Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ
  • [02] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
  • [03] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
  • [04] Χ.ΛΑΜΠΡΟΥ: ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ 20ου και 21ου ΑΙΩΝΑ Η 17Ν
  • [05] Ν.Δ.: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
  • [09] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [10] Γ.ΔΡΥΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [11] ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ:ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ
  • [12] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ AEGEAN AIRLINES-AIR ONE
  • [14] Ο ΚΡΙΣ ΠΑΤΕΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [15] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ
  • [16] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
  • [17] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο Ζ. ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ
  • [18] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ
  • [19] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ 3-0 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ
  • [20] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-2 ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] Ο Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [22] Β΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 3ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [23] Ο ΜΠΡΙΑΚΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ-ΑΕΚ
  • [24] ΔΙΟΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [25] ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ
  • [26] ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [27] ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ
  • [28] «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
  • [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [30] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
  • [31] Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [32] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (17:03 UTC+2)

    Η χάρτα σύγκλισης είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του κυβερνητικού έργου που ξεκινά από σήμερα και λήγει στο τέλος της επόμενης τετραετίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επανέλαβε ότι βάσει της χάρτας η κυβέρνηση θα δεσμευτεί σε αριθμούς και σε νούμερα και με τη βοήθεια και συνέργια του ελληνικού λαού θα τους κάνει πράξη, θα συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους κρίσιμους τομείς, στην οικονομία και την κοινωνία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο πολίτης σαφώς θα πρέπει να ενημερωθεί ''διότι το ΠΑΣΟΚ που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας παρουσιάζει τη στρατηγική του στους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αντίληψή του ως προς την πορεία της χώρας. Έτσι διαμορφώνεται η πολιτική, το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει lifestyle''.

    Ως προς τις αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις μέσα στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας μας. ''Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα κόμματα στη διάρκεια αυτής της φάσης δεν θα κάνουν άλλες κινήσεις. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση αλλά την εξεύρεση θετικών λύσεων. Επανέλαβε επίσης ότι το κοινωνικό πακέτο στοχεύει να βοηθήσει τους οικονομικά αδύναμους ενώ ερωτηθείς για το θέμα των βενζινοπωλών τους κάλεσε όλους να κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθεί λύση ώστε ο κάθε πολίτης να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με το ρεζερβουάρ του.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Τελ Αβίβ, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Επτά άνθρωποι, μεταξύ τους και ο Παλαιστίνιος καμικάζι έχασαν τη ζωή τους στην σημερινή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε κοντά σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ισραηλινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με το στρατιωτικό ισραηλινό ραδιόφωνο οι τραυματίες από την επίθεση είναι 30 εκ των οποίων οι μισοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο καμικάζι, που ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θεωρούν ότι ήταν γυναίκα, φορούσε στρατιωτική ισραηλινή φόρμα και πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά σε ομάδα στρατιωτών που βρίσκονταν στο δρόμο.

    [03] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Σε συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις κατέληξαν μετά από μία μαραθώνια σύσκεψη έξι ωρών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, οι οποίοι φαίνεται πως δεν θα προχωρήσουν τελικά στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις τους. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας βενζινοπωλών, προκειμένου και τυπικά να ανακοινωθεί η προαναφερθείσα απόφαση.

    Ειδικότερα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άμεση τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών στα πρατήρια, ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθεί η αντλία με την ταμειακή μηχανή έχει τη δυνατότητα να τον επιλέξει ο πρατηριούχος ανάμεσα σε διάφορα συστήματα.

    Οι πρατηριούχοι ζητούσαν την εφαρμογή ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος, πρότασή η οποία έγινε δεκτή, ενώ υπήρξε συμφωνία και με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης του συστήματος αυτού.

    Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του νέου συστήματος προχωρά στη χρηματοδότηση τετράμηνου πιλοτικού προγράμματος για την μέτρηση διαχείρισης αποθεμάτων με ηλεκτρονικό τρόπο, έτσι ώστε να γίνει εφικτό ένα ενιαίο πρότυπο εφαρμογής για όλα τα πρατήρια και η εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών να συνδυαστεί τους επόμενους μήνες και με τη λειτουργία ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου συστήματος ογκομετρικής μέτρησης των αποθεμάτων και της διαχείρισής τους.

    ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του ανακοίνωσε την κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 20 του νόμου 3054/02 απόφαση για επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα σε περιοχές της χώρας όπου παρατηρούνται σημαντικές υπερτιμολογήσεις και συγκεκριμένα στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, την Κέρκυρα. τα Δωδεκάνησα, τα Γιάννενα, την Άρτα και τις Κυκλάδες.

    «Επειδή δεν υπάρχει δικαιολογία προχωρήσαμε μετά από εισήγηση της ΡΑΕ στον ορισμό ανώτατης τιμής καυσίμων σε αυτούς τους νομούς για να προστατέψουμε τον πολίτη από αδικαιολόγητες αυξήσεις, οι οποίες οφείλονται σε συνεννοήσεις και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης των επιχειρήσεων, των εταιριών ή των πρατηρίων», επεσήμανε ο υπουργός.

    Εξάλλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σήμερα απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2,5% που είναι ποσοστό κάτω από το μέσο πληθωρισμό, ενώ θα σταματήσει η χρέωση του ειδικού τέλους για τις AΠE και θα γίνει συμψηφισμός στους επόμενους λογαριασμούς για τα ποσά που ήδη έχει εισπράξει η ΔEH.

