Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [02] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ
  • [04] EUROSTAT: ΣΤΟ 3,2% ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2003
  • [05] ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [08] ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [10] ΠΤΩΣΗ 0,26% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [11] ΝΕΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΤΕ
  • [13] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ
  • [14] ΔΕΚΑ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [15] Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [16] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΠΩΦΕΛΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [17] ΔΩΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [18] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [20] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΔΕΝΔΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ
  • [23] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ MEDIA
  • [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
  • [25] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΛΑΨΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [26] ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ
  • [27] ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [28] Ο ΣΑΝΤΡ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [29] ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ
  • [30] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
  • [31] ΝΕΑ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΝΟΝΑ» ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (12:31 UTC+2)

    Την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων στις μεταξύ τους σχέσεις δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τις επίσημες συνομιλίες που είχαν το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ θετικό κλίμα, γεγονός που επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Καραμανλής τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε γι αυτή τη στήριξη, τόνισε ότι προχωρά ικανοποιητικά η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας και σημείωσε ότι είναι ευτυχής γιατί είναι η πρώτη φορά, μετά το 1988, που Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί τάχιστα, υπάρχει η πολιτική βούληση της Τουρκίας και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Σε ερώτηση για τη βραχονησίδα των Ιμίων, που έφερε στα πρόθυρα πολέμου τις δύο χώρες, και άλλα θέματα που προκαλούν εντάσεις, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην τα αφήσει να επισκιάσουν το κλίμα προσέγγισης και συνεργασίας.

    "Οι δύο λαοί έχουν πολύ σημαντικούς δεσμούς που τους συνδέουν και αυτοί οι δεσμοί είναι που κάνουν τους λαούς να επιθυμούν την ενίσχυση των σχέσεων", είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόσθεσε:"Εγώ είμαι γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσα εκεί και όταν ήμουν παιδάκι με είχαν απασχολήσει κάποιοι Ελληνες επιχειρηματίες. Αυτοί ήταν τα αφεντικά μου και τους θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη και αυτά τα κουβεντιάζουμε εμείς με τον κ. Καραμανλή. Ωστόσο για το θέμα των Ιμίων, εμείς αυτό που λέμε είναι να στραφούμε στο μέλλον, να αφήσουμε τα γεγονότα του παρελθόντος να παραμείνουν στο παρελθόν. Εμείς πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις γενιές που έρχονται και όχι τι ζήσαμε εμείς, διότι δεν επιθυμούμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν αυτά που ζήσαμε εμείς. Η ειρήνη είναι βαθιά εδραιωμένη στην καρδιά των δύο λαών και αυτά είναι συναισθήματα που πρέπει να ενισχυθούν. Αυτή είναι η πολιτική βούληση την οποία εκφράζουμε".

    Σε άλλη ερώτηση αν η Τουρκία προτίθεται να άρει το "Casus Belli" εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, απάντησε ότι οι τεχνοκράτες των δύο χωρών εξετάζουν το θέμα, προσπαθούν να βρουν την καταλληλότερη λύση και ο ίδιος πιστεύει ότι θα τη βρουν. "Υπάρχουν θέματα που μεταφέρονται από το παρελθόν στο παρόν και δικό μας καθήκον, δική μας ευθύνη είναι να επιλύσουμε τα θέματα ώστε να μην επισκιάζουν το παρόν και το μέλλον", παρατήρησε.

    Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν υπάρχει το ενδεχόμενο Ελλάδα και Τουρκία να καταλήξουν σε συνυποσχετικό για το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και ο κ. Καραμανλής απάντησε:"Οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, συνεχίζονται, δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει και αν θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχιστούν και ελπίζουμε να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

    Σε ερώτηση για την εκστρατεία της Τουρκίας υπέρ της κατεχόμενης Κύπρου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το θέμα έχει λήξει καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εντάξει όλο το νησί. Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και σημείωσε ότι στόχος είναι η επανένωση του νησιού ώστε να απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι τα αγαθά της ένταξης στην Ε.Ε.

    Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ "Είχαμε μια φιλική, ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για διμερείς σχέσεις. Μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε το ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας που έχουν επιτύχει οι δυο χώρες μας. Επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας, όσον αφορά την νέα τροχιά στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαπιστώσαμε με ικανοποίηση την πρόοδο που σημειώνουν τόσο ο κ. Ερντογάν όσο κι εγώ, επιβεβαιώσαμε τη πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία των δυο χωρών σε όλους τους τομείς και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο στην υπάρχουσα θετική δυναμική.

    Μέσα σε αυτήν την δυναμική θα έχουν σήμερα την ευκαιρία οι επιχειρηματίες των δυο χωρών μας να ανταλλάξουν χρήσιμες απόψεις, προκειμένου να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές τους και να αναζητήσουν νέα επίπεδα δράσης.

    Συγκλίναμε επίσης στην εκτίμηση ότι οι διαδικασία προσέγγισης των δυο χωρών εξελίσσεται θετικά και συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες εμβάθυνσής της.

    Ακόμη, μας απασχόλησε η πορεία προσέγγισης της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα στάδια προσαρμογής της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Από πλευράς μου επιβεβαίωσα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, και εμού προσωπικώς, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που προωθεί ο κ. Ερντογάν".

    ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ "Εδώ ενώπιόν σας να ευχαριστήσω το φίλο μου κ. Καραμανλή και να πω ότι πραγματοποιώ μια επίσημη επίσκεψη στην ωραία σας χώρα, ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του κ. πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Χθες το βράδυ, στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσω από τη χώρα μου, έκανα κάποιες δηλώσεις και να ευχαριστήσω, όμως, από αυτό το μικρόφωνο για την πολύ καλή και θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η φιλοξενούσα χώρα σε όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων Τύπου.

    Χθες, το βράδυ, συμβρεθήκαμε και συμφάγαμε με τον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό. Είχε την ευγενή καλοσύνη να μας φιλοξενήσει στον ιδιαίτερό του χώρο, στο σπίτι του, και είχαμε την ευκαιρία μέσα σε αυτό το πολύ θετικό κλίμα να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις, για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις σχέσεις μας στο χώρο των Βαλκανίων, στο χώρο του Καυκάσου και γενικότερα τις διεθνείς εξελίξεις.

    Όπως όλοι γνωρίζετε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προσέγγισης εδώ και πέντε χρόνια και προχωρά πολύ ικανοποιητικά. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά το 1988 ένας Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελλάδα επίσημα και θέλω να δηλώσω ότι είμαι ευτυχής που πραγματοποιώ αυτήν την επίσκεψη.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν υπογραφεί 25 διμερείς συμφωνίες, πράγμα που καταδεικνύει τη σημασία της εξέλιξης που έχει πραγματοποιηθεί. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα σε αυτή τη διαδικασία, εξελίσσονται τόσο με τη στήριξη των ιθυνόντων, τη στήριξη και την πολιτική βούληση υμών των ιθυνόντων, όσο και με τη στήριξη των δυο λαών, οι οποίοι επιθυμούν αυτήν την προσέγγιση και την εξέλιξη των διμερών σχέσεων.

    Πιστεύω ότι η πολιτική βούληση, την οποία υποδεικνύουμε, θα συμβάλει στο να εξελιχθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

    Και οι δυο χώρες , διάφορα μέρη της κοινωνίας και των δυο χωρών έχουν την ευκαιρία να βρεθούν και να συνεργαστούν, και μεταξύ αυτών, να αναφερθώ και στη συνεργασία των επιχειρηματιών μας.

    Όσο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τη συνεργασία που πραγματοποιείται σε αυτόν τον τομέα, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτού του τύπου των δραστηριοτήτων θα συμβάλει και στην περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των σχέσεών μας.

    Εμείς, ως κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να διαπιστώσω ότι υπάρχει πλήρης ανταπόκριση από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της, Κώστα Καραμανλή.

    Σε αυτά το πλαίσιο θεωρώ ότι είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια του κ. Καραμανλή να στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ικανοποίηση μου σε αυτό το θέμα.

    Ένα άλλο θέμα που με καθιστά ιδιαίτερα ευτυχή είναι ότι πολλά από τα θέματα που αφορούν τις δυο χώρες μπορούν πλέον και συζητούνται στις διμερείς σχέσεις και όχι μέσω τρίτων, είτε αυτές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ πρωθυπουργών είτε μεταξύ τεχνοκρατών και συναδέλφων μου. Οι σχέσεις αυτές, εξελίσσονται πλέον με μια αμεσότητα, η οποία έχει μεγάλη σημασία και πιστεύουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση, και επαναλαμβάνω, υπογραμμίζοντάς το, να επιλύσουμε τα προβλήματα και τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ μας".

