Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ "25"
  • [02] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ΑΚΥΡΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [03] ΜΠΡΟΣΤΑ Η Ν.Δ. ΜΕ 6,9% ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [04] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [05] ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] ΜΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ 1928 ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [09] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • [11] ME ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,02% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ Χ.Α.
  • [12] ΝΕΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [13] ΕΣΕΕ:"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ
  • [14] Ο Δ.ΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΠΣ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ
  • [16] ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΖΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ
  • [17] ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [18] ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΧΟΛΚΕΡΙ - ΣΟΛΑΝΑ
  • [19] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ
  • [21] ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [22] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [23] Δ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΗ
  • [24] ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ ΠΕΛΕ ΚΑΙ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
  • [25] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [26] ΔΕΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Μ. ΤΖΑΚΣΟΝ
  • [27] ΙΡΑΚΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [28] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
  • [29] ANΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ «ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»
  • [30] ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
  • [31] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ 30.000 ΠΟΔΙΑ
  • [32] ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ "ΕΛΛΗΝΟ- ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [01] ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ "25"

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (12:14 UTC+2)

    Μια ιστορική τομή αποτελεί, αναμφίβολα, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ένα γενναίο βήμα με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί της Ευρώπης. Δέκα χώρες, 75 εκατομμύρια άνθρωποι, εννιά γλώσσες και 740.000 τετραγωνικά χλμ προστίθενται από την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είναι, χωρίς άλλο, αποδεδειγμένο: Η σημασία κάθε νέας σελίδας που γράφεται στην παγκόσμια ιστορία είναι ευθέως ανάλογη με την αβεβαιότητα που γεννά για το περιεχόμενο των επόμενων.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που κατοικούν στις «παλιές» χώρες - μέλη διαισθάνονται ότι αρχίζει και γι' αυτούς μια νέα εποχή. Οσο για την ιστορικά φορτισμένη Πρωτομαγιά, που διόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε για να σηματοδοτήσει την επίσημη ένταξη των «νέων», δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα κάνει τους εργαζόμενους να αγκαλιάσουν με μεγαλύτερη θέρμη το αμφίβολο ευρωπαϊκό όραμα...

    Αναμφισβήτητα, πάντως, το ευρωπαϊκό «μπιγκ μπανγκ» μέλλει να αποδειχθεί μια ιστορική τομή. Μια τομή που θα οδηγήσει είτε στην πολιτική ένωση είτε στην πολιτική διάσπαση της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ως κατάληξη μια διαφορετική Ευρώπη.

    Όπως γράφει η «Ημερησία», απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες της διευρυμένης Ευρώπης επιχειρεί να δώσει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα αμοιβαίας γνωριμίας, φιλοξενεί τις απόψεις δέκα κορυφαίων λογοτεχνών των νέων χωρών-μελών. Οι λογοτέχνες παρουσιάζουν τη χώρα τους μέσα από τα δικά τους μάτια, αντικρίζουν την πρόκληση που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ενωση και προσπαθούν να τοποθετήσουν τις χώρες τους στη διευρυμένη ευρωπαϊκή οικογένεια. Χώρες με διαφορετική ιστορία αλλά με κοινό παρονομαστή, το όραμα μιας ενωμένης, οικονομικά ισχυρής και δημοκρατικής Ευρώπης προσθέτουν η κάθε μία τη δική της πινελιά στον καμβά της ευρωπαϊκής κοινότητας.

    ΠΟΛΩΝΙΑ

    Από την «Αλληλεγγύη» στο δρόμο της Ε.Ε.

    Του Πάβελ Χιούλε, συγγραφέα και αρθρογράφου στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza

    Το 1980 στάθηκα μπροστά στην πύλη των ναυπηγείων Λένιν στο Γκντάνσκ. Η απεργία είχε μόλις αρχίσει. Πρώτα τα ναυπηγεία και μετά ακολούθησαν εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Πλησίαζα στο τέλος των σπουδών μου και ήμουν ενταγμένος στο κίνημα της «Αλληλεγγύης», ίσως γιατί δεν έβλεπα κανένα μέλλον για μένα στην κομουνιστική Πολωνία. Κέρδιζα μόλις 14 δολάρια το μήνα. Μέχρι σήμερα ταξιδέψαμε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο ο οποίος είχε ευτυχές αποτέλεσμα. Όλα αυτά όμως είναι πια παρελθόν. Μπαίνουμε στην Ευρώπη σαν ένα πρώην κομουνιστικό κράτος με εδραιωμένη δημοκρατία, προβλήματα υποδομής και όχι ιδιαίτερα υψηλό εισόδημα. Κοιτάζοντας πίσω την πύλη των ναυπηγείων Λένιν βλέπω πως ένας ολόκληρος κύκλος έκλεισε μπροστά στα μάτια μου.

    Διάσημοι Πολωνοί: Φρεντερίκ Σοπέν, Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, Ρόμαν Πολάνσκι. Μεγαλύτερο δώρο στον Κόσμο: Οι έρευνες της Μαρί Κιουρί για τη ραδιενέργεια. Εθνικό ποτό: Βότκα Ζουμπρόβκα

    ΚΥΠΡΟΣ

    Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στη μιζέρια

    Της Νίκης Μαραγκού, ποιήτριας

    Περάσαμε τα σύνορα μέσα στην τουρκική πλευρά της Λευκωσίας, την ίδια κιόλας μέρα που ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε το άνοιγμα των φυλακίων στις 23 Απριλίου 2003, μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Με τον άντρα μου φτάσαμε στην παραλία της Αμμοχώστου, όπου ο παππούς μου είχε χτίσει ένα σπίτι. Στο δρόμο οι Τουρκοκύπριοι μας σταματούσαν. Ηθελαν απλά να μας μιλήσουν, ήταν τόσο φιλικοί. Τον περασμένο Φεβρουάριο μάθαμε για το δημοψήφισμα της επανένωσης και αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια για να επισκευάσουμε το σπίτι και να ζήσουμε εκεί. Η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι συνταρακτική, τόσο που δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως θα είναι η ζωή στην ΕΕ. Πηγαίνουμε συχνά στα Κατεχόμενα, πιστεύω ότι η «δική μου Κύπρος» είναι εκεί. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στη μιζέρια που μας περιβάλλει τόσο χρόνια.

    Διάσημοι Κύπριοι: Στέλιος Χατζηιωάννου, Τζορτζ Μάικλ. Εθνικό πιάτο: Σεφταλιά. Εθνικό ποτό: Κουμανταρία

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Η Ε.Ε. ίσως φέρει πολλά προβλήματα

    Του Άλες Καρ συγγραφέα και αρχισυντάκτη του πολιτιστικού περιοδικού Βalcanis

    Ανάμεσα στις χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ, η Σλοβενία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση για τρεις λόγους: Είναι η καλύτερα προετοιμασμένη, η λιγότερο γνωστή και η χώρα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο δημοψήφισμα περί ένταξης. Πρόκειται για μια χώρα που στην ιστορία της βρισκόταν προσαρτημένη στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και τη Γιουγκοσλαβία. Πώς μπορεί να επιβιώσει ένας λαός χωρίς δικό του κράτος και ισχυρή παράδοση; Με τις ψυχολογικές αρετές που αναπτύσσει. Η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη Σλοβενία, ωστόσο η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει στη Σλοβενία προβλήματα τα οποία δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί. Με την ένταξή της παύει να αποτελεί τον κυρίαρχο βορρά των Βαλκανίων και γίνεται απλά μια μικρή χώρα στη νότια Ευρώπη. Οι Σλοβένοι δεν θέλουν αυτό το ρόλο.

    Διάσημοι Σλοβένοι: Λέον Στούκελ, Ιβάνα Κόμπιλτσα. Εθνικό πιάτο: Μπούρεκ (είδος πίττας) Εθνικό ποτό: Ζγκάνιε (δυνατό μπράντι).

    ΤΣΕΧΙΑ

    Είναι μια γιγάντια οικονομική επιχείρηση

    Του Λούντβιχ Βάκουλικ, συγγραφέα πολέμιου του κομμουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας

    Η αίσθησή μου είναι ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης έχει στόχο τη δημιουργία μιας γιγάντιας οικονομικής επιχείρησης. Η κίνηση για συλλογική ασφάλεια δεν έχει ως κίνητρο τα ιδανικά και την ηθική, αλλά είναι ένα μέσο για την προστασία του κεφαλαίου το οποίο επιτέλους ενώνεται. Η υποβόσκουσα αρχή είναι αυτή της κοινής αγοράς. Το Σύνταγμα και η φιλοσοφία της Ευρώπης δεν περικλείουν τα αποτελέσματα κοινωνικής, οικολογικής και πνευματικής κριτικής. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη δεν προωθεί τη γνώση των λαών, αντιθέτως θα αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο γι? αυτούς. Υπάρχουν μόνο λίγοι από μας που τρέφουν τέτοιους φόβους, η πλειοψηφία των Τσέχων, ιδίως των νέων και κάθε αδαούς, προσβλέπουν ακριβώς στα υλικά αγαθά και την παρακμή.

