Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ" Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [03] TO 10o THESSALONIKI FORUM & Η ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗ ΝΑ
  • [04] Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
  • [05] ΨΗΦΙΣΜΑ Ν.Σ. ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΘΙΜΟΥ
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [07] ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ
  • [08] ΚΟΘ ΚΚΕ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΙΛΕΡ ΚΑΙ ΑΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Π. ΞΩΧΕΛΛΗ
  • [10] ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [11] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΝΤΕ ΠΑΛΑΘΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ
  • [12] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [13] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,95 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ
  • [15] ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΠΥΡΟ ΛΑΤΣΗ
  • [17] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ" ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ
  • [18] ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΣΤΙΣ
  • [20] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 51ο ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • [21] ΜΟΝΑΚΟ - ΠΟΡΤΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [22] ΑΘΗΝΑ 2004: ΛΙΓΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ
  • [23] Ο Σ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [24] Ο ΧΑΓΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
  • [25] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΙΡΚΟΥΚ - ΤΖΕΪΧΑΝ
  • [26] ΠΑΣΚΑΛ ΛΑΜΙ: ΤΟ 2006 Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
  • [27] ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΑ
  • [28] Η APPLE "ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ"
  • [29] ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ
  • [30] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ
  • [34] ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT EXCHANGE 2004

  • [01] "ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ" Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Aθήνα, 24 Μαϊου 2004 (16:29 UTC+2)

    "Πρώτη θέση με καθαρή διαφορά" είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε χαιρετισμό του στους υποψηφίους του κόμματος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αποστολή των ευρωβουλευτών της ΝΔ είναι να διεκδικούν μέσα στην Ευρώπη, και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, και να επιδιώκουν πολιτικές για τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή.

    Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου ανέφερε πως έχουν ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση ενώ παρουσιάζοντας τις κεντρικές επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για μεταρρύθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλαγές με κοινωνική συναίνεση, σύγχρονη διακυβέρνηση με αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους - πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις 80 μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ οι προσπάθειες αποδίδουν ήδη καρπούς και έχουν δοθεί ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.

    Απευθυνόμενος στους απερχόμενους ευρωβουλευτές ο κ. Καραμανλής τους συνεχάρη για το πολύ σημαντικό έργο τους ενώ από τους νέους υποψηφίους ζήτησε να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να εγγυηθούν την αποτελεσματική προώθηση των θέσεων και των συμφερόντων της Ελλάδας στη νέα μεγάλη Ευρώπη.

    Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Καραμανλή:

    " Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

       Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα 450 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες από 25 κράτη, προσερχόμαστε στις κάλπες για να αναδείξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

        Απλά και μόνο η έκταση του γεγονότος θα μπορούσε να επισημάνει τη σημασία της ψήφου μας. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα αιρετό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι εξελίσσεται σε ένα πολύ ισχυρό θεσμικό όργανο.    

        Οι εκλογές της 13ης Ιουνίου έχουν ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική διάσταση. Αφορούν τον ελληνικό δρόμο, για την Ευρώπη της ισόρροπης ανάπτυξης, την Ευρώπη της ασφάλειας, την Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας. Αφορούν άμεσα τον Ευρωπαίο - Έλληνα πολίτη και τις πολιτικές που προωθούμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, για την ανακούφιση της καθημερινότητάς του.

        Αφορούν τη διεκδίκηση -μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα- και την αξιοποίηση αποφάσεων και προϋποθέσεων για την τόνωση της απασχόλησης, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

        Αφορούν τη στήριξη -την υπεράσπιση και την προώθηση- των εθνικών μας υποθέσεων και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Αφορούν το μέλλον της νέας μεγάλης Ευρώπης, την πορεία για την πολιτική ενοποίηση, την επόμενη διεύρυνση, όπως επίσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Και όλα αυτά είναι μείζονος σημασίας θέματα για όλες και για όλους.

            Στη σημερινή διευρυμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη οι κοινές αρχές και αξίες. Η δύναμη της ευρωπαϊκής συναντίληψης, επουλώνει - μια για πάντα - τα σημάδια τραυματικών εμπειριών, που μας ταλάνισαν στο παρελθόν.

        Και ακόμα η διεύρυνση θέτει νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που δεν αφορούν μόνο τους τεχνοκράτες ή τις Κυβερνήσεις, αλλά προκλήσεις που αφορούν και μάλιστα άμεσα τους πολίτες. Αφορούν όλους τους Έλληνες, αλλά και τους πολίτες κάθε ευρωπαϊκού κράτους.

        Κορυφαίο ζήτημα για την πορεία και το νέο ρόλο της Ευρώπης στον Κόσμο, είναι η πολιτική ενοποίηση και το ''βήμα σταθμός'', που πραγματοποιείται με την κατάρτιση του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σταδιακά μετατρέπεται από μια αφηρημένη έννοια, σε ένα συγκεκριμένο όραμα. Παύει πια να είναι μια υπόθεση λίγων. Γίνεται όραμα, που άμεσα αφορά, κάθε ευρωπαίο πολίτη.

        Οι δικές μας θέσεις είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Είμαστε οι πρωτοπόροι, οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

        Στόχος μας είναι μια Μεγάλη Ευρώπη των πολιτών. Μια Ευρώπη των πολιτών που δεν θα αφήνει πίσω κανέναν. Μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική, περισσότερο κοινωνική, περισσότερο δημοκρατική.

        Στόχος μας είναι μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Μια Ευρώπη που έχει κομβικό ρόλο στη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι, ώστε να γίνει η Ενωμένη Ευρώπη περισσότερο κατανοητή, ως θεσμός, περισσότερο προσιτή στους πολίτες της.

        Στις 8 Μαρτίου ξεκινήσαμε με συνεπή και σταθερά βήματα, την υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και του σχεδίου μας για τη Νέα Διακυβέρνηση, στη βάση αρχών και αξιών.   

        Σημείο αναφοράς της Νέας Διακυβέρνησης και κεντρικός στόχος μας, είναι η βελτίωση των όρων ζωής των πολλών, η αλλαγή, η μεταρρύθμιση, της καθημερινότητας. Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Καταληκτικός στόχος μας είναι η δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να αισθάνεται ο πολίτης πραγματικά ασφαλής και ισχυρός.

        - Να έχει πρόσβαση και επιλογές στην εργασία.

        - Πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην Παιδεία και στη μόρφωση.

        - Κοινωνική προστασία.

        - Ποιότητα στις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

        - Ισότιμη συμμετοχή σε μια κοινωνία ασφάλειας και ευημερίας.

           Από τις 8 του Μάρτη έχουν περάσει λιγότερες από 80 ημέρες. Οι προσπάθειές μας αποδίδουν ήδη καρπούς. Σε αυτή τη διαδρομή της Νέας Διακυβέρνησης, βαδίζουμε με την πεποίθηση ότι οι σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας, της εποχής μας απαιτούν μεταρρυθμίσεις με κοινωνική συναίνεση.

        Σε αυτή τη διαδρομή βαδίζουμε με την πεποίθηση ότι η σύγχρονη διακυβέρνηση μπορεί να γίνει πράξη μόνον μέσα από σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους, του πολίτη και της πολιτικής.

        Σε αυτή τη διαδρομή, βαδίζουμε με την πεποίθηση ότι η σύγχρονη διακυβέρνηση στηρίζεται στην αξιοπρέπεια, στο ήθος, στη ρεαλιστική προσέγγιση, στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα.

            Οι ευρωβουλευτές μας έχουν μια διπλή αποστολή:

        Να διεκδικούν μέσα στην Ευρώπη:

        Και για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

        Ταυτόχρονα να διεκδικούν για την Ευρώπη, μια ακόμη καλύτερη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Να διεκδικούν πολιτικές για τον άνθρωπο και για την κοινωνική συνοχή.

        Οι προσπάθειες είναι κοινές. Οι διαδρομές, επίσης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο εσωτερικό της Χώρας για να επιφέρουμε την πραγματική αλλαγή στην ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να εδραιώσουμε έναν νέο ρόλο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη και προασπίζουμε - μέσω των εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή - τα ελληνικά αιτήματα. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, όλες τις ευκαιρίες, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά μας.

        Η ευρωπαϊκή μας προοπτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες που έχουμε και τις ευκαιρίες που θέλουμε να κατακτήσουμε ως Έλληνες πολίτες της Νέας Ευρώπης. Είναι συνδεδεμένη με την αποφασιστικότητα και την ικανότητά μας να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών τους χθες και να βαδίσουμε, με σταθερά και σίγουρα βήματα, στο αύριο.

        Η τακτική της Παράταξής μας για τις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια και αποδεικνύει τη συνέπεια της στρατηγικής μας. Αντίπαλοί μας είναι τα καθημερινά, μεγάλα προβλήματα του πολίτη. Δύναμή μας είναι η πλατειά κοινωνική συμμαχία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα πορεία στη Νέα Εποχή. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Σεβόμαστε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Επιμένουμε στην προβολή των θέσεων, των επιτυχιών που είχαμε στους πρώτους μήνες της Νέας Διακυβέρνησης, του έργου που προωθούμε σε όλους τους τομείς.

