Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΝ
  • [03] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ
  • [04] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ DEHAP
  • [05] ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
  • [06] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ
  • [08] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [09] ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ FORUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ
  • [11] ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ 9ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ
  • [12] Η ΔΕΗ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ 10.000 ΣΤΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙA ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ 1η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ SCRIPTA
  • [15] "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ": "ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΔΒΚ"
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΜΠ. ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
  • [18] Ο ΧΑΡΙ ΚΟΣΤΟΦ ΕΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [19] ΑΝΤΙΔΡΑ Ο "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ
  • [20] ΠΑΟΚ: ΠΟΛΛΑ ΝΕΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ/ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΙΔΗ,
  • [22] ΣΤΗΝ 16άδα ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΟΠΕΝ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ
  • [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ
  • [24] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΜΠΕΚΑΜ
  • [25] ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΡΟΥΣΛΑΝΑ
  • [26] Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΡΟΪΤΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑΚΟΜΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
  • [27] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΚΤΩ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΜΠΑΛΑ
  • [29] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ
  • [30] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΣΤΗΝ HELEXPO
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ
  • [32] "ΟΤΑΝ Ο ΣΑΓΚΑΛ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ" ΣΤΟ ΚΜΣΤ
  • [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑ "Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ" ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [34] ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ 4.000 ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

  • [01] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ουάσιγκτον, 21 Μαϊου 2004 (16:07 UTC+2)

    Mε γεμάτες τις αποσκευές του από επιτυχίες, αναχωρεί σήμερα από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επιστρέφοντας με χαμόγελα στην πατρίδα, καθώς η πρώτη ως αρχηγού της Ελληνικής κυβέρνησης επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αναστρέφοντας εν πολλοίς, με τις ουσιαστικές επαφές που είχε στην αμερικανική υπερδύναμη, το σχετικά δυσμενές κλίμα, το οποίο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται εις βάρος του Ελληνισμού μετά το «Όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, αλλά και τα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του αμερικανικού τύπου, που έθετε θέμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες μικροεκρήξεις στην Ελληνική πρωτεύουσα, γεγονός που μεγαλοποιούνταν και δίδονταν σ΄αυτό υπερβολικές διαστάσεις.

    Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως προκύπτει από τη δημόσια δήλωση του Αμερικανού προέδρου, η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε ότι έγινε μέχρι τώρα μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτό το θέμα. Μία ένδειξη του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν θετικά αυτό το ζήτημα, είναι και το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή ότι ο πατέρας του, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς ο ίδιος δεν θα μπορέσει να έλθει στην Αθήνα και να παρακολουθήσει τους αγώνες, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, που θα βρίσκεται εκείνη την περίοδο στην κορύφωσή της. Δεν είναι μικρό πράγμα να ακούς από τα χείλη του ηγέτη της μοναδικής υπερδύναμης να δηλώνει ότι χαίρεται που η χώρα μας διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εκφράζει την πεποίθηση στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «θα διοργανώσετε τους καλύτερους δυνατούς Ολυμπιακούς αγώνες».

    Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί επίσημοι, υπογράμμισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία των δύο χωρών, καθώς υπάρχουν θέματα, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί πλήρως ο στόχος της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Μια ευκαιρία για την Ελλάδα»

    Αυτή η θετική αντιμετώπιση από αμερικανικής πλευράς των άοκνων και πολυδάπανων προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας για την επιτυχή διοργάνωση ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων, οδήγησαν τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας των επίσημων συναντήσεών του με την αμερικανική ηγεσία, ότι η διοργάνωση άψογων και ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να αποστείλει ένα μήνυμα ειρήνης, να αποστείλει την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που έχει», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι επρόκειτο για μία σημαντική συνέντευξη Τύπου, καθώς ο πρωθυπουργός, έδωσε πρόθυμα απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν και μεταξύ αυτών για ζητήματα που εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν να κάνουν με το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Καραμανλής, εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, την σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και με μία σειρά κορυφαίων εκπροσώπων της Γερουσίας και της αντιπολίτευσης. Επίσης με αρκετά μέλη του Κογκρέσου. «Συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων, κυρίως το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, το Κυπριακό και είχα την ευκαιρία να τους παράσχω πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις τεράστιες προσπάθειες που απαιτούν τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω ότι τους έδωσα ικανοποιητικές απαντήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

    Σε παρατήρηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου αν αξίζει τον κόπο να διοργανώνει κανείς Ολυμπιακούς Αγώνες όταν έχει να νοιαστεί για τους 10.000 αθλητές και τους 20.000 δημοσιογράφους που θα καταφθάσουν στη χώρα μας και χρειάζεται να διαθέσει 70.000 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Καραμανλής βρήκε την ευκαιρία να σημειώσει ότι ζούμε πλέον σε έναν κόσμο και δυστυχώς πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του τις νέες προκλήσεις. Για να παρατηρήσει αμέσως μετά: «Το ερώτημά σας υποδηλώνει ίσως το κατά πόσον εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι και ικανοποιημένοι που διοργανώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ναι, είμαστε. Γιατί πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι μείζων ευκαιρία για την Ελλάδα να αποστείλει ένα μήνυμα ειρήνης, να αποστείλει την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που έχει. Θα είναι μια ώθηση της Ελλάδος σε ευρύτερη οικονομική κλίμακα, θα είναι μία ώθηση της Ελλάδος στο τουριστικό πεδίο και βέβαια, είναι ένα ευρύτερο μήνυμα που περνάει: Ότι χώρες μέσου μεγέθους και βεληνεκούς, μπορούν και είναι σε θέση να έχουν υψηλές επιδόσεις και να αναλαμβάνουν μείζονα εγχειρήματα, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

