Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΧΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
  • [03] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΣ
  • [04] ΝΕΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ" ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ "ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ"
  • [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
  • [06] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [07] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ 68η ΔΕΘ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ AEKA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [09] ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΩΣ ΤΗ ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Γ.ΔΡΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ 68Η ΔΕΘ
  • [11] ΤΟ 2005 ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ-ΝΙΚΗ
  • [12] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [13] OTENET: ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [14] Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
  • [15] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ;
  • [16] ΠΙΤΣΟΥΛΑ: ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ
  • [17] ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ε.Ε.-ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΛΙΛΛΗΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [21] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ 79-73 ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [22] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΕΩΝ
  • [23] ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗΝ 68Η ΔΕΘ
  • [24] ΣΤΟΥΣ «8» ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 75-70 ΕΠΙ
  • [25] ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΙΑΣΙΝ
  • [26] ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΜΠΑΣ
  • [27] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [28] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [01] ΟΧΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (16:34 UTC+2)

    Οι καλές ή κακές δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να πείσουν την κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, την άνοιξη του 2004, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 68η ΔΕΘ.

    «Δεν κάνουμε πολιτική με δημοσκοπήσεις, το έργο μας τρέχει, γιατί να βιαστούμε, έχουμε κανένα λόγο;» είπε ο πρωθυπουργός και απάντησε στη Ν.Δ. που χαρακτήρισε προεκλογικές παροχές το πακέτο κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης λέγοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει διγλωσσία για το θέμα. Αλλοι λένε ότι τα μέτρα είναι «ψίχουλα» και άλλοι ότι θα χρειαστούν δανεικά και πρόκειται για «οικονομικό έγκλημα». Αν, όμως, πρόκειται για έγκλημα, πως είναι δυνατό στελέχη της Ν.Δ. να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν αυτά τα μέτρα; Θα συνεχίσουν το «οικονομικό έγκλημα»;

    Δεν είναι προεκλογικές παροχές τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι μέτρα εξαγγέλλονται κάθε Σεπτέμβριο με την ευκαιρία της ΔΕΘ. Το 2002 το φορολογικό πακέτο μαζί με το ασφαλιστικό ήταν στο 1,5% του ΑΕΠ και το πακέτο που ανακοινώθηκε τώρα κυμαίνεται κι αυτό στο 1,5% του ΑΕΠ.

    Το 1994 το 65% των εσόδων πήγαινε σε τόκους, τώρα πηγαίνει το 25% κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για κοινωνικές δαπάνες, εξήγησε.

    Διαβεβαίωσε ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και θα προέλθουν από το ΑΕΠ το οποίο θα αυξηθεί κατά δέκα δισεκατομμύρια ευρώ το 2004. «Από την αύξηση του ΑΕΠ θα βρεθούν τα χρήματα, δεν χρειαζόμαστε δανεικά», είπε και παρατήρησε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία για την κάλυψη του κοινωνικού πακέτου.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει άλλο «πακέτο». Τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε είναι ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και με άλλα μέτρα, που θα αναληφθούν με διαπραγματεύσεις και συναρτώνται με την εισοδηματική πολιτική το συνολικό ύψος θα είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις του τύπου «δώστε κι άλλα». Υπάρχουν αιτήματα δικαιολογημένα στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί και άλλα, τα οποία είναι αδικαιολόγητα και υπερβολικά και δεν πρέπει να ικανοποιηθούν. Σημείωσε ότι υπάρχουν κοινωνικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς οι οποίοι θέλουν ενόψει εκλογών να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει αταξία στη χώρα και γι αυτό θέτουν αδικαιολόγητα αιτήματα. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τα κοινωνικά μέτρα, ανησυχούν μόνο όσοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από αυτά τα μέτρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και όχι από εξάμηνο σε εξάμηνο, όπως η Ν.Δ..

    Σε ερώτηση για τα διλήμματα που θέτει ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έτσι γίνεται η διάκριση του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. και τα διλήμματα αφορούν την πορεία της χώρας, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Για την υποδοχή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» είπε ότι ήταν μια απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. που ισχυριζόταν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πια, δεν μπορεί να κάνει κινητοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι είναι «παρών», κινητοποιείται έχει απόψεις. Η νίκη της Ν.Δ. είναι αμφίβολη και για το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει.

    Στο επιχείρημα ότι δεν αντέχει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και στην κριτική της Ν.Δ. περί παροχών, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα κατεβάσει τα ρολά επειδή έρχονται εκλογές. Θα κάνει τη δουλειά της. «Η χώρα αντέχει κι αν δεν αντέχει να περιμένει η Ν.Δ. να περιμένει. Εχει κουραστεί να περιμένει η Ν.Δ., να έχει περισσότερη δύναμη», παρατήρησε.

    Σε ότι αφορά τη συγκριτική έρευνα του «πόθεν έσχες» των βουλευτών είπε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να ξεκαθαριστεί το ταχύτερο δυνατό, μέχρι το τέλος του 2003.

    Για την κατάθεση των στοιχείων για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές υπογράμμισε πως δεν νομίζει ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνουν αυτή την πολιτική πράξη.

    Σχετικά με το αίτημα για την επέκταση του μέτρου στους διοικητές των ΔΕΚΟ, σημείωσε πως δεν γνωρίζει ποιοι διοικητές είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να απευθυνθεί μόνο στα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου υπάρχει η ανεξάρτητη λειτουργία των οργανισμών αυτών απέναντι στην κυβέρνηση και προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου.

    Σε ερώτηση για την απομάκρυνση συμβούλων του απάντησε ότι οι σύμβουλοι δεν κυβερνούν. Οι σύμβουλοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό και όταν δεν συμφωνούν ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Ο ίδιος συνεργάζεται με τους υπουργού και τους υφυπουργούς, με την κυβέρνηση αποφασίζει την πολιτική, η κυβέρνηση είναι η «ομάδα» που διοικεί.

    Αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Κώστα Λαλιώτη. Για τον πρώτο είπε ότι έχει τις απόψεις του και όπως κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής. Για τον Κ. Λαλιώτη σημείωσε πως είναι πάντα ευπρόσδεκτος και ελπίζει ότι θα συμμετέχει στις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας ούτε η θέση του προέδρου της Κομισιόν.

    Δήλωσε ότι είναι πάντα πρόθυμος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά να συζητήσουν με βάση συγκεκριμένη ατζέντα. «Το κλίμα από τη δική μας πλευρά ήταν πάντοτε πολύ καλό απέναντι στην Εκκλησία», υπογράμμισε.

    Για την κυβέρνηση Ερντογάν σχολίασε ότι η εντύπωση που έχει αποκομίσει είναι πως θέλει να κάνει βήματα για να υπερβούμε τις δυσκολίες στα ελληνοτουρκικά, την Ε.Ε. και το Κυπριακό, ωστόσο δεν έχει δει έμπρακτες αποδείξεις ότι αλλάζουν τα πράγματα.»Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, τις οποίες δεν αμφισβητώ», τόνισε. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την ηγεσία της Ν.Δ. ότι δεν έχει ενημερώσει την Ε.Ε. για τις θέσεις της απέναντι στην Τουρκία και ότι λέει το κάνει για εγχώρια κατανάλωση. Αν θελήσει να τις υλοποιήσει η ίδια θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλη έκπληξη και η Ελλάδα σε δύσκολη θέση.

    Σε ερώτηση για τη σχεδιαζόμενη νέα αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ απάντησε πως δεν έχει να προσφέρει αν δεν υπάρξει εμπλοκή του ΟΗΕ στην πολιτική διοίκηση του Ιράκ ώστε σταδιακά να περάσει στους Ιρακινούς η διοίκηση της χώρας.

    [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Για επανάληψη των ίδιων φθαρμένων υποσχέσεων κάθε χρόνο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «ο κ. Σημίτης και φέτος στη Θεσσαλονίκη είχε μια τελευταία ευκαιρία να πει την αλήθεια. Να εξηγήσει γιατί δεν έκανε δεν έκανε πράξη όσα είχε υποσχεθεί, γιατί απέτυχε».