    [02] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (12:59 UTC+2)

    Οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι πιο ασφαλείς και θα διέπονται από το αληθινό πνεύμα τους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Κληθείς να απαντήσει για τις εκρήξεις βομβών σε αστυνομικό τμήμα στην Καλλιθέα, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ασφάλειά τους.

    «Προσφέρουμε το πιο ασφαλές περιβάλλον, εμπλέκονται 70.000 άνθρωποι, το διπλάσιο προσωπικό ασφαλείας από τους Αγώνες του Σίδνεϊ και το Σολτ Λέικ και διαθέσαμε για την ασφάλεια 1,2 δις. δολάρια», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι έχουν εξαρθρωθεί όλες οι τρομοκρατικές ομάδες που δρούσαν στο παρελθόν στη χώρα μας.

    Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός στάθηκε καθησυχαστικός ως προς το αν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα προκαλέσουν προβλήματα στους επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι υπάρχει εμπειρία στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων, αφού η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω 12.000.000 τουρίστες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βουλγαράκης επιδίδεται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να πείσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους και την κοινή γνώμη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα διεξαχθούν σε ασφαλές περιβάλλον. Προσπάθεια που τείνει σε θετικό απολογισμό.

    «Από τις μέχρι τώρα επαφές του κ. Βουλγαράκη με κορυφαία στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατορθώθηκε να αρθούν οι όποιες αμερικανικές επιφυλάξεις σχετικά με το προφίλ και τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα κι ενισχύθηκαν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ενώ αποτελούν πλέον παρακαταθήκη για το επικείμενο ταξίδι στις ΗΠΑ του κ. Καραμανλή», σημειώνεται στο άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου».

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2004 (11:48 UTC+2)

    Οι νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ήταν μια αναγκαία διόρθωση, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε πως η δήλωση Μπάουτσερ ''δεν ανατρέπει το κλίμα που δημιούργησαν οι προηγούμενές του δηλώσεις''.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την τελετή έναρξης του ετήσιου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είπε ότι θα περάσει λίγος χρόνος ακόμη μέχρι να τον ανακοινώσει, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον έχει καταλήξει στα άτομα απάντησε καταφατικά.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [04] EUROSTAT: ΣΤΟ 3,2% ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2003

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (13:54 UTC+2)

    Στο 3,2% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ), ανήλθε, τελικά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά το 2003, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στο 103%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat.

    Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας επισημαίνεται επίσης ότι πρόκειται για νέα στοιχεία, που κατέθεσε στην υπηρεσία η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία επαληθεύτηκαν από την Eurostat, και είναι το αποτέλεσμα μιας μερικής αναθεώρησης των προηγουμένων στοιχείων.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τα προηγούμενα στοιχεία είχαν κοινοποιηθεί στην Eurostat από τις ελληνικές αρχές το Μάρτιο του 2004 και ανέφεραν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν το 2003 στο 1,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 102,4%.

    [05] ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (20:59 UTC+2)

    Tην «Ημέρα της Ευρώπης», στις 9 Μαΐου, επέλεξαν συμβολικά οι Οικολόγοι Πράσινοι, για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις ευρωεκλογές.

    Στόχος των Οικολόγων Πράσινων, δηλαδή οι Έλληνων Πράσινων, που είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, είναι η ανάδειξη της δικής τους "πράσινης" πρότασης για την Ευρώπη. «Θέλουμε την Ευρώπη οικολογική, συνώνυμο της ειρήνης και της αλληλεγγύης, ανοιχτή σε ευρύτερους κοινωνικούς πειραματισμούς και ριζοσπαστικές αλλαγές, ανεκτική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Θέλομε να σέβεται τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και να προστατεύει αποτελεσματικά την ποικιλότητα, τόσο την πολιτισμική όσο και τη φυσική», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ και για αυτό το λόγο επέλεξαν ως πρώτη δράση της προεκλογικής εκστρατείας τη συγκέντρωση υπογραφών για να επικυρωθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από τους ευρωπαίους πολίτες με δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες και όχι μόνο από τις κυβερνήσεις και τα εθνικά Κοινοβούλια.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (20:01 UTC+2)

    Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν ξεκινήσει μια πολιτική που έθετε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι «διαμόρφωσαν μία διαδικασία όχι μόνο καινούργια για την Ελλάδα και για την Κύπρο αλλά και μιας τελείως διαφορετικής σχέσης ΕυρώπηςΤουρκίας που δείχνει ότι αλλάζει την Τουρκία, ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες σιγάσιγά αλλά σταθερά για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη θρησκευτική ελευθερία».

    Εξέφρασε την υποστήριξη του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Όπως επισήμανε, τόνισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί παρά το ότι το δημοψήφισμα δεν είχε κατάληξη υπέρ του Σχεδίου Ανάν.

    «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν βεβαίως είπε ότι εφόσον υπάρχει από την άλλη πλευρά η απόρριψη, δεν είναι η τουρκική πλευρά που έχει την ευθύνη. Αυτή ήταν η άποψή του αλλά εγώ τόνισα ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει, ούτως ή άλλως, σε μια προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (19:35 UTC+2)

    Τη θέληση του ΚΚΕ να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση της με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, τόνισε ότι μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, για το ΚΚΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    «Δηλώσαμε τη σαφή θέληση του ΚΚΕ να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Θεμέλιο αυτών των σχέσεων είναι η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Πιστεύουμε, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα που υπάρχει, για εμάς, δηλαδή μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, και να υπάρξει αμοιβαία φιλία και συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αμοιβαίο χαρακτήρα, παίρνοντας υπόψη ότι το Αιγαίο πραγματικά είναι μια διεθνής θάλασσα και μπορούν οι δύο χώρες να συνυπάρξουν με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε μετά τη συνάντηση η κ. Παπαρήγα.

    «Αναπτύξαμε στο σύντομο διάστημα που μπορούσαμε τις θέσεις μας για το Κυπριακό, ότι ακριβώς στοχεύουμε και στην προσέγγιση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που κατά τη γνώμη μας είναι ο καλύτερος δρόμος για αυτό που είναι το ζητούμενο, η προσέγγιση, η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα της Κύπρου», υπογράμμισε.

    «Τέλος εκφράσαμε την αισιόδοξη ελπίδα ότι τελικά με το νέο Σύνταγμα στην Τουρκία θα απαλειφθούν άρθρα τα οποία ανοίγουν το δρόμο στη δικαιοσύνη να απαγορεύει τη χρήση του όρου Κομμουνιστικό Κόμμα σε μια πολιτική οργάνωση», κατέληξε.

    [08] ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (19:22 UTC+2)

    Τους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε το πρωί η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού, Εμινέ Ερντογάν, συνοδευόμενη από την Νατάσα Καραμανλή.

    Οι σύζυγοι των δύο πρωθυπουργών έκαναν περίπατο στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας και επισκέφθηκαν παραδοσιακό χαμάμ, όπου έβγαλαν και αναμνηστικές φωτογραφίες.

    Η κ. Καραμανλή παρέθεσε γεύμα στην κ. Ερντογάν σε εστιατόριο στο Λυκαβηττό.

    [09] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (19:01 UTC+2)

    «Τα παιδιά του Πειραιά» τραγουδούν για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στο δεύτερο Φεστιβάλ Μαθητικών Χορωδιών, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα. Στο φεστιβάλ, που σύμφωνα με τις περσινές εξαγγελίες του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα καθίσταται πλέον θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, θα συμμετάσχουν 27 χορωδίες από δημοτικά σχολεία των ηπειρωτικών και νησιωτικών δήμων της περιοχής, που με την στήριξη και την συνδρομή της Νομαρχίας προετοιμάζονταν έναν ολόκληρο χρόνο.

    Με όραμα την κοινωνική αλληλεγγύη και την συναδέλφωση των λαών, το φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στην Ολυμπιακή Εκεχειρία και θα ανοίξει τις πύλες του στις 11 Μαΐου και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 14 του μήνα.

    Η Νομαρχία Πειραιά, προετοιμάζοντας ήδη το επόμενο φεστιβάλ μαθητικών χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2005, έχει αποφασίσει να είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζηδάκη, ενώ σ' αυτό το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε πρώτη εμφάνιση και η χορωδία της Νομαρχίας Πειραιά αποτελούμενη από μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.

    [10] ΠΤΩΣΗ 0,26% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (16:49 UTC+2)

    Με τον πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών εναρμονίστηκε τελικά σήμερα Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ενώ την τελευταία ώρα των συναλλαγών σημειώθηκαν έντονες διακυμάνσεις, κατά τις οποίες ο δείκτης ενάλλασσε διαρκώς πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης, καταγράφοντας μικρές απώλειες, της τάξης του 0,26% και διαμορφώθηκε στις 2.486,43 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους, εντάσσονται πέρα από την έντονη νευρικότητα, το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.498,86 μονάδων και διολίσθησε έως την περιοχή των 2.466,25 μονάδων.

