Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
  • [02] ΝΟΜΙΜΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  • [03] «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ,
  • [05] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [06] «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ AMERICAN REPERTORY THEATRE
  • [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [08] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒ/ΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SCRIPTA
  • [09] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
  • [10] ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ Τις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [11] ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [12] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ
  • [13] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΡΟΥ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [15] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΟ
  • [16] ΤΗΝ ΗΤΤΑ (3-1) ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΟ- ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
  • [18] ΑΛΕΜΑΟ: ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ
  • [19] ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Ο ΓΙΑΡΝΟ ΤΡΟΥΛΙ
  • [20] ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛ ΣΕΪΧΛΙ
  • [21] ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [22] ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΛΟΧΙΑ ΠΟΥ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [23] 37 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
  • [24] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2004 (14:49 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα ονόματα που θα «στελεχώσουν» το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό τα ονόματα των υποψηφίων να ανακοινωθούν απόψε αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι αύριο Κυριακή οπότε και λήγει η επίσημη προθεσμία του Πρωτοδικείου.

    Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσής Γεώργιος Παπανδρέου θα ανακοινώσει τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ αύριο το μεσημέρι στο Ζάπειο.

    Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος επικεφαλής θα είναι ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ενώ δεδομένο θεωρείται και το όνομα του Αντώνη Σαμαρά.

    [02] ΝΟΜΙΜΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2004 (11:15 UTC+2)

    Νόμιμη και συνταγματική, χαρακτηρίζει την τοποθέτηση των καμερών στους δρόμους της Αθήνας και σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πέτρος Βέροιος σε γνωμοδότησή του που κοινοποίησε προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η εισαγγελική γνωμοδότηση αναφέρει ότι δεν είναι σύννομο να καλείται ο ιδιοκτήτης του οχήματος, που διέπραξε την τροχαία παράβαση και το κατάγραψε η κάμερα, να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για το αν οδηγούσε ή όχι ο ίδιος το όχημα, ενώ υπογραμμίζει ότι οι κάμερες δεν παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

    [03] «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

    Νέα Υόρκη, 22 Μαϊου 2004 (16:43 UTC+2)

    Ενθουσιώδη, εξακολουθούν να είναι τα δημοσιεύματα των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ, κυρίως της συνάντησης του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και ιδιαίτερα τα όσα είπε ο ηγέτης της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Όπως σημειώνει σε κύριο άρθρο της η μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, από την ανάλυση των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου προκύπτει ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη εκ μέρους της Αμερικής στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων. Ενώ υπογραμμίζει πως ο κ. Καραμανλής αξιοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλό της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

    Τονίζει συγκεκριμένα ο «Εθνικός Κήρυκας»: «Κάθε συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο είναι σημαντική. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι ρουτίνας ή τυχαίο σε τέτοιες συναντήσεις. Όλα είναι μετρημένα και ζυγισμένα από χίλιες πλευρές. Και η συνάντηση του κ.Κώστα Καραμανλή με τον κ. Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, πολύ επιτυχής και άνετη.

    Σημαντική, γιατί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπήρχαν μια σειρά από κορυφαία ζητήματα, με πρώτο και αναμενόμενο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Και βεβαίως, αν κάτι θα ήλπιζε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτό θα ήταν μια δήλωση, με την οποία θα εξέφραζε εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των αγώνων. Μια δήλωση που θα καθησύχαζε την αμερικανική κοινή γνώμη. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να αναμένει τον αμερικανό πρόεδρο να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων, αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα στο σημερινό κόσμο, όπως η καθημερινή ειδησεογραφία αποδεικνύει.

    Και στο σημείο αυτό ακριβώς, το πλέον σημαντικό είναι η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Τι ακριβώς είπε ο κ. Μπους; «Ένα από τα θέματα που θέλω να συζητήσω με τον πρωθυπουργό, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα ήθενα να μπορούσα να παραβρεθώ, αλλά είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Έτσι στέλνω τον πατέρα μου ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας».

    Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Μπους διευκρινίζει γιατί δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος στους Αγώνες και εξηγεί και ένα πολύ σημαντικό για τον ίδιο και το κόμμα του λόγο, το συνέδριο και γενικά λόγω της προεκλογικής περιόδου. Και για να τονίσει την εμπιστοσύνη που έχει για την ασφάλεια των Αγώνων, δηλώνει ότι θα στείλει τον πατέρα του στη θέση του. Άρα δηλαδή, πιστεύει ότι ο πατέρας του δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

    Τι άλλο περισσότερο θα μπορούσε να πει ο κ. Μπους και πόσο πιο πειστικό από αυτά που είπε; Γιαυτό και θεωρούμε ότι ο κ. Καραμανλής εξασφάλισε κάτι πολύ σημαντικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στη μείωση της ανησυχίας για την ασφάλεια των Αγώνων, τουλάχιστον όσον αφορά την προετοιμασία εκ μέρους των αρχών της Ελλάδας.

    Είπε όμως και κάτι άλλο, επίσης σημαντικό αν και πολύ κωδικοποιημένο και άρα λιγότερο αντιληπτό ο κ. Μπους. «Γνωρίζω», είπε, «ότι πρόθεσή σας είναι οι αγώνες αυτοί να είναι οι καλύτεροι δυνατοί και γιαυτό σας είμαι υπόχρεος». Η λέξη-κλειδί εδώ, είναι η λέξη «πρόθεση». Άρα, υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη εκ μέρους της Αμερικής στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων.

