Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η "ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 25
  • [02] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΤΗΝ ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑΝΜΠΟΥ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
  • [05] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
  • [08] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: "ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ
  • [09] ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ"ΚΑΠΕΛΩΘΗΚΕ" ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΘ-ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
  • [11] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΕΕ:ΣΕΒΑΣΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [13] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [14] Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [15] Α. ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΙΡ: ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [16] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [17] ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ-ΚΒΟ ΝΤΟ
  • [18] ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
  • [20] ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

  • [01] Η "ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 25

    Δουβλίνο, 1 Μαϊου 2004 (12:01 UTC+2)

    Με εορταστικές εκδηλώσεις και πυροτεχνήματα άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι εκδηλώσεις για την ένταξη των δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο Δουβλίνο στο πλαίσιο της ιρλανδικής προεδρίας, πραγματοποιείται η τελετή της διεύρυνσης.

    Συγκεκριμένα, σήμερα οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωβουλής και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στο κάστρο της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

      Οι εκδηλώσεις για τη νέα ΕΕ των "25" θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο του Δουβλίνο όπου έχουν στηθεί περίπτερα από τις 25 χώρες.

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη των 10 νέων χωρών μονοπωλεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου και πολλά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την 1η Μαϊου του 2004 ως ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, που κλείνει οριστικά την «μελανή» παρένθεση της Συμφωνίας της Γιάλτας και του τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» για τη Γηραιά Ήπειρο.

    Στη Λευκωσία 30.000 περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία για να γιορτάσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της κυπριακής πρωτεύουσας και τα κορναρίσματα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα ήταν συνεχή όσο πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, ενώ στην πλατεία Ελευθερίας γιγαντοοθόνες μετέδιδαν μουσική συναυλία.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι καλωσόρισε σήμερα τις δέκα νέες ευρωπαϊκές χώρες στην πόλη Γκορίτσια, στα σύνορα Ιταλίας Σλοβενίας, που μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμενε διαιρεμένη.

    Ο κ. Πρόντι χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως την πιο σημαντική στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεύρυνση θα συνεχιστεί με την ένταξη και άλλων κρατών.  

    [02] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2004 (15:05 UTC+2)

    Με δύο ξεχωριστές πορείες, που κατέληξαν στο μνημείο των δολοφονηθέντων το Μάη του 1936 καπνεργατών, τιμήθηκε και στη Θεσσαλονίκη η εργατική Πρωτομαγιά, ενώ ένα τρίτο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το μεσημέρι ομάδες νεαρών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ (παράρτημα ΑΔΕΔΥ) στις 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ λίγο νωρίτερα από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε η άλλη συγκέντρωση, μετά τις διαφωνία των εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διοργάνωση ενιαίου συλλαλητηρίου.

    Στις ομιλίες που έγιναν μεταξύ των αιτημάτων, που έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι αύξηση 8% στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες την εβδομάδα, αντιμετώπιση της ανεργίας και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι, με πνεύμα αντίστασης-ανυπακοής-ανατροπής θα γιορτάσουν την ταξική γιορτή τους με τις δυνάμεις της τάξης τους.

    Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζοντας

    συνθήματα συγκρότησαν δύο ξεχωριστές πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και περνώντας έξω από το κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ, όπου διαδήλωσαν, κατέληξαν στο Μνημείο Καπνεργατών, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφανιών.

    Στο μεταξύ, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι νεαρά άτομα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με επίσκεψη στις φυλακές Διαβατών από αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, ενώ στα τέλη Μαίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, για τις συνθήκες εργασίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Απασχόλησης και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και εκπροσώπων του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία.

    Οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις και οι πορείες για την επέτειο της Πρωτομαγιάς

    πραγματοποιήθηκαν εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν και φέτος πριν το μεσημέρι

    στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα της χώρας.Η κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας, που συνδιοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο έγινε στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία.

    [03] ΤΗΝ ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (22:48 UTC+2)

    Την πικρία του για την απόφαση της διευρυμένης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Με δήλωση του ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η απόφαση δεν ανταποκρίνεται ούτε ως προς τη δικαιοσύνη, ούτε ως προς την αλήθεια.