    Επίσης, αξιοπρόσεκτο ήταν το απόλυτα ισορροπημένο ισοζύγιο των ανοδικών - καθοδικών επιμέρους δεικτών, καθώς και το ότι, τελικά, οι μετοχές με θετικό πρόσημο υπερτερούσαν εκείνων με αρνητικό. Πάντως και ο τζίρος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αισθητή ήταν και η κόπωση στα βαριά χαρτιά, αλλά και η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές εταιριών που απαρτίζουν την περιφέρεια.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός, όπως προαναφέρθηκε, ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 127,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6.907.824,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν εκείνα των εταιριών της Εμπορικής Τράπεζας, ύψους 3.720.600,00 ευρώ, στα 23,40 ευρώ και της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 1.635.336,00 ευρώ, στα 20,34 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τώρα στις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, ο αριθμός εκείνων που ακολούθησαν την κατιούσα ανήλθε τελικά σε 118, ενώ στον αντίποδα, οι 177 διέγραψαν ανοδική τροχιά και οι 88 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΚΛΩΝΑΤΕΞ (+11,59%), ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (+11,54%), το προνόμιο της Κλωνατέξ ενισχύθηκε κατά 11,52% και ΕΜΠΕΔΟΣ (+11,11%).

    Στον αντίποδα, αισθητή ποσοστιαία πτώση τιμής σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των εισηγμένων ΚΟΡ-ΦΙΛ (8,73%), ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (7,96%) και της Plias (7,14%)

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Πτωτικά κινήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Την εξαίρεση αποτέλεσε ο Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,12%, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τοποθετήσεων σε κλάδους που τον απαρτίζουν.

    Απώλειες της τάξης του 0,24% κατέγραψε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, απόρροια των πιέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των οριακών κερδών για τις τράπεζες. Μικρή υποχώρηση 0,12% σημείωσε ο FTSE/ASE 140 και οριακή κάμψη 0,02% ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν και σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι, των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να διευρύνει τις απώλειές του και το δε δεύτερο να παραπαίει στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης μεταξύ αρνητικού και θετικού πρόσημου.

    Ειδικότερα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,93%, εξαιτίας των απωλειών που σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών της Cosmote (1,23%) και του ΟΤΕ (0,84%), τις οποίες δεν αντιστάθμισαν οι αυξημένες τοποθετήσεις στη μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ (+8,33%).

    Μικρά κέρδη της τάξης του 0,15% κατέγραψε τελικά ο κλάδος των τραπεζών, με αιχμή του δόρατος τις τοποθετήσεις στις μετοχές των ΕΜΠΟΡΙΚΗ (+3,89%), ΑΤΤΙΚΗΣ (+1,39%) και της ΑΤΕ (1,31%), ενώ στον αντίποδα, πιέσεις άσκησαν στο δείκτη οι τίτλοι των EFG (-1,52%), ASPIS (-1,43%) και της Εγνατίας (-1,41%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Απόλυτα ισορροπημένη εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους 11 παό τους συνολικά 22 να φέρουν θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 1,23% και ως αποτέλεσμα των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών Κεραμεία Αλλατίνη (2,34%) και FHL Κυριακίδης (1,77%).

    Κατά 0,50% υποχώρησε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, κατά 0,46% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,45% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,39% των βιομηχανιών, κατά 0,32% αντίστοιχα των ειδών λύσεων πληροφορικής και των επενδύσεων και κατά 0,07% των διυλιστηρίων.

    Αντιθέτως, επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,44%, συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Κλωστήρια Ναούσης (+9,41%), Βαρβαρέσος (+6,25%) και της Μαξίμ Περτσινίδης (+5%).

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 3,08% σημείωσε και ο δείκτης της υψηλής κυκλοφορίας τραχύτητας, ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών (+0,94%), των ασφαλειών και της πληροφορικής (+0,84% αντίστοιχα), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+0,77%) και των βασικών μετάλλων (+0,65%).

    Συγκρατημένη ανοδική πορεία ακολούθησαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών (+0,38%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,34%) και του χονδρικού εμπορίου (+0,03%).

    [11] ΝΕΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (16:28 UTC+2)

    Μπορεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) να ξεκίνησε πτωτικά τη συνεδρίασή του και να την ολοκλήρωσε με ζημίες, στο ενδιάμεσο, όμως, η Σοφοκλέους έγινε νευρική και ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών άρχισε να καταγράφει έντονα σκαμπανεβάσματα, προσφέροντας συγκινήσεις στους επενδυτές.

    Αρχικά, το κλίμα που επικρατούσε στη Σοφοκλέους προϊδέαζε για μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση, καθώς και οι μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης ήταν και σήμερα Παρασκευή νευρικές και συνέχιζαν τις πτωτικές τους συνεδριάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλονται κυρίως στην αστάθεια που επικρατεί στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

    Προς το μέσον, όμως, της συνεδρίασης εμφανίστηκαν αγοραστές, κυρίως για τους τίτλους της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να αναστραφεί το κλίμα. Σχετικά γρήγορα περιορίστηκαν και οι πιέσεις στα «βαριά χαρτιά» και η πτώση του Γενικού Δείκτη αναχαιτίστηκε.

    Γύρω στις 15.00, μάλιστα, ο δείκτης απέκτησε και θετικό πρόσημο. Από το σημείο εκείνο και μετά άρχισαν τα έντονα σκαμπανεβάσματα του δείκτη του ΧΑ, ο οποίος και ενάλλασσε το πρόσημό του περίπου ανά πεντάλεπτο.

    Με τη νευρικότητα να διαχέεται σ' όλο το φάσμα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τελικά, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρέμεινε και σήμερα κάτω από τις 2.500 και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2.486,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,26%.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Τα έντονα σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη των τιμών των μετοχών του ΧΑ, τα οποία δε στάθηκαν ικανά να εξαλείψει τις απώλειές του, εξαιτίας και της αστάθειας πολλών blue chips, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο και οι 3 από τους 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης (-0,26%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης (-0,12%). Ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης υποχώρησε οριακά κατά 0,02%, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (+1,12%).

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, η διαμόρφωσή τους ήταν και σήμερα πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών, καθώς το ισοζύγιο αρνητικών - καθοδικών ήταν απόλυτα ισορροπημένο. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 22, οι 11 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο.

    Αναλυτικά, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών - τσιμέντων (-0,93%), του λιανικού εμπορίου (-0,50%) και της παράλληλης (-0,46%). Στον αντίποδα, οι δείκτες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν εκείνοι της κλωστοϋφαντουργίας (+3,44%), της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (+3,08%) και των κατασκευών (+0,94%).

    ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή απεικόνιζε σήμερα την πορεία του Γενικού Δείκτη. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ έκλεινε τελικά υπέρ των ανοδικών, καθώς οι μετοχές με θετικό πρόσημο ανήλθαν σε 177 και περιορίστηκαν σε 118 εκείνες με αρνητικό, ενώ 88 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Χαμηλός ήταν, όμως, και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, που κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από χτες, πολύ κάτω, πάντως, από τα επιθυμητά από τους ειδικούς όρια, καθώς ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπέρασε προς το τέλος της συνεδρίασης τα 120 εκατ. ευρώ και, τελικά, έκλεισε στο ποσό των 127,9 εκατ. ευρώ. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [12] ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΤΕ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (16:24 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω επιβράδυνση, μετά την ολοκλήρωση διεξαγωγής της Ολυμπιάδας του 2004, διατυπώνουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι συνιστούν στις εταιρίες του κλάδου, να αναζητήσουν νέα μεγάλα συμβόλαια σε γειτονικές χώρες.

    Η συνολική συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στην ανάπτυξη, αναμένεται να είναι θετική, της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων φέτος, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ΕΤΕ. Ωστόσο, για τη διετία 2005-2006 εκτιμούν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό χαμηλότερο σε σύγκριση με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, όπως αναφέρει σε σχετική της μελέτη η ΕΤΕ, αποτελεί παραδοσιακά κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Ο ρόλος του ήταν σημαντικός στην επίτευξη των αναπτυξιακών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία επταετία και κορυφώθηκε το 2003, οπότε εκτιμάται ότι η άμεση συνεισφορά του στον ετήσιο ρυθμό αύξησης στο ΑΕΠ ανήλθε στις 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το ένα τρίτο περίπου του ρυθμού ανάπτυξης. Η επίδραση αυτή ήταν ενδεχομένως υψηλότερη, αν ληφθούν υπόψη και οι έμμεσες επιδράσεις των κατασκευών σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

    Η εντυπωσιακή πορεία των κατασκευών αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη ραγδαία επιτάχυνση των δημοσίων έργων καθώς και της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας εκτός της κατασκευής κατοικιών, ενώ ο τομέας της κατασκευής κατοικιών φαίνεται ότι έχει περάσει σε φάση ωρίμανσης, που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, η κατασκευαστική δραστηριότητα του δημοσίου τομέα επιταχύνθηκε σημαντικά κατά την τελευταία τετραετία ενισχυμένη από τις ροές κοινοτικών κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ και από την υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποτέλεσμα, το μερίδιό της στο ΑΕΠ να αυξηθεί σε 4,3% το 2003 από 2,5% το 1990.

    Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα, οι κατασκευές κατοικιών αυξήθηκαν με ρυθμό ανάλογο του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά την τελευταία οκταετία, υποστηριζόμενες από την αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 61% (σε πραγματικούς όρους) την ίδια περίοδο και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων (κατά 950 μονάδες βάσης) μεταξύ του 1999 και του 2003.

    Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω τάσεων στην κατασκευαστική δραστηριότητα, που σηματοδοτούν τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών της οικονομίας, το ποσοστό των κατασκευών κατοικιών στο ΑΕΠ περιορίστηκε στο 5,2% το 2003 από 7,6% το 1991, ενώ το συνολικό μερίδιο των ιδιωτικών κατασκευών (εκτός των κατασκευών κατοικιών) και της κατασκευαστικής δραστηριότητας του Δημοσίου τομέα αυξήθηκε από 7% σε περίπου 9% του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.

    Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές του κατασκευαστικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνονται τα εξής:

    -Η σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, από τα μέσα του 2003, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη έναρξη μιας περιόδου αυξήσεων των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικιστικής κατασκευαστικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια σε μειωμένη συνεισφορά της στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

    -Η επιβράδυνση της συνολικής ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας εκτός κατοικιών αναμένεται να είναι ήπια, καθώς το σχετικό επίπεδο επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παραμένει υψηλό και η ολοκλήρωση των έργων υποδομής θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αντισταθμίζοντας μερικώς τον παρατηρούμενο κορεσμό στην αγορά των εμπορικών ακινήτων.

    -Σημαντικότερη αναμένεται να είναι η επιβράδυνση στην κατασκευαστική δραστηριότητα του Δημοσίου μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, η θετική επίδραση των ροών κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ θα συνεχίσει να είναι υπαρκτή τουλάχιστον έως το τέλος του 2007.

    -Η συνολική συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στην ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική, της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων κατά το 2004, ενώ για τη διετία 2005-2006 η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό χαμηλότερο σε σύγκριση με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

    ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ

    Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατασκευαστικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν καλύτερες χρηματοοικονομικές επιδόσεις συγκριτικά με τις άλλες εισηγμένες μη χρηματοπιστωτικές- επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα, το περιθώριο των προ φόρων κερδών των κατασκευαστικών εταιριών βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό των λοιπών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (15% σε σχέση με 12% αντίστοιχα), αν και επιβραδύνθηκε σταδιακά κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω κυρίως των υψηλών ανταγωνιστικών συνθηκών, που επικρατούν στον κλάδο.

    Επιπλέον, οι εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρίες χαρακτηρίζονται από μικρότερου βαθμού δανεισμό, δεδομένου ότι βασίζουν την χρηματοδότησή τους σε ίδια κεφάλαια, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις λοιπές μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες.

    Συγκριτικά με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία), οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρίες εμφανίζουν μικτή εικόνα. Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων περιθωρίων προ φόρων κερδών και της χαμηλότερης χρηματοοικονομικής μόχλευσης, οι ελληνικές εταιρίες εμφανίζουν υψηλότερη αποδοτικότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων (8%) από τις γερμανικές (4%).

    Ωστόσο, μολονότι οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων είναι καλύτερες σε όρους κερδοφορίας και δανεισμού, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις γαλλικές εταιρίες (18%), λόγω υψηλότερης αποτελεσματικότητας της χρήσης των στοιχείων του ενεργητικού στη Γαλλία.

    Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων των πέντε μεγαλύτερων εισηγμένων κατασκευαστικών εταιριών είναι υψηλότερη από αυτή των υπόλοιπων εταιριών του κλάδου (13% σε σχέση με 5% αντίστοιχα), λόγω των υψηλότερων περιθωρίων προ φόρων κερδών και της χαμηλότερης χρηματοοικονομικής μόχλευσης των μεγάλων εταιριών, μετατρέποντας τον κατασκευαστικό κλάδο σε κλάδο δύο ταχυτήτων.

    Ωστόσο, η υψηλού βαθμού εξάρτηση των κατασκευαστικών εταιριών από τα δημόσια έργα, καθώς και η προβλεπόμενη επιβράδυνση της δημόσιας κατασκευαστικής δραστηριότητας καθιστά αφ' ενός μεν περισσότερο ευάλωτες τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, αφ' ετέρου επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης νέων μεγάλων συμβολαίων στις γειτονικές χώρες.

    [13] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (16:01 UTC+2)

    Στο 15% του συνολικού πληθυσμού των χωρών των Βαλκανίων υπολογίζεται το ποσοστό των ατόμων που διεκδικούν την ακίνητη περιουσία που τους κατέσχεσαν ή και εθνικοποίησαν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα των γειτονικών χωρών, ενώ η αξία τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 20% του κόστους όλων των βιομηχανικών κτιρίων και εταιριών που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή.

    Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), Edo Pirkmajer, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, η οποία και έγινε με αφορμή την πρώτη Βαλκανική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πόλη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην Αλβανία, είναι εντελώς απαγορευμένη η ιδιοκτησία και το θέμα της επιστροφής στη συγκεκριμένη χώρα, αφορά στο 100% των περιουσιών.

    Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε επί τάπητος ο κ. Pirmajer, για την αντιμετώπιση της πληγής που ταλανίζει μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού των χωρών των Βαλκανίων, συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση, σε κάθε κράτος των γειτονικών χωρών, μιας νομοθεσίας που θα εγγυάται την ύπαρξη και λειτουργία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των νόμιμων δικαιούχων.

    Αυτή η νομοθεσία, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι, ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και να ικανοποιήσει έτσι το ανθρώπινο δικαίωμα ιδιοκτησίας που όλοι οι πολίτες έχουν.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο με τον οποίο «βλέπει» το όλο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της UIPI επισήμανε ότι το συμβούλιο της Γηραιάς Ηπείρου, ναι μεν έχει λάβει κάποιες αποφάσεις στο παρελθόν, που αφορούν περισσότερο σε παραινέσεις για την επιστροφή των περιουσιών, αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως διευκρίνισε.

    Για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και γενικός γραμματέας της UIPI, Στράτος Παραδιάς, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «σε αντίθεση με το σχέδιο Ανάν, που συντάχτηκε από τον ΟΗΕ και περιελάμβανε ρητές και συγκεκριμένες ρυθμίσεις και προθεσμίες πλήρους αποκατάστασης, η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει μέσα στις υποχρεώσεις των νεοενταχθεισών ή υπό ένταξη πρώην ανατολικών χωρών, την αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών τους πριν από την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει συμμορφωθεί μόνο η Σλοβενία».

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι η αποκατάσταση των ακινήτων περιουσιών, μπορεί να γίνει σε κάθε χώρα είτε με επιστροφή αυτούσιων των περιουσιών, όπου αυτό είναι εφικτό, είτε με καταβολή αποζημίωσης.

    ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Αναφερόμενος στους νομικούς και πολιτικούς αγώνες που ξεκίνησαν οι πολίτες που προασπίζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα της περιουσίας τους, ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι αποτέλεσμα είχαν να αρχίσει σε διάφορες χώρες να ψηφίζεται νομοθεσία αποκατάστασης ορισμένων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

    Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι διαδικασίες που θεσμοθετήθηκαν είναι τόσο χρονοβόρες, ώστε στην πράξη λίγες είναι οι περιπτώσεις της πραγματικής αποκατάστασης.

    Ως αποτέλεσμα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, οι ενδιαφερόμενοι στράφηκαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου εκκρεμούν χιλιάδες σχετικές ατομικές προσφυγές, ιδιαίτερα κατά της Ρουμανίας (συνολικά 3.635 προσφυγές το 2003 από τις οποίες οι περισσότερες για παραβίαση ιδιοκτησίας), 747 κατά της Κροατίας, 682 κατά της Βουλγαρίας, 259 κατά της Σλοβενίας, 134 κατά της ΠΓΔΜ και 24 κατά της Αλβανίας, ενώ σημείωσε ότι η Σερβία δεν έχει ακόμα επικυρώσει το πρωτόκολλο για το δικαίωμα της προσφυγής.

