Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: "ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ
  • [02] ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [03] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΙΟΥΦΑ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [04] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [05] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [06] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
  • [07] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
  • [08] ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ο ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ
  • [09] Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ
  • [10] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ
  • [11] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ
  • [13] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
  • [14] ΖΗΜΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΕΤΟΣ Η OLYMPIC CATERING
  • [15] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α. ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΑΡΙΓΚ
  • [16] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ
  • [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [18] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [20] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΡΩΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [22] ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ U-23 ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
  • [23] ΦΟΥΛ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΝΤ ΕΧΕΙ Ο ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗΣ
  • [24] ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [25] ΦΘΟΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
  • [26] ΕΡΕΥΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΑΜΗΛΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ" ΣΤΟΝ ΠΑΤ ΚΟΞ
  • [28] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ-ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ-ΙΡΑΝ
  • [29] Ο ΣΑΛΑΜΠΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [31] "ΜΠΑΪΡΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΓΙΝ" - ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
  • [32] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ
  • [33] ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ
  • [34] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  • [01] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: "ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ"

    Ουάσιγκτον, 20 Μαϊου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ουσιαστικά, ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαϊου, με τον αμερικανό πρόεδρο σε θερμό κλίμα, να δηλώνει ενθουσιασμένος που η Ελλάδα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς αγώνες, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι δεν έχει καμία επιφύλαξη ότι οι αγώνες του προσεχούς καλοκαιριού στην Αθήνα θα είναι απολύτως ασφαλείς.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, του ευχήθηκε προκαταβολικά «Χρόνια Πολλά» για την αυριανή εορτή του Κώστα Καραμανλή και εξέφρασε την λύπη του που δεν θα μπορέσει λόγω φόρτου εργασίας να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσθέτοντας ότι στη θέση του θα στείλει τον πατέρα του, Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

    Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «Σας καλωσορίζω. Κατ' αρχή να σας συγχαρώ για την ονομαστική σας εορτή αύριο. Μιλήσαμε για πολλά θέματα. Καλύψαμε ήδη πολλά θέματα. Θα συζητήσουμε και για άλλα στο γεύμα. Ένα από τα θέματα είναι και το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η χώρα σας διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να παραβρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη θέση μου όμως θα στείλω τον πατέρα μου ο οποίος θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία μας, ούτως ώστε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι επιτυχείς. Όλοι θα θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτή την πανέμορφη χώρα, με ένα ασφαλές περιβάλλον. Κάνετε πολύ σημαντική πρόοδο και ξέρω ότι έχετε την πρόθεση να διοργανώσετε τους καλύτερους δυνατούς Ολυμπιακούς αγώνες. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στο γεύμα όπως είπαμε και περιμένω αυτή τη συνέχεια της συζήτησης. Σας συγχαίρω για τις επιτυχίες σας μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

    Η σύντομη απάντηση του Κ. Καραμανλή

    Απαντώντας στο καλωσόρισμα του προέδρου Μπους, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε: «Θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστώ για την θερμή σας φιλοξενία. Ευχαριστώ που αναφέρατε το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως είπατε, θα κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν και όσον αφορά οικονομικούς πόρους και επαγγελματίες ούτως ώστε να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιτυχημένοι».

    Πληροφορίες για τις συζητήσεις των δύο ανδρών

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση των δύο ανδρών στο οβάλ γραφείο, εκτός των Ολυμπιακών αγώνων, θίχτηκε και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται διατεθειμένος να εξασκήσει την επιρροή του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τελειώσει αυτό το θέμα και να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Θεωρείται πως πρόκειται και ως ένα, κατά κάποιο τρόπο, δώρο του αμερικανού προέδρου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος.

    Και οι δύο ηγέτες, Κώστας Καραμανλής και Τζορτζ Μπους συμφώνησαν ότι παραμένουν και οι δύο πλευρές Ουάσιγκτον και Αθήνα προσηλωμένες για την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Η αμερικανική πλευρά, ο πρόεδρος Μπους, εξέφρασε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την ικανοποίησή του για την υπεύθυνη στάση της Ελλάδος και του Κώστα Καραμανλή τόσο στη Λουκέρνη όσο και στα δημοψηφίσματα. Και οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερά προσανατολισμένες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Μπους φέρεται να εξέφρασε την πικρία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως δεν σταματά εδώ η προσπάθεια, κάτι που λέει και η Ελληνική κυβέρνηση ότι οι διαδικασίες θα συνεχιστούν.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, στις επαφές τους με την Ελληνική αντιπροσωπεία σημειώνουν ότι υπήρχε ένα αρνητικό κλίμα στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες μετά τα δημοψηφίσματα, που εκφράστηκε με σκληρές δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς. Όμως τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε το κλίμα να αλλάζει, να υπάρχει κατανόηση από τους Αμερικανούς, που λένε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν δημοκρατικό και η 24η Απριλίου δεν είναι η κατάληξη.

    [02] ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (12:37 UTC+2)

    Νέο τοπίο στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία συνεργάζονται με ελληνικά κολέγια.

    Με συντριπτική πλειοψηφία 23 χωρών υπέρ και μόνον την Ελλάδα και τη Γερμανία εναντίον, υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., πρόταση Οδηγίας για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των κολεγίων.

    Με την οριστική έγκριση της συγκεκριμένης Οδηγίας (κάτι που θεωρείται βέβαιο), η Ελλάδα υποχρεώνεται να αποκτήσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πλην όμως τα πτυχία αυτά δεν θα έχουν ακαδημαϊκή ισοτιμία, αλλά μόνο επαγγελματικά δικαιώματα. Το τελευταίο, ωστόσο, ζήτημα είναι το μείζον σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Κολεγίων.

    Σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αναγνωρίσει άνευ όρων τα πτυχία των κολεγίων: «Κατ' αρχήν η υπόθεση θα ξαναπάει στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν έχει τελειώσει. H δική μου προσπάθεια θα είναι το θέμα να μπει και στο "ντοσιέ" Παιδείας, αφού για θέματα Παιδείας απαιτούνται ομόφωνες αποφάσεις και όχι κατά πλειοψηφία, ώστε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη διαπραγμάτευση. Θα επιδιώξουμε να έχει λόγο το κράτος υποδοχής στις συμφωνίες τύπου φραντσάιζ και σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνωρίσουμε άκριτα τα πτυχία αυτά, ακόμα κι αν οδηγηθούμε στο Ευρωδικαστήριο, αν και δεν νομίζω να φτάσουμε εκεί».

    [03] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΙΟΥΦΑ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (16:46 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων σημιεώνοντας, ωστόσο, ότι η λύση αυτή είναι ακραία και μόνο ως έσχατο μέσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ακραίες περιπτώσεις.

    Την πρόταση αυτή είχε κάνει νωρίτερα ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για ύπαρξη καρτέλ και ασύδοτη αισχροκέρδειας σε βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών.

    "Δεν είναι τυχαίο που σε 19 νομούς της χώρας υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στην εμπορία των καυσίμων. Υπάρχει καρτέλ σε όλους αυτούς τους νομούς και οι επιχειρήσεις συνεννοούνται μεταξύ τους" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Τσοχατζόπουλος. Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Επιτροπή Χειρισμού Κρίσεων ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση κατηγορώντας την για εντελώς λανθασμένη πολιτική.