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για παλαιοκομματικές μεθόδους και κινδυνολογίες εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός πέταξε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία του ευκαιρία να φανεί ειλικρινής. Παραμένει δογματικά αμετανόητος» είπε χαρακτηριστικά, χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό των λίγων και όχι των πολλών και τόνισε ότι μοιράζονται υποσχέσεις που θα τις υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ταύτιση του κόμματος με το κράτος, διάλυση της δημόσιας διοίκησης, παράλυση της κρατικής μηχανής, απαξίωση της τίμιας εργασίας, ανεκτικότητα απέναντι στην ασυδοσία των οικονομικών συμφερόντων, μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και απομάκρυνση από το στόχο της πραγματικής σύγκλισης.

    Με αφορμή το θέμα του Χρηματιστηρίου επισήμανε ότι μια χούφτα επιτήδειοι που έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά με ανοχή της κυβέρνησης έβαλαν στις τσέπες τους τριάντα τρισεκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της Ολυμπιακής λέγοντας ότι για τη δήθεν εξυγίανσή της σπαταλήθηκαν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Μίλησε ακόμη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης που όπως είπε, ο πρωθυπουργός χρόνια το υπόσχεται αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι σε μία εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην 68η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για συνεχή και βιώσιμη ανάπτυξη. Ενδεικτικά επισήμανε ότι η στήριξη των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των ανέργων θα είναι βασική προτεραιότητα της ΝΔ.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Καραμανλή:

    «Ο Πρωθυπουργός είχε μια τελευταία ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη. Συγνώμη γι αυτά που υποσχέθηκε και δεν έπραξε.

    Είναι πολιτικά πρωτόγνωρο φαινόμενο ένας Πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει, κάθε χρόνο, τα ίδια πράγματα, τις ίδιες φθαρμένες υποσχέσεις, αδιαφορώντας για το τί σκέφτονται εκείνοι που τον ακούνε.

    Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, που, χρόνια τώρα, το υπόσχεται, αλλά που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

    Ο κ. Σημίτης είχε φέτος στη Θεσσαλονίκη μια τελευταία ευκαιρία να πει την αλήθεια. Να εξηγήσει γιατί δεν έκανε πράξη όσα είχε υποσχεθεί, γιατί απέτυχε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι αυτό καταφεύγει σήμερα σε παλαιοκομματικές μεθόδους. Γι αυτό κινδυνολογεί.

    Ο κ. Σημίτης εγκλωβίστηκε στην πολιτική της πόλωσης και της σύγκρουσης. Αναλώθηκε σε επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα του τόπου και να προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει.

    Ο Πρωθυπουργός πέταξε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία του ευκαιρία να φανεί ειλικρινής. Παραμένει δογματικά αμετανόητος. Ακόμη και τώρα αρνείται να υπερβεί την αλαζονεία του. Ακόμη και τώρα δεν βρίσκει την τόλμη να ασκήσει αυτοκριτική.

    Ο κ. Σημίτης, οκτώ χρόνια ως Πρωθυπουργός, υπήρξε και παραμένει δέσμιος της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής. Μιας πολιτικής:

    - Που ταύτισε το κόμμα με το κράτος, διέλυσε τη Δημόσια Διοίκηση και παρέλυσε την κρατική μηχανή.

    - Που έπληξε καίρια τον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας, απαξίωσε την τίμια εργασία και επέτρεψε στα οικονομικά συμφέροντα να δρουν ασύδοτα, κερδοσκοπώντας στην πλάτη του Έλληνα πολίτη.

    - Που γονάτισε, με την εισπρακτική εμμονή της, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    - Που οδήγησε τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σε όλους τους κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

    - Που, με τις δογματικές αγκυλώσεις της, μας απομακρύνει από τον στόχο της πραγματικής σύγκλισης.

    Στα οκτώ χρόνια τού δήθεν εκσυγχρονισμού, επιβλήθηκαν 90 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με μόνιμα θύματα τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους.

    Στα χρόνια τού δήθεν εκσυγχρονισμού, οργανώθηκε και συντελέστηκε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε ποτέ στη χώρα μας, σε βάρος των πολλών, σε όφελος των λίγων. Μια χούφτα επιτήδειοι, που έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά, με ανοχή της Κυβέρνησης, έβαλαν στις τσέπες τους 30 τρισ. δρχ. Ενάμισυ εκατομμύριο επενδυτές πίστεψαν στις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, ακολούθησαν τις προτροπές της, τοποθέτησαν τις οικονομίες τους στο Χρηματιστήριο και, τελικά, καταστράφηκαν οικονομικά.

    Στις τσέπες ποίων πήγαν αυτά τα χρήματα; Ο κ. Σημίτης πεισματικά αρνείται την έρευνα, για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Είναι βέβαιο ότι τα χαμένα κατέληξαν στις τσέπες μιας χούφτας ισχυρών, τους οποίους πιστά υπηρετεί ο κ. Σημίτης, ως Πρωθυπουργός των λίγων και όχι των πολλών.

    Τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, ο κ. Σημίτης θυμήθηκε τάχα ότι υπάρχουν και οι πολίτες. Ότι υπάρχουν Έλληνες, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ότι υπάρχουν άνεργοι. Ότι οι αγρότες, τελικά, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ότι η ελληνική οικογένεια πιέζεται και χρειάζεται στήριξη. Ότι οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Ότι οι μισθωτοί δεν έχουν άλλα περιθώρια αντοχής.

    Κάπως αργά δεν τους ανακάλυψε όλους αυτούς ο Πρωθυπουργός; Και, τελικά, τι κάνει; Μοιράζει πακέτα και υποσχέσεις, που θα τις υλοποιήσει η επόμενη Κυβέρνηση.

    Μόνο στη, δήθεν, εξυγίανση της Ολυμπιακής σπαταλήθηκαν πάνω από 1 τρισ. δρχ. Δηλαδή ποσό περίπου διπλάσιο από το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε ο κ. Σημίτης.

    Αυτό είναι εμπαιγμός. Αυτό είναι προεκλογικό προσωπείο και όχι κοινωνικό πρόσωπο.

    Ελληνίδες, Έλληνες θέλω να σας μιλήσω από καρδιάς για το πώς αντιλαμβάνομαι προσωπικά την κοινωνική πολιτική. Για το τι σημαίνει να νοιάζομαι, ως Πρωθυπουργός, ώστε ο κάθε Ελληνας πολίτης να ζει αξιοπρεπώς. Να έχει δικαίωμα στη δουλειά και να μη σπρώχνεται στο περιθώριο, στην αποξένωση, στην ανεργία.

    Κοινωνική πολιτική δεν είναι οι αποσπασματικές παροχές της τελευταίας στιγμής. Είναι να έχει ο κάθε Ελληνας πολίτης Νοσοκομεία που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σχολεία, που παρέχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση. Πανεπιστήμια, που τα πτυχία τους έχουν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Σύστημα ασφάλισης, που σέβεται τους κόπους των εργαζομένων.

    Η κοινωνική πολιτική δεν είναι λαχείο που κληρώνει κάθε 4 χρόνια, όταν αρχίζουν οι προεκλογικές υποσχέσεις. Η κοινωνική πολιτική, για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του, είναι διαρκής υποχρέωση.

    Δεσμευόμαστε ότι για τη Νέα Διακυβέρνηση, η στήριξη των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των ανέργων θα είναι βασική μας προτεραιότητα και όχι υστερόγραφο σε επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις.

    Εμείς πιστεύουμε ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικλήσεις ιδρυτικών διακηρύξεων των κομμάτων, ούτε να είναι επίφαση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

    Πραγματική κοινωνική πολιτική χαράζει και ασκεί μια Κυβέρνηση, όταν στρέφει το βλέμμα της στην κοινωνία. Μια Κυβέρνηση που ακούει τους πολίτες. Που πολιτεύεται για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Η πραγματική κοινωνική ευαισθησία αποδεικνύεται στην πράξη, στη διάρκεια της κυβερνητικής τετραετίας και όχι στις αρχές της προεκλογικής περιόδου.