    [04] Χ.ΛΑΜΠΡΟΥ: ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ 20ου και 21ου ΑΙΩΝΑ Η 17Ν

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (12:16 UTC+2)

    Ιερά Εξέταση, όχι του σκοτεινού μεσαίωνα, αλλά του 20ου και 21ου αιώνα χαρακτήρισε ο εισαγγελέας, Χρήστος Λάμπρου, την «17 Νοέμβρη» κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. «Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς, σε μια χούφτα συνωμότες, να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές;», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο εισαγγελέας επικαλούμενος το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, κατά την επίθεση της «17 Νοέμβρη» σε βάρος του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, τόνισε: «Αν είχαν κάποιο ίχνος φιλότιμου, θα έπρεπε την επομένη μέρα να διαλυθούν, συντετριμμένοι από το βάρος του εγκλήματός τους».Ο κ.Λάμπρου χαρακτήρισε επίσης τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αρχισυνωμότη, φυσικό ηγέτη, καθοδηγητή, ιδεολογικό εγκέφαλο και συντάκτη των προκηρύξεων. «Ο κ. Γιωτόπουλος ήξερε μόνο να σκοτώνει και να ρίχνει ρουκέτες. Να πάει να ψηφίσει το θεωρούσε περιττό».Μάλιστα για τον κ.Λάμπρου δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα, παρά ο πρώτος αρνείται όλες τις κατηγορίες και ο δεύτερος ανέλαβε μόνο την πολιτική δράση της οργάνωσης.Ο εισαγγελέας διατύπωσε επίσης ερωτηματικά και για τον Παύλο Σερίφη, ο οποίος από τα τετράδια της οργάνωσης φαίνεται να έχει εισπράξει μεγάλα χρηματικά ποσά, αν και όπως τόνισε ο κ. Λάμπρου, επιχειρησιακά ήταν αδρανής λόγω αναπηρίας.Ο κ.Λάμπρου υποστήριξε στο δικαστήριο πως θα προτείνει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για τον Πάτροκλο Τσελέντη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αλλά και στις προανακριτικές του απολογίες μίλησε για τη δράση της «17 Νοέμβρη» αλλά και για το ρόλο αρκετών συγκατηγορουμένων τους.Αντίθετα, ήταν κατηγορηματικός για την ενοχή της Αγγελικής Σωτηροπούλου, υποστηρίζοντας πως ήταν μία έξυπνη γυναίκα. Ο κ.Λάμπρου πρότεινε να απαλλαγεί για την υπόθεση της έκρηξης της βόμβας στον Πειραιά, όμως είπε πως υπάρχουν στοιχεία που την εμπλέκουν στην υπόθεση της δολοφονίας του Στίβεν Σόντερς, καθώς επίσης και στην επίθεση σε βάρος του Παλαιοκρασσά. Ο εισαγγελέας είπε πως η Αγγελική Σωτηροπούλου γνώριζε καλά τη δράση της «17 Νοέμβρη», καθώς υπάρχουν αποτυπώματα της στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως.

    [05] Ν.Δ.: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    «Μπροστά στην εικόνα που παρουσιάζει η Λευκάδα, τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους σεισμούς είναι ανεπαρκή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτα», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., βουλευτής Ν. Κιλκίς, Σάββας Τσιτουρίδης με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του Τομέα στο νησί.

    «Για μία ακόμη φορά, αναδεικνύεται ένα σημαντικό πρόβλημα: Οταν μετά από μία φυσική καταστροφή οι κάμερες φύγουν και το ζημιογόνο γεγονός απομακρυνθεί στο χρόνο, τα προβλήματα εντείνονται και περισσεύουν», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.

    Επιπλέον σημείωσε ότι οι καταστροφές στη Λευκάδα ανέδειξαν και την παθογένεια του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων στη χώρα μας, αφού τα δημόσια κτίρια και γενικότερα τα έργα υποδομών υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από τα ιδιωτικά κτίρια.

    «Με δεδομένα τα πολλά και μεγάλα προβλήματα, η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει, μετά τις πολλές και μεγάλες υποσχέσεις που έδωσε, ότι απαιτείται τώρα η αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές μέσα από έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για το νησί και η ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες για την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νομού. Και να αποδεχθεί, επιτέλους, την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με έργο τη χάραξη πολιτικής και τον εκσυγχρονισμό στο καθεστώς πρόληψης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε.

    Στο κλιμάκιο μετείχαν τα μέλη του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Νικόλαος Λέγκας, βουλευτής Ν. Τρικάλων, και Αντώνιος Μπέζας, βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας, ο καθηγητής Γεωλογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, καθώς επίσης και εμπειρογνώμονες του Τομέα.

    Κατά την επίσκεψη στη Λευκάδα το κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στον καταυλισμό των σεισμοπαθών. Είχε, επίσης, επαφές και συνεργασία με τον Μητροπολίτη Λευκάδας, το Νομάρχη Λευκάδας, τον Δήμαρχο Λευκάδας, την ΤΕΔΚ, τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    «Η αντίδραση του κ. Πρωτόπαπα σε μια επιστολή που επισημαίνει τα αυτονόητα χωρίς μάλιστα να αναφέρεται στην ΕΡΤ, την οποία ο Υπουργός, δια της συμπεριφοράς του σπεύδει να εκθέσει - παραπέμπει στο όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

    Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα με αφορμή τα σχόλιά του τελευταίου σχετικά με την επιστολή του κ. Ρουσόπουλου προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ χειρίστηκαν τις δημοσκοπήσεις.

    [07] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Τραγωδία στον ποταμό Εβρο, όπου σωστικά συνεργεία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν ανασύρει έξι πτώματα λαθρομεταναστών, ενώ συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων.

    Οι άτυχοι λαθρομετανάστες (η υπηκοότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής) πνίγηκαν πριν από τέσσερις μέρες και τα πτώματα τους εκβράστηκαν στην περιοχή Πετάλου Εβρου. Τα πτώματα εντοπίστηκαν από ελληνική στρατιωτική περίπολο. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πιθανώς οι λαθρομετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκα.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, έχουν ανασυρθεί τα πτώματα έξι λαθρομεταναστών και αναζητούνται τα πτώματα άλλων έξι, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν ανασυρθεί εννέα νεκροί και αναζητούνται τουλάχιστον τρεις.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ στα γραφεία της Ένωσης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, θα γίνει ενημέρωση από την Ad - Hoc Επιτροπή, θα συζητηθεί το Κείμενο Αρχών της ΚΕΔΚΕ ενώ θα ληφθεί και η τελική απόφαση για το θέμα.

