Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
  • [02] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΑΝ ΠΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ» Ο
  • [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 68η ΔΕΘ
  • [05] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΩΓΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [06] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΠΑΡΑΖ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [08] Ν.Δ.: ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ
  • [09] ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ TELESTEΤ
  • [10] J&P ABAΞ: ΕΡΓΟ 15,3 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ
  • [11] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • [12] EFG EUROBANK ERGASIAS:ΣΤΟ 2,49% ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [13] ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [14] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ
  • [15] ΟΜΑΛΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ
  • [18] Ο ΔΗΣΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
  • [20] ME ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [22] ΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ
  • [23] ΠΡΩΤΗ ΣΤΑ 20 χλμ ΒΑΔΗΝ ΣΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ
  • [24] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ
  • [25] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
  • [26] ΣΤΡΟ: Ο ΚΟΡΕΪ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [27] ΤΟΚΙΟ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ ΜΕ ΥΠΕΞ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΣΑ
  • [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΤΙΣΚΟ
  • [30] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
  • [31] «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ
  • [32] Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ CD
  • [33] 80 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (16:22 UTC+2)

    Την Τετάρτη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τη χάρτα κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, που θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, η χάρτα σύγκλισης που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποτελεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τη σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη αφορά σε όλους τους τομείς και στόχος της είναι «η βελτίωση της ευημερίας του ελληνικού λαού».

    Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη χάρτα της πραγματικής σύγκλισης αφορούν σε εισοδηματικές ενισχύσεις που θα δοθούν σε περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες. Οι ενισχύσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν αυξήσεις για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και αυξήσεις σε ομάδες εργαζομένων.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος για το Γ΄ KΠΣ, τα Ολυμπιακά Έργα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία έως το τέλος του χρόνου θα μειωθεί στο 8%.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται, επίσης, να ανακοινώσει την άμεση σύγκληση διυπουργικών επιτροπών για τον τουρισμό, τα ναρκωτικά και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα του Τύπου, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και για τα μισθολόγια ειδικών ομάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του EΣY, οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί.

    Αύριο το πρωί, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ώστε να τον ενημερώσει για τη χάρτα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης και στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, για το ίδιο θέμα.

    Την Τετάρτη, ο κ. Σημίτης, πριν από την εκδήλωση στο Ζάππειο που θα γίνει στις 14.00, θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου όπου θα θέσει επί τάπητος τη χάρτα.

    [02] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Ανεκτίμητη χαρακτήρισε την προσφορά του Ευάγγελου Γιαννόπουλου στο ΠΑΣΟΚ και στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκφωνώντας τον επικήδειο για τον εκλιπόντα στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Ο κ. Σημίτης μίλησε για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον δικηγόρο, τον επιστήμονα, τον πολιτικό και τον άνθρωπο Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τόνισε πως πάντα το ΠΑΣΟΚ θα τον θυμάται, γιατί θα βρίσκεται μαζί με όλους και θα εμπνέει τη δράση των στελεχών του κινήματος.Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ήταν μέλος του ΠΑΚ και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αγωνιστής για όλες τις εποχές, στυλοβάτης του Κινήματος, επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό έργο, δικηγόρος με σθένος και γενναιότητα, άνθρωπος του ρίσκου, ένας από τους πιο εργατικούς υπουργούς αλλά και ένας από τους πιο χρήσιμους συνεργάτες του, είπε ο κ. Σημίτης. Πρόσφερε στην πατρίδα, τον ελληνικό λαό και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ για περισσότερα από 60 χρόνια.«Κάθε γενιά από τον πόλεμο και μετά γνώρισε και είδε τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, όχι μόνο να συμμετέχει στις τάξεις της, αλλά να αγωνίζεται με θάρρος στην πρώτη γραμμή», τόνισε.Επικήδειο εκφώνησε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του για τη δημοκρατία και στις μάχες που έδωσε ως δικηγόρος, μέσα και έξω από τα δικαστήριο, υπερασπιζόμενος συναγωνιστές, διωκόμενους και συνδικαλιστές.Στο ακέραιο ήθος, τους αγώνες και την προσφορά του Ευάγγελου Γιαννόπουλου στο ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο γνήσιο αγωνιστή, αυθεντικό, χωρίς κανένα ίχνος προσποίησης, με πάθος ανθρωπιά και χιούμορ, που είχε το θάρρος της γνώμης.Η κηδεία του Eυάγγελου Γιαννόπουλου έγινε δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και παρευρέθηκαν εκτός από τον πρωθυπουργό, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εκπρόσωποι της ΝΔ, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, εκπρόσωποι του δικηγορικού σώματος και πλήθος κόσμου που τον χειροκρότησε θερμά..

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος φεύγει από κοντά μας αφήνοντας μια ανεκτίμητη προσφορά στην πατρίδα, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατική παράταξη για περισσότερα από 60 χρόνια.

    Η πολιτική δράση του ξεκινά από τη δικτατορία του Μεταξά το 36 για να συνεχιστεί ως τις μέρες μας. Κάθε γενιά από τον πόλεμο και μετά γνώρισε και είδε τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, όχι μόνο να συμμετέχει στις τάξεις της, αλλά και να αγωνίζεται με θάρρος και πάθος στην πρώτη γραμμή.

    Από την εποχή της Αντίστασης τη δεκαετία του 40 και την εποχή του 1-1-4 και του Ανένδοτου Αγώνα τη δεκαετία του 60, ως την εποχή της Αλλαγής τη δεκαετία του 80. Αλλά και αργότερα στη σημερινή εποχή του αγώνα και της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό, την πιο ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Παντού και πάντοτε παρών. Πρωτοπόρος στους αγώνες κάθε εποχής και μακριά από κάθε είδους συντηρητισμούς, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ήταν ένας αγωνιστής για όλες τις εποχές. Την πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή σημάδεψε το αίσθημα του χρέους, της ευθύνης και του καθήκοντος.

    Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, ως διοικητής τάγματος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Σαράντα χρόνια μετά, χάρη στους πολιτικούς αγώνες και του «καπετάνιου» Ευάγγελου Γιαννόπουλου, το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την Εθνική Αντίσταση.

