Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ
  • [02] ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΠΙΝΗΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
  • [04] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [05] ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [06] ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [07] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΚΡΙ-ΚΡΙ: ΑΥΞΗΣΗ 27% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [13] ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ
  • [14] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [16] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 93 ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [18] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣ
  • [19] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΑΠΟ 16-18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ
  • [21] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 93 ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [22] ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΒΑΡΙΚ ΚΑΙ ΜΠΕΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ
  • [23] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [24] ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ- ΕΛΛΑΔΑ
  • [25] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [26] ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ" ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [27] ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΝΕΣΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [28] ΙΝΔΙΑ: ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΙΝΓΚ
  • [29] ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [30] Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΦΕ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ"
  • [31] ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [32] ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [33] "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Νέα Υόρκη, 19 Μαϊου 2004 (11:17 UTC+2)

    Την ανάγκη η προσοχή να επικεντρωθεί στο μέλλον και ο ΟΗΕ να παραμείνει προσηλωμένος στην «κύρια προτεραιότητα, που είναι η ενοποίηση της Κύπρου και η προοπτική Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν από κοινού τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τα αμερικανικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στην έδρα του ΟΗΕ, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ο κ. Καραμανλής είπε ότι ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν επί τόσους μήνες για την επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα τόνισε την ανάγκη η προσοχή να επικεντρωθεί στο μέλλον, όχι στο παρελθόν, και ο ΟΗΕ να παραμείνει προσηλωμένος στην «κύρια προτεραιότητα, που είναι η ενοποίηση του νησιού και η προοπτική Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν από κοινού τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση Τρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται τώρα για την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η απόφαση που πήραν οι Ελληνοκύπριοι στο πρόσφατο δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή, πως το σχέδιο Ανάν μπορεί να ανανεωθεί κατά τρόπο που να ικανοποιεί ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας και ότι το ίδιο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την επανένωση.

    Σε άλλη ερώτηση, που υπέβαλε Τούρκος ανταποκριτής, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι ανεξάρτητα με τα δημοψηφίσματα της Κύπρου, θα είναι προς μεγάλο όφελος και των δύο κοινοτήτων να επιτύχουν συμπεφωνημένο διακανονισμό και πως η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γιατί πιστεύει ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις αλλά και την μετατροπή του ευρύτερου χώρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου που ζήτησε επεξήγηση στην προηγούμενη δήλωση του κ. Καραμανλή για το τι συζήτησε με τον Κόφι Ανάν, ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής: «Το τι σκέφτεται ο Γενικός Γραμματέας είναι κάτι που πρέπει να το πει ο ίδιος. Εγώ θα μείνω στο σημείο αυτόΑντελήφθην και αντιλαμβάνομαι πως δεν θεωρείται η 24η Απριλίου ως το τέλος της εξέλιξης της διαδικασίας και νομίζω ότι συμφωνούν όλοι πως τελικός σκοπός είναι η επανένωση του νησιού. Από εκεί και πέρα είναι φυσικό να υπάρχει μία περίοδος στοχασμού και επιμένω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αναληφθεί η (σχετική) προσπάθεια ξανά. Στη συζήτηση δεν μπήκαμε στα επί μέρους ζητήματα του σχεδίου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι όποια νέα προσπάθεια αναληφθεί θα στηρίζεται στο σχέδιο Ανάν».

    Σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής, που συνοδεύεται από την σύζυγό του Νατάσσα, τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τους Υφυπουργούς Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Γιάννη Βαληνάκη, θα επισκεφθεί την Εκθεση «Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη», που φιλοξενεί το περίφημο Μητροπολιτικό Μουσείο της μεγαλούπολης, και θα παρευρεθεί σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα φθάσει στην Αεροπορική Βάση Andrews, όπου και θα γίνει επίσημα δεκτός από αμερικανούς αξιωματούχους. Το ίδιο βράδυ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Σαββαΐδης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του κ. Καραμανλή και των επισήμων που τον συνοδεύουν.

    [02] ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΠΙΝΗΣ ΣΤΑΘΕΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2004 (21:06 UTC+2)

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών για την αυτοκτονία της Διευθύντριας της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ρουμπίνης Σταθέα, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν από οχτώ μήνες.

    Όπως μετέδωσε το Mega Channel, το πόρισμα περιλαμβάνει καταθέσεις που καταλογίζουν ευθύνες στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη.

    Επίσης, το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στον πρώην γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Κανελόπουλο για άσκηση πιέσεων στην αυτόχειρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού, ο τότε γενικός διευθυντής Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Σπύρος Στάθης, η διευθύντρια Δημόσιας Περιουσίας Αντωνία Τριτάρη, και ο Διευθυντής Περιουσίας Δημήτρης Λάμπρου, στις καταθέσεις τους επιρρίπτουν ευθύνες τον κ. Φωτιάδη και τον κ. Κανελλόπουλο.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η Ρουμπίνη Σταθέα οδηγήθηκε στην αυτοκτονία εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε να ανακαλέσει την απόφαση της για την μη κατεδάφιση του μαντρότοιχου στο Λαγονήσι.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 19 Μαϊου 2004 (11:27 UTC+2)

    Ως άκρως αποτελεσματικό, εξελίσσεται το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος την Τετάρτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της ομογένειας, αλλά και επίσκεψη στο Μουσείο «Μετροπόλιταν» την Νέας Υόρκης, ενώ αργά θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο. Αντικείμενο των συνομιλιών, αύριο Πέμπτη, Καραμανλή - Μπους στο Λευκό Οίκο θα είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι

    ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε ήδη με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι

    Ανάν, λέγοντας ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να ξεκινήσουμε πάλι την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, ώστε να απολαύσουν Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ». Σε ερώτηση εάν κ. Ανάν σκέφτεται να κάνει αλλαγές στο σχέδιό του, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι «η 24η Απριλίου δε θεωρείται ως το τέλος μιας διαδικασίας».

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε, ακόμα, ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το σχέδιο Ανάν, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέες προσπάθειες στο μέλλον, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει ήδη μία νέα πρωτοβουλία.

    Όλα έτοιμα για τους Ολυμπιακούς

    Σε συνέντευξη, εξάλλου, που παραχώρησε στο CNN, ο Κώστας Καραμανλής

    τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλα είναι έτοιμα στη χώρα μας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά δήλωσή του «παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε όλους και θα διοργανώσουμε τους καλύτερους αγώνες που έγιναν ποτέ».