    Διάσημοι Τσέχοι: Αντόνιν Ντβόρακ, Φράντς Κάφκα, Βάτσλαβ Χάβελ. Μεγαλύτερο δώρο στον Κόσμο: Σκόντα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Στα τσέχικα μπορεί κανείς να συντάξει ολόκληρες φράσεις χωρίς κανένα φωνήεν

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Είμαστε απαραίτητοι στο «διεθνές πάρτι»

    Του Τζορτζ Ζίρτες, ποιητή και μεταφραστή, βραβευμένου με το βραβείο ποίησης Faber

    Στον Πυγμαλίωνα του Μπερνάρ Σο, έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχει ο Ούγγρος γλωσσολόγος Νεπόμουκ. Τραχύς με μακριά μαλλιά, μιλά, όμως, άπταιστα 32 γλώσσες και όπως τονίζει «είμαι απαραίτητος στα διεθνή πάρτι»... Ισως το πρόσωπο αυτό αντικατοπτρίζει την Ουγγαρία, τον φόβο και την τραχύτητα της ουγγρικής ψυχής... Ισως πάλι, η ανάγκη για ακτινοβολία και λάμψη πηγάζει από την απεγνωσμένη προσπάθεια να αντισταθείς στις δυνάμεις που θέλουν το θάνατό σου... Παρά τη δυσνόητη, σχεδόν αφανή γλώσσα της, η Ουγγαρία έχει «γεννήσει» σπουδαία λογοτεχνία, γενεές Νομπελιστών... Το αίσθημα της απόγνωσης και της απομόνωσης υπερβαίνει το αίσθημα του ανταγωνισμού...

    Διάσημοι Ούγγροι: Αττίλας, Χουντίνι, Ραμόνε .Μεγαλύτερο δώρο στον κόσμο: Ο κύβος του ρούμπικ. Σημαντικότερο γεγονός: Κατά την επανάσταση του 1956, ένας εργάτης στο τραμ υπερασπίστηκε τον κινηματογράφο Corvina από τα ρωσικά άρματα μάχης μόνο με ένα πιστόλι.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Χαώδης η διαφορά με τις άλλες χώρες

    Του Μάριους Ιβασκεβίσιους, συγγραφέα

    Όταν προσπαθείς να περιγράψεις τη χώρα σου σε έναν μακρινό γείτονα, πρωτίστως στο μυαλό σου έρχεται η κυριότερη διαφορά και ομοιότητά σας... Στην περίπτωση της Λιθουανίας και της Βρετανίας, αυτή είναι κοινή: Η Ευρώπη. Η Βρετανία βρίσκεται στη μία άκρη, η Λιθουανία στην άλλη, η Βρετανία απολαμβάνει άριστες συνθήκες διαβίωσης, η Λιθουανία όχι... Τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεκατρία χρόνια πριν, η Λιθουανία βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας όταν σοβιετικά άρματα μάχης προέλαυναν στο Βίλνιους. Δεκατρία χρόνια μετά, το πολιτικό κλίμα παραμένει τόσο τεταμένο που ουδείς έχει χρόνο να μιλήσει για την ένταξη στην ΕΕ. Για τη Δύση, η Λιθουανία είναι μία χώρα πολιτισμένη και πολύ φτηνή.

    Διάσημοι Λιθουανοί: Σαμπόνις, Καρνισόβας, Μαρτσουλόνις (όλοι μπασκετμπολίστες). Μεγαλύτερο δώρο στον κόσμο: Το καλλιτεχνικό κίνημα Fluxus. Σημαντικότερο γεγονός: Οι τοπικές αρχές στο Βίλνιους ανέγειραν ένα άγαλμα του Φρανκ Ζάπα, ύψους 4 μέτρων.

    ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Αναζητούμε αίσιο τέλος στο παραμύθι

    Του Ντούσαν Ντούσεκ, συγγραφέα, ποιητή και επικεφαλής του τμήματος συγγραφής στην Ακαδημία Τεχνών της Μπρατισλάβα

    Η Βελούδινη Επανάσταση του 1989 έφερε την απελευθέρωση. Τα μάγια 40 ετών κομμουνισμού επιτέλους διαλύονταν... Ο πρίγκιπας νίκησε τον δράκο... 15 χρόνια μετά, όμως, ακόμα αναζητούμε το αίσιο τέλος σε αυτό το παραμύθι... Το 1993, ακολουθεί η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Ηταν δικό μας το λάθος, όταν στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας επιτρέψαμε στους εθνικιστές να πάρουν τα ηνία... Χρειαστήκαμε πέντε χρόνια για να διορθώσουμε το λάθος και μόλις στις εκλογές του 1998, ο κόσμος σταμάτησε να μας αντιμετωπίζει ως τη «μαύρη τρύπα της κεντρικής Ευρώπης». Η ζωή ήταν σκληρή για μας στην αυστο-ουγγρική αυτοκρατορία, λίγο καλύτερη στην Τσεχοσλοβακία και πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμα καλύτερη στην ΕΕ... Για μας είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του φυσιολογικού...

    Διάσημοι Σλοβάκοι: Γιούρο Γιάνοσικ (Σλοβάκος «Ρομπέν των Δασών»). Μεγαλύτερο δώρο στον κόσμο: Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Ράιχολντ.

    ΜΑΛΤΑ

    Επιβίωση χάρη στο θάρρος του λαού

    Του Τζο Φριτζιέρι, καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας

    Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην έκταση της Μάλτας που να συγκεντρώνει αυτό το συνονθύλευμα αρχαιολογικών, ιστορικών και καλλιτεχνικών θησαυρών. Το μεγαλείο προϊστορικών ναών, τα ανεξίτηλα σημάδια της ρωμαϊκής και αραβικής κυριαρχίας, τη λαμπρότητα των παλατιών που έκτισαν οι ιππότες... Οι δρόμοι στην περιοχή που διαμένω έχουν σχεδόν όλοι ονόματα Βρετανών συγγραφέων που επισκέφτηκαν τη Μάλτα και την αναφέρουν στα έργα τους. Ενας επαρχιακός δρόμος έχει το όνομα του Ερνλ Μπράντφορντ, Βρετανού συγγραφέα. Επλεξε το εγκώμιο ενός λαού που επιβίωσε, βασιζόμενος στο κουράγιο και το θάρρος του... Σαράντα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, η Μάλτα γιορτάζει την ένταξή της στην ΕΕ, με στιλ, με παρελάσεις, με πυροτεχνήματα...

    Διάσημοι Μαλτέζοι: Ρ. Ινγκλαντ (αρχιτέκτων), Μ. Γκάουτσι (τραγουδίστρια όπερας). Σημαντικότερο γεγονός: Ταινίες, όπως ο Μονομάχος, ο Κόμης Μοντεκρίστο, η Τροία, γυρίστηκαν στη Μάλτα.

    ΛΕΤΟΝΙΑ

    Να αναπνεύσουμε ελεύθερο αέρα

    Της Νόρα Ικστένα, προέδρου του Κέντρου Λογοτεχνίας της Λετονίας

    Οι εμπειρίες μας με τη δημοκρατία ποικίλλουν... Το 1934, ο πρωθυπουργός Ουλμάνις διέλυσε το Κοινοβούλιο, τα χρόνια, όμως, που ακολούθησαν έως τη σοβιετική κατοχή το 1941 ήταν περίοδος οικονομικής ευημερίας. Η Λετονία είχε έναν ηγέτη που αγαπούσε το λαό του... Μία βελούδινη δικτατορία... Δεν αισθανόμαστε μίσος προς άλλους λαούς... Στα πρώτα τριάντα χρόνια της ανεξαρτησίας μας, ήμασταν μία από τις ελάχιστες χώρες που προσέφεραν καταφύγιο στους εβραίους από τους ναζί. Δεν ζητούμε εκδίκηση... Αν και δεν υπάρχει έστω και μία οικογένεια Λετονών που δεν έχει υποστεί την καταπίεση του σοβιετικού καθεστώτος... Η Ευρώπη πλέον μας αντικρίζει... Ελπίζω όλοι μας να επιβιώσουμε, να αναπνεύσουμε ελεύθερο αέρα σε μία κοινή ζώνη αλληλεγγύης...

    Διάσημοι Λετονοί: Αρβίντς Μπλούμενταλς (ο αυθεντικός Κροκοδειλάκιας). Σημαντικότερο γεγονός: Το 1510, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο κόπηκε και στολίστηκε στη Ρίγα.