    Επίσης θα εξεταστεί το ζήτημα της διοργάνωσης ημερίδας με θέμα: Περιφερειακή Ανάπτυξη Γ΄ ΚΠΣ - ο ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα αναμένεται να καθοριστεί το ανώτερο όριο ηλικίας πρόσληψης μονίμου προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ βαθμού ενώ θα συζητηθεί νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά σε ισχύ της διάταξης του άρθρου 33 του Ν. 2130/93: «Νομιμοποίηση δαπανών που αφορούν έργα, εργασίες, υπηρεσίες και αμοιβές προσωπικού καθώς και άρση καταλογισμών».

    [09] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο η παραλαβή από την Εργατική Εστία Θεσσαλονίκης των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού καθώς και η απογραφή των δικαιούχων για το συμπληρωματικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού μόνο για τα συμβεβλημένα τουριστικά καταλύματα του Νομού Λευκάδας.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, κάρτα δικαιούχου Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού για το 2003, απόδειξη προκαταβολής και απλή εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο παραλαβών είναι τρίτο πρόσωπο.

    [10] Γ.ΔΡΥΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    «Πολιτικό ατόπημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς τις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον κίνδυνο διακοπής των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι «είναι κρίμα και ίσως επικίνδυνο, το γεγονός ότι κ. Καραμανλής στο περιθώριο των επαφών του με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται τόσο αδιάβαστος σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον αγροτικό κόσμο».

    «Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στα αρμόδια Κοινοτικά όργανα, αντίθετα είναι δεδομένη η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής (Δεκέμβριος 2002) που διασφαλίζει τα σημερινά επίπεδα ενισχύσεων μέχρι το τέλος του 2013», τόνισε ο κ. Δρυς, προσθέτοντας ότι αποτελεί ψεύδος εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, η δήλωση περί «ολιγωρίας της κυβέρνησης» αναφορικά με τα μεσογειακά προϊόντα, καθώς, όπως είπε, στην συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ υπάρχει σαφής δέσμευση για το πνεύμα που θα διέπει τις επικείμενες αναθεωρήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς των μεσογειακών προϊόντων, τα οποία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κόστος, της στήριξης που είχαν μέχρι σήμερα από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

    «Αν η άγνοια των υπευθύνων για τα αγροτικά της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί ορισμένες φορές θυμηδία, η αδυναμία του ηγέτη της παράταξης να κατανοήσει την πραγματικότητα θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά τον αγροτικό κόσμος της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Δρυς.

    [11] ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ:ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Από αύριο μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι δημόσιες εγγραφές της εταιρίας ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική για την είσοδό της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑ.

    Η εταιρία θα διαθέσει στο επενδυτικό κοινό 1.716.110 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, από τις οποίες οι 1.634.510 θα διατεθούν με Δημόσια Εγγραφή και οι 81.600 με Ιδιωτική Τοποθέτηση. Οι νέες μετοχές προέρχονται από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας όπως αυτή αποφασίστηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, στις 15.04.2003 και θα εισαχθούν μαζί με τις υπόλοιπες παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές (6.453.890) στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).

    Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών που διατίθενται με Δημόσια Εγγραφή θα καθοριστεί μετά το πέρας της περιόδου των εγγραφών και θα προσδιοριστεί με βάση τις ανταγωνιστικές προσφορές που θα υποβάλλουν οι θεσμικοί επενδυτές στο Βιβλίο Υποβολής Προσφορών (διαδικασία «Βιβλίου Προσφορών» ή «Book Building»).

    Η εν λόγω διαδικασία υποβολής προσφορών θα ακολουθηθεί για το μέρος της Δημόσιας Εγγραφής που αφορά τους θεσμικούς επενδυτές και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις εγγραφές των μη θεσμικών επενδυτών. Οι θεσμικοί επενδυτές θα υποβάλουν τις προσφορές τους μέσω του Κύριου Αναδόχου ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. και των Λοιπών Αναδόχων για τις προσφερόμενες με Δημόσια Εγγραφή μετοχές της Εκδότριας Εταιρίας, εντός του δεσμευτικού εύρους τιμών, το οποίο αναφέρεται στη συνέχεια.

    Το δεσμευτικό εύρος τιμών εντός του οποίου θα προσδιοριστεί η Τιμή Διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών ορίστηκε ως εξής: Κατώτατη Τιμή Εύρους: 1,66 ευρώ. Ανώτατη Τιμή Εύρους: 1,82 ευρώ

    Οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται δεκτές τις εργάσιμες ώρες, από την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 έως και την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2003 σε ολόκληρο το δίκτυο των καταστημάτων ή και των γραφείων του Κύριου Αναδόχου, των Λοιπών Αναδόχων που αναφέρονται παραπάνω καθώς και των καταστημάτων της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και της EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    [12] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι δείκτες στη Wall Street, υποχωρώντας υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων που εκδηλώνονται, προς κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων ημερών. Οι διορθώσεις αυτές θεωρούνται μεσοπρόθεσμες αγοραστικές ευκαιρίες.

    Ισχυρές πιέσεις δεχόταν ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, καθώς η δημοσιοποίηση από την φινλανδική εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Nokia των προβλέψεών της για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δεν ικανοποίησε τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει τις εν λόγω εκτιμήσεις.

    Ειδικότερα, η εταιρία προέβλεψε ότι κατά το γ΄ τρίμηνο τα κέρδη της ανά μετοχή θα επιβεβαιώσουν ή και να ξεπεράσουν οριακά το ανώτερο όριο των προηγούμενων εκτιμήσεών της που έκαναν λόγο για κέρδη 0,15-0,17 ευρώ ανά μετοχή, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων σε επίπεδο τεμαχίων θα αυξηθούν περισσότερο από 10% στο γ΄ τρίμηνο. Αντίθετα όσον αφορά στο επίπεδο εσόδων προέβλεψε πως οι πωλήσεις της θα παραμείνουν στάσιμες ή και οριακά χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρσι εξ αιτίας της ενίσχυσης του ευρώ.