    Επιτυχία όμως υπήρξε για την Ελληνική πλευρά και η έκβαση των συνομιλιών με τους Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με το Κυπριακό. Ένα θέμα για το οποίο οι ιθύνοντες των ΗΠΑ αλλά κυρίως τα μέσα ενημέρωσης αυτής της μεγάλης χώρας, έβλεπαν με καχυποψία την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, μετά τη συντριπτική απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Μετά την ενημέρωση που τους έγινε από τον Κώστα Καραμανλή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επανένωση της μεγαλονήσου, πάντα με βάση το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν είναι ανοιχτό για διαπραγμάτευση από την αμερικανική πλευρά. Και γενικώς ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να προέλθει από την κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου για να ξεκινήσει η προσπάθεια ξανά και να υπάρξει η επανένωση της Κύπρου.

    Σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό και αν επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Καραμανλής δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αρμόδια να καθορίσει τα σημεία επαναδιαπραγματευσης του σχεδίου Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δούμε σύντομα να αναλαμβάνεται μία προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Παρατηρώντας ότι «εάν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν στην Κύπρο, χαμένες θα είναι και οι δύο πλευρές, ενώ εάν επιτευχθεί κάποια λύση και επανενωθεί η μεγαλόνησος, τότε θα είναι και οι δύο πλευρές κερδισμένες».

    Επαναλαμβάνουμε ότι επρόκειτο για μία άκρως επιτυχημένη επίσκεψη. Το άσχημο είναι ότι συνέπεσε να πραγματοποιηθεί σε δύσκολη χρονική συγκυρία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν δέχτηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, να υπάρξουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, κυρίως τους Αμερικανούς, για να μην υποβληθούν ερωτήματα σχετικά με το Ιράκ αλλά και τη Μέση Ανατολή. Δύο περιοχές όπου τα συνεχιζόμενα εγκλήματα, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, τείνουν να μεταβληθούν σε κόλαφο για την εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ικανοποιητικά, για τις Ελληνικές θέσεις, εξελίχθηκαν και οι συνομιλίες για τα υπόλοιπα θέματα, κυρίως τα ζητήματα των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα. Και είναι σημαντικό που ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε με την άποψη που του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, με αφορμή συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων, αλλά αντίθετα ότι απαιτείται προσοχή και κατά συνέπεια μια γενικότερη πολιτική στην κατεύθυνση ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι Βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εμπεδώσουν θεσμούς Δημοκρατίας και πολιτικής ομαλότητας αλλά και να στηριχθούν οικονομικά. Ενώ επίσης είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους ήταν αυτός που ρώτησε τον Κώστα Καραμανλή εάν υπάρχει εξέλιξη με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Καραμανλή να πληροφορήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα εμπλέκεται ουσιαστικά σε όλες τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής και να υπενθυμίσει ότι η χώρα μας, είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα επενδυτής σε όλες τις χώρες της περιοχής (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία). Ενώ ειδικά για το θέμα των Σκοπίων βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι απαιτείται «να υπάρξει μία προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης και πίστης και από πλευράς ΠΓΔΜ», καθώς οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, έχουν βαλτώσει εδώ και καιρό. «Ναι, έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αλλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς ΠΓΔΜ, προκειμένου να κινηθούμε σε μία θετική κατεύθυνση», όπως είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι για την καλύτερη προβολή των Ελληνικών θέσεων αλλά και για την αλλαγή του κλίματος στην αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες, τους «Τάϊμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», καθώς και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου συζήτησε κυρίως το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για να διασκεδάσει τις κάποιες ανησυχίες που υπήρχαν στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Ακόμη, ο Κώστας Καραμανλής θέλοντας να δώσει έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού, επισκέφθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο. Ενώ πολύ ουσιαστικές, ήταν οι επαφές που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με στελέχη της πολυπληθούς Ελληνοαμερικανικής ομογένειας, στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και με ομογενείς επιχειρηματίες στο Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    [02] ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2004 (06:04 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 3 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου και 11 το πρωί.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι υπάρχουν «διάφορες πληροφορίες αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένες απόψεις ή πληροφορίες για το τι θα κάνει».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

    Τζακάρτα, 21 Μαϊου 2004 (07:09 UTC+2)

    Η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει τις Δυτικές κυβερνήσεις στα όρια του πανικού. Ως αποτέλεσμα ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις χώρες του ΟΠΕΚ για να προχωρήσουν, άμεσα, σε σημαντική αύξηση των επιπέδων παραγωγής.

    Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι, στην παρούσα στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσει ο ΟΠΕΚ το μέγεθος της ευθύνης του και ν΄ανταποκριθεί θετικά ώστε να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία.

    Από πλευράς της Ουάσινκτον, ο υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Άμπραχαμ ζήτησε από τις χώρες-παραγωγούς πετρελαίου να αναθεωρήσουν πρόσφατη απόφασή που προβλέπει σημαντική μείωση της παραγωγής.

    Οι χώρες του ΟΠΕΚ συναντώνται το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη και αναμένεται να υιοθετήσουν πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής.

