Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [02] ΥΨΗΛΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] Ο ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
  • [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [05] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ
  • [06] ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ AJC ΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΘ-ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [09] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [10] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
  • [11] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ALPHA BANK ΚΑΙ COCA COLA
  • [13] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ"
  • [14] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [15] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Ε/Κ, Τ/Κ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [17] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΟΡΔΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [18] ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 102-76 ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ- ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΛΕΙ
  • [20] ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΓΓΑ ΘΕΛΕΙ ΜΙΚΡΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ
  • [22] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ
  • [23] ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
  • [24] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 10 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ
  • [25] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
  • [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [27] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (15:06 UTC+2)

    Την πικρία του για τις αποφάσεις του Πατριαρχείου εξέφρασε σήμερα στο κήρυγμα του στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος, δίνοντας ταύτοχρονα τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει θεματοφύλακας των δικαίων της Εκκλησίας.

    Ειδικότερα, προς το τέλος του κηρύγματός του ο κ. Χριστόδουλος υπογράμμισε, "θα παραμείνω όρθιος πάνω στην έπαλξη, στην οποία με έταξε η Χάρις του Θεού, η αγάπη των αδελφών και η αγάπη του λαού μας. Και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη νίκη, η νικήσασα όλον τον κόσμο. Δεν πρόκειται εμείς να ανταποδώσουμε τίποτε από εκείνα τα οποία ήρθαν και μας βρήκαν. Εμείς θα απαντήσουμε με την αγάπη μας. Δε διαγράφουμε κανέναν από την ψυχή μας και την καρδιά μας. Όλους τους αγαπούμε και για όλους προσευχόμαστε".

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και απευθυνόμενος στον πιστό λαό ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι δεν είχε σκοπό να μιλήσει, ωστόσο η αγάπη και τα θερμά συναισθήματα τον «ανάγκασαν» να απευθύνει δύο λόγια. "Την παγωνιά που νοιώσαμε όλοι μέσα στις καρδιές μας από τα τελευταία γεγονότα, θερμαίνουν τα αισθήματα της αγάπης και της πίστης του ευσεβούς λαού μας. Σας Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μακριότατος.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι από τη πρώτη στιγμή βασική επιδίωξη ήταν να εξαντληθεί κάθε μέσο φιλειρηνικό, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    "Επιδιώξαμε με την αγάπη και τη σεμνότητα να υποβάλλουμε τις απόψεις μας και να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας. Μόνο και μόνο γιατί με πολύ σεβασμό αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε αυτά τα δίκαια χωρίς να σημαίνει ότι παραθεωρούμε τίποτε από τους Ιερούς Κανόνες και τους νόμους που ισχύουν στην ελληνική πολιτεία", επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, "μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαφοράς, θελήσαμε να μην έρθουμε σε αντίθεση με κανέναν. Το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της εκκλησίας, δεν μπορεί να μας καταστήσει ενόχους απέναντι στην εκκλησία".

    "Πιστεύουμε ότι σε όλη αυτήν την ιστορία, εμείς με μεγάλη νηφαλιότητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με πίστη στο Θεό και στο δίκαιο και ιδιαίτερα στη μεγάλη δύναμη της αλήθειας, πορευθήκαμε και έτσι θα πορευόμαστε μέχρι τέλους. Εμείς πιστεύουμε ότι η δύναμη του Θεού και η δύναμη της αγάπης, είναι πολύ πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη δύναμη που υπάρχει σε τούτο τον κόσμο.

    Βεβαίως μέσα στην εκκλησία, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ενότητά της. Ενότητας μέσα στην ιεραρχία, τον ιερό κλήρο και το λαό μας. Και είμαι βέβαιος και το γνωρίζω, ότι αυτή η ενότητα υπάρχει σήμερα και μέσα στην ιεραρχία και μέσα στο λαό μας.

    Διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα μπορεί να υπάρχουν.Επίορκοι όμως και υπονομευτές της ενότητας της εκκλησίας, είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ. Προβλήματα πάντοτε υπήρχαν. Αυτά τα προβλήματα τα δημιουργούν πάντοτε οι άνθρωποι. Αλλά και οι άνθρωποι, με τη βοήθεια του Θεού καλούνται να τα επιλύσουν κάθε φορά που στέκονται εμπόδιο στην πορεία μας προς το Θεό. Η ιστορία έχει αδιέξοδα και η εκκλησία είναι ενωμένη.

    Θέλω να συγχαρώ το λαό μας, γιατί έχει επιδείξει θαυμαστή ωριμότητα και κατανόηση απέναντι στα πράγματα του κόσμου. Αυτήν την ώρα προσευχόμαστε και παρακαλούμε και όλους εσάς, με τη δύναμη της αγάπης και με τη δύναμη της κατανόησης, να δείτε πρόσωπα και γεγονότα αυτής της ιστορίας", επισήμανε ο κ. Χριστόδουλος.