    Γόνος φτωχής οικογένειας χρειάστηκε να αγωνιστεί μόνος του από τη μαθητική του ηλικία για κάθε επόμενο βήμα στη ζωή του. Οι σπουδές, η ανάδειξη στη δικηγορία, τα πολιτικά αξιώματα ήρθαν με εργασία, αγώνα και μόχθο. Σε κανένα σημείο της εντυπωσιακής διαδρομής του δεν ξέχασε την προέλευσή του. Περήφανος, ακέραιος και γενναιόδωρος με όλους και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά, επεδίωκε και πετύχαινε τη δική του πρόοδο να τη θέτει στην υπηρεσία του λαού και της χώρας.

    Επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό έργο, τον διέκρινε ταυτόχρονα το σπάνιο θάρρος και το ασυμβίβαστο δημοκρατικό φρόνημα. Μετά την κατοχή, ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και οι διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους τον βρήκαν πάντοτε αντίπαλο στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και στην πολιτική.

    Στην επταετία της δικτατορίας ο δικηγόρος Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε το σθένος και τη γενναιότητα να υπερασπίζεται στα έκτακτα στρατοδικεία τους νέους, που συλλαμβάνονταν, βασανίζονταν και κατηγορούνταν για δράση κατά του καθεστώτος. Δεν δίστασε σε καμιά στιγμή να υπερασπίζεται τους πολιτικά διωκόμενους νέους αγωνιστές, έχοντας ταυτόχρονα πλήρη επίγνωση ότι το καθεστώς δεν θα άντεχε και δεν θα συγχωρούσε τέτοια ανοιχτή και δημόσια δράση, καταγγελία και ανυπακοή. Ότι θα συλλάμβανε και τον ίδιο και θα τον οδηγούσε στην εξορία όπως κι έγινε.

    Η αγαπημένη σύζυγός του Ντιντή, επί πολλές δεκαετίες μαζί του σε όλους τους αγώνες, ως άξια σύζυγος, αλλά και ως εμπνευσμένη και ικανή συναγωνίστρια.

    Μέλος του ΠΑΚ και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος έχει ξεχωριστή θέση και κεντρικό ρόλο στην ιστορία και τη νικηφόρο πορεία της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Σε κρίσιμες στιγμές, όπως το 1989 ο λόγος και η δράση του τον ανέδειξαν σε στυλοβάτη του Κινήματος. Στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν ένας από τους πιο εργατικούς υπουργούς και για εμένα ένας από τους πιο χρήσιμους συνεργάτες σε όλη τη δραστηριότητά μου και στο υπουργικό συμβούλιο. Η γνώμη του είχε πάντοτε αξία. Ο χώρος της δικαιοσύνης του χρωστά πολλά από τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ 1996 και 2000, αλλά το ίδιο και οι κοινωνικοί χώροι. Ήταν εκείνος, που με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως υπουργός Εργασίας έφερε τον άνεμο της Αλλαγής στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργασιακές σχέσεις.

    Η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, η ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η νικηφόρα πορεία και προοπτική του στο μέλλον ήταν πάντοτε πρώτη έγνοια του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Ήταν ανάμεσα στους πολιτικούς με την πιο πηγαία, γνήσια και αυθεντική επικοινωνία με τους πολίτες. Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και ήταν πάντοτε παρών σε όλες τις μάχες του Κινήματος. Ο λαός τον τίμησε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις γιατί έβλεπε σ αυτόν έναν δικό του άνθρωπο. Έναν πολιτικό, που μετασχημάτιζε τις λαϊκές αγωνίες σε μαχητικό και προοδευτικό πολιτικό λόγο. Που έλεγε αλήθειες. Που αγωνιζόταν για τις ιδέες του. Που δεν απέφευγε την αντιπαράθεση, όταν χρειαζόταν. Που τολμούσε να είναι πάντοτε και σε όλους μη αρεστός, όταν χρειαζόταν. Και που δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά μοχθούσε και πετύχαινε τους στόχους του.

    Όλα όσα πίστεψε και για τα οποία αγωνίστηκε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, η Δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο τα τελευταία 30 χρόνια άρχισαν να θεωρούνται αυτονόητα στην Ελλάδα. Δεν ήταν έτσι πάντοτε.

    Κι αν δεν είναι πλέον σήμερα πιεστικά και μείζονα ζητούμενα, αν φαίνονται σήμερα αυτονόητα για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αυτό συνέβη γιατί πολλοί αγωνίστηκαν με κίνδυνο και προσωπικό κόστος. Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ήταν κορυφαίος ανάμεσα σ αυτούς. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν δεν καταδεχόταν να περιοριστεί στην ασφάλεια και τη σιγουριά των όσων με κόπο είχε κατακτήσει. Ήταν άνθρωπος του ρίσκου, ήταν άνθρωπος της τόλμης.

    Με τη συνέπεια και την ακάματη δράση του, έδωσε ένα παράδειγμα κι ένα δίδαγμα στους νεότερους. Πως τίποτα δεν χαρίζεται. Πως όλα κατακτώνται με αγώνα. Και πως ο αγώνας για την ειρήνη και την πρόοδο, για τη διεύρυνση και εδραίωση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας δεν πρέπει να σταματά ποτέ γιατί πάντοτε υπάρχουν και θα υπάρχουν νέοι κίνδυνοι και νέες προκλήσεις.

    Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος θα λείψει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θα λείψει από τον ελληνικό λαό. Θα λείψουν ο εύστοχος λόγος, η σπάνια αμεσότητα, οι αλήθειες που έλεγε με λόγια κοφτά. Θα μας λείψει η οξυδέρκεια και το ιδιαίτερο προσωπικό του χιούμορ, που έκανε τα σχόλια, τις απόψεις και τις θέσεις του να συζητούνται και να έχουν απήχηση σε όλη τη χώρα. Θα μας λείψει η φυσική παρουσία και η δράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Όμως, πάντοτε και προπαντός την ώρα του αγώνα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα τον θυμάται. Θα είναι μαζί με όλους μας. Θα μας συντροφεύει στη σκέψη μας. Θα εμπνέει τη δράση μας.

    Αιωνία του η μνήμη».

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΑΝ ΠΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ» Ο ΟΗΕ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (10:21 UTC+2)

    Εάν εκδοθεί απόφαση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ, η Ελλάδα θα πάρει μέρος σ΄ αυτήν, στέλνοντας στρατιωτικό σώμα.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπως επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η ελληνική δύναμη που θα αποσταλεί στο Ιράκ θα περιλαμβάνει στρατιώτες, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και ιατρική μονάδα.

