Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΚΗΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ
  • [02] Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΛΛΑ
  • [03] OI ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [04] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ Ο Ν. ΝΤΟΥΒΑΣ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
  • [06] ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [08] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΤΕ ΤΗΝ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • [10] ANOIΞΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [11] ΑΝΟΙΓΜΑ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ "ΤΡΕΝΟ" ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [13] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
  • [14] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ
  • [15] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [16] ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [17] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [18] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
  • [19] «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕ
  • [20] ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ Η "ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ"
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [24] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΡΗΣ
  • [25] ΤΖ.ΜΠΟΥΣ:Η ΒΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ
  • [26] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΣΑΝΤΡ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΟΡΑ
  • [27] ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
  • [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 4.8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [29] ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΤΩΝ SOTHEBY'S KAI BONHAM'S

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΚΗΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Κομοτηνή, 8 Μαϊου 2004 (17:02 UTC+2)

    Έκκληση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να εργαστεί για μία ισχυρή Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

    «Θέλω να πω στα αδέλφια μου που ζούνε εδώ ότι πρέπει να εργαστούν για μία ισχυρή Ελλάδα. Είστε Έλληνες πολίτες, αλλά και ευρωπαίοι πολίτες και πρέπει να εργαστείτε για μία Ελλάδα ισχυρή, γιατί όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα, τόσο θα αυξάνεται και η δική σας ευτυχία», είπε ο κ.Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να ξεπεραστούν. «Τα ίδια προβλήματα έχουμε και στη δική μας χώρα, εργαζόμαστε όμως για να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις. Οι λαοί που μπορούν να ζήσουν συντηρώντας δύο πολιτισμούς αποτελούν παράδειγμα», τόνισε.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι συγχαίρει και χειροκροτεί αυτούς που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα και άρχισε να χειροκροτεί απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

    Ο κ.Ερντογάν αναφέρθηκε και στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που γίνονται τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία οδηγούν την ειρήνη σε κάθε τομέα:πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους φανατικούς λέγοντας πως οι λαοί των δύο χωρών θα πρέπει να τους αγνοήσουν και να παραμερίσουν το παρελθόν. «Από τη Θράκη θέλω να πω κάτι με ειλικρίνεια σ' αυτούς που ζουν σε αυτό τον κόσμο αλλά μακριά από την πραγματικότητα. Βλέπω μόνο τους ανθρώπους σαν ανθρώπους και πρέπει να παραμερίσουμε όλες τις ιδιαιτερότητες και το παρελθόν, να αφήσουμε την ιστορία στους ιστορικούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει τη Θράκη να τη δούμε όπως το παράδειγμα της Γερμανίας και να εμποδίσουμε αυτούς που επιχειρούν να οικοδομήσουν τείχη.

    Σε λίγη ώρα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Ν.Τσιαρτσιώνης θα παραθέσει στον τούρκο πρωθυπουργό, στη σύζυγό του και στα μέλη τουρκικής αντιπροσωπίας γεύμα, ενώ πριν τις 7 το απόγευμα ο κ.Ερντογάν θα μεταβεί οδικώς από την Κομοτηνή στη Χρυσούπολη Καβάλας, από όπου θα αναχωρήσει με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

    [02] Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ

    Ουάσιγκτον, 8 Μαϊου 2004 (16:07 UTC+2)

    Την ευθύνη για την κακομεταχείριση των ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες ανέλαβε κατά την κατάθεσή του- διάρκειας έξι ωρών- ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ωστόσο ερωτηθείς εάν σκοπεύει να παραιτηθεί για να αποκαταστήσει τη φήμη του αμερικανικού στρατού, τόνισε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση του κάτω από συνθήκες πίεσης.

    Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Έντουαρντ Κένεντι, πάντως, κατέστησε σαφές ότι περιμένει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας. Επίσης, ένα ακόμα από τα ηχηρά ονόματα των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπάιρντ κατηγόρησε τον κ. Ράμσφελντ για αλαζονεία. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, δήλωσε ότι μετά την κατάθεση του κ. Ράμσφελντ, στηρίζει την απόφαση του προέδρου Μπους να τον κρατήσει στην κυβέρνηση.

    Το BBC μεταδίδει ότι ακόμα και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φέρονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα ο Ράμσφελντ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Άμυνας δεν μπόρεσε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση βίας στον αμερικανικό στρατό και γιατί ο ίδιος αντιλήφθηκε την ύπαρξη των φωτογραφιών τόσο αργά.

    Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τη δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονταν κρατούμενοι στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης να υφίστανται κακομεταχείριση. Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε πως υπάρχουν περισσότερες και χειρότερες φωτογραφίες που μπορεί να έρθουν στη δημοσιότητα και είπε ότι η κατεδάφιση της φυλακής θα ήταν μια καλή ιδέα.

    Οι πρώτες κατηγορίες για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων απαγγέλθηκαν σε μία Αμερικανίδα στρατιωτικό, που εμφανίζεται σε πολλές από τις φωτογραφίες με τους κακοποιημένους Ιρακινούς. Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Λίντι Ίνγκλαντ, 21 ετών, κατηγορείται για τέσσερα αδικήματα. Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν σε έξι ακόμα στρατιώτες.

    [03] OI ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2004 (11:43 UTC+2)

    Τους όρους που θέτει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου αναμένεται να μεταφέρει η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήματα» οι όροι που θέτει ο Πατριάρχης είναι:

    · Να συγκληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να άρει την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία είχε χαρακτηριστεί από το Πατριαρχείο ως ευθεία αμφισβήτηση του καθεστώτος των λεγομένων Νέων Χωρών

    · Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει τις εκλογές των νέων μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης

    · Να εφαρμόσει ο αρχιεπίσκοπος τα όσα έχουν συμφωνηθεί και να ζητήσει συγνώμη από το Πατριαρχείο για να αρθεί το αδιέξοδο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να ξεκινήσει διμερής διάλογος με ταυτόχρονη καθυστέρηση της ενθρόνισης των τριών μητροπολιτών είπε ότι επί δέκα μήνες διεξήχθησαν συζητήσεις οι οποίες κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο.

    [04] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ Ο Ν. ΝΤΟΥΒΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2004 (10:32 UTC+2)

    Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, επελέγη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) για τη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο προχώρησε στην επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΣ, μετά την παραίτηση από τη θέση αυτή, του αντιστράτηγου Παναγιώτη Χαρβάλα.