    Ελληνίδες, Έλληνες, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να χτίσουμε μια νέα σχέση πολίτη πολιτικής. Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Να βάλουμε μαζί υψηλούς στόχους. Και να παλέψουμε όλοι μαζί να τους κερδίσουμε.

    Την επόμενη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, θα ανακοινώσω τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ενός προγράμματος με ξεκάθαρες προτεραιότητες, ρεαλιστικούς στόχους, για συνεχή και βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάπτυξη, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαχέονται σε κάθε ελληνική οικογένεια. Ανάπτυξη, που θα βελτιώνει, ουσιαστικά και μόνιμα, το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών και, κυρίως, των οικονομικά ασθενέστερων.

    Όραμά μας είναι μια νέα προοπτική για τον Τόπο μας. Προσβλέπουμε με αισιοδοξία στην Ελλάδα που έρχεται. Θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα. Με ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς».

    [03] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Την πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών ότι τα μέτρα του κοινωνικού πακέτου της κυβέρνησης θα επηρεάσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος στις επόμενες εκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πανελλήνια δημοσκόπηση, το 48,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές, ενώ αντίθετη γνώμη έχει περίπου το 20%. Το υπόλοιπο ποσοστό δηλώνει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει το πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα την «ετυμηγορία» της κάλπης.

    Πάντως, σημαντικό ποσοστό του δείγματος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τα μέτρα (25,3% τα ξέρουν λίγο και 25,3% καθόλου), οπότε τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το καλύτερο, όταν υπάρξει πλήρης ενημέρωση από την κυβέρνηση για το κοινωνικό πακέτο.

    Επίσης, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 24,6% πιστεύει ότι βελτιώνεται εικόνα της κυβέρνησης σε αντίθεση με 15,7% που πιστεύει ότι αυτή επιδεινώνεται. Το 21,5 % των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ενισχύεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενώ μόλις το 12,5% θεωρεί ότι χειροτέρευσε η εικόνα του.

    Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνει ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αρκούν για την πλήρη αντιστροφή της τάσης, οπότε χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις.

    [04] ΝΕΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ" ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ "ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ"

    Λονδίνο, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Νέο μήνυμα της οργάνωσης «αλ Κάιντα» του διαβόητου σαουδάραβα «Κροίσου», Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέδωσε σήμερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια». Σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού, το μήνυμα μαγνητοσκοπήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα δηλαδή πριν τη θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στο μήνυμα, ένας μαχητής της «αλ Κάιντα» αναφέρει πως η οργάνωση λειτουργεί όπως πριν, παρά τα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχθεί, ενώ πρώτος στόχος της παραμένουν οι Αμερικανοί.

    Αρνείται, ωστόσο, οποιαδήποτε σχέση της οργάνωσης με την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του μαυσωλείου του Ιμάμη Αλι, στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, Μοχάμεντ Μπάκερ Χακίμ.

    [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Την ιδιαίτερη σημασία της Εγνατίας Οδού σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παραδίδοντας, το απόγευμα, στην κυκλοφορία το τμήμα από το Δερβένι μέχρι τη Νυμφόπετρα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από την υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΠΕΧΩΔΕ) Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Επειδή ακούμε και ακούσαμε και από την κυρία Παπανδρέου ότι παραδίδονται τμήματα της Εγνατίας στην κυκλοφορία και επικεντρώνεται η προσοχή σε αυτά τα τμήματα, ξεχνάμε πολλές φορές ποια η σημασία αυτού του δρόμου και ποιος ο στόχος τον οποίο θέλουμε να πραγματοποιήσουμε.

    Η σημασία είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο στόχος είναι όχι μόνο να αναβαθμίσει την περιφέρεια, αλλά να δώσει στην Ελλάδα νέες δυνατότητες.

    Η Εγνατία ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα (ή καταλήγει στην Ηγουμενίτσα) και φτάνει στα σύνορα με την Τουρκία. Είναι δηλαδή ο διάδρομος από την Ανατολή στη Δύση, ή από τη Δύση στην Ανατολή. Είναι ένας μεγάλος οδικός άξονας. Η Ελλάδα θα αναδειχθεί, εάν πραγματοποιήσουμε τον άξονα αυτό, αλλά και άλλους άξονες.

    Ηδη μπορούμε να μεταφέρουμε ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία προς την Ιταλία και από την Ιταλία προς την Τουρκία. Ηδη έχουμε σχεδιάσει πώς θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο από την Τουρκία και την Ασία προς την Ελλάδα και θα σχεδιάσουμε εν καιρώ επίσης, πώς θα συνδέσουμε τη δική μας γραμμή με τις γραμμές οι οποίες υπάρχουν στην Ευρώπη.

    Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της προσπάθειάς μας. Η Ελλάδα να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, στην Ανατολή και στη Δύση. Και ταυτόχρονα να είναι μια γέφυρα, η οποία επιτρέπει από εδώ από το Βορρά να ξεκινάνε πολλοί, μια γέφυρα από το Νότο στο Βορρά και αντίστροφα.

    Αυτό μοιάζει λίγο περίεργο, μιας που είμαστε τελείως στο νότο της Ευρώπης. Αλλά, όπως ξέρουν όλοι αυτοί που βλέπουν το μέλλον πώς διαγράφεται, μπορούν εύκολα και να διαπιστώσουν ότι θα αυξηθεί το εμπόριο και οι συναλλαγές με τη Βόρειο Αφρική. Θα αυξηθεί το εμπόριο και οι συναλλαγές με τις χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Και η Ελλάδα, όπως και οι χώρες της Μεσογείου, είναι η φυσική υποδοχή αυτού του εμπορίου.

    Εάν καταφέρουμε εμείς έγκαιρα να δημιουργήσουμε αυτές τις γέφυρες, τότε και όσον αφορά την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα έχουμε ένα πλεονέκτημα.

    Βλέπετε εδώ λοιπόν ένα κομμάτι μιας προσπάθειας, η οποία είναι πολύ ευρύτερη και έχει πολύ μεγαλύτερους στόχους από εκείνο που δείχνει ένας πολύ καλός και πολύ ωραία εκτελεσμένος αυτοκινητόδρομος. Μια προσπάθεια να αναδείξουμε τη χώρα.

    Πιστεύω, όπως ειπώθηκε και από την κυρία Παπανδρέου, επειδή αυτός είναι ο στόχος να προετοιμάζουμε το μέλλον της χώρας, ούτε πρέπει να υποβαθμίζουμε αυτό που γίνεται, ούτε πρέπει να το μηδενίζουμε, ούτε να παρουσιάζουμε ότι έγινε με πολλούς κόπους και με αγκομαχητό.

    Τίποτα δεν γίνεται με αγκομαχητό. Όλα γίνονται με σχέδιο, όλα γίνονται με πρόγραμμα. Όλα γίνονται, όπως ακούσατε, με μεταβολές εκεί που πρέπει για να αποκτήσουμε σύγχρονα δίκτυα.

    Είναι λοιπόν και αυτά τα 30 χιλιόμετρα τα οποία εγκαινιάζουμε, λίγα μέσα σε ένα δρόμο, ο οποίος όμως καλύπτει όλη την Ελλάδα και έχει τεχνικές προδιαγραφές πρωτόγνωρες για τη χώρα μας.

    Είναι, όμως, 30 χιλιόμετρα που θέτουν μια πέτρα σε αυτό το μεγάλο οικοδόμημα που χτίζουμε.Συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εργάστηκαν.

    Νωρίτερα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Κύριε Πρωθυπουργέ, συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, δίνουμε σήμερα ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας Οδού στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το κομμάτι Δερβένι Νυφόπετρα μήκους 30 χιλιόμετρων. Ταυτόχρονα δίνουμε και 25 χιλιόμετρα Νυφόπετρα Ρεντίνα που είναι ο παλιός νομαρχιακός δρόμος, αναβαθμισμένος.