    Εκκλησία - ομογένεια

    Ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής,

    Δημήτριο, χαρακτηρίζοντας την εκκλησία ως το «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στη μητέρα πατρίδα και την ομογένεια. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος υπογράμμισε το γεγονός πως στην Αμερική ζουν περίπου 2 εκ. έλληνες, δηλαδή το 1/5 του ελληνικού πληθυσμού.

    Παπανδρέου: προχειρότητα

    Για «προχειρότητα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς - όπως είπε - «αποδέσμευσε το Κυπριακό από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έδωσε παράταση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ για το θέμα των εξοπλισμών, προχωρά χωρίς αποφάσεις».

    [04] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Βαγδάτη, 19 Μαϊου 2004 (16:36 UTC+2)

    Ένοχος κρίθηκε σε στρατοδικείο στη Βαγδάτη ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που αντιμετώπιζε κατηγορίες για το βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων.

    Ο στρατιώτης Τζέρεμι Σίβιτς κρίθηκε ένοχος για συνομωσία και κακομεταχείριση φυλακισμένων.

    Ο Τζέρεμι Σίβιτς, ο πρώτος από τους επτά Αμερικανούς στρατιώτες που πέρασε από δίκη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους.

    Ο ίδιος πιστεύεται ότι κατέγραψε με φωτογραφική μηχανή τα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

    Μεταξύ των φωτογραφιών αυτών, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, υπάρχει μία που δείχνει γυμνούς κρατούμενους στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλον.

    Τρεις άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες εμφανίστηκαν σε προδικαστική διαδικασία όπου τους απαγγέλθηκαν παρόμοιες κατηγορίες.

    Οι τρεις στρατιώτες θα επανεμφανιστούν στο δικαστήριο στις 21 Ιουνίου.

    Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως σε αντίθεση με τον Σίβιτς, που λέει πως οι ανώτεροι του δεν είχαν ιδέα για το θέμα της κακοποίησης των κρατουμένων, οι άλλοι στρατιώτες αναμένεται να υποστηρίξουν πως εκτελούσαν εντολές.

    Καταθέσεων συνέχεια

    Εν τω μεταξύ, τρία κορυφαία στελέχη του αμερικανικού στρατού έχουν κληθεί να καταθέσουν εντός της ημέρας στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τα περιστατικά κακοποίησης κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

    Πρόκειται για το στρατηγό, Τζον Άμπιζάιντ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, τον επικεφαλής των δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσεζ και τον διοικητή των φυλακών Αμπού Γκράιμπ, στρατηγό Τζέφρι Μίλερ.

    Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναμένεται να κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το κατά πόσο η κακοποίηση κρατουμένων γινόταν με την επίσημη αμερικανική συγκατάθεση.

    Εξάλλου, ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο τρίτος σε δύο ημέρες, σκοτώθηκε στην επαρχία Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ.

    [05] ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    Aθήνα, 19 Μαϊου 2004 (21:00 UTC+2)

    Ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα στην αντιπροσωπεία της Land Rover, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και της οδού Θράκης, στην περιοχή του Ελληνικού.

    Νωρίτερα είχε εντοπιστεί ύποπτο αντικείμενο και ειδοποιήθηκε το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Ειδικοί του τμήματος πραγματοποίησαν την ελεγχόμενη έκρηξη.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος.

    Από την πρώτη εξέταση της συνδεσμολογίας του μηχανισμού προκύπτει ότι δεν έχει σχέση με αυτούς στην Καλλιθέα.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισημαίνονται τα εξής:

    «Σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου και περί ώρα 15:10, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.), πραγματοποίησε «ελεγχόμενη έκρηξη» σε ύποπτο αντικείμενο, το οποίο εντοπίστηκε στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Rover, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βουλιαγμένης και Θράκης, στην περιοχή του Ελληνικού.

    Από την αρχική διερεύνηση των ευρημάτων που συλλέχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, μικρής ισχύος.

    Για την ύπαρξη του εκρηκτικού μηχανισμού προηγήθηκε την 13:30 ώρα σήμερα, τηλεφώνημα αγνώστου ατόμου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Επίσης, την 00:35 ώρα, σήμερα τη νύχτα, άγνωστο άτομο είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και τον τηλεοπτικό σταθμό «Alter», για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στον ίδιο χώρο. Από τις έρευνες που έγιναν στο σημείο και στον περιβάλλοντα χώρο από συνεργεία του Τ.Ε.Ε.Μ. δεν ανευρέθη τίποτα.

      

    Το περιστατικό διερευνάται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

    [06] ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 19 Μαϊου 2004 (20:49 UTC+2)

    Δύο σημαντικά έργα, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Καβάλας και ειδικότερα των ορεινών περιοχών του νομού, πρόκειται να δημοπρατηθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, αφού ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες.

    Πρόκειται για την βελτίωση του α΄ τμήματος της υπ΄ αριθμ. 1 επαρχιακής οδού Διποτάμου- Σκοπού και της υπ΄ αριθμ. 13 δευτερευούσης επαρχιακής οδού Μελισσοκομείου- Φωληάς.

    Όσον αφορά το πρώτο, έχει συνολικό μήκος 2.800 μέτρα και ξεκινά από την διασταύρωση του δρόμου Πλαταμώνα- Λεκάνης και φθάνει μέχρι τον οικισμό του Διποτάμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 1.330.000 ευρώ ενώ το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δεκατεσσεράμιση μηνών από την έναρξη των εργασιών.

    Το δεύτερο έργο, αφορά την βελτίωση του τμήματος της υπ΄ αριθμ. 13 δευτερευούσης επαρχιακής οδού Μελισσοκομείου- Φωληάς, και τον ηλεκτροφωτισμό των βασικών οδικών αξόνων οικισμών του δήμου Πιερέων (συνολικού προϋπολογισμού 321.000 ευρώ).

    [07] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2004 (20:43 UTC+2)

    Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της 13ης Ιουνίου 2004, για ανάδειξη των Ελλήνων Αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η απόφαση ορίζει μεταξύ άλλων ότι η ΕΡΤ Α.Ε. έχει την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας, του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων. Επίσης, η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο κατά τη μεσημβρινή ζώνη, μια συνέντευξη Τύπου, με καθέναν από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, διάρκειας μια ώρας.