        Θέλουμε πολιτική αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών. Θέλουμε χαμηλούς τόνους, αλλά όχι χαλαρή ψήφο. Στόχος μας είναι η πρώτη θέση, με καθαρή διαφορά.

        Καταλήγοντας θέλω να υπογραμμίσω την έξοχη παρουσία της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πολύ σημαντικό έργο που επιτέλεσαν. Τους συγχαίρω γι΄ αυτό. Εκφράζω την ικανοποίησή μου και - πιστεύω - την ικανοποίηση ολόκληρης της Παράταξης, για τη μεγάλη τους προσφορά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα και το κοινωνικό σύνολο.

        Συγχαίρω τους απερχόμενους για το πολύ σημαντικό έργο τους. Και τους καλώ να παραμείνουν στις επάλξεις των κοινών προσπαθειών, των κοινών μας αγώνων.

        Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους εσάς που συγκροτείτε το νέο ψηφοδέλτιο της Παράταξής μας. Εκφράζετε την πλατειά κοινωνική συμμαχία που οδηγεί την Ελλάδα στη Νέα Εποχή. Συνθέτετε την πείρα με την ανανέωση. Προσφέρατε στις εθνικές εκλογές και συμβάλατε αποτελεσματικά στην πολιτική αλλαγή. Εγγυάστε μια σημαντική εκλογική επιτυχία στις 13 Ιουνίου. Εγγυάστε την αποτελεσματική προώθηση των θέσεων και των συμφερόντων της Πατρίδας μας στη Νέα Μεγάλη Ευρώπη.

        Σας ζητώ να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας και μέχρι τις εκλογές, αλλά κυρίως κατά την επόμενη περίοδο. Μαζί δημιουργούμε την Ελλάδα του 2010 στην Ευρώπη του μέλλοντός μας.   

        Σας συγχαίρω, σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία".

    [02] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Πάτρα, 24 Μαϊου 2004 (10:58 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα, με την τοποθέτηση και του τελευταίου τμήματος στο κατάστρωμά της, οι εργασίες της γέφυρας του Ρίου - Αντίρριου, μεγάλο μέρος των οποίων έγιναν κάτω από τη θάλασσα.

    Το έργο, συνολικού κόστους 750 εκατομμυρίων ευρώ, κάνει πραγματικότητα τη ζεύξη της Πελοποννήσου με τη Στερεά Ελλάδα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα με 4 πυλώνες (διαμέτρου 90 μέτρων), συνολικό μήκος καταστρώματος 2.252 μέτρα, πλάτος καταστρώματος περίπου 28 μέτρα, ενώ έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μία επιπλέον λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πεζοδρόμιο.

    Όσον αφορά στο χρόνο που θα απαιτείται για το πέρασμα από το Ρίο στο Αντίρριο και αντιστρόφως, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει τα 4 λεπτά, καθώς ο μέσος όρος ταχύτητας των αυτοκινήτων θα είναι 80 χλμ την ώρα.

    Σύμφωνα με μελέτες θα διέρχονται από τη νέα γέφυρα περίπου 10.000 αυτοκίνητα ημερησίως ενώ τις περιόδους αιχμής τα αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν και τα 25.000.

    Στα διόδια το αντίτιμο θα διαμορφωθεί στην τελική τιμή των 9,72 ευρώ (η μέγιστη τιμή που ορίζει η σύμβαση). Ωστόσο σύμφωνα με τους κατασκευαστές μελετάται και μία ειδική πολιτική πληρωμής των διοδίων για τους συχνούς χρήστες.

    Η γέφυρα που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο είναι το πρώτο έργο που παραδίδεται πριν από το συμβατικό χρόνο που έληγε στις 24 Δεκεμβρίου του 2004 και υπολογίζεται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Στις 8 Αυγούστου, η γέφυρα θα είναι ανοιχτή για να περάσει από εκεί συμβολικά η Ολυμπιακή Φλόγα

    [03] TO 10o THESSALONIKI FORUM & Η ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (15:42 UTC+2)

    Παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας-Μαυροβουνίου, του αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, αλλά και -για πρώτη φορά- ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα του βοηθού γενικού γραμματέα πολιτικών υποθέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, το 10ο Thessaloniki Forum.

    To φόρουμ, στο οποίο θα παραβρεθούν επίσης ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Ερχαρντ Μπούσεκ, Ελληνες και Βαλκάνιοι υπουργοί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου και "ηχηρά" επιχειρηματικά ονόματα, διοργανώνεται και φέτος από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Hyatt Regency.

    Η 10η διοργάνωση του Thessaloniki Forum, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αποκτά φέτος βαρύνουσα οικονομική, αλλά και πολιτική σημασία, δεδομένου ιδίως ότι τα τελευταία χρόνια τα πιόνια στη βαλκανική σκακιέρα αναδιατάσσονται και οι εξελίξεις -μετά και την πρόσφατη διεύρυνση της ΕΕ- επιτάσσουν νέα επιχειρηματική στρατηγική.

    Στο σκηνικό αυτό, το βασικό μήνυμα του φετινού φόρουμ είναι ότι το τοπίο αλλάζει, όπως και οι επιχειρηματικές προτεραιότητες, ενώ η ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γίνεται ολοένα επιτακτικότερη. Τα βασικά συμπεράσματα του φόρουμ θα επιδοθούν στον πρωθυπουργό, ώστε να αποτελέσουν "μαγιά" για τη χάραξη νέας στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή.

    "Οι φετινές εργασίες του FORUM αναμένεται να βοηθήσουν τον επανακαθορισμό της στρατηγικής επέκτασης πολλών ελληνικών και διεθνών ομίλων στα κράτη της Βαλκανικής, καθώς οι παράμετροι της πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής κινητικότητας εμφανίζουν σοβαρές διακυμάνσεις, θετικές και αρνητικές", υπογράμμισε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης και πρόσθεσε ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα σήμερα είναι η ταχύτατη κινητοποίηση του ΥΠΕΞ για την αναβάθμιση της οικονομικής διπλωματίας, π.χ, μέσω της εκπαίδευσης των διπλωματών, σε συνεργασία με τους κατάλληλους οργανισμούς και φορείς.

    ΤΑ 10 ΔΙΣ. $ ΑΓΓΙΖΟΥΝ

    ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗ ΝΑΕ

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμ, Νίκος Ευθυμιάδης, υπενθύμισε ότι, βάσει των στοιχείων του ΥΠΕΞ, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης περί τα 7,2 δισ. δολ τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που το σύνολο των ξένων επενδύσεων στην περιοχή δεν υπερβαίνει τα 26 δισ.

    Μάλιστα, αν -όπως είπε- συνυπολογιστούν σε αυτό το ποσό και άλλου τύπου επιχειρηματικά ανοίγματα -π.χ, εμπορικού χαρακτήρα- το σύνολο των ελληνικών επενδεδυμένων κεφαλαίων προσεγγίζει τα 10 δισ., καταδεικνύοντας τον ρόλο των Ελλήνων επιχειρηματιών στην περιοχή (ο οποίος άλλωστε, ωθεί τους ξένους ομίλους στο να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ελληνική επιχειρηματική στρατηγική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη).

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πετρελαϊκή κρίση, η ρευστή κατάσταση στο Κόσοβο και οι εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν αρνητικά τις κινήσεις της οικονομικής διπλωματίας και ακυρώνουν βραχυπρόθεσμα θετικές εξελίξεις, όπως είναι η προοπτική ένταξης στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των υποψηφίων προς ένταξη κρατών.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

    Στο τοπίο που διαμορφώνουν όλες οι παραπάνω εξελίξεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή και της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Bόισλαβ Κοστούνιτσα. Αναλυτικότερα, για πρώτη φορά μετά από την εκλογική του νίκη, ο κ.Καραμανλής αναμένεται να προδιαγράψει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή, ως ηγέτης της χώρας που αποτέλεσε την τελευταία δωδεκαετία τον πυλώνα της σταθερότητας στα ταραγμένα Βαλκάνια.

    Από την πλευρά του, ο κ.Κοστούνιτσα αναμένεται να δώσει καίριες απαντήσεις στην κοινή αγωνία για την έξοδο της χώρας του από την απομόνωση και την υστέρηση και τη μελλοντική της ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εξάλλου, στις εξελίξεις που "τρέχουν" ηδη ή κυοφορούνται στη Νοτιαονατολική Ευρώπη θα αναφερθεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που έχει πολυετή εμπειρία για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

    Η παρουσία για πρώτη φορά στις εργασίες του FORUM ανώτατου εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, του Γκίντερ Αλτενμπεργκ, βοηθού γενικού γραμματέα για τις πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφαλείας, αποκτά βαρύνουσα σημασία για την αναίρεση των προβλημάτων που δημιουργούν οι εναπομείνασες εστίες κρίσης στην περιοχή

    Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν στα δύο δείπνα του THESSALONKI FORUM. Συγκεκριμένα, στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαϊου θα μιλήσει ο κ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του κ. Καραμανλή. Στα άλλα επίσημα γεύματα, το μεσημέρι της Δευτέρας και της Τρίτης, ομιλητές θα είναι αντίστοιχα οι κύριοι Αλτενμπεργκ και Κοστούνιτσα.