    Προέβαλε και κάτι άλλο ο κ. Μπους που έχει σημασία και που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα. Στην ουσία, κάλεσε τους αμερικανούς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «πανέμορφη». Είναι σαν να γράφει την επόμενη διαφήμιση του υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας.

    Μα η συνάντηση ήταν και άνετη, σε σχέση με τις συναντήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, γιατί ο κ. Καραμανλής, από χαρακτυήρα αλλά και ως αμερικανοσπουδαγμένος, ξέρει και να συμμετάσχει και να δημιουργεί άνετο κλίμα με τους συνομιλητές του.

    Άρα, νομίζουμε ότι ο κ. Καραμανλής αξιοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλό της Ελλάδας και του Ελληνισμού».

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, FYROM

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (20:57 UTC+2)

    Συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου Prvoslaw Davinic, της Ρουμανίας Ioan Mircea Pascu και της FYROM Vlado Buchkovski, είχε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, στο περιθώριο του συνέδριου του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα "Διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια".

    Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    "Είχαμε μία συζήτηση σε πολύ καλό, θετικό και εγκάρδιο κλίμα, όσον αφορά θέμα αμυντικής συνεργασίας είτε αυτό αφορά στην εκπαίδευση στις δικές μας στρατιωτικές σχολές είτε σε ανταλλαγή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ή και σε θέματα αμυντικής συνεργασίας.

    Έγινε μία πολιτικοστρατιωτική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως για το Κόσοβο. Μας εξέθεσαν την κατάσταση στο Κόσοβο, από τη δική τους την πλευρά και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι σήμερα όλες οι διαφορές λύνονται μόνο με συζήτηση, σύμφωνα βεβαίως και με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και δεν νοείται αλλαγή συνόρων με τη βία και ούτε νοείται αλλαγή τέτοια στα Βαλκάνια που να δημιουργήσει κατάσταση αστάθειας από ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αντηλλάγησαν απόψεις και βεβαίως διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι με τα κράτη της Βαλκανικής η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή συνεργασία και στο μέλλον η συνεργασία αυτή θα είναι ακόμα πιο αποδοτική. Κλείσαμε τη συζήτηση με την κοινή διαπίστωση ότι στα θέματα της τρομοκρατίας απαιτείται διεθνής συνεργασία και βεβαίως στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, και η Σερβία-Μαυροβούνιο θα στηρίξει κι αυτή δίνοντας κάποιες πληροφορίες όπως και όλες οι χώρες της περιοχής".

    Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τη δήλωση του προέδρου Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απάντησε:"Βεβαίως, ήταν μια πολιτική δικαίωση της κυβέρνησης Καραμανλή για τόσα πολλά και αποτελεσματικά που έχει κάνει σε τόσο λίγο χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. Και, βεβαίως, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να οργανώσουμε τους ασφαλέστερους και τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Σε άλλη ερώτηση για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια υπογράμμισε:"Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια έχουν ήδη αναληφθεί. Και αυτές όλες οι συναντήσεις και οι συζητήσεις είναι ακριβώς αφενός για να στηρίξουν και αφετέρου να προωθήσουν αυτές τις συνεργασίες στα Βαλκάνια".

    [05] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2004 (18:36 UTC+2)

    Στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα, την Κυριακή 23 Μαϊου στις 14.00, θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τον κατάλογο των υποψηφίων Ευρωβουλευτών.

    Η παραπάνω παρουσίαση θα μεταδίδεται ζωντανά από τον Δορυφόρο Hot Bird (13° ανατολικά στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΤΕ, Συχνότητα 12284 HORIZONTAL, Sybol Rate 27500 FEC Ύ, όνομα καναλιού EUROPASOK) και θα είναι ελεύθερη να αναμεταδοθεί από όποιο τηλεοπτικό κανάλι ή ραδιόφωνο ενδιαφέρεται. Επίσης θα μεταδίδεται από το Διαδίκτυο στην Ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ (www.pasok.gr και www.democracy.pasok.gr και www.europasok.gr) καθώς και στην Ιστοσελίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων(www.mpa.gr).

    [06] «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ AMERICAN REPERTORY THEATRE

    Βοστώνη, 22 Μαϊου 2004 (17:00 UTC+2)

    Περισσότεροι από 700 θεατές, ενθουσιασμένοι μετά το τέλος της παράστασης, στο Loeb Drama Center, χειροκρότησαν θερμά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τους ηθοποιούς του Αμερικανικού Δραματικού Θεάτρου Βοστώνης, οι οποίοι απέδωσαν εκπληκτικά το θεατρικό έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Η παράσταση ανέβηκε με την κύρια χρηματική υποστήριξη και χορηγία του Ωνάσειου Ιδρύματος της Νέας Υόρκης, που διευθύνει ο πρέσβης Λουκάς Τσίλας. Ενώ καθοριστικό ρόλο, διαδραμάτισε ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Κώστας Μπίκας, τον οποίο ευχαρίστησαν δημόσια τόσο οι υπεύθυνοι της παραγωγής του έργου, όσο και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς, ο οποίος ήταν παρών στην παράσταση, μαζί με άλλα στελέχη του πανεπιστημίου.