    [02] ΥΨΗΛΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (10:12 UTC+2)

    Σύμφωνα με το πρώτο βαρόμετρο της VPRC για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», ενόψει των ευρωεκλογών, υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή, ενώ αντιθέτως έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι θετικές κρίσεις για το Γιώργο Παπανδρέου,

    Συγκεκριμένα, η δημοτικότητα του κ. Καραμανλή καταγράφεται στο 78%, ενώ του κ. Παπανδρέου περιορίζεται στο 59%. Όσον αφορά στη δημοτικότητα της κυβέρνησης, φτάνει το 43% και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις στο 21%.

    Χαμηλό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές, αφού το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται γι' αυτές. Στην παράσταση νίκης πάντως, το 68% πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ και το 11% το ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο σε ποσοστό 44%, ενώ το 36% δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

    [03] Ο ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

    Δουβλίνο, 2 Μαϊου 2004 (10:10 UTC+2)

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε από το Δουβλίνο ως απολύτως απαράδεκτα, τα κρούσματα κακομεταχείρισης ιρακινών αιχμαλώτων από βρετανούς στρατιώτες.

    «Όπως γνωρίζετε, ο στρατός διενεργεί ανάκριση. Πρέπει όμως να καταστήσω απολύτως σαφές ότι εάν πράγματι έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα, είναι πλήρως και απολύτως απαράδεκτα», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Η αγγλική εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ», προκάλεσε σοκ, δημοσιεύοντας σειρά φωτογραφιών που δείχνουν βρετανούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν έναν ιρακινό αιχμάλωτο που έχει καλυμμένο το πρόσωπο με κουκούλα

    Στο μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS που δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν ιρακινούς αιχμαλώτους.

    Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο πρόεδρος Μπούς λέγοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν τον αμερικανικό λαό.

    Την ενόχληση του από τις εικόνες εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ενώ έντονα αντέδρασαν οι οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού, της Διεθνούς Αμνηστίας του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

     

     

     

    [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (18:45 UTC+2)

    Στο Παρίσι μεταβαίνει η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, όπου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των Γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης και τους ανταποκριτές διεθνών μέσων την προετοιμασία της πόλης των Αθηνών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η κ. Μπακογιάννη θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει η Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή με αφορμή την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των 100 ημερών για τους Αγώνες της Αθήνας, όπου θα παραστεί μεταξύ άλλων και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Η ίδια θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ και τον δήμαρχο Παρισίων Bertrand Delanoe

    Επιπλέον, η δήμαρχος Αθηναίων θα πάρει μέρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης «United Cities and Local Governments», στην οποία μετέχουν 3000 αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 80 χώρες του κόσμου. Η Οργάνωση αυτή θα είναι ο κύριος συνεργάτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Το Παρίσι θα είναι ο πρώτος σταθμός της εκστρατείας της δημάρχου Αθηναίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να προβάλει την Αθήνα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πρόγραμμα της περιλαμβάνονται επισκέψεις στη Ρώμη (13-17 Μαΐου), τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ( 2-10 Ιουνίου) και στο Λονδίνο (24 -27 Ιουνίου).

    [05] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ

    Κοζάνη, 2 Μαϊου 2004 (21:06 UTC+2)

    Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων το απόγευμα. Από τη σύγκρουση αυτοκινήτου με φορτηγό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 53χρονος επιβάτης του οχήματος, Χρήστος Τσανακτσίδης κάτοικος στη ζωή Λευκόβρυσης Κοζάνης. Στο ίδιο όχημα επέβαινε ένας ακόμη 22χρονος ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. Ελαφρά τραυματίστηκαν επίσης, ο 24χρονος οδηγός του αυτοκινήτου και ο οδηγός του φορτηγού.

    [06] ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ AJC ΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Ουάσιγκτον, 2 Μαϊου 2004 (13:04 UTC+2)

    Με το ανώτατο βραβείο της Αμερικανο-Εβραϊκής Κοινότητας (AJC) θα τιμηθεί στις 4 Μαϊου ο πρόεδρος του συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Ανδρέας Α. Άθενς, σε αναγνώριση των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων των διαφόρων εθνοτήτων της Αμερικής. Στην τελετή βράβευσης θα παρευρεθούν εκατοντάδες Εβραίοι Ηγέτες από όλη τη χώρα, καθώς και εκπρόσωποι 50 Εβραϊκών κοινοτήτων του εξωτερικού.

    Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της επιλογής του κ. Άθενς να τιμηθεί με το Βραβείο Σχέσεων Εθνοτήτων, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της AJC, Harold Tanner και David Harris, ανέφεραν μεταξύ άλλων, "τιμούμε το έργο σας για τη συνεργασία της εβραϊκής και της Ελληνικής κοινότητας στη χώρα, ιδιαίτερα σε στιγμές που απαιτούσαν διπλωματικές ικανότητες και προσωπική φροντίδα και χρόνο. Έχετε επίσης συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προβολή των εβραϊκών προβλημάτων και συμφερόντων προς την ελληνική ηγεσία".

    Από την πλευρά του ο κ. Άθενς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ιδιαίτερη τιμή με την οποία των περιβάλλει η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή, επιλέγοντας τον ανάμεσα από χιλιάδες άλλους ηγέτες εθνοτήτων της Αμερικής.

    "Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε γέφυρες επικοινωνίας, κάτι που ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 70' και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για το καλό όλων μας", υπογράμμισε ο κ. Άθενς.

    Επισημαίνεται ότι ο κ. Άθενς ως πρόεδρος του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που συμμετείχε στο Συνασπισμό Εθνοτήτων του Illinois πριν από περίπου 40 χρόνια.

    Το πιο πρόσφατο θέμα για το οποίο συνεργάστηκε επιτυχώς ο κ. Άθενς με εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ήταν το θέμα της επίσημης αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κκ. Ειρηναίου από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η αναγνώριση ήρθε πρόσφατα, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, με την αμέριστη υποστήριξη της Εβραϊκής Κοινότητας στην Αμερική.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (11:25 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα, «Η Γνώση είναι Δύναμη. Προϊόντα Καταναλωτικής Πίστης», διοργανώνει στις 11 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

    Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29, 1ος όροφος), στις 7.30 το βράδυ, θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΘ-ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (11:22 UTC+2)

    Ενημερωτική εκδήλωση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη συμβολή του ενημερωμένου καταναλωτή στην καταπολέμηση του φαινομένου, διοργανώνουν αύριο στις 6.30 το απόγευμα, το ΕΒΕΘ, το ΙΝΚΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ.

    Στη διάρκειά της θα μιλήσουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, η δικηγόρος Ασημίνα Στουγιαννοπούλου, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αθανάσαρος, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Κουκάκης, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Χαράλαμπος Κουρής και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, Ιωάννης Σιδηρόπουλος.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η καταγραφή του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού και οι ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του. Επίσης, θα παρουσιαστούν ο ρόλος και η δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, που φιλοξενείται στο κτίριο του ΕΒΕΘ, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το θέμα «Ο επιχειρηματικός κόσμος μπροστά στην πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη»._

    [09] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (11:01 UTC+2)

    Από αύριο, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα της τράπεζας Alpha Bank, διαμορφώνεται ως εξής, με μέγιστο περιθώριο προσαύξησης τις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες:

    -Δολάριο ΗΠΑ: 3,35%

    -Γιεν Ιαπωνίας: 2,35%

    -Φράγκο Ελβετίας: 2,50%

    -Λίρα Αγγλίας: 6,55%

    [10] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (10:56 UTC+2)

    Απο αύριο αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους τα τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Εμπορικής Τράπεζας, τις τοποθετήσεις των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που θα ισχύσουν είναι οι εξής:

    -Στον κ. Ευάγγελο Αθανασίου του Κωνσταντίνου ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δικτύων.

    -Στον κ. Christian Jacques ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Σχεδιασμού Προϊόντων και Μάρκετινγκ.

    -Στον κ. Ιωάννη Παρλίτση ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Πληροφορικής (Chief Information Officer).

    -Στον κ. Ανδρέα Μπεκιάρη ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Εργασιών.

    Κατά τα λοιπά, ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Δεδούσης τοποθετείται σύμβουλος διοίκησης σε θέματα Λιανικής Τραπεζικής. Παράλληλα, η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, Όλγα Βομβορίδη, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου διοίκησης σε θέματα πληροφορικής

    [11] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (10:04 UTC+2)

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι ισχυροί «παίκτες» της Σοφοκλέους, παρά τη νέα διολίσθηση του γενικού δείκτη.

    Σημειώνουν, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», πως στην περιοχή των 2.513 μονάδων έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμη περιοχή «στήριξης», που ενδέχεται να δοκιμαστεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η διόρθωση των τιμών στις μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σχετίζεται με την πτώση και στις ξένες αγορές, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο επανατοποθετήσεων σε ελκυστικότερες τιμές.