    ΕΣΘΟΝΙΑ

    Μήπως ήλθε η σειρά των νικητών;

    Του Γιάαν Καπλίνσκιτου κυριότερου ποιητή και βουλευτή από το 1992 έως το 1995

    Η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο είδη: Τους λαγούς και τους σκίουρους. Η Εσθονία είναι σκίουρος, ένας σκίουρος που μπορεί να διασχίσει τη χώρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Βλέπω συχνά ίχνη αρκούδας στο δρόμο προς τη στάση του λεωφορείου. Μέχρι την πρώτη δεκαετία του 19ου αιώνα, η Εσθονία δεν είχε ιστορία. Κάποτε προσπάθησα να μετρήσω πόσες φορές η πόλη μου, η Τάρτου, δέχθηκε εισβολή. Μέτρησα 15. Το εσθονικό κράτος γεννήθηκε υπό την επήρεια του κινήματος του Ρομαντισμού και είναι ακόμη η γη των χαμηλών μισθών και των χαμηλών τιμών. Είναι ακόμη η χώρα που χωρίζεται σε πλούσιους και φτωχούς. Και ίσως ήρθε τώρα η σειρά των νικητών να πληρώσουν το τίμημα της επιτυχίας τους, το τίμημα που μέχρι τώρα πλήρωναν μόνο οι χαμένοι.

    Μεγαλύτερο δώρο στον Κόσμο: Κazaa, τον ιστοχώρο δωρεάν ανταλλαγής μουσικών αρχείων mp3. Φημισμένος Εσθονός: Ο τερματοφύλακας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Sunderland, Μαρτ Πουμ

    [02] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ΑΚΥΡΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Απριλίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με απόφαση της διευρυμένης ιεράς συνόδου του, θεωρεί άκυρη την εκλογή των μητροπολιτών των Νέων Χωρών (Θεσσαλονίκη, Ελευθερούπολη, Κοζάνη) από την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Με την ομόφωνη απόφαση της συνόδου, επιβάλλεται το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που σημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα συλλειτουργεί με τον αρχιεπίσκοπο και δεν θα επικοινωνούν.

    Η απόφαση αναμένεται να αναγνωσθεί στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου και θα υπογραφεί από τις 42 επισκόπους που συμμετείχαν στη σύνοδο. Κατόπιν, ενδέχεται να υπάρξει διάγγελμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

    [03] ΜΠΡΟΣΤΑ Η Ν.Δ. ΜΕ 6,9% ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Σύμφωνα με την πρώτη μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εταιρία Greek Public Opinion (GPO), η «Νέα Δημοκρατία» προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 6,9 μονάδες, συγκεντρώνοντας στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 41,8%, έναντι 34,9% του ΠΑΣΟΚ.

    Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία Greek Public Opinion (GPO), για λογαριασμό της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, στο διάστημα 26-28 Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.951 ατόμων και από αυτήν προκύπτει επίσης ότι το 7% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ΚΚΕ, το 4,2% τον ΣΥΝ, το 2,6% τον ΛΑΟΣ, ενώ στο 1,2% βρίσκεται το ΔΗΚΚΙ.

    Στην παράσταση νίκης, για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, το 71,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα αναδειχθεί πρώτη η ΝΔ, έναντι 12% που υποστηρίζουν ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτημα για την εικόνα της κυβέρνησης, το 54,5% εκφράζεται θετικά ή μάλλον θετικά, το 14,3% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ουδέτερα το 27,5%, ενώ δεν γνωρίζει/ δεν απαντά το 3,7%.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στην εικόνα του πρωθυπουργού, θετικά ή μάλλον θετικά εκφράζεται το 60%, αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 13,4%, ουδέτερα το 23,9%, ενώ δεν γνωρίζει/ δεν απαντά το 2,7%.

    Για την εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, το 33,3% εκφράζεται θετικά ή μάλλον θετικά, το 27,3% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ουδέτερα το 37%, ενώ δεν γνωρίζει/ δεν απαντά το 2,4%.

    [04] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (12:25 UTC+2)

    Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στο θέμα των πανωτοκίων, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, μετά από συνάντηση που είχε στο υπουργείο με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει βρεθεί η χρυσή τομή με τις τράπεζες για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας περί πανωτοκίων, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο ακούει τις προτάσεις όλων, "η νομοθετική πρωτοβουλία όμως, ανήκει στην κυβέρνηση"._

    [05] ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

    Ουάσιγκτον, 30 Απριλίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του και αποτροπιασμό για την κακομεταχείριση από αμερικανούς στρατιώτες ιρακινών αιχμαλώτων, οι φωτογραφίες των οποίων έκαναν το γύρο του κόσμου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Αισθάνομαι αηδία γιατί κάποιοι κρατούμενοι είχαν μια τέτοια μεταχείριση. Η συμπεριφορά αυτή δεν αντικατοπτρίζει τη φύση του αμερικανικού λαού. Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ο τρόπος που ενεργούμε στην Αμερική'', τόνισε ο κ. Μπους και καταλήγοντας επισήμανε ''Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό''.

    Οι δηλώσεις Μπους έγιναν στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό Πολ Μάρτιν.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    «Η 1η του Μάη 2004 είναι μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή οικογένεια των 15 Κρατών Μελών διευρύνεται με την τυπική ένταξη δέκα νέων μελών, μέσα στα οποία ανήκει δικαιωματικά η Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε μήνυμά του για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και τη διεύρυνση ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «οι αξίες που υπηρετούνται με την πράξη αυτή μας εκφράζουν».

    «Το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης, το τέλος των τειχών που χωρίζουν ευρωπαίους πολίτες, το τέλος της Ευρώπης των πολέμων, το τέλος του εθνικού μίσους.

    των συγκρούσεων και της αντιπαράθεσης αποτελεί πλέον ιστορικό παρελθόν.

    Τα νέα μέλη εντάσσονται σε μια οικογένεια αξιών. Των αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της ελευθερίας, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού του διαφορετικού, της ασφάλειας που κατοχυρώνεται από την ανοιχτή κοινωνία», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και συμπληρώνει ότι «οι αξίες αυτές παραμένουν πάντα καθημερινός μας αγώνας».

    «Καλωσορίζουμε τους λαούς των νέων μας εταίρων στην Ευρώπη. Τους καλωσορίζουμε και στους κοινούς μας αγώνες για την πραγματοποίηση αυτών των αξιών.

    Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τον ευρύτερο Ελληνισμό. Ενας μεγάλος στρατηγικός στόχος γίνεται πραγματικότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από πολύχρονες σκληρές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, βρίσκεται στην πρωτοπορία των χωρών που εντάσσονται στην ΕΕ», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τους πρώην Προέδρους Γιώργο Βασιλείου και Γλάυκο Κληρίδη, τους Αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων και τις χιλιάδες των υπαλλήλων και πολιτών, που εργάσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες και ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Νοιώθω πραγματικά υπερήφανος γιατί σ' αυτόν τον εθνικό στόχο συνέβαλαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, σ' ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με δυσμενείς, πολλές φορές, συσχετισμούς δυνάμεων, και με το φορτίο της τουρκικής εισβολής, κατοχής και διαίρεσης του νησιού», σημειώνει και προσθέτει:

    «Σ' αυτήν την ιστορική διαδρομή, από τη δεκαετία του ΄80, δώσαμε δύσκολες μάχες. Με τον Κάρολο Παπούλια, με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και τον Θόδωρο Πάγκαλο (με την Μπέττυ Παπαζώη και τον Τάσο Γιαννίτση). Εργάσθηκαν για το στρατηγικό αυτό στόχο».

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι μέχρι την υπογραφή της πράξης προσχώρησης, τον Απρίλιο του 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας, δόθηκαν και κερδήθηκαν σημαντικές μάχες στην ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    «Από την υποβολή της αίτησης ένταξης τον Ιούλιο του 1990, περνώντας από σημαντικούς σταθμούς, όπως η απόφαση της ΕΕ το 1995 για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, μέχρι τις αποφάσεις του Ελσίνκι το 1999 και της Κοπεγχάγης το 2002, τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν ήταν αυτονόητο.

    Η ένταξη της Κύπρου είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και της ευρύτερης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και όλοι συνέβαλαν για να μπορούν σήμερα οι πολίτες της Κύπρου να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον τους στην ενωμένη Ευρώπη και την προοπτική επίλυσης του πολιτικού προβλήματος», υπογραμμίζει.

    «Στους δύσκολους αγώνες που θα ακολουθήσουν στην ΕΕ, η Ελλάδα και οι πολιτικές της δυνάμεις, με την εμπειρία που διαθέτουμε, θα σταθούμε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την ενίσχυση της πολιτικής της παρουσίας, για την ανάδειξη του ρόλου της, ως ευρωπαϊκή γέφυρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», τονίζει.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ακόμη ότι με την ένταξη των δέκα χωρών η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, διεθνείς, πολιτικές και οικονομικές και ότι από τις απαντήσεις που θα δοθούν εξαρτάται η μελλοντική της πολιτική και θεσμική φυσιογνωμία, η θέση της στο διεθνές σύστημα, η οικονομική της ανάπτυξη.