    Ο κ. Χαρβάλας παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, μετά τα πρόσφατα δυστυχήματα στο στρατό.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

    Κομοτηνή, 8 Μαϊου 2004 (20:23 UTC+2)

    «Να ασκείτε τα δικαιώματά σας στα πλαίσια όμως των ελληνικών νόμων», συμβούλεψε τους κατοίκους του δήμου Αρριανών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο με το δήμαρχο Χαλίπ Μεμέτ και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    Ο κ.Ερντογάν αποκάλεσε πολλές φορές τους ομόθρησκούς του «αδέλφια», ενώ έκανε αναφορά και στη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με αφορμή τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αναρτημένη έξω από το κτίριο του Δημαρχείου. «Εδώ υπάρχει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία όμως δεν έχει ενταχθεί ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει και στη βοήθεια της Ελλάδας θα τα καταφέρει», είπε ο κ.Ερντογάν

    Οι κάτοικοι του χωριού που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο διέκοπταν με χειροκροτήματα την ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να απαρνηθούν την ταυτότητά τους, αλλά να μην ξεχνούν ότι είναι πολίτες της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο κ.Ερντογάν επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο γραμματέας του κόμματος ΑΚΡ Μεμέτ Μοϊζίνογλου.

    [06] ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2004 (20:04 UTC+2)

    Υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό προκύπτει από τη νέα μέτρηση του βαρομέτρου της VPRC, για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής» .

    Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση, καθώς περιορίζεται στο 55%.

    Αναλυτικά, μόνο το 53% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, το ποσοστό στη ΝΔ διαμορφώνεται στο 61%, στο ΚΚΕ στο 55, και στο ΣΥΝ στο 68%.

    Αναφορικά με την εκκλησιαστική κρίση, ποσοστό 48% εντάσσεται με την άποψη ότι η Εκκλησία της Ελλάδας πρέπει να αποφασίζει μόνη της για θέματα που αφορούν τις μητροπόλεις των νέων χωρών.

    [07] ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Κομοτηνή, 8 Μαϊου 2004 (19:47 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Δήμο Αρριανών, τον τόπο καταγωγής του γραμματέα του κόμματος ΑΚΡ, του οποίου ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός αργά το απόγευμα του Σαββάτου και λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας.

    Τον τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του χωρίου, καθώς και ο γραμματέας του κόμματός του Μεχμέτ Μοιζίνογλου.

    Ο κ.Ερντογάν χαιρέτισε του συγκεντρωμένο πλήθος και στη συνέχεια συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Αρριανών και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    [08] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κομοτηνή, 8 Μαϊου 2004 (19:44 UTC+2)

    Να μην εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους (τουρκική) αλλά να μην ξεχάσουν ότι είναι πολίτες της Ελλάδας κάλεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ.Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Συλλόγου Νέων Επιστημόνων της Μουσουλμανικής Μειονότητας μίλησε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω και τους είπε: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα διατηρήσετε την ιδιαίτερη ταυτότητά σας. Κανείς δε γύρισε να σας πει να εγκαταλείψετε την τουρκική σας ταυτότητα, να μην ξεχνάτε όμως ότι είστε πολίτες της Ελλάδας». Παράλληλα τους κάλεσε να εργαστούν για μία ισχυρή Ελλάδα, γιατί μέσα σε μία ισχυρή Ελλάδα, όπως είπε, θα είναι και οι ίδιοι περισσότερο ωφελημένοι.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Ρώμη, 8 Μαϊου 2004 (19:25 UTC+2)

    Η υπεράσπιση της κοινωνικής δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, στις σημερινές συνθήκες , όπου η ανθρωπότητα οδηγείται σε βαρβαρότητες, όπως αυτές στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, ενώ σύνθετα φαινόμενα στον τομέα διακυβέρνησης και νέων εξουσιών, προκαλούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις δημοκρατίες, επιβάλλουν την ανάγκη ριζοσπαστικού επαναπροσδιορισμού γενικότερα της πολιτικής και ειδικότερα της Αριστεράς, η οποία πρέπει να βγει από την κρίση και την αμηχανία και να πρωταγωνιστήσει για έναν διαφορικό 21ο αιώνα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά την ομιλία του στην πρώτη ημέρα των Εργασιών του Ιδρυτικού συνεδρίου της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στη Ρώμη, στο οποίο συμμετέχει ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.

    «Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συγκρούεται με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, να τα αμφισβητεί κι όχι να τα διαχειρίζεται ως αναγκαστικά δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά της εποχής μας είναι οργανικό στοιχείο αυτού του σύγχρονου ριζοσπαστισμού. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ενσωματώνει δημιουργικά τη ριζοσπαστική αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό και τη νέα τάξη της ηγεμονίας των ΗΠΑ, στο θεωρητικό και αγωνιστικό της εξοπλισμό», τόνισε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    «Απέναντι στους ιδεολογισμούς και τους οικονομισμούς του νεοφιλελευθερισμού, η Αριστερά καλείται να εμπνευστεί και να δώσει νέους αγώνες για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πολυπολιτισμική συνύπαρξη, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, για την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και την προστασία του περιβάλλοντος, για την δημοκρατία και το σοσιαλισμό», προσέθεσε.

    «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε μια Ενωμένη Ευρώπη, που να μην κυριαρχείται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που να μην είναι ένα μονοδιάστατο σύστημα διακυβερνητικών μηχανισμών και ρυθμίσεων της αγοράς. Θέλουμε μια Ενωμένη Ευρώπη, που να γίνει ζωντανός δημόσιος χώρος λαών και κοινωνιών, κρατών και πολιτών, πολιτισμών και ιστοριών.

    Στη Ρώμη σήμερα, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα, για να υπηρετήσουμε αυτή την ανάγκη. Αξιοποιούμε κάθε εμπειρία από τις μέχρι τώρα συνεργασίες μας. Αξιοποιούμε την πολύτιμη προσφορά των νέων κοινωνικών κινημάτων, που ανανεώνουν την πολιτική και δείχνουν διαφορετικούς τρόπους πολιτικής δράσης, για τον διαφορετικό κόσμο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται και αύριο Κυριακή, 9 Μαΐου όπου θα ολοκληρωθούν το βράδυ με ομιλία του προέδρου του κόμματος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

    [10] ANOIΞΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες υπογράμμισαν τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για πολιτικοοικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του Ομίλου INTERAMERICAN, Δημήτρης Κοντομηνάς, έκανε λόγο για ένα όραμα πέρα από την Ευρώπη.