    Η πιθανότητα να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον πολύ μεγάλες.

    Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, μετά τη διαλλακτική στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη Ρίβα ντελ Γκάρντα της Ιταλίας, κράτησαν χαμηλούς τόνους γύρω από το θέμα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πως πρέπει να στηριχθεί ο ρόλος του ΟΗΕ και να σχηματιστεί μια πολυεθνική δύναμη, η οποία θα έχει πολιτική βάση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ.

    Επιπλέον, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι είναι κοινή πλέον η θέληση της παγκόσμιας κοινότητας να υπάρξει σταθερή διακυβέρνηση στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν.

    Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη Ρίβα ντελ Γκάρντα ήταν το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία, που πριν το άτυπο Συμβούλιο είχαν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του ψηφίσματος που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ στο Συμβουλίο Ασφαλείας, τελικά διευκρίνισαν ότι εφόσον υπάρξουν τροποποιήσεις, θα ψηφίσουν την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 68η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Στο έργο που επιτελεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και στο θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του δήμου στην 68η ΔΕΘ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι η ΔΕΘ αποτελεί σύμβολο, σημαία και οικονομικό πυλώνα της Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσει να μεγαλώνει, παρόλο που ορισμένοι την θέλουν να μικραίνει και να μετακομίζει προς το Λεκανοπέδιο Αττικής.

    Τόνισε, δε, σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει υπόγειο πάρκινγκ 1000 θέσεων.

    Περαιτέρω, χαρακτήρισε «νοικοκυρεμένο» τον δήμο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι ο ισολογισμός για το 2002, που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι πλεονασματικός κατά 3 εκ. ευρώ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι λειτουργούν με ευθύνη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής 33 παιδικοί σταθμοί, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε ψυχαγωγικό κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες.Πρόσθεσε, δε, ότι η αντιδημαρχία Πρασίνου φυτεύει κάθε χρόνο 2.500 νέα δέντρα.

    Τέλος, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στη σύσκεψη 140 φορέων της Θεσσαλονίκης και στο ψήφισμα που επιδόθηκε στον πρωθυπουργό.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Καπετανόπουλος και ο εκπρόσωπος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πανοσιολογιότατος, Ιωάννης Τασιάς.

    [05] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΩΓΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στη χώρα μας, εκτός από τις αμιγώς κατασταλτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις προβλέπονται και ειδικές διατάξεις για την προστασία, αρωγή και μέριμνα των θυμάτων του σύγχρονου δουλεμπορίου.

    Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης έχει αναδειχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης από τη Βουλή ο νόμος 3064/2002 για την «καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας κατά ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και αρωγής στα θύματα των πράξεων αυτών».

    Προς τον σκοπό αυτό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης καταρτίστηκε Προεδρικό Διάταγμα (υπ αριθμ. 233/2003), το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ, από τις 28 Αυγούστου 2003, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ. Α, φ. 204), κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 12 του νόμου 3064/2002. Με το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι φορείς, τα μέσα και ο τρόπος παροχής της προστασίας, αρωγής και μέριμνας των θυμάτων αυτών.

    Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προχωρούν στη δημιουργία του 1ου Εθνικού Κέντρου Υποστήριξης Θυμάτων Εμπορίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Οπως προβλέπει το ΠΔ, οι υπηρεσίες του δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορούν να παράσχουν προστασία ή αρωγή θεωρούνται ως υπηρεσίες ή μονάδες παροχής προστασίας και αρωγής.

    Η προστασία παρέχεται για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται ο κίνδυνος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, η δε αρωγή για το χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μονάδες παροχής προστασίας και αρωγής.

    Για την παροχή προστασίας και αρωγής τα αρμόδια υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ συνεργάζονται ή συνάπτουν, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, συμβάσεις με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις με συναφή δραστηριότητα. Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζονται επακριβώς τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, ο χρόνος ισχύος και κάθε σχετικό θέμα.

    Οι υπηρεσίες και μονάδες παροχής προστασίας και αρωγής λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των θυμάτων καθώς και των χώρων στους οποίους αυτά διαμένουν. Σε περίπτωση που παρίσταται απόλυτη ανάγκη μετακίνησης εκτός της μονάδας φιλοξενουμένου θύματος και υφίσταται σοβαρός κίνδυνος κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας του, παρέχεται από την Ελληνική Αστυνομία συνδρομή για τη μετακίνηση του θύματος.

    Ακόμα, τα θύματα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους έχουν πρόσβαση σε δημόσια σχολεία στα οποία λειτουργούν τάξεις υποδομής ή φροντιστηριακά τμήματα ή διαπολιτισμικά προγράμματα εκπαίδευσης, ενώ τα θύματα που δεν υπερβαίνουν το 23ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα εγγραφής στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ (Α΄ και Β΄ κύκλου), εγγράφονται καθ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων και εκτός των τηρουμένων διαδικασιών.

    Επίσης, η «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ μεριμνά για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης σύμφωνα με τις διαπιστούμενες ανάγκες, για τα θύματα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

    Εξάλλου, στα θύματα που είναι ανασφάλιστα παρέχεται άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής. Για τη θεμελίωση του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης χορηγείται βεβαίωση, ότι ο ενδιαφερόμενος υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος, από την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση. Ακόμα, οι υπηρεσίες και μονάδες παροχής προστασίας και αρωγής μεριμνούν για την εξασφάλιση νομικής υποστήριξης στα θύματα και διερμηνείας.

    Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας λειτουργεί υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πρόνοιας, διαρκής επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ.18 του ν.2503/1997 στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι, που υποδεικνύονται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Σκοπός της επιτροπής αυτής είναι ο συντονισμός του έργου της προστασίας και αρωγής θυμάτων, η έκδοση εγκυκλίων σε ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος, η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και η εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση της προστασίας και αρωγής των θυμάτων. Η εν λόγω επιτροπή μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις της και εκπρόσωπο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

    [06] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Τρεις γιατροί παθολόγοι και δέκα τεχνίτες υδραυλικοί θα προσληφθούν από την ΕΥΔΑΠ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προκειμένου να καλύψουν θέσεις τακτικού προσωπικού στην περιοχή της Αττικής.

    Η σχετική προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 333/18.8.2003 - Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2003 στην Υπηρεσία Προσωπικού, στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ.