    Πάντως, ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν είναι και τόσο πρόθυμες να αυξήσουν την παραγωγή για να μη δείξουν ότι ενδίδουν στις απαιτήσεις της Ουάσινκτον.

    [04] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ DEHAP

    Άγκυρα, 21 Μαϊου 2004 (10:18 UTC+2)

    Αθωώθηκε από τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας των πόλεων Βαν και Ερζουρούμ ο αρχηγός του κόμματος DEHAP Τουντζέρ Μπακιρχάν ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ της παράνομης οργάνωσης KADEK η οποία αποτελεί συνέχεια του ΡΚΚ. Τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας , τα οποία πρόκειται να καταργηθούν με την εφαρμογή των τροποποιήσεων του Συντάγματος, κάνοντας αναφορά στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθησαν ότι η πραγματοποίηση μόνο προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης της δεν επαρκή για στοιχειοθέτηση του αδικήματος.

    Ο Μπακιρχάν σε ομιλίες είχε πει ότι με την πολιτική απομόνωσης του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν δεν μπορεί να λυθεί το Κουρδικό πρόβλημα , ότι τόσο το KADEK όσο κι ο Οτζαλάν είναι αποτέλεσμα ενός προβλήματος που δεν έχει λυθεί και για την επίλυση αυτού του προβλήματος πρότεινε το διάλογο.

    [05] ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (20:45 UTC+2)

    Πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, με αφορμή τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, διοργάνωσε η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης. Στην πορεία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Αντικαπιταλιστική Συμμαχία και άλλοι φορείς της πόλης.

    Στην κεφαλή της πορείας ήταν πανό που έγραφε «ΗΠΑ=Ισραήλ=Τρομοκράτες», ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη».

    Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο. Στην κεφαλή της πορείας ήταν η βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Τάσος Κανταράς.

    [06] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (20:19 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη έρχεται, αύριο, Σάββατο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει σε Συνέδριο με θέμα «Διασφάλιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στα Βαλκάνια». Στο περιθώριο του Συνεδρίου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους ομόλογούς του της Σερβίας Μαυροβουνίου Πρβόσλαβ Νταβίνιτς, της Ρουμανίας Ιόαν Μιρτσέα Πάσκου, και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Το βράδυ στις 8, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου των διοργανωτών του συνεδρίου ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα πραγματοποιήσει ομιλία.

    Την Κυριακή θα παρακολουθήσει τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου και το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [07] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (20:09 UTC+2)

    Συνάντηση με την Πρέσβη της Ινδονησίας στην Αθήνα Φάισα Σόφτεντι είχε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθούν οι σχέσεις Ελλάδας Ινδονησίας προς όφελος της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πολιτική της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα πλεονεκτήματα που έχει η υποψηφιότητα της πόλης για την διεκδίκηση της EXPO 2008.

    [08] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Δράμα, 21 Μαϊου 2004 (19:58 UTC+2)

    Θετικά για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Κώστα Μουσουρούλη.

    Στο μεταξύ με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη συναντήθηκε ο δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης και συζήτησε μαζί του την προοπτική ανάπτυξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Ο κ. Μαργαρίτης συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, ο οποίος επισήμανε πως προωθείται η ανακαίνιση του Εθνικού Σταδίου Δράμας.

    [09] ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Aθήνα, 21 Μαϊου 2004 (19:40 UTC+2)

    «Για κάθε άνθρωπο ο Θεός έχει το δικό του σχέδιο, γιατί κάθε άνθρωπος το αξίζει επειδή είναι εικόνα του Θεού» τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά το κήρυγμά του από τον πανηγυρίζοντα ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις πράξεις των Αποστόλων και επισήμανε ότι κάθε άνθρωπος θα βρει στην προσωπική του πορεία περιστατικά που είναι ενταγμένα στο σχέδιο του Θεού. Παρ όλα αυτά, όπως είπε, κάθε άνθρωπος διατηρεί την προσωπική του ελευθερία ώστε να αποφασίζει πάντα με γνώμονα τη δική του θέληση.

    [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ FORUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2004 (20:48 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή πολλών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πραγματοποιείται στις 22 και 23 Μαΐου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, το 2ο ανοιχτό Forum για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την Γαλλικής Πρεσβείας.

    Στόχος μας είναι η αμφίδρομη επικοινωνία εργοδοτών και νέων- σε ηλικία και εμπειρία- υποψηφίων εργαζομένων, τόνισε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής το Forum.

    Η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί από τον εργαζόμενο σωστή πληροφόρηση, προσαρμοστικότητα, εμπλουτισμό των γνώσεών του, πιστοποίηση των δεξιοτήτων του και διαπραγματευτική ικανότητα, μέσα σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού, είπε η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι το Forum αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά, αυξάνοντας την ποσότητα και κυρίως της ποιότητα της γνώσης του Αθηναϊκού κοινού για τα σύγχρονα δεδομένα της απασχόλησης, της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

    [11] ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ 9ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2004 (20:13 UTC+2)

    Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πρόσφατης αλματώδους αύξησης των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις της στη διεθνή οικονομία, θα απασχολήσει τις εργασίες του 9ου Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (βήμα ανεπίσημου διαλόγου, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μεταξύ χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας), το οποίο θα πραμγατοποιηθεί στο Άμστερνταμ, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Στο πλαίσιο του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί και η άτυπη Σύνοδος των εκπροσώπων των χωρών του ΟΠΕΚ.