    Ο κ. Κοντομηνάς δήλωσε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί «έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της περιοχής, με ένα όραμα πέρα από το ευρωπαϊκό και πανβαλκανικό. Πιστεύω ότι οι σκέψεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή είναι πως θα βοηθήσει η μία χώρα την άλλη σε συνεργασία για επενδύσεις, για ανάπτυξη και να λύσουμε με φιλικό τρόπο τα προβλήματα που μας χωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και οι προοπτικές είναι εκεί».

    Είναι φανερό ότι ο κ. Ερντογάν έπεισε τους Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες που τον άκουσαν, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναβαθμιστούν σε όλα τα επίπεδα. Ο πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, υποστήριξε ότι «είναι θετικό το ότι και εμείς απ την πλευρά μας πειστήκαμε ότι ο άνθρωπος αυτός έχει μία καλή πρόθεση για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου MNG, Μεχμέτ Γκιουνάλ, τόνισε ότι «η σημερινή ομιλία του κ. Ερντογάν ήταν καταπληκτική. Ήταν μια καινούργια αρχή για της σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

    Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η οικονομική συνεργασία έχει να προσφέρει πάρα πολλά στη διπλωματία. Ο πρόεδρος του Ομίλου INTRACOM, Σωκράτης Κόκκαλης, δήλωσε ότι δεν είναι «καθόλου καχύποπτος» για τις προθέσεις του κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι ο Όμιλος του οποίου ηγείται δραστηριοποιείται χρόνια τώρα στην Τουρκία. «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «πρέπει να δείξουμε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας για το καλό και της Ελλάδας και της Τουρκίας».

    Ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος, υποστήριξε ότι «θα πρέπει όλοι να βάλουμε ένα πετραδάκι να ανοικοδομήσουμε μία σχέση φιλίας μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων επιχειρηματιών, με την προϋπόθεση ότι ο ένας θα σέβεται και τη χώρα του άλλου». Ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου, Γιώργος Αποστολόπουλος, δήλωσε «πεπεισμένος ότι μέσω του επιχειρηματικού κόσμου ξεκινάνε πιο σίγουροι οι δεσμοί των λαών».

    [11] ΑΝΟΙΓΜΑ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2004 (13:15 UTC+2)

    Την απελευθέρωση των διδάκτρων, αλλά και το άνοιγμα των "κλειστών" αγορών, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα είναι το κύριο - αν όχι το μοναδικό - όπλο της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των τιμών, ενώ το ΣΔΟΕ "θα περιοριστεί αυστηρά στα καθήκοντά του".

    Σε συνέντευξή του στην "Ημερησία" ο κ. Παπαθανασίου υπογραμμίζει πως "κλειστές" αγορές είναι: "Τα κλειστά επαγγέλματα, οι χερσαίες μεταφορές. Ουσιαστικά παραμένουν ακόμα κλειστές και οι εγχώριες ακτοπλοϊκές μεταφορές. Οι αεροπορικές μεταφορές, ενώ είναι απελευθερωμένες, λειτουργούν υπό τη στρέβλωση της Ολυμπιακής. Κλειστές είναι η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο".

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, "αγορές που θεωρούνται ανταγωνιστικές, όπως οι τραπεζικές υπηρεσίες και οι τηλεπικοινωνίες, στην πράξη λειτουργούν ακόμα ως ολιγοπώλια". Στις αγορές, τονίζει ο κ. Παπαθανασίου, όπου λειτουργεί στην πράξη ο ανταγωνισμός έχουμε μικρότερες αυξήσεις τιμών ή ακόμα και μειώσεις. Αντιθέτως, μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται σε εκείνες ακριβώς τις αγορές, όπου είτε ο ανταγωνισμός λειτουργεί ατελώς είτε υπάρχουν ακόμα αγορανομικές διατάξεις.

    Αναφερόμενος στο "καυτό" θέμα των τιμών σημειώνει πως "το να κρατάς τις τιμές παγωμένες μια περίοδο έχει μετά δυσανάλογα αρνητικά αποτελέσματα γιατί η πίεση αυτή λειτουργεί ως ελατήριο που ξαφνικά απελευθερώνεται. Οι συμφωνίες κυρίων, οι συζητήσεις, οι εκβιασμοί δεν προστατεύουν τον καταναλωτή".

    Χαρακτηρίζει στρεβλό το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, λέγοντας:" Αφενός έχει πλήξει την παραγωγή των φαρμάκων στη χώρα μας και έχουν χαθεί θέσεις εργασίας, αφετέρου προκάλεσε αλματώδη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να αυξάνεται και ο αριθμός των καταναλωνόμενων φαρμάκων".

    Για τις ασφαλιστικές εταιρίες, αναφέρει πως το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι βασικά πρόβλημα εποπτείας. Δυστυχώς, σημειώνει, η εποπτεία μέχρι τώρα ήταν από κακή έως ανύπαρκτη. Γι' αυτό είχε επιτραπεί σε διάφορες εταιρίες να εμφανίζονται, να κλείνουν και τελικά τη νύφη την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

    Εξάλλου υπογραμμίζει πως η χαρτογράφηση της αγοράς, που είναι το πρώτο βήμα και το οποίο έχουν κάνει όλες οι χώρες της Ευρώπης - πλην της Ελλάδας - εδώ και μια δεκαετία, θέλει τουλάχιστον έξι μήνες για να υλοποιηθεί.

    [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ "ΤΡΕΝΟ" ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2004 (12:09 UTC+2)

    Η χώρα μας χάνει το "τρένο" της εναλλακτικής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει κάθε χρόνο την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου και - σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - η ελληνική οικονομία γίνετια όλο και πιο ευάλωτη στις ανατιμήσεις του "μαύρου χρυσού¨".

    Εντός του Φεβρουαρίου του 2004 χάθηκαν για την Ελλάδα ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους 60 εκ. ευρώ, για προγράμματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο λόγος ήταν οι μαζικές απεντάξεις προτάσεων για τέτοιες επενδύσεις, εξαιτίας των τρομερών καθυστερήσεων που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία για την αδειοδότηση τέτοιων "εναλλακτικών" μονάδων.