    "Η πρόταση η δική μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Πρέπει η κυβέρνηση να καλέσει όλους τους φορείς και να τους δηλώσει ότι αν μέσα σε δέκα μέρες δεν επανέλθουν στα νόμιμα περιθώρια κέρδους όπως ίσχυε πριν από τον Μάρτιο, θα εφαρμοστεί πλαφόν. Τότε να είναι βέβαιη ότι σε αυτές τις δέκα μέρες θα υπάρξει πτώση των τιμών στα φυσιολογικά επίπεδα" επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

    Κλείνοντας ο κ Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες και όχι να στέκεται ως απλός θεατής μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

    "Να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα για να σταματήσουν οι αιτιάσεις σας για το πλαφόν. Το πλαφόν είναι η ακραία, η έσχατη λύση. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Άλλωστε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν παρενέβη το 2000 και δεν παρεμβαίνει και σήμερα στον τομέα λιανικής πώλησης για τον καθορισμό ημερήσιων ή εβδομαδιαίων δελτίων τιμών οι οποίες διαμορφώνονται ελεύθερα στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού" απάντησε ο κ Σιούφας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την επιβολή πλαφόν στις τιμές λιανικής είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος καταδεικνύεται όχι μόνο η αδράνεια αλλά και η ανυπαρξία ελέγχων στην πετρελαϊκή αγορά.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης ανέφερε ότι μετά από τιμοληψίες που έγιναν στις 17 Μαϊου αποδείχθηκε ότι μόνο σε 39 πρατήρια, σε τρεις νομούς της χώρας η τιμή της βενζίνης ξεπερνούσε τα 90 λεπτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός στα υπόλοιπα πρατήρια η τιμή της βενζίνης ήταν: Σε 302 πρατήρια από 75 - 80 λεπτά, σε 901 πρατήρια από 80 - 85 λεπτά, και από 85 - 90 λεπτά σε 885 πρατήρια.

    Νατάσα Θωμά

    [04] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (15:52 UTC+2)

    Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων για τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών καλώντας μάλιστα τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν σε αυτόν τον περιορισμό, τονίζοντας ότι είναι η μόνη διέξοδος για την αποφυγή δημοσιονομικών αδιεξόδων. Ακόμα επεσήμανε την ανάγκη για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και για αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή οικονομικών της Βουλής και αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας δεν άλλαξε και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει στις βασικές του τομές. Χαρακτήρισε δε υπερβολικές τις διαπιστώσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση ότι η ελληνική οικονομία είναι υπό επιτήρηση από την ΕΕ.

    Το ότι έχουμε υπερβεί το 3% στο έλλειμμα δεν είναι και το τέλος του κόσμου είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρατήρησε ότι από το 2000 υπήρξε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πληθωριστικές πιέσεις.

    Ειδικότερα για τον πληθωρισμό προέβλεψε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησής του κατά μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες με σταδιακή πάντως αποκλιμάκωσή του έως το τέλος του έτους.

    "Πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση του πληθωρισμού. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μη αποκλιμάκωσή του είναι η αύξηση του κόστους εργασίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαργκάνας.

    Αυτή η τελευταία επισήμανση του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το πώς θα γίνει η μείωση του κόστους εργασίας και αν εννοεί περικοπές μισθών.

    "Δεν εισηγούμαστε περικοπή μισθών. Αλλά σε ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών η προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν υπάρχει συνεχώς σταθερή αύξηση του πληθωρισμού" απάντησε ο κ. Γκαργκάνας. Ακόμα ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει νέος προϋπολογισμός, ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία της Γιούροστατ εκτίμησε ότι θα υπάρξει μικρή απόκλιση.

    Σε ό,τι αφορά την απογραφή ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τόνισε ότι "έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της Γιούροστατ".

    Τέλος υπογράμμισε ότι "υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ έχει ξεκινήσει" και ότι μπορεί να γίνεται με βραδείς ρυθμούς, σημασία όμως -όπως είπε- έχει ότι ξεκίνησε.

    Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ μεγαλύτερο δυναμισμό διότι έχει πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 20 Μαϊου 2004 (16:43 UTC+2)

    Οι Ισραηλινές δυνάμεις διεισδύουν βαθύτερα στη νότια Γάζα, μια μέρα μετά την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών για τον θάνατο των Παλαιστινίων διαδηλωτών.

    Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι διαδηλωτές είναι νεκροί.

    Στρατιωτικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους, καθώς τα στρατεύματα μετακινήθηκε σε δύο σημεία, στα νότια του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Μέχρις στιγμής, την Πέμπτη, επτά Παλαιστίνιοι έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, χάσει τη ζωή τους από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν σοβαρά από την πρόσφατη κατεδάφιση των σπιτιών από το Ισραήλ, την δύναμη κατοχής, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

    Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Η Ουάσιγκτον, σε μια σπάνια επίδειξη δυσαρέσκειας προς το Ισραήλ, δεν καταψήφισε αλλά απέσχε από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ωστόσο, το Ισραήλ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των Παλαιστινίων μαχητών και της εισαγωγής όπλων.

    Περίπου 40 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εδώ και δεκαετίες, στη Γάζα.

    Την περασμένη εβδομάδα, 13 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές στην περιοχή της Ράφα.

    Οι σημερινοί θάνατοι συνέβησαν όταν τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν από ισραηλινό πύραυλο, ενώ άλλοι δύο πέθαναν από πυρά αρμάτων μάχης.

    Δύο άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα και στην περιοχή Τελ Σουλτάν του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα.

    Την Πέμπτη, Ισραηλινές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε δύο προάστια νοτίως της Ράφα, ανταλλάσσοντας πυρ με ενόπλους.

    Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα που καταδικάζει την δολοφονία από το Ισραήλ αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν σοβαρά από την πρόσφατη κατεδάφιση των σπιτιών από το Ισραήλ, την δύναμη κατοχής, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ψηφίστηκε με 14 ψήφους, κάλεσε το Ισραήλ να μην κατεδαφίζει σπίτια κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συνήθως ασκούν βέτο στα ψηφίσματα κατά του Ισραήλ, απέσχε από την ψηφοφορία.

    Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρει ότι δεν πιστεύει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα εξυπηρετούν «τους σκοπούς της ειρήνης και της ασφάλειας».

    [06] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αγκυρα, 20 Μαϊου 2004 (21:03 UTC+2)

    Μια κίνηση από την τουρκική κυβέρνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναμένει το Φανάρι, μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που δόθηκαν από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρει η Cumhuriyet, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από το Goreme (Κόραμα) της Καππαδοκίας, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν αναφέρθηκε στο εν λόγω θέμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Τσελίκ, έδωσε σχετική υπόσχεση κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Πατριαρχείο. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ο οποίος εμποδίζει την επαναλειτουργία της Σχολής, γι' αυτό και αναμένουμε».

    [07] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 20 Μαϊου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Μακ Λέναν, ενημερώνοντας τους αμερικανούς δημοσιογράφους για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο κ. Μπους υποδέχτηκε τον κ. Καραμανλή με πολύ ικανοποίηση και χαρά, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη στενή τους συνεργασία για επικράτηση όπως είπε της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα της τρομοκρατίας και τον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας που έχουν ξεκινήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και στον οποίο, όπως είπε ο κ. Μακ Λέναν συνεργάζεται και η Ελλάδα.

    Είπε επίσης ότι ο κ. Μπους ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή στη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και του έκανε και μία εκτενή ενημέρωση για το θέμα του Ιράκ, για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα και κυρίως για το τι θα συμβεί τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να παραδοθεί η εξουσία στους Ιρακινούς.

    Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία ανακοίνωση εάν συζητήθηκε το Κυπριακό θέμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι τα ζητήματα αυτά θα συζητιόνταν στη διάρκεια του γεύματος καθώς και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

    [08] ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ο ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Ουάσιγκτον, 20 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    O αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δεν δέχτηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, να υπάρξουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, κυρίως τους αμερικανούς, για να μην υποβληθούν ερωτήματα σχετικά με το Ιράκ αλλά και τη Μέση Ανατολή. Δύο περιοχές όπου τα συνεχιζόμενα εγκλήματα, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, τείνουν να μεταβληθούν σε κόλαφο για την εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Από τη μία, είναι ο νέος βομβαρδισμός που κόστισε τη ζωή σε 40 αθώους Ιρακινούς, αλλά το χειρότερο για τον πρόεδρο Μπους, είναι ότι την Πέμπτη εισέβαλαν αμερικανικές δυνάμεις στο σπίτι του κ. Τσάλαμπι, του ανθρώπου που προσωπικά έπεισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο να εισβάλει ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Όπως όμως αποδεικνύεται τώρα, ο Τσάλαμπι είναι λαθρέμπορος με τα χρήματα της αμερικανικής βοήθειας.

