκτάς δεν έχει όρια διότι, όπως έχουμε ακούσει, μετέτρεψαν και διατηρούν σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια'', σημειώνει, προσθέτοντας ότι προχθές ''έγιναν και τα εγκαίνια από τον υιό Ντενκτάς, ο οποίος με κυνικότητα ισχυρίσθηκε ότι δεν μας ανήκει, ενώ ταυτόχρονα με αναίδεια ζήτησε την οικονομική εισφορά των Ε/Κ για τη μετατροπή του Καθεδρικού Ναού σε μουσείο''.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι ''καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την προκλητική αυτή στάση του υποτελούς στην Τουρκία καθεστώτος του Ντενκτάς και απαιτούμε τον σεβασμό προς όλα τα ιερά μνημεία και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία''. Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Αρχάγγελος Μιχαήλ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΕΒΕΛ:ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 23 Μαϊου 2004 (10:49 UTC+2)

    Σε στρατηγική μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας Λευκωσίας προχώρησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΛ), ως αποτέλεσμα του μειωμένου ρόλου του τουρισμού στην πρωτεύουσα, αλλά και του μικρού μεριδίου που λαμβάνει σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Μάνθος Μαυρομάτης παραδέχθηκε ότι το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας δεν ασχολήθηκε με τα θέματα τουρισμού όσο θα έπρεπε, ενώ ανέφερε ότι, ''ο κυπριακός τουρισμός διέρχεται κρίση λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού και αναμένεται περαιτέρω όξυνση της κρίσης τα επόμενα χρόνια''.

    Αναφερόμενος στον τουρισμό για την περιοχή της Λευκωσίας, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως ''η Λευκωσία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην προσέλκυση τουριστών προς την πόλη και την επαρχία μας''.

    Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ ανέφερε πως ''μετά την 1η Μαϊου αντιληφθήκαμε ότι ο τουρισμός της πόλης και της επαρχίας Λευκωσίας δεν επικεντρώνεται και δεν επηρεάζεται μόνο από τις εξελίξεις στη δική μας περιοχή, αλλά οπωσδήποτε και από τις εξελίξεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας και στις όμορες περιοχές προς τη Λευκωσία''.

    Πρόσθεσε πως ''η μελέτη για την περιφερειακή στρατηγική τουρισμού Λευκωσίας θα καλύψει όχι μόνο την πόλη και επαρχία Λευκωσίας, αλλά και τις όμορες περιοχές της τουρκικής συνοικίας της Λευκωσίας και την περιοχή της Λευκωσίας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 23 Μαϊου 2004 (10:44 UTC+2)

    Στις 7 το βράδυ θα αναμετρηθούν ΑΕΚ και ΑΕΛ στο ΓΣΠ, στο πλαίσιο του τελικού του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο. Ο φετινός τελικός, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό το βλέμμα 250 συνολικά αστυνομικών, πραγματοποιείται υπό τη σκιά των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ, αφού ενδέχεται η Κυπελλούχος ομάδα να μην μπορέσει να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

    Πριν τον μεγάλο τελικό, στις 3:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί ο τελικός Κυπέλλου Παίδων μεταξύ της Ομόνοιας Αραδίππου και του Αρη Λεμεσού.

    [18] Ν.ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ:Η Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

    Λάρνακα, 23 Μαϊου 2004 (10:40 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η τ/κ πλευρά διαπράττει σφάλματα τα οποία τελικά θα οδηγήσουν στη σωστή διάσταση των προθέσεών της, διατύπωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα, χωρίς επίδειξη διαβατηρίου του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Δουβλίνο όπου συμμετείχε στην 31η Σύνοδο των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όλων των εθνικών κοινοβουλίων, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''είναι αυτά τα λάθη που θα υποκύπτει η άλλη πλευρά και σίγουρα θα δίνουν τη σωστή διάσταση ενημέρωσης των πραγματικοτήτων και των προθέσεων από τουρκικής πλευράς''.

    Ο κ. Κλεάνθους εξήγησε ότι ''εκείνοι που λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο στα κατεχόμενα είναι με οδηγίες και κατ' εντολή της Αγκυρας και κατ' επέκταση του κ. Ερντογάν''.