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΠΑΡΑΖ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    «Ο κ. Σημίτης, με την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να γράψει το θλιβερό επίλογο της πρωθυπουργικής του θητείας: με μπαράζ υποσχέσεων, εκβιαστικών διλημμάτων και ανεύθυνης κινδυνολογίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Ο ελληνικός λαός δεν εξαγοράζεται, δεν παγιδεύεται», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα. Τελεία και παύλα».

    [08] Ν.Δ.: ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Εντονη κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή τις αναφορές του στα εθνικά θέματα στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξής του στη ΔΕΘ άσκησε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. πρέσβης Π. Μολυβιάτης, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Σημίτη εμπλοκή των εθνικών θεμάτων στην προεκλογική αναμέτρηση και διαστρέβλωση των θέσεων της Ν.Δ.

    «Πάγια αρχή της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα εθνικά θέματα, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο υπερκομματικής αντιμετώπισης και δεν πρέπει να εμπλέκονται στην κομματική αντιπαράθεση.

    Ο κ. Σημίτης, αντί να επωφεληθεί και να αξιοποιήσει αυτή τη θέση μας, διέπραξε χθες ένα βαρύτατο ατόπημα, εμπλέκοντας τα εθνικά θέματα στην προεκλογική αναμέτρηση», τόνισε ο κ. Μολυβιάτης.

    «Πέραν όμως τούτου, ο κ. Σημίτης, διαστρέβλωσε και τις θέσεις μας. Και αυτό είναι απαράδεκτο, διότι έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Επιχειρώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μόνο ένα κόμμα μπορεί να διαχειριστεί τα εξωτερικά θέματα και ότι, αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση, περίπου θα συμβεί καταστροφή, αποδεικνύει την καθεστωτική του αντίληψη. Αντίληψη, που βέβαια την έχει στα εσωτερικά θέματα, αλλά κάνει πολύ άσχημα να την εφαρμόζει και στα εξωτερικά», επισήμανε και συνέχισε:

    «Η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι σοβαρή, υπεύθυνη και συνεπής:

    Είμαστε πάντοτε υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία. Πάγια αρχή μας είναι ότι η εξομάλυνση αυτή πρέπει να γίνει με διάλογο. Διάλογο όμως που πρέπει να στηρίζεται σε ορισμένες αρχές, να διεξάγεται μέσα σ ένα ορισμένο πλαίσιο, για να μην καταλήξει σε επικίνδυνα αδιέξοδα».

    «Με σαφήνεια και συνέπεια υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Βεβαίως εξαρτάται από την Τουρκία να πληρώσει τα κριτήρια, που απαιτεί η Ε.Ε. για κάθε μέλος της», πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης.

    «Εις ό,τι αφορά το Κυπριακό, ευθύς εξαρχής είπαμε ότι θεωρούμε το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης. Αυτή είναι άλλωστε και η θέση που υποστηρίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο σημερινός και ο προηγούμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

    «Η διαστρέβλωση των θέσεών μας από τον Πρωθυπουργό και η εμπλοκή των εθνικών θεμάτων στην προεκλογική αναμέτρηση δεν είναι μόνο ατόπημα, είναι και ανευθυνότητα», τόνισε.

    [09] ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ TELESTEΤ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ένα νέο πακέτο υπηρεσιών, τις "Φωνητικές υπηρεσίες", ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει από σήμερα η Telestet σε όλους τους πελάτες της, τόσο συνδρομητές με συμβόλαιο όσο και πελάτες καρτοκινητής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε έναν ολόκληρο κόσμο υπηρεσιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

    Το νέο αυτό πακέτο παρέχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών μέσω της Τεχνολογίας Αναγνώρισης Φωνής. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης καλεί απλά τον αριθμό της υπηρεσίας 1441 και επιλέγει φωνητικά οποιαδήποτε από τις προσφερόμενες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθεί ή να ψυχαγωγηθεί ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες.

    Αναλυτικότερα, μέσω της υπηρεσίας αυτής παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν τον κινηματογράφο, τον καιρό, αστρολογικές προβλέψεις, αποτελέσματα των αγώνων "Πάμε Στοίχημα Ποδόσφαιρο" του ΟΠΑΠ, θέατρο, καθώς και να συμμετάσχει σε παιχνίδια, να ακούσει ανέκδοτα, να πληροφορηθεί για τις πιάτσες και τις εταιρίες των ταξί και να στείλει e-mail από το κινητό του σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική διεύθυνση.

    Η χρήση του νέου πακέτου υπηρεσιών "Φωνητικές υπηρεσίες Telestet" κοστίζει 0,0084 ευρώ ανά δευτερόλεπτο, ανεξαρτήτως οικονομικού προγράμματος.

    [10] J&P ABAΞ: ΕΡΓΟ 15,3 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Σύμβαση για την κατασκευή του έργου ''Κατασκευή Νοτίου Τμήματος Συγκροτήματος Σμηναρχίας Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης'' στο Τατόϊ ανέλαβε η εταιρία J&P-Αβαξ, προϋπολογισμού 15,3 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο κτιριακών συγκροτημάτων, αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη.

    Το συγκρότημα του αμφιθεάτρου περιλαμβάνει το κυρίως Αμφιθέατρο χωρητικότητας 1.000 θέσεων, δύο αίθουσες διδασκαλίας 200 ατόμων, μεγάλο φουαγιέ με κυλικείο και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

    Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης η οποία θα λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη περιλαμβάνει το χώρο του αναγνωστηρίου χωρητικότητας 210 ατόμων, χώρο βιβλιοστασίων για 80.000 τόμους, τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφειακούς χώρους και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

    Η συνολική προθεσμία για την κατασκευή του έργου ορίζεται σε είκοσι τέσσερις μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

    [11] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Στην έκδοση χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης σε ευρώ, εντός του ευρωπαϊκού προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιακών δανείων (EMTN program), μετά από σειρά παρουσιάσεων στην Ευρώπη που θα αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, θα προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου Λτδ.

    Το ποσό, καθώς και οι υπόλοιποι όροι της έκδοσης θα καθοριστούν από τις συνθήκες της αγοράς. Η JP Morgan και η Merrill Lynch International ορίστηκαν ανάδοχοι της έκδοσης. Τα χρεόγραφα θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Το προϊόν της έκδοσης θα χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της Τράπεζας.