    Κατά την παραμονή του στο Άμστερνταμ, ο κ.Σαλαγκούδης θα έχει συναντήσεις με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο και με τους υπουργούς Ενέργειας χωρών της Ε.Ε., ενώ θα συμμετάσχει στο Συντονιστικό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. το οποίο θα προηγηθεί των εργασιών του Φόρουμ.

    [12] Η ΔΕΗ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ 10.000 ΣΤΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2004 (20:02 UTC+2)

    Λύση στο χρονίζον θέμα των χιλιάδων στύλων που είχαν παραχθεί από δασεργάτες ορεινών περιοχών της χώρας (Ιωάννινα, Καστοριά, Γρεβενά, Δράμα) και προορίζονταν για το δίκτυο εξηλεκτρισμού της ΔΕΗ, αλλά κινδύνευαν να σαπίσουν έδωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υπουργό Δ. Σιούφα, έγινε δεκτή πρόταση του κ.Σιούφα να απορροφήσει η ΔΕΗ 10.000 στύλους που είχαν παραχθεί πριν από το 2004.

    Με τη λύση αυτή, τόνισε ο κ. Σιούφας, η κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της για τη στήριξη του εισοδήματος των κατοίκων των ορεινών περιοχών της χώρας μας και πρότεινε στη διοίκηση της ΔΕΗ η επόμενη προγραμματική σύμβαση να βασίζεται στα ίδια κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙA ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τις εφαρμογές του ελληνικού δορυφόρου στη δημόσια διοίκηση, διοργανώνει τη Δευτέρα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το οποίο διαθέτει δύο αναμεταδότες του HELLAS SAT, ικανούς να στηρίξουν άμεσα σημαντικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 24 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου, με χαιρετισμό του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη. Στη διάρκεια των εργασιών της θα παρουσιαστούν οι τομείς του Δημοσίου, που μπορεί να καλύψει με εφαρμογές και υπηρεσίες το δορυφορικό σύστημα.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι αεροναυτικές εφαρμογές, εθνική ασφάλεια και πολιτική άμυνα, εκπαίδευση, αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών, εμπορική ναυτιλία και αλιεία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έκτακτες στρατιωτικές εφαρμογές, υπηρεσίες υγείας, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, υποστήριξη και προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Η χρήση των υπηρεσιών του ελληνικού δορυφόρου παρέχεται για τους δημόσιους φορείς δωρέαν. Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης._

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ 1η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ SCRIPTA

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (17:36 UTC+2)

    Με την προσέλευση ικανοποιητικού αριθμού επισκεπτών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί το Σαββατοκύριακο, συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η 1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου SCRIPTA 2004, που διοργανώνει η HELEXPO σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τους Έλληνες Εκδότες και με τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στην έκθεση, η οποία αναπτύσσεται στο Περίπτερο 15, συμμετέχουν 120 εκθέτες από την Ελλάδα και από έξι χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία μέσω του Ινστιτούτου Γκαίτε, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο, και πλαισιώνεται από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αυριανή εκδήλωση στρογγυλό τραπέζι της επιτροπής απονομής βραβείου ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ με θέμα «Βαλκανική Λογοτεχνία και Ευρώπη», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο Χώρο Ανοικτών Παρουσιάσεων του Περιπτέρου 15, με τη συμμετοχή 21 βαλκάνιων συγγραφέων από εφτά χώρες και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία Μοντενέγκρο και τη FYROM.

    Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 1ης SCRIPTA θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στις 7 το βράδυ, στο περίπτερο 15, η εκδήλωση του Ομίλου Διάσωσης και Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα Σχολικά Βιβλία 1476 2003, με ομιλητή τον Γεώργιο Μητράγκα, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν χθες οι εκδηλώσεις, του ΕΚΕΒΙ, με θέμα Γυναίκες και Αστυνομικό Μυθιστόρημα και της πρεσβείας του Ισραήλ με θέμα Ψηφίδες Μωσαϊκού Εικόνες από το Ισραήλ και την Ελλάδα.

    Αύριο, εξάλλου, στις 7 μ.μ., το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη και Λένας Κουτσοχέρα θα πραγματοποιήσει ομιλία για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή και πολιτικού Γιάννη Κουτσοχέρα. Επίσης, μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ.μ. η Διαφημιστική Εταιρία BONAD και το Περιοδικό ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «Δωρεάν διανεμόμενα έντυπα στην Ελλάδα παρουσία προοπτικές και προκλήσεις». Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο 15.

    Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη ενώ οι ώρες λειτουργίας της είναι από τις 11.00 έως τις 21.00 τόσο για τους εμπορικούς επισκέπτες, όσο και για το κοινό.