    Πριν από λίγες μέρες, προχθές την Παρασκευή, δόθηκαν 7 χιλιόμετρα στην εξωτερική περιφερειακή και πριν από ένα μήνα περίπου 25 χιλιόμετρα το κομμάτι Κουλούρα Κλητή. Και βέβαια και τους επόμενους μήνες θα δίνουμε συνέχεια τμήματα της Εγνατίας Οδού στην κυκλοφορία.

    Η Εγνατία Οδός είναι ένα έργο τεράστιο, το πιο μεγάλο έργο που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Ένα έργο δύσκολο, γιατί γίνεται σε ένα γεωφυσικό ανάγλυφο, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, πάρα πολύ δύσκολο και με γεωλογικά φαινόμενα αρκετά δύσκολα.

    Και θέλω να συγχαρώ γι αυτό τους εργαζόμενους στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, αλλά και τους εργαζόμενους στις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτό το έργο, γιατί αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε έργα πολύ δύσκολα και με ανταγωνιστικό κόστος. Σκεφτείτε ότι σε άλλες χώρες έχουν γίνει διεθνείς μελέτες και σε χώρες πιο ακριβές από εμάς, όπως είναι η Γαλλία, και σε χώρες πιο φτηνές από εμάς, όπως είναι η Κροατία και το κόστος κατασκευής των δημόσιων έργων είναι χαμηλότερο.

    Είναι γεγονός ότι ο κόσμος αρχίζει και βλέπει πλέον την Εγνατία, την περπατάει σε ορισμένα κομμάτια της και αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί ορισμένους. Ξεκίνησε μία προσπάθεια, μία διαφημιστική καμπάνια για να απαξιώσει και να υποβαθμίσει τη σημασία του έργου αυτού. Και μάλιστα στο σποτ αυτό της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται, ότι είχε δοθεί χρονοδιάγραμμα διαφορετικό απ αυτό το οποίο είναι πραγματικότητα. Αλλά ξεχνούν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό ότι σήμερα αυτό που γίνεται είναι ένα τελείως διαφορετικό έργο.

    Το χρονοδιάγραμμα ήταν για πολύ νωρίτερα κ. Πρωθυπουργέ, αλλά το 1999 όταν έγινε το ατύχημα στην Αυστρία υποχρεωθήκαμε, και νομίζω σωστά, να αλλάξουμε πλέον τις προδιαγραφές του έργου και σήμερα κάνουμε διπλές σήραγγες, διπλές κοιλαδογέφυρες. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» κατασκευάζει 100 χιλιόμετρα σήραγγες και 90 χιλιόμετρα κοιλαδογέφυρες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

    Αυτό σημαίνει και καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου, αλλά και αύξηση σημαντική στο κόστος. Μόνο για το κομμάτι της Ηπείρου το κόστος έχει αυξηθεί κατά 200 δις. Συνηθίζουμε να τα λέμε σε δραχμές. Όμως είναι ένα έργο τελείως διαφορετικό και ένα έργο βέβαια με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια απ αυτό το οποίο είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει.

    Τους επόμενους μήνες, όπως είπα, θα δοθούν και άλλα κομμάτια. Στόχος μας είναι -και θα το καταφέρουμε- τέλος Μαρτίου να έχουμε τη λεγόμενη Ελληνοτουρκική Εγνατία που σημαίνει ότι κάποιος θα μπαίνει στην Ηγουμενίτσα και θα βγαίνει στους Κήπους σε συνεχή ροή. Θα υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που δεν θα είναι καινούργια, αλλά αναβαθμισμένος ο παλιός δρόμος, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα υπάρχει συνεχή ροή. Και βέβαια αναζητούμε χρηματοδότηση και για δύο κομμάτια που από την αρχή δεν είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό.

    Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω πρέπει να σας συγχαρούμε και να νιώθουμε υπερήφανοι που οι εργαζόμενοι και ο τεχνικός κόσμος της χώρας σήμερα μπορεί και κάνει τέτοια πολύ καλά έργα. Και αυτή η προσπάθεια απαξίωσης και ισοπέδωσης του τεχνικού κόσμου και των έργων τα οποία κάνουμε, είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας, γιατί θέλουμε και οι κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» η εταιρεία, που είναι πράγματι μία πάρα πολύ καλή εταιρεία να βγουν και στο εξωτερικό και να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά άλλα μεγάλα έργα σε άλλες χώρες. Μπορούμε και θα το καταφέρουμε».

    [06] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Για εξωραϊσμό των προβλημάτων, των αριθμών και των πολιτικών της κυβέρνησης και δημιουργία ειδώλων της πραγματικότητας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας από την Κω, όπου βρίσκεται, την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην 68η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    «Ο κ. Σημίτης επιμένει στο να εξωραΐζει τα προβλήματα, τους αριθμούς, τις πολιτικές του, φτιάχνοντας είδωλα της πραγματικότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε, επίσης, λόγο για δυο τετραετίες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν «σε κοινωνική απόκλιση, σε οικονομική ανισοκατανομή, στη δημιουργία νέων μη προνομιούχων», υποστηρίζοντας πως ο κ. Σημίτης ζητά μία τρίτη τετραετία στην εξουσία προκειμένου να «επανορθώσει».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε επίσης για «αγωνία του κ. Σημίτη να θέσει διλήμματα και να κινδυνολογήσει για μια επόμενη τετραετία «ρίσκου έτσι ώστε να γίνει επικοινωνιακά πιστευτή η επίκληση, εκ μέρους του, των δήθεν διακριτών κα ριζικά διαφορετικών πολιτικών της κυβέρνησής του από αυτές της ΝΔ».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιμένει στο ιδεολόγημα της «ισχυρής Ελλάδα» αν και η πολιτική του ήταν αυτή που ευνόησε την Ελλάδα των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, της διαπλοκής, των εξωθεσμικών μηχανισμών και των ΜΜΕ και «οδήγησε σε πρωτοφανή κοινωνική και περιφερειακή ανισότητα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας παρά τα τεράστια κονδύλια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και τις πολλές και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού».

    Εκανε δε λόγο για εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών κύκλων από την κυβέρνηση και διευκόλυνση των επιθυμιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων πολέμων, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

    [07] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ 68η ΔΕΘ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Σε τρεις λέξεις, αλαζονεία, αναξιοπιστία και απογοήτευση, συνόψισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην 68η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Η εμφάνιση του κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, ιδίως δε η συνέντευξη Τύπου, μπορούν να συνοψισθούν σε τρεις λέξεις: Αλαζονεία, Αναξιοπιστία, Απογοήτευση.

    Και εξηγούμαι:

    Ι. Αλαζονεία: Ιδίως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σημίτης έκανε επίδειξη αλαζονείας ισχυριζόμενος, περίπου, ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει τον Τόπο και ν ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Μια τέτοια λογική είναι προφανές ότι ανταποκρίνεται στην καθεστωτική νοοτροπία του κ. Σημίτη. Μια νοοτροπία που οδηγεί από την κομματικοποίηση του Κράτους σε μια απαράδεκτη και προκλητική επιχείρηση αποκρατικοποίησης του ΠΑΣΟΚ. Μια νοοτροπία που βλάπτει τον Τόπο και υποβαθμίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Είναι δε τόσο περισσότερο επικίνδυνη η νοοτροπία αυτή του κ. Σημίτη, όσο συνδέθηκε από αυτόν ακόμη και με τα εθνικά μας θέματα. Και τούτο γιατί ο κ. Σημίτης τόλμησε να ρωτήσει πως θ αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία τα εθνικά μας θέματα! Απευθύνει ένα τέτοιο ερώτημα στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ευθύνεται για την τραγωδία των Ιμίων. Απευθύνει ένα τέτοιο ερώτημα στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αποδυνάμωσε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου με την άφρονα πολιτική του ως προς το θέμα των S-300. Απευθύνει ένα τέτοιο ερώτημα στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βαρύνεται για το φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν και την καταρράκωση της Χώρας διεθνώς. Απευθύνει ένα τέτοιο ερώτημα στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ευθύνεται για την Διακήρυξη Αρχών της Μαδρίτης, η οποία τόσους κινδύνους δημιούργησε για την συνθήκη της Λωζάννης. Τέλος απευθύνει ένα τέτοιο ερώτημα στη Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ως Υπουργό Εξωτερικών εκείνον που μονίμως συγχέει την εξωτερική πολιτική με τις δημόσιες σχέσεις και πιστεύει ότι είναι δυνατόν να λυθούν τα εθνικά μας θέματα χορεύοντας ζεϊμπέκικο οικογενειακώς μπροστά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών! Με τέτοια νοοτροπία βεβαίως είναι να διερωτάται κανείς εάν και κατά πόσο η παραμονή του κ. Σημίτη και της Κυβέρνησής του στην εξουσία αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τη Χώρα.