    [12] EFG EUROBANK ERGASIAS:ΣΤΟ 2,49% ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Την αγορά 1.148.880 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσεως τα 14,16 ευρώ στο διάστημα από 1 Ιουνίου 2003 έως 4 Σεπτεμβρίου 2003, ανακοίνωσε η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. ανακοινώνει ότι, στο διάστημα από 1.6.2003 μέχρι 4.9.2003 αγόρασε 1.148.880 ίδιες μετοχές σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% κατά το διάστημα από 4.9.2002 μέχρι 4.9.2003.

    Μετά την ανωτέρω αγορά η Τράπεζα κατέχει σήμερα συνολικά 7.826.058 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,49% του σημερινού Μετοχικού της Κεφαλαίου.

    [13] ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Σε θετικό πρόσημο βρίσκονται από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι δείκτες στη Wall Street. Το ράλι της ανόδου οδηγεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα, με το Nasdaq να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

    Το θετικό κλίμα δεν φαίνεται να έχει απειληθεί από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μπους ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον ποσό 87 δισ. δολαρίων, για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία για περαιτέρω διόγκωση του αμερικανικού δημόσιου ελλείμματος.

    Στις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας από το μέτωπο των εταιριών καταγράφεται η αναβάθμιση της IBM, από την Credit Suisse First Boston, από Neutral σε outperform. (απόδοση ανώτερη της αγοράς). Ο τίτλος του αμερικανικού κολοσσού σημειώνει αξιόλογα κέρδη.

    Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η μετοχή της εταιρίας ημιαγωγών Advanced Micro Devices, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο θα είναι καλύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

    Αλλά και η Merck φαίνεται να ευνοείται από τα δημοσιεύματα σχετικά με τις προοπτικές ανόδου των φαρμακευτικών εταιριών.

    Τέλος, η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των εταιριών Lehman Brothers και Goldman Sachs.

    Στις 6.31 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,87% και διαμορφωνόταν στις 9.585,59 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας αναρριχούταν στις 1.886,23 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,51% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης σημείωνε άνοδο 0,93% στις 1.030,87 μονάδες.

    [14] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Η εισαγγελία του Δικαστηρίου της Χάγης εκφράζει τη λύπη της για την άρνηση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς να καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε η εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου Φλόρανς Αρτμαν.

    «Λυπούμαστε που ο κ. Τζουκάνοβιτς δεν ήρθε να καταθέσει, καθώς θεωρούμε ότι όλοι όσοι μπορούν θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας στη δίκη Μιλόσεβιτς», υπογράμμισε η κ. Αρτμαν.

    Σημείωσε ότι το Δικαστήριο της Χάγης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το δικαστικό συμβούλιο να υποχρεώσει τον Μίλο Τζουκάνοβιτς με ειδική εντολή να καταθέσει, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση.

    [15] ΟΜΑΛΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (17:07 UTC+2)

    Χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα αρχίζει η καινούργια σχολική χρονιά και τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός στο Γραφείο της Διεύθυνσης Στοιχειώδους Εκπαίδευσης, Λοΐζος Γιάσουμας.

    Τα μαθήματα στα 347 Δημοτικά Σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και στα εννέα Ειδικά Σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες και στο Δημοτικό Σχολείο στην κατεχόμενη Καρπασία, όπως ανέφερε ο κ. Γιάσουμας, έχουν αρχίσει από σήμερα κανονικά.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (17:06 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση στο επίπεδο των 88 μονάδων, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των πιέσεων στη μετοχή της Τράπεζας.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,06%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, στις 88,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 777 χιλιάδες λίρες, ποσό που περιλαμβάνει και μεταφορές μεγάλων πακέτων μετοχών.

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,6% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 360,83 μονάδες.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΑΦΕΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ

    Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (14:47 UTC+2)

    Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Κύπρο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο των συναντήσεών του αλλά και του δείπνου το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού και θα γίνει προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου προέδρου στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ καθηγητών στο ''Λήδρα Πάλας'' για το μέλλον της παιδείας στην Κύπρο. Οι εκπρόσωποι κομμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας αρνήθηκαν πρόσκληση να συναντηθούν με τον κ. Παπανδρέου.

    [18] Ο ΔΗΣΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (14:46 UTC+2)

    Μέχρι και αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους ετοιμάζεται να προωθήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός Κύπρου, παράλληλα με την κατάθεση υπομνήματος στις κυβερνητικές υπηρεσίες προς επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και τους Μαρωνίτες της κατεχόμενης περιοχής Κορμακίτη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος μαζί με την Αντιπρόεδρο του κόμματος Καίτη Κληρίδου και τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου Σωτήρη Δράκο και Φοίβο Νικολαΐδη, επισκέφθηκαν χθες τους εγκλωβισμένους στην κατεχόμενη Καρπασία, ανέφερε ότι έχουν καταγράψει με λεπτομέρεια τα προβλήματα των χωριών της Καρπασίας, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο, καθώς και της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και σύντομα θα επισκεφθούν και τους Μαρωνίτες της κατεχόμενης περιοχής Κορμακίτη για τον ίδιο σκοπό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Φιλικό παιχνίδι με τον Αρη την Τετάρτη θα δώσει ο Μακεδονικός, προκειμένου ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Ζευγώλης να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική ετοιμότητα των παικτών του.

    «Το φιλικό με τον Αρη θα με βοηθήσει να βγάλω χρήσιμα συμπεράσματα. Όπως με την Λάρισα έτσι και τώρα θα μπορέσω να δω την αγωνιστικότητα των παικτών. Θα κάνουμε και πάλι αρκετές δοκιμές για να δούμε πού βρισκόμαστε και να καταλήξουμε στις βελτιώσεις που χρειάζεται να κάνουμε στην ομάδα», τονίζει ο κ. Ζευγώλης. Στο συγκεκριμένο φιλικό παιχνίδι ο προπονητής του Μακεδονικού θα στερηθεί των υπηρεσιών των Κολώκα και Δαλιάρη.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΚΑΕ Μακεδονικός γνωστοποιεί την επίτευξη συμφωνίας της ομάδας με την εταιρεία HELMET Spine Implants. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα διαφημίζεται στο σορτσάκι της αθλητικής στολής.