    Σε άλλες ειδήσεις από το μέτωπο των εταιριών η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύστασή του τίτλου της Cisco Systems από «hold» (διακράτηση) σε «buy» (αγορά), θέτοντας τιμή-στόχο τα 25 ευρώ από 17 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Από neutral σε buy αναβάθμισε η UBS τη μετοχή της Motorola.

    Βελτίωση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε ότι αναμένει η Ford, ενώ η Mc Donalds γνωστοποίησε ότι τα καταστήματά της που λειτουργούν για τουλάχιστον ένα χρόνο, παρουσίασαν για τον Αύγουστο, αύξηση πωλήσεων κατά 3,8% (ετήσια βάση).

    Τέλος, σε μακροοικονομικό επίπεδο, αμετάβλητα παρέμειναν το μήνα Ιούλιο τα αποθέματα χονδρικής, κι ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεταβολή σε ποσοστό 0,1%.

    Στις 6.20 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,39% και διαμορφωνόταν στις 9.549,09 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε σε ποσοστό 0,62% στις 1.876,88 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poors 500 σημειώνοντας πτώση 0,62% συρρικνωνόταν στις 1.025,19 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ AEGEAN AIRLINES-AIR ONE

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ιταλίας Air One, υπέγραψε η Aegean Airlines.

    Mε βάση την εν λόγω συμφωνία η Aegean αποκτά τη δυνατότητα να έχει εμπορικές πτήσεις προς πέντε σημεία στο εσωτερικό της Ιταλίας με ανταποκρίσεις στη Ρώμη με τα δρομολόγιά της.

    Συγκεκριμένα οι επιβάτες της Aegean θα μπορούν να ταξιδεύουν από/προς Τορίνο, Γένοβα, Βενετία, Μιλάνο και Παλέρμο με πτήση που θα εκτελείται από αεροσκάφος της Air One.

    Αντίστοιχα, οι επιβάτες της Air One θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στα δύο καθημερινά δρομολόγια της Aegean Ρώμη-Αθήνα-Ρώμη με την υποσημείωση ότι η πτήση εκτελείται από την Aegean Airlines. Οι πρώτες κοινές πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

    [14] Ο ΚΡΙΣ ΠΑΤΕΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν και ο νέος επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Χάρι Χόλκερι θα παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του Σώματος.

    Στη συνεδρίαση που προγραμματίζεται για την Πέμπτη, μετά από αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου θα εξεταστούν οι πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή.

    «Επιθυμούμε την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη του διαλόγου με το Βελιγράδι, αλλά πριν γίνει αυτό πρέπει να συζητήσουμε για τα πιθανά αποτελέσματα των συνομιλιών και να ξέρουμε τι θα κερδίσει το Κοσσυφοπέδιο από το διάλογο. Πρέπει να ξέρουμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε στο μέλλον και να ενημερώσουμε την Ευρώπη για τα αιτήματά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλίντ Χαλίτι.

    Ο Φατμίρ Ζετίου από τη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα είπε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα συμφωνήσουν για «ενιαία εκπροσώπηση της Βουλής» στο διάλογο με το Βελιγράδι, ενώ ο Μπαϊράμ Κοσούμι επικεφαλής της Κ.Ο. της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να είναι έτοιμη «για νέες πολιτικές επιθέσεις από το Βελιγράδι».

    «Η διακήρυξη που θα υιοθετήσουμε την Πέμπτη θα διαλύσει τις αυταπάτες του Βελιγραδίου και των άλλων κέντρων εξουσίας και ξεκάθαρα θα θέσουμε υπόψιν τους ότι δεν μπορούν να παίζουν με το μέλλον μας», διεμήνυσε.

    Οι Σέρβοι βουλευτές του Συνασπισμού «Επιστροφή» επανέλαβαν και σήμερα ότι θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη διακήρυξη που υιοθέτησε πρόσφατα η Σερβική Βουλή, στην οποία αναφέρεται ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας στο πνεύμα του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε περίπτωση που οι Αλβανοί βουλευτές υιοθετήσουν αντι -διακήρυξη οι Σέρβοι βουλευτές θα την καταψηφίσουν.

    [15] ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας ζητάει από την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα μία λίστα των εταιριών που επωφελήθηκαν από την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ.

    Το αίτημα αυτό έρχεται μετά τις καταγγελίες κατά της υπουργού αρμόδιας για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ Χίλντεγκαρντ Πούβακ, ότι χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά κεφάλαια για να ενισχύσει τις εταιρίες του συζύγου της και του γιου της.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στη χρήση των κονδυλίων που προέρχονται από την Ε.Ε.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ

    Βελιγράδι, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Η απάντηση σχετικά με τα τρία κρίσιμα ζητήματα, τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο στον οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινας θα είναι γνωστή σε μερικές εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Χάρι Χόλκερι μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ύπατο εκπρόσωπο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Χόλκερι δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα των δημοσιογράφων αν θα έχει μεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες τονίζοντας ότι «αυτό ίσως είναι λιγότερο σημαντικό».

    «Είμαι υπόλογος στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι δυνατόν σε αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας και στο διάλογο να μην έχω ευθύνη;», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σολάνα μετά το γεύμα εργασίας με τον κ. Χόλκερι δήλωσε ότι η Ε.Ε. παρέχει πλήρη στήριξη και βοήθεια στο νέο επικεφαλής της UNMIK.

    Βασικά θέματα στις συνομιλίες των κ.κ. Σολάνα και Χόλκερι ήταν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση ασφάλειας στην επαρχία.

    Ο κ. Χόλκερι τόνισε ότι από την άφιξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο πριν από τέσσερα χρόνια σημειώθηκε πρόοδος σε πολλούς τομείς, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η νέα πρόκληση για την UNMIK είναι η έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας.