    Ανέφερε, ότι θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο για να εκτιμήσει την απόφαση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα δικαιώσει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    "Εκφράζω τη βαθύτατη πικρία μου για την αποψινή απόφαση της διευρυμένής Πατριαρχικής Συνόδου, η οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται ούτε προς τη δικαιοσύνη, ούτε προς την αλήθεια", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

    Οι ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος βασίστηκαν πλήρως στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου μας που ελήφθησαν με συντριπτική πλειονοψηφία, σύμφωνα με την πράξη του 1928, όπως αυτή ίσχυσε μέχρι σήμερα, το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους, τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να τηρεί, αλλά και σύμφωνα με την προ ημερών συμφωνία, μεταξύ των δύο Εκκλησιών, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο, που ενέκρινε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος", πρόσθεσε.

    "Οι ενέργειες αυτές κινήθηκαν στο πλαίσιο των όσων επί 75 χρόνια εφαρμόζονται αδιατάρακτα και με κοινή συναίνεση. Τίποτε περισσότερο και τίποτε ολιγότερο", τόνισε.

    "Παρά την προσωπική μου πικρία δεν επιτρέπω στον εαυτό μου λόγους παραπόνων. Αρκούμαι στη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως έπραττε και πράττει μέχρις αυτής της ώρας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφεύγοντας, ακόμη και τώρα, κατά την πάγια τακτική μου την οιαδήποτε μαζί του αντιπαράθεση", ανέφερε.

    "Οσον αφορά στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Φαναρίου θα συγκαλέσω την Ιερά Σύνοδο για να τις εκτιμήσει. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει την αλήθεια και είμαι πεπεισμένος ότι θα δικαιώσει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος", κατέληξε.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑΝΜΠΟΥ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

    Ριάντ, 1 Μαϊου 2004 (18:12 UTC+2)

    Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον γραφείου στο οποίο εργάζονταν πολίτες δυτικών χωρών στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας, σκοτώνοντας άγνωστο προς το παρόν αριθμό ανθρώπων.

    Όπως, μεταδίδει το BBC μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Αμερικανοί και Βρετανοί πολίτες. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι τρεις από τους ενόπλους είναι νεκροί.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των θυμάτων στην πόλη Γιανμπού, 900 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε εγκαταστάσεις της ελβετο-σουδικής μηχανολογικής εταιρείας, ΑΒΒ.

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Αμερικανοί. Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, Τουρκί αλ Φαϊζάλ, δήλωσε ότι τα θύματα είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

    Νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 νεκρούς, οι τρείς εκ των οποίων είναι δράστες της επίθεσης.

    Η τελευταία επίθεση που πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές στη Σαουδική Αραβία, με θύματα Αμερικανούς, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2003. Τότε σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχονταν στους 34.

    [05] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Δουβλίνο, 1 Μαϊου 2004 (17:18 UTC+2)

    Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η υφιστάμενη δυναμική για την επίλυση του προβλήματος.

    «Είχα την ευκαιρία, στη συζήτηση αυτή, να ενημερώσω τους συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να τονίσω ότι, πέρα από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πολιτικός στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ.Καραμανλής είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, κυρίως η διεύρυνση αλλά και η ανάγκη, όπως είπε, «να υιοθετηθεί επιτέλους το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2004 (16:29 UTC+2)

    Η 1η Μαϊου είναι γιορτή των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων για δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρεπή διαβίωση, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσερχόμενος στη συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά.

    «Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι πολίτες του κόσμου αγωνίζονται εναντίον της βαρβαρότητας των πολέμων και της ζούγκλας των ανταγωνισμών. Αγωνίζονται για ειρήνη, διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνική προστασία για όλους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    «Η 1η Μαϊου είναι γιορτή των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων για δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρεπή διαβίωση. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται τις κοινωνικές αξίες και τις δημοκρατικές ελευθερίες, διεκδικούν την ειρήνη και την απασχόληση, γιατί έτσι υπερασπίζονται τον πολιτισμό και την πρόοδο της ανθρωπότητας», προσέθεσε.