    [20] ME ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    To παιχνίδι με τον Λεβαδειακό είναι αυτό που προβληματίζει τους παίκτες του Αρη και κυρίως τον προπονητή, Γιάννη Μιχαλίτσιου. Ο τελευταίος είχε «ποντάρει» αρκετά στο φιλικό παιχνίδι με τους Λύκους το οποίο ήταν προγραμματισμένο την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά ποτέ δεν έγινε ποτέ λόγω της μη καταβολής χρημάτων από πλευράς Αρη για να σφραγιστούν τα εισιτήρια.

    «Είχαμε προγραμματίσει φιλικό παιχνίδι με τους Λύκους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αλλάξουμε τελευταία στιγμή τα πλάνα μας. Οι παίκτες μου έχουν πολύ καλή διάθεση και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ», αναφέρει ο τεχνικός των «κιτρίνων».

    Ωστόσο ο αγώνας κυπέλλου Ελλάδας του Αρη με τον Λεβαδειακό, ορίστηκε εκ νέου από την ΕΠΟ να διεξαχθεί στο γήπεδο Χαριλάου την ερχόμενη Τετάρτη στις 19:00 αντί 17:00 που είχε αρχικά οριστεί, εξαιτίας τηλεοπτικών αναγκών του Supersport. Ο αγώνας είναι «κεκλεισμένων των θυρών» λόγω τιμωρίας του Αρη.

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Την δεύτερη θέση κατέλαβε η εθνική ομάδα βόλεϊ των παίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα που τελείωσε το Σάββατο στο Λέχοβο της Φλώρινας. Η εθνική ομάδα έχασε στον τελικό από την Σερβία με 3-1 (25-22, 22-25, 25-16, 25-18). Στους άλλους δύο αγώνες η Βουλγαρία κέρδισε την Ρουμανία με 3-1 (28-26, 25-20, 21-25, 25-19) και κατέλαβε την τρίτη θέση και η Τουρκία την Μολδαβία με 3-0 (25-17, 25-23, 25-16) καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση της διοργάνωσης. Την τελευταία θέση της διοργάνωσης κατέλαβε η ομάδα των Σκοπίων.

    [22] ΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ένας εκ των πολυτιμότερων ποδοσφαιριστών της εθνικής μας ομάδας, σχολίασε την παραφιλολογία των τελευταίων ωρών περί απόπειρας δωροδοκίας των Αρμενίων από Έλληνες παράγοντες λίγο πριν την έναρξη του αγώνα Αρμενία- Ελλάδα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας

    «Έμαθα όλα τα νέα αργά χθες το βράδυ και σήμερα κατά την αναχώρηση μου για την Αγγλία είδα ότι το σύνολο του εγχώριου τύπου ασχολείται εκτενώς με το απίστευτο θέμα περί δωροδοκίας. Δεν είναι ότι καλύτερο για τους παίκτες της εθνικής αυτή η ιστορία καθώς έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό και είναι κρίμα σε ένα ματς που δώσαμε ακόμα και την ψυχή μας για να πάρουμε την νίκη, να έρχεται από το πουθενά κάποιος και να ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Profit 96,6, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και συνέχισε: «Είναι κάτι πραγματικά άσχημο, έτσι το βλέπω από τη δική μου πλευρά, ωστόσο δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι από την ελληνική πλευρά. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ίσως έγινε κάποια απόπειρα δωροδοκίας από τους Ισπανούς ή τους Ουκρανούς, ώστε οι Αρμένιοι να κόψουν βαθμούς από την Ελλάδα. Όχι μόνο δεν πιστεύω ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας, αλλά έχω την εντύπωση ότι έγινε το αντίθετο από τους αντιπάλους μας. Ίσως οι Αρμένιοι να στεναχωρήθηκαν για την ήττα τους καθώς έχασαν τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί».

    Ο ίδιος πάντως δεν παρατήρησε κάτι το ύποπτο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. «Πάντως προσωπικά δεν παρατήρησα κάτι περίεργο στον αγώνα, αντίθετα οι παίκτες της Αρμενίας είχαν απίστευτο πάθος στο παιχνίδι τους. Παραδέχομαι το πείσμα τους, αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια για το καλό της πατρίδας τους. Ωστόσο αν ισχύουν όλα όσα λένε γιατί δεν τα είπαν πριν την αναμέτρηση; Γιατί περίμεναν να τελειώσει ο αγώνας; Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική ομοσπονδία θα δώσει την απάντηση που αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε ο Ελληνας διεθνής.

    [23] ΠΡΩΤΗ ΣΤΑ 20 χλμ ΒΑΔΗΝ ΣΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Η Αγγελική Μακρή κατέκτησε την πρώτη θέση στα 20.000μ βάδην του ελβετικού πρωταθλήματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Λουγκάνο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε σε 1 ώρα 33:27, χάνοντας για 27 δευτερόλεπτα το υψηλό όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Πάντως η Μακρή που τερμάτισε άνετα πρώτη και χωρίς πίεση (η Λευκορωσίδα Λουντμίλα Ντολγκοπόλαβα που ήταν δεύτερη τερμάτισε σε 1 ώρα 38:42), σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ, αφού το προηγούμενο ήταν 1 ώρα 35:59 από το ευρωπαϊκό κύπελλο στο Τσεποκσάρι της Ρωσίας.

    [24] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Νέο Δελχί, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις του που έχουν ως στόχο την εξάλειψη ηγετικών στελεχών της Χαμάς, μέχρις ότου αντιδράσουν οι Παλαιστίνιοι εναντίον τους, δήλωσε σήμερα ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Σαρόν σε διπλωματικό ταξίδι στην Ινδία.

    «Για την ώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε την πολιτική των επιθέσεων. Αν κάποια στιγμή Παλαιστίνιος αξιωματούχος ενδιαφερθεί να λύσει το πρόβλημα, τότε κι εμείς θα σταματήσουμε αυτή την πολιτική».

    Το Ισραήλ, πάντως, φοβάται νέες επιθέσεις εκδίκησης για τον τραυματισμό του Σεϊχη Αχμάντ Γιασίν, πνευματικό ηγέτη της Χαμάς που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας.

    [25] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

    Λονδίνο, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Συγκρούσεις μαίνονται από την Κυριακή στα δυτικά του Μπουρούντι μεταξύ των ανταρτών των Δυνάμεων για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, κύριο αντάρτικο σώμα, και των ανταρτών των Εθνικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες.