    Τα δύο τελευταία χρόνια, στα αιολικά πάρκα της χώρας επικρατεί... άπνοια. Το 2002 εγκαταστάθηκαν συνολικά λιγότερα από 17 ΜW τη στιγμή που στη Γερμανία την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκαν συνολικά 3.246 MW. Από τις 95 επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία αιολικών πάρκων που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2002 από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να επιχορηγηθούν με κοινοτικά κονδύλια ύψους 387 εκατ. ευρώ, μόνο 2 ή 3 προβλέπεται να έχουν άδεια εγκατάστασης και να μπορέσουν τελικά να ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα.

    Οπως γράφουν τα "Νέα", μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια χάνονται και οι ξένες επενδύσεις, ενώ από το σύνολο των σχετικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. μόλις το 40% έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών. Μέχρι τον περασμένο Μάιο, για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας έπρεπε να γνωμοδοτήσουν 41 διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και να συντονισθούν τα υπουργεία, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Εθνικής Αμυνας. Υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Μαίου 2003, μείωσε τον αριθμό των φορέων σε 26 και όρισε πως αυτοί θα πρέπει να δώσουν τις σχετικές απαντήσεις τους σε διάστημα 90 εργάσιμων ημερών το πολύ.

    [13] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2004 (00:06 UTC+2)

    Η μέση τιμή της βενζίνης στο δεκαήμερο μέχρι και την περασμένη Δευτέρα αυξήθηκε σε ποσοστό 1,3%, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που πραγματοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αύξηση αυτή έφθασε στο 12,8%, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, σε δηλώσεις του απόψε από τη Θεσσαλονίκη.

    «Αυτό σημαίνει ότι πράγματι και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων απέδωσαν καρπούς, σε μία ελεύθερη αγορά και ανταγωνιστική», είπε ο κ. Σαλαγκούδης, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι ότι στη χώρα μας, ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης είναι στο 76% του μέσου όρου της τιμής στις 15 χώρες της Ε.Ε. και η αγορά είναι ομολοποιημένη. «Τώρα εάν έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα δεν είναι ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης που μετράει δύο μήνες μόνο στην εξουσία», προσέθεσε.

    Όσον αφορά στις αποκλίσεις που παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο και από περιοχή σε περιοχή ο υφυπουργός έκανε λόγο για εξαιρετικές περιπτώσεις, που ενίοτε αποτελούν και εικονικές πραγματικότητες. Προσέθεσε δε ότι όταν οι τιμές σε ένα προϊόν αυξηθούν τόσο πολύ οι καταναλωτές γίνονται περισσότερο υποψιασμένοι και ενεργοποιούνται περισσότερο στην κατεύθυνση να αναζητήσουν το φθηνότερο προϊόν.

    «Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει με την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για ενημέρωση ότι το πετρέλαιο δεν το παράγουμε εμείς- το εισάγουμε, οι τιμές παγκόσμια ανεβαίνουν, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά θα ανέβουν και στην πατρίδα μας», είπε.

    [14] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (23:46 UTC+2)

    Τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας ανέπτυξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης κατά την ομιλία του με θέμα «Η αναπτυξιακή πολιτική της νέας διακυβέρνησης» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμή του στη Θεσσαλονίκη, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Βιομηχανίας (Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης )

    «Μπορεί η κατάσταση της οικονομίας, την οποία έχουμε παραλάβει, να μην είναι τόσο σαν υποδομή που να δίνει αισιοδοξία, αλλά στην Ελλάδα εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές», τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης, σημειώνοντας ότι ο τομέας της ενέργειας προσφέρεται για πολλές άμεσες επενδύσεις και ξένες αλλά προσφέρεται και για την ενεργοποίηση του ντόπιου κεφαλαίου.

    Ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει επιθετική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έκανε γνωστό ότι ετοιμάζονται οι κώδικες για τη δημιουργία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι ήδη δρομολογήθηκαν κάποιες ενέργειες για να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαλαγκούδη «με το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια θα γίνει ό,τι έγινε την προηγούμενη δεκαετία με την κινητή τηλεφωνία, καθώς έχουμε ένα χώρο που προσφέρεται για επενδύσεις κατ' αρχήν που θα βοηθήσουν ώστε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγαλύτερους από αυτούς που είχαμε». Πρόθεσή μας είναι σε 8 με 10 χρόνια να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση στον τόπο μας, είπε.

    [15] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Άγκυρα, 8 Μαϊου 2004 (19:51 UTC+2)

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα προβάλλεται στις πρώτες σελίδες των τουρκικών εφημερίδων με θετικό πνεύμα, ενώ δίδεται μεγάλη έκταση στην περιγραφή της σε εσωτερικές σελίδες.

    Οι τίτλοι των εφημερίδων έχουν ως εξής:

    Turkiye: «Ανοιξιάτικο κλίμα» και «Ο Ερντογάν και ο Καραμανλής έσφιξαν τα χέρια στην Αθήνα για ένα 'ειρηνικό' μέλλον». Όπως αναφέρεται, «από τη συνάντηση Ερντογάν Καραμανλή προέκυψαν 'μηνύματα' ειρήνης και φιλίας».

     Zaman: «Οι δύο ηγέτες άφησαν κατά μέρος τους παλαιούς λογαριασμούς και πραγματοποίησαν βήμα προς τη στρατηγική συνεργασία».

     Yeni Safak: «Ειρήνη, φιλία και εμπιστοσύνη με την Αθήνα» (στην κορυφή της πρώτης σελίδας).

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Καραμανλής έδωσαν 'μηνύματα' γεμάτα εμπιστοσύνη και ειρήνη.

    Οι δύο Πρωθυπουργοί τόνισαν ότι επέστη ο καιρός να αφεθεί κατά μέρος το παρελθόν και η προσοχή να δοθεί στο μέλλον.

     Cumhuriyet: «Η Αθήνα πρότεινε στρατηγική συνεργασία».

    Radikal: «Στρατηγικοί σύμμαχοι».

    Στη Συνάντηση Κορυφής, όπου παραμερίσθηκε το Κυπριακό, ο Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και πρόσθεσε: «Το Αιγαίο δεν θα είναι θάλασσα σύγκρουσης, αλλά ειρήνης».

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απαντώντας στην πρόταση του κ. Καραμανλή περί σύμπηξης 'στρατηγικής συνεργασίας', τόνισε: «Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι μπορούμε να γίνουμε σύμμαχοι».