    «Σε αυτές τις προκλήσεις οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουν της δική τους συλλογική απάντηση, το δικό τους πολιτικό και κοινωνικό όραμα.

    Θα δώσουμε τη μάχη για την Ευρώπη των λαών, μια Ευρώπη που θα συμβολίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, το δικαίωμα σε εργασία, το δικαίωμα στην ποιοτική παιδεία για κάθε ευρωπαίο πολίτη, τη δημοκρατική λειτουργία, τη συμμετοχή των πολιτών και την ισχυρή και αυτόνομη παρουσία στο διεθνές στερέωμα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η διεύρυνση δημιουργεί νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες, αλλά και νέα προβλήματα προκλήσεις για τα κράτη-μέλη.

    Η Ελλάδα έχει κατακτήσει και εμπεδώσει την ισότιμη θέση της στην ΕΕ, έχει ενισχύσει την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική της ισχύ, με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη βάση πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε για τις νέες διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας. Η παρακαταθήκη αυτή αποτελεί τη στέρεη βάση και το ισχυρό κεκτημένο που πρέπει να διασφαλισθεί στη νέα Ευρώπη που πέρα από τον ανταγωνισμό της αγοράς διασφαλίζει την ανθρωπιά της συνοχής, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, του πολιτισμού και της γνώσης», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου.

    [07] ΜΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ 1928 ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Απριλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Στην άρση της πράξης του 1928 θα αναγκαστεί να προχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε περίπτωση που, όπως επισημαίνεται στην απόφαση της διευρυμένης Συνόδου του, δεν αρθεί η «κανονική ανωμαλία» που επήλθε με την εκλογή των μητροπολιτών στις Νέες Χώρες. Σημειώνεται ότι με την πράξη του 1928 παραχωρήθηκε η διοίκηση των μητροπόλεων των Νέων Χωρών στην Εκκλησία της Ελλάδος.

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί άκυρες τις εκλογές μητροπολιτών σε Θεσσαλονίκη, Ελευθερούπολη και Κοζάνη.

    Επέβαλε το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος , Χριστόδουλο , που σημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα επικοινωνεί με τον αρχιεπίσκοπο. Κάλεσε τους νέους μητροπολίτες να μην αναλάβουν τα καθήκοντα τους, διαφορετικά θα επιβάλει και σε αυτούς το επιτίμιο της ακοινωνησίας.

    Επίσης, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την εκλογή των νέων μητροπολιτών.

    Στην ομόφωνη απόφαση της συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισημαίνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος "υπέκλεψε δικαιώματα που δεν του ανήκουν".

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Για επίσημη επίσκεψη στις Η.Π.Α. αναχωρεί την Κυριακή 2 Μαϊου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Βουλγαράκης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ, με τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης, με τον Διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, με το Διοικητή της CIA Τζορτζ Τένετ, με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και με παράγοντες της Ελληνικής ομογένειας.

    Επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα επισκεφτεί και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

    Τον κ. Βουλγαράκη θα συνοδεύουν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π Παύλος Αποστολίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αστυνομικός διευθυντής Ελευθέριος Οικονόμου.

    Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [09] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Την πίστη και την εμμονή της στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και πληροφοριών διακηρύσσει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου και της Ελευθεροτυπίας.

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει ότι η αναγκαιότητα της διακήρυξης αυτής και η απόστασή της από συγκυριακού και τυπικού χαρακτήρα συνθηματολογίες αποδεικνύονται, μεταξύ άλλων, από δύο πρόσφατα στοιχεία: αφενός την επισήμανση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ότι στη διευρυνόμενη ενωμένη Ευρώπη οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μία συντονισμένη επιθεση σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές τους, η οποία επιβάλλει την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και τη χάραξη πολιτικής που θα εδραιώσει την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης. Αφετέρου τον ετήσιο απολογισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον οποίο ενενήντα δύο δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν το 2003 τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    "Στον ίδιο απολογισμό τονίζεται επίσης η ανάγκη για διεθνή δράση υπέρ της προστασίας δημοσιογράφων, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες περιοχές και επισημαίνεται πως εξίσου μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν δημοσιογράφοι που ερευνούν υποθέσεις κρατικής διαφθοράς ή σύνδεσης κρατικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.

    Οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν παρατηρούν τα φαινόμενα αυτά από απόσταση ασφαλείας. Αντιθέτως, αναλαμβάνουν στο ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης και της αγωνίας για την αντιμετώπισή τους που τους αναλογεί, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκονται σθεναρά στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις κα τις Συλλογικές Συμβάσεις και αντιδρούν αποφασιστικά σε κάθε κρούσμα διαπλοκής και εξαρτήσεων", επισημαίνεται στη διακήρυξη.

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι απέδειξαν σε δύσκολες εποχές και αποδεικνύουν καθημερινά, ότι θεωρούν ύψιστο αγαθό την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πληροφόρηση και την τήρηση της δεοντολογίας και διακηρύσσουν για μία ακόμη φορά ότι η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Αύξηση 9,3% παρουσίασε το Φεβρουάριο του 2004 ο γενικός δείκτης τιμών εκροών του τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2003, βάσει των προσωρινών στοιχείων που ανακοίνωσε η διεύθυνση Οικονομικών και Βραχυχρόνιων Δεικτών της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών εκροών του μηνός Φεβρουαρίου 2004 προς τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο 2004, προκύπτει αύξηση 4,0%.

    Ο γενικός δείκτης τιμών εκροών εντός της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004 (σύγκριση του δείκτη τιμών Φεβρουαρίου 2004 προς το δείκτη τιμών Δεκεμβρίου 2003), παρουσίασε αύξηση 9,4%. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία κατά 4,0% το μήνα Φεβρουάριο 2004 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο 2004, οφείλεται στις ακόλουθες ποσοστιαίες μεταβολές:

    ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 5,4%

    -Δημητριακά και ρύζι: 0,1%

    -Βολβοί και ριζώματα: 1,7%

    -Νωπά λαχανικά: 15,4%

    -Νωπά φρούτα και εσπεριδοειδή: 10,1%

    -Οίνος: 0,1%

    -Ελαιοκομικά προϊόντα: 0,1%

    -Κτηνοτροφικά φυτά: 2,2%

    -Άνθη: 2,8%

    ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 0,1%

    -Κρέατα: -0,3%

    -Γάλα: 0,7%

    -Αυγά: 1,0%

    -Λοιπά πρωτογενή προϊόντα: -0,2%

    Οι λοιποί δείκτες τιμών εκροών, δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή και είχαν μικρότερη επίδραση στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών εκροών.

    Επίσης, ο γενικός δείκτης τιμών εισροών του τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας κατά το μήνα Φεβρουάριο 2004 σε σύγκριση με το μήνα Φεβρουάριο 2003, παρουσίασε αύξηση 4,5%. Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών εισροών του μηνός Φεβρουαρίου 2004 προς τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο 2004, προκύπτει αύξηση 0,8%.

    Ο γενικός δείκτης τιμών εισροών εντός της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004 (σύγκριση του δείκτη τιμών Φεβρουαρίου 2004 προς το δείκτη τιμών Δεκεμβρίου 2003), παρουσίασε αύξηση 1,5%. Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισροών στη γεωργία-κτηνοτροφία κατά 0,8% το μήνα Φεβρουάριο 2004 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο 2004, οφείλεται στις ακόλουθες ποσοστιαίες μεταβολές:

    ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΜΕΣΑ: 1,0%

    -Σπόροι: 1,1%

    -Ενέργεια και λιπαντικά: -0,7%

    -Λιπάσματα: 1,2%

    -Γεωργικά φάρμακα: 0,5%

    -Κτηνιατρικά φάρμακα: 0,8%

    -Ζωοτροφές: 2,0%

    -Εργαλεία και εφόδια: 0,2%

    -Συντήρηση και επισκευή μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων : 0,5%

    ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: 0,2%

    -Μηχανήματα και εγκαταστάσεις: 0,2%

    -Περιστρεφόμενα μονοαξονικά μηχανήματα: 0,5%

    -Μηχανήματα καλλιέργειας: 0,1%

    -Γεωργικοί ελκυστήρες: 0,6%

    -Λοιπά οχήματα: 0,2%

    Οι λοιποί δείκτες τιμών εισροών, δεν παρουσίασαν αξιόλογες μεταβολές και είχαν μικρότερη επίδραση στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών εισροών.

    [11] ME ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,02% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Την αρνητική όψη της μεγάλης επιρροής των τραπεζικών μετοχών στη Σοφοκλέους είδε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η ελληνική αγορά, καθώς οι συγκεκριμένοι τίτλοι, που τις προηγούμενες ημέρες πρωταγωνίστησαν στην άνοδο, σήμερα Παρασκευή ηγήθηκαν της πτώσης.

