Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Β. ΠΟΥΤΙΝ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] Η Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [05] Σ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΟΜΙΑΣ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ»
  • [06] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΝΕΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [08] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ
  • [09] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [10] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [11] ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
  • [12] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
  • [13] ΟΙ ΔΕΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [14] ΕΠΙΣΗMΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  • [15] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [16] ΜΕΣΙΤΣ: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΑΝ ΝΤΕ ΜΙΡ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΠΥΞΙΔΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΕΚΤΟΣ ΠΛΕΙ ΟΦ Ο ΑΡΗΣ - Η ΑΕΚ ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [22] Ο ΠΑΟ ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [23] Ο ΑΡΗΣ ΝΙΚΗΣΕ ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ 3-1
  • [24] ΝΕΑΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ "ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ" ΣΑΣΕΡ
  • [25] ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΛΙΘΟΒΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [26] ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
  • [27] ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ REUTERS ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [28] Ο Σ.ΑΜΠΡΑΜΟΦ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ;
  • [29] Η "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ" ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [30] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ
  • [31] Η "ΤΡΑΒΙΑΤΑ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

  • [01] ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Β. ΠΟΥΤΙΝ

    Γκρόζνι, 9 Μαϊου 2004 (14:27 UTC+2)

    Τον θάνατο του Αχμάντ Καντίροφ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η συγκεκριμένη είδηση τερματίζει την έντονη φημολογία για την τύχη του Τσετσένου Προέδρου, μετά την πρωϊνή έκρηξη στο στάδιο της Δυναμό στο Γκρόζνι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 14 άτομα.

    "Ο Καντίροφ έχασε τη ζωή του στις 9 Μαΐου, την ημέρα της εθνικής μας εορτής, την Ημέρα της Νίκης, κι έφυγε αήττητος. 'Ηταν ένας πραγματικός ήρωας", δήλωσε από τη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην ξαφνική απώλεια του φιλο-ρώσου Προέδρου της Τσετσενίας.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τσετσενίας, Χαμίντ Καντάγιεφ, δήλωσε πριν από λίγο σε τηλεοπτικά συνεργεία ότι η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα και όχι σε νάρκη, όπως ανακοινώθηκε αρχικώς.

    Σύμφωνα με τον κ.Καντάγιεφ, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο μέσα στο σκυρόδεμα των κερκίδων, οπότε οι άνδρες των αρχών ασφαλείας δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν κατά τη χτεσινή επιθεώρηση του σταδίου, ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο._

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (09:28 UTC+2)

    Πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και σε σύγκριση με την προεκλογική περίοδο των πρόσφατων βουλευτικών της 7ης Mαρτίου, η διαφορά του πολιτικού κλίματος που αποτυπώνεται στη νέα μέτρηση του Bαρόμετρου της VPRC που δημοσιεύει η «Καθημερινή» είναι εντυπωσιακή.

    1. Oι εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών δεν έχουν φυσικά αποκρυσταλλωθεί και, κατά συνέπεια, η ρευστότητα της ψήφου εμφανίζεται σαφώς υψηλότερη. Tο ποσοστό των αναποφάσιστων για τις ευρωεκλογές είναι σήμερα υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των βουλευτικών (43%, έναντι 19%). Mόλις το 51% των εκλογέων (ο ένας στους δύο) εκφράζει σήμερα απόλυτη βεβαιότητα για την επιλογή της ψήφου του στις ευρωεκλογές («σίγουρα ναι»), ενώ αθροιστικά («σίγουρα + μάλλον ναι») οι «αποφασισμένοι» εκλογείς μπορεί να υπολογισθούν σήμερα μόνο στο 55% του εκλογικού σώματος. Tο υπόλοιπο 45% δεν έχει καταλήξει, ενδεχομένως ούτε έχει καν σκεφθεί ακόμη τι θα ψηφίσει. Mάλιστα το 30%, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους, δηλώνει σήμερα απόλυτη αβεβαιότητα («σίγουρα όχι»), σχετικά με την απόφαση της ψήφου του. Tα υψηλότερα ποσοστά «αναποφασίστων» ψηφοφόρων, που προκύπτουν από την ερώτηση: «Eχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;» (όχι την τοποθέτηση του ερωτώμενου στην πρόθεση ψήφου) καταγράφονται, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔHKKI (69%, επτά στους δέκα), συνεπεία προφανώς της απόφασης του αρχηγού του κόμματος για αναστολή της λειτουργίας του. Aντιστρόφως, τα υψηλότερα ποσοστά «αποφασισμένων» ψηφοφόρων εμφανίζονται στους ψηφοφόρους του Συνασπισμού (79%, οκτώ στους δέκα εκλογείς του κόμματος δηλώνουν αποφασισμένοι). Tέλος, μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, περισσότερο αναποφάσιστοι για την ψήφο τους εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠAΣOK: 43% δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της N.Δ. περιορίζεται σε 35%.