    Για την αντιμετώπιση και καλύτερη δυνατή λύση του όλου ζητήματος, η UIPI προτίθεται να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο τις οργανώσεις από τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε εθνικό, βαλκανικό και διεθνές επίπεδο.

    Παράλληλα, θα τους στηρίξει στο θέμα των προσφυγών τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και για το λόγο αυτό, θα ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του, Luzius Wildhanber και τον πρώτο αντιπρόεδρο , Χρήστο Ροζάκη, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, προκειμένου να επισημάνει τη σοβαρότητα και την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

    Επιπλέον, η UIPI θα ζητήσει από τον επίτροπο διεύρυνσης της ΕΕ, Gunter Verjeugen να υποχρεωθούν όλες οι κυβερνήσεις των υπό ένταξη βαλκανικών χωρών, να επιλύσουν όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά το πρόβλημα της αποκατάστασης των ακινήτων περιουσιών, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου τους στην ΕΕ.

    [14] ΔΕΚΑ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (14:59 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας είναι η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα και οι κυριότερες επιπτώσεις του προβλήματος αυτού είναι η υψηλή ανεργία, το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας με θέμα τις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας, έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    Οι κυριότεροι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι οι εξής:

    -Η ενθάρρυνση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να επενδύσουν για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να αυξηθεί η απασχόληση.

    -Η προσέλκυση επενδύσεων απο το εξωτερικό μέσω της εξάλειψης των αντικινήτρων που υπάρχουν.

    -Η συγκράτηση της σπατάλης του Δημοσίου και η διάθεση των κεφαλαίων που θα εξοικονομηθούν σε επενδύσεις για υποδομές.

    -Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

    -Η κάλυψη του ''χαμένου εδάφους'' στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    -Η ενίσχυση για έρευνα και ανάπτυξη για να αυξηθεί η καινοτομία στην οικονομία.

    -Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές.

    -Η παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

    -Η δημιουργία στέρεων κρατικών προϋπολογισμών,

    -Η ενίσχυση του ανταγωνισμού για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, για την επίτευξη των στόχων αυτών θα θεσπιστεί μια πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα, θα μειωθεί το μη φορολογικό κόστος των επιχειρήσεων, θα χορηγηθούν νέα κίνητρα για τις νέες επενδύσεις, θα δημιουργηθεί μια νέα διοίκηση, ενώ θα ενισχυθεί και ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα ''ώστε οι επιχειρήσεις να αντλούν φθηνότερα τα κεφάλαια που χρειάζονται για να επιτύχουν τις δραστηριότητές τους.

    Ο υπουργός τόνισε ότι θα αξιοποιηθεί και η αδρανής δημόσια περιουσία, καθώς και ότι θα ενισχυθεί ο θεσμός του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς και θα προετοιμαστεί μια ''επανάσταση ποιότητας'' σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα.

    Η απογραφή

    Ξεκαθάρισε ότι "η απογραφή δεν έχει στόχο την αμαύρωση της εικόνας της Οικονομίας ή την αθέτηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων όπως ισχυρίζονται πολλοί από την αντιπολίτευση. Στόχος είναι η διαφάνεια και η ακριβής αποτύπωση των κυριότερων οικονομικών μεγεθών που παραλάβαμε, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας".

    Υπενθύμισε οτι σύμφωνα με τη EUROSTAT το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2003 στο 3,2% του ΑΕΠ και καταλήγοντας σημείωσε πως πολύ σύντομα ένας "νέος αέρας" θα πνέει στην ελληνική οικονομία και ότι τίθενται ήδη υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

    [15] Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (20:30 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο διεθνής παράγοντας θα επανέλθει σχετικά σύντομα για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιακώβου.

    Σε αντιφώνηση κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα, ο κ. Ιακώβου ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος ότι μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι το διεθνές πολιτικό εκτόπισμα της μικρής Κύπρου αναβαθμίζεται.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΠΩΦΕΛΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2004 (20:25 UTC+2)

    Δραματική μείωση του ποσοστού των Κυπρίων που θεωρούν επωφελή για την Κύπρο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ''Ευρωβαρόμετρο'', που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έμμεσο τρόπο αποδίδει τη μεταστροφή αυτή στην πικρία των Ελληνοκυπρίων για την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως αναφέρεται, από την έρευνα προκύπτει μια δραματική πτώση της υποστήριξης της ένταξης ανάμεσα στην κοινή γνώμη της Κύπρου, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας.

    Το μόνιμο σχόλιο που κάνει για την Κύπρο, σε μιαν προσπάθεια να εξηγήσει αυτή τη μεταστροφή, είναι ότι ''οι προσπάθειες επίλυσης (βρίσκονταν όταν έγινε η δημοσκόπηση σε εξέλιξη) στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίθετα με την ελληνική (ε/κ) ηγεσία και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΩΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2004 (18:39 UTC+2)

    Δώδεκα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την δημαρχία του Βουκουρεστίου στις δημοτικές εκλογές της 6ης Ιουνίου στη Ρουμανία σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής στην πόλη.

    Τα επικρατέστερα ονόματα για τη νίκη είναι αυτά του υπουργού Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), του νυν δημάρχου Τράιαν Μπασέσκου (Δημοκρατικό Κόμμα) και του Ντουμίτρου Ντράγκομιρ (Μεγάλη Ρουμανία).

    Ιωάννα Ράντου

    [18] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2004 (18:31 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Ρουμανία θα πραγματοποιήσει ο Πρίγκιπας Κάρολος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Βουκουρέστι. Τη Δευτέρα ο Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα έχει συνομιλίες με τον Ρουμάνο πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου στο παλάτι Κοτροτσένι αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη δεξίωση καθώς πρόκειται για επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Λευκωσία, 7 Μαϊου 2004 (18:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κυπριακής Τάσσος Παπαδόπουλος αποχαιρέτισε νωρίς σήμερα το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος ολοκλήρωσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Τον κ. Κλάους και τη σύζυγό του υποδέχτηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος Παπαδόπουλος μαζί με τη σύζυγό του, Φωτεινή. Ακολούθησε σύντομη συνομιλία των δύο Προέδρων.

    Ο κ. Κλάους αναχώρησε από την Κύπρο στις 5μμ.

    [20] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (18:40 UTC+2)

    Στην Κέρκυρα βρίσκεται ήδη η ομάδα του Ηρακλή, προκειμένου να δώσει αύριο φιλικό παιχνίδι με την ομώνυμη ομάδα. Ουσιαστικά θα είναι το τελευταίο παιχνίδι με τον Ματς Γίνγκμπλαντ στον πάγκο του Γηραιού. Θα πάρουν μέρος όλοι οι παίκτες που καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς είχαν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Σε αυτό το ματς οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου θα πραγματοποιήσουν και φιέστα για την άνοδό τους στην Α' εθνική.

    Η αποστολή που βρίσκεται στην Κέρκυρα είναι: Κιάσσος, Ιωάννου, Διαμαντίδης, Παπαζούδης, Κώστας Καπετάνος, Γιώργος Νέκος, Νατσούρας, Μπαχράμης, Μπαντής, Κουχάρσκι, Σνάουτσερ, Διλμπέρης, Κουκουλέκης, Σελάντερ, Γεροντίδης, Παπαποστόλου (θα ανήκει από του χρόνου στην ομάδα), Χόλβαϊν και Δρούγας.

    [21] ΔΕΝΔΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (18:39 UTC+2)

    Εθελοντές βοηθοί των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών συμμετείχαν σήμερα σε συμβολική δενδοφύτευση του Κήπου των Εθνών, ενός από τους θεματογραφικούς κήπους του Ολυμπιακού Χωριού, όπου θα φιλοξενηθούν οι 16.000 αθλητές και συνοδοί τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Φυτεύθηκαν περίπου 100 δένδρα, χαρακτηριστικά φυτικά είδη από χώρες οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη δενδοφύτευση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, οι οποίοι εκπροσώπησαν τους συνολικά 667 Εθελοντές βοηθούς Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών που έχουν επιλεγεί από την Αθήνα 2004 και ήδη βρίσκονται στη φάση της εκπαίδευσής τους.

    Οι Εθελοντές αυτοί θα είναι ουσιαστικά οι σύνδεσμοι της ΟΕΟΑ με τις αποστολές των 202 κρατών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλούν πολλές ξένες γλώσσες (39 γλώσσες συνολικά), στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 29 και 40 ετών, ενώ περίπου 100 είναι αλλοδαποί που κατοικούν στην Ελλάδα.