    Αν η κατάσταση στις ξένες αγορές βελτιωθεί, τότε είναι πιθανός ένας επόμενος ανοδικός κύκλος, που θα οδηγούσε τον γενικό δείκτη προς την «αντίσταση» των 2.555-2.560 μονάδων. Πάντως, από την πλευρά ορισμένων αναλυτών διατυπώνεται η άποψη ότι είναι δύσκολο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να συνεχίσει να ανεβαίνει μόνο με τη στήριξη μιας δεκάδας μετοχών, όπως ουσιαστικά συμβαίνει μέχρι τώρα.

    Τα αποτελέσματα τριμήνου θεωρούνται καταλύτης για την πορεία της αγοράς και ειδικότερα τις μετοχές εταιρειών με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και υψηλή κερδοφορία. Παράλληλα, συνεχίζεται η αύξηση της συμμετοχής των ξένων, που φέρεται να ελέγχουν περίπου το 50% της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ την ίδια περίοδο το ενδιαφέρον τους επεκτείνεται και προς άλλους τίτλους. Επιδιώκεται ο εντοπισμός εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών, πέραν των λίγο-πολύ γνωστών παραδοσιακών θέσεων.

    Ο γενικός δείκτης που εμφανίζει υπεραπόδοση κατά 6,5% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο επιβεβαιώνει τη διάθεση των ξένων να ασχοληθούν με την ελληνική αγορά, γεγονός που συνδέεται και με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

     

     

     

     

    [12] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ALPHA BANK ΚΑΙ COCA COLA

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2004 (10:03 UTC+2)

    Ελληνικό... χρώμα έχει έπειτα από καιρό η αφρόκρεμα της Ευρώπης. Coca Cola και Alpha Bank περιλαμβάνονται μεταξύ των 60 ευρωπαϊκών μετοχών με την καλύτερη τεχνική εικόνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης της HSBC, Robin J. Griffiths.

    Σε πρόσφατη έκθεσή του (16/4) με τίτλο «Spring is in the air» εκτιμά πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες αλλά και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, βρίσκονται κοντά σε έντονα ανοδική κίνηση. Θεωρεί πιθανή την προσέλκυση των διεθνών επενδυτών σε αγορές της ζώνης του ευρώ, καθώς τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ακόμη περιορισμένες θέσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες.

    Με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις που τίθενται από τους διεθνείς οίκους FTSE και Dow Jones, οι μετοχές των δύο ελληνικών εισηγμένων πληρούν όλα τα κριτήρια και εύλογα πλασάρονται στον πίνακα επιλεγμένων τίτλων του STOXX 600. Την καλύτερη θέση καταλαμβάνει η 3Ε, καθώς κατατάσσεται στη δέκατη, ενώ σημαντικά χαμηλότερα (στην 303η) βρίσκεται η Alpha.

    Οπως σημειώνουν έλληνες χρηματιστηριακοί αναλυτές, η σταθερά ανοδική κίνηση της μετοχής της 3Ε ακολουθεί την καλή πορεία της εταιρείας στον επιχειρηματικό στίβο. Η μερισματική απόδοση βρίσκεται στο 0,89% και στο 0,94% για τις χρήσεις 2003 και 2004, ενώ εκτιμάται ότι ο δείκτης p/e θα βελτιωθεί, και από 23,48 (το 2003) θα υποχωρήσει στο 20,78 (2004) και στο 17,61 το 2005.

    Σε πρόσφατη ανάλυσή της (22/4), η Eurobank Securities επισημαίνει πως «η επικέντρωση της προσοχής της διοίκησης στην ανάπτυξη κερδοφόρου όγκου πωλήσεων, σε συνδυασμό με το ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο αγορών θα συνεχίσουν να δημιουργούν αξία για τον όμιλο».

    Στον πίνακα του DJ STOXX 600 περιλαμβάνεται και η Alpha, καθώς η σταθερότητα χαρακτηρίζει την πορεία της μετοχής και των αποτελεσμάτων του ομίλου. Για την τριετία η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 2,77% (2003) και στο 2,65% (2004), ενώ εκτιμάται στο 3,02% για το 2005. Το μέσο p/e της μετοχής διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 18,24 (2003), στο 16,24 (2004) και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 13,69 κατά την επόμενη χρήση. Ο όμιλος ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη τα αποτελέσματα τριμήνου, που εξέπληξαν θετικά την αγορά.

     

     

     

     

    [13] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ"

    Κωνσταντινούπολη, 2 Μαϊου 2004 (10:42 UTC+2)

    O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών από τη βόρεια Ελλάδα, εξήγησε τους λόγους που ανάγκασαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διακόψει την επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο εξήγησε το Σάββατο.