    2. Tο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, σε σύγκριση με το αντίστοιχο για τις βουλευτικές, εμφανίζεται μειωμένο (55% έναντι 66% ), γεγονός όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τη δευτερεύουσα σημασία αυτών των εκλογών, αλλά και τα ακόμη χαμηλότερα ποσοστά που επικρατούν στην πλειονότητα των υπολοίπων χωρών της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Ωστόσο, μεγαλύτερη πολιτική σημασία για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών έχει η διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθούν τρία στοιχεία:

    α) Mεταξύ των ψηφοφόρων του ΠAΣOK το ενδιαφέρον είναι ιδιαιτέρως μειωμένο, γεγονός που θα πρέπει ασφαλώς να ανησυχήσει σοβαρά την ηγεσία του κόμματος: ενώ το 79% των ψηφοφόρων του (οκτώ στους δέκα) δήλωνε προεκλογικά ενδιαφέρον για τις βουλευτικές, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει συρρικνωθεί σε 53% (πέντε στους δέκα). H μείωση αυτή, κατά 26 εκατοστιαίες μονάδες είναι σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη που παρατηρείται ως προς το ενδιαφέρον για τις εκλογές, μεταξύ των ψηφοφόρων της N.Δ. (από 77% για τις βουλευτικές, σε 61% για τις ευρωεκλογές, 16%).

    β) Oι ψηφοφόροι του Συνασπισμού και του ΛAOΣ παρουσιάζουν για διαφορετικούς λόγους τη σημαντικότερη αύξηση ενδιαφέροντος μεταξύ βουλευτικών και ευρωεκλογών. Για τον Συνασπισμό, αυτό το στοιχείο συνδέεται με τον (φιλοευρωπαϊκό) ιδεολογικό προσανατολισμό και τη συλλογική ταυτότητα του κόμματος, καθώς και με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος διαθέτει ιστορικά εμφανή παρουσία και δραστηριότητα στο χώρο του Eυρωκοινοβουλίου. Για το ΛAOΣ και τον κ. Kαρατζαφέρη, η συμμετοχή και η πολιτική καταγραφή στις ευρωεκλογές έχει τεθεί εξαρχής, ως στρατηγική επιλογή του κόμματος, με βάση την εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές, ως εκλογές δεύτερης τάξεως, αποτελούν προνομιακό χώρο για την εκλογική εδραίωση του κόμματος. Γεγονός που επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από το παράδειγμα άλλων πολιτικών σχηματισμών ακροδεξιάς διαμαρτυρίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Iσως μάλιστα, για το λόγο αυτό και το ΛAOΣ να αποτελεί τον μόνο κομματικό σχηματισμό που έχει εγκαινιάσει ήδη την προεκλογική του εκστρατεία.

    γ) Tέλος, υψηλότερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές επιδεικνύουν και οι ψηφοφόροι του KKE (διάγραμμα 5). Oχι μόνον διότι, κατά κανόνα, οι ευρωεκλογικές επιδόσεις του κόμματος είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες των βουλευτικών (ως προς αυτό το σημείο αναμένεται επιστροφή κομμουνιστών ψηφοφόρων, που υπερψήφισαν είτε το ΠAΣOK είτε τη N.Δ. στις πρόσφατες βουλευτικές), αλλά και για τον επιπλέον λόγο, ότι η τρέχουσα συγκυρία (αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ενίσχυση του αντιαμερικανισμού, στάση του κόμματος στο Kυπριακό), ευνοεί την εκλογική του ενίσχυση, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 1999, εξαιτίας τότε του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

    3. Mετά τις βουλευτικές, η εκλογική νίκη της N.Δ. έχει εδραιώσει την αίσθηση της κυριαρχίας της στην πολιτική σκηνή και έχει προεξοφλήσει τη διατήρηση αυτής της πρωτοκαθεδρίας και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Tο γεγονός αυτό αποτυπώνεται έκδηλα και στο γνωστό δείκτη, σχετικά με την «παράσταση νίκης στις ευρωεκλογές», όπου η μεταβολή σε σχέση με τις βουλευτικές είναι προφανής. Aυτή η πεποίθηση, που έχει καταστεί πλέον καθολική, ενδέχεται να έχει καταλυτικές και ίσως απροσδόκητες επιδράσεις στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και πιθανώς να αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης και της αποχής, περισσότερο σε βάρος του ΠAΣOK. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την αναμενόμενη μεταβολή της εκλογικής δύναμης των κομμάτων στις ευρωεκλογές, ο 1 στους 2 ερωτηθέντες (50%, έναντι 21%) θεωρεί πιθανότερο ενδεχόμενο να αυξήσει η N.Δ. τη δύναμή της. Aντιστρόφως, το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανότερο ενδεχόμενο να μειωθεί στις εκλογές η δύναμη του ΠAΣOK. (Eνδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υποκειμενικές εκτιμήσεις για την εκλογική τύχη και των υπολοίπων κομμάτων).

    Yπό τις σημερινές συνθήκες ασάφειας (ούτε οι συνδυασμοί των κομμάτων έχουν ανακοινωθεί ούτε οι κομματικές συνεργασίες και συμμαχίες έχουν διευκρινισθεί ούτε η ατζέντα της αναμέτρησης έχει διαφανεί), εφικτή είναι ίσως μόνον η διακρίβωση της γενικής κατεύθυνσης των τάσεων του εκλογικού σώματος, π.χ. η διατήρηση της σειράς των δύο μεγάλων κομμάτων και η αύξηση της διαφοράς πρώτου/δεύτερου κόμματος. Oχι όμως, ακόμη, η με σχετικά αξιόπιστο τρόπο ακριβής αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου.