    Η ΕΡΤ καθώς και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τέσσερις, τουλάχιστον, αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων.

    Η ΕΡΤ και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, έχουν υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν ένα 10λεπτο την εβδομάδα σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από τα αντίστοιχα κόμματα.

    Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) του ημερήσιου χρόνου μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο καταμερισμός του χρόνου αυτού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τέσσερα λεπτά της ώρας (4΄) ανά ώρα, μη συνυπολογιζόμενου του επιτρεπόμενου ανά ώρα ορίου των δώδεκα λεπτών (12΄) του χρόνου μετάδοσης των διαφημιστικών μηνυμάτων.

    Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

    «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εκλογών της 13ης Ιουνίου 2004 για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχύουν οι εξής ρυθμίσεις, ως προς τους όρους προβολής των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, που συμμετέχουν στις εκλογές αυτές, αλλά και στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με την ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία:

    1.Η «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση Α.Ε.» (ΕΡΤ) έχει την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη διάρκειας εξήντα (60΄) πρώτων λεπτών της ώρας, του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων. Η ΕΡΤ υποχρεούται να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων και να διαθέτει δωρεάν το περιεχόμενο των σχετικών μαγνητοσκοπήσεων ή μαγνητοφωνήσεων σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό που λειτουργεί νόμιμα και υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα.

    2.Η ΕΡΤ έχει επίσης την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο κατά τη μεσημβρινή ζώνη, μια συνέντευξη Τύπου, με καθέναν από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, διάρκειας εξήντα (60) πρώτων λεπτών της ώρας. Τις συνεντεύξεις αυτές έχουν την υποχρέωση να μεταδώσουν την ίδια ημέρα, είτε απευθείας, είτε μαγνητοσκοπημένες ή μαγνητοφωνημένες και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Σε περίπτωση μαγνητοσκοπημένης ή μαγνητοφωνημένης μετάδοσης, η έναρξη και η λήξη της μετάδοσης πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ 12.00-01.00. Το εδάφιο β΄ της παρ.1 έχει εφαρμογή και για τις συνεντεύξεις της παρούσας παραγράφου.

    3.Η ΕΡΤ καθώς και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τέσσερις, τουλάχιστον, αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων της παρούσας απόφασης. Ως ώρα μετάδοσης των συζητήσεων αυτών ορίζεται το διάστημα από 18.00-01.30.

    4.Η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να καλύψει μια προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωση καθενός από τα πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης, η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να καλύψει μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Ελληνική Τηλεόραση-3» μια προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωση καθενός από τα πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων, η οποία θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, ή σε άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδος και είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω των διαθέσιμων τεχνικών μέσων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΤ-3. Το εδάφιο β΄ της παρ.1 εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή.

    5.Η ΕΡΤ και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, έχουν υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν ένα 10λεπτο την εβδομάδα σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από τα αντίστοιχα κόμματα.

    Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή από τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων η χρήση του δωρεάν δεκαλέπτου μέχρι την 23/5/2004, είναι δυνατόν ο χρόνος αυτός να μεταφερθεί, κατόπιν αιτήματός τους, αποκλειστικώς έως την 26/5/2004. Κατά τη διάρκεια των δεκαλέπτων αυτών επιτρέπεται στα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα τα οποία δεν μπορούν να υπερβούν το ένα τρίτο 1/3 του εκάστοτε διατιθέμενου 10λεπτου χρόνου.

    6.Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) του ημερήσιου χρόνου μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο καταμερισμός του χρόνου αυτού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τέσσερα λεπτά της ώρας (4΄) ανά ώρα, μη συνυπολογιζόμενου του επιτρεπόμενου ανά ώρα ορίου των δώδεκα λεπτών (12΄) του χρόνου μετάδοσης των διαφημιστικών μηνυμάτων.

    Ο συνολικός χρόνος για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, θα αντιστοιχεί στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (5.200.000 ευρώ), με βάση τους θεωρημένους από την οικεία Δ.Ο.Υ. τιμοκαταλόγους, έως την 18η Μαϊου 2004, ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

    Η αναλογία κατανομής του χρόνου έχει ως εξής:

    Ποσοστό 50% θα διατίθεται ισομερώς στα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων.

    Το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται στα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων ανάλογα με την εκπροσώπησή τους στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η κατανομή του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αντιστοιχεί στα εξής ποσά: ΑΝΤΕΝΝΑ TV 1.500.000 ευρώ, MEGA CHANNEL 1.250.000 ευρώ, ALPHA T.V. 700.000 ευρώ, STAR 600.000 ευρώ, ALTER 410.000 ευρώ, 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM 10.000 ευρώ, ΤΗΛΕΑΣΤΥ 10.000 ευρώ, SEVEN 5.000 ευρώ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ T.V. 10.000 ευρώ, POLIS 5.000 ευρώ, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΡΤ3 500.000 ευρώ και στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου 200.000 ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν επιτρέπεται η μετάδοση μηνυμάτων φορέων εκτός των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να χαρακτηρισθεί, άμεσα ή έμμεσα, ως πολιτικό.

    7.Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας καθώς και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθορίζεται σε οκτώ (8΄) λεπτά της ώρας ημερησίως. Ως ώρα μετάδοσης των μηνυμάτων αυτών ορίζεται το διάστημα από 7.00΄ έως 22.00΄. Η κατανομή του χρόνου είναι ανάλογη με αυτή της παραγράφου 6.

    8.Ο χρόνος μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στην ΕΡΑ καθορίζεται σε δέκα (10΄) λεπτά της ώρας ημερησίως. Η κατανομή του χρόνου είναι ανάλογη με αυτή της παραγράφου 6.

    9.Η ΕΡΤ και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, υποχρεούνται να διαθέτουν το ένα τρίτο (1/3) του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και των συνασπισμών των κομμάτων. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα δελτία ειδήσεων κάτω των πέντε (5΄) λεπτών.

    10.Οι δημόσιοι και οι νομίμως λειτουργούντες ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, οφείλουν να μεριμνούν, ώστε η προβολή, κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεων, εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών, συνεντεύξεων σχετικά με τις θέσεις και τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων να μην παραβιάζει την αρχή της αναλογικής ισότητας. Η τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας πρέπει να διέπει εν γένει τα δελτία ειδήσεων και τα προγράμματά τους ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων και εξετάζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    11.Απαγορεύεται η καταβολή στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος για τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών σε δελτία ειδήσεων ή άλλες εκπομπές.