    ΙΙ. Αναξιοπιστία: Ο κ. Σημίτης δεν έδωσε ούτε μια πειστική απάντηση για όλες τις αποτυχίες οι οποίες τον βαρύνουν. Αντιθέτως μάλιστα, προσπάθησε, μέσω της εικονικής πραγματικότητας, ν αποτινάξει από πάνω του τις τεράστιες ευθύνες του. Τόλμησε να πει και αυτό θέλει μεγάλο πολιτικό θράσος- ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήρθε η ώρα για την πραγματική σύγκλιση. Τα λέει αυτά ο Πρωθυπουργός που πριν τέσσερα χρόνια, στις 22 Απριλίου 2000, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του στη Βουλή, είχε πει π.χ. ότι στο τέλος της τετραετίας το κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα θα φθάσει το 80% του κοινοτικού μέσου όρου. Και σήμερα δεν έχουμε φθάσει ούτε το 68%! Με ποιά αξιοπιστία λοιπόν ο κ. Πρωθυπουργός ισχυρίζεται τα ίδια για το μέλλον; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι ο κ. Σημίτης, για να δώσει ακόμη και αυτό το ισχνό πακέτο παροχών προεκλογικώς, έφθασε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους το πρώτο εξάμηνο του 2003 ως και σε 3,5 δις. δραχμές! Δηλαδή επιβάρυνε τους Έλληνες με 3,5 δις δραχμές για να τους δώσει λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο! Επιπλέον ο κ. Σημίτης δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι ο Πρωθυπουργός, επί των ημερών του οποίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαφθορά, η διαπλοκή και η παραοικονομία στοιχίζουν στην Ελλάδα 3,5 δις δραχμές! Δηλαδή ο κ. Σημίτης δανείζεται για να συντηρεί τη διαφθορά και τη διαπλοκή, η οποία βεβαίως, όπως είναι αναμενόμενο, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία ελέγχει, επιχειρεί να διαμορφώσει κάθε φορά την πολιτική αγιογραφία.

    ΙΙΙ. Απογοήτευση: Κατά τα λοιπά, και μόνο η τελευταία δημοσκόπηση τονίζοντας πάντοτε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μεγέθη σχετικά- ως προς το περίφημο πακέτο παροχών του κ. Σημίτη, δείχνει ποια είναι η άποψη της κοινής γνώμης για τον κ. Σημίτη. Όπως είναι γνωστό τα μεγέθη της δημοσκόπησης αποδεικνύουν ότι γνώμη του Ελληνικού Λαού για το πακέτο Σημίτη, κινείται μεταξύ της απογοήτευσης και της αδιαφορίας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνει και τη στάση του Ελληνικού Λαού γενικώς απέναντι στον κ. Σημίτη. Γιατί, όπως είναι γνωστό, όταν ο Ελληνικός Λαός κουράζεται να είναι απογοητευμένος από τον κ. Σημίτη, απλώς αδιαφορεί γι αυτόν».

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ AEKA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τον προϋπολογισμό της χώρας, ζητά με ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς (ΑΕΚΑ).

    Η ΑΕΚΑ τονίζει ότι «η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αποκαθιστά μεν την ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής ευθύνης, στοιχείων που αποτελούν το δίπολο θεμέλιο του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού, απομένει όμως πολύς δρόμος να διανυθεί τόσο για την κάλυψη των κοινωνικών ανισοτήτων όσο και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

    Παράλληλα σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και της ανταγωνιστικότητας του δημόσιου τομέα.

    [09] ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΩΣ ΤΗ ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    To τμήμα της Εγνατίας οδού από το Δερβένι μέχρι τη Νυμφόπετρα παρέδωσε στην κυκλοφορία το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Πρόκειται για τριάντα χιλιόμετρα δρόμου, προϋπολογισμού 141 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα δόθηκε στην κυκλοφορία ο αναβαθμισμένος δρόμος από τη Νυμφόπετρα μέχρι και τη Ρεντίνα μήκους 25 χιλιομέτρων.

    Αναφερόμενος στη σημασία της Εγνατίας οδού, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι αναβαθμίζεται η περιφέρεια και δίνονται στην Ελλάδα νέες δυνατότητες καθώς αυτός ο μεγάλος οδικός άξονας συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, από την Τουρκία μέχρι την Ιταλία.

    «Ήδη μπορούμε να μεταφέρουμε ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία προς την Ιταλία και από την Ιταλία προς την Τουρκία. Ήδη έχουμε σχεδιάσει πώς θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο από την Τουρκία και την Ασία προς την Ελλάδα και θα σχεδιάσουμε εν καιρώ επίσης πώς θα συνδέσουμε τη δική μας γραμμή με τις γραμμές που υπάρχουν στην Ευρώπη» είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης της χώρας που, όπως είπε, είναι πολύ ευρύτερη και με πολύ μεγαλύτερους στόχους από εκείνο δείχνει ένας πολύ καλός και πολύ ωραία εκτελεσμένος αυτοκινητόδρομος.

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Γ.ΔΡΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ 68Η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Την υπαγωγή των μελισσοκόμων στο καθεστώς αγροτικής χρήσης πετρελαίου, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση στο 65% από 35%- του ποσοστού επιδότησης των δαπανών για την αντικατάσταση κυψελών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Δρυς.

    Παράλληλα, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε στο πλαίσιο της 68ης ΔΕΘ η Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, ο κ. Δρυς ζήτησε στενότερη συνεργασία με τις μελισσοκομικές ενώσεις για την ταυτοποίηση του ελληνικού μελιού και την αποφυγή της νοθείας._

    [11] ΤΟ 2005 ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ-ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (15:14 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης, οδηγούν τις επιχειρήσεις στο να είναι ανταγωνιστικές και να ανταποκρίνονται στο πνεύμα της εποχής, εξέφρασε ο τιμονιέρης του, Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά την τέλεση των εγκαινίων του περιπτέρου του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Τουριστικής Κατάρτισης, εντός των εγκαταστάσεων όπου φιλοξενείται η 68η ΔΕΘ.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, «έχουμε μαζική συμμετοχή 25.000 επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη που αξιοποιούν τα προγράμματα που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης».

    Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του 2003 πάνω από 5000 πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν καθαρή και σίγουρη σύνδεση ενέργειας με το φυσικό αέριο.

    Πρόσθεσε δε, ότι 11 νοσοκομεία, έως την αρχή του 2004, θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο και ανακοίνωσε ότι η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, 400 MWATT, θα είναι σε πλήρη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο του 2005.

    Σημείωσε δε ότι το γεγονός ότι επιπλέον εξασφαλίζουμε στη Θεσσαλονίκη τα πιο φθηνά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν ότι η επιχειρηματική μας πολιτική για την αξιοποίηση της ενεργειακής μας παραγωγής στο χώρο του πετρελαίου και των καυσίμων μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τον πολίτη.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη κέντρων έρευνας και τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, στις δυο θερμοκοιτίδες, καθώς και στις τρεις νέες δυνατότητες παραγωγής καινοτομίας και σύνδεσης με επιχειρήσεις,.

    Όπως υποστήριξε ο κ., Τσοχατζόπουλος, «έχουμε πάρει το μήνυμα. Όλοι οι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δημόσιο και οι υπηρεσίες, ο ιδιωτικός τομέας όλοι αυτοί χρειάζονται το πάντρεμα με τη γνώση και την τεχνολογία».