     

     

     

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αγκυρα, 9 Μαϊου 2004 (16:15 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από τους «καρπούς» της επίσκεψής του στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα.

    Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ.Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα συνέβαλε στην ανάπτυξη της φιλίας και της ειρήνης ανάμεσα στις δυο χώρες και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του διαπίστωσε πολλά κοινά σημεία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Αφού αναφέρθηκε στην «ατζέντα» των επαφών του στη χώρα μας, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Αγκυρας επικεντρώνεται στην ταχύτατη ανάπτυξη της πορείας φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

    «Οι Έλληνες επανειλημμένα τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, έστω και κατά το ελάχιστο, απ' όσα μας υποσχέθηκαν [περί παροχής υποστήριξης στην Τουρκία] όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. και υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να έχουμε κανένα ενδοιασμό γι' αυτό» πρόσθεσε ο κ.Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος από την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

    «Αυτό που έχει σημασία στην πολιτική δεν είναι η απόκτηση εχθρών, αλλά φίλων. Εμείς αναπτύσσουμε την πολιτική μας προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [04] Η Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (15:49 UTC+2)

    Αισιόδοξη πως όχι μόνο θα βρεθεί λύση, αλλά πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελλαδική Εκκλησία θα δουλέψουν μαζί στο μέλλον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, στην εκπομπή της ΝΕΤ «7η μέρα».

    Η κ.Γιαννάκου, όπως υποστήριξε, διαπιστώνει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές ώστε να εκτονωθεί η κρίση που ταλανίζει τις δύο εκκλησίες: «Ελπίζω ότι όχι μόνο θα βρεθεί λύση αλλά και ότι θα δουλέψουν μαζί οι δύο πλευρές σε μια εποχή όπου η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο. Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να τελεί υπό τις ποινές, ούτε το Πατριαρχείο να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε απομόνωση».

    Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε μάλιστα από το Πατριαρχείο και την Ελλαδική Εκκλησία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

    [05] Σ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΟΜΙΑΣ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ»

    Aθήνα, 9 Μαϊου 2004 (09:20 UTC+2)

    Συνθήκες λεηλασίας διαμορφώθηκαν στην κυριολεξία κατά την παρελθούσα οκταετία στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας, στη διάρκεια της οποίας ξοδεύθηκαν για εξοπλισμούς περισσότερα από 51 δισ. ευρώ.

    Αυτό, μεταφέρει με συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» ο υπουργός Eθνικής Aμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ασκώντας έντονη κριτική στους προκατόχους τους για τον τρόπο επιλογής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Για τις ενδεχόμενες ποινικές δηλώνει πως αυτό θα κριθεί από τη Δικαοσύνη.

    O ίδιος, πιστεύει ότι με τα 51 δισ. ευρώ οι Eνοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να ήσαν και άρτια εξοπλισμένες, κατάλληλα εκπαιδευμένες και μετασχηματισμένες με σύγχρονη και αποτελεσματική δομή. O κ. Σπηλιωτόπουλος αποκαλύπτει πως τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, μετατράπηκαν σε πεδίο «μαύρου χρήματος», που έφευγε από τα ταμεία του ελληνικού κράτους για να φθάσει σε υπεράκτιες εταιρείες της Kαραϊβικής και της Nοτίου Aμερικής.

    «H διαφθορά είναι διακομματική -λέει ο κ. Σπηλιωτόπουλος- αλλά επί των ημερών του ΠAΣOK απέκτησε ονοματεπώνυμο». Δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ καλεί τον πρόεδρο του ΠAΣOK κ. Γ. Παπανδρέου να συμβάλει στην αποκάλυψη των σκανδάλων.

     

     

    [06] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΝΕΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (20:53 UTC+2)

    Στην τελετή ορκωμοσίας Νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού θα παρευρεθεί αύριο το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Το πρόγραμμα της τελετής ορκωμοσίας των Νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού, που θα γίνει παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, περιλαμβάνει την επίδοση ξιφών, παρέλαση και την καθιερωμένη δεξίωση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (20:23 UTC+2)

    Το «παρών» στη θεμελίωση υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία έδωσε σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία και είχε προσκαλέσει στην τελετή ο δήμαρχος της μητροπολιτικής περιοχής Κωνσταντινουπόλεως, Καντίρ Τομπάς.

    Η κα Μπακογιάννη είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης με τα οποία συζήτησε την ολυμπιακή προετοιμασία της ελληνικής πρωτεύουσας και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης.

    [08] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (20:03 UTC+2)

    Με την ανάδειξη του ΓΓ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έληξαν οι διήμερες εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, στη Ρώμη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην ιταλική πρωτεύουσα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πλέον πραγματικότητα, «είναι ένα νέο πολιτικό γεγονός, που θα διαμορφώσει καινούργιες συνθήκες για την Αριστερά και στην Ευρώπη, αλλά και σε κάθε χώρα χωριστά».

    «Σε πείσμα όλων εκείνων που βιάστηκαν να πουν ότι ο θρίαμβος του νεοφιλελευθερισμού σημαίνει το τέλος της πολιτικής και της Αριστεράς, εμείς απαντάμε με τη φράση του Γαλιλαίου: 'Και όμως κινείται' . Η Αριστερά κινείται, στοχάζεται, οραματίζεται, αγωνίζεται, οργανώνεται», πρόσθεσε.