    Το έργο του Σοφοκλή ανέβηκε σε αγγλική μετάφραση, με μερικά σημεία του στην Ελληνική. Τη γενική διεύθυνση είχε ο κ. Ρόμπερτ Όρτσαρτ, την καλλιτεχνική ο Ρόμπερτ Γούντρουφ, τη μουσική ο Έβαν Ζίποριν, ενώ η μετάφραση στην Άγγλική, έγινε από τους Στέφεν Μεργκ και Νκίσκιν Κλέϊ.

    Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο σχετίζεται ο «Οιδίπους Τύραννος»¨με το σύγχρονο κόσμο, σημείωσε ότι «τα διλήμματα γύρω από την ανθρώπινη φύση, η φιλοδοξία, η αποκαρδίωση, η έκπληξη, η ανταπόκριση, η τραγωδία αυτού του έργου, είναι ζητήματα εκείνης της εποχής, αλλά και της δικής μας. Είναι ένα έργο πολύ σχετικό με όσα συμβαίνουν σήμερα».

    [07] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΛΟΡΙΔΑΣ

    Νέα Υόρκη, 22 Μαϊου 2004 (16:58 UTC+2)

    Το 12ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, πραγματοποιείται το επόμενο Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαϊου στο «Λακωνικό Κέντρο» του Κλίαργουότερ της Φλόριδας. Το συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από εξήντα σύνεδροι, εκπροσωπώντας τους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας από ολόκληρη την Πολιτεία της Φλόριδας, θα τιμήσει με την παρουσία του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο κ. Βαληνάκης, θα αφιχθεί στην Τάμπα της Φλόριδας στις 28 Μαϊου, προερχόμενος από την Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, όπου θα συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Φλόριδα, θα μιλήσει σε πανομογενειακή συγκέντρωση στο «Λακωνικό Κέντρο», στο Κλίαργουότερ, στις 11 το πρωί του Σαββάτου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το ελληνικό χωριό Τάρπον Σπρινγκς, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του 12ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, εκτός από την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βαληνάκη, θα γίνουν αναφορές των επιτροπών για τα πεπραγμένα του προηγουμένου έτους και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια. Από τα βασικότερα θέματα που θα συζητηθούν, θα είναι οι προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώτου Έλληνα μετανάστη στην Αμερική, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιανουαρίου 2005.

    [08] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒ/ΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SCRIPTA

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (17:10 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η 1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου SCRIPTA 2004, που διοργανώνει η HELEXPO σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τους Έλληνες Εκδότες και με τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Helexpo στην έκθεση μετέχουν 120 εκθέτες από την Ελλάδα και έξι ακόμη χώρες.

    Σήμερα, στις 8 το βράδυ στο Χώρο Ανοικτών Παρουσιάσεων του Περιπτέρου 15, με τη συμμετοχή 21 Βαλκάνιων συγγραφέων από εφτά χώρες και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία Μοντενέγκρο και τη FYROM πραγματοποιείται εκδήλωση στρογγυλό τραπέζι της επιτροπής απονομής βραβείου ΒΑLΚΑΝΙΚΑ, με θέμα: «Βαλκανική Λογοτεχνία και Ευρώπη», η οποία θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Η απονομή των βραβείων BALKANIKA θα γίνει στις 7 μ.μ. το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη και Λένας Κουτσοχέρα θα πραγματοποιήσει ομιλία για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή και πολιτικού Γιάννη Κουτσοχέρα. Επίσης, μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ.μ. η Διαφημιστική Εταιρία BONAD και το Περιοδικό ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «Δωρεάν διανεμόμενα έντυπα στην Ελλάδα παρουσία προοπτικές και προκλήσεις». Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο 15.

    Αύριο, στις 12.30 μ.μ., η διοίκηση της HELEXPO θα απονείμει σε όλους τους εκθέτες αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στην 1η SCRIPTA. Αύριο επίσης, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, και στη συνέχεια δεξίωση, εκδοτών και βιβλιοπωλών που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου, μεταξύ 11.00 και 18.00, η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εκδοτών Ξενόγλωσσων Εκπαιδευτικών Βιβλίων. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χώρο Ανοικτών Παρουσιάσεων του Περιπτέρου 15.

    Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, ενώ, αύριο, τελευταία ημέρα λειτουργίας της, θα είναι ανοικτή από τις 11.00 έως τις 21.00.

    [09] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΕΙ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (22:10 UTC+2)

    Την ανησυχία της για την εξέλιξη του διαγωνισμού για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος διενεργείται από την Αττικό Μετρό ΑΕ εκφράζει η εισηγμένη κατασκευαστική Μηχανική.

    Σε ανακοίνωσή της η εταιρία επισημαίνει ότι έχει γνωστοποιήσει τις ενστάσεις της επί της σχετικής Διακήρυξης, με επιστολές της προς την προηγούμενη ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την Αττικό Μετρό ΑΕ, ζητώντας ουσιαστική παράταση του χρόνου διεξαγωγής του διαγωνισμού. Επίσης αναφέρει πως έχει υπογραμμίσει την ανάγκη τροποποίησης των όρων της διακήρυξης που θεωρεί ότι είναι φωτογραφικοί και οδηγούν στον de facto περιορισμό των συμμετοχών.