    Υπενθύμισε επίσης την έναρξη, μεθαύριο, της συζήτησης στη Βουλή, για το νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται σε νέα βάση οι όροι λειτουργίας των αγορών, ώστε να μπορέσουν ο Έλληνας παραγωγός και έμπορος, που πληρώνουν το δίκτυο παραγωγής, να ολοκληρώσουν την παραγωγική τους διαδικασία, μέσα από την ανοιχτή λειτουργία των αγορών.

    Σε ό,τι αφορά την υψηλή ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρονται από τον οργανισμό εκπαίδευσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι «δημιουργούμε στη Θεσσαλονίκη μια νέα σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, την οποία έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να στηρίξουμε πραγματικά την τουριστική πολιτική μας».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Τσοχατζόπουλος, «η παραγωγή τουριστικού προϊόντος υψηλής εμβέλειας και ποιότητας είναι το κρίσιμο θέμα και αυτό ζητάμε όχι μόνο στα μεγάλα παραθαλάσσια κέντρα και ξενοδοχεία, το ζητάμε για κάθε γωνία της Ελλάδας και σε κάθε περιφέρεια, με σκοπό να δημιουργήσουμε νέα δυναμική στην τουριστική αγορά».

    Καταλήγοντας ο υπουργός Ανάπτυξης, ζήτησε για ακόμη μία φορά «το 2008 να γίνει το ορόσημο για μια σταθερή βελτίωση του επιπέδου λειτουργίας και ποιότητα για τον έλληνα πολίτη», ενώ εξέφρασε τη φιλοδοξία του να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως κέντρο της νέας στρατηγικής, με συνέπεια στην απασχόληση, τις νέες θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ποιότητα ζωής.

    Ε.Α

    [12] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:51 UTC+2)

    Την ισχύ της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της για το μέλλον, αποδεικνύουν τα μέτρα του κοινωνικού πακέτου, αλλά και η «Χάρτα Σύγκλισης», όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την επίσκεψή του στην 68η ΔΕΘ.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο τα μέτρα, όσο και η ισχυρή οικονομία, θα επηρεάσουν την «ετυμηγορία» της κάλπης κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση των δύο μεγάλων κομμάτων. «Αυτά τα αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και αυτό τρομάζει τη ΝΔ. Το αποτέλεσμα θα φανεί στις επόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο υπουργός.

    Ο ίδιος καυτηρίασε τη θέση που τήρησε επί του θέματος η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για πανικό και γενικευμένη σύγχυση στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση των μέτρων του κοινωνικού πακέτου από τον πρωθυπουργό.

    «Η Ν.Δ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Είτε θα υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι φιλοδώρημα, οπότε δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς, είτε ότι είναι τόσο ουσιαστικά, ώστε κινδυνεύουν, όπως λέει, να ρίξουν έξω την οικονομία. Πρέπει να επιλέξει μία από τις δύο προσεγγίσεις στο θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Κατά τον ίδιο, σημαντικό μέρος του κοινωνικού πακέτου χρηματοδοτείται από τα κεφάλαια που προσπόρισε στα ταμεία του ελληνικού κράτους η σημαντική εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών, η οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

    «Τα χρήματα αυτά μπορούν πλέον να αποδοθούν στην κοινωνία και θα χρηματοδοτήσουν σε σημαντικό βαθμό το πακέτο μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στην έκθεση, ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, έρχεται να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

    Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΕ), όπου ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας, Δημήτρη Καμαργιάνη, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας, Απόστολου Φωτιάδη, ο κ.Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της εταιρίας την τελευταία τριετία.

    Το ενδιαφέρον του υπουργού προσήλκυσε ένα από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, που κατασκευάζει και εκθέτει στην 68η ΔΕΘ η ΕΛΒΟ ΑΕ, καθώς επίσης και ένα στρατιωτικό όχημα.

    ΑΛ.Γ

    [13] OTENET: ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών της ΟΤΕnet, παρουσίασε σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Ιωαννίδης.

    Τα προϊόντα της εταιρίας δίνουν τη δυνατότητα, υπογράμμισε, στους ιδιώτες αλλά και στους επαγγελματίες να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση, μέσω της παρουσίας τους στο διαδίκτυο. Η εταιρία, που συμμετέχει στην 68η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προχωρά στη διάθεση υπηρεσιών πρόσβασης OnDSL για οικιακούς και επιχειρησιακούς χρήστες μέσα από τα αντίστοιχα πακέτα OnDSL Home και OnDSL Office.

    Αναφερόμενος στη νέα υπηρεσία On Wireless για ασύρματη και υψηλών ταχυτήτων πρόσβαση στο Internet, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την OTEnet, σημείωσε ότι λειτουργεί με τη χρήση μιας κάρτας προπληρωμένου χρόνου ασύρματης πρόσβασης στο Ιnternet, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα διάφορα hotspots που έχει δημιουργήσει η εταιρεία ή είναι συμβεβλημένη με αυτά (αεροδρόμια, ξενοδοχεία, συνεδριακούς χώρους). Μάλιστα, για τις ανάγκες τις 68ης ΔΕΘ, το περίπτερο του Ομίλου ΟΤΕ έχει διαμορφωθεί σε hotspot, παρέχοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα για ασύρματη πρόσβαση στο Internet από τη φορητή τους συσκευή.

    Εξάλλου, πρωτοποριακή χαρακτήρισε τη συνδρομητική υπηρεσία Email by phone, (διατίθεται από όλα τα σημεία πώλησης της ΟΤΕnet στην τιμή των 5 ευρώ μηνιαίως (πλέον 18% ΦΠΑ), για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω τηλεφώνου χωρίς τη χρήση υπολογιστή. Με την υπηρεσία αυτή, οι πελάτες της OTEnet μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα να ακούν τα email τους, να απαντούν σε αυτά, να τα προωθούν σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, καθώς και να αποστέλλουν νέα.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τα έμπειρα στελέχη της OTEnet θα παρέχουν ενημέρωση τόσο για τα προϊόντα που προσφέρει η OTEnet στους οικιακούς χρήστες (PSTN-ISDN-ADSL συνδέσεις, SMILE & WEB κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και πρόσβασης στο Internet) όσο και για τις ολοκληρωμένες λύσεις που παρέχει στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (υπηρεσίες κατασκευής και φιλοξενίας εταιρικών sites, υπηρεσίες IP-VPN κα).

    Ο κ. Ιωαννίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των μεγεθών της εταιρίας, δεδομένου ότι η κερδοφορία της για το α εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική (σ.σ. αύξηση περίπου 30% στον κύκλο εργασιών και αύξηση κερδών προ φόρων κατά 35% περίπου).

    Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση της τάξης του 62% που παρουσίασαν οι ενεργοί επιχειρησιακοί πελάτες της OTEnet στο διάστημα Ιούνιος 2002- Ιούνιος 2003. Ο αριθμός των ενεργών επιχειρησιακών πελατών έφτασε τους 1.780 στις 30/6/2003 έναντι 1.100 στις 30/6/2002.

    Ε.Σ.

    [14] Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση των επιχειρηματικών συμμετοχών της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) σε συνεταιριστικές οργανώσεις και άλλα σχήματα, ξένα προς τον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Οι συγκεκριμένες συμμετοχές λειτουργούν σαν «βαρίδια» για την Τράπεζα και αυτό γιατί επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα τραπεζικά της αποτελέσματα, όπως τόνισε ο υπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της ΑΤΕ στην 68η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ως αποτέλεσμα, οι αγκυλώσεις αυτές φρενάρουν τις δυνατότητες τραπεζικής και πιστωτικής επέκτασης της Αγροτικής στον τομέα όπου θα έπρεπε να τοποθετηθεί το «κέντρο βάρους» των μελλοντικών δραστηριοτήτων της, δηλαδή στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

    Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η ΑΤΕ αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο, σε ό, τι αφορά τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την επιτάχυνση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε μια περίοδο που «τρέχει» το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

    «Τα τελευταία χρόνια η ΑΤΕ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης και αποσύρεται από δραστηριότητες που δεν είναι πια αρμόζουσες για ένα σύγχρονο τραπεζικό ίδρυμα. Προσανατολίζεται δε, σε αυτό που πρέπει να γίνει ο αποκλειστικός της προορισμός: να αποτελεί το χρηματοπιστωτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την εξέλιξη των περιφερειών», σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του ρόλου της ΑΤΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ, για την οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ωφελήσει πολλαπλά τους Έλληνες αγρότες.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΑΤΕ, Πέτρος Λάμπρος, παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την ανάδειξη της Αγροτικής στην τράπεζα με τα καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα για τους αγρότες, αλλά και γενικά για όλο το φάσμα δυνητικών πελατών. «Η ΑΤΕ έχει τις δυνατότητες να το πετύχει αυτό. Ο μέτοχός της το θέλει και το προσωπικό της το προσπαθεί», κατέληξε ο κ.Λάμπρου.