    «Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να αλλάξει και η Αριστερά, για να συνδεθεί με διαφορετικούς τρόπους με την κοινωνία, με την πολιτική, με τη γνώση. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα, που διεκδικεί ανοιχτές και όχι κλειστές κοινωνίες αποκλεισμών και θέλει να συνδυάσει τη ριζοσπαστική αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό με την ανανεωτική εναλλακτική πρόταση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    [09] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (19:58 UTC+2)

    Ο Συνασπισμός καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο στάδιο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο του προέδρου της καυκάσιας δημοκρατίας Αχμαντ Καντίροφ.

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται ότι ο Συνασπισμός «επαναβεβαιώνει την σταθερή του θέση υπέρ της λύσης των προβλημάτων με πολιτικά, ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα στη βάση του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    [10] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (19:53 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ.Ρουσόπουλου καταδίκασε τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Τσετσενία, που στοίχισε τη ζωή στον Τσετσένο πρόεδρο, Αχμαντ Καντίροφ, και σε δεκάδες άλλα άτομα.

    «Η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν πατρίδα. Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Τσετσενία» δήλωσε ο κ.Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του αποθανόντος προέδρου Αχμάντ Καντίροφ και των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας».

    [11] ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (20:45 UTC+2)

    Την άμεση ανάθεση σε κατάλληλο φορέα (της εκπόνησης μιας συνολικής μελέτης για το παρόν και το μέλλον της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στα χθεσινά εγκαίνια της 38ης Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας.

    «Ζητώ από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας να αναθέσει άμεσα (ύστερα από συνεννόηση με τη διοίκηση της έκθεσης) σε κατάλληλο φορέα (Πανεπιστήμιο ή επιτροπή τεχνοκρατών), την εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης για το παρόν και το μέλλον της έκθεσης. Να δούμε τις δυνατότητες του θεσμού, την προοπτική του, τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να στραφεί» τόνισε ο υπουργός.

    Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουν κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. «Η Περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση, η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του Τόπου και κατ' επέκταση η τόνωση της απασχόλησης (επιδιώξεις τις οποίες υπηρετεί και η Έκθεση Λαμίας) αποτελούν βασικούς στόχους της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής που ήδη προωθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [12] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (15:33 UTC+2)

    Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ψηφιστεί το νέο φορολογικό σύστημα και ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος, ενώ, παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί οριστική λύση στο φλέγον θέμα των επιτοκίων, όπως επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, χαιρετίζοντας την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο κ.Σιούφας υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμά της- σειρά φορολογικών αλλαγών που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη σημαντική μείωση του φόρου για τα κέρδη των ΕΠΕ (στο 25%) και των προσωπικών εταιριών (στο 20%).

    Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, παγκοσμίως, οι επτά στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που καθιστά ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερες επενδύσεις σε αυτό το πεδίο. «Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και η έμπρακτη ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας είναι βασικά στοιχεία της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής που θέτουμε σε εφαρμογή", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σιούφας.

    Το υπουργείο εντοπίζει επίσης τις αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί σε ό,τι αφορά την πλήρη ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και προωθεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε, πολύ σύντομα, να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

    Τέλος, ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι το υπουργείο του εντατικοποιεί την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ), ενώ πρόσθεσε ότι λαμβάνονται μέτρα κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και για την αντιμετώπιση του παράνομου μικρεμπορίου.

    "Προχωρούμε με σταθερά και σίγουρα βήματα, με πρόγραμμα και σχέδιο για την εφαρμογή του τριπτύχου ανάπτυξη-απασχόληση-κοινωνική συνοχή. Προετοιμαζόμαστε συστηματικά, προκειμένου να θέσουμε, πολύ σύντομα, σε εφαρμογή το σχέδιο, το πρόγραμμα, τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει", κατέληξε ο υπουργός και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στην ετήσια γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ πρόσθεσε: "σε αυτή την πορεία, η κυβέρνησή μας σας θέλει συνεργάτες"._

    [13] ΟΙ ΔΕΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (14:10 UTC+2)

    Πακέτο 10 σημαντικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος περιλαμβάνουν οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το κυβερνών κόμμα, προκειμένου αυτές να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή κατάρτισης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση ολόκληρου του φορολογικού συστήματος.

    Μεταξύ άλλων, από την 1η Ιανουαρίου του 2005 θα μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση φόρου από τις αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς θα υπολογίζεται με τη νέα φορολογική κλίμακα (η οποία θα έχει αυξημένο αφορολόγητο όριο).

    Παράλληλα, αρχής γενομένης από το 2005 περιορίζεται και η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις (με σταδιακή μείωση του σχετικού συντελεστή από 55% και 60% που είναι σήμερα σε 50% και με ακόμη ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις).