    Οι ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες και γενικά στα blue chips, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οδήγησαν τον γενικό δείκτη τιμών σε απώλειες της τάξης του 1,02%.Αξιοσημείωτες εντολές πωλήσεων δόθηκαν επίσης στους κλάδους των βασικών μετάλλων, της πληροφορικής, των κατασκευών και του λιανεμπορίου.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα στις 2.517,62 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.510,63 και τις 2.541,12. Ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 147,8 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, μόνο οι 115 ενισχύθηκαν, έναντι 188 πτωτικών και 80 στάσιμων.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή πτώση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική, μετά τις κερδοφόρες συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος, δεδομένου ιδίως ότι θετικές εταιρικές ειδήσεις -όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας- είχαν προ πολλού προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στις τιμές.

    Απώλειες κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Kατά 1,08% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,99% και 0,38% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 1,02% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση έξι που αντιστάθηκαν στο πτωτικό ρεύμα και έκλεισαν ενισχυμένοι. Πρόκειται για τους δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (1,55%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,98%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (0,47%), των συμμετοχών (0,17%) και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,29%).

    Στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών, που παρουσίασε και τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή, τα "θεμέλια" της ανόδου ήταν ...τσιμεντένια. Συγκεκριμένα, πρωταγωνίστησε η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ, που κατέγραψε μεγάλα κέρδη (κ: 3,55% και πο: 4,18%), μετά την ανακοίνωση της τσιμεντοβιομηχανίας ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 24ης Μαΐου θα συζητήσει το split των μετοχών στα δύο, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 67,1 εκατ. ευρώ και τη διανομή μερίσματος 0,95 ευρώ. Σημαντική άνοδο, σε ποσοστό 2,37%, σημείωσε ο τίτλος ALFA-ALFA ENERGY.

    Στον αντίποδα, την πιο αισθητή πτώση, σε ποσοστό 1,58%, παρουσίασε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, αντανακλώντας τις ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (-1,03%), ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (-1,30%), ΜΑΪΛΛΗ (-1,97%) και ΣΙΔΕΝΟΡ (-1,30%).

    Κατά 1,37% υποχώρησε ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις ολοένα θετικότερες ειδήσεις για την πορεία των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη. Τα ιδιαίτερα ικανοποιητικά μεγέθη τριμήνου που ανακοίνωσε η ΕΘΝΙΚΗ μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης, αλλά και η συνακόλουθη αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της στα 28,7 ευρώ από τη UBS, δεν έφεραν κέρδη για τον τίτλο. Συγκεκριμένα, η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,56%.

    Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 2,11%, κατέγραψε και η ALPHA BANK, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη της για το τρίμηνο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών και οδήγησαν στην αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της (επίσης από τη UBS). Ποσοστό 1,66% έχασε η μετοχή της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ενώ EFG EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχώρησαν κατά 0,67% η πρώτη και 1,80% η δεύτερη.

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο (-1,50%), σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν μέχρι τέλους οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,78%) και της COSMOTE (-1,18%). Αντίθετα, στο θετικό πρόσημο γύρισε τελικά ο τίτλος της FORTHNET (0,67%), ενώ και η μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ διαφοροποιήθηκε από την πτωτική τάση (1,05%).

    Με απώλειες έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (-1,28%), των βιομηχανιών (-0,63%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,26%), των εταιριών επενδύσεων (-0,71%), των κατασκευών (-1,30%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,97%), του λιανικού εμπορίου (-1,13%), της πληροφορικής (-1,43%), των τροφίμων-ποτών (-0,88%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,67%).

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (δικαίωμα: 100,0%), ΛΑΝΑΚΑΜ (10,81%) και ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (10,64%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωναν κατά σειρά οι τίτλοι του ΠΑΪΡΗ (-12,33%), του ΚΟΡ-ΦΙΛ (πο: -11,89%) και του ΜΠΟΥΤΑΡΗ (πα:-8,87%). Kατά 1,12% και 0,38% αντίστοιχα, υποχώρησαν οι τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ._

    ΑΛ.Γ

    [12] ΝΕΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Aπό τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Εμπορικής Τράπεζας, τις τοποθετήσεις των οποίων ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του ομίλου. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που θα ισχύσουν είναι οι εξής:

    -Στον κ. Ευάγγελο Αθανασίου του Κωνσταντίνου ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δικτύων.

    -Στον κ. Christian Jacques ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Σχεδιασμού Προϊόντων και Μάρκετινγκ.

    -Στον κ. Ιωάννη Παρλίτση ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Πληροφορικής (Chief Information Officer).

    -Στον κ. Ανδρέα Μπεκιάρη ανατίθενται καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Εργασιών.

    Κατά τα λοιπά, ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Δεδούσης τοποθετείται σύμβουλος διοίκησης σε θέματα Λιανικής Τραπεζικής. Παράλληλα, η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, Όλγα Βομβορίδη, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου διοίκησης σε θέματα πληροφορικής.

    [13] ΕΣΕΕ:"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Αβάσιμες χαρακτήρισε τις ανησυχίες περί πιθανού κύματος ανατιμήσεων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δημήτρης Αρμενάκης, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες φήμες "δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση" και ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί "υπό άκρως ανταγωνιστικό καθεστώς".

    Οπως υπενθύμισε σήμερα ο ίδιος, η περίοδος της Ολυμπιάδας συμπίπτει με εκείνη των θερινών εκπτώσεων, στη διάρκεια των οποίων οι τιμές μειώνονται μέχρι και κατά 50%. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ.Αρμενάκη, οι ανησυχίες αυτές είναι "τεχνητές" και αναπαράγονται από ορισμένα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν ως στόχο να συκοφαντήσουν τη χώρα μας και να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στους δυνητικούς επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ.Αρμενάκης απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της κινδυνολογίας και ανάδειξη της καλής πλευράς της αγοράς.

    "Η ΕΣΕΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την δημιουργούμενη ατμόσφαιρα για την εικόνα της χώρας συνολικά, η οποία δεν έχει καμία δικαιολογητική βάση. Από ποια στοιχεία και με ποια δεδομένα καταλήγουν σε τόσο επιπόλαια και παράλογα συμπεράσματα οι «ανησυχούντες» για κύμα ανατιμήσεων στο εμπόριο, που συνειρμικά οδηγεί σε τεχνητή παραπλάνηση ή και εξαπάτηση των επισκεπτών καταναλωτών; Είναι ένα ερώτημα και χρειάζεται μια πειστική απάντηση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Αρμενάκης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε επίσης ότι η Συνομοσπονδία είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τέτοιες σκέψεις και πρακτικές είναι εκτός των σχεδιασμών του ελληνικού εμπορίου σε όλες τις ολυμπιακές πόλεις, "αλλά και στις μη ολυμπιακές πόλεις και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, όπου οι εμπορικές επιχειρήσεις σέβονται τους ξένους επισκέπτες καταναλωτές".

    Σύμφωνα με τον κ.Αρμενάκη, τα μεμονωμένα κρούσματα κακής συμπεριφοράς ορισμένων, που κινούνται μακράν του οργανωμένου εμπορίου, κάτι άλλωστε που συμβαίνει και σε άλλες χώρες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να διογκώνονται και να γενικεύονται, διότι μόνον τους οικονομικούς ανταγωνιστές της χώρας εξυπηρετούν και όχι τα πραγματικά συμφέροντα της οικονομίας μας.

    "Η ΕΣΕΕ κάνει έκκληση προς όλους να υποστείλουν αυτήν την κινδυνολογία, να αναδείξουν την καλή πλευρά της αγοράς και της κοινωνίας, που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία και να εργασθούμε όλοι μαζί για να κεφαλοποιήσουμε το μεγάλο και μοναδικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων για την επόμενη ημέρα", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ._

    [14] Ο Δ.ΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΠΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Ο χημικός μηχανικός Δημήτριος Καρδοματέας διορίζεται πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Μ.Ο.Δ), κατόπιν απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιου Αλογοσκούφη.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, η σύνθεση του νέου εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου της ΜΟΔ, το οποίο θα έχει τριετή θητεία, είναι η εξής:

    1. Καρδοματέας Δημήτριος, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΕΠΑ, ως Πρόεδρος

    2. Ζηρίνης Ιωάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος Εκδόσεων «ΚΡΙΤΙΚΗ Α.Ε, ως μέλος

    3. Πεντάζος Ηλίας, Οικονομολόγος, ως μέλος

    4. Δεληγιάννης Φωκίων, Μηχανολόγος Μηχανικός, Συντονιστής Βιομηχανικών Υποδομών και ανάπτυξης του ΣΕΒ, ως μέλος

    5. Καλουδιώτης Δημήτριος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως μέλος

    6. Δασμάνογλου Παναγιώτης, Δικηγόρος, ως μέλος

    7. Κωστής Σταμάτιος, Οικονομολόγος, ως μέλος

    8. Κακαουνάκη Σταυρούλα, Οικονομολόγος, ως μέλος

    9. Δόλγυρας Ηλίας, εκπρόσωπος ΑΔΕΔΥ, ως μέλος._

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ FITCH

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εκφράζει την ικανοποίησή του από την αξιολόγηση που έτυχε η Κύπρος από τον Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας ''Fitch Ratings''.