    [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 23 Μαϊου 2004 (10:37 UTC+2)

    Οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν ποικίλα θέματα, όπως είναι οι πληροφορίες για άρση της απαίτησης των κατοχικών "αρχών" για επίδειξη διαβατηρίου στα οδοφράγματα από πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων των Ε/Κ, η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη "Σ", η εκστρατεία της κυβέρνησης για ενημέρωση ξένων και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ''Οχι'' της ε/κ πλευράς, οι επενδύσεις ξένων στα κατεχόμενα, καθώς και η παρουσίαση χθες των έξι υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Αλλα θέματα είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στη ''Χ'' ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία, οι δηλώσεις στον ''Φ'' του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, καθώς και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και οι ανησυχίες των Κυπρίων αγροτών λόγω της φιλελευθεροποίησης της αγοράς.

    Η ''Αλήθεια'', με τίτλο ''Τα επτά σημεία για τα διαβατήρια'', γράφει ότι η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους για άρση της επίδειξης διαβατηρίων από Ευρωπαίους και Ε/Κ που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, αποτελεί ένα δείγμα προθέσεων, αλλά στην πράξη υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. Αλλού γράφει ότι δεκάδες ξένοι επενδυτές, κυρίως Ισραηλινοί και Βρετανοί επαγγελματίες στην ανάπτυξη γης και κτηματομεσίτες, δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, αγοράζοντας κυρίως τ/κ γη για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων.

    ''Η Μάχη'', με τίτλο ''Σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα'', γράφει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τους εντατικούς ρυθμούς διά των αντιπροσωπειών της σε ευρωπαϊκές και μη χώρες, καθώς και με αποστολή προσωπικοτήτων από την Κύπρο, για να εξηγεί τις θέσεις της στο Κυπριακό ύστερα από την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί απόλυτα προετοιμασμένος για όλα στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Προσθέτει ότι, σύμφωνα με την ''Ελευθεροτυπία'' Αθηνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιδιώκει έξι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'', με τίτλο ''Δύο σενάρια για τη λύση'', γράφει ότι το πρώτο σενάριο για το Κυπριακό είναι η επιδίωξη εκ μέρους της ε/κ πλευράς για επανέναρξη νέας διαδικασίας για το Κυπριακό πριν τον Δεκέμβρη. Το δεύτερο σενάριο είναι να πάρει η Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οπόταν η κυπριακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πλήρως την παρουσία της στην ΕΕ, ζητώντας παράλληλα με όλα τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Τ/Κ να αρχίσει και η διαδικασία εναρμόνισής τους. Αλλού γράφει ότι με τον μανδύα των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων γίνεται σκέψη να ξεπεραστεί το αγκάθι του σχεδίου Ανάν για την παρουσία ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο ''Γνωρίζουν την στρατηγική μου'', προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος, απαντώντας σε επικρίσεις ότι δεν υπάρχει στρατηγική για τη διαχείριση του ''Οχι'', δηλώνει πως υπάρχει και την έχει θέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

    Η πολιτική του είναι, όπως είπε, μια νέα διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν, που θα άρει τις ανησυχίες του λαού. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι έχει ξεσπάσει ένας μυστικός πόλεμος μεταξύ των πόλεων για το ποια πόλη θα κερδίσει τη δημιουργία καζίνο εντός των δημοτικών ορίων της, ενώ τον Σεπτέμβριο κατατίθεται μια ολοκληρωμένη μελέτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση καζίνο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με τίτλο ''ΗΠΑ: Σημαντική βοήθεια σε Τ/Κ'', γράφει ότι σε συνέντευξή του στον ''Φ'' ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για τα μέτρα που θα βγάλουν από την απομόνωση τους Τ/Κ, ενώ επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ για τον σκοπό αυτό. Οσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι η μόνη λύση είναι το σχέδιο Ανάν, χωρίς αλλαγές.

    Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Αγκυρα και Λονδίνο, με παρεμβάσεις προς τις Βρυξέλλες, απέκλεισαν την Κύπρο από τον διευρυμένο κατάλογο της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας με τα νέα μέλη της ΕΕ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε για το θέμα αυτό ότι κανείς δεν είπε στην Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που στήριξαν και οι Βρετανοί.