    Ο κ. Σολάνα μετέφερε τη θέση της Ε.Ε. ότι ο διάλογος πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό και ότι πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν ορισμένα κριτήρια και στη συνέχεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο επικεφαλής της UNMIK ανέφερε ότι θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες για το διάλογο μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των Σέρβων. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις επαφές που είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι με αξιωματούχους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και εποικοδομητική τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Μόσχα, η οποία ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Χόλκερι θα έχει στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    [17] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο Ζ. ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Την έναρξη διαλόγου για μία νέα πολιτική συμφωνία με στόχο τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της σερβικής κυβέρνησης και άλλων θεσμών προτείνει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς με επιστολή του προς όλους τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    «Πριν από τρία χρόνια μαζί οδηγήσαμε τη Σερβία στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης μιας δημοκρατικής κοινωνίας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με τελικό στόχο την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συνέχιση στο δύσκολο αυτό δρόμο είναι υποχρέωση και χρέος μας προς τους πολίτες της Σερβίας που έδωσαν την ψήφο τους για την υλοποίηση αυτού του στόχου», υπογραμμίζει ο κ. Ζίβκοβιτς στην επιστολή του.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκφράζει τη σιγουριά ότι σήμερα πρέπει να υπάρξει νέα πολιτική συμφωνία μεταξύ όσων ανέλαβαν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο στόχο.

    Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες ο κ. Ζίβκοβιτς ζητά από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) να αρχίσουν συνομιλίες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια, για τις προτεραιότητες των κομμάτων τους, αλλά και των ίδιων ως πολιτικών που έχουν επίγνωση των ευθυνών τους.

    [18] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Βρυξέλλες, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ενημέρωση που είχε από τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και την ομάδα των Κυπρίων λειτουργών που τον συνοδεύει στις Βρυξέλλες σχετικά με την πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο. Περιμένει, όμως, την τήρηση στην πράξη των διαβεβαιώσεων που της δόθηκαν από κυπριακής πλευράς και κυρίως την έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προωθηθούν τα απαραίτητα νομοσχέδια.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μεθαύριο Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνολική ενταξιακή πορεία της Κύπρου (προσαρμογή στο κεκτημένο), όπως και για την ύπαρξη συγκεκριμένων προβλημάτων, στα οποία χρειάζεται να δοθεί λύση πριν την επίσημη συνάντηση με τους κοινοτικούς στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές διότι από το βαθμό προσαρμογής της Κύπρου και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου, η οποία θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο Φθινόπωρο.

    Στον πολιτικό τομέα σημαντική θεωρείται η τοποθέτηση των κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία το πλαίσιο συμφωνίας για «τελωνειακή ένωση» Τουρκίας - ψευδοκράτους είναι άκυρο διότι αντιβαίνει τους κοινοτικούς θεσμούς.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ 3-0 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση της πρόκρισης στους «16» του κυπέλλου Ελλάδας έκανε η Ξάνθη, η οποία στον πρώτο αγώνα για τη β` φάση της διοργάνωσης που έγινε στο Βύρωνα, επικράτησε 3-0 του Ατρόμητου.

    Το αρχικό 1-0 έγινε στο 32 με τον Λαμπριάκο με κεφαλιά, ενώ στο 39 η ακριτική ομάδα διπλασίασε τα τέρματά της με τον Ντρόμπνιακ. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Φριζενμπίχλερ λίγο πριν την εκπνοή του αγώνα. Σημειώνεται ότι οι δύο ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι με δέκα παίκτες ύστερα από τις αποβολές των Γαβριλόπουλου στο 85 για τον Ατρόμητο και Μπαϊκαρά στο 89 για τη Ξάνθη.

    [20] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 3-2 ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Λιβαδειά, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός είχε το όνομα και ο Εργοτέλης τη χάρη. Τελικά οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 3-2 τον Εργοτέλη και πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 19 με τον Νινιάδη όταν ο τελευταίος έγινε κάτοχος της μπάλας έπειτα από πάσα του Μαυρογεννίδη. Η απάντηση των Κρητικών ήρθε γρήγορα, όταν ο Σιλά στο 21 με ψιλοκρεμαστή μπαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-1), ενώ ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ο Στολτίδης με κεφαλιά έκανε το 2-1. Η ισοφάριση για τον Εργοτέλη ήρθε στο 52 με πλασέ του Ογκουνσότο, ενώ η ομάδα της Κρήτης έμεινε στο 63 με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Σιλά. Το τελικό 3-2 διαμορφώθηκε στο 88, όταν ο Στολτίδης με δυνατό σουτ άφησε στήλη άλατος τον τερματοφύλακα του Εργοτέλη, Μακριδάκη.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ζωγράφος. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σπυριδάκης, Ανδριαδάκης, Ογκουνσότο, Γκώνιας και Ανατολάκης, ενώ κόκκινη κάρτα είδε ο Σιλά.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Καφές, Βενετίδης (46` Πάντος), Νινιάδης (67` Καρεμπέ), Στολτίδης, Χούτος (59` Τάτσης), Τζιοβάνι, Μαυρογενίδης, Γκώνιας, Ανατολάκης, Κουλουχέρης.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Μακριδάκης, Οικονομάκης, Ανδριαδάκης (90΄+ Γκοσποντίνοφ), Ογκουνσότο, Λαμπράκης (55` Τζανετής), Σιλά, Αργυράκης, Σουτζής, Σπυριδάκης (85` Κοιλιάρας), Δημήτρης, Χαραλαμπάκης.

    [21] Ο Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το θέμα της υποτιθέμενης δωροδοκίας που προέκυψε μετά τον αγώνα της εθνικής ομάδας των ανδρών με την Αρμενία.

    «Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από τον γενικό γραμματέα της UEFA κ. Αϊγκνερ στις πειθαρχικές υπηρεσίες. Αυτές εντός κάποιων ωρών, σήμερα ή αύριο πιθανότατα, θα ζητήσουν τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων μερών και φυσικά μεταξύ αυτών και της ΕΠΟ», τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Γκαγκάτσης και συνέχισε: «Εν συνεχεία θα οριστεί πειθαρχικός επιθεωρητής που θα μελετήσει το σχετικό φάκελο. Μετά την έκδοση του πορίσματος, αν προκύψουν για την UEFA θέματα τα οποία θα πρέπει ν΄ απασχολήσουν τις πειθαρχικές επιτροπές, τότε θα παραπέμψουν σε αυτές όποιον αυτοί κρίνουν βάσει του πορίσματος. Ξεκαθαρίζουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινούνται οι κανονισμοί της UEFA για να έχουν όλοι έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση».