    Ο διεθνής Οίκος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι από την 1η Μαΐου 2004 έχει αναβαθμίσει το ανώτατο όριο βαθμολογίας των δέκα χωρών που εντάσσονται ως πλήρη μέλη στην Ε.Ε., δηλαδή την Κύπρο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και την Τσεχία κατά δύο βαθμίδες ψηλότερα από τη βαθμολογία των κυβερνήσεων τους ώστε να επιτρέψει στους ιδιωτικούς οργανισμούς αυτών των χωρών να δανείζονται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με καλύτερους όρους.

    Ο Οίκος Fitch πιστεύει ότι με την ένταξη στην Ε.Ε., μειώνονται αισθητά οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ιδιωτικοί οργανισμοί από την Κύπρο και τις άλλες εννέα χώρες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου θεωρεί ιδιαίτερα θετική αυτή την εξέλιξη, η οποία αντικατοπτρίζει τα ωφελήματα που θα έχει η Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Επίσης, αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα αυτού, στα πλαίσια της λειτουργίας της οικονομίας εντός της ΕΕ, η Κύπρος θα είναι σε θέση να πετύχει οικονομική σταθερότητα και πραγματική σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά οικονομικά μεγέθη, γεγονός που θα οδηγήσει στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΖΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ

    Αγκυρα, 30 Απριλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Εντονα ενοχλημένη από τη στάση των οχτώ Αζέρων βουλευτών στη χθεσινή ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τη συμμετοχή βουλευτών της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης και των Επιτροπών της, εμφανίζεται η τουρκική πλευρά.

    Χαρακτηριστικά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που θεωρούν ότι λόγω της αποχής των Αζέρων βουλευτών τα πράγματα πήραν την τροπή που ήθελαν, όπως επισημαίνεται, οι Ελληνοκύπριοι.

    Η Hurriyet προβάλλει το θέμα πρωτοσέλιδα, με τίτλο «Η μεγάλη ντροπή του κ.Ιλχάμ» και γράφει ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απορρίφθηκε η έκθεση η οποία θα εξασφάλιζε, για πρώτη φορά μετά το 1964, τη συμμετοχή των (λεγόμενων) ''βουλευτών της ΤΔΒΚ'' στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με πρόταση για τροποποίηση που υποβλήθηκε, υιοθετήθηκε το να λαμβάνει μέρος η (λεγόμενη) ''αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ'' στα πλαίσια της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας.

    Πριν από την ψηφοφορία που έγινε, η τουρκική αντιπροσωπεία, γράφει η Hurriyet, βασίζονταν στους οχτώ Αζέρους βουλευτές. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεβ, είχε πει πως ²θα αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ στην περίπτωση που η Ε/Κ πλευρά πει 'όχι' στο δημοψήφισμα², αύξησε ακόμη περισσότερο την προσδοκία αυτή.

    Όμως, ο ευρισκόμενος στο Στρασβούργο Ιλχάμ Αλίγιεβ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε ότι δεν έδωσε καμία υπόσχεση για την αναγνώριση και στη συνέχεια οι Αζέροι βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Η Τουρκία δέχθηκε το μεγαλύτερο κτύπημα σχετικά με την Κύπρο, από το Αζερμπαϊτζάν, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

    Το Αζερμπαϊτζάν και παλαιότερα, αφού είχε γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη δεξίωση που έδωσε αμέσως μετά, δεν είχε καλέσει τον (λεγόμενο) ''Πρόεδρο της Βουλής της ΤΔΒΚ'', με την αιτιολογία ότι η «χώρα» αυτή δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

    [17] ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Σκόπια, 30 Απριλίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, μάλιστα, το επόμενο διάστημα, εκφράζει σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο Μαυροβούνιος ομόλογός του, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου εύχεται, επίσης, να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες της ΠΓΔΜ για ένταξη στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    [18] ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΧΟΛΚΕΡΙ - ΣΟΛΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 30 Απριλίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξετάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στην επαρχία (UNMIK) Χάρι Χόλκερι με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χόλκερ τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Σολάνα πολλά ζητήματα, από τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας στο Κόσοβο ως την αποκέντρωση και την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον κ. Σολάνα η συνάντηση ήταν μία ευκαιρία για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις μετά το πρόσφατο κύμα βίας στο Κόσοβο. Ο κ. Σολάνα ζήτησε από τον κ. Σολάνα λεπτομερή αναφορά για τα μέτρα που έλαβαν η UNMIK και οι προσωρινές αρχές στο Κόσοβο για την αποκατάσταση της ασφάλειας μετά τα αιματηρά επεισόδια του Μαρτίου.

    Οι κ.κ. Χόλκερι και Σολάνα συμφώνησαν ότι οι τρεις προτεραιότητες για το Κόσοβο είναι η ανοικοδόμηση των κτιρίων που πυρπολήθηκαν και υπέστησαν ζημιές συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών, η εφαρμογή των προτύπων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα και η οικονομική ανάκαμψη.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει ιστορική ευθύνη για τη συγκεκριμένη περιοχή της ηπείρου και πρέπει ενεργότερα να εμπλακεί στην επίλυση των προβλημάτων του Κοσόβου.

    [19] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 30 Απριλίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά από τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους προέδρους των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Κατά τη συζήτηση που είχε ο κ.Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, ανέφερε ότι από τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στο νησί προέκυψε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν λύση.

    Αφού δε επεσήμανε πως θα πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη στην επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να ενοποιηθούν μ' όλο τον κόσμο, τόνισε ότι και η Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία η Τουρκία έχει ισχυρές και ιδιαίτερες σχέσεις, πιστεύει ότι δεν θα στερήσει την υποστήριξή της στις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Λίγο μετά την τηλεφωνική επαφή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ.Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, τον οποίο ευχαρίστησε για την ισχυρή υποστήριξη που εξασφάλισαν οι Η.Π.Α. καθώς και για την εποικοδομητική συμβολή τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, πριν την 1η Μαΐου.

    Ο κ.Ερντογάν είπε πως έχει χαθεί μία ευκαιρία από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου λύσης στο δημοψήφισμα και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν είναι υπεύθυνοι, όπως είπε, για το αποτέλεσμα αυτό, δεν θα πρέπει να περιέλθουν σε μειονεκτική θέση.

    Σημείωσε δε ότι έφθασε ο καιρός οι Τουρκοκύπριοι να ενοποιηθούν με όλο τον κόσμο και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους, έτσι ώστε να ξεπερασθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

    [20] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής ISSF, το οποίο αποτέλεσε ταυτόχρονα και Αθλητική Διοργάνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έλαβαν μέρος 1.024 σκοπευτές από 88 χώρες. Αγωνίσθηκαν στο κοινώς παραδεκτό καλύτερο και πιο σύγχρονο σκοπευτήριο του κόσμου, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της σκοπευτικής τεχνολογίας. Στις αποστολές περιλαμβάνονταν 520 συνοδοί. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης απασχολήθηκαν 720 εργαζόμενοι και εθελοντές. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ήταν 82 και στο σύνολο τους δήλωσαν απόλυτα ευχαριστημένοι από τη Διοργάνωση.

    «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής. Θα έρθω και πάλι για να δω τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες στη μακρόχρονη ιστορία του αθλήματος», δήλωσε μετά το τέλος των αγώνων ο Horst G. SCHREIBER, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Σκοποβολής (ISSF).

    Στο 17ο και τελευταίο αγώνισμα του προγράμματος, το σκητ ανδρών, ο τελικός ήταν πραγματική μάχη. Μετά και από το μπαράζ, ο Νορβηγός Tore BROVOLD με 147/150 (123+24) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη διαδικασία του shoot off (9-8), με δεύτερο τον William ROY από τις ΗΠΑ που είχε επίσης 147 (123+24). Σε άλλο shoot off (που έληξε 6-5) για την τρίτη θέση, ο Boris TIMOFEJEVS (Λετονία) πήρε τελικά το χάλκινο μετάλλιο με 146 (122+24) αφήνοντας τέταρτο τον Νορβηγό Herald JENSEN 146 (124+22) που μπήκε πρώτος στο μπαράζ. Στο shoot off κρίθηκαν και οι άλλες δύο θέσεις του τελικού, όπου ο Ennio FALCO 145 (122+23) ήταν πέμπτος (4-3) με έκτο τον Richard BRICKELL 145 (122+23).