    Στη συνάντηση Καραμανλή - Μπους θίχτηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    [09] Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (20:52 UTC+2)

    Την πρότασή της για την κατανομή των επιχορηγήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς διαμόρφωσε ομόφωνα η ΚΕΔΚΕ.

    Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που μεταφέρθηκαν στους ΟΤΑ, με το νόμο 2880/2001:

    -Οι παιδικοί σταθμοί, που φιλοξενούν περισσότερα από 25 παιδιά και το πρότυπο κόστος τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το 15% από την επιχορήγηση του 2003, προτείνεται για το 2004, να λάβουν ακριβώς το πρότυπο κόστος λειτουργίας τους.

    -Οι παιδικοί σταθμοί, που φιλοξενούν περισσότερα από 25 παιδιά και η επιχορήγηση του 2003 είναι μεγαλύτερη μέχρι 15% από το πρότυπο κόστος τους, προτείνεται η επιχορήγηση του 2004 να είναι ίδια με αυτήν του 2003.

    -Οι παιδικοί σταθμοί, που φιλοξενούν περισσότερα από 25 παιδιά και η επιχορήγηση του 2003 είναι μεγαλύτερη του 15% από το πρότυπο κόστος τους, προτείνεται να λάβουν ως επιχορήγηση του 2004 το πρότυπο κόστος και το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας. Το κόστος μισθοδοσίας θα μειώνεται από τα επόμενα χρόνια κατά 33% για να φτάσει το πρότυπο κόστος.

    -Οι ΟΤΑ, που διαθέτουν αποκλειστικά παιδικούς σταθμούς, που φιλοξενούν λιγότερα από 25 παιδιά, προτείνεται να λάβουν την επιχορήγηση του 2003, εκτός αν αυτή υπερβαίνει το κόστος του πρότυπου σταθμού (25 παιδιά), οπότε ζητείται να λάβουν το κόστος του πρότυπου σταθμού και επιπλέον το κόστος προσωπικού. Σε όλους τους ΟΤΑ, που διαθέτουν σταθμούς με λιγότερο από 25 παιδιά, θα πρέπει η επιχορήγηση να μελετηθεί με ιδιαίτερα στοιχεία.

    «Με την πρόταση αυτή δεν θα υπάρχει κανένας αδικημένος δήμος» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος.

    «Στη βάση δεδομένων και στην αρχή διαφάνειας, που υιοθετούμε είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία, καθώς κατ΄ αρχήν εισάγουμε μεταξύ μας μία αρχή διαφάνειας και αξιοπιστίας» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, που σημείωσε την ανάγκη στις αστικές περιοχές να εξετασθεί το θέμα των τροφείων.

    [10] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

    Aθήνα, 20 Μαϊου 2004 (20:48 UTC+2)

    Εννέα εκατομμύρια, επτακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες, οκτακόσιοι εβδομήντα τρεις εκλογείς (4.709.001 άνδρες και 5.068.872 γυναίκες) θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές του 2004. Σε όλη την επικράτεια θα συσταθούν 19.645 εκλογικά τμήματα.

    Οι Έλληνες του εξωτερικού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται σε 35.123 ενώ θα ψηφίσουν σε 92 εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πόλεις της περιφέρειας κάθε Ελληνικής πρεσβείας ή προξενείου.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στην προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2004, όπως καταγράφονται σε ενημερωτικά σημειώματα της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣΔΔΑ και της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης.

    Τα στοιχεία αυτά συνοδεύονται από αναλυτικούς πίνακες με τους ψηφίζοντες κατά εκλογική περιφέρεια, τους εκλογείς κατά εκλογική περιφέρεια και φύλο, τους ετεροδημότες κατά εκλογική περιφέρεια προέλευσης και κατά εκλογική περιφέρεια διαμονής.

    Ειδικά για τους ετεροδημότες επισημαίνεται πως όσοι υπέβαλαν αίτηση υπεύθυνη δήλωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2004 προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψήφιους βουλευτές της βασικής εκλογικής περιφέρειας, ψήφισαν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, οι εκλογείς αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους άλλους βασικούς εκλογείς, στο δήμο ή στην κοινότητα τόπου διαμονής τους και στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας τους, δεδομένου ότι τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και των συνασπισμών των κομμάτων είναι ενιαία για όλη την Επικράτεια.

    Επίσης οι ετεροδημότες εκλογείς που είχαν υποβάλλει αίτηση εμπρόθεσμα (μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2004) να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές επειδή δεν συμπληρώθηκε ανά εφετειακή περιφέρεια ο απαιτούμενος αριθμός των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων που ανήκαν στην ίδια βασική εκλογική περιφέρεια, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στο δήμο ή στην κοινότητα του τόπου διαμονής τους.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι συνεχίζεται στη διεύθυνση μηχανοργάνωσης η ενημέρωση των ιστοσελίδων του διαδικτυακού τόπου του ΥΠΕΣΔΔΑ (www.ypes.gr) με την πληροφορία των αριθμών και των διευθύνσεων των εκλογικών τμημάτων. Έτσι ο πολίτης με το «μάθε που ψηφίζεις» ενημερώνεται πλέον για το που ακριβώς είναι το τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει.

    Μέχρι στιγμής η πληροφορία παρέχεται για τριάντα νομούς, οι οποίοι καλύπτουν το 71% του εκλογικού σώματος. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών.

    Εξάλλου συνεχίζεται η εκτύπωση και αποστολή στις νομαρχίες της 3ης και τελευταίας σειράς εκλογικών καταλόγων που προορίζεται για την ψηφοφορία. Εκτιμάται ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

    Τέλος άρχισε η επεξεργασία, κοπή και εκτύπωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την ψηφοφορία των Ελλήνων κατοίκων χωρών της ΕΕ.

    [11] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (20:38 UTC+2)

    Θέματα σχετικά με την αξιοποίηση του δασικού πλούτου της χώρας μας, την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και των αναδασώσεων συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων.

    Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τη Διοικητική Επιτροπή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του Ινστιτούτου, καθώς και με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγών, Διακίνησης Φρούτων - Λαχανικών και Χυμών, που συζητήθηκαν ζητήματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (20:36 UTC+2)

    Η Κυβέρνηση κατάφερε να δώσει μία σημαντικότατη προοπτική για τα μεσογειακά προϊόντα, διασφαλίζοντας την διατήρηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και των εισοδημάτων των αγροτών μας έως το 2013, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα αγροτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από όλη την Ελλάδα για τη μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτική Πολιτικής.

    «Παρά το αρνητικό κλίμα και μία διαμορφωμένη κατά πλειοψηφία άποψη για υιοθέτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των μεσογειακών προϊόντων όπως ο καπνός, το λάδι και το βαμβάκι, η Κυβέρνηση άλλαξε τη διαπραγματευτική βάση, ανέτρεψε το κλίμα με σχέδιο, πρόγραμμα και επίμονη προσπάθεια και πέτυχε την ανατροπή δυσμενών προτάσεων», είπε ο κ. Τσιτουρίδης, προσθέτοντας ότι στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Συμβούλιο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου.

    Όσον αφορά στην εξέλιξη του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συγκαταλέγονται στα πλέον ανταγωνιστικά εθνικά προγράμματα, έχουν ρυθμό υλοποίησης και απορρόφησης των πιστώσεων χαμηλό.

    Όπως είπε, από τους 8 άξονες του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ανασυγκρότησης Υπαίθρου (ΕΠΑΑ- ΑΥ) οι 3 έχουν ποσοστό απορρόφησης μικρότερο του 3,5%, οι άλλοι 3 μικρότερο του 12,8% και μόνο 2 εμφάνιζαν ποσοστό απορρόφησης της τάξεως του 50%, ενώ ο μέσος όρος απορρόφησης και των 8 αξόνων φθάνει μόλις το 23,4%. Από τους 10 άξονες των λοιπών προγραμμάτων (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) LEADER), 2 έχουν μηδενική απορρόφηση και 6 άξονες έχουν απορρόφηση κάτω του 21%.

    Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ ο υπουργός τόνισε ότι «μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης ο ΕΛΓΑ βρισκόταν με προϋπολογιζόμενα διαθέσιμα 132.500.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του ήδη ανέρχονται σε 500.000.000 ευρώ, κληρονομήσαμε δηλαδή ένα άνοιγμα που ξεπερνά τα 350.000.000 ευρώ».

    [13] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (18:34 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι προσλήψεις προσωπικού στον ΟΤΕ, διέπονται από τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και πραγματοποιούνται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, δίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του οργανισμού, με αφορμή καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί εξαγοράς θέσεων εργασίας στον οργανισμό.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι προσλήψεις προσωπικού στον ΟΤΕ γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, οι διατάξεις του οποίου έχουν ισχύ ουσιαστικού νόμου και τηρούνται απαρέγκλιτα.

    Σημειώνεται ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει διατάξει, την πραγματοποίηση διοικητικής ανάκρισης για την πλήρη διαλεύκανση του θέματος, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μηνύσεις, εφόσον προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

    Πάντως, τονίζεται ότι δεδομένων των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, καμία πρόσληψη που δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και ούτε πραγματοποιήθηκε.

    "Αλλωστε", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, "και μόνον η ύπαρξη των συγκεκριμένων καταγγελιών επιβεβαιώνει ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός λειτούργησαν και δεν επέτρεψαν παράνομες προσλήψεις".

    [14] ΖΗΜΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΕΤΟΣ Η OLYMPIC CATERING

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (17:54 UTC+2)

    Ζημίες εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 η Olympic Catering, ενώ μείωση εμφάνισε και ο κύκλος εργασιών, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 στο ποσό των 6,94 εκατ. ευρώ, έναντι των 7,87 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρίας, το πρώτο τρίμηνο της εκάστοτε χρήσης, χαρακτηρίζεται από χαμηλή εποχικότητα κύκλου εργασιών, ενώ οι πωλήσεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, δεδομένου ότι, κατά το περυσινό τρίμηνο, περιλαμβανόταν πωλήσεις νοσοκομειακού catering, συνολικού ύψους 0,8 εκατ. ευρώ και οι οποίες και διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2003.

    Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, η εταιρία εμφάνισε ζημίες ύψους 1,52 εκατ. ευρώ, απόρροια της χαμηλής εποχικότητας δραστηριότητας, ενώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση είχε εμφανίσει χαμηλή κερδοφορία ύψους 0,3 εκατ., η οποία οφείλεται σε λογιστικοποίηση υψηλών εσόδων που επέτυχε η τότε νέα διοίκηση της μέσω επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων με προμηθευτές.

    Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από τη διοίκηση της εταιρίας,

    το 2004, αναμένεται να αποτελέσει έτος ισχυροποίησης της Olympic Catering και επίτευξης ιδιαίτερα ικανοποιητικής κερδοφορίας, εξέλιξη η οποία βασίζεται αφενός στην πλήρη υλοποίηση της εταιρικής αναδιοργάνωσης και αφετέρου στην αναμενόμενη θετική επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων επί της δραστηριότητας της εταιρείας.

    [15] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α. ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΑΡΙΓΚ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (17:34 UTC+2)

    Αύριο θα πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 25.460 νέες κοινές μετοχές της Δάριγκ & ΣΙΑ ΑΒΝΕ, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι νέες μετοχές θα είναι σε άυλη μορφή και θα είναι πιστωμένες κατά την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των Μετόχων στο Σύστημα Αυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.).

    Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας κατά τη συνεδρίασή του της 2ας Απριλίου 2004 είχε αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 10.184,00 ευρώ, με την έκδοση συνολικά 25.460 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ έκαστης, λόγω της μετατροπής συνολικού αριθμού 101 ομολογιών εκ μέρους ομολογιούχων δανειστών της εταιρίας από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 5.428.418,88 ευρώ.

    Το δάνειο αυτό εκδόθηκε σύμφωνα με την απόφαση της πρώτης επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας στις 14 Οκτωβρίου του 2002 και τροποποιήθηκε με την απόφαση της πρώτης επαναληπτικής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 14 Ιουλίου πέρυσι και την απόφαση της συνέλευσης των ομολογιούχων στις 8 Αυγούστου του 2003.

    [16] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 20 Μαϊου 2004 (20:59 UTC+2)

    Η Hurriyet, στην πρώτη σελίδα και σε δίστηλο, αναφέρει ότι απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη η παλαιά δημοσιογράφος και εγγονή της εγγονής του Σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ, Τζεμιλέ Σάρα Κόρλε, η οποία ήταν η δημοσιογράφος που είχε γράψει την είδηση ότι ερίφθη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ, το 1955 και στη συνέχεια είχαν ξεσπάσει τα Σεπτεμβριανά [επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη εναντίον των Ελλήνων το 1955].

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κόρλε είχε εξηγήσει η ίδια το συμβάν ως εξής:

    «Εγώ είχα δώσει την είδηση ότι ερίφθη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Όταν βρισκόμουν στην Αθήνα, είχα προσλάβει κάποιον Έλληνα ως βοηθό. Επειδή δεν ήξερα ελληνικά, παρακολουθούσε τα θέματα εκείνος. Κάποια μέρα ήρθε και μου είπε ότι ²εξερράγη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη². Όμως αυτό που εξερράγη δεν ήταν βόμβα και η είδηση η δική μου ήταν ότι επρόκειτο για δύο τεμάχια δυναμίτιδας, τυλιγμένα σε κομμάτι εφημερίδας. Δεν επρόκειτο για ολόκληρη βόμβα. Όμως, ορισμένες εφημερίδες έδωσαν την είδηση πρωτοσέλιδα, με μεγάλους τίτλους. Τότε, ξέσπασαν τα Σεπτεμβριανά [γεγονότα που είχαν γίνει τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του 1955]. Έγινε χαλασμός, έσπασαν, έκαψαν και ρήμαξαν».

    [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    H κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τους χθεσινούς φόνους και τραυματισμούς Παλαιστινίων, σημειώνοντας πως πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που διαδήλωναν ειρηνικά στην επαρχία Pάφα της Λωρίδας της Γάζας.

    Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση σημειώνει ότι η Kύπρος επιθυμεί να τονίσει ότι η 4η Συνθήκη της Γενεύης, αναφορικά με την Προστασία Πολιτών σε καιρό Πολέμου, ισχύει πλήρως όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Συναφώς, οι φόνοι αμάχων, ιδίως παιδιών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 20 Μαϊου 2004 (20:35 UTC+2)

    Με την πεποίθηση ότι το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα Κύπρου θα καταφέρει να κατακτήσει μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Λάκης Ιωάννου κατέθεσε σήμερα υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Σε δηλώσεις μετά την υποβολή υποψηφιότητας τεσσάρων ατόμων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα θα διεκδικήσει τις ευρωεκλογές αυτόνομα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, το Κίνημα πιστεύει ότι είναι το πιο ευρωπαϊκό κίνημα της Κύπρου και γνωρίζει τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού έχει ιδρύσει το πρώτο συμβουλευτικό γραφείο για την ΕΕ στην Κύπρο.

    «Εδώ και ενάμισι χρόνο έχουμε προσφέρει πάρα πολλά στον Κύπριο πολίτη και πιστεύω ότι θα έχουμε ανταπόκριση στον κόσμο αυτό», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 20 Μαϊου 2004 (19:06 UTC+2)

    Βελτιώσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, διαπιστώνει η σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στον Τύπο των Σκοπίων.