    Αναλυτικότερα, οι δέκα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τις οποίες παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα σήμερα ο "Τύπος της Κυριακής", είναι οι εξής:

    1. Καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Το αφορολόγητο όριο των 8.400 ευρώ, το οποίο ισχύει σήμερα στη βασική κλίμακα για τους φορολογουμένους που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα του αφορολόγητου που θα ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    2.Βελτίωση της "προοδευτικότητας" της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή αύξηση του εύρους και του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων. Το αφορολόγητο κλιμάκιο θα αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα των 10.000 ευρώ, οπότε δεν αποκλείεται να σημειωθόυν αυξήσεις και στο εύρος των υπόλοιπων κλιμακίων. Επίσης, θα εισαχθούν περισσότερα ενδιάμεσα κλιμάκια.

    3.Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, στο 25% από 35% για τα αδιανέμητα κέρδη των ανώνυμων εταιριών, των ΕΠΕ, των συνεταιρισμών και των ενώσεων και στο 20% από 25% γαι τα κέρδη των ομορρύθμων, των ετερορρύθμων, των δικηγορικών και των συμβολαιογραφικών εταιριών.

    4.Κατάργηση εκαντοντάδων φορολογικών προνομίων και απαλλαγών υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρότερων

    5.Κατάργηση ορισμένων από τις διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από το δηλούμενο εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο.

    6. Κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπουν τεκμήρια διαβίωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν αποδίδουν πρόσθετα έσοδα στο δημόσιο

    7.Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων και διατήρησή της μόνο για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ρέπος, ομόλογα κτλ

    8.Αντικατάσταση του φόρου 0,3% επί της αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με φόρο επί της υπεραξίας που προκύπτει σε περίπτωση πώλησης μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της κτήσης

    9.Σταδιακή μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 55% και 60% που είναι σήμερα σε 50%. Ειδικά για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, η προκαταβολή θα περιορίζεται σε 25% για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

    10.Κατάργηση του χαρτόσημου το οποίο επιβάλλεται επί των καθαρών κερδών όλων των νομικών προσώπων._

    [14] ΕΠΙΣΗMΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Πειραιάς, 9 Μαϊου 2004 (13:32 UTC+2)

    Eπίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει από αύριο Δευτέρα μέχρι και τις 12 Μαΐου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, προκειμένου να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών, αλλά και με το προεδρείο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Committee).

    Αναλυτικότερα, ο κ.Κεφαλογιάννης, που θα συνοδεύεται από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ιωάννη Τζωάννο και Γεώργιο Βλάχο, θα έχει τις εής διαδοχικές συναντήσεις:

    -Με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Ε. Μητρόπουλο. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το λιμενικό σώμα, εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ/Διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ, από τους εκπροσώπους 163 χωρών.

    -Με τον Υπουργό Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Jamieson, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα ναυτιλίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η πρόληψη ατυχημάτων στις θάλασσες, η προστασία του θαλασσίου και παράκτιου περιβάλλοντος, η ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, η διεθνής και ευρωπαϊκή συνεργασία και το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και θαλάσσιοι λεωφόροι.

    -Με τον Έλληνα πρέσβη κ. Σκοπελίτη

    -Με τον πρόεδρο και με μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Ελληνοβρετανικής Φιλίας, με αντικείμενο κυρίως το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

     

     

     

     

    [15] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Λιουμπλιάνα, 9 Μαϊου 2004 (18:55 UTC+2)

    Ένα νέο πολιτικό κόμμα «γεννήθηκε» στη Σλοβενία. Πρόκειται για το κόμμα «Ενεργή Σλοβενία», του οποίου το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή 250 ατόμων, τα οποία και εξέλεξαν τον Φράνκι Κεκ ως αρχηγό του νέου πολιτικού σχήματος.

    Κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου υιοθετήθηκε και το πρόγραμμα του κόμματος.

    [16] ΜΕΣΙΤΣ: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ζάγκρεμπ, 9 Μαϊου 2004 (16:25 UTC+2)

    Την μήνιν του προέδρου της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, ότι στην Κροατία διεξήχθη «εμφύλιος πόλεμος» και ότι το Ζάγκρεμπ θα πρέπει να «κλείσει» τις υποθέσεις εναντίον της ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου που άνοιξε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, οι δηλώσεις αυτές του Ντράσκοβιτς μάλλον ενόχλησαν τον Κροάτη πρόεδρο, ο οποίος, με αφορμή την πρόσκληση στον πρόεδρο της ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, να επισκεφθεί την Κροατία, ανέφερε ότι ο Ντράσκοβιτς είναι ανεπιθύμητος στη χώρα

    [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΑΝ ΝΤΕ ΜΙΡ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 9 Μαϊου 2004 (15:01 UTC+2)

    Με φόντο τις σημαίες των 25 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και κάτω από το σύνθημα της ''9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης - Ενότητα στην Πολυμορφία'', ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ κάλεσε τον κυπριακό λαό, τις δύο κοινότητες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να κινηθούν προς τα εμπρός για να επιτύχουν την ενότητα και την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών αξιών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΠΥΞΙΔΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 9 Μαϊου 2004 (14:10 UTC+2)

    ''Το όραμα για μια Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από κοινού να οικοδομούν το μέλλον τους, συνεχίζει να παραμένει η πυξίδα του αγώνα μας'' δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ευχαριστώντας θερμά τις κυβερνήσεις και τους λαούς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ''για την κατανόηση που επέδειξαν στην Κύπρο και το λαό της''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου η οποία γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ''την ώρα τούτη, όπου η ικανοποίηση και η χαρά για την επίτευξη του στόχου της ένταξης κυριαρχούν στις καρδιές μας, την ίδια ώρα πρέπει να επιδείξουμε δύναμη και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε το δρόμο της λύσης, της επανένωσης, της συμφιλίωσης και της ειρήνης''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2004 (21:00 UTC+2)