    12.Οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, υποχρεούνται να μην μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε δημοσκόπηση ή αποτέλεσμα δημοσκόπησης, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται αυτή, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα ζητήματα που συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο των εκλογών της παρούσας απόφασης, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα από 29.5.04 και έως 13.6.04, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Κατά τα λοιπά για τη διενέργεια και μετάδοση των δημοσκοπήσεων και εν γένει των ερευνών γνώμης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ισχύει το άρθρο 49 του Π.Δ. 351/2003 και το άρθρο 30 παρ.6 του Ν.3023/02.

    13.Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών μέχρι τις 19.00΄, δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

    14.Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση και μπορεί να ζητά για τον έλεγχο αυτό οποιοδήποτε στοιχείο. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κατά την έννοια των άρθρων 4 και 8 του Ν.2328/1995 και 12 και 15 παρ.3 του Ν.2644/1998, όπως αυτά ισχύουν. Το ΕΣΡ μπορεί, στο πλαίσιο των σχετικών ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, να ζητά από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς την υποβολή, εντός ευλόγου χρόνου, συγκεκριμένων στοιχείων.

    Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

    [08] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Καλαμάτα, 19 Μαϊου 2004 (20:42 UTC+2)

    «Η φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της χώρας είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Δυσάρεστη διότι δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας στην οικονομία, κάτι που είναι αναγκαίο και ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη γιατί δεν χρειαζόταν αυτή η εξέλιξη. Ήταν προϊόν, όπως είπα και στη Βουλή, μιας λογιστικής διαφοροποίησης από το ένα έτος στο άλλο το οποίο μπορούσε κάλλιστα ο Υπουργός Οικονομίας να το χειριστεί. Νομίζω ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα σε τι δυσκολίες και περιπέτειες θα θέσει τη χώρα μας. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η έκθεση θα «δέσει τα χέρια» της κυβέρνησης στην ΕΕ.

    Υπογράμμισε ότι η έκθεση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια πολιτική «που θα χτυπήσει τον εργαζόμενο, που θα χτυπήσει τον φτωχότερο στην κοινωνία μας, μια πολιτική περιοριστική που θα σμικρύνει την οικονομία μας».

    «Είναι όμως ευθύνη απόλυτα αυτής της κυβέρνησης τελικά το πώς έπαιξε, λόγω εμπάθειας για την προηγούμενη κυβέρνηση, με τα οικονομικά της χώρας μας και αυτά τελικά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός», κατέληξε.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 19η ΜΑΪΟΥ

    Βίσμπαντεν, 19 Μαϊου 2004 (20:38 UTC+2)

    Τη στήριξη τους στην προώθηση του αιτήματος για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

    «Η μέρα αυτή επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους: της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της διεθνούς αναγνώρισης, δίπλα στη γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η τραγωδία των Ελλήνων, που τιμούμε σήμερα, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    «Είναι κοινή υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να κάνουμε την ημέρα αυτή, ημέρα περισυλλογής κι ευθύνης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εμείς, η νέα γενιά των Ποντίων, λίγες μέρες πριν τη μεγαλύτερη συνάντησή μας, υποσχόμαστε ότι, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στις παραδόσεις και στις αρχές των Ελλήνων του Πόντου θα προχωρήσουμε στο δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε το δυναμικό κομμάτι του παρόντος και του μέλλοντος, αφήνοντας τα ίχνη μας στο δρόμο που καθημερινά διασχίζουμε. Στόχος μας είναι να επιδιώξουμε τη διεθνή αναγνώριση της Ιστορίας και της συνεισφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (20:59 UTC+2)

    Σειρά συναντήσεων με το Προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με το Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης και με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολυτέκνων Βορείου Ελλάδος είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης στο πλαίσιο των επαφών του στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνάντησή του με το Προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εμπορία, προώθηση και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Παράλληλα, συμφωνήθηκε νέα συνάντηση εργασίας με το Προεδρείο που θα συνδυαστεί με επίσημη επίσκεψη του κ.Τσιτουρίδη στην έδρα του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού με το Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

    Τέλος, στη συνάντηση με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολυτέκνων Βορείου Ελλάδος, τέθηκαν επί τάπητος θέματα παροχών αγροτικών προϊόντων προς τους συλλόγους.

    [11] ΚΡΙ-ΚΡΙ: ΑΥΞΗΣΗ 27% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (20:56 UTC+2)

    Άνοδο 27% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 275.320 ευρώ έναντι 216.660 ευρώ πέρυσι.

    Το ίδιο διάστημα, ανοδικά κατά 14,8% κινήθηκαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), καθώς από 584.200 ευρώ ανήλθαν σε 670.220 το πρώτο τρίμηνο του 2004. Ο κύκλος εργασιών της ΚΡΙ-ΚΡΙ διαμορφώθηκε σε 3,88 εκατ. ευρώ, έναντι 3,22 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 20,55%.

    Σε ενοποιημένο επίπεδο, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 4,135 εκατ. ευρώ, έναντι 3,415 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2003.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2004 (20:48 UTC+2)

    Η Κυβέρνησή προωθεί με γρήγορους ρυθμούς την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για ανάπτυξη της γεωργίας, μέσα από ένα κράτος που με την επανίδρυσή του θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και ουσιαστικός αρωγός δίπλα στον Έλληνα αγρότη, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος κήρυξε σήμερα στην Έδεσσα τις εργασίες της ημερίδας, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, με θέμα «Εναλλακτικές μορφές γεωργίας - Πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας».

    Η γεωργία αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, κάτω από την επίδραση παραγόντων όπως είναι οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα και για προϊόντα υψηλής ποιότητας, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού σε έναν όλο και περισσότερο ανοιχτό κόσμο, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι οι σημαντικές αυτές αλλαγές επιβάλλουν την ενίσχυση όλων εκείνων των μορφών γεωργίας, όπως είναι η βιολογική, η γεωργία ολοκληρωμένης διαχείρισης, η γεωργία που παράγει προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευμένης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ), που θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των προϊόντων και στη διαμόρφωση υψηλού εισοδήματος των αγροτών.