    Σύμφωνα με την εταιρία, εάν οι όροι της Διακήρυξης παραμείνουν ως έχουν ο διαγωνισμός θα έχει ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό συμμετοχών και με προφανείς επιπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον.

    Η Μηχανική σημειώνει ότι οι επισημάνσεις της δεν έγιναν δεκτές από την Αττικό Μετρό ΑΕ και γι' αυτό προσέφυγε με σχετική καταγγελία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου δημοσίων συμβάσεων. Καλεί, τέλος, την Αττικό Μετρό ΑΕ και το εποπτεύον αρμόδιο Υπουργείο «να θέσουν το πλέον διάφανο και αδιάβλητο πλαίσιο επί ενός τόσο σημαντικού, αναμενόμενου και πολύπαθου, δημοσίου έργου».

    [10] ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ Τις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 22 Μαϊου 2004 (19:14 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ''εφόσον δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, με βάση και τα δεδομένα της ένταξης στην ΕΕ, είναι υπεύθυνη να διεξαγάγει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιζέτ Ιζτζάν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''εμείς έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε το συντομότερο δυνατό να λυθεί το Κυπριακό και με τη λύση του Κυπριακού, μαζί με την ΕΕ, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους και να κάμουμε διευθετήσεις ώστε και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να πάρουν το μερτικό που τους πέφτει με βάση τη λύση και να αντιπροσωπευθούν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους''.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [11] ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 22 Μαϊου 2004 (19:11 UTC+2)

    Η χθεσινή ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει στον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού να περάσει στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου αποτελεί "επίδειξη δύναμης με λανθασμένο τρόπο", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιζέτ Ιζτζάν.

    Σχολιάζοντας την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Ιζτζάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως ''μέχρι χθες το βράδυ όσοι Ελληνοκύπριοι ήθελαν να περάσουν στον βορρά έπρεπε να δείξουν τα διαβατήριά τους και αυτό ίσχυε και για τον κ. Κυπριανού''.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [12] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 22 Μαϊου 2004 (11:46 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα υπό τη μορφή επιβολής για επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού εντός του 2004, εκτιμώντας ωστόσο πως το συντομότερο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να θεωρείται και το επιτυχέστερο, προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε τετελεσμένα που θα αποτρέψουν στο μέλλον την εφαρμογή ενός πλέον βελτιωμένου σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Πορτογαλία και σχολιάζοντας την απαγόρευση των κατοχικών δυνάμεων προς τον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού να περάσει στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως ένα σφάλμα χωρίς προηγούμενο αφού, όπως εξήγησε, εάν οι Τ/Κ θέλουν από την Ευρώπη να τους λαμβάνει υπόψη, θα πρέπει και οι ίδιοι να λαμβάνουν υπόψη και την Ευρώπη και τους Επιτρόπους της.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΡΟΥ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 22 Μαϊου 2004 (10:21 UTC+2)

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων αποφάσισε την κατάργηση του μέτρου επίδειξης διαβατηρίων κατά τις εισόδους στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το μέτρο αυτό ισχύει για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Ε/Κ, θα εισέρχονται στα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνον της ταυτότητάς τους, ενώ πολίτες τρίτων χωρών θα συνεχίσουν να εισέρχονται με διαβατήρια.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 22 Μαϊου 2004 (09:42 UTC+2)

    Τα νομικά κωλύματα που προκύπτουν για την ομάδα του ''Συναγερμού για την Ευρώπη'' στις ευρωεκλογές, καθώς και η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει είσοδο στα κατεχόμενα του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

    Αλλα θέματα είναι η συνάντηση του Αμερικανού Πρεσβευτή με τον λεγόμενο πρωθυπουργό στα κατεχόμενα, η επιστολή που απέστειλε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχωριστική γραμμή που θα είναι έτοιμες τέλη Ιουνίου.

    Η ''Αλήθεια'', με τίτλο ''Το ΔΗΚΟ συνήγορος των διασπαστών'', γράφει ότι η διασύνδεση των διασπαστών του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ και τα επιτελεία της κυβέρνησης και ο κοινός τους στόχος, που είναι η αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο. Προσθέτει ότι επιβεβαιώνεται πως σταθερή επιδίωξή τους ήταν η δημιουργία άλλου κόμματος, το οποίο θα συμπλέει με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλού γράφει ότι το πρώτο βήμα για απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα φαίνεται να έχει γίνει. Σημειώνει ότι η Τουρκία ενημέρωσε τη Διεθνή Αεροπορία ότι το "αεροδρόμιο Τύμπου" είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

    ''Η Μάχη'', με τίτλο ''Ολα τα ενδεχόμενα ανοικτά'', γράφει ότι εξακολουθεί να αιωρείται η όλη διαδικασία των ευρωεκλογών. Αναφέρει ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' απειλεί ότι θα καταφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που του στερηθεί η έδρα στη δεύτερη κατανομή εδρών για το Ευρωκοινοβούλιο με τη δικαιολογία ότι δεν είναι κόμμα, αλλά συνδυασμός ανεξαρτήτων. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς που αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ, κατέθεσε τροποποιητική πρόταση νόμου, ώστε οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στη δεύτερη κατανομή εδρών στις ευρωεκλογές.