    [15] "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ": "ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΔΒΚ"

    Αγκυρα, 21 Μαϊου 2004 (20:44 UTC+2)

    Η Ρωσία υποστηρίζει την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην «ΤΔΒΚ», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Θερμό μήνυμα από τη Ρωσία» (πρωτοσέλιδος) και «Καλές ειδήσεις από τη Ρωσία στην ΤΔΒΚ» (εσωτερική σελίδα), γίνεται ευρεία αναφορά στη συνάντηση τονίζεται ότι κατ' αυτήν δόθηκε προτεραιότητα στο Κυπριακό και τα «μηνύματα». του κ. Λαβρόφ επί του προκειμένου, υπήρξαν θετικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο Τ/ΥΠΕΞ σημείωσε:

    «Αποτελεί πραγματικότητα ότι οι τουρκορωσικές σχέσεις ολοένα και αναπτύσσονται. Το καλύτερο δείγμα γι' αυτό εξέθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν όταν έκανα λόγο για 'πολυδιάστατο συνεταιρισμό'. Επιβάλλεται λοιπόν όλα να αναπτύσσονται κατά τρόπο που να εναρμονίζεται μ' αυτό. Τη στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις αναπτύσσονται σε τέτοιο βαθμό, επιβάλλεται στη Ρωσία να αναθεωρήσει τις πολιτικές της για να προκύψουν κοινές απόψεις στα περιφερειακά θέματα και στα άλλα ζητήματα. Αναμφισβήτητα, αυτές είναι οι προσδοκίες μας. Όμως, για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, επιβάλλεται η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων εκ του σύνεγγυς και η έκθεση των θεμάτων μας κατά λεπτομερειακό τρόπο. Επιβάλλεται να εκθέσουμε με σαφήνεια όλες τις αιτιολογίες μας σχετικά μ' αυτά τα θέματα και αυτό είναι εκείνο το οποίο πράττω σήμερα».

    Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ ο Ρώσος ΥΠΕΞ του τόνισε με σαφήνεια πως η ρωσική πλευρά υποστηρίζει και αυτό είναι σωστό την άρση του εμπάργκο επί της ''ΤΔΒΚ'', τη σύναψη εμπορικών σχέσεων και τον τερματισμό της εμπορικής απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε:

    «Η ρωσική πλευρά μου τόνισε ότι θα μπορούσαν να καταβληθούν, μελλοντικά, προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ότι επιβάλλεται όπως όλες οι ενέργειες πραγματοποιηθούν πάλι εντός των πλαισίων των Ην. Εθνών καθώς και ότι επιβάλλεται να ληφθεί ως βάση το Σχέδιο Ανάν . Όμως, τόνισαν, επίσης, ότι θα είναι ορθό να τερματισθεί η οικονομική απομόνωση της ΤΔΒΚ, και σημείωσαν με σαφήνεια πως δεν θα παρεμβληθούν οποιαδήποτε εμπόδια στις σχέσεις που θα συνάψουν οι ρωσικές εταιρείες στην ΤΔΒΚ».

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Μαϊου 2004 (20:37 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Ρουμανία πραγματοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον Ρουμάνο ομόλογό του Αντριαν Ναστάζε, να βρεθεί γρήγορα λύση στο θέμα των περιορισμών στη χορήγηση βίζας, που απασχολεί τους Τούρκους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Ρουμανία.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στους ξένους που θέλουν να γίνουν συνεργάτες ή μέτοχοι εμπορικής εταιρίας, χορηγείται βίζα που τους επιτρέπει να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προϋπόθεση αποτελεί η παρουσίαση του business plan και η καταβολή 70.000 ευρώ για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέτοχοι και 50.000 ευρώ για όσους θέλουν να συνεργαστούν με μια εταιρία.

    Η Τουρκία είναι ο τέταρτος κατά σειρά ξένος επενδυτής στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιούνται 8.666 τουρκικές εταιρίες με επενδύσεις 418 εκ. αμερικανικών δολαρίων.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΜΠ. ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 21 Μαϊου 2004 (19:57 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επικεφαλής κρατικής και εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας, βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις

    εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής των αντιπροσώπων, Πιέρ Φέρντιναντ Καζίνι.

    Ο Σκοπιανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ΠΓΔΜ και στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.

    [18] Ο ΧΑΡΙ ΚΟΣΤΟΦ ΕΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Σκόπια, 21 Μαϊου 2004 (19:38 UTC+2)

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ, επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι τον κατάλογο των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Ωστόσο, δεν επέδωσε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι αν σταλεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στις 31 Μαΐου.

    [19] ΑΝΤΙΔΡΑ Ο "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Λευκωσία, 21 Μαϊου 2004 (18:57 UTC+2)

    Για ''σύστημα προστασίας κομματικών κατεστημένων'' μέσα στο κράτος έκανε λόγο σήμερα ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, επικρίνοντας τη Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Εκλογών σε σχέση με την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογών Λάζαρου Σαββίδη να μην αποδεχτεί τον Συνασπισμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' ως κόμμα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', ο οποίος ιδρύθηκε ως κομματικός σχηματισμός για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, δεν αποδέχεται την απόφαση του κ. Σαββίδη με την οποία αποφαίνεται ότι ο Συναγερμός για την Ευρώπη δεν είναι κομματικός σχηματισμός, παραθέτοντας επιχειρήματα κατά της απόφασης του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΑΟΚ: ΠΟΛΛΑ ΝΕΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (20:36 UTC+2)

    Σε νεαρούς ποδοσφαιριστές θα στηριχθεί ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Αρη που θα γίνει αύριο στο γήπεδο της Πολίχνης. Στην σημερινή τελευταία προπόνηση ο Θεσσαλονικιός τεχνικός συμπεριέλαβε πολλά νεαρά παιδιά, τα οποία φέτος δεν είχαν πολλά λεπτά συμμετοχής. Αλλωστε για τον Δικέφαλο το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αδιάφορο και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσει νέα συστήματα και παίκτες.