    ΑΛ.Γ

    [15] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ;

    Βελιγράδι, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, με μια συνάντηση των ενδιαφερόμενων πλευρών, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ένωσης Σερβίας- Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β-92 του Βελιγραδίου, ο διάλογος, σύμφωνα με τον κ. Σβιλάνοβιτς, θα επικεντρωθεί σε ζωτικής σημασίας ζητήματα, όπως η ασφάλεια, ο επαναπατρισμός των προσφύγων και η τύχη των αγνοουμένων. Από την ατζέντα δεν θα λείψουν, ωστόσο, και διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και η κίνηση των πολιτών.

    [16] ΠΙΤΣΟΥΛΑ: ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

    Ζάγκρεμπ, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (15:47 UTC+2)

    Αναμφισβήτητο είναι το δικαίωμα της Κροατίας να δημιουργήσει οικονομική ζώνη στη θάλασσα της Αδριατικής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τονίνο Πίτσουλα, σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα «Vecer».

    «Κατανοώ την ευαισθησία των Σλοβένων, διότι τα σύνορα είναι ένα λεπτό ζήτημα, ωστόσο, η Κροατία έχει το δικαίωμα σε οικονομική ζώνη στην Αδριατική. Μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αυτή τη ζώνη πριν 5 ή 10 χρόνια, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μεσόγειος, πρότεινε νέο πλαίσιο για την προστασία της θάλασσας της Μεσογείου» τόνισε.

    Σχολιάζοντας τις ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, ο οποίος στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των 25 ΥΠΕΞ της Ε.Ε., στην Ιταλία, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη νέα διένεξη με την Κροατία, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών είπε: «Εμείς δεν θα κάνουμε προπαγάνδα, όπως κάνει σε όλη την Ευρώπη ο ομόλογός μου, κ.Ρούπελ. Αυτή είναι μία δυστυχής στιγμή για τη Σλοβενία και την Κροατία και θα ήταν καλό να κάνουμε κάτι ώστε αυτό το επεισόδιο να γίνει σύντομο και μικρών διαστάσεων».

    Ε.Π.

    [17] ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ε.Ε.-ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Λάρνακα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (15:18 UTC+2)

    Ομάδες εργασίας έχουν σχηματιστεί για την ετοιμασία ενός σχεδίου δράσης για αξιοποίηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για να καταστεί το νησί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του στην Κύπρο από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι σε συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο καθορίστηκαν κάποιοι βασικοί άξονες συνεργασίας και ορίστηκαν "ομάδες εργασίας, οι οποίες εντός των επόμενων δύο μηνών θα ετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης για αξιοποίηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και υλοποίηση αυτού που λέμε ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΛΙΛΛΗΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και κοινής συνεργασίας στους τομείς της νέας τεχνολογίας, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της ενέργειας και του εμπορίου συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Κοινοτική Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη και τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (15:09 UTC+2)

    Αλβανός αστυνομικός δολοφονήθηκε τη νύχτα έξω από το σπίτια του στο χωριό Πονόσεβατς, στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της UNMIK, Αντρέα Αντζέλι.

    Ο 27χρονος Αϊντάρ Αχμέτι υπηρετούσε επί μία διετία στο αστυνομικό τμήμα της Τζακόβιτσα και δέχτηκε αρκετές σφαίρες τη στιγμή που επέστρεφε σπίτια του και έβγαινε από το Ι.Χ. αυτοκίνητό του.

    Το τελευταίο 48ωρο αυτή είναι η δεύτερη δολοφονία Αλβανού στο Κοσσυφοπέδιο. Προχθές στο Ντέντσανι, από πυρά αγνώστων, έπεσε νεκρός ο Αλβανός Χαλίλ Τσεκάι.

    Ε.Π.

    [20] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    «Αποκυήματα φαντασίας και ασύστολα ψεύδη» χαρακτηρίζει η ΕΠΟ, με ανακοίνωσή της, τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδίας της Αρμενίας για απόπειρα ελλήνων αξιωματούχων να δωροδοκήσουν την Αρμενία, για το παιχνίδι του Σαββάτου για τα προκριματικά του EURO 2004, που έληξε με 1-0 υπέρ της χώρας μας.

    Η ΕΠΟ έχει ήδη ζητήσει από την ΟΥΕΦΑ, με επίσημη καταγγελία, τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τη σπίλωση του ονόματος της χώρας μας.

    [21] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ 79-73 ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Αήττητη προκρίθηκε στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στη Σουηδία η εθνική μας ομάδα, πετυχαίνοντας την τρίτη κατά σειρά νίκη της στον 4ο Ομιλο κόντρα στην Ουκρανία, με σκορ 79-73.

    Πετυχαίνοντας το απόλυτο- τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια- η εθνική μας έφτασε στη νίκη απέναντι στην Ουκρανία, αν και στο ημίχρονο έχανε με σκορ 19-39.

    Την Πέμπτη στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει μία από τις Γερμανία, Βοσνία, Ιταλία.

    [22] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Στο ρυθμό του παγκοσμίου πρωταθλήματος μοντέρνου πεντάθλου νέων (άνδρες, γυναίκες), το οποίο θ αρχίσει την Τρίτη (9/9), κινείται η χώρα μας.

    Οι προετοιμασίες της οργανωτικής επιτροπής βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ έχουν μείνει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, αναφορικά με την αρτιότητα των εγκαταστάσεων, στις οποίες θα διεξαχθεί η διοργάνωση.

    Η σκοποβολή θα γίνει στον Βύρωνα, η ξιφασκία στο κλειστό της Νήαρ Ηστ, η κολύμβηση στο δημοτικό κολυμβητήριο Ηλιούπολης, ο δρόμος και η ιππασία στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο, στoν Παράδεισο Αμαρουσίου. Οι προκριματικοί του δρόμου θα γίνουν στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα, στην Καισαριανή.

    Σε φουλ ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται και η εθνική ομάδα, η οποία δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα. Ο εθνικός προπονητής Γιάννης Αρβανιτάκης, σε συνεργασία με τους προπονητές των αγωνισμάτων, προσπαθούν να φέρουν την ελληνική ομάδα στο ιδανικότερο σημείο ενόψει της πρεμιέρας. Η εθνική νέων ανδρών απαρτίζεται από τους Βασίλη Φλώρο, Γιώργο Κάτσιο, Σαράντο Κωνσταντάτο, Δημήτρη Καλιακούδη και νέων γυναικών από τις Ελισάβετ Μαυράκη, Ξένια Κατσιμαντού, Σία και Κορίνα Πάστρα.