    [13] ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2004 (17:58 UTC+2)

    Στην ενεργοποίηση της διαδικασίας εποπτείας, λόγω υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, προχώρησε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιώντας την έκθεσή της για τη δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλες ανισορροπίες, ασυμβίβαστες με μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ποιότητα των στοιχείων δεν είναι ικανοποιητική. Μάλιστα, οι αρμόδιοι αναλυτές της επιτροπής, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ελάχιστα το 2004.

    Η έκθεση αυτή, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια, έχει κατά κύριο λόγο το χαρακτήρα καταγραφής των βασικών οικονομικών μεγεθών και ανάλυσής τους και όχι συγκεκριμένων συστάσεων και έρχεται σε συνέχεια της κοινοποίησης των αναθεωρημένων στοιχείων σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 3,2% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος ύψους 103% για το 2003 που επιβεβαίωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat στις 7 Μαϊου.

    Στην έκθεση, που εκπονήθηκε με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 3 της Συνθήκης, διαπιστώνεται η υπέρβαση του ορίου του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα και επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικού γεγονότος ανεξάρτητου από τη βούληση των ελληνικών αρχών αλλά ούτε και το αποτέλεσμα ισχυρής οικονομικής ύφεσης κατά την έννοια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, την περίοδο 2000-2003 η Ελλάδα εμφάνισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4% κατά μέσο όρο.

    Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι με μέση αύξηση του ΑΕΠ ύψους 2,9% κατά την περίοδο 1995-1999, η αύξηση επιταχύνθηκε για να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 4,1% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-2002 και σε 4,2% το 2003.

    Η Κομισιόν υποστηρίζει, ότι η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ που θα συνεχιστεί το 2004, φαίνεται να οφείλεται σε μείωση των εσόδων και σε υψηλότερες από το προβλεπόμενο πρωτογενείς δαπάνες, κυρίως σε εξαιρετικές χρηματοδοτήσεις που έχουν σχέση με την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ελάχιστα το 2004 για να σταθεροποιηθεί στο 102,8% του ΑΕΠ έναντι του 103,% το 2003 και θα παραμένει συνεπώς κατά πολύ υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπεται από τη Συνθήκη.

    Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει την έκθεση για εξέταση στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ προκειμένου να διατυπωθούν και οι απόψεις των χωρών μελών εντός δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα υποβάλλει μέσα στον Ιούνιο εισήγηση με συστάσεις προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις στη συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου.

    Επίσης υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά στην κοινοποίηση που θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2004 στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως αυτό ορίστηκε στις προβλέψεις της Επιτροπής φέτος την άνοιξη.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 3,2% του ΑΕΠ το 2003, ενώ η πρώτη κοινοποίηση απεστάλη στις αρχές Μαρτίου ανακοινώνοντας έλλειμμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ. Η Eurostat επαλήθευσε τα αναθεωρημένα στοιχεία αλλά δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει πλήρως τα δεδομένα σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος του 2003 (και ενδεχομένως των προηγούμενων ετών) λόγω:

    - Της υποτίμησης των δημοσίων δαπανών στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού.

    - Της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών για τα τελευταία έτη σχετικά με το κοινοποιηθέν πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

    [14] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2004 (17:12 UTC+2)

    Κόντρα στην ανοδική πορεία που ακολουθούν από το πρωί της Τετάρτης οι ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε τελικά ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ''λυγίζοντας'' υπό το βάρος των πιέσεων στα βαριά χαρτιά, αλλά και σε επιλεγμένους κλάδους της περιφέρειας.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,73% και υποχώρησε στην περιοχή των 2.417,59 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.446,60 μονάδων, ενώ συνάντησε το ναδίρ του στην περιοχή των 2.413,82 μονάδων.

    Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά έγιναν προσπάθειες για αντιστροφή της πτωτικής τάσης στην κεφαλαιαγορά, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες, αφού τελικά οι πωλητές επικράτησαν των αγοραστών.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης του δείκτη, το ισορροπημένο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές και η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε και σήμερα Τετάρτη ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος αν και παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με χθες, ωστόσο απέχει πολύ από τον στόχο των 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, που έχουν θέσει οι αναλυτές.

    Συγκεκριμένα, ο τζίρος ανήλθε σήμερα στο ποσό των 160,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 18.946.149,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά των εταιριών του ΟΠΑΠ, ύψους 7.970.000,00 ευρώ, στα 15,94 ευρώ και της ΕΤΕ, προϋπολογισμού 3.463.047,00 ευρώ, στα 25,10 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α., οι 142 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 154 ανοδικών και 87 αμετάβλητων. Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (12%), ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (9,84%) και της ΙΠΠΟΤΟΥΡ (8,75%), ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι τίτλοι των SPACE HELLAS (+11,70%) και ΒΑΡΑΓΚΗΣ (+10%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι περισσότεροι από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,74%. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,96%, έναντι απωλειών 0,74% για τον FTSE/ASE 140 και 0,17% για τον Mid 40 της μέσης.

    Σε αρνητική τροχιά τερμάτισαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον πρώτο να δέχεται ισχυρές πιέσεις κατά 1,80% και το δεύτερο να σημειώνει ήπια πτωτική πορεία της τάξης του 0,63%.

    Οι απώλειες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, αντανακλώνται στις μετοχές των εταιριών ΟΤΕ (-4,50%) και της Vodafone-Παναφον (-1,90%), τις οποίες και προσπάθησαν να αντισταθμίσουν οι τοποθετήσεις στους τίτλους των ΛΑΝ-ΝΕΤ (+1,81%), COSMOTE (+1,48%) και της Forthnet (+0,67%).

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον τραπεζικό κλάδο, σημαντική υποχώρηση εμφάνισαν οι ΑLPHA BANK (2,24%), ΕΤΕ (1,10%) και Εμπορικής (0,80%), ενώ στον αντίποδα, ως αντίβαρο λειτούργησαν οι τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στις ΑΤΕ (+5,07%, ΚΥΠΡΟΥ (+4,38%), ASPIS (+1,50%) και της Πειραιώς (+1,28%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Την κατιούσα ακολούθησαν οι περισσότεροι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση έξι από αυτούς που τερμάτισαν σε θετική περιοχή, ενώ αυτός των συμμετοχών παρέμεινε αμετάβλητος, έχοντας ωστόσο απολέσει 0,03 σε επίπεδο μονάδων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε ο κλάδος των ασφαλειών (+1,03%)-ο οποίος στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δέχθηκε ισχυρές πιέσεις-ως αποτέλεσμα των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική (+5,13%), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (+3,96%) και της Εθνικής ΑΕΕΓΑ (+1,06%).