    Η αποστολή για την αναμέτρηση με τον Άρη αποτελείται από τους: Αμαφούλε, Ανδρεόπουλο, Ατματσίδη, Βαγγελή, Βόκολο, Γαρπόζη, Γιαννιτσανάκη, Γιασεμάκη, Ελευθεριάδη, Ζησόπουλο, Θεοδωρίδη, Καραδήμο, Καρυπίδη, Κισκαμπάνη, Κοντέων, Λουκά, Μαλαδένη, Μάρκο, Μπαλοδήμο και Χάγκαν.

     

    [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ/ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΙΔΗ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ/ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (20:34 UTC+2)

    Οι Αρβανίτη/Κουτρουμανίδου, Νικολαίδου/Τσιαρτσιάνη έχασαν και το δεύτερο ματς στο παγκόσμιο τουρ SWATCH -FIVB World Tour 2004 και αποκλείσθηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης. Αντίθετα οι Σφυρή/Καραντάσιου κέρδισαν 2-0 τις γερμανίδες Πολ/Ράου και παίζουν με τις γερμανίδες Λάχμε/Μους.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης η Βίκυ Αρβανίτη τόνισε: «Δεν αγωνισθήκαμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Κάναμε αρκετά λάθη, κυρίως τακτικής, χάνοντας σημαντικούς πόντους. Η αντίπαλη ομάδα έπαιξε αρκετά καλά. Εμείς συνεχίζουμε και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας ώστε να εμφανισθούμε καλύτερες στα επόμενα τουρνουά».

    [22] ΣΤΗΝ 16άδα ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΟΠΕΝ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (20:33 UTC+2)

    Στη 16άδα του απλού στο τουρνουά πινγκ πονγκ Προ Τουρ της Κορέας που συνεχίζεται στην πόλη Πιεονγκτσάνγκ, προκρίθηκε σήμερα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Στον πρώτο γύρο του κυρίως ταμπλό (φάση των «32») ο πρωταθλητής μας που είναι στο νούμερο 10 του παγκόσμιου RANKING LIST, επιβλήθηκε του νεαρού Κορεάτη Λιμ Ζάε Χιουν με 4-1 σετ (4-11, 11-9, 11-8, 11-5, 14-12). Ο Λιμ είναι 19 χρονών και θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα του κορεάτικου πινγκ πονγκ, καθώς βρίσκεται στο νούμερο 18 της παγκόσμιας κατάταξης για αθλητές κάτω των 21 ετών.

    Στον γύρο των «16» ο Κρεάνγκα θα έχει αύριο πολύ δύσκολη αποστολή απέναντι στον Σουηδό Γιόργκεν Πέρσον (Νο 21 στον κόσμο) από τον οποίο είχε χάσει πολύ πρόσφατα στο πλαίσιο του ιαπωνικού επαγγελματικού σιρκουί. Ο βετεράνος Σκανδιναβός συμπλήρωσε πριν από ένα μήνα το 38ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος στις 22 Απριλίου του '66) κι έχει ως σημαντικότερες στιγμές στη ζηλευτή καριέρα του τους πέντε τίτλους σε παγκόσμια πρωταθλήματα (τέσσερις στο ομαδικό με τη Σουηδία, έναν στο απλό), τους εννέα σε ευρωπαϊκά (έξι στο ομαδικό, έναν στο απλό, δύο στο διπλό ανδρών) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το '91! Αν ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής ξεπεράσει το εμπόδιο του Πέρσον, τότε στα προημιτελικά θ' αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης Γιαν Όβε Βάλντνερ (Σουηδία)-Γουάνγκ Χάο (Κίνα).

    [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (19:44 UTC+2)

    Την πρόκρισή του στην τελική φάση των πλέι οφ στο τρίτο παιχνίδι με αντίπαλο τον ΠΑΟ θα διεκδικήσει ο Ηρακλής. Ολοι στην ομάδα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν τη νίκη στο κλειστό των Πατησίων.

    «Στο πρώτο παιχνίδι κάναμε πολλά λάθη και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που χάσαμε. Όμως τώρα είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη. Από την άλλη στον αγώνα που έγινε στο Ιβανώφειο κάναμε το παιχνίδι μας, επιβάλαμε το ρυθμό που θέλαμε εμείς και κερδίσαμε σχετικά εύκολα το παιχνίδι», τονίζει ο Λευτέρης Κακιούσης και συνεχίζει αναφερόμενος στο νέο του πόστο που είναι η εθνική ομάδα. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να βρίσκομαι στην εθνική ομάδα. Είναι μεγάλη εμπειρία οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μάλιστα αυτή την φορά που γίνονται στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και εκεί την μεγάλη υπέρβαση».

    [24] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΜΠΕΚΑΜ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (18:52 UTC+2)

    Στη Μαδρίτη και τη Ρεάλ θέλει να παραμείνει και για τη νέα σεζόν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο κορυφαίος άσος με αυτόn τον τρόπο διαψεύδει τις φήμες που τον ήθελαν πριν από μία εβδομάδα να επιστρέφει στην Αγγλία.

    «Είμαι μόλις ένα έτος στη Ρεάλ και έχω συμβόλαιο μέχρι και το 2007. Οι φίλαθλοι της ομάδας μου είναι καταπληκτικοί και σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να τους απογοητεύσω. Είμαι ευχαριστημένος από την παραμονή μου στην Ισπανία», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και συνεχίζει: «Η Βικτόρια μοιράζεται την επιθυμία μου να παραμείνουμε στην Ισπανία».