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Γκαγκάτσης ανέφερε ότι οι δηλώσεις που έχουν κάνει οι Αρμένιοι σε κανένα σημείο δεν αγγίζουν την ΕΠΟ. «Ολη αυτή η ιστορία πουθενά δεν αγγίζει την ΕΠΟ. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμμετοχή σε οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία, έτσι όπως την κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Αρμενικής Ομοσπονδίας. Ούτε ποτέ θα σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι τέτοιο και πραγματικά αυτή η ιστορία, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, το μόνο που θα κάνει είναι να αφήσει έναν απόηχο κακό για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Ελλάδα. Γιατί διαβάζοντας ό,τι αναφέρεται σε όλα τα ΜΜΕ θα καταλάβουν όλοι, ότι αυτή η ιστορία δεν έχει κανένα υπόβαθρο, το οποίο μπορεί να σταθεί γιατί καμία απολύτως συμμετοχή δεν υπήρξε εκ μέρους της ΕΠΟ», τόνισε.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι στις καταγγελίες της ΕΠΟ ο πρόεδρος της Αρμενικής Ομοσπονδίας δεν έχει να απαντήσει. «Θέλω να σας ενημερώσω ότι την ίδια ακριβώς δήλωση έκανε και ο γενικός γραμματέας της Αρμενικής Ομοσπονδίας Αρμέν Μινασιάν, σε μένα προσωπικά και τον Θόδωρο Θεοδωρίδη το βράδυ της Κυριακής. Μας έκανε την ίδια αναφορά. Ότι δηλαδή δεν πιστέψανε οι Αρμένιοι ότι πίσω απ΄ αυτή την υπόθεση δωροδοκίας που έκανε, αν έκανε δεν ξέρω, ο Σουκασιάν ήταν η ΕΠΟ. Είναι δύο στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πράγματι ότι και οι ίδιοι οι Αρμένιοι ξέρουν ότι η ΕΠΟ ούτε είχε εμπλακεί, ούτε ποτέ σκέφτηκε να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Στείλαμε έγγραφο τη Δευτέρα το πρωί στην Π.Ο. Αρμενίας, που αναφέρει ακριβώς το περιεχόμενο της συνομιλίας μας με τον κ. Μινασιάν, με το οποίο τους ζητήσαμε να ξεκαθαρίσουν άμεσα και γρήγορα τη θέση τους σχετικά με την ΕΠΟ. Είτε αποστέλλοντας σε μας, είτε αποστέλλοντας στην UEFA σχετικό έγγραφο», δήλωσε ο κ. Γκαγκάτσης.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε και σε αυτούς που δημιούργησαν την ιστορία. «Το ποιος και γιατί δημιούργησε την ιστορία, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι θέμα των Αρμενίων. Σε καμία περίπτωση, ούτε από το μυαλό μας πέρασε, ούτε πρόκειται να περάσει, ότι η Ισπανική Ομοσπονδία μπορεί να έχει εμπλακεί και δεν έχει εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπάρχει τέτοια διαδικασία στην οποία να εμπλέκονται ξένες Ομοσπονδίες», συμπλήρωσε.

    [22] Β΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 3ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Ο κ. Γκαϊτατζής του συνδέσμου Δράμας κληρώθηκε σήμερα να διευθύνει το παιχνίδι του Απόλλωνα Καλαμαριάς με τον Εργοτέλη στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β εθνικής. Την αναμέτρηση του Πανσερραϊκού με τον Εθνικό Αστέρα θα σφυρίξει ο κ. Καλόπουλος του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ενώ την αναμέτρηση του Πατραϊκού με τον Ποσειδώνα Ν. Πόρων θα διευθύνει ο κ. Πέππας του συνδέσμου Αθηνών.

    Τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής της Β` Εθνικής, θα διευθύνουν οι εξής διαιτητές:

    Λεβαδειακός- Παναχαϊκή Λουκάς (Αθήνας)

    Ατρόμητος Αθ. - ΠΑΣ Γιάννινα Φλωράκης (Φωκίδας)

    Απόλλων Καλαμαριάς- Εργοτέλης Γκαϊτατζής (Δράμας)

    Φωστήρας- Καλαμάτα Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Απόλλων Αθ.- Κέρκυρα Τριανταφυλλίδης (Πειραιά)

    Πανσερραϊκός- Εθνικός Αστέρας Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Πατραϊκός- Ποσειδών Ν. Πόρων Πέππας (Αθήνας)

    [23] Ο ΜΠΡΙΑΚΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ-ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Ο κ. Μπριάκος του συνδέσμου Ηπείρου θα διευθύνει το ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής της Α εθνικής μεταξύ του Ηρακλή και της ΑΕΚ, ενώ την αναμέτρηση του Ακράτητου με τον ΠΑΟΚ ο κ. Τεροβίτσας του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας. Τέλος την αναμέτρηση Πανιωνίου - ΟΦΗ θα διευθύνει ο κ. Μποροβήλος του συνδέσμου Αρκαδίας.

    Αναλυτικά, τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής θα διευθύνουν οι εξής διαιτητές:

    Αιγάλεω- Ιωνικός: Δαμιανός (Κοζάνης)

    Ακράτητος-ΠΑΟΚ: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Ηρακλής ΑΕΚ: Μπριάκος (Ηπείρου)

    Προοδευτική- Ολυμπιακός: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    ΠΑΟ-Καλλιθέα: Γερμανάκος (Αθήνας)

    Πανηλειακός- Αρης: Φινοκαλιώτης (Αθήνας)

    Πανιώνιος- ΟΦΗ: Μποροβήλος (Αρκαδίας)

    Χαλκηδόνα: Ξάνθη: Σωμαρακάκης (Αθήνας).