    Στις πολιτικές προσωπικότητες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των συνέδρων συγκαταλέγονται ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γιόβαν Μανασιέβσκι, ο Έλληνας κοινοτικός Επίτροπος, Σταύρος Δήμας, ο υτπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης (και ο υφυπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης), ο Βούλγαρος ομόλογός του, Σόλομον Πάσι, ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, Αλί Μπαμπατζάν, καθώς επίσης και οι υφυπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Το "παρών" θα δώσουν επίσης ο αναπληρωτής δήμαρχος Τιράνων Εντι Ράμα, ο Ερικ Στιούαρντ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Erhard Busek, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Αθήνα κ.α.

    Στα τέσσερα workshops του THESSALONIKI FORUM, που έχουν ως θεματικές ενότητες την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες και τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε σημεία αιχμής, που θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι ομιλητές. Μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΕΛΠΕ, Τίμος Χριστοδούλου και της ΔΕΠΑ, Ραφαήλ Μωυσής.

    Βασικός χορηγός του THESSALONIKI FORUM είναι η «ΑLUMIL», χορηγός η Coca Cola HBC και υποστηρικτές η INTRACOM και η AEGEAN OIL. Επίσημος αερομεταφορέας είναι η AEGEAN AIRLINES._

    ΑΛ.Γ

    [04] Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (14:45 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 συνέδρους - εκπροσώπων των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, των χορηγών, εκπροσώπων υπηρεσιών Ασφαλείας καθώς επίσης και της Interpol και Europol- άρχισε το πρωί στην έδρα της «Αθήνα 2004» η Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κατά την έναρξη της Διάσκεψης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, χαρακτήρισε τη διάσκεψη εξόχως σημαντική και με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς διεξάγεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία, όλων όσων θα συνεργαστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η Ολυμπιακή Ασφάλεια αποτελεί συνισταμένη άρτιας εκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων».

    «Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε ανθρώπους και διοργάνωση. Μπορούμε να εγγυηθούμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά έχει εξασφαλίσει όλες τις δυνατότητες σε ανθρώπινο επίπεδο, για την ασφαλή διοργάνωση των Αγώνων», κατέληξε ο κ.Βουλγαράκης.

    Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι η Αθήνα έχει γίνει μια πιο ασφαλής πόλη. Διαθέτουμε την εκπαίδευση, το προσωπικό και την τεχνολογία που απαιτείται για την προστασία της Αθήνας αυτό το καλοκαίρι, αλλά και στο μέλλον. Ο προϋπολογισμός που έχει διαθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο σχεδιασμός του προσωπικού για την προστασία των Αγώνων είναι χωρίς προηγούμενο στην Ολυμπιακή ιστορία».

    Η κ.Αγγελοπούλου επίσης υποστήριξε: «Η ασφάλεια αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα, και ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών η Αθήνα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον κόσμο στην ιστορική επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» σε πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και δηλώσεις: «Πρόσφατα, ένα από τα κράτη-με τα οποία συνεργαζόμαστε στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, η Αυστραλία, επέλεξε να δημοσιοποιήσει μια προειδοποίηση για όσους έχουν προορισμό την Ελλάδα και αυτό κατά τη διάρκεια μιας πολύ πετυχημένης συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα θεωρώ ότι έτσι βλάπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    «Καμία Οργανωτική Επιτροπή και καμία κυβέρνηση διοργανώτριας χώρας δεν έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία - στο Ολυμπιακό Χωριό, στις εγκαταστάσεις όπου θα αγωνιστούν οι αθλητές, αλλά και στην πόλη όπου οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν την ιστορία και τη φιλοξενία της Αθήνας», κατέληξε η κ.Αγγελοπούλου. Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» υπογράμμισε, επίσης, ότι πολλά από τα σχόλια αναφορικά με την προετοιμασία στον τομέα της ασφάλειας είναι αβάσιμα.

    Ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, σερ Ντέιβιντ Μάντεν, ως εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, υπογράμμισε: «Η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας απαιτεί παγκόσμια συνολική αντιμετώπιση. Ο κοινός μας στόχος είναι ασφαλείς και ευχάριστοι Ολυμπιακοί Αγώνες».

    Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα τεράστιο, πολύπλοκο και πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, αφού τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

    [05] ΨΗΦΙΣΜΑ Ν.Σ. ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΘΙΜΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 24 Μαϊου 2004 (20:39 UTC+2)

    Την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, Άνθιμο, για την πολύπλευρη τριαντάχρονη προσφορά του στον τόπο και στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, εκφράζει με ψήφισμα του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου.

    Όπως αναφέρει «η κοινωνική και πνευματική παρουσία του και η φιλανθρωπική τακτική του, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

    Το κενό που αφήνει πίσω του ο Μητροπολίτης Άνθιμος Ρούσσας, πρέπει να καλυφθεί από πρόσωπο επάξιο με την μέχρι τώρα παρουσία και παρεμβατικότητα της τοπικής εκκλησίας, στο κοινωνικό και ευρύτερο γίγνεσθαι.

    Εκφράζει τις ευχές του για κάθε επιτυχία στη νέα του θέση, ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και εύχεται να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία το έργο του σε αυτή».

    Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στο ίδιο ψήφισμα προτείνει ως νέο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Κουκουρίδη.

    Όπως αναφέρει: «Είναι γέννημα θρέμμα της πόλης μας και χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στην τοπική μας κοινωνία. Λειτουργεί και κηρύσσει με ήπιους τόνους και έχει ευρεία απήχηση. Η γνώση της τουρκικής γλώσσας τον κάνει οικείο και τον φέρνει κοντά στη μικρή μουσουλμανική μειονότητα του νομού μας.

    Η επιτελική του θέση στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, κοντά στον Μητροπολίτη Άνθιμο την τελευταία 25ετία, τον καθιστά έμπειρο συνεχιστή των όσων εκκλησιαστικών έργων υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη στη Μητρόπολη. Η μέχρι τώρα καλή συνεργασία του με τους ιερείς των Ενοριών, με τους Ιερομονάχους, με τα Ηγουμενοσυμβούλια των Μοναστηριών και τα ΔΣ των Ιδρυμάτων εγγυάται την ομαλή εικόνα της διοικήσεως της Μητρόπολης. Η σχέση του με τους νέους είναι άριστη. Η ενασχόληση του με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, ιστορικά και λαογραφικά, τον καθιστά απαραίτητο κρίκο για την περαιτέρω αναζήτηση, εμβάθυνση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων του νομού και της ευρύτερης περιοχής».

    Ο.Ο.

    [06] ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (20:32 UTC+2)

    Το παρών έδωσε και φέτος η Θεσσαλονίκη στη μεγαλύτερη οικονομική εκδήλωση των Ελληνοαμερικανών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην έκθεση «Ερμής - ΕΧΡΟ», που διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά στις Η.Π.Α. Στη φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ατλάντικ Σίτυ, συμμετείχαν 80 εκθέτες από πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. και την Ελλάδα, ενώ τα περίπτερα και τα εκθετήρια επισκέφθηκαν περισσότερα από 4.000 άτομα.

    Την έκθεση εγκαινίασε ο Γραμματέας του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, Δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς, καθώς οι διοργανωτές θέλησαν να τιμήσουν την αντιπροσωπεία της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή της. Ο κ. Τσουκνιδάς μετέφερε στους διοργανωτές, τους εκθέτες και τους επισκέπτες το μήνυμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασιλείου Παπαγεωργοπούλου, ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία των ομογενών και κάλεσε όλους να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αγάπη για τα ελληνικά συμφέροντα.

    Το Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Κουράκης, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, Δημοτικός Σύμβουλος Κορώνειας Βασ. Σιόπης.

    Το περίπτερο της Θεσσαλονίκης στήθηκε σε κεντρικό σημείο του εκθεσιακού χώρου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, που δεν έκρυβαν την συγκίνηση και τη νοσταλγία τους για την πατρίδα. Απ΄ αυτό διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό τόσο στα αγγλικά όσο και τα ελληνικά που αφορούσε όχι μόνο το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των φορέων της πόλης και της ομογένειας.

    Η αντιπροσωπεία θα παραστεί την Παρασκευή στην τελετή έναρξης του Ετησίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Η.Π.Α., που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

    [07] ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Κοζάνη, 24 Μαϊου 2004 (20:30 UTC+2)

    «Θα παρέχω τα μέγιστα, ώστε το προϊόν Κρόκος να γίνει ακόμη πιο γνωστό, αλλά και να λύσουμε τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν τους Κροκοπαραγωγούς». Αυτά τόνισε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, στο Δ.Σ. και στα μέλη του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Ν. Κοζάνης.