     Aksam: «Αθήνα: Να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι» (πρωτοσέλιδος) και «Άνοιξαν λευκή σελίδα» (πολύστηλος, στην κορυφή εσωτερικής σελίδας).

     Οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν προέβησαν σε ελπιδοφόρες δηλώσεις σε θέματα που γίνονται αίτια έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο κ. Καραμανλής αφού επιβεβαίωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ορθώσουν εμπόδια μπροστά στην Τουρκία στην Ε.Ε., ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ ο κ. Ερντογάν 'προειδοποίησε' για τα νομοσχέδια που αφορούν στο Αρμενικό.

    Ήρθαν στην ημερησία διάταξη τα θέματα απευθείας πτήσεων ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο χώρων και τη διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου.

     Sabah: «Οι δύο ακτές του Αιγαίου αγκαλιάστηκαν στα χέρια», κάτω από φωτογραφία της κυρίας Καραμανλή με την κυρία Ερντογάν, όπου παρουσιάζονται κρατώντας η μία το χέρι της άλλης.

    Οι κ.κ. Ερντογάν και Καραμανλής συμφώνησαν να προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποσχέθηκε υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και παρέσχε εγγυήσεις ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στην Ένωση.

    Κατά τις συνομιλίες πραγματοποιήθηκε πρόοδος στα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και της θεώρησης από την Τουρκία ως 'casus belliR17; της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια.

     Στην κορυφή εσωτερικής σελίδας της εφημερίδας χρησιμοποιείται ο πολύστηλος τίτλος «Οκέυ η ειρήνη στο Αιγαίο».

    Hurriyet: Η εφημερίδα χρησιμοποιεί στην κορυφή του 'σαλονιού' της τον 12στηλο τίτλο «Ιστορικός διάλογος στην Αθήνα», ενώ στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία όπου παρουσιάζονται οι δύο Πρωθυπουργοί και οι σύζυγοί τους (οι τελευταίες χέρι με χέρι) στην κατοικία του ζεύγους Καραμανλή, στη Ραφήνα.

    Vatan: «Ανοίχθηκε μία νέα σελίδα στο Αιγαίο» (οκτάστηλος, στην κορυφή εσωτερικής σελίδας), ενώ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται φωτογραφία της κυρίας Καραμανλή και της κυρίας Ερντογάν χέρι με χέρι στην Ακρόπολη.

    Milliyet: «Ένα [μόνο] λεπτό για το Κυπριακό!» (πολύστηλος, σε εσωτερική σελίδα) και «Ενώ οι Ερντογάν και Καραμανλής συμφώνησαν για την επίλυση των ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, το Κυπριακό ξεπεράσθηκε με λίγες λέξεις» (υπότιτλος).

     Σημειωτέον ότι η εφημερίδα αφιερώνει σχεδόν ολόκληρη την πρώτη σελίδα της σε τρεις φωτογραφίες με τις οποίες ²δημιουργείται αρνητική εικόνα για την Τουρκία² και μεταξύ αυτών φωτογραφία όπου παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα η κυρία Καραμανλή και η κυρία Ερντογάν [η οποία προφανώς είναι αρνητική για την Τουρκία λόγω της μαντίλας που φέρει η σύζυγος του Τούρκου Πρωθυπουργού, σε αντίθεση με την κυρία Καραμανλή η οποία δεν φέρει κάλυμμα κεφαλής].

    Τέλος, η Tercuman η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη με τους τίτλους «Άνοιξη στην Αθήνα» (πρωτοσέλιδος) και «Ανοιξιάτικο κλίμα στην Αθήνα» (πολύστηλος, σε εσωτερική σελίδα), προβάλλει στο κύριο θέμα της με τον πηχυαίο τίτλο «Σε μας οι στρατιωτικοί δεν μιλάνε κατ' αυτό τον τρόπο» και τον πλαγιότιτλο «Οι Έλληνες εξεπλάγησαν με την παρέμβαση των στρατιωτικών στο θέμα των ιερατικών σχολών» προβάλλει στο κύριο θέμα της αποκλειστικές δηλώσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου (προς τη γνωστή δημοσιογράφο Ναζλί Ιλιτζάκ), τονίζοντας στον υπότιτλο «Έτσι εξέφρασε την αντίδρασή της η κυρία Διαμαντοπούλου»

    [16] ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Άγκυρα, 8 Μαϊου 2004 (19:50 UTC+2)

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» σε δελτία του αναφέρεται στη μετάβαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Δ. Θράκη. Αναφέρεται ότι συνοδεύεται από τους υπουργούς Επικρατείας Μπεσίρ Αταλάϋ, Μεχμέτ Αϋντίν και Κουρσάντ Τουζμέν, καθώς και από 160 άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

     Στην ανταπόκρισή του από την Κομοτηνή χρησιμοποιείται τόσο στην επικεφαλίδα, όσο και στο κείμενο η ονομασία της πόλης στα ελληνικά (Komotini), ενώ προστίθεται ότι ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε στο τουρκικό προξενείο της πόλης με «Τούρκους ομογενείς» (Turkish kinsmen).

    Σε τηλεοπτική σύνδεση του τηλεοπτικού σταθμού NTV με τη δημοσιογράφο που καλύπτει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, η τελευταία απηύθυνε ερωτήσεις στους συγκεντρωμένους έξω από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής μουσουλμάνους. Οι απαντήσεις που έλαβε ήταν αντικρουόμενες, καθώς δύο από τους ερωτώμενους είπαν ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα από παλιά, ο τρίτος δήλωσε ότι θα χρειάζονταν ημέρες για να εκθέσει τα προβλήματά τους και δεν μπορούν να διδαχθούν  καλά την τουρκική γλώσσα, ενώ ο τέταρτος ανέφερε ως «προβλήματα» το ότι δεν τους επιτρέπεται να εκλέξουν τους μουφτήδες τους, καθώς και ότι σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν τους επιτρέπεται να ιδρύσουν συλλόγους χρησιμοποιώντας το όνομα «τουρκικός».

    Η απεσταλμένη του CNN Tόrk, ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε προς τους κατοίκους που «τον υποδέχθηκαν θερμά»: «Γνωρίζω ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα, αλλά στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, υπάρχουν ηγεσίες που θα τα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και καλή θέληση».