    «Οι μάχες άρχισαν χθες στη 1μ.μ και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα στο Μουμπίμπι και τη Μπάντα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Μπουτζουμπούρα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο ιερέας Χαμπιμάνα, εκπρόσωπος των Εθνικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης.

    Οι συγκρούσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν σήμερα από στρατιωτικό εκπρόσωπο.

    Οι αντάρτες των Εθνικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης υποστηρίζουν πως η αντίπαλη ομάδα εκτέλεσε πέντε μέλη της οργάνωσης την Παρασκευή, ενώ οι αντάρτες των Δυνάμεων για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας αρνούνται ότι αυτές οι μάχες έλαβαν χώρα.

    Ο πρόεδρος του Μπουρούντι θα έχει σειρά συνομιλιών από αύριο στην Καμπάλα της Ουγκάντας με τον αρχηγό των ανταρτών των Δυνάμεων για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

    Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται από το 1993 στο Μπουρούντι έχει προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων, κυρίως πολιτών.

    [26] ΣΤΡΟ: Ο ΚΟΡΕΪ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Λονδίνο, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση ''θα κρίνει'' τον Αχμέντ Κορέι, που τελικά απεδέχθη να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό των Παλαιστίνιων, Μαχμούντ Αμπάς "με βάση τις δεσμεύσεις του υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αχμέντ Κορέι (Αμπου Αλάα) πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου ''είναι ένας ηγέτης των Παλαιστίνιων με μεγάλο παρελθόν στις προσπάθειες υπέρ της ειρήνης'' τόνισε ο Στρο σε δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    ''Μετά τον διορισμό του, θα τον κρίνουμε από τη δέσμευσή του υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας'', πρόσθεσε ο κ. Στρο και κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

    [27] ΤΟΚΙΟ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

    Τόκιο, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Οι αρχές του Τόκιο έκαναν έκκληση σε περισσότερα από 5.000 άτομα να εκκενώσουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο ελαστικών Μπριτζστόουν στα βόρεια του Τόκιο.

    «Η φωτιά εξαπλώνεται μέχρι αυτή την ώρα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών.

    Από την καταστροφή ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα, ενώ οι 850 υπάλληλοι του εργοστασίου κατάφεραν να εγκαταλείψουν σώοι και αβλαβείς το κτίριο. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία και μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει μέρος του κτιρίου.

    ¨Ένα ελικόπτερο και 60 πυροσβεστικά οχήματα έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που από τη στιγμή που ανακοινώθηκε προκάλεσε πτώση της μετοχής Μπριτζστόουν κατά 1% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ ΜΕ ΥΠΕΞ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΣΑ

    Νέα Υόρκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των σημαντικότερων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σάββατο στην Γενεύη για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ.

    ''Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα έχω μια συνάντηση με τους υπουργούς των Εξωτερικών το Σάββατο στη Γενεύη. Πρέπει να κάνω αργότερα σήμερα ακόμη ένα τηλεφώνημα για να τα δρομολογήσω όλα'', δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.

    [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΤΙΣΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Θρησκευτικές και λαογραφικές εκδηλώσεις διοργανώνει στο Πολυδένδρι του δήμου Βερτίσκου στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Ποντιακός Οίκος Ευγηρίας «Η Αναγέννησις» προς τιμή της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 7ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της τρίτης ηλικίας.

    Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός παραδοσιακών χορών της τρίτης ηλικίας και θα ακολουθήσει λαϊκό ποντιακό γλέντι. Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    [30] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει από αύριο μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου ο δήμος Κερκίνης Σερρών, στη Ροδόπολη.

    Στις αυριανές εκδηλώσεις συμμετέχει χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Ακρίτες» και η Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών. Μεθαύριο η θεατρική ομάδα Ενωσης Κατοίκων Ροδόπολης «Η πρόοδος» ανεβάζει το έργο «Έργατα και δουλείας» του Στάθη Ευσταθιάδη. Στις 11 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται ο βλάχικος σύλλογος Α.Ποροϊων «Το πέρασμα», το λύκειο Πετριτσίου Βουλγαρίας, το χορευτικό τμήμα της Ενωσης Κατοίκων Ροδόπολης «Η πρόοδος», ενώ θα δοθεί συναυλία με τον Χρήστο Χαλκιά σε Σμυρναίικα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια. Στις 12 του μήνα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις ο πολιτιστικός σύλλογος Μοναστηρακίου «Η άνοιξη», ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος Τρικάλων «Ασκληπιός» και η Πανκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας.

    [31] «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Δύο παραστάσεις του έργου της Κάρμεν Ρουγγέρη «Ερχεσαι μαζί μου; - Το παραμύθι με τα παραμύθια» θα δοθούν στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της 68ης ΔΕΘ την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μμ στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».

    Πρόκειται για ένα έργο ύμνο στο βιβλίο. Αναφέρεται σε ένα νεαρό συγγραφέα που προσπαθεί να γράψει ένα θεατρικό έργο για παιδιά, προκειμένου να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό. Στην προσπάθειά του αυτή καταφέρνει να συγκεντρώσει τους ήρωες από τα πιο γνωστά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Κολοβή Αλεπού, Σκρουτζ, Πινόκιο, Κακιά Βασίλισσα, Νεράιδα, Δον Κιχώτη, Χαλιμά, Ωραία Κιμωμένη, Παπουτσωμένο Γάτο), αλλά θα καταφέρει να φτιάξει το έργο του;

    [32] Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ CD

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Εβδομήντα ποιήματα Ελλήνων από τη Μαριούπολη και τα γύρω χωριά που συγκεντρώθηκαν σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν δύσκολα και κυριαρχούσε ο φόβος παρουσιάζονται για πρώτη φορά ηχογραφημένα σε ένα CD με τίτλο «Ποίηση των Ελλήνων της Αζοφικής» το οποίο συνοδεύεται από ένα μικρό βιβλίο και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάκτος. Το έργο αυτό αποτελεί καρπό της έρευνας του μουσικού Αλέξανδρου Άσλα ο οποίος γεννήθηκε στην Ουκρανία, το ρωμαίικο χωριό Σαρτανά της Αζοφικής.