    "Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της, παρόλο που κληρονόμησε και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως αναποτελεσματικά δικαστήρια, διαφθορά, παράνομη διακίνηση ανθρώπων", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

    Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι "το κράτος των Σκοπίων ανέπτυξε δράσεις για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης γυναικών", ενώ δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, με την εφαρμογή της οποίας, όπως τονίζεται, ενισχύονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Ακόμη, επισημαίνεται ότι "οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιμένουν στη διαλεύκανση εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες φέρονται αναμεμειγμένοι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης των Σκοπίων και ενδιαφέρονται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν το διάστημα 2001-02 κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ΠΓΔΜ αλλά και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη".

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην υπόθεση "Ραστάνσκι Λόζια", που αφορά στη δολοφονία, το Μάρτιο του 2002, από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας επτά Ασιατών λαθρομεταναστών, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ως μουτζαχεντίν και η όλη "επιχείρηση" ως "αντιτρομοκρατική" επιτυχία της ΠΓΔΜ. "Οι ΗΠΑ επιμένουν να παραπέμψει η κυβέρνηση των Σκοπίων τους δράστες της σφαγής στο ''Ραστάνσκι Λόζια'' στη δικαιοσύνη", τονίζεται στην έκθεση.

    [20] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 20 Μαϊου 2004 (18:42 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο παλάτι Βικτόρια του Βουκουρεστίου τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Αγκυρα στην προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ναστάσε δήλωσε ότι αν η Τουρκία πλησιάσει περισσότερο στην ΕΕ τότε θα ενισχυθεί ο ρόλος της και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον κ. Ερντογάν για την υποστήριξη της Αγκυρας στην προσπάθεια ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

    Οι κκ Ναστάσε και Ερντογάν συζήτησαν ακόμη την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους και ο κ. Ναστάσε ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα με τις περισσότερες επενδύσεις στη Ρουμανία.

    Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ρουμανίας και στο Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τουρκίας και στις τράπεζες Eximbank.

    Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με τον Ρουμάνο πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου, τον πρόεδρο της Γερουσίας Νικολάε Βακαρόγιου και τον πρόεδρο της Βουλής Βάλερ Ντορνεάνου.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΡΩΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (19:35 UTC+2)

    Αρωμα Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρόδο. Αυτό είναι το μήνυμα που βγήκε από την επίσημη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι για το τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ γυναικών World Tour Swatch 2004.

    «Η καρδιά του Παγκόσμιου μπιτς βόλεϊ 85 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες χτυπάει στην Ρόδο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης και συμπλήρωσε: «Εδώ θα συμμετάσχουν όλες σχεδόν οι ομάδες που θα είναι και τον Αύγουστο στην Ολυμπιάδα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Το Ολυμπιακό τουρνουά θα γίνει πριν την Ολυμπιάδα και στην Ρόδο. Το τουρνουά αποτελεί σταθμό για το μπιτς βόλεϊ και η διεθνής Ομοσπονδία FIVB - δεν συνηγόρησε απλά να γίνει εδώ αλλά το απαίτησε κιόλας, μένοντας απόλυτα ικανοποιημένη από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Είμαι βέβαιος για την οργανωτική επιτυχία και ευελπιστώ να συνοδευτεί και από την αγωνιστική επιτυχία με την παρουσία των κοριτσιών μας παρότι ακόμη δεν είναι 100% έτοιμες καθώς βρίσκονται ακόμη στην αρχή της προετοιμασίας τους».

    Σχετικά με τη προβολή της διοργάνωσης ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ είπε: «Εικόνα και ήχο από το τουρνουά θα πάρουν 82 κανάλια από όλο τον κόσμο. Η ΕΤ-3 θα μεταδώσει αγώνες απ΄ ευθείας στην Ελλάδα, ενώ το Eurosport θα μεταδώσει απ΄ ευθείας παιχνίδια της διοργάνωσης και θα διαφημίσει τις ομορφιές του νησιού. Τα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα».

    Σε ότι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Μπελιγράτης δήλωσε: «Διαβεβαιώνω ότι τα δύο αθλήματά μας, το βόλεϊ σάλας και το μπιτς βόλεϊ θα πετύχουν σπουδαία πράγματα. Δεν θέλω να πω πόσο ψηλά θα φτάσουν αλλά είμαι σίγουρος ότι οι ομάδες μας δεν θα παρελάσουν απλά τον Αύγουστο».

    [22] ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ U-23 ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (17:51 UTC+2)

    Είκοσι δύο ποδοσφαιριστές κάλεσε ο προπονητής της εθνικής ομάδας U-23, Στράτος Αποστολάκης, για προετοιμασία από τις 24 έως τις 30 Μαϊου στο αθλητικό κέντρο Ξάνθης, η οποία θα περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα με την SKODA Ξάνθη στις 29 Μαϊου (20:00).

    Οι διεθνείς στους οποίους απηύθυνε πρόσκληση ο κ. Αποστολάκης είναι οι Γιώργος Αμπάρης, Παναγιώτης Λαγός, Παντελής Καπετάνος (Ηρακλής), Κλεόπας Γιάννου, Σπύρος Βάλλας, Ιεροκλής Στολτίδης, Γιάννης Ταραλίδης, Ευθύμιος Κουλουχέρης (Ολυμπιακός), Μιχάλης Σηφάκης (ΟΦΗ), Λουκάς Βύντρα (Παναθηναϊκός), Χρήστος Καρυπίδης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Βαγγέλης Μόρας (ΑΕΚ), Αριστείδης Γαλανόπουλος (Καλαμάτα), Γιώργος Φωτάκης, Τάσος Αγρίτης (Αιγάλεω), Φανούριος Γουνδουλάκης, Νίκος Μήτρου (Πανιώνιος), Πασχάλης Μελισσάς (SKODA Ξάνθη), Δημοσθένης Μανουσάκης (Χαλκηδόνα), Γιάννης Αμανατίδης (Αϊντραχτ Φραγκφούρτης), Φίλιππος Δάρλας (Μαρκό).

    Οι διεθνείς θα συγκεντρωθούν στις 24 Μαϊου (18:00) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ όσοι παίκτες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα θα μεταβούν απευθείας στο αθλητικό κέντρο Ξάνθης την ίδια ημέρα.

    [23] ΦΟΥΛ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΝΤ ΕΧΕΙ Ο ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (12:09 UTC+2)

    Φουλ δουλειά έχει ο προπονητής της ΜΕΝΤ, Γιώργος Ζαφειρούδης. Ο νεαρός

    τεχνικός πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάνει μια έρευνα αγοράς και να επιλέξει τους παίκτες του. Πάντα με κύριο γνώμονα ότι αυτοί δεν θα πρέπει να ξεφεύγουν οικονομικά, αφού ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Παππάς δεν είναι διατεθειμένος να διαθέσει πολλά χρήματα για την μεταγραφή τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν βιάζεται να κλείσει συμφωνία με κανέναν αφού θέλει να έχει ολοκληρωμένη άποψη.

    Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της απόκτησης του Σπύρου Κέκελη, αν και τις

    προσεχείς ημέρες ο 25χρονος πλέι μέικερ θα συζητήσει εκ νέου με τους διοικούντες της ΜΕΝΤ.

    [24] ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (12:09 UTC+2)

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Αγγελος Αναστασιάδης στέλνει το δικό του μήνυμα εν όψει της μεγάλη αναμέτρησης με τον Αρη το Σάββατο. «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο πανηγυρίζοντας», αναφέρει ο Ελληνας τεχνικός και συνεχίζει: «Εχουμε μια ακόμη αγωνιστική και οφείλουμε να παίξουμε για την ιστορία μας». Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός προτίθεται να χρησιμοποιήσει αρκετούς νεαρούς παίκτες στο Σαββατιάτικο αγώνα με τον Αρη που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Μακεδονικού.

    Αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος η διοίκηση της ομάδας θα κληθεί να

    υπογράψει συμβόλαια με τους Γιασεμή, Μάρκο, Σπάσιτς και Καραδήμο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον των Τοχούρογλου, Ατματζίδη και Ζαβαντία.

    [25] ΦΘΟΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (12:08 UTC+2)

    Φθορές στην είσοδο του δημαρχείου της Νέας Φιλαδέλφειας προκάλεσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα άγνωστοι και σύμφωνα με την αστυνομία δράστες είναι οπαδοί της ΑΕΚ. Οι ζημιές στο δημαρχείο ήρθαν λίγες ώρες μετά τα έκτροπα στους Θρακομακεδόνες.