    Ο ''Πολίτης'', με τίτλο ''Χτυπούν με νόμους σε πόρτες κλειστές'', γράφει ότι τα μέλη της ομάδας ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' εγκαινίασαν σταυροφορία για να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα που ενδεχομένως θα τους αφήσουν εκτός Ευρωκοινοβουλίου στις επικείμενες ευρωεκλογές. Γράφει ότι ο επικεφαλής της ομάδας Γιαννάκης Μάτσης αμφισβήτησε την απόφαση του Γενικού Εφορου Ευρωεκλογών ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' δεν αποτελεί κόμμα. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο '''Γράφουν' την Ευρώπη'', γράφει ότι ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού είναι ανεπιθύμητος για τις "αρχές" του ψευδοκράτους, αφού η τ/κ ηγεσία του απέτρεψε προγραμματισμένη μετάβασή του στα κατεχόμενα. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον επισκέφθηκε χθες τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων. Η κίνηση, αναφέρεται, ήταν συμβολική και δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια. Προσθέτει η ''Σ'' πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ενδέχεται να υψώσουν τη σημαία τους στο γραφείο που διαθέτουν στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με τίτλο ''Προεκλογικός μετ' εμποδίων'', γράφει ότι επιπλοκές επί επιπλοκών δημιουργούνται στην πορεία για τις ευρωεκλογές, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα με τον ''Συναγερμό για την Ευρώπη''. Γράφει ότι ο ΔΗΣΥ υπέβαλε ένταση για τη χρήση της λέξης ''Συναγερμός'', ενώ ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών αποφάσισε πως δεν πληροί τα κριτήρια ως κόμμα. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσινγκτον το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει επανένωση της Κύπρου και ότι το Κυπριακό δεν έφθασε στο τέλος του δρόμου.

    Η ''Χαραυγή'', με τίτλο ''Αλλαγές στο παρά πέντε;'', γράφει ότι σε οφθαλμόν αντί οφθαλμού έχουν εξελιχθεί οι συναγερμικές κόντρες, προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Γράφει ακόμη ότι κατατίθεται πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας περί διεξαγωγής εκλογών. Σε άλλο της δημοσίευμα η ''Χ'' αναφέρεται σε δήλωση του Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Κύπρο λόγω της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, προσθέτοντας πως το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Εμποδίστηκε στον Κυπριανού η είσοδος στον βορρά'', γράφει ότι ο Μάρκος Κυπριανού εμποδίστηκε από τις κατοχικές "αρχές" να εισέλθει στα κατεχόμενα, όπως εισέρχονται οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, και του ζητήθηκε να επιδείξει διαβατήριο. Αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως ο κ. Κυπριανού αντιπροσωπεύει μόνο τους Ε/Κ. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει έτοιμες τις προτάσεις της αναφορικά με τη διαχωριστική γραμμή στο τέλος Ιουνίου. Οι προτάσεις θα επικεντρωθούν στην άδεια του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου να εκδίδει πιστοποιητικά προϊόντων των κατεχομένων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τίτλο ''Μάχες εκ του συστάδην'', γράφει ότι σε μετωπικές κόντρες εξελίσσονται οι σκληρές αντιπαραθέσεις των κομμάτων, αλλά ιδιαίτερα στους κόλπους του ΔΗΣΥ σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Γράφει ότι η προεκλογική περίοδος μπήκε στην τελική της ευθεία και ότι στις επόμενες μέρες αναμένονται νέες εξελίξεις ανάμεσα στα κόμματα, που θα προκαλέσουν βαριά ατμόσφαιρα, σε μιαν εποχή που ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συστράτευση όσο ποτέ άλλοτε. Αλλού γράφει ότι δύο νέοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκ των οποίων για πρώτη φορά μια γυναίκα, έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για την Εφη Παπαδοπούλου και τον Μιχάλη Φωτίου.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' γράφει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εφαρμόσουν το σχέδιο της Μεγάλης Ανατολής, μιας δημοκρατίας κρατών για να θωρακίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ η ΕΕ θέλει την Κύπρο αεροπλανοφόρο της στη Μέση Ανατολή. Προσθέτει πως για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, ο πλέον κατάλληλος υπάλληλος ήταν ο Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ Σενέρ Λεβέντ έκανε φάουλ όταν πήγε να υποβάλει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, αφού δεν έκανε τον κόπο καν να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (20:54 UTC+2)

    Επέστρεψε στην κορυφή ο ΠΑΟ που κατάφερε μετά από 7 ολόκληρα χρόνια να πάρει τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό και να στεφθεί πρωταθλητής. Κέρδισε με 1-0 τον Πανηλειακό στον Πύργο, χάρις το όμορφο τέρμα που σημείωσε για άλλη μια φορά ο Ολισαντέμπε.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης παίκτες, διοίκηση και φίλαθλοι πανηγύρισαν με έξαλλο τρόπο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟ δεν έπιασε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Ωστόσο κατάφερε να πάρει δίκαια τη νίκη. Οι πράσινοι είχαν μια σειρά από χαμένες ευκαιρίες αφού ο Παπαδόπουλος που σχεδόν σε κενή εστία δεν μπόρεσε να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά στο 25' και στο 47΄, με τον Επαλέ στο 26' τον Μινχ τρία λεπτά αργότερα, αλλά και αρκετές φορές με τον Κωνσταντίνου.