    Η ''Χαραυγή'', με τίτλο ''Αισιοδοξία στο ΑΚΕΛ'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις ευρωεκλογές με αυτοπεποίθηση, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχει απέναντι στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα τους εργαζομένους, όπως διακήρυξε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσιάζοντας τους έξι υποψηφίους του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Αλλού προβάλλεται συνέντευξη του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ο οποίος είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στηρίζει το σχέδιο Ανάν και δεν είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ η διπλωματική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'', με τίτλο ''Ο βορράς καταργεί τον έλεγχο διαβατηρίων'', γράφει πως από αύριο οι τ/κ "αρχές" προτίθενται να καταργήσουν την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ε/Κ. Προσθέτει πως νέα διευθέτηση για τη διακίνηση προς τα κατεχόμενα θα επιτρέπεται από τις 06:00 μέχρι τις 24:00, χωρίς όμως να υπάρχει περιορισμός για οργανωμένες εκδρομές μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων.

    Αλλού γράφει ότι οι αγρότες προειδοποίησαν χθες ότι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς, ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, θα τους εκτοπίσει από τη δουλειά τους ή ακόμη θα τους αναγκάσει να εισάγουν οι ίδιοι φρούτα και λαχανικά.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2004 (19:37 UTC+2)

    Μπορεί να αναδείχθηκε ισόπαλη με τον Εργοτέλη στον μεταξύ τους αγώνα για την 30η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, αυτό όμως δεν στέρησε από την Κέρκυρα το δικαίωμα να πανηγυρίσει την άνοδό της στα «σαλόνια» του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου αναδείχθηκε και τυπικά πρωταθλήτρια στη Β' Εθνική και από την επόμενη σεζόν θα φιγουράρει στον πίνακα με τις ομάδες της Α' Εθνικής, όπως και η Καλαμαριά, η οποία τελείωσε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής με εκτός έδρας ήττα με σκορ 3-2 από τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων.

    Ο τρίτος Εργοτέλης θα πρέπει να δώσει αγώνα μπαράζ με τον Ακράτητο προκειμένου να πάρει και αυτός το «εισιτήριο» για τη μεγάλη κατηγορία.

    Στον αντίποδα, στην Γ' Εθνική υποβιβάζονται ο Φωστήρας και η Παναχαϊκή, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 1-0 από τη Νίκη Βόλου, θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον τρίτο του βαθμολογικού πίνακα της Γ` Εθνικής, με στόχο την παραμονή στην κατηγορία.

    Τα άλλα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής στη Β' Εθνική έχουν ως εξής: Πατραϊκός- Ατρόμητος Αθηνών 3-0, Κασσάνδρα-Απόλλων Αθηνών 5-0, Εθνικός Αστέρας- Παναχαϊκή 2-0 και Πανσερραϊκός- Φωστήρας 2-0.

    Ακολουθεί η τελική βαθμολογία και η κατάταξη των ομάδων:

    1.Κέρκυρα 67

    2.Καλαμαριά 58

    3.Εργοτέλης 55

    4.Κασσάνδρα 53

    5.Ποσειδών Ν.Π. 52

    6.Νίκη Βόλου 49

    7.Εθνικός Αστέρας 45

    8.Λεβαδειακός 43

    9.Καλαμάτα 41

    10.Απόλλων Αθ. 41

    11.Πανσερραϊκός 40

    12.Πατραϊκός 40

    13.Ατρόμητος Αθ. 37

    14.ΠΑΣ Γιάννινα 31

    15.Φωστήρας 3

    16.Παναχαϊκή 1

    [21] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 44ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2004 (09:27 UTC+2)

    Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στον Ιερό Βράχο της Πνύκας, η τελετή έναρξης της 44ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για νέους μετέχοντες με γενικό θέμα «Ολυμπισμός» και ειδικό θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες: Πολιτιστικές και ηθικές παράμετροι».

    Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, ενώ επισημαίνεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ θα απονείμει το "Olympic Order" της ΔΟΕ στον κ. Ιωάννη Παπαδογιαννάκη, μέλος της ΕΟΕ και Αρχηγό της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [22] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (23:06 UTC+2)

    Με νίκη έκλεισε την χρονιά ο Ηρακλής. Κατάφερε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης να πετύχει γκολ σε βάρος της Ξάνθης, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του στο φετινό πρωτάθλημα της Α' εθνικής.