    «Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες που τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται, η κοινωνική προστασία ακυρώνεται και η φτώχεια και η ανεργία κυριαρχούν και πλήττουν μεγάλες μάζες των πληθυσμών, οι κοινωνικοί αγώνες έχουν ριζοσπαστικό περιεχόμενο, αμφισβητώντας τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση της αγοράς και την αυτοκρατορική ηγεμονία των ΗΠΑ», κατέληξε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2004 (16:22 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια θα συναντήσει σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα πιο πλατιά αποφασιστική και δυναμική αντίσταση των εργαζομένων, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

    «Σήμερα, που οι κυβερνήσεις, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες στήνουν χορό για την διεύρυνση της ΕΕ, σήμερα ο Ρ. Πρόντι βρήκε την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι έρχονται χειρότερες μέρες. Το καθήκον των εργαζομένων, όλων μας που αντιστεκόμαστε, είναι να τους προειδοποιήσουμε ότι δεν τρώμε κουτόχορτο, ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι και ότι η ΕΕ τα επόμενα χρόνια θα συναντήσει σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα πιο πλατιά αποφασιστική και δυναμική αντίσταση», είπε η κα Παπαρήγα.

    Σχολιάζοντας την κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησία είπε ότι «την παρακολουθούμε, δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της εκκλησίας, ας τα βρούνε μόνοι τους. Ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος είναι κάτι που, αν υπήρχε σήμερα, θα βοηθούσε πάρα πολύ να μην υπάρχουν γενικότερες πολιτικές εμπλοκές σ' αυτή τη διένεξη».

    [08] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: "ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2004 (15:38 UTC+2)

    Ευρύτερο ζήτημα, που αφορά ολόκληρο τον Οικουμενικό Ελληνισμό, χαρακτήρισε την κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε παρευρισκόμενος στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.

    «Δεν είναι εκκλησιαστικό το ζήτημα κατά τη γνώμη μου, είναι ευρύτερο. Αφορά όλο τον Ελληνισμό γι' αυτό νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς απλά να παρακολουθεί τα προβλήματα να κινούνται, να εξελίσσονται χωρίς να υπάρχουν πολιτικές για την αντιμετώπισή τους», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα, μέσα από πολιτικές επεξεργασμένες. «Το ζήτημα αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό και οφείλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις μέσα από πολιτικές επεξεργασμένες. Η Κυβέρνηση έχει χρέος στον Ελληνισμό να μην τον διχάσει, να μην τον διασπάσει», είπε

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς να σχολιάσει το μήνυμα της σημερινής επετείου είπε ότι οι αγώνες των εργαζομένων είναι διαχρονικοί και εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος της εργασίας καλείται να επίλ΄σει σύνθετα προβλήματα εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης

    [09] ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ"ΚΑΠΕΛΩΘΗΚΕ" ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2004 (15:10 UTC+2)

    Στην κομματικοποίηση και τη γραφειοκρατία, απέδωσε την αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά την προσέλευσή του στη συγκέντρωση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

    Ο κ. Κακλαμάνης ερωτηθείς να σχολιάσει το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είπε ότι αναπολεί τη συγκέντρωση των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε το 1982, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, μετά το νόμο 1264.

    Όπως υπογράμμισε το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα έχει απομαζικοποιηθεί πλήρως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.«Οφείλεται στη γραφειοκρατικοποίησή του, στην κομματικοποίησή του, στο «καπέλωμά» του, κατά το κοινώς λεγόμενο, από τα κόμματα», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΘ-ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2004 (16:39 UTC+2)

    Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη συμβολή των ενημερωμένων πολιτών στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού διοργανώνουν στις 3 Μαΐου το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα αναπτυχθούν υποθέματα όπως η καταγραφή του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Επίσης, θα παρουσιαστούν ο ρόλος και η δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, που φιλοξενείται στο κτίριο του ΕΒΕΘ, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το θέμα «Ο επιχειρηματικός κόσμος μπροστά στην πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2004 και ώρα 18:30, στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Τύπου και Εκδόσεων το συντομότερο δυνατόν.