    Στην επανάληψη στο 49' ο Γκονζάλες άνοιξε στον Παπαδόπουλο ο οποίος σούταρε λίγο άουτ. Η μέτρια εμφάνιση άγχωσε τους παίκτες του ΠΑΟ, μέχρι τουλάχιστον να μιλήσει ο Ολισαντέμπε. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 76' από τον ίδιο (όπως έκανε στα τελευταία δύο παιχνίδια) ο οποίος απέφυγε δύο αντιπάλους και με ευθύβολο σουτ στην γωνία έκανε το 0-1.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Κουτσόπουλος, Μποταϊτης, Κουτελιέρης, Αρβανίτης, Τασίδης, Κοταρέλας, Σπυρόπουλος, Μανίκας (74 Μάρης), Δερμιτζόγλου, Χρυσάφης (35 Τσιώλης ), Τσίγκας (65 Θωμαϊδης)

    ΠΑΟ: Κοτσόλης, Γκούμας, Μόρις, Μινχ, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Μικαέλσεν (46 Σαπάνης), Γκονζάλες (70 Σανμαρτεάν), Επαλέ (61 Ολισαντέμπε), Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου.

    [16] ΤΗΝ ΗΤΤΑ (3-1) ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (19:53 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών έχασε στο πρώτο ματς των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 3-1(25-10, 25-19, 20-25, 25-17) από την Ρουμανία στο Κλουζ.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Τουρλέα 9, Μπουτνάρου 10, Τρόμπιτας 8, Μαρκοβίτσι 14, Γκοτζεουτάνου 7, Νούκου 8, Ολιστεάνου(λ, 67%), Μαρς 5.

    ΕΛΛΑΔΑ: Προνιάδου 5, Μ. Γκαραγκούνη 12, Ν. Γκαραγκούνη 18, Σάκουλα 10, Ντουμιτρέσκου 10, Χατζηνίκου 2, Παπάζογλου(λ, 70%), Κιόση, Μεμετζή , Σαπαρέφσκα, Φραγκιαδάκη.

    [17] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΟ- ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (19:39 UTC+2)

    Πρωταθλητής στην Α' εθνική στέφθηκε για την αγωνιστική περίοδο 2003-2004 ο ΠΑΟ. Κέρδισε στον Πύργο με 1-0 τον Πανηλειακό και επέστρεψε στην κορυφή, μετά από 7 χρόνια απουσίας. Το χρυσό γκολ που έδωσε τον τίτλο στους «πράσινους» σημείωσε ο Ολισαντέμπε. Σημειώνεται ότι η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ κατάφερε να κερδίσει πριν από λίγες εβδομάδες και το κύπελλο.

    Αναλυτικά οι πρωταθλητές από την έναρξη του θεσμού είναι:

    1927-28: Αρης   

    1928-29: Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε για οικονομικούς λόγους

    1929-30: ΠΑΟ

    1930-31: Ολυμπιακός

    1931-32: Αρης   

    1932-33: Ολυμπιακός

    1933-34: Ολυμπιακός

    1934-35: Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε για οικονομικούς λόγους

    1935-36: Ολυμπιακός

    1936-37: Ολυμπιακός

    1937-38: Ολυμπιακός

    1938-39: ΑΕΚ

    1939-40: ΑΕΚ

    1940-45: Δεν έγινε λόγω πολέμου

    1945-46: Αρης

    1946-47: Ολυμπιακός

    1947-48: Ολυμπιακός

    1948-49: ΠΑΟ

    1949-50: Δεν έγινε

    1950-51: Ολυμπιακός

    1951-52: Δεν έγινε

    1952-53: ΠΑΟ

    1953-54: Ολυμπιακός

    1954-55: Ολυμπιακός

    1955-56: Ολυμπιακός

    1956-57: Ολυμπιακός

    1957-58: Ολυμπιακός

    1958-59: Ολυμπιακός

    1959-60: ΠΑΟ

    1960-61: ΠΑΟ

    1961-62: ΠΑΟ

    1962-63: ΑΕΚ

    1963-64: ΠΑΟ

    1964-65: ΠΑΟ

    1965-66: Ολυμπιακός

    1966-67: Ολυμπιακός

    1967-68: ΑΕΚ

    1968-69: ΠΑΟ

    1969-70: ΠΑΟ

    1970-71: ΑΕΚ

    1971-72: ΠΑΟ

    1972-73: Ολυμπιακός

    1973-74: Ολυμπιακός

    1974-75: Ολυμπιακός

    1975-76: ΠΑΟΚ

    1976-77: ΠΑΟ

    1977-78: ΑΕΚ

    1978-79: ΑΕΚ

    1979-80: Ολυμπιακός

    1980-81: Ολυμπιακός

    1981-82: Ολυμπιακός

    1982-83: Ολυμπιακός

    1983-84: ΠΑΟ

    1984-85: ΠΑΟΚ

    1985-86: ΠΑΟ

    1986-87: Ολυμπιακός

    1987-88: Λάρισα

    1988-89: ΑΕΚ

    1989-90: ΠΑΟ

    1990-91: ΠΑΟ

    1991-92: ΑΕΚ

    1992-93: ΑΕΚ

    1993-94: ΑΕΚ

    1994-95: ΠΑΟ

    1995-96: ΠΑΟ

    1996-97: Ολυμπιακός

    1997-98: Ολυμπιακός

    1998-99: Ολυμπιακός

    1999-00: Ολυμπιακός

    2000-01: Ολυμπιακός

    2001-02: Ολυμπιακός

    2002-03: Ολυμπιακός

    2003-04: ΠΑΟ.