    «Είμεθα υπέρ της ενότητας, της φιλίας, της αγάπης και της συνεργασίας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συμπλήρωσε ότι «αν παρά την επιθυμία μας και την υποστήριξή μας σ' αυτή την φιλία και τη συνεργασία εφθάσαμε εις την ομόφωνη απόφαση 40 και πλέον ιεραρχών του Οικουμενικού θρόνου από την Αμερική, από την Ευρώπη, από την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα και από την Κορέα, να διακόψουμε την κοινωνία άχρι καιρού με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, είναι διότι αναγκαστήκαμε να το πράξουμε».

    Και ο κ. Βαρθολομαίος συνέχισε:

    «Ο Μακαριώτατος έχει πολλά προσόντα, είναι έξυπνος και μορφωμένος αλλά έχει υπέρμετρον φιλοδοξίαν και για να ικανοποιήσει αυτήν την φιλοδοξίαν του θυσιάζει και τους θεσμούς, θυσιάζει και την ενότητα και τη συνεργασία της Ορθοδοξίας, βλάπτει τα ιερά συμφέροντα και τα προνόμια και τα δίκαια του πανσέπτου Οικουμενικού θρόνου».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε τον σεβασμο που οφείλουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που «διέσωσε την αυτοσυνειδησία του γένους και την γλώσσα κατά τα δύσκολα χρόνια των τεσσάρων εκείνων αιώνων» και τόνισε ότι «όποιος ξεχνά και προδίδει αυτά τα οφειλόμενα αισθήματα προς την μητέρα Εκκλησία γίνεται είτε το θέλει και το παραδέχεται είτε δεν το θέλει και δεν το παραδέχεται μητραλοίας».

     

     

     

    [14] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 2 Μαϊου 2004 (09:44 UTC+2)

    Την ώρα που η Κύπρος ζούσε ιστορικές στιγμές, με την ένταξή της στην Ε.Ε., οι Τούρκοι ανέπτυσσαν έντονη διπλωματική δράση για να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερες εγγυήσεις για την τύχη των τουρκοκύπριων μετά το δημοψήφισμα. Ο Ρετζέπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Τζόρτζ Μπους και τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμιρ Πουτιν, από τους οποίους ζήτησε την άρση του εμπάργκο στα κατεχόμενα.

    Σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν γιατί επέλεξε να πάει στο Δουβλίνο και να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της ΕΕ νέο μέλος της οποίας είναι από το Σάββατο και η ελληνοκυπριακη πλευρά, ο τούρκος πρωθυπουργός έδωσε μια πολύ ρεαλιστική απάντηση: «Μπορεί εμείς να μην αναγνωρίζουμε την κυπριακή Δημοκρατία, αλλά είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στη διεθνή κοινότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Μεχμετ αλη Ταλατ.

    Από την άλλη πλευρά πάντως σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εξεδόθη την Παρασκευή, αναφέρεται ότι «μόνο οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται στην Ένωση και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί στους τουρκοκύπριους». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η ανακοίνωση αναφέρει πως με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγεται αναπόφευκτα στην Κοινότητα «μια διεθνής διένεξη».

     

     

     

    [15] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Ε/Κ, Τ/Κ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2004 (09:42 UTC+2)

    Συνολικά 3.594 Τ/Κ και 3.412 Ε/Κ διακινήθηκαν από και προς τα κατεχόμενα, χθες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε την Κύπρο και τα υπόλοιπα εννέα κράτη-μέλη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2004 (09:36 UTC+2)

    Σύντομη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, είχαν χθες το βράδυ στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά τις σχετικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Κύπρου διευκρίνισε

    στον Τούρκο ηγέτη πως το ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και όχι τη λύση του Κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης πως παραμένει στόχος η λύση, μέσω της συγκρότησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός

    απάντησε ''Ινσαλάχ'' στον Κύπριο Πρόεδρο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΟΡΔΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 2 Μαϊου 2004 (08:24 UTC+2)

    Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο άφησαν ελεύθερους τρεις Ιορδανούς αστυνομικούς οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με πυροβόλα όπλα σε φυλακή, με συνέπεια το θάνατο τριών Αμερικανών σωφρονιστικών υπαλλήλων και ενός από τους ενόπλους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Οι έρευνες προσπαθούν να εξακριβώσουν αν οι αστυνομικοί βοήθησαν το διοικητή τους, ο οποίος και πυροβόλησε κατά των Αμερικανών. Ωστόσο, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών μπορούν να κρατηθούν μόνο για 15 ημέρες, σύμφωνα με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στο Κοσσυφοπέδιο.

    Παρά την απελευθέρωσή τους, οι αστυνομικοί δεν έχουν αποφύγει το ενδεχόμενο να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

    [18] ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 102-76 ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (20:44 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε το Περιστέρι. Κέρδισε δια περιπάτου με 102-76 τον Ηλυσιακό, ο οποίος έπαιζε το τελευταίο χαρτί για την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία. Τελικά η ομάδα των Ηλυσίων δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη Α2.

    Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο Πελακάνος που πέτυχε 24 πόντους, ενώ από τον Ηλυσιακό διακρίθηκε ο Ντιν που σημείωσε 20 συνολικά πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 31-15, 58-31, 73-54, 102-76.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 7, Παπαμακάριος 19, Πελεκάνος 24, Στιούαρτ 18, Μάντζαρης 2, Χίζνιακ 5, Μάικλ 5, Σούλης 2.

    ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Ντιν 20, Μπούτσι 13, Κακιούζης 13, Τσουκ 7, Περπέρογλου 9, Μπέρναρντ 8, Πετρολυας 1, Κούρος 5. 

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ- ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΛΕΙ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η κανονική περίοδος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Ο ΠΑΟ κέρδισε στο ντέρμπι της Αθήνας τον Ολυμπιακό με 57-55, ενώ το Μαρούσι γνώρισε την ήττα από τον Ιωνικό με 85-70. Το σκορ της αγωνιστική πέτυχε το Περιστέρι που επιβλήθηκε του Ηλυσιακού με 102-76, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε ο ΠΑΟΚ στη Ν. Σμύρνη σε βάρος του Πανιωνίου.

    Τα αποτελέσματα της τελευταίας είναι:

    Ιωνικός Ν.Φ.- Μαρούσι 85-70

    Περιστέρι-Ηλυσιακός 102-76

    Ηρακλής-Μακεδονικός 89-64

    Ολυμπιακός-ΠΑΟ 55-57

    ΑΕΚ-Απόλλων Πατρών 85-81

    Ηράκλειο-Αρης 83-72

    Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 72-88

    Η βαθμολογία: ΠΑΟ 48, Μαρούσι 47, Αρης 43, Ηρακλής 42, ΠΑΟΚ 41, ΑΕΚ 40, Περιστέρι 39, Ολυμπιακός 39, Μακεδονικός 37, Πανιώνιος 37, Απόλλων Πατρών 35, Ιωνικός ΝΦ 33, Ηράκλειο 33, Ηλυσιακός 32.

    Υποβιβάζονται στην Α2 το Ηράκλειο και ο Ηλυσιακός.

    Ετσι τα ζευγάρια των πλέι οφ (θέσεις 1-8) είναι:

    ΠΑΟ -Ολυμπιακός

    Μαρούσι-Περιστέρι

    Αρης-ΑΕΚ

    Ηρακλής-ΠΑΟΚ

    Ημερομηνίες διεξαγωγής:

    Πρώτοι αγώνες: 5-6/5

    Δεύτεροι αγώνες: 9/5

    Τρίτοι αγώνες αν χρειαστούν: 12-13/5.

    [20] ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (19:23 UTC+2)

    Μόλις σήμερα έγιναν γνωστές οι δύο ομάδες της Β' εθνικής που από τη νέα σεζόν θα αγωνίζονται στα μεγάλα σαλόνια. Πρόκειται για την Κέρκυρα που κέρδισε στην Καισαριανή τον Εθνικό Αστέρα με 2-1 και εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που μετά από 8 χρόνια πανηγυρίζει την άνοδό τους στην μεγάλη κατηγορία.

    Στο πρώτο παιχνίδι τα γκολ για την ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου σημείωσαν οι Παπαποστόλου στο 30' και Ζιάκας στο 69' , ενώ ο Εθνικός Αστέρας μείωσε στο 85' με τον Κωστή. Την ευκαιρία να διατηρήσει τις ελπίδες του για άνοδο έχασε ο Εργοτέλης, ο οποίος γνώρισε την εκτός έδρας ήττα από τη Νίκη Βόλου με 1-0. Τους βαθμούς της νίκης εξασφάλισαν ο Πατραϊκός σε βάρος του Λεβαδειακού (1-0) και ο Πανσερραϊκός σε βάρος του ΠΑΣ Γιάννινα (3-2).

    Τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής είναι:

    Εθνικός Αστέρας-Κέρκυρα 1-2

    Νίκη Βόλου-Λεβαδειακός 1-0

    Πατραϊκός-Καλαμάτα 2-0

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Εργοτέλης 1-0

    Πανσερραϊκός-Γιάννινα 3-2

    Απόλλων Αθηνών-Ατρόμητος Αθηνών 3-1.

    Δεν έγιναν οι αγώνες Κασσάνδρα-Παναχαϊκή και Φωστήρας-Απόλλων Καλαμαριάς

    Η βαθμολογία: Κέρκυρα 63, Απόλλων Καλαμαριάς 57, Εργοτέλης 51, Κασσάνδρα 49, Νίκη Βόλου 46, Ποσειδών Ν. Πόρων 46, Εθνικός Αστέρας 42, Λεβαδειακός 40, Καλαμάτα 38, Απόλλων Αθηνών 38, Πανσερραϊκός 37, Πατραϊκός 36, Ατρόμητος Αθηνών 34, Γιάννινα 30, Φωστήρας 3, Παναχαϊκή 1,

    Φωστήρας και Παναχαϊκή έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα.