    [11] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Λονδίνο, 30 Απριλίου 2004 (21:49 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης εν μέσω ανάμεικτων οικονομικών ειδήσεων και εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,66% υποχωρώντας στις 4.489,70 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,59% και συρρικνώθηκε στις 3.985,21 μονάδες, ενώ στις 3.674,28 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,41%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,23% διαμορφώθηκε στις 2.439,61 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,23%, στις 21.010,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI μειωμένος κατά 0,16% έκλεισε στις 5.774,40 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με πτώση 0,61% υποχώρησε στις 341,41 μονάδες.

    Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones Stoxx 50 υποχώρησε κατά 2,5%, ο Stoxx 600 κατά 2,9%, και κατά 3,7% ο Euro Stoxx 50.

    Η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες 2,2% καθώς δήλωσε ότι είναι ''μη ρεαλιστικό'' να επιτύχει το 2004 την κερδοφορία των 6,5 δις ευρώ που είχε θέσει στόχο τον Φεβρουάριο, καθώς και ότι τα λειτουργικά της έξοδα αυξήθηκαν κατά 2%.

    Κέρδη της τάξης του 2,7% κατέγραψε ο τίτλος της Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων.

    Στη Νέα Υόρκη ανοδικά κινούνται τα blue-chips, ενώ πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος.

    Στο οικονομικό μέτωπο κατώτερα των αναμενόμενων ήταν και τα τελικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τον Απρίλιο. Ο δείκτης έπεσε στο 94,2 από το 95,8 τον Μάρτιο, εξαιτίας των ανησυχιών που παραμένουν για την πορεία της αγοράς εργασίας.

    Στο μεταξύ ο δείκτης PMI για τη βιομηχανική δραστηριότητα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι Προμηθειών του Σικάγου σημείωσε τον Απρίλιο άνοδο στο 63,9 από το 57,6 τον προηγούμενο μήνα. Κάθε διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων, δηλώνει ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα.

    Στις 21.40, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανερχόταν στις 10.323,15 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,50%, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας μειωμένος κατά 0,82% συρρικνωνόταν στις 1.942,79 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,21%, στις 1.116,21 μονάδες.

    [12] ΕΕ:ΣΕΒΑΣΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Δουβλίνο, 1 Μαϊου 2004 (17:53 UTC+2)

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει σεβαστό δήλωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, οι οποίοι τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κάνει ότι είναι σωστό για τους τουρκοκυπρίους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου επεσήμαναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επηρεάζει άμεσα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο κ.Κοξ είπε πως το δημοψήφισμα πρόσφερε σε μια γενιά μια ευκαιρία που δεν υπήρχε εδώ και 30 χρόνια και τόνισε ότι ''οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά, το 2004 δεν είναι 1974 ή το 1964.''

    [13] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2004 (23:33 UTC+2)

    Τη μεγάλη χαρά για την ένταξή της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά και τη μεγάλη απογοήτευση για την ανυπαρξία λύσης στο εθνικό θέμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο αποψινό διάγγελμά του με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και μια λύση λειτουργική και βιώσιμη έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πορευθούν μαζί τη νέα πορεία που εγκαινιάζεται σήμερα, για το καλό της κοινής πατρίδας.

    ''Η απόρριψη αυτού ειδικά του Σχεδίου δεν είναι το τέλος των προσπαθειών και του αγώνα. Αυτό το τέλος θα 'ρθει μόνο με τη λύση. Με την ορθή λύση. Για να διασφαλίζει και να εγγυάται τη μόνιμη ειρήνη, τη γενική ευημερία και το καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της Κύπρου'', τόνισε ο κ.Παπαδόπουλος.

    Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε ευχαριστίες πρωτίστως στην Ελλάδα, τις κυβερνήσεις και την πολιτική της ηγεσία, τις χώρες της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη συμβολή τους στην ένταξη της Κύπρου.

    Εξήρε ακόμα τη συμβολή των προκατόχων του, της Βουλής, της δημόσιας υπηρεσίας και γενικά των επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά, συνετά και με συνέπεια για να καταστήσουν το όραμα της ένταξης πραγματικότητα.