    [18] ΑΛΕΜΑΟ: ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (19:01 UTC+2)

    «Η αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου είναι δύσκολη για κάθε ομάδα και κυρίως για τις ευρωπαϊκές ομάδες, αφού το τουρνουά της Ρόδου ήταν γι' αυτές το ξεκίνημα της χρονιάς που διανύουμε. Τα προηγούμενα χρόνια στα πρώτα τουρνουά είχαμε πάει καλύτερα από εφέτος αλλά αυτό δεν με ανησυχεί καθόλου εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων , το οποίο και είναι ο μεγάλος μας στόχος», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλεμάο και συνέχισε: « Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, μετά το τουρνουά της Ρόδου, είναι να δουλέψουμε σκληρά και να βελτιώσουμε τις αδυναμίες που έχουμε ώστε στα επόμενα τουρνουά να διεκδικήσουμε καλύτερες θέσεις. Θέλουμε ως ελληνικές ομάδες να πραγματοποιήσουμε καλές εμφανίσεις στα επόμενα τουρνουά του WORLD TOUR και να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους. Το δίδυμο Σφυρής Καραντάσιου να βρίσκεται πάντα στην πρώτη 9άδα και οι Κουτρουμανίδου Αρβανίτη στην πρώτη 13αδα»

    Για την συνέχεια ο κ. Αλεμάο εκτίμησε: «πιστεύω πως τουρνουά με τουρνουά θα πηγαίνουμε καλύτερα και είναι νωρίς για να φτάσουμε στην κορύφωση. Αυτό θα γίνει τον Αύγουστο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.. Μπορώ να πω ότι το τουρνουά της Ρόδου ήταν το χειρότερο της καριέρας μου, από άποψης αποτελεσμάτων. Παίρνω την ευθύνη για την αποτυχία . Είναι φυσιολογικό να μην πηγαίνει καλά μια ομάδα, αλλά δεν περίμενα να κάνουμε μια νίκη και έξι ήττες. Για μένα δεν ήταν έκπληξη τα αποτελέσματα στο πρώτο τουρνουά της Βραζιλίας, αλλά στην Ρόδο περίμενα καλύτερη πορεία. Το κακό είναι ότι στεναχωρέσαμε και τους Ροδίτες που μας αγαπούν υπερβολικά».

    Οι Σφυρή/Καραντάσου, Αρβανίτη/Κουτρουμανίδου και ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλεμάο αναχωρούν την Τρίτη για την Κίνα και επόμενος σταθμός τους είναι η Ιαπωνία για το τρίτο και τέταρτο τουρνουά του παγκοσμίου τουρ μπιτς βόλεϊ.

    [19] ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Ο ΓΙΑΡΝΟ ΤΡΟΥΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2004 (18:26 UTC+2)

    Από την πρώτη θέση εκκίνησης, θα ξεκινήσει στο αυριανό γκραν πρι της φόρμουλα 1 του Μονακό ο Ιταλός πιλότος Γιάρνο Τρούλι. Ο Ιταλός πιλότος με Ρενό άφησε πίσω του τον Τζένσον Μπάτον με BAR Χόντα και στην τρίτη τον Φερνάντο Αλόνσο, επίσης της Ρενό. Ο Ραλφ Σουμάχερ μπορεί να έκανε το δεύτερο καλύτερο χρόνο, αλλά θα αρχίσει από τη 12η θέση, καθώς άλλαξε κινητήρα την προηγούμενη Πέμπτη στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μίχαελ Σουμάχερ μετά από μέτρια εμφάνιση βρέθηκε στην τέταρτη θέση.

    Η σειρά που θα ξεκινήσουν οι πιλότοι και οι χρόνοι τους είναι: Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία-Ρενό) 1:13.985, Γιένσον Μπάτον (Βρετανία-BAR) 1:14.396, Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία-Ρενό)1: 14.408, Mίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία-Φεράρι) 1:14.516, Kίμι Ραϊκόνεν (Φιλανδία-ΜακΛάρεν) 1:14.592, Ρούμπενς Μπαρικέλο (Bραζιλία-Φεράρι) 1:14.716, Tακούμα Σάτο (Ιαπωνία-BAR) 1:14.827, Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Bρετανία-ΜακΛάρεν) 1:14.951, Χουάν Μοντόγια (Κολομβία-Γουίλιαμς) 1:15.039, Τζιανκάρλο Φισικέλα (Ιταλία-Σάουμπερ) 1:15.352.