    Της ανόδου ακολούθησαν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (+0,89%),της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+0,70%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+0,43%), των επενδύσεων (+0,37%), και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,24%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο δείκτης της πληροφορικής, υποχωρώντας κατά 1,64%, απόρροια των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΙΛΥΔΑ (2,62%, ΙΝΤΡΑΛΟΤ (2,56%), Mls Πληροφορικη (2,27%) και της Emfasis Systems (2,11%).

    Αισθητή πτώση της τάξης του 1,51% σημείωσε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, με... αιχμή του δόρατος τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών NOTOS COM HOLDINGS (2,12%), ΚΑΕ (2,03%) και της ΑΒ Βασιλόπουλος (1,74%).

    Κατά 0,88% υποχώρησε ο κλάδος των διυλιστηρίων και ακολούθησαν κατά σειρά οι δείκτες των κατασκευαστικών (0,76%), των βιομηχανιών (0,43%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,34%) και της παράλληλης αγοράς (0,29%).

    Μικρή κάμψη σημείωσαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών και των βασικών μετάλλων (0,16% αντίστοιχα), του χονδρικού εμπορίου (0,11%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,08%).

    E.A.

    [15] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 19 Μαϊου 2004 (20:51 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα δολοφονήθηκαν χθες το βράδυ σε εστιατόριο, στην κωμόπολη της περιφέρειας Τετόβου, Μάλα Ρέτσιτσα. Ο δράστης ή οι δράστες της επίθεσης έριξαν 24 σφαίρες με αυτόματο όπλο, σκοτώνοντας τρεις άντρες αλβανικής καταγωγής και μια γυναίκα από τη Βουλγαρία.

    Τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής από το Τέτοβο του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού της ΠΓΔΜ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τώρα σκοτώθηκαν στην περιφέρεια αυτή 14 άτομα.

    [16] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 19 Μαϊου 2004 (20:47 UTC+2)

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο υπεύθυνος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ΠΓΔΜ, Φράνεκ Ροζβαντόβσκι, προκειμένου να αποφανθεί αν θα συναφθεί νέα συμφωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και του διεθνούς οργανισμού.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ροβαντόβσκι θα εξετάσει κατά πόσο έχει εκπληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που λήγει αυτό το μήνα.

    [17] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 93 ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Μαϊου 2004 (20:16 UTC+2)

    Η ρουμανική αποστολή που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο θα αριθμεί 120 αθλητές, σύμφωνα με τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές.

    Η ρουμανική επιτροπή αρμόδια για την συμμετοχή Ρουμάνων αθλητών στους Ολυμπιακούς ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι συμμετοχές 93 αθλητών για να ταξιδέψουν στην Αθήνα και εξετάζονται κι άλλες προτάσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2004 (20:14 UTC+2)

    Με τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην αποστολή που του ανατέθηκε, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του σήμερα ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι έχει συναίσθηση των ευθυνών που συνεπάγεται το αξίωμά του.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2004 (20:11 UTC+2)

    Εχοντας επίγνωση του δύσκολου έργου που τον αναμένει, ο Χάρης Θράσου ανέλαβε και επίσημα σήμερα τα καθήκοντά του ως Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου.

    Ο κ. Θράσου, ύστερα από την επίσημη τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, παρέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος ανέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα και το Υπουργείο Συγκοινωνιών λόγω της αποχώρησης του Κίκη Καζαμία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΠΟ 16-18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (19:24 UTC+2)

    Στις εγκαταστάσεις της ελληνο-αμερικανικής ένωσης στην Αθήνα (Μασσαλίας 22) θα διεξαχθεί τελικά το συνέδριο της διεθνούς ένωσης προπονητών στίβου από 16-18 Αυγούστου. Το συνέδριο που θέμα θα έχει την «Προπονητική Στίβου στον 21ο Αιώνα» και αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αθλητισμού και των ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Κομοτηνής, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Τρικάλων

    [21] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 93 ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Μαϊου 2004 (19:09 UTC+2)

    Η ρουμανική αποστολή που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο θα αριθμεί 120 αθλητές, σύμφωνα με τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές.

    Η ρουμανική επιτροπή αρμόδια για την συμμετοχή Ρουμάνων αθλητών στους Ολυμπιακούς ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι συμμετοχές 93 αθλητών για να ταξιδέψουν στην Αθήνα και εξετάζονται κι άλλες προτάσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [22] ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΒΑΡΙΚ ΚΑΙ ΜΠΕΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (19:01 UTC+2)

    Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ ενέκρινε σήμερα τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του αθλητή της πετοσφαίρισης Αντρέι Κράβαρικ και του αθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης Εμζάριου Μπεντινίδη με τα χρώματα της Ελλάδας.

    Με τα χρώματα της ελληνικής ομάδας θα αγωνιστεί και η αθλήτρια της πετοσφαίρισης Ντουμιτρέσκου Ρουξάντρα-Κόντρουτσα.

    [23] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (18:38 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο το απόγευμα (17:00) η αποστολή της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών για το Κλουζ, όπου θα παίξει το πρώτο ματς με την Ρουμανία για τα προκριματικά του ευρωβόλεϊ 2005. Ο Γιάννης Νικολάκης παίρνει μαζί τους τις: Ελευθερία Χατζηνίκου, Ελένη Μεμετζή, Ρούξι Ντουμιτρέσκου, Ελένη Κιόση, Μαρία Γκαραγκούνη, Χαρά Σάκκουλα, Βίκυ Παπάζογλου, Ελένη Φραγκιαδάκη, Φιντάνκα Σαπαρέφσκα, Ζάνα Προνιάδου, Νίκη Γκαραγκούνη, Μαρία Χατζηνικολάου

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής για το συγκεκριμένο αγώνα τόνισε: «Πρέπει να ρισκάρουμε στο σερβίς για να μην επιτρέψουμε την Ρουμανία να παίξει γρήγορα και με τρεις πρώτους χρόνους που έχει στα πλάνα της. Πρέπει εξάλλου να φύγει από το μυαλό μας η απουσία της λίμπερο Γιάννας Βλάχου την οποία θα την χρησιμοποιήσω μόλις αποθεραπευτεί πλήρως γιατί προέχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν ακολουθήσουμε την τακτική μπορεί να κερδίσουμε την Ρουμανία για πρώτη φορά σε επίσημη αναμέτρηση».