    [21] Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο ΝΕΟΣ ΓΓΑ ΘΕΛΕΙ ΜΙΚΡΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (17:14 UTC+2)

    Οι ανοιξιάτικες παρουσιάσεις του σφυροβόλου Αλέξανδρου Παπαδημητρίου στέλνουν συνεχώς θετικά μηνύματα. Και αυτό γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνες αθλητές. Η εμφάνισή του στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης πριν από 15 περίπου ημέρες, αλλά και η χθεσινή συμμετοχή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων στην Καλαμάτα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού σημειώθηκαν βολές πάνω από τα 77μ.

    «Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου. Στο πρόσφατο διασυλλογικό πρωτάθλημα τα πήγα πολύ καλά. Το ίδιο έκανα και χθες στην Καλαμάτα όπου έστειλα στην σφύρα πάνω από τα 77 μέτρα», τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

    Τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις δύο τελευταίες διοργανώσεις ήταν θετικά και σίγουρα θα τον βοηθήσουν στη συνέχεια. «Τα συμπεράσματα ήταν θετικά. Σύντομα θα πάρω μέρος σε διάφορα μίτιγνκ. Ακόμη όμως δεν γνωρίζω σε ποια, αφού ακόμη δεν έχει βγει το αγωνιστικό μου πλάνο», αναφέρει ο Ελληνας πρωταθλητής.

    Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου που το τελευταίο χρονικό διάστημα γυμνάζεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά εντοπίζει πολλά προβλήματα, αφού έχει αρκετά παράπονα. «Οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν βοηθούν τους αθλητές που επιλέγουν να προπονηθούν εκεί. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν βοηθούν όλους τους αθλητές σε όλα τα αθλήματα. Ενδεχόμενα να είναι καλό για τους σπρίντερ και τους άλτες. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αθλητές που μένουν στα Βόρεια Προάστια και τον Πειραιά», αναφέρει ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής.

    Οσο για την ανάληψη των καθηκόντων του Κώστα Κουκοδήμου στην Γενική

    Γραμματεία Αθλητισμού; «Ο Κώστας είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει καλά τι χρειάζεται ο αθλητισμός για να πάει μπροστά. Ξέρει τον αθλητισμό, αφού ήταν πετυχημένος αθλητής τόσα χρόνια. Χρειάζεται απλά μια μικρή πίστωση χρόνου. Αν του δοθεί, τότε όλοι να είναι σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο. Το γεγονός ότι είναι από τη Βόρεια Ελλάδα σαφώς και θα βοηθήσει αναπόφευκτα», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

    Κυρ. Παρασίδης

    [22] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2004 (16:49 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κικ μπόξινγκ έχει ήδη αρχίσει. Η κορυφαία διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από αύριο μέχρι και τις 9 Μαϊου στο εκθεσιακό κέντρο της Κέρκυρας, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος όλοι οι κορυφαίοι αθλητές του χώρου.

    Η διοργάνωση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες, αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 55 χώρες με 1500 αθλητές. Οι χώρες που θα συμμετέχουν είναι: Ελλάδα, Ισλανδία, Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιρλανδία, Καναδάς, Σκόπια, Ιταλία, Μαρόκο, Ουγγαρία, Νότια Αφρική, Σουδάν, Υεμένη, Μπελαρούς, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Καμερούν, Μογγολία, Τουρκμενιστάν, Ρωσία, Γεωργία, Καμπαρντίνο, Καζακστάν, Ινδία, Νεπάλ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία, Ουκρανία, Σιέρα Λεόνε, Νιγιρία, Παλεστίνη, Λίβανος, Τουρκία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Φιλανδία, Κροατία, Μάλτα, Δανία, Λιχνεστάϊν, Λάτβια.

    Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με τους καλύτερους αθλητές που έχουν πολλές διακρίσεις στο διεθνές στερέωμα του αθλήματος, αλλά και με νέους που αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια καλή πορεία και ίσως την έκπληξη του πρωταθλήματος.

    [23] ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 2 Μαϊου 2004 (19:51 UTC+2)

    Με επίθεση από αέρος απάντησε ο ισραηλινός στρατός στην δολοφονία πέντε μελών οικογένειας Ισραηλινών. Τα ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν με τρεις πυραύλους 12ορωφο κτίριο από όπου μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Χαμάς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα.

    Νωρίτερα, σε επίθεση που σημειώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν επίσης.