    Οι παίκτες του Γιώργου Καραϊσκου ουσιαστικά ήταν αδιάφοροι και δεν έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Το ίδιο έγινε και από την πλευρά της Ξάνθης. Οι καλές φάσεις ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα να ξεχωρίσει μόνο η φάση του γκολ στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού που πέτυχε ο Παντελής Καπετάνιος. Η Ξάνθη είχε δοκάρι με τον Παπαδημητρίου.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Σπυρόπουλος.

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Παβιό, Παπαδόπουλος, Μπαικαρά, Μπα, Κάραμαν, Σίκωβ, Τοροσίδης, Λαμπριάκος.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Διαμαντίδης, Ιωάννου, Παπαζαχαρίας, Μίετσελ, Στεφανής, Καπετάνος, Λαγός, Παπαζούδης, Σνάουτσερ, Κουχάρσκι.

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ 22-20

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (22:51 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε -τελικά- η εθνική ομάδα χάντμπολ των εφήβων, αφού γνώρισε την ήττα με 22-20 από τη Γαλλία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στα Σκόπια.

    «Μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Παλέψαμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό και το σκορ σαφώς μας αδικεί», τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Τσιάπας. Πρώτος σκόρερ από την εθνική μας ομάδα ήταν ο Ευαγγελλίδης που πέτυχε 9 γκολ, ενώ τα υπόλοιπα τέρματα σημείωσαν οι: Παπαδόπουλος 4, Νιαρχάκος 1, Ανανιάδης 3, Γεωργίου 1 και Σεβαστίδης 2. Αύριο στις 19:00 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

    [24] Ι. ΣΟΥΜ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (22:26 UTC+2)

    Πανευτυχής για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο προπονητής του ΠΑΟ, Ιτζάκ Σουμ έχει κάθε λόγο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους παίκτες του, αλλά και για τους φιλάθλους, που με το σφύριγμα του διαιτητή μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αποθέωσαν τόσο τον ίδιο, όσο και τους παίκτες.

    «Είναι μία υπέροχη ημέρα για όλους μας. Η σημερινή νίκη θα μείνει στις μνήμες όλου του κόσμου. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον κόσμο. Είμαι ευτυχισμένος που έχω τέτοιους παίκτες και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια», τόνισε ο Ισραηλινός τεχνικός και συνέχισε: «Το τέλος ήταν γλυκό για μας. Με αυτό τον τρόπο υλοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους που αρχικά θέσαμε. Ελπίζω η ομάδα του Ρεχάγκελ να φέρει ανάλογα αποτελέσματα με τον ΠΑΟ».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του Αγγελου Μπασινά. «Ολοι είμαστε ευτυχισμένοι. Μετά από επτά χρόνια πήραμε ξανά το πρωτάθλημα. Κατακτήσαμε και το κύπελλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της ομάδας. Πολλά συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου».

    Μέχρι αυτή την ώρα έχει στηθεί ένα ξέφρενο γλέντι στο γήπεδο της Λεωφόρου και στην Ομόνοια από οπαδούς του ΠΑΟ που πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην διαδρομή της επιστροφή της αποστολής από τον Πύργο.

    [25] "ΦΑΝΤΑΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΛΕΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Τελ Αβίβ, 23 Μαϊου 2004 (20:08 UTC+2)

    Καταπέλτης εναντίον των σχεδίων του Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει στην κατεδάφιση εκατοντάδων σπιτιών στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, εμφανίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόζεφ Λαπίντ, ο οποίος χαρακτήρισε «απάνθρωπες» τις πρόσφατες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών στη Ράφα και προειδοποίησε την κυβέρνηση στην οποία και ο ίδιος μετέχει για ενδεχόμενες διεθνείς κυρώσεις.

    «Θα μας πετάξουν έξω από τα Ηνωμένα Έθνη και θα παραπέμψουν τους υπεύθυνους στο Δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός, προκαλώντας την μήνιν τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν όσο και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου, που τον κατηγόρησαν ότι βάζει στην ίδια μοίρα τους Ισραηλινούς στρατιώτες με τους ναζί.

    Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, είπε ότι δεν κάνει σύγκριση με τους ναζί ή τους Γερμανούς, αλλά προσπαθεί να καταδείξει το γεγονός ότι «φαντάζουμε σαν τέρατα στα μάτια του κόσμου». Τόνισε δε την ανάγκη η αποτελεσματικότητα στον τομέα της ασφάλειας να μην υποσκιάζει την ανθρωπιά.

    [26] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο ΓΙΑΡΝΟ ΤΡΟΥΛΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ

    Παρίσι, 23 Μαϊου 2004 (17:41 UTC+2)

    Ο Ιταλός Γιάρνο Τρούλι με Ρενό κατέκτησε την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι του Μονακό, του έκτου κατά σειρά αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, ενώ ο νικητής των πέντε προηγούμενων Γκραν Πρι, Γερμανός Μίκαελ Σουμάχερ με Φεράρι εγκατέλειψε τον αγώνα.

    Δεύτερος κατετάγη ο Βρετανός Γένσον Μπάτον (BAR-Honda) και τρίτος ο Βραζιλιάνος Ρούμπενς Μπαρικέλο (Φεράρι).

    [27] ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 23 Μαϊου 2004 (17:40 UTC+2)

    Τριάντα δύο σιίτες μαχητές σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων και οπαδών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ στην Κούφα του κεντρικού Ιράκ, ανακοινώθηκε σήμερα από την αμερικανική διοίκηση.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις της 1ης μεραρχίας τεθωρακισμένων δέχθηκαν επίθεση από τους ένοπλους σιίτες και απάντησαν στα πυρά. Πρόκειται για τις σφοδρότερες μάχες των τελευταίων εβδομάδων.

    Στη Νατζάφ άλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος εξαπέλυσε τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και ένα μήνα.

    Στη Βασόρα, πέντε ιρακινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από βλήμα όλμου που έπεσε στο σπίτι τους, δήλωσαν πηγές του νοσοκομείου.

    [28] ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 23 Μαϊου 2004 (17:01 UTC+2)

    Πληροφορίες από το υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ αναφέρουν ότι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης, όπως μεταδίδει το BBC.

    Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ήταν μέλη της παραστρατιωτικής Δύναμης Ασφαλείας των Συνόρων και συγγενείς τους. Οι στρατιώτες και οι συγγενείς τους επέβαιναν σε λεωφορείο που κινούνταν στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τις πόλεις Σριναγκάρ και Τζάμου.

    Μία από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του Κασμίρ που αγωνίζεται κατά της ινδικής κατοχής, οι Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έκανε, όπως τονίζει, για να πάρει εκδίκηση για το φόνο ενός από τους διοικητές της.

    Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, συνεχάρη το νέο πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγχ, γιατί έθεσε ως προτεραιότητά του τη διευθέτηση των πολύχρονων διαφορών ανάμεσα στα δύο αυτά γειτονικά κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

    Ο κ. Σινγχ υποσχέθηκε να εργασθεί αποφασιστικά, από κοινού με την πακιστανική κυβέρνηση, για την επίλυση μιας σειράς μειζόνων προβλημάτων, όπως είναι η συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στην περιοχή και το θέμα του Κασμίρ.

    Η νέα κυβέρνηση της Ινδίας, που συνήλθε σήμερα, καταδίκασε την επίθεση στο Κασμίρ.

    [29] ΙΡΑΚ: ΠΡΟΩΘΟΥΝ "ΑΣΥΛΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

    Βαγδάτη, 23 Μαϊου 2004 (16:58 UTC+2)

    Ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους θέλουν οι στρατιώτες τους που θα παραμείνουν στο Ιράκ πέραν της 30ης Ιουνίου, δηλαδή μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς, να τύχουν ασυλίας και να μη διωχθούν έτσι ενδεχομένως για εγκλήματα πολέμου, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα του Observer.

    Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, το θέμα της ασυλίας αποτελεί θέμα-κλειδί για την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας για ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

    Αλλά όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Ουαλός βουλευτής, Άνταμ Πράις, «υπάρχει κίνδυνος η ασυλία να ερμηνευθεί ως ατιμωρησία».