    Τα τρία από τα τέσσερα εισιτήρια που οδηγούν στα ημιτελικά των πλέι οφ του μπάσκετ Α1, βρήκαν κατόχους. Ο Παναθηναϊκός, το Μαρούσι και η ΑΕΚ πέρασαν στους "4" της διοργάνωσης καθώς επικράτησαν επί του Ολυμπιακού, του Περιστερίου και του Άρη, αντίστοιχα. Απομένει ένα ακόμη εισιτήριο που διεκδικούν Ηρακλής και ΠΑΟΚ.

    Οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους σε ένα τρίτο παιχνίδι που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 13 Μαΐου, στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την έδρα του και ο ΠΑΟΚ να σπάσει το πλεονέκτημα του αντιπάλου.

    Τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά των πλέι οφ έχουν ως εξής:

    Παναθηναϊκός Ηρακλής ή ΠΑΟΚ

    Μαρούσι ΑΕΚ

    Πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση των πλέι οφ θα έχουν ο Παναθηναϊκός και το Μαρούσι.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2004 (20:57 UTC+2)

    Σε ένα τρίτο παιχνίδι που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 13 Μαΐου, στο Ιβανόφειο θα λύσουν οριστικά τις διαφορές τους Ηρακλής και ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά εκμεταλλεύτηκε σήμερα την έδρα του και επικράτησε στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας επί του Γηραιού με σκορ 60-53. Έτσι, οι ασπρόμαυροι ισοφάρισαν τους αγώνες σε 1-1 και διατηρούν τις ελπίδες για πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ.

    Το θέαμα που παρουσίασαν σήμερα και οι δύο ομάδες στο α' ημίχρονο ήταν πραγματικά κακό, οι παίκτες ήταν ιδιαίτερα άστοχοι, ενώ τα φάουλ ήταν αρκετά σκληρά. Χαρακτηριστικό είναι πως το αποτέλεσμα στο 10λεπτο ήταν 13-8 υπέρ του Ηρακλή, ενώ το ημίχρονο έκλεισε 27-21 με τον Δικέφαλο του Βορρά να βρίσκεται πίσω στο σκορ.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ κατάφερε με τρίποντα να «ροκανίσει» τη διαφορά, 29-31, ωστόσο η ποιότητα του παιχνιδιού δεν βελτιώθηκε. Οι άμυνες ήταν πολύ σκληρές και το σκορ παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα. Στο 30' το αποτέλεσμα ήταν 42-40 υπέρ των φιλοξενουμένων.

    Ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα στο 34:30 με 47-46. Το παιχνίδι συνέχισε να πηγαίνει πόντο πόντο, έως το τελευταίο λεπτό όπου ο ΠΑΟΚ πάτησε «γκάζι», αύξησε τη διαφορά και πήρε το ροζ φύλλο. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν σε ένα τρίτο και τελευταίο παιχνίδι την Πέμπτη στο Ιβανόφειο και όποια κερδίσει θα περάσει στα ημιτελικά των πλέι οφ.

    [21] ΕΚΤΟΣ ΠΛΕΙ ΟΦ Ο ΑΡΗΣ - Η ΑΕΚ ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (20:45 UTC+2)

    Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την έκπληξη και πέταξε τον Άρη έξω από τα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Η Ένωση εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έδρα της και επικράτησε σήμερα στο κλειστό γήπεδο των Ανω Λιοσίων με σκορ 74-62. Έτσι, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το Μαρούσι με μειονέκτημα έδρας, ενώ ο Άρης αποχαιρετά τη διοργάνωση.

    Το παιχνίδι στο α' ημίχρονο ήταν ιδιαίτερα νευρικό και οι παίκτες είχαν αρκετό άγχος. Η ΑΕΚ δύο φορές κατάφερε να πάρει διαφορά στο σκορ (15-6 και 23-16) όμως ο Άρης με ένα σερί 8-0 και 10-0 επανέφερε και πάλι το ματς στα ίσα. Ωστόσο η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν είχε σωστές λύσεις για να περάσει μπροστά στο σκορ και στη λήξη του ημιχρόνου η Ένωση προηγήθηκε 35-30.

    Στην επανάληψη, η ΑΕΚ πάτησε «γκάζι» ενώ ο Άρης δεν φάνηκε να μπορεί να ακολουθήσει. Ο Νέστορας Κόμματος είχε μηδέν πόντους και κάθισε στον πάγκο, ενώ ο Σμους Πάρκερ βρέθηκε και πάλι σε κακή μέρα. Οι γηπεδούχοι ανέβασαν τη διαφορά και στο 30' προηγούνταν με 9 πόντους (58-49). Ο Άρης δεν μπορούσε να βρει τρόπους να φτάσει στο καλάθι, αρκετές φορές επιχείρησε άστοχα σουτ τριών πόντων, και έτσι η Ενωση κράτησε το προβάδισμα έως τη λήξη του παιχνιδιού.