    [24] ΔΙΟΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Βιέννη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέδωσε σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θέτει προθεσμία στο Ιράν για να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη διεθνή συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το σχέδιο ψηφίσματος, που συντάχθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εξετάζεται σε ειδική σύνοδο της Επιτροπής στη Βιέννη και προβλέπει ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Το Ιράν παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, θα πρέπει ωστόσο να έχει μια «τελευταία ευκαιρία» για να δώσει εξηγήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ, Κένεθ Μπριλ.

    Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπάρχουσες ενδείξεις δικαιολογούν πλήρως την καταδίκη του Ιράν, πλην όμως η Ουάσιγκτον έλαβε υπόψη της την επιθυμία άλλων χωρών να δώσουν στην Τεχεράνη μια ακόμη ευκαιρία να συνεργαστεί με τους διεθνείς επιθεωρητές.

    Διευκρίνισε δε ότι στην παρούσα φάση, οι ΗΠΑ δεν θα ζητήσουν από την ΙΑΕΑ να πιστοποιήσει ότι το Ιράν παραβιάζει τις συνθήκες για τα πυρηνικά όπλα.

    Σε περίπτωση που η Υπηρεσία διαπίστωνε επισήμως κάτι τέτοιο, το θέμα θα παραπεμπόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η Υπηρεσία θα καλέσει το Ιράν να επιδείξει «πλήρη διαφάνεια» και να επισπεύσει τη συνεργασία με τους διεθνείς επιθεωρητές ώστε να αποσαφηνίσει κατά τις επόμενες εβδομάδες όλα τα «σκοτεινά» σημεία, ειδικά όσον αφορά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

    Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα του μπορεί να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.

    «Θα ήμασταν αναγκασμένοι να σταματήσουμε κάθε συνεργασία με την Υπηρεσία σε περίπτωση που διακοπούν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη», δήλωσε ο κ. Σαλέχι στο αραβικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Πάγια θέση της Τεχεράνης είναι ότι συνεργάζεται πλήρως με την ΙΑΕΑ και ότι δεν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως υπονοούν οι ΗΠΑ.

    [25] ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ

    Κανκούν, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Καθώς πάνω από 5.000 αντιπρόσωποι από 146 χώρες συγκεντρώνονται στο Κανκούν του Μεξικού για την πέμπτη Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που αρχίζει την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΕ, Σουπατσάι Πανικτσαντί, δηλώνει ότι απαιτείται ισχυρότερη πολιτική δέσμευση για να επιλυθούν οι σοβαρές διαφορές που υπάρχουν.

    Οι συνομιλίες του Κανκούν εντάσσονται σε έναν γύρο διαπραγματεύσεων που είναι ειδικά σχεδιασμένος για να ωφελήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

    Ο κ. Πανιτκτσαντί ζήτησε από τις κυβερνήσεις να φανούν πιο γενναιόδωρες και ευέλικτες καθώς προσπαθούν να επιλύσουν σοβαρές διαφορές σε θέματα όπως οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων.

    Ο ανταποκριτής του BBC από το Κανκούν μεταδίδει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες επικρίνουν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική επιδότησης των αγροτών, καθώς θεωρούν ότι το υφιστάμενο σύστημα υπονομεύει τη δική τους αγροτική παραγωγή.

    Μαζί με τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΠΟΕ, στο Κανκούν άρχισαν να προσέρχονται και οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.

    Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, λόγω του προηγούμενου των μαχητικών διαδηλώσεων σε πολλές διεθνείς συνόδους, που κατέληξαν σε αρκετές περιπτώσεις σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι ακτιβιστές που καταφθάνουν στο Κανκούν κατηγορούν τις ανεπτυγμένες χώρες ότι αυξάνουν την φτώχεια περιορίζοντας την πρόσβαση στις αγορές τους, ιδίως για τα αγροτικά προϊόντα που είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

    Οι «πλούσιες» χώρες, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι οι «φτωχές» χώρες πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για ευρείες μεταρρυθμίσεις στα εμπορικά τους συστήματα ως αντάλλαγμα για να συμβιβαστούν στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.

    Η σύνοδος του Κανκούν θεωρείται σημαντικό βήμα προς την σύναψη μιας νέας πολυμερούς εμπορικής συμφωνίας στο τέλος του 2004.

    Μέχρι τώρα, όμως, ο ΠΟΕ, έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που έθεσε από τότε που οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια, στην Ντόχα του Κατάρ.

    Η διάσταση απόψεων μεταξύ «πλούσιων» και «φτωχών» για τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων έχει μέχρι στιγμής αναδειχθεί ως το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

    Μεγάλες διαφορές, όμως, εντοπίζονται και σε μια σειρά άλλων θεμάτων όπως οι τιμές των φαρμάκων, οι δασμοί στο χάλυβα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε νωρίτερα εντός του έτους, λίγοι πιστεύουν αυτή τη στιγμή ότι οι συνομιλίες του Κανκούν θα καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία.

    Υπάρχουν μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι σχεδιάζεται μια ακόμα υπουργική σύνοδος, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η χρονική στιγμή.

    [26] ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Λονδίνο, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Οι αρχικές δοκιμές ενός εμβολίου που μπορεί να βοηθήσει στο κόψιμο του καπνίσματος έχουν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με επιστήμονες, αναφέρει το BBC.

    Το εμβόλιο, που είναι πιθανό να βοηθήσει και στην απεξάρτηση από την κοκαΐνη, κατασκεύασε η αγγλική εταιρία Xenova και άρχισε να το δοκιμάζει πριν από δύο χρόνια.

    Ο Δρ Κάμπελ Μπούνς, επιστήμονας της εταιρίας είπε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ανεκτό από τον οργανισμό.