    O Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι η ένταξη και η εφαρμογή προγραμμάτων με σκοπό την προώθηση του κρόκου αποτελούν προσωπικό του στοίχημα. «Με την άριστη συνεργασία θα εξασφαλίζουμε τη μέγιστη προώθηση του προϊόντος, ένα ευοίωνο μέλλον για τους καλλιεργητές του, ενώ επίσης θα προτρέψουμε και νέους να συνεχίσουν την καλλιέργειά του» πρόσθεσε.

    Ο κ. Λεούδης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού από τον πρόεδρο κ. Πατσιούρα και ενημερώθηκε για όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας του κρόκου.

    Ο κ. Λεούδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το καλοκαίρι στην Αθήνα, σε ειδική έκθεση, όπου θα συμμετέχει με ειδικό περίπτερο και κάλεσε το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και τα μέλη του, να βρίσκονται κοντά στις προσπάθειές του για την καλύτερη προβολή και προώθηση του κρόκου, από διάφορα ''κανάλια πώλησης'' όπως αυτό των φαρμακείων.

    Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε εξάλλου το Δήμο Ελίμειας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Κάτανα, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δήμου, τα προγράμματα, τις δράσεις και τα έργα που δρομολογούνται.

    [08] ΚΟΘ ΚΚΕ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΙΛΕΡ ΚΑΙ ΑΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ανεπιθύμητους χαρακτηρίζει τους Γκίντερ Αλντεμπεργκ, βοηθό γενικού γραμματέα πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας του ΝΑΤΟ και Τόμας Μίλερ, πρέσβη των ΗΠΑ, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.

    « Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της πόλης την προκλητική παρουσία του βοηθού γενικού γραμματέα πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας του ΝΑΤΟ Γκίντερ Αλντεμπερκ καθώς και του εκπροσώπου της κυβέρνησης των αρχιδολοφόνων των ΗΠΑ, πρέσβη Τόμας Μίλλερ, με αφορμή το Thessaloniki Forum που διοργανώνεται 24 25 Μάη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΟΘ ΚΚΕ.

    «Η ανθρωπότητα παρακολουθεί αυτές τις μέρες με ανείπωτο αποτροπιασμό όχι μόνο τα ειδεχθή βασανιστήρια στο Ιράκ αλλά την καθημερινή σφαγή αμάχων στο Ιράκ και την Παλαιστίνη από τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές και την κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς και την ωμή προσπάθεια επέμβασης ενάντια στο λαό της Κούβας», τονίζεται.

    «Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικοπολιτικών οργανισμών της Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας συσκέπτονται στην πόλη μας για να διαμοιράσουν τον πλούτο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την «ευγενική» χορηγία της ALUMIL, της Coca- Cola, της Ιntracom, της Aegean Oil», αναφέρεται.

    «Επιβεβαιώνεται ότι αυτοί οι οργανισμοί, είτε πρόκειται για το ΝΑΤΟ, είτε για την ΕΕ, μοναδικό τους μέλημα έχουν την ασφαλή εξασφάλιση των κερδών του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η εγχώρια πλουτοκρατία προσβλέπει στη συνεργασία μαζί τους, με σκοπό να καρπωθεί μέρος από τα οφέλη αυτά απομυζώντας ταυτόχρονα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, μέσω των 500 δισ. δρχ. από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που έχει δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον Κουβανικό λαό που διοργανώνουν την Τρίτη 7 μμ στο Άγ. Βενιζέλου το Π.Α.ΜΕ. και η Ε.Δ.Υ.Ε.Θ. και ταυτόχρονα να διαδηλώσει την αντίθεσή του

    «·Στην προκλητική παρουσία των εκπροσώπων του Ιμπεριαλισμού στην Θεσσαλονίκη

    ·Στις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

    ·Για το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος σε πιο κοινωνικό πολιτικό σύστημα θέλει να ζήσει».

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Π. ΞΩΧΕΛΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (20:24 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής για τον Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Παναγιώτη Δ. Ξωχέλλη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 18.00μμ., στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής.

    Ο τιμώμενος που συνταξιοδοτήθηκε πέρσι, υπηρέτησε στη Φιλοσοφική Σχολή από το 1975. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Παιδαγωγικής, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής. Διηύθυνε το Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής και ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας Σχολικών Βιβλίων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Διηύθυνε πολλά ερευνητικά προγράμματα, δημιούργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής, συνετέλεσε αποφασιστικά στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

    Για τον Π. Ξωχέλλη θα μιλήσουν ο καθηγητής Μιχάλης Κελπανίδης, ο καθηγητής Αχιλλέας Καψάλης, η καθηγήτρια Ζωή Παπαναούμ και η επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Χοντολίδου ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Δημήτριος Αυγελής θα παραδώσει στον κ. Ξωχέλλη αναμνηστικό.

    [10] ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (20:58 UTC+2)

    Αύξηση έξι χιλιοστών του ευρώ σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από τις 17/5 έως και την Παρασκευή 21/5.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 0,847 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ξεπερνά τα 0,82 ευρώ σε όλους τους νομούς της χώρας. Σε 28 νομούς διαμορφώνεται πάνω από 0,85 ευρώ, ενώ στην Κεφαλλονιά, όπου καταγράφεται η υψηλότερη τιμή, φθάνει στα 0,912 ευρώ ανά λίτρο.

    Η μέση τιμή ανά την Ελλάδα της super αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 0,95 ευρώ από 0,944 ευρώ στην προηγούμενη τιμοληψία, ενώ σε τέσσερις νομούς της χώρας (Κέρκυρα, Κυκλάδες, Λευκάδα, Ρέθυμνο) ξεπερνά το 1 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της super διαμορφώνεται στα 0,897 ευρώ ανά λίτρο (0,89 ευρώ προηγούμενη μέτρηση) και σε 28 νομούς ξεπερνά τα 90 λεπτά και του diesel κίνησης στα 0,74 ευρώ.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια του νομού Αττικής είναι 0,846 ευρώ και της super 0,896 ευρώ. Στο νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 0,825 ευρώ και της super 0,879 ευρώ.

    [11] ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΝΤΕ ΠΑΛΑΘΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (20:53 UTC+2)

    Με θετικό πνεύμα αντιμετώπισε το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων κατά περιόδους κρίσεων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ενέργειας και Μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, με την οποία συναντήθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.

    Όπως είναι ήδη γνωστό η ελληνική πρόταση αφορά το σύνολο των κρατών- μελών της ΕΕ, ωστόσο η κα ντε Παλάθιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο μόνο στη χώρα μας, κυρίως λόγω διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κατά τη συνάντησή τους η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και ο κ.Σαλαγκούδης συζήτησαν επίσης θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με την ενεργειακή και φορολογική πολιτική που ακολουθείται.

    Ο κ.Σαλαγκούδης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Γκιουλέρ Μεχμέτ, της Βουλγαρίας Μίλκο Κοβάτσεφ, τον υφυπουργό Ενέργειας του Καζακστάν κ.Ισμπουραμπέντοφ και τον υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας Αντώνιο Μαρτσάνο, με τους οποίους συζήτησε το θέμα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, του αγωγού φυσικού αερίου Κασπίας- Τουρκίας- Ελλάδος- Ιταλίας και θέματα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών.

    Κατά την άτυπη συναντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του Φόρουμ, παρουσία της κ. ντε Παλάθιο, οι υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη αύξησης της παραγωγής αργού, ενώ αναγνωρίσθηκε το πρόβλημα της αστάθειας των τιμών στην διεθνή αγορά πετρελαίου και της παρουσίας κερδοσκοπικών τάσεων σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στις προθεσμιακές αγορές. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι υψηλές τιμές δρουν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ αντίθετα οι χαμηλές τιμές οδηγούν σε στασιμότητα επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα.

    Όπως επισημάνθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει την σταθερότητα των διεθνών τιμών και κρίνει αναγκαίες τις διαρθρωτικές ρυθμίσεις (θεσμικό πλαίσιο) και τη διαφάνεια στις χώρες παραγωγής, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η προσέλκυση επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής, στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης για την ανάπτυξη νέων πηγών εφοδιασμού.

    Από την πλευρά των παραγωγών χωρών εκφράσθηκαν προβληματισμοί για την πορεία της πραγματικής ζήτησης ενέργειας, για τους κινδύνους από την υπερεκτίμηση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών, ενώ επισημάνθηκε ότι η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με πιθανές υπερεπενδύσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις της ζήτησης με τη δημιουργία σημαντικής αργούσας δυναμικότητας και με απώτερο κίνδυνο την κατάρρευση των τιμών.

    Οι χώρες παραγωγής ζήτησαν πρόσβαση στα δίκτυα μεταφοράς και τις υποδομές των καταναλωτριών χωρών, προκειμένου να εμπεδωθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός, ενώ επαναβεβαίωσαν την πρόθεση διατήρησης των τιμών του αργού στη ζώνη 22 έως 28 δολάρια το βαρέλι.

    Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών από την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία οφείλεται τόσο σε πραγματικά αίτια (αυξημένη ζήτηση στην Ασία και τη Β.Αμερική, προβλήματα παράγωγης στη Βενεζουέλα και την Αφρική) όσο και σε κερδοσκοπικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους (συνέπειες πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης υπό το πρίσμα της έντασης στη Μ. Ανατολή), χαιρετίσθηκε η πρόταση της Σ. Αραβίας για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ η οποία όμως παραπέμπεται στο συμβούλιο του ΟΠΕΚ στις 3 Ιουνίου.

    [12] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (20:14 UTC+2)

    Οι στόχοι της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και όπως αναλύθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο απολογισμός των δράσεων του υπουργείου για το πρώτο δίμηνο, οι πρωτοβουλίες του στη μεταολυμπιακή περίοδο και το θέμα της κατάστασης στο χώρο των καυσίμων τέθηκαν επί τάπητος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων είπε πως πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, καθώς η τιμή του πετρελαίου έφθασε στο υψηλότερο μέγεθος των τελευταίων 21 χρόνων, επισήμανε ωστόσο ότι στην εγχώρια αγορά η άνοδος των τιμών είναι όλο αυτό το διάστημα σαφώς χαμηλότερη, σε σύγκριση με την πορεία των διεθνών τιμών, προσθέτοντας πως, αν και η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, ήδη διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση.

    Ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές άλλων προϊόντων, ο κ.Σιούφας τόνισε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά, όπου μέχρι τώρα δεν καταγράφονται ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη υπέβαλαν πρόταση στην ΕΕ για τη θέσπιση κοινού μηχανισμού μείωσης του φόρου στα καύσιμα όταν οι διεθνείς τιμές ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Η έγνοια μας είναι επικεντρωμένη στον πολίτη», είπε χαρακτηριστικα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Σιούφας επισήμανε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή στην Ελλάδα είναι ο μικρότερος στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η θέσπιση του κοινού μηχανισμού αυτόματης μείωσης του φόρου κατά την ελληνική πρόταση αναφέρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και προϋποθέτει τη συμφωνία του ECOFIN. Ανέφερε, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου και της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είπε ότι διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους, είναι υψηλές οι τιμές κατά την έξοδο από τα διυλιστήρια (προ φόρων τιμή).

    Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο κυμαίνεται περίπου στο 70%, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η εξάρτηση αυτή είναι πολύ μικρότερη, καθώς και ότι η χώρα μας δαπανά για εισαγωγή πετρελαίου το 3,8% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος δαπάνης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόνο το 1,4% του ΑΕΠ.

    Όσον αφορά το νόμο για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών στη χώρα, που ψηφίστηκε το 2002, ο κ.Σιούφας είπε πως ουσιαστικά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς «από τις 36 υπουργικές αποφάσεις και το ένα Προεδρικό Διάταγμα που έπρεπε να βγουν, έχουν βγει μόνον πέντε υπουργικές αποφάσεις -και αυτές ελάσσονος σημασίας- και ήδη έχουμε ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν βγει όλες αυτές οι αποφάσεις».

    Για τη σημαντικότερη εξ αυτών η οποία αναφέρεται σε καθημερινή βάση, στη γνωστοποίηση στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των τιμών των εταιριών πετρελαιοειδών, προσέθεσε, έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση με τις εταιρίες που κινούνται στο χώρο εμπορίας πετρελαιοειδών, έχει ήδη δοθεί για δημόσια διαβούλευση και σε δέκα ημέρες αυτή η σημαντική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ.

    Τέλος ο κ.Σιούφας επανέλαβε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση, εφαρμογή των νόμων και σεβασμό των εισοδημάτων των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από τα φαινόμενα της ακρίβειας. Υπογράμμισε δε ότι υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ανταπόκριση, και ανέφερε ενδεικτικά την Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδος, η οποία απευθύνθηκε δύο φορές προς τα μέλη της, προκειμένου να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

    «Πέρα από τον τριπλασιασμό των ελέγχων που γίνονται στα πρατήρια από την πλευρά του υπουργείου, των ελέγχων που κάνει ο τομέας Εμπορίου, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου είναι σε συστηματική επικοινωνία και επαφή με τους νομάρχες όλης της χώρας, όπου και εκεί έχουν αυξηθεί και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, εάν χρειαστεί, οι έλεγχοι», είπε.

    [13] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (19:39 UTC+2)

    Τη δέσμευση για συγκράτηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έλαβε από το σύνολο της αγοράς ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Η σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του κ. Παπαθανασίου, αφορούσε στην πορεία του πληθωρισμού, υπό το βάρος της αύξησης των τιμών των καυσίμων, ενώ σημειώνεται ότι συμμετείχαν οι Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, ΕΕΠ, ΒΕΠ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ, ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ και καταναλωτικές οργανώσεις.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επί τάπητος η διαμόρφωση των τιμών ενόψει και των Oλυμπιακών Aγώνων, και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο Ολυμπιακής συνεργασίας, «για να αντλήσουμε οφέλη, όχι για 15 μέρες αλλά για τα επόμενα 15 χρόνια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

    Το κυβερνητικό σχέδιο κατά των ανατιμήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και από τον ΕΦΕΤ για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, έκδοση ενημερωτικών εντύπων και χαρτογράφηση της αγοράς.

    [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,95 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (19:15 UTC+2)

    Μέρισμα ύψους 0,95 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να διανείμει για την οικονομική χρήση του 2003 η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΕΤ Τιτάν. Η διαπραγμάτευση των ονομαστικών μετοχών της εταιρίας από αύριο, θα γίνεται χωρίς το δικαίωμα πληρωμής του εν λόγω μερίσματος.

    Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών της εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. σήμερα.

    [15] ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 24 Μαϊου 2004 (21:00 UTC+2)

    Δυο άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη που σημειώθηκε, σήμερα, κατά τη διάρκεια άσκησης εξουδετέρωσης ναρκών, στην πόλη Κούκες της Αλβανίας.

    Οπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας νάρκης από μια ομάδα 24 εκπαιδευόμενων.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΠΥΡΟ ΛΑΤΣΗ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2004 (20:35 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου είχε σήμερα το μεσημέρι στο Βουκουρέστι ο Ελληνας επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης με κύριο θέμα την αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία.

    Ο όμιλος Λάτση είναι ο κύριος μέτοχος της Banc Post στη Ρουμανία μέσω των ελληνικών τραπεζών EFG Eurobank Ergasias.

    Ο Ιλιέσκου είπε στον κ. Λάτση ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας και στηρίζει επίσης της ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ" ΜΕ ΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2004 (20:29 UTC+2)

    Η φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Κουντουριώτης» συγκρούστηκε σήμερα με δύο μικρά σκάφη στο λιμάνι της Κωστάντζα στη Ρουμανία, καθώς προσπαθούσε να αγκυροβολήσει. Σύμφωνα με τον λιμενάρχη, το ελληνικό πλοίο αντιμετώπισε μηχανική βλάβη που πιθανόν προκάλεσε τη σύγκρουση.

    Τα δύο σκάφη καταστράφηκαν και η φρεγάτα υπέστη ζημιές, καθώς προσέκρουσε και στην προβλήτα του λιμανιού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο Αντώνης Χειροπέδης, εκπρόσωπος της ελληνικής εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο δήλωσε ότι όλα τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών θα πληρωθούν από την εταιρία. Οι ρουμανικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.

    Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «Κουντουριώτης» κατέπλευσε στις 11 Μαίου από τον Πειραιά για τον θερινό εκπαιδευτικό Πλου των Ναυτικών Δοκίμων, που αποτελεί το κύριο μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης τους που έρχεται να συμπληρώσει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και πραγματοποιείτε τους θερινούς μήνες κάθε χρόνου σε όλες τις Ηπείρους.

    Ο φετινός θερινός εκπαιδευτικός Πλους, ο οποίος εκτάκτως φέτος ξεκίνησε νωρίτερα και θα είναι μικρότερης διάρκειας, λόγω των ΟΑ 2004 θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2004 (19:51 UTC+2)

    O αριθμός των επισκεπτών στην 29η Διεθνή Εκθεση Κύπρου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 135.000 περίπου επισκέπτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, η Εκθεση, που ήταν ανοικτή από τις 14 μέχρι τις 23 Μαΐου, λειτούργησε ως σημαντική πλατφόρμα για εμπορικές επαφές.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2004 (19:50 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία (Νέοι Ορίζοντες) αποτελεί αυτή τη στιγμή την αναγκαία πολιτική δράση για ένα κράτος δικαίου που να διασφαλίζει τους σύγχρονους όρους πολιτικής κοινωνικής πολιτισμικής και κοινωνικής δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Κώστας Γουλιάμος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τους έξι υποψήφιους της Συνεργασίας στις ευρωεκλογές.