    Η ΑΕΚ προκρίθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι με μειονέκτημα έδρας. Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη αποθεώθηκαν από τους περίπου 2.500 φιλάθλους τους που βρέθηκαν στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων. Αντίθετα, το πρωτάθλημα τελείωσε άδοξα για τον Άρη που θα αρχίσει το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν.

    [22] Ο ΠΑΟ ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (19:58 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός κέρδισε και στο κλειστό γήπεδο του Κορυδαλλού τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό και πέρασε έτσι στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι πράσινοι επιβλήθηκαν με σκορ 73-68, ζευγάρωσαν τις νίκες και συνεχίζουν την πορεία τους στα πλέι οφ. Αντίθετα, οι ερυθρόλευκοι αποχαιρετούν νωρίς τη διοργάνωση και σίγουρα η φετινή χρονιά θεωρείται αποτυχημένη.

    Το παιχνίδι μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων ήταν πραγματικό ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός έψαχνε τη νίκη για να ισοφαρίσει σε 1-1 και να στείλει το ζευγάρι σε τρίτο παιχνίδι στα Πατήσια. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ήθελε να «καθαρίσει» από νωρίς με την υπόθεση πρόκριση.

    Οι δύο ομάδες ήταν συνεχώς κοντά στο σκορ ενώ το ημίχρονο έκλεισε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με δύο πόντους (34-32). Στην επανάληψη, το σκηνικό δεν άλλαξε. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήγαιναν πόντο πόντο, ωστόσο στα τελευταία λεπτά οι πράσινοι φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και κατάφεραν να φτάσουν στην επικράτηση.

    Ο Παναθηναϊκός πέρασε στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ, ενώ αντίθετα η χρονιά ολοκληρώθηκε με άσχημο τρόπο για τον Ολυμπιακό.

    [23] Ο ΑΡΗΣ ΝΙΚΗΣΕ ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ 3-1

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2004 (19:45 UTC+2)

    Φιλικό παιχνίδι στη Βέροια με αντίπαλο την τοπική ομάδα έδωσε σήμερα το απόγευμα ο Άρης. Οι κίτρινοι επικράτησαν με σκορ 3-1 και ο Μάκης Κατσαβάκης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει όλους τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεση του, με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος.

    Ο έλληνας τεχνικός έδωσε χρόνο συμμετοχής στις «ρεζέρβες» και έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την εμφάνιση. Το σκορ άνοιξε για τον Άρη στο 23' λεπτό. Ο Γιώργος Κολτσίδας με καρφωτή κεφαλιά, μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Μαρικά, διαμόρφωσε το 1-0.

    Το 2-0 για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήρθε τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Μερκούρη Καραλιόπουλο. Ο ίδιος παίκτης στο 46' με μακρινό σουτ πέτυχε το 3-0 για τον Άρη. Η Βέροια κατάφερε να μειώσει σε 1-3 στο 69' με τον Καββακά.

    [24] ΝΕΑΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ "ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ" ΣΑΣΕΡ

    Κολωνία, 9 Μαϊου 2004 (18:14 UTC+2)

    Ενας Γερμανός μαθητής λυκείου είναι ο δημιουργός του ιού «σάσερ», ενός επικίνδυνου «σκουληκιού» που φέρεται να έχει μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε έρευνα των αρχών στο σπίτι του νεαρού μαθητή, στο χωριό Βάφενσεν της Γερμανίας, βρέθηκε αποθηκευμένος στον υπολογιστή του ο κωδικός του συγκεκριμένου ιού.

    Τα προγράμματα που προσβάλλει ο «σάσερ» είναι τα Windows 2000 και τα Windows XP της Microsoft.Ο ιός εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των συστημάτων, αφού κλείνει και ξανανοίγει τον υπολογιστή αυτόματα, χωρίς όμως να του προκαλεί ζημία μεγάλης διάρκειας.

    [25] ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΛΙΘΟΒΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 9 Μαϊου 2004 (18:04 UTC+2)

    Δυο αλλοδαποί, ο ένας εκ των οποίων είναι Ελβετός, βρήκαν τραγικό θάνατο με λιθοβολισμό, στην Καμπούλ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    Οι αρχές του Αφγανιστάν διεξάγουν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια αλλά και τους δράστες του λιθοβολισμού των δυο άτυχων ανδρών, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν σε τοποθεσία κοντά στο κέντρο της Καμπούλ.

    Σημειώνεται ότι η ταυτότητα του δεύτερου άνδρα παραμένει άνδρα, καθώς σε αντίθεση με τον άτυχο Ελβετό, ο οποίος είχε πάνω του το διαβατήριό του, σ'αυτόν δεν βρέθηκε κανένα ανάλογο στοιχείο.

    [26] ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

    Βαγδάτη, 9 Μαϊου 2004 (17:54 UTC+2)

    Ενας 24χρονος Αμερικανός στρατιώτης θα οδηγηθεί ενώπιον στρατοδικείου, στη Βαγδάτη, στις 19 Μαΐου, σε σχέση με τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γράιμπ.

    Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ, ο στρατιώτης Τζέρεμι Σίβιτς θα προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της κακοποίησης κρατουμένων.