    [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (18:23 UTC+2)

    Για τον αυριανό τελικό κυπέλλου, τα μέτρα ασφάλειας και την απόφασή του να μην δώσει το παρών στην αυριανή αναμέτρηση μίλησε σήμερα ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    «Μερικές φορές κάποιες αρνήσεις σώζουν γενικότερα την κατάσταση», τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: «Δεν έχουμε την εξουσία. Το ποδόσφαιρο είναι ανεξάρτητο, οι λειτουργίες του, τα πάντα. Η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι εικόνα της Πολιτείας. Είναι εικόνα αυτών που συμμετέχουν. Είναι αυτών που έχουν τις διοικήσεις των επιμέρους Ανωνύμων Εταιριών. Είναι αυτών που έχουν δημιουργήσει τα τεράστια χρέη Είναι αυτών που υποθάλπουν τη βία με τους δικούς τους τρόπους. Είναι αυτών που δίνουν εισιτήρια και τα επιδοτούν για να βρίσκονται συγκεκριμένοι οπαδοί μέσα και όχι φίλαθλοι, που αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Είναι αυτών που διοικούν γενικότερα το ποδόσφαιρο, είτε είναι ΕΠΟ, είτε είναι ΕΠΑΕ, και δε λαμβάνουν μέτρα. Είναι και της Πολιτείας, η οποία όμως δεν έχει ιδιαίτερο λόγο».

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα παρθούν γενικότερα για τη βία από τη νέα περίοδο. «Καταρχήν, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τη βία και το οποίο εμείς έχουμε ψηφίσει στη Βουλή, ως αντιπολίτευση τότε. Ως Κυβέρνηση σήμερα, αυτό το βασικό πλαίσιο, θα το εφαρμόσουμε και θα προσθέσουμε και κάποια μέτρα, που έχουμε στη σκέψη μας να εφαρμοστούν στο νέο πρωτάθλημα. Εκείνο το οποίο θα ζητήσουμε είναι, αφού τελειώσει η διαδικασία του πρωταθλήματος, που είναι σε εξέλιξη, να καθίσουμε και να κάνουμε μια συζήτηση 5-15 ημερών. Δε θα διαρκέσει παραπάνω. Δεν πρόκειται να κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις, μόνο για τις συζητήσεις. Θα κληθούν, καταρχήν, αυτοί που έχουν τις βασικές ευθύνες στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Θα συζητήσουμε με τα κόμματα, ήδη το κάναμε με τον κ. Λιάνη, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι ήταν ο προηγούμενος Υφυπουργός Αθλητισμού, είναι, αυτή τη στιγμή, επικεφαλής του τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τους υπόλοιπους υπευθύνους. Θα πάρουμε όλες τις θέσεις που θα εκφραστούν σ' αυτόν το διάλογο και θα καταλήξουμε στο πως θα εφαρμοστούν στην πράξη.

    Θα είναι ένα σύνολο μέτρων, τα οποία θα έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του χώρου, σε πρόσωπα και οικονομικές συνθήκες. Το δεύτερο είναι ένα άλλο κομμάτι, το οποίο ετοιμάζουμε. Ξέρετε ότι έγινε ήδη μια συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη, τον κ. Παπαθανασίου και εμένα, με στόχο να βάλουμε στο τραπέζι ένα σχέδιο, από το οποίο θα προκύψει μια μακρόχρονη μεν πορεία εξυγίανσης, η οποία όμως θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Αυτοί οι οποίοι χρωστάνε θα πληρώσουν και θα τους δοθεί η ευκαιρία της εξυγίανσης. Όσοι θα μπουν στη διαδικασία θα ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες», τόνισε στην πρωϊνή εκπομπή του ΜΕGA.

    [23] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ MEDIA

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (17:35 UTC+2)

    Μεγάλη δημοσιότητα, δίνουν τα Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ανέφερε η ανταποκρίτρια του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου στην Ελλάδα, Κάτια Πέεβα, μιλώντας στη διημερίδα που διοργανώνει για το θέμα αυτό η δημοσιογραφική σχολή του ΑΠΘ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια». Με αυτό τον τίτλο παρουσιάστηκε από τον κεντρικό βουλγάρικο τύπο η φιλοξενία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, της Ολυμπιάς, από την Ελλάδα. Τα μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν την ενθουσιώδη αντιμετώπιση της βουλγαρικής γνώμης, των αθλητών, των πολιτικών και του λαού για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο της γέννησής τους. Πολιτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων σε συνεντεύξεις τους στον τύπο, σχολιάζουν πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με βαρύτατες πολιτικές προεκτάσεις. Τόσο στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, όσο και στις εφημερίδες, έχουν δημιουργηθεί ειδικά αφιερώματα στο «Αθήνα 2004», μέσω των οποίων οι πολίτες ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την Ολυμπιάδα. Ο κεντρικός τύπος και τα τηλεοπτικά κανάλια στις ανταποκρίσεις για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν επιτυχημένα και επαρκή. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Τρουντ»: «Η Ελλάδα εξετάστηκε με επιτυχία στο πιο δύσκολο μάθημα, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας πως μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις της Ολυμπιάδας».

    Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για εκεχειρία ήταν πρωτοσέλιδο σε όλα τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η αντιπολίτευση συνεχάρη την επιτυχημένη κίνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης να προσυπογράψει την κίνηση αυτή. Για πρώτη φορά στον περασμένο χρόνο, τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με απευθείας μετάδοση από τις Πρέσπες, παρουσίασαν τη συμμετοχή των βούλγαρων ολυμπιονικών στη Βαλκανική Συνάντηση. Η εικόνα μιλούσε από μόνη της: Αθλητές από ολόκληρο το βαλκανικό χώρο, έκαναν για λίγο ένα διάλειμμα από την ολυμπιακή τους προετοιμασία για να παραστούν στη συνάντηση και να εκφράσουν την θερμή τους υποστήριξη γι' αυτή την προσπάθεια , στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας.

    Μεγάλη ανταπόκριση στα μέσα ενημέρωσης είχε και η δήλωση της Υφυπουργού αθλητισμού και παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο στίβο, Στέφκας Κωνσταντίνοβα πως «Η Ελλάδα θα αποδείξει παγκοσμίως ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες. Το ελληνικό ολυμπιακό πνεύμα είναι εγγύηση για την επιτυχημένη διοργάνωση μιας ασφαλούς Ολυμπιάδας».

    Η ερμηνεία του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών από τα βουλγαρικά μέσα είχε και πάλι «ολυμπιακές» προεκτάσεις. Η εφημερίδα «24 Ώρες» σχολίασε θετικά την απόφαση του νέου πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Πολιτισμού, γράφοντας πως «Ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε προσωπικά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων». Στο ραδιόφωνο δόθηκε έμφαση στη συμφωνία κυβερνήσεως και αντιπολίτευσης για κλίμα συνεργασίας μέχρι τους αγώνες.

    Τα βουλγαρικά μέσα δεν παραλείπουν να ενημερώνουν έγκαιρα για τις κινητοποιήσεις και την προετοιμασία της Ελλάδας σε όλα τα θέματα ασφαλείας που αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παραδείγματος χάρη, στις 5 Μαρτίου 7 κεντρικές βουλγάρικες εφημερίδες ανέφεραν την επιτυχημένη έκβαση άσκησης ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, για την οποία έγινε μνεία και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Θετική ανταπόκριση υπήρξε και προς την κλήση της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια στα θέματα ασφάλειας από το ΝΑΤΟ. Η κρατική ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, στην οποία συμμετέχω και προσωπικά με ανταποκρίσεις, ενημερώνει τους ακροατές τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για την πρόοδο των προετοιμασιών στην Αθήνα. Συζητώντας με συναδέλφους και ακούγοντας ανταποκρίσεις, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει κανένα κλίμα αβεβαιότητας ή ανησυχίας πως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα θα είναι επιτυχής. Αυτό δεν είναι Βαλκανική αλληλεγγύη, μα πραγματικότητα.

    Φτάνοντας στους τελευταίους μήνες πριν τους ολυμπιακούς αγώνες, οι μεταδόσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν γίνει συχνότερες με ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Ολυμπιάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και για την προετοιμασία όλης της χώρας για τη φιλοξενία της.

    Όπως ανέφερα και σε μία από τις ανταποκρίσεις μου στη βουλγαρική ραδιοφωνία, μέσα από την εμπειρία της ζωής μου στην Ελλάδα, έχω παρατηρήσει ότι δύο πράγματα μπορούν να ενώσουν τόσο τους Έλληνες, ο χριστιανισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Κάτια Πέεβα

    [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (16:29 UTC+2)

    Ο αθλητισμός έχει σημαντική επιρροή στη σημερινή κοινωνία. Από οικονομικής πλευράς, το συνολικό ακαθάριστο εθνικό αθλητικό προϊόν στις Η.Π.Α. το 2000 ανερχόταν στα 1.1 δις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύει το 1.5% του ακαθάριστου προϊόντος. Διεθνώς αντιπροσωπεύει το 2.6% του παγκόσμιου εμπορίου. Στην Ελλάδα αποτελεί το 1,7% του Α.Ε.Π. και δημιουργεί το 1,1% (43.297 εργαζόμενοι) του συνόλου των απασχολουμένων.