    Πάντως, ένας πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, που έχει διατελέσει στρατιωτικός διοικητής στο εξωτερικό, δήλωσε στο BBC ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί το δίκαιο των χωρών των ξένων στρατιωτών αλλά και το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προσαγωγή τους ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης σε περίπτωση που κατηγορηθούν για οιαδήποτε εγκλήματα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ. Όπως γράφει η Independent στο κυριακάτικο φύλλο της, επίκεινται «νέες καταγγελίες για συστηματική κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες».

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η βρετανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει τις καταγγελίες ότι σύνταγμα του βρετανικού στρατού στο Ιράκ ευθύνεται για τον «συστηματικό βασανισμό Ιρακινών πολιτών» που έγινε «κατ' εντολήν ενός αξιωματικού».

    Πέντε Ιρακινοί δήλωσαν ότι είχαν συλληφθεί μαζί με τον Μπάχα Μούσα, ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο από τους Βρετανούς, και περιγράφουν λεπτομερώς την κακομεταχείριση την οποία υπέστησαν.

    Η Independent δημοσιεύει επίσης την κατάθεση ενός Αμερικανού πεζοναύτη, του λοχία Τζίμι Μάσεϊ, ο οποίος δηλώνει ευθέως: «σκοτώσαμε πάνω από 30 πολίτες μέσα σε έξι εβδομάδες. Είπα στο διοικητή μου πως αυτό που κάνουμε ισοδυναμεί με γενοκτονία και μου απάντησε πως είμαι ανόητος. Οι Ιρακινοί μας έβλεπαν να εξευτελίζουμε συνεχώς τους νεκρούς τους».

    [30] SCRIPTA: ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2004 (14:52 UTC+2)

    Η 1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου SCRIPTA 2004, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τις επόμενες, ακόμη πιο επιτυχείς, σε μεγέθη, παράλληλες εκδηλώσεις και αποτελέσματα, διοργανώσεις. Με θεμέλιο τις εμπειρίες από αυτή τη διοργάνωση, και με ενεργό συμπαραστάτη την πολιτεία, η SPCRIPTA θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάδειξη της εγχώριας αγοράς βιβλίου και την είσοδό της στις αναδυόμενες αγορές.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Α.Ε. κ. Θέμης Καρτσιώτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με την ευκαιρία της απονομής τιμητικών διπλωμάτων στους εκθέτες της 1ης SCRIPTA 2004, η οποία ολοκληρώνεται με επιτυχία, σήμερα στις 9 το βράδυ.

    Σε δηλώσεις του, ο γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής και στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κ. Νίκος Δεληβοργιάς, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΚΕΒΙ αντιμετωπίζει την έκθεση ως εθνικό θέμα, που στοχεύει να βοηθήσει τον εκδοτικό κόσμο της χώρας να πλησιάσει τις αναδυόμενες αγορές της Μεσογείου, των Βαλκανίων, αλλά και των Αραβικών και Παρευξείνιων χωρών.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καρτσιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι στόχος της νέας διοίκησης, είναι, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις και το έμψυχο δυναμικό της HELEXPO, να ασκήσει ένα ενισχυμένο και επιθετικό μάρκετινγκ, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, για περισσότερες και καλύτερες διοργανώσεις. Η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, είπε, με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της έκθεσης θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, και υπενθύμισε, το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας τους παρελθόντος, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία της HELEXPO ισοδυναμεί με ετήσια εισροή 50 περίπου δις δραχμών, στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, σήμερα στις 7, το βράδυ θα γίνει η απονομή του βραβείου BALKANIKA, μεταξύ 21 βαλκάνιων συγγραφέων από εφτά χώρες και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία Μαυροβούνιο και τη FYROM.

    Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις συναντήσεις εκδοτών και βιβλιοπωλών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου και της Ένωσης Ελλήνων Εκδοτών Ξενόγλωσσων Εκπαιδευτικών Βιβλίων. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χώρο Ανοικτών Παρουσιάσεων του Περιπτέρου 15.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 May 2004 - 18:13:56 UTC