    ''Ομως, πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα, ο έπαινος και η τιμή ανήκουν στο λαό μας. Στο φιλόπονο και δημιουργικό λαό μας, που μέσα από την απέραντη οδύνη της κατοχής της γης του, είχε το κουράγιο, τη δύναμη και την ψυχική αντοχή να κοπιάσει και να υποστεί θυσίες για να πραγματώσει το όνειρο της ένταξης'', είπε.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως έναν κορυφαίο σταθμό στην Ιστορία της Κύπρου, ''τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν σαραντατέσσερα χρόνια''.

    ''Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα'' είπε, σημειώνοντας πως δικαιολογημένα ο λαός πανηγυρίζει για το μέγα αυτό γεγονός ''γιατί βλέπει να δικαιώνονται οι θυσίες του και να υλοποιούνται οι οραματισμοί του. Γιατί βλέπει να εκπληρώνεται ο στόχος του και να πραγματοποιείται το όνειρό του''.

    Ωστόσο, είπε ο κ.Παπαδόπουλος ''τη μεγάλη χαρά για την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, επισκιάζουν η λύπη μας γιατί δεν μπορέσαμε να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί και από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η μεγάλη απογοήτευση της ανυπαρξίας λύσης στο εθνικό μας θέμα''.

    ''Δεν θέλουμε να απολαμβάνουμε μόνοι τη χαρά και τα αγαθά της ένταξης. Θέλουμε να τα μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους. Δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι αυτών των αγαθών και αυτής της χαράς, ως νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους περιμένουμε. Η θέση τους είναι μαζί μας. Για να πορευθούμε μαζί τη νέα πορεία που εγκαινιάζεται σήμερα, για το καλό όλων μας, για το καλό της κοινής πατρίδας μας. Μιας επανενωμένης πατρίδας μας'', είπε.

    Αναφορικά με τον καινούργιο ρόλο της Κύπρου ανέφερε: ''Διεκδικούμε και θα έχουμε τα δικαιώματα που μας ανήκουν. Αλλά και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που μας αναλογούν. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να μην αποδειχθούμε ένα ενοχλητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά να αναδειχθούμε ένας εποικοδομητικός και δημιουργικός εταίρος''.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως για τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, η σημερινή μέρα αποτελεί μια αφετηρία και ένα ιστορικό άλμα ''από το ανήσυχο χθες στο αισιόδοξο αύριο. Από το όνειρο του παρελθόντος στην πραγματικότητα του παρόντος και στην ελπίδα του μέλλοντος''.

    ''Εικοσιπέντε ευρωπαϊκές χώρες παρατάσσονται από σήμερα ισότιμα στην αφετηρία αυτής της νέας πορείας. Ανάμεσά τους και μαζί τους, η Κύπρος. Ετοιμη να υποδεχθεί και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Ετοιμη να προχωρήσει στο καλύτερο μέλλον. Δικαιούται, αξίζει και θα έχει αυτό το καλύτερο μέλλον'', κατέληξε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2004 (23:31 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη μέλη, οι θεσμοί της και η Ιρλανδική Προεδρία έχουν την πεποίθηση ότι η επανένωση της Κύπρου είναι προς το συμφέρον τόσο των δύο κοινοτήτων όσο και της Ε.Ε., δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ.

    Σε χαιρετισμό του απόψε στην Πλατεία Ελευθερίας κατά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο κ. Σουίφτ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση της Ιρλανδικής Προεδρίας ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και στις δύο κοινότητες επιθυμούν να γίνουν πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ο Ιρλανδός Πρεσβευτής, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, συνεχάρη τον λαό της Κύπρου για την ένταξη στην Ε.Ε. και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παράσχει στήριξη στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

    Επισημαίνοντας την προτίμηση της Ιρλανδικής Προεδρίας για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σουίφτ σημείωσε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας του για το γεγονός ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η διευθέτηση που θα καταστήσει δυνατή την επανένωση της Κύπρου δεν θα καθυστερήσει για πολύ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] Α. ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΙΡ: ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2004 (23:05 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη, με την υποστήριξη της ΕΕ, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανενώσουν το νησί, δυστυχώς όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, δήλωσε απόψε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Σε χαιρετισμό του στη μεγάλη εκδήλωση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, κ. βαν ντερ Μιρ, απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, είπε ότι ''θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να την φέρουμε πιο κοντά στην ΕΕ και να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη''.