    Αλλοι έξι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τον Σίβιτς, μετά την αποκάλυψη των φριχτών βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονταν Ιρακινοί κρατούμενοι στις φυλακές Αμπου Γράιμπ της Βαγδάτης και τα οποία έχουν προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

    Ακόμη και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε σοκαρισμένος από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται γι' αυτές τις ενέργειες, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [27] ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ REUTERS ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 9 Μαϊου 2004 (17:39 UTC+2)

    Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters (Ρόιτερς) είναι μεταξύ των νεκρών του σημερινού «μακελειού» σε στάδιο της Τσετσενίας, όπου εορτάζονταν η «Ημέρα της Νίκης».

    Στη σημερινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι έχασαν τη ζωή τους ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Αχμαντ Καντίροφ, κι άλλα 32 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν.

    Ο 33χρονος ανταποκριτής του Reuters κάλυπτε τις σημερινές εκδηλώσεις στο στάδιο, όταν η ισχυρή έκρηξη έκοψε το "νήμα" της ζωής του.

    [28] Ο Σ.ΑΜΠΡΑΜΟΦ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ;

    Μόσχα, 9 Μαϊου 2004 (15:10 UTC+2)

    Ο Σεργκέι Αμπράμοφ, μέχρι σήμερα επικεφαλής της τσετσενικής κυβέρνησης, θα καλύψει προσωρινά το κενό που δημιουργήθηκε στην Προεδρία της Τσετσενίας, λόγω του θανάτου του Αχμάντ Καντίροφ, σε πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο στάδιο της Δυναμό στο Γκρόζνι. Στην παραπάνω ανακοίνωση προέβησαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Κρεμλίνου, σύμφωνα τουλάχιστον με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Navosti._

    [29] Η "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ" ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Λονδίνο, 9 Μαϊου 2004 (20:36 UTC+2)

    Η Βαρκελώνη θα φιλοξενήσει για τους επόμενους πέντε μήνες ένα από τα πιο φιλόδοξα φεστιβάλ παγκόσμιου πολιτισμού, όπως μεταδίδει το BBC.

    Η «Ολυμπιάδα της Κουλτούρας», όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές, ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να παρουσιάσει τη διαφορετικότητα της κάθε κουλτούρας μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα.

    Κατά τη διάρκεια των 141 ημερών οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν 423 μουσικές εκδηλώσεις από 170 διαφορετικούς καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο Μπόμπ Ντίλαν και ο Στινγκ.

    Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις από 44 διαφορετικά θεατρικά σύνολα, 20 παραστάσεις τσίρκου, πέντε μεγάλες εκθέσεις και 45 ομιλίες - διαλόγους πάνω στα καυτά θέματα της παγκοσμιοποίησης.

    Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Οι υπεύθυνοι του Φόρουμ ελπίζουν ότι το φεστιβάλ δεν θα φέρει μόνο χιλιάδες νέους επισκέπτες στην πόλη αλλά θα λειτουργήσει και σαν παγκόσμιος πολιτιστικός φάρος τραβώντας τα φώτα της επικαιρότητας στην Βαρκελώνη.

    Το φόρουμ σχεδιάζονταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το κόστος των έργων υποδομής ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο βόρειο τμήμα της Βαρκελώνης που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο μια από τις πιο κακόφημες περιοχές της πόλης, αλλά αναβαθμίστηκε λόγω των προετοιμασιών για τις εκδηλώσεις.

    [30] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (19:25 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή σημαντικών ελλήνων και ξένων επιστημόνων διοργανώνεται στις 11 και 12 Μαΐου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διεθνές συνέδριο για τα Παναθήναια. Το συνέδριο θα γίνει στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της Ακρόπολης και με οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού.

    [31] Η "ΤΡΑΒΙΑΤΑ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (19:18 UTC+2)

    Το αριστούργημα του Βέρντι «Τραβιάτα» παρουσιάζεται από αύριο και για έξι συνολικά παραστάσεις στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τη συμμετοχή διεθνώς διακεκριμένων συντελεστών. Χορηγός των παραστάσεων της όπερας είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ώρα έναρξης 20:30.

    Η παράσταση είναι βασισμένη στα σκηνικά και τα κοστούμια του αείμνηστου Νίκου Γεωργιάδη, με τη σύγχρονη επιμέλεια του Τζέισον Σάουθγκέι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ούλριχ Πέτερ, ενώ την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Ρίτσαρντ Μπόνινγκ.

    Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν σε διπλή και στην περίπτωση της κεντρικής ηρωίδας τριπλή- διανομή διεθνώς διακεκριμένοι λυρικοί ερμηνευτές. Στις παραστάσεις συμμετέχουν επίσης και έλληνες.

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2004 (18:30 UTC+2)

    Πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει την Τρίτη, 11 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο θέατρο Ιλίσια Ντενίση (Βας.Σοφίας 54 & Παπαδιαμαντοπούλου 4), η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας με την ευκαιρία των 30 χρόνων ζωής και δράσης της.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Διονύση Τσακνή, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος Τουρκοκυπριακής Νεολαίας. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2004 (18:25 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται αύριο, στις 7 το απόγευμα, έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (Αγ.Σοφίας - Θεοφίλου 13), στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

    Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 59 χρόνων από τη νίκη των Συμμάχων κατά των Δυνάμεων του Άξονα και τον Αντιφασιστικό Αγώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 May 2004 - 18:16:18 UTC