    [24] ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ- ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (15:31 UTC+2)

    Η Ελβετίδα Νικόλ Πέτιγκαντ θα διευθύνει το φιλικό αγώνα Λιχτενστάιν-Ελλάδα, που θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου 2004 στο Βαντούζ και θα είναι ο τελευταίος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πριν από την έναρξη της τελικής φάσης του EURO 2004. Καθήκοντα βοηθών θα εκτελέσουν οι Μπιτ Χίντμερ και Ουρς Βέμπερ.

    [25] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 19 Μαϊου 2004 (20:54 UTC+2)

    Να δείξουν αυτοσυγκράτηση ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς μετά τα βίαια επεισόδια στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει "διευκρινίσεις" από τις ισραηλινές αρχές για τον θάνατο τουλάχιστον 14 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50 από τον πύραυλο που έριξε σήμερα ισραηλινό ελικόπτερο σε 500 Παλαιστίνιους, που διαδήλωναν στη συνοικία Ταλ Αλ Σουλτάν, στον καταυλισμό προσφύγων της Ράφα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, η πλειοψηφία των θυμάτων είναι νεαροί και παιδιά.

    [26] ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ" ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Νέα Υόρκη, 19 Μαϊου 2004 (20:37 UTC+2)

    Στην έκθεση «Βυζάντιο, Πίστη και Δύναμη», στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ξεναγήθηκαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και η σύζυγος του Νατάσσα.

    Θέμα της έκθεσης είναι η τέχνη και η επιρροή του βυζαντινού πολιτισμού.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας «Wall Street Journal», όπου συναντήθηκε με το συντακτικό επιτελείο.

    Στην εφημερίδα «New York Times», με το συντακτικό επιτελείο της οποίας συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός, υπάρχει μονόστηλο για την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή.

    [27] ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΝΕΣΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Τελ Αβιβ, 19 Μαϊου 2004 (19:32 UTC+2)

    Τη λύπη του για το θάνατο πολλών παλαιστίνιων αμάχων, μεταξύ των οποίων και μαθητές, από ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξέφρασε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ζεέβ Μποΐμ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και μαθητές, σκοτώθηκαν στη Ράφα, και εκφράζω τη λύπη μου. Δεν γνωρίζω ακριβώς πόσοι επλήγησαν, όμως κανένας εδώ στην Κνεσέτ δεν χαίρεται", δήλωσε ο Μποΐμ μιλώντας από το βήμα της ισραηλινής βουλής.

    "Δεν γνωρίζουμε ακριβώς υπό ποιες συνθήκες διεξήχθη η επιδρομή. Διεξάγεται έρευνα. Γνωρίζουμε ότι ένα ελικόπτερο έρριξε πύραυλο προειδοποιητικά σε ανοιχτό χώρο, την ώρα που γινόταν διαδήλωση.", πρόσθεσε.

    Αυτή ήταν η ομιλία του Μποΐμ στην έντονη συζήτηση που έγινε στην Κνεσέτ όταν οι άραβες βουλευτές, πολίτες του Ισραήλ κατηγόρησαν τους ηγέτες της χώρας για "έγκλημα πολέμου" σήμερα στη Ράφα, όπου ένα ελικόπτερο έριξε πυραύλους σε διαδηλωτές, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων.

    [28] ΙΝΔΙΑ: ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΙΝΓΚ

    Νέο Δελχί, 19 Μαϊου 2004 (19:01 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Αμπντούλ Καλάμ ζήτησε από αυτόν και τον συνασπισμό του, του οποίου ηγείται το κόμμα του Κογκρέσου να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σίνγκ δήλωσε ότι η ημερομηνία της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ινδίας είπε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη της τον "αθρώπινο παράγοντα".

    [29] ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλες, 19 Μαϊου 2004 (18:46 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε σήμερα για πρώτη φορά από το 1999, την εισαγωγή ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου, του καλαμποκιού BT-11, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπεάτε Γκμίντερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε την εισαγωγή και τη διάθεση στις αγορές των 25 χωρών μελών του BT-11 της ελβετικής εταιρείας Syrgenta, ενός τύπου καλαμποκιού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, το οποίο δεν θα καλλιεργείται, αλλά θα πωλείται συσκευασμένο σε κουτιά ή σε μορφή ποπ κορν.

    Επειτα από συζητήσεις μηνών και καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατόρθωσαν να έλθουν σε συμφωνία για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να άρει το μορατόριουμ επί των εισαγωγών που ίσχυε από το 1999.

    Η εισαγωγή τροφίμων που προέρχονται από 16 γενετικά τροποιημένους οργανισμούς είχε επιτραπεί πριν από το 1999, ανάμεσά τους και το καλαμπόκι BT-11, αλλά υπό μορφήν ελαίου και όχι συσκευασμένου καλαμποκιού, εξ ού και η ανάγκη για νέα άδεια εισαγωγής.

    [30] Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΦΕ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (10:59 UTC+2)

    Στο καφέ «Εντεχνον» εμφανίζεται σήμερα ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, στις 10.00 μ.μ., όπου θα παρουσιάσει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του και πολλές ιστορίες που θα ερμηνεύσει με τρόπο μοναδικό.

    Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιξη στο Εντεχνον» με τις οποίες θα κλείσει τη φετινή σεζόν το καφέ, ενώ παράλληλα ανανεώνει το ραντεβού του με τους λάτρεις των μουσικών παραστάσεων για το φθινόπωρο του 2004.

    Την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου θα εμφανιστούν ο Γιώργος Μιχαήλ και το συγκρότημα «Παραλλάκτες». Ο τραγουδοποιός θα παρουσιάσει τα τραγούδια του δίσκου «Της Γης ο μουσαφίρης» και επιλογές από Σωκράτη Μάλαμα και Θανάση Παπακωνσταντίνου.