    Ο Άσλα συνέλεξε τα ποιήματα αυτά από τους Έλληνες της Μαριούπολης και των γύρω χωριών οι οποίες επέζησαν από τους διωγμούς που ξεκίνησαν μετά την έκδοση της μυστικής ντιρεκτίβας 50215 την οποία εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης στις 11 Δεκεμβρίου του 1937. Οι διωκτικές αρχές, σύμφωνα με την ντιρεκτίβα αυτή έπρεπε να ξεκινήσουν αμέσως τη λεγόμενη διωκτική επιχείρηση. Τότε στη διάρκεια ενός μόνο έτους στη Μαριούπολη και τα γύρω χωριά συνελήφθησαν 3628 Έλληνες (ιερείς, δάσκαλοι, συγγραφείς, εργαζόμενοι, αγρότες κλπ) από τους οποίους εκτελέστηκαν 3470.

    «Το 1981 όταν έτρεχα από χωριό σε χωριό και αναζητούσα τις ρίζες μας γνώρισα από κοντά πολλούς αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής και έτσι συνέλεξα αρκετά στοιχεία για τις πιο σκοτεινές πλευρές της ιστορίας μας. Μερικοί με τον καιρό άρχισαν να μου απαγγέλλουν και τα ποιήματά τους. Έμεινα έκπληκτος και αποφάσισα να προχωρήσω πιο πέρα. Ο δίσκος «Ποίηση των Ελλήνων της Αζοφικής» παρουσιάζει για πρώτη φορά ηχογραφημένη την ποίηση των Ελλήνων της Αζοφικής. Δεν είναι όμως η ανθολογία της. Οι ηχογραφήσεις αυτές έγιναν με τη δική μου πρωτοβουλία χωρίς έγκριση από την αρμόδια αρχή και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Βεβαίως υπήρχε ο φόβος. Αλλά υπήρχε και μια ακαταμάχητη θέληση να διασώσω ακόμη ένα κομμάτι της πνευματικής μας κληρονομιάς και η μόνη μου φροντίδα ήταν να πείσω του ποιητές να μιλήσουν στο μικρόφωνο σε όποια κατάσταση και να βρίσκονταν . Δεν ήμουν σίγουρος για το αν θα μου δοθεί μία άλλη ευκαιρία» λέει ο Αλέξανδρος Άσλα και προσθέτει «Ελπίσω ότι με την έκδοση αυτού του δίσκου θα εκπληρώσω το χρέος μου απέναντι σε εκείνους που εκτελέστηκαν και απέναντι στους επιζήσαντες.

    Ο Αλέξανδρος Άσλα σπούδασε στο Κρατικό Μουσικό Κολλέγιο της πόλης Αρτέμοβσκ και δίδαξε μουσική φιλολογία και σύνθεση στα μουσικά σχολεία της Μαριούπολης. Σπούδασε ακόμη ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1988 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ιόνωφ για τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης των Ελλήνων της Αζοφικής. Από το 1981 και μετά έκανε δεκάδες ταξίδια στα 36 ελληνικά χωριά της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και συνέλεξε πλούσιο λαογραφικό υλικό. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια. Εχει εκδώσει δύο δίσκους βινυλίου με τίτλου «Τα τραγούδια των Ελλήνων της Αζοφικής» (1988) και «Μουσικό φολκλόρ των Ελλήνων της Αζοφικής» (1991) καθώς και ένα βιβλίο το οποίο συνοδεύεται με CD με τίτλο «Τα Μαριουπολίτικα» (1999) που περιλαμβάνει τραγούδια και χορούς των Ελλήνων της Αζοφικής.

    Α.Φ.

    [33] 80 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Με πέντε μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν τους πυλώνες της φετινής διοργάνωσης ξεκινούν τα 38α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη, που θα διαρκέσουν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, φιλοξενώντας όλα τα είδη των τεχνών και κορυφαίους δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

    Στην πρώτη τους διοργάνωση, το 1966, τα Δημήτρια παρουσίασαν 11 εκδηλώσεις σε τρεις χώρους. Φέτος, υπό τη διοργάνωση του δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, θα παρουσιαστούν περισσότερες από 80 εκδηλώσεις σε 11 θεματικές ενότητες και σε 22 χώρους, διάσπαρτους σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνεται μία νέα ενότητα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αυτή του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου.

    Κορωνίδα των εκδηλώσεων είναι το μπαλέτο Madame Butterfly του Πουτσίνι από το Northern Ballet Theatre της Αγγλίας(18,19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής), η Aida του Τζ.Βέρντι από την Εθνική Οπερα του Βουκουρεστίου (3,4 και 5 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο), οι συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Λετονίας (29 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής), το Κουαρτέτο Εγχορδων Μποροντίν από τη Ρωσία (8 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής) και η έκθεση θαλασσογραφιών του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

    Οι υπόλοιπες περίπου 80 εκδηλώσεις είναι κατανεμημένες σε 11 θεματικούς κύκλους που είναι οι εξής: Κύκλος συναυλιών Συμφωνικής Μουσικής, 1ο Φεστιβάλ μουσικής δωματίου, Διεθνής μήνας Ορθόδοξων Χορωδιών, Κύκλος Ελληνικής Παράδοσης, Ethno Jazz Festival, Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών, Κύκλος Θεάτρου, Διεθνής Μήνας Χορού, Κύκλος Εικαστικών, Κύκλος Επιστημονικών Συνεδρίων, Κύκλος Ποικίλων Εκδηλώσεων.

    Σε αυτόν τον τελευταίο κύκλο περιλαμβάνονται πολυάριθμες εκδηλώσεις με κυρίαρχα στοιχεία τη μουσική, το χορό και τις γεύσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα Δημήτρια στα Σχολεία που απευθύνεται στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

    «Τα Δημήτρια έχουν κατορθώσει σε όλα αυτά τα χρόνια να καταξιωθούν στη συνείδηση των πολιτών και του καλλιτεχνικού κόσμου» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος και πρόσθεσε ότι «αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δημοτικά καλλιτεχνικά σχήματα, δίνουν ένα βήμα έκφρασης στους νέους Θεσσαλονικιούς δημιουργούς, δημιουργούν θεσμούς». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντώνης Γυφτόπουλος, δήλωσε ότι το πρόγραμμα των Δημητρίων απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι σε συγκεκριμένη μερίδα των δημοτών.

    Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που όπως ανέφερε ο κ.Παπαγεωργόπουλος δεν καλύπτεται από την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για οικονομική ενίσχυση του δήμου, λόγω προβλημάτων συνεργασίας και συντονισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 September 2003 - 18:14:02 UTC