    ''Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία αποτελεί το προοδευτικό εναλλακτικό σχήμα- κλειδί στην κοινωνική μεταρρύθμιση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Στην πολιτική ανανέωση που χρειάζεται η Κύπρος στην Ευρώπη των ''25'', ώστε να γίνει ισχυρός και δυνατός εταίρος'', ανέφερε ο κ. Γουλιάμος.

    Πρόσθεσε πως η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Συνεργασίας ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, ο καθένας με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και όχι με κριτήρια κομματικών σκοπιμοτήτων, ''ανοίγει το δρόμο της πολιτικής αποκέντρωσης, της αξιοπιστίας και αξιοκρατίας που θέλουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες''.

    Ο κ. Γουλιάμος ανέφερε πως οι υποψήφιοι της Συνεργασίας είναι ο Πάνος Ραζής, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Βάσος Αργυρίδης, συνθέτης, ο Παναγιώτης Ηφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κάτοχος της έδρας Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση, η Κατερίνα Χαραλαμπίδου Παπαδημητρίου, επιχειρηματίας και Δημοτικός Σύμβουλος ΝΕΟ στο Δήμο Πάφου, ο Στράτος Παναγίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και αναπληρωτής Πρόεδρος ΝΕΟ και ο Νίκος Κουτσού, Πρόεδρος των ΝΕΟ.

    Μετά την παρουσίαση, πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Ραζής, ο οποίος ανέφερε πως μέσα από τη διεκδίκηση του αξιώματος του ευρωβουλευτή θα ήθελε να παλέψει δυναμικά ''για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του μηνύματος που έχει δώσει ο Κύπριος πολίτης μέσα από το δημοψήφισμα τις 24ης Απριλίου έτσι ώστε οποιοδήποτε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού υποβληθεί ξανά να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το διεθνές δίκαιο''.

    Ο κ. Αργυρίδης, ανέφερε, με τη σειρά του, πως ''οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού έχει επιδράσεις και στην πολιτισμική φυσιογνωμία της Κύπρου'' και σημείωσε πως ''το μεγάλο όχι του δημοψηφίσματος είχε και πολιτισμικά μηνύματα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση τις πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας, της ιστορικής μας ταυτότητας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς''.

    Ο κ. Ηφαιστος ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος- μέλος της ΕΕ.

    Η κ. Παπαδημητρίου είπε, από την πλευρά της, πως διεκδικά μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, διότι πιστεύει ότι ''συλλογικά έχουμε πολλές δυνατότητες επικοινωνίας, παρέμβασης, διεκδίκησης και συνεργασίας μέσα στο χώρο της ενωμένης Ευρώπης, με στόχο πάντα να προωθήσουμε το εθνικό μας ζήτημα όπως και όλα τα θέματα τα κυπριακά που είναι συνυφασμένα με τα ευρωπαϊκά''.

    Ο κ. Παναγίδης είπε πως ''ένας ευρωβουλευτής μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και συνεπή φορέα παραγωγής πολιτικών προτάσεων και παρεμβάσεων στο ευρωπαϊκό πεδίο όσον αφορά την ορθή διαχείριση του αποτελέσματος, αλλά και την επιδίωξη μιας πραγματικά και γνήσιας ευρωπαϊκής λύσης''.

    Ο κ. Κουτσού ανέφερε, με τη σειρά του, πως ''το πλαίσιο της διακήρυξης της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί και που αποτελεί το συμβόλαιο μας με τον Κύπριο πολίτη και την προοπτική της παρουσίας μας στην Ευρώπη μας επιτρέπει να πούμε στους ψηφοφόρους ότι η Κύπρος χρειάζεται να στείλει στην ευρωβουλή την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για να είναι στην συνέχεια και υπερήφανη και σίγουρη ότι θα διεκδικήσουμε τα συμφέροντα της κυπριακής κοινωνίας και θα συμβάλουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι''.

    Ο βουλευτής των ΝΕΟ Χρίστος Κληρίδης ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Συνεργασία στηρίζεται στην ειλικρίνεια στις πολιτικές θέσεις και ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα και στηρίζεται στην διεκδικητικότητα τόσο για το εθνικό θέμα όσο και για τα ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 51ο ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (19:49 UTC+2)

    Το 51ο Ράλλυ Ακρόπολις ξεκινά φέτος στις 3 και ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1953, ενώ το 1973 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

    Σε τέσσερις διοργανώσεις νικητές ήσαν Έλληνες. Νικητής του περσινού 50ου ράλλυ αναδείχθηκε ο 28χρονος Εσθονός Markko Martin, ο οποίος αγωνίστηκε με Ford Focus RS.

    Η πανηγυρική εκκίνηση του Ράλλυ Ακρόπολις 2004 θα γίνει την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, στις 18: 45, για πρώτη φορά στη Λιλαία και η δράση, για πληρώματα και θεατές, θα ξεκινήσει αμέσως μετά, με τη διεξαγωγή της πρώτης υπερειδικής του αγώνα.

    Ο τερματισμός θα γίνει , όπως και πέρυσι, στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας, την Κυριακή 6 Ιουνίου. Ο τριήμερος αγώνας αποτελείται από 22 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 377,13 χλμ., ενώ το συνολικό μήκος των διαδρομών φτάνει τα 1.438,48 χλμ.

    Σε Συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ράλλυ, αλλά και οι νέες δυνατότητες, που δίνονται στους θεατές για την παρακολούθησή τους.

    Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, παραβρέθηκε και δεσμεύτηκε, για στήριξη του μεγάλου εθνικού μας αγώνα, με κάθε τρόπο. Ευχήθηκε δε, στην Ε.Λ.Π.Α. έναν επιτυχημένο αγώνα - διαφήμιση για τη χώρα μας, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα και Πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Α., Βασίλης Δεσποτόπουλος, επισήμανε πως κλειδί, για την επιτυχία του αγώνα αποτελεί η επαρκής χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι οι οργανωτικές απαιτήσεις σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό δυναμικό αυξάνονται κάθε χρόνο.

    Μίλησε ακόμη, για τις νέες δυνατότητες παρακολούθησης, που θα έχουν φέτος οι θεατές του αγώνα, σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει, σε σχέση με πέρυσι, η τιμή του εισιτηρίου για την υπερειδική, ενώ για όσους επιζητούν ιδιαίτερη φιλοξενία οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να εγκατασταθούν τέντες VIP σε επιλεγμένες ειδικές διαδρομές και στη Λιλαία.

    Το Πρόγραμμα και τη διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις 2004 παρουσίασε λεπτομερώς η αλυτάρχης του αγώνα Ανίτα Πασαλή, ενώ εξήγησε και τη διαδικασία του flexi service, που θα δούμε για πρώτη φορά φέτος.

    Στη δυναμική, που έχει σήμερα το Ράλλυ Ακρόπολις, ως «εργαλείο» προβολής και διαφήμισης για ελληνικές και διεθνείς εταιρίες, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος, για την εμπορική αξιοποίηση του αγώνα, Κώστας Λαμάρης.

    Τέλος, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της διοργάνωσης, Α. Τεμπέρης, παρουσίασε το ημερήσιο πρόγραμμα του Acropolis Rally Radio 98,5, που θα εκπέμπει για πρώτη φορά φέτος, σε απευθείας μετάδοση από το σέρβις παρκ της Λαμίας, σε συνεργασία με τον τοπικό σταθμό «Κανάλι ΕΝΑ», καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

    Το 51ο Ράλλυ Ακρόπολις τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Φθιώτιδας, της Νομαρχίας Φωκίδος, του Δήμου Λαμίας, της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λαμίας και του Δήμου Παρνασσού.

    Κ. Κούτρα

    [21] ΜΟΝΑΚΟ - ΠΟΡΤΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (14:01 UTC+2)

    Το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεκδικήσουν την Τετάρτη, στις 9:45 το βράδυ, η Μονακό και η Πόρτο, που θα αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης του ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο γήπεδο "ΑουφΣάλκε Αρένα" του Γκεζελκίρχεν.

    Ο δανός διαιτητής, Κιμ Μίλτον Νίλσεν, ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να διευθύνει τον τελικό, ενώ βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Γιενς Λάρσεν και Γιόργκεν Γιέπσεν. Τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Κνουντ Ερικ Φίσκερ.

    [22] ΑΘΗΝΑ 2004: ΛΙΓΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (13:45 UTC+2)

    Οι αμερικανοί κολυμβητές δεν δείχνουν να επηρεάζονται από την απόφαση των διοργανωτών της Αθήνας να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την κατασκευή στεγάστρου πάνω από το κολυμβητήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post».

    Όπως αναφέρουν η απουσία στεγάστρου θα δημιουργήσει μόνο μικρά προβλήματα. Ορισμένοι από τους αμερικανούς κολυμβητές επισήμαναν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη περιελάμβαναν πισίνα χωρίς στέγαστρο και παρόμοια θα είναι η περίπτωση τον Ιούλιο, στα προκριματικά για τη συγκρότηση της ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης των Η.Π.Α. στο Long Beach, στη Καλιφόρνια.