    Όπως μετέδωσε το associated press η επίθεση κοντά στον οικισμό Γκους Κατίφ σημειώθηκε την ώρα που διεξάγεται δημοψήφισμα στο κόμμα του Λικούντ σχετικά με το σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να αποσύρει τους εβραϊκούς οικισμούς από της Γάζα. Οι δράστες άνοιξαν πυρ κοντά στον οικισμό Νετζέρ Χατζανι, σκότωσαν πέντε μέλη μιας οικογένειας και τραυμάτισαν έναν μοτοσικλετιστή. Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν τους δύο Παλαιστινίους.

    Με τηλεφώνημα στο Associated press ανέλαβαν την ευθύνη της «ηρωικής» αυτής επίθεσης, όπως τη χαρακτήρισαν, η ισλαμική Τζιχάντ και η Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης. Το Ισραήλ απαντώντας χαρακτήρισε «σφαγή» την επίθεση και καταδίκασε σφόδρα το γεγονός.

    [24] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 10 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Κιρκούκ, 2 Μαϊου 2004 (19:03 UTC+2)

    Ένας αμερικάνος στρατιώτης σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που σημειώθηκε σε βάση του συμμαχικού στρατού κοντά στη βόρεια πόλη του Ιράκ, Κιρκούκ, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικάνικου στρατού.

    Οι τραυματίες βρίσκονται στην πλησιέστερη μονάδα ιατρικής περίθαλψης ενώ δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

    Μέχρι στιγμής 145 αμερικάνοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το κύμα βίας που ξέσπασε της 1η Απριλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003 τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 747 νεκρούς αμερικάνους στρατιώτες.

    [25] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Βαρσοβία, 2 Μαϊου 2004 (17:06 UTC+2)

    Σύσσωμη παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Πολωνίας με απόφαση του πρωθυπουργού Λέτσεκ Μίλερ ενώ αύριο η χώρα εισέρχεται και επισήμως στην μεγάλη «ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ο Μίλερ που είχε αποφασίσει το Μάρτιο να παραιτηθεί πρόκειται να αντικατασταθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Μαρεκ Μπελκα, τον οποίο αναμένεται να διορίσει ο πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιεφσκι. Η παραίτηση του Πολωνού πρωθυπουργού, στην οποία προέβη ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε από την Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD) λόγω χαμηλής δημοτικότητας, έγινε δεκτή από τον πρόεδρο. Ο Μίλερ δεσμεύτηκε να παραιτηθεί καθώς προέκυψαν οικονομικά προβλήματα και αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα διαφθοράς που υποβάθμισαν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

    Ο Μπέλκα θα πρέπει τώρα να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου μέσα σε δύο εβδομάδες διαφορετικά θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

    [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 2 Μαϊου 2004 (15:39 UTC+2)

    Επίθεση Παλαιστινίων δέχτηκε ισραηλινό όχημα κοντά στον εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και τη μητέρα τους, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν επίσης.

    Όπως μετέδωσε το associated press η επίθεση κοντά στον οικισμό Γκους Κατίφ σημειώθηκε την ώρα που διεξάγεται δημοψήφισμα στο κόμμα του Λικούντ σχετικά με το σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να αποσύρει τους εβραϊκούς οικισμούς από της Γάζα. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πώς η επίθεση θα μπορούσε να επηρεάσει την ψηφοφορία.

    Οι δράστες άνοιξαν πυρ κοντά στον οικισμό Νετζέρ Χατζανι, σκότωσαν πέντε μέλη μιας οικογένειας και τραυμάτισαν έναν μοτοσικλετιστή. Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν τους δύο Παλαιστινίους.

    Με τηλεφώνημα στο Associated press ανέλαβαν την ευθύνη της «ηρωικής» αυτής επίθεσης, όπως τη χαρακτήρισαν, η ισλαμική Τζιχάντ και η Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης.

    Το Ισραήλ απαντώντας χαρακτήρισε «σφαγή» την επίθεση και καταδίκασε σφόδρα το γεγονός.

    [27] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

    Βαγδάτη, 2 Μαϊου 2004 (14:29 UTC+2)

    Ελεύθερος είναι ο αμερικανός πολίτης που είχε συλληφθεί ως όμηρος στη διάρκεια επίθεσης εναντίον αυτοκινητοπομπής από ενόπλους της ιρακινής αντίστασης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ και μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Πρόκειται για τον Τόμας Χάμιλ, που είχε απαχθεί στις 9 Απριλίου δυτικά της Βαγδάτης και ο οποίος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ, κατόρθωσε προφανώς να δραπετεύσει από το κτίριο όπου τον κρατούσαν οι απαγωγείς του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 May 2004 - 18:13:49 UTC