    [17] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 8 Μαϊου 2004 (19:49 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χιλμί Γκιουλέρ στο Γκιόλμπασι, από το Εθνικό Κέντρο Κατανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι εργασίες για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία έχουν φθάσει στη φάση επεξεργασίας των όρων που θα διέπουν το σχετικό συμβόλαιο.

    Τόνισε επίσης ότι συνεχίζονται οι τεχνικές έρευνες σχετικά με το σταθμό και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν επαφές με τις χώρες που παράγουν την τεχνολογία για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού.

    Αναφορικά με την τοποθεσία όπου θα δημιουργηθεί ο σταθμός, ο κ. Γκιουλέρ ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο να γίνει στην τοποθεσία Aκούγιου της Μερσίνας, η οποία ήταν και η τελευταία επιλογή προ τετραετίας, εξετάζεται ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις, αν και τόνισε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά περιβαλλοντικών οργανώσεων.

     Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντική η ύπαρξη υδάτων τα οποία θα ψύχουν τον αντιδραστήρα στην περιοχή που θα επιλεγεί, καθώς και ότι γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες που λαμβάνουν υπ' όψιν και τον παράγοντα της σεισμικότητας συγκεκριμένων περιοχών.

    Ο Γκιουλέρ υπενθύμισε ότι η δημιουργία πυρηνικού σταθμού περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του κόμματος και δήλωσε ότι «θα ληφθούν όλα τα σχετικά μέτρα ασφάλειας. Ένα σύνολο προηγμένων χωρών με προεξάρχουσα τη Γαλλία χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια και εμείς πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον αγώνα δρόμου».

    Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε ποιου είδους πυρηνική τεχνολογία κλίνουν να επιλέξουν (παλαιάς ή νέας τεχνολογίας) και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι εργασίες ολοκλήρωσης των όρων του συμβολαίου θα περατωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Η εφημερίδα «Σαμπάχ» φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπεύθυνου ενεργειακής καμπάνιας της Greenpeace Τουρκίας, Οζγκιούρ Γκουρμπούζ, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, καθώς και τη λύπη του για την κυβερνητική επιλογή σε μία περίοδο που έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Τσερνομπίλ στη χώρα.

     Αντίθετα, ο κ. Ζεκί Ερίς, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επενδυτών Εγκαταστάσεων Αιολικής Ενέργειας θεωρεί ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν χρειάζεται ή όχι η χώρα πυρηνική ενέργεια και τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν νέες πηγές εν όψει του ενεργειακού ελλείμματος που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει η χώρα το 2008-2009.

    [18] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Άγκυρα, 8 Μαϊου 2004 (13:59 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον βασανισμό Ιρακινών αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες πραγματοποίησαν μέλη της Δημοκρατικής Πλατφόρμας Μαζικών Οργανώσεων και πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων της Τουρκίας μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Οι διαδηλωτές άφησαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία μαύρο στεφάνι ενώ σε ανακοίνωση που ανέγνωσε εκπρόσωπός τους κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι πήγαν στο Ιράκ με την πρόφαση ότι θα φέρουν τη δημοκρατία και την ελευθερία και αντί γι αυτό έφεραν την τρομοκρατία και την απάνθρωπη συμπεριφορά. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να δικαστούν αυτοί που κυβερνούν τις ΗΠΑ , τη Βρετανία καθώς και όλες τις χώρες του συνασπισμού γιατί ενεπλάκησαν στην υπόθεση του βασανισμού των Ιρακινών αιχμαλώτων.

    [19] «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    ΑΓΚΥΡΑ, 8 Μαϊου 2004 (11:42 UTC+2)

    «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στη Δυτική Θράκη, ύστερα από τόσα χρόνια, ενδέχεται μεν να δημιουργήσει ενθουσιασμό, αλλά και να αποτελέσει λόγο για προβοκάτσιες. Το γεγονός ότι οι Έλληνες έδειξαν ότι δεν φοβούνται τις προκλήσεις είναι θετικότατο», τόνισε ο Τούρκος Πρέσβης επί τιμή, πρώην Βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τεμέλ Ισκίτ, μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, μετά τον τερματισμό της συνέντευξης που παραχώρησε στο ίδιο κανάλι ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο κ. Ισκίτ, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

    · Ο κύριος Ερντογάν εμπνέει προσωπικά εμπιστοσύνη και δημιουργεί την εντύπωση ότι θα είναι θετικός εταίρος, πράγμα το οποίο βοηθά την προσέγγιση διεθνώς.

    · Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται με ταχύτητα που εξέπληξε και αυτόν τον ίδιο και έδωσε το μήνυμα της ανταπόδοσης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του.

    · Όσον αφορά στις απαντήσεις του σχετικά με το θέμα του Αιγαίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λυθεί το ζήτημα ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους.

    · Πάντως, το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι αναφέρεται σε παρακολούθηση της πορείας επίλυσης των συνοριακών διαφορών ανάμεσα σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. και χωρών υποψηφίων για ένταξη στην Ένωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εφόσον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους πεισθεί ότι η πορεία προς τη λύση των διαφορών αυτών είναι θετική, ενδέχεται να δεχθεί την παράταση της διαδικασίας και να μην γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αμέσως.

    · Κατά την επίσκεψη Ερντογάν, η μεν τουρκική πλευρά εξέφρασε την ενόχληση της για τη στάση της ελληνικής πλευράς στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η δε ελληνική για ορισμένες διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αφορούν στο ζήτημα του Αιγαίου και τη ''Δυτική Θράκη'' και έρχονται σε αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις.

          Όσον αφορά στον όρο 'στρατηγική συνεργασία' ο οποίος είναι στη μόδα στη διπλωματία είναι νωρίς ακόμη να λεχθεί ότι αυτός έχει εφαρμογή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθότι ναι μεν έχουμε κοινά συμφέροντα, αλλά υφίστανται ακόμη προβλήματα και υπάρχει για αυτό το λόγο μεγάλη απόσταση η οποία πρέπει να διανυθεί για να δοθεί ο χαρακτηρισμός αυτός στις σχέσεις των δύο κρατών.

    · Όσον αφορά στο Κυπριακό, ναι μεν το ζήτημα έχει τεθεί προς το παρόν στο περιθώριο, αλλά δεν έπαυσε να υφίσταται.

    Η τουρκική κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για την άρση της απομόνωσης της ''ΤΔΒΚ'', πράγμα το οποίο θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν οι Ελληνοκύπριοι.