    «Σε αυτό το επίπεδο, οι περισσότεροι κολυμπούν σε εξωτερικούς χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και ξέρουν τι να κάνουν», δήλωσε η Jenny Thompson, η οποία έχει αγωνιστεί σε τρεις Ολυμπιάδες. «Αυτοί οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι οπαδοί». Ο Michael Phelps της North Baltimore, o οποίος θα προσπαθήσει να κερδίσει έως και επτά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δήλωσε τα εξής: «Κατά τη γνώμη μου, μια πισίνα με διαχωριστικές γραμμές και νερό είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς πραγματικά».

    [23] Ο Σ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (13:28 UTC+2)

    Την πρόθεση του να αποδεσμευτεί από τη διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς εξέφρασε σήμερα, με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της ομάδας, Σταύρος Παπαδόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παραχωρεί τα ενεργά διοικητικά καθήκοντα στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Ηλία Δαμήλο. Επίσης, ο κ.Παπαδόπουλος συγχαίρει τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή για την άνοδο στην Α' εθνική κατηγορία.

    «Φέτος ο Απόλλων Καλαμαριάς επιστρέφει και πάλι στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην οποία πιστεύω ότι πραγματικά ανήκει και του αξίζει να αγωνίζεται και όχι στη Β' εθνική, όπου ταλαιπωρήθηκε για περισσότερα από 10 χρόνια», αναφέρει ο κ.Παπαδόπουλος, συνεχίζοντας: «Για την επιτυχία της ομάδας αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα, τον προπονητή κ.Αμορίν και τους συνεργάτες του, τους διοικητικούς παράγοντες και όλους τους καλούς φιλάθλους, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στην ομάδα με πίστη στο όραμα της ανόδου».

    Ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρεται επίσης στους λόγους που τον οδηγούν στην αποδέσμευση από τα διοικητικά του Απόλλωνα Καλαμαριάς: «Ο λόγος της αποδέσμευσης μου οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματικές μου δραστηριότητες εκτός από την έδρα του Χονγκ Κονγκ, συνδέονται με την Αθήνα και την Καλαμάτα, με συνέπεια η Θεσσαλονίκη να μην συνδυάζεται με αυτόν τον άξονα των επαγγελματικών μου κινήσεων».

    [24] Ο ΧΑΓΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (13:02 UTC+2)

    Στην Τούμπα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Εμπενίζερ Χάγκαν. Ο γκανέζος μεσοεπιθετικός συμφώνησε σήμερα με τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και θα υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Πρόκειται για την τρίτη ανανέωση συνεργασίας στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, μετά τους Γιώτη Εγκωμίτη και Δημήτρη Μάρκο. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανανεώσουν τα συμβόλαια τους και αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

    [25] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΙΡΚΟΥΚ - ΤΖΕΪΧΑΝ

    Βαγδάτη, 24 Μαϊου 2004 (20:49 UTC+2)

    Εκρηξη κατέστρεψε τον αγωγό μέσω του οποίου μεταφέρεται το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ προς τον τουρκικό τερματικό σταθμό Τζεϊχάν, στη Μεσόγειο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο υπεύθυνο για την ασφάλεια στην πετρελαϊκή εταιρία στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

    "Στις 18.00 ώρα Ελλάδας εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάχτηκε κάτω από τον πετρελαιαγωγό που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με τον σταθμό του Ντιμπίς (50 χλμ βορειότερα) και η άντληση σταμάτησε για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά ", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Τζούμαα Αχμάντ.

    [26] ΠΑΣΚΑΛ ΛΑΜΙ: ΤΟ 2006 Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

    Μόσχα, 24 Μαϊου 2004 (20:34 UTC+2)

    Το συντομότερο που μπορεί η Ρωσία να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι το 2006, και αυτό θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και τις διαπραγματεύσεις με τα άλλα μέλη του ΠΟΕ, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Πασκάλ Λαμί, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η Ρωσία υπέγραψε την Παρασκευή συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους εισόδου της στον ΠΟΕ, αλλά πρέπει να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα μέλη του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων και με τις ΗΠΑ.

    [27] ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΑ

    Βαγδάτη, 24 Μαϊου 2004 (19:38 UTC+2)

    Τρεις Ιρακινοί τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διέλευσης βρετανικής περιπόλου στο κέντρο της ιρακινής πόλης Αμάρα (νότια) σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε το Ρόυτερς. Η επίθεση έγινε το μεσημέρι (τοπική ώρα) στον κυριότερο δρόμο της πόλης Αμάρα, που βρίσκεται 365 χιλιόμετρα νoτιοανατολικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

    [28] Η APPLE "ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ"

    Λονδίνο, 24 Μαϊου 2004 (19:04 UTC+2)

    Οι χρήστες των Apple, κατεβάζουν αναβαθμίζουν το λογισμικό τους για να καλύψουν ένα κενό ασφαλείας που θεωρητικά θα μπορούσε να τους εκθέσει σε πιθανές επιθέσεις, μετέδωσε το ΒΒC.

    Την Παρασκευή, η Apple είχε προειδοποιήσει τους χρήστες της ότι ένα λάθος στο πρόγραμμα Σαφάρι (Safari) που χρησιμοποιείται για την περιήγηση στο Διαδίκτυο, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο και την λειτουργία κακόβουλων κωδίκων χωρίς την άδεια του χρήστη.

    Τα Mac έχουν τη φήμη πως αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα ασφαλείας από ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με λειτουργικό, Windows.

    Είναι η δεύτερη φορά αυτό τον μήνα που η Apple προειδοποιεί τους χρήστες της για κενά ασφάλειας στο λογισμικό της.

    Σε ανακοίνωσή της, η Apple, κάνει λόγο για «θεωρητική ευπάθεια» στο λογισμικό της και παροτρύνει τους χρήστες του λειτουργικού συστήματός της, OS X, να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους έναν πρόσθετο κώδικα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα ασφαλείας.

    «Η Apple λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα θέματα ασφαλείας και εργάζεται γρήγορα για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές, μόλις γίνονται αντιληπτές -στη συγκεκριμένη περίπτωση πριν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος για τους πελάτες μας» είπε ο Φίλιπ Σίλερ, ο αντιπρόεδρος της Apple σε θέματα παγκόσμιου μάρκετινγκ.

    «Αν και κανένα λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να είναι εντελώς απρόσβλητο από κάθε πιθανό κίνδυνο ασφαλείας, το Mac OS X, που βασίζεται σε αρχιτεκτονική UNIX, έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί πολύ καλύτερο σύστημα από τα περισσότερα», συμπλήρωσε ο Σίλερ.

    Οι χρήστες της Apple εδώ και πολύ καιρό υπερηφανεύονται τα προτερήματα των Mac και ιδιαίτερα επειδή αυτοί δεν είναι ευάλωτοι σε κενά ασφαλείας και είναι σχετικά απρόσβλητοι από τους ιούς που ταλανίζουν τους υπολογιστές που βασίζονται στο λειτουργικό Windows της Microsoft.

    Η παγκόσμια κυριαρχία της Microsoft στον κόσμο των υπολογιστών και η κακή προϊστορία της σε θέματα ασφαλείας την κάνουν δελεαστικό στόχο για τους δημιουργούς ιών.

    Τον περασμένο χρόνο η Microsoft εξέδωσε περίπου 50 ανακοινώσεις για προβλήματα ασφαλείας των Windows.

    Και φέτος, έχει εκδώσει μέχρι στιγμής, 15 προειδοποιήσεις σχετικά με αδύνατα σημεία στο λογισμικό της.

    [29] ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 24 Μαϊου 2004 (19:00 UTC+2)

    Το νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία παραχωρεί την κυριαρχία σε μια ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση και εξουσιοδοτεί την παραμονή των ξένων δυνάμεων στη χώρα για τουλάχιστον ένα έτος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Με το σχέδιο αυτό επιζητείται η έγκριση του ΟΗΕ για την υπό τις ΗΠΑ πολυεθνή δύναμη στο Ιράκ με επανεξέταση έπειτα από ένα έτος. Ωστόσο το σχέδιο δεν ορίζει ημερομηνία εκπνοής της θητείας των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Οσον αφορά την κυριαρχία, το σχέδιο "υιοθετεί τον σχηματισμό μιας 'κυρίαρχης προσωρινής κυβέρνησης', η οποία θα αναλάβει καθήκοντα από τις 30 Ιουνίου" και η οποία "θα αναλάβει την ευθύνη και την αρχή της διακυβέρνησης ενός κυρίαρχου Ιράκ". Με το σχέδιο παραχωρούνται τα εισοδήματα από το πετρέλαιο στη νέα προσωρινή κυβέρνηση το Ιράκ, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί.