    [20] ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛ ΣΕΪΧΛΙ

    Βαγδάτη, 22 Μαϊου 2004 (17:33 UTC+2)

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε έξω από το σπίτι του ιρακινού υφυπουργού Εξωτερικών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και να σκοτωθούν πέντε άτομα εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν αστυνομικοί.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Αμπντούλ Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ Σεϊχλι υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας τραυματίστηκε ελαφρά στο μέτωπο και το δεξί χέρι και σύντομα θα βγει από το νοσοκομείο.

    Ο Αλ Σεϊχλι είναι μέλος του σιϊτικού μουσουλμανικού κόμματος Dawa στο οποίο άνηκε και ο προεδρεύων του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου Ζαχρα Οσμανε Μοχαμαντ, γνωστός και ως Ετζεντιν Σαλιμ, που σκοτώθηκε μαζί με άλλους εννιά ανθρώπους την προηγούμενη Δευτέρα από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το πρωί στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης.

    [21] ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Τελ Αβίβ, 22 Μαϊου 2004 (16:25 UTC+2)

    Ένα κοριτσάκι τριών χρονών παλαιστινιακής καταγωγής σκοτώθηκε σήμερα Σάββατο στον προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα, όπου για πέμπτη μέρα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τις οποίες αξιωματούχος των ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «απολύτως, μα απολύτως απαράδεκτες».

    Το κοριτσάκι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και έπεσε νεκρό την ώρα που πήγαινε να αγοράσει γλυκά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του 19χρονου αδερφού της, το κοριτσάκι θέλησε να αγοράσει κάτι γλυκό την ώρα που έπαιζαν στο σπίτι τους και εκείνος της επέτρεψε να πάει μαζί με τα άλλα παιδάκι της γειτονιάς στο μαγαζί. Την ώρα εκείνη στους δρόμους δεν υπήρχε κανείς, παρά μονάχα τα παιδιά. Σημειώνεται ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη μέρα από τη συγκεκριμένη συνοικία.

    Οι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στα προάστια της πόλης Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάρτυρες κάνουν λόγο για μια έκρηξη που ακούστηκε σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

    Χθες, οι στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αποχώρησαν από δυο συνοικίες του καταυλισμού αφήνοντας πίσω τους δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια. Συνολικά πάντως, 41 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης των Ισραηλινών «Ουράνιο τόξο» που άρχισε την Τρίτη.

    [22] ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΛΟΧΙΑ ΠΟΥ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 22 Μαϊου 2004 (11:15 UTC+2)

    Στρατοδικείο στην πολιτεία της Γεωργίας (ΗΠΑ) επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, σε Αμερικανό στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος λιποταξίας, από τη μονάδα του στο Ιράκ.

    Πρόκειται για το λοχία Καμιλο Μετζια, που υπηρέτησε στο Ιράκ για ένα πεντάμηνο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2003, όταν πήρε άδεια, αλλά στη συνέχεια δεν επέστρεψε στη μονάδα του.

    Ο ίδιος, τονίζει ότι ποτέ δεν ήταν υποστηριχτής «ενός πολέμου για το πετρέλαιο», δηλώνοντας ότι είδε πολίτες να σκοτώνονται και κρατούμενους να βασανίζονται, πριν ακόμη γνωστοποιηθεί η υπόθεση της φυλακής Αμπου Γκρέιμπ.

    Παράλληλα δηλώνει ότι πράττει το σωστό, σύμφωνα με τη συνείδησή του και τα πιστεύω του, τονίζοντας την απόφασή του να φυλακιστεί, παρά να επιστρέψει στο Ιράκ.

    Ο λοχίας υπηρετεί στην εθνοφρουρά της Φλόριντα, ενώ είναι κάτοικος ΗΠΑ, έχοντας διπλή υπηκοότητα από την Κοστα Ρίκα και τη Νικαράγουα.

    [23] 37 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

    Ουάσιγκτον, 22 Μαϊου 2004 (10:18 UTC+2)

    Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι τουλάχιστον 37 κρατούμενοι πέθαναν στις φυλακές του Ιράκ, αλλά και του Αφγανιστάν.

    Μερικοί από τους θανάτους αυτούς αποδόθηκαν σε φυσικά ή απροσδιόριστα αίτια, ενώ δέκα περιπτώσεις καταχωρήθηκαν ως αυτοκτονίες.

    Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι κρατούμενοι πέθαναν πριν ή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα τουλάχιστον δύο από τους θανάτους, έχουν καταγραφεί στη φυλακή Αμπου Γκρέιμπ, κοντά στη Βαγδάτη, από όπου προέρχονται και οι φωτογραφίες βασανισμού των κρατουμένων, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του πενταγώνου, έχουν ενεργοποιήσει διαδικασία έρευνας για αρκετές υποθέσεις.

    [24] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

    Νέα Υόρκη, 22 Μαϊου 2004 (08:56 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Μπορούντι, μετά τον τερματισμό της 10χρονης εθνικιστικής διένεξης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Αναν πρότεινε την αντικατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, από τη δύναμη του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις ξέσπασαν το 1993, όταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος των Χούτου, δολοφονήθηκε από αλεξιπτωτιστές των Τούτσι.

    Στο εμφύλιο αιματοκύλισμα που ακολούθησε σκοτώθηκαν περίπου 300.000 άνθρωποι.

    Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήταν ομόφωνη για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης 5.500 αντρών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 May 2004 - 18:14:06 UTC