    Ο Γιώργος ΣΑΛΑΒΑΝΤΑΚΗΣ κατετάγη τελικά 7ος με 122/125, με τρίτο κατά σειρά αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο με σκορ πάνω από 120. Ο Έλληνας σκοπευτής ήταν άτυχος, γιατί έχασε τη συμμετοχή του στον τελικό μετά από shoot off που έδωσε με άλλους τρεις αθλητές οι οποίοι είχαν και αυτοί 122/125. Ο έφηβος Ευθύμιος ΜΙΤTΑΣ έκανε έναν ακόμα πολύ καλό αγώνα και κατέλαβε την 10η θέση με 120/125, ενώ ο Αλέξανδρος ΕΞΑΡΧΟΥ ήταν 96ος με 109/125.

    Τρεις σκοπευτές που είχαν κατακτήσει μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, ανέβηκαν στο βάθρο του αγωνίσματος των τριών στάσεων ανδρών 50 μ., την τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής ISSF. Μετά από έναν συναρπαστικό τελικό, νικητής ήταν ο Ρώσος Artem KHADJIBEKOV με 1271,6 (1175/1200). Χάρισε στη Ρωσία το 12ο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2000 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Σλοβένος Rajmond DEBEVEC, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 1269,7 (1170/1200), μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση στο τελικό. Από την 7η θέση με συνεχόμενες επιτυχημένες βολές, ανέβηκε 2ος. Το χάλκινο μετάλλιο, πήρε πάνω στο νήμα, ο δεύτερος στο Σύδνεϋ, Φινλανδός Juha HIRVI, με 1269,2 (1172/1200).

    Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχώρισε εκείνη του Πελοπίδα ΗΛΙΑΔΗ, ο οποίος με την καλή επίδοση 1152/1200 κατατάχθηκε 49ος. Ο Βαγγέλης ΛΙΟΓΡΗΣ με 1137/1200 ήταν 68ος και ο Ιγνάτιος ΨΥΛΛΑΚΗΣ, με 1116/1200 έκλεισε την λίστα των 70 συμμετοχών.

    Στην κατάταξη των μεταλλίων, η Ρωσία με 12 μετάλλια επικράτησε της Κίνας, που έμεινε στα 10. Ακολούθησε η Γερμανία με 3 μετάλλια.

    [21] ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Λάρισα, 30 Απριλίου 2004 (16:17 UTC+2)

    Πενθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τραγικό θάνατο σε τροχαίο, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας Λάρισας, βρήκε σήμερα το μεσημέρι ο Θωμάς Ανδριάς, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε υπάλληλος στην Ομοσπονδία, ενώ το τελευταίο διάστημα, είχε αναλάβει χρέη φροντιστή στην Ολυμπιακή ομάδα.

    Μάλιστα ο Ανδριάς, πατέρας τριών παιδιών, είχε συνοδεύσει την ομάδα του Στράτου Αποστολάκη, στο πρόσφατο παιχνίδι της, που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, με αντίπαλο την Γερμανία.

    [22] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (15:04 UTC+2)

    «Για δυο εβδομάδες η Αθήνα θα είναι το ασφαλέστερο μέρος του κόσμου», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα THE GUARDIAN η χρυσή Ολυμπιονίκης των 400 μέτρων με εμπόδια στη Βαρκελώνη Σάλλυ Γκάνελλ. Στο ίδιο άρθρο ο Ολυμπιονίκης στα 110 μέτρα με εμπόδια Κόλιν Τζάκσον τονίζει: «Προπονούμαι ακόμα με αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κανείς τους δεν ανησυχεί για την Ασφάλεια».

    Στο μεταξύ, σε άρθρο της που παρουσιάζει το Πρόγραμμα Ασφάλειας των Αγώνων και φιλοξενείται στο διαδικτυακό τόπο του NBC, η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου τονίζει: «Στόχος μας είναι να υποδεχθούμε όλο τον κόσμο σε ασφαλές περιβάλλον και εργαζόμαστε σκληρά γι' αυτό».

    Τέλος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του για το Ολυμπιακό Κίνημα ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, υπογραμμίζει, αναφερόμενος στους Αγώνες της Αθήνας, πως «ό,τι είναι απαραίτητο για την καλή διεξαγωγή των Αγώνων θα είναι εγκαίρως έτοιμο».

    [23] Δ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Η Ευρώπη αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο οποίος εξετάζει σοβαρά την πρόταση που δέχτηκε από την ιταλική Λάτσιο.

    Ο 26χρονος τερματοφύλακας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους σπουδαστές του Κολεγίου Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Δομή, υποστήριξε πως έχει προτάσεις επίσης και από ομάδες της Αγγλίας: «Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η Λάτσιο, γι αυτό θα περιμένω μερικές μέρες να δω πως θα πάνε οι διαπραγματεύσεις».

    Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος ερωτηθείς εάν θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό είπε: «Έχουν αλλάξει πολλά τον τελευταίο καιρό», ενώ επανέλαβε πως το κεφάλαιο Ολυμπιακός έχει κλείσει οριστικά.

    [24] ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ ΠΕΛΕ ΚΑΙ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (14:41 UTC+2)

    Ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Πελέ και ο «απόγονός» του, αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρονάλντο, θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στους δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο μεγάλο ταξίδι που κάνει σ' όλον τον κόσμο πριν καταλήξει εκ νέου στην Αθήνα.

    Ο Πελέ και ο Ρονάλντο θα είναι δύο από τους 49 Βραζιλιάνους λαμπαδηδρόμους που θα τρέξουν με την Ολυμπιακή Φλόγα, στις 13 Ιουνίου. Ο Πελέ θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος και ο Ρονάλντο ο τελευταίος στην πορεία, συνολικής απόστασης 45 χιλιομέτρων, της φλόγας στην πόλη της Κόπα Καμπάνας.

    Σε δηλώσεις του ο μεγάλος Πελέ τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ, ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ολυμπιακής επιτροπής, Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Ρονάλντο είπε: «Ο Ρονάλντο είναι ο πιο διάσημος αθλητής, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο και δέχτηκε με χαρά να λάβει μέρος στη λαμπαδηδρομία».

    [25] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 30 Απριλίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Τριάντα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο του Λιανγκτζιάχ στην επαρχία Σανσί της Βόρειας Κίνας στις 7.40 τοπική ώρα.

    Από τους 49 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης οι 13 μόνο κατόρθωσαν να σωθούν, ενώ 2 παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Η έρευνα για το δυστύχημα διεξάγεται δύσκολα, δεδομένου ότι το ορυχείο βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή.

    [26] ΔΕΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Μ. ΤΖΑΚΣΟΝ

    Νέα Υόρκη, 30 Απριλίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Δέκα κατηγορίες για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου απαγγέλθηκαν σήμερα στον αμερικανό καλλιτέχνη Μάικλ Τζάκσον από δικαστήριο της Σάντα Μαρία στις ΗΠΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 45χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες εναντίον του, κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, και για απόπειρα απαγωγής ανηλίκου.

    Ο Τζάκσον,προσήλθε στο δικαστήριο με τον αέρα σταρ, φορώντας μαύρο κοστούμι, κόκκινη γραβάτα, κόκκινο περιβραχιόνιο και γυαλιά, χαιρετώντας τους δεκάδες θαυμαστές του που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το δικαστήριο.

    [27] ΙΡΑΚΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Βαγδάτη, 30 Απριλίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών ανακοίνωσε τον σχηματισμό ιρακινής δύναμης ασφαλείας που θα ονομάζεται ''Ταξιαρχία της Φαλούτζας'' και θα είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση της τάξης στην πόλη, προσθέτοντας ότι οι αμερικανοί πεζοναύτες θα διατηρήσουν ορισμένες θέσεις εντός και γύρω από τη Φαλούτζα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Η 1η εκστρατευτική δύναμη πεζοναυτών επιβλέπει τον σχηματισμό του πρώτου τάγματος της Ταξιαρχίας της Φαλούτζας στο πλαίσιο των προσπαθειών που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας'' στην πόλη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    ''Οπως η πλειοψηφία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, το τάγμα αυτό θα στρατολογήσει πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού και θα εργαστεί στη Φαλούτζα, στο πλευρό των αμερικανών πεζοναυτών, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πόλη'', επισημαίνεται.

    [28] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

    Ουάσιγκτον, 30 Απριλίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Στα περιστατικά κακομεταχείρισης Ιρακινών αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες που αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αντέδρασαν οι ΗΠΑ.

    ''Δε μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό. Οι διοικητές τους ενέργησαν σθεναρά εναντίον των υπευθύνων για αυτές τις αξιοκαταφρόνητες πράξεις'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μόλις ενημερώθηκε γι αυτές τις κατηγορίες και περιμένει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα εναντίον των εμπλεκομένων.

    Ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ, αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε προχθες ότι έξι στρατιώτες εγκαλούνται σε στρατοδικείο.

    [29] ANΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ «ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Άνοιξε απόψε τις πύλες της η φετινή Ανθοέκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο φιλόξενο, καταπράσινο πάρκο «Πεδίον του Άρεως» (απέναντι από το Γ' Σώμα Στρατού). Η έκθεση ως τις 16 Μαΐου θα προσφέρει στους επισκέπτες μαγευτικές και πολύχρωμες εικόνες ανθισμένων λουλουδιών και φυτών.

    Στο χώρο του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, πάνω από 60 παραγωγοί θα παρουσιάσουν πανέμορφα και πρωτότυπα φυτά και θα δώσουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν και να τα αγοράσουν.

    Τα εγκαίνια της Ανθοέκθεσης έγιναν από τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου και των επισκεπτών του πάρκου.

    Σε σύντομη ομιλία του επισήμανε ότι αυτή την στιγμή στη Θεσσαλονίκη τα πάρκα καταλαμβάνουν έκταση 830 στρέμματα και τα δέντρα στις δημοτικές δεντροστοιχίες είναι περίπου 43.000.

    "Οι προσπάθειες μας συγκεντρώνονται στην αναμόρφωση των πάρκων αφού κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι ελεύθεροι χώροι για πράσινο έχουν καλυφθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δενδροστοιχίες αφού δεν υπάρχουν πλέον άλλοι χώροι για δενδροφύτευση παρά μόνον αντικατάσταση δένδρων από υπάρχουσες δεντροστοιχίες" είπε ο δήμαρχος.

    Παράλληλα σημείωσε ότι αναμόρφωση πάρκων θα γίνει στο μέτωπο της Νέας Παραλίας με τα δύο πρώτα θεματικά πάρκα να έχουν δρομολογηθεί, ενώ ένας ακόμα πνεύμονας πρασίνου θα δημιουργηθεί στην αλάνα της Τούμπας.

    [30] ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Μια εικαστική απεικόνιση του περιβαλλοντικού προβλήματος των παράκτιων περιοχών επιχειρεί η έκθεση Coast από τη Σκωτία, που θα φιλοξενήσει το Βρετανικό Συμβούλιο από τις 6 έως τις 26 Μαϊου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108).

    Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 6 Μαϊου, στις 20.30, καταγράφει τους κινδύνους και συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της διάβρωσης και ρύπανσης των ακτών και τους τρόπους που αυτή επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας.

    Η Σκωτία, όπως και η Ελλάδα, διαθέτουν μία μεγάλη σε έκταση ακτογραμμή και μοιράζονται πολλά κοινά σημεία και προβλήματα που προκύπτουν από τη ρύπανση και τη διάβρωση των ακτών τους. Εκτός από τη χαρακτηριστική φυσική ομορφιά τους, οι παράκτιες περιοχές τους αποτελούν και ένα από τα βασικότερα στοιχεία της οικονομίας τους. Ο τουρισμός, η αλιεία, οι αποχετευτικές εγκαταστάσεις ακόμη και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα της επέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον.

    Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να προσελκύσει την προσοχή του κοινού στα προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη εκμετάλλευση των ακτών μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας.

    Η έκθεση δημιουργήθηκε μετά από την επιχορήγηση που δέχτηκε το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από το Ερευνητικό Συμβούλιο Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών της Βρετανίας. Είναι μία κοινή προσπάθεια της ζωγράφου Marianne Greated, αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης και κατόχου του βραβείου Meryll Lynch για τη ζωγραφική και μιας ομάδας σημαντικών επιστημόνων που ασχολούνται με τη ρύπανση και τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Clive Greated.

    Μετά τη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, από τις 3 - 24 Ιουνίου.

    [31] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ 30.000 ΠΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2004 (13:30 UTC+2)

    Μήνυμα ειρήνης θα στείλει η χορωδία του Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Κοραής" της Θεσσαλονίκης, με συναυλία που θα πραγματοποιήσει σε ύψος 30.000 ποδιών, στις 10 Μαϊου, στη διάρκεια αεροπορικής πτήσης από τη Μάλτα στη Θεσσαλονίκη.

    Η συναυλία θα ξεκινήσει με το τραγούδι "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε μετάφραση του Κώστα Βάρναλη και μουσική επεξεργασία του Γιώργου Κουρουπού.

    Η χορωδία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αεροπορικές γραμμές της Μάλτας με σκοπό να λάβει άδεια λήψης ήχου, προκειμένου να μεταδώσει απευθείας τη συναυλία στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Η συναυλία θα μαγνητοσκοπηθεί για να μεταδοθεί στη συνέχεια από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης (τηλ. επικοινωνίας: 6942-487804).

    "Το αεροπλάνο έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με άσχημο τρόπο για βομβαρδισμούς σε χώρες όπως το Ιρακ, το Αφγανιστάν κ.α., ή ακόμη και για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Η συναυλία είναι μία ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα της ειρήνης, χρησιμοποιώντας ένα μέσο που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει τους λαούς" σχολίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου και αντιπρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Στράτος Τσίχλας.

    Μία μέρα νωρίτερα, στις 9 Μαϊου (Παγκόσμια Ημέρα της Ευρώπης), η χορωδία θα πραγματοποιήσει συναυλία στη Μάλτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πατρώνα, για τον εορτασμό της εισόδου της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Σύλλογος "Κοραής" ιδρύθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικου πολιτισμού και την προώθηση των θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού. Η χορωδία δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του συλλόγου και στα δέκα χρόνια ζωής και δράση της έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες στη Θεσσαλονίκη.

    Στις πιο σημαντικές διοργανώσεις της περιλαμβάνονται συναυλίες για τη δημιουργία ελληνικού πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με τη συμμετοχή των Σταύρο Κουγιουμτζή, Λάκη Λαζόπουλο, Αλέκη Κωστάλα, για την ενίσχυση των σχολείων στην κατεχόμενη Καρπασία με τη συμμετοχή του Μάριου Τόκα, για την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων της Ιμβρου και Τενέδου με τη συμμετοχή των Μ.Μητσιά, Ανδρέα Κουλουμπή κ.α.

    Επίσης έχει δώσει συναυλίες στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Κούβα) και έχει τιμηθεί από τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσας Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" και από την Unesco. Στελεχώνεται από 45 άτομα, είναι μικτή και τετράφωνη.

    [32] ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ "ΕΛΛΗΝΟ- ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (13:26 UTC+2)

    «Ελληνο- Βραζιλιάνικες Μουσικές Σχέσεις» είναι ο τίτλος εκδήλωσης, την οποία θα φιλοξενήσουν την προσεχή Δευτέρα, 3 Μαϊου, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum στο Θησείο και ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».

    Η κιθαρίστρια Εύα Φάμπα θα ερμηνεύσει έργα Ελλήνων και Βραζιλιάνων συνθετών. Η ίδια έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στην Ιταλία, Σουηδία, Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Αλβανία, Βουλγαρία, Ζιμπάμπουε, Βραζιλία, Σερβία, Πολωνία. Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και σε μουσικά και κιθαριστικά φεστιβάλ.

    Στην ίδια συναυλία και εκτός προγράμματος, εμφανίζεται και ο μικρός Βούλγαρος κιθαρίστας Νταβίντ Ντιάνκοφ, που σε ηλικία μόλις δέκα χρόνων είναι ένας εξαιρετικός σολίστ με πολλά βραβεία.

    Κ. Κούτρα

    [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Μουσική εκδήλωση, για τον εορτασμό της αυριανής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Πέτρου Μολυβιάτη και Γεωργίου Ιακώβου, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η εκδήλωση, με θέμα «Συμφωνικά Τραγούδια σε Στίχους 25 Σύγχρονων Ποιητών από τις Χώρες- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαϊου, Ημέρα της Ευρώπης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και ώρα 21.00.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει 17 συμφωνικά τραγούδια της συνθέτιδος Αικατερίνης Καραμεσίνης, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, όλα αφιερωμένα στην Ευρώπη και στην Κύπρο, σε ποίηση 25 σημαντικότερων Ευρωπαίων ποιητών. Ένα τραγούδι για καθεμία από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση, στη γλώσσα της κάθε χώρας , καθώς και μια ξεχωριστή σύνθεση αφιερωμένη στην Κύπρο, σε ποίηση Κώστα Μόντη και μια σύνθεση για τα λοιπά 9 νέα μέλη της Ε.Ε.

    Τα συμφωνικά τραγούδια θα ερμηνευτούν από 5 σολίστ (Μαρία Μητσοπούλου, Μαίρι Έλεν Νέζη, Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Πλατανιάς, Κλαούντια Ντέλμερ), 2 ηθοποιούς (Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Φέρτης), τη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νικολάου Μαλιάρα και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη γενική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

    Κ. Κούτρα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 April 2004 - 18:13:54 UTC