    [30] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Τρίκαλα, 24 Μαϊου 2004 (14:45 UTC+2)

    Το 1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας ξεκίνησε στις 13 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουνίου στον πολυδυναμο χώρο πολιτισμού του Μύλου Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, με πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά, μουσική, stand up comedy, αφιερώματα σε μεγάλους κωμικούς, θέατρο δρόμου, έρευνα, διαγωνισμούς χρονογραφημάτων και γελιογραφίας, εργαστήρια - σεμινάρια κωμωδίας και ημερίδες.

    Διοργανωτές του είναι ο δήμος Τρικάλων, το δημοτικό θέατρο Τρικάλων και ο δημοτικός κινηματογράφος. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    - 24/5: Stand up comedy. Παράσταση από το Comedy Club της Λ.Ρικάκη, στις 21.30.

    - 25/5: Μουσική συναυλία από κινηματογραφικά έργα από την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής - ΔΕΚΑ Τρικάλων, στις 21.30.

    - 27-28/5: θέατρο "Τι είδε ο Υπηρέτης" στις 21.30 και κινηματογράφος "Σούπα Πάπιας" των αδελφών Μαρξ, στις 20.00 και 22.00.

    - 1/6: Αφιέρωμα σε μεγάλους κωμικούς. Τιμώμενο πρόσωπο ο Θανάσης Βέγγος, στις 21.30

    - 2/6: θέατρο απο το ΚΘΒΕ με την κωμωδία "Goλfo, summer mix", στις 21.30

    - 4/6: μουσική, συγκρότημα "Λουδίας", στις 21.30

    - 5/6: Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων και μουσική θεατρική παράσταση "...και στην κορφή κανέλλα..." στις 21.30

    - 6/6: Εργαστήριο γελωτοθεραπείας απο τον Αλέξανδρο Λουπασάκη, γιατρό, δημιουργό των προγραμμάτων "Ελληνική Κλινική Γέλιου", συγγραφέα του βιβλίου "Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία", στις 20.00

    - 7/5: Λουδοβίκος των Ανωγείων: "Τέχνη του γέλιου με αγνά υλικά", στις 21.30

    - 8/6: Τα παιδιά εκφράζονται και δημιουργούν: "Εχω τη δύναμη να κάνω τους ανθρώπους να γελούν...να παίζω θέατρο χωρίς σενάριο", στις 18.30 και 21.30

    Στη διάρκει του Φεστιβαλ θα λειτουργούν έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας με θέμα "Εκλογές πριν και μετά", έκθεση κομικς, θέατρο δρόμου και σεμινάριο με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση" - "Μορφές του κωμικού".

    [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2004 (14:17 UTC+2)

    Διάλεξη της διευθύντριας της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ελένης Τσοφοπούλου, με θέμα «Αρχαιολογικές μαρτυρίες στην πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων. Η περίπτωση της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Νομό Αττικής» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου, στις 19.30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

    Με τη διάλεξη αυτή κλείνει και ένας κύκλος διαλέξεων με θέμα τη Βυζαντινή Αθήνα, που πραγματοποιήθηκαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

    Η Ελένη Τσοφοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως επιμελήτρια στην 6η και στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το 2001 τοποθετήθηκε ως Διευθύντρια στην 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων του Νομού Αττικής και Κυθήρων. Με την επίβλεψή της έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανασκαφές, συντηρήσεις, καταγραφές μνημείων και εκθέσεις. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στη βυζαντινή τέχνη.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 24 Μαϊου 2004 (11:09 UTC+2)

    Μια μοναδική συναυλία με την φημισμένη Πολωνική χορωδία΄΄ Resonas con tutti'' θα δοθεί αύριο στις 9μμ στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στην Αλεξανδρούπολη.

    Στα 35 χρόνια ζωής της, η χορωδία εχει αναγνωρισθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μια από τις κορυφαίες χορωδίες της. Εμπλουτίζοντας συνεχώς το ρεπερτόριο της, έχει κατακτήσει όλο το φάσμα της χορωδιακής μουσικής. Η χορωδία δίνει κάθε χρόνο πάνω από 70 συναυλίες και τις περισσότερες από αυτές σε εκκλησίες,ενώ εκτελεί μεγάλα μουσικά, θρησκευτικά εργα με συνοδεία ορχήστρας, συχνά με τη συμμετοχή πάνω από 100 χορωδών.

    Στην Αλεξανδρούπολη τα 50 μέλη της χορωδίας ΄΄Resonas con tutti'' θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στην εξαίρετη ακουστική και στην σπάνια πνευματική ιδιαιτερότητα του ναού του Αγίου Ιωσήφ.

    Στο πρόγραμμα αυτό που θα μας ταξιδέψει στη θρησκευτική μουσική από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα με τη χορωδιακή τέχνη,περιλαμβάνονται χορωδιακά εργα μεγάλων ευρωπαίων συνθετών όπως ο Μπάχ και ο Μέντελσον,ορθόδοξοι υμνοι μεγάλων Ρώσων δημιουργών,όπως ο Μπορτνιάσκι και ο Ραχμάνινοφ,αλλά και ο Σπιρίτουαλς από τη μουσική παράδοση των μαύρων της Αμερικής.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη της Αλεξανδρούπολης.

    Ο.Ο

    [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (10:29 UTC+2)

    Τη μουσική παράσταση "Ιστορίες...από το τηλέφωνο" θα παρουσιάσει η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 21.00.

    Πρόκειται για μία περιπλάνηση στον κόσμο με παραμύθια και όχημα τη μουσική. Θα συμμετάσχουν επίσης η παιδική Χορωδία, το τμήμα Σύγχρονης Φωνητικής Εκφρασης και η θεατρική ομάδα ενηλίκων "θεάτρου όραμα" του πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης. Η γενική είσοδος είναι 7 ευρώ, ενώ μαθητικά και φοιτητικά 3 ευρώ.

    [34] ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT EXCHANGE 2004

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2004 (10:20 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 31 Μαϊου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Project Exchange 2004, ένας θεσμός που για την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών χορού στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2001, στo πλαίσιo του φεστιβάλ VideoDance.

    Το project exchange έχει σαν στόχο να φέρει σε επαφή χορογράφους και κινηματογραφιστές προωθώντας την παραγωγή ελληνικών ταινιών χορού. Mε την επιθυμία να συμβάλει στην προώθηση της παραγωγής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται συμπαραγωγός δύο νέων ταινιών χορού κάθε χρόνο κατόπιν του διαγωνισμού του project.

    Το project exchange δεν αποσκοπεί απλώς στο να γίνουν λίγες ταινίες που θα προβληθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αλλά στο να δημιουργηθεί μια πραγματική πλατφόρμα ανταλλαγής μεταξύ χορογράφων και κινηματογραφιστών. Έτσι, ιδέες και προτάσεις μπορούν να κατατεθούν ακόμα και αν είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο για να συζητηθούν για την επόμενη χρονιά. Μπορούν ακόμα να προταθούν, τόσο από χορογράφους όσο και από κινηματογραφιστές, ιδέες που "ψάχνουν" τους συντελεστές τους από την "άλλη πλευρά".

    Για να συμμετάσχει κάποιος στο project exchange θα πρέπει να καταθέσει μια πρόταση στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Aλεξάνδρας 9, 114 73, Αθήνα με την ένδειξη "για το project exchange", υπ' όψιν Χριστιάνας Γαλανοπούλου.

    Γίνονται δεκτές προτάσεις που αφορούν ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε μια χορογραφία ή με θέματα που αφορούν το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ταινιών στις οποίες το οπτικό μέσο και η χορογραφία συνυπάρχουν αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Eπίσης, μπορούν να προταθούν σχέδια για ταινίες που βασίζονται σε πειραματισμό με την κίνηση και την κινούμενη εικόνα.

    H διάρκεια των προτεινόμενων ταινιών θα πρέπει να είναι μικρότερη από δέκα λεπτά.

    Η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει: ένα συμπληρωμένο έντυπο αίτησης συμμετοχής στο project exchange, το οποίο θα διατίθεται στα γραφεία του Φεστιβάλ στην παραπάνω διεύθυνση (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παραλάβουν και με φαξ), μια σύντομη γραπτή ανάπτυξη της ιδέας της ταινίας και της χορογραφίας, ή το σενάριο (ή και story board), σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών, αναλυτικό προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα της παραγωγής, οπτικό υλικό, εάν υπάρχει ήδη, πάντα σε VΗS και φωτογραφίες.

    Εάν δεν έχουν γίνει ακόμα γυρίσματα για την ταινία που προτείνεται, θα βοηθήσει πολύ την κριτική επιτροπή ένα δείγμα από προηγούμενη δουλειά του χορογράφου και του σκηνοθέτη σε VΗS. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευκρινίζεται τόσο στην αίτηση όσο και πάνω στις κασέτες τι ακριβώς περιέχουν.

    Οι προτάσεις που κατατίθενται στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου θα κριθούν από τετραμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έναν εκπρόσωπο της Eλληνικής Tηλεόρασης, την καλλιτεχνική διευθύντρια του VideoDance και έναν χορογράφο, από τους οποίους κανένας δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε πρόταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 May 2004 - 18:15:41 UTC