    Η Ελλάδα πάλι αν και μας παρέχει υποστήριξη δεν πρόκειται να αντιταχθεί στους Ελληνοκύπριους στην Ε.Ε. και καλό θα ήταν να καταβληθούν προσπάθειες να αποφευχθούν οι προστριβές προς το παρόν.

    · Όσον αφορά στη ''Δυτική Θράκη'', η επίσκεψη Ερντογάν εκεί, αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Το ζήτημα της ''Δυτικής Θράκης'' υπήρξε σοβαρό πρόβλημα που απασχόλησε επί δεκαετίες τους Τούρκους και τους Έλληνες οι οποίοι ανησυχούσαν για πολιτικές βλέψεις της άλλης πλευράς.

    Η επίσκεψη σε επίπεδο Πρωθυπουργού ύστερα από τόσα χρόνια ενδέχεται μεν να δημιουργήσει ενθουσιασμό, αλλά και να αποτελέσει λόγο για προβοκάτσιες. Το γεγονός ότι οι Έλληνες έδειξαν ότι δεν φοβούνται τις προκλήσεις είναι θετικότατο.

    · Το ζήτημα του Αιγαίου δεν είναι μόνο ζήτημα υφαλοκρηπίδας, όπως διατείνεται η ελληνική πλευρά. Στο ζήτημα αυτό εμπεριέχονται και τα θέματα των χωρικών υδάτων, του FIR, του εξοπλισμού των νησιών, του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων και των βραχονησίδων.

    · Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω τον τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την τελευταία διετία και την ανάπτυξη του τουρισμού.

    Όσον αυξάνεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα εξαλείφονται τα προβλήματα», κατέληξε.

    [20] ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ Η "ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ"

    Σέρρες, 8 Μαϊου 2004 (13:50 UTC+2)

    Στην Πρώτη Σερρών πραγματοποιείται η Πανελλήνια "Μαθητιάδα", ένας θεσμός που φιλοξενεί όλα τα ολυμπιακά αθλήματα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με πρότυπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Μαίου.

    Στην "Μαθητιάδα", που αποτελεί συνδιοργάνωση του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του "Αθήνα 2004", συμμετέχουν 1.200 μαθητές από 52 νομούς της χώρας που θα αγωνιστούν σε 120 αγωνίσματα και 18 παραολυμπιακά αθλήματα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ένα πλήθος από πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ

    Aθήνα, 8 Μαϊου 2004 (00:09 UTC+2)

    Την Κυριακή διεξάγονται οι δεύτεροι αγώνες των πλέι οφ στο μπάσκετ. Τις περισσότερες πιθανότητες για να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού έχει η ΑΕΚ η οποία κέρδισε στο Ιβανώφειο την προηγούμενη Τετάρτη τον Αρη. Ετσι θα έχει τον πρώτο λόγο στο κλειστό των Ανω Λιοσίων (19:00).

    Σε άλλο παιχνίδι που θα γίνει στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ηρακλή. Φυσικά φαβορί προβάλλει ο Δικέφαλος, παρά το γεγονός ότι στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής πήρε τη νίκη. Το ματς αναμένεται να σπάσει καρδιές, την στιγμή που ο Γηραιός θέλει μια νίκη για να συνεχίσει, ενώ το ίδιο επιθυμεί και ο ΠΑΟΚ.

    Στο κλειστό του Σπόρτινγκ, το Περιστέρι υποδέχεται το Μαρούσι, σε ένα ματς που είναι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα. Το Μαρούσι φαντάζει ως φαβορί, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού οι παίκτες του Αμαρουσίου το τελευταίο διάστημα είναι κουρασμένοι και δεν μπορούν να πιάσουν την επιθυμητή απόδοση.

    Τέλος θα προσπαθήσει να πάρει την ρεβάνς από τον ΠΑΟ ο Ολυμπιακός. Ηδη οι πράσινοι προηγούνται, σε αντίθεση με τους ερυθρόλευκους που έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία και θέλουν να αποδείξουν ότι άδικα βρίσκονται πίσω στις νίκες.

    Το πρόγραμμα των πλέι οφ είναι:

    Σπόρτινγκ: 17:00 Περιστέρι-Μαρούσι (Χριστοδούλου-Τζάμος)

    Κορυδαλλού: 8:00 Ολυμπιακός-ΠΑΟ (Βορεάδης-Μαστραφτσής)

    Α. Λιοσίων: 19:00 ΑΕΚ-Αρης (Παπαδημητρίου-Μπήτης)

    ΠΑΟΚ:19:00 ΠΑΟΚ-Ηρακλής (Σχινάς-Αφεντουλίδης).

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2004 (00:05 UTC+2)

    Tο μυαλό όλων των παικτών του ΠΑΟΚ είναι στο δεύτερο παιχνίδι των πλέι οφ που θα γίνει την Κυριακή στο κλειστό της Πυλαίας. Και αυτό γιατί σκέφτονται μόνο τη νίκη.

    Τα περιθώρια έχουν στενέψει και μια νέα απώλεια θα τους βγάλει έξω από τους στόχους. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Θέλουμε μόνο τη νίκη για να συνεχίσουμε», αναφέρει ο προπονητής του Δικεφάλου, Μπάνε Πρέλεβιτς και συνεχίζει: «Το σημαντικό είναι να συγκεντρωθούμε, να γίνει την Κυριακή ένα παιχνίδι το ίδιο συναρπαστικό όπως ήταν αυτό στο Ιβανώφειο. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα το κερδίσουμε και θα δώσουμε συνέχεια σε τρίτο παιχνίδι».

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2004 (00:02 UTC+2)

    Σημασία έχει η νίκη. Και ο Ηρακλής ήταν αυτός που κέρδισε το πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ. Ετσι έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στην επόμενη φάση. «Πήραμε αυτό που θέλαμε και έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να το κερδίσουμε. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να προχωρήσουμε», τόνισε ο Σάββας Ηλιάδης ο οποίος είναι αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα περάσει στην επόμενη φάση των πλέι οφ. Οσο για τον ίδιο;

    «Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, αλλά θεωρώ ότι θα το ξεπεράσω

    και θα αγωνιστώ κανονικά. Γενικά είμαι αισιόδοξος», ανέφερε ο άσος του Γηραιού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του προπονητή, Λευτέρη Κακιούση, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι ευκαιρία να πάρει η ομάδα του το εισιτήριο για την επόμενη φάση των πλέι οφ.