    Παρουσιάζοντας εισήγηση για το θέμα αυτό, στην επιστημονική ημερίδα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από το τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κουστέλιος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισε ότι η προβολή αθλητικών γεγονότων αποτελεί κυρίαρχο θέμα στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Chicago Tribune η σημαντικότητα των αθλητικών θεμάτων στις εφημερίδες έχει αυξηθεί σημαντικά. Ενώ το 1900 η αναλογία αθλητισμού και άλλων θεμάτων ήταν 1/7 το 1975 έφτασε στο ½ (Lever & Wheeler, 1984). Επίσης όσον αφορά την ακροαματικότητα διαφόρων εκπομπών έχει βρεθεί ότι από το 1960 έως το 1997 από τις 20 εκπομπές με την υψηλότερη τηλεθέαση, οι 16 ήταν αθλητικές μεταδόσεις.

    Τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων, από τα 0.000 που ήταν στην Ρώμη το 1960, έφτασαν τα 5 εκατ. στο Σίδνεϋ, τα 3 εκατ. στην Αθήνα και υπολογίζεται να φτάσουν τα 4 εκατ. στο Πεκίνο. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα καλύψουν 20.000 δημοσιογράφοι και τεχνικοί ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα καλό παράδειγμα της σχέσης μεταξύ ΜΜΕ και ιδιαίτερα της τηλεόρασης και του αθλητισμού. Στη διάρκεια αυτής της 40 χρονης σχέσης έγιναν διάφορες αλλαγές και συμβιβασμοί τόσο από την πλευρά των ΜΜΕ όσο και από την πλευρά της ΔΟΕ, με στόχο την ικανοποίηση και των δύο πλευρών.

    [25] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΛΑΨΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 7 Μαϊου 2004 (20:41 UTC+2)

    Οι φωτογραφίες των ιρακινών κρατούμενων, που υφίστανται απάνθρωπα βασανιστήρια, έβλαψαν τον ρόλο που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν στο σημερινό κόσμο, τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    ''Θεωρώ ότι οι ενέργειες που είδαμε στις φωτογραφίες έκαναν ζημιά'' επισημάνθηκε στις δηλώσεις του κ. Αναν, που είπε επίσης ότι ''είναι ανακουφιστικό ότι όπως φαίνεται οι ηγέτες στις ΗΠΑ έλαβαν αρκούντως σοβαρά αυτό το θέμα'' συμπεριλαμβανομένου ''του προέδρου Μπους που εξέφρασε τη λύπη του''.

    Πρόκειται για τις φωτογραφίες με τα βασανιστήρια από τμήμα της φυλακής Αμπού Γράιμπ κοντά στη Βαγδάτη, για το περιεχόμενο των οποίων ο Μπους εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη.

    [26] ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ

    Ουάσιγκτον, 7 Μαϊου 2004 (20:03 UTC+2)

    Συγγνώμη από βάθος καρδίας ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για την κακομεταχείριση ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες, αναλαμβάνοντας ''πλήρως την ευθύνη'' για την υπόθεση, κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη όλα τα στοιχεία στα χέρια του για την υπόθεση αλλά έχει διατάξει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της και σε 45 μέρες θα έχει τα σχετικά πορίσματα. Ο υπουργός Αμυνας, που θα καταθέτει για τέσσερις ώρες, δεσμεύτηκε επίσης για την αποζημίωση των Ιρακινών που βασανίστηκαν από αμερικανούς στρατιώτες.

    Την συνεδρίαση της επιτροπής άνοιξε ο Γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι η επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει γιατί η Γερουσία δεν ήταν ενήμερη όταν οι Γερουσιαστές δέχονταν κλήσεις για να μάθουν τι έχει συμβεί.

    Δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας γνώριζε τις καταγγελίες από τον Ιανουάριο και δεν έκανε τίποτα.

    Δημοσίως, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προσπάθησε να καλύψει τον υφιστάμενό του και τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.

    [27] ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Βρυξέλλες, 7 Μαϊου 2004 (19:13 UTC+2)

    Λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2004 στα παλαιά και στα νέα κράτη μέλη, αποκαλύπτουν ένα μεγάλο βαθμό απαισιοδοξίας όσον αφορά τις προοπτικές στην οικονομία για το επόμενο έτος. Ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει ότι η υποστήριξη των βασικών πολιτικών της ΕΕ παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2003. Στα νέα κράτη μέλη, ο αριθμός των πολιτών που πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αποφέρει οφέλη για αυτούς και για τη χώρα τους έχει μειωθεί. Παρόλα αυτά, αυτοί που θεωρούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι «καλό» εξακολουθούν να υπερτερούν σημαντικά έναντι όσον έχουν αντίθετη γνώμη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι πολίτες της ΕΕ των 15 είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, αλλά λιγότερο αισιόδοξοι για την προσωπική τους κατάσταση. Οι πολίτες στα νέα κράτη μέλη είναι απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές το 2004.

    Ο βαθμός εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ εξακολουθεί να είναι σταθερός, ενώ, αντίθετα έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη στους εθνικούς πολιτικούς θεσμούς.

    Περίπου το ήμισυ των πολιτών στην ΕΕ των 15 θεωρούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι «καλό», έναντι του ενός πέμπτου που δήλωσαν ότι είναι κάτι «κακό». Στα νέα κράτη μέλη, ο αριθμός των πολιτών που πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν από την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ έχει μειωθεί, αν και υπερτερεί ακόμη έναντι αυτών που θεωρούν ότι δεν θα ωφεληθούν.

    Η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει σταθερή. Ο βαθμός εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυξηθεί τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα κράτη μέλη.

    Αυξήθηκε η υποστήριξη τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα κράτη μέλη για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας.

    Το 63% περίπου των ερωτηθέντων τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ήμισυ περίπου των ερωτηθέντων στην ΕΕ των 15 δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν. Στα νέα κράτη μέλη, το 44 % των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, ενώ το 32% δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα απόσχουν.

    Στα παλαιά κράτη μέλη, οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να εστιαστεί στην απασχόληση, στη μετανάστευση και στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Στα νέα κράτη μέλη, οι πολίτες θεωρούν ότι η εκστρατεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην απασχόληση και σε θέματα του γεωργικού τομέα.

    Τα πλήρη αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο.

    [28] Ο ΣΑΝΤΡ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 7 Μαϊου 2004 (19:04 UTC+2)

    Ο ακραίος σιίτης κληρικός, Μοκταντά αλ Σαντρ εμφανίστηκε σε τέμενος κοντά στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ, συνοδευόμενος από εκατοντάδες ένοπλους Ιρακινούς αγνοώντας την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε μικρή απόσταση, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Μοκταντά αλ Σαντρ επισκέφθηκε το τέμενος στην πόλη Κούφα στα νότια του Ιράκ για να παραστεί και να λειτουργήσει στις προσευχές της Παρασκευής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες 12 υποστηρικτές του σιίτη κληρικού έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Δεκάδες ένοπλοι Ιρακινοί μέλη της φρουράς του έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με τις αμερικανικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ για την επαναφορά εδαφών στην κυριαρχία των Ιρακινών.

    Στο κήρυγμά του ο σιίτης κληρικός άσκησε δριμεία κριτική κατά των Αμερικανών αναφερόμενος στη δημοσίευση των φωτογραφιών που εμφανίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν και να κακοποιούν Ιρακινούς κρατουμένους στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη.

    «Σε τι είδους ελευθερία και δημοκρατία να ελπίζουμε από εσάς, όταν βλέπουμε πόσο σας ευχαριστεί να βασανίζεται Ιρακινούς κρατουμένους», αναρωτήθηκε ο Μοκταντά αλ Σαντρ.

    Κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής ένας άλλος σιίτης κληρικός ζήτησε από τους υποστηρικτές του Αλ Σαντρ να εγκαταλείψουν τη Νατζάφ.

    Οι τελευταίες συγκρούσεις αναφέρονται στην Κερμπάλα.

    Την Πέμπτη οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου το γραφείο του διοικητή της Νατζάφ.

    Στο μεταξύ, ένοπλοι σκότωσαν δύο δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης της Πολωνίας σε ενέδρα νότια της Βαγδάτης.