    ''Μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να βασίζονται στην υποστήριξή μας και σημαντικά βήματα έχουν ήδη ληφθεί αυτή την εβδομάδα για την οικονομική βοήθεια και την προώθηση του εμπορίου, όπως και άλλα μέτρα, με στόχο την έξοδο των Τουρκοκύπριων από την απομόνωσή τους'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''η ΕΕ αποτελεί μιαν ειρηνευτική διαδικασία η οποία στοχεύει στο να ακολουθεί κανονισμούς και επίπεδα που σχετίζονται με την ανοχή, την αμοιβαία κατανόηση, τον πολυπολιτισμό, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία''.

    Για την ιστορική διεύρυνση της ΕΕ με την είσοδο δέκα νέων μελών, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''θα σημάνει το τέλος του διαχωρισμού της ευρωπαϊκής ηπείρου, με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής να παίρνουν τώρα τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στην ΕΕ''.

    ''Αυτή η διεύρυνση ήταν η καλύτερα προετοιμασμένη και δεν υπάρχει προηγούμενό της στην ιστορία της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ένταξη της Κύπρου, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι αποτελεί ''το τέλος μιας μακράς διαδικασίας, σκληρής δουλειάς και διεξοδικής προετοιμασίας''.

    Σημείωσε ότι ''η συνολική σημασία της ένταξης της Κύπρου είναι πολύπλευρη διότι φέρνει την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2004 (22:47 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν ''βρίσκεται πάντα εδώ για να εξυπηρετήσει τους πολίτες της Ευρώπης, να τους εξασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες εργασίες, μία πιο ανταγωνιστική οικονομία, ένα καθαρότερο περιβάλλον, μία ακόμα καλύτερη ποιότητα διατροφής, καθώς και ελευθερία και δικαιοσύνη, μακριά από τις διπλές απειλές του εγκλήματος και της τρομοκρατίας''.

    Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της 1ης Μαϊου, ημέρας διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Πρόντι είπε ότι ''η διεύρυνση είναι κάτι παραπάνω ακόμα και από αυτά και, όπως το έθεσε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν, η διεύρυνση έχει σκοπό τη διεύρυνση των οριζόντων όπως και των συνόρων''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ-ΚΒΟ ΝΤΟ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (22:30 UTC+2)

    Με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, ο Αθανάσιος Πράγαλος κηρύσσεται έκπτωτος του αξιώματος του, ως προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας τάε-κβο ντο.

    Ο κ. Ορφανός εξέδωσε τη διαπιστωτική πράξη έκπτωσης, με βάση την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία ο μέχρι τώρα πρόεδρος της Ομοσπονδίας τάε κβον ντο καταδικάστηκε, συνολικά, σε ποινή φυλάκισης 41 μηνών και τις γνωστοποιήσεις που είχαν γίνει επανειλημμένα, τόσο την Ομοσπονδία, όσο και στη γενική γραμματεία Αθλητισμού.

    Η απόφαση του υφυπουργού στηρίζεται στο άρθρο 3 του Ν. 2725/99, που ορίζει ότι όποιος έχει καταδικαστεί, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, «δεν μπορεί να είναι μέλος Αθλητικού Σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης Σωματείου, Ένωσης, Ομοσπονδίας, κλπ.»

    Απάντηση του ΠΑΣΟΚ

    Σε ανακοίνωση του τομέα Αθλητισμού και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι η ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο στον κ. Πραγαλό, οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα, ενώ το άρθρο 3 του Ν. 2725/99 αναφέρεται σε αδικήματα απιστίας, κακοδιαχείρισης,

    Επισημαίνεται ότι ο κ. Ορφανός αγνόησε σχετικές νομικές γνωματεύσεις των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Αθλητισμού που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ποινή (για τροχαίο ατύχημα) δεν μπορεί να προκαλέσει «έκπτωση» του προέδρου της ομοσπονδίας τάε-κβο ντο.