    Το εμβόλιο λειτουργεί σταματώντας την εισχώρηση της νικοτίνης και κοκαΐνης στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τα ναρκωτικά να ερεθίζουν τα λεγόμενα «κέντρα πρόσληψης» στον εγκέφαλο που προκαλούν την επιθυμία για το ναρκωτικό. Ενθαρρύνει την παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία φυλακίζουν τη νικοτίνη ή κοκαΐνη στο αίμα, εμποδίζοντας την εισχώρησή τους στον εγκέφαλο.

    Το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγηθεί σε άτομα που θέλουν να κόψουν μία από τις δύο αυτές ουσίες, καθώς και σε παιδιά για να τα εμποδίσουν να εθιστούν.

    [27] ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ

    Χεβρώνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Από παλαιστινιακή πηγή έγινε γνωστό ότι ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς στη Χεβρώνα, Αχμεντ Μπαντρ, και ο υπαρχηγός του Αμπεντ Μισκ σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Χεβρώνα.

    Στο στόχαστρο της επίθεσης των Ισραηλινών βρέθηκε επταόροφο κτίριο, όπου είχαν καταφύγει εξτρεμιστές της Χαμάς. Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Χεβρώνα και την περικύκλωση του κτιρίου, όπου κρύβονταν μαχητές της οργάνωσης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν ένα όχημα και εξαπέλυσαν επίθεση κατά του κτιρίου.

    Ο 12χρονος Τάχερ Σιουρί, ο οποίος παρακολουθούσε τις συγκρούσεις από τον τρίτο όροφο κοντινής πολυκατοικίας τραυματίστηκε θανάσιμα.

    [28] «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Το έργο του Ανδρέα Στάϊκου «Επικίνδυνες Μαγειρικές» ανεβάζει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου το ΔΗΠΕΔΕ Αγρινίου στο Αμφιθέατρο του Δήμου Πανοράματος. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Μητρούσης, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου και Λεωνίδας Χρυσομάλης. Η σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά του Απόστολου Βέττα και τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη.

    [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Την δέκατη τέταρτη ατομική έκθεσή της εγκαινιάζει η ζωγράφος Βάλια Δαβράδου, στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης στo πλαίσιο του κύκλου «Εκδηλώσεις στις Γειτονιές της Σταυρούπολης» την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού στο πλαίσιο των «Εκδηλώσεων στις Γειτονιές της Σταυρούπολης». Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει για την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο 18ο Δημοτικό Σχολείο στη Νικόπολη «Tο στοιχειό της Σαλονίκης» με τον Kαραγκιόζη του Γιάννη Xατζή. Το ίδιο βράδυ θα δοθεί συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού από τον Mάριο Mαυρομάτη και το Φωνητικό σύνολο του Kέντρου Πολιτισμού. Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Σόλωνος στην Άνω Ηλιούπολη θα παρουσιαστεί O Kαραγκιόζης γιατρός με τον Kαραγκιόζη του Γιάννη Xατζή ενώ και πάλι ο Mάριος Mαυρομάτης και το Φωνητικό σύνολο του Κέντρου Πολιτισμού θα ερμηνεύσουν έντεχνη ελληνική μουσική.

    [30] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (12:36 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οι έκτακτοι αρχαιολόγοι οι οποίοι ζητούν την μονιμοποίησή τους. «Τα τελευταία δέκα χρόνια η αρχαιολογική υπηρεσία απασχολεί περισσότερους από 500 αρχαιολόγους οι οποίοι αν και έχουν μακροχρόνια προϋπηρεσία και πείρα σε όλους του τομείς του αρχαιολογικού έργου αντιμετωπίζονται ως «ανταλλακτικά» για την κάλυψη «έκτακτων» αναγκών που όμως γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σταθερά μόνιμες και διαρκείς» ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων Σία Τολιοπούλου.

    Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει προχωρήσει στη σύσταση 600 νέων οργανικών θέσεων αρχαιολόγων οι οποίες θα πληρωθούν κατόπιν διαγωνισμού ενώ άλλες ειδικότητες εργαζομένων σε αρχαιολογικές υπηρεσίες , όπως αρχιτέκτονες και μηχανικοί εξαιρούνται θα προσληφθούν χωρίς διαγωνισμό. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτός ο διαγωνισμός απαξιώνει την πολυετή εμπειρία, την κατάρτιση και την προσφορά τους και ζητούν άμεση ρύθμιση του εργασιακού της ζητήματος και προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια. Παράλληλα επισημαίνουν πρέπει να μονιμοποιηθούν γιατί οι αρχαιότητες χρήζουν προστασίας και υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες από αυτές σε μία δεκαετία να έχουν καταστραφεί.

    [31] Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (11:34 UTC+2)

    Συναυλία στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης δίνει σήμερα ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού και αναγνωρισμένος ως ένας από τους καλύτερους εκτελεστές στο μπουζούκι Θανάσης.Τίτλος της συναυλίας «Θεσσαλονίκη της ψυχής μου μουσική», ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Στέλιος Διονυσίου.Στο πρόγραμμα θα γίνει μια αναδρομή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού τα τελευταία 40 χρόνια. Ο συνθέτης θα πλαισιώνεται από 8μελή ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών και το σύνολο μπουζουκιών "Οι Επόμενοι" που ο συνθέτης δημιούργησε ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, συμβάλλοντας στην πολιτισμική καταγραφή του οργάνου.

    [32] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2003 (11:33 UTC+2)

    Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ιστορίες μακρινές και αλλιώτικες» ανεβαίνει σήμερα στις 21.00 στο θέατρο Λυκαβηττού από τις «Μορφές Εκφρασης».Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη σε δύο δημοτικά τραγούδια της ελληνικής παράδοσης, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο Θωμάς Κινδύνης. Τα δύο δημοτικά τραγούδια είναι "Της Λυγερής και του Χάρου" και "Του Μαυριανού και της Αδελφής του».Τα κείμενα της παράστασης είναι των Χάρη Καστανιά, Ματίνα Τσιγκούνη, η σκηνογραφία ενδυματολογία της Αννας Σεβαστής Τζίμα, η μουσική του Γιώργου Χατζημιχελάκης και της Ιωάννας Κιρκιλέση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 September 2003 - 18:13:51 UTC