    Από την άλλη η Βικτόρια Μπέκαμ, τόνισε: «Η Μαδρίτη είναι φανταστική πόλη. Εγώ και ο Ντέιβιντ ανυπομονούμε να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας και με τα δύο παιδιά μας».

    [25] ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΡΟΥΣΛΑΝΑ

    Άγκυρα, 21 Μαϊου 2004 (13:09 UTC+2)

    Σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουκρανίας διορίστηκε η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision Ρουσλάνα. Όπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιετ» επικαλούμενη το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Νοβόστι» ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούσκοβιτς υπέγραψε το διορισμό της Ρουσλάνα Λιζίτσκο ως συμβούλου . Η Ρουσλάνα μετά το διορισμό της δήλωσε ότι στη διάρκεια της θητείας της θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των νέων ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα ευχαρίστησε την καλλιτέχνιδα επειδή με το τραγούδι της έκανε να ακουστεί η φωνή της χώρας του σε όλο τον κόσμο.

    [26] Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΡΟΪΤΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑΚΟΜΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

    Λονδίνο, 21 Μαϊου 2004 (11:18 UTC+2)

    Ο εφιάλτης της ασθένειας Κρόιτσφελντ Γιάκομπ χτυπά την πόρτα της Βρετανίας, καθώς περίπου 3.800 άνθρωποι εμφανίζονται να είναι φορείς της, όπως υποστηρίζει στατιστική έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Η εμφάνιση της ασθένειας και κυρίως ο εντοπισμός της στα βοοειδή έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κίνδυνος των αιτιών εξάπλωσής της, αποτελεί αντικείμενο ουσιαστικής επιστημονικής έρευνας.

    [27] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 21 Μαϊου 2004 (10:49 UTC+2)

    Σε μια κίνηση αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει προκληθεί στο Ιράκ, αλλά και διεθνώς, από τη συνεχή δημοσιοποίηση φωτογραφιών βασανισμού Ιρακινών κρατουμένων, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση προχωρεί στην απελευθέρωση σημαντικού αριθμού κρατουμένων.

    Σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, σήμερα το πρωί, έξι λεωφορεία με κρατουμένους εγκατέλειψαν τη φυλακή Αμπου Γκράιμπ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν συντονισμένη επιχείρηση απελευθέρωσης 472 Ιρακινών κρατουμένων.

    Από την άλλη μεριά, στην Ουάσιγκτον παρατηρείται κλιμάκωση πιέσεων έναντι του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, με επίκεντρο την εκτός ελέγχου κατάσταση στο Ιράκ, το αρνητικό κλίμα από τους απάνθρωπους βασανισμούς, αλλά και τις επιπτώσεις από την αυξητική πορεία των τιμών πετρελαίου.

    [28] ΟΚΤΩ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΜΠΑΛΑ

    Κερμπάλα, 21 Μαϊου 2004 (10:14 UTC+2)

    Οκτώ Ιρακινοί νεκροί και δέκα τραυματίες σε νέες συγκρούσεις με πολιτοφύλακες του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη, Μοκταντα Σαντρ στην Κερμπάλα, στα νότια της Βαγδάτης.

    Οι ομάδες των ισλαμιστών ενόπλων φαίνονται αποφασισμένες να ενισχύσουν τις επιθέσεις τους, στο πλαίσιο των συνθηκών κλιμακούμενου ανταρτοπόλεμου που έχουν εδραιωθεί πλέον στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [29] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

    Ουάσιγκτον, 21 Μαϊου 2004 (09:41 UTC+2)

    Ο προεκλογικός πυρετός εντείνεται στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πραγματοποίησε ασυνήθιστη επίσκεψη στη Γερουσία, με στόχο τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, καθώς η κατάσταση στο Ιράκ, διαμορφώνει αρνητικό πολιτικό κλίμα.

    Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι κλίμα ανησυχίας για τις απώλειες στρατιωτών και τις απαγωγές, έχει διαμορφωθεί και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

    Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται και το ζήτημα που διαμορφώθηκε με τη μεταβίβαση της εξουσίας στην προσωρινή διακυβέρνηση του Ιράκ, στις 30 Ιουνίου.

    [30] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΣΤΗΝ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (14:44 UTC+2)

    Ημερίδα με τίτλο «Δωρεάν διανεμόμενα έντυπα στην Ελλάδα: παρουσία, προοπτικές και προκλήσεις» θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 22 Μαϊου στο περίπτερο 15 της Helexpo, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς εκδοτικής έκθεσης «Scripta 2004».

    Οι εργασίες της ημερίδας, που διοργανώνει το περιοδικό «Αυλαία της Θεσσαλονίκης», θα ξεκινήσουν στις 4.00 το μεσημέρι. Θα επιχειρηθεί μια σκιαγράφηση του δωρεάν διανεμόμενου έντυπου σκηνικού της χώρας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από μια πλειάδα διαφορετικών μεταξύ τους δωρεάν διανεμόμενων περιοδικών και εφημερίδων σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο (έντυπα για τον πολιτισμό γενικότερα, το σινεμά ή τη μουσική, φοιτητικά ή οικολογικά έντυπα, έντυπα πολιτιστικών συλλόγων ή κινήσεων πολιτών κ.ά.).