    [31] ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2004 (10:30 UTC+2)

    Συνεχίζεται στα θέατρα Κάτια Δανδουλάκη και Ροές, το 3ο Φεστιβάλ Χορού, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαϊου, με τη συμμετοχή 40 καταξιωμένων ομάδων και ανεξάρτητων χορογράφων, οι οποίοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους και τις τάσεις του σύγχρονου χορού.

    Το φεστιβάλ διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    17 και 19 Μαΐου: Αγγελικές Συνεδρίες (Χοροθέατρο Αλλού ΕδώΠαντού)

    20 και 22 Μαΐου: Ανοιξη (Χοροθέατρο Ευάνεμος)

    21 και 23 Μαΐου: Το δείπνο (Ομάδα Χορού 14η Ημέρα)

    24 και 26 Μαΐου: Σιωπηλή απόφαση (Ομάδα Χορού Ελιξ)

    25 και 27 Μαΐου: Ακριβώς δίπλα μου (Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου)

    28 και 30 Μαΐου: Το σκάκι (Χοροθεατρική Ομάδα Μάγμα)

    28 και 31 Μαΐου: Μεταμόρφωση & Globus (Συνεργείο Τεχνών)

    [32] ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2004 (10:24 UTC+2)

    Τραγούδια και μελωδίες που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο και το θέατρο θα μεταφέρουν επί σκηνής γνωστοί καλλιτέχνες σε δύο παραστάσεις, στις 29 και 30 Μαϊου στο Ηρώδειο.

    Η παράσταση θα αποτελείται από μουσική, λόγο και εικόνα, καθώς θα προβάλλονται σκηνές από ταινίες, ενώ θα ζωντανέψουν επί σκηνής αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις.

    Θα παρουσιαστούν μουσικά αποσπάσματα και τραγούδια από τις ταινίες: «Honeymoon", "Συνοικία το όνειρο", "Φαίδρα", "Ηλέκτρα", "Les amants de Teruel", "Ζορμπάς", "Το νησί της Αφροδίτης", "Κατάσταση Πολιορκίας", "Σέρπικο", "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο" κ.ά.

    Επίσης από τα θεατρικά έργα: "Ένας Όμηρος", "Όμορφη Πόλη", "Μαγική Πόλη", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Εχθρός Λαός" κ.ά.

    Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Αντώνης Ρέμος αλλά και οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης, Κάκια Ιγερινού, Ρένια Λουιζίδου, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννης Φέρτης, Ταξιάρχης Χάνος.

    [33] "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2004 (10:00 UTC+2)

    Το έργο του Σοφοκλή «Τραχίνιες» θα ανεβάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 19 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους και στις 20 και 21 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

    Με το έργο αυτό, που σκηνοθετεί ο Βίκτωρ Αρδίττης, σε νέα μετάφραση του Κώστα Βαλάκα και της Ελένης Παπάζογλου, θα συμμετάσχει το ΚΘΒΕ στον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη γέννηση του Σοφοκλή. Η παράσταση, σε μία πρώτη μορφή, θα παρουσιαστεί στους Δελφούς, στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    Ο ΜΥΘΟΣ

    Για να κερδίσει την όμορφη Δηιάνειρα, ο Hρακλής μονομάχησε με τον ποταμό Aχελώο, και τον νίκησε. Aργότερα, σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη τον Kένταυρο Nέσσο, ο οποίος προσπάθησε να την βιάσει. Ξεψυχώντας ο Nέσσος συμβούλεψε τη Δηιάνειρα να μαζέψει λίγο από το αίμα του, που είχε μολυνθεί από το φαρμάκι της Λερναίας Ύδρας: την έπεισε ότι αυτό το υγρό θα μπορούσε να "δέσει" την καρδιά του Hρακλή για πάντα.

    Tα χρόνια περνούν και η Διηάνειρα συνέχεια περιμένει και συνέχεια αγωνιά για έναν ηρωικό άντρα που βρίσκεται διαρκώς μακριά της. Zει μακριά από τις πόλεις, κάπου στην βουνοπλαγιά της Oίτης, στην Tραχίνα.

    O Hρακλής επιστρέφει αλλά φέρνει μαζί του και την όμορφη και νέα Iόλη. Aντιμέτωπη με τα νιάτα και την ομορφιά της καινούριας ερωμένης του, η Δηιάνειρα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το δώρο του Kενταύρου για να κερδίσει ξανά τον έρωτά του. Του στέλνει δώρο έναν χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Kενταύρου. O Hρακλής τον φορά και το φως ενεργοποιεί το δηλητήριο, που αρχίζει να καίει το δέρμα και τα σπλάχνα του. H Δηιάνειρα μαθαίνει τα νέα από τον γιο της τον Ύλλο που την απαρνιέται νομίζοντας ότι σχεδίασε τον φόνο του πατέρα του. H Δηιάνειρα αυτοκτονεί. Mην αντέχοντας άλλο τους αφόρητους πόνους, ο Hρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Iόλη.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή θα ανεβούν σε νέα μετάφραση του Κώστα Βαλάκα και της Ελένης Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, με σκηνικά-κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική του Κώστα Βόμβολου, χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη.

    Στους ρόλους οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Τροφός), Ακύλλας Καραζήσης (Ηρακλής), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Δημήτρης Κολοβός (Άγγελος), Ανέζα Παπαδοπούλου (Δηιάνειρα), Γιάννος Περλέγκας (Ύλλος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας).

    Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Άννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρετζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Μερόπη Μορφούλη, Μαρία Μπεγιατζή, Άννη Ντουμούζη, Ερατώ Πίσση, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύα Σωφρονίδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 18 Μαϊου 2004 (21:43 UTC+2)

    Αντίστοιχους δρόμους ακολούθησαν οι Ελληνες και Κύπριοι ζωγράφοι, οι οποίοι κατάφεραν να προσαρμόσουν τις επιταγές των ευρωπαϊκών σχολών στην ιδιοσυγκρασία και τις ιστορικές απαιτήσεις του τόπου τους, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης Ελλήνων ζωγράφων

    του 19ου και του 20ου αιώνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μέσα από την έκθεση αυτή αποδεικνύεται περίτρανα πως οι Ελληνες, ως φορείς και κληρονόμοι μιας πολυσχιδούς πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης, έχουν τα εχέγγυα και τις δυνατότητες να διαμορφώνουν μια σύγχρονη πρόταση πολιτισμού οικουμενικής σημασίας, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 May 2004 - 18:15:52 UTC