    «Αν αυτή είναι η τακτική της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Γ.Γ.Α., μόλις 106 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αναρωτιόμαστε τι ακόμη μπορεί να συμβεί στο Αθλητικό Κίνημα της Χώρας μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Πολύ φοβόμαστε ότι για άλλη μια φορά ο αθλητισμός μας μπαίνει σε «Νεοδημοκρατικές Περιπέτειες!»», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [18] ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Λονδίνο, 1 Μαϊου 2004 (18:17 UTC+2)

    Αποτροπιασμό διεθνώς έχουν προκαλέσει τα στοιχεία και καταγγελίες για βασανστήρια Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες

    Όπως μεταδίδει το BBC, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διερευνά τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοί στρατιώτες βασάνισαν Ιρακινό κρατούμενο.

    Η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ ( Daily Mirror ) δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει ένα Βρετανό στρατιώτη να κακομεταχειρίζεται ύποπτο για κλοπή.

    Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στο Ιράκ, έχει προκαλέσει η παρουσίαση σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS φωτογραφιών Ιρακινών κρατουμένων, στις οποίες φαίνονται να πέφτουν θύματα κακοποίησης.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις φωτογραφίες.

    Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κρατούμενους γυμνούς, δεμένους με σύρμα ή με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουκούλα.

    Σε μια φωτογραφία ένας κρατούμενος γυμνός με κουκούλα στο κεφάλι του στέκεται πάνω σε ένα κουτί ενώ έχουν συνδεθεί ηλεκτρικά καλώδια στα γεννητικά του όργανα.

    Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στη Βαγδάτη τόνισαν ότι παρόμοιες πράξεις δε θα γίνουν ανεκτές.

    Όπως επιβεβαιώθηκε από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η υπεύθυνη στρατηγός στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, απ' όπου και οι φωτογραφίες, Τζάνις Καρπίνσκι, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί δέχθηκαν επίσημη επίπληξη.

    Στις αρχές του έτους έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί για κακομεταχείριση αιχμαλώτων και τον περασμένο μήνα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 17 άλλοι στρατιώτες.

    Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αντιστράτηγος, Μαρκ Κίμιτ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του στρατού της χώρας.

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Δαμασκός, 1 Μαϊου 2004 (17:25 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Συρία με νομοθετική ρύθμιση εξετάζει η Ουάσιγκτον, η οποία κατηγορεί τη Δαμασκό για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία.

    «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι θα λάβουμε μέτρα που θα αναγκάσουν τη Συρία να αλλάξει συμπεριφορά», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει περισσότερα.

    Όπως μεταδίδει το BBC, o εκπρόσωπος τόνισε ότι η Δαμασκός δεν έπραξε τα απαραίτητα για να κατευνάσει τις αμερικανικές ανησυχίες σε ότι αφορά την «υποστήριξη που παρέχει στην τρομοκρατία» και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι ξένοι μαχητές περνούν τα σύνορα της Συρίας για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Ανησυχία προκαλούν στην Ουάσιγκτον επίσης η παραμονή των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο, καθώς και το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής,, είπε ο κ. Μακλέλαν. Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπέγραψε νομοθετική πράξη, που αποσκοπεί στην τιμωρία της κατηγορούμενης από τις ΗΠΑ Συρίας.

    [20] ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Ρώμη, 1 Μαϊου 2004 (11:10 UTC+2)

      Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα πέντε τραυματίστηκαν όταν από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Ρώμης.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις πυροσβεστικές αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας η φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρο του ξενοδοχείου «Πάρκο των Πριγκήπων», στη συνοικία «Βίλα Μπορκέζε» της Ρώμης και επεκτάθηκε στα δωμάτια προκαλώντας πανικό. Οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου απομάκρυναν έγκαιρα από τα δωμάτια τους υπόλοιπους πελάτες, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι τουρίστες, ενώ ορισμένοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 May 2004 - 18:13:35 UTC