    Στο πλαίσιο της ημερίδας θα υπάρξουν τέσσερις στρογγυλές τράπεζες, από εκδότες, συντάκτες, φωτογράφους, γραφίστες κ.ά., ανθρώπων που εκπροσωπούν εκδόσεις της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, των Σερρών, του Αγρινίου και άλλων περιοχών της χώρας.

    [31] ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (14:34 UTC+2)

    Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο "Οι εργαζόμενοι στους δρόμους της παράδοσης για την ειρήνη" διοργανώνουν αύριο Σάββατο 22 Μαϊου η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και ο δήμος Καλαμαριάς.

    Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο εκδηλώσεων του ΕΚΘ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και τον Μάη του '36 και θα πραγμαοτποιηθεί στην πλαζ Αρετσούς στις 8.30 μ.μ.

    Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χωροί της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου από τα χορευτικά συγκροτήματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ΟΣΕ, και Τράπεζες, ενώ θα τα συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα "Κρητικομακεδόνες" με κλαρίνο, λαούτο, κρουστά, κορνέτα και ακορντεόν. Θα τραγουδήσει ο Βασίλης Τολιούδης και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

    [32] "ΟΤΑΝ Ο ΣΑΓΚΑΛ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ" ΣΤΟ ΚΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (12:40 UTC+2)

    Την έκθεση "Οταν ο Σαγκάλ έμαθε να πετάει. Από την Εικόνα στην Πρωτοπορία" θα φιλοξενήσει από τις 26 Μαϊου έως τις 26 Αυγούστου, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον εκθεσιακό του χώρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (αποθήκη Β1).

    Η έκθεση που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΜΣΤ με το Ikonen Museum της Φραγκφούρτης, βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιδέα που επιχειρεί να ανασυγκροτήσει το πνευματικό και ιδεολογικό υπόβαθρο της μοντέρνας τέχνης. Αναζητά τις ρίζες της ρωσικής πρωτοπορίας στις θρησκευτικές εικόνες και στα lubok, τυπωμένες εικόνες με θρησκευτικά και λαϊκά θέματα.

    Είναι γνωστό ότι σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Καντίνσκι, συνέλεγαν θρησκευτικές εικόνες και ασχολήθηκαν με θρησκευτικά θέματα, ενώ η Πόποβα μελετούσε την τεχνική τους, την επεξεργασία των χρωμάτων και τη σύνθεση των μορφών στις ρωσικές θρησκευτικές εικόνες.

    Στην έκθεση, εκτός των έργων που ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη, θα παρουσιαστούν έργα που προέρχονται από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και ιδρύματα, όπως το μουσείο Thyssen - Bornemisza της Μαδρίτης, το Κρατικό Ιστορικό Μουσειο της Πετρούπολης, το Μουσείο Ikonen της Φραγκφούρτης, η Οπερα της Φραγκφούρτης καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

    [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑ "Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ" ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (11:05 UTC+2)

    Τέσσερις ταινίες, που θα προβάλλονται κάθε Τρίτη του Μαϊου και του Ιουνίου, θα προβάλλει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο "Η αναρχική εξουσία του νέου".

    Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

    Τρίτη 25/5

    "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" του Ν. Παναγιωτόπουλου (πρωτ. Ολγα Καρλάτου, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πουλικάκος, Βασίλης Διαμαντόπουλος).

    Τρίτη 1/6

    "Ράδιο Μόσχα" του Ν. Τριανταφυλλίδη (πρωτ. Χάρρυ Κλιν, Κώστας Γκουσγκούνης, Ντίνος Ηλιόπουλος)

    Τρίτη 8/6

    "Οι απόντες" του Ν. Γραμματικού (πρωτ. Νίκος Γεωργάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης)

    Τρίτη 15/6

    "Από την άκρη της πόλης" του Κ. Γιάνναρη (πρωτ. Θεοδώρα Τζήμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Στάθης Παπαδόπουλος).

    Επίσης, τη Δευτέρα 24 Μαϊου θα παρουσιαστεί η τελευταία παράσταση "Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση" του Μπερνάρ Κολτές, από τη θεατρική ομάδα της Λέσχης Κινηματογράφου του ΕΚΘ, στις 9.30 μ.μ.

    [34] ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ 4.000 ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2004 (11:04 UTC+2)

    Μία ανεκτίμητη συλλογή 4.000 παλαιών σχολικών βιβλίων, κληροδότησε στον Γιώργο Μητράγκα, η αναλφάβητη μητέρα του, που σε εποχές μεγάλης ανέχειας και συνεχών μετακινήσεων στην επαρχία του 1940, φρόντιζε πάντα να κρατά τα σχολικά του βιβλία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», κληρονομώντας ο κ.Μητράγκας από τη μητέρα του το σεβασμό για τα βιβλία εξειδικεύτηκε στη Βιβλιοθηκονομία και ο «θησαυρός» των 4.000 σχολικών βιβλίων αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Ομίλου Διάσωσης και Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Συμβουλευτική Παλαιών-Σπάνιων και Πολύτιμων Βιβλίων).

    Μέρος της συλλογής, 1.500 βιβλία, εκτίθενται στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου «Scripta 2004». Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα στο περίπτερο 15, ομιλία του κ. Μητράγκα με θέμα «Σχολικά βιβλία 1476 - 2003», ως τιμητική προσφορά στη συμπλήρωση 550 χρόνων από την ίδρυση και τη λειτουργία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 21 May 2004 - 18:13:57 UTC