    [29] ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (16:14 UTC+2)

    Και στα ελληνικά κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Ντέιβιντ Μπέκαμ «η Δική μου Αλήθεια», από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και σε μετάφραση Χρίστου Χαραλαμπόπουλου.

    Ο πλουσιότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, που μετά από 12 χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ταρακούνησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, φανερώνει για πρώτη φορά την αλήθεια, που κρύβεται πίσω από τη λαμπερή εικόνα.

    Ο Μπέκαμ μιλά σε πρώτο ενικό για τη ζωή του και το ποδόσφαιρο, τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες του, τις αγάπες και τους φόβους του. Γεννημένος το 1975, προοριζόταν να γίνει ένας από τους πλέον κλασικούς εκπροσώπους της γενιάς του, που ονομάστηκε «τα παιδιά της Θάτσερ». Η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό όνειρο σκιαγραφείται ακριβώς στη δική του πορεία.

    Πέρα από τις προσωπικές του στιγμές, στο βιβλίο του ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μιλά πολύ για τη μπάλα. Για τη φοβερή φουρνιά της ομάδας νέων της Γιουνάιτεντ του 1992, για τον Καντονά και τον Φέργκιουσον, την Άρσεναλ και τον Βέγκνερ, την αποβολή του στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998 στο παιχνίδι με την Αργεντινή και τη ρεβάνς, που πήρε μετά από τέσσερα χρόνια, στον τελικό του Champions League στο Καμπ Νου το 1999, το ματς με την Ελλάδα στο Ολντ Τράφορντ τον Απρίλιο του 2002, για την περίφημη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Φλορεντίνο Πέρεθ.

    Στις σελίδες του βιβλίου, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ παραθέτει γνωστό, αλλά και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, από το παιδικά του χρόνια, της γυναίκας του Βικτώρια και των δυο γιών τους, καθώς και στιγμιότυπα εν ώρα δράσης στα γήπεδα.

    Για τη συγγραφή της βιογραφίας του, ο Μπέκαμ συνεργάστηκε με τον Tom Watt, καταξιωμένο συγγραφέα , ηθοποιό και αθλητικογράφο της Μεγάλης Βρετανίας.

    Κ. Κούτρα

    [30] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (14:53 UTC+2)

    Με το γραμματισμό, ένα περίπλοκο φαινόμενο με πολλαπλές πολιτισμικές, κοινωνικές, ιστορικές και γνωστικές πλευρές, πρόκειται να ασχοληθεί το διήμερο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Νέος Γραμματισμός: Τοπικές Οπτικές σε μια Παγκοσμιοποιημένη Τάξη Πραγμάτων», που αρχίζει την άλλη Παρασκευή, 14 Μαϊου, στο Ίδρυμα Γουλανδρή- Χορν, στην Αθήνα, με διοργανωτές το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, θα επιχειρηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου: τι σημαίνει σήμερα γραμματισμός, ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στην έννοια του όρου και ποιος θεωρείται σήμερα μορφωμένος - καταρτισμένος άνθρωπος.

    Ο όρος γραμματισμός συχνά συγχέεται με τον αλφαβητισμό. Ωστόσο η έννοιά του είναι περισσότερο ευρεία και δεν αναφέρεται απλώς στην εκμάθηση γραφής, ανάγνωσης και γραμματικής, όπως συμβαίνει με τον αλφαβητισμό.

    Σήμερα, ο γραμματισμός έχει - σε κάποιο βαθμό- αποκτήσει διαφορετική έννοια από αυτή, που είχε στο παρελθόν. Δεν αναφέρεται πια αποκλειστικά στην ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης ενός οποιουδήποτε κειμένου. Αντίθετα έχει γίνει συνώνυμο της ικανότητας κατανόησης, ερμηνείας και κριτικής αντιμετώπισης κάθε τύπου λόγου, της ικανότητας αναπαραγωγής αυτών των διαφορετικών τύπων λόγου και φυσικά της ικανότητας προσαρμογής σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες.

    Γραμματισμός δεν είναι μόνο η αναγνώριση των γραμμάτων. Είναι η γνώση, όταν διαβάζουμε ένα κείμενο από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά, για τις δυτικές κοινωνίες ή το αντίστροφο για τις ανατολικές, η γνώση ότι χρησιμοποιούνται κεφαλαία και πεζά γράμματα, ότι σε ένα βιβλίο υπάρχει το εξώφυλλο, ότι οι υποσημειώσεις και οι παραπομπές γίνονται μόνο με ορισμένο τρόπο, ότι διαφορετικά γράφουμε μια επιστολή και διαφορετικά μια διαφήμιση, ότι η κεντρική σελίδα μιας ιστοσελίδας περιλαμβάνει τα περιεχόμενά της, ότι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορούμε να χρησιμοποιούμε στοιχεία προφορικότητας και μια σειρά από άλλες μικρές, αλλά εξίσου σημαντικές γνώσεις.

    Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται λόγος και για τον «κριτικό γραμματισμό», που εστιάζει στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση της γλώσσας.

    Παράλληλα, η εμφάνιση και εξάπλωση του Διαδικτύου έχει ήδη επηρεάσει τη γλώσσα, ενώ απαιτούνται όλο και περισσότερες γνώσεις και συνεχής εκπαίδευση των νεότερων ανθρώπων.

    Κ. Κούτρα

    [31] ΝΕΑ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΝΟΝΑ» ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2004 (14:48 UTC+2)

    Νέα μετάφραση, στα αγγλικά, του «Κανόνα» του Κωνσταντίνου Καβάφη, πρόκειται να παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαϊου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην Αθήνα.

    Ο «Κανόνας» θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια συλλογή 154 ολοκληρωμένων ποιημάτων, που ο Αλεξανδρινός ποιητής θεωρούσε αντιπροσωπευτικά του έργου του. Εκδόθηκε το 1935, δυο χρόνια μετά τον θάνατό του.

    Αν και ο Καβάφης απέφευγε τη ρίμα ή τις μεταφορές , το έργο του δεν είναι και τόσο εύκολο να μεταφραστεί, κυρίως λόγω της ανάμιξης σύγχρονων και παλαιότερων μορφών ποιητικής γραφής.

    Ο «Κανόνας» μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1951 από τον Γιάννη Μαυρογορδάτο, ενώ η νέα μετάφραση ανήκει στον ποιητή Στρατή Χαβιάρα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ερμής».

    Κ. Κούτρα

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (12:45 UTC+2)

    Εκθεση εικαστικών τεχνών διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών από τις 9 έως τις 31 Μαίου, στο Πολιτιστικό Μέγαρο (οδός Κομνηνών 38).

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 9 Μαίου στις 7 το απόγευμα και θα πλαισιωθούν μουσικά από τον καλλιτέχνη Κώστα Κοσμίδη. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Στο πλαίσιο της θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής παιδιών και ενηλίκων, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού και φωτογραφίας που είναι δημιουργίες των σπουδαστών των αντίστοιχων τμημάτων που λειτουργούν στο δήμο Συκεών.

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2004 (12:34 UTC+2)

    "Πολιτιστικές Περιηγήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης" είναι το θέμα έκθεσης που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο Αλατζά Ιμαρέτ από τις 12 έως τις 28 Μαίου 2004, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα.

    Τα θέματα αφορούν μερικές από τις Πολιτιστικές Περιηγήσεις σε διάφορα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο στόχος αυτών των Περιηγήσεων είναι να ανακαλυφθεί η ιστορία των τόπων, των τοποθεσιών, των περιοχών με άμεση επαφή με τα αντικείμενα, που εξηγούνται με φωτογραφίες, εκθέσεις, οπτικοακουαστικές παραστάσεις κ.α.

    Αυτά τα "ανοιχτά βιβλία ιστορίας" έχουν συχνά διασυνοριακό χαρακτήρα και αποσκοπούν σε πιο εντατικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρφων περιοχών της Ευρώπης που έχουν κοινό παρελθόν αλλά που είχαν χωριστεί από σύνορα ή από πολέμους.

    Μια ειδική επιτροπή αναλαμβάνει την ανάλυση των υποψηφίων που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Ινστιτούτο "Πολιτιστικές Περιηγήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης" που ευαισθητοποιεί και συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους, έχει εγκατασταθεί από το 1997 στο Λουξεμβούργο.

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της έκθεσης, μια ομάδα μουσικών πέντε ατόμων από το Λουξεμβούργο με σαξόφωνο, ταμπούρλο, μπασόφωνο, μελόντικα και ακορντεόν θα προσφέρουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης μουσικές, περιφερόμενοι στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

    Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σάββατο από τις 5 το απόγευμα ΄εως τις 9 το βράδυ και Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 May 2004 - 18:15:25 UTC