    [24] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (23:52 UTC+2)

    Φιλικό παιχνίδι στη Βέροια με αντίπαλο την ομώνυμη ομάδα θα δώσει την Κυριακή ο Αρης. Σε αυτό το παιχνίδι ο Μάκης Κατσαβάκης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει αρκετούς παίκτες και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική και φυσική τους κατάσταση.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Κατσαβάκης είναι αυτό του Γιάννη Λαζανά που ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα προπόνησης και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα προλάβει το ματς με τον Ολυμπιακό την επόμενη Κυριακή στη Ριζούπολη. Αντίθετα θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Απόστολος Λιολίδης, ενώ επανέρχεται ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ο οποίος εξέτισε την ποινή των δύο αγωνιστικών.

    [25] ΤΖ.ΜΠΟΥΣ:Η ΒΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Ραμάλα, 8 Μαϊου 2004 (20:39 UTC+2)

    Εφικτή παραμένει η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, απαντώντας σε δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι η ίδρυση εντός παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005 δεν θεωρείται πλέον εφικτός στόχος.

    «Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 αποτελεί παραπάνω από έναν ρεαλιστικό στόχο, καθότι με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το κράτος μας έπρεπε να έχει ανακηρυχθεί το 1998, ή το 1999», είπε ο Αραφάτ.

    Ο πρόεδρος Μπους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Καΐρου, Αλ Αχράμ είπε ότι η συνεχιζόμενη βία και οι αλλαγές στην παλαιστινιακή ηγεσία σημαίνουν πως το χρονοδιάγραμμα του 2005 δεν είναι όσο ρεαλιστικό ήταν πριν δύο χρόνια.

    «Εκτιμώ πως το χρονοδιάγραμμα του 2005 (για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους) δεν είναι τόσο ρεαλιστικό, όσο ήταν προ διετίας. Μολαταύτα, εγώ πιστεύω ακράδαντα πως θα πρέπει να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να καταστεί δυνατό να υπάρξει ένα τέτοιο κράτος», δήλωσε ο Μπους.

    Τις δηλώσεις Μπους επέκρινε και ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κιουρέια, που είπε ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους θα σημαίνει υποχώρηση στην επιθυμία του Ισραήλ να σύρει τις διαπραγματεύσεις για άλλα δέκα ή 15 χρόνια.

    Στο μεταξύ και σήμερα σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους σε μία κοινότητα στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, όπου ο στρατός περικύκλωσε ένα σχολείο, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές.

    Περίπου πενήντα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην κοινότητα Καμπατίγια, στα νότια της Τζενίν, και περικύκλωσαν το τοπικό λύκειο. Αμέσως άρχισαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ενόπλους Παλαιστινίους και τους στρατιώτες.

    [26] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΣΑΝΤΡ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΟΡΑ

    Βασόρα, 8 Μαϊου 2004 (20:09 UTC+2)

    Εκατοντάδες οπαδοί του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκταντά αλ Σαντρ συγκρούστηκαν με τα βρετανικά στρατεύματα στην πόλη Βασόρα του Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει το BBC, αντάρτες οπαδοί του κληρικού επιτέθηκαν σε βρετανικές περιπόλους σε διάφορα σημεία της πόλης, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Ένοπλοι επιχείρησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια αλλά εμποδίστηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα, αναφέρουν πληροφορίες.

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά κατά τις συγκρούσεις. Νοσοκομείο της περιοχής αναφέρει ότι δέχεται πολλούς Ιρακινούς τραυματίες. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μεγάλος αριθμός οπαδών του Μοκταντά αλ Σαντρ άνοιξε πυρ εναντίον βρετανικών περιπόλων.

    Ομάδα ενόπλων προσπάθησε να εισβάλει σε κυβερνητικό κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους φύλακες πριν καταφθάσουν τα βρετανικά στρατεύματα που επανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

    [27] ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

    Μόναχο, 8 Μαϊου 2004 (20:03 UTC+2)

    Από τη σύγκρουση ενός προαστιακού σιδηροδρομικού συρμού κι ενός συρμού για τη μεταφορά υλικών στο Μόναχο, τραυματίσθηκαν πενήντα άτομα, εκ των οποίων τα έξι σοβαρά,.

    Οι σοβαρότερα τραυματισμένοι έχουν κατά κύριο λόγο πολλαπλά κατάγματα, ενώ οι ελαφρότερα τραυματισμένοι έχουν κυρίως κοπεί από τα τζάμια των παραθύρων του συρμού, που έσπασαν κατά τη σύγκρουση.

    Ως αίτιο της σύγκρουσης οι αρχές θεωρούν την περίπτωση ανθρώπινου λάθους, ωστόσο δε δίνουν άλλες πληροφορίες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

     

    [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 4.8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 8 Μαϊου 2004 (13:49 UTC+2)

    Σεισμό μεγέθους 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην πολιτεία Φαρς του Ιράν. Από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στην πόλη Καϊμιγιε όπου έκλεισαν τα σχολεία ενώ δεν αναφέρθηκαν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

    [29] ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΤΩΝ SOTHEBY'S KAI BONHAM'S

    Λονδίνο, 8 Μαϊου 2004 (13:04 UTC+2)

    Έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων βγαίνουν σε δύο δημοπρασίες που θα πραγματοποιήσουν οι διεθνείς οίκοι Sotheby's και Bonham's στις 10 και 11 Μαΐου στο Λονδίνο. Ο οίκος Sotheby's βγάζει σε δημοπρασία 172 πίνακες του 19ου και του 20ου αιώνα ανάμεσα στους οποίους το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Δίπλα στο πηγάδι», μια σπάνια τοπογραφία που η αξία της εκτιμάται στις 40.000-60.000 λίρες Αγγλίας. Αγοραστή θα αναζητούν επίσης πίνακες των Περικλή Πανταζή, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικ. Λύτρα, Σπύρου Παπαλουκά. Στο τμήμα της σύγχρονης τέχνης ξεχωρίζει μια κατασκευή του Αλέξη Ακριθάκη αλλά και έργα των Φασιανού Τσόκλη και Παυλόπουλου.

    Ο οίκος Bonham's από την πλευρά του θα δημοπρατήσεις 130 έργα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν «Ο φάρος της Μασσαλίας» του Περικλή Πανταζή, «Ο περίπατος στο λιμάνι» του Βολανάκη και «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 May 2004 - 18:16:10 UTC