    Ολα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα όταν περίπου 150 άτομα εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, λίγο μετά την προπόνηση της ομάδας, και δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον Γιάννη Οκκά και τον Μιχάλη Κασάπη, θεωρώντας τους ως κύριους υπεύθυνους για την απόσυρση ενδιαφέροντος του Ντέμη Νικολαΐδη για την αγορά της ΠΑΕ.

    Ο Βασίλης Τσάρτας, μετά τα έκτροπα, κατέθεσε μήνυση για εκβιασμό σε βαθμό κακουργήματος, απρόκλητες σωματικές βλάβες και εξύβριση κατά παντός ηθικού και φυσικού αυτουργού αλλά και κατά παντός συνεργού.

    Επίσης οι Τσάρτας, Κασάπης και Μπορμπόκης δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν "ηθικό αυτουργό" των επεισοδίων τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο διεθνής άσος από την πλευρά του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και τόνισε ότι οι υπαίτιοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    [26] ΕΡΕΥΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΑΜΗΛΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Μαϊου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός θα ερευνήσει τις μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σε γάμο στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ, αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    "Λόγω του ενδιαφέροντος που προκλήθηκε στα μμε, θα πραγματοποιήσουμε έρευνα. Ορισμένοι ισχυρισμοί μας επιβάλουν να πάμε εκεί εκ νέου και να διεξαγάγουμε έρευνα", πρόσθεσε ο ίδιος, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ωστόσο ο ταξίαρχος Κίμιτ διευκρίνισε ότι η επίθεση των αμερικανών στρατιωτών έγινε βάσει πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ένοπλοι μαχητές είχαν συγκεντρωθεί στην έρημο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Χθες, 41 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από αμερικανική επιδρομή σε χωριό στο δυτικό Ιράκ.

    [27] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ" ΣΤΟΝ ΠΑΤ ΚΟΞ

    Ααχεν, 20 Μαϊου 2004 (19:59 UTC+2)

    Η πόλη του Ααχεν στη Γερμανία απονέμει σήμερα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ το Βραβείο «Καρλομάγνος», μια από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις που δίνονται για υπηρεσίες που προάγουν την ειρήνη και την ενότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η σημερινή διάκριση έχει διπλό χαρακτήρα, αφού αναγνωρίζεται ο πρωτοποριακός ρόλος που έπαιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την κρίσιμη φάση για την ανάπτυξη της Ευρώπης, καθώς και η εξαίρετη προσωπική συνεισφορά του Πατ Κοξ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [28] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ-ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ-ΙΡΑΝ

    Μόσχα, 20 Μαϊου 2004 (18:10 UTC+2)

    Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοινοπραξία για την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Η υλοποίηση του προγράμματος "θα ενισχύσει την οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ρωσίας και τους δεσμούς της με τις χώρες του Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού", δήλωσε ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. "Συμφωνήσαμε επί της αρχής. Η σύνθεση της κοινοπραξίας και η ημερομηνία έναρξης των εργασιών θα αποφασιστούν σε τριμερή συνάντηση στο Μπακού", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [29] Ο ΣΑΛΑΜΠΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Μαϊου 2004 (18:06 UTC+2)

    Ο Αχμαντ Σάλαμπι, μέλος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου, του οποίου το σπίτι και τα γραφεία ερευνήθηκαν από την ιρακινή αστυνομία και την αμερικανική στρατιωτική αστυνομία, δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία στο Ιράκ (CPA) "δεν υπάρχουν πλέον", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είμαι ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στο Ιράκ, αν η CPA κρίνει ότι είναι αναγκαίο να κάνει μια ένοπλη επίθεση κατά του σπιτιού μου μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην CPA και τον ιρακινό λαό", σημείωσε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ιρακινή αστυνομία υποστηριζόμενη από την αμερικανική στρατιωτική αστυνομία "επιτέθηκε" στο σπίτι του στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μια σύγκρουση με τους φρουρούς του.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Kοζάνη, 20 Μαϊου 2004 (21:03 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας για το χθες και το σήμερα του Πόντου, διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, από τις 24 έως τις 30 Μαΐου 2004, στο λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

    Η έκθεση με θέμα «Εικόνες του Πόντου, χθες και σήμερα», περιλαμβάνει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Παντελή Καραλευθέρη και του Κώστα Περτσινίδη. Μέσα από το φωτογραφικό φακό προβάλλεται η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα παράλια του Ευξείνου Πόντου, αναδεικνύοντας έτσι ένα άλλο κομμάτι της Ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα θα εκτίθενται και κάρτ- ποστάλ που απεικονίζουν την ζωή, στο σήμερα και στο παρελθόν από το Αρχείο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδας. Όλα τα θέματα που θα παρουσιαστούν θα συνοδεύονται από επιλεγμένα κείμενα ερμηνευτικού, περιγραφικού ή νοηματικά παραπεμπτικού χαρακτήρα.

    [31] "ΜΠΑΪΡΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΓΙΝ" - ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2004 (20:30 UTC+2)

    «Μπάιρον εναντίον Έλγιν», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Πάνου Τριγάζη και παραπέμπει στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προβάλλοντάς το, ως ζήτημα υπεράσπισης οικουμενικών αξιών.

    Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, για την 180η επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ενώ ο συγγραφέας είναι και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου «Μπάιρον», για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.

    Ο Π. Τριγάζης έχει εκχωρήσει τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου στον Σύνδεσμο, ώστε να χρησιμοποιηθούν, για την εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    «Όπως γνωρίζουμε, η Ελλάδα ήταν η χώρα, στην οποία έδωσε την καρδιά του, την περιουσία του και τη ζωή του», επισημαίνει, για τον Λόρδο Βύρωνα, ο Ζυλ Ντασέν, στον πρόλογο του βιβλίου και συνεχίζει «και βεβαίως τις οργισμένες επιθέσεις του στα ποιήματά του εναντίον του Λόρδου Έλγιν, για τη λεηλασία των Γλυπτών του Παρθενώνα».

    Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας του Ο.Η.Ε. για την Πολιτισμική Ανάπτυξη, αύριο, 21 Μαϊου. Μίλησαν οι Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Χατζηδάκης, Φώτης Κουβέλης. Αποσπάσματα από την έκδοση διάβασε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου.

    Την έκδοση «Μπάιρον Εναντίον Έλγιν» χαιρέτησε με γραπτό μήνυμά του, ο Κεν Κόουτς, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και Προέδρος του Ιδρύματος «Μπέρτραντ Ράσελ» για την Ειρήνη, κείμενο του οποίου περιλαμβάνεται στο βιβλίο.

    «Από μια άποψη μας στενοχωρεί, που αυτή η έκδοση εξακολουθεί να είναι αναγκαία, αφού διαδοχικοί ηγέτες του Εργατικού Κόμματος υποσχέθηκαν ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά- όπως συμβαίνει με πολλές άλλες υποσχέσεις των ηγετών αυτών- τέθηκε και αυτό στο περιθώριο. Σαφώς, χρειάζεται να συνεχιστεί η εκστρατεία», τονίζει ο κ. Κόουτς.

    Το βιβλίο περιέχει ακόμη εισαγωγή του συγγραφέα, υπό τον τίτλο «Επαναστάτης με αίτια», κείμενα του Προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Γκράχαμ Μπινς, αλλά και των κορυφαίων Ελλήνων Πανεπιστημιακών και Βυρωνιστών Αικατερίνης Δούκα- Καμπίτογλου, Ελένης Καρασαββίδου, Θόδωρου Καρζή, Ευγενίας Κεφαλληναίου, Χριστίνας Ντόκου, Μάριου- Βύρωνα Ραϊζη και Πέπης Ρηγοπούλου.

    Την πρωτοβουλία μαθητών της χώρας μας να παραδώσουν 95.000 γράμματα με αποδέκτη τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαιρέτησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιστροφή αυτή.