    Εντατικούς ρυθμούς ακολουθούν και οι αθλητές και αθλήτριες των υπολοίπων χωρών. Ήδη στη χώρα μας βρίσκονται και προετοιμάζονται οι ομάδες: Καναδάς, Κορέα, Κίνα, Καζακστάν, Κινεζική Ταϊπέι, Αυστρία, Λευκορωσία, Αίγυπτος, Καμερούν, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία Πορτογαλία, ΗΠΑ, Κύπρος και Μεξικό. Αύριο (Δευτέρα) αναμένονται και οι υπόλοιπες αποστολές από τις χώρες: Ελβετία, Λετονία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

    Στη χώρα μας θα βρεθεί σύσσωμο και το διοικητικό συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου, του οποίου θα ηγηθεί ο πρόεδρος Κλάους Σόρμαν (Γερμανία) και θα συνεδριάσει για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

    [23] ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗΝ 68Η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Η διεθνής Λαμπαδηδρομία, ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός, το Μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, είναι οι βασικές ενότητες της Ολυμπιακής προετοιμασίας που προβάλλονται από το περίπτερο της ΑΘΗΝΑ 2004 στην 68η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Το περίπτερο επισήμως εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Ιωάννη Σπανουδάκη, ο οποίος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή για τις Σχέσεις με τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση Αθανάσιο Κανταρτζή, τον Γενικό Διευθυντή Τύπου & ΜΜΕ Σεραφείμ Κοτρώτσο και τον Προϊστάμενο του Γραφείου της ΑΘΗΝΑ 2004 στη Θεσσαλονίκη Ευθύμιο Κουγιουμτζόγλου, υποδέχθηκαν τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή, τους βουλευτές Σπύρο Βούγια, Γεώργιο Ορφανό και Αναστάσιο Σπηλιόπουλο, το Νομάρχη Θεσσαλονίκη. Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τόμας Μίλερ.

    Το Σάββατο το περίπτερο της ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφθηκαν οι Ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης, Πύρρος Δήμας, Κατερίνα Θάνου, Τασούλα Κελεσίδου, μαζί με τον προπονητή Χρήστο Τζέκο, τους οποίους υποδέχθηκε, επίσης, ο κ. Σπανουδάκης. Οι Ολυμπιονίκες έγιναν αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από τους επισκέπτες του περιπτέρου, συζήτησαν μαζί τους και υπέγραψαν πολλά αυτόγραφα. Το ζωηρό ενδιαφέρον τους απέσπασε η εικαστική απεικόνιση του Μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για το οποίο όλοι τους ευχήθηκαν να το κατακτήσουν στη χρυσή του έκδοση το καλοκαίρι του 2004 καθώς και η συλλογική των Ολυμπιακών PIN s η οποία τους έχει εντυπωσιάσει για την ευρηματικότητα, αλλά και την καλλιτεχνική απόδοση της θεματογραφίας τους.

    Το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Ιωάννης Σπανουδάκης μίλησε στην Ημερίδα για το «Ολυμπιακό Επιχειρείν» και γενικότερα για την οικονομική διάσταση και τα μετα-Ουμπιακά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα, την οποία οργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

    [24] ΣΤΟΥΣ «8» ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 75-70 ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Μπόρας, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (00:09 UTC+2)

    Σε ένα παιχνίδι για πραγματικά γερά νεύρα η εθνική ομάδα μπάσκετ νίκησε την Τουρκία με 75 70 στο Μπόρας της Σουηδίας και εξασφάλισε την 1η θέση του Δ Ομίλου και την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ στη Στοκχόλμη.

    Το αυριανό παιχνίδι με την Ουκρανία είναι πλέον αδιάφορο για την εθνική που θα περιμένει τα επόμενα παιχνίδια της δεύτερης φάσης για μάθει ποια ομάδα θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό της Τετάρτης

    Τα δεκάλεπτα: 26-16, 36-41, 59-54, 70 - 75

    [25] ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΙΑΣΙΝ

    Γάζα, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Αξέχαστο μάθημα θα δώσει στο Ισραήλ η Χαμάς, όπως δήλωσε σήμερα ο πνευματικός ηγέτης της, σείχης Αχμεντ Γιασίν, ο οποίος χθες τραυματίστηκε κατά την ισραηλινή επιδρομή.

    «Θα αντισταθούμε και θα δώσουμε στον εχθρό ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσει ποτέ και θα πληρώσει ακριβά» δήλωσε ο Γιασίν σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους που μετέβησαν στην οικία του για να τον συγχαρούν που γλύτωσε απο την απόπειρα δολοφονίας του και πρόσθεσε ότι την απάντηση στην δολοφονική απόπειρα εναντίον του θα την δώσει η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    Ο 67χρονος σείχης Γιασίν τραυματίστηκε στον ένα ώμο κατά τη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε ως στόχο ένα διαμέρισμα στο οποίο βρισκόταν με έναν από του στενούς συνεργάτες του.

    [26] ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΜΠΑΣ

    Τεχεράνη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:44 UTC+2)

    Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για την παραίτηση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

    «Οι επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ και η μη δέσμευση του καθεστώτος σε διεθνώς αναγνωρισμένες συμφωνίες οδήγησαν ενδεχομένως στην παραίτηση του Αμπάς» δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασέφι.

    Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την χθεσινή ισραηλινή αποτυχημένη επίθεση κατά του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σείχη Αχμεντ Γιασίν στην Γάζα, χαρακτηρίζοντάς της άλλο ένα καθαρό παράδειγμα «της κυβερνητικής τρομοκρατίας του Ισραήλ», ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [27] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Πιόνγκγιανκγ, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Για δεύτερη ημέρα συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις στην Ταϊβάν, αυτή τη φορά από άτομα που δεν επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος και τη διακοπή των σχέσεων με την Κίνα.

    Περίπου 4.000 διαδηλωτές, που θέλουν να διατηρηθούν οι παραδοσιακοί δεσμοί με την Κίνα, πραγματοποίησαν διαδήλωση ζητώντας να μην αλλάξει η ονομασία από Κινεζική Δημοκρατία της Ταϊβάν σε Ταϊβάν.

    Από την άλλη πλευρά, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από 50.000 περίπου άτομα, τα οποία απαιτούν την αλλαγή του ονόματος και την ανεξαρτησία από την Κίνα.

    Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων του Σαββάτου τόνισαν ότι η Ταϊβάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν αλλάξει το όνομά της.

    Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν - η οποία είναι αυτοδιοικούμενη - αποσχισθείσα επαρχία και απειλεί ότι θα καταλάβει τον έλεγχο δια της βίας εάν η περιοχή ανεξαρτητοποιηθεί.

    Διαμαρτυρίες

    Η Κίνα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της πριν από μερικές ημέρες όταν εκδόθηκαν διαβατήρια με χώρα προέλευσης την Ταϊβάν.

    Ο ανταποκριτής του BBC θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από την Κίνα.

    Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, 80 χρόνων, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις για αλλαγή του ονόματος.

    Παρ' όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ταϊβάν δεν επιθυμεί τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να διαταράξουν τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Κίνα.

    Η Ταϊβάν αναγνωρίζεται από λιγότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 1971, τη θέση της στα Ηνωμένα Έθνη κατέλαβε η Κίνα.

    [28] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 7 Σεπτεμβρίου 2003 (14:38 UTC+2)

    Απόπειρα κατάρριψης με πυραύλους εδάφους-αέρος πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός αμερικανικού αεροσκάφους στο Ιράκ λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Εναντίον του μεταγωγικού αεροσκάφους εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πάντως ότι οι δύο πύραυλοι ανατινάχθηκαν πριν φθάσουν το στόχο τους.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την αναχώρηση από το Ιράκ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ωστόσο, πιστεύεται ότι η επίθεση δεν σχετίζεται με το ταξίδι του Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Ιράκ.

    Ο κ. Ράμσφελντ παρέμεινε για τρεις ημέρες στο Ιράκ, στις προσπάθειές του να πείσει τη διεθνή κοινότητα να στείλει διεθνή στρατιωτική δύναμη στη χώρα.

    Επίθεση και στο Τικρίτ

    Αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης έχουν γίνει στόχοι και άλλες φορές. Την περασμένη εβδομάδα ένας πύραυλος αστόχησε κατά ένα χιλιόμετρο περίπου ένα άλλο μεταγωγικό αεροπλάνο.

    Βρετανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους πύραυλοι δεν έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν τα αεροπλάνα.

    Επίθεση πραγματοποιήθηκε επίσης και σε ένα χωριό έξω από το Τικρίτ - τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν - όπου χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες και όλμοι εναντίον Ιρακινών που βοηθούν τα αμερικανικά στρατεύματα.

    Από την επίθεση καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 September 2003 - 18:13:51 UTC