    Ως «μύθο» χαρακτήρισε ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Τηλέμαχος Χυτήρης, τους ισχυρισμούς πως ο Έλγιν αγαπούσε και προστάτευε τις αρχαιότητες και υπενθύμισε πως το 1982 η UNESCO ψήφισε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

    «Το θέμα αυτό πρέπει να μείνει ανοιχτό. Από τη μια υπάρχει μια λεηλασία, ένας βανδαλισμός, από την άλλη ένα δικαίωμα, που είναι ιερό», τόνισε ακόμη ο κ. Χυτήρης.

    Ο βουλευτής ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, επισήμανε από την πλευρά του πως «Το τραγικό είναι ότι μερικά πράγματα έχουν γίνει αυτονόητα. Τα Μάρμαρα έχουν πάρει το όνομα του κλέφτη: Ελγίνεια».

    Σύμφωνα με τον συγγραφέα Πάνο Τριγάζη, το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών «δεν είναι ένα στενά εθνικό θέμα, αλλά ζήτημα υπεράσπισης οικουμενικών αξιών».

    Τέλος, ο συγγραφέας κάλεσε τους βουλευτές και ευρωβουλευτές να στηρίξουν την πρόταση που προωθείται, να οριστεί η ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (15:18 UTC+2)

    Μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες με διάσημα ονόματα θα φιλοξενηθούν αυτό το καλοκαίρι (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης (Νταμάρι).

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στις δύο αυτές μεγάλες σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι οι εξής:

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    ΜΑΪΟΣ 2004

    - Τετάρτη 26 Μαΐου

    Συναυλία, Παντελής Θαλασσινός και Τρίφωνο

    (Η συναυλία διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

    - Δευτέρα 31 Μαΐου

    Συναυλία, SCORPIONS

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

    - Τετάρτη 2 Ιουνίου

    Συναυλία, Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν Γιάννης Αγγελάκας και Μάρθα Φριτζήλα.

    - Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Ιουνίου

    O Philip Glass παρουσιάζει το έργο του «Ωρίων», ειδική παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Συμμετέχουν: Philip Glass Ensemble, Mark Atkins, Wu Man, Foday Musa Suso, Rahat Ali Khan, Gaurav Mazumdar, Asley Macisaac, Gaurav Mazumdar, Uakti, Ελευθερία Αρβανιτάκη.

    - Τετάρτη 9 έως Δευτέρα 14 Ιουνίου

    Εκδηλώσεις Δήμου Αγίου Παύλου

    - Τετάρτη 16 έως Παρασκευή 18 Ιουνίου

    Θεατρική παράσταση ΕΥΜΟΛΠΙΣ

    «Πλούτος» του Αριστοφάνη

    Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης, σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, χορογραφία: Κική Μπάκα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Λάκης Λαζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Νατάσσα Κοτσοβού, Παναγιώτης Παναγόπουλος,Κοσμάς Ζαχάρωφ, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Σταμούλης, Θανάσης Βλαβιανός.

    - Δευτέρα 21 Ιουνίου έως Τετάρτη 23 Ιουνίου

    Θεατρική παράσταση ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

    «Τρωάδες» του Ευριπίδη

    Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης, σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος, σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, χορογραφία: Νατάσσα Ζούκα, βοηθός σκηνοθέτης: Δημήτρης Λιγνάδης, φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης, μουσική διδασκαλία: Νανά Θρασυβουλίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Λυγερού, βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Τζάκη, βοηθός χορογράφου: Ράχμα-Κατερίνα Λαχλάλι

    Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς, Μάγδα Πένσου, Άννα Βαγενά, Γιάννης Βούρος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Λιγνάδης, Κατερίνα Λέχου.

    Χορός: Παναγιώτα Κότσιρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μάγδα Πένσου, Νικολέτα Φιλόσογλου, Σταυριάνα Πανδή, Αγορίτσα Οικονόμου, Σοφία Καραγιάννη, Κατερίνα Παυλάκη, τάνια Παλαιολόγου, Αρετή Δήμητσα, Ειρήνη Χέλιου, Χριστίνα Μαξούρη, Ειρήνη Μουρελάτου, Σταυρούλα Κοντοπούλου.

    - Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Ιουνίου

    Χοροθεατρική παράσταση

    «Netherlands Dance Theatre»

    Ένα από τα διασημότερα συγκροτήματα σύγχρονου χορού, το Nederlands Dance Theater έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει τα έργα: «Sinfonietta» σε μουσική Λ. Γιάνατσεκ και χορογραφία Γίρι Κίλιαν, «Walking Mad» σε μουσική Μορίς Ραβέλ («Μπολερό») και χορογραφία Γιόχαν Ίνγκερ και «Wings of Wax» σε ένα μουσικό κολάζ συνθέσεων των Χάινριχ φον Μπίμπερ, Τζον Κέιτζ, Φίλιπ Γκλας, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και χορογραφία Γίρι Κίλιαν.

    - Κυριακή 27 έως Τετάρτη 30 Ιουνίου

    Εκδηλώσεις Δήμου Αγίου Παύλου

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2004

    - Πέμπτη 1 Ιουλίου έως Σάββατο 3 Ιουλίου

    Εκδηλώσεις Δήμου Αγίου Παύλου

    - Κυριακή 4 έως Τρίτη 6 Ιουλίου

    Θεατρική παράσταση ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

    «Λαϊκό Πανηγύρι- Μισός Αιώνας Αριστοφάνης»

    Μια παράσταση - διαδρομή σε όλα τα έργα του Αριστοφάνη ακολουθώντας ιστορικούς σταθμούς των παραστάσεων τους Θεάτρου Τέχνης.

    Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Κωστής Καπελώνης και Θόδωρος Γράμψας, εικαστική επιμέλεια: Διονύσης Φωτόπουλος, χορογραφίες: Μαρία Κυνηγού, μουσική διδασκαλία: Φίλιππος Τσαλαχούρης.

    Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Γιάννης Μόρτζος, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μυλωνάς και Ανίτα Σαντοριναίου. Παίρνει μέρος πολυπρόσωπος θίασος 35 ηθοποιών, αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

    - Δευτέρα 19 Τετάρτη 21 Ιουλίου

    Θεατρική παράσταση ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Σοφοκλή, «Τραχίνιες»

    Μετάφραση: Κώστας Βαλάκας-Ελένη Παπάζογλου, σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης, μουσική: Κώστας Βόμβολος, σκηνικάκοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης, χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος, μουσική διεύθυνση: Νίκος Βουδούρης, σύμβουλος δραματουργίας: Ελένη Παπάζογλου, βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Αηδονοπούλου. Στους κεντρικούς ρόλους παίζουν οι: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Ακύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Καρέλλης, Δημήτρης Κολοβός / Σάκης Πετκίδης, Ανέζα Παπαδοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης. Χορός: Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Άννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρετζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Μερόπη Μορφούλη, Μαρία Μπεγιατζή, Άννη Ντουμούζη, Ερατώ Πίσση, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύα Σωφρονίδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

    - Τετάρτη 28 έως Παρασκευή 30 Ιουλίου

    Θεατρική παράσταση Θέατρο ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ της Ξένιας Καλογεροπούλου

    «Ο Ελαφοβασιλιάς» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου (βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό παραμυθόδραμα του Κάρλο Γκότσι)

    Σκηνοθεσία: Λίλα Μπάουρ - Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Νίκος Βίττης, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Ζαρκαδούλα

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Βασαρδάνης, Αλέξανδρος Κατελής, Μαρία Κορδώνη, Κατερίνα Λούρη, Μαίρη Λούση, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωκράτης Πατσίκας, Δημήτρης Πλειώνης, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώργος Τσαμπουράκης, Μενέλαος Χαζαράκης.

    ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

    - Σάββατο 5 Ιουνίου

    Συναυλία, Luciano Pavarotti

    Ο διάσημος τενόρος εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με μαέστρο τον Leone Magiera, συνοδεύει η σοπράνο Simona Todaro. Την εκδήλωση οργανώνει η Στοργή- Σύλλογος Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών.

    - Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Ιουνίου

    Συναυλία, Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

    Δύο συναυλίες στο πλαίσιο του αφιερώματος "Μουσική και Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο".

    Κείμενα Κάκια Ιγερινού. Σκηνοθεσία Στέλιος Γούτης

    Πάιρνουν μέρος: Αντώνης Ρέμος, Πέτρος Φιλιππίδης, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννης Σαμσιάρης.

    - Τετάρτη 23 Ιουνίου

    Συναυλία, Γιάννης Κότσιρας, μαζί του ο Ζακ Στεφάνου.

    - Πέμπτη 24 Ιουνίου

    Παράσταση- Πολυθέαμα

    YAMATO ΟΙ ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΙ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΕΣ

    «Tamashy, φωνές της καρδιάς»

    Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Masa Ogawa Yamato

    Οι YAMATO παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα που συνδυάζει τους ρυθμικούς, έντονους και ευαίσθητους ήχους των ιδιόρρυθμων κρουστών τους, με την πνευματικότητα και τον δυναμισμό που εκπέμπουν οι ίδιοι με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται στην σκηνή και χειρίζονται τα μουσικά τους όργανα.

    - Κυριακή 27 Ιουνίου

    Συναυλία, Μιχάλης Χατζηγιάννης

    - Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Ιουνίου

    Συναυλία, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Φάμελλος

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2004

    -Τετάρτη 7 Ιουλίου

    Παράσταση χορού

    Joauuin Cortes

    - Πέμπτη 15 Ιουλίου

    Συναυλία, Emma Sapplin

    - Tρίτη 20 &Τετάρτη 21

    Χορευτικό θέαμα

    «Tango Seduccion» (ιδρυτής: Gustavo Russo)

    Μία εικοσιεννιαμελής ομάδα από επαγγελματίες χορευτές και μουσικούς παρουσιάζουν το concept του αργεντίνικου τάνγκο.

    [33] ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (14:54 UTC+2)

    Συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Σύλλογο "Γονέων και φίλων αυτιστικών ατόμων Βορείου Ελλάδας", θα δώσει την Τετάρτη 26 Μαϊου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου και με τη συμμετοχή στο πιάνο του Βασίλη Βαρβαρέση.

    Η συναυλία θα περιλαμβάνει έργα των Σόλωνα Μιχαηλίδη και Μπετόβεν, ενώ στο δεύτερο μέρος συμφωνία του Johannes Brahms.

    [34] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2004 (14:52 UTC+2)

    Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, όπως έχει καταγραφεί μέσα από μελέτες και κλασσικά έργα, προσαρμοσμένα στις θεατρικές ανάγκες, παρουσιάζεται μέσα από την παράσταση «Από τη Θεογονία στην Αλωση της Τραπεζούντας, 1461» στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, το Σάββατο 22, την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Μαϊου, στις 9.00 το βράδυ.

    Για τους σκοπούς της παράστασης συνεργάστηκαν 16 πολιτιστικοί φορείς και ποντιακοί σύλλογοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, υπό τον συντονισμό του γραφείου Πολιτισμού του δήμου Σταυρούπολης, και τις κατευθύνσεις της σκηνοθέτιδας, Βάσως Παπαχαραλάμπους, η οποία ανέλαβε να επεξεργαστεί και να προσαρμόσει πρωτότυπα ιστορικά κείμενα από τον Ησίοδο, τον Απολλόδωρο, τον Ξενοφώντα, τον Βησσαρίωνα, τον Πανάρετο, την Άννα Κομνηνή, τον Ιωσήφ, τον Σάββα Ιωαννίδη και τον Κανδηλάπτη Γ. Φραντζή, σε ένα περιεκτικό θεατρικό έργο.

    Στη συλλογική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Πέτρος Φυσσούν, ο Πέτρος Γαϊτάνος και ο Λάζος Τερζάς, καθώς και πλειάδα ηθοποιών και χορωδών, όλοι μέλη των 16 ποντιακών συλλόγων. Στόχος η ανάδειξη του πολιτισμού τους και της ανάγκης για συνέργιες που οδηγούν στην κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με την σκηνοθέτη, Βάσω Παπαχαραλάμπους, για την ολοκλήρωση του έργου χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές πολλά βιβλία και κείμενα, ενώ απαιτήθηκαν πολλά χρόνια μελέτης και ιδιαίτερη προσοχή για την απόδοσή τους. «Ηταν πολύ κουραστικό ακόμη και για να αντιληφθεί κανείς την πορεία και λογική συνέχεια του έργου. Χρειάστηκε τρομακτική προσοχή, γιατί οι θεατές θα κατέχουν πολύ καλά την ιστορία, κάποιοι ίσως καλύτερα και από μένα» είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μέσα από το έργο αναδεικνύονται στοιχεία, εμπειρίες και συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν στον Πόντο και δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα στο κοινό.

    Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, Ηρακλή Γωνιάδη, η προσπάθεια αυτή ευαισθητοποιεί, κινητοποιεί και συσπειρώνει, όχι μόνο τους ποντιακής καταγωγής και τους άλλους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Η παροχή βήματος έκφρασης σε σωματεία όπως αυτά που συμμετέχουν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και απόδοση φόρου τιμής στους ανθρώπους τους, οι οποίοι επέδειξαν έντονη τη διάθεση για συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειες που εμπεδώνουν τη συνεργασία και αναγνωρίζουν έμπρακτα την τεράστια συνεισφορά τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου» είπε.

    Αναφερόμενος στην παράσταση, ο κ.Φυσσούν, που έχει το ρόλο του αφηγητή, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα επικό έργο, που στηρίζεται σε ένα άρτια δομημένο κείμενο, που παραθέτει όλα τα στοιχεία σε εξέλιξη, ενώ εξέφρασε το θαυμασμό του στον ποντιακό ελληνισμό. «Εχουν κρατήσει τις παραδόσεις τους ως αναμμένη φλόγα, την οποία τροφοδοτούν με την ψυχή τους. Είναι από τους λίγους που έχουν παραδώσει στις νέες γενιές τον πολιτισμό τους ζωντανό».

    «Μαθαίνω καλύτερα την ιστορία μου, παραδειγματίζομαι από τον ωφέλιμο λόγο που προσφέρει το έργο μέσα σε αυτά τα συγχυσμένα μας χρόνια. Τότε οι άνθρωποι εκείνοι έφτιαξαν πολιτισμό από το τίποτα και έλαμψαν παντού» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ.Γαϊτάνος, μιλώντας με συγκίνηση για συγκεκριμένα κομμάτια της παράστασης.

    Ο κ.Τερζάς επεσήμανε την ανάγκη του καθένα να γνωρίζει τις ρίζες και τις παραδόσεις του, αλλά και αυτή της αφύπνισης μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία, ενώ ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, ανέφερε ως στόχους την ένωση των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της ιστορίας, της ταυτότητας και του πολιτισμού της. «Να γίνει θεσμός αυτό που ξεκίνησε σήμερα. Για αυτό ζητάμε να δημιουργήσουμε στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά το Κέντρο Πολιτισμού Προσφύγων και Μεταναστών, για όλο τον προσφυγικό ελληνισμό» είπε.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Επεξεργασία κειμένων - Σκηνοθεσία : Βάσω Παπαχαραλάμπους

    Μουσική:Βασίλης Κασούρας

    Αφήγηση: Πέτρος Φυσσούν

    Συμμετέχουν: Πέτρος Γαϊτάνος, Λάζος Τερζάς, πλειάδα ηθοποιών και χορωδών μέλη των 16 Συλλόγων.

    Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης

    Ζωγραφική Σκηνικών: Λία Τασούδη

    Γλυπτική Σκηνικών: Βαγγέλης Ξόνογλου

    Κατασκευή Σκηνικών: Αρης Ζάχος, Δημήτρης Μπομπίτσης,

    Τεχνική στήριξη: ΚΘΒΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 May 2004 - 18:14:30 UTC